Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

24. April

Om dagen

24. April er dag 115 i 2024, og er i uke 17. Det er 251 dager igjen av året.
Verdens vaksinasjonsuke starter, og varer frem til 30. april (Innført av WHO i 2012)

Valutakurser Oppdatert 24. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2013: En tekstilfabrikk i Bangladesh kollapser, 1138 mennesker omkommer

Kollapsen i tekstilfabrikken i Bangladesh var en ulykke som skjedde den 24. april 2013. Den åtteetasjers bygningen «Rana Plaza» i Savar utenfor Dhaka raste sammen. 1138 mennesker omkom, og over 2 500 ble skadet, mange kritisk.

Bygningen som inneholdt banker, butikker og flere tekstilfabrikker kollapset i rushtiden om morgenen. Det ble oppdaget sprekker i bygningen den 23. april og politiet hadde oppfordret til evakuering før bygningen raste sammen. Mens sjefene i banken sørget for at de ansatte ble evakuert, ble de ansatte i tekstilfabrikkene tvunget på arbeid av fabrikksjefene ifølge noen av de overlevende.

I forbindelse med en aksjon for å redde en kvinne fra ruinene, prøvde redningsmannskapene å skjære seg gjennom et stålrør. Arbeidet førte til at gnister utløste en brann i ruinene. Brannen førte til at kvinnen døde.

Den 10. mai meldte Aftenposten, med kilde fra hæren i Bangladesh, at dødstallet hadde passert 1000. Samtidig ble det meldt at en overlevende var reddet ut etter 17 dager. Et år senere var det klart at 1138 hadde omkommet og flere tusener var skadet.

Dagen før kollapsen ble det oppdaget store synlige sprekker på fabrikken. Bygningen som opprinnelig hadde fem etasjer, hadde blitt påbygd med tre etasjer. Denne påbyggingen var ulovlig. Ifølge tekstilindustriens bransjeorganisasjon i Bangladesh hadde de bedt om å stanse arbeidet ved fabrikken på grunn av sprekkene i bygningen. Arbeiderne i bygningen ble først evakuert fra arbeidsplassen sin. En av arbeidstakerne, Abdur Rahim som arbeidet i sjette etasje fikk forsikringer fra fabrikksjefen om at det var trygt å arbeide i fabrikken, på grunn av strengt tidspress med å nå en leveranse til en vestlig kunde. Dagen etterpå raste bygningen sammen.

Det viste seg etter ulykken at Rana Plaza ikke var bygget for å inneholde tunge industrielle maskiner, tonnevis av tekstiler, samt tusenvis av mennesker. Bygget Rana Plaza bestod også av to flere etasjer enn det som ingeniørene opprinnelig hadde beregnet, og jordsmonnet under bygget var heller ikke i stand til å tåle belastningen.

Eieren av bygningen, Mohammed Sohel Rana, var på flukt etter bygningen raste sammen. Han ble pågrepet i byen Benapole nær grensen til India søndag den 28. april. Han vil bli stilt for retten. I tillegg er tre fabrikkeiere og to ingeniører arrestert. Det var jubelscener ved den sammenraste bygningen da det ble opplyst at eieren av fabrikken var arrestert. Wikipedia
23 år siden

2001: Gro Anita Schønn blir funnet død i sin leilighet i Oslo, 51 år gammel

Gro Anita Schønn var en norsk sanger og skuespiller. Hun kom opprinnelig fra Røyken i Buskerud.

Gro Anita Schønn var en fremtredende, kvinnelig popartist i Norge. Gjennombruddet kom i 1969 med hennes versjon av Petula Clarks «Son of a Preacher Man», som på norsk ble hetende «Lutfattig læregutt». Hun fikk på 1970-tallet flere hits med norskspråklige versjoner av utenlandske hitsingler, som Bobby Darins «A Simple Song of Freedom», som i hjemlig språkdrakt ble hetende «En enkel sang om frihet», Buffy Sainte-Maries «I'm Gonna Be A Country Girl Again», som fikk tittelen «Er det underlig man lengter bort i blant», og Leo Caerts' og Leo Rozenstratens «¡Qué viva España!», som på norsk ble til «Eviva Espana». Hun utga seks solo-album og medvirket på 21 plater i Treff-serien. Hun hadde flere slagere på Norsktoppen og medvirket seks ganger i Norsk Melodi Grand Prix og ble nominert til Spellemannprisen i 1975 som årets vokalist.

Hun debuterte på plate med «Put yourself in my place/That's my desire» i 1966 med bandet Sandie & The Shakemen. Schønn fikk sitt gjennombrudd med singelen «En enkel sang om frihet» i 1970. Hun var i en periode vokalist i ektemannen Terje Fjærns orkester.

I 1981 trakk hun seg tilbake fra artistlivet. Etter 15 år sammenhengende i rampelyset følte hun trang til å ha et privatliv, og valgte en anonym tilværelse. Men på begynnelsen av 90-tallet kom hun delvis tilbake og ga ut en samle-CD og en ny singel, samt medvirket i flere TV-program.

I de senere årene av sitt liv led hun av en lungesykdom, og ble funnet død i sin leilighet i Oslo, bare 51 år gammel Wikipedia
34 år siden

1990: Romteleskopet «Hubble» skytes opp av NASA med romfergen Discovery

Hubble-teleskopet er et speilteleskop oppkalt etter den amerikanske astronomen Edwin P. Hubble. Det har en diameter på 2,4 meter som styres fra jorden, og er i stand til å se mye lyssvakere objekter i verdensrommet enn hva teleskop plassert på jorden klarer, på grunn av atmosfæren. I tillegg er kvaliteten – oppløsningen – på bildene mye bedre.

Teleskopet ble sendt opp av NASA med romfergen Discovery 24. april 1990. Siden har den gått i bane rundt jorda i ca. 600 km. høyde. Oppskytningen skulle egentlig skje tidligere, men ble utsatt på grunn av ulykken med romfergen Challenger i januar 1986.

Omløpstiden er 96-97 minutter, noe som tilsvarer en hastighet på ca. 7 500 meter pr. sekund. Wikipedia

Fødsler

42 år
Kelly Clarkson (Sanger)
1982

Kelly Clarkson (USA)

Sanger, musiker, komponist, skuespiller, plateprodusent, barnebokforfatter, skribent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Kelly Brianne Clarkson

Født:
24. april 1982 (42 år)

Kelly Brianne Clarkson er en amerikansk sanger og vinner av American Idol første sesong i 2002.

Clarkson har to søsken, en storebror og en storesøster; Jason og Alyssa. Farens navn er Steve Clarkson og morens Jeanne Taylor. Da Clarkson fylte seks år separerte foreldrene hennes seg etter et syv år langt ekteskap. Broren flyttet med faren, søsteren flyttet til en tante og Kelly flyttet med moren rundt om i Texas. Etter en stund giftet moren seg på nytt og flyttet til Burleson med Kelly og den nye mannen.

Clarkson ville egentlig bli marinbiolog, men da en lærer på skolen hun gikk på overhørte henne synge, overtalte hun Clarkson til å bli med å synge i skolekoret og deretter til å bli med i musikaler. Da Clarkson var ferdig på skolen i år 2000, bestemte hun seg for å flytte til Hollywood for å se om hun hadde en sjanse som artist. Men det viste seg at hun ikke hadde lykken med seg, og da leiligheten hennes brant ned, reiste Clarkson tilbake til Texas der hun tok forskjellige småjobber.

Da TV-programmet American Idol hadde prøveopptak for første sesong i 2002 var det mange av vennene til Clarkson som oppmuntret henne til å prøve seg, og det gjorde hun. Dommerne var imponert over stemmen hennes og sendte henne videre. Clarkson var favoritt blant seerne og fikk over halvparten av stemmene. Da Kelly vant, sang hun sangen «A Moment Like This». Senere spilte hun inn en musikkvideo til sangen og fikk den med på hennes første plate Thankful. CD-en viste seg å bli en stor suksess, og det ble solgt 236 000 eksemplarer den første uka.

I desember 2003 var Clarkson i London og deltok i konkurransen World Idol. Hun sang sangen «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman» av Aretha Franklin og var favoritt. Hun tapte overraskende for norske Kurt Nilsen.

Hun har gitt ut flere musikkalbum; Thankful er debutalbumet fra 2003. Oppfølgeren Breakaway, som Avril Lavigne hjalp henne med, ble en suksess og solgte over fem millioner album. 21. oktober 2011 ga hun ut albumet med navn Stronger. Albumet ga henne en Grammy for beste pop-album. Wikipedia

67 år
Helge Sandåker (Politiker)
1955 - 2022

Helge Sandåker (Norge)

Politiker

Født:
24. april 1955 (69 år siden)

Døde:
10. august 2022 (67 år) (1 år siden)

Helge Sandåker var en norsk politiker (Ap).

Han var ordfører i Marnardal fra 2007 til 2019. Ved kommunevalget i 2015 fikk Arbeiderpartiet 44,8 % av stemmene i kommunen, noe som er høyeste oppslutning for noe parti i kommunen etter 1945. Wikipedia

86 år
Leif Terje Løddesøl (Forretningsmann)
1935 - 2021

Leif Terje Løddesøl (Norge)

Forretningsmann, bankier, president i Norges Rederiforbund, styreleder i Statoil

Født:
24. april 1935 (89 år siden)

Døde:
18. november 2021 (86 år) (2 år siden)

Leif Terje Løddesøl var en norsk forretningsmann, 2000–2002 president i Norges Rederiforbund og 2002–2003 styreleder i Statoil.

Han var utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1960, studerte ved Europa-colleget i Belgia 1960-1961 og gjennomførte Det militære språkkurs i russisk. Han studerte også ved Hague Academy of International Law i Nederland.

Som fullmektig i Utenriksdepartementets rettsavdeling fra 1962 til 1966 arbeidet Løddesøl for Jens Evensen under delelinjeforhandlingene om Nordsjøen. Han var senere blant annet administrerende direktør for rederiet ScanAustral (1969–1974), Wilh. Wilhelmsen (1974–1980), administrerende direktør for Den norske Creditbank (1980–1988) (DnC fusjonerte senere med Bergen Bank og ble Den norske Bank), konsernsjef i rederiet Wilh. Wilhelmsen (1988–2000), president for Norges Rederiforbund (2000–2002) og styreformann i Statoil (2002–2003) og Den Norske Opera (1996–2005). Han var også styreformann i de norske filialene av oljeselskapene BP og Mobil i løpet av karrieren.

I forbindelse med hans avgang fra sjefsstillingen i DnC ble betegnelsen «en lødd» populær på folkemunne; uttrykket var avledet av Løddesøls etternavn og ble brukt som en variant av uttrykket «fantasillion».

Løddesøl ble i 2011 forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden.

Hans far var dr.agric. Aasulv Løddesøl (1896–1978). Wikipedia

86 år
Patricia Bosworth (Skuespiller)
1933 - 2020

Patricia Bosworth (USA)

Skuespiller, forfatter, journalist, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Patricia Crum

Født:
24. april 1933 (91 år siden)

Døde:
2. april 2020 (86 år) (4 år siden)

Patricia Bosworth var en amerikansk skuespiller og forfatter. Hun arbeidet både journalistisk og skrev biografier og memoarer.

Som skuespiller er hun mest kjent for å spille rollefiguren Simone i Fred Zinnemanns film Nonnens historie (1959). Simone var bestevenninne til hovedpersonen Søster Luke, spilt av Audrey Hepburn.

Hun var gift to ganger og ble to ganger enke. Hennes første mann Mel Arrighi døde i 1986. Hun giftet seg på nytt i 2002, med Tom Palumbo. Han døde i 2008.

Den 2. april 2, 2020 døde hun av lungebetennelse forårsaket av COVID-19. Hun var innlagt på et sykehus på Manhattan i New York City. Hun ble 86 år gammel. Wikipedia

79 år
Ingerid Vardund (Skuespiller)
1927 - 2006

Ingerid Vardund (Norge)

Skuespiller

Født:
24. april 1927 (97 år siden)

Døde:
26. desember 2006 (79 år) (17 år siden)

Ingerid Vardund var en norsk skuespiller.

Vardund hadde sin scenedebut i 1947 på Chat Noir i revyen Det vil helst gå bra, og filmdebuterte fem år senere med filmen Andrine og Kjell. I 1984 fikk hun Per Aabels ærespris.

Hun ble ansatt ved Centralteateret i 1949, og jobbet der til 1958. I 1958 begynte hun å jobbe ved Nationalthearet. I 1971 var hun på turne i Japan med Nationaltheatret som Nora i Et Dukkehjem. Hun har spilt i en rekke filmer, og var ansatt ved Nationaltheatret fra 1958 til 1993.

Hun var i perioden 1950–1959 gift med Carsten Byhring. I sin selvbiografi omtaler hun åpent sitt forhold til konsertpianisten Kjell Bækkelund.

Hun var for det norske folk mest kjent fra filmen Jentespranget fra 1973 og komi-serien Hjemme hos oss fra 1980. Hun utgav selvbiografien Alltid forelsket i 1989.

Hun medvirket også i en rekke radiohørespill, kanskje mest kjent som Edith Ranums amatørdetektiv Julia Tinnberg. Wikipedia

65 år
Albert Viljam Hagelin (Politiker)
1881 - 1946

Albert Viljam Hagelin (Norge)

Politiker, sanger, forretningsdrivende, operasanger

Født:
24. april 1881 (143 år siden)

Døde:
25. mai 1946 (65 år) (78 år siden)

Albert Viljam Hagelin var en norsk forretningsmann og politiker for Nasjonal Samling (NS). Han var med i Quislings kupp-regjering i 1940, og satt så som «kommissarisk» statsråd og innenriksminister i NS-regjeringen frem til 1944. Han ble dømt til døden og henrettet i landssvikoppgjøret etter krigens slutt. Wikipedia

68 år
Robert Michael Ballantyne (Skribent)
1825 - 1894

Robert Michael Ballantyne (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Skribent, kunstmaler, barnebokforfatter, forretningsdrivende

Født:
24. april 1825 (199 år siden)

Døde:
8. februar 1894 (68 år) (130 år siden)

Robert Michael Ballantyne var en skotsk ungdomsbokforfatter.

Han var sønn av en avisredaktør og boktrykker, og arbeidet som ung seks år for Hudson's Bay Company før han etablerte seg som forfatter. Han er mest kjent for sine eventyrbøker for gutter, skrevet innenfor tradisjonen av viktoriatidens litteratur, slike som Koralløya (1857) og Gorillajakten (1861). I løpet av sitt liv skrev han over 80 bøker.

I 1866 giftet han seg med Jane Dickson Grant. De fikk fire sønner og to døtre. Selvbiografien Personal Reminiscences in Book Making kom ut i 1893. Eric Quayles biografi Ballantyne the brave utkom i 1967. Wikipedia

85 år
Peter Andreas Sæther (Politiker)
1812 - 1897

Peter Andreas Sæther (Norge)

Politiker, lærer, klokker

Født:
24. april 1812 (212 år siden)

Døde:
19. desember 1897 (85 år) (126 år siden)

Peter Andreas Sæther var en norsk lærer, klokker og politiker. Han var stortingsmann for Nordre Trondhjems amt (Nord-Trøndelag) 1851–1853 og 1857–1879.

Han var sønn av sjømann Lars Sæther og Maren Torp. Faren døde tidlig, så gutten ble oppfostret hos morfaren. I unge år var han i fire år huslærer hos sogneprest Hans Severin Arentz på Skogn, hvor han samtidig gikk i lære for å bli skoleholder. Sæther var lærer og klokker i Levanger 1832–1835, deretter lærer på Skjerpingen og klokker i Alstadhaug kirke på Skogn. Som lærer gjorde han seg bemerket som «evnerik og tiltaksom». Han giftet seg i 1834 med Anna Krogstad, datter av gårdbruker og klokker Ole Krogstad på Skogn. Deres datter Oline Kathrine giftet seg med lærer, organist og banksjef Peder Falstad og ble mor til overrettssakfører, banksjef, ordfører og stortingsmann Arne Falstad i Levanger.

Sæther var Skogns ordfører 1852–1861 og 1870–1873, i et par år også direktør (styremedlem) i Levanger og Skogns Sparebank. Han var stortingsmann for Nordre Trondhjems amt 1851–1853 og 1857–1879. Av de grupperingene som begynte å avtegne seg mot slutten av hans tid på Stortinget, var Sæther helst å regne som bondevenn. Sæther fulgte for det meste Søren Jaabæks sparepolitikk, til forskjell fra den yngre generasjonen på stortingsbenken, som Ole Anton Qvam og Ole Richter.

Som stortingsmann var han medlem av Stortingets kirkekomité 1852–1858, medlem av Stortingets veikomité 1859–1860 og 1865–1866, sekretær i Stortingets kirkekomité og medlem av Stortingets jernbanekomité 1862–1863, medlem av Stortingets tollkomité 1868–1869 og 1871–1877. I Lagtinget ble han medlem i 1857 og sekretær 1864–1866, 1868–1869 og 1871–1873. Han arbeidet særlig for vei- og jernbaneutbygging, men under et stiftslærermøte på hjemtraktene ble han også hyllet for sin medvirkning til allmueskoleloven av 1860. I 1877 reise Sæther hjem fra Stortinget med den påbegynte Rørosbanen. Han satt på en provisorisk benk i en åpen vogn, falt av i en sving, og «skamslo seg så stygt i ansiktet at han sluttet som både stortingsmann og klokker».

Etter avskjed som lærer og klokker ble Peter Andreas og Anna Sæther boende på Skogn frem til 1886, da de flyttet til Levanger. Han døde på amtssykehuset i 1897 og ble begravet fra Levanger kirke. Wikipedia

Dødsfall

62 år
Siv Nordrum (Forfatter)
1958 - 2021

Siv Nordrum (Norge)

Forfatter, journalist,kommunikasjonsdirektør

Født:
7. oktober 1958 (65 år siden)

Døde:
24. april 2021 (62 år) (3 år siden)

Siv Nordrum var en norsk journalist, forfatter og kommunikasjonsdirektør.

Hun var utdannet ved Norsk journalisthøgskole. Hun arbeidet i Dagsnytt og Dagsrevyen fra 1984 til 1998, blant annet som reporter, Asia-korrespondent, vaktsjef og programleder. Deretter var hun i PR-byrået Woldsdal & Partnere frem til 2001. Fra 2001 til 2005 var hun statssekretær og taleskriver for statsminister Kjell Magne Bondevik. Hun meldte seg inn i Kristelig Folkeparti noen dager i forveien. Hun var kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Oslo fra 1. september 2006 til 1. januar 2012. Deretter var hun kommunikasjonsdirektør i Statistisk sentralbyrå, før hun i 2015 ble kommunikasjonssjef på Stortinget.

Hun var datter av Johanne og Edvard Nordrum. Wikipedia

73 år
K.M. Myrland (Musiker)
1948 - 2021

K.M. Myrland (Norge)

Musiker, sjømann

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Magne Myrland

Født:
23. mars 1948 (76 år siden)

Døde:
24. april 2021 (73 år) (3 år siden)

Knut Magne «KM» Myrland var en norsk country-/rootsinspirert vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter.

Myrland var opprinnelig sjømann, men ble invalidisert etter en eksplosjonsulykke i Houston i USA på begynnelsen av 1970-tallet. I 1976 slo han igjennom som kultvisesanger med sine samfunnsengasjerende tekster og karakteristiske dype stemme på debutalbumet Isbål. Blant låtene var «Sånn som skyan fær», «Elisabeth» og «78° nord». I årene fram til og med 1983 ga Myrland ut åtte album til. Deretter ble det stille fra Myrland på platefronten fram til 1997, da samlealbumet Vante folk – K.M. Myrlands beste ble gitt ut. Det inneholdt 21 av Myrlands mest populære låter. Så kom det ti nye år uten utgivelser, men i 2007 ga han ut to nye album: Nattmårra og Fartstid – Live fra Tromsø. I 2010 kom så Sjelespor. I 2016 feiret KM Myrland 40 år som platartist og slapp albumet Komaland første uke i mai

Myrland bodde på Mørkved i Bodø. Han er kjent som en turnerende artist med stor popularitet, spesielt i Nord-Norge. Myrland ble gjerne akkompagnert av gruppa Vante Folk, som består av musikerene Øyvind Nilsen (bass), Steinar Krokstad (trommer), Sverri Dahl (tangenter, trekkspill) og Tore Morten Andreassen (gitarer). Gruppa, som var med på innspillingene av albumene Nattmårra, Fartstid, Sjelespor og Komaland, har vært Myrlands faste backingband siden 2006. Wikipedia

60 år
Eva Jensen (Forfatter)
1955 - 2016

Eva Jensen (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Født:
17. august 1955 (68 år siden)

Døde:
24. april 2016 (60 år) (8 år siden)

Eva Jensen var en norsk forfatter.

Jensen gjennomførte forfatterstudiet i Bø, og hun debuterte i 1984. Hennes forfatterskap spenner over lyrikk, romaner, ungdomsromaner, barnebøker og billedbøker. Hun har mottatt en rekke litterære priser. Wikipedia

51 år
Gro Anita Schønn (Sanger)
1950 - 2001

Gro Anita Schønn (Norge)

Sanger

Født:
28. januar 1950 (74 år siden)

Døde:
24. april 2001 (51 år) (23 år siden)

Gro Anita Schønn var en norsk sanger og skuespiller. Hun kom opprinnelig fra Røyken i Buskerud.

Gro Anita Schønn var en fremtredende, kvinnelig popartist i Norge. Gjennombruddet kom i 1969 med hennes versjon av Dusty Springfields Son of a Preacher Man, som på norsk ble hetende Lutfattig læregutt. Hun fikk på 1970-tallet flere hits med norskspråklige versjoner av utenlandske hitsingler, som Bobby Darins A Simple Song of Freedom, som i hjemlig språkdrakt ble hetende En enkel sang om frihet, Buffy Sainte-Maries I'm Gonna Be A Country Girl Again, som fikk tittelen Er det underlig man lengter bort iblant, og Leo Caerts' og Leo Rozenstratens ¡Qué viva España!, som på norsk ble til Eviva Espana. Hun utga seks solo-album og medvirket på 21 plater i Treff-serien. Hun hadde flere slagere på Norsktoppen, medvirket seks ganger i Norsk Melodi Grand Prix og ble nominert til Spellemannprisen i 1975 som årets vokalist.

Schønn debuterte på plate med Put yourself in my place/That's my desire i 1966, med bandet Sandie & The Shakemen. Hun fikk sitt gjennombrudd med singelen «En enkel sang om frihet» i 1970. Hun var i en periode vokalist i den daværende ektemannen Terje Fjærns orkester.

I 1981 trakk hun seg tilbake fra artistlivet. Etter 15 år sammenhengende i rampelyset følte hun trang til å ha et privatliv, og valgte en anonym tilværelse. Men på begynnelsen av 90-tallet kom hun delvis tilbake og ga ut en samle-CD og en ny singel, samt medvirket i flere TV-program.

I de senere årene av sitt liv led hun av en lungesykdom, og ble funnet død i sin leilighet i Oslo i 2001. Hun var bare 51 år gammel da hun døde. Wikipedia

58 år
Charles Boyd Gentzel (Mystiker)
1922 - 1981

Charles Boyd Gentzel (USA)

Mystiker, esoteriker

Født:
11. november 1922 (101 år siden)

Døde:
24. april 1981 (58 år) (43 år siden)

Charles Boyd Gentzel var en kristen mystiker og esoteriker, og en av de to grunnleggerne av Mark-Age i 1960.

Han ble født i Youngstown i delstaten Ohio, USA kl 13:50. Foreldrene var Charles A. Gentzel og Mary Yaskalko. Han var deres første barn, etterfulgt av søsteren Mary Gentzel og brødrene Robert Gentzel og Donald Gentzel.

Våren 1940 fikk han sitt vitnemål ved Clarks Summit-Clarks Green High School i nærheten av Scranton, Pennsylvania. Mary Gentzel giftet seg på nytt, dette året, med Si Carmody.

Mellom 19. februar 1943 og 19. mai 1946 tjentestegjorde han som mester-sersjant (master sergeant) for USA under andre verdenskrig i Belgia, Frankrike og Tyskland som en del av Quartermaster Corpse.

Den 13. juni 1949 tok han sin avgangseksamen (Bachelorgrad) i kjemi og en mindre grad i økonomi ved Cornell University i Ithaca i New York. Der mottok han også flere æresbevisninger. Wikipedia

<<
24. April
>>