Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
6. April
Om dagen
6. April er dag 96 i 2019, og er i uke 14. Det er 269 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_6-4.1994
25 år siden
Wikipedia
1994: Folkemordet i Rwanda begynner
Folkemordet i Rwanda er betegnelsen på hendelser som skjedde over 100 dager fra 6. april til midten av juli i 1994 og som tok livet av mellom 800 000 og en million tutsier og moderate hutuer i det afrikanske landet Rwanda.

Folkemordet var sentralt organisert. Det ansees som særdeles grusomt fordi det ble utført ikke av soldater eller statsmakten, men av vanlige mennesker. To ekstremistiske hutu-militser, Interahamwe og Impuzamugambi, ble dannet av vanlige hutuer, som valgte å «ta på seg» oppgaven om å renske landet fra tutsiene. Wikipedia
Wikipedia_6-4.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Carsten Byhring dør av kreft, 71 år gammel
Carsten Byhring var en norsk skuespiller på scene, i fjernsyn og i film.

Byhrings karriere startet i studietiden, da han fremførte små pantomimer med komisk innhold. På revyscenen debuterte han i 1941, ved Søilen Teater i Oslo. I perioden 1947–1959 var han ansatt ved revyscenen Chat Noir, men gjorde mange gjesteopptredener ved Centralteatret, Det norske teatret, Den norske opera og Oslo Nye Teater.

Byhring opptrådte gjerne i dramatiske roller, men var mest kjent for sitt komiske talent, og han rendyrket særlig monologsjangeren. Han har gitt flere klassiske karakterforestillinger; hans tolkning av Doolittle i George Bernard Shaw-stykket Pygmalion er blant hans mest kjente. Han hadde mange filmroller, men spesielt huskes han som Kjell i de 13 første filmene om «Olsenbanden».

Carsten Byhring dør av kreft 71 år gammel. Ifølge eget utsagn hadde han vært røyker siden ungdomstiden. Wikipedia
Wikipedia_6-4.1974
45 år siden
Wikipedia
1974: ABBA vinner Eurovision Song Contest med låten «Waterloo»
«Waterloo» er en svensk popsang som ble fremført av ABBA. Sangen vant Eurovision Song Contest 1974 for Sverige og er skrevet av Benny Andersson, Stikkan Anderson og Björn Ulvaeus.

Sangen var den første singelen fra ABBA-albumet Waterloo, utgitt 4. mars 1974. Det var også den første sangen som ble utgitt under gruppens nye navn, ABBA. Tidligere hadde kvartetten gått under navnet Björn, Benny, Agnetha & Frida. «Waterloo» ble en enorm salgssuksess og banet vei for ABBAs videre internasjonale karriere. Sangen nådde også den amerikanske Billboard-listen og er blant de mestselgende singlene i verden noensinne med over 5 millioner solgte eksemplarer.

Sangen har ved flere anledninger blitt kåret til den beste Eurovision-sangen gjennom tidene, blant annet under jubileumsprogrammet i anledning Eurovision Song Contests 50-årsjubileum i 2005. Wikipedia
Fødsler
52 år
Aasmund Olavsson Vinje (Forfatter)
1818 - 1870

Aasmund Olavsson Vinje (Norge)

Forfatter, dikter, journalist og jurist

Født:
6. april 1818

Døde:
30. juli 1870 (52 år)

Aasmund Olavsson Vinje var en norsk forfatter og journalist.

Han regnes[av hvem?] som Norges første moderne journalist. Olav Vesaas beskriver Vinje som en individualist uten sterk tilknytning til et bestemt samfunnslag, og ifølge Vesaas var han «åndsaristokratisk» anlagt og stolte ikke helt på folket, men oppholdet i det klassedelte Storbritannia skal ha beveget Vinje i en mer demokratisk retning.

Vinje var en av de første etter Ivar Aasen selv som aktivt tok i bruk det norske landsmålet som Aasen hadde utviklet, og den første som gjennomgående brukte landsmål (nynorsk skriftspråk) også i prosa. Han var en foregangsmann innen norsk journalistikk og er opphav til dikt som «Våren», «Ved Rondane», «Kunnskap skal styra rike og land», barnesangen «Blåmann» og mange flere. Da radioprogrammet Ønskediktet ba lytterne om å stemme fram det mest elskede kjærlighetsdiktet i norsk litteratur, vant Vinje med «Den dag kjem aldri» fra syklusen Storegut. Diktet kan synges på tradisjonelle folkemelodier som brukes på nystev. Komponisten Edvard Grieg har tonesatt flere Vinjedikt. Han lykkes ikke som forfatter i stort format blant annet dramaet Olaf Digre og den ufullførte romanen Elsk og Giftarmaal.[klargjør]

Vinje skapte sin lyrikk i overgangstida mellom Henrik Wergelands død i 1845 og det såkalte moderne gjennombrudd, og plasseres gjerne[av hvem?] litteraturhistorisk som en representant for (den poetiske realismen). Vinje beskrives som «en eiendommelig, vittig og rik natur» og en utmerket folketaler som skapte liv og lyst, men bak skjemtet lå alvor.

I Christiania ble han involverte i det intellektuelle miljøet kalt «Det lærde Holland». I Christiania vanket han sammen med «innvandrede ungkarer» som Paul Botten-Hansen, Ivar Aasen, Knud Knudsen, Ole Vig, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. Ernst Sars var også en venn og ble gjerne med Vinje på fjelltur. Vinje var brutal i sin kritikk av dramaet Brand skrevet av vennen Ibsen. Jan Inge Sørbø beskriver Vinje som en stor sosiolog i sin samtid, på linje med Eilert Sundt. Vinje var omstridt i sin samtid og ble beskrevet som karakterløs. Wikipedia

44 år
Joi Lansing (Skuespiller)
1928 - 1972

Joi Lansing (USA)

Skuespiller, sangerinne, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Joy Rae Brown

Født:
6. april 1928

Døde:
7. august 1972 (44 år)

Joi Lansing var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne og modell. Hun spilte for det meste små roller i filmene hun var med i, inkludert Singin' in the Rain (1952), Med alle midler (1958) og Skilsmisse på amerikansk (1965). Større suksess fikk hun på TV, der hun blant spilte i The Bob Cummings Show, Klondike og The Beverly Hillbillies. Lansing døde 44 år gammel av brystkreft. Wikipedia

Dødsfall
91 år
Liv Dommersnes (Skuespiller)
1922 - 2014

Liv Dommersnes (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Liv Strømsted

Født:
28. september 1922

Døde:
6. april 2014 (91 år)

Liv Dommersnes var en norsk skuespiller, diktoppleser og statsstipendiat.

Hun var elev av teatersjef Bjørn Bjørnson (1859–1942) og debuterte på Nationaltheatret i Bjørnsons siste oppsetning av Geografi og Kærlighed av faren Bjørnstjerne Bjørnson. Hun var ansatt der 1941–45, 1949–62 og fra 1985 til pensjonsalderen. For øvrig spilte hun ved Studioteatret 1945–49, Edderkoppen 1962–63 og Oslo Nye Teater 1964–65. I perioden 1965–85 arbeidet hun hovedsakelig som tolker av lyrikk.

Dommersnes ble statsstipendiat i 1984, mottok Oslo bys kunstnerpris i 1985, Herman Wildenveys Poesipris i 1999 og Anders Jahres kulturpris i 2000. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000. Dommersnes var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

I 2001 utga hun erindringsboken Alt har sin tid. Wikipedia

<<
6. April
>>