Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. April

Om dagen

6. April er dag 97 i 2024, og er i uke 14. Det er 269 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 6. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Et terrorangrep i Colombo tar livet av den srilankiske veiministeren Jeyaraj Fernandopulle og 11 andre

Terrorangrepet i Colombo 6. april 2008 skjedde da en bombe gikk av i Colombo, hovedstaden i Sri Lanka.

Tamiltigrene har slåss siden 1983 for en uavhengig stat for Sri Lankas etniske tamilminoritet i nord og øst, etter tiår med å bli marginalisert av den Sinhalese-dominerte regjeringer. Kampen har krevd livene til mer enn 70 000 mennesker.

Sentrale representanter for regjeringen har lovet å knuse opprørsgruppen innen 2008, og kampene har rast i månedsvis på frontlinjene av den de facto staten i nord.

Den srilankiske hæren har i tiden før dette terrorangrepet drevet med flere militære offensiver nord i landet hvor Tamiltigrene er sterkest. Tidligere i uka ble nesten 60 opprørere drept i løpet av to dager med kamper. I januar 2008 brøt regjeringen en våpenhvileavtale fra 2002. Myndighetene hevdet at våpenhvilen ble brukt av Tamiltigrene til å omorganisere seg og ruste opp.

En selvmordsbombe gikk av på Kanthi lekeplassen i landbyen Weliveriya, like utenfor hovedstaden Colombo i Gampaha-distriktet i Sri Lanka, der veiministeren Jeyaraj Fernandopulle var til stede for å åpne et maratonløp, i anledning feiringen av det tamilske nyttår. Ministeren skulle til å veive med et flagg for å starte maratonløpet da bomben gikk av.

Angrepet drepte minst 12 personer, deriblant den srilankiske veiministeren, og såret 90 andre. Den ledende idrettstreneren, Lakshman de Alwis, og den tidligere maratonløperen, K.A. Karunaratne, var også blant de omkomne. Fernandopulle ble dermed den andre srilankiske ministeren som ble drept i 2008.

Regjeringen på Sri Lanka anklaget Tamiltigrene for å stå bak angrepet. Wikipedia
30 år siden

1994: Folkemordet i Rwanda begynner. I løpet av 100 dager mister nær en million tutsier og et moderat antall hutuer livet

Folkemordet i Rwanda er betegnelsen på hendelser som skjedde over 100 dager fra 6. april til midten av juli i 1994 og som tok livet av mellom 800 000 og en million tutsier og moderate hutuer i det afrikanske landet Rwanda.

Folkemordet var sentralt organisert. Det ansees som særdeles grusomt fordi det ble utført ikke av soldater eller statsmakten, men av vanlige mennesker. To ekstremistiske hutu-militser, Interahamwe og Impuzamugambi, ble dannet av vanlige hutuer, som valgte å «ta på seg» oppgaven om å renske landet fra tutsiene. Wikipedia
32 år siden

1992: Krigen i Bosnia-Hercegovina starter

Bosnia-krigen var en krig som ble kjempet fra 6. april 1992 til 14. desember 1995 mellom ulike grupperinger av i hovedsak serbere, bosnjaker (bosniske muslimer) og kroater om kontroll over republikken Bosnia-Hercegovina. Den var den blodigste og mest kompliserte av krigene i forbindelse med oppløsningen av det tidligere Jugoslavia. Krigen var kompleks og hadde mange årsaker. Politiske, sosiale og sikkerhetsmessige kriser som følge av slutten på den kalde krigen og kommunismens fall i det tidligere Jugoslavia, oppbruddet av Jugoslavia som startet med dannelsen av Kroatia og Slovenia, og de påfølgende krigene var viktige faktorer.

Det blir anslått av det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia at totalt 102 000 mennesker døde under krigen, av disse var 55 261 sivile. Over 40 000 ble voldtatt og ca. 1,8 millioner mennesker flyktet fra sine hjem som følge av krigen. En av de mest kjente hendelser fra Bosnia-krigen er Srebrenica-massakren i juli 1995 da rundt 8 000 bosnjaker ble drept av serbiske militærstyrker.

Krigen var offisielt over med signeringen av Daytonavtalen i Paris 14. desember 1995. Wikipedia
50 år siden

1974: ABBA vinner Eurovision Song Contest med låten «Waterloo»

«Waterloo» er en svensk popsang som ble fremført av ABBA. Sangen vant Eurovision Song Contest 1974 for Sverige og er skrevet av Benny Andersson, Stikkan Anderson og Björn Ulvaeus.

Sangen var den første singelen fra ABBA-albumet Waterloo, utgitt 4. mars 1974. Det var også den første sangen som ble utgitt under gruppens nye navn, ABBA. Tidligere hadde kvartetten gått under navnet Björn, Benny, Agnetha & Frida. «Waterloo» ble en enorm salgssuksess og banet vei for ABBAs videre internasjonale karriere. Sangen nådde også den amerikanske Billboard-listen og er blant de mestselgende singlene i verden noensinne med over 5 millioner solgte eksemplarer.

Sangen har ved flere anledninger blitt kåret til den beste Eurovision-sangen gjennom tidene, blant annet under jubileumsprogrammet i anledning Eurovision Song Contests 50-årsjubileum i 2005. Wikipedia

Fødsler

77 år
John Ratzenberger (Skuespiller)
1947

John Ratzenberger (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
6. april 1947 (77 år)

John Ratzenberger er en amerikansk skuespiller som er best kjent fra rollen som Cliff Clavin i den kjente og prisbelønnede amerikanske komiserien Cheers. Han startet karrieren i filmbransjen, men gikk på 1980-tallet mer over til TV. Han har siden midten av 1990-tallet også vært aktiv som stemmeskuespiller i en rekke verdenskjente tegnefilmer. Han har også hatt noen mindre manus- og regioppdrag.

Ratzenberger har per 2018 medvirket i over 150 film- og TV-produksjoner. Wikipedia

75 år
Svein Tang Wa (Musiker)
1946 - 2021

Svein Tang Wa (Norge)

Musiker, sanger, gitarist, grafiker

Født:
6. april 1946 (78 år siden)

Døde:
6. august 2021 (75 år) (2 år siden)

Svein Tang Wa var en norsk trubadur, tekstforfatter, komponist og billedkunstner.

Han var utdannet grafiker og utga seks musikkalbum. Han bidro også som tekstforfatter og komponist for etablerte Rogalandsband som Stavangerensemblet, Vamp og Leif og kompisane.

Hans første album Toffa ble gitt ut i 1980 med tekster om en oppdiktet Stavangergutt med samme navn. Gunnar Roalkvam stod bak de fleste tekstene mens Tang Wa skrev musikken. Tang Wa spilte albumet inn og ga ut albumet på nytt i 2008 etter at de originale innspillingene var borte. I 1986 kom Tang Was revy. I 1998 kom albumet Hørr gjøken ut. Albumet består av Tang-Was egne sanger. Backingbandet på albumet er satt sammen av en rekke etablerte Stavangerartister og besto av Reidar Larsen (piano), Arne Skage jr. (gitarer), Johan Egdetveit (trekkspill), Tor Mathisrud (bass) og Stene Osmundsen (trommer). Albumet ble kåret til årets beste norske album av NRK P1 i 1998.

I 1999 satte han opp sitt eget barneteater Ein barnetime, noe som også resulterte i et album. På kanten fra 2005 bestod av sanger skrevet av Ragnar Bjerkreim til tekst av Gunnar Roalkvam. I 2007 ga han ut Rødast hjerta som er en oppfølger til Hørr gjøken og med flere av musikerne fra Hørr gjøken.

Tang-Wa ble tildelt Stavanger kommunes kulturpris i 2005 og Stavanger Aftenblads kulturpris i 2009.

Da hans kone Bente døde i 2016, tok han opp igjen billedkunsten for å bearbeide sorgen. Resten av sitt liv fortsatte han med billedkunst ved siden av musikken. Wikipedia

89 år
Harald Tusberg (Programleder)
1935

Harald Tusberg (Norge)

Programleder, journalist, manusforfatter, TV-regissør, skuespiller

Født:
6. april 1935 (89 år)

Harald Tusberg er en tidligere journalist, forfatter, låtskriver, filmmanuskriptforfatter og programleder i NRK.

I NRK utgjorde han fra fjernsynets barndom et radarpar med Harald Heide-Steen jr.; Tuss og Smarty. Han var blant annet programleder for Smil til det skjulte kamera og Dette er ditt liv. Tusberg samarbeidet mye med blant andre Egil Monn-Iversen (musikalene Bør Børson jr. og Ungen) og André Bjerke.

I 1958 ble han sammen med Sven-Erik Libæk og Kaare Terland lansert i sangertrioen The Windjammers i den amerikanske filmen Windjammer (om det norske skoleseilskipet SS «Christian Radich»).

I 1993 fikk han NOPA-prisen Årets verk for elleve tekster fra Den Stundesløse. Han var inntil 1991 sjef for Underholdningsavdelingen i NRK. Med sin entusiasme og sitt allestedsnærvær satte han sitt preg på det som mange betrakter som en gullalder i NRKs underholdningsavdeling.

I 1996 fikk han et hjerneslag som resulterte i at han måtte trekke seg fra arbeidslivet.

Tusberg er gift og har fire barn, blant dem rockemusikeren Harald Tusberg jr. Wikipedia

89 år
André Previn (Komponist)
1929 - 2019

André Previn (Tyskland)

Komponist, dirigent, låtskriver, jazzmusiker, pianist, filmmusikkomponist, arrangør

Fullt navn / Fødenavn:
Andreas Ludwig Priwin

Født:
6. april 1929 (95 år siden)

Døde:
28. februar 2019 (89 år) (5 år siden)

André Previn var en amerikansk pianist, komponist og dirigent. Han drev med jazz, filmmusikk og klassisk musikk. Previns foreldre tok med seg sønnen og resten av familien og flyktet fra det nasjonalsosialistiske Tyskland i 1938; først til Paris før de endte opp i USA. Wikipedia

44 år
Joi Lansing (Skuespiller)
1928 - 1972

Joi Lansing (USA)

Skuespiller, sangerinne, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Joy Rae Brown

Født:
6. april 1928 (96 år siden)

Døde:
7. august 1972 (44 år) (51 år siden)

Joi Lansing var en amerikansk skuespillerinne, sangerinne og modell. Hun spilte for det meste små roller i filmene hun var med i, inkludert Singin' in the Rain (1952), Med alle midler (1958) og Skilsmisse på amerikansk (1965). Større suksess fikk hun på TV, der hun blant spilte i The Bob Cummings Show, Klondike og The Beverly Hillbillies. Lansing døde 44 år gammel av brystkreft. Wikipedia

101 år
Edmond H. Fischer (Biokjemiker)
1920 - 2021

Edmond H. Fischer (USA)

Biokjemiker, universitetslærer, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edmond Henri Fischer

Født:
6. april 1920 (104 år siden)

Døde:
27. august 2021 (101 år) (2 år siden)

Edmond Henri Fischer var en amerikansk biokjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Edwin G. Krebs i 1992 for deres oppdagelse av hvordan fosforylering aktiverer proteiner og regulerer prosesser i cellen. Hans foreldre var sveitsiske og han tok doktorgraden i Geneve i 1947. Han ble født i Shanghai og ble syv år gammel sendt til kostskolen La Châtaigneraie ved Geneve. Mens han gikk på gymnaset i Geneve ble han tatt opp ved musikkonservatoriet der og etter en stund bestemte han seg for å la musikk være en hobby. Fischer var sveitsisk borger før han ble statsborger i USA etter å ha flyttet dit. Wikipedia

57 år
Ernst Diesen (Skuespiller)
1913 - 1970

Ernst Diesen (Norge)

Skuespiller

Født:
6. april 1913 (111 år siden)

Døde:
14. november 1970 (57 år) (53 år siden)

Ernst Diesen var en norsk skuespiller og teatersjef, kjent fra revyscene og filmlerret.

Ernst Diesen var sønn av stadsfysikus Andreas Melchior Diesen. Han giftet seg i 1937 med kollega Kari Steen, bedre kjent som Kari Diesen (1914–1987). Sammen fikk de to barn, Kari Diesen d.y. (1939–2016) og Andreas Diesen. Kari Diesen d.y. var blant annet med å bygge opp Tusenfryd fornøyelsespark, og arbeidet senere for folkemusikksaken i Rikskonsertene. Andreas Diesen er kjent som tekstforfatter, skribent og revyhistoriker i NRK.

Diesens teaterutdannelse var Max Reinhardts teaterskole i Berlin i 1932-33. Hjemme igjen ble han elev ved Det Nye Teater. Scenedebuten ble revyen Bølgelengde på samme teater i mai 1934, hvor han delte scene med kjente navn som Tore Segelcke og Einar Sissener.

Våren 1935 var han på plass ved Chat Noirs vårrevy For full musikk, blant annet sammen med de svenske gjestene Sara Leander og Karl Gerhard. Høsten 1935 spilte han i en av norsk revys største fiaskoer, Godt ord igjen, som ble tatt av plakaten etter én dag. Revyen ble øyeblikkelig omskrevet, nyinnstudert og satt opp under navnet Vi gir oss ikke, med stor suksess. I januar 1936 spilte Diesen i Chat Noirs nyttårsrevy Varsko her, Einar Roses instruktørdebut. Høsten samme år delte Diesen og Leif Juster scene for første gang, i revysuksessen Brøl Oslo, som ble spilt nærmere 300 ganger. Her debuterte også hans fremtidige kone Kari.

I februar 1937 deltok han i teatrets åpningsforestilling for dagens teaterhus, Opp med teppet, som blant annet hadde Randi Brænne og Axel Thue som gjester. Revyen ble senere resirkulert som "Teppet er oppe" og spilt på Bygdø Sjøbad. Diesen var nå blant Chat Noirs sikreste navn, og høsten 1937 spilte han i revyen Si det i toner, med bl.a. Juster og Sonja Wigert. I 1938 underholdt han i Sol i høiden på våren, Virru værra med på det? på Bygdø Sjøbad på sommeren (bl.a. sammen med Gerd og Otto Nielsen, før høsten bød på Korken smeller. 1939 brakte stor suksess i operetten Dollarprinsessen 1939 på vårparten og i den historiske spøken Norrønafolket vil fare på sommeren og høsten samme år, foruten våren 1940.

I 1943, året etter at Juster åpnet sitt revyteater Edderkoppen teater, kom Ernst Diesen og hans kone Kari Diesen til ensemblet. Med unntak av et intermezzo tidlig på 1950-tallet, skulle begge forbli ved Edderkoppen i mer enn 20 år.

Etter et gjestespill i Byen med det store hjertet våren 1950, ble Ernst Diesen ny teatersjef og kunstnerisk leder ved Chat Noir (etter Jens Book-Jenssen). Hans første oppgave var å iscenesette høstrevyen Bro bro brille samme år.

Fra 1954 var han igjen skuespiller ved Edderkoppen, hvor han skulle bli resten av sin karriere.

Samspillet med Juster ble overført til film under krigen, i form av de to filmsuksessene Den forsvundne pølsemaker og Det er'ke til å tru. Sammen dro de på en landomfattende turné i 1942, Pølsemakerturnéen. Ernst Diesen var med i en del komedier senere også, men helst i mindre roller. Unntaket var en hovedrolle mot Arve Opsahl i filmkalkunen Oss atomforskere i mellom. På 1960-tallet ble en rekke av duoens revysuksesser gjenskapt for fjernsyn, blant annet Skolesketsjen.

På midten av 1960-tallet ble Ernst Diesen syk. Han døde i november 1970. Hans kone Kari døde i 1987. Wikipedia

49 år
Anthony Fokker (Luftfartsingeniør)
1890 - 1939

Anthony Fokker (Nederland)

Luftfartsingeniør, ingeniør, gründer, luftfartsingeniør, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Anton Herman Gerard Fokker

Født:
6. april 1890 (134 år siden)

Døde:
23. desember 1939 (49 år) (84 år siden)

Anton Herman Gerard «Anthony» Fokker, død 23. desember 1939 i New York) var en nederlandsk flykonstruktør. Wikipedia

77 år
Emma Dahl (Komponist)
1819 - 1896

Emma Dahl (Norge)

Komponist, sanger, operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Emma Charlotte Amalie Dahl

Født:
6. april 1819 (205 år siden)

Døde:
13. desember 1896 (77 år) (127 år siden)

Emma Charlotte Amalie Dahl var en tysk-norsk sopransangerinne og lieder-komponist og sangpedagog.

Hun fikk sang- og musikkundervisning hos sin adoptivmor, baronesse von Nathorp, som tidligere hadde hatt en strålende sangerkarriere som Marianne Sessi. Til minne om henne kalte Emma Freyse seg i tidlige år ofte Freyse-Sessi.

Emma Freyse debuterte 17 år gammel i Berlin 1836 hvor hun til stort bifall sang «Agathe» i Carl Maria von Webers opera Der Freischütz. Med anbefalinger fra Bettina von Arnim og Gaspare Spontini åpnet scenene i Breslau, Leipzig, Schwerin osv seg for henne. Hun utmerket seg i rollene som «Norma» i Vincenzo Bellinis opera med samme navn, «Amina» i Bellinis La sonnambula, «Rachel» i Jacques Fromental Halévys La juive, «Rosine» i François-Joseph Gossecs Rosine, ou L'éposue abandonnée, «Adina» i Gaetano Donizettis L’elisir d’amore, «Ginevra» i Johann Simon Mayrs Ginevra di Scozia, «Donna Anna» i Wolfgang Amadeus Mozarts Don Giovanni, og andre.

Hun avslo et engasjement som første dramatiske sangerinne ved Det Kongelige Teater i København på grunn av en kunstreise til Sverige og Norge, senere avslo hun samme stilling som Jenny Linds etterfølger ved Kungliga Teatern i Stockholm.

Emma Freyse kom til Norge i 1841, hvor hun året etter ble gift med den dansk-norske forleggeren Johan Fjeldsted Dahl. I Christiania kom Emma Dahl til å spille en sentral rolle i byens musikkliv. Hun var en etterspurt sangpedagog, hun opptrådte på byens teaterscener og holdt huskonserter. Det gjestfrie dahlske hjem i Toldbodgaten 9 ble et fast samlingssted, ikke bare for byens litteratur- og musikkinteresserte personer, men også for utenlandske kunstnernotabiliteter som gjestet byen.

Emma Dahl var den første som tonesatte Henrik Ibsens «Margrethes Vuggesang». Da Kongs-Emnerne ble utgitt på ektemannens forlag i 1863 ble sangen trykt som et eget notebilag. Det hjalp å være gift med en forlegger; komposisjonene hennes utkom jevnt og trutt med ektemannens hjelp, og ble solgt gjennom hans «Forlags- og Sortimentsboghandel» i Christiania. Hun fikk også utgitt komposisjoner i København og Stockholm.

I samtiden ble hennes sanger godt likt og gikk for å inneha en naturlig følsomhet med vakre og sangbare melodier og utsøkte harmonier. Wikipedia

52 år
Aasmund Olavsson Vinje (Forfatter)
1818 - 1870

Aasmund Olavsson Vinje (Norge)

Forfatter, dikter, journalist, jurist

Født:
6. april 1818 (206 år siden)

Døde:
30. juli 1870 (52 år) (153 år siden)

Aasmund Olavsson Vinje var en norsk forfatter og journalist.

Han regnes som Norges første moderne journalist. Olav Vesaas beskriver Vinje som en individualist uten sterk tilknytning til et bestemt samfunnslag, og ifølge Vesaas var han «åndsaristokratisk» anlagt og stolte ikke helt på folket, men oppholdet i det klassedelte Storbritannia skal ha beveget Vinje i en mer demokratisk retning.

Vinje var en av de første etter Ivar Aasen selv som aktivt tok i bruk det norske landsmålet som Aasen hadde utviklet, og den første som gjennomgående brukte landsmål (nynorsk skriftspråk) også i prosa. Han var en foregangsmann innen norsk journalistikk og er opphav til dikt som «Våren», «Ved Rondane», «Kunnskap skal styra rike og land», barnesangen «Blåmann» og mange flere. Da radioprogrammet Ønskediktet ba lytterne om å stemme fram det mest elskede kjærlighetsdiktet i norsk litteratur, vant Vinje med «Den dag kjem aldri» fra syklusen Storegut. Diktet kan synges på tradisjonelle folkemelodier som brukes på nystev. Komponisten Edvard Grieg har tonesatt flere Vinjedikt. Han lykkes ikke som forfatter i stort format blant annet dramaet Olaf Digre og den ufullførte romanen Elsk og Giftarmaal.[klargjør]

Vinje skapte sin lyrikk i overgangstida mellom Henrik Wergelands død i 1845 og det såkalte moderne gjennombrudd, og plasseres gjerne litteraturhistorisk som en representant for (den poetiske realismen). Vinje beskrives som «en eiendommelig, vittig og rik natur» og en utmerket folketaler som skapte liv og lyst, men bak skjemtet lå alvor.

I Christiania ble han involverte i det intellektuelle miljøet kalt «Det lærde Holland». I Christiania vanket han sammen med «innvandrede ungkarer» som Paul Botten-Hansen, Ivar Aasen, Knud Knudsen, Ole Vig, Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. Ernst Sars var også en venn og ble gjerne med Vinje på fjelltur. Vinje var brutal i sin kritikk av dramaet Brand skrevet av vennen Ibsen. Jan Inge Sørbø beskriver Vinje som en stor sosiolog i sin samtid, på linje med Eilert Sundt. Vinje var omstridt i sin samtid og ble beskrevet som karakterløs. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Vladimir Zjirinovskij (Politiker)
1946 - 2022

Vladimir Zjirinovskij (Russland)

Politiker, advokat, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Владимир Вольфович Эйдельштейн

Født:
25. april 1946 (78 år siden)

Døde:
6. april 2022 (75 år) (2 år siden)

Vladimir Volfovitsj Zjirinovskij var en russisk høyreradikal politiker. Han var leder av det høyrepopulistiske liberaldemokratiske partiet, og satt i Statsdumaen.

Zjirinovskij var født inn i en russisk-jødisk familie i Kasakhstan. Han studerte språk og jus ved Universitetet i Moskva. I 1989 grunnla han Russlands liberaldemokratiske parti, som han siden har ledet. Han satt i den russiske Statsdumaen fra 1993 og stilte til presidentvalgene i 1991, 1996 og 2000, og fikk henholdsvis 8 %, 6 % og 2,7 %.

Han uttalte blant annet at Norge bør bli en del av Sverige og at alle «svake stater» i Europa burde fjernes, og at Nord-Europa burde deles mellom Russland, Tyskland og Sverige. Disse meningene kom til uttrykk under et intervju med den svenske journalisten Robert Aschberg i desember 1993.

I februar 2022 ble Zjirinovskij innlagt på sykehus i Moskva i kritisk tilstand med Covid-19. I mars gjennomgikk han behandling for Covid-19-komplikasjoner som sepsis og respirasjonssvikt.

Den 6. april kunngjorde presidenten for Statsdumaen i Russland, Vjatsjeslav Volodin, at Zjirinovskij var død. Wikipedia

60 år
Hans Kristian Gaarder (Koronafornekter)
1960 - 2021

Hans Kristian Gaarder (Norge)

Koronafornekter, siviløkonom

Født:
30. november 1960 (63 år siden)

Døde:
6. april 2021 (60 år) (Covid-19) (3 år siden)

Hans Kristian Gaarder var en norsk siviløkonom som ble kjent for å presentere teorier om konspirasjoner, blant annet gjennom sitt nettsted Nyhetsspeilet.no.

I 2009 ble han kjent som en av tre personer som politianmeldte NRK og Folkehelseinstituttet «for å drive med ekstrem fryktpropaganda og løgn når det gjelder svineinfluensa». Foruten vaksinemotstand engasjerte Gaarder seg i temaer som skjulte maktstrukturer og utenomjordisk liv. Han mente at han ble overvåket av myndighetene. I 2012 deltok han i TV-programmet Trygdekontoret, i en episode med tittelen Konspirasjonsteorier. I et intervju året etter hevdet han dessuten at han ble hadde blitt angrepet med et strålevåpen av PST for å plante tanker i hodet hans. I tillegg til norske myndigheter og den internasjonale legemiddelindustrien var jesuittordenen og malteserordenen blant dem Gaarder hevdet var ansvarlige for verdens ondskap og lidelser. Han opplyste også at han hadde sluttet å lese aviser og å se på TV.

I 2014 inviterte NRK Radios aktualitetsprogram Her og Nå Gaarder til studio for å diskutere vaksinering mot HPV-viruset, og presenterte ham som «uavhengig forsker».

Gaarder drev nettstedet «Nyhetsspeilet», der han selv var redaktør. På nettstedet delte han teorier om konspirasjoner.

Gaarder døde 6. april 2021. Etter hans død ble det fastslått at han var smittet av koronaviruset, og etter obduksjon ble det konstatert at virusinfeksjonen var dødsårsaken.

Da dødsfallet ble oppdaget ble det kjent at Gaarder hadde holdt to møter i låven på gården sin i dagene rett før han døde. På det tidspunktet hadde Gran kommune, der møtet fant sted, innført strenge smitteverntiltak som blant annet innebar at det ikke var lov å gjennomføre arrangementer og møter. I de påfølgende dagene ble det rapportert om at flere personer som hadde deltatt på møtene var smittet og hadde bragt smitten videre til sine nærkontakter, og smittesporing ble iverksatt i seks kommuner. Wikipedia

89 år
Helène Aylon (Kunstner)
1931 - 2020

Helène Aylon (USA)

Kunstner, kunstmaler

Født:
4. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
6. april 2020 (89 år) (4 år siden)

Helène Aylon var en amerikansk multimedia- og økofeministisk kunstner.

Hun fikk en ortodoks jødisk oppvekst i Borough Park i Brooklyn og talte flytende hebraisk. Hun gikk på Shulamith School for Girls, og på høyskolenivået gikk hun på en midrasha, et studieinstitutt for torastudier for kvinner. Selv hadde hun imidlertid ønsket å gå på The High School of Music and Art i Manhattan.

I høyskolealderen ble hun sammen med en rabbinerstudent ved navn Mandel H. Fisch. De giftet seg i 1949. Hun flyttet umiddelbart til Montréal i Canada, der ektemannen virket som rabbiner. Etter to år fikk hun sønnen Nathaniel Fisch, og senere datteren Renee Emunah. Paret flyttet tilbake til Brooklyn mens hun gikk svanger med dette andre barnet. Mandel Fisch fikk kreftdiagnose i 1956 og døde fem år etter; hun var da 30 år gammel.

Hun begynte som kunststudent på Brooklyn College, der hun studerte under Ad Reinhardt. Etter college fikk hun i oppdrag å male på mur for et arbeidskontor for ungdom i Brooklyn-nabolaget Bedford-Stuyvesant. Da hun ble fotografert for en avisartikkel, sa hun at hun het Helène Aylon. Hun benyttet da den hebraiske ekvivalenten for sitt fornavn som etternavn.

Senere underviste hun ved San Francisco State University og California College of Arts and Crafts i Oakland.

Aylons første arbeide som oppnådde almen notabilitet, Rauch (Spirit, Wind, Breath) (1965), var et 16-fots murmaleri, bestilt av det senere nedlagte synagogebibliotetet på John F. Kennedy internasjonale lufthavn i Queens, som tok sikte til å skildre jødedommen gjennom kvinners øyne.

Kunsten er delt inn i tre faser: prosesskunst (process art) (1970-årene), antikjernekraftkunst (anti-nuclear art) (1980-årene) og The G-d Project (1990-årene og de tidlige 2000-årene). Hun utviklet også en feministisk kommentar til den hebraiske bibelen.

I 2012 publiserte Aylon Whatever Is Contained Must Be Released: My Jewish Orthodox Girlhood, My Life as a Feminist Artist.

Aylon døde 6. april 2020 av Covid-19 i en alder av 89 år. Wikipedia

76 år
Rolf Sagen (Forfatter)
1940 - 2017

Rolf Sagen (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
21. desember 1940 (83 år siden)

Døde:
6. april 2017 (76 år) (7 år siden)

Rolf Sagen var en norsk forfatter. Han var grunnlegger av Skrivekunstakademiet i Bergen i 1985, der han også var daglig leder fra starten til 1993.

Sagen ga ut romaner, noveller, dikt og barnebøker. Han debuterte i 1968 med diktsamlingen Dørklinker, som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. I 1976 mottok han Kritikerprisen for romanen Mørkets gjerninger. Han fikk Samlagsprisen i 2003.

Sagen ble født i Vadheim i Sogn, men bodde i Bergen mesteparten av livet. Han var utdannet klinisk psykolog og arbeidet på Sandviken Sykehus noen år før han ble forfatter på heltid. Romanen «Springfart ved fjorden» var blant de nominerte i konkurransen om Norges mest morsomme bok i NRK i 2012. Wikipedia

91 år
Liv Dommersnes (Skuespiller)
1922 - 2014

Liv Dommersnes (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Liv Strømsted

Født:
28. september 1922 (101 år siden)

Døde:
6. april 2014 (91 år) (10 år siden)

Liv Dommersnes var en norsk skuespiller, diktoppleser og statsstipendiat.

Hun var elev av teatersjef Bjørn Bjørnson (1859–1942) og debuterte på Nationaltheatret i Bjørnsons siste oppsetning av Geografi og Kærlighed av faren Bjørnstjerne Bjørnson. Hun var ansatt der 1941–45, 1949–62 og fra 1985 til pensjonsalderen. For øvrig spilte hun ved Studioteatret 1945–49, Edderkoppen 1962–63 og Oslo Nye Teater 1964–65. I perioden 1965–85 arbeidet hun hovedsakelig som tolker av lyrikk.

Dommersnes ble statsstipendiat i 1984, mottok Oslo bys kunstnerpris i 1985, Herman Wildenveys Poesipris i 1999 og Anders Jahres kulturpris i 2000. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000. Dommersnes var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

I 2001 utga hun erindringsboken Alt har sin tid. Wikipedia

55 år
Jeyaraj Fernandopulle (Politiker)
1953 - 2008

Jeyaraj Fernandopulle (Sri Lanka)

Politiker, lærer, advokat

Født:
11. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
6. april 2008 (55 år) (16 år siden)

Jeyaraj Fernandopulle var en srilankisk politiker. Han var veiutviklingsminister og medlem av parlamentet ved sin død. Han tilhørte den romersk-katolske religionen, og var fra en etnisk minoritetsgruppe, Colombo Chetties. Han døde ved et bombeangrep utført av en selvmordsbomber fra Tamil Tigers. Wikipedia

59 år
Henry Nyrén (Skuespiller)
1923 - 1982

Henry Nyrén (Norge)

Skuespiller

Født:
16. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
6. april 1982 (59 år) (42 år siden)

Henry Nyrén var en norsk skuespiller.

Nyrén er kanskje best kjent igjen som den slu og reale skraphandleren Mats «Femøre» Matsen, fra Olsenbanden-filmen Olsenbanden tar gull fra 1972. Men han spilte også i flere andre filmer, blant annet hadde han rollen som Kåre Bakke i Nils R. Müllers Broder Gabrielsen fra 1966. Han hadde også en rolle i Müllers film Marenco fra 1964.

Den første filmen Henry Nyrén spilte i, var Leif Sindings De vergeløse fra 1939, en film som var basert på Gabriel Scotts roman og som fikk mange reaksjoner og var basert på en rettssak fra året før. Her spilte han rollen som Petter, gutten som aldri kan holde seg tørr om natta, men som også blir redningen for de vergeløse barna når Petters far, som er sjømann, kommer på besøk og Petter forteller hele historien til ham. Henry Nyrén var bare 15-16 år da filmen ble spilt inn.

I 1958 spilte han i Arne Skouens film Pastor Jarman kommer hjem.

Henry er bror til William Nyrén, også skuespiller, og onkel til Nils Petter Nyrén (Nipe). Wikipedia

57 år
Alexander Kielland (Forfatter)
1849 - 1906

Alexander Kielland (Norge)

Forfatter, prosaforfatter, brevkunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Lange Kjelland

Født:
18. februar 1849 (175 år siden)

Døde:
6. april 1906 (57 år) (118 år siden)

Alexander Lange Kielland var en norsk prosaforfatter. Han skrev avisartikler, noveller og romaner, noen skuespill, og han er kjent som en brevkunstner. Hovedtyngden av hans skjønnlitterære forfatterskap var på 1880-tallet og tilhører realismen. Kielland hadde sans for vidd, ironi og satire.

Blant romanene er det især tre som utmerker seg; Garman & Worse, Gift og Skipper Worse.

Handlingen i romanene er stort sett lagt til Stavanger og omegn med gjenkjennelige natur og miljøskildringer. Kielland benyttet sine litterære verk for kritikk av kirke og skole, og av borgerskapets utnyttelse av arbeiderne. Som Venstre-mann var han sterkt provosert av klasseskiller, sosial nød og kvinneundertrykkelse. Kielland hadde stor tro på kvinners evner og styrke.

Kielland ble inspirert av Camilla Collett, Charles Darwin, John Stuart Mill, Georg Brandes og Søren Kierkegaard.

Kielland var jevngammel med Arne Garborg og den yngste av de forfatterne som Gyldendal forlag valgte å lansere som de fire store innen norsk litteratur. De andre tre er Ibsen, Bjørnson og Lie. Wikipedia

82 år
Camilla Collett (Forfatter)
1813 - 1895

Camilla Collett (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jacobine Camilla Wergeland

Født:
23. januar 1813 (211 år siden)

Døde:
6. april 1895 (82 år) (129 år siden)

Jacobine Camilla Collett var en norsk skjønnlitterær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper. Både som romanforfatter og kvinnesaksforkjemper var hun en pionér.

Hun er best kjent for sin ene roman, Amtmandens Døtre (1854–1855), som drøfter kjærlighetsekteskap kontra fornuftsekteskap, og viser hvilke begrensede muligheter kvinner har til å bli lykkelige i ekteskapet. Collett utga artikler, reisebrev og essay fra 1868 til 1885 og disse utgjør hovedtyngden av forfatterskapet. Et hovedtema i disse sakprosatekstene hennes er kvinnens begrensede stilling i historien, i litteraturen og i samfunnet. Collett skrev også erindringsboken I de lange Nætter (1862) om sin egen familie. I ettertid er også hennes brev og dagbøker fra ungdomsårene utgitt.

I Colletts familie og krets finner man også flere andre fremtredende skikkelser i det norske samfunnet på 1800-tallet. Faren Nicolai Wergeland var prest og eidsvollsmann. Dikteren Henrik Wergeland var hennes bror. Wikipedia

<<
6. April
>>