Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. April

Om dagen

17. April er dag 108 i 2024, og er i uke 16. Det er 258 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 17. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

8 år siden

2016: Doris Roberts best kjent fra TV-serien Alle elsker Raymond, dør av slag, 90 år gammel

Doris Roberts var en amerikansk skuespiller, best kjent fra TV-serien Alle elsker Raymond som Marie Barone.

Roberts døde i Los Angeles, California, om morgenen den 17. april 2016 i søvnen etter et slag. Hun ble 90 år gammel. Wikipedia
11 år siden

2013: Yngve Moe dør på Haukeland sykehus i Bergen, etter en badeulykke på Tenerife

Yngve Moe var en norsk bassist kjent fra en rekke album og band som Erter, Kjøtt og Flesk, Dance With a Stranger og Oofotr.

Moe startet sin karriere i Tromsøbandet «Erter, Kjøtt og Flesk» (1971-1975). Etter en jobb i Skien i februar 1975, der de var oppvarmingsband for Fairport Convention, ble en av bandmedlemmene fersket for å ta en rå biff, og siden han ikke hadde fylt 18 ennå, ble han hentet hjem av faren, og bandet var historie. I 1978 flyttet Moe til Bergen sammen med Bjørn Vassnes og Turid Pedersen og de to sistnevnet dannet bandet Nøkken sammen med Hans Petter Gundersen. Moe var innom «Nøkken» etter hvert på konserter. Før det var han med HP Gundersen i bandet Rust i Bergen. Den store suksessen fikk Moe med bandet «Dance With A Stranger». Senere har han vært med i band som Olav Dales Son Mu, «Ernesto Manuitt y Grupo», «Groovy».

Moe ble tatt av undervannsstrømmer da han badet på Tenerife i begynnelsen av april 2013, og ble lagt i kunstig koma etter ulykken. Han døde 17. april på Haukeland sykehus i Bergen. Wikipedia
54 år siden

1970: Apollo 13 returnerer til Jorden etter et oppdrag som nesten resulterte i en katastrofe

Apollo 13 var en amerikansk ekspedisjon til månen, en del av Apollo-programmet. Oppskytingen fant sted klokken 13:13 CST den 11. april 1970 fra LC-39 ved Kennedy Space Center i Florida. Ekspedisjonen skulle være den tredje landingen på månen, men en eksplosjon i en av oksygentankene gjorde at månelandingen måtte avbrytes. I stedet måtte bakkemannskapene og astronautene lage improviserte løsninger for å overleve mens romfartøyet var på vei tilbake til Jorden. En hel verden fulgte med da romkapselen landet i Stillehavet den 17. april 1970 med astronautene i god behold. Apollo 13-ferden ble filmatisert i 1995 i filmen Apollo 13. Wikipedia

Fødsler

36 år
Christoffer Rukke (Skøyteløper)
1988

Christoffer Rukke (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Christoffer Fagerli Rukke

Født:
17. april 1988 (36 år)

Christoffer Fagerli Rukke er en norsk skøyteløper. Rukke representerer Hol Idrettslag, i likhet med Håvard Bøkko og Ådne Søndrål.

I 2007/08-sesongen, under enkeltdistanse-NM i Vikingskipet på Hamar 13. oktober, vant Rukke på 500 meter med tiden 36,66; en seier han måtte dele med Bøkko.

Christoffer har også en yngre bror, Henrik Fagerli Rukke, som går på skøyter. Henrik var en av fire norske skøyteløpere som ble tatt ut til Vinter-OL for ungdom 2012 i Innsbruck. Christoffers far er lokalpolitikeren og Hols ordfører fra 2015 Petter Rukke.

Han er samboer med skiløperen Ingvild Flugstad Østberg siden 2012. Wikipedia

50 år
Victoria Beckham (Sanger)
1974

Victoria Beckham (Storbritannia)

Sanger, skuespiller, moteskaper, blogger, gründer, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Victoria Caroline Adams

Født:
17. april 1974 (50 år)

Victoria Caroline Beckham er en britisk musiker. Hun ble kjent som «Posh Spice» i jentegruppen Spice Girls. Hun er gift med fotballspilleren David Beckham, og sammen har de sønnene Brooklyn Joseph (f. 4. mars 1999), Romeo James (f. 1. september 2002) og Cruz David (f. 20. februar 2005) og datteren Harper Seven Beckham. Hun har sammen med ektemannen vært mye i medias søkelys, blant annet for jetset-livet de lever. Etter noen år i Spania hvor ektemannen David spilte for Real Madrid, flyttet de til Los Angeles i USA.

I 2016 ble Beckham utnevnt til offiser av Order of the British Empire Wikipedia

56 år
Lauren Waaktaar-Savoy (Vokalist)
1968

Lauren Waaktaar-Savoy (USA)

Vokalist, musiker, låtskriver

Født:
17. april 1968 (56 år)

Lauren Waaktaar-Savoy er en amerikansk vokalist og gitarist. Hun har siden 1995 spilt sammen med sin ektemann Paul Waaktaar-Savoy og trommeslager Frode Unneland i gruppen Savoy.

Lauren Waaktor-Savoy møtte sin mann da han spilte med a-ha på 80-tallet, og etter å ha vært kjærester i 10 år giftet de seg i 1991. I 1999 fikk de en sønn sammen som fikk navn etter måneden han ble født, August.

Foruten å bidra med musikk og tekster til bandet Savoy har hun også regissert noen av musikkvideoene til blant andre a-ha og Flava To Da Bone. Wikipedia

56 år
Erik Forfod (Programleder)
1968

Erik Forfod (Norge)

Programleder

Født:
17. april 1968 (56 år)

Erik Forfod er programleder i NRK P1. Siden 1994 har han ledet radioprogrammet På dansefot, Norges mest populære dansebandprogram. Han kommer fra Trondheim, er gift og har to barn. Erik Forfod har ledet mange tv- og radioprogram med dansebandmusikk. I 2014 var han programleder for Ole Ivars 50 år, som gikk på NRK tv og radio. Wikipedia

59 år
Robert Stoltenberg (Komiker)
1965

Robert Stoltenberg (Norge)

Komiker, skuespiller, manusforfatter

Født:
17. april 1965 (59 år)

Robert Stoltenberg er en norsk skuespiller og komiker som er kjent for sine allsidige roller i komiserien Borettslaget.

Stoltenberg startet i 1981 i Båndverkstedet i Etter skoletid og fortsatte i Ungdommens radioavis allerede sytten år gammel. Derfra ble det NRK P2s Morgenradio og Midt i trafikken. Etter det tok han historie grunnfag på Universitetet i Oslo, og etter det dro han til Lillehammer for å ta TV-regissørutdanning. Stoltenberg har hatt regien på et 60-talls promotion-filmer for NRK Fjernsynet, samt produsert blant annet Midt i smørøyet, Newton og dramaserier.

Stoltenberg opptrådte på TV så tidlig som i 1990. Det var som programleder i popmusikkprogrammet Panorama sammen med sin tvillingbror, Harald Stoltenberg på NRK.

I 2011 sto Stoltenberg fram som homofil på TV-programmet Skavlan. Wikipedia

65 år
Sean Bean (Skuespiller)
1959

Sean Bean (Storbritannia)

Skuespiller,

Fullt navn / Fødenavn:
Shaun Mark Bean

Født:
17. april 1959 (65 år)

Shaun Mark «Sean» Bean er en britisk skuespiller som har opptrådt både på film, i radio, på teaterscenen og i TV-serier. Siden skuespillerdebuten i 1984 har han spilt i svært ulike roller. Blant hans roller er Boromir i filmserien Ringenes Herre og Ned Stark i TV-serien Game of Thrones.

Etter å ha jobbet som sveiser i farens firma bestemte Bean seg for å bli skuespiller. Han tok utdannelse ved Royal Academy of Dramatic Art (RADA), og fikk deretter roller i en rekke teaterforestillinger i Londons teaterdistrikt West End.

Bean er lidenskapelig opptatt av fotball, og hans favorittklubb er Sheffield United, som han har vært fan av siden han var åtte år. Han har en tatovering på sin venstre skulder som det står skrevet «100% Blade». Etter å ha gitt penger til klubbkassen ved flere anledninger satt han i styret for fotballklubben fra 2002 til 2007, for å skape blest om klubben. I 2007 gikk han ut av styret fordi han etter eget utsagn «følte seg mer hjemme i rollen som vanlig supporter». Wikipedia

67 år
Nick Hornby (Forfatter)
1957

Nick Hornby (Storbritannia)

Forfatter, manusforfatter, sangtekstforfatter, filmprodusent, essayist, låtskriver

Født:
17. april 1957 (67 år)

Nick Hornby er en britisk forfatter og essayist som bor på Highbury i Islington i London.

Nick Hornby vokste opp i Maidenhead og hadde sin skolegang ved Maidenhead Grammar School og ved Jesus College (Cambridge). Han er sønn av sir Derek Hornby, som var forretningsmann og hadde sine røtter fra den engelske overklassen. Da Nick var elleve år gammel skilte foreldrene seg. Etter videregående skole (secondary school) studerte han engelsk litteratur på Cambridge University og jobbet som lærer for utenlandske studenter i engelsk og i firmaet Samsung før han i 1983 startet sin karriere som freelancejournalist og forfatter. Wikipedia

74 år
Åse Hedstrøm (Komponist)
1950

Åse Hedstrøm (Sverige)

Komponist

Født:
17. april 1950 (74 år)

Åse Hedstrøm er en norsk komponist.

Hun har diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole med professor Finn Mortensen som lærer og har studert elektroakustisk musikk og komposisjon ved Institutt for sonologi i Utrecht. Hun mottok i 1987 Statens arbeidsstipend for kunstnere . To år tidligere mottok hun Norsk Komponistforenings pris Årets verk for kammermusikkverket Right After (1985). Strykekvartetten Sorti ble tildelt samme pris i 1989. Hun har også blitt tildelt en rekke ulike stipendier.

I Hedstrøms verkliste står orkesterverkene Anima (1983), Nenia (1986) og Cantos (1993) sentralt. Anima ble nominert til Nordisk råds musikkpris i 1986 og Nenia fremført av en rekke radiostasjoner rundt om i verden, etter å ha blitt anbefalt av UNESCOs Rostrum for komponister i Paris i 1988 . Hun har mottatt bestillinger fra blant annet ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival, Trondheim Symfoniorkester, NRK, Henie Onstad Kunstsenter, Forsvarets Musikkorps Vestlandet, Music Factory, Harpans kraft, Stockholm New Music, Musik-Biennale Berlin, BBC, Mirkk Art Forum og Ensemble Recherche. Hennes verk har vært fremført i de fleste europeiske land, USA og Japan.

Parallelt med sitt arbeid som komponist har Hedstrøm også vært organisator og koordinator i norsk musikkliv. I 1976 ble hun president i landsforeningen Ny Musikk. Fra 1983 til 1987 var hun musikk-koordinator ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden hvor hun tok initiativ til en rekke samtidsmusikkonserter og festivaler. I årene 1994 til 1998 var Hedstrøm direktør og kunstnerisk leder for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival og i 1999 til 2002 sjef for Stockholms Konserthus og Kungliga Filharmoniska Orkestern. Hun har innehatt en rekke styre- og rådsverv, blant annet som styreleder i MIC Norsk Musikkinformasjon, styreleder i TONO fra 2009 til 2011 og fra 2012 til 2016 styreleder i Norsk Komponistforening.

Hedstrøm er medlem av Kungliga Musikaliska Akademien. Wikipedia

62 år
Petter Thomassen (Politiker)
1941 - 2003

Petter Thomassen (Norge)

Politiker, forretningsmann

Født:
17. april 1941 (83 år siden)

Døde:
8. oktober 2003 (62 år) (20 år siden)

Petter Johan Thomassen var en norsk politiker (H). Han var stortingsrepresentant for Nordland 1977–1997, industriminister i Kåre Willochs regjering 1985–1986, 2. nestleder i Høyre 1988–1990 og næringsminister i Jan P. Syses regjering 1989–1990. Thomassen var således en fremtreden rikspolitiker, men engasjerte seg likevel sterkt i utviklingen i sin hjemlige landsdel. Han hadde bakgrunn fra EDB-bransjen, og var særlig opptatt av ytringsfrihet og personvern. Wikipedia

65 år
Dagny Hald (Keramiker)
1936 - 2001

Dagny Hald (Norge)

Keramiker, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Dagny Revold

Født:
17. april 1936 (88 år siden)

Døde:
6. september 2001 (65 år) (22 år siden)

Dagny Hald var en norsk keramiker og grafiker.

Dagny Hald var utdannet ved Accademia delle Belle Arti i Roma og Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Hun var også hospitant ved Statens kunstakademi og Atelier Hayter i Paris. Hun arbeidet i en årrekke i et atelier hun delte med sin mann, billedkunstneren og forfatteren Finn Hald, i deres hjem i Son i Akershus. Fra 1965 hadde hun en rekke separatutstillinger i skandinaviske gallerier, og verker ble innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Victoria and Albert Museum.

Dagny og Finn Hald giftet seg 1956. Hennes far var maleren Axel Revold og moren var Irmelin Nansen, dattera til Fridtjof Nansen og Eva Nansen; se slekten Heiberg. Wikipedia

94 år
Per Adde (Kunstmaler)
1926 - 2020

Per Adde (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Per Erik Adde

Født:
17. april 1926 (98 år siden)

Døde:
13. august 2020 (94 år) (3 år siden)

Per Erik Adde var en svensk-norsk billedkunstner.

Etter påbegynt elektroutdanning der han mistet fire fingre, skolerte han seg ved Hovedskous Målarskola Göteborg (1946–1950), Académie Libre Stockholm (1953) og Kungliga Konsthögskolan (1955–1960). Han tilbrakte også mye tid på studieturer til Arjeplog.

Etter flytting til Nordland (1961) debuterte han på Bodø Kunstforening (1963), ved Høstutstillingen (1982–84) og hadde en rekke separat- og gruppeutstillinger over hele Norden. Han medvirket til utsmykkingen av Saltdal ungdomsskole (1965), Bardu Befalsforlegning (1980), Vestvågøy rådhus Leknes (1983), Sirdal Kulturhus (1990), Mosjøen videregående skole (1990), BUP Mo i Rana (1991) og Nordland nasjonalparksenter i Saltdal (2004).

Hans kunstneriske uttrykk er preget av tilværelsen blant samer og i fjelltrakter. I en årrekke var han pådriver for naturvern og talsmann for samenes interesser i saken. Han ble tildelt Statens arbeidsstipend (1977) og mottok Nordland fylkes kulturpris (1982).

Han var bosatt ved Erik-Larsatjønna i Graddis ved Saltfjellet, på norsk side, fra 1967 med kunstneren Kajsa Zetterquist. I 2005 var paret Blåfrostfestivalens festivalkunstnere. Wikipedia

88 år
Bengt Anderberg (Forfatter)
1920 - 2008

Bengt Anderberg (Sverige)

Forfatter

Født:
17. april 1920 (104 år siden)

Døde:
24. september 2008 (88 år) (15 år siden)

Bengt Anderberg var en svensk forfatter, bosatt på Bornholm i Danmark. Wikipedia

63 år
William Holden (Skuespiller)
1918 - 1981

William Holden (USA)

Skuespiller, naturverner

Fullt navn / Fødenavn:
William Franklin Beedle jr.

Født:
17. april 1918 (106 år siden)

Døde:
12. november 1981 (63 år) (42 år siden)

William Holden var en amerikansk skuespiller.

Holden vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som sersjant J.J. Sefton i krigsfilmen Dronningen slår begge veier (1953). Han vant en Primetime Emmy Award for rolleskildringen i TV-filmen Politirapport (1973). Holden har også spilt i filmer som Sunset Boulevard (1950), Sabrina (1954), Picnic (1955), Broen over Kwai (1957), Den ville gjengen (1969) og Network (1976).

Holden har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 25. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

84 år
Sirimavo Bandaranaike (Statsminister)
1916 - 2000

Sirimavo Bandaranaike (Sri Lanka)

Statsminister, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike

Født:
17. april 1916 (108 år siden)

Døde:
10. oktober 2000 (84 år) (23 år siden)

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, kjent som Sirimavo Bandaranaike eller ganske enkelt Mrs. B, var en srilankisk politiker og verdens første kvinne valgt til å styre et land. Gjennom et langt politisk liv ble hun opphøyet til landsmoder og elsket av mange, men ble også beskyldt for maktmisbruk og å så splid mellom de ulike folkegruppene i landet. Bandaranaike var statsminister i periodene 1960–1965 og 1970–1977, og hadde samme stilling fra 1994 frem til året hun døde. Hennes datter, Chandrika Kumaratunga, har vært president i Sri Lanka siden 1994 og frem til 2005. Wikipedia

95 år
Harald Sæverud (Komponist)
1897 - 1992

Harald Sæverud (Norge)

Komponist, akademisk musiker, pianist

Født:
17. april 1897 (127 år siden)

Døde:
27. mars 1992 (95 år) (32 år siden)

Harald Sigurd Johan Sæverud var en norsk nyklassisk komponist, og var en av Norges mest betydelige komponister i sin tid.

Sæverud bodde mange år i Rådal i tidligere Fana kommune, hvor hans romslige eiendom, Siljustøl, i 1997 åpnet som museum.

Hans sønn Ketil Hvoslef er også komponist. Wikipedia

77 år
Karen Blixen (Forfatter)
1885 - 1962

Karen Blixen (Danmark)

Forfatter, baronesse, selvbiograf, novelleforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Karen Christentze Dinesen

Født:
17. april 1885 (139 år siden)

Døde:
7. september 1962 (77 år) (61 år siden)

Karen von Blixen-Finecke (baronesse, døpt Karen Christentze Dinesen, født 17. april 1885, død 7. september 1962) var en dansk dikter, forfatter og storyteller som også skrev under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun betraktet seg selv som historieforteller og sammenlignet seg med Sjeherasad som i Tusen og en natts eventyr forteller kalifen Shahryar eventyr.

Hennes fortellinger og eventyr er skrevet i bevisst gammelmodig stil; dels ble hun oppfattet som uavhengig av stilretninger, og dels lar hun seg plassere innenfor nyromantikken og den gotiske stil. De fleste av hennes noveller finner sted på 1800-tallet eller tidligere. Karen Blixen er i Danmark, USA og England mest berømt for verkene Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er også kjent som forfatteren til verkene bak filmene Mitt Afrika og Babettes gjestebud, som begge er Oscar-belønnet. Wikipedia

58 år
Hartvig Nissen (Skolereformator)
1815 - 1874

Hartvig Nissen (Norge)

Skolereformator, lingvist, filolog, politiker

Født:
17. april 1815 (209 år siden)

Døde:
4. februar 1874 (58 år) (150 år siden)

Ole Hartvig Nissen var en norsk filolog, skolemann og -reformator. Han grunnla Nissens Pikeskole i 1849.

Hartvig Nissen var sønn av sogneprest Peder Schjelderup Nissen og Bolette Margrethe Musæus. Han tilhørte en familie av dansk opprinnelse, Nissen fra Fredericia; oldefaren Niels Hansen Nissen flyttet fra fødebyen Fredericia i Danmark til Trondheim i Norge, der han ble en velstående kjøpmann. Navnet Nissen er et patronym som betyr «sønn av Nis»; Nis er en variant av Niels som brukes i den sydlige delen av Jylland. Kartografen Per Schjelderup Nissen (1844–1930) og arkitekt Henrik Nissen (1848–1915) var hans sønner.

Nissen grunnla i 1843 sammen med Ole Jacob Broch Nissens Latin- og Realskole i Christiania. Denne skolen ble senere forbilde for omorganiseringen av de høyere skolene i Norge. I 1849 grunnla han Nissens pikeskole på Frogner i Oslo (idag Hartvig Nissens skole). Han tok initiativ til stiftelsen av Selskabet for folkeoplysningens fremme i 1851 og ble selskapets formann.

Nissen var første gang ansatt som skolebyråkrat i 1850, før han etter et opphold ble ekspedisjonssjef for skolevesenet fra 1865 til 1872.

I 1873 ble han utnevnt til rektor ved Oslo katedralskole. Nissen hadde stor betydning for utviklingen av norsk skole, og arbeidet blant annet for å redusere latinens plass til fordel for nyere språk.

Nissen ble i 1850 sakkyndig konsulent i skolesaker, som på den tiden lå under Kirkedepartementet. To år senere hadde han fått utvidet sin myndighet, og hadde i realiteten en ekspedisjonssjefs fullmakter. Nissen forlot imidlertid stillingen etter å ha kommet på kant med statsråd Hans Riddervold.

Nissen fortsatte sin reformkamp også etter at han forlot departementet, og utarbeidet «Grundtræk af en plan for Omdannelsen af Almueskolevæsenet paa Landet». Nissen sendte sitt forslag til ny skolelov direkte til Stortinget som alternativ til statsrådens forslag, og det var Nissens forslag som vant frem til slutt.

Nissens pedagogiske intensjon var å forene to ulike dannelsesretninger. Den ene hadde som hovedformål «folkets høyere dannelse», mens den andre satte «landets materielle utvikling» høyest.

Det var etter å ha fremlagt en plan for «høyere skolevæsen», gjennom Morgenbladet at Nissen ble utnevnt til ekspedisjonssjef i Kirkedepartementet i 1865. Fra denne posisjon kunne Nissen føre sitt reformarbeid videre, blant annet som formann for kommisjonen som forberedte «loven om den høyere almenskolen» av 1869, og «loven om lærerembedseksamen» fra 1871. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Barbara Bush (Amerikansk førstedame)
1925 - 2018

Barbara Bush (USA)

Amerikansk førstedame, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Barbara Pierce

Født:
8. juni 1925 (99 år siden)

Døde:
17. april 2018 (92 år) (6 år siden)

Barbara Bush var gift med USAs tidligere president George H.W. Bush og dermed USAs førstedame (first lady). Hun var mor til tidligere president i USA George W. Bush og den tidligere guvernøren i Florida Jeb Bush. I tillegg fikk hun fire andre barn, Robin, som døde av leukemi i 1953, Neil, Marvin og Dorothy. Wikipedia

90 år
Doris Roberts (Skuespiller)
1925 - 2016

Doris Roberts (USA)

Skuespiller

Født:
4. november 1925 (98 år siden)

Døde:
17. april 2016 (90 år) (8 år siden)

Doris Roberts var en amerikansk skuespiller, best kjent fra TV-serien Alle elsker Raymond som Marie Barone. Wikipedia

55 år
Yngve Moe (Bassist)
1957 - 2013

Yngve Moe (Norge)

Bassist, musiker, komponist

Født:
4. oktober 1957 (66 år siden)

Døde:
17. april 2013 (55 år) (11 år siden)

Yngve Moe var en norsk bassist kjent fra en rekke album og band.

Moe startet sin karriere i Tromsøbandet Erter, Kjøtt og Flesk (1971–75). Etter en jobb i Skien i februar 1975, der de var oppvarmingsband for Fairport Convention, ble en av bandmedlemmene fersket for å ta en rå biff, og siden han ikke hadde fylt 18 ennå, ble han hentet hjem av faren, og bandet var historie.

I 1978 flyttet Moe til Bergen sammen med Bjørn Vassnes og Turid Pedersen og de to sistnevnet dannet bandet Nøkken sammen med Hans Petter Gundersen (HP). Moe var innom «Nøkken» etter hvert på konserter. Før det var han med HP Gundersen i bandet Rust i Bergen.

Den store suksessen fikk Moe med bandet Dance With A Stranger fra 1984.

Senere har han vært med i band som Olav Dales Son Mu, «Ernesto Manuitt y Grupo», «Groovy» (2002 - ). I Oofotr spilte han med nordnorske musikere.

Moe ble tatt av utgående strømmer da han badet på Tenerife i begynnelsen av april 2013, og ble lagt i kunstig koma etter ulykken. Han døde 17. april på Haukeland sykehus i Bergen. Wikipedia

58 år
Danny Federici (Organist)
1950 - 2008

Danny Federici (USA)

Organist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Paul Federici

Født:
23. januar 1950 (74 år siden)

Døde:
17. april 2008 (58 år) (16 år siden)

Daniel Paul «Danny» Federici var en amerikansk musiker. Han var mest kjent for å spille orgel, klokkespill og trekkspill i Bruce Springsteens The E Street Band og var med på å gi bandet den klassiske E Street-lyden. Federici og Springsteen begynte å spille i band sammen allerede i 1969 og jobbet sammen i nesten 40 år. Da The E Street Band ble dannet i 1972 var Federici et sentralt medlem.

Han ga ut to soloalbum med instrumental jazz. Det første, som fikk navnet Flemington etter hans hjemsted, ble utgitt i 1997. Det andre ble gitt ut i 2004 med navnet Sweet.

I 2005 ble det påvist at han hadde hudkreft. Grunnet behandling tok han permisjon fra den pågående turneen med Springsteen og The E Street Band fra november 2007 men var tilbake 20. mars 2008 i Indianapolis på det som skulle bli hans siste konsert. Under permisjonen ble Federici foreløpig erstattet av Charles Giordano. Bruce Springsteen var sterkt preget da dødsfallet ble kjent, og valgte derfor å utsette to konserter i Fort Lauderdale og Orlando, Florida. Federici døde 17. april 2008 i New York etter tre års kamp mot hudkreften. Wikipedia

56 år
Linda McCartney (Fotograf)
1941 - 1998

Linda McCartney (USA)

Fotograf, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Louise Eastman

Født:
24. september 1941 (82 år siden)

Døde:
17. april 1998 (56 år) (26 år siden)

Linda Louise, Lady McCartney (Eastman) var en amerikansk fotograf og musiker.

Hun fotograferte rockartister, og kom også til å fotografere for dobbeltalbumet The Beatles. 12. mars 1969 giftet hun seg med The Beatles-medlemmet Paul McCartney. Etter bruddet i The Beatles ble hun fast medlem av ektemannens nye band, Wings, og det til tross for at hun ikke hadde noen erfaring som musiker. Vanligvis koret hun og spilte keyboard.

Hun hadde et barn fra sitt tidligere ekteskap, Heather. Sammen med Paul fikk hun tre barn til. Det mest kjente av disse er motedesigneren Stella McCartney. Wikipedia

84 år
Benjamin Franklin (Forfatter)
1706 - 1790

Benjamin Franklin (USA)

Forfatter, politiker, slaveeie, filantrop, journalist, vitenskapsmann, oppfinner, diplomat

Født:
17. januar 1706 (318 år siden)

Døde:
17. april 1790 (84 år) (234 år siden)

Benjamin Franklin var en amerikansk journalist, forfatter, filantrop, vitenskapsmann, oppfinner og diplomat, blant mye annet. Han var også en av lederne av den amerikanske revolusjon. Han huskes også for sine eksperimenter med elektrisitet. Som oppfinner er han mest kjent for lynavlederen, bifokale brilleglass og Franklin-ovnen, blant en rekke andre oppfinnelser. Wikipedia

<<
17. April
>>