Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. Oktober

Om dagen

10. Oktober er dag 284 i 2024, og er i uke 41. Det er 82 dager igjen av året.
Cubas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1868)
Taiwans nasjonaldag (Markerer starten på Xinhairevolusjonen i 1911)

Historie

14 år siden

2009: En av hovedsangerne i «Boyzone» Stephen Gately, dør av Lungeødem, forårsaket av en hjertefeil, 33 år gammel

Stephen Patrick David Gately var en irsk skuespiller og sanger.

Sammen med Ronan Keating var Gately hovedsanger i popgruppen Boyzone, hvor han deltok på fem studioalbum. Han utga sitt eneste soloalbum New Beginning i 2000, etter bandet ble oppløst. Albumet kom på topp 10 på den britiske albumlisten, og ga tre hit-singler. I 2008 ble Boyzone gjenforent, og Gately var med på flere innspillinger og konserter.

Gately spilte i den irske filmen The Bargain Shop fra 1992, samt hadde stemmen til figuren Blackavar i tre episoder av TV-serien Watership Down i 1999. I 2002 fikk han hovedrollen Joseph i musikalen Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, og fra 2004 til 2005 spilte han i musikalen Chitty Chitty Bang Bang. Han hadde også en rolle i en pantomimeoppføring av Askepott, og har spilt kråkeskremselet i Trollmannen fra Oz. I 2008 spilte han i den britiske skrekkfilmen Credo.

Gately kom ut som homofil i 1999, noe som sjokkerte store deler av den kvinnelige fansen. Han giftet seg med Andrew Cowles i Las Vegas i 2003 og senere formelt i en seremoni i London i 2006.

10. oktober 2009 ble Gately funnet død i parets leilighet på øya Mallorca i Spania. Obduksjonen viste at han døde av væske i lungene. Han ble bisatt i Dublin 17. oktober 2009. Wikipedia
15 år siden

2008: Tidligere Langrennsløper Aleksej Prokurorov, omkommer etter å ha blitt påkjørt av en bil, 44 år gammel

Aleksej Prokurorov vant blant annet OL-gull på 30 km klassisk i 1988 i Calgary, gull på 30 km fri under VM i 1997 i Trondheim, og femmila i Holmenkollen både i 1993 og i 1998. Medregnet sitt OL-gull i 1988, og sitt VM -gull i 1997 vant han ni verdenscuprenn i langrenn, og med ytterligere 13 pallplasser. 1998 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Fred Børre Lundberg, Harri Kirvesniemi og Larisa Lazutina.

Han la opp etter 2001/02-sesongen. Etter sin aktive karriere var Prokurorov en tid landslagstrener for det russiske langrennslandslaget.

Prokurorov omkom om morgenen den 10. oktober 2008 etter å ha blitt påkjørt av en bil idet han gikk over en gate ved jernbanestasjonen i Vladimir. Wikipedia
19 år siden

2004: Christopher Reeve, best kjent fra «Supermann» filmene, dør av hjertestans forårsaket av antibiotika, 52 år gammel

Christopher Reeve var en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og dramatiker. Han er mest kjent for rollen som Supermann i fire filmer fra 1978 til 1987.

Reeve fikk sitt gjennombrudd som skuespiller i 1975, da han spilte mot Katharine Hepburn i Broadway-teaterstykket A Matter Of Gravity. Stykket gikk i ett år, Reeve fikk gode kritikker, og han ble en nær venn av Hepburn.

Reeve fortsatte å spille teater, og var med i en såpeserie på TV. I 1977 spilte han sin første rolle i en Hollywood-film, og året etter ble han valgt til å fremstille Supermann på filmlerretet. Den første Superman-filmen ble en kjempesuksess, og gav inspirasjonen til tre oppfølgere; «Superman II», «Superman III» og «Superman IV: The Quest for Peace».

Reeve har også hatt flere opptredener i TV-serien «Smallville» som millardæren dr. Virgil Swann.

I årene som kom, spilte Reeve i flere storfilmer. Han hadde også et politisk engasjement, og dro i 1987 til Chile, som ble styrt av diktatoren Augusto Pinochet, for å vise sin solidaritet med flere skuespillere og forfattere som var blitt truet med dødsstraff på grunn av sitt venstreorienterte, politiske syn. Han fikk dem om bord på flyet sitt og brakte dem i sikkerhet.

Reeve har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

27. mai 1995 ble Reeve lam fra nakken og ned etter å ha falt av hesten under en ridekonkurranse i Virginia. Sammen med sin kone Dana Reeve åpnet han et treningssenter for lammede pasienter, og drev lobbyvirksomhet mot regjeringens begrensninger på stamcelleforskning. Wikipedia

Fødsler

57 år
Tony Adams (Fotballspiller)
1966

Tony Adams (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Tony Alexander Adams

Født:
10. oktober 1966 (57 år)

Tony Adams er en tidligere engelsk fotballspiller som spilte for Arsenal i London i tre forskjellige tiår og nåværende trener. Han debuterte 5. november 1983, 17 år gammel, og spilte de aller fleste kamper frem til han ga seg i 2002. Totalt spilte han 673 kamper for klubben og var lenge lagets selvskrevne kaptein. Tony Adams var også kaptein for det engelske landslaget i en årrekke. Tony Adams blir husket og respektert av med- og motspillere som en kompromissløs, men fair, midtstopper og lagleder.

Tony Adams er også kjent for å ha innrømmet og latt seg underlegge behandling for alvorlig alkoholisme i løpet av sin aktive karriere. Wikipedia

40 år
Chris Penn (Skuespiller)
1965 - 2006

Chris Penn (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Shannon Penn

Født:
10. oktober 1965 (58 år siden)

Døde:
24. januar 2006 (40 år) (18 år siden)

Christopher Shannon Penn var en amerikansk filmskuespiller. Han var bror til skuespiller Sean Penn og musiker Michael Penn, og sønn av regissør Leo Penn.

Penn døde på grunn av forstørret hjerte; han hadde tatt en rekke forskjellige medikamenter av den grunn, men det er ingenting som tilsier at noen av disse var ulovlige. Wikipedia

60 år
Vegard Ulvang (Langrennsløper)
1963

Vegard Ulvang (Norge)

Langrennsløper

Født:
10. oktober 1963 (60 år)

Vegard Ulvang er en norsk tidligere langrennsløper som var aktiv på internasjonalt nivå i perioden 1985–1997. Fra 2006 er han leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet.

Han deltok i OL i Calgary, Albertville og på Lillehammer og fikk tre gull, to sølv og en bronsemedalje. I perioden 1989–1997 vant han 9 renn i verdenscupen og i 1991 ble han tildelt Holmenkollmedaljen og han fikk Finnmark fylkes kulturpris 1992. Etter OL i Albertville fikk Ulvang Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn». Han vant verdenscupen sammenlagt i 1990 og kom på andreplass i 1989 og 1992. Det var Ulvang, som på vegne av deltakerne, avla den olympiske eden foran Vinterlekene på Lillehammer 1994. Ulvang ble kalt «The Terminator» av amerikansk TV under lekene i Albertville i 1992. Ulvangs rykk på 2.etappen i OL-stafetten dette året er en klassiker, der han parkerer Majbäck og Kirvesnemi.

Før OL i Albertville i 1992 hadde Vegard Ulvang fått et stempel som den «evige toer». Grunnen til dette var at han ikke vant et eneste renn i verdenscupen det året han vant den sammenlagt. I tillegg hadde han tatt individuelle medaljer i tre strake mesterskap uten å vinne. Med tre gull i Albertville ble Ulvang OL-konge og toerstempelet forsvant.

Ulvang vakte også stor oppsikt i internasjonal media etter han i forkant av Lillehammer-OL i 1994 gikk til angrep på IOC-president Juan Antonio Samaranch. Ulvang uttalte at Samaranch var en uverdig representant for den olympiske bevegelse på grunn av hans bakgrunn fra det fascistiske Franco-regimet i Spania. Wikipedia

65 år
Tanya Tucker (Musiker)
1958

Tanya Tucker (USA)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Tanya Denise Tucker

Født:
10. oktober 1958 (65 år)

Tanya Tucker er en amerikansk sanger som debuterte som 13-åring med hiten Delta Dawn. Tucker har sunget sammen med blant andre Willie Nelson og Glen Campbell. Hun har også hatt noen roller på TV og på film og har skrevet sin selvbiografi, Nickel Dreams. Wikipedia

53 år
Johannes Kleppevik (Musiker)
1947 - 2001

Johannes Kleppevik (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
10. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
3. februar 2001 (53 år) (23 år siden)

Johannes Kleppevik var en norsk trubadur og visesanger fra Sotra i Hordaland. Kleppevik var en pådriver for å få i stand Torgdagen i Bergen, som har blitt en årlig hendelse. Wikipedia

73 år
John Prine (Musiker)
1946 - 2020

John Prine (USA)

Musiker, sanger, komponist, gitarist

Født:
10. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
7. april 2020 (73 år) (4 år siden)

John Prine var en amerikansk country- og folkesanger, gitarist og låtskriver.

Prine utgav i 1971 debutalbumet som bar hans navn. Albumet, likesom mange av dets etterfølgere, gjorde stor suksess blant kritikere og blant platekjøpere. Mange av Prines låter kjennetegnes av en underfundig humor, og er betraktninger om livet, kjærligheten og samfunnsfenomener. Han spilte imidlertid også inn alvorligere låter, for eksempel i 1971 «The Great Compromise», som var hans kommentar til Vietnamkrigen.

I 1970-årene spilte han inn plater for selskapene Atlantic Records og Asylum Records, frem til han i 1984 var med og grunnla Oh Boy Records. På det selskapet ble alle etterfølgende plater utgitt.

Prine mottok to Grammys i kategorien samtids folkemusikkalbum, i 1991 for The Missing Years og 2005 for Fair & Square.

Prine døde 73 år gammel som følge av covid-19. Wikipedia

86 år
Reidar Hjermstad (Langrennsløper)
1937

Reidar Hjermstad (Norge)

Langrennsløper, skiskytter

Født:
10. oktober 1937 (86 år)

Reidar Hjermstad er en norsk tidligere langrennsløper som konkurrerte i 1960- og 1970-årene. Han var medlem av Hernes IL i Elverum. Gift med Liv Aslaug Iversen, datter av langrennsløper Bjarne Iversen. Wikipedia

87 år
Trygve Goa (Billedkunstner)
1925 - 2013

Trygve Goa (Norge)

Billedkunstner, kunstkritiker, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Sterner Goa

Født:
10. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
5. januar 2013 (87 år) (11 år siden)

Trygve Sterner Goa var en norsk billedkunstner, grafiker, tegnelærer og intendant ved Haugesund Billedgalleri. Han er kjent både som kunstner og for å ha bygd opp Haugesund Billedgalleri.

Goa vokste opp som yngste i en søskenflokk på tre. Han studerte jus i Oslo fra 1945 til 1948 og fulgte også forelesninger i kunsthistorie. I Oslo var han en del av kunstnermiljøet, sammen med blant andre Gunnar S. Gundersen, Ludvig Eikaas og Tor Hoff.

På femtitallet vendte Goa tilbake til hjembyen Haugesund. Han var gift med Marit Gjermundsen. I Haugesund ble han raskt en aktiv skikkelse i Haugesunds Kunstforening, og han var styreleder i kunstforeningen fra 1968 til 1971.

Som kunstner var Goa selvlært. Debuten var på Vestlandsutstillingen i 1952, med linosnittet «Flyktninger». I debutarbeidet var han påvirket av tyske ekspresjonister, samt den danske kunstneren Palle Nielsen. Etter debuten deltok han på Vestlandsutstillingen nesten hvert år fram til 1996. Han hadde flere separatutstillinger, både i hjembyen og i Oslo og Stavanger.

Kunstkritiker Trond Borgen har karakterisert Goa på følgende måte: «Få kan som han håndtere linoplatens muligheter til å skape slående billeduttrykk – som linosnitter har han knapt sin make her i landet. Han er en forenklingens mester som i sine bilder sier mye nesten uten å trenge å si noe».

Goa laget relativt få arbeid. Han er innkjøpt til Nasjonalgalleriet og til Tama Art Museum i Tokyo, og også til Ystads Konstmuseum i Sverige, Stavanger kunstmuseum, Historisk museum i Bergen og Haugesund Billedgalleri. I 1997 fikk han arbeidsstipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Haugesund Billedgalleri ble opprettet som museum og kommunal institusjon i 1973. I nesten tjue år var Goa leder av museet, fra 1973 til 1992. I 2004 fikk Goa Haugesund kommunes ærespris, «De fykende måker». Wikipedia

64 år
Thelonious Monk (Pianist)
1917 - 1982

Thelonious Monk (USA)

Pianist, komponist, jazzmusiker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Thelonious Sphere Monk

Født:
10. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
17. februar 1982 (64 år) (42 år siden)

Thelonious Sphere Monk sr. var en amerikansk jazzpianist, kjent for sin improvisatoriske spillestil og opphavsmann til en rekke kjente komposisjoner. Thelonious Monk ble en av jazzens fremste og mest originale komponister. Et åttitall komposisjoner finnes innspilte av Monk selv. Wikipedia

91 år
Claude Simon (Forfatter)
1913 - 2005

Claude Simon (Frankrike)

Forfatter

Født:
10. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
6. juli 2005 (91 år) (18 år siden)

Claude Simon var en fransk forfatter som fikk Nobelprisen i litteratur i 1985 ved at han «… forener i sine romaner poetens og malerens skapende gjerning med en dyp samtidsbevissthet i skildringen av menneskelige kår.»

Simon ble født i Antananarivo på Madagaskar, som da var en fransk koloni, av franske foreldre. Hans far var en yrkesmilitær som døde under det første året av den første verdenskrig. Han vokste opp med sin mor og hennes familie i Perpignan ved foten av Pyreneene, midt i vindistriktet i Roussillon. Blant hans forfedre var en general i tiden til den franske revolusjon. Han bodde ofte i dette området, og var selv vindyrker i tiden etter krigen. Området danner bakgrunn for blant annet romanene Le vent (Vinden, 1957) og L'herbe (Gresset, 1958).

Etter videregående skole ved Collège Stanislas i Paris og kortere opphold ved University of Oxford og i Cambridge, tok han undervisning i maling ved akademiet til André Lhote.

I 1937 meldte han seg som frivillig i den spanske borgerkrigen. Han opplevde hvordan det republikanske styret ble ødelagt innenfra grunnet kommunistenes kamp mot anarko-syndikalistene. Gatekampene i Barcelona i 1937 dannet bakgrunnen for blant annet romanen Le palace (1962). Etter Francos seier streifet Simon rundt, og var blant annet i Spania, Tyskland, Sovjetunionen, Italia og Hellas. Denne erfaringen, foruten også den andre verdenskrig, viste seg i hans litterære arbeid.

I begynnelsen av krigen deltok Simon i slaget ved Meuse i 1940, hvor han ble tatt til fange. Det dumdristige i å stille fransk kavaleri mot tyske panservogner beskrev han i La routes des Flandres (Veien gjennom Flandern, 1960). Han greide å rømme og gikk inn i den franske motstandsbevegelsen. På samme tid fullførte han sin første roman, Le tricheur (Fuskeren, utgitt i 1946), som han hadde begynt å skrive før krigen. Som hans samtidige Albert Camus' Den fremmede er dette en roman i eksistensialismens ånd, og en nær plagsom analyse av en syk samvittighet.

Først med Vinden (1957) fant Simon sin stil, og med Gresset og Veien gjennom Flandern befestet han sin posisjon som en forfatter av format. I førstnevnte har hovedpersonen arvet noen vingårder, og nekter å selge dem, men er ikke i stand til å drive dem. Han betraktes som en idiot av naboene, nærmest i Dostojevskijs ånd, «en hellig dåre». En annen hovedperson er vinden selv, den evige naturkraft som leker med menneskene.

Som sin viktigste forløper har Simon selv oppgitt Marcel Proust, men med Vinden er det tydelig at det fremste forbildet er William Faulkner, nobelprisvinner fra 1949. Slektskapet er enda tydeligere i Veien gjennom Flandern. Kronologien som går i oppløsning i romanen er betegnende for alle Simons romaner, når det gjelder hans opplevelser av tid og rom. Personene søker en mening og et mønster i en virvel av hendelser. Simon er fascinert av krigen, kvinnen og kunsten, og tidvis virker det som om han skriver på samme roman ved at mønsteret er det samme. Ofte går han ut fra et bilde hvor en assosiasjonsrekke spinnes.

Etter krigen bodde han i Paris, men tilbrakte deler av året ved Salses ved Pyreneene. I 1961 mottok han litteraturprisen til L'Express for La Route des Flandres og i 1967 Médicis-prisen for Histoire. Universitetet i East Anglia gjorde ham til æresdoktor i 1973. I 1985 fikk han Nobelprisen i litteratur. Han døde i 2005 og ble begravet på Cimetière de Montmartre. Wikipedia

82 år
John Austrheim (Politiker)
1912 - 1995

John Austrheim (Norge)

Politiker, bonde

Født:
10. oktober 1912 (111 år siden)

Døde:
13. april 1995 (82 år) (29 år siden)

John A. Austrheim var en norsk politiker, leder for Senterpartiet, samferdselsminister, og ordfører fra Gloppen kommune. Han hadde sin bakgrunn som bonde. Wikipedia

92 år
Helen Hayes (Skuespiller)
1900 - 1993

Helen Hayes (USA)

Skuespiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Hayes Brown

Født:
10. oktober 1900 (123 år siden)

Døde:
17. mars 1993 (92 år) (31 år siden)

Helen Hayes Brown var en amerikansk skuespiller.

Hennes mor var skuespiller og Hayes gjorde scenedebut som 5-åring, og kun ni år gammel opptrådte hun på Broadway. Hun gjorde sin filmdebut, 17 år gammel, i stumfilmen The Weavers of Life.

Hayes vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Madelon Claudet i filmen The Sin of Madelon Claudet (1931), som var hennes første lydfilm. Hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Ada Quonsett i filmen Airport (1970). Hayes har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, og hun har også fått tildelt Presidentens frihetsmedalje. I 1973 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

68 år
Fridtjof Nansen (Polfarer)
1861 - 1930

Fridtjof Nansen (Norge)

Polfarer, diplomat og vitenskapsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Fridtjof Wedel-Jarlsberg Nansen

Født:
10. oktober 1861 (162 år siden)

Døde:
13. mai 1930 (68 år) (94 år siden)

Fridtjof Nansen var en norsk polfarer, oppdager, diplomat og vitenskapsmann. Han fikk i 1922 Nobels fredspris etter sin store internasjonale innsats for flyktningene etter første verdenskrig.

Nansen ble født på Store Frøen gård i Vestre Aker rett utenfor Christiania (Oslo). Faren hans var sakfører Baldur Fridtjof Nansen. Hans mor Adelaide Johanne Thekla Isidore var datter av major og baron Christian Frederik Vilhelm Wedel-Jarlsberg. Hun var først gift med løytnant Bølling.

Nansen hadde seks halvsøsken og en bror. Han gikk på skole i Kristiania og interesserte seg allerede her for naturfagene. Etter skolegangen ønsket han å bli offiser i marinen, men etter råd fra faren begynte han i stedet å studere zoologi ved Det Kongelige Frederiks Universitet i Kristiania i perioden 1880–1882. I 1882 fikk han en stilling som 2. konservator ved Bergens Museum, der han skrev avhandlingen om slimålens nervesystem, som resulterte i en doktorgrad i 1888. Mens han arbeidet i Bergen, fikk han sjansen til å bli med selfangstskuta D/S Viking fra Arendal til Nordishavet og Grønland, hvor han fikk sin første arktiske erfaring og ideen til skiferden over Grønlands innlandsis.

I 1884 gikk Nansen på ski over fjellene mellom Bergen og Kristiania (Oslo), beretningen ble trykt i Aftenposten som føljetong. Han tok først toget til Voss, videre til fots eller på ski til Gudvangen, med dampbåt til Lærdal, til fots gjennom Lærdal og over Hemsedalsfjellet, videre ned Hemsedal og Hallingdal til Krøderen. Nansen brukte fem dager fra Voss til Krøderen der han kunne ta tog det siste stykket til Kristiania. Tilbaketuren gikk samme vei med unntak av at han gikk fra Hol over Geitryggen og Hallingskeid til Voss. I Kristiania deltok han i Husebyrennet (niendeplass) før han returnerte til Bergen.

Nansen giftet seg 11. august 1889 med konsertsangerinnen Eva Nansen. Hun døde 9. desember 1907. Sammen hadde de fem barn. Nansen giftet seg på nytt i 1919 med Sigrun Munthe. Hun var datter av Jenny Bjørnson og Jørgen Flood Sandberg, og hadde tidligere vært gift med Gerhard Munthe.[note 1]

Nansen døde 68 år gammel 13. mai 1930 og ble bisatt 17. mai. Gravferden fra Universitetets aula ble en nasjonal begivenhet med to minutters stillhet og flagg på halv stang over hele landet. Urnen ble satt ned i hagen ved hans hjem Polhøgda ved Lysaker i Bærum. Nansen betegnet seg som agnostiker og fikk en borgerlig gravferd på statens regning.

Fra 1958 er Polhøgda en forskningsstiftelse som driver forsking knyttet til Nansens arbeidsfelt gjennom Fridtjof Nansens Institutt. Wikipedia

87 år
Giuseppe Verdi (Komponist)
1813 - 1901

Giuseppe Verdi (Østerrike)

Komponist, dirigent, musiker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi

Født:
10. oktober 1813 (210 år siden)

Døde:
27. januar 1901 (87 år) (123 år siden)

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi var en italiensk operakomponist.

Han ble født i Roncole i hertugdømmet Parma, som da var okkupert av Napoléon Bonaparte, og flyttet i 1824 til Busseto, hvor han påbegynte sine musikalske studier med Ferdinando Provesi. Han komponerte en ouverture til Gioacchino Rossinis Il Barbiere di Siviglia, og flyttet til Milano, men fikk ikke plass på konservatoriet. Han hadde derfor private studier med Vincenzo Lavigna.

Han fikk sitt gjennombrudd med librettoen til operaen Nabucco i 1842. I de neste fem år ble Verdi stadig mer berømt, først i Italia og Europa, og senere også i USA.

I perioden 1844–1850 skrev Verdi flere operaer, heriblant Ernani, Macbeth og Luisa Miller. Operaene ble gradvis mer og mer fyldige og orkestret fikk en større og kraftigere rolle. Hans inspirasjon kom først og fremst fra store operakomponister som Rossini, Mercadante og Donizetti. Verdi gjennomarbeidet sine librettoer meget omhyggelig. På slutten av denne perioden ble de største og mest populære Verdi-operaene uroppført, først og fremst Rigoletto, som ble oppført i Venezia. Senere ble Il trovatore satt opp i Roma i 1853. Seks uker senere ble La traviata satt opp; den ble umiddelbart ikke vel mottatt, men etter en nyoppsetning året etter var også den en suksess.

I 1870 begynte Verdi å arbeide med verket Aïda, som fikk sin uroppføring i Kairo i slutten av 1871. Etter dette trakk Verdi seg tilbake fra operaskrivningen, og hans verker fra 1873 omfatter blant annet en strykekvartett og et rekviem over dikteren Alessandro Manzoni.

I 1879 ble Verdi oppfordret til å skrive nok en opera, Othello. Verdi brukte da mye tid på å revidere sine tidligere operaer, og Othello ble først ferdig i 1886. Verket ble uroppført i Milano i 1887. Verdis siste opera skulle bli nok en Shakespeare-historie; Falstaff, fra 1893.

Verdi mistet sin kone tidlig, og hans to barn døde i tidlig alder. Senere flyttet han sammen med en sangerinne, den ugifte tobarnsmoren Giuseppina, og følte seg fordrevet fra Busseto fordi hun ble så dårlig behandlet av lokalbefolkningen.

Sine siste år tilbrakte Verdi som en rik og respektert mann i Milano. Ved sin død i 1901 ble han hyllet i Milanos gater av mer enn 28 000 mennesker. Wikipedia

Dødsfall

80 år
Ulf Löfgren (Forfatter)
1931 - 2011

Ulf Löfgren (Sverige)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, illustratør

Født:
13. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
10. oktober 2011 (80 år) (12 år siden)

Ulf Löfgren var en svensk barnebokforfatter og illustratør.

Ulf Löfgren hadde bakgrunn i studier i kunst- og litteraturhistorie og reklame. Han var svært produktiv siden bokdebuten med illustrasjoner til Leif Krantz' Barnen i djungeln i 1959. Han laget over hundre egne, små og store bildebøker for barn, blant annet de populære bøkene om gutten Albin på 1970-tallet og over tretti småbarnsbøker om tøykaninen Ludde fra 1984 og framover. I tillegg var han illustratør i en mengde barnebøker skrevet av andre, blant annet bøker av Gunnel Linde, eventyr av H.C. Andersen og bibelhistorier for barn. Ulf Löfgren laget dessuten en serie fagbøker for barn, Lära på skoj, og tegnet til barne-TV-serien Pellepennan och Suddagumman, en tegnefortelling som gikk på svensk TV 1965-1970.

Ulf Löfgrens bøker er oversatt til mer enn tjue språk. Han mottok flere priser for bøkene sine.

Ulf Löfgrens illustrasjoner inneholder barnevennlige figurer og detaljer inspirert av blant annet populære, humoristiske tegneserier. Motivene er tegnet med klar kontur og reine linjer, runde, bølgende former og en periode også dekorative mønstre og streker. Tegningene er som oftest utført med penn, men fargeleggingen varierer fra bruk av dekkende guasj (plakatfarger) til fyldige markerpenner (sprittusjer) og seinere lettere akvarellteknikk. Wikipedia

70 år
Solomon Burke (Sanger)
1940 - 2010

Solomon Burke (USA)

Sanger, prest, gitarist, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
James Solomon McDonald

Født:
21. mars 1940 (84 år siden)

Døde:
10. oktober 2010 (70 år) (13 år siden)

Solomon Burke var en amerikansk sanger og en av pionerene innen soul- og country-musikken.

Burke startet sin musikalske karriere med gospel. Tidlig på 1960-tallet gikk han over til mer «jordnær» musikk. Sine største hiter fikk han på begynnelsen av 1960-tallet. «Everybody Needs Somebody to Love» er en av hans større og velkjente hiter, dog er denne sangen mer kjent gjennom tolkningene til Rolling Stones og Blues Brothers. Siden fikk han også en hit med en coverlåt av CCRs «Proud Mary».

Han hadde mange små hits, men de ble aldri riktig store. Han regnes som en pioner som har hatt stor innflytelse på musikken. I 2001 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

Ved sin død etterlot han seg 21 barn og 90 barnebarn. Wikipedia

83 år
Joan Sutherland (Operasanger)
1926 - 2010

Joan Sutherland (Australia)

Operasanger, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joan Alston Sutherland

Født:
7. november 1926 (97 år siden)

Døde:
10. oktober 2010 (83 år) (13 år siden)

Joan Sutherland var en australsk operasangerinne (koloratursopran).

Hun debuterte i 1952 i Henry Purcells Dido og Aeneas, og fikk sin Europadebut i Tryllefløyten i Den kongelige opera (Covent Garden) i London i oktober samme år. I begynnelsen sang hun roller fra et vidt repertoar, men konsentrerte seg etterhvert om operaer fra barokken og bel canto-epoken. Hun fikk sitt gjennombrudd i rollen som Lucia i Gaetano Donizettis Lucia di Lammermoor ved Covent Garden under Tullio Serafin. Dette ble en av hennes mest kjente roller, ved siden av bl.a. Violetta (La traviata), Amina (La sonnambula), Norma og Marie (La fille du régiment). Hennes siste opptreden var som Marguerite de Valois i Les huguenots i 1990, 64 år gammel.

Hun ble i nyttårslisten for 1979 av dronning Elizabeth forfremmet til Dame Commander av Order of the British Empire og derved adlet. Hun hadde deretter rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn. Hun ble også utnevnt til companion av Order of Australia og var medlem av den britiske Order of Merit. Wikipedia

59 år
Torbjørn Johansen (Musiker)
1950 - 2009

Torbjørn Johansen (Norge)

Musiker

Født:
4. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
10. oktober 2009 (59 år) (14 år siden)

Torbjørn «Pluggen» Johansen var en norsk rockemusiker (trommeslager) og tidligere programleder for NRK Radio. Torbjørn Johansen var far til musikeren Erlend Eide.

Han startet sin musikalske karriere i Bispehaugen Skolekorps under Rolf Stokke. Sammen med Erling Mylius etablerte han i 1963 bandet Missing Links. Missing Links ble Norgesmestre i 1966 før de senere samme år ble oppløst. Senere år var han innom mange band i Trondheim, bl.a. The Saunters (1967), Four Jets (1967-69), Nilssons, og Naboens Rockeband. I forbindelse med veteranmesterskapet i Trondheim i 1999 gjenoppstod mange gamle trønderske band. Pluggen var med i to av disse; Missing Links (som vant) og The Saunters. Disse to bandene fortsatte han å spille i årene som kom. De siste årene var Pluggen kun med i The Saunters, som flere ganger har samarbeidet med The Shadows. Han var også med på prosjektet The Storås Danseband i 2008, som var et samarbeid mellom The Saunters og Sveinung Sundli.

Torbjørn Pluggen Johansen hadde en god radiostemme og var programleder for Lørdagsdansen på NRK. Han jobbet også mye i nærradio og var hyppig brukt som konferansiér. Wikipedia

33 år
Stephen Gately (Musiker)
1976 - 2009

Stephen Gately (Irland)

Musiker, skuespiller

Født:
17. mars 1976 (48 år siden)

Døde:
10. oktober 2009 (33 år) (14 år siden)

Stephen Patrick David Gately var en irsk skuespiller og sanger.

Sammen med Ronan Keating var Gately hovedsanger i popgruppen Boyzone, hvor han deltok på fem studioalbum. Han utga sitt eneste soloalbum New Beginning i 2000, etter bandet ble oppløst. Albumet kom på topp 10 på den britiske albumlisten, og ga tre hit-singler. I 2008 ble Boyzone gjenforent, og Gately var med på flere innspillinger og konserter.

Gately spilte i den irske filmen The Bargain Shop fra 1992, samt hadde stemmen til figuren Blackavar i tre episoder av TV-serien Watership Down i 1999. I 2002 fikk han hovedrollen Joseph i musikalen Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, og fra 2004 til 2005 spilte han i musikalen Chitty Chitty Bang Bang. Han hadde også en rolle i en pantomimeoppføring av Askepott, og har spilt kråkeskremselet i Trollmannen fra Oz. I 2008 spilte han i den britiske skrekkfilmen Credo.

Gately kom ut som homofil i 1999, noe som sjokkerte store deler av den kvinnelige fansen. Han giftet seg med Andrew Cowles i Las Vegas i 2003 og senere formelt i en seremoni i London i 2006.

10. oktober 2009 ble Gately funnet død i parets leilighet på øya Mallorca i Spania. Obduksjonen viste at han døde av væske i lungene. Han ble bisatt i Dublin 17. oktober 2009. Wikipedia

44 år
Aleksej Prokurorov (Langrennsløper)
1964 - 2008

Aleksej Prokurorov (Russland)

Langrennsløper, langrennstrener

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksej Aleksejevitsj Prokurorov

Født:
25. mars 1964 (60 år siden)

Døde:
10. oktober 2008 (44 år) (15 år siden)

Aleksej Aleksejevitsj Prokurorov var en russisk langrennsløper.

Prokurorov vant blant annet OL-gull på 30 km klassisk i 1988 i Calgary, gull på 30 km fri under VM i 1997 i Trondheim, og femmila i Holmenkollen både i 1993 og i 1998. Medregnet sitt OL-gull i 1988, og sitt VM -gull i 1997 vant han ni verdenscuprenn i langrenn, og med ytterligere 13 pallplasser. 1998 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Fred Børre Lundberg, Harri Kirvesniemi og Larisa Lazutina. Han la opp etter 2001/02-sesongen. Etter sin aktive karriere var Prokurorov en tid landslagstrener for det russiske langrennslandslaget.

Prokurorov omkom om morgenen den 10. oktober 2008 etter å ha blitt påkjørt av en bil idet han gikk over en gate ved jernbanestasjonen i Vladimir. Wikipedia

52 år
Christopher Reeve (Skuespiller)
1952 - 2004

Christopher Reeve (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, dramatiker

Født:
25. september 1952 (71 år siden)

Døde:
10. oktober 2004 (52 år) (19 år siden)

Christopher Reeve var en amerikansk skuespiller, regissør, filmprodusent og dramatiker. Han er mest kjent for rollen som Supermann (Clark Kent) i fire filmer fra 1978 til 1987.

I 1995 ble Reeve lam etter en rideulykke, og tilbrakte resten av livet lenket til rullestolen. Han ble en talsmann for funksjonshemmede og for stamcelleforskning. Wikipedia

87 år
Sverre L. Mo (Politiker)
1915 - 2002

Sverre L. Mo (Norge)

Politiker

Født:
25. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
10. oktober 2002 (87 år) (21 år siden)

Sverre L. Mo var en norsk politiker (KrF). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1965, og satt der til 1981. Han var vararepresentant i periodene 1954–1957, 1958–1961 og 1961–1965. Wikipedia

67 år
Roald Karlsen (Forfatter)
1935 - 2002

Roald Karlsen (Norge)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Roald Wold Karlsen

Født:
12. september 1935 (88 år siden)

Døde:
10. oktober 2002 (67 år) (21 år siden)

Roald Wold Karlsen var en norsk forfatter. Romanene hans har handling fra samiske miljø og andre miljø i Finnmark. Karlsen ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris med romanen Biera Màhtte Bitis retrett. Wikipedia

86 år
Joseph Grimeland (Billedhugger)
1916 - 2002

Joseph Grimeland (Norge)

Billedhugger

Født:
2. januar 1916 (108 år siden)

Døde:
10. oktober 2002 (86 år) (21 år siden)

Joseph Grimeland var en norsk billedhugger, kjent blant annet for «Oslopiken» på Oslo rådhus, «Krigsseilermonumentet» på Bygdøy og fem arbeider i «Grimelandparken»: Strandparken på Høvik.

Hans interesse for skulptur ble tidlig vakt, og etter artium begynte han på Statens kunstakademi i 1933. I sine tre år der hadde han Wilhelm Rasmussen som lærer. Han debuterte på Høstutstillingen i 1935 og deltok i 1937 i to konkurranser med heldig utfall. I konkurransen om monument til Youngstorget i Oslo ble han forbigått av Per Palle Storm, men bidraget ble likevel premiert; i konkurransen om utsmykning av Oslo rådhus ble Appell innkjøpt – og senere omarbeidet og gitt det nye navnet Oslopiken (med Odd Eidem som modell) da det sto ferdig i 1950. Skulpturene Naken gutt (innkjøpt til Nasjonalgalleriet 1940) og Den skjønne nakne ynglingen (Høstutstillingen, 1945 – begge med Knut Berg som modell) var en personlig kommentar til klassiske idealer, bl.a. contrapposto.

Han laget scenografi til Keiser og Galileer på 1950-tallet og utformet i alt seks frigjøringsmonumenter fra 1946 til 1980. Han laget også statuen av Bokken Lasson med sin lutt i 1962 i Homansbyen i Oslo, i krysset Hegdehaugsveien og Oscars gate 19.

Grimeland mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1950, ble Ridder av St. Olavs Orden i 1993 og mottok Ingeborg og Per Palle Storms ærespris i 1997.

For oversikt over offentlige arbeider, se lenkene. Wikipedia

84 år
Sirimavo Bandaranaike (Statsminister)
1916 - 2000

Sirimavo Bandaranaike (Sri Lanka)

Statsminister, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike

Født:
17. april 1916 (108 år siden)

Døde:
10. oktober 2000 (84 år) (23 år siden)

Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, kjent som Sirimavo Bandaranaike eller ganske enkelt Mrs. B, var en srilankisk politiker og verdens første kvinne valgt til å styre et land. Gjennom et langt politisk liv ble hun opphøyet til landsmoder og elsket av mange, men ble også beskyldt for maktmisbruk og å så splid mellom de ulike folkegruppene i landet. Bandaranaike var statsminister i periodene 1960–1965 og 1970–1977, og hadde samme stilling fra 1994 frem til året hun døde. Hennes datter, Chandrika Kumaratunga, har vært president i Sri Lanka siden 1994 og frem til 2005. Wikipedia

65 år
Yul Brynner (Skuespiller)
1920 - 1985

Yul Brynner (Sveits)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Julij Borisovitsj Brinner

Født:
11. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
10. oktober 1985 (65 år) (38 år siden)

Yul Brynner var en amerikansk-sveitsisk skuespiller. Han ble født i Den fjernøstlige republikk i dagens Russland. Han var amerikansk borger i omkring 20 år før han fikk sveitsisk statsborgerskap. Han sa fra seg sitt amerikanske statsborger av skattegrunner. Wikipedia

70 år
Orson Welles (Skuespiller)
1915 - 1985

Orson Welles (USA)

Skuespiller, regissør, manusforfatter, produsent

Født:
6. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
10. oktober 1985 (70 år) (38 år siden)

George Orson Welles var en amerikansk regissør, skuespiller og manusforfatter. Han vant Oscar for beste originalmanus for Citizen Kane (1941) og ble belønnet med en æres-Oscar i 1971. Welles har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 16. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

47 år
Édith Piaf (Sanger)
1915 - 1963

Édith Piaf (Frankrike)

Sanger, gateartist, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Édith Giovanna Gassion

Født:
19. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
10. oktober 1963 (47 år) (60 år siden)

Édith Piaf var en fransk sangerinne. Hun er allment betraktet som Frankrikes største populærmusikkartist.[trenger bedre kilde] Piaf var arvtager til en sterk tradisjon av parisisk chanson (vise og sang), og den logiske etterfølgeren til 1920-tallets Chanson réaliste: Yvonne George, Damia og Fréhel. Hennes tolkninger av Marguerite Monnots Mon légionnaire (1937) og Michel Emers L'Accordéoniste (1940) tilhører den gamle music hall-tradisjonen. Piafs dramatiske tolkninger av tekstene hun framførte, samt hennes karakteristiske stemme, harmonerte godt med hennes egne kompliserte livsforhold, som inkluderte alkoholmisbruk og andre rusproblemer. Hun hadde framgang med sanger som La Vie en Rose (1946; egen tekst), Milord (1959) og Non, je ne regrette rien (1960). Hun var den franske chanson-tradisjonens fremste representant på 1950- og 1960-tallet. Piaf medvirket også i filmer. Wikipedia

68 år
Trygve Gulbranssen (Forfatter)
1894 - 1962

Trygve Gulbranssen (Norge)

Forfatter, forretningsmann, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Emanuel Gulbranssen

Født:
15. juni 1894 (130 år siden)

Døde:
10. oktober 1962 (68 år) (61 år siden)

Trygve Emanuel Gulbranssen (døpt Trygve Emanuel Gulbrandsen; født 15. juni 1894 i Kristiania, død 10. oktober 1962 i Eidsberg) var en norsk forfatter, forretningsmann og journalist.

Han er kjent for å ha skrevet Bjørndaltrilogien; Og bakom synger skogene (1933), Det blåser fra Dauingfjell (1934) og Ingen vei går utenom (1935). Bøkene ble godt mottatt både av kritikere og ikke minst av leserne. De er oversatt til mer enn 30 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer. På et tidspunkt før krigen førte trilogien ham opp på fjerdeplass på verdensstatistikken over flest solgte bøker, og med de amerikansk-engelske oversettelsene opplevde han som eneste skandinaviske skjønnlitterære forfatter å få bøker oppført i «A list of books chosen for the White House»; en rekke bøker valgt ut av amerikanske forleggere og trykkerier og overrakt Det hvite hus for å gi presidenten et bibliotek med den beste samtidslitteraturen.

Han var også kjent som idrettsjournalist og skrev hovedsakelig for bladet Idrætsliv, som han drev sammen med P. Chr. Andersen og Einar Staff. Mange av de mest kjente og typiske artiklene skrev han som korrespondent for Idrætsliv og Aftenposten under Sommer-OL i årene mellom 1920 og 1936. Friidretten stod ham nærmest og som idrettsadministrator fremmet han sporten gjennom mange år. Han regnes dessuten for å ha ført orienteringssporten til Norge, sammen med Nils Dahl.

Gulbranssens egentlige levebrød var som tobakkgrossist; sammen med sine kompanjonger importerte han tobakk, sigarer, sigaretter, piper og lignende. Og engrosfirmaet ble det største i sitt slag i Norge, under hans ledelse. Han var en vel ansett og respektert forretningsmann både innenfor og utenfor Norges grenser, og gjennom en rekke forretningsreiser rundt omkring i Europa skaffet han seg mange personlige venner som han beholdt livet ut.

I 1940 flyttet Gulbranssen med familien til Hobøl gård i Eidsberg. Her realiserte han bondedrømmen, og til tross for at han selv ikke tok del i de daglige fysiske gjøremålene la han ned mye arbeid og planlegging i gårdsdriften. Han var innflytter, men isolerte seg ikke på gården, og hadde et godt forhold til naboer og andre. I 1955 var han også med på å starte Mysen Rotaryklubb, hvor han deltok aktivt og var chartermedlem frem til sin død i 1962. Wikipedia

<<
10. Oktober
>>