Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. Oktober

Om dagen

23. Oktober er dag 297 i 2024, og er i uke 43. Det er 69 dager igjen av året.

Historie

21 år siden

2002: Tsjetsjenske separatister tar omkring 700 gisler i Dubrovka-teateret i Moskva

Gisseltagningen i Moskva foregikk fra 23. oktober til 26. oktober 2002, da mellom 40 og 50 paramilitære terrorister fra Tsjetsjenia tok kontrollen over et teater i Moskva i Russland. Tsjetsjenerne, anført av Movsar Barajev, holdt 850 personer i teateret som gisler. Offisielt ble 129 gisler og 39 terrorister drept, mens over 700 ble skadet.

Terroristene var fra organisasjonen SPIR, Special Purpose Islamic Regiment, stiftet av Movsars onkel Arbi Barajev. SPIR truet med å drepe alle gislene om ikke alle russiske soldater trakk seg ut av Tsjetsjenia betingelsesløst.

Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov fordømte aksjonen. Maskhadovs talsmann Akhmed Zakajev, som da befant seg i Danmark ble av Russland begjært utlevert. Danmark nektet å utlevere Zakajev om ikke Russland kunne bevise at han var direkte knyttet til terrorisme. Da Russland var ikke i stand til å bevise dette, nektet danske myndigheter å utlevere Zakajev, som reiste videre til Storbritannia der han bor enda.

Den tsjesjenske geriljalederen Sjamil Basajev tok på seg ansvaret for aksjonen. Basajev ble også utpekt som lederen for Gisseldramaet i Beslan, der 338 personer døde. Maskhadov ble drept av russiske militære spesialstyrker i 2005 og Sjamil Basajev i 2006.

Mandagen etter terrorangrepet ble utnevnt til nasjonal sørgedag.

På årsdagen for angrepet ble et ti meter høyt minnesmerke i granitt med tre flyvende traner i bronse, som symbol på sorg, avdekket og et kort stykke derfra en minnetavle med navnene på alle ofrene. Wikipedia
65 år siden

1958: Tegneserien «Smurfene», blir publisert for første gang

Smurfene (fransk Les Schtroumpfs) er en tegneserie for barn, skapt i 1958 av den belgiske tegneren og manusforfatteren Pierre Culliford (1928–1992), kjent under signaturen Peyo. Smurfene er også navnet på figurene i serien og merkenavn for en mengde populære spinoff-produkter og -serier med disse, deriblant flere barneplater utgitt på 1970-tallet, en animert TV-serie produsert 1981–1990 og fire kinofilmer fra perioden 1965–2013.

Smurfene blir framstilt som en gruppe identiske, små skogsdverger med blå hud og hvit topplue. De bor sammen i paddehatter i en skog. Tegnestilen er i klassisk belgisk serietradisjon med humoristiske og barnevennlige figurer med store øyne og klumpeneser, spenstig tusjstrek og klare farger. Smurfene bytter ut mange ord med «smurf» når de snakker. Wikipedia
67 år siden

1956: «Oppstanden i Ungarn» mot sovjetisk innflytelse begynner

Oppstanden i Ungarn var en oppstand mot de sovjetiske okkupantene i Ungarn mellom 23. oktober og 4. november 1956. Oppstanden ble slått ned av sovjetiske tropper. Mellom 2500 og 5000 ungarere, og ca. 700 sovjetiske soldater ble drept. Mange tusen flere ble skadet, og nesten en kvart million mennesker flyktet fra landet.

Oppstanden i Ungarn var en spontan nasjonal revolt mot det autoritære kommuniststyret i Ungarn og dets sovjetiske politikk, som varte fra 23. oktober til 10. november 1956. Oppstanden startet som en studentdemonstrasjon, hvor tusenvis av mennesker marsjerte til parlamentet. En studentdelegasjon gikk inn i rikskringkastingen og forsøkte å få kringkastet sine krav, men ble anholdt. Da folkemassen utenfor krevde deres løslatelse, løsnet sikkerhetspolitiet skudd mot demonstrantene. Nyheten om dette spredte seg raskt i byen, og førte til voldelige opptøyer omkring i hovedstaden.

Oppstanden spredte seg raskt til resten av Ungarn, og regimet falt. Tusenvis av mennesker organiserte seg i militser og kjempet mot sikkerhetspolitiet og sovjetiske tropper. Pro-sovjetiske kommunister og medlemmer av sikkerhetspolitiet ble ofte henrettet og satt i fengsel, samtidig som tidligere fanger ble løslatt og ble bevæpnet. Spontant etablerte lokale råd overtok makten fra kommunistpartiet, og krevde politiske forandringer. Den nye regjeringen oppløste sikkerhetspolitiet, og erklærte at de aktet å trekke seg fra Warszawapakten og tillate frie valg. Mot slutten av oktober hadde kampene i landet nærmest gitt seg, og en normaltilstand var i ferd med å komme tilbake.

Etter først å ha annonsert en vilje til å forhandle om en tilbaketrekning av sovjetiske styrker, endret Politbyrået sin mening og sendte store styrker til Ungarn. 4. november invaderte Sovjetunionen Budapest og Ungarn, under kampene som fulgte ble tusenvis av sivile drept. Den organiserte motstanden tok slutt 10. november, etterfulgt av massearrestasjoner. Anslagsvis 200.000 ungarere flyktet fra landet, blant disse kom omkring 1200 til Norge. Innen januar 1957 var all offentlig opposisjon effektivt knust. Sovjetunionens handlinger fikk mange vestlige marxister til å ta avstand fra regimet, samtidig som kommunismen ble styrket i Øst-Europa, ettersom hendelsene i Ungarn styrket en oppfatning om at de kommunistiske styreformene var kommet for å bli.

Offentlig diskusjon om oppstanden i 1956 ble undertrykket i Ungarn i over 30 år, men siden 1980-tallet har emnet vært intenst studert og debattert. I dag er 23. oktober nasjonaldag i Ungarn. Wikipedia

Fødsler

25 år
Agnes Jebet Tirop (Friidrettsutøver)
1995 - 2021

Agnes Jebet Tirop (Kenya)

Friidrettsutøver

Født:
23. oktober 1995 (28 år siden)

Døde:
13. oktober 2021 (25 år) (2 år siden)

Agnes Jebet Tirop var en kenyansk friidrettsutøver som konkurrerte i langdistanseløp.

I 2021 representerte hun Kenya på øvelsen 5 000 meter under Sommer-OL 2020 arrangert i Tokyo, og kom på fjerdeplass.

Den 13. oktober 2021 ble hun funnet død – antageligvis drept – med stikkskader i mageregionen. Wikipedia

43 år
Vasilij Rotsjev (Langrennsløper)
1980

Vasilij Rotsjev (Russland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Vasilij Vasiljevitsj Rotsjev

Født:
23. oktober 1980 (43 år)

Vasilij Vasiljevitsj Rotsjev er en russisk langrennsløper. Under VM 2005 i Oberstdorf vant han gull på sprinten, og gikk andre etappe på det russiske laget som tok bronse på stafetten etter Norge og Tyskland.

Under OL 2006 i Torino tok han bronse for Russland på sprintstafetten, sammen med Ivan Alypov.

Han er sønn av den Vasilij Rotsjev som blant annet vant to medaljer for Sovjetunionen under OL 1980 i Lake Placid. Wikipedia

45 år
Stian Mikael Landgaard (Forfatter)
1978

Stian Mikael Landgaard (Norge)

Forfatter, oversetter

Født:
23. oktober 1978 (45 år)

Stian Mikael Landgaard er en norsk forfatter og oversetter, siden 2015 bosatt i Berlin.

Han debuterte høsten 2006 med romanen Herrer i åndenes rike. Dens skildringer av fagmiljøet førte til opprør på filosofisk institutt ved Universitetet i Tromsø.

Landgaard har også oversatt Morgenrøde av Friedrich Nietzsche (Morgenröthe, 1881) til norsk, en samling aforismer som utkom på Spartacus Forlag i 2007. Wikipedia

47 år
Ryan Reynolds (Skuespiller)
1976

Ryan Reynolds (Canada)

Skuespiller, manusforfatter, filmprodusent

Født:
23. oktober 1976 (47 år)

Ryan Rodney Reynolds er en canadisk skuespiller. Han er kanskje best kjent gjennom rollen som «Wade Wilson» i Deadpool-filmene. I Norge er Ryan Reynolds nok mest kjent som "Berg" i Pizzagjengen som ble sendt på TV2. Wikipedia

49 år
Grant Imahara (Skuespiller)
1970 - 2020

Grant Imahara (USA)

Skuespiller, TV-programleder, elektroingeniør

Født:
23. oktober 1970 (53 år siden)

Døde:
13. juli 2020 (49 år) (Hjerneaneurisme) (3 år siden)

Grant Imahara var en amerikansk elektroingeniør utdannet ved University of Southern California, kjent som medvirkende i TV-serien Mythbusters (2003–2014) og en opptreden i BattleBots.

Han jobbet også med spesialeffekter i filmene Den tapte verden, Terminator 3: Rise of the Machines, Star Wars, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions, Van Helsing og Galaxy Quest. Wikipedia

54 år
Trudi Canavan (Forfatter)
1969

Trudi Canavan (Australia)

Forfatter, grafisk designer, skribent, romanforfatter, science fiction-forfatter

Født:
23. oktober 1969 (54 år)

Trudi Canavan er en australsk fantasyforfatter. Hun driver også med grafisk design, skjønt dette er blitt begrenset etter at skrive-karrieren hennes tok av. Wikipedia

56 år
Dale Crover (Trommeslager)
1967

Dale Crover (USA)

Trommeslager, musiker, gitarist

Født:
23. oktober 1967 (56 år)

Dale Crover er en amerikansk trommeslager, låtskriver og gitarist, og siden 1984 har vært trommeslager (til og fra) i grunge-rockbandet The Melvins.

På midten av 1980-tallet spilte han sammen med Kurt Cobain for første gang i bandet Fecal Matter. Han har etter det spilt og vikariert i Nirvana.

Crover spiller slagverk for Nirvana på låtene «Floyd The Barber», «Paper Cuts» og «Downer» på Nirvanas debutalbum Bleach. Videre på låtene «Downer», «Aero Zeppelin», «Beeswax», «Hairspray Queen» og «Mexican Seafood» på Nirvanas tredje album Incesticide. I tillegg spiller han på Nirvana-samleboksen With the Lights Out på låtene «If You Must" og «Pen Cap Chew» på disk 1. Wikipedia

59 år
Robert Trujillo (Bassist)
1964

Robert Trujillo (USA)

Bassist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roberto Agustín Miguel Santiago Samuel Trujillo Veracruz

Født:
23. oktober 1964 (59 år)

Robert Trujillo er en amerikansk bassist som har spilt med Suicidal Tendencies, Infectious Grooves, Black Label Society og Ozzy Osbourne før han ble medlem av Metallica i 2003.

Trujillo vokste opp i Venice, California, hvor han sto fram blant de lokale musikere.

Selv om Trujillo av og til bruker plekter foretrekker han å bruke fingrene på strengene, akkurat som den andre Metallica-bassisten Cliff Burton, men ulikt Trujillos forgjenger Jason Newsted som kun brukte plekter.

Trujillo ble Metallicas bassist den 24. februar 2003 etter en prøve og gled deretter godt inn blant de øvrige band-medlemmene James Hetfield, Lars Ulrich, og Kirk Hammett. De andre tilbød ham 1 million dollar foruten det han prosentvis ville tjene sammen med bandet.

Trujillo var sammen med Benji Webbe fra Skindred & Dub War på et prosjekt kalt «Mass Mental» og ga ut et album i Japan med tittelen How to write Love Songs. Han var også Jerry Cantrells bassist for en kort tid. Wikipedia

60 år
Erling Fossen (Forfatter)
1963

Erling Fossen (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
23. oktober 1963 (60 år)

Erling Fossen er en norsk forfatter, debattant og tidligere NRK-programleder. Han har skrevet flere bøker om emner som urbanisme og politisk teori. Fra Universitetet i Oslo har han master i samfunnsgeografi med spesialisering i bygeografi. I dag jobber han som daglig leder av Oslo Metropolitan Arena, en forening eid av noen av Norges største eiendomsutviklere.

Fossen var i 1996 programleder for kulturmagasinet Puck på NRK2, før han ble journalist i Morgenbladet. i 2001-2007 var Fossen tilknyttet Oslo Teknopol med tittel bydoktor.

Fossen tok i 2001 initiativ til opprettelsen av Oslo Byforum, et tverrpolitisk nettverk som jobber for Oslos beste på en rekke ulike områder. Han er i dag styreleder. Han er innleid daglig leder i Oslo Metropolitan Area en forening for byutvikling i Osloregionen.

Fossen ledet også Oslo Byaksjon, et politisk parti som stilte liste til kommunevalget i Oslo i 2003 og i 2007. Han satt i programkomiteen til Oslo Arbeiderparti foran kommunevalget i 1995 og ledet undergruppe næringsutvikling, sysselsetting og regional styring.

Fossen har bidratt i det offentlige ordskiftet, ofte om temaer knyttet til byutvikling, forholdet mellom by og land og urbanisme, men også om mer generelle politiske temaer. I desember 2008 kritiserte han i en kronikk i Aftenposten det han mente var ensidig dyrking av den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

Privat er han gift med redaktør og forfatter Martine Aurdal og bor på Montebello i Oslo. Fossen er tvillingbror av arbeidsforsker og konsulent Øystein Fossen, bror av Samlaget-redaktør Wenche Fossen og sønn av pensjonert jurist og forfatter Asbjørn Fossen. Wikipedia

62 år
Knut Erik Sundquist (Musiker)
1961

Knut Erik Sundquist (Norge)

Musiker

Født:
23. oktober 1961 (62 år)

Knut Erik Sundquist er en norsk musiker (kontrabass), internasjonalt kjent som en av de fremste, og i den senere tid kjent som en improviserende «standup-bassist».

Etter noen tid med jazz, studerte han i Wien. Senere har han vært med i ulike klassiske orkestre, som Bergen Filharmoniske Orkester (1986–89), Det Norske Kammerorkester, Norsk Barokkorkester, Ensemble Modern i Frankfurt am Main, Mahler Chamber Orchestra i Berlin, og Luzern Festival Orchestra.

I mindre grupper kan nevnes Susanne Lundengs «Midnight sun trio». Med musikere som Martha Argerich, Claudio Abbado, Arvid Engegård og Leif Ove Andsnes turnerte han verden over. Han har vært engasjert av «Musikk i Finnmark» på tangoturné´med Live Weider Ellefsen (piano), Anna Rostrup (klarinett) og Per Arne Glorvigen (bandoneon).

I 2006 mottok han Nordlysprisen, var med på Charlottesville kammerfestival 2006, Festspillene i Nord-Norge med Ola Bremnes, og på Nordland Musikkfestuke med pianisten Steinar Pedersen. Han er bosatt i Harstad, og var 1993-2008 ansatt i Divisjonsmusikken, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge, der han var løytnant. Nå er han førsteamanuensis ved musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø, og i tillegg ansatt som landsdelsmusiker i Kultur i Troms. Wikipedia

47 år
Randy Pausch (Informatiker)
1960 - 2008

Randy Pausch (USA)

Informatiker, mental trener, skribent, pedagog, universitetslærer

Født:
23. oktober 1960 (63 år siden)

Døde:
25. juli 2008 (47 år) (15 år siden)

Randolph Frederick Pausch var en amerikansk professor i informatikk, menneske–maskin-interaksjon og design ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh i Pennsylvania i USA.

Han var også forfatter og utga bestselgeren The Last Lecture (Livet skal leves på norsk, ISBN 9788203236587) som var basert på en tale som ble holdt 18. september 2007 på Carnegie Mellon University. Boken har solgt over tre millioner eksemplarer i USA, og er oversatt til over 30 språk. Wikipedia

64 år
Weird Al Yankovic (Musiker)
1959

Weird Al Yankovic (USA)

Musiker, sanger, skribent, komiker, komponist, manusforfatter, plateprodusent, regissør, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Alfred Matthew Yankovic

Født:
23. oktober 1959 (64 år)

«Weird Al» Yankovic, eller Alfred Matthew Yankovic er en amerikansk musiker som er best kjent for sine elleville parodier på kjente sanger.

Yankovics sangtekster er satire på samtidens populærkultur, inkludert fjernsyn, filmer, mat, musikk, nettsteder og generelle fenomener i tiden som opptrer i nyhetsbildet. Noen temaer er gjengangere i diskografien, sånn som Star Wars-fandom (Yoda, The Saga Begins, White & Nerdy ...), mat, fordøyelse og fedme (The White Stuff, Waffle King, Taco Grande, My Bologna, Lasagna, Grapefruit Diet, Fat, Eat It, Pancreas ...), kommenterende om andre musikere/ "parodier" (Living with a Hernia, Perform This Way, (This Song's Just) Six Words Long, Achy Breaky Song ...), som endrer livet radikalt (Callin' in Sick, Buy Me a Condo, Couch Potato ...) Selv om det er parodier som har gjort Yankovic berømt har han utgitt flere humoristiske sanger med egne melodier. Noen av disse sangene er pastisjer eller stilparodier hvor han etterligner en musiker eller en gruppes totale uttrykk enn nødvendigvis enkeltstående sang. Alle albumene hans, med unntak av debutalbumet «Weird Al» Yankovic, har en medley (korte utdrag fra ulike sanger som blir spilt som det var en sammenhengende sang) som benytter refrenget til ulike sanger i en polkastil, komplett med trekkspill. Han har selv uttalt at prosessen å konvertere disse sangene til polka er «på den måten som Gud har ment det». Wikipedia

65 år
Liv Signe Navarsete (Politiker)
1958

Liv Signe Navarsete (Norge)

Politiker, næringsdrivende

Født:
23. oktober 1958 (65 år)

Liv Signe Navarsete er en norsk politiker som representerer Senterpartiet (Sp). Hun har siden 2005 vært innvalgt på Stortinget for Sogn og Fjordane. Fra 2005 til 2009 var hun samferdselsminister og fra 2009 til regjeringsskiftet etter stortingsvalget i 2013 kommunal- og regionalminister i regjeringen Stoltenberg. Navarsete var partileder for Senterpartiet fra 2008 til 2014. Wikipedia

67 år
Katrin Sass (Skuespiller)
1956

Katrin Sass (Tyskland)

Skuespiller

Født:
23. oktober 1956 (67 år)

Katrin Sass er en tysk teater-, film- og fjernsynsskuespiller.

Hun debuterte 21 år gammel i 1979 med hovedrollen i filmen Bis dass der Tod euch scheidet. På 1980-tallet begynte hennes store karrière, og for sin rolle i filmen Bürgschaft für ein Jahr, spilt inn i hennes studietid, fikk hun Sølvbjørnen på filmfestivalen i Berlin i 1982. Hun spilte så i flere DEFA-filmer. Hennes teaterkarrière begynte på Kleist-Theater i Frankfurt an der Oder, og hun ble så engasjert ved Schauspielhaus i Leipzig frem til 1990.

Etter murens fall ble det stille omkring Katrin Sass. Etter alkoholproblemer og personlige kriser gjorde hun comeback med filmene Heidi M. og Good bye, Lenin!. I august 2006 spilte hun rollen «Celia Peachum» i en oppsetning av Bertolt Brechts Tolvskillingsoperaen av Klaus Maria Brandauer på Berlins Metropol-Theater.

Katrin Sass er gift med regissøren Siegfried Kühn og bor i Mecklenburg og Berlin. Wikipedia

69 år
Ang Lee (Filmregissør)
1954

Ang Lee (USA)

Filmregissør, manusforfatter, skribent, filmprodusent

Født:
23. oktober 1954 (69 år)

Ang Lee er en taiwan-amerikansk regissør.

Lee vant Oscar for beste regi for filmene Brokeback Mountain (2005) og Historien om Pi (2012). Han vant Oscar for beste fremmedspråklige film for Snikende tiger, skjult drage (2000). Lee har også regissert filmer som Fornuft og følelser (1995) og Hulk (2003). Wikipedia

70 år
Guri Hjeltnes (Journalist)
1953

Guri Hjeltnes (Norge)

Journalist, professor, historiker

Født:
23. oktober 1953 (70 år)

Guri Hjeltnes er en norsk historiker og journalist, og direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Fra 2004 var hun professor ved Institutt for kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI og hun tiltrådte som prorektor 1. januar 2008. Hjeltnes har vært involvert i utviklingen av BIs journalistutdanningsprogram, bachelor i medieutvikling og journalistikk. Wikipedia

72 år
Charly García (Komponist)
1951

Charly García (Argentina)

Komponist, sanger, musiker, pianist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Carlos Alberto García Moreno

Født:
23. oktober 1951 (72 år)

Carlos Alberto García Moreno er en av de mest anerkjente og berømte artistene i Argentina, og har laget rock i rundt tretti år.

Middelklassegutten Garcia skulle tidlig interessere seg for politikk og bruke mye av sin stigende innflytelse på å jobbe mot diktaturet som rådet i Argentina på 1970-tallet. Han spilte blant annet i det folklore-inspirerte Sui Generis. Wikipedia

73 år
Rolf Skogstrand (Musiker)
1950

Rolf Skogstrand (Norge)

Musiker

Født:
23. oktober 1950 (73 år)

Rolf Skogstrand er en norsk musiker som var aktiv i flere Bergensbaserte rockband på 1960-, 70- og 80-tallet. Han er best kjent fra Saft (band) hvor han spilte bass. Han startet sin musikerkarriere som gitarist og sanger i 1967 i bandet Hoolegans fra Bergen. Etter musikerkarrieren har han blant annet arbeidet som arrangementssjef i Grieghallen. Wikipedia

61 år
Michael Burston (Musiker)
1949 - 2011

Michael Burston (Storbritannia)

Musiker

Født:
23. oktober 1949 (74 år siden)

Døde:
9. juli 2011 (61 år) (12 år siden)

Michael «Würzel» Burston var en engelsk gitarist, kjent for sin tid som medlem i heavy metal-bandet Motörhead.

Før Würzel ble med i Motörhead var han korporal i militæret og spilte i bandene Bastard og Warfare. Etter at gitaristen Brian «Robbo» Robertson forlot Motörhead i 1984, søkte bandet etter en erstatning. Flere musikere fra hele verden sendte inn opptak, inkludert Würzel. Etter å ha gått gjennom ulike opptak og prøvespillinger, satt Lemmy igjen med to gitarister; Würzel og Phil Campbell. Da Lemmy ikke klarte å bestemme hvem av dem skulle bli med, lot han like godt begge bli med i bandet, og Motörhead fikk to gitarister for første gang. Würzel forlot Motörhead i 1995 etter å ha spilt inn fem studioalbum med bandet. Han ble ikke erstattet etter at han forlot bandet, og Motörhead gikk tilbake til å være en trio.

I 1995 spilte han i og ga ut et album med det kortlevende bandet Warhead. I 1998 ga han ut soloalbumet Chill Out or Die (The Ambient Album) under navnet Würzel. Han spilte også gitar på albumet Metal Anarchy til det britiske heavy metal-bandet Warfare.

Würzel døde i 2011 av hjertesvikt i en alder av 61 år. Wikipedia

72 år
Kim Larsen (Musiker)
1945 - 2018

Kim Larsen (Danmark)

Musiker, sanger, skribent, skuespiller, kunstner, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kim Melius Flyvholm Larsen

Født:
23. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
30. september 2018 (72 år) (5 år siden)

Kim Melius Flyvholm Larsen var en dansk sanger, sangskriver, gitarist, forfatter og skuespiller med lærerbakgrunn.

Larsens foreldre var Eva Flyvholm Olsen og Alfred Larsen (lærer). Familien stammet egentlig fra Fyn, og Kim ble døpt i Valgmenighedskirken i Kerteminde, der morfaren hans var degn. Kim har også en eldre bror, Tore. Foreldrenes ekteskap varte til Kim var omtrent fem år gammel. Da forlot foreldrene hverandre. Moren tok med ungene og flyttet inn i en liten leilighet i Mågevej i København. Senere begynte Kim på Frederikssundsvejens Skole.

Som tolvåring begynte han å spille piano, og på fjortenårsdagen fikk han sin første gitar. Forbildene hans på den tiden var artister som Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Cliff Richard.

Kim Larsen studerte ved Frederiksberg seminarium og arbeidet i årene 1968 og 69 som lærer ved Gerbrandskolen på Amager ved København, da han etter hvert bestemte seg for å bli musiker på heltid. Han dannet sammen med Franz Beckerlee, Wili Jönsson og Bjørn Uglebjerg rockegruppen Gasolin'.

Sistnevnte Uglebjerg forlot gruppen og fikk i 1971 Søren Berlev som sin ettermann før Gasolins første album ble utgitt. Wikipedia

60 år
Jon Lilletun (Politiker)
1945 - 2006

Jon Lilletun (Norge)

Politiker

Født:
23. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
21. august 2006 (60 år) (17 år siden)

Jon Lilletun var en norsk politiker som representerte Kristelig Folkeparti, hvor han også var nestleder i 12 år.

Før han ble heltidspolitiker jobbet han blant annet som handelsmann, kommunal ungdomskonsulent, kultursjef og tiltakskonsulent. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981–1985, og ble innvalgt fra Vest-Agder i 1989. Lilletun var kirke-, utdannings- og forskningsminister fra 1997 til 2000 i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Han var gjennom flere av sine stortingsperioder KrFs representant i kirke- og undervisningskomiteen, der han var leder fra 1993 til 1997. Da Bondevik dannet sin andre regjering i 2001 gikk Lilletun inn som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget, en stilling han hadde til han ble sykemeldt i 2005.

Lilletun tok etter valget i 2005 fatt på sin fjerde periode som stortingsrepresentant for KrF fra Vest-Agder og han ble samtidig KrFs representant i presidentskapet på Stortinget, som visepresident i Lagtinget.

Våren 2005 gikk han ut i permisjon pga. sykdom, og Sigmund Kroslid møtte i hans sted. Jon Lilletun døde 21. august 2006 etter lengre tids sykdom og ble gravlagt fra Kristiansand domkirke 25. august til Oddernes kirkegård. Wikipedia

77 år
Liv Lundberg (Forfatter)
1944 - 2022

Liv Lundberg (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Liv Margith Lundberg

Født:
23. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
11. januar 2022 (77 år) (2 år siden)

Liv Margith Lundberg i Oslo var en norsk forfatter og lyriker.

Hun debuterte med Den klare tonen (1979), og medvirket i oppsetninger med Rikskonsertene (Steinrosetoner, 1988), med Knut Erik Jensen (Stein – roser, på NRK, 1990), og skrev en lang rekke essays og artikler. Hun var tilknyttet Universitetet i Tromsø, der hun mottok Utdanningsprisen 28. mars 2012 for sitt bidrag til utviklingen og opprettholdelsen av Forfatterstudiet ved Kunstakademiet i Tromsø.

Liv Lundberg var mor til forfatteren Ingeborg Arvola. Wikipedia

66 år
Michael Crichton (Manusforfatter)
1942 - 2008

Michael Crichton (USA)

Manusforfatter, filmprodusent, filmregissør, romanforfatter, medisinsk forfatter, science fiction-forfatter, medical writer

Fullt navn / Fødenavn:
John Michael Crichton

Født:
23. oktober 1942 (81 år siden)

Døde:
4. november 2008 (66 år) (15 år siden)

John Michael Crichton var en amerikansk forfatter, lege, filmregissør og filmprodusent. Han er i ettertid kanskje mest kjent som forfatter av Jurassic Park (1990), som i 1993 ble filmatisert av Steven Spielberg. Han har også skrevet under pseudonymene John Lange og Jeffrey Hudson. Wikipedia

83 år
Pelé (Fotballspiller)
1940

Pelé (Brasil)

Fotballspiller, politiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edison «Edson» Arantes do Nascimento

Født:
23. oktober 1940 (83 år)

Edison «Edson» Arantes do Nascimento, bedre kjent som Pelé, er en pensjonert brasiliansk fotballspiller. Han er ansett blant fotballhistorikere, tidligere spillere og fans til å være en av de beste og mest suksessrike fotballspillere i spillets historie. I 1999 ble han valgt til Football Player of the Century av IFFHS International Federation of Football History and Statistics. Det samme året bad det franske ukebladet France-Football sine tidligere «Ballon D'Or»-vinnere om å velge Århundrets fotballspiller. Pelé kom på førsteplass. I 1999 utnevnte International Olympic Committee Pelé som «Athlete of the Century». I løpet av sin karriere scoret han 760 offisielle mål, 541 i ligakamper, noe som gjør ham til tidenes toppscorer. Totalt scoret Pelé 1281 mål i løpet av 1363 kamper.

Pelé hylles som nasjonalhelt i sitt hjemland Brasil. Han er kjent for sine prestasjoner og bidrag til fotballen. Han er også anerkjent for sitt arbeid for å bedre de sosiale forholdene for de fattige (da han scoret sitt 1000. mål viet han det til fattige barn i Brasil). I løpet av sin karriere ble han kjent som «Kongen av fotball» (O Rei do Futebol), «Kong Pelé» (O Rei Pelé) eller kun «Kongen» (O Rei).

Pelé ble oppdaget av fotballstjernen Waldemar de Brito og startet å spille for Santos i en alder av 15 og for landslaget i en alder av 16. Han vant sin første World Cup i en alder av 17. De økonomiske forholdene og brasilianske fotballforskrifter på tidspunktet var fordelaktige for Santos, noe som muliggjorde at de kunne beholde Pelé i nesten 20 år inntil 1974. Med Pelé i sine rekker, nådde Santos sin topp ved å vinne Copa Libertadores i 1962 og 1963. Pelé spilte som en innside andre spiss, også kjent som en playmaker. Pelés teknikk og naturlige atletiske ferdigheter har blitt universelt hyllet, og i løpet av de årene han spilte var han kjent for sin gode dribling og sine pasninger, sitt tempo, kraftige skudd, eksepsjonelle hodespillevne og produktive målscoring.

Pelé er den mestscorende spilleren på Brasils herrelandslag gjennom tidene og er den eneste fotballspilleren som har spilt på tre vinnerlag i FIFA World Cup. I 1962 var han med på Brasils lag fra starten av VM, men på grunn av en skade han pådro seg under den andre kampen kunne han ikke spille resten av mesterskapet. I november 2007 annonserte FIFA at han ville i etterkant bli tildelt 1962-medaljen. Dette gjør han til den eneste spilleren i verden som har tre FIFA World Cup vinnermedaljer.

Etter at Pelé pensjonerte seg i 1977 har han vært verdensambassadør for fotball. Han har også vært skuespiller i forskjellige roller samt deltatt i kommersielle virksomheter. Han er for tiden Æredspresident av New York Cosmos. Wikipedia

56 år
Ingar Skrede (Forfatter)
1939 - 1996

Ingar Skrede (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
23. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
30. juli 1996 (56 år) (27 år siden)

Ingar Skrede var en norsk forfatter, også kjent som litteraturkritiker i Dagbladet fra 1970 til 1989.

Han debuterte med novellesamlingen Over melkeveien (1968), og ga ut romanene En ganske lang hyttetur (1970), Kora (1974), Fotball! Plymouth! (1977), Sonny Boy (1987) og Tverum (1995). I 1992 skrev han Rosenborg, svart på hvitt, en bok om det interne livet i Rosenborg Ballklub. Skrede skrev også dramatikk. Wikipedia

79 år
Johnny Carson (Programleder)
1925 - 2005

Johnny Carson (USA)

Programleder, skuespiller, komiker, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
John William Carson

Født:
23. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
23. januar 2005 (79 år) (19 år siden)

John William «Johnny» Carson var en amerikansk skuespiller, komiker og forfatter fra Nebraska som var best kjent som programleder for talkshowet The Tonight Show starring Johnny Carson fra 1962 til 1992, da han ble erstattet av Jay Leno. Wikipedia

70 år
Ellinor Hamsun (Skuespiller)
1916 - 1987

Ellinor Hamsun (Norge)

Skuespiller

Født:
23. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
27. august 1987 (70 år) (36 år siden)

Ellinor Hamsun var en norsk skuespillerinne, hun var datter av Marie og Knut Hamsun.

Ellinor Hamsun arbeidet som skuespiller i Berlin fra 1936, og var fra 1938 til 1943 gift med den tyske filmregissøren Richard Schneider-Edenkoben. Hun forlot Tyskland i 1943 og dro hjem til Nørholm. Hun hadde store psykiske problemer, og led blant annet av bulimi. Hun ble lobotomert to ganger.

Ellinor Hamsun levde nesten halvparten av sitt liv på pleieinstitusjoner i Danmark. Ellinor Hamsun etterlot ved sin død betydelige midler samt sine rettigheter til Marie og Knut Hamsuns verk til Ellinor Hamsuns Legat til Nørholms bevaring. Sammen med Stiftelsen Nørholm og familien Hamsun forvalter legatet eiendommen Nørholm ved Grimstad som et minne om Marie og Knut Hamsun, samtidig som eiendommen fungerer som privat hjem for familien.

Professor Gerd Høst har skrevet om sin ungdoms vennskap med Ellinor Hamsun i boka Mange slags kjærlighet (Aschehoug forlag, 2004) Wikipedia

74 år
Odd Eidem (Forfatter)
1913 - 1988

Odd Eidem (Norge)

Forfatter, journalist, skribent, litteraturkritiker

Født:
23. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
10. juni 1988 (74 år) (35 år siden)

Odd Eidem var en norsk journalist, forfatter og litteraturkritiker, og bror til forfatter og journalist Knut Eidem.

Etter oppvekst på Hamar og examen artium (1931), ble han med i Mot Dag (1933), og lot seg inspirere av det Alf Larsen-ledede Janus (tidsskrift). Hans forfatterskap ble innledet med en artikkel om den tyske immigrantlitteraturen (Hamar Arbeiderblad, 1935), og den politiske roman Diktere i landflyktighet (1937). Tiden ga også studieopphold i Amsterdam (1934, 38) og Paris (1937). Eidem studerte under A.H. Winsnes ved Universitetet i Oslo til magistergrad i litteraturhistorie (1938), og arbeidet derpå for Nansenhjelpen (1938–40). Under den andre verdenskrig var han bosatt på Syljuåsen, nordre Ring i Ringsaker, blant annet med Arne Skouen. Han satte tekst til komposisjonen Røkk Og Rull På Ring innspilt av Nora Brockstedt i 1957 med musikk av Hamar-komponisten Sverre Arvid Bergh.

Etter krigen ble han kjent for sitt virke i VG (1945–77) som korrespondent fra Berlin og Midtøsten. Derpå, etter noe sykdom, skrev han epistler for Aftenposten (1978–83), også utgitt (Under appelsintreet, 1981). Han ble en mye omtalt teater- og litteraturkritiker, slik vist i utgivelsene Sett fra min stol (1965), Tilskueren (1975) og Goddag og adjø til 19 herrer (1977). Hans egne drama, oppsatt på Nationaltheatret var Spillet om Bly-petter (1947), lystspillet MIN kvinne (1956) samt Guds gjøglere (1961) med bidrag fra komponisten Sverre Arvid Bergh og kunstneren Joseph Grimeland. Eidem forfattet også hørespill for Radioteatret i NRK, som Fredløs blant de døde, med Torolf Elster, André Bjerke, Arild Feldborg og Waldemar Brøgger.

Han var opptatt av riksmålssaken og bidro til Riksmålsforbundets magasin Ordet, under ledelse av André Bjerke. Med Carl Keilhau skrev Eidem og Bjerke to av De Bakvendte bøkene (1950), og forfattet åtte Pedro-illustrerte sitat-samlinger Det norske språk fra uke til uke (1949–66) basert på leseres innsendte. Han giftet seg med kritiker og journalist Bjørg Jønsson (1972) og redigerte Injurier (1965) med bidrag fra tretten samtidige kritikere av samtiden. Eidem skrev for øvrig for Morgenbladet og Farmand.

Eidem var også kjent for sine flanerier (en sjangerblanding av novelle, epistel og kåseri med hyppige digresjoner) basert på oppvekst, samtid og reiser til Roma, Danmark, Thailand, Nord-Norge, Himalaya og USA. De er gjengitt i en rekke samlinger, den første utgitt under psevdonymet Justino Valente (1949), den kanskje mest kjente var Chianti og levertran (Hans Reitzels forlag, Danmark 1953; Kefir og Chianti, Cappelen 1958). De inneholder en rekke aforismer, deriblant «Nordmenn er sjelden spontane før de får tenkt seg om».

Eidem oppsummerte sin gjerning i boken Con amore – erindringshistorier (1983). Hans opptredener i radio kan høres i Gunnar Haugan's CD-samling Hørerøret (NRK og Lydbokforlaget, 2006). At han led av Alzheimers, fremgår av en biografi skrevet av hans enke Bjørg Jønsson. Wikipedia

74 år
Bernt Balchen (Oppdagelsesreisende)
1899 - 1973

Bernt Balchen (Norge)

Oppdagelsesreisende, offiser, flyger

Født:
23. oktober 1899 (124 år siden)

Døde:
17. oktober 1973 (74 år) (50 år siden)

Bernt Balchen var en norsk, senere norskamerikansk flypioner, oppdagelsesreisende og offiser.

Balchen ble født på gården Myren på Drangsholt i Tveit kommune nær Kristiansand. Han var sønn av kommunelege Lauritz Balchen (f. Kristiansand 1869) og Dagny Balchen (f. 1879). Fornavnet fikk han etter sin farfar, Bernt Balchen (f. Øvrebø/Vennesla i 1832). Wikipedia

76 år
Katti Anker Møller (Kvinnesaksforkjemper)
1868 - 1945

Katti Anker Møller (Norge)

Kvinnesaksforkjemper, seksualpedagog, foredragsholder, feminist, politiker

Født:
23. oktober 1868 (155 år siden)

Døde:
20. august 1945 (76 år) (78 år siden)

Kathrine Anker Møller var en norsk kvinnesaksforkjemper. Hun var født på Hamar, men tilbrakte sitt voksne liv i Fredrikstad, der det også ble avduket en skulptur av henne i 1998.

Hun var datter av Mix og Herman Anker og var gift med godseier Kai Møller, som eide Torsø i Østfold. Journalisten og kvinnesaksforkjemperen Ella Anker var en av hennes søstre.

Forfatteren Nini Roll Anker var gift med Kattis fetter Nils Anker fra 1892 til 1907, og med en annen av hennes fettere, Johan August Anker, fra 1910. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Tor Torgersen (Friidrettsutøver)
1928 - 2020

Tor Torgersen (Norge)

Friidrettsutøver, trener, gymnastikklærer

Født:
20. mars 1928 (96 år siden)

Døde:
23. oktober 2020 (92 år) (3 år siden)

Tor Torgersen var en norsk friidrettsutøver som konkurrerte i langdistanseløp og maraton.

Han representerte Norge under Sommer-OL 1960, der hans beste resultat var en 26.-plass. Han vant i alt seks NM-gull i friidrett, hvorav to på bane, ett i maraton, og tre i terrengløp og skogsløp. I 1959 satte han også norsk rekord på 10 000 meter med tiden 29.30,8.

Etter den aktive karrieren arbeidet han som gymnastikklærer ved Larvik gymnas og trener i Larvik hos idrettsklubben Larvik Turn & Idrettsforening. Her trente han blant annet langdistanseløperen Lars Martin Kaupang. Utover på 1960-tallet ble Torgersen også involvert som trener i svømmemiljøet i Larvik svømmeklubb. Mellom 1978 og 1981 var han trener for det norske landslaget i svømming, og han arbeidet etter dette en tid i Århus hvor han blant annet trente den danske svømmeren Susanne Nielsson fra 1981 til hun la opp i 1983. Wikipedia

78 år
Jerry Jeff Walker (Musiker)
1942 - 2020

Jerry Jeff Walker (USA)

Musiker, låtskriver, sanger

Født:
16. mars 1942 (82 år siden)

Døde:
23. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Jerry Jeff Walker var en amerikansk countrymusikksanger og låtskriver. Han er mest kjent for å skrive 1968-sangen "Mr. Bojangles". Wikipedia

94 år
James Karen (Skuespiller)
1923 - 2018

James Karen (USA)

Skuespiller

Født:
28. november 1923 (100 år siden)

Døde:
23. oktober 2018 (94 år) (5 år siden)

James Karen var en amerikansk skuespiller.

Han opptrådte flere ganger på film og fjernsyn og på teateroppsetninger på Broadway. Han debuterte som profesjonell skuespiller for første gang i 1965 med sine prestasjoner i filmene Frankenstein Meets the Space Monster og Film. I 1970 spilte han mot Arnold Schwarzenegger i filmen Hercules in New York.

James Karen var sønn av de russiskfødte jødiske immigrantene Mae og Joseph H. Karnofsky, som var produsent og forhandler. Som ung mann ble James oppfordret til å bli skuespiller av den amerikanske kongressmannen Daniel J. Flood, som var en amatørutøver selv, og rekrutterte ham til en produksjon på Little Theatre i Wilkes-Barre. Han gikk på Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York. Hans store gjennombrudd kom da han ble bedt om å delta på den opprinnelige Broadway-produksjonen av A Streetcar Named Desire.

På TV spilte han dr. Burke på As the World Turns og han var den opprinnelige Lincoln Tyler på All My Children. Han er kjent for sin faste rolle i TV-serien Eight Is Enough. Han er også kjent på østkysten for hans 20 år som TV- og radiotalsmann for Pathmark-supermarkedkjeden. Han var også med i Golden Girls som en potensiell kjæreste for Dorothy.

Hans filmer inkluderer Poltergeist (1982), The Return of the Living Dead (1985), Wall Street (1987), og i 2006 var han på rollelisten til The Pursuit of Happyness. Han var for en periode gift med Susan Reed, som var tidligere skuespiller og folkesanger. De skilte lag, og han giftet seg senere med Alba Francesca. Wikipedia

93 år
Wim van der Voort (Skøyteløper)
1923 - 2016

Wim van der Voort (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Willem van der Voort

Født:
24. mars 1923 (101 år siden)

Døde:
23. oktober 2016 (93 år) (7 år siden)

Willem «Wim» van der Voort var en nederlandsk skøyteløper.

Han høstet de største suksessene på 1 500 meter, selv om han ikke nådde helt opp til sammenlagtgullet i mesterskapene. På denne distansen tok han sølv under Vinter-OL 1952 i Oslo, Norge på Bislett stadion, bare slått med 0,2 sekunder av Hjalmar «Hjallis» Andersen.

Van der Voort kom på tredjeplass sammenlagt under verdensmesterskapet i 1953. To ganger fikk han sølv sammenlagt i EM: i 1951, da han ble slått av «Hjallis», og i 1953, bak landsmannen Kees Broekman. Van der Voort tok derimot flere distanseseire på 1 500 meter under både europamesterskapene i 1951, 1952 og 1953 og VM i 1952 samt på 500 meter under VM 1951 . Wikipedia

57 år
Pete Burns (Sanger)
1959 - 2016

Pete Burns (Storbritannia)

Sanger, komponist, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Jozzepi Burns

Født:
5. august 1959 (64 år siden)

Døde:
23. oktober 2016 (57 år) (7 år siden)

Pete Burns var en engelsk sanger og TV-person.

Han grunnla bandet Dead or Alive i 1980, hvor han var vokalist og sangskriver. Bandet ble berømt i 1985 med singlen You Spin Me Round (Like a Record). Burns forsterket sin berømmelse i 2006 som deltager i Celebrity Big Brother. Wikipedia

82 år
Nusrat Bhutto (Politiker)
1929 - 2011

Nusrat Bhutto (Pakistan)

Politiker

Født:
21. september 1929 (94 år siden)

Døde:
23. oktober 2011 (82 år) (12 år siden)

Nusrat Bhutto var en pakistansk politiker. Hun var førstedame, enke til Zulfikar Ali Bhutto og hans etterfølger som leder i Pakistans folkeparti (1979–1983). Hun var moren til Benazir Bhutto, som var leder i Pakistans folkeparti (PPP) og tidligere statsminister. Hun omtales ofte med hederstittelen begum. Wikipedia

94 år
Herbert Aaron Hauptman (Matematiker)
1917 - 2011

Herbert Aaron Hauptman (USA)

Matematiker, kjemiker, universitetslærer, forsker, krystallograf, filosof

Født:
14. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
23. oktober 2011 (94 år) (12 år siden)

Herbert A. Hauptman var en amerikansk matematiker og kjemiker. Sammen med Jerome Karle ble han tildelt Nobelprisen i kjemi i 1985, for deres avgjørende innsatser ved utviklingen av direkte metoder for bestemmelsen av krystallstrukturer.

Hauptman og Karle utviklet effektive matematiske metoder for å bestemme molekylstrukturer utgående fra blant annet røntgenkrystallografiske målinger. Wikipedia

73 år
Robert Fitzpatrick (Skuespiller)
1937 - 2010

Robert Fitzpatrick (USA)

Skuespiller, filmprodusent, advokat

Født:
2. juli 1937 (86 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (73 år) (13 år siden)

Robert Fitzpatrick var en amerikansk skuespiller, filmprodusent, advokat, og ved sin død direktør for Allied Artists International.

Robert Fitzpatrick ble født i Texas, men vokste opp i New Jersey. Han rømte hjemmefra og dro til New York i en alder av femten år, der han ble skuespiller i flere off-Broadway-produksjoner.

Fitzpatrick studerte ved Princeton University og vervet senere til USA Marine Corps. Etter å ha tjenestegjort som kaptein i Vietnamkrigen, dro han til Hollywood og arbeidet som skuespiller og modell. Han hadde roller i flere filmer for selskapet 20th Century Fox, blant annet Dear Brigitte (1965) og Goodbye Charlie (1964). Han tok en jusutdannelse ved UCLA Law School, og ble siden en velkjent advokat for underholdningsbransjen som representerte mange kunstnere og musikere, blant annet The Beatles, The Who, The Rolling Stones og Peggy Lee. Han slo seg sammen med manager og produsenten Robert Stigwood i administrasjonen av firmaet Stigwood Fitzpatrick Inc. og Casserole Music Corp hvor han var president og leder. I 2000 ble han president for musikkdivisjonen til Allied Artists, og senere forfremmet til president for moderselskapet Allied Artists International.

Fitzpatrick døde den 23. oktober 2010 i en alder av 73 år på et sykehus i Los Angeles-området, etter en lang kamp mot lungesykdom. Wikipedia

69 år
Lennart Johansson (ishockeyspiller) (Ishockeyspiller)
1941 - 2010

Lennart Johansson (ishockeyspiller) (Sverige)

Ishockeyspiller

Født:
7. juni 1941 (82 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (69 år) (13 år siden)

Lennart Johansson var en svensk ishockeyspiller som deltok i de olympiske vinterleker 1964 i Innsbruck.

Johansson vant en olympisk sølvmedalje i ishockey under vinter-OL 1964 i Innsbruck. Han var med på det svenske laget som kom på andreplass i turneringen bak Sovjetunionen. Det var seksten lag som deltok, etter en kvalifiseringsrunde gikk de åtte vinnerne videre til finalegruppe som spilte en enkeltserie der alle lagene møttes en gang. Sovjetunionen vant alle sju kampene og vant serien med maksimale 14 poeng foran Sverige, Tsjekkoslovakia og Canada alle med ti poeng. OL-turneringen var også det 31. verdensmesterskapet i ishockey.

Johansson spilte 8 landskamper for Sveriges herrelandslag i ishockey. Han ble svensk mester i ishockey sju ganger med Brynäs IF i perioden 1964–1972. Wikipedia

48 år
David Thompson (Politiker)
1961 - 2010

David Thompson (Barbados)

Politiker, advokat, jurist

Født:
25. desember 1961 (62 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (48 år) (13 år siden)

David Thompson var den sjette statsministeren på Barbados. Han var statsminister fra januar 2008 og frem til sin død av kreft i bukspyttkjertelen den 23. oktober 2010.

Thompson er den tredje sittende statsministeren på Barbados som døde i statsministerembedet, etter Tom Adams i 1985 og Errol Barrow i 1987. Han er også den 7. regjeringssjef i et CARICOM-land som døde som regjeringssjef siden CARICOM ble grunnlagt i 1973.

Thompson gikk på barneskolen ved St Gabriel's Junior School og senere på Combermere videregående skole. Han har juridisk utdannelse fra Hugh Wooding Law School. Thompson ble uteksaminert med laud fra University of the West Indies Law School i 1984. Han underviste som lærer på deltidsstudium i juss ved University of the West Indies, fra 1986 til 1988.

Thompson var gift med Marie Josephine-Mara, som ble født i Saint Lucia. Paret fikk tre døtre. Misha, Oya og Osa-Marie Familien bodde i Mapps, St. Philip, men Thompson bodde for det meste i den offisielle statsministerresidensen. Wikipedia

93 år
Albert Winderen Owesen (Filmregissør)
1917 - 2010

Albert Winderen Owesen (Norge)

Filmregissør, filmprodusent, fotograf, filmfotograf

Født:
1. juni 1917 (106 år siden)

Døde:
23. oktober 2010 (93 år) (13 år siden)

Albert Winderen Owesen var en norsk tekstilmann, mest kjent som filmskaper og naturforkjemper.

Albert W. Owesen startet Oslo Smalfilmklubb og Owesen-Tekstil A/S. Hans Owesen-Film A/S produserte to av Arne Skouens filmer, Det brenner i natt! (1955) og Barn av solen (1955), etter at Norsk Film A/S hadde nektet pengestøtte. Owesens kinosuksess Villmarken kaller ble av Per Høst kritisert for å filme dyr bak gitter. Han tilbrakte fra 1980 over tyve vintre med filming av dyrelivet i Afrika.

Han var sønn av Viktor Backlund Owesen (1883–1918) og Ingeborg Winderen (1889–1948). Etter farens død i 1918 vokste Albert opp i Oslo på Vinderen hovedgård som hadde vært eid av morfaren, han Jens Albert Winderen (1845–1916). Wikipedia

60 år
Liv Marit Moland (Politiker)
1948 - 2008

Liv Marit Moland (Norge)

Politiker, fagforeningsperson

Født:
15. januar 1948 (76 år siden)

Døde:
23. oktober 2008 (60 år) (15 år siden)

Liv Marit Moland var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Aust-Agder i 1997. Hun var vararepresentant i perioden 2001–2005.

Moland var medlem av kommunestyret i Hisøy i periodene 1979–1990, og var ordfører i perioden 1990–1991. Hun var medlem av formannskapet i Arendal i perioden 1991–1994, varaordfører 1994–1995, medlem av formannskapet 1995–1997, og av bystyret 1997–1999. Wikipedia

83 år
Nils «Nisse» Täpp (Langrennsløper)
1917 - 2000

Nils «Nisse» Täpp (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Bertil Täpp

Født:
27. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
23. oktober 2000 (83 år) (23 år siden)

Nils Bertil «Nisse» Täpp var en svensk langrennsløper som var aktiv på slutten av 1940-årene og begynnelsen av 1950-årene.

Han vant tre medaljer i internasjonale mesterskap med det svenske stafettlaget. Den beste individuelle plasseringen i mesterskap var en sjuendeplass på 18 km under OL 1952 i Oslo. I 1946 ble han svensk mester på 15 km, og i 1949 ble han svensk stafettmester (for Östersunds SK). Wikipedia

90 år
Dorothy Dunbar (Skuespiller)
1902 - 1992

Dorothy Dunbar (USA)

Skuespiller

Født:
28. mai 1902 (121 år siden)

Døde:
23. oktober 1992 (90 år) (31 år siden)

Dorothy Dunbar var en amerikansk skuespillerinne og sosietetsfrue som spilte i flere stumfilmer på 1920-tallet.

Dunbar ble født 28. mai 1902 i Colorado Springs i Colorado. I 1904 spilte hun i Broadway-teaterstykket The School Girl. Dunbar spilte i flere stumfilmer i Hollywood, blant annet rollen som Jane i eventyrfilmen Tarzan and the Golden Lion (1927), der James Pierce spilte hovedrollen som Tarzan. Hun sluttet som skuespillerinne samme året som denne filmen ble utgitt. Dunbar var gift sju ganger, blant annet med bokseren Max Baer fra 1931 til 1933. Hun døde 23. oktober 1992 i Seattle i Washington. Wikipedia

93 år
Edward Adelbert Doisy (Biokjemiker)
1893 - 1986

Edward Adelbert Doisy (USA)

Biokjemiker, lege, universitetslærer, kjemiker

Født:
13. november 1893 (130 år siden)

Døde:
23. oktober 1986 (93 år) (37 år siden)

Edward Adelbert Doisy var en amerikansk biokjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1943 sammen med Henrik Dam, for deres oppdagelser av Vitamin K og dens kjemiske struktur.

Doisy fullførte en bachelor ved University of Illinois at Urbana-Champaign i 1914 og en mastergrad samme sted i 1916. Han fullførte sin doktorgrad i 1920 ved Harvard University. Wikipedia

85 år
Anna Mathisen (Politiker)
1881 - 1966

Anna Mathisen (Norge)

Politiker, kvinnesakskvinne

Født:
3. september 1881 (142 år siden)

Døde:
23. oktober 1966 (85 år) (57 år siden)

Anna Mathisen var en norsk kvinnesakskvinne og Arbeiderparti-politiker, bosatt i Odda.

Hun vokste opp i et politisk miljø i Vardø, deretter var hun i USA før hun med Hovde-familien flyttet til Odda rundt 1907. Også andre i familien var politisk aktive. Den ene broren, Anianus Edvard Hovde (1875 - 1915), var den første som representerte Odda Arbeiderparti i kommunestyret, - da Odda ble egen kommune i 1913.

Hun giftet seg med Johan Emil Mathisen (1875 - 1962) som kom frå Senja, og de livnæret seg ved å drive fiskehandel i en liten bu i Brotateigen i Odda.

Anna Mathisen var aktiv i Arbeiderpartiets kvindeforbund, der hun også satt i styret. I samtiden - og ettertiden - ble hun kjent for et utspill på et møte i kvinneforeningen i Odda, der hun oppfordret sine medsøstre til å aksjonere ved å nekte å ligge med sine ektemenn. Denne sex-nekten ble angivelig satt ut i livet, og etterfulgt av protestaksjon fra mennenes side.

Ved den store splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923 fulgte partiet i Odda det nye Norges Kommunistiske Parti, og industribygda på Vestlandet ble en av NKPs sterkeste bastioner. Mathisen fulgte imidlertid Odda-mindretallet videre i AP, og stilte seg i spissen for gjenoppbygging av APs kvinnebevegelse i Odda forenede arbeiderpartis kvinneforening, senere Odda Arbeiderkvinnelag. Wikipedia

52 år
Christian Dior (Moteskaper)
1905 - 1957

Christian Dior (Frankrike)

Moteskaper, motehusdesigner, forretningsdrivende

Født:
21. januar 1905 (119 år siden)

Døde:
23. oktober 1957 (52 år) (66 år siden)

Christian Dior var en innflytelsesrik fransk motedesigner.

Familien flyttet til Paris i 1910. Mens han studerte, fikk han mange venner blant kunstnere og intellektuelle i byen. Han etablerte derfor et kunstgalleri, hvor han stilte ut verker av flere avantgardistiske malere, blant andre Georges Braque, Maurice Utrillo og Max Jacob. Men galleriet gikk konkurs, og Christian Dior livnærte seg da av å selge motetegninger og lage moteillustrasjoner til Le Figaro. I 1941 fikk han ansettelse hos Lucien Lelong, en moteskaper i byen.

Dior åpnet sitt motehus i Avenue Montagne i 1946 og presenterte sin første kolleksjon 12. februar 1947. Etter 12 år hadde firmaet over 2 000 ansatte ogdrev virksomhet i 15 land. Etter Diors død i 1957 fortsatte firmaet med Yves Saint-Laurent som leder.

Dior er fremfor alt kjent for den såkalte «New Look», som han presenterte i 1947. For kvinner innebar den spisse skuldre, et smalt liv, en fremhevet barm og en ankelsid kjole. Diors design representerte en klassisk eleganse som fremhevet det kvinnelige i utseendet.

Dior designet også undertøy og nattøy for kvinner med merket Christian Dior Lingerie.

Etter Diors død i 1957 og Yves Saint-Laurents farvel etter kun seks Haute-Couture kolleksjoner var det Marc Bohan som fra 1961 til 1989 var husets sjefsdesigner. Marc Bohan som blant annet stod for skapelsen av brudekjolen til HM Dronning Silvia av Sverige og brudekjolen til HSH Prinsesse Caroline av Hannover og Monaco ble etterhvert kjent for sine strømlinjede og elegante kreasjoner, noe som skulle sette sitt merke på huset.

Siden Bohan har huset blitt ledet av mange av moteverdens største navn. Blant andre italienske Gianfranco Ferré, spansk-britiske John Galliano og den nåværende sjefsdesigneren belgiske Raf Simons. John Galliano, som i 2011 ble avskjediget som konsekvens av antisemittiske kommentarer i offentlig rom, står i dag som den mest berømte av husets sjefsdesignere, ved siden av Saint-Laurent og Dior selv.

Dagens Dior er preget av sjefsdesignerens interesse for arkitektur, møbeldesign og post-modernisme. Simons som er utdannet interiørdesigner setter fokus på moderne, minimalistiske linjer og siluetter med hint av det klassiske Dior. Wikipedia

55 år
Sigurd Christiansen (Forfatter)
1891 - 1947

Sigurd Christiansen (Norge)

Forfatter, dramatiker, skribent

Født:
17. november 1891 (132 år siden)

Døde:
23. oktober 1947 (55 år) (76 år siden)

Sigurd Christiansen var en norsk forfatter.

Han debuterte med romanen Seieren i 1915, men ble først kjent for et større publikum med To levende og en død (1931) som ble tildelt førstepris på 10 000 kroner i Den nordiske romankonkurranse 1931. I alt innkom 101 norske manuskripter. Nordens ledende forlag var i 1931 gått sammen om en romankonkurranse i to trinn: Først en konkurranse innenfor det enkelte land, så en finale mellom vinnerne. Christiansen vant både den norske og den nordiske førstepris med To levende og en død, mens Sigurd Hoel kom på annenplass i begge konkurranser med En dag i oktober. Både konkurranseformen og juryens rangering vakte stor debatt, men det oppsiktsvekkende var det nordiske kultursamarbeidet som lå bak, lenge før Nordisk Råd fantes. Alle bøkene i finalen ble utgitt i deltakerlandene, og de nådde ut til og ble lest av et stort fellesnordisk publikum.

Romanen har blitt filmatisert tre ganger, i 1937, 1950 og 1961.

Christiansen var postfunksjonær ved Drammen postkontor inntil han fikk diktergasje i 1945. Han fikk Gyldendals legat i 1940. I forfatterskapet drøfter han etiske spørsmål med dypt alvor. Han ble i sin samtid oppfattet som en del av den kulturkonservative kretsen.

Christiansens villa Løkkebergveien 41 fra 1931 var et av Drammens første funkishus. Villaen er tegnet av Christian Fredrik Arbo. Wikipedia

67 år
Zane Grey (Forfatter)
1872 - 1939

Zane Grey (USA)

Forfatter, baseballspiller, filmprodusent, tannlege, skribent, lyriker

Født:
31. januar 1872 (152 år siden)

Døde:
23. oktober 1939 (67 år) (84 år siden)

Zane Grey var en amerikansk forfatter som først og fremst skrev eventyrromaner med tema fra ville vesten. Disse romantiske fortellingene presenterte et enkelt og idealisert bilde av USA på siste halvpart av 1800-tallet. I tillegg til suksess med sine romaner, fikk de senere fortsatt innflytelse ved at de ble tilpasset til film- og fjernsynsproduksjoner. Per 2007 har det bli produsert 110 filmer, en TV-episode og en TV-serie, Dick Powell's Zane Grey Theater, som har vært basert løselig på hans romaner og noveller. Han var blant de første amerikanske forfattere som ble millionær. Wikipedia

81 år
John Boyd Dunlop (Oppfinner)
1840 - 1921

John Boyd Dunlop (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppfinner, gründer, veterinær

Født:
5. februar 1840 (184 år siden)

Døde:
23. oktober 1921 (81 år) (102 år siden)

John Boyd Dunlop var en dyrlege som oppfant det luftfylte hjulet.

Det sies at Dunlop ergret seg over at metallhjulene på sønnens trehjulssykkel bråket. Derfor limte han sammen tynne gummiplater slik at de dannet en slange, viklet dem om hjulene og pumpet dem opp med en fotballpumpe. Dette skal ha vært i 1888. I 1889 patenterte han den første luftfylte sykkelslangen og grunnla ett år senere den første fabrikken som senere skulle utvikle seg til Dunlop-gruppen. Wikipedia

61 år
Théophile Gautier (Forfatter)
1811 - 1872

Théophile Gautier (Frankrike)

Forfatter, skribent, lyriker, journalist, dramatiker, librettist, kunstkritiker, kunstmaler, litteraturkritiker, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Pierre Jules Théophile Gautier

Født:
30. august 1811 (212 år siden)

Døde:
23. oktober 1872 (61 år) (151 år siden)

Pierre Jules Théophile Gautier (30. august 1811 – 23. oktober 1872) var en fransk poet, dramatiker, forfatter, journalist og litteraturkritiker som er mest husket for sine ballettmanuskripter Giselle (1841) og La Peri (1843).

Mens Gautier var en glødende forsvarer av romantikken er hans egne verk vanskelig å klassifisere og har forblitt et referansepunkt for mange påfølgende litterære tradisjoner som parnassisme (Les parnassiens), symbolisme, dekadentisme og modernisme. Han ble verdsatt av ulike forfattere som Balzac, Baudelaire, Goncourt-brødrene, Flaubert, Ezra Pound, T. S. Eliot, Henry James, Proust og Oscar Wilde. Wikipedia

<<
23. Oktober
>>