Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. Oktober

Om dagen

28. Oktober er dag 302 i 2024, og er i uke 44. Det er 64 dager igjen av året.

Historie

42 år siden

1981: Heavy metal-bandet «Metallica» blir stiftet i Los Angeles av Lars Ulrich og James Hetfield

Metallica ble startet i Downey i California den 28. oktober 1981 av trommeslager Lars Ulrich og gitarist/vokalist James Hetfield. NWOBHM-frelste Ulrich hadde en periode prøvd å starte et band uten suksess, men etter å ha satt inn en annonse i det amerikanske bladet The Recycler, kom han i kontakt med Hetfield. Det første møtet ble imidlertid ikke positivt. Hetfield ble ikke imponert over Lars Ulrichs ferdigheter på trommer, mye fordi cymbalen hans falt ned da han slo på den, og ble nødt til å avbryte spillingen. Hvilket Hetfield burde tatt som et omen, de seneste årene er det først og fremst Ulrichs manglende ferdigheter på trommer som har gitt bandet negativ omtale.

Lars Ulrich dro så til England i et år for å følge favorittbandet Diamond Head på turné. Da han returnerte til USA hadde han muligheten til å spille inn en sang på samlealbumet Metal Massacre. Han hadde truffet Brian Slagel, produsenten av platen, gjennom «tape trading»-miljøet som bestod av heavy metal-fans som kopierte og byttet kassetter. Det var også via «tape trading» at Lars Ulrich oppdaget og fikk sin store lidenskap for heavy metal. Lars Ulrich tok kontakt med James Hetfield igjen og lurte på om han var interessert i å spille inn en sang på Metal Massacre-albumet. Med tanke på hvilke muligheter en slik innspilling kunne medbringe, svarte Hetfield ja. Metallica fikk navnet sitt da Lars Ulrich hjalp heavy metal-promotør Ron Quintana fra San Francisco med å velge et navn til et nytt heavy metal-magasin han hadde ansvaret for. Magasinet skulle handle om amerikansk og britisk heavy metal. Quintana hadde to navneforslag; det ene var «Metal Mania», og det andre var «Metallica». Lars Ulrich foreslo at han kunne bruke navnet «Metal Mania» og valgte så å bruke det andre navnet til bandet han og Hetfield nettopp hadde startet. Wikipedia
79 år siden

1944: Hitlers ordre om tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms iverksettes

Tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms pågikk mot slutten av andre verdenskrig fra 28. oktober 1944 til mai 1945. Evakueringen og raseringen av Finnmark og Nord-Troms ble foretatt av de tyske okkupasjonsstyrkene under tilbaketoget fra Murmanskfronten. Dette skjedde på direkte ordre fra Adolf Hitler og ble iverksatt av generaloberst Lothar Rendulic.

De tyske styrkene tok i bruk den brente jords taktikk for å hindre den sovjetiske Røde armé i å dra nytte av ressursene dit de kom. Dette innebar at mesteparten av bygningsmassen og infrastrukturen i de norske områdene øst for Lyngenlinjen ble brent og ødelagt. Dette var et ledd i Operation Nordlicht der tyske styrker etter Den finske fortsettelseskrigen ble trukket ut av Finland, Finnmark og Troms til Lyngen.

Sivilbefolkningen på nær 60 000 ble tvangsflyttet sørover, men omkring 25 000 mennesker gjemte seg bort til fjells og i utmark. Omkring 3000 mennesker gjemte seg i tunnelene ved Bjørnevatn gruver da kampene raste før den sovjetiske innmarsjen i Sør-Varanger. Gamle og syke ble plassert på institusjoner lenger sør i landet, og de fleste av disse kom aldri tilbake til hjemstedet. Evakueringen var først foreslått av en NS-politimann. Initiativet til evakuering kom fra reichskommissar Josef Terboven i diskusjon med Vidkun Quisling. Da Quisling-regjeringens frivillige evakuering mislykkes ble den gjennomført med tvang og tyske soldater.

Under frigjøringen av Finnmark falt mer enn 600 sovjetiske soldater på norsk side av grensen. En liten norsk styrke (280 mann i 2. Bergkompani) kom 10. november fra Skottland til Finnmark. Denne styrken var under sovjetisk kommando til februar 1945 og var den eneste norske styrken som deltok i frigjøringen. Ved nyttår kom også en del av den norske politistyrken fra Sverige og det ble rekruttert vernepliktig i landsdelen, til sammen var den norske styrken i Finnmark på 3000 mann våren 1945. Det var ingen regulære kamper mellom norske og tyske styrker, bare mindre tilfeldige sammenstøt med tyske patruljer.

Kort tid etter krigen satte Stortinget i gang et storstilt arbeid for å gjenreise bebyggelsen i Finnmark. Gjenreisingen var trolig den største og mest krevende for Norge etter 1945.

I 1951 vedtok regjeringen Gerhardsen en plan for å kopiere tyskernes aksjon fra 1944-45 og brenne ned og tvangsevakuere Finnmark i tilfelle krig med Sovjetunionen. Forsvarsminister Jens Christian Hauge ledet arbeidet med denne planen. Planen var en viktig del i den norske forsvarsstrategien under den kalde krigen, men ble først offentlig kjent i 2005. Wikipedia
137 år siden

1886: Frihetsgudinnen blir avduket, en gave til det amerikanske folket fra Frankrike som symbol på deres vennskap

Frihetsgudinnen står på Liberty Island i munningen av Hudsonelva i New Yorks havn. Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Etter hvert har statuen også blitt et symbol for frihet og demokrati.

Emma Lazarus' sonett «The New Colossus» (skrevet 1883) ble i 1903 inngravert på en bronseplate på sokkelen til Frihetsgudinnen. Fra det diktet stammer strofene

«Give me your tired, your poor
Your huddled masses yearning to breathe free.»


Diktet handler om de millioner av innvandrere som strømmet til USA (mange via Ellis Island like ved Frihetsgudinnen), og om USAs identitet som innvandrernasjon.

Statuen ble tegnet av billedhoggeren Frédéric Bartholdi og er fremstilt i kobber over et stålskjelett konstruert av den franske ingeniøren Gustave Eiffel. Det ble i 1985 sannsynliggjort at kobberet statuen er laget av kom fra det fransk-eide Vigsnes Kobberverk, Visnes på Karmøy i Rogaland.

Norge har også en annen finger med i statuen; det var den emigrerte norske sivilingeniøren Joachim Gotsche Giæver (Giaver) (1856–1925) som stod for konstruksjonen av rammeverket til statuen der den er satt opp.

Statuen forestiller en kvinne med en strålende krone, ikledd fotsid drakt og slavelenker under føttene. Frihetsgudinnen symboliserer at USA som det første land i verden hadde en moderne demokratisk forfatning, der alle var like for loven og ikke underlagt kongers og adelens tyranni. I høyre hånd holder hun en fakkel hevet mot himmelen, og i venstre hånd en tavle med innskriften "July IV MDCCLXXVI" (1776), datoen da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble signert. De syv piggene på kronen symboliserer de syv hav eller de syv kontinenter. Fakkelen lyser vei for andre land i en mørk og uopplyst verden. Statuen måler 46 meter, og er plassert på en 47 meter høy steinsokkel laget i USA. Nesen er hele 1,2 m lang.

Statuen er en populær turistattraksjon og normalt åpen for turister. Attraksjonen byr blant annet på et museum i selve statuesokkelen. Man kan ta trappene eller heis helt opp til statuens krone, der man har et godt overblikk over New Yorks havneområde. Det er mulig for besøkende å klatre i en stige opp den høyre armen opp mot fakkelen. Wikipedia

Fødsler

35 år
Devon Murray (Skuespiller)
1988

Devon Murray (Irland)

Skuespiller

Født:
28. oktober 1988 (35 år)

Devon Michael Murray er en irsk skuespiller, mest kjent for sin rolle som «Jokum Finnimann» i filmene om «Harry Potter», basert på roman-serien av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Wikipedia

41 år
Matt Smith (Skuespiller)
1982

Matt Smith (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Robert Smith

Født:
28. oktober 1982 (41 år)

Matthew Robert Smith er en engelsk skuespiller. Han er kjent som den ellevte inkarnasjonen av «Doktoren» i den britiske serien Doctor Who, hvor hans første opptreden i rollen var i del to av episoden «The End of Time», som først ble vist 1. januar 2010. Han er kjent for sin rolle i tv-serien The Crown. Der spilte han mot skuespillere som Claire Foy, John Lithgow og Vanessa Cirby. I serien spilte han prins Philip i de to første sesongene, fra 2016 til 2017. Han kommer ikke til å spille i de neste sesongene av serien grunnet at serien bytter skuespillere hver andre sesong.

Smith fikk sin første store tv-rolle i 2006 som Jim Taylor i BBCs versjon av Philip Pullmans «Rubinen i røyken». I 2010 vil Smith også ha rollen som den engelske forfatteren Christopher Isherwood i BBC-dramaet Christopher and His Kind hvor hans medskuespillere inkluderer Lindsay Duncan og Toby Jones. Wikipedia

46 år
Christoph Bieler (Kombinertløper)
1977

Christoph Bieler (Østerrike)

Kombinertløper

Født:
28. oktober 1977 (46 år)

Christoph Bieler er en tidligere østerriksk kombinertløper.

Han har vært et sikkert kort på Østerrikes lag som har tatt medaljer i lagkonkurranse i flere internasjonale mesterskap mellom 2002 og 2014. Wikipedia

49 år
Joaquin Phoenix (Skuespiller)
1974

Joaquin Phoenix (USA)

Skuespiller, gateartist, filmprodusent, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joaquin Rafael Phoenix

Født:
28. oktober 1974 (49 år)

Joaquin Rafael Phoenix, også kalt Leaf Phoenix, er en puertoricansk-født amerikansk skuespiller.

Phoenix' far, John Lee Bottom, er av irsk og spansk herkomst; hans mor, Arlyn Sharon Dunetz, var født i The Bronx i New York av jødiske emigranter fra Ungarn og Russland. Kort etter at de møttes ble paret med i sekten Guds barn og begynte å reise rundt i Syd-Amerika som misjonærer. Joaquin Phoenix ble født i San Juan i Puerto Rico og bodde der til han var seks år gammel; han snakker flytende spansk.

Joaquin er nummer tre av fem barn; de andre er River (1970–1993), Rain (også kjent som Rainbow Joan of Arc, født 1973), Liberty Butterfly og Summer (også kjent som Summer Joy, født 1978).

Etter å ha forlatt sekten og returnert til USA (hvoretter de tok etternavnet Phoenix), oppmuntret John og Arlyn Phoenix barna til å utvikle sine kreative evner. Siden søsknene hadde naturrelaterte navn, endret Joaquin navnet sitt til Leaf (løv). Wikipedia

50 år
Tor Edvin Strøm (Illustratør)
1973

Tor Edvin Strøm (Norge)

Illustratør

Født:
28. oktober 1973 (50 år)

Tor Edvin Strøm er en norsk illustratør og grafisk designer. Han har utdannelse fra Westerdals reklameskole, der han var student fra 1992 til 1994, og linje for visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 1995 til 2000. Han har også studieopphold fra School of Visual Arts i New York. Han har jobbet som frilansdesigner og illustratør i arbeidsfellesskapet «Basta Illustrasjon & Design» i Oslo fra 2001 til 2006 med oppdrag særlig innen reklame- og forlagsbransje. Ved siden av frilansarbeidet jobber han nå som illustrasjonslærer ved den private høyskolen Norges Kreative Høyskole i Oslo.

Strøm mottok Gullblyanten for illustrasjoner i kampanjen «Mann til mann» som ble laget for Fredag Reklamebyrå. Wikipedia

50 år
Lars M. Aurtande (Illustratør)
1973

Lars M. Aurtande (Norge)

Illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Magnus Aurtande

Født:
28. oktober 1973 (50 år)

Lars Magnus Aurtande er en norsk illustratør og modellmaker. Han har tegner- og malerutdannelse fra Einar Granum Kunstskole, der han var elev fra 1992 til 1995, og Kent Institute of Art & Design i England fra 1995 til 1998. Lars Aurtande har særlig bidratt med illustrasjoner til tidsskrifter og barnebøker, blant annet flere bildebøker med tekst av Bjørn Arild Ersland. Illustrasjonsteknikken er hovedsakelig akryl og pastell eller avfotograferte tredimensjonale modeller, gjerne bearbeidet i Photoshop.

Lars Aurtande er samboer med illustratøren Tone K. Lileng. Wikipedia

52 år
Siri Pettersen (Tegneserieskaper)
1971

Siri Pettersen (Norge)

Tegneserieskaper

Født:
28. oktober 1971 (52 år)

Siri Pettersen er en norsk tegneserieskaper og forfatter. Hun vokste opp i Sørreisa og Trondheim, og er i dag bosatt i Søgne. Hun er medlem av Trondheimstegnerne. I 2004 vant hun Sproingprisen for beste nykommer.

Pettersen tegner alle sine serier digitalt. Serien hun er mest kjent for er Anti-Klimaks. Andre serier hun tegner er Kråkene og den episke fantasy-fortellingen Myrktid.

Anti-Klimaks er en humorserie med sterke politiske undertoner. Vi møter en gjeng med ungdommer som generelt er i mot det meste. De er leie av dagens samfunn og ønsker å gjøre noe med det. De er veldig ofte uenige, så det er vanskelig å få gjort noe med verden da de bruker mye tid på å krangle seg i mellom. Som Serieskaperen har sagt: Dette er serien for deg som ønsker en annen verden.

Anti-Klimaks var vinneren av Bladkompaniets tegneseriekonkurranse 2002, og som et resultat av dette ble serien trykt i bladet Larsons gale verden 5/2003-2/2004. I 2004 ble Anti-Klimaks-albumet Heller mot enn for! utgitt av Seriehuset.

Kråkene er en tegnet novelleserie uten dialog. To episoder er publisert. En i albumet Anti-klimaks (2004), og en Slagg (2003), en antologi med Trondheimstegnerne.

Ravneringene er en norsk fantasyserie med norrøne røtter. Første bok i serien heter Odinsbarn og ble utgitt i september 2013 på Gyldendal Norsk Forlag. Boken ble tildelt Fabelprisen for 2014. Den ble også nominert til Bokhandlerprisen, Kulturdepartementets debutantpris og Bokbloggerprisen. Oppfølgeren heter Råta og ble publisert i oktober 2014. Den tredje og siste boka i serien, Evna, ble gitt ut i 2015. Evna ble nominert til UPrisen for 2016, Bokbloggerprisen for 2015, Bokhandlerprisen for 2015. Evna ble kåret til «Årets bok» av ARK Bokhandel, ble tildelt Sørlandets litteraturpris for 2016 og Havmannprisen for 2015.

Serien er foreløpig solgt til Italia, Estland, Sverige, Finland, Polen, Brasil, Danmark og Tsjekkia.

Maipo film kjøpte filmopsjon til Ravneringene i oktober 2015. Wikipedia

52 år
André Kvakkestad (Politiker)
1971

André Kvakkestad (Norge)

Politiker, advokat

Født:
28. oktober 1971 (52 år)

André Kvakkestad er en norsk advokat og politiker. Han ble innvalgt på Stortinget i 2001 for FrP, men ble ikke gjennominert av Akershus Frp. Ifølge Kvakkestad pga. hans homofile legning. Han var vararepresentant fra 1997.

Etter kommunestyrevalget 2011 ble Kvakkestad valgt til varaordfører i Ski kommune. Wikipedia

56 år
Julia Roberts (Skuespiller)
1967

Julia Roberts (USA)

Skuespiller, filmprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Julia Fiona Roberts

Født:
28. oktober 1967 (56 år)

Julia Fiona Roberts er en amerikansk skuespiller. Hun ble først kjent etter å ha spilt i den romantiske komedien Pretty Woman sammen med Richard Gere. Siden den gang har hun spilt i flere kjente filmer, mottatt en rekke priser, og blitt blant de best betalte skuespillerne i Hollywood. Wikipedia

58 år
Jami Gertz (Skuespiller)
1965

Jami Gertz (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jami Beth Gertz

Født:
28. oktober 1965 (58 år)

Jami Beth Gertz er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kanskje best kjent for tidlige roller i filmer som The Lost Boys og Snø i Beverly Hills. Hun hadde også en birolle i storfilmen Twister fra 1996, samt at hun har spilt i TV-serier som Fem i familien, Ally McBeal og Seinfeld.

Gertz hadde sin filmdebut i 1981 i filmen Endless Love, sammen med Tom Cruise. I dag bor hun i Los Angeles sammen med mannen Antony Ressler, og deres tre barn Oliver, Nicholas og Theo. Wikipedia

61 år
Erik Thorstvedt (Målvakt)
1962

Erik Thorstvedt (Norge)

Målvakt, fotballspiller, fotballekspert

Født:
28. oktober 1962 (61 år)

Erik Thorstvedt er en norsk tidligere målvakt. Thorstvedt blir av mange regnet for å være Norges beste keeper gjennom tidene. Han hadde sin landslagdebut mot Kuwait (0–1) 13. november 1982. Thorstvedt spilte til sammen 97 A-landskamper før en ryggskade tvang ham til å legge opp i 1996.

På klubbnivå spilte han for Madla, Eik Tønsberg, Viking, Borussia Mönchengladbach, IFK Göteborg og Tottenham. Thorstvedt var tapende cupfinalist med Viking i 1984, da Viking og Fredrikstad var cupfinalister. Han ble som første nordmann cupmester i England med Tottenham i 1991. Thorstvedts keeperdrakt og FA-cupmedalje er utstilt på Fotballmuseet avdeling Fredrikstad på Fredrikstad Stadion.

Etter at spillerkarrieren tok slutt har Thorstvedt vært keepertrener på det norske landslaget og sportsdirektør i Viking. I dag arbeider han som programleder for TV 2 med Matchball Mandag hvor han oppsummerer ukens runde.

I 2005 fikk Thorstvedt i oppgave å trene 16 «nerder» som aldri tidligere hadde rørt en fotball. I løpet av TV-serien Heia Tufte!, som ble sendt på TVNorge, skulle han trene dem klare til å spille en kamp mot Vålerenga fotball. For denne serien fikk han prisen Medierosen, en pris som går til en person eller en redaksjon som har utmerket seg ved å holde frem positive verdier i mediebildet.

Thorstvedt deltok også som kommentator under NRKs sending fra VM i sjakk 2013.

Han er far til Charlotte Thorstvedt og Kristian Thorstvedt. Wikipedia

67 år
Mahmoud Ahmadinejad (President)
1956

Mahmoud Ahmadinejad (Iran)

President, politiker, universitetslærer, ingeniør

Født:
28. oktober 1956 (67 år)

Mahmoud Ahmadinejad er en iransk politiker som var president i Iran fra 2005 til 2013. Han var tidligere borgermester i Teheran (2003-05) og er vidt regnet for å være en religiøs konservativ med et folkelig syn, men samtidig sosialt radikal. Han er sønn av en smed og ble i 1990 guvernør i Ardabil, en by med en konservativ religiøs befolkning. Her måtte han som leder forholde seg til et alvorlig jordskjelv og en flomkatastrofe på 1990-tallet. Ahmadinejad regnes som en «mann av folket» og en politiker som står nær Irans øverste åndelige og politiske leder, ayatolla Ali Khamenei. Han har størst oppslutning blant de fattige og religiøse deler av den iranske befolkningen. Som tidligere offiser i Revolusjonsgarden og leder for den religiøse Basij-militsen har han også støtte langt oppe i det iranske makthierarkiet. Han har i sin presidentperiode ført en forholdsvis konfronterende linje overfor USA og Israel, men har hatt et forholdsvis godt forhold til land som Kina, Russland, Pakistan, India, Libanon, samt flere latinamerikanske land. Forholdet til Venezuelas president, Hugo Chávez, skal være særlig bra. Ahmadinejad har ellers markert seg som en sterk støttespiller for fremdriften av Irans atomprogram. Innenrikspolitisk har han ført en forholdsvis konservativ linje, blant annet med sterkere vekt på moral, religion og påkledning. Han representerer dermed et brudd med politikken til sin forgjenger, Muhammed Khatami, som førte en mer moderat innenrikspolitikk og tilnærming til Vesten.

Ahmadinejads kritikk og tildels harde verbale utfall overfor USA har blitt tolket som at han vil USAs globale hegemoni til livs. Han har flere ganger gitt uttrykk for at USA og Storbritannia representerer en anakronisme i verden.

Ahmadinejad er utdannet ingeniør og var professor ved Irans teknologiske og vitenskapelige universitet før han ble borgermester. Politisk er Ahmadinejad medlem av Det islamske samfunn av ingeniører, men han har også et solid maktgrunnlag i partiet Alliansen av byggere av islamsk Iran (også kjent som Abadgaran). Ahmadinejad er regnet som en av hovedfigurene i denne partialliansen. Alliansen ble delt i synet på støtte til ham og Muhammed Bagher Ghalibaf i den første runden av valget. Wikipedia

68 år
Bill Gates (Forretningsmann)
1955

Bill Gates (USA)

Forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
William Henry Gates III

Født:
28. oktober 1955 (68 år)

William «Bill» Henry Gates III er en forretningsmagnat som var med på å grunnlegge programvareselskapet Microsoft. Han er i dag teknologirådgiver for selskapet. Gates har i en årrekke vært rangert som verdens rikeste person. Etter at han trakk seg fra den daglige driften av selskapet har han proklamert at nesten hele hans formue, i 2013 anslått til 460 milliarder kroner (2009) skal doneres til veldedighet.

Gates begynte å programmere dataprogrammer i 1968, 13 år gammel. I 1973 begynte han på Harvard og ble kjent med Paul Allen, hans senere medgründer. På midten av 1970-tallet utviklet de to programmeringsspråket Altair BASIC, inspirert av BASIC, for mikrodatamaskinen Altair 8800. Wikipedia

74 år
Caitlyn Jenner (Skuespiller)
1949

Caitlyn Jenner (USA)

Skuespiller, Filmprodusent, sportskommentator, friidrettsutøver, racerfører, modell, forretningsdrivende, mental trener

Fullt navn / Fødenavn:
William Bruce Jenner

Født:
28. oktober 1949 (74 år)

Caitlyn Marie Jenner er en amerikansk friidrettsutøver, som i en periode i 1970-årene var verdens fremste tikjemper.

Jenner satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976, og vant gullmedaljen under sommer-OL i 1976 i Montréal. Jenner har også spilt i en del filmer, deriblant Can't Stop the Music. Wikipedia

63 år
Sissel Solbjørg Bjugn (Forfatter)
1947 - 2011

Sissel Solbjørg Bjugn (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
28. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
14. juli 2011 (63 år) (12 år siden)

Sissel Solbjørg Bjugn var en norsk forfatter. Hun debuterte i 1978 med diktsamlingen Den første avisa på Lofotveggen, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris. Bjugn har utgitt prisbelønnede diktsamlinger og barnebøker, foruten romaner. Gjennom hele sitt forfatterskap var Bjugn holdt for å være nyskapende og original med en stil som grenser til absurdisme, også når hun skrev for barn. Wikipedia

79 år
Dennis Franz (Skuespiller)
1944

Dennis Franz (USA)

Skuespiller

Født:
28. oktober 1944 (79 år)

Dennis Franz er en Emmy-prisvinnende, amerikansk skuespiller, best kjent for sine roller som røff politietterforsker i TV-seriene NYPD Blue og Hill Street Blues.

Dennis Franz ble født i Maywood, en forstad til Chicago. Hans far var tysk immigrant, og både han og Franz' mor arbeidet i postverket. Han har to søstre, Marlene og Heidi. Han tok utdannelse ved Southern Illinois University og ble umiddelbart innkalt til militæret. Han tjenestegjorde 11 måneder i Vietnam i en oppklaringsenhet under 82nd Airborne og 101st Airborne, og etter krigen led han i en periode av depresjoner.

I 1972 fikk han plass i Chicagos Organic Theatre Company. Robert Altman oppdaget ham på en audition og fikk ham til å flytte til Los Angeles, der han ble medlem av Altmans teaterkompani.

Franz er spesielt godt kjent for å spille politimenn. Det store gjennombruddet kom i TV-serien Hill Street Blues, der han hadde en gjesterolle som etterforsker Sal Benedetto i et par episoder, før han fikk en av hovedrollene som løytnant Norm Buntz. Det andre store gjennombruddet kom i TV-serien NYPD Blue, som etablerte Franz som en av USAs best likte karakterskuespillere. I begynnelsen av serien er Franz' figur «Andy Sipowicz» et alkoholisert og ufordragelig menneske, men gjennom seriens 12 sesonger skjer det en gradvis og dyp personutvikling. I 1993 ble Franz' figur rangert som nr. 31 av «Verdens beste TV-fedre gjennom tidene» i TV Guide. Etter at Jimmy Smits forlot serien overtok Franz som frontfigur, og med bakgrunn i seriens enorme seer- og kritikersuksess har det vært beskrevet som svært bemerkelsesverdig at en middelalderende antihelt som Franz kunne fronte serien alene.

Etter at NYPD Blue ble avsluttet etter tolv år, som en av USAs mest populære serier gjennom tidene, har Franz valgt å trekke seg tilbake. Han er gift med Joanie Zeck og har to barn, Tricia og Krista. Som hobbyer har han skigåing, golf og filantropi. Han har en hund som heter Bigelow. Franz er styremedlem i National Colorectal Cancer Research Alliance.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Har fått fire Emmy-priser for sin deltagelse i NYPD Blue. Wikipedia

82 år
Hank Marvin (Musiker)
1941

Hank Marvin (Storbritannia)

Musiker, gitarist, banjospiller, låtskriver, jazzmusiker, komponist, jazzgitarist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Robson Rankin

Født:
28. oktober 1941 (82 år)

Hank B. Marvin er ledende gitarist i instrumentalgruppen The Shadows, som opprinnelig var en backinggruppe for Cliff Richard.

The Shadows inspirerte gitarister som Eric Clapton, David Gilmour, Brian May, Jean-Pierre Danel, George Harrison, Mark Knopfler, Neil Young og Pete Townshend, og er derfor å regne som Englands mest innfytelsesrike band før The Beatles.

Som gutt spilte han banjo og piano. Av og til spilte han begge instrumentene i opptak. 16 år gammel reiste han sammen med sin venn Bruce Welch til London, hvor han møtte Johnny Foster (Cliff Richards manager) på Two Is Coffee Bar (uttalt: «two eyes») i Soho. Foster var på jakt etter en gitarist for Richards turne i UK, og Hank gikk med på å bli med, så lenge det også var plass til hans Newcastle band-kamerat, Bruce. Hank og Bruce var begge med i The Drifters (som Cliffs gruppe da het). Dette startet deres karriere som profesjonelle gitarspillere. De møtte faktisk Cliff første gang i en Soho skredderbutikk (Cliff prøvde en lyserød jakke til å ha på scenen) og de hadde sin første øvelse med ham etter å ha blitt med ham hjem til hans foreldre i Cheshunt, Herts.

Hank Marvin brukte den første Fender Stratocaster-gitaren i UK, og denne med dens tremoloarm bidro til den distinktive lyden i The Shadows. Gitaren var importert fra America av Cliff Richard, spesielt for Hank. De prøvde å finne gitaren som James Burton spilte (Ricky Nelsons sologitarist) og så gjennom en Fender-katalog, og antok at Stratokasteren var den beste og dyreste. Burton brukte en Telecaster da Stratokasteren war relativt et nytt produkt. Hank brukte gitaren fra 1959 til 1961, og den ble gitt tilbake til Cliff, da Fender utstyrte hele gruppen med nye røde gitarer. Dette instrumentet eies i dag av Bruce Welch – en gave fra Cliff til Bruce på 1970-tallet som en takk for hjelp for meddelelse på Cliffs album.

Selv om hverken Hank Marvin eller The Shadows var særlig kjent i Statene, til tross for flere deltakelser i Ed Sullivan's Show, så er Marvin oppført av Frank Zappa, som en som tidlig influerte på «the first Mothers of Invention album», og Afrikaa Bambaataa så på gruppens første UK-nummer en single «Apache» som en stor påvirkning.

Hank Marvin har foruten å spille i The Shadows også oppnådd suksess som soloartists, som utøver og plateartist. Han har eksperimentert med stil og materiell og laget rene instrumentale album, og noen kun med sang. F.eks. «All Alone With Friends», ett med kun akustisk gitar, og ett med gitarorkester (The Hank Marvin Guitar Syndicate).

Han var ansvarlig for «Geronimo» for The Shadows og «The Day I Met Marie», og som samarbeider med Bruce Welch, Brian Bennett and John Rostill skrev han andre hits hovedsakelig for Cliff Richard, «I Could Easily Fall in Love with You» and «In the Country».

Hank Marvin hadde i 1988 en gjesterolle ved en konsert av Jean-Michel Jarre. Han hadde også en gjesteopptreden med Dire Straits på Wembley Arena i 1985.

Hank Marvin har bodd i Perth, Western Australia siden 1986. Wikipedia

48 år
Kari Sørby (Journalist)
1938 - 1987

Kari Sørby (Norge)

Journalist

Født:
28. oktober 1938 (85 år siden)

Døde:
28. september 1987 (48 år) (36 år siden)

Kari Sørby var en kjent nyhetsoppleser og journalist i NRK Dagsrevyen siden omkring 1970. Hun ledet de første Frokost-TV-sendingene i NRK på lørdag formiddager. I 1983 ga hun ut minnebok På min måte. Fra et nær- og fjernsynt liv. Sørby døde av kreft. Wikipedia

73 år
Hans J. Henriksen (Avisredaktør)
1903 - 1977

Hans J. Henriksen (Norge)

Avisredaktør, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Heandarat-Hánsa

Født:
28. oktober 1903 (120 år siden)

Døde:
4. september 1977 (73 år) (46 år siden)

Hans Jonas Henriksen, på samisk Heandarat-Hánsa, var en samisk språkmann, oversetter, kulturarbeider og regjeringsrådgiver i samiske spørsmål.

Henriksen deltok tidlig i samisk organisasjonsarbeide. Fra 1929 til 1953 arbeidet han som språkkonsulent for professor Konrad Nielsen i dennes arbeide med sin samiske ordbok, Lappisk ordbok. Henriksen arbeidet samtidig som oversetter til samisk, også hvor nødvendig med å utvikle samiske ny-ord for ord i moderne norsk uten eksisterende parallell i samisk. Han deltok i komiteen som i 1948 fikk godkjent sin anbefaling til en felles nordsamisk rettskrivning for Norge og Sverige.

I 1953 ble Henriksen tilsatt som leder for Samisk råd for Finnmark. Han var i 1956 med på å starte den samiske avisen Ságat, hvor han også var redaktør i periodene 1958–64 og 1966–67. I 1964 ble han leder for Norsk Sameråd. Han hadde også verv i Nordisk sameråd og Oslo sameforening og var medlem av Samisk salmebokkomite.

Henriksen fikk for sitt arbeide i 1974 Norsk kulturråds ærespris og 1974 Kongens fortjenstmedalje i gull, i 1975 ble han statsstipendiat. Wikipedia

70 år
Ole Gabriel Ueland (Politiker)
1799 - 1870

Ole Gabriel Ueland (Norge)

Politiker, omgangskolelærer, stortingsmann, bonde

Født:
28. oktober 1799 (224 år siden)

Døde:
9. januar 1870 (70 år) (154 år siden)

Ole Gabriel Ueland var en norsk politiker og stortingsrepresentant. Ueland kom fra lave samfunnslag, men arbeidet seg frem til å bli en ledende politiker. Han regnes sentral i å folkeliggjøre politikk i Norge. Han banet vei for at også personer fra fattige kår kunne oppnå politiske posisjoner.

Ueland var født inn i en bondefamilie på gården Skaaland i Lund i Dalane. Som ung het han Ole Gabriel Gabrielsen Skaaland. Han var nest eldst av fire søsken. Til tross for mangelfull formell utdanning, viste han evne til læring og lesing. 17 år gammel ble han bedt om å undervise barna i området. I 1825 giftet han seg med gårdsjenta Marthe Gurie Osmundsdatter Ueland og ble eier av gården Ueland. Han arbeidet som klokker i Heskestad i Lund kommune

I 1833 ble han valgt inn på Stortinget, der han satt som representant frem til 1869. Han ble leder for bondebevegelsen, og nøt respekt for sitt politiske syn. I 1859 dannet han, sammen med Johan Sverdrup, den politiske sammenslutningen Reformforeningen. Foreningen bestod av stortingsrepresentanter som i særlig grad gikk inn for demokratiske reformer.

I 1879 ble en gate i Oslo kalt opp etter ham - Uelands gate (Oslo). Det er reist minnestøtte av Ole Gabriel Ueland på Steinsland på Ualand i Lund kommune for å hedre hans minne. Wikipedia

50 år
James Cook (Oppdager)
1728 - 1779

James Cook (Storbritannia)

Oppdager, kartograf, marineoffiser, sjøfarer

Født:
28. oktober 1728 (295 år siden)

Døde:
14. februar 1779 (50 år) (245 år siden)

James Cook var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Han er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den britiske kronen.

Cook begynte i den britiske handelsflåten som tenåring og sluttet seg til Royal Navy i 1755. Han deltok i syvårskrigen, og han kartla store deler av inngangen til Saint Lawrence River under beleiringen av Québec. Dette bidro til at Cook fikk oppmerksomheten til Admiralitetet og Royal Society. Denne innkallingen kom på et viktig øyeblikk i Cooks karriere og fikk stor betydning for hvilken retning den britiske utforskningen skulle ta. Dette førte til at han ble sjef over HM Bark «Endeavour» i 1766.

Cook ble drept i kamp med innbyggere på Hawaii, under sin tredje reise i Stillehavet i 1779. Han etterlot seg en arv av vitenskapelig og geografisk kunnskap som påvirket hans etterfølgere langt ut i 1900-tallet. Wikipedia

30 år
Peter Tordenskiold (Krigshelt)
1690 - 1720

Peter Tordenskiold (Norge)

Krigshelt, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Wessel

Født:
28. oktober 1690 (333 år siden)

Døde:
20. november 1720 (30 år) (Duell) (303 år siden)

Peter Wessel, fra 1716 Peter Tordenskiold, var den mest kjente dansk-norske krigshelt og sjøoffiser som tjenestegjorde i den dansk-norske krigsflåten under den store nordiske krig. Tordenskiold hadde ansvar for Skagerrak, Kattegat, Norges kyst og de nordligste delene av svenskekysten.

På denne tiden var Danmark-Norge i union, noe som betød at den dansk-norske krigsflåten stod for sjøforsvaret av begge riksdelene Danmark og Norge. Den unge Wessel steg raskt i gradene. I dag er han mest kjent som Tordenskiold, navnet han mottok da han ble adlet i 1716. Ved adlingen skiftet han etternavn, og var - til tross for at han ofte kalles det i våre dager - under navnet Peter Wessel Tordenskiold. Wessel er særlig kjent for sin innsats under slaget i Dynekilen i juli 1716, angrepet på Göteborg sommeren 1717, og for erobringen av Carlstens festning ved Marstrand i juli 1719. Han er anerkjent som en av de største krigsheltene i Danmark-Norge, og er minnet med flere statuer i begge land. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Jerry Lee Lewis (Musiker)
1935 - 2022

Jerry Lee Lewis (USA)

Musiker, pianist, sanger, komponist, plateartist

Født:
29. september 1935 (88 år siden)

Døde:
28. oktober 2022 (87 år) (1 år siden)

Jerry Lee Lewis var en amerikansk musiker, sangskriver og pianist, også kjent som «The Killer». I slutten av 1950-årene var han en av de mest populære rockeartistene. Han var en virtuos pianist.

Jerry Lee Lewis vokste opp i en meget religiøs familie og sang mye gospel. Han begynte å spille piano åtte år gammel. Han var gift syv ganger og to av hans koner døde under uklare omstendigheter. Han giftet seg i 1957 med sin tremenning Myra da hun bare var 13 år gammel. Lewis ble i 1986 arrestert etter å ha kommet hjem til Elvis beruset og bevæpnet.

Lewis var en pioner innen rock'n'roll-musikk. Han ble oppdaget i 1956 i Memphis i Tennessee av lydtekniker Jack Clement, som jobbet i Sun Studios. Han slo igjennom følgende år med rockabilly-sangene «Whole Lotta Shakin' Goin' On» og «Great Balls of Fire». I perioden 1957-58 var han en blant ytterst få rockabilly-artister som kunne måle seg med Elvis Presley i popularitet, basert på antall oppførte sanger på amerikanske og britiske hit-lister, og antall solgte LP-er. Great Balls of Fire fikk Elvis til å høre tam ut skrev bladet Rolling Stone.

Under en turné i England i 1958 fikk populariteten imidlertid en brå slutt. Hans ekteskap med sin 13-årige slektning Myra Gale Brown (datter av hans fetter) fikk medias oppmerksomhet, og førte til at Lewis ble svartelistet av mange radiokanaler over flere år. I Lewis’ sørstatlige familiebakgrunn var det på denne tiden fremdeles forholdsvis vanlig at jenter tidlig i tenårene giftet seg med eldre menn, noe som ofte ble oversett i medias omtale av saken.

Lewis fortsatte å produsere musikk hos Sun Studios fram til 1963, men var sjelden å finne på hit-listene lengre. Populariteten begynte imidlertid å vokse igjen da han gjorde karriere som country-artist fra 1968 og utover 1970-årene. Albumet Last Man Standing ble sluppet høsten 2006 og mottok gjennomgående positive kritikker.

Lewis fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble medlem av Rock and Roll Hall of Fame i 1986.

Han var fetter av countrysangeren Mickey Gilley og predikanten Jimmy Swaggart. Wikipedia

63 år
D.H. Peligro (Musiker)
1959 - 2022

D.H. Peligro (USA)

Musiker, sanger, gitarist, trommeslager, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Darren Eric Henley

Født:
9. juli 1959 (64 år siden)

Døde:
28. oktober 2022 (63 år) (1 år siden)

Darren Henley «Peligro» var en amerikansk trommeslager som blant annet spilte i Dead Kennedys og Red Hot Chili Peppers. Han ledet også sitt eget band, Peligro.

Foruten en kort periode med Red Hot Chili Peppers i 1988, var han trommeslager for Dead Kennedys i periodene 1981–1986, 2001–2008, 2009–2022. Han medvirket på albumene Plastic Surgery Disasters, Frankenchrist og Bedtime for Democracy, samt EP-en In God We Trust og samlingen Give Me Convenience or Give Me Death.

Peligro ga ut albumene Welcome to America og Sum of Our Surroundings; sistnevnte ble kåret til årets beste plate i US Independent Music Awards. Han samarbeidet også med band som Nailbomb, Reverend Jones and the Cool Aid Choir og Al Sharpton's Hair and the Hellions. I 1984 spilte han inn en punkrock-versjon av Jimi Hendrix-sangen «Purple Haze»; innspillingen ble nominert til en Grammy Award.

Den 28. oktober 2022 døde D.H. Peligro i sitt hjem i Los Angeles, av en hjerneskade forårsaket av et fall. Wikipedia

49 år
Leanza Cornett (Skjønnhets-dronning)
1971 - 2020

Leanza Cornett (USA)

Skjønnhets-dronning

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Leanza Cornett

Født:
10. juni 1971 (52 år siden)

Døde:
28. oktober 2020 (49 år) (Hodeskade) (3 år siden)

Eva Leanza Cornett var en amerikansk TV-personlighet og tittelholder for skjønnhetskonkurranse. Hun ble kronet Miss Florida 1992 og Miss America året etter. Wikipedia

72 år
Jonathan Motzfeldt (Politiker)
1938 - 2010

Jonathan Motzfeldt (Danmark)

Politiker, prest

Født:
25. september 1938 (85 år siden)

Døde:
28. oktober 2010 (72 år) (13 år siden)

Jørgen Jonathan Motzfeldt var en grønlandsk prest og sosialdemokratisk politiker (S). Han var Grønlands første statsminister, og har vært en sentral skikkelse i utviklingen av det moderne Grønland og i dets politiske liv. To ganger statsminister og partiformann, og har dessuten vært formann for tallrike utvalg, styrer og kommisjoner. Motzfeldt var skeptisk til fullt grønlandsk selvstyre fremfor indre selvstyre, da han mente at verdens stormakter aldri vil tillate et selvstendig Grønland. Wikipedia

19 år
Taylor Mitchell (Musiker)
1990 - 2009

Taylor Mitchell ()

Musiker, sanger

Født:
27. august 1990 (33 år siden)

Døde:
28. oktober 2009 (19 år) (Drept av prærieulver) (14 år siden)

Taylor Josephine Stephanie Luciow bedre kjent som Taylor Mitchell var en kanadisk artist og utøver av folk-genren.

Mitchell hadde på egen hånd gitt ut albumet For your consideration' i mars 2009. I juni 2009 ble hun invitert til å opptre på Winnipeg Folk Festival den etterfølgende måneden. Noen få dager før sin død ble hun nominert til Canadian Folk Music Award for Young Performer of the Year.

Hun startet på en turné 23. oktober 2009 og skulle opptre i New Brunswick, Nova Scotia og Prince Edward Island. hun skulle også opptre i Sydney, Nova Scotia den kvelden hun døde.

Den 19 år gamle country- og folkesangerinnen bega seg alene ut på fottur i Cape Breton Highlands nasjonalpark. Der skal hun ha blitt angrepet av to prærieulver. Andre fotturister som befant seg i området hørte hennes skrik og fikk ringt vaktene i nasjonalparken.

Da de kom til stedet skjøt de mot prærieulvene, en skal ha blitt såret men begge kom seg likevel unna.

Taylor Mitchell lå blødende på bakken og skal ha vært svært skadet.

– Hun hadde mistet mye blod, sier redningsmann Paul Maynard til nyhetsbyrået AP. Mitchell ble fraktet med helikopter til sykehuset i provinshovedstaden Halifax, men livet sto ikke til å redde. Wikipedia

80 år
Porter Wagoner (Sanger)
1927 - 2007

Porter Wagoner (USA)

Sanger, skuespiller, musiker, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Porter Wayne Wagoner

Født:
12. august 1927 (96 år siden)

Døde:
28. oktober 2007 (80 år) (16 år siden)

Porter Wayne Wagoner var en amerikansk countrysanger. Wagoner introduserte en ung Dolly Parton på sitt TV-show. Sammen som "Porter and Dolly" var de en velkjent duet i mange år. Parton skrev sangen "I Will Always Love You" etter at Wagoner foreslo at hun endret fokus på sine kjærlighetssanger. Wikipedia

78 år
Kjell Magne Fredheim (Politiker)
1928 - 2006

Kjell Magne Fredheim (Norge)

Politiker, journalist

Født:
3. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
28. oktober 2006 (78 år) (17 år siden)

Kjell Magne Fredheim var en norsk politiker (Ap) og journalist. Han ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1965 – 1969. Han avsluttet sin siste periode i 1989, etter tyve år på Stortinget.

Fredheim var varaordfører i Åsnes i perioden 1965–1967, og leder av Hedmark Arbeiderparti fra 1971-1976.

Fredheim var gift og hadde to barn. Wikipedia

27 år
Camilo Cienfuegos (Politiker)
1932 - 1959

Camilo Cienfuegos (Cuba)

Politiker, revolusjonær, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Camilo Cienfuegos Gorriarán

Født:
6. februar 1932 (92 år siden)

Døde:
28. oktober 1959 (27 år) (64 år siden)

Camilo Cienfuegos Gorriarán var en cubansk revolusjonær, og regnes som en av de største revolusjonære lederne på linje med Fidel Castro og Che Guevara. Cienfuegos omkom i en flyulykke 28. oktober 1959 vel 10 måneder etter at revolusjonsstyrkene hadde vunnet makten i landet. Han ble 27 år gammel. Wikipedia

<<
28. Oktober
>>