Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Juli

Om dagen

9. Juli er dag 191 i 2024, og er i uke 28. Det er 175 dager igjen av året.
Argentinas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1816)

Historie

12 år siden

2011: Motörhead gitarist Michael Burston, dør av hjertesvikt, 61 år gammel

Michael «Würzel» Burston var en engelsk gitarist, kjent for sin tid som medlem i heavy metal-bandet Motörhead.

Før Würzel ble med i Motörhead var han korporal i militæret, og spilte i bandene Bastard og Warfare. Etter at gitaristen Brian «Robbo» Robertson i Motörhead forlot bandet i 1984, søkte bandet etter en erstatning. Flere musikere fra hele verden sendte inn opptak, inkludert Würzel. Etter å ha gått gjennom ulike opptak og prøvespillinger, satt Lemmy igjen med to gitarister; Würzel og Phil Campbell. Da Lemmy ikke klarte å bestemme hvem av dem skulle bli med, lot han like godt begge bli med i bandet, og Motörhead fikk to gitarister for første gang. Würzel forlot Motörhead i 1995 etter å ha spilt inn fem studioalbum med bandet. Han ble ikke erstattet etter han forlot bandet, og Motörhead gikk tilbake til å være en trio.

I 1995 spilte han i og ga ut et album med det kortlevende bandet Warhead. I 1998 ga han ut soloalbumet Chill Out or Die (The Ambient Album) under navnet Würzel. Han spilte også gitar på albumet Metal Anarchy til det britiske heavy metal-bandet Warfare.

Würzel døde i 2011 av hjertesvikt i en alder av 61 år. Wikipedia
33 år siden

1990: Den aller første forestillingen med Kaptein Sabeltann spilles i Kristiansand Dyrepark

Kaptein Sabeltann er en oppdiktet sjørøverskikkelse skapt av den norske låtskriveren og forfatteren Terje Formoe i 1989 til en sommerforestilling i Kristiansand Dyrepark året etter. Musikken fra forestillingen ble særlig populær i 1992 og 1993, og det har siden kommet flere teaterforestillinger og barneplater, en mengde bøker, blader filmer og andre spin-off-produkter med kaptein Sabeltann og skikkelsene fra fortellingene, deriblant den animerte kinofilmen Kaptein Sabeltann (2003) og TV-serien Kaptein Sabeltann - Kongen på havet. Kaptein Sabeltann er en kommersiell suksess innenfor familieunderholdning.

Mannskapet består av: Langemann, Benjamin, Pelle Pirat, Pysa Pirat, Skalken og noen ganger Pinky.

Barne- og familieforestillingen «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga» ble skrevet i 1989 og første gang spilt i Dyreparken i Kristiansand 9. juli 1990. Den første forestillingen var en suksess, og ble spilt fra 1990 til og med sommeren 1993. I 1990 og 1991 ble forestillingen spilt på dagtid, utenom en test-forestilling i 1991 som ble spilt på kveldstid. Sesongen etter, i 1992 ble det bestemt at forestillingene skulle spilles på kveldstid, med sommernettene og naturområdet rundt Kjuttaviga amfiteater som rekvisitter. Wikipedia
44 år siden

1979: Den amerikanske romsonden «Voyager 2» passerer Jupiter

Voyager 2 er en 815 kg tung ubemannet amerikansk romsonde i Voyager-programmet som er sendt for å utforske de ytre delen av Solsystemet og videre. Romsonden ble skutt opp 20. august 1977, og er fremdeles i funksjon. Den er identisk med sitt søsterromskip Voyager 1. Voyager 2 passerte forbi planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun og var den første romsonden med detaljerte bilder av de to sistnevnte planetene.

Voyager 2 var per september 2012 et av de mest fjerne menneskeskapte objekt (sammen med Voyager 1, Pioneer 10 og Pioneer 11) med en avstand på 99,5 AU fra solen. Romsonden er nå inne i solsystemets ytterkant, et enormt område der Solens innflytelse etter hvert blir erstattet av interstellar rom.

Voyager 2 skulle egentlig være Mariner 12, som en del av Mariner-programmet. Romsonden hadde som sine prioriterte mål planetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, samt deres samling av måner og ringer. Det nåværende oppdraget er deteksjonen av heliosfæren, samt partikkelmålinger av solvinden og det interstellare rom. Begge Voyager-sondene er drevet av tre radio-isotope termoelektriske generatorer, som har overlevd sin tenkte levetid og som derfor vil fortsette å generere nok kraft til å kommunisere med jorden til minst 2020. Wikipedia

Fødsler

28 år
Georgie Henley (Skuespiller)
1995

Georgie Henley (Storbritannia)

Skuespiller, regissør, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Georgina Helen Henley

Født:
9. juli 1995 (28 år)

Georgina Helen «Georgie» Henley er en engelsk barneskuespiller som er kjent for rollen som «Lucy Pevensie» i d tre filmene i Legenden om Narnia-serien 2005–2010. Henley vant Phoenix Film Critics-prisen for «beste ungdomsprestasjon i en hoved- eller birolle – jente» for den første filmen i 2005.

Henley vokser opp i Ilkley, West Yorkshire, der hun går på Moorfield-skolen, samt er en del av Ilkey Upstagers teatergruppe. Foreldrene hennes er Mike og Helen Henley, og hennes eldre søster er Rachael, som hadde rollen som Lucy som voksen i den første Narnia-filmen, og Laura.

Hun spilte den unge Jane Eyre i en BBC-filmatisering av romanen som ble vist julen 2006. I 2014 spilte hun mot Abigail Breslin i den canadiske filmen Perfect Sisters. Wikipedia

48 år
Jack White (Gitarist)
1975

Jack White (USA)

Gitarist, sanger, skuespiller, komponist, musiker, mandolinspiller, trommeslager, pianist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
John Anthony Gillis

Født:
9. juli 1975 (48 år)

Jack White er kanskje best kjent som vokalist, gitarist og frontfigur i rockbandet The White Stripes og kompisbandet The Raconteurs der han spiller med kamerat Brendan Benson.

Da The White Stripes i 2001 fikk sin kommersielle gjennombrudd, gikk ryktene om at Jack og makker Meg White var søsken, senere at de var gift. Duoen valgte å være taus om saken og selv om hjemmesiden til bandet hevdet at de ikke hadde vært gift, gikk et internettmagasin til bunns i saken og fant dokumenter som bekreftet at paret hadde vært gift i perioden 1997–1999. Wikipedia

56 år
Erik Aasheim (Journalist)
1967

Erik Aasheim (Norge)

Journalist, forfatter, kommunikasjonsdirektør

Født:
9. juli 1967 (56 år)

Erik Aasheim er en norsk kommunikasjonsdirektør og forfatter.

Han var tidligere radio- og fjernsynsjournalist tilknyttet NRK. Han har jobbet som journalist siden 1985. Han arbeidet først i aviser, blant annet syv år i Dagbladet. Siden 1998 har han jobbet i NRK, der han har vært programleder og vaktsjef for debattprogrammer på radio (Dagsnytt Atten og Ukeslutt) og for kultur- og aktualitetsprogrammer på tv (Nyhetsblikk og Stereo) sammen med Nina Stensrud Martin. Han fikk Prix Radio 2004 for programledelse av årets beste direktesending. Siden 2004 arbeidet han som freelance korrespondent i Paris med NRK og Dagens Næringsliv som hovedoppdragsgivere. Aasheim har også drevet nyhetsbyrået ScandiPress i Paris sammen med Magnus Falkehed. Etter åtte år i Paris, ble i han 2012 kommunikasjonsrådgiver for miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og deretter for klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H). Pr. 1. januar 2016 er han kommunikasjonsdirektør for EAT, stiftet og drevet av Gunhild Stordalen. Han har også skrevet biografier om Eva Joly (Rød klut, grønne drømmer, Kagge, 2012) og Jonas Gahr Støre (Jonas, Gyldendal 2014).

Erik Aasheim er bror av Anne Aasheim (1962–2016), tidligere sjefredaktør i Dagbladet og direktør for Norsk kulturråd. Sammen med sin daværende partner var Erik Aasheim blant de første som inngikk registrert partnerskap i Oslo rådhus like etter at Partnerskapsloven trådte i kraft i 1993. Dette skjedde samtidig med blant andre Kim Friele og Wenche Lowzow, med stort mediefokus. Aasheim har tidligere vært nestleder i Åpen kirkegruppe i Oslo. Wikipedia

59 år
Linda Lillevik (Forfatter)
1964

Linda Lillevik (Norge)

Forfatter, journalist, bibliotekar, barnebokforfatter, skuespiller

Født:
9. juli 1964 (59 år)

Linda Lillevik er en norsk bibliotekar, journalist og barnebokforfatter. Hun har også arbeidet med amatørrevyer som skuespiller og tekstforfatter.

Linda Lilleviks barnebøker varierer i tema og uttrykk, fra dyreeventyr til sorgbeabeiding og fotodokumentar. De mest kjente er en serie på tre fotobilledbøker laget sammen med fotografen Kjell Ove Storvik, om Kristine, en jente med Downs syndrom: Klart jeg kan!, Klart vi tør! og Skoleklart. Denne trilogien er oversatt og utgitt i Japan. Hun har også skrevet en biografi for barn og unge om Kaare Espolin Johnson (2007) og boka Skriv revytekster (2009).

Linda Lillevik er bosatt i Kabelvåg i Vågan i Nordland. Hun har fått Nordland fylkes forfatterstipend 2007 og stipend fra Norsk Revyforfatterfond 2009. Wikipedia

59 år
Courtney Love (Musiker)
1964

Courtney Love (USA)

Musiker, skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Courtney Michelle Harrison

Født:
9. juli 1964 (59 år)

Courtney Love er en amerikansk sanger, gitarist, skuespiller og modell.

Love er enken etter Kurt Cobain, frontmann i Nirvana. Sammen har de datteren Frances Bean Cobain. Wikipedia

59 år
Arne Fagerholt (Koreograf)
1964

Arne Fagerholt (Norge)

Koreograf, ballettdanser, teatersjef, pedagog

Født:
9. juli 1964 (59 år)

Arne Fagerholt er en norsk ballettdanser, koreograf, pedagog, teatersjef og kulturleder.

Arne Fagerholt er utdannet ved Statens Balletthøgskole (1980–83), ble ansatt i Nasjonalballetten (1983) og utnevnt til solist (1985). Hans roller ved DNO var blant annet Amor i Sylvia, Benno/Narren i Svanesjøen (Arova/Nurejev) og Solan Gundersen i Flåklypaballetten. Koreografen Kjersti Alveberg skapte flere verk og soli for ham på 80-tallet, deriblant signaturverket Spirits (1987) som var bestilt av Eurovision og ZDF i Tyskland.

Han var danser i Carte Blanche fra 1987 til 1992. I 1988 var han gjestedanser i det italienske kompaniet, Il Balletto di Venezia under ledelse av Giuseppe Carbone og Birgit Cullberg. Han debuterte som skuespiller ved Den Nationale Scene 1992 som Shepard i Det perfekte kysset av Staffan Göthe og spilte tittelrollene i Peter Pan ved Den Nationale Scene og Mowgli ved Riksteatret.

Hans koreografiske debut var med Heartaches for Nye Carte Blanche i 1991. Videre har han koreografert Spelet om Heilag Olav i mange år siden 1997, og ble i 2008 tildelt Stiklestadprisen for sitt arbeid med denne forestillingen. Han har også koreografert helaftensballetten Pinocchio for Nasjonalballetten i 1998, Jesus Christ Superstar ved Trøndelag Teater og Genanse og verdighet på Nationaltheatret, begge i 2000, samt flere koreografiske oppgaver for Statens Balletthøgskole, flere norske teaterscener og prosjekter.

Han har arbeidet som pedagog i klassisk ballett ved Statens Balletthøgskole i lengre perioder på 1990-tallet og har vært gjestelærer ved flere kompanier i Norden. Fra 2001 til 2008 var han teatersjef for Carte Blanche i Bergen. Lektor i klassisk ballett ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) 2009 - 2010. I 2011 ble han ansatt som kulturleder i sin hjemkommune Orkdal hvor han også har skapt forestillingen Patina med 25 orkdalsdamer (ikke-dansere) mellom 67 og 88 år Forestillingen er satt opp flere steder i landet med lokale damer, bl.a. Haugesund, Bærum, Larvik og Bergen. I 2016 skapte han danseteaterforestillingen «På lokalet» for Sogn og Fjordane Teater.

Fagerholt har hatt flere styreverv ved bl.a. Norske Dansekunstnere, Statens Balletthøgskole, Danseinformasjonen, Nye Carte Blanche, Borealis, Norsk Teater- og Orkesterforening. Satt som leder av Faglig utvalg for dans og rådsmedlem i Norsk kulturråd fra 2012 og ut 2017. Wikipedia

63 år
D.H. Peligro (Musiker)
1959 - 2022

D.H. Peligro (USA)

Musiker, sanger, gitarist, trommeslager, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Darren Eric Henley

Født:
9. juli 1959 (64 år siden)

Døde:
28. oktober 2022 (63 år) (1 år siden)

Darren Henley «Peligro» var en amerikansk trommeslager som blant annet spilte i Dead Kennedys og Red Hot Chili Peppers. Han ledet også sitt eget band, Peligro.

Foruten en kort periode med Red Hot Chili Peppers i 1988, var han trommeslager for Dead Kennedys i periodene 1981–1986, 2001–2008, 2009–2022. Han medvirket på albumene Plastic Surgery Disasters, Frankenchrist og Bedtime for Democracy, samt EP-en In God We Trust og samlingen Give Me Convenience or Give Me Death.

Peligro ga ut albumene Welcome to America og Sum of Our Surroundings; sistnevnte ble kåret til årets beste plate i US Independent Music Awards. Han samarbeidet også med band som Nailbomb, Reverend Jones and the Cool Aid Choir og Al Sharpton's Hair and the Hellions. I 1984 spilte han inn en punkrock-versjon av Jimi Hendrix-sangen «Purple Haze»; innspillingen ble nominert til en Grammy Award.

Den 28. oktober 2022 døde D.H. Peligro i sitt hjem i Los Angeles, av en hjerneskade forårsaket av et fall. Wikipedia

67 år
Tom Hanks (Skuespiller)
1956

Tom Hanks (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, forfatter, manusforfatter, komponist, narrator

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Jeffrey Hanks

Født:
9. juli 1956 (67 år)

Thomas Jeffrey «Tom» Hanks er en amerikansk skuespiller og filmskaper. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningene sine i filmene Philadelphia (1993) og Forrest Gump (1994).

I 1979 flyttet Hanks til New York City, hvor han hadde sin filmdebut i lavbudsjettsslasherfilmen Han vet du er alene (1980). og spilte hovedrollen i TV-filmen Mazes and Monsters (1982). I begynnelsen av 1979 spilte han hovedrollen som Callimaco i Riverside Shakespeare Companys oppsetning av Niccolò Machiavellis La Mandragola, som ble regissert av Daniel Southern.

I dramafilmen Philadelphia (1993) spilte Hanks en homofil advokat med aids som saksøker firmaet han jobber i for diskriminering. Hanks vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin. Etter Philadelphia spilte Hanks i dramakomedien Forrest Gump (1994), som han vant sin andre Oscar for.

Han ble dermed den andre skuespilleren som har vunnet i kategorien beste mannlige hovedrolle to år på rad, siden Spencer Tracy vant i 1937 og 1938. Hanks' neste rolle var som astronauten Jim Lovell i filmen Apollo 13 (1995), der han spilte mot Kevin Bacon og Ed Harris. Filmen ble nominert til ni Oscar, hvorav den vant to. Samme året spilte Hanks i den animerte storfilmen Toy Story, der han ga stemmen til leketøyet sheriff Woody.

Hanks samarbeidet med regissøren og produsenten Steven Spielberg i krigsfilmen Redd menig Ryan (1998). Handlingen er lagt til det krigsherjede Frankrike etter D-dagen, der en gruppe soldater får i oppdrag å bringe tilbake en soldat, hvis tre brødre er drept i krigen. Filmen ble god mottatt av både kritikerne og publikum. Spielberg vant Oscar for beste regi, mens Hanks ble nominert til beste mannlige hovedrolle. I 1999 spilte Hanks i dramafilmen Den grønne mil, basert på en roman av Stephen King. Hanks ga også stemmen til sheriff Woody i Toy Story 2.

I 2001 bidro Hanks som regissør og produsent for den Emmy-vinnende miniserien Krigens brorskap, som ble sendt på kanalen HBO i USA. Hanks spilte mot Leonardo DiCaprio i krimdramafilmen Catch Me If You Can (2002), basert på den sanne historien om Frank Abagnale jr. I en alder av 45 år, ble Hanks den yngste noensinne som har mottatt en Life Achievement Award av Det amerikanske filminstituttet, den 12. juni 2002. I 2010 gjentok han rollen som sheriff Woody i den tredje filmen i den animerte Toy Story-serien, Toy Story 3. I 2011 regisserte Hanks og spilte mot Julia Roberts i den romantiske komedien Det er aldri for sent, Larry Crowne. Filmen fikk for det meste negative anmeldelser.

Hanks har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og ble 23.November 2016 tildelt USAs høyeste sivile utmerkelse, Presidentens Frihetsmedalje for sitt arbeid. Wikipedia

67 år
Anne Bøe (Forfatter)
1956

Anne Bøe (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
9. juli 1956 (67 år)

Anne Bøe er en norsk lyriker. Bøe er misjonærdatter, med oppvekst blant annet i Tanzania. Hun gikk i det første kullet på forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark – Bø

Bøe debuterte i 1984 med diktsamlingen Silkestein, som ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris. Hun er gjendiktet til spansk og kroatisk. Wikipedia

69 år
Herodes Falsk (Komiker)
1954

Herodes Falsk (Norge)

Komiker, musiker, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kim Bård Roll Hansen

Født:
9. juli 1954 (69 år)

Herodes Falsk er en norsk komiker. Mange regner Falsk som Norges første stand-up-komiker. Hans første stand-up-album Born in Drammen utkom i 1984 og solgte til gull. Mye av Falsks materiale har alltid vært angrep på norsk dobbeltmoral og selvgodhet. Wikipedia

72 år
Chris Cooper (Skuespiller)
1951

Chris Cooper (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Walton Cooper

Født:
9. juli 1951 (72 år)

Christopher Walton Cooper er en amerikansk skuespiller. Han vant en Oscar i klassen beste mannlige birolle for sin rolle som «John Laroche» i filmen Adaptation.

I 1996 opptrådte Cooper i regissør Joel Schumachers film A Time to Kill som er basert på en roman på John Grisham. Cooper opptrådte som en homofobisk oberst i American Beauty, en rolle som sikret ham en Screen Actors Guild Award-nominasjon for beste mannlige birolle. I 2000 spilte Cooper oberst Harry Burwell i The Patriot. I 2002 spilte han i The Bourne Identity med Matt Damon i hovedrollen, som en hensynsløs CIA-direktør, en rolle han gjentok (i flashbacks) i oppfølgeren The Bourne Supremacy. Cooper var i 2005 med i tre kritikerroste filmer, henholdsvis Jarhead der han spilte mot Jake Gyllenhaal, Capote, og Syriana. Han var også med i thrilleren Breach, der han spilte FBI-agent og landsforræder Robert Hanssen. Han spilte også i thrilleren The Town mot Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner og Blake Lively i 2010. Wikipedia

76 år
O.J. Simpson (Skuespiller)
1947

O.J. Simpson (USA)

Skuespiller, friidrettsutøver, American Football-spiller, sportskommentator

Fullt navn / Fødenavn:
Orenthal James Simpson

Født:
9. juli 1947 (76 år)

Orenthal James Simpson er en tidligere profesjonell amerikansk fotballspiller og skuespiller. Han er også kjent for å ha blitt tiltalt for å ha drept sin kone Nicole Brown Simpson og hennes venn Ron Goldman i 1994. Han ble frikjent i den påfølgende straffesaken i 1995, men ble deretter å dømt til å betale erstatning til de etterlatte i den sivile rettssaken.

I 2007 ble Simpson tiltalt for kidnapping, overfall, ran og flere andre forbrytelser. Han ble i 2008 funnet skyldig og dømt til 33 års fengsel, med mulighet for prøveløslatelse etter ni år i fengsel. Simpson fikk innvilget prøveløslatelse 20. juli 2017 og ble løslatt 1. oktober 2017. Wikipedia

61 år
Mitch Mitchell (Trommeslager)
1947 - 2008

Mitch Mitchell (Storbritannia)

Trommeslager, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Mitchell

Født:
9. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
12. november 2008 (61 år) (15 år siden)

John «Mitch» Mitchell var trommeslager for Jimi Hendrix.

Han ble regnet som en av de ledende trommeslagerne i siste del av 1960-årene og tidlig på 1970-tallet. Mitchell hadde bakgrunn som jazz-musiker og var kjent for sin dynamiske spillestil, inspirert av musikere som Elvin Jones, Philly Joe Jones og Art Blakey. Wikipedia

33 år
Bon Scott (Sanger)
1946 - 1980

Bon Scott (Storbritannia)

Sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Belford Scott

Født:
9. juli 1946 (77 år siden)

Døde:
19. februar 1980 (33 år) (44 år siden)

Ronald Belford «Bon» Scott var en britisk/australsk musiker, best kjent som vokalist for hard rock-bandet AC/DC i perioden fra 1974 til han døde i februar 1980.

Bon Scott ble født av Charles og Isabelle Scott i den skotske småbyen Kirriemuir, der han bodde i seks år. Så flyttet familien til Melbourne i Australia. Allerede i førsteklasse på skolen viste han at han hadde interesse for musikk og begynte med å spille fløyte. Han begynte så å spille trommer og piano. Da han ble femten år hoppet han av skolen og begynte i flere jobber, blant annet som traktorsjåfør, mannskap på en fiskebåt og mekaniker på vektmålemaskiner.

I 1966 begynte Scott i bandet The Spectors, som trommeslager og vokalist. I 1967 gikk han over til The Valentines. The Valentines hadde tre utgivelser som kom på de lokale topplistene, She Said, Pelicular Hole In The Sky og My Old Man's A Groovy Old Man. I 1970 ble medlemmene i The Valentines arrestert for å inneha narkotika. Etterhvert fikk han tilbud fra progressiv rock-bandet Fraternity om å bli med i gruppen, og han takket ja. Fraternity ga ut to plater for RCA Australia, Live Stock i 1971 og Flaming Galah i 1972. De bestemte seg for å prøve lykken i Europa, og i mesteparten av 1973 reiste de rundt på kontinentet. De fikk blant annet ros fra bandet Geordie, hvor Brian Johnson, som senere overtok for Bon Scott i AC/DC, var vokalist.

I 1974 ble Scott tilbudt å komme på audition til AC/DC. Det ble mye fram og tilbake, og han tilbød sine tjenester både på bass og trommer, men da Dave Evans tabbet seg ut på en konsert fikk han jobben som vokalist. Han ble bandets frontfigur og var den som førte AC/DC inn i rampelyset. Scott var vokalist på albumene High Voltage, T.N.T., Dirty Deeds Done Dirt Cheap, Let There Be Rock, Powerage og Highway to Hell. Under turneen til Powerage ble det gjort opptak av konserten i Apollo Theatre i Glasgow, og dette resulterte i live-albumet If You Want Blood You've Got It. Albumene Back in Black og For Those About to Rock som ble utgitt etter hans død, er dedikert til ham. Back In Black er en av de mest solgte platene gjennom historien, uavhengig av sjanger.

Scott var en tung alkoholiker. Den 19. februar 1980 hadde han vært på en fest i London og inntatt store mengder alkohol. Han ble så kjørt hjem av en bekjent og sovnet på turen. Scott ble liggende i bilen siden hans sjåfør ikke klarte å flytte ham. Dagen etter lå han på samme sted, og en ambulanse ble tilkalt. Han ble erklært død ved ankomst på Kings College Hospital. Dødsårsaken var offisielt akutt alkoholforgiftning, men inntrengning av mageinnhold i lungene var også medvirkende.

Familien gravla ham på Fremantle Cemetery's Memorial Garden i Fremantle, Australia, hvor han hadde vokst opp. Wikipedia

78 år
Dean Koontz (Forfatter)
1945

Dean Koontz (USA)

Forfatter, romanforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter, lyriker, barnebokforfatter

Født:
9. juli 1945 (78 år)

Dean Ray Koontz er en amerikansk forfatter som er best kjent for sine populære spenningsromaner.

Koontz er kjent for sin evne til å skrive spennende bøker som det er vanskelig å legge fra seg. Hans styrke ligger også i minneverdige karakterer, originale idéer og hans evne til å mikse skrekk, fantasy og humor. Han har riktignok blitt kritisert for til tider å trekke ut skildringer og tendensen til å bruke ganske lik struktur i de fleste plottene sine. Han kan også moralisere ganske kraftig.

Mye av Koontz arbeid kan kanskje fortsatt beskrives som science fiction, men han jobber alltid mot å gi troverdige forklaringer på de uvanlige og fantastiske hendelsene i bøkene sine.

Koontz hovedpersoner bevæpner seg ofte med skytevåpen for å bekjempe monstre og fæle fyrer de må møte, og forfatteren bestreber seg på å gi så nøyaktige beskrivelser av våpnene som mulig. Han bemerket i et intervju at en synd som lesere har vanskelig for å tilgi er våpenfeil. Wikipedia

86 år
David Hockney (Kunstmaler)
1937

David Hockney (England)

Kunstmaler, grafiker, fotograf, scenograf, tegner, illustratør, litograf

Født:
9. juli 1937 (86 år)

David Hockney er en britisk kunstner, bosatt i California i USA. Han regnes som en sentral kunstner innenfor den engelske popkunsten på 1960-tallet, og han har arbeidet innen ulike teknikker som maleri, collage og litografi.

Hockney gjorde seg også bemerket med boken Secret Knowledge i 2001. Her presenterte han sin forskning på hvordan de gamle mesterne i europeisk kunst har benyttet seg av optiske hjelpemidler, som camera obscura, i sine bilder.

Han ble tildelt Order of the Companions of Honour for sitt arbeid i 1997. I 2012 ble han utnevnt til medlem av Order of Merit. Wikipedia

72 år
Philip Agee (Forfatter)
1935 - 2008

Philip Agee (USA)

Forfatter, CIA-agent

Født:
9. juli 1935 (89 år siden)

Døde:
7. januar 2008 (72 år) (16 år siden)

Philip Burnett Franklin Agee var en amerikansk etterretningsagent og forfatter som avslørte en rekke detaljer om USAs etterretningsoperasjoner i Latin-Amerika på 1970-tallet.

Agee begynte i Central Intelligence Agency (CIA) i 1957 og var blant annet utsendt til land som Ecuador, Uruguay og Mexico. Av skuffelse over å se hvordan CIA støttet autoritære regimer, trakk han seg i 1969 tilbake for å skrive en bok om sin tidligere arbeidsplass. Den avslørende boka, Inside the Company: CIA Diary, kom i 1975 og førte til at Agee ble stemplet som en forræder av de amerikanske myndighetene. Han mistet senere sitt statsborgerskap.

Mange innen CIA mener at denne boka tilførte CIAs hemmelige dekkoperasjoner stor skade.

Agee døde i Havanna på Cuba i 2008. Wikipedia

92 år
Ola Jonsmoen (Forfatter)
1932

Ola Jonsmoen (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter, lyriker, politiker

Født:
9. juli 1932 (92 år)

Ola Jonsmoen er en norsk forfatter, lokalpolitiker og skolemann, med nynorsk som skriftsspråk. Han er cand.philol fra Universitetet i Oslo i 1962 med hovedfag i nordisk. Han har vært rektor ved Tynset Gymnas (Holmen videregående skole), nå Nord-Østerdal videregående skole fra 1977 til 1995. Wikipedia

85 år
John Anthony West (Forfatter)
1932 - 2018

John Anthony West (USA)

Forfatter, foreleser

Født:
9. juli 1932 (92 år siden)

Døde:
6. februar 2018 (85 år) (6 år siden)

John Anthony West var en amerikansk forfatter, foreleser, guide og en talsmann for den geniale Sphinx-erosjonshypotesen. Hans tidlige karriere var som tekstforfatter på Manhattan og som science fiction skribent. Han mottok en Hugo Award Honourable Mement i 1962. Wikipedia

89 år
Donald Rumsfeld (Politiker)
1932 - 2021

Donald Rumsfeld (USA)

Politiker, offiser, diplomat, forfatter, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Donald Henry Rumsfeld

Født:
9. juli 1932 (92 år siden)

Døde:
29. juni 2021 (89 år) (2 år siden)

Donald Henry Rumsfeld var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs forsvarsminister fra 1975 til 1977 og igjen fra 2001 til 2006. Wikipedia

82 år
Håkon Randal (Politiker)
1930 - 2012

Håkon Randal (Norge)

Politiker

Født:
9. juli 1930 (94 år siden)

Døde:
22. juli 2012 (82 år) (11 år siden)

Håkon Randal var en norsk politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1973.

Randal var første viseformann i Høyre fra 1980 til 1984.

Han var fylkesmann i Hordaland og president i Norsk Forsvarsforening. Randal var frimurer.

Randal ble i 1997 utnevnt til storridder med stjerne av Den islandske falkeorden. Wikipedia

94 år
Elsa Lystad (Skuespiller)
1930

Elsa Lystad (Norge)

Skuespiller, komiker

Født:
9. juli 1930 (94 år)

Elsa Lystad er en norsk skuespiller, kjent for sentrale roller i norsk teater, fjernsyn, film og radio. Hun fikk sitt gjennombrudd midt på 1960-tallet og har vært aktiv siden. Lystad er kjent for sin mimikk og sin evne til å legge inn komiske trekk på mer seriøse roller. Wikipedia

90 år
Ragnhild Magerøy (Forfatter)
1920 - 2010

Ragnhild Magerøy (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Elbjørg Magerøy

Født:
9. juli 1920 (104 år siden)

Døde:
16. november 2010 (90 år) (13 år siden)

Ragnhild Elbjørg Magerøy var en norsk forfatter, ved sin død bosatt i Tønsberg.

Magerøy debuterte litterært i 1957 med romanen Gunhild, og gav senere ut en rekke romaner. Hun skrev også noveller, dikt og essays. Hun er særlig kjent for sine historiske romaner.

I 1975 ble hun tildelt Doblougprisen. Wikipedia

89 år
Edward Heath (Statsminister)
1916 - 2005

Edward Heath (Storbritannia)

Statsminister, politiker, militær, journalist, dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Richard George Heath

Født:
9. juli 1916 (108 år siden)

Døde:
17. juli 2005 (89 år) (18 år siden)

Edward Richard George Heath var statsminister i Storbritannia fra 1970 til 1974, og leder for det konservative partiet fra 1965 til 1975. Han satt som representant i Underhuset fra 1950 og frem til 2001.

Som statsminister brakte Heath Storbritannia inn i EF. I motsetning til store deler av partiet sitt forble han en varm tilhenger av EU-samarbeidet livet ut. Statsministerperioden hans ble også kjennetegnet av eskalerende uro i Nord-Irland, samt gruvestreik. I finanspolitikken innledet han en signifikant tyngdepunktforskyvning fra direkte til indirekte beskatning. Hans forehavende å innføre lovverk som skulle innskrenke fagforeningenes makt ble ikke virkeliggjort.

Sistnevnte hendelser bidro til nyvalget i 1974, som førte til regjeringsskifte. Heath gikk av som leder i det konservative partiet året etter, til fordel for Margaret Thatcher. Forholdet mellom dem utviklet seg til svært motsetningsfullt.

Han var den første ungkaren i Downing Street 10 på nesten 70 år da han ble statsminister. Han forble ugift og barnløs ut livet. Heath etterlot seg formue og en praktbolig i Salisbury, nær byens katedral. Ved siden av politikk hadde han en stor interesse for seiling og musikk.

Heath ble i 1946 medlem (MBE) i Order of the British Empire og i 2001 av Hosebåndsordenen. Han ble i 1963 tildelt Karlsprisen. Wikipedia

27 år
Arvid Storsveen (Motstandsleder)
1915 - 1943

Arvid Storsveen (Norge)

Motstandsleder, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Arvid Kristian Storsveen

Født:
9. juli 1915 (109 år siden)

Døde:
27. april 1943 (27 år) (81 år siden)

Arvid Kristian Storsveen var en norsk sivilingeniør og motstandsleder under andre verdenskrig.

Storsveen tok ingeniørvåpenets befalsskole og studerte deretter ved Norges tekniske høyskole i Trondheim. Under felttoget i Norge i 1940 deltok han i kampene på Ringerike ved Ingeniørregimentet (INGR) som fenrik og troppsjef i 2. Pionerkompani (Pikp 2). Etter kapitulasjonen engasjerte han seg raskt i motstandsarbeid.

Storsveen startet etterretningsvirksomhet, som etter hvert ble slått sammen med XU. Da lederne i XU måtte flykte høsten 1941, ble Storsveen ny leder for organisasjonen. I juli 1942 måtte han selv flykte til Sverige og ledet så organisasjonen derfra, med Øistein Strømnæs som leder i Oslo. Under et besøk i Oslo 1943 gikk Storsveen i en felle og ble skutt og drept av Gestapo. Tyskerne fant imidlertid aldri ut hvem de hadde drept; Storsveen hadde falske papirer, og for XUs videre eksistens var det et hell i tragedien. Wikipedia

77 år
Sofie av Norge og Sverige (Dronning av Norge og Sverige)
1836 - 1913

Sofie av Norge og Sverige (Norge)

Dronning av Norge og Sverige, Politiker, statsmann, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Sophia Wilhelmine Marianne Henriette von Nassau

Født:
9. juli 1836 (188 år siden)

Døde:
30. desember 1913 (77 år) (110 år siden)

Sofie av Norge og Sverige (Sophie av Nassau) (Sophia), var dronning av Norge og Sverige. Hun var datter av hertug Vilhelm I av Nassau og prinsesse Pauline av Württemberg i hertugdømmet Nassau. Sofia giftet seg med den fremtidige kongen Oscar II 6. juni 1857 på slottet i Wiesbaden-Biebrich. I Sverige brukte hun navneformen Sophia, i Norge Sophie.

Sofie var liberal og hadde en modererende innflytelse på sin mann, blant annet ved krisesituasjonene i unionen mellom Sverige og Norge. Hun var sterkt skeptisk til den tyske keiser Vilhelm II, som hun anså som militaristisk. Dronning Sofie tilbrakte sine sommerferier i perioden 1892–1904 i Norge, på gården Skinnarbøl ved Kongsvinger. Som norgesvenn bidro hun til at det ikke ble krig mellom Sverige og Norge ved unionsoppløsningen i 1905.

I Oslo er Sofies gate og Sofies plass oppkalt etter henne. Wikipedia

Dødsfall

64 år
Park Won-soon (Politiker)
1956 - 2020

Park Won-soon (Sør-Korea)

Politiker, borgermester, advokat

Født:
26. mars 1956 (68 år siden)

Døde:
9. juli 2020 (64 år) (3 år siden)

Park Won-soon var en sørkoreansk advokat og liberal politiker.

Han ble den 26. oktober 2011 valgt til borgermester i Seoul. Han stilte som uavhengig kandidat, men med støtte fra opposisjonspartiene i landets parlament, Det demokratiske partiet og Demokratisk arbeiderparti.

Valget ble ansett som et stort nederlag for det regjerende konservative partiet Det store nasjonalpartiet. Partiets senere kandidat til presidentvalget i 2012, Park Geun-hye, hadde åpent støttet partiets kandidat, Na Kyung-won. En av opposisjonens mulige presidentkandidater, IT-gründeren Ahn Cheol-soo, støttet Park Won-soon. Det demokratiske partiet støttet Park Won-soon ettersom en ikke klarte å nominere en kandidat fra eget parti. Park kunne dessuten enklere selges inn som uavhengig, ettersom han ikke var medlem i noe parti.

I forkant av parlamentsvalget i Sør-Korea i april 2012 meldte Park seg inn i opposisjonspartiet Det demokratiske enhetspartiet.

Park ble gjenvalgt som borgermester i Seoul i juni 2014 og i juni 2020.

Park var en av grunnleggerne til Chamyeoyeondae (engelsk: People's Solidarity for Participatory Democracy), en ikke-statlig organisasjon som fremmer demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea.

Han var også kjent for å ha vært en advokatene til en kvinnelig student som vant landets første sextrakaseringssak- mot en politimann i Bucheon i 1986. Wikipedia

82 år
Sydney Schanberg (Journalist)
1934 - 2016

Sydney Schanberg (USA)

Journalist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sydney Hillel Schanberg

Født:
17. januar 1934 (90 år siden)

Døde:
9. juli 2016 (82 år) (7 år siden)

Sydney Hillel Schanberg var en amerikansk journalist, best kjent for dekningen av krigen i Kambodsja.

Hans bok The Death and Life of Dith Pran, som handler om hans assistent Dith Prans overlevelse av det kommunistiske folkemordet gjennomført av Røde Khmer, inspirerte filmen Dødsmarkene. I filmen spilles Schanberg av Sam Waterston.

Han vant Pulitzer-prisen i 1976, mens han arbeidet for The New York Times, for sin dekning av krigen i Kambodsja. Da han tok imot prisen erklærte han at han tok den imot på vegne av Dith Pran og seg selv.

Fra 1986 til 1995 var han redaksjonsmedlem og spaltist for New York Newsday. Han trakk seg fra stillingen som spaltist i The Village Voice i 2006 i protest mot ukeavisens nye ledelse. Wikipedia

61 år
Michael Burston (Musiker)
1949 - 2011

Michael Burston (Storbritannia)

Musiker

Født:
23. oktober 1949 (74 år siden)

Døde:
9. juli 2011 (61 år) (12 år siden)

Michael «Würzel» Burston var en engelsk gitarist, kjent for sin tid som medlem i heavy metal-bandet Motörhead.

Før Würzel ble med i Motörhead var han korporal i militæret og spilte i bandene Bastard og Warfare. Etter at gitaristen Brian «Robbo» Robertson forlot Motörhead i 1984, søkte bandet etter en erstatning. Flere musikere fra hele verden sendte inn opptak, inkludert Würzel. Etter å ha gått gjennom ulike opptak og prøvespillinger, satt Lemmy igjen med to gitarister; Würzel og Phil Campbell. Da Lemmy ikke klarte å bestemme hvem av dem skulle bli med, lot han like godt begge bli med i bandet, og Motörhead fikk to gitarister for første gang. Würzel forlot Motörhead i 1995 etter å ha spilt inn fem studioalbum med bandet. Han ble ikke erstattet etter at han forlot bandet, og Motörhead gikk tilbake til å være en trio.

I 1995 spilte han i og ga ut et album med det kortlevende bandet Warhead. I 1998 ga han ut soloalbumet Chill Out or Die (The Ambient Album) under navnet Würzel. Han spilte også gitar på albumet Metal Anarchy til det britiske heavy metal-bandet Warfare.

Würzel døde i 2011 av hjertesvikt i en alder av 61 år. Wikipedia

57 år
Stein Håland (Politiker)
1952 - 2009

Stein Håland (Norge)

Politiker

Født:
27. mai 1952 (72 år siden)

Døde:
9. juli 2009 (57 år) (Hjertestans) (14 år siden)

Stein Håland var ordfører i Spydeberg kommune fra 1996 til 2009. Han representerte Senterpartiet, og var også medlem av Senterpartiets hovedstyre fra 2007 til 2009. Spydeberg hadde direkte ordførervalg i 2005, da fikk han 55% av stemmene.

Stein Håland hadde vært leder av Noregs Bygdeungdomslag. I ungdommen var han på en studiereise til 13 afrikanske land som kom til å bety mye for ham senere. I 1993 ble han ansatt i gruppesekretariatet til Senterpartiet på Stortinget som rådgiver for partiets representanter i finanskomiteen. Etter to år fikk han permisjon fra stillingen for å bli ordfører i hjemmekommunen.

Håland døde av hjertestans mens han kjørte traktor, trolig på vei hjem. Wikipedia

77 år
Rod Steiger (Skuespiller)
1925 - 2002

Rod Steiger (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Rodney Stephen Steiger

Født:
14. april 1925 (99 år siden)

Døde:
9. juli 2002 (77 år) (21 år siden)

Rodney Stephen «Rod» Steiger var en amerikansk skuespiller. Han spilte i over 100 filmer og vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin i filmen Natten var het (1967). Steiger spilte også i filmer som Storbyhavnen (1954), Den lengste dagen (1962), Doctor Zhivago (1965), A Fistful of Dynamite (1971) og Mars Attacks! (1996). Wikipedia

65 år
Bertil Wilhelmsson (Tegneserieskaper)
1926 - 1992

Bertil Wilhelmsson (Sverige)

Tegneserieskaper

Født:
11. november 1926 (97 år siden)

Døde:
9. juli 1992 (65 år) (31 år siden)

Bertil Wilhelmsson var en svensk tegneserietegner, den første som tegnet Fantomet på lisens i Sverige. Wilhelmsson begynte å tegne tegneserier i 1953, da som tusjer på serien Olli, som var laget av kameraten Nils Egerbrandt. Denne serien ble utgitt i bladet Tuff og Tuss fra Serieförlaget (senere Semic).

Rundt 1961, da den daværende tegneren av Fantomet-stripene, kom det svenske Fantomen-bladet i materialmangel, da nesten alt eksisterende Fantomet-materiale hadde vært publisert. Dermed fikk de i gang en egen produksjon av Fantomet på lisens, og Bertil Wilhelmsson ble deres første tegner. Wilhelmssons første historie, «Skatten i dödskallegrottan» ble utgitt i 1963. Den aller første historien i det norske Fantomet-bladet, «Dobbeltgjengerne», var tegnet og skrevet av Bertil Wilhelmsson.

I 1966 flyttet Wilhelmsson til Spania, og bodde der til slutten av 1970-tallet. I 1976 innledet han et samarbeid med Özcan Eralp på Fantomet-stripene, der Wilhelmsson tegnet skisser og Eralp tusjet. Wilhelmsson tegnet Fantomet fram til 1988. Wikipedia

64 år
John Franklin Bardin (Forfatter)
1916 - 1981

John Franklin Bardin (USA)

Forfatter, romanforfatter

Født:
30. november 1916 (107 år siden)

Døde:
9. juli 1981 (64 år) (42 år siden)

John Franklin Bardin var en amerikansk forfatter.

Nesten hele Badins nære familie døde av forskjellige sykdommer i hans barndom. Han ble av økonomiske årsaker tvunget til å oppgi studiene ved University of Cincinnati i sitt første studieår. For å tjene til livets opphold arbeidet han deretter som billettør og utkaster ved en rulleskøytebane. Senere fikk han kontorjobb i en bokhandel, hvor han om natten drev selvstudier. I 1943 flyttet han til New York. Her arbeidet han blant annet som journalist og PR-medarbeider.

I 1946 fikk Bardin publisert sin første bok, den psykologiske kriminalromanen The Deadly Percheron. Hans høye stjerne blant en del krimkjennere, særlig i Storbritannia, hviler nesten utelukkende på denne romanen og de to følgende (The Last of Philip Banter (1947) og Devil Take the Blue-Tail Fly (1948)). Bøkene fikk liten oppmerksomhet ved utgivelsen, men både bøkene og forfatteren ble til en viss grad oppdaget i 1970-årene etter at Julian Symons i 1976 utga alle tre med kommentarer i samlebindet The John Franklin Bardin Omnibus. Bøkene har siden vært i trykk. De to siste av dem er også utgitt på norsk (Enden er nær, Philip Banter (1988) og Melodien som kom tilbake (1979)).

I første halvdel av 1970-tallet flyttet Bardin til Chicago, hvor han arbeidet som magasinredaktør. Bare tre år senere var han tilbake i New York, hvor han levde til sin død 9. juli 1981.

En del av Bardins senere romaner ble utgitt under pseudonymene Gregory Tree og Douglas Ashe. Wikipedia

<<
9. Juli
>>