Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

26. Mars

Om dagen

26. Mars er dag 86 i 2020, og er i uke 13. Det er 280 dager igjen av året.
Festdag for erkeengelen Gabriel

Valutakurser Oppdatert 26. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2009: Arne Bendiksen dør av hjertesvikt, 82 år gammel

Arne Joachim Bendiksen var en norsk sanger, musiker, orkesterleder, låtskriver og plateprodusent.

Bendiksen er den eneste i norsk platebransje som har tatt vare på alle masterbånd, og hans unike samling er donert til Nasjonalbiblioteket.

Han hadde på 1950- og 1960-tallet stor innflytelse i norsk populærmusikk, først som medlem av gruppen The Monn Keys, og senere som solist og låtskriver for andre artister. Sine første plater som solist spilte han inn for Philips.

I tillegg til å skrive egne sanger, oversatte Arne Bendiksen mange utenlandske slagere til norsk. I tillegg deltok han også i Melodi Grand Prix en rekke ganger, både som artist, komponist og dirigent. Han mottok juryens hederspris under Spellemannprisen 1995 og vant Gammleng-prisen i klassen veteran i 1992.

Gjennom sitt arbeid i Egil Monn-Iversen A/S, der han også var medeier, var han delaktig i lanseringen av kjente artister som Hanne Krogh, Wenche Myhre og Kirsti Sparboe.

I Eurovision Song Contest 1964 fremførte han Norges bidrag «Spiral». Melodien var skrevet av Sigurd Jansen og teksten var skrevet av Egil Hagen. Da avstemningen var over, hadde den fått seks poeng og havnet på åttendeplass blant 16 deltakere.

Samme år overtok Arne Bendiksen majoriteten av aksjene i selskapet Egil Monn-Iversen A/S, og drev det videre under det nye navnet Arne Bendiksen AS. Selskapets primæraktivitet var plateutgivelser. Utover 70-tallet ble Bendiksens repertoarutvalg mer og mer populært, og i 1981 fikk selskapet større overskudd enn noen gang tidligere. I 1982 ble han utsatt for kjempesvindel fra Electro Union, som overtok hans selskap, og lot det gå konkurs i 1983. Svindelen ble utførlig dokumentert av økonomitidsskriftet Farmand, uten å bli motsagt fra noen part. I stedet for å gå til en langvarig og kostbar prosess mot advokater som kunne alle triksene, kjøpte han både sitt studio og sin katalog tilbake fra Electro Unions bo. Selskapet navn er nå Arne Bendiksen Records AS.

Bendiksens hovedinteresse har alltid vært den gode melodi som er lett å synge og lett å huske, gjerne med en enkel, humoristisk tekst, og han ledet til det siste en kampanje for å få NRK til å spille mer musikk av denne typen. Rock og underliggende genre har aldri vært Bendiksens hovedinteresse, selv om han spilte bass på en plate med Per Asplin som i ettertid regnes som en av Norges første rock-relaterte utgivelser, men for eksempel «La meg være ung» fra 1964 er en teen-beat-klassiker, og hans «Afrotid» fra 1974 er gjenutgitt flere ganger og klassifisert som funk.

Bendiksen skrev melodiene til Chat Noirs familieforestilling Davy Crockett (1962) med tekst av Bjørn Sand. Bendiksen spilte tittelrollen. Wikipedia
12 år siden

2008: En seks etasjers høy boligblokk i Ålesund sentrum kollapser

Ålesundraset var et ras som skjedde i 03.30-tiden onsdag morgen 26. mars 2008, da en fjellvegg raste ut og traff en boligblokk i Volsdalen-området av Sunnmørs-byen.

Møre og Romsdal er et av landets mest ras- og skredutsatte fylker, og i 2006 gjennomførte Fylkesmannen en totalkartlegging av alle skred- og flomutsatte områder i fylket. Den mest vanlige bergarten på Sunnmøre er gneis, noe også fjellet bak boligblokken i Fjelltunvegen består av.

Byggingen av boligblokken startet i 2002, og den ble godkjent for innflytting så sent som i februar 2004 av Ålesund kommune.

En fjellvegg bak en boligblokk i Fjelltunvegen 31 i Ålesund raste ut, og inn i boligblokken foran. Hele konstruksjonen ble forskjøvet syv-åtte meter fram og de to nederste etasjene raste sammen. Huset traff så en nedgravd propantank, derav ble det utviklet brann med en sterk røykutvikling som førte til en svært liten sannsynlighet for å finne flere overlevende i bygningen. Et nytt ras i 08.00-tiden forverret situasjonen ytterligere, og store deler av nabolaget ble evakuert.

20 personer var inne i bygget da det begynte å rase. 15 personer ble fraktet til sykehus, der to personer fikk medisinsk behandling, mens fem var savnet og fryktet omkommet. To av de savnede ble funnet og bekreftet omkomne. NTB meldte dagen etter ulykken at de savnede var to enslige personer som bodde i hver sin leilighet, et samboerpar og datteren til et ektepar som bodde i bygget.

Det lokale brannvesenet sendte inn to brannfolk i bygget, som klarte å berge en skadd og fastklemt person fra ruinene. Politiet og redningsmannskapene skal ikke ha registrert flere livstegn fra noen av de savnede i løpet av dagen. Cirka 25 personer fra brannvesenet i Oslo og Ålesund var med i redningsarbeidet.

Politiet har i ettertid fryktet at hele huset skal rase sammen, blant annet som følge av flere ras og fordi varmeutviklingen som følge av brannen svekker konstruksjonen ytterligere. Videre har det vært frykt for at en seks kubikkmeter stor propantank som er nedgravd på utsiden av bygningen skal eksplodere, noe som har medført at et område på 500 meter i diameter fra bygningen er evakuert. Nærmere 40 bygninger i området ble evakuert, og mellom 500 og 1000 personer måtte evakueres.

Utover dagen utviklet brannen seg, og spredde seg til 3. etasje av det sammenraste bygget, noe som medførte større vansker for rednings- og slukkearbeidet, samt økte risikoen for eksplosjon i propantanken. Wikipedia
208 år siden

1812: Et jordskjelv ødelegger byen Caracas i Venezuela

Caracas er hovedstad i Venezuela. Byen ligger nord i landet, nært Det karibiske hav. I 2004 hadde den en befolkning på 1,7 millioner innbyggere. Med omkringliggende byer og tettsteder er befolkningen 3,6 millioner.

Et jordskjelv ødela Caracas den 26. mars 1812. Myndigheten i byen forklarte at dette var Guds hevn mot dem som gjorde opprør mot den spanske kronen. Wikipedia

Fødsler

60 år
Jennifer Grey (Skuespiller)
1960

Jennifer Grey (USA)

Skuespiller, danser

Født:
26. mars 1960 (60 år)

Jennifer Grey er en amerikansk skuespiller. Hun er best kjent for rollene som Frances «Baby» Houseman i filmen Dirty Dancing (1987) og som Jeanie Bueller i Skulk med stil (1986).

Grey ble født i New York og er datter av skuespilleren Joel Grey og den tidligere skuespilleren og sangeren Jo Wilder. Grey er også barnebarn av komikeren og musikeren Mickey Katz. Hun gikk på Dalton School, en privatskole på Manhattan, og studerte både dans og skuespill.

Greys kommersielle debut kom da hun var 19, i en reklamefilm for Dr Pepper. Etter noen andre småroller fikk hun rollen som den sjalu søsteren Jeanie i hitfilmen Skulk med stil fra 1986. Året etter fikk hun sin største rolle noensinne, som Frances «Baby» Houseman i Dirty Dancing, hvor hun spilte mot Patrick Swayze, som hun også hadde spilt mot i Red Dawn.

Tidlig på 1990-tallet undergikk Grey en neseoperasjon som var så mislykket at hun måtte ha en ny operasjon for å reparere skadene. Resultatet var at ansikten hennes ble så forandret at selv nære venner ikke kjente henne igjen, og den store endringen i utseende hadde negative følger for hennes karriere. Om denne erfaringen sa hun selv at «Jeg gikk i operasjonssalen som en celebritet – og kom ut anonym. Det var som å være i et vitnebeskyttelsesprogram, eller som å være usynlig.» Hun vurderte en kort stund å starte på nytt med nytt navn, men valgte å fortsette med sitt opprinnelige navn. I 1999 dukket hun opp igjen i den kortvarige ABC-situasjonskomedien It's Like, You Know..., hvor hun portretterte en variasjon av seg selv, en kjempende skuespiller kalt Jennifer Grey. I en episode i serien gjorde hun narr av seg selv med en historie om en høyt publisert neseoperasjon.

Grey spilte også sammen med Shirley MacLaine, Liza Minnelli og Kathy Bates i CBS' TV-film The West Side Waltz, tilpasset av Ernest Thompson fra hans skuespill, i en episode av Venner for livet som Mindy, og hun hadde i 2000 en mindre rolle filmen Bounce med Gwyneth Paltrow og Ben Affleck. Hennes eneste Broadway-rolle var i The Twilight of the Golds (1993). Grey har opptrådt i HBO-serien John from Cincinnati som Daphne, Meyers forlovede.

Etter å ha vært forlovet med Matthew Broderick (som spilte hennes bror i Skulk med stil) og Johnny Depp, og etter et forhold med George Stephanopoulos, giftet Grey seg 21. juli 2001 med skuespilleren og regissøren Clark Gregg (The New Adventures of Old Christine). De har en datter kalt Stella sammen. Paret hadde hovedrollene i Lifetime-filmen Road to Christmas. Wikipedia

64 år
Park Won-soon (Politiker)
1956 - 2020

Park Won-soon (Sør-Korea)

Politiker, borgermester, advokat

Født:
26. mars 1956 (64 år siden)

Døde:
9. juli 2020 (64 år)

Park Won-soon var en sørkoreansk advokat og liberal politiker.

Han ble den 26. oktober 2011 valgt til borgermester i Seoul. Han stilte som uavhengig kandidat, men med støtte fra opposisjonspartiene i landets parlament, Det demokratiske partiet og Demokratisk arbeiderparti.

Valget ble ansett som et stort nederlag for det regjerende konservative partiet Det store nasjonalpartiet. Partiets senere kandidat til presidentvalget i 2012, Park Geun-hye, hadde åpent støttet partiets kandidat, Na Kyung-won. En av opposisjonens mulige presidentkandidater, IT-gründeren Ahn Cheol-soo, støttet Park Won-soon. Det demokratiske partiet støttet Park Won-soon ettersom en ikke klarte å nominere en kandidat fra eget parti. Park kunne dessuten enklere selges inn som uavhengig, ettersom han ikke var medlem i noe parti.

I forkant av parlamentsvalget i Sør-Korea i april 2012 meldte Park seg inn i opposisjonspartiet Det demokratiske enhetspartiet.

Park ble gjenvalgt som borgermester i Seoul i juni 2014 og i juni 2020.

Park var en av grunnleggerne til Chamyeoyeondae (engelsk: People's Solidarity for Participatory Democracy), en ikke-statlig organisasjon som fremmer demokrati og menneskerettigheter i Sør-Korea.

Han var også kjent for å ha vært en advokatene til en kvinnelig student som vant landets første sextrakaseringssak- mot en politimann i Bucheon i 1986. Wikipedia

59 år
Teddy Pendergrass (Sanger)
1950 - 2010

Teddy Pendergrass (USA)

Sanger, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore DeReese Pendergrass sr.

Født:
26. mars 1950 (70 år siden)

Døde:
13. januar 2010 (59 år) (10 år siden)

Theodore DeReese «Teddy» Pendergrass sr. var en amerikansk R&B/soul-sanger og låtskriver. Han var også kjent under navnene Teddy P, TP, og Teddy Bear. Pendergrass ble kjent som sanger i Harold Melvin & the Blue Notes på 1970-tallet før han gjorde solokarriere på slutten av 80-tallet.

Pendergrass ble lam fra livet og ned i en bilulykke i 1982. Wikipedia

83 år
Leonard Nimoy (Skuespiller)
1931 - 2015

Leonard Nimoy (USA)

Skuespiller, filmregissør, lyriker, skribent, musiker, fotograf, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Leonard Simon Nimoy

Født:
26. mars 1931 (89 år siden)

Døde:
27. februar 2015 (83 år) (5 år siden)

Leonard Simon Nimoy var en fire ganger Emmy-nominert amerikansk skuespiller, regissør, manusforfatter, poet, musiker og fotograf. Han var best kjent for rollen som «Spock» i science fiction-serien Star Trek, samt flere påfølgende filmer. Wikipedia

70 år
Gregory Corso (Lyriker)
1930 - 2001

Gregory Corso (USA)

Lyriker, romanforfatter, skribent

Født:
26. mars 1930 (90 år siden)

Døde:
17. januar 2001 (70 år) (19 år siden)

Gregory Corso var en amerikansk dikter, den yngste i kjernen av beat-bevegelsen. Wikipedia

100 år
Joan Harris (Ballettsjef)
1920 - 2020

Joan Harris (Storbritannia)

Ballettsjef, danser

Født:
26. mars 1920 (100 år siden)

Døde:
28. august 2020 (100 år)

Joan Harris var utdannet hos Vera Volkova, Stanislav Idzikowski, Audrey de Vos og Dame Ninette de Valois. Harris var tilknyttet Saddlers Wells Theatre i London fra debuten i 1935 og frem til 1947, med unntak av krigsårene 1940-45 da hun var solodanserinne ved International Ballet Company, som turnerte i England.

Fra 1947 til 1954 hadde hun oppgaver i flere filmproduksjoner, blant annet som assisterende ballettmester og solodanserinne i filmen The Red Shoes (1948), som koreografassistent for ballett- og eventyrfilmen The Tales of Hoffmann (1951) og som ballettassistent for Gene Kelly i filmen Invitation to the Dance (1956).

I årene 1954 til 1961 var Joan Harris ballettmester og ballettdirektør for Bayerische Staatsoper i München.

Joan Harris var ballettsjef i Den Norske Opera fra 1961 til 65. Kompaniet ble under henne bygget ut med corps de ballett, og hun skapte et repertoar som viste frem de norske dansernes særpreg, stil og personlighet. Hun hentet inn koreografene Anthony Tudor og Birgit Cullberg og benyttet ny norsk musikk av Arne Nordheim og Pauline Hall.

Joan Harris bygget opp og ledet Den Norske Operas Ballettskole fra etableringen i 1965 og frem til 1987. Kveldsskolen hadde som mål å utdanne klassiske dansere til Nasjonalballetten (den gang Operaballetten). Skolens heldagslinje for dansere og pedagoger – etablert 1968 – fikk stor betydning for utviklingen av dansekunsten utenfor Den Norske Opera. En rekke ballettskoler over hele landet ble etablert av Joan Harris´ pedagogelever, og hennes studenter fra danselinjen bemerket seg i frilansmiljøet, både som dansere og koreografer.

Da Statens Balletthøgskole ble etablert i 1979, og heldagslinjen i Operaen samtidig ble lagt ned, ble Harris tilknyttet skolen. Hun var først timelærer, deretter lektor i klassisk ballett frem til 1988. I 1988 vendte hun tilbake til England med sin norske mann. Wikipedia

80 år
Carl Fredrik Diriks (Kunstmaler)
1814 - 1895

Carl Fredrik Diriks (Norge)

Kunstmaler, illustratør

Født:
26. mars 1814 (206 år siden)

Døde:
3. mars 1895 (80 år) (125 år siden)

Carl Fredrik Diriks, ofte kjent under signaturen C. F. Diriks eller kallenavnet Fyrdiriks, var en norsk tegner, illustratør og fyrdirektør. Wikipedia

Dødsfall

79 år
Margaret Millar (Forfatter)
1915 - 1994

Margaret Millar (Canada)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Margaret Ellis Sturm

Født:
5. februar 1915 (105 år siden)

Døde:
26. mars 1994 (79 år) (26 år siden)

Margaret Ellis Millar, døpenavn Margaret Ellis Sturm, var en kanadisk-amerikansk forfatter.

Millars far var borgermester i Kitchener. Hun studerte filologi, arkeologi og psykologi ved Kitchener-Waterloo Collegiate og University of Toronto. I 1938 ble hun gift med Kenneth Millar, senere best kjent som krimforfatter under pseudomymet Ross Macdonald.

I 1941 debuterte Margaret Millar med kriminalromanen The Invisible Worm. Bokens detektiv var psykiateren Paul Prye. Yrkesvalget gjenspeilte Millars interesse for psykologi, som er gjennomgående i hele forfatterskapet. Millar regnes som en foregangskvinne for den psykologiske kriminalromanen. Hun gjorde imidlertid også grundig research i det krimninaltekniske, og fulgte gjennom 40 år mordsaker fra tilskuerplass i rettssalen. Flere av hennes romaner – deribant Beast in View (1955), A Stranger in My Grave (1960) og How Like an Angel (1962) – nevnes ofte som klassikere innen kriminallitteraturen. Beast in View ble belønnet med Edgar-prisen for årets beste kriminalroman utgitt i USA i 1956, og fikk plass på H.R.F. Keatings liste over tidenes 100 beste kriminalromaner.

Da Margarets Millars ektemann Kenneth utga sin femte roman i 1949, var Margaret allerede så kjent som krimforfatter at han valgte å benytte pseduodym. Kenneth Millar er senere kjent som den hardkokte krimforfatteren Ross Macdonald og, stikk motsatt av hva han kanskje kan ha fryktet i 1949, er det Margaret som ifølge kritikere senere har kommet ufortjent i skyggen av hans suksess.

Familien Millar flyttet tidlig på 1950-tallet til California, og bosatte seg i Santa Barbara. Hjemstedet ble brukt som arena i flere av hennes senere romaner, men da med navnet San Felice eller Santa Felicia. Familielivet var, ifølge Kenneth Millar og hans biograf, ikke enkelt. Kenneth slet med depresjoner, ekteparets datter Linda utviklet etter hvert psykiske plager og et rusmiddelproblem. De fikk uønsket pressens søkelys rettet mot seg da Linda som sekstenåring kjørte ned tre fotgjengere, hvorav en døde, og deretter prøvde å ta sitt liv. I tråd med tidens vurdering av «kiosklitteratur» prøvde jorunalister å knytte Lindas problemer til foreldrenes forfatterskap. Likevel ser familien ut til å ha vært tett knyttet sammen. Etter Lindas død i 1970 gikk det seks år før Margaret Millar igjen utga en bok.

På 1960-tallet var Margaret og Kenneth Millar sterkt engasjert i naturvern. De var blant annet med på å danne California-avdelingen av bevaringsorganisasjonen National Audubon Society. Margaret Millar fikk i 1965 Los Angeles Times Woman of the Year Award for sin innsats for miljøet. I 1968 utga hun boken The Birds and Beasts Were There med observasjoner av det lokale viltlivet.

I 1981 ble Kenneth Millar diagnostisert med alzheimer. Han døde på pleiehjem i 1983. Samme år fikk Margaret Millar Mystery Writers of Americas Grand Master Award for viktige bidrag til krimgenren over lang tid samt en stor produksjon av vedvarende høy kvalitet. I 1986 ble hun av Crime Writers of Canada belønnet med Derrick Murdoch-prisen for særlig fortjenstfull innsats for kriminallitetraturen. Wikipedia

64 år
Roland Barthes (Filosof)
1915 - 1980

Roland Barthes (Frankrike)

Filosof, språkforsker, litteraturkritiker, universitetslærer, manusforfatter, semiologist, sosiolog, faglitterær forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Roland Gérard Barthes

Født:
12. november 1915 (104 år siden)

Døde:
26. mars 1980 (64 år) (40 år siden)

Roland Barthes var en fransk litteraturkritiker, litteraturteoretiker, filosof og semiotiker.

Barthes begynte sine litteraturstudier innenfor den historisk-biografiske tradisjonen, som han senere tok kraftig avstand fra. På 1960-tallet tilhørte han strukturalismen (en retning han senere betegnet som «et intellektuelt delirium»), før han beveget seg i retning av poststrukturalismen. I sine siste arbeider søkte han imidlertid igjen mot de absoluttene poststrukturalismen forkaster.

Hans kjente artikkel Bildets retorikk fra 1964 laget en ny lingvistisk retning: semiologien. Der ga han en redegjørelse for hvorfor bildet burde bli sett på som språk. Han utvidet også begrepsapparatet for analyser og annen teoretisk virksomhet.

Barthes ble påkjørt av en bil 25. februar 1980 og døde én måned senere i Paris. Wikipedia

56 år
Ludwig van Beethoven (Komponist)
1770 - 1827

Ludwig van Beethoven (Østerrike)

Komponist, pianist, dirigent, musikkpedagog, organist, virtuos, improvisator, fiolinist, musiker

Født:
16. desember 1770 (249 år siden)

Døde:
26. mars 1827 (56 år) (193 år siden)

Ludwig van Beethoven var en tysk komponist og pianist. Beethoven betraktes som en av de største komponister i musikkhistorien. Hans musikalske bidrag har inspirert generasjoner av musikere, komponister og musikkelskere.

Blant Beethovens mest kjente verker finner en femte symfoni i c-moll, kalt «Skjebnesymfonien», og den niende symfoni i d-moll, samt hans tredje symfoni «Eroica» (italiensk for «heroisk»). Hans kanskje mest kjente verk og et av de mest spilte pianostykkene noensinne er «Til Elise» (som egentlig het «Til Therese»), samt pianokonsert nr. 5 i ess-dur, som også kalles «Keiserkonserten». Beethoven var en av wienerklassisismens viktigste eksponenter, ved siden av Wolfgang Amadeus Mozart og Joseph Haydn, men ville ikke la seg ansette av noen fyrste og som fri og energisk kunstner framsto han som en eksponent for romantikkens kunstnergeni. Wikipedia

<<
26. Mars
>>