Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. Mars
Om dagen
26. Mars er dag 85 i 2019, og er i uke 13. Det er 280 dager igjen av året.
Merkedager
Festdag for erkeengelen Gabriel
Historie
Wikipedia_26-3.2009
10 år siden
Wikipedia
2009: Arne Bendiksen dør av hjertesvikt, 82 år gammel
Arne Joachim Bendiksen var en norsk sanger, musiker, orkesterleder, låtskriver og plateprodusent.

Bendiksen er den eneste i norsk platebransje som har tatt vare på alle masterbånd, og hans unike samling er donert til Nasjonalbiblioteket.

Han hadde på 1950- og 1960-tallet stor innflytelse i norsk populærmusikk, først som medlem av gruppen The Monn Keys, og senere som solist og låtskriver for andre artister. Sine første plater som solist spilte han inn for Philips.

I tillegg til å skrive egne sanger, oversatte Arne Bendiksen mange utenlandske slagere til norsk. I tillegg deltok han også i Melodi Grand Prix en rekke ganger, både som artist, komponist og dirigent. Han mottok juryens hederspris under Spellemannprisen 1995 og vant Gammleng-prisen i klassen veteran i 1992.

Gjennom sitt arbeid i Egil Monn-Iversen A/S, der han også var medeier, var han delaktig i lanseringen av kjente artister som Hanne Krogh, Wenche Myhre og Kirsti Sparboe.

I Eurovision Song Contest 1964 fremførte han Norges bidrag «Spiral». Melodien var skrevet av Sigurd Jansen og teksten var skrevet av Egil Hagen. Da avstemningen var over, hadde den fått seks poeng og havnet på åttendeplass blant 16 deltakere.

Samme år overtok Arne Bendiksen majoriteten av aksjene i selskapet Egil Monn-Iversen A/S, og drev det videre under det nye navnet Arne Bendiksen AS. Selskapets primæraktivitet var plateutgivelser. Utover 70-tallet ble Bendiksens repertoarutvalg mer og mer populært, og i 1981 fikk selskapet større overskudd enn noen gang tidligere. I 1982 ble han utsatt for kjempesvindel fra Electro Union, som overtok hans selskap, og lot det gå konkurs i 1983. Svindelen ble utførlig dokumentert av økonomitidsskriftet Farmand, uten å bli motsagt fra noen part. I stedet for å gå til en langvarig og kostbar prosess mot advokater som kunne alle triksene, kjøpte han både sitt studio og sin katalog tilbake fra Electro Unions bo. Selskapet navn er nå Arne Bendiksen Records AS.

Bendiksens hovedinteresse har alltid vært den gode melodi som er lett å synge og lett å huske, gjerne med en enkel, humoristisk tekst, og han ledet til det siste en kampanje for å få NRK til å spille mer musikk av denne typen. Rock og underliggende genre har aldri vært Bendiksens hovedinteresse, selv om han spilte bass på en plate med Per Asplin som i ettertid regnes som en av Norges første rock-relaterte utgivelser, men for eksempel «La meg være ung» fra 1964 er en teen-beat-klassiker, og hans «Afrotid» fra 1974 er gjenutgitt flere ganger og klassifisert som funk.

Bendiksen skrev melodiene til Chat Noirs familieforestilling Davy Crockett (1962) med tekst av Bjørn Sand. Bendiksen spilte tittelrollen. Wikipedia
Wikipedia_26-3.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: En seks etasjers høy boligblokk i Ålesund sentrum kollapser
Ålesundraset var et ras som skjedde i 03.30-tiden onsdag morgen 26. mars 2008, da en fjellvegg raste ut og traff en boligblokk i Volsdalen-området av Sunnmørs-byen.

Møre og Romsdal er et av landets mest ras- og skredutsatte fylker, og i 2006 gjennomførte Fylkesmannen en totalkartlegging av alle skred- og flomutsatte områder i fylket. Den mest vanlige bergarten på Sunnmøre er gneis, noe også fjellet bak boligblokken i Fjelltunvegen består av.

Byggingen av boligblokken startet i 2002, og den ble godkjent for innflytting så sent som i februar 2004 av Ålesund kommune.

En fjellvegg bak en boligblokk i Fjelltunvegen 31 i Ålesund raste ut, og inn i boligblokken foran. Hele konstruksjonen ble forskjøvet syv-åtte meter fram og de to nederste etasjene raste sammen. Huset traff så en nedgravd propantank, derav ble det utviklet brann med en sterk røykutvikling som førte til en svært liten sannsynlighet for å finne flere overlevende i bygningen. Et nytt ras i 08.00-tiden forverret situasjonen ytterligere, og store deler av nabolaget ble evakuert.

20 personer var inne i bygget da det begynte å rase. 15 personer ble fraktet til sykehus, der to personer fikk medisinsk behandling, mens fem var savnet og fryktet omkommet. To av de savnede ble funnet og bekreftet omkomne. NTB meldte dagen etter ulykken at de savnede var to enslige personer som bodde i hver sin leilighet, et samboerpar og datteren til et ektepar som bodde i bygget.

Det lokale brannvesenet sendte inn to brannfolk i bygget, som klarte å berge en skadd og fastklemt person fra ruinene. Politiet og redningsmannskapene skal ikke ha registrert flere livstegn fra noen av de savnede i løpet av dagen. Cirka 25 personer fra brannvesenet i Oslo og Ålesund var med i redningsarbeidet.

Politiet har i ettertid fryktet at hele huset skal rase sammen, blant annet som følge av flere ras og fordi varmeutviklingen som følge av brannen svekker konstruksjonen ytterligere. Videre har det vært frykt for at en seks kubikkmeter stor propantank som er nedgravd på utsiden av bygningen skal eksplodere, noe som har medført at et område på 500 meter i diameter fra bygningen er evakuert. Nærmere 40 bygninger i området ble evakuert, og mellom 500 og 1000 personer måtte evakueres.

Utover dagen utviklet brannen seg, og spredde seg til 3. etasje av det sammenraste bygget, noe som medførte større vansker for rednings- og slukkearbeidet, samt økte risikoen for eksplosjon i propantanken. Wikipedia
Wikipedia_26-3.1812
207 år siden
Wikipedia
1812: Et jordskjelv ødelegger byen Caracas i Venezuela
Caracas er hovedstad i Venezuela. Byen ligger nord i landet, nært Det karibiske hav. I 2004 hadde den en befolkning på 1,7 millioner innbyggere. Med omkringliggende byer og tettsteder er befolkningen 3,6 millioner.

Et jordskjelv ødela Caracas den 26. mars 1812. Myndigheten i byen forklarte at dette var Guds hevn mot dem som gjorde opprør mot den spanske kronen. Wikipedia
<<
26. Mars
>>