Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Mars

Om dagen

11. Mars er dag 71 i 2024, og er i uke 11. Det er 295 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 11. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2011: Fukushima-ulykken inntraffer da sentrale elektriske rom blir oversvømt av en tsunami

Fukushima-ulykken var en atomulykke på Fukushima I kjernekraftverk i Japan. Ulykken inntraff den 11. mars 2011 etter at sentrale elektriske rom ble oversvømt etter et jordskjelv og en påfølgende tsunami. Frem til atomreaktorene ble stabilisert hadde det oppstått kjernefysisk nedsmelting ved tre av anleggets seks atomreaktorer. Atomulykken har blitt klassifisert som INES 7 og er den nest verste atomulykken som har funnet sted, kun forbigått av Tsjernobyl-ulykken i 1986. Wikipedia
18 år siden

2006: Slobodan Milosevic blir funnet død på cellen sin i haag

Slobodan Milošević, på norsk ofte skrevet Milosevic, var en serbisk politiker og statssjef. Mellom 1989 og 1997 var han serbisk president og fra 1997 til 5. oktober 2000 president for Den føderale republikken Jugoslavia. Milošević ledet Serbias sosialistiske parti (Socijalistička partija Srbije) fra stiftelsen i 1990 til 2001. Milošević var anklaget for omfattende krigsforbrytelser under disse krigene. Han døde før rettssaken var fullført.

Under Kosovokrigen i 1999 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Halvannet år senere ble han også tiltalt for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia og folkemord i Bosnia. I 2000 førte massedemonstrasjoner til at han måtte gå av, etter først å ha nektet å akseptere valgnederlaget. Han ble arrestert av jugoslavisk politi etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og maktmisbruk den 31. mars 2001. 28. juni samme år ble han utlevert til FN, og satt i varetekt i krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag i Nederland mens saken mot ham pågikk. Det var i alt over 60 tiltalepunkter som inkluderte folkemord, etnisk rensning og massevoldtekter begått under Jugoslavia-krigene i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Han erklærte seg uskyldig og førte sin egen sak. Som del av sitt forsvar, hevdet han at særlig Tysklands liberale utenriksministre Genscher og Kinkel og Vatikanet stod bak en konspirasjon mot serberne, og påsto at FNs krigsforbryterdomstol var «illegal».

Milošević ble 11. mars 2006 funnet død på cellen i Haag. Han hadde hatt hjerteproblemer og høyt blodtrykk, og obduksjonen viste at han døde av hjerteinfarkt. Han hadde blitt nektet å reise Moskva for legebehandling fordi krigsforbryterdomstolen anså det som sannsynlig at han ville flykte. FNs sjefsanklager Carla del Ponte beklaget Miloševićs død fordi hans ofre dermed ikke fikk se ham dømt. Wikipedia
42 år siden

1982: Twin Otter-ulykka ved Gamvik finner sted, der 15 mennesker mister livet

Mehamn-ulykken var en flyulykke som involverte en de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter drevet av Widerøe. Flyet styrtet i Barentshavet ved Gamvik 11. mars 1982 klokken 13:27. Alle femten ombord omkom. De fire offisielle undersøkelsene fant ut at ulykken ble forårsaket av strukturell kollaps av flyhalen grunnet turbulens. En mekanisk svikt i høyderorkontrollene førte til at pilotene mistet kontroll over flyets pitch. Deretter mistet flyet høyde, og pilotene kunne ikke justere flyets høyde for å motvirke dette.

Ulykken fant sted samtidig som en av NATOs militærøvelser, innenfor en uerklært no-flysone for militære fly. En redningsaksjon ble satt i gang og flyvraket ble funnet 13. mars. Hele flyet og alle uten om en av de omkomne ble funnet. Den første offisielle undersøkelsen ble avsluttet 20. juli 1984. Wikipedia
202 år siden

1822: Galnemåndagen, var en orkan som herjer Vestlandet, der minst 300 mistet livet

Galnemåndagen brukes på Vestlandet om en orkan som nådde kysten fra sørvest om morgenen mandag 11. mars 1822. Den krevde etter det vi kjenner til flere menneskeliv enn noe annet uvær i denne landsdelen.

Kirkebøkene oppgir 157 omkomne, og andre dokumenter ytterligere 13. I tillegg forekommer antagelig mørketall. Muntlige overleveringer tyder på at 300 omkom på havet. Det store antallet dødsofre skyldes at orkanen kom hurtig, uten varsel, da det ikke fantes værvarsel på denne tiden, mens et rikt sildefiske hadde trukket til seg hundrevis av fiskebåter som befant seg ute i havgapet. På den tiden brukte fiskerne små, åpne båter, med årer og seil. Kanskje de også trodde at våren var kommet med roligere vær, og derfor ikke regnet med et så kraftig uvær. I forhold til katastrofens omfang er øyenvitneskildringer og andre opplysninger om orkanen svært sparsomme. Vi kjenner øyenvitneskildringer fra tre menn: Sognepresten i Kvinnherad, Peder Harboe Hertzberg (1775-1830), bonden og politikeren Ingebret Gulliksen fra Klepp – og forbryteren Gjest Baardsen, som satt hos en lensmann på Byrknesøyna i Gulen. Wikipedia

Fødsler

53 år
Johnny Knoxville (Skuespiller)
1971

Johnny Knoxville (USA)

Skuespiller, skribent, manusforfatter, forretningsdrivende, stunt performer, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Philip John Clapp

Født:
11. mars 1971 (53 år)

Johnny Knoxville er en amerikansk skuespiller og komiker. Knoxville er mest som kjent som opphavsmannen og lederpersonen i TV-serien Jackass på MTV.

Knoxville flyttet til California for å bli skuespiller etter å ha fullført high school i 1989. Han deltok i noen reklamefilmer og som statist.

Knoxvilles karrière tok først av etter at han sendte en artikkel om å teste selvforsvarsutstyr på seg selv til Jeff Tremaines skateboardmagasin Big Brother. Stuntet ble filmet og dette førte til starten på Jackass-serien.

Knoxville giftet seg med Melanie Cates i 1995, de fikk et barn sammen og skilte seg i 2009. Han giftet seg med Naomi Nelson i 2010 og de har to barn sammen. Wikipedia

62 år
Qasem Soleimani (Generalmajor)
1957 - 2020

Qasem Soleimani (Iran)

Generalmajor, militær, offiser

Født:
11. mars 1957 (67 år siden)

Døde:
3. januar 2020 (62 år) (4 år siden)

Qasem Soleimani var generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og mellom 1998 og 2020 sjef for Quds-styrken, en divisjon primært ansvarlig for internasjonale militære og hemmelige operasjoner. Wikipedia

72 år
Vigdis Giltun (Politiker)
1952

Vigdis Giltun (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vigdis Karen Giltun

Født:
11. mars 1952 (72 år)

Vigdis Karen Giltun er en norsk politiker (Frp). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 2005 og gjenvalgt i 2009.

Giltun er utdannet som teknisk tegner fra Oslo Elementærtekniske skole, årene 1969–71 og har arbeidet i en rekke firma som teknisk tegner, blant dem Asea – Per Kure, Manpower, Skuteng og Aker Element. Giltun tok fagbrev som ortopeditekniker i 1999 og arbeidet for SunChris Ortopediske fra 1992 til 2003.

Giltun har vært medlem av kommunestyrene i Onsøy og Fredrikstad. Wikipedia

49 år
Douglas Adams (Forfatter)
1952 - 2001

Douglas Adams (Storbritannia)

Forfatter, dramatiker, manusforfatter, romanforfatter, barnebokforfatter, science fiction-forfatter, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Douglas Noël Adams

Født:
11. mars 1952 (72 år siden)

Døde:
11. mai 2001 (49 år) (23 år siden)

Douglas Noël Adams var en innflytelsesrik britisk sciencefictionforfatter, kjent for sitt arbeid med Doctor Who, Haikerens guide til galaksen og romanene om den holistiske detektiven Dirk Gently. Samtlige bøker er gjennomsyret av ordspill, talentfull lek med språket og en til tider obskur humor.

Adams har også produsert en rekke teksteventyrspill.

Douglas Adams var en miljøvernsaktivist og beskrev seg selv som en «radikal ateist». Den kjente biologen og forfatteren Richard Dawkins møtte sin kone gjennom vennskap med Adams og dediserte boken Gud – en vrangforestilling til vennen. I boken beskriver Dawkins hvordan Adams kom fram til sin forståelse av evolusjon. Douglas Adams var en teknologisk entusiast og skrev om fenomener som e-post og Usenet før de ble allment kjent. Siste delen av livet var han en ettertraktet foreleser om temaer som teknologi og miljø.

Til minne om Adams feires håndkledagen hver 25. mai. Ifølge en av bøkene til Adams er et håndkle en av de mest nyttige gjenstandene en haiker kan ha med på reise gjennom universet. Wikipedia

74 år
Bobby McFerrin (Jazzmusiker)
1950

Bobby McFerrin (USA)

Jazzmusiker, sanger, dirigent, beatboxer

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Keith McFerrin Jr.

Født:
11. mars 1950 (74 år)

Bobby McFerrin er en amerikansk sanger som driver med jazz-inspirert a cappella. Han er særskilt kjent for sin vokal-improvisasjon. I de senere år har han gjort seg bemerket som dirigent. Hans sang «Don't Worry, Be Happy» var en nummer en-hit i USA i 1988. McFerrin har jobbet sammen med instrumentale musikere som pianistene Chick Corea og Herbie Hancock og cellist Yo-Yo Ma. McFerrin er bl.a. kjent for å ha et spennvidde på stemmen på fire oktaver, og for å bruke stemmen til å lage lyder og effekter. Han kan f.eks. etterligne både trommer og bass samtidig.

I tillegg til hans vokalist-karriere, ble McFerrin 1993 ansatt i Saint Paul Chamber Orchestra, med ansvar for den kreative delen.

Bobby McFerrin har blitt sett på som mannen som ikke kan gjøre feil. Alle hans plater har vært ulik den forrige. Han er en stor fan av improvisasjon, og blir i denne sammenhengen sett på som et musikalsk unikum.

Bobby McFerrin var festivalartist under Olavsfestdagene i 2008. Wikipedia

79 år
Sylfest Lomheim (Språkviter)
1945

Sylfest Lomheim (Norge)

Språkviter, oversetter, lingvist, politiker, filolog, debattant

Født:
11. mars 1945 (79 år)

Sylfest Lomheim er en norsk språkviter, oversetter og debattant. Han er professor i norsk og oversettelse ved Universitetet i Agder og var i perioden 2004–2010 den første direktøren for Språkrådet, statens kompetansesenter i språkspørsmål. Lomheim har også vært statssekretær i Barne- og familiedepartementet. Wikipedia

81 år
Rolf Groven (Kunstmaler)
1943

Rolf Groven (Norge)

Kunstmaler

Født:
11. mars 1943 (81 år)

Rolf Dagfinn Groven er en norsk bildekunstner fra Fræna i Møre og Romsdal. Han er utdannet innen byplanlegging, arkitektur og kunst, og slo gjennom som kunstner med bildet «Rolv Wesenlund og Mona Lisa» i 1971.

Mange av bildene bærer preg av et politisk standpunkt som hører til hos miljøvernbevegelsen, for eksempel «Oljeferden i Hardanger» (1975) og «Bruer og ferge», som begge er malt fritt etter Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger», og «Alta» (1980). Også motstand mot EU kan leses i flere av Grovens bilder.

Groven har flere ganger provosert kraftig med sin politiske kunst. I 1999 ble det oppstyr over maleriet «Kinder, Kirche, Küche». Dette maleriet viser blant annet statsminister Kjell Magne Bondevik i en badestamp sammen med Carl I Hagen, og et spedbarn med Vidar Kleppes ansikt som sitter på fanget til den nakne Valgerd Svarstad Haugland. Dette bildet ble refusert fra Høstutstillingen i 1999.

Rolf Groven var tidligere gift med Gro Isachsen. De har et barn sammen. Wikipedia

84 år
Svein Alsaker (Politiker)
1940

Svein Alsaker (Norge)

Politiker, dommer, friidrettsutøver

Født:
11. mars 1940 (84 år)

Svein Alsaker er en norsk politiker (KrF). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1977–1981 og 1981–1985 og møtte fast som representant fra 1983 til 1985 for Asbjørn Haugstvedt.

Han var fylkesmann i Finnmark fra 1993 til 1998 og var fylkesmann i Hordaland fra 1998 til 2010. Han er utdannet jurist og har før han ble politiker arbeidet som både byrettsdommer og statsadvokat. Wikipedia

85 år
Kåre Kristiansen (Politiker)
1920 - 2005

Kåre Kristiansen (Norge)

Politiker, driftsdirektør

Fullt navn / Fødenavn:
Kåre Gulbrand Kristiansen

Født:
11. mars 1920 (104 år siden)

Døde:
3. desember 2005 (85 år) (18 år siden)

Kåre Gulbrand Kristiansen var en norsk politiker (KrF). Han var politisk aktiv fra 1951 til 1999, både på lokalplan og riksplan. Han tilhørte den konservative fløyen av partiet og markerte seg som en Israel-venn, abortmotstander og EU-tilhenger. Han vakte oppmerksomhet over hele verden da han i 1994 trakk seg fra Den norske Nobelkomite i protest mot at fredsprisen ble tildelt PLO-leder Yasir Arafat. Han markerte seg som en kompromissløs forsvarer av staten Israel og var tilsvarende kritisk til PLO - og Arafat i særdeleshet. Han anerkjente samtidig at få folk hadde lidd så mye som det palestinske. Kristiansen var formann i Kristelig Folkepartis Ungdom fra 1955 til 1956, og formann i Kristelig Folkeparti i periodene 1975–1977 og 1979–1983.

Kristiansen representerte høyresiden i KrF og beskrev seg selv som verdikonservativ. På slutten av 1980- og 1990-tallet gikk han hardt ut mot det han mente var en venstredreining av partiet. Wikipedia

79 år
Harold Wilson (Statsminister)
1916 - 1995

Harold Wilson (Storbritannia)

Statsminister, politiker, baron, esperantist, statistiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Harold Wilson

Født:
11. mars 1916 (108 år siden)

Døde:
24. mai 1995 (79 år) (29 år siden)

James Harold Wilson, baron Wilson av Rievaulx, var en britisk Labour-politiker som var statsminister i Storbritannia fra 1964 til 1970 og igjen fra 1974 til 1976. Wikipedia

75 år
Joseph Licklider (Datapioner)
1915 - 1990

Joseph Licklider (USA)

Datapioner, Informatiker, psykolog, artificial intelligence researcher

Født:
11. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
26. juni 1990 (75 år) (34 år siden)

Joseph Carl Robnett Licklider, kjent som bare J.C.R. eller Lick, var en av de viktigste personlighetene innen datavitenskapen og datahistorien generelt. Han er trolig best kjent som opphavsmannen til kunstig intelligens, men var også en viktig brikke i utviklingen av moderne databehandling, tidsdeling og Internett. Licklider var utdannet sivilingeniør og psykolog, noe som var en uvanlig kombinasjon før i tiden.

I 1950 gikk Licklider fra Harvard University til Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor han fikk skikkelig kjennskap til datamaskiner for første gang. Han begynte å arbeide på SAGE-prosjektet, som hadde som mål å lage et datastyrt luftforsvarssystem. I 1960 skrev Licklider sin berømte artikkel som tok for seg behovet for en enklere kommunikasjon mellom datamaskinene og brukerne. Selv om Licklider blir kreditert som opphavsmannen til kunstig intelligens og kybernetikk, trodde han aldri selv at mennesket noen gang kunne bli erstattet av datamaskiner eller roboter.

De første idéene om et globalt datanettverk ble formulert av Licklider ved MIT i august 1962 i en serie med artikler som tok for seg konseptet om et «galaktisk nettverk». Disse artiklene tok for seg nesten alt som Internett er i dag. I oktober samme år ble Licklider utnevnt som sjef for avdelingen som håndterte informasjon i DARPA-prosjektet, et prosjekt underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet. Kort tid etter hadde han overbevist Ivan Sutherland, Bob Taylor og Lawrence G. Roberts om hvor viktige konseptene han hadde beskrevet var.

I 1968 ble Licklider direktør for Project MAC-prosjektet ved MIT, som han hadde sørget for bevilgninger til mens han jobbet for DARPA-prosjektet. Project MAC produserte både det første tidsdelte datasystemet, CTSS, og en av de første oppkoblede installasjonene med utviklingen av Multics i 1965, som var en forløper til det Unix-baserte operativsystemet som ble utviklet ved Bell Labs av Ken Thompson og Dennis Ritchie i 1970. Mange av Lickliders visjoner er altså fremdeles med oss i dag, spesielt med tanke på utviklingen av World Wide Web og Internett generelt. Wikipedia

82 år
Kjell Bondevik (Politiker)
1901 - 1983

Kjell Bondevik (Norge)

Politiker, historiker, faglitterær forfatter, universitetslærer, journalist

Født:
11. mars 1901 (123 år siden)

Døde:
21. desember 1983 (82 år) (40 år siden)

Kjell Olsson Bondevik var en norsk politiker (KrF) og folklorist. Han var stortingsmann for Rogaland 1950–65, Kristelig Folkepartis nestformann 1955–61 og parlamentarisk leder 1961–1965.

Videre var han sosialminister i John Lyngs regjering i 1963, og kirke- og undervisningsminister i Per Bortens regjering 1965–71. Etter at Bortens regjering gikk av den 2. mars 1971 på grunn av «lekkasjesaken» om EF, og Høyres John Lyng ble uaktuell som statsministerkandidat, fikk Bondevik den 6. mars i oppdrag å danne en ny firepartiregjering bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Forhandlingene tok til mandag den 8. mars.

Da han den 9. mars 1971 måtte gi opp, gikk han på direktesendt fjernsyn med denne uttalelsen:

«Eg er djupt såra og vonbroten over at Senterpartiet, som gjekk sterkt inn for å få meg til å prøva å skipa ei ny regjering, mot mitt personlige ynskje, ikkje sa greitt ifrå om sitt standpunkt. Serleg er det leitt at Senterpartiet gav dei andre partia grunn til ein optimisme som det viste seg ikkje å vera grunnlag for. Alle representantane frå dei andre partia rekna med at det var skapt eit akseptabelt grunnlag som alle burde kunne ha stått på, men det viste seg altså ikkje å vera tilfelle. Når eg tenkjer på alle dei sakene som samarbeidsregjeringa har gjennomført i dei siste fem åra, og nye – som ein kunne ha fått gjennomført – gjev eg uttrykk for djup sorg over det som no har hendt.»

I følge politiske kilder frigitt fra Riksarkivet var det ikke Senterpartiets skyld at regjeringsforhandlingene strandet på borgerlig side etter Borten-regjeringens fall i 1971. Sp sto ved sine løfter om å fungere som støtteparti for en trepartiregjering av KrF, Venstre og Høyre. Men kong Olav V var av en annen mening. Hvis de ikke kunne enes om noen flertallsregjering, var det bedre å få basert en ny regjering på det størst mulige mindretall, som ville bety at Arbeiderpartiet fikk danne regjering. Kåre Willoch bekreftet dette i et intervju med ABC Nyheter. Det var spesielt, men situasjonen var også spesiell. Willoch har heller ikke i ettertid ønsket å kritisere kongen for å legge politiske føringer, men mente det på bakgrunn av den betente situasjon ble utøvd «en riktig forståelse av parlamentarismen».

Under andre verdenskrig ble han arrestert i forbindelse med læreraksjonen i 1942 og ble sendt til Kirkenes.

Kjell Bondevik var onkel til senere statsminister Kjell Magne Bondevik og far til senere biskop Odd Bondevik. Wikipedia

72 år
Frederik IX av Danmark (Konge av Danmark)
1899 - 1972

Frederik IX av Danmark (Danmark)

Konge av Danmark

Født:
11. mars 1899 (125 år siden)

Døde:
14. januar 1972 (72 år) (52 år siden)

Frederik IX (Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg) var Danmarks konge 1947–1972. Hans valgspråk var Med Gud for Danmark.

Frederik IX var eldste sønn av Christian X og Dronning Alexandrine, han ble født 11. mars 1899 på Sorgenfri slott. Han var konge av Danmark fra 1947 til 1972.

I 1922 forlovet han seg med den greske prinsesse Olga, men forlovelsen ble hevet etter noen få måneder. 24. mai 1935 giftet han seg med prinsesse Ingrid av Sverige i Storkyrkan i Stockholm. Ingrid var datter av kronprins Gustav Adolf, den senere Gustav VI Adolf av Sverige (1882–1973), og kronprinsesse Margaretha (1882-1920). Dronning Ingrid lærte raskt dansk og spesielt til å elske Sønderjylland. Gråsten slott ble innrettet som kronprinsparets sommerbolig. 16. april 1940, kun syv dager etter den tyske invasjonen fikk paret sitt første barn, Margrethe. Den lille prinsessen ble straks et lyspunkt i en mørk tid. Under okkupasjonen så københavnerne ofte kronprinsparet spasere rundt i hovedstaden med barnevogn eller syklende – et symbol og samlingspunkt for den danske befolkningen. Deretter fikk de 29. april 1944 prinsesse Benedikte (gift med prins Richard til Sayn-Wittgenstin-Berleburg) og den 30. august 1946 prinsesse Anne-Marie (gift med Konstantin II av Hellas, sønn av kong Paul I og dronning Frederikke).

I motsetning til sine forgjengere valgte Fredrik IX å gjøre karriere innen sjøforsvaret i stedet for hæren, og i 1945 ble han utnevnt til kontreadmiral. Han elsket livet på sjøen, og som en riktig sjømann var han selvfølgelig rikt tatovert. Utover tilbøyeligheten for sjøen så hadde han en stor forkjærlighet for musikk. Ved flere tilfeller svingte han dirigentstokken over Det Kongelige Kapel, Radiosymfoniorkestret, Tivolis Symfoniorkester og Den kongelige Livgardes Musikkorps. Profesjonelle musikere uttalte den største beundring for kongens musikalitet og hans evner som orkesterleder og musiker.

Under okkupasjonsårene var kronprinsparet meget aktive for å styrke det danske. Senere ble det flere reiser rundt om i Danmark samt til Færøyene og Grønland. I sin nyttårstale hadde kongen alltid med en hilsen til sjøfolkene. Med kongeskipet Dannebrog har paret formelig besøkt hver havn i Danmark. Kongen likte også godt å dra på jakt og det ble arrangert mange jakter fra jakthytta i Trend. Utover dette var Fredensborg og Gråsten slott kongefamiliens foretrukne oppholdssteder.

Da kongeparet ikke fikk en sønn, skulle tronen etter daværende tronfølgelov gå til kongens yngre bror, arveprins Knud og deretter til hans eldste sønn, Ingolf. I en del år hadde Folketinget en grunnlovsendring, men hadde så langt veket tilbake fordi vedtaket krevde at et flertall på 45% av befolkningen måtte stemme ja. Samtidig var det et folkelig press for å få innført kvinnelig arvefølge da det ikke var noen utsikt til at kongeparet fikk en sønn. Daværende danske statsminister Erik Eriksen fikk den lyse innfallet å ta med kvinnelig arvefølge i grunnlovsendringen, så det trolig ville være enklere å få den vedtatt. På tross av anbefalinger fra stort sett hele Folketinget, og tross kongehusets store popularitet, ble grunnloven kun vedtatt med 46% av de stemmeberettigede velgerne. Samtidig ble prosenten satt ned til 40 prosent. Uten den kvinnelige arvefølgen ville det neppe lyktes å få forslaget igjennom, og med Tronfølgeloven av 1953 ble prinsesse Margrethe den første i arvefølgen.

Kong Fredrik IX døde 14. januar 1972 etter et kort tids sykeleie og ble gravlagt i Roskilde domkirke.

Fredrik IX var med sitt varme og folkelige vesen i høy grad med på å bryte ned/redusere avstanden mellom kongefamilien og den alminnelige befolkningen. Daværende statsminister Jens Otto Krag utropte hans datter Margrethe II til Danmarks Dronning. Regjeringen inngikk en avtale med Dronning Ingrid at hun kunne fungere som riksforstander. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Hal Blaine (Trommeslager)
1929 - 2019

Hal Blaine (USA)

Trommeslager, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Harold Simon Belsky

Født:
5. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
11. mars 2019 (90 år) (5 år siden)

Hal Blaine var en amerikansk trommeslager, særlig kjent som studiomusiker. Han spilte trommer på plateinnspillinger med et stort antall svært kjente artister, blant andre Frank Sinatra, Elvis Presley og The Beach Boys. Han markerte seg først som trommeslager i Phil Spectors faste studiogruppe, «The Wrecking Crew».

Som 25-åring spilte han trommer i Count Basies storband. Senere slo han seg ned i Los Angeles og begynte å livnære seg som studiomusiker. Den mest suksessrike del av hans karriere var fra tidlig i 1960-årene til midt i 1970-årene. Han deltok på mange tusen innspillinger, og blir ofte omtalt som verdens mest produktive trommeslager.

I 1990 publiserte han en selvbiografisk bok med tittelen Hal Blaine and the Wrecking Crew: The Story of the World's Most Recorded Musician, der han hevdet å være verdens «oftest innspilte» musiker.

I 2000 ble han tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

54 år
Olaug Grønseth Granli (Politiker)
1958 - 2012

Olaug Grønseth Granli (Norge)

Politiker, ordfører, hjelpepleier

Født:
6. mars 1958 (66 år siden)

Døde:
11. mars 2012 (54 år) (12 år siden)

Olaug Grønseth Granli var en norsk lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet. Hun var ordfører i Gol i Buskerud fra 2007 til sin bortgang. Hun satt i kommunestyret i to perioder før hun ble ordfører og har også vært medlem av formannskapet. Granli var hjelpepleier av utdannelse. Wikipedia

72 år
Lars Erstrand (Jazzmusiker)
1936 - 2009

Lars Erstrand (Sverige)

Jazzmusiker

Født:
27. september 1936 (87 år siden)

Døde:
11. mars 2009 (72 år) (15 år siden)

Lars Erstrand var en svensk jazzmusiker (vibrafon), av Benny Goodman gitt tilnavnet «The Miracle of Sweden».

Han spilte tidlig i kvartett med Ove Lind klarinett, Ulf Johansson-Werre piano og Björn Sjödin trommer og var senere med i Ove Linds kvintett. Internasjonalt turnerte han med bl.a. Benny Goodman på 1970-tallet. I trio med Jan Lundgren piano og Hans Backenroth bass, samt kvartett med tillegg av trommeslager Leif Dahlberg, ga han ut flere plater på Opus 3.

På norske Gemini Records har han den senere tid utgitt International all stars at Uttersberg '98 (1999), Lars Erstrand Kvartett with Jan Allan & Varren Vache (2000), At Gallery Astley (2002), Two sides of, Lars Erstrand & Rebecca Kilgore (med Hans Backenroth bass, Jan Lundgren piano og Joe Ascione (2003), med Antti Sarpila Quartet spilte han på We've got a heartful of music (2004) og A sailboat in the moonlight (2004). «Lars Erstrand Four» bestod av Bertil Fernquist gitar, Arne Wilhelmsson bass og Björn Sjödin trommer; og turnerte bl.a. i Oslo med musikk av Lionel Hampton. Wikipedia

64 år
Slobodan Milosevic (Politiker)
1941 - 2006

Slobodan Milosevic (Serbia)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Slobodan Milošević

Født:
20. august 1941 (82 år siden)

Døde:
11. mars 2006 (64 år) (18 år siden)

Slobodan Milošević, på norsk ofte skrevet Milosevic, i kyrillisk skrift Слободан Милошевић) var en serbisk politiker og statssjef. Mellom 1989 og 1997 var han serbisk president og fra 1997 til 5. oktober 2000 president for Den føderale republikken Jugoslavia. Milošević ledet Serbias sosialistiske parti (Socijalistička partija Srbije) fra stiftelsen i 1990 til 2001. Milošević var anklaget for omfattende krigsforbrytelser under disse krigene. Han døde før rettssaken var fullført.

Ved en senere rettssak mot Ratko Mladić ble Mladic dømt for medvirkning til folkemord, mens Serbia ble dømt for å ha unnlatt å stanse folkemordet i Srebrenica uten at Serbia ble dømt for direkte ansvar for folkemordet.

Under Kosovokrigen i 1999 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Halvannet år senere ble han også tiltalt for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia og folkemord i Bosnia. I 2000 førte massedemonstrasjoner til at han måtte gå av, etter først å ha nektet å akseptere valgnederlaget. Han ble arrestert av jugoslavisk politi etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og maktmisbruk den 31. mars 2001. 28. juni samme år ble han utlevert til FN, og satt i varetekt i krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag i Nederland mens saken mot ham pågikk. Det var i alt over 60 tiltalepunkter som inkluderte folkemord, etnisk rensning og massevoldtekter begått under Jugoslavia-krigene i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Han erklærte seg uskyldig og førte sin egen sak. Som del av sitt forsvar, hevdet han at særlig Tysklands liberale utenriksministre Genscher og Kinkel og Vatikanet stod bak en konspirasjon mot serberne, og påsto at FNs krigsforbryterdomstol var «illegal».

Han var gift med Mirjana Marković og hadde to barn (Marko og Marija). Wikipedia

85 år
Jørn Ording (Skuespiller)
1916 - 2001

Jørn Ording (Norge)

Skuespiller, sanger, manusforfatter

Født:
21. februar 1916 (108 år siden)

Døde:
11. mars 2001 (85 år) (23 år siden)

Jørn Ording var en norsk skuespiller, instruktør og sanger. Han debuterte i 1938 på Den Nationale Scene i Bergen, og ble ansatt i 1939 ved Nationaltheatret i Oslo der han medvirket i 175 oppsetninger som skuespiller eller instruktør frem til 1987. Som filmskuespiller debuterte han i Trysil-Knut i 1942. Han har også skrevet filmmanus til en rekke norske filmer.

Sammen med Egil Monn-Iversen skrev han barnesangene «Sjimpansen Napolibom» samt «Skipskatten Snurribart». De ble innspilt av Per Asplin, barnekor og Egil Monn-Iversens orkester på EP-platen Triola TNP-1014. Wikipedia

65 år
John Wyndham (Forfatter)
1903 - 1969

John Wyndham (Storbritannia)

Forfatter, science fiction-forfatter, romanforfatter, manusforfatter, kunsthandler

Fullt navn / Fødenavn:
John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris

Født:
10. juli 1903 (121 år siden)

Døde:
11. mars 1969 (65 år) (55 år siden)

John Wyndham var forfatternavnet til den britiske sciencefictionforfatteren John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Tidlig i sin skrivende karriere brukte han forskjellige navnekombinasjoner, som John Beynon og Lucas Parkes. Boken The Outward Urge ble utgitt med to navn: John Wyndham og Lucas Parkes, som om han var to forfattere i samarbeide. Wikipedia

68 år
Richard E. Byrd (Oppdager)
1888 - 1957

Richard E. Byrd (USA)

Oppdager, offiser, oseanograf, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Evelyn Byrd

Født:
25. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
11. mars 1957 (68 år) (67 år siden)

Richard Evelyn Byrd var en amerikansk admiral, polarforsker og flypioner. Han deltok som ekspedisjonsleder og navigatør på flygninger som krysset Atlanterhavet, deler av Polhavet og deler av Antarktisplatået. Byrd hevdet at hans ekspedisjoner var de første som hadde nådd både Nordpolen og Sørpolen med fly. Wikipedia

73 år
Alexander Fleming (Bakteriolog)
1881 - 1955

Alexander Fleming (Storbritannia)

Bakteriolog, farmakolog, lege, kirurg, oppfinner

Født:
6. august 1881 (142 år siden)

Døde:
11. mars 1955 (73 år) (69 år siden)

Alexander Fleming var en britisk lege og farmakolog, som er mest berømt for sin oppdagelse av det antimikrobielle proteinet lysozym og for å ha isolert det første antibiotikum – penicillin, fra sopparten Penicillium notatum. Han arbeidet fra 1906 som bakteriolog ved St. Mary's Hospital i London. Fra 1919 var han professor i bakteriologi ved London universitet.

Alexander Fleming vervet seg under den første verdenskrig som kaptein til det britiske Army Medical Corps. Han og mange av hans kolleger jobbet ved sykehusene på slagmarken ved vestfronten i Frankrike. I 1918 returnerte han til St. Mary's Hospital, som var et universitetssykehus.

Etter den første verdenskrigen begynte Fleming aktivt forske på anti-bakterielle midler, etter å ha sett så alt for mange soldater dø som følge av infiserte skuddsår. Disse soldatene kunne blitt reddet hvis det hadde vært antibiotikum til stede i skyttergravene. De antiseptiske midlene som fantes på denne tiden drepte pasientenes immunologiske forsvar mer effektivt enn de drepte de invaderende bakteriene. Wikipedia

<<
11. Mars
>>