Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
11. Mars

Om dagen

11. Mars er dag 71 i 2020, og er i uke 11. Det er 295 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_11-3.2006
14 år siden
Wikipedia
2006: Slobodan Milošević blir funnet død på sin celle i haag
Slobodan Milošević, på norsk ofte skrevet Milosevic, var en serbisk politiker og statssjef. Mellom 1989 og 1997 var han serbisk president og fra 1997 til 5. oktober 2000 president for Den føderale republikken Jugoslavia. Milošević ledet Serbias sosialistiske parti (Socijalistička partija Srbije) fra stiftelsen i 1990 til 2001. Milošević var anklaget for omfattende krigsforbrytelser under disse krigene. Han døde før rettssaken var fullført.

Under Kosovokrigen i 1999 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Halvannet år senere ble han også tiltalt for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia og folkemord i Bosnia. I 2000 førte massedemonstrasjoner til at han måtte gå av, etter først å ha nektet å akseptere valgnederlaget. Han ble arrestert av jugoslavisk politi etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og maktmisbruk den 31. mars 2001. 28. juni samme år ble han utlevert til FN, og satt i varetekt i krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag i Nederland mens saken mot ham pågikk. Det var i alt over 60 tiltalepunkter som inkluderte folkemord, etnisk rensning og massevoldtekter begått under Jugoslavia-krigene i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Han erklærte seg uskyldig og førte sin egen sak. Som del av sitt forsvar, hevdet han at særlig Tysklands liberale utenriksministre Genscher og Kinkel og Vatikanet stod bak en konspirasjon mot serberne, og påsto at FNs krigsforbryterdomstol var «illegal».

Milošević ble 11. mars 2006 funnet død på cellen i Haag. Han hadde hatt hjerteproblemer og høyt blodtrykk, og obduksjonen viste at han døde av hjerteinfarkt. Han hadde blitt nektet å reise Moskva for legebehandling fordi krigsforbryterdomstolen anså det som sannsynlig at han ville flykte. FNs sjefsanklager Carla del Ponte beklaget Miloševićs død fordi hans ofre dermed ikke fikk se ham dømt. Wikipedia
Wikipedia_11-3.1982
38 år siden
Wikipedia
1982: Twin Otter-ulykka ved Gamvik finner sted, der 15 mennesker mister livet
Mehamn-ulykken var en flyulykke som involverte en de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter drevet av Widerøe. Flyet styrtet i Barentshavet ved Gamvik 11. mars 1982 klokken 13:27. Alle femten ombord omkom. De fire offisielle undersøkelsene fant ut at ulykken ble forårsaket av strukturell kollaps av flyhalen grunnet turbulens. En mekanisk svikt i høyderorkontrollene førte til at pilotene mistet kontroll over flyets pitch. Deretter mistet flyet høyde, og pilotene kunne ikke justere flyets høyde for å motvirke dette.

Ulykken fant sted samtidig som en av NATOs militærøvelser, innenfor en uerklært no-flysone for militære fly. En redningsaksjon ble satt i gang og flyvraket ble funnet 13. mars. Hele flyet og alle uten om en av de omkomne ble funnet. Den første offisielle undersøkelsen ble avsluttet 20. juli 1984. Wikipedia
Wikipedia_11-3.1822
198 år siden
Wikipedia
1822: Galnemåndagen, var en orkan som herjer Vestlandet, der minst 300 mistet livet
Galnemåndagen brukes på Vestlandet om en orkan som nådde kysten fra sørvest om morgenen mandag 11. mars 1822. Den krevde etter det vi kjenner til flere menneskeliv enn noe annet uvær i denne landsdelen.

Kirkebøkene oppgir 157 omkomne, og andre dokumenter ytterligere 13. I tillegg forekommer antagelig mørketall. Muntlige overleveringer tyder på at 300 omkom på havet. Det store antallet dødsofre skyldes at orkanen kom hurtig, uten varsel, da det ikke fantes værvarsel på denne tiden, mens et rikt sildefiske hadde trukket til seg hundrevis av fiskebåter som befant seg ute i havgapet. På den tiden brukte fiskerne små, åpne båter, med årer og seil. Kanskje de også trodde at våren var kommet med roligere vær, og derfor ikke regnet med et så kraftig uvær. I forhold til katastrofens omfang er øyenvitneskildringer og andre opplysninger om orkanen svært sparsomme. Vi kjenner øyenvitneskildringer fra tre menn: Sognepresten i Kvinnherad, Peder Harboe Hertzberg (1775-1830), bonden og politikeren Ingebret Gulliksen fra Klepp – og forbryteren Gjest Baardsen, som satt hos en lensmann på Byrknesøyna i Gulen. Wikipedia
Fødsler
62 år
Qasem Soleimani (Generalmajor)
1957 - 2020

Qasem Soleimani (Iran)

Generalmajor, militær, offiser

Født:
11. mars 1957 (63 år siden)

Døde:
3. januar 2020 (62 år) (0 år siden)

Qasem Soleimani var generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og mellom 1998 og 2020 sjef for Quds-styrken, en divisjon primært ansvarlig for internasjonale militære og hemmelige operasjoner. Wikipedia

85 år
Kåre Kristiansen (Politiker)
1920 - 2005

Kåre Kristiansen (Norge)

Politiker, driftsdirektør

Fullt navn / Fødenavn:
Kåre Gulbrand Kristiansen

Født:
11. mars 1920 (100 år siden)

Døde:
3. desember 2005 (85 år) (14 år siden)

Kåre Gulbrand Kristiansen var en norsk politiker (KrF). Han var politisk aktiv fra 1951 til 1999, både på lokalplan og riksplan. Han tilhørte den konservative fløyen av partiet og markerte seg som en Israel-venn, abortmotstander og EU-tilhenger. Han vakte oppmerksomhet over hele verden da han i 1994 trakk seg fra Den norske Nobelkomite i protest mot at fredsprisen ble tildelt PLO-leder Yasir Arafat. Han markerte seg som en kompromissløs forsvarer av staten Israel og var tilsvarende kritisk til PLO - og Arafat i særdeleshet. Han anerkjente samtidig at få folk hadde lidd så mye som det palestinske. Kristiansen var formann i Kristelig Folkepartis Ungdom fra 1955 til 1956, og formann i Kristelig Folkeparti i periodene 1975–1977 og 1979–1983.

Kristiansen representerte høyresiden i KrF og beskrev seg selv som verdikonservativ. På slutten av 1980- og 1990-tallet gikk han hardt ut mot det han mente var en venstredreining av partiet. Wikipedia

72 år
Frederik IX av Danmark (Konge av Danmark)
1899 - 1972

Frederik IX av Danmark (Danmark)

Konge av Danmark

Født:
11. mars 1899 (121 år siden)

Døde:
14. januar 1972 (72 år) (48 år siden)

Frederik IX (Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg) var Danmarks konge 1947–1972. Hans valgspråk var Med Gud for Danmark.

Frederik IX var eldste sønn av Christian X og Dronning Alexandrine, han ble født 11. mars 1899 på Sorgenfri slott. Han var konge av Danmark fra 1947 til 1972.

I 1922 forlovet han seg med den greske prinsesse Olga, men forlovelsen ble hevet etter noen få måneder. 24. mai 1935 giftet han seg med prinsesse Ingrid av Sverige i Storkyrkan i Stockholm. Ingrid var datter av kronprins Gustav Adolf, den senere Gustav VI Adolf av Sverige (1882–1973), og kronprinsesse Margaretha (1882-1920). Dronning Ingrid lærte raskt dansk og spesielt til å elske Sønderjylland. Gråsten slott ble innrettet som kronprinsparets sommerbolig. 16. april 1940, kun syv dager etter den tyske invasjonen fikk paret sitt første barn, Margrethe. Den lille prinsessen ble straks et lyspunkt i en mørk tid. Under okkupasjonen så københavnerne ofte kronprinsparet spasere rundt i hovedstaden med barnevogn eller syklende – et symbol og samlingspunkt for den danske befolkningen. Deretter fikk de 29. april 1944 prinsesse Benedikte (gift med prins Richard til Sayn-Wittgenstin-Berleburg) og den 30. august 1946 prinsesse Anne-Marie (gift med Konstantin II av Hellas, sønn av kong Paul I og dronning Frederikke).

I motsetning til sine forgjengere valgte Fredrik IX å gjøre karriere innen sjøforsvaret i stedet for hæren, og i 1945 ble han utnevnt til kontreadmiral. Han elsket livet på sjøen, og som en riktig sjømann var han selvfølgelig rikt tatovert. Utover tilbøyeligheten for sjøen så hadde han en stor forkjærlighet for musikk. Ved flere tilfeller svingte han dirigentstokken over Det Kongelige Kapel, Radiosymfoniorkestret, Tivolis Symfoniorkester og Den kongelige Livgardes Musikkorps. Profesjonelle musikere uttalte den største beundring for kongens musikalitet og hans evner som orkesterleder og musiker.

Under okkupasjonsårene var kronprinsparet meget aktive for å styrke det danske. Senere ble det flere reiser rundt om i Danmark samt til Færøyene og Grønland. I sin nyttårstale hadde kongen alltid med en hilsen til sjøfolkene. Med kongeskipet Dannebrog har paret formelig besøkt hver havn i Danmark. Kongen likte også godt å dra på jakt og det ble arrangert mange jakter fra jakthytta i Trend. Utover dette var Fredensborg og Gråsten slott kongefamiliens foretrukne oppholdssteder.

Da kongeparet ikke fikk en sønn, skulle tronen etter daværende tronfølgelov gå til kongens yngre bror, arveprins Knud og deretter til hans eldste sønn, Ingolf. I en del år hadde Folketinget en grunnlovsendring, men hadde så langt veket tilbake fordi vedtaket krevde at et flertall på 45% av befolkningen måtte stemme ja. Samtidig var det et folkelig press for å få innført kvinnelig arvefølge da det ikke var noen utsikt til at kongeparet fikk en sønn. Daværende danske statsminister Erik Eriksen fikk den lyse innfallet å ta med kvinnelig arvefølge i grunnlovsendringen, så det trolig ville være enklere å få den vedtatt. På tross av anbefalinger fra stort sett hele Folketinget, og tross kongehusets store popularitet, ble grunnloven kun vedtatt med 46% av de stemmeberettigede velgerne. Samtidig ble prosenten satt ned til 40 prosent. Uten den kvinnelige arvefølgen ville det neppe lyktes å få forslaget igjennom, og med Tronfølgeloven av 1953 ble prinsesse Margrethe den første i arvefølgen.

Kong Fredrik IX døde 14. januar 1972 etter et kort tids sykeleie og ble gravlagt i Roskilde domkirke.

Fredrik IX var med sitt varme og folkelige vesen i høy grad med på å bryte ned/redusere avstanden mellom kongefamilien og den alminnelige befolkningen. Daværende statsminister Jens Otto Krag utropte hans datter Margrethe II til Danmarks Dronning. Regjeringen inngikk en avtale med Dronning Ingrid at hun kunne fungere som riksforstander. Wikipedia

Dødsfall
90 år
Hal Blaine (Trommeslager)
1929 - 2019

Hal Blaine (USA)

Trommeslager, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Harold Simon Belsky

Født:
5. februar 1929 (91 år siden)

Døde:
11. mars 2019 (90 år) (0 år siden)

Hal Blaine var en amerikansk trommeslager, særlig kjent som studiomusiker. Han spilte trommer på plateinnspillinger med et stort antall svært kjente artister, blant andre Frank Sinatra, Elvis Presley og The Beach Boys. Han markerte seg først som trommeslager i Phil Spectors faste studiogruppe, «The Wrecking Crew».

Som 25-åring spilte han trommer i Count Basies storband. Senere slo han seg ned i Los Angeles og begynte å livnære seg som studiomusiker. Den mest suksessrike del av hans karriere var fra tidlig i 1960-årene til midt i 1970-årene. Han deltok på mange tusen innspillinger, og blir ofte omtalt som verdens mest produktive trommeslager.

I 1990 publiserte han en selvbiografisk bok med tittelen Hal Blaine and the Wrecking Crew: The Story of the World's Most Recorded Musician, der han hevdet å være verdens «oftest innspilte» musiker.

I 2000 ble han tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

<<
11. Mars
>>