Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
20% rabatt på krus
4 År
20% rabatt på krus
Beskrivelse:
Kode kan ikke kombineres med andre koder/rabatter. Koden kan ikke brukes i andre kategorier enn fotokrus.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
4 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Annonse
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering og fri frakt ved kjøp over 699,-
Gå til CarrieAlong
Annonse
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Her finner du varer til kraftig nedsatte priser. Velkommen innom!
Gå til inkClub
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Mai

Om dagen

11. Mai er dag 131 i 2021, og er i uke 19. Det er 234 dager igjen av året.
Den Europeiske Slagdagen (Dedikert til opplysning om og forebyggelse av hjerneslag)
Verdens dag for trekkfugler (Innført av FN i 2006)

Historie

16 år siden

2004: Per Øyvind Heradstveit dør av senvirkningene av et hjerneslag han fikk i 2000, 71 år gammel

Per Øyvind Heradstveit var en norsk programleder, journalist og forfatter som arbeidet en årrekke i NRK.

Heradstveit startet den journalistiske karrieren i NRKs Dagsnytt i 1956 etter å ha studert filologi. Før han begynte i NRK hadde han vært lektor i Rouen i Frankrike.

Med programmet «Åpen post» (1966) var Heradstveit (sammen med Kjell Arnljot Wig) med på å innføre debatt som programform i fjernsynet. Han huskes også som mangeårig programleder for debattprogrammet På sparket (1975–81) og for en serie om menneskesinnet og depresjoner som han holdt sammen med psykiatriprofessor Nils Retterstøl på 1980-tallet. Serien fikk stor oppmerksomhet, og var med på å skape større forståelse for psykiske lidelser. Heradstveit var dessuten London-korrespondent for NRK fra 1988 til 1992.

Som pensjonist var han i 1999 hoveddrivkraften bak den internettbaserte nettavisa Treffpunkt, en nettavis for eldre. Han var i perioden 1997 til 2000 leder for Statens IT-forum for eldre.

Han skrev en rekke bøker. Blant annet om kongehuset, Vidkun Quisling og Einar Gerhardsen. Gav i 1996 ut boka «Kong Harald. Monarkiet i medvind og motvind».

Heradstveit døde av senvirkningene av et hjerneslag han fikk i 2000. Han var lammet av slaget frem til sin død i 2004. Han var bror av forskeren Daniel Heradstveit.

I 2008 ble det kjent at Heradstveit i 1965 hadde hjulpet Arbeiderpartiet i valgkampen. Wikipedia
35 år siden

1985: En brann under en fotballkamp på Bradford City AFCs stadion tar livet av 56 mennesker

56 mennesker mistet livet denne vakre lørdags-ettermiddagen i Yorkshire-byen Bradford, da hovedtribunen på det aldrende stadionanlegget på Valley Parade brant ned med eksplosiv fart. Bare tre-fire minutter etter at brannen var oppdaget, stod hele hovedtribunen i full fyr. NRK Les mer...
39 år siden

1981: Bob Marley dør av hudkreft og hjerneslag, bare 36 år gammel

Robert Nesta «Bob» Marley var en jamaicansk musiker, mest kjent for Reggae. Han var gitarist og vokalist i ska-, rocksteady- og reggae-gruppene The Wailers og Bob Marley & The Wailers. Marley er den mestselgende reggae-musikeren i verden med over 75 millioner solgte album. Han er også kjent for å ha hjulpet til å spre både jamaikansk musikk og rastafaribevegelsen.

Han spilte på Hortenfestivalen i 1978.

Bob Marley fikk hudkreft i 1977. Kreften spredte seg og Marley fikk to hjerneslag før han døde 11. mai 1981 i Florida.

Han var Rastaman fra han var 21 år til sin død, 36 år gammel. Bob Marley oppnådde stor internasjonal suksess, til tross for at han bare var internasjonalt kjent i sju år mens han levde. I 1979 lagde han sitt eget studio og plateselskap, "Tuff Gong", i Kingston. Tuff Gong har vært brukt av mange forskjellige reggaeartister. Wikipedia

Fødsler

49 år
Christian Brando (Skuespiller)
1958 - 2008

Christian Brando (USA)

Skuespiller, drapsdømt

Født:
11. mai 1958 (62 år siden)

Døde:
26. januar 2008 (49 år) (13 år siden)

Christian Brando var det eldste barnet til Marlon Brando. Han ble dømt for drapet på kjæresten til sin halvsøster Cheyenne etter at han 16. mai 1990 skjøt og drepte Dag Drollet i Marlon Brandos bolig på Mulholland Drive i Los Angeles. Han slapp ut av fengselet i 1996. Wikipedia

64 år
Jackie Milburn (Fotballspiller)
1924 - 1988

Jackie Milburn (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
John Edward Thompson Milburn

Født:
11. mai 1924 (96 år siden)

Døde:
9. oktober 1988 (64 år) (32 år siden)

John Edward Thompson «Jackie» Milburn, også kjent som Wor Jackie (Wor på Geordiedialekt betyr vår) eller Jackie Mellbairn, var en engelsk fotballspiller som spilte for Newcastle United og England. Wor Jackie scorte 200 mål for Newcastle, og var frem til februar 2006 klubbens mestscorende spiller gjennom tidene. Han var en del av laget som vant FA-cupen i 1951, 1953 og 1955. I 1951 scorte han begge finalemålene mot Blackpool.

I finalen mot Manchester City i 1955 scorte han etter 45 sekunder, og satte med det rekorden for det raskeste målet scort i en FA-cupfinale på Wembley. En bronsestatue av Jackie Milburn er plassert på Strawberry Place, rett utenfor St. James' Park og den kjente supporterpuben The Strawberry. Wikipedia

69 år
Richard Feynman (Fysiker)
1918 - 1988

Richard Feynman (USA)

Fysiker, kvantefysiker, oppfinner, skribent, universitetslærer, perkusjonist, vitenskapsformidler, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Phillips Feynman

Født:
11. mai 1918 (102 år siden)

Døde:
15. februar 1988 (69 år) (32 år siden)

Richard Phillips Feynman var en av de mest innflytelsesrike amerikanske fysikere i det 20. århundre, med uvurderlige bidrag til forståelsen av kvantemekanikk og elementærpartikkelfysikk. Han deltok i Los Alamos med utviklingen av de første atombombene. Etter krigen var han først noen år professor i teoretisk fysikk ved Cornell University og senere ved California Institute of Technology.

Feynman ble i 1965 sammen med Julian Schwinger og Sin-Itiro Tomonaga tildelt Nobelprisen i fysikk for sitt arbeide med kvanteelektrodynamikk. I tillegg har han levert fundamentale bidrag til forståelsen av kvantevæsker, kvantisering av gravitasjonsfeltet og kvarkteori. Fra slutten av 1940-tallet utvikler Feynman en grafisk måte å fremstille de matematiske uttrykkene for subatomære partiklers atferd. Disse er i dag kjent under navnet Feynman-diagram, og er et standardverktøy for formidling av partikkelfysikk. På slutten av sitt liv ble han medlem av Rogers-kommisjonen som undersøkte Challenger-ulykken. Han var kjent som en inspirerende foreleser og formidler, mens han privat var en begeistret amatørmaler og -musiker. I tillegg har han forfattet flere bøker som ikke er direkte knyttet til hans fagfelt, slik som Surely You're Joking, Mr. Feynman!, What Do You Care What Other People Think? og Tuva Or Bust!. Wikipedia

84 år
Salvador Dalí (Kunstmaler)
1904 - 1989

Salvador Dalí (Spania)

Kunstmaler, skuespiller, billedhugger, skribent, filmregissør, manusforfatter, fotograf, scenograf, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech

Født:
11. mai 1904 (116 år siden)

Døde:
23. januar 1989 (84 år) (32 år siden)

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, best kjent som Salvador Dalí var en kunstner fra Catalonia i Spania. Dalí er mest kjent for sine surrealistiske malerier, men han skapte også skulpturer, kosmetikk, juveler og fotografier. Han samarbeidet med en rekke andre kunstnere, blant annet Luis Buñuel, som han skapte filmen Den andalusiske hund (1928) sammen med. Dalí arbeidet også med mange andre storheter i sin karriere, blant dem Alfred Hitchcock og Walt Disney.

Dalí var en svært produktiv og effektiv maler, tegner og grafiker, som i løpet av sin karriere malte over 1500 malerier. Hans verk strekker seg fra tidlig på 1920-tallet til sent på 1980-tallet. Til tross for at det var hovedsakelig malerkunsten som gjorde Dalí verdenskjent, ble han også berømt for sitt bisarre og oppsiktsvekkende kroppsspråk.

Dalí var innom flere kunstsjangre gjennom sin karriere, men fikk sin anerkjennelse gjennom surrealismen. Den teknikk, utførelse og kreativitet han viste i sine malerier er verdenskjent, og Dalí har blitt sammenlignet med mesterne fra renessansen. Mange av hans originale malerier har en anslått pris på flere millioner kroner.

Det viktigste Dalí-museet ligger i kunstnerens fødeby, Figueres. Et annet viktig museum er Museum of Modern Art, hvor blant annet et av hans mest kjente maleri, Minnenes utholdenhet, finnes. Mange av hans verker er til enhver tid på vandring mellom større museer og gallerier. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Jerry Stiller (Skuespiller)
1927 - 2020

Jerry Stiller (USA)

Skuespiller, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gerald Isaac Stiller

Født:
8. juni 1927 (93 år siden)

Døde:
11. mai 2020 (92 år)

Gerald Isaac «Jerry» Stiller var en amerikansk skuespiller og komiker. Han er kjent fra rollene som Dougs svigerfar i Kongen av Queens, og som Georges far i Seinfeld. Wikipedia

97 år
Joseph Bonanno (Gangster)
1905 - 2002

Joseph Bonanno (USA)

Gangster

Født:
18. januar 1905 (116 år siden)

Døde:
11. mai 2002 (97 år) (18 år siden)

Joseph «Joe Bananas» Bonanno var mafiaboss for en av de fem familiene i New York. Han mislikte sterkt kallenavnet Joe Bananas, siden det antydet at han var gal. Wikipedia

49 år
Douglas Adams (Forfatter)
1952 - 2001

Douglas Adams (Storbritannia)

Forfatter, dramatiker, manusforfatter, romanforfatter, barnebokforfatter, science fiction-forfatter, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Douglas Noël Adams

Født:
11. mars 1952 (68 år siden)

Døde:
11. mai 2001 (49 år) (19 år siden)

Douglas Noël Adams var en innflytelsesrik britisk sciencefictionforfatter, kjent for sitt arbeid med Doctor Who, Haikerens guide til galaksen og romanene om den holistiske detektiven Dirk Gently. Samtlige bøker er gjennomsyret av ordspill, talentfull lek med språket og en til tider obskur humor.

Adams har også produsert en rekke teksteventyrspill.

Douglas Adams var en miljøvernsaktivist og beskrev seg selv som en «radikal ateist». Den kjente biologen og forfatteren Richard Dawkins møtte sin kone gjennom vennskap med Adams og dediserte boken Gud – en vrangforestilling til vennen. I boken beskriver Dawkins hvordan Adams kom fram til sin forståelse av evolusjon. Douglas Adams var en teknologisk entusiast og skrev om fenomener som e-post og Usenet før de ble allment kjent. Siste delen av livet var han en ettertraktet foreleser om temaer som teknologi og miljø.

Til minne om Adams feires håndkledagen hver 25. mai. Ifølge en av bøkene til Adams er et håndkle en av de mest nyttige gjenstandene en haiker kan ha med på reise gjennom universet. Wikipedia

80 år
Magli Elster (Språkforsker)
1912 - 1993

Magli Elster (Norge)

Språkforsker, oversetter, forfatter, litteraturkritiker, lyriker, psykolog

Født:
21. november 1912 (108 år siden)

Døde:
11. mai 1993 (80 år) (27 år siden)

Magli Elster var en norsk lyriker, oversetter og litteraturkritiker. Hun var datter av lyrikeren Aslaug Vaa og psykologen og filologen Ola Raknes, og søster av billedhoggeren Anne Raknes. Hun var gift med forfatter og kringkastingssjef Torolf Elster. Magli Elster var utdannet psykoanalytiker. Wikipedia

36 år
Bob Marley (Musiker)
1945 - 1981

Bob Marley (Jamaica)

Musiker, sanger, gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Nesta Marley

Født:
6. februar 1945 (76 år siden)

Døde:
11. mai 1981 (36 år) (39 år siden)

Robert Nesta «Bob» Marley var en jamaicansk musiker, mest kjent for Reggae. Han var gitarist og vokalist i ska-, rocksteady- og reggae-gruppene The Wailers (1963–1974) og Bob Marley & The Wailers (1974–1981). Marley er den mestselgende reggae-musikeren i verden med over 75 millioner solgte album. Han er også kjent for å ha hjulpet til å spre både jamaikansk musikk og rastafaribevegelsen.

Han spilte på Hortenfestivalen i 1978. Wikipedia

77 år
Dyre Vaa (Billedhugger)
1903 - 1980

Dyre Vaa (Norge)

Billedhugger, kunstmaler

Født:
19. januar 1903 (118 år siden)

Døde:
11. mai 1980 (77 år) (40 år siden)

Dyre Vaa var en norsk billedhugger.

Det hersker usikkerhet om hvor mange kunstverk Dyre Vaa har laget, ettersom noe er blitt ødelagt og noe forkastet av ham selv. Anslagsvis eksisterer i dag 250 skulpturer og byster, omkring 1 000 – 1 200 malerier, 31 litografier (de fleste trykket i 50–100 eksemplarer), og 1 koldnålsradering.

Dyre Vaa var en produktiv kunstner, og er bl.a. representert flere steder i Oslo. Svanefontenen i borggården til Oslo rådhus har være kalt byens vakreste skulptur. Bronseulvene på Ila hører også til hans mest karakteristiske og avholdte arbeider, likeså de fire bronseskulpturene med motiver fra norske folkeeventyr fra 1937 som pryder Ankerbrua nederst på Grünerløkka i Oslo. Skulpturene på Ankerbrua forestiller Peer Gynt, Veslefrikk med fela, Kari Trestakk og Kvitebjørn Kong Valemon. Ved studentbyen på Sogn i Oslo står en særpreget skulptur av Aasmund Olavsson Vinje, og ved Nationaltheatret finner vi hans monument over dikteren Ludvig Holberg, der dikteren er plassert mellom sine to komediefigurer Henrik og Pernille.

Dyre Vaa er også representert med arbeider på Domkirken i Trondheim, biskop Sigurd og St. Clemens. Til den siste brukte han dikteren Olav Aukrust som modell. På Stiklestad står Vaas monument over Olav den hellige, og i Skien finner vi hans statue av Henrik Ibsen. Han er og kunstneren bak Ivar Aasen-monumentet i Ørsta og Olav Aukrust-monumentet i Lom. «Sjøfartsmonumentet» i Bergen ble utformet av Vaa årene 1939—45 og avduket i 1950. Monumentet består av tolv mannsfigurer og relieffer i to høyder i bronse, på en stor firkantet sokkel i granitt.

Dyre Vaa kom etter hvert til å prege norsk skulpturmiljø ved siden av Gustav Vigeland (1869–1943). Arbeidene hans finnes blant annet i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Skien Billedgalleri, Trondhjems Kunstforening, Göteborgs Konstmuseum og andre steder i inn- og utland. Wikipedia

86 år
John D. Rockefeller jr. (Entreprenør)
1874 - 1960

John D. Rockefeller jr. (USA)

Entreprenør, investor, bankansatt, filantrop, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
John Davison Rockefeller jr.

Født:
29. januar 1874 (147 år siden)

Døde:
11. mai 1960 (86 år) (60 år siden)

John Davison Rockefeller jr. var en amerikansk filantrop. Han var eneste sønn av oljemagnaten John D. Rockefeller, grunnleggeren av oljeselskapet Standard Oil og en av Amerikas rikeste menn i sin tid. Rockefeller jr. er først og fremst husket for sin filantropiske virksomhet, og for å ha finansiert oppføringen av Rockefeller Center i New York under depresjonen i 1930-årene.

John D. Rockefeller jr. donerte tomten hvor FN-bygningen i New York står til organisasjonen, og kjøpte og donerte store landområder til opprettelsen av flere nasjonalparker i USA, blant annet Yosemite i California. Wikipedia

84 år
Peter Qvam (Pedagog)
1822 - 1907

Peter Qvam (Norge)

Pedagog

Født:
12. desember 1822 (198 år siden)

Døde:
11. mai 1907 (84 år) (113 år siden)

Peter Qvam var en norsk skolemann, kjent for å ha startet tradisjonen med barnetog på 17. mai i 1869.

Hans far var bonde og politiker Ole Larssen Kvam (1782–1844) fra Kvam i Hafslo. Han flyttet til Mek vest for Molde i 1810, og endret senere gårdens navn til Kvam. Hans bror var stortingspolitiker og skolemann Ole Anton Qvam (1834–1904).

Peter Qvam tok eksamen ved Molde middelskole, og flyttet til Christiania i 1842. I 1857 etablerte han Qvams skole i Teatergata 3. Senere flyttet skolen til Mariboes gate 11, og fikk navnet Maribogadens Latin- og Realskole. Her tok en av landets første kvinnelige elever, Charlotte Lund, middelskole-eksamen i 1875. På få år steg antallet kvinnelige elever jevnt, og dette var en viktig faktor da Stortinget i 1878 tillot kvinner å ta middelskoleeksamen. Skolen hadde flere kjente elever, deriblant Arne Garborg.

Qvam ble en god kollega av den noe yngre skribenten Bjørnstjerne Bjørnson, som var en av Qvams timelærere og blant annet drev frem det andre barnetog i 1870, etter Peter Qvam hadde testet det året før med tretti gutter fra sin skole. Wikipedia

<<
11. Mai
>>