Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. November

Om dagen

1. November er dag 305 i 2019, og er i uke 44. Det er 60 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_1-11.1952
67 år siden
Wikipedia
1952: USA gjennomfører prøvesprengningen av «Ivy Mike» på Enewetakatollen i Stillehavet
Ivy Mike var en prøvesprengning av en atombombe under Operation Ivy. Detonasjonen ble utført på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952. Bomben var på 10,4 megatonn (43,5 billioner kW) og bar et stridshode av typen TX-5. Ivy Mike var den første H-bomben, og var den fjerde største prøvesprengningen i USAs historie. Den etterlot seg et 1 901 meter bredt og et 50 meter dypt krater. Wikipedia
Wikipedia_1-11.1864
155 år siden
Wikipedia
1864: Norges første folkehøgskole, Sagatun Folkehøyskole, opprettes
Sagatun Folkehøyskole, Hamar, var Norges første folkehøgskole. Den ble grunnlagt av Herman Anker og Olaus Arvesen. Skolebygningene ble oppført for Ankers midler på «Hamarslyst», som ble kalt «Sagatun». Folkehøgskolen trådte i virksomhet 1. november 1864, og grunnstenen til skolebygningene ble lagt i 1865. Den hadde sin beste tid i de 10 første årene. I 1873 overtok Arvesen skolen alene og flyttet den til naboeiendommen, kalt «Nysagatun». Skolen ble nedlagt 1891.

Tilsammen fire bygninger ble oppført etter arkitekt Emil Victor Langlets tegninger i 1864. Av disse fremstår bestyrerens villa som hovedbygningen, mens utformingen til skolebygningen, gymnastikkbygningen og lærer Olaus Arvesens bolig var svært enkel.

Hovedbygningen har sveitserstil med gavlformede vinduer med nygotisk preg. Den dominerende fløyen i to og en halv etasje har et spesielt flerkantet karnapp. Det er mulig at Ankers villa ble bygget noe senere enn de øvrige bygningene, da han ennå ikke var flyttet inn i 1865.

På eiendommen Sagatun finnes i alt seks objekter; fire bygninger, en bauta og alléen, som ble fredet i 1984. Arvesens villa brukes i dag som lokalene til Sagatun brukerstyrte senter. Wikipedia
Wikipedia_1-11.1800
219 år siden
Wikipedia
1800: John Adams blir den første amerikanske presidenten som bor i Det hvite hus
John Adams (født 19. oktoberjul./ 30. oktober 1735greg., død 4. juli 1826) var USAs første visepresident (1789–1797) og andre president (1797–1801). Hans sønn John Quincy Adams ble valgt til USAs 6. president.

Adams var den første presidenten som bodde i Det Hvite Hus i Washington, D.C.

Etter at Washington nektet å søke en nye periode i 1796, ble Adams valgt til president og beseiret Thomas Jefferson. Selv om Alexander Hamilton og andre føderalister hadde bedt om like stemmer skulle gis i valgmannsforsamlingen for Adams og Thomas Pinckney, delvis for å hindre Jefferson i å bli visepresident, klarte Jefferson faktisk å bli nummer to og ble visepresident. Dette var første gang at presidenten og visepresidenten var medlemmer i motstående politiske partier. Den eneste andre gangen dette har skjedd var da Abraham Lincoln, en republikaner, nominerte Andrew Johnson, en demokrat, som sin visepresident i 1864.

Adams fire år som president (1797–1801) ble markert av gjennomføringen av loven om fremmede og oppvigleri som gjorde føderalistpartiet upopulært og førte til fraksjoner innenfor selve partiet. Adams og Hamilton ble fremmedgjort for hverandre og medlemmer i Adams regjering begynte å se til Hamilton fremfor presidenten som deres politiske sjef. På den tiden var USA trukket inn i europeiske militære affærer som XYZ-affæren. Adams forpliktet seg på å utsette krig med Frankrike i stedet for å bøye seg for den militante ånden som ble ført frem av disse hendelsene, mot viljen til Hamilton og hans tilhørere, som til slutt ble utspilt i kvasikrigen.

Adams stilte igjen som føderalistpartiets presidentkandidat i 1800, men mistro til ham i hans eget parti, den populære motstanden mot loven om fremmede og oppvigleri og populariteten til hans motstander, Thomas Jefferson, førte til hans nederlag. Han trakk seg så tilbake til sitt privatliv. Wikipedia
Fødsler
44 år
Thomas Alsaker (Journalist)
1974

Thomas Alsaker (Norge)

Journalist

Født:
1. november 1974 (44 år)

Thomas Alsaker er en norsk journalist og programleder. Han har siden 2009 vært redaksjonssjef i nyhetsavdelingen til Radio Norge.
Tidligere har Alsaker ledet aktualitetsprogrammet Norgesmagasinet for Radio Norge. Før det igjen var han programleder for aktualitetsmagasinet Nyhetspuls 17 på Kanal 24. Alsaker har tidligere jobbet som programleder og produsent for debattprogrammet «17.30» på P4, han har vært nyhetsanker og reporter i P4-nyhetene. Han arbeidet som konsulent for Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) og som programleder og reporter for lokalradioen, Radio 102 i Rogaland. Wikipedia

<<
1. November
>>