Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

1. November

Om dagen

1. November er dag 306 i 2024, og er i uke 44. Det er 60 dager igjen av året.

Historie

71 år siden

1952: USA gjennomfører prøvesprengningen av «Ivy Mike» på Enewetakatollen i Stillehavet

Ivy Mike var en prøvesprengning av en atombombe under Operation Ivy. Detonasjonen ble utført på Enewetakatollen i Stillehavet 31. oktober 1952. Bomben var på 10,4 megatonn (43,5 billioner kW) og bar et stridshode av typen TX-5. Ivy Mike var den første H-bomben, og var den fjerde største prøvesprengningen i USAs historie. Den etterlot seg et 1 901 meter bredt og et 50 meter dypt krater. Wikipedia
159 år siden

1864: Norges første folkehøgskole, Sagatun Folkehøyskole, opprettes

Sagatun Folkehøyskole, Hamar, var Norges første folkehøgskole. Den ble grunnlagt av Herman Anker og Olaus Arvesen. Skolebygningene ble oppført for Ankers midler på «Hamarslyst», som ble kalt «Sagatun». Folkehøgskolen trådte i virksomhet 1. november 1864, og grunnstenen til skolebygningene ble lagt i 1865. Den hadde sin beste tid i de 10 første årene. I 1873 overtok Arvesen skolen alene og flyttet den til naboeiendommen, kalt «Nysagatun». Skolen ble nedlagt 1891.

Tilsammen fire bygninger ble oppført etter arkitekt Emil Victor Langlets tegninger i 1864. Av disse fremstår bestyrerens villa som hovedbygningen, mens utformingen til skolebygningen, gymnastikkbygningen og lærer Olaus Arvesens bolig var svært enkel.

Hovedbygningen har sveitserstil med gavlformede vinduer med nygotisk preg. Den dominerende fløyen i to og en halv etasje har et spesielt flerkantet karnapp. Det er mulig at Ankers villa ble bygget noe senere enn de øvrige bygningene, da han ennå ikke var flyttet inn i 1865.

På eiendommen Sagatun finnes i alt seks objekter; fire bygninger, en bauta og alléen, som ble fredet i 1984. Arvesens villa brukes i dag som lokalene til Sagatun brukerstyrte senter. Wikipedia
223 år siden

1800: John Adams blir den første amerikanske presidenten som bor i Det hvite hus

John Adams var USAs første visepresident (1789–1797) og andre president (1797–1801). Hans sønn John Quincy Adams ble valgt til USAs 6. president.

Adams var den første presidenten som bodde i Det Hvite Hus i Washington, D.C.

Etter at Washington nektet å søke en nye periode i 1796, ble Adams valgt til president og beseiret Thomas Jefferson. Selv om Alexander Hamilton og andre føderalister hadde bedt om like stemmer skulle gis i valgmannsforsamlingen for Adams og Thomas Pinckney, delvis for å hindre Jefferson i å bli visepresident, klarte Jefferson faktisk å bli nummer to og ble visepresident. Dette var første gang at presidenten og visepresidenten var medlemmer i motstående politiske partier. Den eneste andre gangen dette har skjedd var da Abraham Lincoln, en republikaner, nominerte Andrew Johnson, en demokrat, som sin visepresident i 1864.

Adams fire år som president (1797–1801) ble markert av gjennomføringen av loven om fremmede og oppvigleri som gjorde føderalistpartiet upopulært og førte til fraksjoner innenfor selve partiet. Adams og Hamilton ble fremmedgjort for hverandre og medlemmer i Adams regjering begynte å se til Hamilton fremfor presidenten som deres politiske sjef. På den tiden var USA trukket inn i europeiske militære affærer som XYZ-affæren. Adams forpliktet seg på å utsette krig med Frankrike i stedet for å bøye seg for den militante ånden som ble ført frem av disse hendelsene, mot viljen til Hamilton og hans tilhørere, som til slutt ble utspilt i kvasikrigen.

Adams stilte igjen som føderalistpartiets presidentkandidat i 1800, men mistro til ham i hans eget parti, den populære motstanden mot loven om fremmede og oppvigleri og populariteten til hans motstander, Thomas Jefferson, førte til hans nederlag. Han trakk seg så tilbake til sitt privatliv. Wikipedia

Fødsler

21 år
Lil Peep (Rapper)
1996 - 2017

Lil Peep (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, modell, youtuber

Fullt navn / Fødenavn:
Gustav Elijah Åhr

Født:
1. november 1996 (27 år siden)

Døde:
15. november 2017 (21 år) (Overdose) (6 år siden)

Gustav Elijah Åhr, best kjent som Lil Peep, var en amerikansk rapper og sanger. Sangene hans er preget av blant annet hiphop og alternativ rock.

Åhr ble født 1. november 1996 i Pennsylvania. Han vokste opp på Long Island i New York. Foreldrene hans er begge utdannet ved Harvard University.

Han gikk på skole ved Long Beach High School i New York, men var sjelden på skolen, selv om han fikk gode karakterer. Han droppet ut av videregående, men fullførte ved å ta kurs og fag på internett.

Kort tid etter dette begynte Åhr å legge ut musikk på YouTube og SoundCloud. Som 17-åring flyttet Åhr til Los Angeles for å lage musikk, og der ble han bedre kjent med gruppen GothBoiClique.

I 2015 utga Åhr sin første mixtape, Lil Peep Part One.

I 2016 utga Åhr to mixtapes, Crybaby og Hellboy.

2. juni 2017, kunngjorde Åhr sitt første album via Instagram. Albumet Come Over When You're Sober, Pt. 1 ble lansert den 11. august 2017.

Den 15. november 2017 ble Åhr funnet død på turnébussen da manageren skulle sjekke han før en opptreden i Tucson, Arizona. Det viste seg at han døde av en overdosering av Xanor med fentanyl. Wikipedia

36 år
Ida Marcussen (Friidrettsutøver)
1987

Ida Marcussen (Norge)

Friidrettsutøver

Født:
1. november 1987 (36 år)

Ida Marcussen er en norsk tidligere friidrettsutøver, og norsk rekordholder i syvkamp. Den norske rekorden satte hun da hun ble nummer 11 under VM 2007 i Osaka. Wikipedia

22 år
Kristoffer Sørli Jørgensen (Soldat)
1985 - 2007

Kristoffer Sørli Jørgensen (Norge)

Soldat

Født:
1. november 1985 (38 år siden)

Døde:
8. november 2007 (22 år) (16 år siden)

Kristoffer Sørli Jørgensen var en soldat i den norske Hæren som tjenestegjorde i Opplandske Heimevernsdistrikt 05. Sørli Jørgensen ble drept da hans kjøretøy ble rammet av en veibombe nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh, klokken 19.07, afghansk tid, 8. november 2007.

Sørli Jørgensen var tilknyttet Opplandske Heimevernsdistrikt 05, og jobbet som vognfører i Nord-Afghanistan. Den 29. januar 2008 viste NRKs Brennpunkt dokumentaren «Soldaten», som omhandlet Sørli Jørgensen.

Sørli Jørgensen ble drept og soldaten Kjetil Bragstad (da 20 år gammel) ble hardt såret da deres upansrede Toyota Landcruiser kjørte på en veisidebombe (en såkalt IED) nær basen til den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh. De var på vei til skytetrening i Maymaneh. Begge soldatene stammet fra Stange kommune. Wikipedia

48 år
Lise Myhre (Tegneserieskaper)
1975

Lise Myhre (Norge)

Tegneserieskaper

Født:
1. november 1975 (48 år)

Lise Myhre er en norsk tegneserieskaper som lager tegneserien Nemi.

Hun har studert grafisk design og kunsthistorie på Santa Monica College of Art i California i et år, og deretter et år grafisk design med Merkantilt Institutt i Oslo.

Før hun skapte Nemi, laget hun en rekke andre serier, blant annet Anne And (en slags hyllest til Charlie Christensens Arne And) i gratisavisa Planetarium C og M. P. som startet i Larsons Gale Verden i 1996. Året etter laget hun en ny serie i LGV, Den svarte siden, som etter hvert utviklet seg til Nemi.

Nemi debuterte i Dagbladet i 1999, og har etablert seg som en av Norges to mest populære tegneserier (ved siden av Pondus). Nemi fikk eget blad i 2003, etter at Myhre hadde skiftet forlag fra Bladkompaniet til Egmont.

Lise Myhre har også illustrert dikt av Edgar Allan Poe og André Bjerke med figurene fra Nemi, og illustrert platecover (for blant annet Gothminister), skoledagbøker, skolebøker (fysikk for videregående skole) og skrekkbøker. Wikipedia

48 år
Erben Wennemars (Skøyteløper)
1975

Erben Wennemars (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Egbert Rolf Wennemars

Født:
1. november 1975 (48 år)

Egbert Rolf «Erben» Wennemars er en nederlandsk skøyteløper, med de korte distansene som sin spesialitet (500, 1 000 og 1 500 meter).

Wennemars gjorde seg først bemerket internasjonalt sommeren 1997. Under sommerløpene i Calgary ble han den første som gikk 1500 m under 1.50. Tiden 1.49,89 ble imidlertid aldri godkjent som verdensrekord.

Han var kvalifisert og blant favorittene på de tre korteste distansene under OL 1998 i Nagano, men i det andre løpet på 500 m falt parkameraten Grunde Njøs og tok Wennemars med seg i fallet. Wennemars ble skadet og måtte trekke seg fra de øvrige distansene.

Wennemars fikk sin første store suksess i 2003 da han vant både 1 000 m og 1 500 m under VM enkeltdistanser i Berlin. Ett år senere vant han sprint-VM i Nagano. Han gjentok denne suksessen i Salt Lake City 2005.

I 2007 kvalifiserte Wennemars seg for første gang til allround-VM. På hjemmebane i Heerenveen vant Wennemars de to korteste distansene og plasserte seg på femteplass sammenlagt.

I 2003 ble Wennemars kåret til Årets idrettsutøver i Nederland. Wikipedia

49 år
Thomas Alsaker (Journalist)
1974

Thomas Alsaker (Norge)

Journalist

Født:
1. november 1974 (49 år)

Thomas Alsaker er en norsk journalist og programleder. Han har siden 2009 vært redaksjonssjef i nyhetsavdelingen til Radio Norge.

Tidligere har Alsaker ledet aktualitetsprogrammet Norgesmagasinet for Radio Norge. Før det igjen var han programleder for aktualitetsmagasinet Nyhetspuls 17 på Kanal 24. Alsaker har tidligere jobbet som programleder og produsent for debattprogrammet «17.30» på P4, han har vært nyhetsanker og reporter i P4-nyhetene. Han arbeidet som konsulent for Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) og som programleder og reporter for lokalradioen, Radio 102 i Rogaland. Wikipedia

51 år
Jenny McCarthy (Skuespiller)
1972

Jenny McCarthy (USA)

Skuespiller, playmate (1993), manusforfatter, antivaksineaktivist, arrangementvert, filmprodusent, selvbiograf

Født:
1. november 1972 (51 år)

Jennifer «Jenny» McCarthy er en amerikansk fotomodell og skuespiller.

12. februar 2008 ble det kjent at McCarthy og den tidligere kjæresten Jim Carrey ventet barn sammen. McCarthy har en sønn med eksmannen og regissøren John Asher. McCarthy har tidligere tidligere fortalt media at sønnen er autist og har høstet både publisitet og kritikk for sine uttalelser og råd angående vaksiner.

I 1992 studerte McCarthy til sykepleier på Southern Illinois University. I et forsøk på å tjene penger til college, sendte hun inn et bilde til Playboy magazine. Hun ble valgt ut til å være midtsidepike i oktoberutgaven i 1993, og ble deretter Playmate of the year i 1994. Hennes suksess som modell førte til at hun sluttet på college og flyttet til Los Angeles for å skape seg en karriere innen underholdningsbransjen.

I 1995 ble McCarthy innleid av MTV for å være programleder i en ny TV-serie, Singled Out. McCarthy hadde to TV-serier som varte kun en kort tid, The Jenny McCarthy Show og Jenny, sistnevnte en sitcom. Hun har også opptrådt i flere filmer, for det meste i små biroller. Hun har også skrevet to bøker, Jen-X (1997), en selvbiografi, og Belly Laughs: The Naked Truth About Pregnancy and Childbirth (2004).

McCarthy hadde et forhold til Ray Manzella, som også var hennes manager. Paret tok ut separasjon, og siden giftet McCarthy seg med John Mallory Asher den 11. september 1999. De har en sønn, Evan, født 18. mai 2002. I august 2005 tok McCarthy og Asher ut skilsmisse.

McCarthy skrev og medvirket i filmen Dirty Love som hadde premiere på Sundance Film Festival i 2005. Filmen mottok mange negative kritikker, og tjente inn under $100 000 på billettsalg.

I boken Jen-X avslørte Jenny at når det kommer til modellarbeid, var hun ikke «særlig komfortabel med nakenhet». Ti år etter at hun var Playmate poserte hun imidlertid igjen for Playboy, og opptrådte i januarutgaven i 2005. Wikipedia

54 år
Óscar Ruiz (Fotballdommer)
1969

Óscar Ruiz (Colombia)

Fotballdommer, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Óscar Julián Ruiz Acosta

Født:
1. november 1969 (54 år)

Óscar Julián Ruiz Acosta er en colombiansk fotballdommer. Dette er en dommer som har dømt to Confederationscuper, Gold cup, VM-kvalifisering, Copa America, U-20 VM og U-17 VM. Han var dommer i fotball-VM 2002, 2006 og 2010. Wikipedia

55 år
Silvio Fauner (Langrennsløper)
1968

Silvio Fauner (Italia)

Langrennsløper, langrennstrener

Født:
1. november 1968 (55 år)

Silvio Fauner er en tidligere italiensk langrennsløper.

I 1990-årene var han blant de fremste medaljesankerne i internasjonale mesterskap. Karrierens høydepunkt var utvilsomt Italias seier på 4 x 10 km stafett under OL 1994 i Lillehammer, der Fauner spurtslo Bjørn Dæhlie.

I 1995 ble han verdensmester på 50 km.

Fauners beste sammenlagtplassering i verdenscupen var tredjeplassen sesongen 1994/95.

I mai 2007 ble Fauner utnevnt til ny landslagssjef i langrenn for Italia. Han overtok da for sin tidligere lagkamerat, Marco Albarello. Wikipedia

58 år
Patrik Ringborg (Dirigent)
1965

Patrik Ringborg (Sverige)

Dirigent

Født:
1. november 1965 (58 år)

Patrik Ringborg er en svensk dirigent og generalmusikkdirektør ved Staatstheater Kassel.

Etter endte studier i Stockholm, London og Wien ble Patrik Ringborg assistent for sjefdirigenten ved Sächsische Staatsoper Dresden og ved Canadian Opera i Toronto. Fra 1989 jobbet han fire år som repetitør ved Kungliga Operan i Stockholm, der han debuterte som dirigent i 1993. Samme år begynte han som dirigent ved Freiburg Theater, og han var også assisterende musikksjef der et par år. I 1999 ble han ansatt som Første kapellmester ved Aalto-Theater i Essen, og ble i 2000 utpekt som «beste operadirigent» av avisen Neues Rheinland, sammen med bl.a. Stefan Soltesz og John Fiore.

Etter en tid som sjefdirigent ved Freiburg Theater er Ringborg siden 2007 generalmusikkdirektør ved Staatstheater Kassel. Han har mer enn 70 operaer på repertoaret, og en rekke gjesteengasjementer i mange land, og dette har gjort ham til en av Sveriges mest etterspurte dirigenter. I Sverige har han jobbet med samtlige større orkestere, og i Tyskland har han vært gjestedirigent ved bl.a. Sächsische Staatskapelle Dresden, Radio-Sinfonieorchester Frankfurt, WDR Sinfonieorchester Köln, Münchner Rundfunkorchester, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen og Staatskapelle Weimar.

Patrik Ringborg debuterte i 1998 ved Göteborgsoperan med Tannhäuser og dirigerte under åtte år alle Wagner-produksjoner. Etter en nyproduksjon av Cavalleria rusticana/Pagliacci ble han utnevnt til første gjestedirigent og dirigerte nyproduksjoner av Il trovatore og Manon Lescaut. Han ledet operaens forestilling av Lohengrin i 2001 og den kritikerroste Göteborgspremieren i 2003 av Tristan og Isolde, noe som førte til at GöteborgsOperans orkester ble tildelt Svenska Dagbladets Operapris. Våren 2004 hadde Ringborg ansvaret for premieren av Valkyrien.

Som operadirigent har han også vært gjest i blant annet Wien, Dresden og ved Deutsche Oper Berlin. Våren 2009 debuterte Patrik Ringborg ved Den Norske Opera med en nyproduksjon av Elektra og i 2010 dirigerte han samme verk ved operafestspillene i Nyslott med Stockholmsoperaen. Han hade også ansvaret for nypremieren på Rosenkavaleren på operaen i Köln med Dame Kiri Te Kanawa. Wikipedia

60 år
Mark Hughes (Fotballtrener)
1963

Mark Hughes (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie Mark Hughes

Født:
1. november 1963 (60 år)

Leslie Mark Hughes, er en walisisk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Som spiller er han mest kjent fra sin tid hos Manchester United. Kallenavnet «Sparky» fikk han på grunn av sin utdannelse som elektriker og sin spillestil. Han ble i 1985 kåret til PFA Young Player of the Year og har to ganger, i 1989 og 1991, blitt kåret til PFA Player of the Year. Han spilte 72 landskamper for Wales og scoret 16 mål.

Han kom fra ungdomsakademiet til Manchester United, og ble straks en helt blant supporterne. I 1986 ble han solgt til Barcelona for 2 millioner pund for å danne spisspar sammen med Gary Lineker. Men det gikk ikke altfor bra, og Hughes ble utlånt til Bayern München. Den engelske manageren Terry Venables, ansatt i Barca i 1984, fikk sparken i 1987, og den nye manageren ville satse på sine egne spillere. Dessuten hadde UEFA på denne tiden en regel som tilsa at ingen klubb i Europa kunne ha flere enn to utenlandske spillere på banen samtidig. Venables hadde i 1984 allerede hentet skotten Steve Archibald fra Tottenham Hotspur, og Archibald, Lineker og Hughes måtte veksle på å spille. Hughes trodde han hadde møtt veggen i sin karriere som fotballspiller, men ble i 1988 hentet tilbake til Manchester United av Alex Ferguson.

Nå fikk han en ny start på livet, og ble en viktig spiller på Manchester Uniteds suksessrike lag på begynnelsen av 1990-tallet. Han spilte først i spisspar med Brian McClair og senere med Eric Cantona og var med på å vinne tidenes første utgave av FA Premier League i 1992-93.

Sesongen etter skulle han være svært delaktig i Uniteds første «The Double», da han i karakteristisk stil hamret inn mål etter mål. Mest kjent var han for sine harde og presise volley-skudd, og et av disse sørget for seier i semifinalen i FA-cupen mot Oldham. Etter å ha sikret seg sitt andre ligagull på rad, var han nå klar for Wembley der Chelsea ble slått 4-0.

Han forlot Manchester United til fordel for nettopp Chelsea i 1995, etter totalt 345 ligakamper og 119 ligamål for United. Andy Cole var blitt kjøpt inn, og Hughes ville spille fast på et lag og forsto at det ikke var han som var førstevalget i United lengre. Men han hadde allerede oppnådd legende-status blant Manchester United-supporterne, og blir regnet som en av klubbens beste spillere gjennom tidene.

Han ble i Chelsea i tre sesonger før han var innom Southampton og Everton før han avsluttet spillerkarrieren med to sesonger for Blackburn.

Han startet sin managerkarriere med å lede Wales' A-landslag, etter endt spillerkarriere i Blackburn Rovers. Etter noen år med suksess som landslagstrener, dog uten å kvalifisere seg for noe mesterskap, returnerte han til Blackburn Rovers. Her tok han over som manager etter Graeme Souness i starten av 2004/05-sesongen. Blackburn har hatt suksess under Hughes, uten å vinne et eneste trofe. Den dyreste signeringen til Hughes i Blackburn var Benni McCarthy, som ble kjøpt fra FC Porto for 2 mill. pund, ca. 25 millioner norske kr. McCarthy visste seg i 2006/07-sesongen å være et smart kjøp, der han scoret 18 ligamål, 24 mål totalt.

I juni 2008 tok Hughes over Manchester City etter at Sven-Göran Eriksson fikk sparken. Desember 2009 fikk Hughes sparken i jobben som manager for Manchester City, etter litt over et år i klubben.

29. juli 2010 ble Hughes presentert som Fulhams nye manager, etter at Roy Hodgson ble manager i Liverpool.

10. januar 2012 ble Hughes presentert som Queens Park Rangers nye manager, etter at Neil Warnock fikk sparken 8. januar.

23. november 2012 fikk han sparken i QPR.

14. mars 2018 ble han ansatt som ny trener for Southampton FC. 3. desember 2018 fikk han sparken i Southampton. Wikipedia

60 år
Katja Riemann (Komponist)
1963

Katja Riemann (Tyskland)

Komponist, sanger, filmskuespiller, skribent

Født:
1. november 1963 (60 år)

Katja Hannchen Leni Riemann er en tysk skuespiller. Wikipedia

61 år
Magne Furuholmen (Musiker)
1962

Magne Furuholmen (Norge)

Musiker, keyboardist, låtskriver, billedkunstner

Født:
1. november 1962 (61 år)

Magne Furuholmen er en norsk musiker, komponist og kunstner. Furuholmen utgjør sammen med Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy synthpop-trioen a-ha. Han spiller primært piano og keyboard i a-ha. Internasjonalt ble a-ha-medlemmet Furuholmen kjent under kallenavnet «Mags». Som a-ha-medlem er han oppført som opphavsmann alene eller sammen med andre på flere av a-has kjente sanger. Bandet a-ha har solgt mer enn 50 millioner album.

I 2016 lagde Magne Furuholmen kunstutsmykningen "Imprints" for Fornebuporten som er Skandinavias største keramiske skulpturpark. Wikipedia

61 år
Bjarne Håkon Hanssen (Politiker)
1962

Bjarne Håkon Hanssen (Norge)

Politiker, lærer, kommunikasjonsrådgiver

Født:
1. november 1962 (61 år)

Bjarne Håkon Hanssen er en norsk kommunikasjonsrådgiver og tidligere politiker (Ap). Fra 2009 var han partner i PR-byrået First House; fra 2016 styreleder med 50 prosent eierandel i Kruse Larsen.

På 2000-tallet var han en sentral politiker i Arbeiderpartiet som statsråd i Jens Stoltenbergs regjeringer, herunder som landbruksminister 2000–2001, arbeids- og inkluderingsminister 2005–2008 samt helse- og omsorgsminister 2008–2009. Før dette var Hanssen fylkesordfører i Nord-Trøndelag 1995–1997 og stortingsrepresentant 1997–2009. Høsten 2009 trakk han seg ut av politikken, og overgangen til PR-bransjen skapte debatt. Wikipedia

61 år
Anthony Kiedis (Sanger)
1962

Anthony Kiedis (USA)

Sanger, selvbiograf, komponist, skuespiller, gitarist

Født:
1. november 1962 (61 år)

Anthony Joseph Kiedis er vokalist og låtskriver i den californiske funk/rock-gruppa Red Hot Chili Peppers.

Kiedis traff bandkollega Flea på High School, og de ble raskt bestekompiser. En stund etterpå møtte de Hillel Slovak, og trioen var uatskillelig. Sammen med Jack Irons startet de bandet Tony Flow & The Miraculously Majestic Masters of Mayhem, forløpereren til Red Hot Chili Peppers. Etterhvert som karrieren skjøt i været, oppstod det en karusell av musikk, suksess, jenter og dop, og særlig Anthony ble selve modellen for et liv med ”Sex, Drugs and Rock’n’Roll”. Gitarist Hillel Slovak døde av en overdose heroin i 1988, og dette satte en støkk i Anthony. Anthony, som i likhet med Hillel var stoffmisbruker, bestemte seg for å ta seg sammen, og var nykter i fem år. I 1994 fikk han en visdomstann fjernet, og ble etter inngrepet avhengig av sterke smertestillende midler. De neste årene gikk han ut og inn av rehab, og kom seg etter hvert ut av narkotikamisbruket. Selv om Kiedis fra år 2000 har holdt seg unna både narkotika, røyk og alkohol, mener han at han kan takke dop og alkohol for at han er der han er i dag, og at han ikke ville vært den samme uten.

Anthony Kiedis har ved siden av en rekke svært korte affærer og one night stands, også hatt noen langvarige forhold. På midten av 1980-årene var han sammen med Jennifer Bruce, et forhold som visstnok skal ha preget Kiedis dypt. Senere fulgte flere forhold, Ione Skye, Claire Essex, Jaime Rishar og Yoahanna Logan har alle vært Kiedis kjærester. Til hans mange berømte kvinnelige bekjentskaper hører også Madonna, Nina Hagen, Sofia Coppola og Sinéad O'Connor til. Han hadde også et kort forhold til den tyske supermodellen Heidi Klum. I dag lever han et rusfritt liv med yoga og han er veganer.

2. oktober 2007 fikk Kiedis sin første sønn, Everly Bear Kiedis, sammen med eks-kjæresten Heather «Nika» Christie (f.1986). Paret gjorde det slutt i juni 2008.

I 2004 kom hans biografi, Scar Tissue, ut i USA og Storbritannia. Wikipedia

51 år
Knut Torbjørn Eggen (Fotballtrener)
1960 - 2012

Knut Torbjørn Eggen (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
1. november 1960 (63 år siden)

Døde:
20. februar 2012 (51 år) (12 år siden)

Knut Torbjørn Eggen var en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han trente Fredrikstad Fotballklubb opp til 1. divisjon i 2002 og deretter til Eliteserien i 2003 og endte med å vinne cupfinalen 2006, noe som ble hans siste kamp for klubben. Fra 1. august 2007 ble han ansatt som sportsdirektør i Rosenborg, en stilling han hadde til sommeren 2008. Fra 1. august 2008 var Eggen fotballtrener på Wang Toppidrett i Moss. 1. desember 2008 gikk Eggen inn i stillingen som utviklingsansvarlig i Moss FK. Wikipedia

60 år
Jan E. Hansen (Forfatter)
1959 - 2020

Jan E. Hansen (Norge)

Forfatter, journalist, skribent, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Erik Hansen

Født:
1. november 1959 (64 år siden)

Døde:
12. februar 2020 (60 år) (4 år siden)

Jan Erik Hansen var en norsk kritiker og forfatter.

Han kom fra Lunner på Hadeland, var journalist i Frisprog 1976–80 mens han studerte ved Grefsen gymnas til latinerexamen i 1978. Så var han journalist i Morgenbladet 1980–84 og i Aftenposten 1984–2004, der han ble kjent for teaterkritikk og også ble kulturredaktør. Etter han flyttet til byen på 2000-tallet var han Roma-kommentator for Aftenposten frem til 2011 da han trakk seg grunnet sykdom. Han har også vært reiseleder (cicerone) for Temareiser i Fredrikstad.

Hansen ble som tolvåring nordisk mester i selskapsdans. Wikipedia

65 år
Johannes Joner (Skuespiller)
1958

Johannes Joner (Norge)

Skuespiller

Født:
1. november 1958 (65 år)

Johannes Joner er en norsk skuespiller og regissør.

Johannes Joner er utdannet ved Statens Teaterhøgskole 1978–1981, og har vært ansatt som skuespiller ved Oslo Nye Teater siden 1988. Tidligere har han arbeidet ved blant annet Nationaltheatret, Torshovteatret, Nordland Teater, Rogaland Teater og TV-teatret, og har spilt en lang rekke film- og fjernsynsroller. Joner var regissør for forestillingen Populærmusikk fra Vittula ved Christiania Theater, og hadde både manus og regi for filmen Respekt i samarbeid med Nordisk Film.

Joner er far til skuespilleren Knut Joner, skuespiller Selma Joner og danser Milla Joner, fetter av musiker og komponist Sverre Indris Joner, og onkel til skuespiller Kristoffer Joner og danser Alexandra Joner. Han er svigersønn av skuespillerne Rolf og Berit Søder. Johannes Joners faster var gift med skuespiller Rolf Sand. Wikipedia

73 år
Ljubomir Ljubojević (Sjakkspiller)
1950

Ljubomir Ljubojević (Serbia)

Sjakkspiller

Født:
1. november 1950 (73 år)

Ljubomir Ljubojević er en serbisk stormester i sjakk. Etter Svetozar Gligorić regnes han som den mest fremgangsrike sjakkspilleren i det tidligere Jugoslavia.

Ljubojević kom på andreplass i junior-EM 1969/70 i Groningen, og ble belønnet med invitasjon til en stormesterturnering i Sarajevo. Den unge mannen grep sjansen og sikret seg delt turneringsseier med Bruno Parma. I 1971 ble Gligoric tildelt stormestertittelen av FIDE.

I 1983 var Ljubo nummer tre på verdensrankingen, etter de tidligere verdensmestrene Anatolij Karpov og Garry Kasparov. Dette var hans beste plassering. I dag har han 2553 i rating. Wikipedia

73 år
Jim Steinman (Komponist)
1947 - 2021

Jim Steinman (USA)

Komponist, sanger, musiker, låtskriver, plateprodusent, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
James Richard Steinman

Født:
1. november 1947 (76 år siden)

Døde:
19. april 2021 (73 år) (3 år siden)

James Richard «Jim» Steinman var en amerikansk plateprodusent, låtskriver og pianist. Steinman er kjent for sine dramatiske, pompøse og svulstige sanger, med tilhørende følelsesladde tekster. Hans største inspirasjonskilder var produksjonsteknikken til Phil Spector, instrumenteringen og tekstene til Bruce Springsteen, og Richard Wagners pompøsitet og dramatikk.

Steinman skrev en rekke sanger for andre artister, og er mest kjent for sangene på albumene Bat Out of Hell, Dead Ringer og Bat Out of Hell II: Back Into Hell, samt en rekke andre sanger for Meat Loaf. Han skrev også sangen «Total Eclipse of the Heart» for Bonnie Tyler, som han også produserte album for. Blant andre artister som har spilt inn Steinmans sanger er Air Supply, Celine Dion, Barbra Streisand, Barry Manilow, The Sisters of Mercy og Boyzone. Steinman skrev også flere musikaler, og samarbeidet med Andrew Lloyd Webber. Wikipedia

74 år
Grethe Gulbrandsen Fossum (Politiker)
1945 - 2019

Grethe Gulbrandsen Fossum (Norge)

Politiker

Født:
1. november 1945 (78 år siden)

Døde:
29. november 2019 (74 år) (4 år siden)

Grethe Gulbrandsen Fossum var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1997. Hun var vararepresentant fra 1989 til 1997 og 2001 til 2005. Hun møtte fast som vararepresentant for Kjell Borgen fra 1. til 16. oktober 1989 og fra 3. november 1990 til 30. september 1997 for Kjell Borgen, Sigbjørn Johnsen og Sylvia Brustad. Hun møtte også for Brustad fra 1. til 19. oktober 2001.

Fossum var varaordfører i Grue fra 1987 til 1991. Hun var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 1992 til 2002. Fra 1. januar 1988 til 1. januar 1989 var hun personlig sekretær i Sosialdepartementet.

Grethe G. Fossum er mor til Mette Fossum Beyer. Wikipedia

78 år
Larry Flynt (Forlegger)
1942 - 2021

Larry Flynt (USA)

Forlegger, gründer, selvbiograf, journalist, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Larry Claxton Flynt jr.

Født:
1. november 1942 (81 år siden)

Døde:
10. februar 2021 (78 år) (3 år siden)

Larry Claxton Flynt jr. var en amerikansk forretningsmagnat som bygde seg opp innen pornografi.

Flynt var eier av Larry Flynt Publications som har en omsetning på ca. 300 millioner dollar og har hovedkontor i Los Angeles.

Flynt startet magasinet Hustler i 1974 og utvidet med Hustler Casino i Gardena i California, Hustler Club som er en kjede med strippeklubber, Hustler TV og Hustler Hollywood som er en butikkjede som selger sexprodukter. Flaggskipet i butikkjeden ligger på Sunset Boulevard i West Hollywood.

Han var i flere rettssaker om ytringsfrihet hvor han hevdet at den beskyttet ham ifølge USAs grunnlov. Han satt i rullestol på grunn av lammelse fra livet og ned, grunnet et attentat 6. mars 1978 hvor han og advokaten ble skutt. Ingen har vært siktet i saken selv om seriemorderen Joseph Paul Franklin har tilstått attentatet. Franklin ble henrettet 20. november 2013 for drap. Wikipedia

78 år
Jon Skolmen (Komiker)
1940 - 2019

Jon Skolmen (Norge)

Komiker, programleder, skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Skolmen

Født:
1. november 1940 (83 år siden)

Døde:
28. mars 2019 (78 år) (5 år siden)

Jon Skolmen var en norsk underholdningsartist, programleder og skuespiller.

Jon Skolmen var etter skolegang og studier i en kort tid hjelpelærer og gymnastikklærer.

Han ble ansatt i NRK fra 1963 til 1981, der han blant annet hadde barneprogrammet Jon med skrivemaskinen. Han var også med i Lekestue. I 1976 vant Trond Kirkvaag og Skolmen både Gullrosen, Chaplin-prisen og presseprisen under underholdningsfestivalen i Montreux for Rundkast om kringkasting, et humoristisk program om kringkastingens historie i Norge. I 1977 vant han nok en gang Chaplin-prisen i Montreux, da med bidraget Toget, som han regisserte sammen med Johnny Bergh. Han hadde i 1986 en rolle i filmen Plastposen.

Jon Skolmen deltok også i flere av Kirkvaag, Lystad og Mjøens (KLM) sketsjer, blant annet som pilot i "Luftens helter" på NRK i 2007. I 1997 hadde han en mindre rolle i komiserien Tre på Toppen på TVNorge. Han hadde også rollen som Mjøltyt i Jul i Blåfjell, som ble sendt på NRK i 1999.

Skolmen fikk et stort publikum også i Sverige i filmkomedien Selskapsreisen og i dens fire oppfølgere der han spilte Ole Bramserud, den norske kameraten til hovedskikkelsen Stig Helmer-Olsson (den svenske skuespilleren Lasse Åberg). I 1980-årene var han også med i det svenske sketsj-komedieshowet Nöjesmassakern, og var med i Dizzie Tunes-showet i Sverige og i Norge.

I 2007 mottok Skolmen Norsk revyforfatterforenings revypris Leonardstatuetten. Han ble tildelt «Hedersprisen» under Komiprisen 2009.

Skolmen uttalte i 2015 at han ikke hadde planer om å stå på scenen igjen.

Jon Skolmen var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg og far til Christian og Tine Skolmen. Han var barnebarn av maleren Kristian Skolmen. Wikipedia

91 år
Marie Lovise Widnes (Politiker)
1930 - 2021

Marie Lovise Widnes (Norge)

Politiker, skribent, visesanger

Født:
1. november 1930 (93 år siden)

Døde:
19. november 2021 (91 år) (2 år siden)

Marie Lovise Widnes var en norsk kulturarbeider, lyriker, visesanger og politiker (tidligere SV). Hun var en uortodoks politiker og fremførte noen av innleggene på rim. Widnes arbeidet for kvinnesak, homofiles rettigheter, nynorsk og regnes som kristen sosialist.

Widnes var utdannet fra grunnskole og arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Sørmarka. Skoleplassen i Sørmarka fikk hun etter møte med Einar Gerhardsen på valgkampturne i Vanylven. Hun hadde opprinnelig planer om å utdanne seg til prest. Hun var tidligere gift med jernarbeider Ole Johansen.

Hun var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal i perioden 1989–1993, og representerte da SV. I perioden 1954–1957 hadde hun vært vararepresentant til Stortinget, men da som representant for Arbeiderpartiet. Hun var medlem av SVs landsstyre 1995–1997. Hun ble valgt inn i Hareid kommunestyre i 1971 og hun satt tre perioder i fylkestinget. Widnes hadde også verv i Norsk kulturråd. Hun brøt med Ap i forbindelse EF-saken.

Hun kombinerte et radikalt politisk syn med en kristen tro, og holdt blant annet andakter i NRK radio mens hun satt på Stortinget.

Widnes deltok i stiftelsen av SV i 1975. Hun meldte seg ut av SV i mai 2010, i protest mot SVs støtte til krigføring i Afghanistan.

Marie Lovise Widnes var i mange år en aktiv sanger. Den kjente visen «Gangdøra» skrev hun 19 år gammel, og den kom på plate i 1957. 12 viser ble spilt inn og gitt ut på plate på Philips Records. Hun ble tidlig sammenlignet med Alf Prøysen og regnet som en av pionérene innen nynorsk slagermusikk. Widnes fremførte «Gangdøra» i 1951 da Einar Gerhardsen besøkte Vanylven. Etter den opptredenen sørget Gerhardsen for at hun fikk friplass på Landsorganisasjonens folkehøgskole i Sørmarka, der hun traff sin ektemann Elling Ole Johansen fra Gressvik.

I 1958 ga hun ut en samling av visene som var gitt ut på plate, med illustrasjoner av Kjell Aukrust. På 1960-tallet hadde hun barnetimer i NRK om «Borna på Solstad». Wikipedia

96 år
Imre Varga (Billedhugger)
1923 - 2019

Imre Varga (Ungarn)

Billedhugger, politiker

Født:
1. november 1923 (100 år siden)

Døde:
9. desember 2019 (96 år) (4 år siden)

Imre Varga var en ungarsk billedhugger. Han tok utdanning ved kunsthøyskolen i Budapest og vakte allerede som student stor oppmerksomhet med sine arbeider. Varga gjorde bevisst bruk av nye uttrykksmidler, og tok ofte i bruk skulpturens fremtidige naturlige omgivelse som kompositorisk middel.

I sine arbeider benyttet han gjerne elementer fra popkunsten og konstruktivismen uten å helt bryte med den tradisjonelle figurativitet. Han regnes som en av sin tids betydeligste ungarske kunstnere. Wikipedia

77 år
Gordon Rupert Dickson (Forfatter)
1923 - 2001

Gordon Rupert Dickson (Canada)

Forfatter, skribent, romanforfatter, science fiction-forfatter

Født:
1. november 1923 (100 år siden)

Døde:
31. januar 2001 (77 år) (23 år siden)

Gordon Rupert Dickson var en canadisk science fiction-forfatter. Han var mest kjent for bøkene om Dorsai og The Final Encyklopedia («Childe Cycle»). Selv om han var født i Canada, bodde han det meste av livet i Minneapolis, Minnesota. Tildelt i alt tre «Hugo Awards».

Dickson var 1969–1971 president i Science Fiction and Fantasy Writers of America. Wikipedia

47 år
Ken Miles (Ingeniør)
1918 - 1966

Ken Miles (USA)

Ingeniør, racing-fører

Født:
1. november 1918 (105 år siden)

Døde:
17. august 1966 (47 år) (57 år siden)

Kenneth Henry Miles var en britisk racing ingeniør og sjåfør, mest kjent for sin motorsportkarriere i USA, samt amerikanske racing team på den internasjonale arenaen. Han har fått en plass i «Motorsportens Hall of Fame of America». Wikipedia

41 år
Nordahl Grieg (Forfatter)
1902 - 1943

Nordahl Grieg (Norge)

Forfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Nordahl Brun Grieg

Født:
1. november 1902 (121 år siden)

Døde:
2. desember 1943 (41 år) (80 år siden)

Johan Nordahl Brun Grieg var en norsk lyriker, forfatter, dramatiker, journalist og politisk aktivist. Han var en av Norges mest markante diktere i sin levetid, og rakk å være produktiv i 21 år, før han selv ble en av «de unge døde», 41 år gammel. Samtidig ble Grieg på 1930-tallet politisk kontroversiell på grunn av sitt stalinistiske ståsted og sitt mangeårige engasjement for Sovjetunionens regime, formidlet gjennom en rekke polemiske artikler og en roman. Hans politiske engasjement fant særlig uttrykk i organisasjonen Sovjetunionens venner, som han ledet. Han var bror av forleggeren Harald Grieg og forfatterne Ingeborg Rolfsen Grieg og Johanne Grieg Cederblad, samt grandnevø av skolemannen Nordahl Rolfsen. Han var gift med skuespilleren Gerd Egede-Nissen fra 1940 til sin død. Wikipedia

28 år
Stephen Crane (Forfatter)
1871 - 1900

Stephen Crane (USA)

Forfatter, skribent, journalist, lyriker, baseballspiller, romanforfatter, manusforfatter

Født:
1. november 1871 (152 år siden)

Døde:
5. juni 1900 (28 år) (124 år siden)

Stephen Crane var en amerikansk forfatter, poet og journalist.

Crane vant internasjonal anerkjennelse for romanen «The Red Badge of Courage», med undertittelen «An Episode of the American Civil War», som ble utgitt i 1895 og hvis handling er lagt til den amerikanske borgerkrigen. I 1896 dro han som krigskorrespondent for å dekke den spansk-amerikanske krigen.

Den norske lyrikeren Olav H. Hauge har oversatt noen av Cranes dikt til norsk. Wikipedia

83 år
Betzy Kjelsberg (Politiker)
1866 - 1950

Betzy Kjelsberg (Norge)

Politiker, suffragette

Fullt navn / Fødenavn:
Betzy Aleksandra Kjelsberg

Født:
1. november 1866 (157 år siden)

Døde:
3. oktober 1950 (83 år) (73 år siden)

Betzy Aleksandra Kjelsberg var en norsk politiker (Avholdspartiet, Venstre), Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i perioden 1910–1936 og forkjemper for kvinnesaken. Hun kjempet frem Fabrikktilsynsloven av 1892. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Yma Sumac (Skuespiller)
1923 - 2008

Yma Sumac (Peru)

Skuespiller, sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo

Født:
10. september 1923 (100 år siden)

Døde:
1. november 2008 (85 år) (Endetarmkreft) (15 år siden)

Yma Sumac (quechua: Sumaq «vakker blomst», også Imma Sumack eller Ima Sumack; egentlig Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo; født 13. september 1922 i Ichocán i Cajamarca i Peru, død 1. november 2008 i Silver Lake i Los Angeles i USA) var en peruansk sangerinne.

Hun ble kalt «den peruanske sangfuglen» eller «Andesfjellenes nattergal», og hadde et stemmeomfang som gjorde at hun kunne synge rent over tre eller fire oktaver. Hun ble oppdaget i sin hjemby Ichocán i Andene, der hun sang folkesanger, og ble sendt for studier i Lima. I Peru opptrådte hun både for publikum og i radio. Hun ble med i Moisés Vivancos dansegruppe Compania Peruana de Arte og giftet seg med ham i 1942. Compania Peruana de Arte var et ensemble som bestod av 46 indianske dansere, sangere og musikanter. På denne tiden benyttet hun kunstnernavnet Imma Sumack.

I 1943 spilte hun inn folkemusikk i Argentina.

I 1946 flyttet hun til USA, der hun fikk kontrakt med Capitol Records, og fra nå opptrådte hun bare i mindre ensembler, i Inca Taky Trio, med sin mann med gitar og sin kusine Cholita Rivero som kontraalt og seg selv som sopran. I USA endret hun sitt kunstnernavn til Yma Sumac. I 1954 opptrådte hun i filmen «Secret of the Incas», i 1957 i filmen «Omar Khayyam».

Sommeren 1955 ble hun amerikansk statsborger. 1950-årene var hennes høyhetstid, da hun opptrådte i Carnegie Hall, Hollywood Bowl, Londons Royal Albert Hall og andre kjente konsertsaler.

I 1957 ble Ymo Sumac og Moisés Vivanco skilt. De forsonte og giftet seg igjen samme år, men skilte seg for godt i 1965. Sammen har de en sønn, Charles.

I 1961 dro Yma Sumac og den opprinnelige Inca Taky Trio på verdensturne, og den skulle vare i fem år. De opptrådte i 40 byer i Sovjetunionen og deretter rundt om i Europa, Asia og Latin-Amerika.

I 1991 kom en dokumentarfilm ut, kalt Yma Sumac- Hollywoods Inkaprinzessin (regissør Günter Czernetzky).

I 1998 ble hennes musikk brukt i spillefilmen Den store Lebowski.

I mai 2006 ble hun tildelt hjemlandets ordensutmerkelse Orden El Sol del Perú.

Hun døde i 2008 av endetarmkreft. Wikipedia

70 år
Jimmy Carl Black (Musiker)
1938 - 2008

Jimmy Carl Black (USA)

Musiker, komponist, perkusjonist, sanger

Født:
1. februar 1938 (86 år siden)

Døde:
1. november 2008 (70 år) (15 år siden)

Jimmy Carl Black var en amerikansk trommeslager og vokalist, best kjent for å ha spilt med Frank Zappa i bandet The Mothers Of Invention.

Black var av indiansk avstamming, og moren hans hadde flyttet fra Cheyennereservatet i Oklahoma da hun ble enke mens hun gikk gravid med Jimmy Carl. Han begynte tidlig å spille trompet, men skiftet til trommer på slutten av 1950-tallet for å kunne spille rock'n'roll. På begynnelsen av 1960-tallet hadde han bandet The Soul Giants, hvor Frank Zappa kom inn som gitarist. Ifølge Jimmy Carl Black (på hans selvbiografiske plate, The Jimmy Carl Black Story) hadde Zappa i løpet av 14 dager overtatt som leder i bandet, og de skiftet navn til The Mothers, senere endret til The Mothers Of Invention.

Jimmy Carl Black spilte trommer i The Mothers Of Invention helt til Frank Zappa ca. 1970 oppløste bandet, og gikk solo. Jimmy Carl Black medvirket på ca. 17 av Zappas plater, samt noen av filmene – som 200 Motels. Hans spillestil i den komplekse Zappa-musikken er relativ enkel, og han er spesielt kjent for sitt vokale mantra «Hi boys and girls, I am Jimmy Carl Black, and I am the Indian of the group».

Jimmy Carl Black deltok fra 2006-2008 i Jon Larsens Strange News From Mars band, og besøkte Norge flere ganger i den forbindelse. Han er med på tre plater med dette bandet. Aller siste opptak med Jimmy Carl Black var for "The Jimmy Carl Black Story", i april 2008, hvor den gamle indianeren rapper via telefon fra sykesenga i Tyskland. Wikipedia

86 år
Jacques Piccard (Dyphavsforsker)
1922 - 2008

Jacques Piccard (Sveits)

Dyphavsforsker, oppfinner, ingeniør, oppdagelsesreisende

Født:
28. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
1. november 2008 (86 år) (15 år siden)

Jacques Piccard var en sveitsisk oceanograf, dyphavsforsker, oppdagelsesreisende og ingeniør. Han er kjent for å ha utviklet undervannsfartøyer som ble benyttet for å utforske havstrømmene.

Han var en av de to personer som så langt (2010) har vært på havets dypeste punkt, 10 916 meter nede i Challengerdypet i Marianergropen. Sammen med den amerikanske løytnant Don Walsh, tok han seg dit den 23. januar 1960 i undervannsfartøyet USS «Trieste». Bragden ble i sin samtid dels ansett som ledd i det teknologiske kappløpet mellom supermaktene USA og Sovjetunionen.

Han var sønn av forskeren Auguste Piccard og far til psykiater Bertrand Piccard. Wikipedia

82 år
Engly Lie (Politiker)
1919 - 2001

Engly Lie (Norge)

Politiker

Født:
4. august 1919 (104 år siden)

Døde:
1. november 2001 (82 år) (22 år siden)

Engly Lie var en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1973–1985, og var 2. vararepresentant 1965–1969. Lie var medlem av Vennesla kommunestyre 1951–1973, og ordfører 1959–1973. Han var medlem av Vest-Agder fylkesting 1959–1973.

Lie gikk i tømrerlære 1937–1940, og hadde svennebrev fra 1945. Han var tømrer 1938–1952, og deretter oppmåler for tømrere ved Aust- og Vest-Agders målerkontor 1952–1973. Wikipedia

75 år
Kjell Holler (Politiker)
1925 - 2000

Kjell Holler (Norge)

Politiker, industriminister, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Kjell Torbjørn Holler

Født:
29. juni 1925 (98 år siden)

Døde:
1. november 2000 (75 år) (23 år siden)

Kjell Torbjørn Holler var en norsk cand.oecon i sosialøkonomi fra Universitetet i Oslo (1950), industrimann og politiker (Arbeiderpartiet). Han var først tilknyttet Arbeiderbladet (1950–52) og økonomileder i Landsorganisasjonen (1952–58).

Holler ble utnevnt til industriminister i Einar Gerhardsens tredje regjering. Han satt i stillingen i perioden (9. april 1959-4. juli 1963). Han var bare 34 år da han ble minister og ble dermed en av de yngste som er blitt utnevnt til statsråd til da. Sommeren 1963 søkte han avskjed som følge av at den såkalte Kings Bay-saken. Bare noen dager før han søkte avskjed hadde regjeringen på hengende håret unngått å bli felt på et mistillitsforslag som gjaldt de store budsjettoverskridelsene ved byggingen av Norsk Koksverk.

Kjell Holler kom ikke tilbake til norsk politikk etter sin periode som statsråd. Etter nok en periode i Landsorganisasjonen (1962–66) var han engasjert hos Samvirke Forsikring (1966–80), for Televerket som styreformann (1974–80) og sist som Televerkets generaldirektør (1980–91).

Holler hadde en rekke verv, som avgiftskomiteen (1953–59), frihandelsutvalget (1963–66), skatteprogresjonsutvalget (1963–64), styreformann i Norsk Film (1971–79), leder for Utvalget for industriøkonomisk institutt (1971–72), i representantskapet for Årdal og Sunndal Verk A/S (1971-74, 1981-), leder av Utvalget for medbestemmelsesrett i offentlig sektor (1972–94), medlem av Markedsrådet (1973–85), styreleder for Kreftregistreret (1990–95) og medlem av styret for Flyktningerådet (-2000). Wikipedia

58 år
Aleksej Aleksandrovitsj av Russland (Storfyrste)
1850 - 1908

Aleksej Aleksandrovitsj av Russland (Det russiske keiserdømmet)

Storfyrste, marineoffiser

Født:
2. januar 1850 (174 år siden)

Døde:
1. november 1908 (58 år) (115 år siden)

Aleksej Aleksandrovitsj Romanov av Russland var en russisk storfyrste som var sjette barn og fjerde sønn av Aleksander II av Russland og hans første ektefelle Maria Aleksandrovna (Marie av Hessen). Forutbestemt til en karriere i marinen startet Aleksej Aleksandrovitsj sin militære opplæring i en alder av 7. Da han var 20 var han utnevnt til løytnant i den Keiserlige russiske marine, og hadde besøkt alle europeiske militærhavner i Russland. I 1871 ble han sendt som goodwill-ambassadør til USA og Japan.

I 1883 ble han utnevnt til generaladmiral. Han spilte en betydelig rolle med å utstyre den russiske marinen med nye skip og i moderniseringen av marinehavnene. Etter nederlaget i slaget ved Tsushima i 1905 ble han avsatt fra sin kommando. Han døde i Paris i 1908. Wikipedia

73 år
Christian Selmer (Politiker)
1816 - 1889

Christian Selmer (Norge)

Politiker, byfogd, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Christian August Selmer

Født:
16. november 1816 (207 år siden)

Døde:
1. november 1889 (73 år) (134 år siden)

Christian August Selmer var norsk statsminister, jurist og konservativ politiker.

Selmer var stortingsrepresentant fra 1871 til 1874 og medlem av regjeringen fra 1874 til 1880.

Under den bitre kampen om statsrådenes adgang til Stortinget ble tatt ut riksrettstiltale mot regjeringen Selmer, som i 1884 ble dømt til å ha sitt «embete forbrutt», først og fremst for å ha frarådet sanksjon i statsrådssaken. Kongen, Oscar 2. så seg til slutt nødt til å avskjedige regjeringen Selmer. Deretter ble Selmer fradømt sitt embete og kort tid etter utnevnt til generalauditør for hær og marine.

Han ble tildelt den svenske Serafimerordenen ca. en måned etter dommen i riksretten. Hans våpenplate henger fortsatt i Riddarholmskyrkan, Stockholm, og viser en variant av hans slektsvåpen sammenføyd med morsslekten Vibes våpen. Wikipedia

39 år
Karl II av Spania (Konge av Spania)
1661 - 1700

Karl II av Spania (Spania)

Konge av Spania

Født:
6. november 1661 (362 år siden)

Døde:
1. november 1700 (39 år) (323 år siden)

Karl II av Spania på spansk Carlos II, var den siste konge av Spania av habsburgerslekten. I Karl IIs rike inngikk Spanske nederlandene, Sør-Italia og flere byer i Nord-Afrika. Han regjerte i perioden 1665–1700. Han var sønn av sin forgjenger, kong Filip IV av Spania og dennes andre dronning, Mariana av Østerrike, begge av habsburgerslekten. Karl var i samtiden og ettertiden kjent for å ha så alvorlige fysiske og psykiske funksjonshemminger at han var ute av stand til å styre. Han var omtalt under tilnavnet el Hechizado (den forheksede). Hans funksjonshemminger var forårsaket av innavl. Da han døde barnløs i 1700 førte arvestridigheter til Den spanske arvefølgekrigen. Wikipedia

<<
1. November
>>