Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. November

Om dagen

26. November er dag 331 i 2024, og er i uke 48. Det er 35 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Mars-roveren «Curiosity» skytes opp fra Cape Canaveral i Florida med kurs for Mars

Curiosity er en radioisotopdrevet rover og en del av av NASA-oppdraget Mars Science Laboratory (MSL), hvis mål var å levere Curiosity trygt på Mars-overflaten. Curiosity er den fjerde ubemannede roveren NASA har sendt til Mars. Curiosity har langt flere og mer avanserte vitenskapelige instrumenter med seg enn de tidligere roverne, og vil derfor ha mulighet til å gjøre langt mer interessante målinger av geologi og klima på planeten.

Curiosity ble skutt opp fra Cape Canaveral den 26. november 2011 ombord i MSL-romskipet, og landet på sletten Aeolis Palus i Gale-krateret på Mars den 6. august 2012. Wikipedia
24 år siden

1999: Hurtigbåten «Sleipner» forliser på Store Bloksen skjær like ved Ryvarden fyr i Sveio. 16 personer omkommer

«Sleipner»-forliset skjedde den 26. november 1999 da hurtigbåten MS «Sleipner» tilhørende rederiet HSD Sjø AS grunnstøtte ved på Store Bloksen ved Ryvarden fyr i Sveio kommune i Hordaland. 16 mennesker omkom og 69 ble reddet.

MS «Sleipner» forlot Haugesund kl. 18.50 fredag 26. november 1999 med kurs for Bergen. På strekningen nordover var det bygevær med sterk vind fra sørvest. Noe før kl. 19.08 gikk fartøyet på skjæret Store Bloksen.

Kl. 19.08 sendte MS «Sleipner» ut nødmelding til Rogaland radio (RR) som igjen alarmerte Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS-SN) om at MS «Sleipner» var gått på grunn ved Ryvarden.

Da vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen mottok varsel om grunnstøtingen, la han raskt til grunn at ulykken kunne få katastrofedimensjoner. Han hadde blant annet erfaring fra lignende ulykker. Rogaland radio sendte derfor ut Mayday Relay på vegne av MS «Sleipner». MS «Sleipner» kalte ikke selv Mayday, men meldte situasjonen som svært kritisk.

Rogaland radio kontaktet fartøyer som var mobiliserbare og tilgjengelige for å delta i redningsaksjonen, og fartøyer innen en gangtid på 30–45 minutter ble straks bedt om å gå mot havaristedet. Kort etter forliset var det ca. ti–tolv fartøyer på eller nær ulykkesstedet. 69 personer ble reddet opp fra havet i live. Alle de 16 omkomne etter forliset er funnet og identifisert. Wikipedia
81 år siden

1942: 548 nordmenn med jødisk bakgrunn deporteres fra Oslo havn til tyske konsentrasjonsleirer

Holocaust i Norge var folkemordet på norske jøder i det okkuperte Norge under andre verdenskrig. Av totalt rundt 2 100 jødiske personer ble over 770 deportert til utryddelsesleirer på det tyskokkuperte kontinentet, der det store flertallet av dem ble drept. Kun et trettitall norske jøder overlevde deportasjonene, og de utgjorde over halvparten av alle nordmenn som ble drept i tyske leirer under krigen. I alt døde over 760 i jødeforfølgelsene i Norge.

24. oktober innførte Quisling-regjeringen lov om sikkerhetstiltak mot personer som «mistenkes for visse overtredelser» eller «å fremme folke- eller statsfiendtlige bestrebelser». Dette var det formelle grunnlaget for arrestasjonene og interneringene som fulgte. Samme dag fikk det norske Statspolitiet ordre fra SIPO om å arrestere alle mannlige jøder over 15 år. Statspolitiet, politimestre og lensmenn fikk telegrammet søndag 25. oktober kl 10.30, og arrestasjonene ble iverksatt natten til 26. oktober. Aksjonen ble ledet av Statspolitiet og gjennomført av norsk politi, forsterket med enheter fra Germanske-SS Norge. I Oslo, Bergen og Trondheim deltok kriminalpolitiet i aksjonen, på mindre steder ble arrestasjonene utført av lensmenn.

Hirden stilte også vaktmannskaper til interneringsleirene der jødene innledningsvis ble samlet. Jødiske kvinner fikk samtidig meldeplikt på politikontoret og eiendom ble beslaglagt. Aksjonen 26. oktober ble kjent tolv timer for tidlig, fordi politimesteren i Oslo (trolig ved en feiltakelse) hadde slått den opp som en alminnelig dagsordre. De mannlige jødene, flesteparten fra Sør-Norge, ble internert på Berg leir utenfor Tønsberg. Berg konsentrasjonsleir var den eneste rene norske leiren i Norge. Den var opprettet og administrert av NS-regimet og underlagt Politidepartementet, og vaktmannskapene var norske. Per 11. november 1942 var det 338 jødiske fanger i Berg leir. De aller fleste som ifølge listene skulle hentes denne dagen, ble internert. Aksjonen var «forbausende effektiv», ifølge Ringdal.

De arrestertes boliger ble forseglet, og alle deres verdier og eiendeler ble beslaglagt av de norske NS-myndighetene i henhold til Quisling-regjeringens lov av 26. oktober. Verdigjenstander av gull og sølv samt smykker og ur ble overtatt av de tyske okkupasjonsmyndighetene.

Den illegale pressen skrev om arrestasjonene i oktober, blant annet Håndslag og Friheten, der det til dels ble antatt at mennene skulle sendes på tvangsarbeid i Nord-Norge eller Polen. Quisling ga 7. november ordre om at eldre menn over 65 år skulle slippes fri. Wikipedia

Fødsler

33 år
Rita Ora (Skuespiller)
1990

Rita Ora (Storbritannia)

Skuespiller, Sanger, modell, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Rita Sahatçiu Ora

Født:
26. november 1990 (33 år)

Rita Sahatçiu Ora er en kosovoalbansk-britisk sanger, låtskriver og skuespiller. I 2009 deltok hun i Eurovision: Your Country Needs You. Senere det året signerte hun platekontrakt med Roc Nation. Wikipedia

22 år
Antonio Puerta (Fotballspiller)
1984 - 2007

Antonio Puerta (Spania)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio José Puerta Pérez

Født:
26. november 1984 (39 år siden)

Døde:
28. august 2007 (22 år) (16 år siden)

Antonio José Puerta Pérez var en spansk fotballspiller som spilte for Sevilla FC. Puerta var venstrebeint og spilte venstreback/venstre ving. Puerta spilte en kamp for Spanias landslag.

Lørdag 25. august 2007 kollapset han drøyt 30 minutter ut i første omgang i kampen mellom Sevilla og Getafe på Sevillas hjemmebane. Årsaken var hjerteinfarkt. Etter at legene hadde fått liv i ham, gikk han i garderoben for egen maskin, før han så kollapset på nytt. Han ble kjørt til sykehuset og lå sine siste dager i respirator. Det har senere kommet fram at han hadde en hjertelidelse kalt ARVD, som førte til infarktet.

Han døde 28. august 2007. Det kom kondolanser fra fotballklubber over hele verden. Det ble avholdt ett minutts stillhet til ære for Puerta mange steder. Wikipedia

41 år
Magnus Børmark (Musiker)
1982

Magnus Børmark (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
26. november 1982 (41 år)

Magnus Børmark er en norsk musiker. Børmark spiller også piano, gitar, synthesizer og trommer. Han er gitarist i musikkgruppa 22 og Gåte.

Magnus Børmark er født og oppvokst i Trondheim hvor han fremdeles bor. Han lærte å spille gitar og piano av sin storebror. Han ble medlem av bandet Gåte i 2000. Utenom Gåte var Magnus også med i et Kraftwerk-prosjekt som han kaller Magwerk.

Da Gåte tok en pause høsten 2005 var Magnus blant annet involvert i ett prosjekt sammen med tidligere Gåte-makker Sveinung Sundli under navnet «Råte». Prosjektet hadde bare én offisiell konsert, som fant sted i desember 2005 under det årlige jubileet til Kafé 3B i Trondheim.

I 2008 var han med å starte musikkgruppa 22, hvor han er gitarist og vokalist. Wikipedia

55 år
Ruben Eliassen (Illustratør)
1968

Ruben Eliassen (Norge)

Illustratør, forfatter

Født:
26. november 1968 (55 år)

Ruben Eliassen er en norsk forfatter og illustratør med erfaring fra musikk- og reklamebransjen. Han er særlig kjent for bøkene i Phenomena-serien, som er en serie fantasyromaner for barn og ungdom.

Som 15-åring begynte han som yngstemann i et reklamebyrå i Trondhjem, Byrå1, senere Reklamekontakt og Svart på Hvitt. Samtidig som han jobbet i reklamebyrå, tegnet han frilans for vittighetsbladet Konk, tegneserieforlaget Semic og andre. Han gikk gradene og ble art director i en alder av 18 år da han bestemte seg for å flytte til Oslo.

I Oslo livnærte han seg som frilans illustratør og jobbet for en rekke magasiner og blader, blant annet Natt og dag, KK og andre.

For sin første bok, Phenomena: Profetiens utvalgte fra 2002, vant Eliassen Arks barnebokpris og Kirke- og Kulturdepartementets debutantpris.

Ruben Eliassen har vært åpen om sin AD/HD-diagnose. Han har gitt hovedpersonene i Phenomena-serien, Alk og Ilke, samme diagnose, men i deres verden er tilstanden snudd til noe positivt. Wikipedia

61 år
Gisken Armand (Skuespiller)
1962

Gisken Armand (Norge)

Skuespiller

Født:
26. november 1962 (61 år)

Gisken Armand er en norsk skuespiller.

Gisken Armand debuterte 14 år gammel på Den Nationale Scene, og har vært ansatt ved Nationaltheatret fra 1988. Hun har tolket en rekke ledende Ibsen-roller, som Gerd i Brand, Hilde Wangel i Byggmester Solness og både Hilda og Ellida Wangel i Fruen fra havet. Hun har også spilt Ho i Nokon kjem til å komme, Olivia i Hva dere vil (Helligtrekongersaften), tittelrollen i Medeia, Olga i Tsjekhovs Tre søstre, Helene i Festen, Dronning Elisabeth i Maria Stuart og Helena i "En Midtsommernattsdrøm".

Gisken Armand har hatt store roller i en rekke norske filmer og fjernsynsproduksjoner. Hun hadde rollen som Ingbjørg i Kristin Lavransdatter (1995), som politietterforskeren Hilde i Insomnia (1997) og som prostituerte Maja Durban i Evas øye (1999). Andre filmer er Smykketyven (1990), Ti kniver i hjertet (1994), og Den som frykter ulven (2004). Hun hadde ledende roller i fjernsynsseriene Ved kongens bord, Kodenavn Hunter og Størst av alt. Gisken Armand har også lest inn flere lydbøker.

Gisken Armand er datter av skuespilleren Eilif Armand, søster av skuespillerne Frøydis Armand og Merete Armand og gift med Ole Lillo-Stenberg, bror av artisten Lars Lillo-Stenberg. Hun medvirker i musikkvideoen «S'il vous plaît» av deLillos fra 1988. Wikipedia

65 år
Rune Gokstad (Komiker)
1958

Rune Gokstad (Norge)

Komiker, TV-programleder

Født:
26. november 1958 (65 år)

Rune Gokstad er en norsk programleder og komiker ansatt i NRK.

Gokstad begynte ved NRK i 1987 og arbeidet de første årene i radioprogrammene Nitimen, Minitimen, Reiseradioen og Nattradioen. Han var også medprogramleder i tv-programmet Toppop med Vera Kvaal i 1987-88.

På 1990-tallet ble han kjent gjennom humorprogrammene Egentlig og Øystein og meg. I september 2000 var Gokstad speaker på Norsk Militær Tattoo, som senere det året ble sendt i redigert versjon på NRK. Han var i perioden 2001-03 en av programlederne i NRKs Frokost-TV. Har også i flere år vært en av humoristene i det kjente radioprogrammet Hallo i uken, og var etter 2000 en av deltagerne i både tv- og radio-programmet 20 spørsmål. Siden 2006 har han sammen med Kari Slaatsveen og Espen Omdahl medvirket i programmet Kveldsmat som sendes i NRK P1 hver onsdag kveld.

Gokstad har arbeidet i en årrekke med Øystein Bache. Sammen har de deltatt i de fleste av de ovennevnte tv-programmene. I 1998-99 var de begge programledere for Norsk Melodi Grand Prix, og i 2005-07 var de ansvarlige for flere konkurranser i Sommeråpent. I årene 2000-01, 2005 og 2008 laget de hver uke sketsjer i programmet Den store klassefesten, og i den siste episoden av programmet i 2005-sesongen var de selv deltakere.

Goktstad utgav i 2006 boka Latterlige øyeblikk, som er en samling humoristiske høydepunkter fra NRKs historie.

1. januar 2011 ble det klart at Gokstad og Øystein Bache fra og med påsken 2011 sammen skulle lede programmene Påskenøtter og Julenøtter på NRK. Wikipedia

67 år
Terje Nilsen (Sanger)
1951 - 2019

Terje Nilsen (Norge)

Sanger, låtskriver, musiker

Født:
26. november 1951 (72 år siden)

Døde:
20. mars 2019 (67 år) (5 år siden)

Terje Nilsen var en norsk musiker og låtskriver.

Hans største suksess var melodien «Mjelle», skrevet i 1974, utgitt første gang på Æ i 1977. Senere utgitt 1990 på plata Kanskje som lå lenge på Norsktoppen og omskrevet i 2005. På albumet finnes også sangen «Se for et vær det e'», hvor Nilsen synger duett med Eva Trones i oversettelsen av den amerikanske popstandarden «Baby, It's Cold Outside». I 2010 sang han duett med Tonje Unstad i sangen «Motbydelig nydelig».

I tillegg til egne plater medvirket han på utgivelser med trioen Crossbreeze (med Walter Albriktsen og Finn Sletten) i 1974, Henning Gravrok (Hyss, 1996) og med Tungtvann (Pøbla, singel, 2001).

Han var Nordland Musikkfestukes profil i 2003. Så ble det plateutgivelse i 2005 med De Voksne Herrers Orkester, som var Harald Dahlstrøm, Yngve Moe og Steinar Krogstad og turneer blant andre med Korgen Kammerskor 2005 og opptreden for Nordlændingernes Forening i 2006. Nilsen samarbeidet også med Halvdan Sivertsen.

Han var bror til Randi Nilsen som ble gift med Harald Berg, og dermed onkel til plateartistene Terje Berg og Eli Johanne Berg, samt fotballspillerne Ørjan, Runar og Arild Berg. Wikipedia

79 år
Kjellbjørg Lunde (Politiker)
1944

Kjellbjørg Lunde (Norge)

Politiker

Født:
26. november 1944 (79 år)

Kjellbjørg Lunde er en norsk politiker (SV). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1981.

Lunde var nestleder i Sosialistisk Venstreparti i 1987–1995 og parlamentarisk leder 1989–1997. Wikipedia

79 år
Anstein Gjengedal (Politimester)
1944

Anstein Gjengedal (Norge)

Politimester, skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Anstein Birger Gjengedal

Født:
26. november 1944 (79 år)

Anstein Birger Gjengedal er en norsk jurist og tidligere skøyteløper. Han var i perioden 2000–2012 politimester i Oslo politidistrikt.

Gjengedal er cand.jur. fra 1970. Han var statsadvokat fra 1977 til 1983, da han ble utnevnt til førstestatsadvokat. Fra 1989 arbeidet han i Økokrim som nestleder og var enhetens leder fra 1996, inntil han i 2000 ble utnevnt til politimester i Oslo. Han er leder for påtalenemnden i Antidoping Norge.

Som skøyteløper representerte Gjengedal først Lom Idrettslag frem til og med sesongen 1960/61, og Lillehammer Skøiteklubb i sesongene (1961/62–1963/64) og så Oslo Idrettslag fra 1964/65-sesongen. Han tok sølv i Allround-NM for juniorer i 1963 på Otta den gangen foran Roar Grønvold, H&BSK. Wikipedia

81 år
Jan Stenerud (American Football-spiller)
1942

Jan Stenerud (Norge)

American Football-spiller

Født:
26. november 1942 (81 år)

Jan Stenerud av foreldre Klara og Johan Stenerud. Han er en tidligere profesjonell utøver av amerikansk fotball. Han spilte for Kansas City Chiefs i American Football League og for Green Bay Packers og Minnesota Vikings i National Football League (NFL). Stenerud var den første profesjonelle fotballspilleren som utelukkende ble brukt som kicker, på grunn av hans utrolige presisjon med skuddfoten. I 1970 vant han Super Bowl med Kansas City Chiefs.

Stenerud er innlemmet i American Football League Hall of Fame og Pro Football Hall of Fame. Kansas City Chiefs bruker ikke lenger draktnummer 3, til ære for Stenerud.

I 1998 ble veien i Fetsund der Jan Stenerud vokste opp, omdøpt til Jan Steneruds vei. Wikipedia

84 år
Tina Turner (Sanger)
1939

Tina Turner (USA)

Sanger, skuespiller, danser, musiker, forfatter, koreograf, selvbiograf, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Mae Bullock

Født:
26. november 1939 (84 år)

Tina Turner, også kjent som Little Ann, er en amerikansk sanger, danser, låtskriver, skuespiller og forfatter. Hun regnes som en av verdens mest populære artister og har fått tittelen The Queen of Rock 'N' Roll. Turner har solgt over 200 millioner plater verden over og har i tillegg solgt flere konsertbilletter enn noen annen soloartist i historien. Wikipedia

76 år
Erik Otto Larsen (Kunstmaler)
1931 - 2008

Erik Otto Larsen (Danmark)

Kunstmaler, forfatter, grafiker

Født:
26. november 1931 (92 år siden)

Døde:
30. januar 2008 (76 år) (16 år siden)

Erik Otto Larsen var en dansk maler, grafiker og forfatter.

Larsen debuterte som billedkunstner på den danske høstutstillingen, Kunstnernes Efterårsudstilling, i 1965. I 1988 utga han sin første bok, kriminalromanen Pondus siste sag. Hans roman Masken i spejlet (1994) ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glassnøkkelen i 1995.

Danmarks Radio filmatiserte i 1994 romanen Manden der holdt op med at smile som en TV-serie i fire deler under navnet Frihedens skygge. Wikipedia

92 år
Adolfo Pérez Esquivel (SkulptørArkitekt)
1931

Adolfo Pérez Esquivel (Argentina)

SkulptørArkitekt

Født:
26. november 1931 (92 år)

Adolfo Pérez Esquivel er en argentinsk skulptør, arkitekt og menneskerettighetsforkjemper.

Han var professor i arkitektur helt til han i 1974 viet all sin tid til å bekjempe fattigdom og kjempe for menneskerettigheter. I 1980 ble han tildelt Nobels fredspris. Wikipedia

77 år
Charles Monroe Schulz (Tegneserieskaper)
1922 - 2000

Charles Monroe Schulz (USA)

Tegneserieskaper

Født:
26. november 1922 (101 år siden)

Døde:
12. februar 2000 (77 år) (24 år siden)

Charles Monroe Schulz var en amerikansk tegneserieskaper som var mest kjent for tegneserien Knøttene (Peanuts), hvor bl.a. figurene Snoopy og Charlie Brown (Baltus Brun) medvirket. Wikipedia

69 år
Maud av Norge (Dronning av Norge)
1869 - 1938

Maud av Norge (Storbritannia)

Dronning av Norge

Fullt navn / Fødenavn:
Maud Charlotte Mary Victoria

Født:
26. november 1869 (154 år siden)

Døde:
20. november 1938 (69 år) (85 år siden)

Maud Charlotte Mary Victoria, av huset Sachsen-Coburg-Gotha var Norges dronning ved kong Haakon VIIs side fra unionsoppløsningen i 1905 til sin død. Hun var Norges første dronning siden 1319 som ikke også var dronning av enten Danmark eller Sverige. Wikipedia

Dødsfall

63 år
Irene Cara (Sanger)
1959 - 2022

Irene Cara (USA)

Sanger, skuespiller, pianist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Irene Cara Escalera

Født:
18. mars 1959 (65 år siden)

Døde:
26. november 2022 (63 år) (1 år siden)

Irene Cara er en amerikansk-født sanger og skuespiller med cubansk og puertorikansk bakgrunn.

Som tenåring fikk Cara sin første jobb som skuespiller, i såpeoperaen Love of Life. Hun medvirket også i TV-serien The Electric Company, som var en serie for barn.

Cara er særlig kjent som vokalisten som sang tittelsporene til filmene Fame og Flashdance. Hun spilte «Coco Hernandez» i filmen Fame (men ikke i TV-serien som deretter ble laget), «Sparkle» i Sparkle og «Angela» i den romantiske thrilleren Aaron Loves Angela.

Cara vant Oscar for beste sang i 1983, og i 1984 vant hun Grammy for beste kvinnelige popvokal-fremføring for «Flashdance… What a Feeling» fra filmen Flashdance.

I juni 2005 vant Cara tredje runde av NBCs hitshow Hit Me Baby One More Time med sin fremføring av «Flashdance… What a Feeling» og en coverversjon av Anastacias hit «I'm Outta Love». Hun deltok i konkurransen sammen med bandet sitt, Hot Caramel.

I 2001 ga Cara ut en duett sammen med Dj Bobo på singelen What A Feeling. Wikipedia

77 år
Nils Sletta (Skuespiller)
1943 - 2020

Nils Sletta (Norge)

Skuespiller

Født:
3. april 1943 (81 år siden)

Døde:
26. november 2020 (77 år) (3 år siden)

Nils Sletta var en norsk skuespiller.

Han hadde sin debut på Riksteatret i 1965. Han spilte ved Trøndelag Teater og var fast ansatt ved Det norske teatret fra 1969. Sletta spilte roller som Peer Gynt, Ivar Aasen i Tusen fjordar, tusen fjell, Bellest i Vestavind, tittelrollen i Barabas og Alfred i Karsten og Petra på skattejakt. Han ble tildelt Kritikerprisen for rollen som Mattis i Fuglane i 1997.

Sletta spilte også rollen som grisebonden Tor Neshov i Berlinerpoplene på NRK. For rollen ble han tildelt Gullruten 2008 i klassen beste mannlige skuespiller.

Han var samboer med Grethe Ryen og hadde en sønn med skuespillerkollega Anne Marit Jacobsen fra et tidligere forhold. Wikipedia

93 år
Joseph Murray (Lege)
1919 - 2012

Joseph Murray (USA)

Lege, kirurg, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Edward Murray

Født:
1. april 1919 (105 år siden)

Døde:
26. november 2012 (93 år) (11 år siden)

Joseph Edward Murray var en amerikansk kirurg og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1990 sammen med E. Donnall Thomas for deres oppdagelser om organ- og celletransplantasjon i behandling av menneskesykdommer.

Sammen med J. Hartwell Harrison utførte han den første nyretransplantasjonen mellom to eneggede tvillinger den 23. desember 1954. Wikipedia

115 år
Edna Parker (Verdens eldste)
1893 - 2008

Edna Parker (USA)

Verdens eldste, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Edna Scott Parker

Født:
20. april 1893 (131 år siden)

Døde:
26. november 2008 (115 år) (15 år siden)

Edna Scott Parker var med sine 115 år og 220 dager verdens eldste person ved sin død.

Edna arbeidet som lærerinne frem til hun i 1913 ble gift med Earl Parker, som døde av hjerteinfarkt i 1939, 54 år gammel. Hun ble mor til to sønner, henholdsvis i 1913 og 1919. Som enke fortsatte hun i mange år driften av gården, som hun og ektemannen hadde bygget opp.

En av hennes sønnesønner fortalte pressen i anledning 115-årsdagen at hun en gang var nær døden da hun var omkring 100 år gammel. Hun hadde da flyttet inn hos eldstesønnen og dennes hustru, men da de to kom hjem fra en basketballkamp en kveld, kunne de ikke finne Edna noe sted i huset og slo alarm til sønnesønnen, som kom for å delta i letingen etter farmoren. Etter kort tid fant han Edna sterkt nedkjølt i en snøhaug i nærheten av huset og fikk båret henne inn og lagt henne foran ovnen, mens de ventet på legen. Da hun kom seg igjen etter denne episoden var hun frisk og rask i mange år, men familien mente likevel det var best å få ordnet med plass til henne på et gamlehjem i nærheten, hvor hun ble boende resten av sitt liv.

Hennes høye alder gjorde at hun opplevde begge sønnenes bortgang, og så sent som i juni 2008 mistet hun sin 90 år gamle svigerdatter. En av hennes søstre ble 99 år gammel. Selv om hun opplevde en usedvanlig høy alder led hun aldri av demens eller hjerteproblemer, men hun satt for det meste i rullestol fra hun var 109 år gammel, etter et stygt fall. De 2-3 siste årene opplevde både Edna selv og hennes nære familie stor pågang fra diverse presse, som ville ha en bit av hennes lange livshistorie. Både 114-årsdagen og 115-årsdagen var begivenheter, som ble dekket av fjernsynskanaler og diverse aviser verden over. Wikipedia

58 år
Nils-Aslak Valkeapää (Lyriker)
1943 - 2001

Nils-Aslak Valkeapää (Norge)

Lyriker, kunstmaler, sanger, lærer, journalist

Født:
23. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
26. november 2001 (58 år) (22 år siden)

Nils-Aslak Valkeapää, også kjent som Áillohaš, var en samisk multikunstner.

Han er kjent både for sin diktning, sang, joik og billedkunst. Han bodde i Käsivarsi i Finland og i Skibotn i Norge. Han var også komponist, blant annet for filmen Veiviseren.

Utgangspunktet for kunsten hans, enten det var litteratur, musikk eller billedkunst, var ofte joik, og det var også som joiker han startet det mangesidige kunstnerlivet sitt og først ble kjent. Kunsten hans er preget av samisk kultur i innhold, farger og symboler. Derfor var han en inspirasjonskilde, ikke bare for samiske kunstnere, men også for urfolk rundt i hele verden. Han ble veldig etterspurt, så han turnerte og fremførte sin poesi og sine sanger.

Han har gitt 30 kunstverk til Kautokeino kommune. Denne samlingen vises ved en permanentutstilling på RDM Guovdageainnu gilišillju / Kautokeino bygdetun.

I 1991 var han den første samen som ble tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Han fikk norsk statsborgerskap i 2001 og ble begravet i Birtavarre i Kåfjord på den norske stats bekostning. Wikipedia

81 år
Annie Skau Berntsen (Misjonær)
1911 - 1992

Annie Skau Berntsen (Norge)

Misjonær

Født:
29. mai 1911 (113 år siden)

Døde:
26. november 1992 (81 år) (31 år siden)

Annie Margaret Skau Berntsen, «Søster Annie» var en norsk misjonær som virket i Kina og Hongkong.

Annie Skau var datter av Johan Fredrik Skau (1887–1975) og Marie Ingeborg Halvorsen (1890–1966). Faren jobbet på verftet i Horten. Hun var søster til tidligere justisminister Bjørn Skau (1929–2007) og fagforeningslederen Leif Skau (1916–1992).

Hun var utdannet sykepleier, og arbeidet først som sykepleier både på Ullevål sykehus i Oslo og ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Hun ble sendt til provinsen Shaanxi det nordlige Kina av Det Norske Misjonsforbund, dit hun ankom 23. desember 1938. Hun var da 27 år gammel. På denne tid lå Kina i krig med Japan, og hun måtte derfor reise dit via Hanoi i [Vietnam]]. Reisen varte i to måneder.

Med sine 190 cm var hun den høyeste kvinnen lokalbefolkningen hadde sett. Hun ble værende i Kina fra da av og under hele andre verdenskrig. Neste gsng Søster Annie reiste tilbake til Norge, var i 1945 da hun ble i hjemlandet i ett års tid. Høsten 1946 reiste hun tilbake til Kina.

I tiden som fulgte var det vanskelig å drive misjonsarbeid i Kina, ettersom Mao Zedongs styrker etterhvert la under seg hele Fastlands-Kina. Folkerepublikken Kina vart opprettet i 1949, og Søster Annie ble på den tid fengslet to ganger; i 1949 og 1950. I 1951 måtte hun forlate Kina. Etter kommunistenes seier ble det umulig å fortsette som utenlandsk misjonær i Kina.

Fra 1952 drev hun et hjelpearbeid blant kinesiske flyktninger i Hongkong, der hun ble medstifter til tuberkulose-sanatoriet Håpets Havn. Hun ble landskjent i Norge da hun av Harald Tusberg ble portrettert i NRK-programmet «Dette er ditt liv».

I 1966 giftet hun seg med Reidar Owren Berntsen (1899–1990).

I 1963 ble hun utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1979 ble hun tildelt den britiske imperieordenen, Order of the British Empire. Wikipedia

93 år
Johannes Hanssen (Komponist)
1874 - 1967

Johannes Hanssen (Norge)

Komponist, dirigent

Født:
2. desember 1874 (149 år siden)

Døde:
26. november 1967 (93 år) (56 år siden)

Johannes Hanssen var en norsk komponist og militærmusiker. Han hadde stor betydning for militærmusikkens utvikling.

Han var aktivt medlem i Helgøens musikforening i Hedmark i 1883. Han studerte 1890-93 ved 2.den Brigades musikkskole, og tok musikkinstruktøreksamen i 1917. Han var sjef og instruktør for 2.divisjons Musikkorps 1926-34 og 1945-46 og lærer i musikkteori ved Norsk Korrespondanseskole. På hans tid var militærmusikken en form for populærmusikk med stor betydning for musikklivet i Norge, ikke minst i hovedstaden, der musikkpaviljongen på Karl Johan var en populær arena for Brigademusikken, senere Divisjonsmusikken.

Hanssen hadde stor betydning for militærmusikkens utvikling. Hans mest kjente verk er Valdres-marsj, komponert i årene 1901–1904. Han komponerte også bl.a. Kronprins Olavs marsj til kronprins Olavs 3-årsdag i 1906 og Olympiafanfaren til Vinter-OL i Oslo i 1952.

Det er gjort flere grammfoninnspillinger av Divisjonsmusikken under Johannes Hannsens instruktørtid. Mellom annet ble Valdres-marsj spilt inn for plateselskapet Columbia i 1930.

I nærmere 80 år engasjerte Hanssen seg i norsk musikkliv, og var et oppkomme av historier fra musikklivet i eldre tider. I tidsskriftet Norsk Musikkliv er mange av hans morsomme opplevelser gjengitt. Han har selv skrevet Elementært musikkurs (1923) og Praktisk Musikkhåndbok (1949). Wikipedia

78 år
Valentin Kielland (Billedhugger)
1866 - 1944

Valentin Kielland (Norge)

Billedhugger

Født:
21. juli 1866 (158 år siden)

Døde:
26. november 1944 (78 år) (79 år siden)

Valentin Axel Kielland var en norsk billedhugger, treskjærer, maler og designer.

Skulpturene til Kielland viser ofte en sosial tendens, med framstilling av de svake i samfunnet. Dette gjelder for eksempel i skulpturen «Arbeidskone» fra 1889. Gipsskulpturen «Slitets mann» er en symbolsk framstilling av kampen for tilværelsen. Statuen er i eie hos Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Museet har også skulpturene «Mor og sønn» fra 1903 og «Eldre kone» fra 1904.

I en konkurranse om minnesmerke over Niels Henrik Abel kom Kielland i 1902 på tredjeplass. Konkurransen ble vunnet av Gustav Vigeland.

Til Frogner kirke i Oslo har Kielland laget flere bidrag. Klebersteinsrelieffet «Jeg vil gi eder hvile» var ferdig sammen med kirken i 1907, sammen med trefigurer av Olav den hellige, Martin Luther og Hans Nielsen Hauge. Bronseskulturen av Kristus, plassert på utsiden i nisjen over frontvinduene, kom på plass i 1911.

I Sankt Johannes kirke i Stavanger har Kielland laget altertavlen i polykromert tre, med tittel «Kommer hit til mig alle som arbeider og har det tungt». Tavlen er fra 1909.

Bronseskulpturen av Asbjørn Kloster, grunnleggeren av Det Norske Totalavholdsselskap, i Stavanger er laget av Kielland og ble avduket i 1912, med titusen tilskuere tilstede. Statuen ble betalt av Avholdsbevegelsen. I statuen er påvirkningen fra art noveau-stilen merkbar: frakkeskjøtene ligger rundt sokkelkanten som om Kloster satt på sokkelen. Inntil 1962 stod skulpturen ved Jernbanestasjonen i Stavanger, men den er nå plassert i kysset mellom Madlaveien og Kannikgata. Wikipedia

76 år
Otto Sverdrup (Polfarer)
1854 - 1930

Otto Sverdrup (Norge)

Polfarer, sjømann

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Neumann Knoph Sverdrup

Født:
31. oktober 1854 (169 år siden)

Døde:
26. november 1930 (76 år) (93 år siden)

Otto Neumann Knoph Sverdrup var en norsk skipsfører, oppdager og polfarer.

Han var fra 1874 bosatt i Steinkjer. I 1908 kjøpte han Villa Walle i Sandvika som han kalte Homewood, der han bodde til sin død. Otto Sverdrup regnes blant «De tre store» i norsk polarhistorie, sammen med Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Wikipedia

78 år
Johannes Haarklou (Komponist)
1847 - 1925

Johannes Haarklou (Norge)

Komponist, musiker, dirigent, journalist

Født:
13. mai 1847 (177 år siden)

Døde:
26. november 1925 (78 år) (98 år siden)

Johannes Haarklou var en norsk komponist, organist, musikkanmelder og dirigent. Han er mest kjent for oratoriet Skabelsen og Mennesket til tekst av Henrik Wergeland. Wikipedia

73 år
Coventry Patmore (Lyriker)
1823 - 1896

Coventry Patmore (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lyriker, forfatter, litteraturkritiker

Født:
23. juli 1823 (201 år siden)

Døde:
26. november 1896 (73 år) (127 år siden)

Coventry Patmore var en engelsk lyriker og litteraturkritiker som var assosiert med den engelske kunstnerbevegelsen pre-rafaelittene. Wikipedia

<<
26. November
>>