Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. November

Om dagen

26. November er dag 330 i 2019, og er i uke 48. Det er 35 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_26-11.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Mars-roveren «Curiosity» skytes opp fra Cape Canaveral i Florida med kurs for Mars
Curiosity er en radioisotopdrevet rover og en del av av NASA-oppdraget Mars Science Laboratory (MSL), hvis mål var å levere Curiosity trygt på Mars-overflaten. Curiosity er den fjerde ubemannede roveren NASA har sendt til Mars. Curiosity har langt flere og mer avanserte vitenskapelige instrumenter med seg enn de tidligere roverne, og vil derfor ha mulighet til å gjøre langt mer interessante målinger av geologi og klima på planeten.

Curiosity ble skutt opp fra Cape Canaveral den 26. november 2011 ombord i MSL-romskipet, og landet på sletten Aeolis Palus i Gale-krateret på Mars den 6. august 2012. Wikipedia
Wikipedia_26-11.1999
20 år siden
Wikipedia
1999: Hurtigbåten «Sleipner» forliser på Store Bloksen skjær like ved Ryvarden fyr i Sveio. 16 personer omkommer
«Sleipner»-forliset skjedde den 26. november 1999 da hurtigbåten MS «Sleipner» tilhørende rederiet HSD Sjø AS grunnstøtte ved på Store Bloksen ved Ryvarden fyr i Sveio kommune i Hordaland. 16 mennesker omkom og 69 ble reddet.

MS «Sleipner» forlot Haugesund kl. 18.50 fredag 26. november 1999 med kurs for Bergen. På strekningen nordover var det bygevær med sterk vind fra sørvest. Noe før kl. 19.08 gikk fartøyet på skjæret Store Bloksen.

Kl. 19.08 sendte MS «Sleipner» ut nødmelding til Rogaland radio (RR) som igjen alarmerte Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS-SN) om at MS «Sleipner» var gått på grunn ved Ryvarden.

Da vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen mottok varsel om grunnstøtingen, la han raskt til grunn at ulykken kunne få katastrofedimensjoner. Han hadde blant annet erfaring fra lignende ulykker. Rogaland radio sendte derfor ut Mayday Relay på vegne av MS «Sleipner». MS «Sleipner» kalte ikke selv Mayday, men meldte situasjonen som svært kritisk.

Rogaland radio kontaktet fartøyer som var mobiliserbare og tilgjengelige for å delta i redningsaksjonen, og fartøyer innen en gangtid på 30–45 minutter ble straks bedt om å gå mot havaristedet. Kort etter forliset var det ca. ti–tolv fartøyer på eller nær ulykkesstedet. 69 personer ble reddet opp fra havet i live. Alle de 16 omkomne etter forliset er funnet og identifisert. Wikipedia
Wikipedia_26-11.1942
77 år siden
Wikipedia
1942: 548 nordmenn med jødisk bakgrunn deporteres fra Oslo havn til tyske konsentrasjonsleirer
Holocaust i Norge var folkemordet på norske jøder i det okkuperte Norge under andre verdenskrig. Av totalt rundt 2 100 jødiske personer ble over 770 deportert til utryddelsesleirer på det tyskokkuperte kontinentet, der det store flertallet av dem ble drept. Kun et trettitall norske jøder overlevde deportasjonene, og de utgjorde over halvparten av alle nordmenn som ble drept i tyske leirer under krigen. I alt døde over 760 i jødeforfølgelsene i Norge.

24. oktober innførte Quisling-regjeringen lov om sikkerhetstiltak mot personer som «mistenkes for visse overtredelser» eller «å fremme folke- eller statsfiendtlige bestrebelser». Dette var det formelle grunnlaget for arrestasjonene og interneringene som fulgte. Samme dag fikk det norske Statspolitiet ordre fra SIPO om å arrestere alle mannlige jøder over 15 år. Statspolitiet, politimestre og lensmenn fikk telegrammet søndag 25. oktober kl 10.30, og arrestasjonene ble iverksatt natten til 26. oktober. Aksjonen ble ledet av Statspolitiet og gjennomført av norsk politi, forsterket med enheter fra Germanske-SS Norge. I Oslo, Bergen og Trondheim deltok kriminalpolitiet i aksjonen, på mindre steder ble arrestasjonene utført av lensmenn.

Hirden stilte også vaktmannskaper til interneringsleirene der jødene innledningsvis ble samlet. Jødiske kvinner fikk samtidig meldeplikt på politikontoret og eiendom ble beslaglagt. Aksjonen 26. oktober ble kjent tolv timer for tidlig, fordi politimesteren i Oslo (trolig ved en feiltakelse) hadde slått den opp som en alminnelig dagsordre. De mannlige jødene, flesteparten fra Sør-Norge, ble internert på Berg leir utenfor Tønsberg. Berg konsentrasjonsleir var den eneste rene norske leiren i Norge. Den var opprettet og administrert av NS-regimet og underlagt Politidepartementet, og vaktmannskapene var norske. Per 11. november 1942 var det 338 jødiske fanger i Berg leir. De aller fleste som ifølge listene skulle hentes denne dagen, ble internert. Aksjonen var «forbausende effektiv», ifølge Ringdal.

De arrestertes boliger ble forseglet, og alle deres verdier og eiendeler ble beslaglagt av de norske NS-myndighetene i henhold til Quisling-regjeringens lov av 26. oktober. Verdigjenstander av gull og sølv samt smykker og ur ble overtatt av de tyske okkupasjonsmyndighetene.

Den illegale pressen skrev om arrestasjonene i oktober, blant annet Håndslag og Friheten, der det til dels ble antatt at mennene skulle sendes på tvangsarbeid i Nord-Norge eller Polen. Quisling ga 7. november ordre om at eldre menn over 65 år skulle slippes fri. Wikipedia
Fødsler
22 år
Antonio Puerta (Fotballspiller)
1984 - 2007

Antonio Puerta (Spania)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio José Puerta Pérez

Født:
26. november 1984 (34 år siden)

Døde:
28. august 2007 (22 år) (Spiserørskreft) (12 år siden)

Antonio José Puerta Pérez var en spansk fotballspiller som spilte for Sevilla FC. Puerta var venstrebeint og spilte venstreback/venstre ving. Puerta spilte en kamp for Spanias landslag.
Lørdag 25. august 2007 kollapset han drøyt 30 minutter ut i første omgang i kampen mellom Sevilla og Getafe på Sevillas hjemmebane. Årsaken var hjerteinfarkt. Etter at legene hadde fått liv i ham, gikk han i garderoben for egen maskin, før han så kollapset på nytt. Han ble kjørt til sykehuset og lå sine siste dager i respirator. Det har senere kommet fram at han hadde en hjertelidelse kalt ARVD, som førte til infarktet.
Han døde 28. august 2007. Det kom kondolanser fra fotballklubber over hele verden. Det ble avholdt ett minutts stillhet til ære for Puerta mange steder. Wikipedia

<<
26. November
>>