Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. November

Om dagen

5. November er dag 310 i 2024, og er i uke 45. Det er 56 dager igjen av året.

Historie

61 år siden

1962: 21 omkommer i gruveulykken i Kongsfjorden på Svalbard, som senere førte til Kings Bay-saken

Kings Bay-saken i norsk politikk ble utløst av en gruveulykke på Svalbard høsten 1962, og førte til regjeringskrise i Norge etter at rapporten om ulykken ble lagt fram sommeren 1963. Krisen endte med at Arbeiderparti-regjeringen under ledelse av Einar Gerhardsen måtte gå av, og banet dermed veien for den første borgerlige regjering i Norge etter andre verdenskrig, under ledelse av Høyres John Lyng.

Selve ulykken, der 21 mennesker mistet livet, fant sted på Svalbard 5. november 1962 i gruven «Esther I» i Kongsfjorden (derav det engelske navnet på gruveselskapet Kings Bay). Årsaken til ulykken er fortsatt uklar, men det spekuleres i at gruven var i for dårlig stand og hadde en altfor høy konsentrasjon av metangass. Wikipedia
151 år siden

1872: Som første kvinne og i strid med loven, stemte Susan B. Anthony for første gang, og ble bøtelagt 100 dollar

Susan Brownell Anthony var en amerikansk pioner i kampen for kvinnefrigjøring, og en forkjemper for kvinners politiske rettigheter.

Susan vokste opp med en kvekerfar som hadde våget å gifte seg med en kvinne som ikke var kveker. Familien var liberal, de var motstandere av slaveri og de var for kvinners rettigheter. Hun fikk skolegang på linje med sine brødre.

Hun var tidlig en talskvinne for avskaffelse av slaveriet, hun arbeidet også for forbud mot alkohol . Hun har også kjempet for kvinnelige og mannlige lærere ville ha samme lønn. Hun arbeidet som avholdsagitator, men det gikk heller dårlig. Hun uttalte selv: «inngrodde fordommer mot kvinnelig deltakelse på like vilkår.» Hun begynte i kvinnebevegelsen på midten av 1850-tallet , og hennes arbeid i bevegelsen kom til å få stor betydning . Siden hun var ugift, hadde hun ingen familie, og kunne derfor gå helhjertet inn i saken. Hun kjempet på, utrettelige og tålmodig. Hennes syn var at nøkkelen til kvinnefrigjøring var i politisk representasjon. Selv om det var mange forhold som kunne forbedres for kvinnene mente hun at å få innført stemmerett for kvinner var den viktigste saken.

I 1872 ble Anthony arrestert for å stemme i hjembyen hennes Rochester i New York, og dømt til å betale 100 dollar i bot. Selv om hun nektet å betale bøtet, tok ikke myndighetene saken videre. Wikipedia
418 år siden

1605: Et forsøk på å sprenge parlamentet i England blir avslørt, da Guy Fawkes blir oppdaget i kjelleren

Kruttsammensvergelsen var en katolsk sammensvergelse med det mål å myrde kong Jakob I av England og de engelske parlamentsmedlemmene under åpningen av parlamentet i 1605. Navnet kommer av metoden som skulle brukes; tønner med krutt var plassert i kjelleren under parlamentsbygningen.

De mest kjente medlemmene av den katolske gruppen som sto bak sammensvergelsen var Guy Fawkes og Robert Catesby. Andre medlemmer var Thomas Wintour, Robert Wintour, Christopher Wright, Thomas Percy, John Grant, Ambrose Rokewood, Robert Keyes, sir Everard Digby, Francis Tresham og Thomas Bates.

Sammensvergelsen ble avslørt ved et anonymt brev til myndighetene, sendt til baron William Parker, den 26. oktober 1605. Ved en undersøkelse av overhuset rundt midnatt den 4. november 1605 ble Fawkes oppdaget mens han voktet 36 tønner med krutt, mer enn nok til å hele overhuset, og arrestert. De fleste av konspiratørene flyktet fra London da de fikk vite at de var blitt avslørt. De forsøkte å skaffe seg støtte langs veien, og flere av dem tok stilling opp mot sheriffen av Worcester og hans menn ved Holbeche House. I de påfølgende stridighetene ble Catesby skutt og drept. Ved deres rettssak den 27. januar 1606 ble åtte av de overlevende, blant dem Fawkes, funnet skyldige og dømt til hengning, trekking og kvartering.

Detaljer om mordforsøket var etter sigende kjent av jesuittordenen i England ved fader Henry Garnet. Selv om han ble anklaget for forræderi og dømt til døden, har det blitt kastet tvil om hvor mye han faktisk kjente til sammensvergelsen. Selv om anti-katolske lovgivning ble innført kort tid etter sammensvergelsen, forble mange betydningsfulle og lojale katolikker i høye posisjoner under kong Jakobs styre.

Hendelen ble minnet mange år senere ved særskilte gudstjenester og andre offentlige hendelser som ringing med kirkeklokker og det førte til tradisjonen med «Guy Fawkes’ natt» og store utendørs bål. Hendelsen inspirerte også en britisk tegneserie på 1980-tallet, V for vendetta, og en film, V for vendetta (2006), som var basert på tegneserien. Både tegneserien og filmen var lokalisert til et framtidig autoritært England. Wikipedia

Fødsler

36 år
Kevin Jonas (Sanger)
1987

Kevin Jonas (USA)

Sanger, skuespiller, musiker, mandolinspiller, komponist, gitarist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Kevin Jonas II

Født:
5. november 1987 (36 år)

Paul Kevin Jonas II, også kjent som Kevin Jonas og K2, er medlem av gruppen Jonas Brothers, en gruppe han opprettet med sine to yngre brødre Joe og Nick. Jonas Brothers startet egentlig som en solo-karriere for Nick, men da Joe og Kevin begynte som brorens korister, ble fikk de platekontrakt som en trio av musikkprodusenten. Wikipedia

37 år
BoA (Sanger)
1986

BoA (Sør-Korea)

Sanger, filmskuespiller, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kwon Boa

Født:
5. november 1986 (37 år)

BoA (borgerlig navn; Kwon Boa, født 5. november 1986 i Guri i Gyeonggi, Sør-Korea) er en sørkoreansk sanger som er bedre kjent for sitt artistnavn BoA* (Beat of Angel). Hun har utgitt album i både Sør-Korea og Japan. Hennes koreanske plateselskap, SM Entertainment, har hjulpet henne til å bli et tverrkulturelt ikon for ungdom i Asia. Hun har utgitt 10 album, tre mini-album, to oppsamlingsalbum, to remix-album og over tretti singler i Sør-Korea og Japan.

BoAs morsmål er koreansk, men hun snakker også japansk flytende og kan kommunisere normalt på engelsk. BoA lærer seg også kinesisk mandarin.

I dag blir BoA sett på som en av de mest populære popartister i både Sør-Korea og Japan. Hun er en av de ledende stjernene i «Korean Wave» også kjent som «Hallyu». Hun har også fått ros for å hjelpe til med å etablere og forbedre forholdet mellom Japan og Korea, hvor det har eksistert spenning av politiske årsaker. Wikipedia

49 år
Ryan Adams (Sanger)
1974

Ryan Adams (USA)

Sanger, gitarist, musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
David Ryan Adams

Født:
5. november 1974 (49 år)

David Ryan Adams er en amerikansk sanger/låtskriver fra Jacksonville, Nord-Carolina. I 1994 startet han bandet Whiskeytown, som ble oppløst i 1999.

Adams er kjent for å gi ut nye album svært ofte. Enkelte kritiske røster har hevdet at han gir ut alt han skriver. Siden 2000 har han gitt ut hele ni album. Han har også produsert et album av Jesse Malin, og bidratt på albumene til Beth Orton og Counting Crows. Han har vært sammen med Leona Næss, Carrie Hamilton, Parker Posey og Mandy Moore, spilt med Elton John, Willie Nelson og Toots & the Maytals, og dessuten gitt ut et punkalbum med Malin under navnet The Finger. Wikipedia

52 år
Jonny Greenwood (Gitarist)
1971

Jonny Greenwood (Storbritannia)

Gitarist, banjospiller, komponist, ondist, multiinstrumentalist, skuespiller, låtskriver, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Jonathan Richard Guy Greenwood

Født:
5. november 1971 (52 år)

Jonathan Richard Guy Greenwood er en britisk gitarist og musiker. Greenwood er en av hovedgitaristene i rockegruppen Radiohead, sammen med Ed O'Brien. Han er bror til et annet bandmedlem, bassist Colin Greenwood. Greenwood gitarstil er kjent for sitt særegnet og tilnærmet lyd innenfor Radioheads sjanger, som ofte utelater soloer og raske bevegelser. Hans stil er svært anerkjent, og er av Rolling Stone Magazine kåret til nummer 60 som verdens beste gitarist gjennom tidene.

Greenwood har spilt en rekke instrumenter i Radiohead, blant annet gitar, piano, synthesizer, ondes martenot, xylofon og orgel, samt samplere, trommemaskiner og andre elektroniske bokser.

I 2003 ga han ut sitt første soloalbum, Bodysong, soundtracket til filmen med samme navn. Senere har han laget bestillingsverket Popcorn Superhet Receiver for BBC Concert Orchestra i 2007, samt komponert filmmusikken til Paul Thomas Andersons film There Will Be Blood, som han mottok en BAFTA-nominasjon for. Wikipedia

53 år
Tamzin Outhwaite (Skuespiller)
1970

Tamzin Outhwaite (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
5. november 1970 (53 år)

Tamzin Outhwaite er en engelsk skuespiller. Hun er født i Essex i England og var med i teaterkompaniet Stagestruck som tenåring. Da hun var 16 år reiste hun til London for å studere dans og drama ved London Studio Centre.

Etter studiene fikk Outhwaite flere roller på teaterscenen, blant annet i Grease og Oliver!, og gjesteroller i TV-seriene The Bill og Men Behaving Badly. I 1998 fikk hun en større rolle i såpeoperaen EastEnders og ble rikskjendis.

Outhwaite forlot EastEnders i 2002 og gikk rett inn i hovedrollen som «Jo» i kriminalserien Red Cap. Da serien ble innstilt i 2004 ble Outhwaite tildelt store gjesteroller i flere dramaserier, inkludert Hustle, Final Demand og Frances Tuesday. Hun inngikk en reklameavtale med kosmetikkselskapet Avon verdt én million pund og var modell for Debenhams.

I 2005 fikk hun en rolle i dramaserien Walk Away and I Stumble og hovedrollen i Hollywood-filmen 7 Seconds sammen med Wesley Snipes. Wikipedia

53 år
Mario Reiter (Alpinist)
1970

Mario Reiter (Østerrike)

Alpinist

Født:
5. november 1970 (53 år)

Mario Reiter er en tidligere østerriksk alpinist.

Karrierens store høydepunkt var gullmedaljen han vant i kombinasjonsøvelsen under OL 1998 i Nagano. Han la opp som aktiv utøver etter sesongen 2000/2001.

Han vant tre verdenscuprenn i løpet av karrieren (ett i storslalåm og to i slalåm). Wikipedia

55 år
Arnfinn Kolerud (Forfatter)
1968

Arnfinn Kolerud (Norge)

Forfatter, skribent

Født:
5. november 1968 (55 år)

Arnfinn Kolerud er barne- og ungdomsbokforfatter.

Kolerud debuterte i 1996, og har fått en rekke priser for bøkene sine. De to prisbelønnede bøkene utmerker seg ved å være stillferdige bøker som med konkrete sansninger fra oppvekst på 1970-tallet gir innblikk i gutteliv, tidsbilde og bygdeliv. Boka Den som ikkje har gøymt seg no... har blitt sammenlignet med oppvekstskildringer av Tarjei Vesaas. Kolerud er for tida bosatt i Måløy i Sogn og Fjordane. Wikipedia

57 år
Svein Størksen (Illustratør)
1966

Svein Størksen (Norge)

Illustratør

Født:
5. november 1966 (57 år)

Svein Størksen er en norsk illustratør og forlagsmann.

Svein Størksen er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo med hovedfag i grafisk design og illustrasjon. Han har arbeidet frilans siden 1995 med oppdrag innen design, reklame, forlag, magasin og utsmykning. Størksen bruker tradisjonelle, digitale og tredimensjonale teknikker.

I 2007 etablerte Svein Størksen Magikon forlag sammen med illustratøren og samboeren Kristin Roskifte. Wikipedia

60 år
Tatum O'Neal (Skuespiller)
1963

Tatum O'Neal (USA)

Skuespiller, skribent

Født:
5. november 1963 (60 år)

Tatum Beatrice O'Neal er en amerikansk skuespiller og Oscarvinner.

Hun er datter til skuespilleren Ryan O'Neal. Hun var gift med tennisspilleren John McEnroe 1986–1994, sammen har de to sønner og en datter.

Hun begynte tidlig med narkotika og var avhengig av kokain som 20-åring. Hun ble så avhengig av heroin og mistet foreldreretten til barna i 1989. Hun har gjennomgått flere avvenningbehandlinger, men ble tatt på åpen gate i New York i 2008 da hun kjøpte crack. Hun sa senere på The Oprah Winfrey Show show at hun har vært stoffri et år og at hun var i ferd med å sprekke da hun ble tatt.

Hun var stor barnestjerne på 1970-tallet, og for sin rolle som «Addie Loggins» i filmen Paper Moon vant hun i 1973 en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun er den den yngste skuespiller noensinne (10 år) som har vunnet Oscar. Wikipedia

53 år
Turid Birkeland (Politiker)
1962 - 2015

Turid Birkeland (Norge)

Politiker, journalist

Født:
5. november 1962 (61 år siden)

Døde:
24. desember 2015 (53 år) (8 år siden)

Turid Birkeland var en norsk kulturaktør, organisasjonskvinne og politiker som representerte Arbeiderpartiet.

Hun var kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering fra 25. oktober 1996 til 17. oktober 1997. Hun var også forfatter, kultursjef og programleder i NRK, samt leder for Risør kammermusikkfest. Fra 2008 var Birkeland seniorrådgiver i Telenor. 16. april 2012 tok Birkeland over som direktør for Rikskonsertene, en seksårig åremålsstilling, etter Åse Kleveland. Wikipedia

61 år
Tone Hødnebø (Forfatter)
1962

Tone Hødnebø (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
5. november 1962 (61 år)

Tone Hødnebø er en norsk forfatter.

Tone Hødnebø vokste opp på Solvang, et villastrøk og en bydel av Tønsberg i Vestfold, der hun var elev ved Tønsberg gymnas. Hun studerte engelsk og nordisk ved Universitetet i Oslo (UiO) 1982-1985 og drama, film og teater ved Universitetet i Trondheim 1985-1987. Hun gikk på Skrivekunstakademiet i Hordaland i 1987 og på Forfatterstudiet i Bø i 1988.

Hødnebø har som forfatter særlig arbeidet med lyrikk og modernistiske dikt, men har også skrevet essays og oversatt blant annet Emily Dickinson og Anne Carson fra engelsk.

Tone Hødnebø var medredaktør av litteraturtidsskriftet Vagant 1990-1997. Hun har undervist ved flere forfatterkurs, blant annet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland 2000-2006 og som veileder ved Litterär Gestaltning ved Universitetet i Göteborg, der hun 2008-2010 var ansatt som ad.professor. Hun ble styremedlem i Den norske forfatterforening (DnF) i 1995 og satt 2006-2009 i foreningens litterære råd som blant annet bestemmer hvilke nye norske bøker som skal få økonomisk støtte fra staten og hvilke forfattere som får Statens kunstnerstipend. Wikipedia

61 år
Geir Rønning (Sanger)
1962

Geir Rønning (Sverige)

Sanger, låtskriver, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Ola Rønning

Født:
5. november 1962 (61 år)

Geir Ola Rønning er en norsk musiker.

Rønning var vokalist i et av Sunnmøres mest populære band, «Haft Band», i flere år, og ble nr. 2 i norgesmesterskapet i rock i 1983 med dette bandet.

Rønning deltok som komponist og tekstforfatter i norsk Melodi Grand Prix 1994 og som sanger med sin selvkomponerte sang «Uten lyst, uten tro» i 1995 og «Venter på deg» med tekst og melodi av Are Selheim i 1997. Han ga ut albumet Første gang etter å ha blitt nummer to i Melodi Grand Prix 1996 med hitmelodien «Uten de’».

Geir Rønning bor nå i Finland, og har sin base der for turnéer rundt om i Norden. Han representerte Finland i Eurovision Song Contest 2005 i Kyiv, der han ikke kom til finalen med balladen Why. I 2006 kvalifiserte han seg for den norske finalen i Melodi Grand Prix, i en duett med Jorun Erdal. Wikipedia

63 år
Tilda Swinton (Skuespiller)
1960

Tilda Swinton (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
5. november 1960 (63 år)

Katherine Mathilda «Tilda» Swinton er en skotsk skuespiller av skotsk og australsk opprinnelse, kjent for både kunstfilmer og kommersielle filmer.

Hun ble født i London som datter av Sir John Swinton (en skotsk generalmajor i Scots Guards) og hans australskfødte kone Judith. Tilda Swinton gikk på samme skole som den senere prinsesse Diana, West Heath Girls' School, og senere på Fettes College i en periode. Hun studerte statsvitenskap og engelsk litteratur. i New Hall ved Cambridge-universitetet frem til 1983.

Hun har fått et internasjonalt omdømme som risikovillig, og har alltid unngått konvensjonelle kvinnelige hovedroller. Hun arbeidet ved Traverse Theatre i Edinburgh og Royal Shakespeare Company før hennes filmkarrière begynte på midten av 1980-tallet. Hun bor i nærheten av Inverness i Skottland. Hun har barn med den skotske dramatikeren og bildekunstneren John Byrne.

Hennes tidlige arbeider inkluderte en rekke filmer regissert av Derek Jarman, og også titelrollen i Sally Potters filmversjon av Orlando i 1992, som hun fikk en massiv oppmerksomhet for og der hun spiller en adelsmann på 1500-talletsom viser seg å være udødelig og som i åras løp forvandles til en kvinne. I 1995 deltok Swinton i en levende utstilling i en uke, hvor hun sov eller lot som hun gjorde det i en glasskasse. Året etter ble utstillingen, kalt The Maybe, gjentatt i et kunstgalleri i Roma. Hun opptrådte i en musikkvideo for bandet Orbitals The Box.

I senere år har hun hatt roller i mer mainstream-filmprosjekter, inkludert hovedrollen i den kritikerroste amerikanske filmen The Deep End. Hun opptrådte også i mindre fremtredende roller i filmer som Vanilla Sky med Tom Cruise, Constantine med Keanu Reeves og The Beach med Leonardo DiCaprio. Nylig har hun også hatt roller i britiske filmer, som Young Adam (2004) og The Statement (2003). I 2004 var hun medlem av juryen ved filmfestivalen i Cannes.

I 2005 hadde hun rollen som Jadis (den hvite heksen) i filmversjonen av Narnia-bøkene Løven, heksa og klesskapet fra 2005, Prins Caspian fra 2008 og Reisen til det ytterste hav fra 2010. Swinton har de seneste årene kjent for et større publikum via filmer som Michael Clayton, Narnia-serien, Adaption og i 2008 Burn After Reading.

Swinton vant i 2007 en Oscar for beste kvinnelige birolle som Karen Crowder i filmen Michael Clayton. Wikipedia

66 år
Anette Bøe (Langrennsløper)
1957

Anette Bøe (Norge)

Langrennsløper, ishockeyspiller

Født:
5. november 1957 (66 år)

Anette Bøe er en norsk tidligere langrennsløper og ishockeyspiller. Som langrennsløper representerte hun Larvik Turn & Idrettsforening de første sesongene.

Bøes første internasjonale medalje kom i OL i 1980 med bronse på 4×5 km stafett. Hun vant gullmedalje på stafetten i VM i Oslo i 1982. 1985 ble Bøes beste år, i VM i Seefeld fikk hun individuelt gull på både 5 og 10 km. Det ble i tillegg sølv på stafetten og bronse på 20 km. Dette året vant hun også verdenscupen i langrenn.

Bøe vant tre NM-gull. Hun har dessuten to seire i Holmenkollen, én seier i Lahtisspelen og én seier i Svenska Skidspelen. Bøe er NM-vinner i ishockey to ganger. I 1984 ble hun tildelt Holmenkollmedaljen. Bøe ble også tildelt Sportsjournalistenes statuett og Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris i 1985. Hun ble i år 2000 tildelt Egebergs Ærespris (langrenn og ishockey).

I 2009 deltok hun i Zebra Grand Prix på TV 2 Zebra, hvor hun sammen med lagkamerat Rein Alexander kom på tredjeplass. I 2010 var hun med i NRK-serien Mesternes Mester.

Anette Bøe er søster av bildekunstneren Birgitte Bøe og var gift med tidligere president i Norges Ishockeyforbund Ole-Jacob Libæk. Wikipedia

73 år
Thorbjørn Jagland (Politiker)
1950

Thorbjørn Jagland (Norge)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Thorbjørn Johansen

Født:
5. november 1950 (73 år)

Thorbjørn Jagland er en norsk politiker (Ap). Han er fra 1. oktober 2009 til 18. september 2019 Europarådets generalsekretær. Han var leder for Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002, statsminister fra 1996 til 1997, utenriksminister fra 2000 til 2001 og stortingspresident fra 2005 til 2009. Jagland ble første gang valgt inn på Stortinget i 1993 hvor han representerte Buskerud, og han satt på Stortinget til han ikke tok gjenvalg i 2009. Wikipedia

74 år
Armin Shimerman (Skuespiller)
1949

Armin Shimerman (USA)

Skuespiller

Født:
5. november 1949 (74 år)

Armin Shimerman er en amerikansk skuespiller. Han er gift med skuespillerinnen Kitty Swink.

Da Armin var 16 flyttet familien til Los Angeles hvor moren meldte ham inn i en teatergruppe for å prøve å utvide hans sosiale sirkel. Han gikk på University of California at Los Angeles og ble valgt ut til å være lærling på Old Globe Theater i San Diego. Han begynte å spille i teater og flyttet til New York. Han dro senere tilbake til Los Angeles, hvor han fikk roller i to CBS-serier, noe som var starten på hans karriere innen TV.

Shimerman er kanskje mest kjent for å ha spilt den ferengiske bartenderen Quark i Star Trek: Deep Space Nine. Før han fikk denne rollen spilte han en annen ferengi i episoden The Last Outpost i Star Trek: The Next Generation.

Shimerman er en av seks skuespillere (de andre er Jonathan Frakes, Marina Sirtis, John de Lancie, Michael Ansara and Richard Poe) som har spilt den samme karakteren på tre forskjellige Star Trek-serier. Han spilte Quark i The Next Generation, Deep Space Nine og Voyager.

Shimerman er også kjent for å ha spilt rektor Snyder i Buffy the Vampire Slayer. Han har også spilt en nox i Stargate SG-1 og caddyen Stan i en episode av Seinfeld. Han var også stemmene til skurken Toad i videospillet X-men Legends og den onde Dr. Nefarious i Ratchet and Clank 3: Up Your Arsenal.

Armin Shimerman har skrevet en serie science fiction-bøker om personen John Dee. Wikipedia

76 år
Eyvind Skeie (Forfatter)
1947

Eyvind Skeie (Norge)

Forfatter, prest, skribent, låtskriver, salmedikter, manusforfatter, sangtekstforfatter

Født:
5. november 1947 (76 år)

Eyvind Skeie er en norsk prest og forfatter.

Skeie er etter examen artium ved Bergen katedralskole i 1967, utdannet teolog fra Menighetsfakultetet og ble ordinert i 1974. Han var kapellan i Grønnåsen menighet i Tromsø fra 1975 til 1980, så ansatt i Oslo Indremisjon (som nå heter Kirkens Bymisjon) og deretter kapellan i Oslo domkirke fra 1984 til 1985. Han har siden da arbeidet som forfatter, salmedikter og foredragsholder. Gjennom sin kones søster er han svoger med den tidligere statsministeren Kjell Magne Bondevik. Hans far, Arne Skeie, var også prest og salmedikter.

Han har skrevet flere barneprogrammer for NRK, blant annet Portveien 2, Sesam Stasjon, fagbøker, diktbøker og fortellinger for barn og voksne. Han har også arbeidet en del med internasjonalt arbeid, for eksempel i Aserbajdsjan. I sin bok "Jesu syv fødsler" lar forfatteren og teologen Eyvind Skeie den kristne tro og tradisjon være i dialog med en fromhet av østlig type. Denne boken skapte en del debatt og berører spørsmål som sjelden er blitt tatt opp fra kristent hold. Eyvind Skeie har registrert omkring 1500 sanger og salmer i TONO. Han har også hatt tillitsverv i opphavsrettslige organisasjoner.

Eyvind Skeie utgav høsten 2007 316 salmer og sanger, en salmebok hvor alle tekster er signert Eyvind Skeie. Dette er en unik hendelse i norsk salmehistorie. Til en del av tekstene har Skeie også laget melodier, ellers er mange komponister involvert. 316 salmer og sanger er både en dokumentasjon, kildesamling og bruksbok.

Hans mest kjente sang er En stjerne skinner i natt som er skrevet sammen med Tore W. Aas, og som er innspilt av blant andre Oslo Gospel Choir og Carola Häggkvist. Sammen med Sigvald Tveit har Skeie skrevet kantaten "Visst skal våren komme", som også inneholder mange kjente sanger. Sangen "Tenn lys" (musikk av Sigvald Tveit) har vandret fra TV-serien Portveien 2 og like inn i de norske salmeboken.

I 2007 utgav Eyvind Skeie sammen med grafikeren Terje Grøstad og bokdesigneren Klaus Erik Krogh bokverket Vann av klippen, en illustrert tekstsamling med rundt 400 bønner og meditasjoner av Skeie. I 2008 utgav Eyvind Skeie "Folkelig og frodig", et biografisk portrett av Jon Lilletun , og i 2009 kom Skeies biografi om salmedikteren Svein Ellingsen, "En livsfortelling".

Eyvind Skeie har gjennom sin store produksjon arbeidet sammen med mange komponister, bildekunstnere og illustratører, blant andre komponistene Sigvald Tveit, Egil Hovland, Svein Møller, Harald Gullichsen, Odd Johan Overøye, Arne Dagsvik, Galib Mammadov, Bjørn Kruse, Henrik Ødegaard, Trond Kverno, Per Tveit og Asbjørn Arntsen og bildekunstnerne Hilde Kramer, Lena Eidem, Eldbjørg Ribe, Justyna Nyka, Gyri Tveitt, Claes Movin, Olav Hagen, Wenche Øyen, Stella East, Torben Kjeldsen, Kasper Jørgensen og Terje Grøstad. Wikipedia

64 år
Mikkel Eira (Samepolitisk aktivist)
1944 - 2009

Mikkel Eira (Norge)

Samepolitisk aktivist

Født:
5. november 1944 (79 år siden)

Døde:
11. oktober 2009 (64 år) (14 år siden)

Mikkel Eira var en norsk samepolitisk aktivist som blant annet deltok i sultestreiken i tilknytning til kampen mot utbyggingen av Altavassdraget i 1979 og 1981.

Sametingspresidenten Egil Olli sa i tilknytning til Eiras død: «På vegne av Sametinget og det samiske folk takker jeg Mikkel Eira for hans innsats for den samiske sak. Det idealistiske arbeid Eira og andre sameaktivister gjorde i en vanskelig brytningstid for samiske interesser, har hatt uvurderlig betydning for utviklingen av det samiske samfunn.» Wikipedia

79 år
Asmund Kristoffersen (Politiker)
1944

Asmund Kristoffersen (Norge)

Politiker

Født:
5. november 1944 (79 år)

Asmund Kristoffersen er en norsk politiker (Ap). Han satt på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1993 til 2009.

Kristoffersen tok Bodø offentlige lærerskole 1966, Handelsskole Garden, Oslo 1967, Kroppsøving grunnfag, Levanger 1971, Nordisk grunnfag, Tromsø 1974 og Ledelse og organisasjonsutvikling, Volda 1989.

Kristoffersen har arbeidet som lærer Sørvågen barne- og ungdomsskole 1967-1968, rådgiver Sørvågen barne- og ungdomsskole 1968-1969, undervisningsinspektør Sørvågen barne- og ungdomsskole 1969-1970, rektor Sørvågen barne- og ungdomsskole 1971-1975, rektor Tingvoll barne- og ungdomsskole 1975-1987, 1988-1989 og skolesjef Tingvoll kommune 1987-1988, 1989-1993 (permisjon fra 1993). Wikipedia

73 år
Sam Shepard (Skuespiller)
1943 - 2017

Sam Shepard (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Shepard Rogers III

Født:
5. november 1943 (80 år siden)

Døde:
27. juli 2017 (73 år) (6 år siden)

Sam Shepard var en amerikansk skuespiller og dramatiker. Han skrev omkring 60 drama, 30 filmmanus og spilte selv i 70 filmer eller TV-serier. Shepard fikk gullpalmen i Cannes for Paris, Texas og ble som skuespiller Oscar-nominert for The Right Stuff. Han fikk Pulitzer-prisen for Buried Child. Han regisserte selv Silent Tongue og Far North. Sammen med Bob Dylan skrev han til «Brownsville Girl» til Dylans album Knocked Out Loaded og manus til Renaldo and Clara.

Shepard fikk barn med skuespilleren O-Lan Jones og med skuespilleren Jessica Lange som han hadde et langvarig forhold til. Han hadde også et velkjent forhold til Patti Smith. Han døde av ALS. Wikipedia

82 år
Art Garfunkel (Musiker)
1941

Art Garfunkel (USA)

Musiker, gateartist, lyriker, skuespiller, låtskriver, sanger, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Ira Garfunkel

Født:
5. november 1941 (82 år)

Arthur Ira Garfunkel er en amerikansk sanger og skuespiller. Han er best kjent for å være den ene halvparten av duoen Simon & Garfunkel. Simon & Garfunkel var blant de mest populære musikkartistene særlig på 1960-tallet, og er kanskje best kjent for sanger som «The Sound of Silence», «Mrs. Robinson», «Bridge Over Troubled Water» og «The Boxer».

Etter personlige uenigheter og avvikende musikalsk interesse skilte duoen lag etter deres mest suksessfulle album Bridge over Troubled Water i 1970. Art Garfunkel forsøkte seg først med en filmkarriere tidlig på 1970-tallet med roller i to av Mike Nichols' filmer, Catch-22 (1970) og Kjødets lyst (Carnal Knowledge, 1971). Deretter forfulgte han en musikalsk solokarriere, og til tross for enkelte heldige øyeblikk og hans egen glitrende stemme manglet han Paul Simons særegne komposisjoner. Som følge av skuffende salg av hans album fra 1981, Scissors Cut, lot han seg gjenforene med Simon for det doble konsertalbumet The Concert in Central Park og deretter en verdensturne, men igjen var det intern krangling som skilte dem fra hverandre. Wikipedia

63 år
Ivan Stambolić (Politiker)
1936 - 2000

Ivan Stambolić (Serbia)

Politiker, politisk kommissær

Født:
5. november 1936 (87 år siden)

Døde:
25. august 2000 (63 år) (23 år siden)

Ivan Stambolić var en serbisk politiker, leder av Jugoslavias kommunistparti og Serbias president på 1980-tallet. Stambolić ble drept i et attentat.

Stambolić studerte jus ved Universitetet i Beograd. Wikipedia

69 år
Kjell Hallbing (Forfatter)
1934 - 2004

Kjell Hallbing (Norge)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Kjell Kaare Hallbing

Født:
5. november 1934 (89 år siden)

Døde:
6. mai 2004 (69 år) (19 år siden)

Kjell Kaare Hallbing var en norsk forfatter. Hallbing er best kjent under pseudonymet Louis Masterson. Han benyttet også pseudonymene Ward Cameron, Leo Manning og Lee Morgan.

Hallbing skrev bokserien om westernhelten Morgan Kane, i alt 83 bøker i perioden 1966–1978, alle utgitt på forlaget Bladkompaniet. I alt har de 83 Morgan Kane-bøkene solgt over 10 millioner eksemplarer i Norge. Hallbing skrev nesten like mange bøker om andre helter og temaer, til sammen skrev han rundt 150 bøker. Wikipedia

76 år
Ike Turner (Musiker)
1931 - 2007

Ike Turner (USA)

Musiker, gitarist, pianist, skuespiller, orkesterleder, dirigent, sanger, plateprodusent, saksofonist

Født:
5. november 1931 (92 år siden)

Døde:
12. desember 2007 (76 år) (16 år siden)

Ike Wister Turner var en amerikansk musiker, låtskriver, orkesterleder, talentspeider og plateprodusent, som var best kjent for sitt samarbeid med sin tidligere kone Tina Turner i duoen Ike & Tina Turner. I denne sammenhengen oppnådde han også en plass i Rock and Roll Hall of Fame i 1991. I 2005 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame.

I 1951 skrev han og var med på å spille inn Rocket 88 som ble gitt ut under navnet Jackie Brenston and his Delta Cats. Dette regnes som tidenes første rockeplate.

På 1960-tallet og tidlig på 1970-tallet oppnådde duoen flere store hits som «I Want to Take You Higher», «Nutbush City Limits» og «River Deep – Mountain High».

Hans ettermæle har blitt noe svertet da det på 1980-tallet ble kjent at han ved flere anledninger hadde mishandlet sin kone, Tina Turner, mens de var gift på 1960- og 1970-tallet. Dette kom frem i hennes selvbiografi Jeg Tina fra 1986 og i filmen What's Love Got to Do with It.

Turner døde av en overdose kokain 12. desember 2007. Wikipedia

89 år
Lennart Johansson (President i UEFA)
1929 - 2019

Lennart Johansson (Sverige)

President i UEFA, idrettsleder, politiker

Født:
5. november 1929 (94 år siden)

Døde:
4. juni 2019 (89 år) (4 år siden)

Lennart Johansson var en svensk idrettsleder. Han var president i det europeiske fotballforbundet fra 1990 til 2007.

I april 2005 ble han gjenvalgt for en ny toårsperiode og selv meddelte han at han ville søke om enda en fireårsperiode. Under avstemningen om ny president i UEFA i 2007 ble Michel Platini valgt.

Han var også visepresident i FIFA, og i 1998 var han kandidat til å etterfølge brasilianeren João Havelange som organisasjonens president, men Joseph Blatter ble i stedet valgt. Wikipedia

72 år
Georges Cziffra (Pianist)
1921 - 1994

Georges Cziffra (Frankrike)

Pianist, komponist

Født:
5. november 1921 (102 år siden)

Døde:
15. januar 1994 (72 år) (30 år siden)

Georges Cziffra var en ungarsk klassisk pianist.

Født som György Cziffra i Budapest, sønn av ungarske sigøynere, ble han lagt merke til i en alder av fem år, da han improviserte over populære melodier i barer og sirkuser. Blant hans lærere ved Franz Liszt-akademiet var Ernö Dohnányi.

Et forsøk på å rømme fra det sovjetstyrte Ungarn førte til fengsling og tvangsarbeid i perioden 1950–1953. I 1956, etter en rettssak, fikk Cziffra tillatelse til å dra til Wien, hvor han begynte sin internasjonale karriere. Senere dro han videre til London og Frankrike. Georges Cziffra døde i Senlis, Frankrike, 72 år gammel.

Cziffra har spilt inn Franz Liszts virtuosverker. Han har også gjort innspillinger av mange av Frédéric Chopins komposisjoner. Wikipedia

88 år
Regin Dahl (Forfatter)
1918 - 2007

Regin Dahl (Danmark)

Forfatter, lyriker, komponist, forlagskonsulent

Født:
5. november 1918 (105 år siden)

Døde:
29. mars 2007 (88 år) (17 år siden)

Regin Dahl var en færøysk lyriker og komponist. Han var bosatt i Danmark det meste av livet, men diktet på morsmålet færøysk. Dahl koblet kvadtradisjonen til mer moderne og personlig særegne uttrykksmåter, og frigjorde seg tidlig fra den nasjonalromantikken som dominerte færøysk lyrikk. Hans lyrikk er dessuten utpreget musikalsk, ofte sangbar, med sterk vekt på rytmiske elementer og språklig velklang. Dahl har blitt omtalt som den «største lyrikeren Færøyene har fostret» av Carl Jóhan Jensen, og regnes som en av Færøyenes betydeligste lyrikere på 1900-tallet. Wikipedia

86 år
Jens Evensen (Politiker)
1917 - 2004

Jens Evensen (Norge)

Politiker, jurist, diplomat, folkerettdommer, advokat, æresdoktor

Født:
5. november 1917 (106 år siden)

Døde:
15. februar 2004 (86 år) (20 år siden)

Jens Evensen var en norsk politiker (Ap), diplomat, jurist, høyesterettsadvokat og Folkerettdommer ved Den internasjonale domstolen i Haag 1985–1994. Han fremforhandlet Norges handelsavtale med EF i 1972, og var statsråd i Trygve Brattelis og Odvar Nordlis regjeringer, først som handelsminister, deretter som Norges første og hittil eneste havrettsminister 1974–1978. Hans arbeid kan ha vært avgjørende for de store statlige inntektene av norsk oljevirksomhet. Med Arne Treholt som bisitter forhandlet han frem den omstridte «Gråsone»-avtalen. FNs havrettstraktat (1982) er i stor grad fundamentert på Evensens arbeid. Einar Førde kalte Jens Evensen for «en av de store nordmenn i dette århundret.» Wikipedia

82 år
Herbert Czaja (Politiker)
1914 - 1997

Herbert Czaja (Tyskland)

Politiker

Født:
5. november 1914 (109 år siden)

Døde:
18. april 1997 (82 år) (27 år siden)

Herbert Czaja, død 18. april 1997 i Stuttgart) var en tysk politiker (CDU). Han var gjennom 37 år medlem av Forbundsdagen. Fra 1970 til 1994 var han president for Bund der Vertriebenen. Wikipedia

Dødsfall

92 år
Nora Brockstedt (Sanger)
1923 - 2015

Nora Brockstedt (Norge)

Sanger, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Nora Berg

Født:
20. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
5. november 2015 (92 år) (8 år siden)

Nora Brockstedt var en norsk artist som ga ut 150 singler og ep-plater i Norge og Sverige.

Nora Berg debuterte på Chat Noir 20. juli 1944 i Harmony Duo der hun sang sammen med Oddvar Sørensen (senere Sanne). De hadde da spilt sammen siden 1943 og hadde opptrådt blant annet på Kongsberg og i Trondheim.

Brockstedt platedebuterte 21. februar 1945 sammen med Oddvar Sanne, som Harmony Duo, med Kristian Haugers orkester. De sang inn «Kanskje engang tilbake den kommer» / «Enn en gang skal fuglene synge». Hun var medlem av en vokalkvintett som spilte inn 78-platen Love in Bloom / Gotta Be This or That med Pete Browns orkester i 1946.

I 1951 platedebuterte The Monn Keys, som da besto av Brockstedt, Per Asplin, Oddvar Sanne, Fredrik Conradi og Sølvi Wang. Egil Monn-Iversen hadde den musikalske ledelsen. Arne Bendiksen ble medlem da Conradi sluttet i kvintetten tre år senere.

«Du, du, du» kom ut i 1953 og ble hennes første plate som soloartist. Seinere opptrådte hun med Thore Ehrlings orkester i Sverige. «Tango for to» var hennes første låtsamarbeide med Alf Prøysen, og det samarbeidet fortsatte med andre sanger «som «Klara på Dal» (1957), «Mari du bedåre» (1958) og «Æille så nær som a Ingebjørg» (1962). Hun opptrådte også i musikalen Hu Dagmar, og hun kom ut med «Slipsteinsvæilsen».

Hennes første album i Sverige ble gitt ut i 1959.

I 1960 hadde hun førsteplassen på VG-lista i fem uker på rad (fra uke 6) med «Er du glad i meg ennå, Karl Johan?».

Nora Brockstedt debuterte for Norge i Eurovision Song Contest i 1960, der hun kom på en 4.-plass. Hun deltok igjen i 1961.

Noe nytt, fra 1970, var hennes første norske album.

Hun spilte i fjernsynsserien Tøydokke-Anna og i NRKs populære adventskalender fra 1979 Jul i skomakergata der hun spilte Fru Enebær, en torgkone, med egen bod på Lilletorget.

Hun turnerte for Rikskonsertene på 1980-tallet.

I 2004 utkom albumet As Time Goes By. I 2005 fulgte hun opp med julealbumet Christmas Songs og gav i forbindelse med sin 85-årsdag 20. januar 2008 ut albumet Nora – for swingende!. Hennes siste plassering på VG-lista før hun døde kom med «Nora – for swingende - på 38.-plass.

Platemerker som hennes innspillinger originalt ble utgitt på er blant annet Telefunken, Musica og RCA Victor for Nera, men i 1960 skiftet hun selskap til Egil Monn-Iversen A/S og merket Karusell, og seinere også til JazzAvdelingen og Park Grammofon. Wikipedia

66 år
Jill Clayburgh (Skuespiller)
1944 - 2010

Jill Clayburgh (USA)

Skuespiller

Født:
30. april 1944 (80 år siden)

Døde:
5. november 2010 (66 år) (Leukemi) (13 år siden)

Jill Clayburgh var en amerikansk skuespiller.

Clayburgh startet karrieren sin på Broadway på slutten av 60-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Erica i filmen An Unmarried Woman (1978). Hun ble for denne roller belønnet med prisen for beste skuespillerinne ved Cannes Film Festival og nominert til Oscar. Hun ble også nominert til samme pris for 1979-komedien Starting Over - en komedie med Burt Reynolds. Clayburgh er også kjent fra roller i populære TV-serier som Ally McBeal, hvor hun spilte moren til Ally, Frasier, Dirty Sexy Money og Nip/Tuck. Hennes siste filmrolle var i Love and Other Drugs fra 2010.

Hun giftet seg i 1979 med film- og sceneforfatter David Rabe, og har sønnen Micheal Rabe og datteren Lilly Rabe, som også er skuespiller.

Clayburgh døde høsten 2010 av leukemi, som hun hadde lidd av i 21 år. Wikipedia

78 år
Andreas Gjermstad (Skuespiller)
1932 - 2010

Andreas Gjermstad (Norge)

Skuespiller

Født:
12. januar 1932 (92 år siden)

Døde:
5. november 2010 (78 år) (13 år siden)

Andreas Gjermstad var en bonde og skuespiller fra Sparbu i Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Selv om han i prinsippet livnærte seg som bonde, engasjerte han seg gjennom et langt liv i amatørteater, spel og i økende grad hel- og halvprofesjonelt teater. Først i mange år gjennom Sparbu Teaterlag, men etter hvert også gjennom Spelet om Heilag Olav – hvor han i flere år spilte Gamal-Jostein, Nord-Trøndelag Teater og flere oppsetninger rundt i fylket.

Han spilte Tevje i Spelemann på taket, Didrik Dale i Medmenneske, Bendik i I eventyre, Peachum i Tolvskillingsoperaen, Dolittle i My Fair Lady, Ol` Kanelsa i Den fjerde nattevakt, tittelrollen i filmen Onkel Oskar, og i stykkene Martin Kvennavika og Jeppe på Bjerget, og Jakob Pinadø i Den siste viking, etter Johan Bojers roman. Han leste inn lydboka Martin Kvennavika.

Gjermstad debuterte på scenen 17. mai 1945. Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull i 1994, og Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 1984. Wikipedia

85 år
Nils Liedholm (Fotballspiller)
1922 - 2007

Nils Liedholm (Sverige)

Fotballspiller, fotballtrener, bandyspiller

Født:
8. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
5. november 2007 (85 år) (16 år siden)

Nils Liedholm var en svensk/italiensk fotballspiller og trener. Han var på 1950-tallet en del av den legendariske trioen «Gre-No-Li» som spilte for AC Milan.

Liedholm fikk sitt gjennombrudd i IFK Norrköping som ble svenske mestere i 1947 og 1948. Hans innsats ga ham en plass på Sveriges landslag, og han var en av de nøkkelspillerne under sommer-OL 1948 i London, hvor Sverige vant gull. Denne prestasjonen ledde til at trioen Liedholm, Gunnar Gren og Gunnar Nordahl ble profesjonelle fotballspillere i Italia hos AC Milan. Trioen Gre-No-Li ble legendariske i klubbens historie. Milan vant den italienske ligaen i 1951 med det høyeste antall poeng noensinne (60) og de vant ti strake kamper hvilke fremdeles er rekord for klubben. To år etter at Liedholm kom til San Siro gjorde han en feilpasning, det var hans første i AC Milan. Liedholms egne ord etter episoden: «Mitt misstag var så oväntat att publiken gav mig stående ovationer som varade i 5 minuter.»

Liedholm spilte resten av sin aktive karriere i klubben (1949–61) med i alt 359 kamper og 81 scoringer. Han vant ytterligere 3 ligamesterskap med Milan. Han spilte også på Sveriges landslag under VM i fotball 1958. I VM-finalen scoret Liedholm det første målet mot Brasil, men Sverige tapte 5-2 mot det sterke brasiliansk laget med den unge Pelé på laget.

Etter endt aktiv karriere ble Nils Liedholm trener. Fra 1963 var han trener i blant annet Milan i tre sesonger, i 1979 vant de sitt tiende ligagull. Hellas Verona FC i to sesonger, ACF Fiorentina i to sesonger og AS Roma i fire sesonger. Roma vant sitt første seriegull på 50 år med Liedholm som trener hvilket gjorde han til en legende også i denne klubben. I 1997 trakk Liedholm seg tilbake i en alder av nesten 75 år. Han fikk kallenavnet «Il Conte», «Greven» etter sin tid i AC Milan, på grunn av sin eleganse på og ved siden av banen. Han giftet seg senere med en ekte grevinne med aner fra 900-tallet. Han ble også kalt «Il Barone», «Baronen» kallenavnet fikk han etter sin tid i Roma. Ved siden av fotball dyrket Liedholm vin. Han hadde sin egen vingård. Wikipedia

86 år
Vladimir Horowitz (Pianist)
1903 - 1989

Vladimir Horowitz (Ukraina)

Pianist

Født:
1. oktober 1903 (120 år siden)

Døde:
5. november 1989 (86 år) (34 år siden)

Vladimir Horowitz var en ukrainsk klassisk pianist.

Vladimir og søsteren Regina (1900–1984) fikk fra tidlig alder pianoundervisning av sin mor. I 1912 ble de begge tatt opp ved Kievs konservatorium. Blant Vladimirs lærere var Felix Blumenfeld, som i sin tid studerte med legendariske Anton Rubinstein. Vladimir spilte Rakhmaninovs tredje klaverkonsert under avgangsprøven i 1919, etterfulgt av sin første solorecital i Kiev 30. mai 1920. Deretter slo Horowitz seg sammen med fiolinisten Nathan Milstein, og de to spilte flere vellykkede konserter sammen i Russland.

Horowitz gjorde sin første opptreden utenfor hjemlandet 2. januar 1926, da han ga en solorecital i Berlin. Flere suksesser over hele Europa fulgte, og han fikk sin USA-debut i New York 12. januar 1928, da han sammen med New York-filharmonien (under ledelse av Sir Thomas Beecham) framførte Tsjaikovskijs første klaverkonsert. Horowitz – som syntes Beechams tempo var for sakte – tok sitt eget tempo i tredje sats, og blendet publikum med sine halsbrekkende oktav-ritt. Internasjonalt ble han snart ansett som den mest interessante pianisten i sin generasjon.

I 1932 spilte han for første gang med dirigenten Arturo Toscanini i en framføring av Beethovens femte pianokonsert (kjent som Keiser-konserten). De to skulle ende opp med å gjøre mye sammen, både med konserter og innspillinger. 21. desember 1933 giftet Horowitz seg dessuten med Toscaninis datter Wanda i Milano. I 1940 slår Horowitz seg ned i USA for godt, og blir i 1944 amerikansk statsborger.

Til tross for overveldende mottakelser på sine opptredener, ble Horowitz mer og mer usikker på sine evner som pianist. Flere ganger trakk han seg fra offentlige opptredener, og det sies at ofte var det bare hans kones overtalelsesevne som stoppet ham fra å avlyse konserter i siste øyeblikk. Etter 1970 ga han sjelden soloopptredener.

Horowitz døde i New York etter et plutselig hjerteinfarkt. Han ble gravlagt i Toscanini-familiens gravkammer på Cimitero Monumentale i Milano i Italia.

Horowitz var sterkt nevrotisk, og følte seg ofte utilstrekkelig. Dette førte til at han årene 1975–1985 var under sterk medisinering – etter anbefaling av sin psykolog. Dette gikk naturlig nok utover spillingen; feilslagene kom oftere, partier ble glemt og verkene ble usammenhengende framført. Men mot slutten av livet klarte han å gjenvinne sin helse og mentale stabilitet. Wikipedia

74 år
Erling Johnson (Kjemiker)
1893 - 1967

Erling Johnson (Norge)

Kjemiker, Ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Bjarne Johnson

Født:
7. juni 1893 (130 år siden)

Døde:
5. november 1967 (74 år) (56 år siden)

Erling Bjarne Johnson utviklet i årene 1927-28 Oddaprosessen. Prosessen er anerkjent internasjonalt som viktig i forbindelse med produksjon av kunstgjødsel, men er lite kjent i Norge. Johnson var utdannet kjemiingeniør, med eksamen fra Kristiania Tekniske skole i 1913. Amanuensis ved kjemisk institutt ved Norges landbrukshøgskole fra 1913 til 1916, der han var assistent for professor Sebelien. Arbeidet konsentrerte seg om gjødslingsspørsmål.

Forsøkskjemiker ved North Western Cyanamide Company i Odda fra 1915 til 1921, her også med vekt på gjødslingsspørsmål. Statens Råstoffkomité 1921. Kjemisk og teknisk leder for A/S Monopol malingsfabrikk ved Florvåg på Askøy ved Bergen, i tillegg til arbeid ved Jakobsens Fabrikker A/S i Oslo fra 1921 til 1924. Sjefskjemiker ved Odda Smelteverk A/S fra 1925. Johnson var trolig den fremste kjemikeren ved Odda Smelteverk. Han ble ved bedriften til han i 1963 gikk av med pensjon.

I 1964 ble Johnson tildelt Guldberg og Waage-medaljen av Norsk kjemisk selskap. Wikipedia

59 år
Frits Thaulow (Kunstmaler)
1847 - 1906

Frits Thaulow (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Frederik

Født:
20. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
5. november 1906 (59 år) (117 år siden)

Frits Thaulow (egentlig Johan Frederik), født 20. oktober 1847 i Christiania, død 5. november 1906) var en norsk maler.

Han var sønn av apoteker Harald Conrad Thaulow (1815–1881) og Nicoline («Nina») Louise Munch (1821–1894), en datter av maleren Jacob Munch. Frits Thaulow er en av de internasjonalt mest kjente norske kunstnerne fra 1800-tallet.

Thaulow fikk sin utdannelse ved Kunstakademiet i København i 1870–72, og i 1873–75 var han elev av Hans Gude i Karlsruhe. De påfølgende årene oppholdt han seg for det meste i Paris, der de franske impresjonistene fikk stor betydning for hans kunstneriske utvikling.

I 1880 vendte Thaulow hjem som overbevist naturalist. Sammen med Christian Krohg og Erik Werenskiold ble han raskt en av lederne i de unge kunstnernes kamp for et rikere og romsligere norsk kunstmiljø. Thaulow var blant annet med på å etablere den første Høstutstillingen i 1882.

Tidlig i 1880- årene var Thaulow initiativtager til det såkalte «Friluftsakademiet» ved Haugfossen i Modum, hvor han sammen med flere yngre kunstnere, deriblant Kalle Løchen, Gustav Wentzel og Edvard Munch, perfeksjonerte sitt naturalistiske uttrykk.

I 1892 slo han seg ned i Frankrike, og han besøkte USA i 1898. Fra samme år bosatte han seg i Paris, der han ble en kjent skikkelse og vant internasjonalt ry, blant annet gjennom å bli antatt ved Salongen.

Mange av Thaulows mest kjente norske motiver er fra Åsgårdstrand, der han også har en sentral plass oppkalt etter seg.

Thaulow giftet seg første gang i 1874 med Ingeborg Charlotte Gad (1852–1908). Ekteskapet ble oppløst i 1886. In 1886 giftet han seg med Alexandra Lasson (1862–1955), en av døtrene til regjeringsadvokat Christian Lasson (1830–1893) og Alexandra Cathrine Henriette von Munthe af Morgenstierne (1838–81). Gjennom sitt annet ekteskap ble Thaulow svoger av blant andre maleren Oda Krohg (gift med Christian Krohg), sangeren og teatersjefen Bokken Lasson, og Soffi Lasson, som var gift med den danske dikter Holger Drachmann. Flere av Lasson-søtrene var kjent for å tilhøre Christiania-bohemen.

Thaulow ble hedret med en rekke norske og utenlandske ordener for sitt virke. Han ble i 1892 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og ble i 1905 forfremmet til kommandør av 2. klasse «for fortjenstfuld Kunstnervirksomhed». Han var videre offiser av den franske Æreslegionen, den italienske Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden og den tunisiske Iftikhar-ordenen. Wikipedia

48 år
James Clerk Maxwell (Fysiker)
1831 - 1879

James Clerk Maxwell (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Fysiker, matematiker, ingeniør, oppfinner, fotograf, universitetslærer, teoretisk fysiker

Født:
13. juni 1831 (192 år siden)

Døde:
5. november 1879 (48 år) (144 år siden)

James Clerk Maxwell var en skotsk fysiker og matematiker, best kjent for å ha regnet ut farten til elektromagnetiske bølger, og bevist at det var den samme hastigheten som lyset har.

Han viste at når partikler med elektrisk ladning endrer fart, som for eksempel når elektroner blir bremset opp, sendes det ut en form for elektromagnetiske bølger, som beveget seg med akkurat samme hastighet som synlig lys har. Slik påviste han at lys i realiteten er elektromagnetiske bølger. Maxwell satte sine ideer inn i matematisk form, og viste at elektriske felt bare kunne eksistere sammen med varierende magnetfelt, og magnetiske felt sammen med tilsvarende elektriske felt.

Mesteparten av Maxwells kjente arbeid ble gjort på Cambridge, hvor han benyttet sine matematikkunnskaper innen geometri og algebra. Ved hjelp av dette kunne han demonstrere at elektriske og magnetiske soner forflyttet seg i bølger gjennom lufta. Dette offentliggjorde han i fire differensalligninger i magasinet Philosophical Magazine, hvor han i artikkelen «In Physical Lines of Force» hevdet at lys hadde samme bølgebevegelse som elektriske og magnetiske fenomen. Slik fant man ut at lys er bølger av elektriske og magnetiske felt, elektromagnetiske bølger, som igjen førte til at Hertz oppdaget radiobølgene.

Maxwells teorier om elektromagnetiske bølger var stor del av grunnlaget for relativitetsteorien. Han gjorde også viktige oppdagelser som førte til kvantemekanikken. I det hele var Maxwell en av de viktigste figurene innen fysikken i det nittende århundret. Hans arbeid var grunnlag for mange av det tjuende århundrets fysikere. Han innførte statististiske metoder i termofysikk, og grunnla den kinetiske gassteorien, Maxwell-Boltzmanns fordelingslov. Her kartla han gasser i bevegelse, og påviste hvordan kinetisk energi fordeler seg i molekylene i en gass ved en bestemt temperatur. Maxwell er dessuten kjent for å være den første som framkalte et fargefotografi. Mange regner Maxwells arbeider for å være like viktige som Isaac Newton og Albert Einsteins. På kontoret sitt hadde Einstein bilde av Maxwell, i tillegg til Michael Faraday og Newton, noe som forteller litt om hvor viktig han syntes Maxwells arbeid var. Wikipedia

52 år
Cort Adeler (Sjøoffiser)
1622 - 1675

Cort Adeler (Norge)

Sjøoffiser, soldat, godseier

Fullt navn / Fødenavn:
Cort Sivertsen Adeler

Født:
16. desember 1622 (401 år siden)

Døde:
5. november 1675 (52 år) (348 år siden)

Cort Sivertsen Adeler var en norsk sjøoffiser og godseier. Cort Adeler het opprinnelig Kurt Sivertsen og han brukte også navneformen Adelaer. Som Ole Henrik Gjeruldsen skriver i sin biografi «Cort Adeler • Sjømann og krigshelt fra 1600-tallet» av 2018, s. 92: «Cort brukte betegnelsen adelborst, som på nederlandsk betyr sjøkadett, som etternavn, ikke så unaturlig siden han hadde vært kadett i den nederlandske marinen. På denne tiden var det ikke uvanlig å ta betegnelsen på det yrke man hadde, som etternavn.» Og s. 134: «Da Cort giftet seg [2. gang] med Anna [Pelt] i 1662, skiftet han etternavn. Det er ved inngåelsen av dette ekteskapet at man møter navnet ‘Cort Siwertsen Adelaer’ for første gang. … / Det er forståelig at Cort ville kvitte seg med et etternavn som stod i misforhold til den høye posisjonen han hadde oppnådd, og at det var en passende anledning å gjøre det da han giftet seg med den fornemme frøken Anna Pelt. Cort tok da slektsnavnet Adelaer (Adeler). Adeler betyr ørn på nederlandsk. Navnet var antagelig en nederlandsk oversettelse av etternavnet Ørn, som dengang var kjent som slektsnavn i Telemark. Muligens kan navnet ha tilhørt morsslekten, fordi også hans yngre bror Niels Søfrensen, som senere ble amtmann i Bratsberg (Telemark), tok dette navnet.» Wikipedia

<<
5. November
>>