Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
5. November

Om dagen

5. November er dag 309 i 2019, og er i uke 45. Det er 56 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_5-11.1962
57 år siden
Wikipedia
1962: 21 omkommer i gruveulykken i Kongsfjorden på Svalbard, som senere førte til Kings Bay-saken
Kings Bay-saken i norsk politikk ble utløst av en gruveulykke på Svalbard høsten 1962, og førte til regjeringskrise i Norge etter at rapporten om ulykken ble lagt fram sommeren 1963. Krisen endte med at Arbeiderparti-regjeringen under ledelse av Einar Gerhardsen måtte gå av, og banet dermed veien for den første borgerlige regjering i Norge etter andre verdenskrig, under ledelse av Høyres John Lyng.

Selve ulykken, der 21 mennesker mistet livet, fant sted på Svalbard 5. november 1962 i gruven «Esther I» i Kongsfjorden (derav det engelske navnet på gruveselskapet Kings Bay). Årsaken til ulykken er fortsatt uklar, men det spekuleres i at gruven var i for dårlig stand og hadde en altfor høy konsentrasjon av metangass. Wikipedia
Wikipedia_5-11.1872
147 år siden
Wikipedia
1872: Som første kvinne og i strid med loven, stemte Susan B. Anthony for første gang, og ble bøtelagt 100 dollar
Susan Brownell Anthony var en amerikansk pioner i kampen for kvinnefrigjøring, og en forkjemper for kvinners politiske rettigheter.

Susan vokste opp med en kvekerfar som hadde våget å gifte seg med en kvinne som ikke var kveker. Familien var liberal, de var motstandere av slaveri og de var for kvinners rettigheter. Hun fikk skolegang på linje med sine brødre.

Hun var tidlig en talskvinne for avskaffelse av slaveriet, hun arbeidet også for forbud mot alkohol . Hun har også kjempet for kvinnelige og mannlige lærere ville ha samme lønn. Hun arbeidet som avholdsagitator, men det gikk heller dårlig. Hun uttalte selv: «inngrodde fordommer mot kvinnelig deltakelse på like vilkår.» Hun begynte i kvinnebevegelsen på midten av 1850-tallet , og hennes arbeid i bevegelsen kom til å få stor betydning . Siden hun var ugift, hadde hun ingen familie, og kunne derfor gå helhjertet inn i saken. Hun kjempet på, utrettelige og tålmodig. Hennes syn var at nøkkelen til kvinnefrigjøring var i politisk representasjon. Selv om det var mange forhold som kunne forbedres for kvinnene mente hun at å få innført stemmerett for kvinner var den viktigste saken.

I 1872 ble Anthony arrestert for å stemme i hjembyen hennes Rochester i New York, og dømt til å betale 100 dollar i bot. Selv om hun nektet å betale bøtet, tok ikke myndighetene saken videre. Wikipedia
Wikipedia_5-11.1605
414 år siden
Wikipedia
1605: Et forsøk på å sprenge parlamentet i England blir avslørt, da Guy Fawkes blir oppdaget i kjelleren
Kruttsammensvergelsen (engelsk the Gunpowder Plot) var en katolsk sammensvergelse med det mål å myrde kong Jakob I av England og de engelske parlamentsmedlemmene under åpningen av parlamentet i 1605. Navnet kommer av metoden som skulle brukes; tønner med krutt var plassert i kjelleren under parlamentsbygningen.

De mest kjente medlemmene av den katolske gruppen som sto bak sammensvergelsen var Guy Fawkes og Robert Catesby. Andre medlemmer var Thomas Wintour, Robert Wintour, Christopher Wright, Thomas Percy, John Grant, Ambrose Rokewood, Robert Keyes, sir Everard Digby, Francis Tresham og Thomas Bates.

Sammensvergelsen ble avslørt ved et anonymt brev til myndighetene, sendt til baron William Parker, den 26. oktober 1605. Ved en undersøkelse av overhuset rundt midnatt den 4. november 1605 ble Fawkes oppdaget mens han voktet 36 tønner med krutt, mer enn nok til å hele overhuset, og arrestert. De fleste av konspiratørene flyktet fra London da de fikk vite at de var blitt avslørt. De forsøkte å skaffe seg støtte langs veien, og flere av dem tok stilling opp mot sheriffen av Worcester og hans menn ved Holbeche House. I de påfølgende stridighetene ble Catesby skutt og drept. Ved deres rettssak den 27. januar 1606 ble åtte av de overlevende, blant dem Fawkes, funnet skyldige og dømt til hengning, trekking og kvartering.

Detaljer om mordforsøket var etter sigende kjent av jesuittordenen i England ved fader Henry Garnet. Selv om han ble anklaget for forræderi og dømt til døden, har det blitt kastet tvil om hvor mye han faktisk kjente til sammensvergelsen. Selv om anti-katolske lovgivning ble innført kort tid etter sammensvergelsen, forble mange betydningsfulle og lojale katolikker i høye posisjoner under kong Jakobs styre.

Hendelen ble minnet mange år senere ved særskilte gudstjenester og andre offentlige hendelser som ringing med kirkeklokker og det førte til tradisjonen med «Guy Fawkes’ natt» og store utendørs bål. Hendelsen inspirerte også en britisk tegneserie på 1980-tallet, V for vendetta, og en film, V for vendetta (2006), som var basert på tegneserien. Både tegneserien og filmen var lokalisert til et framtidig autoritært England. Wikipedia
Fødsler
64 år
Mikkel Eira (Samepolitisk aktivist)
1944 - 2009

Mikkel Eira (Norge)

Samepolitisk aktivist

Født:
5. november 1944 (75 år siden)

Døde:
11. oktober 2009 (64 år) (10 år siden)

Mikkel Eira var en norsk samepolitisk aktivist som blant annet deltok i sultestreiken i tilknytning til kampen mot utbyggingen av Altavassdraget i 1979 og 1981.
Sametingspresidenten Egil Olli sa i tilknytning til Eiras død: «På vegne av Sametinget og det samiske folk takker jeg Mikkel Eira for hans innsats for den samiske sak. Det idealistiske arbeid Eira og andre sameaktivister gjorde i en vanskelig brytningstid for samiske interesser, har hatt uvurderlig betydning for utviklingen av det samiske samfunn.» Wikipedia

73 år
Sam Shepard (Skuespiller)
1943 - 2017

Sam Shepard (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Shepard Rogers III

Født:
5. november 1943 (76 år siden)

Døde:
27. juli 2017 (73 år) (2 år siden)

Sam Shepard var en amerikansk skuespiller og dramatiker. Han skrev omkring 60 drama, 30 filmmanus og spilte selv i 70 filmer eller TV-serier. Shepard fikk gullpalmen i Cannes for Paris, Texas og ble som skuespiller Oscar-nominert for The Right Stuff. Han fikk Pulitzer-prisen for Buried Child. Han regisserte selv Silent Tongue og Far North. Sammen med Bob Dylan skrev han til «Brownsville Girl» til Dylans album Knocked Out Loaded og manus til Renaldo and Clara.
Shepard fikk barn med skuespilleren O-Lan Jones og med skuespilleren Jessica Lange som han hadde et langvarig forhold til. Han hadde også et velkjent forhold til Patti Smith. Han døde av ALS. Wikipedia

63 år
Ivan Stambolić (Politiker)
1936 - 2000

Ivan Stambolić (Serbia)

Politiker, politisk kommissær

Født:
5. november 1936 (83 år siden)

Døde:
25. august 2000 (63 år) (19 år siden)

Ivan Stambolić var en serbisk politiker, leder av Jugoslavias kommunistparti og Serbias president på 1980-tallet. Stambolić ble drept i et attentat.
Stambolić studerte jus ved Universitetet i Beograd. Wikipedia

<<
5. November
>>