Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

29. November

Om dagen

29. November er dag 334 i 2024, og er i uke 48. Det er 32 dager igjen av året.

Historie

22 år siden

2001: Gitarist i The Beatles George Harrison, dør av lungekreft med spredning til hjernen, 58 år gammel

George Harrison var en britisk musiker og filmprodusent, best kjent som medlem i rockegruppen The Beatles.

Harrison var sologitarist i The Beatles. I løpet av gruppens ekstremt suksessrike karriere var det John Lennon og Paul McCartney som skrev og sang førstestemme på de fleste sangene, men Harrison skrev og/eller sang førstestemmen på et fåtall sanger på hvert eneste album. Blant disse sangene var «If I Needed Someone», «Taxman», «Within You Without You», «While My Guitar Gently Weeps», «Here Comes the Sun» og «Something».

I løpet av sin periode i The Beatles ble Harrison også interessert i både indisk musikk og hinduisme, og han bidro sterkt til en blomstrende interesse for indisk kultur i Vesten, men først og fremst skulle begge deler få viktige roller i Harrisons eget liv.

Harrison hadde en ujevn, men tidvis svært suksessrik solokarriere etter at The Beatles ble oppløst, og han fikk en rekke listetopper med sanger som «My Sweet Lord» (1970), «Give Me Love (Give Me Peace on Earth)» (1973), «All Those Years Ago» (1981), og «Got My Mind Set on You» (1987). Han organiserte også den aller første gigantiske rock-veldighetskonserten, The Concert for Bangladesh, som ble avviklet den 1. august 1971, og som banet vei for lignende senere arrangementer, som Live Aid. Harrison ble æret som soloartist med en plass i Rockens æresgalleri (Rock and Roll Hall of Fame) i 2004. Han var fra før (1988) innvalgt som medlem av The Beatles.

Han ble sammen med de andre medlemmene i The Beatles utnevnt til medlem av Order of the British Empire av dronning Elizabeth II i 1965.

Harrison bidro også til en del betydningsfulle filmprosjekter som filmprodusent, og han dannet produksjonsselskapet Handmade Films i 1979. Selskapets filmer inkluderer Life of Brian, Time Bandits, Withnail og jeg, og Mona Lisa. Harrison hadde også en cameo-rolle i filmen The Rutles, som var uhøytidelig parodi på The Beatles. Wikipedia
54 år siden

1969: NRK sender sin første tippekamp. Kampen sto mellom Wolverhampton – Sunderland og endte 1-0

Tippekampen er et norsk fotballprogram som gikk på NRK Fjernsynet fra 29. november 1969 til 8. april 1995. Programmet besto av direktesendte fotballkamper fra England og ble sendt mellom klokken 16.00 og 18.00. Den utvalgte kampen var fra ukens tippekupong, og konseptet etterlignet slik sett det svenske Tipsextra. Underveis fikk seerne pling-annonserte resultat fra de andre samtidige kampene, til en kostnad delt mellom de nordiske TV-selskapene.

Den første av i alt 370 episoder viste kampen mellom Wolverhampton FC og Sunderland FC 29. november 1969, kommentert av Jarle Høysæter fra studio i Oslo, da ITV ikke hadde direktelinjer til NRK Marienlyst. Den siste tippekampen gikk 8. april 1995 mellom Nottingham Forest og West Ham United. Wikipedia
107 år siden

1916: Herregården «Austråttborgen» i Ørland kommune i Trøndelag, brenner ned til grunnen

Austråttborgen brant ned natten mellom 28. og 29. november 1916. Brannen skyldtes etter alt å dømme et lynnedslag. Alt trevirke i bygningen brant ned, også de 14 utskårne karyatidene på svalgangen rundt borggården. Ved stor felles innsats lyktes det å redde det meste av kirkeinventaret. Sju av ti middelalderskulpturer ble reddet, sammen med prekestolen, kirkesølvet, altertavlen, benkevangene, fire av sju malerier, fire epitafer og to tinnfat. Gårdsbestyrer Julian Frengen og naboen Peder Hagemo var to av mennene som deltok i arbeidet med å berge kirkeinventaret. De mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv allerede i januar 1917.

Borgen tilhørte fra 1914–19 et sameie. Eierne hadde ingen forutsetninger for å restaurere anlegget, og forsøkte å overdra borgen til Fortidsminneforeningen. I 1919 kom imidlertid staten inn som eier, og en restaurering ble påbegynt. Restaureringen ble utført i samarbeid med Nidaros domkirkes restaureringsarbeider, og med Wilhelm Swensen som leder. Restaureringen var ferdigstil i 1961. Ved et lykketreff hadde Austråttborgen blitt omfattende oppmålt og bygningsmessig beskrevet av arkitekt Lorentz Harboe Ree og kunsthistoriker Fredrik B. Wallem året før brannen. Denne registeringen var avgjørende for at det lot seg gjøre å gjenreise borgen.

Austråttmadonnaen fra 1220 hadde blitt delt i to under bergingsaksjonen, men ble sammenføyet i en restaurering. De nye karyatidene i borggården ble utført 1953-56 av Oscar Lynum, Knut Skinnarland, Kristofer Leirdal og Tone Thiis Schjetne.

Staten eier i dag borgen med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim som forvaltningsorgan. Borgen er åpen for omvisning fra juni til august. Borghagen og den tilliggende Austråttlunden har vært landskapsvernområde siden 1975.

Kirken brukes fremdeles til gudstjenester og andre kirkelige handlinger i sommerhalvåret. Den er spesielt populær som vigselskirke. Riddersalen brukes til konserter i sommerhalvåret, og til humanistisk konfirmasjon. Wikipedia

Fødsler

36 år
Leif Kristian Nestvold-Haugen (Alpinist)
1987

Leif Kristian Nestvold-Haugen (Norge)

Alpinist

Født:
29. november 1987 (36 år)

Leif Kristian Nestvold-Haugen er en norsk alpinist som kjører for Lommedalens Idrettslag. Hans beste resultat er bronse i lagkonkurransen under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang, bronse i storslalåm under VM i alpint 2017 og 2. plass i verdenscupen i storslalåm i Kranjska Gora i 2017. Han har også to NM-gull fra Hemsedal i 2014 og ett NM-gull fra Narvik i 2017. Wikipedia

41 år
Marthe Valle (Sanger)
1982

Marthe Valle (Norge)

Sanger, låtskriver

Født:
29. november 1982 (41 år)

Marthe Valle er en norsk sanger og låtskriver, født og oppvokst i Harstad, bosatt i Bergen.

24. oktober 2005 kom hennes første CD, It's A Bag Of Candy som hun vant Spellemannprisen 2005 i kategorien «beste nykommer» for. I tillegg var hun også nominert i klassen beste kvinnelige artist samme år. I 2010 kom hun til finalen i norske X Factor, men ble stemt hjem i sjette finalerunde med en syvendeplass.

Hun var sammen med basketballspilleren Marco Elsafadi og sammen har de en datter.

Hun deltok i Melodi Grand Prix 2012. Wikipedia

43 år
Chadwick Boseman (Skuespiller)
1976 - 2020

Chadwick Boseman (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter

Født:
29. november 1976 (47 år siden)

Døde:
28. august 2020 (43 år) (3 år siden)

Chadwick Boseman var en amerikansk skuespiller. Han spilte flere historiske figurer, deriblant Jackie Robinson i 42 (2013), James Brown i Get on Up (2014) og Thurgood Marshall i Marshall (2017). Han er også kjent for å ha spilt superhelten «Black Panther» i filmene Captain America: Civil War (2016), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018) og Avengers: Endgame (2019). For øvrig spilte han blant annet i filmene 21 Bridges (2019) og Da 5 Bloods (2020).

Boseman døde 28. august 2020 etter en fire år lang kamp mot tarmkreft. Wikipedia

50 år
Ryan Giggs (Fotballspiller)
1973

Ryan Giggs (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Ryan Joseph Wilson

Født:
29. november 1973 (50 år)

Ryan Joseph Giggs er en walisisk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er landslagstrener for Wales.

Han er tidligere assisterende manager for Manchester United, men skilte vei med klubben da han ikke ble tilbudt samme rolle som assistent trener under Mourinho. Han er for tiden medeier i klubben Salford City FC, der han og de tidligere Manchester United-spillerne Paul Scholes, Nicky Butt, Phil Neville og Gary Neville alle eier 10 % hver. De resterende 50% eies av Peter Lim, en langtidsfan av Manchester United. Ryan Giggs spilte for Manchester United hele sin profesjonelle karriere som aktiv fotballspiller. Han spilte mest venstre flanke på midtbanen, men kunne også spille i andre midtbaneposisjoner og i angrep. Giggs spilte for Englands skoleguttlag som ung, men siden han, foreldrene og besteforeldrene er walisere valgte han å spille for Wales. Wikipedia

51 år
Andreas Goldberger (Skihopper)
1972

Andreas Goldberger (Østerrike)

Skihopper

Født:
29. november 1972 (51 år)

Andreas Goldberger er en tidligere østerriksk skihopper. Han var en av de mestvinnende skihopperne på 1990-tallet, og var også en av de mest populære hopperne, blant annet på grunn av sin sympatiske væremåte og positive holdning. Wikipedia

54 år
Tomas Brolin (Fotballspiller)
1969

Tomas Brolin (Sverige)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
29. november 1969 (54 år)

Tomas Brolin er en tidligere svensk fotballspiller. Han spilte en viktig rolle på det svenske landslaget som kom på tredjeplass i VM 1994.

Brolin startet karrieren med GIF Sundsvall i 1986. I 1990 gikk han til IFK Norrköping, og deretter til italienske Parma. Dette året mottok Brolin for første gang Guldbollen, kåret til årets beste svenske fotballspiller.

Høsten 1994 ble Brolin utsatt for en alvorlig ankelskade under en EM-kvalifiseringskamp i Stockholm. I 1995 ble han solgt til Leeds United, men spilte bare 19 kamper i løpet av de to første sesongene. Brolin var på utlån til FC Zürich og Parma før han kom tilbake til England og et halvt års opphold hos Crystal Palace.

Brolin spilte 47 landskamper for Sverige og scoret 26 mål. Wikipedia

54 år
Lars Håvard Haugen (Musiker)
1969

Lars Håvard Haugen (Norge)

Musiker, gitarist, sanger

Født:
29. november 1969 (54 år)

Lars Håvard Haugen er en norsk gitarist og sanger fra Ål i Hallingdal.

Han er mest kjent som gitarist og vokalist i Hellbillies. Haugen regnes blant Norges beste gitarister og spiller utenom Hellbillies blant annet sammen med storebroren, Aslag Haugen, i bandet The Respatexans og i studiosammenheng.

Lars Håvard Haugen har også drevet som produsent i flere store sammenhenger, og har samarbeidet med artister som BigBang, Olav Stedje, Jonas Fjeld og Ole Paus (To rustne herrer), Home Groan og Hemisfair, Knut Hems bluegrassprosjekt. Wikipedia

54 år
Anniken Huitfeldt (Politiker)
1969

Anniken Huitfeldt (Norge)

Politiker, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Anniken Scharning Huitfeldt

Født:
29. november 1969 (54 år)

Anniken Scharning Huitfeldt er en norsk politiker (Ap). I Jens Stoltenbergs andre regjering var hun barne- og likestillingsminister 2008–2009, kulturminister 2009–2012 og arbeidsminister 2012-2013. Huitfeldt har sittet på Stortinget for Akershus siden 2005. Hun er utdannet historiker, og har vært forsker ved Fafo.

I Stortingsvalget 2017 var hun Arbeiderpartiets førstekandidat i Akershus. Wikipedia

59 år
Don Cheadle (Skuespiller)
1964

Don Cheadle (USA)

Skuespiller, produsent, filantrop, forfatter

Født:
29. november 1964 (59 år)

Don Cheadle er en amerikansk skuespiller.

Cheadle var Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for sin rolle som «Paul Rusesabagina» i filmen Hotel Rwanda. Wikipedia

61 år
Petter Stordalen (Hotelleier)
1962

Petter Stordalen (Norge)

Hotelleier, eiendomsutvikler, investor, forretningsdrivende, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Anker Stordalen

Født:
29. november 1962 (61 år)

Petter Anker Stordalen er en norsk hotelleier, eiendomsutvikler, investor og kunstsamler.

Stordalen eier Strawberry, et konsern med ti selskaper som opererer innenfor ulike forretningsområder som eiendom, finans, hotelldrift og kunst. I tillegg støtter konsernet utvalgte initiativ og organisasjoner. Kjernevirksomheten er tjenesteyting, med vekt på hotelldrift, eiendom og kapitalforvaltning. Strawberry består i 2017 av Nordic Choice Hotels i Strawberry Hospitality Group, Strawberry Group, Strawberry Properties, Strawberry Capital, Strawberry Equity, Strawberry Fields, Strawberry Forever, Strawberry Brothers, Strawberry Art & Design og Strawberry Future.

Stordalen er blant Norges rikeste personer, og ble i 2008 listet med en formue på 9,3 milliarder kroner. Per 2015 mente økonomitidsskriftet Kapital at Stordalen er god for[klargjør] 13,4 milliarder kroner.

Stordalen er gift med Gunhild A. Stordalen. Han har tre barn, Emilie, Henrik og Jakob, fra ekteskapet med Ingrid Stordalen. Wikipedia

69 år
Peter Nicolai Myhre (Politiker)
1954

Peter Nicolai Myhre (Norge)

Politiker

Født:
29. november 1954 (69 år)

Peter Nicolai Myhre er en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget fra Oslo 2009–2013, og satt i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Før dette var han byråd for miljø og samferdsel 2003–2009 og ordfører 1990–1991. Wikipedia

79 år
Oddrun Hokland (Friidrettsutøver)
1942 - 2022

Oddrun Hokland (Norge)

Friidrettsutøver, bonde

Fullt navn / Fødenavn:
Oddrun Helene Hokland

Født:
29. november 1942 (81 år siden)

Døde:
18. mars 2022 (79 år) (2 år siden)

Oddrun Helene Hokland var en norsk friidrettsutøver fra Vistdal i Nesset. Hun fikk kongepokalen under NM i 1961 og 1965. Hun satte norsk rekord ved begge tilfellene. 5,81 meter i lengdehopp i 1961 og 1,66 meter i høydehopp i 1965. Hun representerte Vistdal IL, SK Olymp og IL i BUL.

I 1964 deltok hun under Sommer-OL i Tokyo. Hun ble der nummer 16 i både lengdehopp og femkamp.

Hun tok også medaljer i Nordisk mesterskap. Sølv i lengdehopp fra 1961 og 1965, samt femkamp 1965. Dette året var hun på det norske 4 × 100 meter som vant mesterskapet.

Hokland ble senere styremedlem i Norges Friidrettsforbund og i Norges Bondelag. Wikipedia

56 år
Johan Jørgen Holst (Politiker)
1937 - 1994

Johan Jørgen Holst (Norge)

Politiker, diplomat, statsviter

Født:
29. november 1937 (86 år siden)

Døde:
13. januar 1994 (56 år) (30 år siden)

Johan Jørgen Holst var en norsk statsviter og politiker (Ap). Han var forsvarsminister 1986–1989 og 1990–1993, og deretter utenriksminister fra 1993 til sin død i 1994. Holst er trolig mest kjent for sin medvirkning til Oslo-avtalen som utenriksminister i 1993. Hans stil var intellektuell, men hans forskning var mer preget av interesse for det praktiske, for det som kunne bidra til en fremsynt politikk og især fremme rustningskontroll. Wikipedia

86 år
Jacques Chirac (Fransk president)
1932 - 2019

Jacques Chirac (Frankrike)

Fransk president, funksjonær, statsmann, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jacques René Chirac

Født:
29. november 1932 (91 år siden)

Døde:
26. september 2019 (86 år) (4 år siden)

Jacques René Chirac var var Frankrikes president fra 1995 til 2007. Politisk skiftet han fra å være euroskeptisk gaullist til å bli forkjemper for EUs forfatning som så ble avvist av de franske velgerne.

Chirac var borgermester i Paris 1976–1995 og statsminister 1974–1976 og 1986–1988. Han var Frankrikes president fra 1995 til 2007. Han ble gjenvalgt i 2002, da han møtte Jean-Marie Le Pen i andre valgomgang, etter at sosialistenes kandidat Lionel Jospin ble slått ut i første omgang. Som fransk president var han også samfyrste av Andorra.

President Chirac førte et nært samarbeid med Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder, særlig i EU-spørsmål. Wikipedia

101 år
Eva Børresen (Keramiker)
1920 - 2022

Eva Børresen (Norge)

Keramiker

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Elisabeth Hecker

Født:
29. november 1920 (103 år siden)

Døde:
3. september 2022 (101 år) (1 år siden)

Eva Elisabeth Børresen var en tyskfødt norsk keramiker.

Hun var utdannet ved Akademie für Angewandte Kunst i Stuttgart i årene 1937–1939, og flyttet til Norge etter å ha giftet seg med nordmannen Runar Børresen.

Hun ble en etablert kunsthåndverker i Norge, og ble innkjøpt blant annet til Nasjonalgalleriet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim og Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. I 1954 vant hun og ektemannen en gullmedalje på kunsttriennalen i Milano for en dobbelt tekanne og et kabaretsett i keramikk og tre.

Etter å ha bodd mange år i Trondheim, flyttet hun til Bergen, hvor hun ved siden av sin egen kunstneriske virksomhet også ble en høyt verdsatt lærer i keramikk. Fra 1960 til 1964 var hun formingslærer på en ungdomsskole i Bergen; fra 1976 til 1978 var hun avdelingsleder ved kunsthåndverksskolen i Bergen.

Eva Børresen var mor til forfatteren Bibbi Børresen, svigermor til forfatteren Klaus Hagerup og mormor til forfatterne Hilde Hagerup og Hanne Hagerup. Wikipedia

89 år
Aksel Fossen (Politiker)
1919 - 2009

Aksel Fossen (Norge)

Politiker

Født:
29. november 1919 (104 år siden)

Døde:
31. august 2009 (89 år) (14 år siden)

Aksel Fossen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Hordaland i 1969.

Fossen var varaordfører i Odda i periodene 1962–1963, 1963–1967 og 1967–1969. Wikipedia

65 år
C.S. Lewis (Forfatter)
1898 - 1963

C.S. Lewis (Storbritannia)

Forfatter, lyriker, filosof, historiker, selvbiograf, litteraturviter, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Clive Staples Lewis

Født:
29. november 1898 (125 år siden)

Døde:
22. november 1963 (65 år) (60 år siden)

Clive Staples Lewis, mer kjent som C.S. Lewis, var en britisk forfatter og litteraturviter. Han er kjent for sin kristne essaystikk og for flere skjønnlitterære verk, særlig Legenden om Narnia. Wikipedia

54 år
Peter Birch-Reichenwald (Politiker)
1843 - 1898

Peter Birch-Reichenwald (Norge)

Politiker, jurist

Født:
29. november 1843 (180 år siden)

Døde:
8. juli 1898 (54 år) (125 år siden)

Peter Birch-Reichenwald var en norsk politiker som representerte Høire.

Han var Kristianias ordfører 1888–1889, statsråd i Arbeidsdepartementet i Emil Stangs første regjering fra 1889 til 1891 og statsråd i Indredepartementet i Emil Stangs andre regjering fra 1894 til 1895. I perioden fra 1892 til 1894 var han stortingsrepresentant for valgkretsen Kristiania, Hønefoss og Kongsvinger.

Han tok juridisk embetseksamen i 1865. Han ble overrettssakfører og høyesterettsadvokat i 1870 og fra 1895 til 1898 var han borgermester i Kristiania.

Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden 1887 og forfremmet til kommandør av 1. klasse i 1895.

Han var sønn av sorenskriver Christian Birch-Reichenwald. Wikipedia

49 år
Christian Andreas Doppler (Fysiker)
1803 - 1853

Christian Andreas Doppler (Østerrike)

Fysiker, matematiker, akademiker, astronom, pedagog, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Christian Andreas Doppler

Født:
29. november 1803 (220 år siden)

Døde:
17. mars 1853 (49 år) (171 år siden)

Johann Christian Andreas Doppler var en østerriksk fysiker og matematiker, mest kjent for å ha framlagt hypotesen om det som siden er kjent som Dopplereffekten.

Doppler ble født i Salzburg. Etter studier i Wien ble han i 1835 ansatt som lærer i matematikk og regnskap ved den polytekniske skolen i Praha, professor samme sted fra 1841. Han la der 25. mai 1842 fram sin monografi Über das farbige Licht der Doppelsterne und einige andere Gestirne des Himmels hvor han beskriver sin teori. Teorien ble empirisk prøvet av nederlenderen Christoph Hendrik Diederik Buys Ballot i juni 1845 ved hjelp av et lokomotiv og en rekke hornblåsere.

I 1850 ble Doppler den første direktør og professor ved det nyopprettede Institutt for fysikk ved Universitetet i Wien. Han døde tre år senere som rekonvalesent i Venezia, etter helseproblemer som hadde plaget ham fra barndommen av.

Huset hvor Doppler ble født har i dag adressen Markart Platz 1, Wolfgang Amadeus Mozart levde syv år av sitt liv i Markart Platz 8. Wikipedia

Dødsfall

74 år
Grethe Gulbrandsen Fossum (Politiker)
1945 - 2019

Grethe Gulbrandsen Fossum (Norge)

Politiker

Født:
1. november 1945 (78 år siden)

Døde:
29. november 2019 (74 år) (4 år siden)

Grethe Gulbrandsen Fossum var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1997. Hun var vararepresentant fra 1989 til 1997 og 2001 til 2005. Hun møtte fast som vararepresentant for Kjell Borgen fra 1. til 16. oktober 1989 og fra 3. november 1990 til 30. september 1997 for Kjell Borgen, Sigbjørn Johnsen og Sylvia Brustad. Hun møtte også for Brustad fra 1. til 19. oktober 2001.

Fossum var varaordfører i Grue fra 1987 til 1991. Hun var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 1992 til 2002. Fra 1. januar 1988 til 1. januar 1989 var hun personlig sekretær i Sosialdepartementet.

Grethe G. Fossum er mor til Mette Fossum Beyer. Wikipedia

95 år
Mario Monicelli (Filmregissør)
1915 - 2010

Mario Monicelli (Italia)

Filmregissør, manusforfatter, skuespiller

Født:
16. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
29. november 2010 (95 år) (13 år siden)

Mario Monicelli var en italiensk dreiebokforfatter og filmregissør.

Han ble særlig kjent for filmkomedier, innen den genre som er blitt kjent som commedia all'italiana. Han var en av de tre fremste eksponenter for genren, ved siden av Dino Risi og Luigi Comencini.

Han vant Sølvbjørnen som beste regissør ved filmfestivalen i Berlin for filmene Fedre og sønner (1957), Caro Michele (1976) og Il Marchese del Grillo (1981), og Gulløven fra filmfestivalen i Venezia for Den store krigen (1959), og igjen i 1991 for sitt livsverk.

Filmene Den ukjente mann (1958), Den store krigen og La ragazza con la pistola (1968) ble nominert til Oscar i kategorien Beste utenlandske film. Wikipedia

82 år
Knut Berg (Kunsthistoriker)
1925 - 2007

Knut Berg (Norge)

Kunsthistoriker

Født:
4. august 1925 (98 år siden)

Døde:
29. november 2007 (82 år) (16 år siden)

Knut Berg var en norsk kunsthistoriker som er mest kjent for sitt arbeid som direktør for Nasjonalgalleriet, hvor han begynte som konservator i kobberstikk- og håndtegningssamlingen i 1965 og avanserte til leder for institusjonen fra 1973 til 1995. Han etterfulgte Sigurd Willoch og Jens Thiis i stillingen. Selv om han la ned et stort arbeid for å få større lokaler til Nasjonalgalleriet, gikk han av med pensjon før det var en realitet. Men han realiserte tanken om å skille ut Museet for Samtidskunst fra resten av Nasjonalgalleriet.

Knut Berg var sønn av Arno Berg, den første byantikvar i Oslo. Som sin far ble også Knut Berg engasjert i Selskapet for Oslo Bys Vel, hvor han var styremedlem fra 1972 og styreleder i perioden 1981 til 1985. Farens engasjement ble ført videre til sønnen, som var styreleder i «Stiftelsen Militærhospitalet» i 26 år. Da faren ikke lyktes i å få fredet Empirekvartalet i Oslo, førte sønnen kampen videre for i alle fall å få reddet noe. Laftebygningen Militærhospitalet var blitt demontert i 1963, men ble gjenreist på Grev Wedels plass i 1983. I 1987 ble den fredet og tildelt Europa Nostras medalje for fremragende antikvarisk innsats.

Knut Berg var medlem av Det norske vitenskapsakademi og Kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

58 år
George Harrison (Musiker)
1943 - 2001

George Harrison (Storbritannia)

Musiker, Gitarist, sanger, låtskriver, skuespiller, hortonom, filmprodusent, komponist, lyriker, plateprodusent

Født:
25. februar 1943 (81 år siden)

Døde:
29. november 2001 (58 år) (22 år siden)

George Harrison var en britisk musiker og filmprodusent, best kjent som medlem i rockegruppen The Beatles.

Harrison var sologitarist i The Beatles. I løpet av gruppens ekstremt suksessrike karriere var det John Lennon og Paul McCartney som skrev og sang førstestemme på de fleste sangene, men Harrison skrev og/eller sang førstestemmen på et fåtall sanger på hvert eneste album. Blant disse sangene var «If I Needed Someone», «Taxman», «Within You Without You», «While My Guitar Gently Weeps», «Here Comes the Sun» og «Something».

I løpet av sin periode i The Beatles ble Harrison også interessert i både indisk musikk og hinduisme, og han bidro sterkt til en blomstrende interesse for indisk kultur i Vesten, men først og fremst skulle begge deler få viktige roller i Harrisons eget liv.

Harrison hadde en ujevn, men tidvis svært suksessrik solokarriere etter at The Beatles ble oppløst, og han fikk en rekke listetopper med sanger som «My Sweet Lord» (1970), «Give Me Love (Give Me Peace on Earth)» (1973), «All Those Years Ago» (1981) og «Got My Mind Set on You» (1987). Han organiserte også den aller første gigantiske rock-veldighetskonserten, The Concert for Bangladesh, som ble avviklet den 1. august 1971, og som banet vei for lignende senere arrangementer, som Live Aid. Harrison ble æret som soloartist med en plass i Rock and Roll Hall of Fame i 2004. Han var fra før (1988) innvalgt som medlem av The Beatles.

Han ble sammen med de andre medlemmene i The Beatles utnevnt til medlem av Order of the British Empire av dronning Elizabeth II i 1965.

Harrison bidro også til en del betydningsfulle filmprosjekter som filmprodusent, og han dannet produksjonsselskapet Handmade Films i 1979. Selskapets filmer inkluderer Life of Brian, Time Bandits, Withnail og jeg og Mona Lisa. Harrison hadde også en cameo-rolle i filmen The Rutles, som var en uhøytidelig parodi på The Beatles. Wikipedia

72 år
Aage Samuelsen (Predikant)
1915 - 1987

Aage Samuelsen (Norge)

Predikant, sanger, komponist, tekstforfatter

Født:
23. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
29. november 1987 (72 år) (36 år siden)

Aage Kristian Samuelsen også kalt «Broder Aage», var en norsk predikant, tekstforfatter og komponist av kristne sanger.

Han var sønn av fabrikkarbeider, smed og rallar Karl Hjalmar Samuelsen (1886–1969) og Anna Hansen som var renholdsarbeider og fagforeningskvinne. Han giftet seg i 1938 med Elisabeth Olsen («Lisa») og de fikk fem barn.

Aage var den tredje av i alt åtte søsken, og vokste opp i trange kår i bydelen Bakken i Skien. Som barn var han mye syk og lærte seg først å gå i fem-seksårs-alderen. Moren var musikalsk og kjøpte gitar til ham da han var 15 år. Aage lærte seg å spille både munnspill og gitar. Han sang og komponerte sanger hele sitt liv. Som 18-åring var han med og startet danse- og jazzband som reiste rundt og spilte, blant annet med Excelsior Band. Aage hadde i perioder problemer med alkoholmisbruk.

Aage ble omvendt første gang under den store kristne vekkelsen i 1931, men dette fikk ingen varig virkning. Sommeren 1944 opplevde han en ny omvendelse og ble med i pinsebevegelsen, i menigheten Tabernaklet Skien. Han deltok ivrig i vekkelsesarbeidet med sang og vitnesbyrd.

Aage vakte oppsikt med sin uformelle, personlige, humørfylt og direkte stil. Møter som han ledet fikk både stor oppslutning og ofte presseomtale. Aage Samuelsen ble flere ganger intervjuet i presse og radio. Han holdt på sin personlige stil, var ikke redd for å uttale seg. Han deltok også i humoristiske innslag, blant annet i radioprogrammet Har du lyst, har du lov, der han sang sammen med Leif Juster en selvironisk vise på melodien til Vi var arbeidskamerater, frøken Johansen og jeg.

Aage Samuelsen selv mente det var han som var modell for hovedpersonen i spillefilmen «Broder Gabrielsen» fra 1966, og tok seg svært nær av dette.

Hans kontroversielle måte å opptre på og hans syn på helbredelse, skapte splid blant pinsevennene. Det kom til en åpen konflikt og brudd med pinsebevegelsen i 1957. Etter dette stiftet han sin egen menighet med navnet Maran Ata. Denne menigheten gjorde han landskjent med stor aktivitet, eget menighetsblad m.m. Senere ble det brudd også mellom ham og Maran Ata, og han dannet Vekkeropet Maran Ata, som imidlertid aldri ble noe annet enn en tilsynelatende organisasjonsmessig forankring for personen Aage Samuelsen.

I de siste årene han levde, vokste det fram en ny interesse for Aage Samuelsen som person og for hans sanger. Han ble invitert til å opptre på Momarkedet og liknende arrangement, men det var først og fremst artisten og entertaineren Aage Samuelsen folk ville høre, ikke predikanten. I disse årene spilte han også inn flere plater, og fikk både sølv- og gullplater for godt salg.

Mot slutten av sitt liv kjøpte han Dalen Hotel i Telemark, og hadde store planer om å gjøre dette til et senter for kristen virksomhet. Uerfaren som han var i forretninger, ble han offer for flere useriøse «investorer», og hele prosjektet endte i et økonomisk kaos. Aage Samuelsen døde av hjerteinfarkt i 1987. Det er grunn til å tro at alt oppstyret rundt hotellet bidro til dette.

Han ble begravet på Nordre Gravlund i Skien. Kåre Kristiansen forrettet under begravelsen.

Den mest kjente av sangene hans, O, Jesus, du som fyller alt i alle, brukes i alle kristne sammenhenger i Norge, og er også med i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013. Den er spilt inn en rekke ganger og av en rekke artister, deriblant av Aage Samuelsens dattersønn Raymond Rissmann som reiser rundt som forkynnende sangartist etter et liv i rus. Wikipedia

82 år
Cary Grant (Skuespiller)
1904 - 1986

Cary Grant (USA)

Skuespiller

Født:
18. januar 1904 (120 år siden)

Døde:
29. november 1986 (82 år) (37 år siden)

Cary Grant var en britisk-amerikansk skuespiller.

Grant vokste opp under fattige forhold. Han var enebarn (før han ble født hadde hans foreldre fått en sønn som døde som spebarn) og hadde en forvirret og ulykkelig barndom. Hans mor, Elsie, ble innlagt på et sinnssykehospital da han var ni år gammel. Hans far (som senere hadde et forhold til en annen kvinne som han fikk en sønn med) fortalte ham at moren var død, og først i 1935 fant han ut av at hun var i live og innlagt. Tretten år gammel rømte Grant hjemmefra og slo seg sammen med en omreisende akrobattropp; han opptrådte som akrobat og gikk på stylter. Han kom til USA i 1920 og fikk arbeid som badevakt på Coney Island i New York City.

I 1923 vendte Grant tilbake til England der han begynte å opptre i musikalkomedier. Han ble oppdaget av Arthur Hammerstein som tok ham med til New York og gav ham en rolle i musikalen Golden Dawn. Grant fortsatte sin karriere på Broadway i noen år.

Grant startet filmkarrieren med krim- og dramafilmer som Den blonde Venus (1932) og She Done Him Wrong (1933). Senere ble han kjent for sine roller i romantiske komedier og screwballkomedier som Hvor har du vært i natt? (1937), Det ordner seg nok (1938), Siste sensasjon (1940), En nydelig historie (1940), Arsenikk og gamle kniplinger (1944) og Jeg var en mannlig krigsbrud (1949). Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningene sine i Bare to (1941) og None But the Lonely Heart (1944).

I 1940- og 1950-årene spilte Grant i fire filmer regissert av Alfred Hitchcock: Mistanke (1941), Notorious (1946), Tyv fanger tyv (1955) og Med hjertet i halsen (1959). Mot slutten av karrieren ble Grant kritikerrost for sine romantiske hovedroller og ble nominert til fem Golden Globe-priser, inkludert for filmene Indiskret (1958), med Ingrid Bergman, Kyss meg på mandag (1962), med Doris Day, og Charade – Hvem svindler hvem? (1963), med Audrey Hepburn. Cary Grant var største kandidat til å spille James Bond i Dr No filmen. Forlover i Bond produsenten Albert R og Dana Broccolis bryllup.

Grant fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1960 og ble belønnet med en æres-Oscar i 1970. I 1999 ble han kåret til tidenes nest største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet, kun slått av Humphrey Bogart. Wikipedia

26 år
Edvard Tallaksen (Militær)
1918 - 1944

Edvard Tallaksen (Norge)

Militær, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Edvard Tallaksen

Født:
17. august 1918 (105 år siden)

Døde:
29. november 1944 (26 år) (79 år siden)

Johan Edvard Tallaksen var en norsk motstandsmann og fenrik i Kompani Linge under andre verdenskrig.

Johan Edvard Tallaksen var sønn av Rasmus Tallaksen og Ludmila Eleonora (f. Stumpf) og bror av senere ordfører i Kristiansand, Leo Tallaksen. Tallaksen arbeidet som handelsbetjent i farens forretning i Kristiansand. I 1939 hadde han et studieopphold i Tyskland, hvor han tilegnet seg flytende tysk.

Under den tyske invasjonen av Norge våren 1940 deltok Tallaksen i kampene på Sørlandet. I august 1941 tok han seg sammen med fem andre over til Skottland i en 22 fots åpen motorbåt. 16. september samme år ble han innrullert i Kompani Linge. 12. november 1943 hoppet han sammen med Birger Rasmussen og Armand Trønnes ut i fallskjerm over Aust-Agder, hvor de sprengte transformatorene ved Arendal Smelteverk («Operasjon Company»). Etter sprengningen tok de seg hovedsakelig til fots til Oslo. Her ble alle tre tilsluttet «Operasjon Goldfinch». Goldfinch drev opplæring av Milorg-personell og mottak av våpenslipp til hjemmestyrkene, men var også aktiv med sabotasjeaksjoner mot blant annet skip og Arbeidstjenesten.

Fra våren/sommeren 1944 var Tallaksen tilknyttet Oslogjengen. Han deltok blant annet i sprengningen av Arbeidstjenestens hullkortmaskiner i mai, og i september i sprengningen av et lokomotiv fra den krigsviktige Thamshavnbanen som var til reparasjon i Oslo, samt i sprengningen av oljelageret på Sørenga, som ødela 200 000 liter smøreolje.

Mandag 13. november 1944 gikk Tallaksen sammen med Gregers Gram i et bakhold på Plasskaféen, som lå i Markveien 35 ved Olaf Ryes Plass, da de skulle møte noen antatte tyske desertører. Disse viste seg å være provokatører. Da Gram og Tallaksen skjønte at de var lokket i en felle, trakk de våpen og forsøkte å skyte seg ut. I skuddvekslingen ble Gram drept, mens Tallaksen ble skutt i kjeven, alvorlig såret og brakt til Krigslasarettet på Aker sykehus. En aksjon for å få ham fri ble planlagt, men før den kunne settes ut i livet ble han overført til fengselet på Akershus festning.

Onsdag 29. november 1944 tok Edvard Tallaksen sitt liv for å unngå å røpe sine kamerater under tortur. Han er begravet på Kristiansand kirkegård. Wikipedia

<<
29. November
>>