Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

24. November

Om dagen

24. November er dag 329 i 2020, og er i uke 48. Det er 37 dager igjen av året.

Historie

28 år siden

1991: Vokalist og frontfigur i Queen Freddie Mercury, dør av aids, 45 år gammel

Freddie Mercury var både kunstner og sanger, men var mest kjent som vokalisten i det britiske rockebandet Queen.

Foreldrene, Bomi og Jer Bulsara, var parsere fra staten Gujarat i det vestlige India. Han hadde en søster, Kashmira Bulsara-Cooke. Navnet Bulsara kommer fra en liten by i Gujarat der Freddies far Bomi vokste opp. Faren var kasserer for det britiske kolonikontoret i Zanzibar.

Mercurys foreldre bekjente seg til zoroastrismen, og en zoroaster-prest ledet derfor seremonien ved Mercurys bisettelse. Foreldrene var parsere som hadde forlatt India.

Mercury studerte ved St. Peters internatskole i Panchgani nær Bombay, India, der han fikk sin musikalske utdanning. Hans første opptreden var med sitt skoleband på fem medlemmer, The Hectics, nettopp på St. Peters. Her fikk han også tilnavnet «Freddie», og snart begynte selv foreldrene å kalle ham ved det navnet. Navnet «Mercury» kan anses som hans kunstneriske alias og ble ifølge gitarist Brian May tatt i bruk etter at Mercury skrev låten «My Fairy King» på Queens første album. En av strofene lyder: «Mother Mercury, look what they've done to me». Mercury skal ha utbrutt at siden hans "mor" het Mercury, måtte han hete det samme, og slik ble det.

Med et vidt vokalspekter og en noe operalignende teknikk var han en av de mest mangfoldige og teknisk fremstående artistene innen rocksjangeren. Han komponerte mange av Queens hits, inkludert «Bohemian Rhapsody», «Somebody to Love» og «We Are the Champions». Som den fremragene pianist han var, komponerte han mange av sine sanger ved pianoet, men enkelte kjente sanger, slike som Crazy Little Thing Called love fra The Game og Ogre Battle fra Queen II, komponerte han delvis på gitar.

Selv om Mercurys talestemme var plassert i barytonregisteret, sang han de fleste av sine låter som tenor. Mercury hadde et misunnelsesverdig vokalspekter, med den supre spennvidden på tre og en halv oktav; han mestret altså å synge både mørkt og lyst. Stemmen hans hadde en suveren koloratur; han sang hurtige melodilinjer med korte noter i et stort register.

Han var biseksuell, men sto aldri offentlig fram, selv ikke i sin kunngjøring av at han hadde aids dagen før han døde. Wikipedia
56 år siden

1963: Lee Harvey Oswald, mistenkt for mordet på John F. Kennedy, blir skutt og drept av Jack Ruby på direktesendt TV

Lee Harvey Oswald var en amerikansk arbeider og attentatmann. Oswald er berømt for attentatet mot John F. Kennedy 22. november 1963.

President John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, Texas 22. november 1963. Lee Harvey Oswald er knyttet til drapet fordi politiet fant fingeravtrykkene hans på geværet, en Mannlicher Carcano i kaliber 6,5x54 mm, som avfyrte de dødbringende kulene. Mordvåpenet er identifisert som den riflen Oswald bestilte og kjøpte under falsk navn (A. Hidell). Oswalds håndavtrykk ble dessuten funnet på papirposen (med «gardinstengene») og på bokkasser som var arrangert i snikskytterens rede (snipers nest) i skoleboklagerets 6. etasje.

Warren-kommisjonen, som ble opprettet for å etterforske mordet, fastslo at det var Oswald som hadde avfyrt tre skudd mot Kennedy. Oswald og rollen hans i Kennedy-mordet har vært gjenstand for adskillige konspirasjonsteorier.

Etter attentatet på Kennedy stakk Oswald av fra skoleboklageret. Han dro tilbake til pensjonatet, der han byttet klær og hentet en revolver. Da Oswald 45 minutter senere ble stoppet av politimannen J.D. Tippit (på grunnlag av beskrivelse av Kennedys attentatmann), skjøt han og drepte Tippit med tre skudd i brystet. Oswald ble identifisert av vitner. Han rømte deretter inn i en kino, hvor han ble arrestert. Oswald forsøkte å skyte en annen politimann under arrestasjonen.

Oswald ble ført til politistasjonen i Dallas for avhør. Han benektet alt, både at han hadde skutt Kennedy og Tippit, og at han eide en rifle. Han hadde falske identifikasjonspapirer pålydende Alek Hidell på seg. Før Oswald kom for retten, ble han selv skutt av Jack Ruby søndag 24. november 1963. Dette var mens han skulle eskorteres av Jim Leavelle med flere til fengsel. Oswald døde på Parkland Memorial Hospital kort tid etter. Wikipedia
160 år siden

1859: Charles Darwin gir ut «Artenes opprinnelse», som redegjør meget grundig naturlig seleksjon i evolusjonslæren

Charles Robert Darwin var en britisk naturforsker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien (se også darwinisme), men bidro også med en rekke andre arbeider innen systematikk, økologi og paleontologi.

Darwins bidrag til biologien kan knapt overvurderes. Evolusjonslæren ga endelig den linneiske systematikken et teoretisk fundament, og gjorde det for første gang mulig med en vitenskapelig teori på dyrs og planters tilpasninger og deres utrolige biologiske mangfold. I dag er Darwins lære om naturlig utvalg det helt grunnleggende fundamentet for all biologisk forskning, og finner stadig nye anvendelsesområder, blant annet innen medisin og ernæring.

Boka Artenes opprinnelse, som kom ut i 1859, regnes som hans hovedverk. Boka redegjør meget grundig for naturlig utvalg med talløse eksempler. Da den kom vakte den stor debatt og til dels forargelse, men Darwin ble anerkjent som sin tids største britiske naturvitenskapsmann, og ble etter sin død gravlagt i Westminster Abbey ved siden av Sir Isaac Newton. Wikipedia

Fødsler

41 år
Katherine Heigl (Skuespiller)
1978

Katherine Heigl (USA)

Skuespiller, modell, filmprodusent, ansvarlig produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine Marie Heigl

Født:
24. november 1978 (41 år)

Katherine Marie Heigl er amerikansk Emmy-vinnende skuespiller. Hun kommer fra Washington, DC. Hun er aller mest kjent fra TV-seriene Roswell og Grey's Anatomy, men har også spilt i flere filmer, deriblant skrekkfilmer.

Da Heigl var liten, oppdaget hennes tante at hun hadde et talent innen modellområdet. Tanten tok et initiativ, noe som førte til at Heigl fikk flere modelloppdrag i løpet av oppveksten sin. Men hun valgte senere kun å fokusere på en skuespillerkarriere.

Skuespilleren, som har tysk-amerikansk far og irsk-amerikansk mor, er yngst i sin søskenflokk og ble i juni 2006 forlovet med musiker Josh Kelley. De giftet seg 23. desember 2007.

Katherine vant prisen for beste kvinnelige birolle i dramaseriesjangeren på Emmy Awards i 2007. Blant konkurrentene var hennes kolleger fra Grey's Anatomy, nemlig Chandra Wilson og Sandra Oh.

Katherine har også spilt i jentefilmen 27 dresses sammen med blant annet James Marsden og Malin Akerman, samt komedien The Big Wedding. Wikipedia

42 år
Colin Hanks (Skuespiller)
1977

Colin Hanks (USA)

Skuespiller

Født:
24. november 1977 (42 år)

Colin Hanks er en amerikansk skuespiller. Han kommer fra Sacramento i California, og er sønn av Tom Hanks og Samantha Lewes.

8. mai 2010 giftet Colin Hanks seg med Samantha Bryant. De fikk sitt første barn, Olivia Jane Hanks, 1. februar 2011. Wikipedia

47 år
Vidar Johnsen (Musiker)
1972

Vidar Johnsen (Norge)

Musiker, sanger, gitarist

Født:
24. november 1972 (47 år)

Vidar Johnsen er en norsk musiker. Han er mest kjent som vokalist og gitarist i den norske gruppen Vamp.

Allerede som 12-åring debuterte han på en større scene. Bandet han var med i på den tiden, Tropical Storm, varmet opp for Nazareth under en konsert i Haugesund. Som 13-åring opptrådte han som solist på NRK-programmet Halvsju.

I 1986 vant han en talentkonkurranse arrangert av Se og Hør. Som premie fikk han en plateinnspilling. «Vår eneste jord» nådde andreplass i radiohitlisten «Norsktoppen» på NRK P1.

Sin første platekontrakt fikk Johnsen i 1994, med MajorStudio, der Vamp-lederen Øyvind Staveland var en av hovedaksjonærene, og de daværende Vamp-medlemmene Torbjørn Økland og Carl Øyvind Apeland også hadde aksjeposter. Johnsens første soloalbum kom året etter, og fikk tittelen Cover Me.

I 1999 valgte Jan Toft å slutte som vokalist i Vamp. De første årene var Johnsen bare turnévokalist for Vamp, og han valgte selv å ikke medvirke på albumet En Annen Sol som ble utgitt i 2000. Da Vamp ga ut Månemannen i 2002, var Johnsen en fullverdig del av bandet for publikum, selv om han var på kontrakt i bandet. I tillegg til å synge på CD-en, spilte han gitar, tangentinstrumenter og perkusjon på enkelte av sporene. Han skrev også musikken til fire av låtene, blant dem Fuglane vett som ble mye spilt på radio, og som de senere år har vært en av Vamps konsertfavoritter.

I 2005 kom Johnsens andre soloalbum Dance of Lust, men han hadde på ingene måte like stor suksess med det som med Siste stikk, som ble utgitt av Vamp samme år. Det var den andre utgivelsen fra gruppen med Johnsen som vokalist, og det første som nådde toppen av VG-lista som det mestselgende albumet i Norge. Den 1. januar 2007 gikk Johnsens kontrakt med Vamp ut, og samarbeidet mellom han og bandet ble avsluttet.

Høsten 2006 startet han samarbeidet med den svenske musikeren Peter Nordberg. Sammen ga de i september 2007 ut albumet Ord og ögonblick og holdt flere konserter rundt om i Norge. For albumet ble de nominert til Spellemannprisen 2007 i klassen popgruppe. Wikipedia

58 år
Brit Pettersen (Langrennsløper)
1961

Brit Pettersen (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Brit Pettersen Tofte

Født:
24. november 1961 (58 år)

Brit Pettersen Tofte er en norsk tidligere langrennsløper, som representerte Søre Ål IL.

I løpet av sin internasjonale skikarriere vant hun seks VM- og OL-medaljer. Hun ble nummer to totalt i verdenscupen i sesongene 1981/82 og 1982/83 og nummer tre i sesongene 1984/85 og 1985/86. Hun har ni gull og tre kongepokaler fra NM. I 1983 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris og i 1986 ble hun tildelt Holmenkollmedaljen. Hun gikk på det norske laget som tok gull på 3 x 5 km stafett under junior-VM på ski 1980 i Örnsköldsvik.

Hun la opp etter Vinter-OL 1988.

Hun er utdannet innen økonomi og markedsføring, og har arbeidet med forsikring, som sportssjef for langrenn under Vinter-OL 1994 på Lillehammer, og de siste årene som tekstilansvarlig i Swix. Hun har vært styremedlem i Norges Skiforbund, og medlem av IOCs «Athlete comission». Hun er gift med eks-idrettsutøveren Hans Erik Tofte, de har tre barn. Som trim-utøver har hun blant annet deltatt i Birkebeinerrennet (på ski), Birkebeinerrittet (på sykkel) og Birkebeinerløpet.

I 2010 var hun med i NRK-serien Mesternes Mester. Wikipedia

70 år
Linda Tripp (Varsler)
1949 - 2020

Linda Tripp (USA)

Varsler, funksjonær

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Rose Carotenuto

Født:
24. november 1949 (70 år siden)

Døde:
8. april 2020 (70 år)

Linda Tripp, opprinnelig Linda Rose Carotenuto, var en sentral skikkelse i Lewinsky-skandalen i 1998 og 1999 som førte til riksrett og den påfølgende frifinnelsen av USAs president Bill Clinton. Wikipedia

70 år
Grethe Ryen (Skuespiller)
1949 - 2020

Grethe Ryen (Norge)

Skuespiller

Født:
24. november 1949 (70 år siden)

Døde:
5. juli 2020 (70 år)

Grethe Ryen var en norsk skuespiller. Etter debuten var hun ved Riksteatret 1974–75, ved Teatret Vårt i Møre og Romsdal 1975–77 og siden 1977 ved Det norske teatret.

Hun gjorde seg fort bemerket blant annet i tittelrollene i Heilage Johanna frå slaktehusa og Anne Pedersdotter, som Milja i Ungen, Medea i Medeas barn, Helga i Læraren, Mona i Kom tilbake, Jimmy Dean, Portia i Kjøpmannen i Venezia, Lovis i Ronja Røvardotter og Alma i Emil i Lønneberget. På film hadde hun blant annet roller i Den sommeren jeg fylte 15 (1976), Karjolsteinen (1977), og Moa (1986). Hun hadde også roller i TV-seriene Lekestue, Fox Grønland og Helt Perfekt.

Ryen var samboer med skuespilleren Nils Sletta og fikk to barn. Wikipedia

72 år
Eva Lundgren (Professor i sosiologi)
1947

Eva Lundgren (Norge)

Professor i sosiologi

Født:
24. november 1947 (72 år)

Eva Lundgren er en norsk/svensk kjønns- og voldsforsker og professor emerita i sosiologi ved Uppsala universitet. I sin forskning har hun konsentrert seg om feministisk teori og vold mot kvinner med fokus på religiøse miljøer. Lundgren har bl.a. utviklet teorien om «voldens normaliseringsprosess», som innebærer at den som utsettes for vold gradvis brytes ned og finner seg i situasjonen. Hun har skrevet flere bøker om vold, seksualitet og religion. Fra 1992 til 2011 var hun professor i sosiologi, særlig kvinneforskning, ved Uppsala universitet i Sverige. Hun har også vært gjesteprofessor ved flere universiteter. Wikipedia

78 år
Pete Best (Musiker)
1941

Pete Best (Storbritannia)

Musiker, offentlig tjenestemann

Fullt navn / Fødenavn:
Randolph Peter Best

Født:
24. november 1941 (78 år)

Pete Best, egentlig Randolph Peter Best, er en britisk musiker. Han var en venn av George Harrison som overtalte ham om å slutte skolen og bli med da Beatles skulle spille i Hamburg. Honoraret på 15 pund per uke ble for fristende. Han spilte slagverk i The Beatles fra 16. august 1960 til 16. august 1962.

Brian Epstein ble manager i november 1961, og etter en audition med George Martin i Parlophone 6. juni 1962 var de begge enige om at Best ikke var best. Dermed var det klart for en ny trommeslager, og Ringo Starr var den som ble valgt.

Før dette var imidlertid Pete med da Beatles akkompagnerte Tony Sheridan på My Bonnie og When the Saints Go Marching In i Hamburg.

I 2008 ga The Pete Best Band ut albumet, Haymans Green. Wikipedia

88 år
Per-Aslak Ertresvåg (Journalist)
1931

Per-Aslak Ertresvåg (Norge)

Journalist, redaktør, antivaksineaktivist

Født:
24. november 1931 (88 år)

Per-Aslak Ertresvåg er en norsk sakprosaforfatter og pensjonert journalist.

Han har vært leder av Venstres pressekontor, journalist i Sunnmørsposten og presseansvarlig ved Riksteatret. Ertresvåg startet ukeavisen Vår Framtid og bygde opp og ble sjefredaktør for den norske avdelingen av nyhetsbyrået Inter Press Service (IPS). Han har videre vært politisk medarbeider i VG og korrespondent i Brussel. Han var også medlem av Korvald-regjeringens infogruppe.

Han har utgitt flere bøker og kom i 2006 ut med boken Makten bak makten som bygger på internasjonale konspirasjonsteorier i hovedsak på ytre høyre fløy politisk. Den solgte svært godt, men fikk en del kritikk. Boken ble gitt ut på Kolofon forlag. Asbjørn Dyrendal beskriver boken som et oppkok. Ertresvåg har blant annet knyttet seg til anti-vaksine-bevegelsen. Ifølge John Færseth ble vaksinemotstand i Norge introdusert med Ertresvågs bøker.

I 2008 ga han ut boken SOV, mitt lille Norge hvor han svarer på kritikken han fikk for Makten bak makten, og kommer med nye anti-globalistiske anklager. Han hevder blant annet at «makteliten» har planer om å redusere verdens befolkning til 500 millioner. Ifølge Ertresvåg skal dette gjennomføres ved kunstige sykdommer, kjemikalier spredt fra fly og giftige vaksiner.

Dyrendahl beskriver Ertresvåg som en viktig brobygger mellom forskjellige konspirasjonsteoretisk miljøer i Norge. Ertresvåg har også bidratt til å gjøre konspirasjonsteorier mainstream i Norge. Ertresvåg omtales som konspirasjonsteoretiker, en betegnelse han ikke ønsker selv. Wikipedia

80 år
Mona Hofland (Skuespiller)
1929 - 2010

Mona Hofland (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Mona Hofland Skjønberg

Født:
24. november 1929 (90 år siden)

Døde:
11. februar 2010 (80 år) (10 år siden)

Mona Hofland Skjønberg var en norsk skuespiller. Hofland var tidlig i sin karriere tilknyttet Studioteatret, og opptrådte siden ved en rekke av landets viktigste scener. Hun ble ansatt på Oslo Nye Teater i 1953, hvor hun blant annet i 1960 spilte Eliza Doolittle i My Fair Lady.

Fra 1967 til pensjonsavgang i 1999 var hun tilsatt ved Nationaltheatret, hvor hun medvirket i 50 produksjoner og hadde en rekke roller innenfor klassisk dramatikk.

Hun hadde mange roller i norsk film, og spilte på 1990-tallet en sentral rolle som Nelly Frydenlund i Norges første såpeserie Familiesagaen De syv søstre.

Hun huskes også for rollen som Sjuende Bergdatter i adventskalenderen Jul på Månetoppen som ble vist første gang på NRK i 2002. Repriser ble sendt i 2005 og i 2010.

Hofland var gift med skuespiller Espen Skjønberg. Wikipedia

82 år
William F. Buckley jr. (Journalist)
1925 - 2008

William F. Buckley jr. (USA)

Journalist, programleder, romanforfatter, skribent, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
William Frank Buckley jr.

Født:
24. november 1925 (94 år siden)

Døde:
27. februar 2008 (82 år) (12 år siden)

William Frank Buckley jr. var en amerikansk konservativ politisk journalist og allsidig forfatter. Wikipedia

85 år
Simon van der Meer (Fysiker)
1925 - 2011

Simon van der Meer (Kongeriket Nederlandene)

Fysiker, oppfinner

Født:
24. november 1925 (94 år siden)

Døde:
4. mars 2011 (85 år) (9 år siden)

Simon van der Meer var en nederlandsk fysiker. Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1984 sammen med Carlo Rubbia «for deres avgjørende bidrag til det store prosjektet, som førte til oppdagelsen av feltpartiklene W og Z, formidlere av svak vekselvirkning».

Som et av fire barn ble Simon van der Meer født i og voks opp i Haag, Nederland, i en familie hvor begge foreldrene var lærere. Han ble utdannet ved byens gymnasium hvor han var ferdig i 1943 under Tysklands okkupasjon av Nederland. Han studerte teknisk fysikk ved det tekniske universitetet i Delft hvor han fikk en ingeniørgrad i 1952. Etter å ha jobbet med høyspentutstyr for elektronmikroskopi for Philips Research i Eindhoven noen år begynte han i CERN i 1956. Han ble her til sin avgang i 1990. Wikipedia

70 år
Johan Vestly (Illustratør)
1923 - 1993

Johan Vestly (Norge)

Illustratør, kunstmaler

Født:
24. november 1923 (96 år siden)

Døde:
28. november 1993 (70 år) (26 år siden)

Johan Vestly var en norsk billedkunstner, illustratør og filmskaper. Foreldrene var Toralf (1892–1942) og Milly Vestly (1892–1977). Han er først og fremst kjent for å ha illustrert sin kone Anne-Cath. Vestlys populære barnebøker.

Johan Vestly studerte ved tegnelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole og på Bjarne Engebrets malerskole. Han var også elev hos Erling Merton, og studerte i Paris i 1949. Johan Vestly debuterte på høstutstillinga i 1947. Han utførte blant annet teaterdekorasjoner til Studioteatret, Oslo Nye Teater og Riksteatret. Johan er imidlertid mest kjent for samarbeidet med Anne-Cath. Vestly, som han giftet seg med i 1946. Han illustrerte alle barnebøkene hennes inntil han døde. Den første boka var Ole Aleksander Filibom-bom-bom (1953). Dessuten lagde de sammen filmmanus til Barne-TV-programmene om Kanutten tidlig på 1960-tallet og seks fjernsynsfilmer om Guro. Johan Vestly illustrerte også enkelte av Alf Prøysens utgivelser.

Johan Vestly mottok Kultur- og kirkedepartementets illustrasjonspris for barnebøker i 1964 og 1976, sist for arbeidet med Guro og nøkkerosene. Han lagde også mange dyreprogrammer for fjernsyn, filmen om Sondre Norheim og dokumentarprogrammer om flere kunstnere.

Johan og Anne-Cath. Vestly fikk to sønner, Jo og Håkon. Wikipedia

80 år
Erling Johansen (Arkeolog)
1919 - 2000

Erling Johansen (Norge)

Arkeolog

Født:
24. november 1919 (100 år siden)

Døde:
1. april 2000 (80 år) (20 år siden)

Erling Johansen var en norsk arkeolog. Johansen var rørlegger av utdannelse, og selvlært innen arkeologi. På 50-tallet påviste han hvordan store mengder flint nådde Norges steinalderbefolkning. Flint fra strender i Danmark og Skåne frøs fast i isflak og drev nordover med disse. Ved å grave i gamle strandvoller fra Lista til Bohuslän fant han flintgropene der steinalder- og senere også bronsealderbefolkningen grov frem materiale til redskaper. Han sto også for viktige utgravninger ved Rød på Kråkerøy og Høgnipen i Rakkestad i Østfold.

Etter stortingsvedtak ble Johansen i 1951 utnevnt til statsstipendiat tilknyttet Universitetets Oldsaksamling. Han var medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi, æresdoktor ved Universitetet i Bergen fra 1975, ridder av St. Olavs Orden, mottager av Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning i 1971, mottager av Wilsemedaljen i 1985 og bestyrer på Universitetet i Oslos arkeologiske stasjon på Isegran i over 25 år.

Johansen var far til Øystein Kock Johansen, selv dr.philos. i arkeologi. Wikipedia

90 år
Torstein Grythe (Dirigent)
1918 - 2009

Torstein Grythe (Norge)

Dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Torstein Eliot Berg Grythe

Født:
24. november 1918 (101 år siden)

Døde:
1. mai 2009 (90 år) (11 år siden)

Torstein Eliot Berg «Totto» Grythe var guttekoret Sølvguttenes stifter, og var fra starten i 1940 til 2004 korets dirigent. Han har med dette verdens lengste karriere som dirigent, ifølge Guinness rekordbok i 2004.

Grythe startet ti år gammel i koret Olavsguttene ledet av Ragnvald Bjarne, og sang sammen med blant andre Knut Nystedt. Han ble tidlig meget opptatt av guttekor og bestemte seg for å bruke sitt liv til å arbeide med det. Han sang under Arild Sandvold i Oslo Domkor og fungerte der som en slags andredirigent og musikalsk assistent. Etter hvert ble han dirigent for en mindre gruppe av Domkoret som gjorde litt mindre kirkelige opptredener. Disse ble under den andre verdenskrig svært populære og dannet grunnlaget for det koret som i dag heter Sølvguttene. Torstein Grythe var utdannet skredder og sydde selv korets første drakter som var sølvfargede.

Totto gjorde en unik innsats for guttekor i Norge i de 64 årene han dirigerte Sølvguttene. For sin innsats med Sølvguttene fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull, St. Olavs Orden, juryens hederspris under Spellemannprisen 1990 og Gammleng-prisen i klassen veteran i 1996. Grythe er også æresmedlem av Fonoko, Foreningen norske kordirigenter. I 1991 mottok han St. Hallvard-medaljen.

I tillegg til den musikalske ledelse av Sølvguttene har han dirigert andre kor, og vært musikklærer ved Foss gymnas fra 1955 til 1972. Fra 1972 til 1987 var han lektor ved Oslo lærerhøgskole. Wikipedia

64 år
Lucky Luciano (Amerikansk gangster)
1897 - 1962

Lucky Luciano (USA)

Amerikansk gangster, kriminell, capo dei capi, mafioso, mafiamedlem

Fullt navn / Fødenavn:
Salvatore Lucania

Født:
24. november 1897 (122 år siden)

Døde:
26. januar 1962 (64 år) (58 år siden)

Charles «Lucky» Luciano var en italiensk-amerikansk mafioso og forbryter. Wikipedia

36 år
Henri de Toulouse-Lautrec (Plakatkunstner)
1864 - 1901

Henri de Toulouse-Lautrec (Frankrike)

Plakatkunstner, litograf, kunstmaler, kunstner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec

Født:
24. november 1864 (155 år siden)

Døde:
9. september 1901 (36 år) (119 år siden)

Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec var en fransk kunstmaler og litograf.

Lautrec er mest kjent for plakatene han lagde. Han var i motsetning til andre impressjonister mer interessert i formen enn lyset. Han utstilte kunsten sin på Salon des Indépendants i 1889 og ble med i kunstnergruppen Les XX i Brussel. Hans første plakat fikk masse oppmerksomhet i 1891 og året etter på arbeidet han med fargelitografi. Kjennetegnene med plakaten hans var bruken av sterke farger, klart avgrensede flater og den faste konturen. Lautrec har jobbet med både litografi, pastell, akvarell og olje. I tillegg til plakatene lagde han også typiske impressjonistiske malerier med tydelige penselstrøk. Han malte blant annet prostituerte og underholdningsartister som han besøkte. Wikipedia

54 år
Fredrik Borgen (Kunstmaler)
1852 - 1907

Fredrik Borgen (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Fredrik Henriksen Borgen

Født:
24. november 1852 (167 år siden)

Døde:
6. februar 1907 (54 år) (113 år siden)

Hans Fredrik Henriksen Borgen var en norsk maler, som utelukkende arbeidet med landskapsmalerier.

Han begynte på J.F. Eckersbergs malerskole i 1870, og fortsatte der etter Eckersberg under Knud Bergslien og Morten Müller. Senere påvirket av Gerhard Munthe. Studieopphold i Paris 1877–78. Første utstilling 1873, regelmessig på Høstutstillingen etter 1884. Bilder på Verdensutstillingen i Paris (1889) og Verdensutstillingen i Paris (1900); på den siste fikk han sølvmedalje.

«Han har udelukkende malt landskaper, oprindelig bredt utførte høstlandskaper fra de jevne, østlige trakter av Norge – fra Kristiania-egnen til Gudbrandsdalen -, senere væsentlig høifjeld og vidde. Han har gitt værdifulde, klart og sanddru opfattede bidrag til disse egnes karakteristik.» Wikipedia

41 år
Karl XI av Sverige (Konge av Sverige)
1655 - 1697

Karl XI av Sverige (Sverige)

Konge av Sverige

Født:
24. november 1655 (365 år siden)

Døde:
5. april 1697 (41 år) (323 år siden)

Karl XI ble svensk konge da han var litt over fire år gammel. Sønn av Karl X Gustav og Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. Han var konge fra 1660 til sin død i 1697, men hadde en formynderregjering fram til 1672, og ble ikke kronet før i 1675.

Karl XI var med sin inngripen medvirkende til det danske nederlag i slaget ved Lund i 1676. Han innførte enevelde i 1680, og reduserte adelens makt betraktelig. Adelens ressurser ble anvendt til en kraftig utbygging av en sivil og militær organisasjon under Karl XIs ledelse. Den svekkede adel gjorde at bøndene igjen ble en jordeiende klasse.

Beryktet for å ha beordret massakren i Örkened i Skåne. Alle menn mellom 15 og 60 år skulle myrdes, og alle hus og gårder skulle brennes ned. Motstandsbevegelsen i området ga svenskene så store problemer at det skulle statueres et advarende eksempel. Men det lykkes ikke svenskene å forhindre at en del av kommunens gutter og menn flyktet til de nærliggende skogene.

Karl XI skrev i sin dagbok at han planla en deportasjon av hele Skånes befolkning til Baltikum. Planen ble aldri gjennomført, men tusenvis av innbyggerne i Skåne ble sendt over Østersjøen for å bli brukt som kanonføde i Karl XIs hær, hvor de måtte gå i skuddlinjen fordi de ble betraktet som upålitelige. Wikipedia

Dødsfall

78 år
Otto Hageberg (Språkforsker)
1936 - 2014

Otto Hageberg (Norge)

Språkforsker, professor, litteraturhistoriker, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Annkjell Hageberg

Født:
12. juli 1936 (84 år siden)

Døde:
24. november 2014 (78 år) (5 år siden)

Otto Annkjell Hageberg var en norsk professor i nordisk litteratur.

Før han påbegynte studiene ved Universitetet i Oslo (UiO) gikk han på landsgymnas på Voss og gjennomførte Forsvarets russiskkurs. Hageberg var tilknyttet UiO som vitenskapelig assistent, stipendiat, universitetslektor, dosent og fra 1985 til 2006 som professor i nordisk litteratur. Han omtales som en aktet formidler og foreleser og «en av de virkelig store formidlerne av norsk litteratur».

Hageberg ble cand.philol. i 1965 med hovedfag i nordisk litteratur på en avhandling om Tor Jonsson. Det siste større arbeidet fra hans hånd var Svidd sjel, ein biografi om Ragnvald Skrede. I sin forskning arbeidet han i det vesentlige med nynorske forfattere og nynorsk skriftkultur, herunder Tarjei Vesaas og Olav Duun. Det var særlig poesien og poetene som sto sentralt hos Hageberg, og han var kjent for en uvanlig god hukommelse. Han brukte selv nynorsk konsekvent i skrift og tale.

Han engasjerte seg også på andre felt, blant annet som den første leder i Foreldreforeningen for MBD-barn, det som i dag er kjent som ADHD Norge.

Han ble tildelt Norsk språkpris i 1997 og var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Wikipedia

70 år
Rolf Ketil Bjørn (Politiker)
1938 - 2008

Rolf Ketil Bjørn (Norge)

Politiker, forretningsdrivende

Født:
18. januar 1938 (82 år siden)

Døde:
24. november 2008 (70 år) (11 år siden)

Rolf Ketil Bjørn var en norsk politiker for Sosialistisk Venstreparti. Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1989 og 1993, og satt til 1997 da han gikk tilbake til Tromsø bystyre. Lokalt og nasjonalt arbeidet han for samarbeid mellom SV og Arbeiderpartiet, og erfaringene fra Tromsø, hvor han var en initiativtaker, ble førende for partiets regjeringssamarbeid med Ap fra 2005.

Bjørn var medlem av Sosialistisk Folkeparti fra starten i 1961. Han var delarving til det nord-norske eiendoms- og industriselskapet Ric Bjørn AS. Etter utdanning ved Handelshøyskolen BI i 1960-årene ble han fra 1965 salgssjef i dette selskapet, hvor han arbeidet fram til han ble stortingsrepresentant i 1989. Wikipedia

70 år
Mette Janson (Journalist)
1934 - 2004

Mette Janson (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Mette Henrietta Jane Janson

Født:
1. mai 1934 (86 år siden)

Døde:
24. november 2004 (70 år) (15 år siden)

Mette Henrietta Jane Janson var en norsk journalist. Hun vokste opp i Oslo og tok teaterutdannelse ved Royal Academy of Dramatic Arts i London. Etter en tid som trainee i fjernsynsproduksjon og journalistikk i Detroit og New York, kom hun tilbake til Norge i 1959 og ble ansatt som første kvinnelige medarbeider i Dagsrevyen samme år. Hun jobbet i NRK til hun ble pensjonert i 2001. I 1960-årene ble det en del reaksjoner på en programserie om seksualitet der hun var programleder. I 1990-årene var hun aktuell med programmet Jansons Fristelse på NRK.

Som pensjonist engasjerte hun seg i Seniorsaken, der hun var generalsekretær og medlem av organisasjonens råd. Hun mottok flere utmerkelser for arbeidet sitt, bl.a. Kongens fortjenstmedalje i gull og YS' likestillingspris. Hun døde i en alder av 70 år.

Hun var gift med skuespilleren Magne Bleness og var søster til musikeren Alfred Janson. Wikipedia

84 år
Arthur Hailey (Forfatter)
1920 - 2004

Arthur Hailey (Storbritannia)

Forfatter

Født:
5. april 1920 (100 år siden)

Døde:
24. november 2004 (84 år) (15 år siden)

Arthur Hailey var en britisk/kanadisk forfatter av populære spenningsromaner innenfor undersjangeren katastroferomaner. Han har solgt mer 170 millioner kopier i mer enn 40 språk. De fleste av hans romaner hadde handlinger fra miljøer som hoteller, banker eller flyselskaper, og således benyttet seg av de menneskelige konflikter som oppsto i disse miljøene.

Hans bøker er kjent for sin enkle, lettleste stil, ekstreme realisme, basert på detaljerte forundersøkelser, og en sympatisk, jordnær helt som leseren lett kunne identifisere seg med. Mange av romanene ble filmatisert, eksempelvis romanen Airport (1968) som ble spillefilmen av samme tittel, Airport (1969), med blant annet Burt Lancaster og Dean Martin i de fremste rollene. Denne fikk tre oppfølgere; Airport '75, Airport '77 og Airport '80.

Hailey ble født i engelske Luton i Bedfordshire, og, Hailey tjenestegjorde i det britiske flyvåpen under den andre verdenskrig. I 1947 flyttet han til Canada, og så til California i 1969, og etter at han gjorde suksess med sine underholdningsromaner gjorde han Lyford Cay på Bahamas til sitt fremste hjem, hovedsakelig for å unngå kanadiske og amerikanske inntektsskatter, som han hevdet tok 90% av inntekten han. Her døde han i 2004, 84 år gammel.

Hailey siste roman, Detective (1997), er et mysterium fortalt fra perspektivet til en mordetterforsker i Miami. Etter å ha jobbet på en rekke arbeidsplasser begynte han sin karriere som skrivende som journalist for et transportmagasin. Det var under en reise at han ble sittende på flyet og gruble over hva som ville ha skjedd om begge pilotene ble matforgiftet. Denne handlingen førte til hans første suksess, Airport. Mange av hans bøker nådde førsteplass på The New York Times sin bestselgerliste. Wikipedia

87 år
Odd Lien (Politiker)
1915 - 2002

Odd Lien (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Arthur Lien

Født:
16. august 1915 (105 år siden)

Døde:
24. november 2002 (87 år) (17 år siden)

Odd Arthur Lien var en norsk redaktør og politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1973–1981.

Lien var tidlig aktiv i motstandsarbeidet som flyktningelos og kurer. Han ble arrestert i 1940 og satt fengslet resten av krigen. Etter frigjøringen arbeidet Lien som journalist i Halden Arbeiderblad frem til 1947, siden som redaktør av Rana Blad fra 1947 til 1949. I 1949 begynte han som journalist i Sørlandet, fra 1956 til 1977 som redaktør.

Lien var æresmedlem i Vest-Agder krigsinvalideforening og formann i Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA). Wikipedia

45 år
Freddie Mercury (Musiker)
1946 - 1991

Freddie Mercury (Storbritannia)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist, pianist, komponist, plateprodusent, produsent, kunstmaler, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Farrokh Bulsara

Født:
5. september 1946 (74 år siden)

Døde:
24. november 1991 (45 år) (28 år siden)

Freddie Mercury var både en kunstner og sanger, men var mest kjent som vokalisten i det britiske rockebandet Queen. Wikipedia

41 år
Eric Carr (Trommeslager)
1950 - 1991

Eric Carr (USA)

Trommeslager, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Charles Caravello

Født:
12. juli 1950 (70 år siden)

Døde:
24. november 1991 (41 år) (28 år siden)

Eric Carr var en amerikansk musiker, best kjent for å ha vært trommeslager i Kiss mellom 1981 og 1991 som «The Fox».

Etter at Peter Criss sluttet i Kiss i 1979 pga skade i venstre arm og dopmisbruk, stilte Paul Charles Caravello opp på audition og fikk jobben.

Siden det allerede var en i bandet som het Paul, (Paul Stanley) måtte Caravello skifte navn. Caravello foreslo navnet Rusty Blade, men det ble ikke godkjent av resten av bandet. Så kom han opp med navnet Eric Carr, som ble akseptert. Eric Carr ble karakteren «The Fox» i bandet. Sminken hans var svart og rød.

Carr hadde også en fin sangstemme, han spilte inn flere sanger med sitt gamle band The Cellarmen hvor han sang og spilte trommer. For Kiss fikk han også synge noen sanger: «Black Diamond», «Young and Wasted», «Beth» og «Little Caesar». Kun de to sist nevnte ble med på studioalbum. «Beth» var en hitlåt fremført av tidligere trommeslager Peter Criss, den sang Carr inn på albumet Smashes, Trashes & Hits. «Little Caesar» kom på albumet Hot in the Shade i 1989. Det var det siste albumet Carr spilte på for Kiss før han døde.

I 1991 fikk Eric Carr kreft. Da han lå på dødsleiet sa han til Kiss at han fortsatt ønsket å være et medlem i bandet selv om han snart skulle dø. Eric Carr døde 24. november 1991. Sangen «God Gave Rock 'n' Roll to You II» var det siste Carr gjorde med Kiss, han sang støttevokal på sporet.

I juni 2005 havnet Carr på en tiendeplass blant trommeslagere da radiostasjonen Planet Radio Rock kåret verdens beste musikkutøvere. Ingen andre medlemmer av Kiss kom på listen i noen av kategoriene. Carr var en av to amerikanske trommeslagere på listen, de andre var enten britiske eller kanadiske. Wikipedia

24 år
Lee Harvey Oswald (Arbeider)
1939 - 1963

Lee Harvey Oswald (USA)

Arbeider, kjedemorder

Født:
18. oktober 1939 (81 år siden)

Døde:
24. november 1963 (24 år) (56 år siden)

Lee Harvey Oswald var en amerikansk arbeider og attentatmann. Oswald er berømt for attentatet mot John F. Kennedy 22. november 1963. Wikipedia

24 år
Doris Miller (Krigshelt)
1919 - 1943

Doris Miller (USA)

Krigshelt, kokk

Født:
12. oktober 1919 (101 år siden)

Døde:
24. november 1943 (24 år) (76 år siden)

Doris «Dorie» Miller var en afroamerikansk kokk i United States Navy som utmerket seg under angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941. På tross av at han ikke hadde noen våpenutdanning tok Miller over et ubetjent maskingevær og beskjøt angripende japanske fly inntil han ble beordret til å evakuere det synkende fartøyet.

For sin innsats fikk Miller tildelt Navy Cross, den nest høyeste utmerkelse USAs marine tildeler. Miller var den første afroamerikaner som fikk denne utmerkelsen. Wikipedia

44 år
Ivar F. Andresen (Operasanger)
1896 - 1940

Ivar F. Andresen (Norge)

Operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ivar Frithiof Andresen

Født:
27. juli 1896 (124 år siden)

Døde:
24. november 1940 (44 år) (79 år siden)

Ivar Frithiof Andresen var en kjent norsk operasanger (bass). Han er anerkjent som en av de største Wagner-tolkerne i sin generasjon.

Ivar F. Andresen studerte blant annet under Siegfried Wagner, sønn av Richard Wagner, i tillegg til den offisielle utdannelsen ved den kongelige operaskolen i Stockholm. Andresen vokste opp på Vindern i Oslo, som nabo til den senere berømte sangerinnen Kirsten Flagstad.

Ivar F. Andresen debut var i Stockholm, som Farao i Aida i 1919, 23 år gammel. Han jobbet ved Kungliga Teatern (nå Kungliga Operan) i perioden 1921-26. Han kom til Dresden, hvor han var fra 1926 til 1931, og fortsatte så til Deutsches Opernhaus i Berlin (1931–1935). Han gjestet også Bayreuth Festspielhaus, et operahus bygget spesielt for Wagners oppsetninger (1927–31) og Metropolitan Opera i New York (1930–1932).

Andresen var den første nordmann til å opptre ved Metropolitan Opera i New York, den 11/1/1930, i Wagners opera Den flyvende Hollender, i rollen som «Daland». Lawrence Gilman, kritiker i The New York Herald Tribune, kunne meddele følgende etter Andresens innsats:

«An excellent foil was the Daland of Mr. Ivar Andresen, who, as a newcomer to the Metropolitan, brought with him a high reputation as possessor of a beautiful and well used voice».

Senere skulle det bli flere oppsetninger både i New York og Philadelphia i Pennsylvania.

Andresen gjorde også plateinnspillinger, blant annet for Polyphon. I 2006 ble det utgitt en CD med opptak fra et utvalg av Andresens sanger på Preiser Records ved navn: Ivar Andresen sings Wagner. Wikipedia

82 år
Aage Hagerup (Gårdbruker)
1817 - 1899

Aage Hagerup (Norge)

Gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Aage Casper Hagerup

Født:
27. februar 1817 (203 år siden)

Døde:
24. november 1899 (82 år) (120 år siden)

Aage Casper Hagerup var gårdbruker og ordfører på Frosta i periodene 1850–53 og 1862–63.

Han arbeidet en tid kontorist hos sorenskriver Peder Klykken. Sekretær i sogneselskapet fra 1845 til 1847, kasserer i Frosta sparebank fra 1847 til 1848, og senere styremedlem. Forlikskommissær fra 1861 til 1887, sekretær i amtstingets næringskomité fra 1861 til 1887.

Hagerup var gårdbruker på Lein. Han utmerket seg innen jordbruk og hesteavl, og fikk kongens belønning «for det norske landbruk og for fortjenstfuld virksomhet for hesteavlens fremme.» Aage Hagerup var far til Karl Hagerup. Wikipedia

71 år
Knud Baade (Kunstmaler)
1808 - 1879

Knud Baade (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Knud Andreassen Baade

Født:
28. mars 1808 (212 år siden)

Døde:
24. november 1879 (71 år) (140 år siden)

Knud Andreassen Baade var en norsk landskaps- og marinemaler.

Baade var elev av I. C. Dahl og levde en stor del av sitt kunsterliv i Tyskland. Han er spesielt kjent for romantiske, dramatiske og stemningsfulle kystlandskap i måneskinn og ble betegnet som «måneskinnsmaler». Nasjonalgalleriet eier en rekke malerier av Baade, og han er også representert i flere utenlandske kunstsamlinger. Wikipedia

<<
24. November
>>