Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
24. November

Om dagen

24. November er dag 328 i 2019, og er i uke 47. Det er 37 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_24-11.1991
28 år siden
Wikipedia
1991: Vokalist og frontfigur i Queen Freddie Mercury, dør av aids, 45 år gammel
Freddie Mercury var både kunstner og sanger, men var mest kjent som vokalisten i det britiske rockebandet Queen.

Foreldrene, Bomi og Jer Bulsara, var parsere fra staten Gujarat i det vestlige India. Han hadde en søster, Kashmira Bulsara-Cooke. Navnet Bulsara kommer fra en liten by i Gujarat der Freddies far Bomi vokste opp. Faren var kasserer for det britiske kolonikontoret i Zanzibar.

Mercurys foreldre bekjente seg til zoroastrismen, og en zoroaster-prest ledet derfor seremonien ved Mercurys bisettelse. Foreldrene var parsere som hadde forlatt India.

Mercury studerte ved St. Peters internatskole i Panchgani nær Bombay, India, der han fikk sin musikalske utdanning. Hans første opptreden var med sitt skoleband på fem medlemmer, The Hectics, nettopp på St. Peters. Her fikk han også tilnavnet «Freddie», og snart begynte selv foreldrene å kalle ham ved det navnet. Navnet «Mercury» kan anses som hans kunstneriske alias og ble ifølge gitarist Brian May tatt i bruk etter at Mercury skrev låten «My Fairy King» på Queens første album. En av strofene lyder: «Mother Mercury, look what they've done to me». Mercury skal ha utbrutt at siden hans "mor" het Mercury, måtte han hete det samme, og slik ble det.

Med et vidt vokalspekter og en noe operalignende teknikk var han en av de mest mangfoldige og teknisk fremstående artistene innen rocksjangeren. Han komponerte mange av Queens hits, inkludert «Bohemian Rhapsody», «Somebody to Love» og «We Are the Champions». Som den fremragene pianist han var, komponerte han mange av sine sanger ved pianoet, men enkelte kjente sanger, slike som Crazy Little Thing Called love fra The Game og Ogre Battle fra Queen II, komponerte han delvis på gitar.

Selv om Mercurys talestemme var plassert i barytonregisteret, sang han de fleste av sine låter som tenor. Mercury hadde et misunnelsesverdig vokalspekter, med den supre spennvidden på tre og en halv oktav; han mestret altså å synge både mørkt og lyst. Stemmen hans hadde en suveren koloratur; han sang hurtige melodilinjer med korte noter i et stort register.

Han var biseksuell, men sto aldri offentlig fram, selv ikke i sin kunngjøring av at han hadde aids dagen før han døde. Wikipedia
Wikipedia_24-11.1963
56 år siden
Wikipedia
1963: Lee Harvey Oswald, mistenkt for mordet på John F. Kennedy, blir skutt og drept av Jack Ruby på direktesendt TV
Lee Harvey Oswald var en amerikansk arbeider og attentatmann. Oswald er berømt for attentatet mot John F. Kennedy 22. november 1963.

President John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas, Texas 22. november 1963. Lee Harvey Oswald er knyttet til drapet fordi politiet fant fingeravtrykkene hans på geværet, en Mannlicher Carcano i kaliber 6,5x54 mm, som avfyrte de dødbringende kulene. Mordvåpenet er identifisert som den riflen Oswald bestilte og kjøpte under falsk navn (A. Hidell). Oswalds håndavtrykk ble dessuten funnet på papirposen (med «gardinstengene») og på bokkasser som var arrangert i snikskytterens rede (snipers nest) i skoleboklagerets 6. etasje.

Warren-kommisjonen, som ble opprettet for å etterforske mordet, fastslo at det var Oswald som hadde avfyrt tre skudd mot Kennedy. Oswald og rollen hans i Kennedy-mordet har vært gjenstand for adskillige konspirasjonsteorier.

Etter attentatet på Kennedy stakk Oswald av fra skoleboklageret. Han dro tilbake til pensjonatet, der han byttet klær og hentet en revolver. Da Oswald 45 minutter senere ble stoppet av politimannen J.D. Tippit (på grunnlag av beskrivelse av Kennedys attentatmann), skjøt han og drepte Tippit med tre skudd i brystet. Oswald ble identifisert av vitner. Han rømte deretter inn i en kino, hvor han ble arrestert. Oswald forsøkte å skyte en annen politimann under arrestasjonen.

Oswald ble ført til politistasjonen i Dallas for avhør. Han benektet alt, både at han hadde skutt Kennedy og Tippit, og at han eide en rifle. Han hadde falske identifikasjonspapirer pålydende Alek Hidell på seg. Før Oswald kom for retten, ble han selv skutt av Jack Ruby søndag 24. november 1963. Dette var mens han skulle eskorteres av Jim Leavelle med flere til fengsel. Oswald døde på Parkland Memorial Hospital kort tid etter. Wikipedia
Wikipedia_24-11.1859
160 år siden
Wikipedia
1859: Charles Darwin gir ut «Artenes opprinnelse», som redegjør meget grundig naturlig seleksjon i evolusjonslæren
Charles Robert Darwin var en britisk naturforsker. Han er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien (se også darwinisme), men bidro også med en rekke andre arbeider innen systematikk, økologi og paleontologi.

Darwins bidrag til biologien kan knapt overvurderes. Evolusjonslæren ga endelig den linneiske systematikken et teoretisk fundament, og gjorde det for første gang mulig med en vitenskapelig teori på dyrs og planters tilpasninger og deres utrolige biologiske mangfold. I dag er Darwins lære om naturlig utvalg det helt grunnleggende fundamentet for all biologisk forskning, og finner stadig nye anvendelsesområder, blant annet innen medisin og ernæring.

Boka Artenes opprinnelse, som kom ut i 1859, regnes som hans hovedverk. Boka redegjør meget grundig for naturlig utvalg med talløse eksempler. Da den kom vakte den stor debatt og til dels forargelse, men Darwin ble anerkjent som sin tids største britiske naturvitenskapsmann, og ble etter sin død gravlagt i Westminster Abbey ved siden av Sir Isaac Newton. Wikipedia
Fødsler
36 år
Henri de Toulouse-Lautrec (Plakatkunstner)
1864 - 1901

Henri de Toulouse-Lautrec (Frankrike)

Plakatkunstner, litograf, kunstmaler, kunstner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec

Født:
24. november 1864 (155 år siden)

Døde:
9. september 1901 (36 år) (118 år siden)

Henri Mari Raymond de Toulouse-Lautrec var en fransk kunstmaler og litograf.
Lautrec er mest kjent for plakatene han lagde. Han var i motsetning til andre impressjonister mer interessert i formen enn lyset. Han utstilte kunsten sin på Salon des Indépendants i 1889 og ble med i kunstnergruppen Les XX i Brussel. Hans første plakat fikk masse oppmerksomhet i 1891 og året etter på arbeidet han med fargelitografi. Kjennetegnene med plakaten hans var bruken av sterke farger, klart avgrensede flater og den faste konturen. Lautrec har jobbet med både litografi, pastell, akvarell og olje. I tillegg til plakatene lagde han også typiske impressjonistiske malerier med tydelige penselstrøk. Han malte blant annet prostituerte og underholdningsartister som han besøkte. Wikipedia

Dødsfall
45 år
Freddie Mercury (Musiker)
1946 - 1991

Freddie Mercury (Storbritannia)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist, pianist, komponist, plateprodusent, produsent, kunstmaler, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Farrokh Bulsara

Født:
5. september 1946 (73 år siden)

Døde:
24. november 1991 (45 år) (27 år siden)

Freddie Mercury var både en kunstner og sanger, men var mest kjent som vokalisten i det britiske rockebandet Queen. Wikipedia

24 år
Lee Harvey Oswald (Arbeider)
1939 - 1963

Lee Harvey Oswald (USA)

Arbeider, kjedemorder

Født:
18. oktober 1939 (80 år siden)

Døde:
24. november 1963 (24 år) (55 år siden)

Lee Harvey Oswald var en amerikansk arbeider og attentatmann. Oswald er berømt for attentatet mot John F. Kennedy 22. november 1963. Wikipedia

24 år
Doris Miller (Krigshelt)
1919 - 1943

Doris Miller (USA)

Krigshelt, kokk

Født:
12. oktober 1919 (100 år siden)

Døde:
24. november 1943 (24 år) (75 år siden)

Doris «Dorie» Miller var en afroamerikansk kokk i United States Navy som utmerket seg under angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941. På tross av at han ikke hadde noen våpenutdanning tok Miller over et ubetjent maskingevær og beskjøt angripende japanske fly inntil han ble beordret til å evakuere det synkende fartøyet.
For sin innsats fikk Miller tildelt Navy Cross, den nest høyeste utmerkelse USAs marine tildeler. Miller var den første afroamerikaner som fikk denne utmerkelsen. Wikipedia

<<
24. November
>>