Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. November

Om dagen

11. November er dag 316 i 2024, og er i uke 46. Det er 50 dager igjen av året.
Martinsdag (Martinsmesse)
Singles' Day (Markert første gang i 1993 på Nanjinguniversitetet i Kina)
Angolas Uavhengighetsdag (Løsrevet fra Portugal i 1975)

Historie

14 år siden

2009: Skuespiller Helge Reiss, sovner stille inn etter noen års sykdom, 81 år gammel

Helge Reiss var en norsk skuespiller som jobbet på Det nye teater i over femti år, var med på morsomme kinofilmer (som Olsenbanden og Fleksnes) og TV-serier med store seertall som Hotel Cæsar. Han ga også stemme til flere tegnefilmer som Flåklypa Grand Prix.

Han var sønn av Thorleif Reiss (1898–1988) og Esther Colbjørnsen Dahl (1896–1941), gift i 1951 med rektor Marit Billington (1928–2004), og far til musikeren Georg Michael Reiss og Esther Reiss som ble dramaturg. Også fars søster Elisabeth Reiss var scenekunstner, så Helge var oppvokst i et teatermiljø, og fikk blant annet være med når faren spilte for Radioteatret.

Etter examen artium i 1946 gikk han på en elevskole ved Nationaltheatret før han i 1949 fikk fast jobb hos Det nye teater som var blitt etablert i 1929. Han pensjonerte seg fra samme teaterscene i 1998 og hadde da spilt Mikkel Rev i Dyrene i Hakkebakkeskogen fra 1982. For Riksteatret reiste han også, og ble kjent som Professor Higgins i My Fair Lady fra 1973.

Helge Reiss blant annet kjent for rollen som Baronen i Olsenbanden for full musikk og for sin minirolle som Professor Drøvel i Brødrene Dal. Tittelfiguren i Brødrene Dal-serien Professor Drøvels Hemmelighet er på skjermen i ca. 20 sekunder i hver episodes åpningssekvens og en kort sekvens helt til sist i siste episode. Hva hemmeligheten egentlig var, får man aldri vite, for når Professor Drøvel skal fortelle, viser det seg at han bare kan klukke. I Brødrene Dal og Mysteriet om Karl XIIs gamasjer er Helge tilbake som Professor Drøvel, her med sitt eget TV-program, men som sagt kan han bare «klukke». Han sees også padlende i en kano på jakt etter nye eventyr i en av episodene.

Han dukket også opp i forskjellige gjesteroller i flere episoder av både Mot i brøstet og Karl & Co. Helge Reiss var i 2009 også med i Hotel Cæsar på TV 2, i rollen som den bohemske poeten Gregorius Bang.

Helge Reiss dubbet hovedrollefiguren Carl Fredricksen i den norsk-talende utgaven av Se opp (Up) i 2009. Han dubbet også Cogsworth i Skjønnheten og Udyret (Beauty & the Beast), og Fjærvang i Flukten fra Hønsegården (Chicken Run). Wikipedia
18 år siden

2005: Politikeren Samira Munir omkommer da hun blir påkjørt av toget mellom Rosenholm og Kolbotn stasjon

Samira Munir var en norsk politiker i Høyre.

Munir, bystyrerepresentant i Oslo, var en uttalt kritiker av det hun så på som kvinneundertrykkelse i islamske miljøer, og hadde mottatt flere drapstrusler på grunn av sine standpunkter.

Munir omkom da hun ble påkjørt av toget mellom Rosenholm og Kolbotn stasjon 11. november 2005. Wikipedia
19 år siden

2004: Palestinas leder Yasir Arafat, blir sannsynligvis drept med det ekstremt giftige grunnstoffet polonium

Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini, kjent som Yasir Arafat og med dekknavnet Abu Ammar, var en palestinsk leder. Han var formann i Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) og president i den palestinske selvstyremyndigheten (PNA), og kjempet utrettelig mot den israelske stat og for palestinsk selvråderett. Han brukte mye av sitt liv på å lede det sekulære, politiske partiet Fatah, som han dannet i 1959. Arafat var opprinnelig imot Israels eksistens, men modifiserte sin posisjon i 1988 da han aksepterte resolusjon 242 fra FNs sikkerhetsråd.

Arafat og hans bevegelse opererte fra flere arabiske land. På slutten av 1960-tallet og starten av 1970-tallet kjempet Fatah mot Jordan, i det som skulle bli en kortvarig konflikt. Arafat og Fatah ble presset ut av Jordan og inn i Libanon, hvor de var mål for Israels invasjoner i 1978 og 1982. Flertallet av det palestinske folket, uavhengig av politisk ideologi eller fraksjon, anså ham for å være en frihetskjemper og martyr som symboliserte deres nasjonale ønsker. Mange israelere så derimot Arafat som en terrorist på grunn av de mange angrepene hans gruppe begikk mot sivile.

Senere i karrieren deltok Arafat i en rekke forhandlinger med de israelske myndighetene, med sikte på å gjøre slutt på den flere tiår lange konflikten mellom Israel og PLO. Forhandlingene inkluderte Madridkonferansen i 1991, Oslo-avtalen i 1993 og Camp David-forhandlingene i 2000. Hans politiske rivaler, inkludert islamister og flere venstreorienterte PLO-medlemmer, anklaget ham ofte for å være korrupt eller for å være underdanig i sine forhandlinger, og i sine avtaler med de israelske myndighetene. I 1994 mottok Arafat Nobels fredspris sammen med Yitzhak Rabin og Shimon Peres for sine forhandlinger i Oslo. På denne tiden kom Hamas og andre paramilitære organisasjoner til makten og undergravde autoriteten som Fatah og Arafat hadde gjort krav på.

Sent i 2004, etter å ha vært innesperret i sitt hovedkvarter i Ramallah i over to år av den israelske armeen, ble Arafat syk og falt i koma. Arafat døde den 11. november 2004, i en alder av 75 år. Dødsfallet skapte stor sorg blant det palestinske folket, og det ble spekulert hyppig i media om potensielle dødsårsaker. Den eksakte dødsårsaken er fortsatt ukjent, og selv om legene snakket om idiopatisk trombocytopenisk purpura og skrumplever, ble det ikke foretatt noen obduksjon. Wikipedia

Fødsler

36 år
Olav Lundanes (Orienteringsløper)
1987

Olav Lundanes (Norge)

Orienteringsløper

Født:
11. november 1987 (36 år)

Olav Lundanes er en norsk orienteringsløper. Han kommer fra Eikenos i Ålesund og er fra en orienteringsfamilie som består av mor Marit, far Lars Roger og fire yngre søsken. Lundanes er flere ganger verdensmester, europamester, norgesmester og juniorverdensmester i orientering. Lundanes representerer Halden Skiklubb og det norske orienteringslandslaget.

Lundanes er samboer med orienteringsløperen Ida Marie Næss Bjørgul. Sammen har de ett barn. Wikipedia

35 år
Luton Shelton (Fotballspiller)
1985 - 2021

Luton Shelton (Jamaica)

Fotballspiller

Født:
11. november 1985 (38 år siden)

Døde:
22. januar 2021 (35 år) (ALS) (3 år siden)

Luton Shelton var en jamaicansk fotballspiller som sist spilte for den russiske klubben FK Volga Nizjnij Novgorod. Shelton spilte også for blant annet Sheffield United FC, Helsingborgs IF, Vålerenga Fotball, Aalborg Boldspilklub og Kardemir Karabükspor.

Shelton ble regnet som en angrepsspiller med spisskompetanse på hurtighet. Han løp raskere på 40 m sprint enn noen andre i Tippeligaen. Wikipedia

46 år
Arianna Follis (Langrennsløper)
1977

Arianna Follis (Italia)

Langrennsløper

Født:
11. november 1977 (46 år)

Arianna Follis er en italiensk langrennsløper. Hun ble verdensmester på sprint under Ski-VM 2009 i Liberec, og har også to bronsemedaljer på 4 x 5 km stafett i internasjonale mesterskap

Follis debuterte i verdenscupen i 1995, men fikk sitt store gjennombrudd i sesongen 2005/2006 da hun vant sin første verdenscupseier, sprinten i Borlänge. Hun har tre verdenscupseiere, kun sprintrenn, men hun hadde også noen plasseringer blant de ti beste i distanserenn. I sesongen 2010/11 kom hun på tredjeplass i verdenscupen sammenlagt, bak Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen.

Hun tok en etappeseier under Tour de Ski 2007/08 og kom på tredjeplass sammenlagt. Under Tour de Ski 2008/09 tok hun en ny etappeseier, på samme sted og i samme disiplin som den første, sprintrennet i Praha. Follis vant også sprinten i Nové Město. Hun ble nummer to i sprintkonkurransen i Tour de Ski, og hun ble nummer åtte sammenlagt. Wikipedia

49 år
Leonardo DiCaprio (Skuespiller)
1974

Leonardo DiCaprio (USA)

Skuespiller, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Leonardo Wilhelm DiCaprio

Født:
11. november 1974 (49 år)

Leonardo Wilhelm DiCaprio er en amerikansk skuespiller som har mottatt flere priser for sine skuespillerprestasjoner, blant annet for filmer som Titanic (1997), The Beach (2000), The Aviator (2004), Inception (2010) og The Revenant (2015).

DiCaprio ble født i Los Angeles i California og er sønn av George DiCaprio, en halvt italiensk, halvt tysk distributør av tegneserier, og Irmelin Idenbirkin, en tidligere advokatsekretær født i Tyskland. Foreldrene ble skilt da han var ett år gammel. Han vokste opp i Echo Park i Los Angeles.

Fem år gammel opptrådte DiCaprio i TV-serien Romper Room, men ble sparket for dårlig oppførsel.

Han gikk på John Marshall High School i Los Angeles. Wikipedia

57 år
Benedicta Boccoli (Skuespiller)
1966

Benedicta Boccoli (Italia)

Skuespiller, programleder, modell

Født:
11. november 1966 (57 år)

Benedicta Boccoli er en italiensk skuespillerinne som startet karrieren på tv, og som senere har spilt i flere filmer og på teatret.

Hun er søster til skuespilleren Brigitta Boccoli Wikipedia

61 år
Demi Moore (Skuespiller)
1962

Demi Moore (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Demi Gene Guynes

Født:
11. november 1962 (61 år)

Demi Gene Guynes, bedre kjent som Demi Moore, er en amerikansk skuespillerinne. Hun fikk stjernestatus etter en rekke tenåringsfilmer på 1980-tallet og vokste opp til å bli en av de mest kjente skuespillerinnene på 1990-tallet i Hollywood. Moore har har hatt tre ekteskap - det første med tekstforfatteren Freddy Moore, det andre med skuespilleren Bruce Willis og det siste med skuespilleren Ashton Kutcher. Wikipedia

71 år
Ole Robert Sunde (Forfatter)
1952

Ole Robert Sunde (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
11. november 1952 (71 år)

Ole Robert Sunde er en norsk forfatter og lyriker. Han debuterte i 1982 med diktsamlingen Hakk i hæl.

I 2007 fikk han Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap. Han ble kåret til vinner av P2-lytternes romanpris for 2017 for Penelope er syk. For denne boka mottok han også Sørlandets litteraturpris 2018 i kategori skjønnlitteratur. Wikipedia

58 år
Kim Peek (Savant)
1951 - 2009

Kim Peek (USA)

Savant

Født:
11. november 1951 (72 år siden)

Døde:
19. desember 2009 (58 år) (14 år siden)

Kim Peek var en savant med en ekstrem hukommelse. Han bodde i Salt Lake City i Utah, og var inspirasjonen til rollefiguren Raymond Babbit, som ble spilt av Dustin Hoffman i filmen Rain Man.

Han ble født uten hjernebjelke, og med encephalocele, en lidelse hvor platene som danner kraniet ikke slutter tett, eller at hans høyre og venstre hjernehalvdel trolig hadde direkte kontakt med hverandre.

Ifølge Peeks far, Fran, var Peek i stand til å memorere vesentlig fra en alderen av 16-20 måneder. Han leste bøker, memorerte dem og plasserte dem opp ned i bokhyllen for å vise at bøkene var ferdigleste. Han leste en bok i løpet av omkring en time, og husket tilnærmelsesvis 98% av alt han hadde lest. Han memorerte store mengder informasjon om alt fra historie og litteratur, geografi og numre, til sport, musikk og datoer. Han hadde evnen til å fortelle hvilken ukedag en gitt dato faller på, og var i stand til å gjøre rede for innholdet i mer enn 12 000 bøker.

Kim Peek døde 58 år gammel på et sykehus i Salt Lake City. Wikipedia

73 år
Ivar Johansen (Politiker)
1950

Ivar Johansen (Norge)

Politiker

Født:
11. november 1950 (73 år)

Ivar Johansen er en norsk politiker (SV). Han har siden 1987 vært medlem av bystyret i Oslo. Han er medlem av bystyrets finanskomite.

Johansen er også sentralstyremedlem i KS, samt mangeårig medlem av de stortingsoppnevnte organene Forsvarets Ombudsmannsnemnd og Ombudsmannsnemnda for sivile tjenestepliktige. Wikipedia

57 år
Vincent Schiavelli (Skuespiller)
1948 - 2005

Vincent Schiavelli (USA)

Skuespiller

Født:
11. november 1948 (75 år siden)

Døde:
26. desember 2005 (57 år) (18 år siden)

Vincent Andrew Schiavelli var en amerikansk karakterskuespiller kjent for eksentriske roller i film og på TV, blant annet i den oscarvinnende «Gjøkeredet» fra 1975. Wikipedia

75 år
Ole Christian Kvarme (Biskop i Borg 1998–2005Biskop i Oslo fra 2005)
1948

Ole Christian Kvarme (Norge)

Biskop i Borg 1998–2005Biskop i Oslo fra 2005

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Christian Mælen Kvarme

Født:
11. november 1948 (75 år)

Ole Christian Mælen Kvarme er en norsk prest, misjonær, bibeloversetter, sakprosaforfatter og biskop. Kvarme var biskop i Borg bispedømme fra 1998 til 2005 og i Oslo bispedømme fra 2005 til 2017.

Kvarme er oppvokst i Trondheim; han har teologisk utdannelse fra Menighetsfakultetet i Oslo, og ble cand. theol. derfra i 1974. Han har også det praktisk-teologiske seminar fra MF. Kvarme har også hebraisk mellomfag fra Universitetet i Oslo (1970), og studier i rabbinisme og judaistikk fra Göttingen i Tyskland og Jerusalem i 1975 og 1976.

Han ble ordinert til misjonspresttjeneste i Bodø 1975. Kvarme var vitenskapelig assistent ved Menighetsfakultetet 1972-74, og arbeidet som bibeloversetter i Det Norske Bibelselskap i 1973. I 1975 var han vernepliktig feltprest. Han var misjonsprest for Den Norske Israelsmisjon 1976-81, med bosted i Haifa i Israel. Samtidig var han eksekutivsekretær for Bibelselskapet i Israel og for Bibelselskapet på Vestbredden for De Forente Bibelselskaper. Deretter bestyrer for Caspari Center for bibelske og jødiske studier i Jerusalem, 1982-86, og generalsekretær i Bibelselskapet, 1986-96.

Fra 1996 til 1998 var han domprost i Oslo domkirke. I 1998 ble han utnevnt til biskop i Borg, en stilling han hadde inntil han 11. mars 2005 ble utnevnt til biskop i Oslo. Kvarme gikk av som biskop i Oslo 30. september 2017. Wikipedia

73 år
Marit Christensen (Journalist)
1948 - 2022

Marit Christensen (Norge)

Journalist, forfatter, korrespondent

Født:
11. november 1948 (75 år siden)

Døde:
30. september 2022 (73 år) (1 år siden)

Marit Christensen, var en norsk journalist og forfatter.

Hun var utdannet cand.mag. med russisk, folkeminnevitenskap og etnografi. Med statsstipend tilbrakte hun i 1972 noe tid i Voronezj, som er en stor by i det sørvestlige Russland, mot grensen til Ukraina. I 1977 gikk hun ut av Norsk journalisthøgskole.

Hun sang som barn i NRKs jentekor og fikk jobb der 1977, blant annet i nyhetsavdelingen og politisk avdeling. Hun etterfulgte Hans-Wilhelm Steinfeld som utenrikskorrespondent i Moskva fra 1984 til 1988. Hun var utenrikskorrespondent for NRK i København 1993–1994, redaksjonssjef i NRKs magasinredaksjon (Dagsnytt 18, Ukeslutt, Søndagsavisen) 1995–1897, faktaredaktør 1997–1999, og virket ellers som redaktør og programleder i NRK Fjernsyn.

Sammen med Per Ståle Lønning ledet hun lørdagsunderholdningsprogrammet For galleriet på NRK 1991–1992. Hun ledet det daglige aktualitetsprogrammet Apropos på NRK2 1998–1999.

Fra 2005 har hun arbeidet med forskningsprosjektet Personfokusering i massemediene, og har sammen med professorene Lars Weisæth og Ragnar Waldahl utviklet et diagnoseverktøy for MOS, Medieoffer-syndrom.

I 2011 utga hun en selvbiografi. Wikipedia

78 år
Daniel Ortega (Politiker)
1945

Daniel Ortega (Nicaragua)

Politiker, forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Jose Daniel Ortega Saavedra

Født:
11. november 1945 (78 år)

Jose Daniel Ortega Saavedra er en nicaraguansk politiker (FSLN), som har vært president i Nicaragua siden 10. januar 2007. Han var tidligere medlem av «Juntaen for nasjonal gjenoppbygning», som styrte Nicaragua fra 1979 til 1985, og, etter å ha vunnet det første frie og demokratiske valget i landet på flere tiår, president fra 1985 til 1990. Ortega leder det sosialistiske partiet Den sandinistiske nasjonale frigjøringsfront (Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN). Han ble gjenvalgt som president ved valgene i 2006, 2011 og 2016. Wikipedia

79 år
Per Ivar Moe (Skøyteløper)
1944

Per Ivar Moe (Norge)

Skøyteløper

Født:
11. november 1944 (79 år)

Per Ivar Moe er en norsk tidligere skøyteløper. Han har ett norgesmesterskap og ett verdensmesterskap og sølv i de olympiske leker. Han ble kåret til Norges beste idrettsutøver i 1965.

Moe bodde sitt første leveår på gården Jøsvoll i Stordal kommune ved Storfjorden. Sammen med sin mor kom han til Lillehammer i 1945. Han kom i 1955 inn i et godt skøytemiljø på Lillehammer og under Thormod Moums ledelse og treningsopplegg, ble han i 1959 beskrevet som et stort skøytetalent. Moe flyttet til Oslo i 1961 og fortsatte utviklingen som skøyteløper i Oslo Idrettslag.

17 år gammel, våren 1962, kom han med på det norske skøytelandslaget og ble en av hovedaktørene sammen med Knut Johannesen og Fred A. Maier i Stein Johnsons treningsopplegg som medførte den norske skøyterevolusjonen i 1963. 18 år gammel tok han sin første internasjonale mesterskapsmedalje, med bronse i EM i Göteborg 1963. I VM i Karuizawa, Japan i 1963 ledet han før den avgjørende 10 000 meter, hvor han måtte gi tapt for svenske Jonny Nilsson.

I 1964 var han bare 2/10-sekund fra å ta olympisk gull på 5 000 meter i Innsbruck. Moe hadde ledelsen med 7,38,6. Knut «Kupper'n» Johannesen var den eneste som tuktet Moes rundetider. Johannesen trodde seg først slått med 1/10-sekund, men tiden ble rettet fra 7.38,7 til 7.38,4. Fred A. Maier tok 3.-plass med tiden 7,42,0. Det var en enestående norsk olympisk skøytetriumf, som siden ikke er gjentatt i hurtigløp på skøyter for Norge. Moe ble norgesmester på skøyter i Tønsberg 1964, og brøt dermed Knut Johannesens rekke på sju titler i strekk. Moe ble på nytt nr. 3 i EM i Oslo 1964, og var en av favorittene i VM i Helsingfors, Finland, men Knut Johannesen tok sin andre VM-tittel etter en gigantisk innsats på 10 000 meter. Wikipedia

82 år
Hans Johan Røsjorde (Politiker)
1941

Hans Johan Røsjorde (Norge)

Politiker

Født:
11. november 1941 (82 år)

Hans Johan Røsjorde er en norsk gymnaslektor, offiser og politiker (FrP). Han er fra oktober 2013 statssekretær i Erna Solbergs regjering for justisminister Anders Anundsen. Han var stortingsrepresentant for FrP fra 1987 til 2001, og hadde særlig forsvarspolitikk som fagfelt.

Røsjorde tok examen artium ved Ris skole i Oslo i 1960. Som 19-åring ble han rektor på en skole i Senjahopen. Han fullførte hovedfag i marinbiologi ved Universitetet i Oslo i 1970 med hovedfagsoppgave om algevegetasjonen i Larviksdistriktet Han har arbeidet som lektor ved Breidablikk ungdomsskole i Sandefjord fra 1970 til 1972 og senere som lektor ved Stord gymnas.

Han representerte Hordaland på Stortinget fra 1987 til 2001. Han var leder av Stortingets forsvarskomité fra 1989 til 2001. Han var Lagtingspresident 1989-1993 og Stortingets visepresident fra 1997-2001. I 1998 ble Røsjorde utnevnt som fylkesmann for Oslo og Akershus etter Kåre Willoch, og tiltrådte denne stillingen 1. november 2001 etter at stortingsmandatet var avsluttet. Han ble avløst av Valgerd Svarstad Haugland i 2011. Wikipedia

83 år
Bibi Andersson (Skuespiller)
1935 - 2019

Bibi Andersson (Sverige)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Berit Elisabeth Andersson

Født:
11. november 1935 (88 år siden)

Døde:
14. april 2019 (83 år) (5 år siden)

Berit Elisabeth «Bibi» Andersson var en svensk skuespiller.

Andersson var gift tre ganger. Hennes første mann var regissøren Kjell Grede; hennes andre mann var politikeren Per Ahlmark. I 2004 giftet hun seg med legen Gabriel Mora Baeza.

Andersson ble rammet av et kraftig hjerneslag i 2009. Dette førte til at hun mistet store deler av taleevnen, ble svært lammet i den ene siden og måtte sitte i rullestol. Hun døde 14. april 2019, 83 år gammel.

Hun var engasjert ved Malmö stadsteater i årene 1956–1959, og ved Dramaten 1959–1962 og fra 1963.

I Ingmar Bergmans regi ved Dramaten spilte hun hovedrollen i Eugene O'Neills Lang dags ferd mot natt (1988), rollen som Mor Åse i Peer Gynt (1991) og rollen som Paulina i William Shakespeares Vintereventyret (1994).

Totalt medvirket Bibi Andersson i rundt 90 filmer og TV-produksjoner.

Hun filmdebuterte 1951 i en reklamefilm for såpe som Bergman regisserte, og ble etter hvert en av hans ledende skuespillere. Etter biroller i Sommernattens smil (Sommarnattens leende, 1955) og Det syvende segl (Det sjunde inseglet, 1956) kom hennes allsidighet til uttrykk i roller fra den spillevende unge haikeren i Jordbærstedet (Smultronstället, 1957), til den kriserammede sykepleieren i Persona (1966) mot Liv Ullmann. Disse og to senere Bergman-filmer, En passion (1969) og Berøringen (The Touch, 1971), gjorde henne til et verdensnavn, og hun har siden medvirket i en lang rekke filmer i Norden og internasjonalt, blant annet Brevet til Kreml (The Kremlin Letter, 1970) av John Huston og Quintet (1979) av Robert Altman. Hun hadde den kvinnelige hovedrollen i Lasse Glomms Svarte fugler (1983). I 2007 medvirket hun i to av spillefilmene om Arn, basert på Jan Guillous trilogi fra korsfarertiden. Wikipedia

86 år
John Reilly (Skuespiller)
1934 - 2021

John Reilly (USA)

Skuespiller

Født:
11. november 1934 (89 år siden)

Døde:
9. januar 2021 (86 år) (3 år siden)

John Reilly var en amerikansk film- og tv-skuespiller som dukket opp på såpeoperaer, inkludert General Hospital, Sunset Beach og Passions. Wikipedia

74 år
Hank Garland (Jazzmusiker)
1930 - 2004

Hank Garland (USA)

Jazzmusiker, gitarist, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Hank Garland

Født:
11. november 1930 (93 år siden)

Døde:
27. desember 2004 (74 år) (19 år siden)

Walter Hank Garland var en amerikansk gitarist. Wikipedia

93 år
Alevtina Koltsjina (Langrennsløper)
1930

Alevtina Koltsjina (Russland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Alevtina Pavlovna Koltsjina

Født:
11. november 1930 (93 år)

Alevtina Pavlovna Koltsjina er en russisk tidligere langrennsløper. Hun konkurrerte for Sovjetunionen i 1950- og 60-årene, og deltok i tre vinter-OL og vant seks medaljer. Koltsjina deltok også flere ganger i Holmenkollen, og vant 10 km tre ganger (1961–1963) og 5 km en gang (1966). Hun er gift med langrennsløperen Pavel Koltsjin, som tok gull på stafetten og to individuelle medaljer i OL i 1956.

Koltsjinas største suksess kom i ski-VM, der hun vant 3 medaljer på 10 km (gull i 1958 og 1962, sølv i 1966), tre gullmedaljer på stafetten (1958, 1962 og 1966), og to medaljer på 5 km (gull i 1962 og 1966).

Koltsjina mottok Holmenkollmedaljen i 1963 (sammen med ektemannen, Astrid Sandvik og Torbjørn Yggeseth). Koltsjina var den tredje kvinnen og den første kvinnelige langrennsløperen som ble tildelt Holmenkollmedaljen.

Alevtina Koltsjinas sønn, Fjodor Koltšin, har vært OL-deltaker i kombinert. Wikipedia

94 år
Hans Magnus Enzensberger (Forfatter)
1929

Hans Magnus Enzensberger (Tyskland)

Forfatter, Lyriker, skribent, oversetter, journalist, reporter, barnebok

Født:
11. november 1929 (94 år)

Hans Magnus Enzensberger er en tysk dikter, forfatter, oversetter og redaktør, også kjent under psevdonymet Andreas Thalmayr. Forøvrig skriver han under navnene Linda Quilt, Elisabeth Ambras samt Serenus M. Brezengang. Han bor for tiden i München.

Enzensberger har 3 yngre brødre, blant annet engelskfilolog Christian Enzensberger, professor i engelsk litteratur, og det tidligere medlemmet av kollektivet Kommune 1, Ulrich Enzensberger. Han vokste opp i en borgerlig familie. Faren var ingeniør og spesialist på telekommunikasjon. På slutten av andre verdenskrig var han med i Volkssturm.

Han studerte litteraturvitenskap og filosofi i Erlangen, Freiburg, Hamburg og ved Sorbonne i Paris. I 1955 tok han doktorgraden med et arbeid om poesien til Clemens Brentano. Etter det arbeidet han til 1957 som radioredaktør i Stuttgart. Han deltok på flere møter i Gruppe 47.

Fra 1965 til 1975 ga Enzensberger ut tidsskriftet Kursbuch (kursbok). Enzensberger hadde stor innflytelse på studentbevegelsen med sine verk (spesielt Kursbuch). I 1968 hevdet han i foredrag han holdt i California, at retten til kritikk kun er en amerikansk luksus, på linje med konsumgoder. Fra 1985 har han gitt ut bokserien Die Andere Bibliothek (det andre bibliotek).

Spesielt med teksten Baukasten zu einer Theorie der Medien (Byggeklosser for en teori om medier), utgitt i 1970, analyserte Enzensberger fjernsynet og andre medier. Han betegnet de elektroniske mediene som en hovedkraft for bevissthetsindustrien, og tilla dem en omfattende styrings- og kontrollfunksjon i det senindustrielle samfunnet. Enzenbergers mål er en sosialistisk teori om mediene. Han ble bekymret over sosialistenes tilbakeholdende forhold til mediene. Isteden forlangte han en frigjørende omgang med dem. Han så et problem med det han kalte undertrykkende mediebruk: Et sentralstyrt program med en sender og flere mottagere, som passiviserer og avpolitiserer konsumentene. Innholdet blir produsert av spesialister, som igjen kontrolleres av eiere eller byråkratiet. Enzensberger ser likevel mye større muligheter for de elektroniske mediene. En frigjørende mediebruk vil gjøre hver mottager også til sender. Tekniske hindre er kunstig skapte. Ved å oppheve disse hindrene vil massen bli mobilisert og politisk inkludert. Den forretningsmessige kontrollen vil ikke bare komme fra ett sted, men via en selvorganisert forening.

I 1987 brukte han begrepene «Ossie» (beboer i det daværende Øst-Tyskland) og «Wessie» (beboer i det daværende Vest-Tyskland) i prosabindet Ach, Europa! Wahrnehmungen aus sieben Ländern (Akk, Europa! Observasjoner fra syv land). I en fiktiv reiseberetning gjennom Europa i 2006 beskriver han i et kapittel en fredelig gjenforening av Tyskland, der Ossies og Wessies dog er dødsfiender.

I hans Gesammelten Zerstreuungen (Samlede adspredelser) 1988 kaller han fjernsynet for nullmedium.

Enzensberger bodde i Norge fra 1956 til 1964, og nesten hver sommer i 30 år har han tilbrakt på en gård i Valdres. Norsk utakt, eller «Norwegische Anachronismen» som den het på tysk, ble en bestselger i norsk utgivelse. Det er blitt hevdet at den er noe av det mest innsiktsfulle som er skrevet om Norge i etterkrigstiden, og blir fortsatt sitert. Boken ble til etter en reise gjennom Norge våren 1984, og hvor han blant annet diskuterer selve ideen om «utakt», om at en nasjon kan være ute av takt med seg selv eller andre. «Kanskje er det først etter en tur til Berlin at man finner på å spørre hvorfor Oslos mest prangende rytterstatue, midt foran Slottet, fremstiller en svensk konge.»

Enzensberger arbeidet sammen med filmskaperen Peter Sehr på en filmatisering av livet til Georg Christoph Lichtenberg. Wikipedia

65 år
Bertil Wilhelmsson (Tegneserieskaper)
1926 - 1992

Bertil Wilhelmsson (Sverige)

Tegneserieskaper

Født:
11. november 1926 (97 år siden)

Døde:
9. juli 1992 (65 år) (31 år siden)

Bertil Wilhelmsson var en svensk tegneserietegner, den første som tegnet Fantomet på lisens i Sverige. Wilhelmsson begynte å tegne tegneserier i 1953, da som tusjer på serien Olli, som var laget av kameraten Nils Egerbrandt. Denne serien ble utgitt i bladet Tuff og Tuss fra Serieförlaget (senere Semic).

Rundt 1961, da den daværende tegneren av Fantomet-stripene, kom det svenske Fantomen-bladet i materialmangel, da nesten alt eksisterende Fantomet-materiale hadde vært publisert. Dermed fikk de i gang en egen produksjon av Fantomet på lisens, og Bertil Wilhelmsson ble deres første tegner. Wilhelmssons første historie, «Skatten i dödskallegrottan» ble utgitt i 1963. Den aller første historien i det norske Fantomet-bladet, «Dobbeltgjengerne», var tegnet og skrevet av Bertil Wilhelmsson.

I 1966 flyttet Wilhelmsson til Spania, og bodde der til slutten av 1970-tallet. I 1976 innledet han et samarbeid med Özcan Eralp på Fantomet-stripene, der Wilhelmsson tegnet skisser og Eralp tusjet. Wilhelmsson tegnet Fantomet fram til 1988. Wikipedia

84 år
Kurt Vonnegut (Forfatter)
1922 - 2007

Kurt Vonnegut (USA)

Forfatter, dramatiker, skribent, manusforfatter, romanforfatter, essayist, science fiction-forfatter, journalist, fredsaktivist, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Kurt Vonnegut jr.

Født:
11. november 1922 (101 år siden)

Døde:
11. april 2007 (84 år) (17 år siden)

Kurt Vonnegut jr. var en amerikansk forfatter. I en karrière som strakte seg over 50 år utga Vonnegut 14 romaner, 3 samlinger med noveller, 5 skuespill og 5 samlinger med ulike tekster. Mange av dem er også oversatt til norsk. Hans opplevelser fra den annen verdenskrig, og ikke minst bombingen av Dresden i 1945, som han bevitnet som krigsfange, hadde stor innflytelse på en stor del av hans verk, særskilt den mørke og satiriske roman Slaktehus-5 eller Barnekorstoget (1969), hans mest kjente roman. Vonnegut var en selverklært humanist og sosialist, noe som ofte kom til uttrykk i hans forfatterskap.

Vonnegut ble født og oppvokst i Indianapolis i Indiana, studerte ved Cornell University, men hoppet av i januar 1943 og ble innrullert i den amerikanske hæren. Som en del av hans trening studerte han mekanisk ingeniørvitenskap ved Carnegie Institute of Technology (nå Carnegie Mellon University) og ved Universitetet i Tennessee. Han ble deretter utplassert i Europa for å kjempe i den andre verdenskrig. Han ble tatt til fange under slaget ved Bulge, internert som krigsfange i Dresden og overlevde de alliertes bombing av byen ved å søke tilflukt i slakterhus. Etter krigen giftet Vonnegut seg med Jane Marie Cox, som han fikk tre barn med. Han adopterte senere sin søsters tre sønner etter at hun døde av kreft og hans svoger samtidig døde i en togulykke.

Vonnegut utga sin første roman, Pianomaskinen, i 1952. Romanen ble tatt velvillig imot, men ble ingen kommersiell suksess. I de neste tjue årene utga Vonnegut en rekke romaner som var kun marginalt suksessfull fra et kommersielt synsvinkel, blant dem Sirenene på Titan (1959), Moder natt (1961), og Gud velsigne Dem, Mr. Rosewater (1964). Han fant imidlertid et voksende publikum i 1960-tallets ungdomskultur, men den akademiske verden avviste ham stort sett som en irrelevant science-fiction-forfatter. Det var ingen akademisk undersøkelse av hans forfatterskap før i 1971. Vonneguts sjette roman Slaktehus-5, også hans livsverk, ble imidlertid en suksess og hans gjennombrudd. Bokens følelsesytring mot krig fikk en resonans hos leserne i midten av Vietnamkrigen, og dens anmeldelser var generelt gode. Etter at romanen gikk til toppen av New York Times’ bestselgerliste ble Vonnegut et berømt navn. Han ble invitert til å tale og forelese over hele USA, og gitt flere æresbevisninger.

Senere i sin karrière utga Vonnegut flere samlinger med selvbiografiske essayer, korte fortellinger og noveller, inkludert Fates Worse Than Death («Skjebner verre enn døden», 1991), og A Man Without a Country («En mann uten et land», 2005). Etter sin død ble han hyllet som en morbid komisk kommentator av det samfunn han levde i og som en av de mest betydningsfulle samtidsforfatter. Vonneguts sønn Mark utga en samling av farens til da ikke tidligere utgitte tekster, titulert Armageddon in Retrospect. Tallrike akademiske verker har undersøkt Vonneguts uortodokse fortellerkunst og hans særskilte skrå humor. Wikipedia

58 år
Charles Boyd Gentzel (Mystiker)
1922 - 1981

Charles Boyd Gentzel (USA)

Mystiker, esoteriker

Født:
11. november 1922 (101 år siden)

Døde:
24. april 1981 (58 år) (43 år siden)

Charles Boyd Gentzel var en kristen mystiker og esoteriker, og en av de to grunnleggerne av Mark-Age i 1960.

Han ble født i Youngstown i delstaten Ohio, USA kl 13:50. Foreldrene var Charles A. Gentzel og Mary Yaskalko. Han var deres første barn, etterfulgt av søsteren Mary Gentzel og brødrene Robert Gentzel og Donald Gentzel.

Våren 1940 fikk han sitt vitnemål ved Clarks Summit-Clarks Green High School i nærheten av Scranton, Pennsylvania. Mary Gentzel giftet seg på nytt, dette året, med Si Carmody.

Mellom 19. februar 1943 og 19. mai 1946 tjentestegjorde han som mester-sersjant (master sergeant) for USA under andre verdenskrig i Belgia, Frankrike og Tyskland som en del av Quartermaster Corpse.

Den 13. juni 1949 tok han sin avgangseksamen (Bachelorgrad) i kjemi og en mindre grad i økonomi ved Cornell University i Ithaca i New York. Der mottok han også flere æresbevisninger. Wikipedia

82 år
Roy Jenkins (Politiker)
1920 - 2003

Roy Jenkins (Storbritannia)

Politiker, forfatter, historiker, skribent, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Harris Jenkins

Født:
11. november 1920 (103 år siden)

Døde:
5. januar 2003 (82 år) (21 år siden)

Roy Harris Jenkins var en britisk sosialdemokratisk politiker og president i Europakommisjonen fra 1977 til 1981. I Jenkins' presidentperiode ble det europeiske monetære system (1979), med regne- og valutaenheten ECU, euroens forløper, innført. Jenkins var i 1981 med på å danne det kortvarige sosialdemokratiske partiet, da han sammen med Shirley Williams, David Owen og William Rogers forlot Labour på grunn av partiets kraftige venstredreining. Roy Jenkins ble i 1972 tildelt Karlsprisen. Wikipedia

94 år
Carl Nyrén (Arkitekt)
1917 - 2011

Carl Nyrén (Sverige)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Johan Albert Nyrén

Født:
11. november 1917 (106 år siden)

Døde:
6. november 2011 (94 år) (12 år siden)

Carl Johan Albert Nyrén var en svensk arkitekt.

Nyrén grunnla Nyréns Arkitektkontor i 1948. I 1967 mottok han den nyinnstiftede Träpriset for «god svensk arkitektur» i tre.

Nyrén har mottatt Kasper Salin-prisen fire ganger; i 1965 for Lärarhögskolan i Malmö, i 1971 for bygninger for Pharmacia i Fyrislund, i 1990 for Klarahuset i Stockholm og i 1991 for tilbygg til Länsmuseet i Jönköping. Wikipedia

80 år
Carl Fredrik Engelstad (Forfatter)
1915 - 1996

Carl Fredrik Engelstad (Norge)

Forfatter, språkforsker, journalist, skribent, oversetter, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Johan Fredrik Engelstad

Født:
11. november 1915 (108 år siden)

Døde:
1. oktober 1996 (80 år) (27 år siden)

Carl Johan Fredrik Engelstad var en norsk teatersjef, forfatter, dramatiker, journalist, litteraturforsker og oversetter. Engelstad var utdannet magister i europeisk litteraturhistorie. I 1960–61 var han teatersjef for Nationaltheatret. Han arbeidet det meste av sitt liv som journalist og litteraturkritiker, først for Morgenbladet og deretter Aftenposten.

Engelstad debuterte litterært i 1949 med skuespillene Pen eldre herre og Ung mann på vingene, men hans første roman Gjester i mørket kom ikke før i 1957. Han skrev romaner, skuespill, biografi og sakprosa innen bl.a. litteraturforskning. Hen er to ganger vinner av Kritikerprisen, og i 1983 fikk han Brobyggerprisen, en pris som deles ut av Norske kirkeakademier. Wikipedia

96 år
Anna Schwartz (Forfatter)
1915 - 2012

Anna Schwartz (USA)

Forfatter, Samfunnsøkonom, skribent, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Jacobson Schwartz

Født:
11. november 1915 (108 år siden)

Døde:
21. juni 2012 (96 år) (12 år siden)

Anna Jacobson Schwartz var en økonom ved National Bureau of Economic Research i New York City som er mest kjent for boken A Monetary History of the United States , 1867-1963 som hun skrev sammen med Milton Friedman.

Schwartz ble født Anna Jacobson i The Bronx, New York City av jødiske foreldre som hadde innvandret fra Øst-Europa. Hun var den tredje av fem søsken. I 1936 giftet hun seg med Isaac Schwartz, paret fikk to sønner og to døtre.

Etter en mastergrad i økonomi ved Columbia University ble Anna Schwarz i 1941 ansatt ved National Bureau of Economic Research i New York og arbeidet der i over 70 år. Hun tok en PhD grad i økonomi ved Columbia i 1964.

Gjennom sitt arbeid ble hun kjent med Milton Friedman som var ansatt ved University of Chicago. De innledet et langvarig samarbeid som i stor grad skjedde gjennom brevveksling. I 1963 utga de to boken A Monetary History of the United States, 1867-1963 som hevder at endringer i pengepolitikken har store effekter på økonomien. De ga Federal Reserve mye av skylden for den store depresjonen. Boken er regnet som en klassiker i økonomifaget.

Anna Schwartz hadde også en omfattende produksjon i eget navn med spesialområdet finanshistorie og bankstatistikk i USA og England.

I 1981 ble hun utnevnt til direktør for United States Gold Commission som ble satt ned under president Ronald Reagan og skulle utrede gullets stilling i amerikansk pengepolitikk. Shwartz og flertallet i kommisjonen lot være å anbefale en tilbakegang til en gullstandard.

I 2009 skrev hun et innlegg i The New York Times med sterk kritikk av hvordan sentralbanksjef Ben Bernanke hadde handlet finanskrisen som startet i 2008 og ga uttrykk for at Bernanke ikke burde gjenoppnevnes til stillingen.

Hun døde 96 år gammel i sitt hjem på Manhattan 21. juni 2012. Wikipedia

66 år
Sonja Wigert (Skuespiller)
1913 - 1980

Sonja Wigert (Norge)

Skuespiller, spion, motstandskjemper

Fullt navn / Fødenavn:
Sonja Hansen

Født:
11. november 1913 (110 år siden)

Døde:
12. april 1980 (66 år) (44 år siden)

Sonja Wigert var en norsk-svensk skuespiller som spilte i over 30 spillefilmer fra 1934 til 1960. Hun var også spion under den andre verdenskrig.

Wikipedia

63 år
Vic Suneson (Forfatter)
1911 - 1975

Vic Suneson (Sverige)

Forfatter, Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Sune Viktor Lundquist

Født:
11. november 1911 (112 år siden)

Døde:
5. september 1975 (63 år) (48 år siden)

Vic Suneson er et pseudonym for Sune Viktor Lundquist.

Lundquist var utdannet sivilingeniør fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Under andre verdenskrig skrev han en sakprosabok under eget navn, Detta är ditt krig. Hemmafronten och dess problem (1943). Han debuterte som Vic Suneson med kriminalromanen Mord kring Maud i 1948. I hjemlandet regnes han sammen med Stieg Trenter, Maria Lang och H-K Rönblom som en av de «fire store» fra svensk kriminallitteraturs gullalder. Han er særlig kjent for sine politiromaner med kommisarie Kjell Myhrman og overkonstabel (senere kommisarie) O. P. Nilsson (som tidvis opptrer som P. O. Nilsson). Wikipedia

96 år
Bjarne Slapgard (Forfatter)
1901 - 1997

Bjarne Slapgard (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter

Født:
11. november 1901 (122 år siden)

Døde:
25. desember 1997 (96 år) (26 år siden)

Bjarne Slapgard var en norsk forfatter og folkehøgskole-lærer.

Han ble født på gården Halset i Verdal. Han tok lærereksamen ved Levanger lærerskole i 1924, og arbeidet først som lærer i Øyestad og Skaun, deretter lærer ved Nordmøre folkehøgskole i Surnadal fra 1931 til 1938. Slapgards hovedvirke i skolen var som rektor ved Hardanger Folkehøgskole fra 1938 til 1957, og deretter på Frosta til 1966.

Slapgard skrev over 70 bøker, for det meste romaner, men også noen essays og 18 barne- og ungdomsbøker. Han debuterte med romanen Liv av leir i 1942. For den romanen fikk han norsk førstepris i en nordisk konkurranse. I 1945 kom romanen Frende og varg, og i 1948 Blind kamp. For Dagen du gav oss (1950) fikk han Melsomprisen. Slapgard vant konkurransen om beste manus til Stiklestadspelet, men måtte se at arrangørene valgte å fortsette med Olav Gullvågs stykke. I 1961 gav han ut en biografi om dikteren Edin Holme.

Han var aktiv i den frilynde ungdomsrørsla, i målsaken, i avholdssaken, i fredsbevegelsen og som medlem av Bjørgvin bispedømmeråd. Han var aktiv i Norges Fredslag, var en periode formann i Noregs Mållag.

Slapgard mottok Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 1986.

Han var bestefar til NRK-journalisten og forfatteren Sigrun Slapgard. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Frederik Willem de Klerk (Sør-Afrikansk president)
1936 - 2021

Frederik Willem de Klerk (Sør-Afrika)

Sør-Afrikansk president, politiker, jurist

Født:
18. mars 1936 (88 år siden)

Døde:
11. november 2021 (85 år) (2 år siden)

Frederik Willem de Klerk var den sjuende og siste presidenten i Sør-Afrika i apartheid-tiden. Han var president fra september 1989 til mai 1994, da Nelson Mandela overtok som president. Han var leder for Nasjonalistpartiet fra februar 1989 til september 1997.

I løpet av de Klerks periode som president ble apartheid avskaffet i Sør-Afrika og han gikk inn i forhandlingene som førte til at alle landets borgere, inkludert den svarte majoriteten, fikk stemmerett og andre rettigheter på lik linje med de hvite. Dette førte til at de Klerk ble tildelt Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela i 1993. Han ble også tildelt Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen i 1991, Fyrsten av Asturias-prisen i 1992 og Mapungubwe-ordenen i gull i 2002.

Han var en av Mandelas visepresidenter fram til 1996. I 1997 trakk han seg helt ut av politikken. Wikipedia

85 år
Khalifah Bin Sulman al-Khalifah (Statsminister)
1935 - 2020

Khalifah Bin Sulman al-Khalifah (Bahrain)

Statsminister, politiker

Født:
24. november 1935 (88 år siden)

Døde:
11. november 2020 (85 år) (3 år siden)

Khalifah Bin Sulman al-Khalifah var statsminister i Bahrain fra 1970 til han døde i 2020.

Han var onkel kong Hamad ibn Isa al-Khalifah. Han ble statsminister i 1970, et år før Bahrain ble en selvstendig stat. Han ble utnevnt til statsminister av sin bror, emir Isa ibn Salman al-Khalifa.

Han var den lengst sittende statsministeren i verden som aldri har blitt valgt ut av folket. Han er kjent for å være det rikeste medlemmet av den herskende familien og han er en av de største handelsmennene i Bahrain. Wikipedia

77 år
Fridtjof Frank Gundersen (Politiker)
1934 - 2011

Fridtjof Frank Gundersen (Norge)

Politiker, professor

Født:
29. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
11. november 2011 (77 år) (12 år siden)

Fridtjof Frank Gundersen var en norsk jurist, professor og politiker for FrP. Han satt på Stortinget for partiet i 16 år (fra 1981 til 1985 og igjen fra 1989 til 2001).

Gundersen gjennomførte Forsvarets russiskkurs og ble cand. jur. fra Universitetet i Oslo (1961). Deretter gikk han på Utenriksdepartementets aspirantkurs. Fra sommeren 1965 var han tilknyttet Det juridiske fakultet ved UiO som universitetslektor. I 1973 ble han tildelt graden dr. juris. Doktoravhandlingen hans ble utgitt på Universitetsforlaget under tittelen Statlige handelsmonopoler og EF: konkurransebegrensninger i næringer underlagt statlige handelsmonopoler, og deres tilpasning til internasjonale traktater, ISBN 82-00-08922-3.

Ved Norges handelshøyskole i Bergen underviste han i spesialfaget norsk og internasjonal markedsrett. Der tiltrådte han også 1. januar 1975 stillingen som professor i rettsvitenskap og forble fra da av tilknyttet NHH, fra 1. januar 2002 som professor II.

Gundersens viktigste forskningsarbeider var innenfor EU-rett.

I begynnelsen av sin politiske karriere, fram til midten av 70-tallet, var Gundersen aktivt medlem i Høyre. Han var blant annet formann i Høyres «Tenkegruppe 99» fra 1966 til 1971 og medlem av Høyres politiske råd fram til 1975.

Gundersen satt på Stortinget i fire perioder. Han ble valgt inn på Fremskrittspartiets program som «uavhengig» og partiløs kandidat i 1981. I en av periodene var han en av fire FrP-representanter (sammen med Carl I. Hagen).

I 1985 kom han med boka «Fri og frank på Tinget», som handlet om hvordan han opplevde å bli valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Vinteren 2001 ble han vraket som Fremskrittspartiets førstekandidat i Akershus og havnet i konflikt med Carl I. Hagen. Like etter meldte han seg ut av partiet med begrunnelsen at han ikke lenger følte seg vel i stortingsgruppa. Bakgrunnen skal ha vært striden som oppstod i partiet høsten 2000, der partileder Hagen hadde beskyldt Gundersen og flere andre for illojalitet.

Gundersen markerte seg med hyppige innspill i norsk samfunnsdebatt både som politiker og som jussprofessor. Han var sterkt engasjert både i forsvarspolitikk og eldrepolitikk. Wikipedia

81 år
Helge Reiss (Skuespiller)
1928 - 2009

Helge Reiss (Norge)

Skuespiller

Født:
27. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
11. november 2009 (81 år) (14 år siden)

Helge Reiss var en norsk skuespiller som jobbet på Det nye teater i over 50 år, var med på morsomme kinofilmer (som Olsenbanden og Den siste Fleksnes) og TV-serier med store seertall som Hotel Cæsar. Han ga også stemme til flere tegnefilmer som Flåklypa Grand Prix. Mest kjent er han kanskje som Professor Drøvel i flere av TV-seriene om Brødrene Dal. Wikipedia

84 år
Lasse Sandberg (Tegneserieskaper)
1924 - 2008

Lasse Sandberg (Sverige)

Tegneserieskaper, illustratør, barnebokforfatter

Født:
17. februar 1924 (100 år siden)

Døde:
11. november 2008 (84 år) (15 år siden)

Lasse Sandberg var en svensk illustratør og barnebokforfatter. Han ble kjent for sitt samarbeid med ektefellen Inger Sandberg om en lang rekke bøker siden 1953.

Sandberg gikk på illustrasjonslinjen ved Anders Beckmans skola. I tillegg til illustrasjoner til ektefellens bøker, lagde han vitsetegninger til flere aviser. Wikipedia

87 år
Delbert Mann (Filmregissør)
1920 - 2007

Delbert Mann (USA)

Filmregissør, filmprodusent, fagforeningsperson

Født:
30. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
11. november 2007 (87 år) (16 år siden)

Delbert Martin Mann jr. var en amerikansk regissør.

Mann vant Oscar for beste regi med filmen Marty (1955). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

42 år
Samira Munir (Politiker)
1963 - 2005

Samira Munir (Norge)

Politiker

Født:
20. september 1963 (60 år siden)

Døde:
11. november 2005 (42 år) (18 år siden)

Samira Munir var en norsk politiker (H).

Munir, bystyrerepresentant i Oslo, var en uttalt kritiker av det hun så på som kvinneundertrykkelse i islamske miljøer, og hadde mottatt flere drapstrusler på grunn av sine standpunkter.

Munir omkom da hun ble påkjørt av toget mellom Rosenholm og Kolbotn stasjon 11. november 2005. Wikipedia

85 år
Keith Andes (Skuespiller)
1920 - 2005

Keith Andes (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
John Charles Andes

Født:
12. juli 1920 (104 år siden)

Døde:
11. november 2005 (85 år) (18 år siden)

John Charles Andes, bedre kjent som Keith Andes, var en amerikansk skuespiller og sanger. Han spilte i Broadway-musikalene Sjokoladesoldaten, Kiss Me, Kate og Wildcat. Andes spilte også i filmer som Utladning (1952), Tilbake til evigheten (1956), Forbudt kjærlighet (1957) og Somme jenter er slike (1958). Wikipedia

75 år
Yasir Arafat (Politiker)
1929 - 2004

Yasir Arafat (Palestina)

Politiker, bygningsingeniør, ingeniør

Født:
24. august 1929 (94 år siden)

Døde:
11. november 2004 (75 år) (19 år siden)

Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Kidwa al-Husseini, kjent som Yasir Arafat og med dekknavnet Abu Ammar, var en palestinsk leder. Han var formann i Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) og president i den palestinske selvstyremyndigheten (PNA), og kjempet utrettelig mot den israelske stat og for palestinsk selvråderett. Han brukte mye av sitt liv på å lede det sekulære, politiske partiet Fatah, som han dannet i 1959. Arafat var opprinnelig imot Israels eksistens, men modifiserte sin posisjon i 1988 da han aksepterte resolusjon 242 fra FNs sikkerhetsråd.

Arafat og hans bevegelse opererte fra flere arabiske land. På slutten av 1960-tallet og starten av 1970-tallet kjempet Fatah mot Jordan, i det som skulle bli en kortvarig konflikt. Arafat og Fatah ble presset ut av Jordan og inn i Libanon, hvor de var mål for Israels invasjoner i 1978 og 1982. Flertallet av det palestinske folket, uavhengig av politisk ideologi eller fraksjon, anså ham for å være en frihetskjemper og martyr som symboliserte deres nasjonale ønsker. Mange israelere så derimot Arafat som en terrorist på grunn av de mange angrepene hans gruppe begikk mot sivile.

Senere i karrieren deltok Arafat i en rekke forhandlinger med de israelske myndighetene, med sikte på å gjøre slutt på den flere tiår lange konflikten mellom Israel og PLO. Forhandlingene inkluderte Madridkonferansen i 1991, Oslo-avtalen i 1993 og Camp David-forhandlingene i 2000. Hans politiske rivaler, inkludert islamister og flere venstreorienterte PLO-medlemmer, anklaget ham ofte for å være korrupt eller for å være underdanig i sine forhandlinger, og i sine avtaler med de israelske myndighetene. I 1994 mottok Arafat Nobels fredspris sammen med Yitzhak Rabin og Shimon Peres for sine forhandlinger i Oslo. På denne tiden kom Hamas og andre paramilitære organisasjoner til makten og undergravde autoriteten som Fatah og Arafat hadde gjort krav på.

Sent i 2004, etter å ha vært innesperret i sitt hovedkvarter i Ramallah i over to år av den israelske armeen, ble Arafat syk og falt i koma. Arafat døde den 11. november 2004, i en alder av 75 år. Dødsfallet skapte stor sorg blant det palestinske folket, og det ble spekulert hyppig i media om potensielle dødsårsaker. Den eksakte dødsårsaken er fortsatt ukjent, og selv om legene snakket om idiopatisk trombocytopenisk purpura og skrumplever, ble det ikke foretatt noen obduksjon. Wikipedia

90 år
Heinz von Allmen (Alpinist)
1913 - 2003

Heinz von Allmen (Sveits)

Alpinist

Født:
10. august 1913 (110 år siden)

Døde:
11. november 2003 (90 år) (20 år siden)

Heinz von Allmen var en sveitsisk alpinist og langrennsløper. Wikipedia

79 år
Earle Meadows (Friidrettsutøver)
1913 - 1992

Earle Meadows (USA)

Friidrettsutøver, stavhopper

Født:
29. juni 1913 (111 år siden)

Døde:
11. november 1992 (79 år) (31 år siden)

Earle Meadows var en amerikansk friidrettsutøver som konkurrerte i stavsprang.

Meadows ble olympisk mester i stavsprang under OL 1936 i Berlin. Han vant med et hopp på 4,35 som var ny olympisk rekord med 4 centimeter. Japanerne Shuhei Nishida og Sueo Oe tok sølv og bronse begge med høyden 4,25

Medows forbedret verdensrekorden i stavsprang to ganger i 1937. 8. mai 1937 i Stanford hoppet han 4,48 og senere samme måned, 29. mai 1937 i Los Angeles, klarte han og Bill Sefton begge høyden 4,54. Wikipedia

81 år
Giannis Ritsos (Forfatter)
1909 - 1990

Giannis Ritsos (Hellas)

Forfatter, lyriker, dramatiker, oversetter, skribent

Født:
1. mai 1909 (115 år siden)

Døde:
11. november 1990 (81 år) (33 år siden)

Giannis Ritsos var en gresk forfatter og venstreorientert aktivist som var et aktivt medlem av den greske motstandsbevegelse under annen verdenskrig.

Ritsos var yngste sønn i en jordeierfamilie på halvøya Peloponnes. Det er kjent noen dikt fra ham allerede i så ung alder som åtte år. Familien sank ned i fattigdommen i hans ungdomsår. Moren døde da han var tolv år gammel. Dødsfall, sinnssykdom, økonomisk ruin og tuberkulose gjorte Ritsos' barndom meget tung, og skulle sette preg på hans forfatterskap.

I 1931 ble Ritsos medlem av Hellas' kommunistparti (KKE).

Han publiserte i 1934 Traktor, inspirert av Vladimir Majakovskijs futurisme. I 1935 kom Pyramidene; disse to verkene søkte å finne en balanse mellom fremtidstro grunnet i det kommunistiske ideal, og personlig fortvilelse.

Det viktige diktet Epitaphios kom i 1936. Samme år kom den høyreorienterte Ioannis Metaxas til makt, og under hans diktatur ble Epitaphios brent offentlig ved foten av Akropolis i Athen. Ritsos svarte med å slå inn på en ny retning i sin diktning, med Min søsters sang (1937) og Vårens symfoni (1938).

Ritsos regnes av noen som en av de fire største greske forfattere på 1900-tallet, sammen med Kostis Palamas, Giorgos Seferis og Odysseus Elytis. Den franske dikter Louis Aragon kalte ham samtidens største dikter. Han ble ni ganger foreslått for Nobels litteraturpris. Da han vant Lenins fredspris erklærte han at den betød mer for ham enn å vinne Nobelprisen.

Hans diktning ble flere ganger forbudt i Hellas fordi den var så venstreorientert. Hans viktigste verker var Traktor (1934), Pyramider (1935), Epitaf (1936) og Vigilie (1941–1953).

Ritsos skrev for det meste dikt av politisk innhold, for å fremme kommunismen gjennom sin kunst. Av de få unntakene fra denne regel er Måneskinnssonaten.

Kyriakos Chrysostomidis har utigitt et utvalg av Ritsos' dikter i norsk oversettelse. Wikipedia

45 år
Red Byron (Racerfører)
1915 - 1960

Red Byron (USA)

Racerfører

Født:
12. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
11. november 1960 (45 år) (63 år siden)

Robert «Red» Byron var en NASCAR-fører som hadde stor suksess i sportens tidlige år. Han vant NASCARs første organiserte løp i 1948, og sitt første Strictly Stock-løp (forløper til dagens Nextel Cup) i 1949. Wikipedia

86 år
Wolfgang Wenzel Haffner (Politiker)
1806 - 1892

Wolfgang Wenzel Haffner (Norge)

Politiker, marineoffiser

Født:
23. november 1806 (217 år siden)

Døde:
11. november 1892 (86 år) (131 år siden)

Wolfgang Wenzel Haffner var en norsk marineoffiser og statsråd.

Haffner tjenestegjorde i marinen fra 1824 til 1839, hvoretter han ble kronprins Oscars (den senere kong Oscar IIs) og hans søskens privatlærer i 9 år. Fra 1848 til 1861 fortsatte Haffner sin militære karriere, og ble kommandør. Han var deretter marineminister fra 1861 til 1869, i Frederik Stangs regjering. Han trakk seg fra embetet etter mistillit fra Stortinget. Haffner var den første norske statsråden som har trukket seg på grunn av et mistillitsvotum.

I forbindelse med overgangen mellom regjeringen Selmer og regjeringen Schweigaard i 1884 var Haffner konstituert som Norges statsminister i Stockholm fra 21. mars til 3. april 1884. Wikipedia

<<
11. November
>>