Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Januar

Om dagen

5. Januar er dag 5 i 2024, og er i uke 1. Det er 361 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 5. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

51 år siden

1973: Bruce Springsteen gir ut sitt første album «Greetings from Asbury Park»

Greetings from Asbury Park, N.J. er Bruce Springsteens debutalbum og ble utgitt 5. januar 1973. Albumet solgte omtrent 25 000 utgaver det første året etter utgivelsen. Sangen «Blinded by the Light» fra albumet ble senere spilt inn av Manfred Mann's Earth Band, og deres versjon kom på 1.-plass på Billboard Hot 100-listen i februar 1977. Wikipedia
123 år siden

1901: Avisen Østlendingen utkommer for første gang

Østlendingen er en avis som utkommer i Elverum i Hedmark.

Den er lokalavis for Østerdalen, Solør, Glåmdalen, samt Trysil og Engerdal. Østlendingen utgis som morgenavis seks dager i uken. Avisen kom med sitt første nummer 5. januar 1901. Avisa eies i dag 67,21 prosent av Amedia, mens de resterende prosentene eies av større og mindre aksjonærer. Wikipedia
211 år siden

1813: Danmark blir erklært bankerott etter enorme utgifter i forbindelse med Napoleonskrigene

Danmarks enorme utgifter i forbindelse med Napoleonskrigene medførte at staten fra 1807 lot trykke opp store mengder pengesedler, noe som førte til en inflasjon man ikke klarte å kontrollere. Myntenheten rigsdaler ble utstedt av den statseide kurantbanken. I 1813 var situasjonen blitt så uholdbar at nye grep måtte tas for å gjenopprette tilliten til pengene.

Statsbankerotten ble den folkelige betegnelse på pengereformen som ble innført i Danmark-Norge den 5. januar 1813. Wikipedia

Fødsler

33 år
Tremaine Stewart (Fotballspiller)
1988 - 2021

Tremaine Stewart (Jamaica)

Fotballspiller

Født:
5. januar 1988 (36 år siden)

Døde:
18. april 2021 (33 år) (3 år siden)

Tremaine Stewart var en jamaicansk fotballspiller.

Han spilte for Aalesunds Fotballklubb fra 2012 til 2014, og ble stort sett benyttet på høyrekanten. Stewart ble hentet til Aalesunds Fotballklubb fra Portmore United for en overgangssum som ble rapportert å være omkring 7-10 millioner norske kroner. Stewart ble beskrevet som en kjapp teknisk frisparkspesialist. Stewart spilte til sammen 46 obligatoriske kamper for Aalesunds Fotballklubb, og scoret ti mål.

Stewart døde i 2021, 33 år gammel, etter å ha kollapset under en kamp på Jamaica. Wikipedia

42 år
Kjersti Buaas (Snøbrettkjører)
1982

Kjersti Buaas (Norge)

Snøbrettkjører

Fullt navn / Fødenavn:
Kjersti Østgaard Buaas

Født:
5. januar 1982 (42 år)

Kjersti Østgaard Buaas er en norsk snøbrettkjører som representerer Vassfjellet Snowboardklubb. Hun fikk en 4.-plass i Vinter-OL 2002 i Salt Lake City, USA. Hun vant en bronsemedalje i Vinter-OL 2006 i Torino, Italia. Buaas er utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right To Play.

Hun har vært utøver på det norske landslaget siden 1999. Wikipedia

43 år
Gabriel Moro (Forfatter)
1981

Gabriel Moro (Norge)

Forfatter, redaktør, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gabriel Michael Vosgraff Moro

Født:
5. januar 1981 (43 år)

Gabriel Michael Vosgraff Moro er en norsk forfatter, kritiker, redaktør og tidligere kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival.

Moro er oppvokst i Bærum, Sveits og Tønsberg. Han har gått på Steinerskolen i Vestfold og studert journalistikk og litteraturvitenskap i Oslo. Moros første bok, 365 dager med Ludwig Wittgenstein, ble utgitt på Solum Forlag i 2003. Det er en biografisk og filosofisk innføring om den østerrikske filosofen Ludwig Wittgenstein, skrevet da Moro var 18 år gammel. Hans skjønnlitterære debut kom i 2005 med romanen Autobahn på Aschehoug forlag, en modernistisk inspirert roman med en «stream of consciousness»-aktig fortellerstil. I 2009 utga Moro Der lyset slipper inn, en roman om den historiske karakteren Don Gabriel Moro som levde på begynnelsen av 1500-tallet i Venezia, og om opprettelsen av verdens første jødiske ghetto. Boken fikk svært god mottagelse og ble av flere kritikere karakterisert som et litterært gjennombrudd . Romanen ble nominert til Ungdommens kritikerpris for 2009, og er også utgitt i Italia. Moro utga i 2015 De forvandlede, en tegnet intervjubok med ti internasjonalt anerkjente forfattere, blant bidragsyterne er J.M. Coetzee, Joyce Carol Oates og Karl Ove Knausgård.

Moro har vært litteraturkritiker i flere aviser, blant annet Morgenbladet, VG og Littkritikk.no. Fra 2004 til 2008 var han med i redaksjonen til litteraturnettstedet www.jung.no og redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Nordahl & Eftf., som nå er nedlagt.

Moro var fra 2010 til 2014 redaktør i Norges største litterære tidsskrift, Bokvennen litterært magasin. Tidsskriftet ble i 2010 kåret til «Årets tidsskrift» i Norge og i 2011 til «Årets Kulturtidsskrift i Norden». I 2016 kom han tilbake som redaktør i Bokvennen sammen med forfatter Brynjulf Jung Tjønn for å drive tidsskriftet videre som avis under det nye navnet BLA (Bokvennen Litterær Avis). Avisens hovedmålsetting er å være et forum for litteraturkritikk og essayistikk.

I perioden 2011 til 2012 var Moro kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, Nordens største litteraturfestival. Wikipedia

59 år
Patrik Sjöberg (Friidrettsutøver)
1965

Patrik Sjöberg (Sverige)

Friidrettsutøver

Født:
5. januar 1965 (59 år)

Patrik Sjöberg er en tidligere svensk høydehopper.

Sjöberg er innehaver av europarekorden med 2,42 m som også var verdensrekord i over et år. Han satte ny verdensrekord i Stockholm 30. juni 1987 da han hoppet én centimeter høyere enn Igor Paklins to år gamle rekord på 2,41. Dette resultatet gir ham andreplass på listen over tidenes fremste høydehoppere, han er bare slått av kubaneren Javier Sotomayor, som har verdensrekorden med 2,45. I 1985 ble han tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje.

Sjöberg har senere innrømmet bruk av kokain, men dette var etter endt friidrettskarriere. Wikipedia

74 år
Halvdan Sivertsen (Musiker)
1950

Halvdan Sivertsen (Norge)

Musiker, politiker, sanger, gitarist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Halvdan Johannes Sivertsen

Født:
5. januar 1950 (74 år)

Halvdan Johannes Sivertsen er en norsk visesanger og låtskriver. Han er født i Tromsø, men oppvokst og bor i Bodø. Han har vunnet seks Spellemannpriser (to av dem med Gitarkameratene) og fått Nordland fylkes kulturpris (2000).

Sivertsen er også kjent fra barneprogrammet Labbetuss som gikk på NRK-TV i store deler av 80-tallet. Han har siden 80-tallet vært ofte å se som gjest i diverse programmer på TV.

Sivertsen ble etter kommunestyrevalget 1987 valgt inn Bodø Bystyre for Bodø Sosialistisk Venstreparti, selv om han stod på 43.-plass på lista. Han stilte aldri på møtene, men fikk ikke fritak fra vervet.

«Kjærlighetsvisa» ble i juli 2008 kåret til tidenes nordnorske sommerlåt. Nesten en tredjedel av SMS-stemmene gikk til «Kjærlighetsvisa». Kåringen ble avholdt av Avisa Nordland og Radio 3 Bodø.

Våren 2012 medvirket Sivertsen i programserien Hver gang vi møtes på TV 2 sammen med seks andre artister som blant annet Øyvind Sauvik (Vinni). Han fremførte Sommerfuggel i vinterland sammen med Øyvind Sauvik under Minnemarkeringen i Oslo 22. juli 2012.

Sivertsen er etterkommer av Carl Johan Gerss. Wikipedia

78 år
Diane Keaton (Skuespiller)
1946

Diane Keaton (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, fotograf, filmprodusent, sanger, music video director, komiker, skribent,

Fullt navn / Fødenavn:
Diane Hall

Født:
5. januar 1946 (78 år)

Diane Keaton er en amerikansk filmskuespiller, regissør og filmprodusent. Wikipedia

80 år
Ørnulf Opdahl (Kunstmaler)
1944

Ørnulf Opdahl (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
5. januar 1944 (80 år)

Ørnulf Opdahl er en norsk billedkunstner, som nå er bosatt på Godøy i Giske kommune like utenfor Ålesund. Studier av figurer og landskaper i malerier og litografier står sentralt i arbeidene til Opdahl, og særlig arbeidene med kystlandskaper har gitt Opdahl omtale som en stor romantiker i norsk samtidskunst.

Kunstnerens meritter omfatter en lang rekke kollektiv- og separatutstillinger i inn- og utland, samt oppkjøp av de fleste faste, offentlige kunstsamlingene.

Opdahl har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og fra Statens kunstakademi, hvor han senere, i årene 1985–92, var professor. Wikipedia

66 år
Eystein Eggen (Forfatter)
1944 - 2010

Eystein Eggen (Norge)

Forfatter, filolog

Født:
5. januar 1944 (80 år siden)

Døde:
19. oktober 2010 (66 år) (13 år siden)

Eystein Eggen var en norsk forfatter og filolog.

Han var sønnesønn av lokalhistorikeren Eystein Eggen og nevø av Arnljot Eggen. På morssiden var han i slekt med blant andre Jonas Lie og flere landssvikdømte, noe han har gjort rede for i boken Gutten fra Gimle (1993).

Eggen publiserte i 1969 artikkelen «Knut Hamsuns vei til fascismen» i Edda, Norsk tidsskrift for litteraturvitenskap, og senere to artikler om Olav Aukrust, en av dem i tidsskriftet Samtiden der Eggen tok til orde for at det kunne være nazisme i Aukrusts diktning og det selv om han døde elleve år før den tyske okkupasjonen.. Nest etter ætten var erfaringene fra Norges landbrukshøgskole og Norges Bygdeungdomslag hovedgrunnlaget for at Eggen i 1993 kunne gi ut Gutten fra Gimle, en skildring av egen oppvekst som NS-barn.

Biografien Agnar Mykle – en dikterskjebne (1994) bygde på personlig kjennskap til Mykle, som var Eggens svigerfar. Som romanforfatter debuterte Eggen med Generalen 1996. Boken tar utgangspunkt i Carl Gustav Fleischers skjebne under annen verdenskrig. Deretter kom middelalderromanene Hov i 1997 og To konger i 1999.

Eggen ble utnevnt til statsstipendiat i 2003. To år tidligere var det fra Stortingets talerstol blitt hevdet av Arbeiderpartiet at Eggen var «et symbol på en hel generasjon». Han hadde frontet frem beklagelsen av den uforskyldte «skygge» over NS-barnas liv, som enstemmig var blitt avgitt i anledning av krigsjubileet i 1995. Fremskrittspartiets Karin S. Woldseth reiste samtidig spørsmålet om hvorvidt Eggen var «diskriminert av norsk kulturliv grunnet hans foreldres NS-bakgrunn, hvis det skulle være tilfelle er det meget bekymringsfullt og alvorlig». Regjeringen Bondevik II begrunnet utnevnelsen med at «Eystein Eggen har gjennom verksemda si gjort mykje for å kasta lys over den vanskelege stillinga for NS-barna i det norske samfunnet.»

Boka Gutten fra Gimle ble i 2015 kåret til en av de ti mest betydningsfulle norske bøkene om andre verdenskrig av en jury under Norsk sakprosafestival. Wikipedia

80 år
Eirin Faldet (Politiker)
1944

Eirin Faldet (Norge)

Politiker

Født:
5. januar 1944 (80 år)

Eirin Faldet er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1985 og gjenvalgt fem ganger, i 1989, 1993, 1997, 2001 og 2005. Faldet var fra 2001 til 2009 1. varapresident i Stortinget. I februar 2008 varslet hun at hun ikke ville søke gjenvalg i 2009, og hennes sjette periode ble dermed hennes siste. Faldet kommer opprinnelig fra Trysil. Wikipedia

83 år
Hayao Miyazaki (Filmregissør)
1941

Hayao Miyazaki (Japan)

Filmregissør, animatør, mangaartist, manusforfatter, filmklipper, filmprodusent, sangtekstforfatter, illustratør

Født:
5. januar 1941 (83 år)

Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, født 5. januar 1941 i Tokyo) er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper.

Miyazaki begynte å arbeide med animasjonsfilm allerede i 1963 og har siden vært med på et stort antall filmer. Han er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli og en av de aller fremste innen animasjonsfilm med ansvar for flere svært populære filmer i anime-sjangeren. Han har også lagd en lengre tegneserie i manga-stil, Nausicaä – prinsessen fra vindens dal, som har blitt hyllet av både kritikere og publikum.

I 2002 vant Miyazaki en Oscar-pris for beste animasjonsfilm med sin kjempesuksess Chihiro og heksene. Ellers har han blant annet regissert Min nabo Totoro (1988), Prinsesse Mononoke (1997) og Det levende slottet (norsk premiere 5. oktober 2005).

Mange av Miyazakis filmer tar opp menneskenes forhold til natur og teknologi og konflikten mellom ambisjoner og grådighet. Temaene natur, økologi og forurensning blir berørt i både Min nabo Totoro, Prinsesse Mononoke og Chihiro og heksene. Figurene er ofte ikke ensidig onde eller gode, men har sammensatte personligheter. Filmene har et pasifistisk preg hvor tilgivelse ofte står i sentrum, og det er sjelden at antagonistene blir utsatt for hevn eller egentlig straffet for sine handlinger. Andre særtrekk er kvinnelige hovedpersoner, kompliserte maskiner og flymaskiner av forskjellig slag. Wikipedia

79 år
Jan Eilef Rivelsrud (Forretningsdrivende)
1940 - 2019

Jan Eilef Rivelsrud (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
5. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
28. september 2019 (79 år) (4 år siden)

Jan Eilef Rivelsrud var en norsk forretningsmann. Han grunnla i 1975 hotellkjeden Rica sammen med sin svoger prins Carl Bernadotte. Han var inntil 2011 styreleder i Rica Hotels AS.

Kong Harald utnevnte i 2006 Rivelsrud til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sitt arbeid med å bygge opp Rica-kjeden.

Prinsesse Kristine Bernadotte (1932–2014) var hans eldre søster. Wikipedia

93 år
Robert Duvall (Skuespiller)
1931

Robert Duvall (USA)

Skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Selden Duvall

Født:
5. januar 1931 (93 år)

Robert Selden Duvall er en amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Mac Sledge i filmen Sangen om livet (1983). Duvall har også spilt i filmer som Gudfaren (1972), Apokalypse nå! (1979), Sling Blade (1996), The Gingerbread Man (1998), Deep Impact (1998), Gone in 60 seconds (2000) og Open Range (2003). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

51 år
Zulfikar Ali Bhutto (President)
1928 - 1979

Zulfikar Ali Bhutto (Pakistan)

President, statsminister, politiker, advokat

Født:
5. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
4. april 1979 (51 år) (45 år siden)

Zulfiqar Ali Bhutto var Pakistans president fra 1971 til 1973, og statsminister fra 1973 til 1977.

I september 1977 ble Bhutto arrestert for å ha beordret et drap på en politisk motstander i 1974. Bhutto hevdet at påstandene var usanne, men ved domstolen i Lahore ble Bhutto funnet skyldig og dømt til døden. Høyesterett opprettholdt dommen med flertallet 4-3, og til tross for internasjonale protester ble Bhutto henrettet ved hengning i april 1979. Ali var far til senere statsminister Benazir Bhutto. Wikipedia

93 år
Walter Mondale (Politiker)
1928 - 2021

Walter Mondale (USA)

Politiker, jurist, diplomat, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Frederick Mondale

Født:
5. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
19. april 2021 (93 år) (3 år siden)

Walter Frederick «Fritz» Mondale var en norskættet amerikansk politiker og medlem av Democratic-Farmer-Labor Party. Han hadde utdannelse som jurist. Mondale var USAs 42. visepresident 1977–1981 under president Jimmy Carter. Wikipedia

95 år
Harald Maartmann (Langrennsløper)
1926 - 2021

Harald Maartmann (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Rolf Maartmann

Født:
5. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
1. januar 2021 (95 år) (3 år siden)

Harald Rolf Maartmann var en norsk tidligere langrennsløper som gikk for Idrettslaget Heming i Oslo. Han ble norgesmester på 17 km og 50 km i Norgesmesterskapet på ski 1950, var på Akers lag som tok sølv på 4 x 10 km stafett i NM i 1949, og tok bronse på 50 km i NM i 1951 og NM i 1952. I 1950 i Lake Placid ble han nummer 5 på 50 km og nummer 7 på 18 km. Han kom på 8.-plass på 50 km i vinter-OL 1952 i Oslo.

I 1952-53 var han forstmann i Oregon i USA. Hans far var fotballspilleren Rolf Maartmann (1887–1941). Wikipedia

90 år
Jane Wyman (Skuespiller)
1917 - 2007

Jane Wyman (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Sarah Jane Mayfield

Født:
5. januar 1917 (107 år siden)

Døde:
10. september 2007 (90 år) (16 år siden)

Jane Wyman var en amerikansk skuespillerinne.

Wyman brukte fødselsdatoen 4. januar 1914 fra starten av sin Hollywood-karriere for å fremstå som eldre enn hun var. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Belinda McDonald i filmen Johnny Belinda (1948). På 1980-tallet var Wyman kjent for rollen som det manipulerende familieoverhodet Angela Channing i såpeoperaen Falcon Crest. Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame, for sin innsats innen film og TV-underholdning.

Wyman var gift fire ganger, blant annet med skuespiller, senere president, Ronald Reagan fra 1940 til 1948. Hun var gift med samme mann, Fred Karger, to ganger, fra 1952 til 1955 og fra 1961 til 1965. Wikipedia

45 år
George Reeves (Skuespiller)
1914 - 1959

George Reeves (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
George Keefer Brewer

Født:
5. januar 1914 (110 år siden)

Døde:
16. juni 1959 (45 år) (64 år siden)

George Reeves (virkelig navn: George Keefer Brewer, senere George Bessolo, født 5. januar 1914, død 16. juni 1959) var den andre skuespilleren som gestaltet Superman på film. De to filmseriene med Kirk Alyn var en formidabel suksess, og man ønsket nå å videreføre skikkelsen på det nye mediet: TV. I 1951 besluttet man derfor å lage en pilotepisode som skulle vises på kino og som skulle være en forløper for den kommende TV-serien. Det hadde vært naturlig å spørre Kirk Alyn igjen, men han ble ikke spurt – og følte seg såret og forbigått. Valget falt på George Reeves, en skuespiller som hadde hatt en lovende start, men som hadde fått dårligere og dårligere B-filmroller og som nå var klar for bånn av bøtta: TV. Wikipedia

88 år
Chrix Dahl (Kunstmaler)
1906 - 1994

Chrix Dahl (Norge)

Kunstmaler, illustratør, grafiker, frimerkekunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Axel Dahl

Født:
5. januar 1906 (118 år siden)

Døde:
16. juni 1994 (88 år) (29 år siden)

Christian Axel «Chrix» Dahl var en norsk grafiker, maler, illustratør og avistegner, kjent som illustratør for en rekke utgivelser. Wikipedia

79 år
C.J. Hambro (Politiker)
1885 - 1964

C.J. Hambro (Norge)

Politiker, journalist, redaktør, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Joachim Hambro

Født:
5. januar 1885 (139 år siden)

Døde:
15. desember 1964 (79 år) (59 år siden)

Carl Joachim Hambro var en norsk pressemann og politiker (H). Han var journalist og sjefredaktør i Morgenbladet i mesteparten av sitt yrkesliv. C.J. Hambro var kjent som en effektiv taler og retoriker, og regnes som Norges fremste parlamentariker i første halvdel av 1900-tallet.

Han var innvalgt på Stortinget fra Oslo 1919–1957, stortingspresident 1926–1933 og 1935–1945, parlamentarisk leder 1926–1957 samt formann i Høyres sentralstyre 1926–1934 og 1950–1954. Hambro organiserte evakueringen av stortingsrepresentantene, regjeringen og kongefamilien ut av hovedstaden da Tyskland invaderte landet den 9. april 1940, og han var videre den som utformet Elverumsfullmakten.

Han markerte seg som en kunnskapsrik, men tildels kontroversiell, politiker. Han var hele livet en sterk motstander av totalitære ideologier og deres anførere. Wikipedia

74 år
Sophus Bugge (Språkforsker)
1833 - 1907

Sophus Bugge (Norge)

Språkforsker, universitetslærer, litteraturkritiker, runologist, litteraturhistoriker

Født:
5. januar 1833 (191 år siden)

Døde:
8. juli 1907 (74 år) (116 år siden)

Elseus Sophus Bugge var en norsk språkforsker og folklorist som særlig beskjeftiget seg med norrøne språk og norrøn litteratur, men også med runologi. Han var Norges første professor i sammenlignede indoeuropeisk språkvitenskap.

I dag huskes han særlig for sine arbeider med Den yngre og eldre Edda. Wikipedia

65 år
Jens Zetlitz Kielland (Kunstmaler)
1816 - 1881

Jens Zetlitz Kielland (Norge)

Kunstmaler, forretningsdrivende

Født:
5. januar 1816 (208 år siden)

Døde:
7. januar 1881 (65 år) (143 år siden)

Jens Zetlitz Kielland var en norsk konsul og kunstner. Han var direktør for Stavanger Sparebank og visekonsul for Portugal fra 1837. Han levde hovedsakelig som rentenist, mens han drev med maling, musikk og utskjæring i elfenben.

Farfar til Jens var Gabriel Schanche Kielland, mens faren var Jacob Kielland (1788–1863). Morfar var Jens Zetlitz og moren het Axeliane Christine Kielland (1792–1855).

Jens Zetlitz Kielland var gift med Christiane (Janna) Kielland, født Lange. Sammen hadde de åtte barn: Jacob Kielland, Kitty Kielland, Alexander Kielland, Axel Christian Kielland, Axeliane Christine Holm, Tycho Kielland, Dagmar Skavland og Jens Zetlitz Kielland. Jens var bestefar til Jens Zetlitz Monrad Kielland.

Han er representert i Stavanger Museums faste samlinger (nå del av MUST) med bildet Fjordlandskap. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Annasif Døhlen (Billedhugger)
1930 - 2021

Annasif Døhlen (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Sofie Døhlen

Født:
23. juni 1930 (93 år siden)

Døde:
5. januar 2021 (90 år) (3 år siden)

Annasif Døhlen (tidligere Anna Sofie Døhlen; født 23. juni 1930 i Stavanger, død 5. januar 2021) var en norsk billedhugger. Hun er kjent som skulptøren bak skimonumentet over kong Olav V ved Holmenkollanleggene i Oslo.

Døhlen var datter av overlege Herman Døhlen (1902–91) og billedhugger Aimée Helen Collett Bang (1904–2002). Hun gikk først ett år ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og tok så utdannelse ved Statens kunstakademi (1955–58), som elev av Per Palle Storm. Deretter studerte hun i 1959 ett år ved École Nationale des Beaux-Arts i Paris.

Døhlen debuterte på Høstutstillingen i 1956. Siden dette laget hun en rekke portrettbyster, bronserelieffer og skulpturer. Hun er kjent som representant for en «klassisk» linje, med figurative skulpturer. Kunstverkene har vekslet mellom en tradisjonell og en ekspresjonistisk framstilling. Statuen «Ikaros» (1965), som er plassert på Huk i Oslo, er laget i en ekspresjonistisk stil, mens «Mor og barn»-statuen (1976) på Dikemark sykehus er mer tradisjonell.

I 1976 vant Døhlen konkurransen om et skimonument i Holmenkollen. Hennes konkurransebidrag var en tolkning av kong Olav V på ski sammen med hunden «Troll». Statuen fikk navnet «Skiglede», og ble avduket av kong Olav selv i 1984. Døhlen vant i 2003 en rettssak mot firmaet Candy Design AS, der firmaet ble dømt for å ha plagiert statuen.

Døhlen laget også en rekke «Mor og barn»-grupper, minnesmerker og helfigurs barneportretter. Eksempelvis har verket «Søsken» fått plass i både Fredrikstad, Lillehammer og ved Bjerke videregående skole på Linderud i Oslo. I Todalen finnes verket «Vangsgutane». Annasif Døhlen er representert i både Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet. Wikipedia

67 år
Guri Ingebrigtsen (Politiker)
1952 - 2020

Guri Ingebrigtsen (Norge)

Politiker, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Guri Helene Ingebrigtsen

Født:
19. mai 1952 (72 år siden)

Døde:
5. januar 2020 (67 år) (4 år siden)

Guri Helene Ingebrigtsen var en norsk lege og politiker (Ap). Hun var politisk rådgiver for den norske sosial- og helseministeren i 1996 og 1996–1997, og minister i det samme departementet i perioden 2000–2001 i den første regjeringen Stoltenberg.

I 1970-årene var hun medlem av AKP(m-l). I 1986 arbeidet hun som hjelpearbeider i Afghanistan. I to perioder (1999–2007) var hun ordfører i Vestvågøy kommune i Nordland. Ingebrigtsen døde den 5. januar 2020 etter langvarig sykdom. Wikipedia

91 år
Bjørn Unneberg (Politiker)
1928 - 2020

Bjørn Unneberg (Norge)

Politiker, dommer

Født:
23. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
5. januar 2020 (91 år) (4 år siden)

Bjørn Unneberg var en norsk politiker (Sp) og jurist.

Han satt på Stortinget fra Akershus 1969–1977, og var leder av Justiskomiteen den siste perioden. Statssekretær Samferdselsdepartementet 28. august 1963 – 25. september 1963. Han var sorenskriver på Eidsvoll 1977-1997. Unneberg var noe av en partiideolog på 1970-tallet, noe som gjenspeiler seg i bøkene han skrev. Han var talsmann for populismen, som han også kalte grønn sosialisme. Wikipedia

86 år
Jerry Van Dyke (Skuespiller)
1931 - 2018

Jerry Van Dyke (USA)

Skuespiller, komiker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jerry McCord Van Dyke

Født:
27. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
5. januar 2018 (86 år) (6 år siden)

Jerry McCord Van Dyke var en amerikansk skuespiller, musiker og komiker. Han var den yngre broren til Dick Van Dyke. Van Dyke debuterte som tv-skuespiller på «The Dick Van Dyke Show» med flere gjesteopptredener som Rob Petries bror Stacey. Wikipedia

87 år
Trygve Goa (Billedkunstner)
1925 - 2013

Trygve Goa (Norge)

Billedkunstner, kunstkritiker, kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Sterner Goa

Født:
10. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
5. januar 2013 (87 år) (11 år siden)

Trygve Sterner Goa var en norsk billedkunstner, grafiker, tegnelærer og intendant ved Haugesund Billedgalleri. Han er kjent både som kunstner og for å ha bygd opp Haugesund Billedgalleri.

Goa vokste opp som yngste i en søskenflokk på tre. Han studerte jus i Oslo fra 1945 til 1948 og fulgte også forelesninger i kunsthistorie. I Oslo var han en del av kunstnermiljøet, sammen med blant andre Gunnar S. Gundersen, Ludvig Eikaas og Tor Hoff.

På femtitallet vendte Goa tilbake til hjembyen Haugesund. Han var gift med Marit Gjermundsen. I Haugesund ble han raskt en aktiv skikkelse i Haugesunds Kunstforening, og han var styreleder i kunstforeningen fra 1968 til 1971.

Som kunstner var Goa selvlært. Debuten var på Vestlandsutstillingen i 1952, med linosnittet «Flyktninger». I debutarbeidet var han påvirket av tyske ekspresjonister, samt den danske kunstneren Palle Nielsen. Etter debuten deltok han på Vestlandsutstillingen nesten hvert år fram til 1996. Han hadde flere separatutstillinger, både i hjembyen og i Oslo og Stavanger.

Kunstkritiker Trond Borgen har karakterisert Goa på følgende måte: «Få kan som han håndtere linoplatens muligheter til å skape slående billeduttrykk – som linosnitter har han knapt sin make her i landet. Han er en forenklingens mester som i sine bilder sier mye nesten uten å trenge å si noe».

Goa laget relativt få arbeid. Han er innkjøpt til Nasjonalgalleriet og til Tama Art Museum i Tokyo, og også til Ystads Konstmuseum i Sverige, Stavanger kunstmuseum, Historisk museum i Bergen og Haugesund Billedgalleri. I 1997 fikk han arbeidsstipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.

Haugesund Billedgalleri ble opprettet som museum og kommunal institusjon i 1973. I nesten tjue år var Goa leder av museet, fra 1973 til 1992. I 2004 fikk Goa Haugesund kommunes ærespris, «De fykende måker». Wikipedia

82 år
Roy Jenkins (Politiker)
1920 - 2003

Roy Jenkins (Storbritannia)

Politiker, forfatter, historiker, skribent, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Harris Jenkins

Født:
11. november 1920 (103 år siden)

Døde:
5. januar 2003 (82 år) (21 år siden)

Roy Harris Jenkins var en britisk sosialdemokratisk politiker og president i Europakommisjonen fra 1977 til 1981. I Jenkins' presidentperiode ble det europeiske monetære system (1979), med regne- og valutaenheten ECU, euroens forløper, innført. Jenkins var i 1981 med på å danne det kortvarige sosialdemokratiske partiet, da han sammen med Shirley Williams, David Owen og William Rogers forlot Labour på grunn av partiets kraftige venstredreining. Roy Jenkins ble i 1972 tildelt Karlsprisen. Wikipedia

81 år
G. E. M. Anscombe (Filosof)
1919 - 2001

G. E. M. Anscombe (Storbritannia)

Filosof, teolog, oversetter, skribent, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe

Født:
18. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
5. januar 2001 (81 år) (23 år siden)

Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe var en britisk analytisk filosof og teolog. Hun studerte under Ludwig Wittgenstein og ble etter hans død en autoritet på og oversetter og medutgiver av hans verker. Wikipedia

62 år
Sonny Bono (Produsent)
1935 - 1998

Sonny Bono (USA)

Produsent, sanger, skuespiller, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Salvatore Phillip Bono

Født:
16. februar 1935 (89 år siden)

Døde:
5. januar 1998 (62 år) (26 år siden)

Salvatore Philip Bono var en amerikansk sanger, skuespiller og politiker.

Sonny gikk på high school i Inglewood i California. Han innledet sin karriere i musikkindustrien som en altmuligmann for Phil Spector tidlig på 1960-tallet.

I årene 1964 til 1975 var han gift med Cher og de utgjorde sammen duoen Sonny & Cher som hadde en av sine største hits med sangen I Got You Babe. I 1969 fikk de datteren Chastity, og de laget en film med det samme navnet. Etter skilsmissen og oppløsning av duoen, gjorde han et mislykket forsøk på solokarrière. Utover på 1980-tallet hadde han en del vellykkede jobber som skuespiller, blant annet i John Waters Hairspray.

Bono innledet senere en politisk karriere for Det republikanske parti og var først ordfører i Palm Springs i California, og satt deretter i Representantenes hus som representant fra sitt distrikt i California fra 3. januar 1995 og fram til sin død.

Sonny Bono omkom i en ski-ulykke 5. januar 1998. Wikipedia

73 år
André Franquin (Tegneserieskaper)
1924 - 1997

André Franquin (Belgia)

Tegneserieskaper, manusforfatter, animatør

Født:
3. januar 1924 (100 år siden)

Døde:
5. januar 1997 (73 år) (27 år siden)

André Franquin var en belgisk tegneserieskaper, kjent for å ha skapt tegneseriekarakterene Viggo (Gaston Lagaffe) og Spiralis (Marsupilami), og var i lang tid ansvarlig for tegneserien Sprint (Spirou et Fantasio) i den perioden som anses å være seriens storhetstid. Wikipedia

56 år
Charles Mingus (Jazzmusiker)
1922 - 1979

Charles Mingus (USA)

Jazzmusiker, pianist, komponist, orkesterleder, dirigent, bassist, musiker

Født:
22. april 1922 (102 år siden)

Døde:
5. januar 1979 (56 år) (45 år siden)

Charles Mingus var en USA-amerikansk jazz-bassist, komponist, bandleder og av og til pianist. Mingus hadde foreldre av svensk/afrikansk og kinesisk/afro-amerikansk opprinnelse og er også kjent for sitt engasjement mot rasisme.

Mingus turnerte på 1940-tallet med blant andre Louis Armstrong, før han slo seg ned i New York fra 1950-tallet og spilte med musikere som sin barndoms inspirasjonskilde Duke Ellington og for øvrig Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell og Art Tatum. Som bandleder var Mingus en pådriver for kollektiv improvisasjon fremfor individuelle soloer i sine band utover 1950-tallet og videre.

Mingus ble posthumt tildelt en «Grammy Lifetime Achievement Award» i 1997. Wikipedia

66 år
Elling M. Solheim (Lyriker)
1905 - 1971

Elling M. Solheim (Norge)

Lyriker

Født:
17. januar 1905 (119 år siden)

Døde:
5. januar 1971 (66 år) (53 år siden)

Elling Martinsen Solheim var en dikter med røtter i Ringeriksregionen.

Ringeriksdikteren Elling M. Solheim ble født på Veme i Ytre Soknedalen, ei lita bygd langs riksvei 7 like utenfor Hønefoss i Ringerike kommune. Alt i 1925 fikk han ferdig sin første diktsamling, men forlaget som skulle utgi den gikk konkurs. På den tiden jobbet han som tømmerhogger. Solheim gikk tidlig med i arbeiderbevegelsen, og i 1929 var han med på å danne et arbeiderungdomslag i hjembygda Veme.

Solheim debuterte med diktsamlingen «Jeg lever i dag» i 1934. Samme året fikk han diagnosen multippel sklerose, en sykdom som fra 1945 i stadig større grad lenket ham til en rullestol. Siden kom «Natta og nyingen» (1938), «Gro Norge» (1941), «Landet lever» (1946), «Ord gjennom årene» (1948), «Synnali» (1958), «Dagningen» (1960), foruten noveller og erindringsboken «Fotefar» (1965).

Solheims forfatterskap omfatter åtte rene diktsamlinger, en samling prologer og leilighetsdikt, en novellesamling samt en erindringsbok, i alt elleve bøker. Han skrev også, på oppdrag fra arbeiderbevegelsen, tre politiske skuespill. I tillegg skrev han en rekke avisartikler.

Solheim oppfattes som en skogens dikter, en mann av naturen og småkårsfolk. I så måte minner han om Hans Børli, og han er litterært og sosialt beslektet med størrelser som Rudolf Nilsen, Arnulf Øverland og Arne Paasche Aasen. Øverland uttalte i sin tid følgende om Solheim: «Så frasefri og ekte, så menneskelig enkel og naturlig er Elling Solheims diktning – der har ikke sprunget en renere kilde i vår folkelige lyrikk siden Rudolf Nilsens dager.»

I 1999 ble Solheim kåret til «Det 20. århundrets ringeriking» av det lokalhistoriske tidsskriftet Heftet Ringerike, som også bidro med betydelige økonomiske midler til å få utgitt biografien hans noen år senere. Wikipedia

87 år
Max Born (Fysiker)
1882 - 1970

Max Born (Storbritannia)

Fysiker, matematiker, akademiker, universitetslærer, faglitterær forfatter, teoretisk fysiker, forsker

Født:
11. desember 1882 (141 år siden)

Døde:
5. januar 1970 (87 år) (54 år siden)

Wikipedia

60 år
Calvin Coolidge (Amerikansk president)
1872 - 1933

Calvin Coolidge (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, statsmann, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
John Calvin

Født:
4. juli 1872 (151 år siden)

Døde:
5. januar 1933 (60 år) (91 år siden)

John Calvin Coolidge jr. var USAs 30. president og styrte i perioden 1923–1929.

Coolidge tiltrådte presidentembetet natten til den 2. august 1923, da Harding plutselig var avgått ved døden. Han var da på et tilfeldig besøk hos sine foreldre i sin fødeby Plymouth, og faren, som var notarius publicus, tok ham i ed i lyset fra en fotogenlampe før han vendte tilbake til Washington.

Presidentembetet var, i skarp kontrast ved Hardings tiltreden, i krise etter flere bestikkelsessaker, først og fremst den såkalte Teapot Dome-skandalen, som førte til at flere ministre havnet i fengsel. Harding, som hadde brukt mye tid på kortspill og fornøyelser, hadde selv erkjent at han ikke var embetet modent, og hadde under sin korte tid forspilt det meste av sin popularitet.

Coolidge ble gjenvalgt med stor margin i 1924, hjulpet av konsekvensene av den tidligere republikaneren Robert M. La Follettes kandidatur for det gjenopplivde Progressive Party. Demokratenes John W. Davis vant ingen delstat nord for Virginia og Follette kom først bare i sin egen hjemstat Wisconsin; til tross for at den omfattende kritikken mot Harding-administrasjonen vant Coolidge et større stemmetall enn begge motstanderne sammenlagt.

Hans tid som president var preget av stor økonomisk vekst. Hans presidentskap blir ofte sett på som en av de mest konservative i moderne historie.

Coolidge sikret ny tillit til presidentembetet som under Harding var blitt svekket av skandaler, og han forlot Det hvite hus med stor popularitet. Mange har senere kritisert ham som del av en generell kritikk mot laissez-faire-preget økonomisk politikk. Hans omdømme ble vesentlig forbedret i løpet av president Ronald Reagans periode. Til syvende og sist er evalueringen av Coolidge delt mellom de som støttet hans nedbygging av staten, reguleringer og byråkrati, og de som var uenige i disse reformene. Wikipedia

<<
5. Januar
>>