Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. Januar

Om dagen

14. Januar er dag 14 i 2024, og er i uke 2. Det er 352 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 14. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Terrorangrepet mot Kabul Serena Hotell

Terrorangrepet mot Kabul Serena Hotel fant sted 14. januar 2008, da terrorister fra Taliban gikk til angrep med granater og skytevåpen.

En norsk delegasjon, under utenriksminister Jonas Gahr Støre, var på hotellet under angrepet. Journalist Carsten Thomassen ble drept under angrepet.

Serena Hotel er et femstjerners hotell i Kabul som siden nyåpningen i 2005 har vært mye brukt av internasjonale pressefolk og politikere. Hotellet har et eget rom som ofte har vært benyttet av utlendinger til møter, middager og diverse selskaper. Det er av mange regnet som det aller fineste hotellet i byen, og ligger i nærheten av den afghanske presidentens palass. Norge investerte ca. 30 millioner kroner i hotellet gjennom Norfund, Statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland. Hotellet huser også den australske ambassadøren til Afghanistan. Wikipedia
19 år siden

2005: Romsonden Huygens lander på Saturns måne Titan

Huygens er en romsonde utviklet av Den europeiske romfartsorganisasjon (ESA), og har fått navn etter den nederlandske astronomen Christiaan Huygens som levde på 1600-tallet. Sondens landing på Saturns måne Titan er en del av Cassini-Huygens-prosjektet. Romfartøyet Cassini-Huygens ble skutt opp fra jorden 15. oktober 1997. Huygens ble delt fra moderfartøyet Cassini 25. desember 2004, og landet i området Xanadu på Titan 14. januar 2005. Den landet på fast grunn. I utviklingen av sonden var det også tatt høyde for at den kunne lande i en sjø. Sonden sendte data i ca. 90 minutter etter at den hadde landet. Wikipedia
85 år siden

1939: Norge gjør krav på Dronning Maud Land i Antarktis

I perioden 1927–1937 utrustet forretningsmannen Lars Christensen, som drev med utstrakt hvalfangst i Sørishavet, tilsammen ni ekspedisjoner for å utforske hvalforekomster utenfor det som senere er kjent som Dronning Maud Land. Ekspedisjonene gjennomførte også kartlegging av kysten og deler av fastlandet, blant annet ved hjelp av flyfotografering. I løpet av ekspedisjonene ble Bouvetøya, Peter I Øy og Dronning Mauds Land (tidsriktig skriveform) erklært for norsk territorium. Den 14. januar 1939 ble Dronning Maud Land offisielt annektert av Norge, gjennom Stortingsvedtak. Wikipedia

Fødsler

53 år
Lasse Kjus (Alpinist)
1971

Lasse Kjus (Norge)

Alpinist, programleder

Født:
14. januar 1971 (53 år)

Lasse Kjus er en norsk tidligere alpinist, og regnes som en av tidenes beste utøvere i alpint. Han representerte Bærums Skiklub.

Kjus var ivrig bruker av et lite alpinanlegg hjemme på Siggerud som på folkemunne kaltes Trolldalen skisenter – et tidligere populært lite og lokalt alpinanlegg i Ski kommune i Follo. På 1970- og 1980-tallet hadde anlegget en liten bakke det ble solgt billige årskort til, noe som sammen med beliggenheten gjorde at mange barn og unge fra nærområdet ble flittige brukere. I perioden 1987–1990 var Kjus elev ved NTG Bærum, eller Norsk Skigymnas (NSG) som det het på den tiden.

Kjus ble verdensmester første gang i kombinasjonsøvelsen under VM i 1993 i Morioka. Han ble olympisk mester i kombinasjonen under vinter-OL 1994 på Lillehammer, og under VM i 1999 vant han gull i både storslalåm og super-G. Han vant verdenscupen sammenlagt to ganger, i sesongene 1995/1996 og 1998/1999. Han har seier i utfor i Kitzbuhel og Wengen - og det i samme sesong (1999). Etter 1998/1999-sesongen ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje og norske sportsjournalisters statuett som «Årets idrettsnavn». Totalt har Kjus vunnet seksten medaljer i VM og OL, hvorav tre gull og åtte sølv i VM, og ett gull, tre sølv og en bronse i OL. Han la opp etter 2005–06-sesongen. 27. mars 2008 gjorde Kjus et lite comeback under NM i Hafjell, og tok sølv i utfor etter Lars Elton Myhre.

Lasse Kjus har også interesse for småfly og har flysertifikatet i klassen småfly. I 2009 krasjet han i eget fly i Jotunheimen, men ble ikke alvorlig skadet.

Fra 2010 til 2017 var Kjus og Kjetil André Aamodt med i seks sesonger av TVNorges underholdningsprogram Hvem kan slå Aamodt og Kjus? (fire sesonger), senere Aamodt og Kjus på bortebane (to sesonger), der kjente idrettsutøvere møtte Kjus og Aamodt til en rekke ulike konkurranser. Wikipedia

55 år
Dave Grohl (Gitarist)
1969

Dave Grohl (USA)

Gitarist, filmregissør, trommeslager, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
David Eric Grohl

Født:
14. januar 1969 (55 år)

David Eric Grohl er en amerikansk rockemusiker som er kjent som medlem i Nirvana og senere Foo Fighters.

Grohl spilte i flere relativt ukjente band som Freak Baby, som senere ble til Mission Impossible, som igjen ble til Fast. Etter at Fast ble oppløst ble Dave medlem i Dain Bramage, og da han var 16 år ble han medlem i bandet Scream. Scream begynte fort å turnere både i USA og Europa, men de ble aldri veldig store. Men plutselig i 1990 under en konsert på turne i Europa, var Kurt Cobain og Krist Novoselic fra Nirvana blant publikum. Kurt var ikke helt fornøyd med Chad Channing som spilte trommer i Nirvana, men ble veldig begeistret over spillingen til Dave, så etter konserten fikk de snakket med Dave Grohl, og de spurte om han ville bli med i Nirvana. Dave ble med ettersom Nirvana var et litt større band selv om de enda ikke hadde hatt det store gjennombruddet. Han spilte trommer i grungebandet Nirvana fra 1990 til bandet ble oppløst etter Kurt Cobains død i 1994.

Etter Nirvanas oppløsning startet han gruppen Foo Fighters, som egentlig ikke var ment å bli et kjempestort rockeband. På den første platen spiller til og med Dave alle instrumentene selv. Foo Fighters er i dag et av verdens største band, som gikk videre med den samme punk-influerte rockmusikken. I 2000 var de oppvarmingsband for Red Hot Chili Peppers på flere konserter.

I 2003 startet Grohl på siden et eksperimentelt heavy metal-prosjekt han kalte Probot og ga ut plate med dette prosjektet i februar 2004. På denne platen har han laget alle melodiene og skrevet tekstene selv, og han spiller også flere av instrumentene. Han har på hver melodi fått med seg en kjent metal-vokalist, blant annet Lemmy fra Motorhead.

Grohl har også turnert som trommeslager for Queens of the Stone Age. Han var også trommeslager på deres album Songs for the deaf. I 2009 startet han supergruppen Them Crooked Vultures sammen med Josh Homme og John Paul Jones.

Grohl giftet seg med Jordyn Blum i 2003, og de ble påskeaften 2006 foreldre for første gang da de fikk ei jente som heter Violet. Hun er oppkalt etter Grohls bestemor. Wikipedia

61 år
Steven Soderbergh (Filmregissør)
1963

Steven Soderbergh (USA)

Filmregissør, filmfotograf, filmprodusent, manusforfatter, filmklipper, TV-regissør, TV-produsent, skuespiller, kameramann, ansvarlig produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Steven Andrew Soderbergh

Født:
14. januar 1963 (61 år)

Steven Soderbergh er en amerikansk filmprodusent, filmregissør, manusforfatter og filmfotograf.

Han vant Oscar for beste regi med filmen Traffic (2000). Wikipedia

65 år
Øyvind Berg (Skribent)
1959

Øyvind Berg (Norge)

Skribent, lyriker, oversetter

Født:
14. januar 1959 (65 år)

Øyvind Berg er en norsk lyriker, dramatiker, skuespiller og oversetter. Berg har mellomfag i filosofi og litteratur samt studier i egyptologi fra Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø. Han har vært medlem av Forfatterforeningens litterære råd (1987–1988) og (1993–1996). Han har sittet i Kulturrådets ankenemnd for innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur. Fra 1997 var han kunstnerisk leder for Sigrid Undset-dagene, Norsk litteraturfestival. Bergs lyrikk er oversatt til tysk, engelsk og dansk.

Øyvind Berg var med å starte teatergruppa Baktruppen 1986 sammen med Tone Avenstroup. Gruppa innstilte sin virksomhet fra 1. mars 2011. Wikipedia

61 år
Lars Grønnerød (Drapsdømt)
1958 - 2019

Lars Grønnerød (Norge)

Drapsdømt, kjøpmann

Født:
14. januar 1958 (66 år siden)

Døde:
12. september 2019 (61 år) (4 år siden)

Lars Grønnerød var en av de fire dømte i Orderud-saken. Han ble dømt for medvirkning til overlagt drap på Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og Anne Orderud Paust på Orderud gård i pinsen i 1999. Dette skjedde etter vitnemål fra hans tidligere kjæreste Kristin Kirkemo. Grønnerød ble dømt til to og et halvt års fengsel i Nes herredsrett, men i Eidsivating lagmannsrett ble straffen skjerpet til 18 års fengsel.

I 2003 ble det oppdaget et narkotikalager i hans celle i Oslo fengsel. Beslaget omfattet amfetamin, hasj, ecstasy- og rohypnol-tabletter.

Grønnerød begjærte saken gjenåpnet i 2006, men Gjenopptakelseskommisjonen avslo begjæringen i 2010. Han ble løslatt i 2013. Wikipedia

73 år
Tove Karoline Knutsen (Politiker)
1951

Tove Karoline Knutsen (Norge)

Politiker, sanger

Født:
14. januar 1951 (73 år)

Tove Karoline Knutsen er en norsk kunstner og politiker (Ap). Hun var festspilldirektør for Festspillene i Nord-Norge 1997–2001 og ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 2005 og gjenvalgt både i 2009 og 2013. Wikipedia

69 år
Lisbeth Korsmo (Skøyteløper)
1948 - 2017

Lisbeth Korsmo (Norge)

Skøyteløper, syklist

Fullt navn / Fødenavn:
Lisbeth Berg

Født:
14. januar 1948 (76 år siden)

Døde:
22. januar 2017 (69 år) (7 år siden)

Lisbeth Korsmo var en norsk skøyteløper som representerte Oslo Idrettslag. Gjennom en lang periode på 1960- og 70-tallet var hun – sammen med Sigrid Sundby – en av Norges beste kvinnelige skøyteløpere før Bjørg Eva Jensen overtok den tronen helt mot slutten av 1970-tallet.

På grunn av stor treningsvilje fikk Lisbeth Korsmo rask framgang fra hun begynte å konkurrere på skøytebanen som 15-åring i 1963. Hun gikk til topps allerede i sitt første junior-NM i 1965. Året etter deltok hun i seniorklassen og plasserte seg på andreplass i NM bak sin hardeste konkurrent gjennom mange år, Sigrid Sundby. Slik var rekkefølgen i samtlige NM mellom 1966 og 1970. I 1971 fikk Lisbeth Korsmo sitt første allroundmesterskap.

Hennes største prestasjon internasjonalt var en bronsemedalje på 3 000 meter under OL i Innsbruck i 1976 – ett hundredels sekund fra sølvet og fem hundredels sekund bak gullet. På 1 500 meter ble hun nr. 4. Hun deltok i OL også i 1968 i Grenoble i Frankrike, 1972 i Sapporo, Japan og 1980 i Lake Placid i USA, og ble Norges første kvinnelige medaljevinner i hurtigløp på skøyter under vinter-OL og er per 2017 kun en av to norske kvinnelige skøyteløpere med medalje, den andre er Bjørg Eva Jensen med gull fra 3000 meter i 1980. Hun stilte for Norge i tilsammen 25 europa- og verdensmesterskap i hurtigløp på skøyter (fem EM 1970–1974, åtte sprint-VM 1970–1971, 1973–1978 og tolv allround-VM 1966–1967, 1969–1971, 1973–1978 og 1980). Beste plasseringer var 5.-plass i EM og allround-VM i 1971 samt en sjetteplass i det uoffisielle sprint-VM også i 1971.

Lisbeth Korsmo er syv ganger norgesmester allround (1971–72 og 1974–78) og seks ganger sprint (1971, 1974–78).

Etter at hun la opp som skøyteløper i 1980, satset hun noen år som aktiv syklist i Ullensaker Cykleklub. Hun hadde flere representasjonsoppgaver for Norge, og i 1981 vant hun NM i fellesstart landevei og deltok hun sammen med Liv Hegstad, Nina Søbye og Elisabeth Fagerness i sykkel-VM i Praha i daværende Tsjekkoslovakia hvor hun ble nummer 29 og beste norske.

I 1976 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris. Wikipedia

58 år
Harold Shipman (Lege)
1946 - 2004

Harold Shipman (Storbritannia)

Lege, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Harold Frederik Shipman

Født:
14. januar 1946 (78 år siden)

Døde:
13. januar 2004 (58 år) (20 år siden)

Harold Frederick Shipman var en britisk lege som ble dømt for mord på flere av sine pasienter. Han regnes som en av landets verste seriemordere.

Han studerte ved University of Leeds og tok eksamen der i 1970. I 1977 åpnet han praksis i Hyde, Manchester. I 1993 hadde han en praksis med over 3 000 pasienter.

5. oktober 1999 startet rettssaken mot Shipman, som ble anklaget for å ha drept 15 eldre pasienter. Han fikk livstidsdom. Imidlertid viste etterforskningen at Shipman hadde drept langt flere. Antallet varierer fra 175 til 236.

Shipman tok sitt eget liv i fengselet den 13. januar 2004. Wikipedia

70 år
Stan Brakhage (Filmfotograf)
1933 - 2003

Stan Brakhage (USA)

Filmfotograf, filmklipper, filmregissør, skuespiller, universitetslærer, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Sanders

Født:
14. januar 1933 (91 år siden)

Døde:
9. mars 2003 (70 år) (21 år siden)

Stan Brakhage var en amerikansk filmskaper aktiv gjennom hele den siste halvdelen av det 20. århundre. Han blir regnet som en av de viktigste personligheter innenfor eksperimentell film. Mest kjent for sine poetiske filmer under den amerikanske avant-garde bølgen på 50-tallet, bl.a. Anticipation of the Night (1958) og Dog Star Man (1961–1964).

Brakhage ble født som Robert Sanders på et barnehjem i Kansas City i Missouri. Etter tre uker ble han adoptert av Ludwig og Clara Brakhage og gitt navnet James Stanley Brakhage.

Han sluttet på gymnaset for å begynne å lage filmer, inspirert av skriftene til Sergei Eisenstein og Jean Cocteaus filmer, i tillegg til den italienske neorealismebeveglesen. Han laget sin første film i 1954, Interim.

Hans filmer er vanligvis uten lyd og mangler en tradisjonell narrasjon, dette gjør, ifølge Brakhage selv, at filmene nærmer seg visuell poesi i stedet for prosa historiefortelling. Brakhages arbeid inkluderer en rekke forskjellige teknikker, de fleste er laget på 8mm eller 16mm film.

Filmen Mothligh (1963) er laget ved å lime fast møllvinger og blader på filmen. 23rd Pslam Branch er bilder fra den andre verdenskrig klippet mellom bilder fra Brakhages hjemsted i Colorado. Dog Star Man er en serie bilder av solen, en mann og en hund som klatrer opp en bakke, Brakhages kone som føder, i tillegg til mange abstrakte lysformasjoner. Mot slutten av livet jobbet han for det meste med å male direkte på filmen.

Brakhage skrev også en mengde bøker, bl.a. Metaphors on Vision (1963) og Telling Time (2003, gitt ut etter hans død). Han ga ofte forelesninger ved universiteter, museer, gallerier og filmfestivaler og fra 1981 underviste han ved University of Colorado.

Han flyttet i 2002 til Victoria, Britisk Columbia i Canada og døde der året etter av kreft i Blæren. Det blir trodd at fargene han brukte til å male filmene var hovedgrunnen til at han utviklet kreft. Wikipedia

79 år
Lars Forssell (Forfatter)
1928 - 2007

Lars Forssell (Sverige)

Forfatter, oversetter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Hans Carl Abraham Forssell

Født:
14. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
26. juli 2007 (79 år) (16 år siden)

Lars Hans Carl Abraham Forssell var en svensk forfatter og kulturpersonlighet. Forssell hadde en allsidig produksjon innen mange sjangre, men ble særlig kjent for sin lyrikk og sine radikale kabaretviser på 1960-tallet. Wikipedia

55 år
Tor Oftedal (Politiker)
1925 - 1980

Tor Oftedal (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Tor Olav Oftedal

Født:
14. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
5. oktober 1980 (55 år) (43 år siden)

Tor Olav Oftedal var en norsk journalist og politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1969, og var stortingsrepresentant frem til han ble riksrevisor i 1978.

Oftedal begynte karrieren som journalist i 1ste Mai, før han deretter var ved Arbeidernes Pressekontor. Her var han stortingsmedarbeider fra 1947 til 1954, samtidig som han var redaktær for Fritt Slag 1951–1952. Han ble politisk medarbeider i Fremtiden i Drammen i 1954, og fra 1964 til 1969 var han avisens redaktør.

Han var sjef i Riksrevisjonen i 1978–1980. Wikipedia

95 år
Martin Buvik (Politiker)
1923 - 2018

Martin Buvik (Norge)

Politiker, stortingsrepresentant, fylkesmann

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Johannes Toralf Buvik

Født:
14. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
17. februar 2018 (95 år) (6 år siden)

Martin Johannes Toralf Buvik var en norsk politiker som representerte Høyre. Han var stortingsrepresentant i tre perioder fra 1965 til 1977 og var fylkesmann i Troms fra 1977 til 1990. I den samme perioden ledet han flere offentlige utvalg og var styreleder for Oljedirektoratet.

Han ledet to kommuneinndelingsutvalg, som begge gikk under navnet Buvik-utvalget. Wikipedia

84 år
Harry Hansen (Politiker)
1919 - 2003

Harry Hansen (Norge)

Politiker

Født:
14. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
5. september 2003 (84 år) (20 år siden)

Harry Anfinn Hansen var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Bergen i 1969. Han var vararepresentant i perioden 1954–1957.

Hansen var varaordfører i Bergen i perioden 1955–1959 og ordfører i periodene 1963–1967 og 1967–1969. Wikipedia

92 år
Andy Rooney (Journalist)
1919 - 2011

Andy Rooney (USA)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Andrew Aitken Rooney

Født:
14. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
4. november 2011 (92 år) (12 år siden)

Andrew Aitken Rooney var en amerikansk journalist som var kjent for sine kommentarer i CBS-programmet 60 Minutes.

Rooney var for de fleste kjent for sine underfundige funderinger over dagligdagse ting på slutten av hver episode av 60 Minutes, hvor han medvirket fra 1978 til 2011. I løpet av 2011 trappet Rooney ned fra ukentlige til månedlige innslag på programmet. Rooney hadde sin siste opptreden i 60 Minutes 2. oktober 2011, kun noen få uker før han døde.

Rooney begynte sin karriere som journalist i Stars and Stripes i 1941 som innkalt (drafted) krigsreporter. I 1943 var han en av seks korrespondenter som var med på den første amerikanske bombingen av Tyskland under Andre verdenskrig. Han var også en av de første amerikanske journalistene som besøkte konsentrasjonsleirene etter krigens slutt. Rooney ble ansatt i CBS i 1949 hvor han blant annet jobbet som medforfatter til programmet Arthur Godfrey's Talent Scouts og The Garry Moore Show. I 1978 fikk han sin faste spalte i 60 Minutes.

Rooney var gift med Marguerite til hun døde i 2004. Sammen fikk de fire barn: David, Brian, Ellen og Emily. Datteren Emily Rooney er talkshow-vert på ABC News. Wikipedia

88 år
Harold Russell (Skuespiller)
1914 - 2002

Harold Russell (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Harold John Russell

Født:
14. januar 1914 (110 år siden)

Døde:
29. januar 2002 (88 år) (22 år siden)

Harold John Russell var en canadisk-amerikansk krigsveteran.

Han vant en Oscar, i klassen beste mannlige birolle, for sin rolle som «Homer Parrish», en sjømann som hadde miste begge hendene i krigen, i filmen The Best Years Of Our Lives. Han er en av to ikke-profesjonelle skuespillere som har vunnet en Oscar. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

70 år
Bebe Daniels (Skuespiller)
1901 - 1971

Bebe Daniels (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Phyllis Virginia Daniels

Født:
14. januar 1901 (123 år siden)

Døde:
16. mars 1971 (70 år) (53 år siden)

Bebe Daniels var en amerikansk skuespillerinne. Wikipedia

90 år
Albert Schweitzer (Lege)
1875 - 1965

Albert Schweitzer (Tyskland)

Lege, teolog, filosof, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ludwig Philipp Albert Schweitzer

Født:
14. januar 1875 (149 år siden)

Døde:
4. september 1965 (90 år) (58 år siden)

Albert Schweitzer, død 4. september 1965 i Lambaréné i Gabon) var en tysk lege, protestantisk teolog, orgelkunstner, musikkforsker og filosof.

Han fikk Goethe-prisen i 1928, Friedenspreis des Deutschen Buchhandels i 1951 og Nobels fredspris i 1953 for året 1952. Dessuten har han mottatt Pour le Mérite og er æresborger av Frankfurt am Main. Wikipedia

65 år
Richard Outcault (Tegneserieskaper)
1863 - 1928

Richard Outcault (USA)

Tegneserieskaper, kunstmaler, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Felton Outcault

Født:
14. januar 1863 (161 år siden)

Døde:
25. september 1928 (65 år) (95 år siden)

Richard Felton Outcault var en amerikansk tegneserieskaper, illustratør og maler. Outcault startet tegneserien om The Yellow Kid, og blir av mange sett på som oppfinneren av moderne tegneserier. Wikipedia

54 år
Berthe Morisot (Kunstmaler)
1841 - 1895

Berthe Morisot (Frankrike)

Kunstmaler, tegner

Født:
14. januar 1841 (183 år siden)

Døde:
2. mars 1895 (54 år) (129 år siden)

Berthe Morisot var en fransk malerinne. Hun var medlem av kretsen av Pariskunstnere som ble kalt impresjonistene.

Hun stilte ut første gang i Salongen i Paris i 1864. Salongen var på den tid juryert av akademikunstnere og støttet av regjeringen og var den offisielle årlige utstillingen. Verkene hennes ble godkjent i seks år på rad. I 1874 brøt hun ut fra denne tradisjonen og slo seg sammen med de avslåtte kunstnerne Cézanne, Degas, Monet, Pissarro, Renoir og Sisley. Utstillingen ble holdt i atelieret til fotografen Nadar.

Hun var grandniese av maleren Jean-Honoré Fragonard og ble svigerinne til vennen og kollegaen Édouard Manet da hun giftet seg med hans bror. Wikipedia

68 år
Henri Fantin-Latour (Kunstmaler)
1836 - 1904

Henri Fantin-Latour (Frankrike)

Kunstmaler, botanisk illustratør, litograf, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ignace-Henri-Jean-Théodore Fantin-Latour

Født:
14. januar 1836 (188 år siden)

Døde:
25. august 1904 (68 år) (119 år siden)

Henri Fantin-Latour, fullt navn Henri Jean Théodore Fantin-Latour var en fransk maler og litograf. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Siegfried Fischbacher (Illusjonist)
1939 - 2021

Siegfried Fischbacher (Tyskland)

Illusjonist, magiker

Født:
13. juni 1939 (84 år siden)

Døde:
14. januar 2021 (81 år) (3 år siden)

Siegfried & Roy var en tysk-amerikansk duo kjent for sitt magi- og illusjonsshow i Las Vegas. De var kjent for å ha kattedyr i sine show og spesielt hvite tigere.

De avsluttet karrieren med sine sedvanlige show i 2003, men i etterkant var det noen spesialopptredener, det siste var 28. februar 2009.

Siegfried Fischbacher og Roy Horn ble født i Tyskland henholdsvis like før og under andre verdenskrig. De emigrerte til USA, hvor de ble amerikanske statsborgere.

Siegfried var tradisjonell magiker (illusjonist) mens Roy vokste opp blant eksotiske dyr som han ble kjent for å ha godt lag med. De to hadde i alt 5 750 show sammen, for det meste på The Mirage i Las Vegas. Under en forestilling den 3. oktober 2003 ble Roy skadet av en tiger som angrep ham. Dette førte til at dette showet ble lagt ned permanent.

Roy Horn testet i slutten av april 2020 positiv for viruset som forårsaker Covid-19 og døde av sykdommen i en alder av 75 år den 8. mai på Mountain View Hospital i Las Vegas. Wikipedia

69 år
Alan Rickman (Skuespiller)
1946 - 2016

Alan Rickman (Storbritannia)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, grafisk designer, skribent, manusforfatter, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Alan Sidney Patrick Rickman

Født:
21. februar 1946 (78 år siden)

Døde:
14. januar 2016 (69 år) (8 år siden)

Alan Sidney Patrick Rickman var en engelsk teater- og filmskuespiller.

Han var særlig kjent for sin rolle i skuespillet Les Liaisons Dangereuses, som innbragte ham en Tony Award. Rickman medvirket dessuten i en rekke filmer, heriblant som Hans Gruber i Die Hard og Severus Slur i Harry Potter-filmserien. Wikipedia

69 år
Jon Bing (Forfatter)
1944 - 2014

Jon Bing (Norge)

Forfatter, oversetter, professor, dikterjurist, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, manusforfatter

Født:
30. april 1944 (80 år siden)

Døde:
14. januar 2014 (69 år) (10 år siden)

Jon Bing var en norsk forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Bing ble regnet som en foregangsmann innenfor internasjonal rettsinformatikk. Han var æresdoktor ved Stockholms universitet og Københavns Universitet, og Visiting Professor ved King's College, University of London. Wikipedia

90 år
Lasse Kolstad (Skuespiller)
1922 - 2012

Lasse Kolstad (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
10. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
14. januar 2012 (90 år) (12 år siden)

Lars «Lasse» Kolstad var en norsk skuespiller og sanger. På scenen var han best kjent fra rollen som Tevje i stykket Spelemann på taket og på radio som en av fortellerstemmene i det kjente kriminalhørespillet Dickie Dick Dickens. På TV huskes han fra rollen som Skipper Worse i mini-serien Skipper Worse. Kolstad spilte i en rekke musikaler i løpet av sin karriere, hovedsakelig på Det norske teatret hvor han var ansatt i over 30 år.

Kolstad hadde en utpreget barytonstemme. Wikipedia

75 år
Sun Axelsson (Forfatter)
1935 - 2011

Sun Axelsson (Sverige)

Forfatter, oversetter, journalist, litteraturkritiker, lyriker, skribent, manusforfatter, filmregissør

Født:
10. august 1935 (88 år siden)

Døde:
14. januar 2011 (75 år) (13 år siden)

Sun Axelsson var en svensk forfatter.

Mest kjent er hun kanskje for romanen Honungsvargar og sine oversettelser av Pablo Neruda. Wikipedia

38 år
Carsten Thomassen (Journalist)
1969 - 2008

Carsten Thomassen (Norge)

Journalist

Født:
15. mai 1969 (54 år siden)

Døde:
14. januar 2008 (38 år) (Drept i terrorangrep) (16 år siden)

Carsten Thomassen var en norsk journalist og utenriksreporter i Dagbladet. Han hadde arbeidet for Dagbladet i ni år da han ble skutt og drept i forbindelse med terrorangrepet mot Kabul Serena Hotell. Wikipedia

85 år
Shelley Winters (Skuespiller)
1920 - 2006

Shelley Winters (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Shirley Schrift

Født:
18. august 1920 (103 år siden)

Døde:
14. januar 2006 (85 år) (18 år siden)

Shelley Winters var en amerikansk skuespillerinne.

Winters vokste opp i Brooklyn i New York City. Hun hadde roller i skuespill teaterskolen satte opp, mens hun arbeidet i butikk og som fotomodell for å kunne betale teaterstudiene. Hun debuterte på Broadway i 1941, og spilte i sin første film, What a Woman!, i 1943. Det store gjennombruddet kom med rollen som en gravid fabrikkarbeider i filmen En plass i solen i 1951.

På 1970-tallet hadde Winters mange suksesser på Broadway.

På slutten av 1980-tallet kom Winters' memoarer ut. I denne boken skriver hun at hun har hatt kjærlighetsaffærer med alle store Hollywoodstjerner, fra Burt Lancaster og Errol Flynn til Marlon Brando.

Winters var åpen, livlig, temperamentsfull og politisk aktiv. Hun har vunnet Oscar to ganger, ved siden av at hun ble nominert for beste kvinnelige birolle for rollen i Poseidon-katastrofen. Vant i 1973 en Golden Globe for sin rolle i katastrofefilmen S.O.S. Poseidon. Wikipedia

85 år
Ebba Lodden (Politiker)
1911 - 1997

Ebba Lodden (Norge)

Politiker

Født:
9. november 1911 (112 år siden)

Døde:
14. januar 1997 (85 år) (27 år siden)

Ebba Lodden var Norges første kvinnelige fylkesmann.

Hun var fylkesmann i Aust-Agder fra 1974 til 1983, og representerte Arbeiderpartiet. Wikipedia

65 år
Donna Reed (Skuespiller)
1921 - 1986

Donna Reed (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Donna Belle Mullenger

Født:
27. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
14. januar 1986 (65 år) (38 år siden)

Donna Reed var en amerikansk skuespillerinne.

For sin rolle som den prostituerte Alma i filmen Herfra til Evigheten, (From Here to Eternity) vant Reed i 1953 en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

60 år
Peter Finch (Skuespiller)
1916 - 1977

Peter Finch (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick George Peter Ingle Finch

Født:
28. september 1916 (107 år siden)

Døde:
14. januar 1977 (60 år) (47 år siden)

Frederick George Peter Ingle Finch var en britiskfødt australsk skuespiller. Han vant en Oscar posthumt for rollen som Howard Beale i filmen Network (1976). Wikipedia

79 år
Anthony Eden (Politiker)
1897 - 1977

Anthony Eden (Storbritannia)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Anthony Eden

Født:
12. juni 1897 (126 år siden)

Døde:
14. januar 1977 (79 år) (47 år siden)

Robert Anthony Eden, 1. jarl av Avon, var statsminister i Storbritannia fra 1955 til 1957. Han huskes hovedsakelig for sin rolle i Suezkrisen i 1956. Han var i mange år utenriksminister. Wikipedia

72 år
Frederik IX av Danmark (Konge av Danmark)
1899 - 1972

Frederik IX av Danmark (Danmark)

Konge av Danmark

Født:
11. mars 1899 (125 år siden)

Døde:
14. januar 1972 (72 år) (52 år siden)

Frederik IX (Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg) var Danmarks konge 1947–1972. Hans valgspråk var Med Gud for Danmark.

Frederik IX var eldste sønn av Christian X og Dronning Alexandrine, han ble født 11. mars 1899 på Sorgenfri slott. Han var konge av Danmark fra 1947 til 1972.

I 1922 forlovet han seg med den greske prinsesse Olga, men forlovelsen ble hevet etter noen få måneder. 24. mai 1935 giftet han seg med prinsesse Ingrid av Sverige i Storkyrkan i Stockholm. Ingrid var datter av kronprins Gustav Adolf, den senere Gustav VI Adolf av Sverige (1882–1973), og kronprinsesse Margaretha (1882-1920). Dronning Ingrid lærte raskt dansk og spesielt til å elske Sønderjylland. Gråsten slott ble innrettet som kronprinsparets sommerbolig. 16. april 1940, kun syv dager etter den tyske invasjonen fikk paret sitt første barn, Margrethe. Den lille prinsessen ble straks et lyspunkt i en mørk tid. Under okkupasjonen så københavnerne ofte kronprinsparet spasere rundt i hovedstaden med barnevogn eller syklende – et symbol og samlingspunkt for den danske befolkningen. Deretter fikk de 29. april 1944 prinsesse Benedikte (gift med prins Richard til Sayn-Wittgenstin-Berleburg) og den 30. august 1946 prinsesse Anne-Marie (gift med Konstantin II av Hellas, sønn av kong Paul I og dronning Frederikke).

I motsetning til sine forgjengere valgte Fredrik IX å gjøre karriere innen sjøforsvaret i stedet for hæren, og i 1945 ble han utnevnt til kontreadmiral. Han elsket livet på sjøen, og som en riktig sjømann var han selvfølgelig rikt tatovert. Utover tilbøyeligheten for sjøen så hadde han en stor forkjærlighet for musikk. Ved flere tilfeller svingte han dirigentstokken over Det Kongelige Kapel, Radiosymfoniorkestret, Tivolis Symfoniorkester og Den kongelige Livgardes Musikkorps. Profesjonelle musikere uttalte den største beundring for kongens musikalitet og hans evner som orkesterleder og musiker.

Under okkupasjonsårene var kronprinsparet meget aktive for å styrke det danske. Senere ble det flere reiser rundt om i Danmark samt til Færøyene og Grønland. I sin nyttårstale hadde kongen alltid med en hilsen til sjøfolkene. Med kongeskipet Dannebrog har paret formelig besøkt hver havn i Danmark. Kongen likte også godt å dra på jakt og det ble arrangert mange jakter fra jakthytta i Trend. Utover dette var Fredensborg og Gråsten slott kongefamiliens foretrukne oppholdssteder.

Da kongeparet ikke fikk en sønn, skulle tronen etter daværende tronfølgelov gå til kongens yngre bror, arveprins Knud og deretter til hans eldste sønn, Ingolf. I en del år hadde Folketinget en grunnlovsendring, men hadde så langt veket tilbake fordi vedtaket krevde at et flertall på 45% av befolkningen måtte stemme ja. Samtidig var det et folkelig press for å få innført kvinnelig arvefølge da det ikke var noen utsikt til at kongeparet fikk en sønn. Daværende danske statsminister Erik Eriksen fikk den lyse innfallet å ta med kvinnelig arvefølge i grunnlovsendringen, så det trolig ville være enklere å få den vedtatt. På tross av anbefalinger fra stort sett hele Folketinget, og tross kongehusets store popularitet, ble grunnloven kun vedtatt med 46% av de stemmeberettigede velgerne. Samtidig ble prosenten satt ned til 40 prosent. Uten den kvinnelige arvefølgen ville det neppe lyktes å få forslaget igjennom, og med Tronfølgeloven av 1953 ble prinsesse Margrethe den første i arvefølgen.

Kong Fredrik IX døde 14. januar 1972 etter et kort tids sykeleie og ble gravlagt i Roskilde domkirke.

Fredrik IX var med sitt varme og folkelige vesen i høy grad med på å bryte ned/redusere avstanden mellom kongefamilien og den alminnelige befolkningen. Daværende statsminister Jens Otto Krag utropte hans datter Margrethe II til Danmarks Dronning. Regjeringen inngikk en avtale med Dronning Ingrid at hun kunne fungere som riksforstander. Wikipedia

72 år
Barry Fitzgerald (Skuespiller)
1888 - 1961

Barry Fitzgerald (Irland)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Joseph Shields

Født:
10. mars 1888 (136 år siden)

Døde:
14. januar 1961 (72 år) (63 år siden)

Barry Fitzgerald var en irsk skuespiller.

Fitzgerald vant Oscar for beste mannlige birolle for rollen som pater Fitzgibbon i filmen Vandre min vei (1944). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame, en for sin innsats innen filmen og den andre for TV. Wikipedia

57 år
Humphrey Bogart (Skuespiller)
1899 - 1957

Humphrey Bogart (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Humphrey DeForest Bogart

Født:
25. desember 1899 (124 år siden)

Døde:
14. januar 1957 (57 år) (67 år siden)

Humphrey DeForest Bogart var en amerikansk skuespiller. Blant hans filmer er Malteserfalken, Casablanca og Afrikadronningen. For sistnevnte film mottok han karrierens eneste Oscar. I 1999 ble han kåret til tidenes største mannlige filmlegende av American Film Institute. Wikipedia

73 år
Arne Garborg (Forfatter)
1851 - 1924

Arne Garborg (Norge)

Forfatter, journalist, dagbokskriver, dramatiker, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Aadne Eivindsson Garborg

Født:
25. januar 1851 (173 år siden)

Døde:
14. januar 1924 (73 år) (100 år siden)

Arne Garborg var en norsk forfatter og intellektuell, som skrev mest på landsmål (nynorsk). Han skrev romaner, artikler, dikt, utførte oversettelser og drev målarbeid for å videreutvikle det norske skriftspråket som Ivar Aasen hadde lagt grunnlaget for.

Innhold Wikipedia

61 år
Holger Drachmann (Forfatter)
1846 - 1908

Holger Drachmann (Danmark)

Forfatter, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Holger Henrik Herholdt Drachmann

Født:
9. oktober 1846 (177 år siden)

Døde:
14. januar 1908 (61 år) (116 år siden)

Holger Henrik Herboldt Drachmann, var en dansk lyriker, dramatiker og kunstmaler. Han betraktes som representant for Det moderne gjennombrudd i Danmark. Han var først maler, senere forfatter, og vekslet mellom begge kunstarter hele livet. Wikipedia

65 år
Cato Guldberg (Matematiker)
1836 - 1902

Cato Guldberg (Norge)

Matematiker, kjemiker, fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Cato Maximilian Guldberg

Født:
11. august 1836 (187 år siden)

Døde:
14. januar 1902 (65 år) (122 år siden)

Cato Maximilian Guldberg var en norsk matematiker og fysiker. Han er mest kjent for at han i 1864 utviklet massevirkningsloven sammen med sin kollega og svoger Peter Waage. Wikipedia

66 år
Lewis Carroll (Forfatter)
1832 - 1898

Lewis Carroll (Storbritannia)

Forfatter, matematiker, logiker, fotograf, lyriker, diakon, selvbiograf, filosof

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Lutwidge Dodgson

Født:
27. januar 1832 (192 år siden)

Døde:
14. januar 1898 (66 år) (126 år siden)

Charles Lutwidge Dodgson, kjent under pseudonymet Lewis Carroll, var en britisk forfatter, matematiker og fotograf.

Han er mest kjent som forfatteren av Alice i Eventyrland og fortsettelsen Gjennom speilet, men skrev også bøker om matematikk og logikk, som Euclid and his Modern Rivals (1879) og Symbolic Logic (1896), publisert under hans egentlige navn. Wikipedia

85 år
Edmond Halley (Matematiker)
1656 - 1742

Edmond Halley (England)

Matematiker, geofysiker, astronom, meteorolog, kartograf, filosof, demograf, fysiker, universitetslærer

Født:
29. oktober 1656 (367 år siden)

Døde:
14. januar 1742 (85 år) (282 år siden)

Edmond Halley var en engelsk astronom, matematiker og geofysiker.

Som sønn av en velstående såpekoker i Haggerston fikk Edmond gå på de beste skoler; etter St. Paul’s School ble han student ved Queen’s College i Oxford. Allerede tidlig i studietida begynte han å publisere artikler om solsystemet og solflekker.

Etter fullført utdanning tok han ut på en reise til den sørlige halvkula for å studere den sørlige stjernehimmelen, med St. Helena som base. I 1679 utga han så sin Catalogus Stellarum Australium med 341 sørlige stjerner. Denne store utvidelsen av stjernekartet førte til at han av samtida ble jamført med den store Tycho Brahe. Han fikk en Master of Arts-grad ved Oxford og ble medlem av Royal Society.

Under sin store ekspedisjon hadde Halley også gjort atmosfæriske registreringer, og i 1686 publiserte han en avhandling om passatene og monsunvinder. I denne slo han fast at soloppvarming er årsak til atmosfæriske bevegelser. Det var også Halley som viste sammenhengen mellom lufttrykk og høyde over havet.

Halley gifta seg og satte bo i Islington. Her brukte han det meste av tida på observasjoner av månen, men han var også opptatt av problemer omkring tyngdekraften. Ett av problemene som tiltrakk seg Halleys oppmerksomhet, var beviset for Keplers lover. I august 1684 dro han til Cambridge for å diskutere dette med Isaac Newton – bare for å oppdage at Newton hadde løst problemet, men uten å publisere noe. Han overtalte da Newton til å begynne å skrive sin Philosophiæ naturalis principia mathematica. Principia ble utgitt på Halleys kostnad i 1687, og er blitt ett av de store gjennombrudd i vitenskapshistoria.

I 1693 utga Halley en artikkel om livrenter som skulle få stor betydning for utviklinga av aktuarfaget, og som tillot den britiske regjeringa å begynne å selge livrenter basert på en korrekt pris i forhold til kjøperens alder. I denne studien benytta Halley seg av statistikk fra byen Breslau, som var kjent for å ha særlig gode registreringer av befolkningens levealder. Halleys metode for å konstruere levealdertabeller for Breslau regnes i dag for et av de tidlige høydepunkt i demografien.

I 1690 fikk Halley i oppdrag å gjøre målinger av jordas magnetfelt. Han tok derfor ut på en ny, stor ekspedisjon med HMS «Paramore» som varte i to år og tok han over det meste av Atlanterhavet mellom 52°N og 52°S. Resultatene ble framlagt i 1701 i General Chart of the Variation of the Compass. Dette er den første kartlegginga i sitt slag, og den første der det ble brukt isogoner – også kalt Halley-linjer.

Halleys komet: I 1703 ble Halley utnevnt til professor i geometri ved Oxford. Her begynte han å gjøre beregninger på kometbaner, og i Synopsis Astronomia Cometicae (1705) slo han fast at kometobservasjonene i 1456, 1531, 1607 og 1682 gjaldt samme komet, og regna ut at den ville komme tilbake i 1758. Da dette viste seg å slå stikk, fikk den navnet Halleys komet.

Halley gjenopptok Jeremiah Horrocks' arbeider med å bestemme avstandene i solsystemet ved hjelp av planetpassasjer. Han hadde sjøl observert en merkurpassasje i oktober 1677. I 1716 kom han med forslag til et presisjonsinstrument for slike målinger, som kom til anvendelse under den neste venuspassasjen i 1761.

I 1720 ble Halley utnevnt til Astronomer Royal, en stilling han hadde til sin død. Han ligger gravlagt ved St. Margarets kirke i Lee i Sørøst-London. Wikipedia

<<
14. Januar
>>