Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. Juli

Om dagen

26. Juli er dag 208 i 2024, og er i uke 30. Det er 158 dager igjen av året.

Historie

60 år siden

1963: Jordskjelvet i Skopje i Jugoslavia tar livet av over tusen mennesker og skader 3-4000

Jordskjelvet i Skopje i 1963 (makedonsk Скопски земјотрес 1963, Skopski zemjotres 1963) var et jordskjelv som fant sted ved Skopje i SR Makedonia (i dag Republikken Makedonia), da en del av Jugoslavia, den 26. juli 1963. Mer enn 1070 mennesker omkom, 3–4 000 ble skadet, og over 200 000 ble hjemløse.

Jordskjelvet målte 6,1 på momentmagnitudeskalaen (tilsvarer 6,9 på richterskalaen) og oppstod kl. 05.17 lokaltid i Skopje. Skjelvet varte i om lag 20 sekunder og kunne merkes langs hele Vardardalen.

Få dager etter jordskjelvet krevde 35 nasjoner i FNs generalforsamling at Skopje skulle få støtte i form av penger, medisiner, oppbygging og forsyninger fra 78 land. Den kjente kunstneren Pablo Picasso donerte maleriet sitt Hodet av en kvinne, som siden ble stilt ut i Museet for Samtidskunst i Skopje. Wikipedia
70 år siden

1953: Den cubanske revolusjon innledes med et mislykket angrep på Moncada-forlegningen fra cubanske revolusjonære

Den cubanske revolusjonen var en væpnet revolusjon som førte til at Cubas president, general Fulgencio Batista y Zaldívar, ble styrtet 1. januar 1959 av 26. juli-bevegelsen og andre revolusjonære bevegelser. Den cubanske revolusjonen benyttes også som betegnelse på den pågående realiseringen av sosiale og økonomiske programmer av den nye regjeringen, inkludert skiftet til marxistisk politikk.

Starten på revolusjonen regnes vanligvis som 26. juli 1953, da en dårlig utstyrt gruppe på 160 revolusjonære angrep Moncada-brakken i Santiago de Cuba og brakken i Bayamo. Hvor mange opprørere som ble drept i angrepet kan riktignok diskuteres. I sin biografi hevder Fidel Castro at fem ble drept i kampene, mens femtiseks ble senere drept av Batista-regimet. Blant de døde var Abel Santamaría, nestkommanderende i angrepet på Moncada, som ble fengslet, torturert og henrettet samme dag som angrepet.

De overlevende opprørerne, blant dem Fidel og hans bror Raúl Castro Ruz, ble fanget kort tid etter angrepet. I den følgende politiske rettssaken, Fidel Castro ved å snakke i nesten fire timer, og sluttet med ordene "Døm meg, det spiller ingen rolle. Historien vil tilgi meg" ("La historia me absolverá"). Fidel ble dømt til nesten 15 års fengsel i Presidio Modelo-fengselet på Isla de Pinos, mens Raúl ble dømt til 13. Wikipedia
174 år siden

1849: Det kongelige slott innvies i Oslo

Det kongelige slott i Oslo er hovedresidens for Norges konge.

Slottet er omgitt av Slottsparken, som vender mot fire gater. På nordsiden ligger Wergelandsveien, på vestsiden ligger Parkveien, som er adkomstveien for daglig trafikk til og fra Slottet, og på sørsiden ligger Henrik Ibsens gate, tidligere Drammensveien. Fra øst løper paradegaten Karl Johans gate rett mot Slottets hovedfasade og Slottsplassen, og er den formelle adkomst til Slottet ved høytidelige anledninger.

Deler av slottet er åpent for publikum i sommermånedene. I 2005 ble det på grunn av jubileet for Unionsoppløsningen vist en spesialutstilling som tok for seg kong Haakon VIIs, dronning Mauds og kronprins Olavs første tid i Norge. Bygget har tre etasjer og er oppført i pusset teglstein. Slottet har tre fløyer og er utformet i nyklassisistisk stil.

Slottet ble reist for kong Karl III Johan, men sto ikke helt ferdig før i 1849, under Oscar I. Før slottet sto ferdig bodde de svensk-norske kongelige i det staselige Paleet når de besøkte Christiania. Slottet ble tegnet av danskfødte Hans Ditlev Franciscus von Linstow. Man hadde startet planleggingen i 1821, og året etter la kongen selv frem en stortingsproposisjon. Kostnadene ble anslått til 150.000 speciedaler. Dette ble finansiert gjennom salg av statsobligasjoner. Det ble i 1823 opprettet en Slottskommisjon, som fikk ansvaret for byggeprosessen.

Kongen ønsket selv at slottet skulle ligge på Bellevuehøyden. Området rundt var på denne tiden lite bebygget. Stortinget gav fullmakter til innkjøp av eiendommene, og i 1824 startet grunnarbeidene. Kronprins Oscar godkjente planene i 1825, og 1. oktober samme år la Karl Johan ned grunnsteinen i det som ble fundamentet til alteret i Slottskapellet.

Fra 1827 til 1833 sto arbeidet stille etter at mesteparten av Stortingets opprinnelige bevilgning hadde gått med til å planere Slottsplassen og bygge fundamenter. Stortinget avslo å gi tilleggsbevilgninger i 1827 og igjen i 1830 som en politisk demonstrasjon mot kongen. Linstow la i 1833 frem nye planer som reduserte prosjektet fra det H-formede anlegget som opprinnelig var tenkt, til bare midtpartiet i dette, men økte samtidig høyden fra to til tre etasjer. Stortinget samme år bevilget da de nødvendige midler til å gjenoppta arbeidet. Sommeren 1836 ble taket lagt, og interiøret ble ferdig i 1840-årene. Linstow hadde selv fått et stipendium for å reise til Danmark og Tyskland for å hente inspirasjon.

Karl Johan døde i 1844, og da Oscar Is nærmeste familie var større, så man at det var behov for mer plass. Det ble derfor gitt en tilleggsbevilgning fra Stortinget for å utvide fløyene. Taket ble samtidig senket for å gi bygget et mer verdig utseende, slik Linstow også hadde ønsket det. På hovedfasaden ble det bygget en monumental front med søyler. Våren 1849 sto så slottet helt ferdig. Hele kongefamilien var til stede ved den offisielle innvielse 26. juli samme år.

Linstow hadde opprinnelig planlagt Slottsplassen som en rektangulær paradeplass, men i 1848 foreslo slottsgartner Martin Mortensen et sirkelrundt bed med en diameter på 70 meter beplantet med busker og blomster midt på plassen og dette ble gjennomført. I 1875 ble Brynjulf Bergsliens rytterstatue av Karl Johan satt på plass. Wikipedia

Fødsler

24 år
Sebastián Athié (Skuespiller)
1995 - 2020

Sebastián Athié (Mexico)

Skuespiller

Født:
26. juli 1995 (28 år siden)

Døde:
4. juni 2020 (24 år) (3 år siden)

Sebastián Athié - Meksikansk skuespiller og sanger, spilte rollen som Lorenzo Guevara i ungdomsserien 11. Wikipedia

50 år
Kate Beckinsale (Skuespiller)
1973

Kate Beckinsale (Storbritannia)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Kathrin Romary Beckinsale

Født:
26. juli 1973 (50 år)

Kathrin Romary Beckinsale er en britisk skuespiller kjent fra filmer som Underworld, The Aviator og Click. Etter noen mindre roller i TV-serier, hadde hun sin filmdebut i 1993 i den britisk-amerikanske romantiske komedien Much Ado About Nothing mens hun fortsatt var student ved Oxford University. Wikipedia

52 år
Asgeir Borgemoen (Programleder)
1971

Asgeir Borgemoen (Norge)

Programleder

Født:
26. juli 1971 (52 år)

Asgeir Borgemoen, norsk programleder, skuespiller og artist. Mest kjent som «Asgeir – sjefen over alle sjefer» fra Barne-TV-serien Fritt Fram som gikk på NRK i perioden 1999–2001. Wikipedia

56 år
Bjarte Tjøstheim (Komiker)
1967

Bjarte Tjøstheim (Norge)

Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Bjarte Paul Tjøstheim

Født:
26. juli 1967 (56 år)

Bjarte Paul Tjøstheim, radioprogramleder, komiker og skuespiller, mest kjent fra radioprogrammet Radioresepsjonen. Han er oppvokst på Randaberg i Rogaland. Wikipedia

59 år
Sandra Bullock (Skuespiller)
1964

Sandra Bullock (USA)

Skuespiller

Født:
26. juli 1964 (59 år)

Sandra Annette Bullock er en amerikansk Oscar-vinnende filmskuespillerinne. Hun gikk på steinerskole og studerte drama ved East Carolina University, hoppet av for å arbeide som skuespiller i New York, men hadde problemer med å etablere seg i yrket. Hun flyttet til Los Angeles, California og fikk en rekke mindre roller i uavhengige filmer. Senere fikk hun hovedrollen i TV-versjonen av filmen Working Girl. Wikipedia

60 år
Torgny Mogren (Langrennsløper)
1963

Torgny Mogren (Sverige)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Arne Torgny Mogren

Født:
26. juli 1963 (60 år)

Nils Arne Torgny Mogren er en svensk tidligere langrennsløper som representerte Åsarna IK.

Mogren vant verdenscupen i langrenn i sesongen 1986/87, og endte fem ganger blant de tre beste i sammendraget. Han vant gull på 50 km fristil under Ski-VM 1991 i Val di Fiemme og gjentok bedriften to år senere, under VM i Falun i 1993. Samme året ble han også tildelt både Svenska Dagbladets gullmedalje og Radiosportens Jerringpris.

Mogren ble i flere år regnet som verdens beste fristilløper teknisk sett. Wikipedia

64 år
Kevin Spacey (Skuespiller)
1959

Kevin Spacey (USA)

Skuespiller, teaterregissør, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Kevin Spacey Fowler

Født:
26. juli 1959 (64 år)

Kevin Spacey Fowler er en amerikansk skuespiller. Han har vunnet Oscar to ganger for sine filmroller: for beste birolle i De mistenkte i 1995 og for beste hovedrolle i American Beauty i 1999. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

I oktober 2017 ble Spacey anklaget for seksuell overgrep av Anthony Rapp da han var 14 år. Kort tid etter denne anklagen så dagens lys kom flere menn fram med sine historier om seksuelle overgrep og trakassering. Som et resultat av situasjonen kuttet Netflix alle bånd til skuespilleren, derav sluttet de produksjonen av filmen Gore, og fjernet han fra hovedrollen i siste sesong av House of Cards. Han spilte også i filmen All the Money in the World, ressisert av Ridley Scott, men scenene av han ble senere spilt inn på ny med Christopher Plummer. Wikipedia

57 år
Knut Olsen (Journalist)
1953 - 2011

Knut Olsen (Norge)

Journalist

Født:
26. juli 1953 (70 år siden)

Døde:
11. januar 2011 (57 år) (13 år siden)

Knut Olsen var en norsk journalist og programleder i Dagsrevyen.

Han arbeidet fra 1983 til sin død som journalist i Norsk rikskringkasting, med enkelte avbrudd der han hadde andre stillinger i mediebransjen. Fra 2008 var han nyhetsanker sammen med Nina Owing. Olsen var programleder, sammen med blant andre Ingvild Bryn, for direktesendingen da USAs president Barack Obama kom til Oslo høsten 2009 for å motta Nobels fredspris. Sammen med forfatter Jo Nesbø og Per Sundnes åpnet og kommenterte han også konserten for Nelson Mandela i Tromsø 11. juni 2005, 46664 Arctic.

Han ble samme år nominert til Gullruten 2006 i kategorien «Beste mannlige programleder».

Knut Olsen ledet mer en 400 direktesendinger med programmet Redaksjon 21 fra 1999 til 2002. I 2007 ledet han debatt-programmet Standpunkt sammen med Nina Owing. I forbindelse med stortingsvalget 2005, kommunestyrevalget 2007 og stortingsvalget 2009 ledet han partilederdebatten sammen med Lisbeth Skei. I NRKs valgsendinger ledet han «Folkemøtene» i 2003, 2005 og 2007. Fra 2002 til 2006 var han programleder for programmet Brød og Sirkus på NRK2 som blandet aktuell politisk debatt med satire, karikaturer og musikk. Wikipedia

74 år
Roger Meddows-Taylor (Musiker)
1949

Roger Meddows-Taylor (Storbritannia)

Musiker, trommeslager, sanger, gitarist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Roger Meddows Taylor

Født:
26. juli 1949 (74 år)

Roger Meddows-Taylor er trommeslager i det svært populære rock-bandet Queen. Taylor er kjent for sin "store" unike lyd, og regnes som en av de mest innflytelsesrike trommeslagerne innen rock på 70- og 80-tallet. Wikipedia

73 år
Kjersti Alveberg (Filmregissør)
1948 - 2021

Kjersti Alveberg (Norge)

Filmregissør, kunstnerisk leder, koreograf, danser, ballettmester, ballettdanser

Fullt navn / Fødenavn:
Kjersti Bente Alveberg

Født:
26. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
18. oktober 2021 (73 år) (2 år siden)

Kjersti Bente Alveberg var en norsk danser og koreograf.

Hun var utdannet ved Ballettinstituttet i Oslo og studerte senere i New York, Paris, London og Amsterdam.

Alveberg tok timer ved Jorunn Kirkenærs Ballettinstitutt og arbeidet samtidig på Chat Noir som danser. Videre danset hun i NRK og i Studio Oscar, og hun både koreograferte og danset i en lang rekke programmer i NRK TV. I perioden 1980–1982 var hun kunstnerisk leder for Norsk Danseteater.

I fem år danset hun på Det norske teatret og spilte blant annet rollen som Bomballerina da musikalen Cats ble satt opp der i 1985. Hun koreograferte flere store balletter ved Den norske Opera i Anne Borgs sjefstid, deriblant den prisvinnende og kritikerroste Volven. Dette var en helaftens ballett om den norrøne skapelsesmyten til Synne Skouens musikk. Alvebergs koreografiske debut var I morgen?, som også ble TV-overført i NRK (1975).

Som koreograf i NRK skapte hun en rekke balletter spesielt for kamera, mange internasjonalt prisbelønte: Aske, Skodde, Støv for Vinden, som var inspirert av et sitat fra Henrik Ibsens Peer Gynt, Fragile og Utenfor rekkevidde. Hun koreograferte flere balletter for Carte Blanche, deriblant Rav og Ekko, som ble TV-overført i NRK.

Alveberg skapte Norges åpningsseremoni under Vinter-OL i Albertville, Frankrike, i 1992. Hun skapte også idéfundamentet for åpningsseremonien under Vinter-OL på Lillehammer i 1994.

Med utgangspunkt i maleren Terje Ythjalls bildeunivers skapte hun balletten «Reise på drømt hav», som hadde urpremiere i Den norske operæn i 2001. I 2005 var hun kunstnerisk ansvarlig for åpningen av Nasjonalbiblioteket i Oslo.

I 2008 skapte hun crossover-forestillingen @lice, som var bestilt av Rikskonsertene og Riksteatret og som turnerte Norge rundt. I 2010 skapte hun balletten Nano spesielt til den offisielle åpningen av Kunsthøgskolen i Oslo. I 2014 bestemte hun seg for å trappe ned sin kunstneriske virksomhet, og ble i den anledning hedret av Nasjonalballetten med forestillingen Alveberg på drømt hav, som var satt sammen av elementer fra hennes tidligere koreografier samt tre nye verk.

I 2014 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for sin innsats for ballett og dans.

Alveberg er mor til billedkunstneren Noah Alveberg. Wikipedia

80 år
Mick Jagger (Musiker)
1943

Mick Jagger (Storbritannia)

Musiker, skuespiller, gitarist, komponist, sanger, filmprodusent, lyriker, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Philip Jagger

Født:
26. juli 1943 (80 år)

Michael Philip «Mick» Jagger er en britisk musiker best kjent som vokalist og låtskriver i The Rolling Stones. Wikipedia

82 år
Darlene Love (Musiker)
1941

Darlene Love (USA)

Musiker, sanger, skuespiller

Født:
26. juli 1941 (82 år)

Darlene Love er en amerikansk vokalist innen populærmusikk og skuespiller.

Love startet å synge i det lokale kirkekoret, og da hun gikk på high school ble hun i 1958 invitert med i en jentegruppe med navn The Crystals som i 1963 begynte å arbeide med plateprodusenten Phil Spector. Med sin kraftige stemme ble hun snart en ettertraktet vokalist, og arbeidet blant annet med størrelser innen 1950- og 1960-tallet innen rock og soul, som Sam Cooke, Dionne Warwick, The Beach Boys, Elvis Presley og Sonny and Cher.

I 1980- og 1990-årene spilte i de fire filmene Dødelig våpen hvor Love spiller Danny Glovers ektefelle, og deltok i Broadway-oppsetning av Grease. Hun framføring av «All Alone on Christmas» sammen med E Street Band er med i Alene hjemme 2 og Love Actually.

Darlene Love har sammen med The CBS Orchestra‎ sunget inn julen hos først Late Night with David Letterman fra 1986 til 1992, også på Late Show with David Letterman fra 1993, med sangen Christmas (Baby Please Come Home), som iføge NRK Lydverket kanskje er den beste julesangen noen sinne. Hun har vært fast gjest hos Letterman sammen med Jay Thomas siste sending før jul, bortsett fra i 2007 da juleprogrammet ble kansellert på grunn av streiken blant tekstforfatterne i Writers Guild of America.

14. desember 2010 ble det kjent at hun ville bli tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame, sammen med blant andre Neil Diamond, Alice Cooper, Dr. John og Tom Waits. Opptakseremonien var 14. mars 2011 på Waldorf-Astoria i New York City. Wikipedia

76 år
Knut Bjørnsen (Programleder)
1932 - 2008

Knut Bjørnsen (Norge)

Programleder

Født:
26. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
14. november 2008 (76 år) (15 år siden)

Knut Bjørnsen var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK. Wikipedia

70 år
Stanley Kubrick (Regissør)
1928 - 1999

Stanley Kubrick (USA)

Regissør, filmprodusent, manusforfatter, kinematograf, filmklipper

Født:
26. juli 1928 (95 år siden)

Døde:
7. mars 1999 (70 år) (25 år siden)

Stanley Kubrick var en amerikansk filmregissør og -produsent, kjent for filmer som 2001: en romodyssé, A Clockwork Orange, Ondskapens hotell og Full Metal Jacket. Han er ansett for å være blant de mest innovative og innflytelsesrike filmskaperne i det 20. århundre.

I begynnelsen av 1960-årene bosatte han seg i England sammen med familien og forble der resten av livet.

Det var meningen at han skulle produsere A.I.: kunstig intelligens for Steven Spielberg, men Kubrick døde før han kom så langt. Han hadde utviklet og utsatt dette prosjektet over mange år.

I 2018 kom et forsvunnet manus, Burning Secret, for dagen. Det er basert på en novelle av Stefan Zweig og skal være så gjennomarbeidet at det kan settes i produksjon. Manuset er datert 24. oktober 1956, et tidspunkt da Kubrick var relativt ukjent. Wikipedia

78 år
Jason Robards (Skuespiller)
1922 - 2000

Jason Robards (USA)

Skuespiller

Født:
26. juli 1922 (101 år siden)

Døde:
26. desember 2000 (78 år) (23 år siden)

Jason Robards var en amerikansk skuespiller. Jason Robards vant to Oscar, i klassen beste mannlige birolle, en for sin rolle som «Ben Bradlee» i filmen Alle presidentens menn, (All the President's Men) og en som «Dashiell Hammett» i filmen Julia. Aller mest er Robards kanskje for rollen som Cheyenne i westernfilmen Once Upon a Time in the West. Jason Robards vil også bli husket som en legende innen filmverdenen for hans innsats i en rekke storfilmer. Han har også portrettert Andrej Sakharov i en TV-film. Wikipedia

82 år
Aage Storstein (Kunstmaler)
1900 - 1983

Aage Storstein (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
26. juli 1900 (123 år siden)

Døde:
7. mai 1983 (82 år) (40 år siden)

Aage Storstein var en norsk maler og professor ved Statens kunstakademi.

Storstein var sterkt preget av kubismen og la stor vekt på form og forholdet mellom form og farge i oppbygning av sine malerier. Han er blitt kalt «billedbyggeren i norsk kunst» og «Norges eneste kubist». Spesielt kjent er han for sine fresker i Oslo rådhus. Han er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo, Riksgalleriet, Moderna Museet i Sverige, Rogaland Kunstmuseum, Bergen Billedgalleri og flere andre store kunstsamlinger. Wikipedia

71 år
Alfred Maurstad (Skuespiller)
1896 - 1967

Alfred Maurstad (Norge)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter

Født:
26. juli 1896 (127 år siden)

Døde:
5. september 1967 (71 år) (56 år siden)

Alfred Maurstad var en norsk skuespiller, spillemann, teatersjef og regissør som i ettertid er mest kjent fra rollen som Gjest i filmen Gjest Baardsen.

Fra ungdommen spilte Alfred Maurstad til dans i Nordfjord, og gjorde flere store konsertinnspillinger av norske slåtter med hardingfele. Han spilte tradisjonsmusikk fra Nordfjord, Telemark og Voss. Han var en virtuos på hardingfele og bidro til å gjøre denne populær i Nordfjord der vanlig fele dominerte.

Maurstad var en av de første hardingfelespelemennene som spilte i radio i 1920-årene, og ble, i likhet med Sigbjørn Bernhoft Osa, med i Hardingfeletrioen som Eivind Groven opprettet i 1932. Trioen spilte slåtter og folketoner for tre hardingfeler i Grovens arrangement. Hardingfeletrioen opptrådte jevnlig i folkemusikkprogram i radio i 1930-årene. Maurstad ble ikke minst kjent som spelemann gjennom sin framføring av «Fanitullen», en slått som Johan Halvorsen skal ha lært av spelemannen Olav Moe fra Aurdal (Valdres). Slåtten inngår i Halvorsens orkestersuite Fossegrimen, skrevet til et skuespill av Sigurd Eldegard. Maurstad framførte slåtten både som rent solonummer og sammen med orkester.

Maurstad tok underoffisersskolen i Bergen. Han debuterte på Det norske teatret i 1920, og arbeidet på Nationaltheatret fra 1931. Han var sjef for Trøndelag Teater fra 1945 til 1950. Han spilte hovedrollene i flere suksessfilmer som Fant, Tørres Snørtevold og Gjest Baardsen.

I feriene bodde Alfred Maurstad på småbruket på Maurstad. Det ble siden overtatt av skuespillersønnen Toralv Maurstad, som han fikk i ekteskapet med Tordis Maurstad. Alfred Maurstad er også, fra sitt annet ekteskap med Gro Scott-Ruud, far til skuespiller Mari Maurstad.

Alfred Maurstad var kommandør av St. Olavs Orden. I 1977 ble Maurstad-monumentet (av Arnold Haukeland) avduket i Maurstad-parken på Nordfjordeid. Wikipedia

69 år
Aldous Huxley (Forfatter)
1894 - 1963

Aldous Huxley (Storbritannia)

Forfatter, lyriker, filosof, manusforfatter, professor, science fiction-forfatter, prosaforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Aldous Leonard Huxley

Født:
26. juli 1894 (129 år siden)

Døde:
22. november 1963 (69 år) (60 år siden)

Aldous Leonard Huxley var en engelsk forfatter, som i ettertid er best kjent for den dystopiske framtidssatiren Vidunderlige nye verden (Brave New World) fra 1932.

Huxley var sønn av forfatteren Leonard Huxley og hans hustru Julia Arnold. Moren døde i 1908, daAldous akkurat var fylt 14 år. Tre år senere fikk han en øyenlidelse som sterkt reduserte hans syn. Dette probleme gjorde at han ikke ble aktuell som tjenestegjørende under første verdenskrig. Huxley var sønnesønn av biologen Thomas Huxley og bror av UNESCO-lederen Julian Huxley.

Han studerte i Oxford fra 1913 til 1916.

Fra 1923 til 1930 bodde han i Italia og Frankrike. Han flyttet til USA i 1937 for å unnslippe den ventede krigen i Europa, og bodde i Los Angeles til sin død i 1963. Han skrev i de fleste sjangre: romaner, noveller, dikt, reiseskildringer, essay, sakprosa og filmmanuskript. I mellomkrigstiden skrev han «kyniske fabler om hvordan moderne psykologi og naturvitenskap hadde brutt ned tradisjonelle verdier og ført til rotløshet og retningsløshet blant de intellektuelle». Fra slutten av 30-tallet skriver han med «større etisk alvor og [preget] av hans interesse for mystisisme og parapsykologi. Hans senere romaner avspeiler en mystisk gudsopplevelse».

Huxley var engasjert på flere felt, både innen etiske, politiske og esoteriske emner. På 1950-tallet deltok han – i «sin trang til å sprenge erkjennelsens grenser» – i eksperimenter med meskalinrus. Huxley mente at «meskalin ville hjelpe ham å oppleve det samme som Blake og andre kunstnere og visjonære.». Huxley beskriver rusopplevelsen i sitt essay Erkjennelsens porter (The Doors of Perception, 1954) som «var med på å innlede en æra av eksperimentering med narkotiske stoffer». Bandet The Doors har sitt navn etter Huxleys essay.

Til tross for sin berømmelse ble det ingen særlig oppmerksemhet i massmediene rundt hans bortgang, ettersom John F. Kennedy ble myrdet senere samme dag, 22. november 1963. Wikipedia

84 år
Anna Rogstad (Aktivist)
1854 - 1938

Anna Rogstad (Norge)

Aktivist, politiker, suffragette, rektor, lærer, forfatter

Født:
26. juli 1854 (169 år siden)

Døde:
8. november 1938 (84 år) (85 år siden)

Anna Georgine Rogstad var en norsk lærerinne, kvinnesaksforkjemper og politiker. Hun representerte Frisinnede Venstre i valgsamarbeid med Høyre da hun, som første kvinne, møtte på Stortinget den 17. mars 1911. Hun møtte senere fast fra 20. februar 1912 til 30. januar 1913 som vararepresentant for statsminister Jens Bratlie.

Rogstad stod sentralt i arbeidet for alminnelig stemmerett for kvinner, lærerinnenes arbeidsvilkår og utdannelse for jenter og kvinner. Hun stiftet i 1912 Norges Lærerinneforbund, der hun også ble første formann, og styrte Kristiania kommunale fortsettelsesskole for piker (den senere Oslo framhaldsskole) fra 1900 til 1923. Hun skrev mange lærebøker og metodiske veiledninger for skoleverket. Wikipedia

Dødsfall

79 år
Kåre Gjønnes (Politiker)
1942 - 2021

Kåre Gjønnes (Norge)

Politiker

Født:
30. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
26. juli 2021 (79 år) (2 år siden)

Kåre Erling Gjønnes var en norsk politiker (KrF), bonde og fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Han var stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti i Sør-Trøndelag i to perioder, fra 1985 til 1993. og var landbruksminister fra 17. oktober 1997 til 17. mars 2000.

Han ledet Gjønnes-utvalget som utredet det fremtidige forholdet mellom kirke og stat i Norge.

Kåre Gjønnes ble i 2009 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

46 år
Joey Jordison (Gitarist)
1975 - 2021

Joey Jordison (USA)

Gitarist, musiker, plateprodusent, låtskriver, fiolinist, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Nathan Jonas Jordison

Født:
26. april 1975 (49 år siden)

Døde:
26. juli 2021 (46 år) (2 år siden)

Joey Jordison var en amerikansk trommeslager og gitarist fra Des Moines i Iowa, best kjent som trommeslager i nu metal-bandet Slipknot.

Frem til hans død spilte han trommer i nu-metal bandet VIMIC og i blackened death metal-bandet Sinsaenum. Han spilte også gitar i bandet Murderdolls. I tillegg spilte han trommer i bandet Korn i perioden 19. april til 19. september 2007 da den egentlige trommeslageren David Silveria hadde skadet hånden. Han har også spilt for det norske black metal-bandet Satyricon på en turne i USA, sent i 2004, da bandets trommeslager Frost (Kjetil Haraldstad) ikke kunne spille. Den 29. februar 2012 spilte han trommer for bandet System of a Down. Wikipedia

104 år
Olivia de Havilland (Skuespiller)
1916 - 2020

Olivia de Havilland (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
1. juli 1916 (107 år siden)

Døde:
26. juli 2020 (104 år) (3 år siden)

Olivia Mary de Havilland var en amerikansk skuespiller. Hun vant to Oscar og var flere ganger nominert. Hun hadde fremtredende roller i flere filmer med Errol Flynn, blant annet Kaptein Blood (1935) og Robin Hoods eventyr (1938). Hun hadde også en sentral rolle i Tatt av vinden.

Hun var skuespilleren Joan Fontaines storesøster. I 1941 ble de begge to nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle – Joan vant. Wikipedia

74 år
J.J. Cale (Musiker)
1938 - 2013

J.J. Cale (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Weldon Cale

Født:
5. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
26. juli 2013 (74 år) (10 år siden)

John Weldon «J.J.» Cale var en amerikansk sanger, gitarist og sangskribent.

Cale er mest kjent som låtskriver av sanger som andre artisters gjorde til store hits, eksempelvis Eric Claptons innspillinger av «After Midnight» og «Cocaine». Selv hadde Cale relativt begrenset kommersiell suksess med sine sparsomt instrumenterte, minimalistisk pregede innspillinger, men nøt til gjengjeld stor respekt blant mange musikere. Wikipedia

62 år
Mary Tamm (Skuespiller)
1950 - 2012

Mary Tamm (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
22. mars 1950 (74 år siden)

Døde:
26. juli 2012 (62 år) (11 år siden)

Mary Tamm var en engelsk skuespillerinne som kanskje er mest kjent for å være den første som spilte Romana i TV-serien Doctor Who i seriens 16. sesong. Hun gikk på Royal Academy of Dramatic Art.

Tamm begynte sin skuespillerkarriere på scenen i Birmingham Repertory Company i 1971 før hun flyttet til London i 1972 og spilte i musikalen Mother Earth. Hun spilte i flere filmer, som blant annet The Odessa File (1974) og The Likely Lads (1976) før Doctor Who.

Tamm gikk med på å spille Romana i Doctor Who etter at hun fikk vite at Romana ikke ville bli en ny «jomfru i nød», men en av Doktorens rase og derfor like dyktig som ham. Hun forlot serien etter en sesong fordi hun syntes at figuren hadde gått tilbake til å bli en vanlig assistent til Doktoren og kunne ikke utvikle seg videre. Lalla Ward tok deretter over rollen.

Etter Doctor Who spilte Tamm blant annet Penny Crosbie i såpeoperaen Brookside fra 1993 til 1995, Yvonne Edwards i dramaserien Paradise Heights i 2002 så vel som gjesteroller i flere serier. Hun spilte igjen Romana i hørespill fra Big Finish Productions fra og med 2005. Wikipedia

79 år
Lars Forssell (Forfatter)
1928 - 2007

Lars Forssell (Sverige)

Forfatter, oversetter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Hans Carl Abraham Forssell

Født:
14. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
26. juli 2007 (79 år) (16 år siden)

Lars Hans Carl Abraham Forssell var en svensk forfatter og kulturpersonlighet. Forssell hadde en allsidig produksjon innen mange sjangre, men ble særlig kjent for sin lyrikk og sine radikale kabaretviser på 1960-tallet. Wikipedia

82 år
Henrik Straumsheim (Lyriker)
1893 - 1975

Henrik Straumsheim (Norge)

Lyriker

Født:
8. februar 1893 (131 år siden)

Døde:
26. juli 1975 (82 år) (48 år siden)

Henrik Straumsheim var en norsk dikter og folkehøgskolemann. Han var også aktiv i ungdomslagsarbeid, formann i Sunnmøre frilynde ungdomssamlag og medlem av styret i Noregs Ungdomslag. Wikipedia

90 år
Sigurd Segelcke Meidell (Forfatter)
1878 - 1968

Sigurd Segelcke Meidell (Norge)

Forfatter, journalist, redaktør, genealog

Født:
20. februar 1878 (146 år siden)

Døde:
26. juli 1968 (90 år) (55 år siden)

Sigurd Segelcke Meidell var en norsk forfatter, pressemann og jurist. Som forfatter skrev han under pseudonymet Arne Vaagen. Wikipedia

33 år
Eva Perón (Aktivist)
1919 - 1952

Eva Perón (Argentina)

Aktivist, Politiker, skuespiller, aktivist for kvinnelig stemmerett

Fullt navn / Fødenavn:
Eva María Duarte

Født:
7. mai 1919 (105 år siden)

Døde:
26. juli 1952 (33 år) (71 år siden)

María Eva Duarte de Perón var en argentinsk skuespiller, sanger og presidentfrue. Hun var gift med general Juan Perón. Eva Perón fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Argentina. Wikipedia

79 år
Albert Bonnier (Forlegger)
1820 - 1900

Albert Bonnier (Sverige)

Forlegger

Født:
21. oktober 1820 (203 år siden)

Døde:
26. juli 1900 (79 år) (123 år siden)

Albert Bonnier var en svensk forlegger. Han grunnla forlaget Albert Bonniers förlag. Wikipedia

71 år
Johan Nordahl Brun (Biskop)
1745 - 1816

Johan Nordahl Brun (Norge)

Biskop, prest, dikter, lyriker, dramatiker, politiker

Født:
21. mars 1745 (279 år siden)

Døde:
26. juli 1816 (71 år) (207 år siden)

Johan Nordahl Brun var en norsk prest, biskop og dikter.

I studietiden i København var han en av hovedpersonene i Det Norske Selskab. Han arbeidet som prest fra 1774 og i 1803 ble han biskop i Bergen.

Brun var en av de viktigste norske salmedikterne i sin samtid. Han skrev flere kjente salmer og sanger, blant annet påskesalmen «Jesus lever, graven brast», «Norges Skaal» («For Norge, Kiempers Fødeland») og «Udsigter fra Ulrikken», som er Bergens bysang. Wikipedia

<<
26. Juli
>>