Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
10 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
10 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
10 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
10 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
10 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
10 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Juli

Om dagen

17. Juli er dag 199 i 2024, og er i uke 29. Det er 167 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: En tsunami rammer kysten av Indonesia på øya Java

Jordskjelvet i Indiahavet 2006 var undersjøiske jordskjelv utløst den 17. juli 2006 kl 10:19 (norsk tid), det første sør for øya Java i Indonesia. Skjelvet fant sted ca. 225 km nordøst for Christmas Island og 355 km sør for Jakarta. Bygningene svaiet i Indonesias hovedstad Jakarta under jordskjelvet som varte i to minutter. Skjelvets episenter ligger omtrent 1400 km unna episenteret til jordskjelvet i Indiahavet 2004, og geologisk sett er det de samme kontinentalplatene som kolliderer denne gangen som i 2004.

Skjelvet målte 7,2 på Richters skala, og er dermed lang mindre enn skjelvet i 2004, som målte 9,0 på samme skala. Et etterskjelv målt til 6,1 på Richters skala ble målt to timer etter hovedskjelvet.

Noe senere rammet ca. 2 meter høye tsunamibølger Indonesia. Turiststedet Pangandaran Beach ble rammet, der et hotell ble ødelagt av bølgene. Mange andre hus ble ødelagt av bølgene. Minst 654 mennesker ble drept, om lag 978 skadd og 329 er fortsatt savnet. Om lag 54.254 ble hjemløse. Wikipedia
39 år siden

1984: Det første barnet unnfanget i Norge ved kunstig befruktning, blir født på Regionsykehuset i Trondheim

Kunstig befruktning vil si befruktning hos organismer med hjelp av mennesklig inngripen, slik at formeringsprosessen ikke skjer på en naturlig måte. Kunstig befruktning i form av inseminasjon (assistert overføring av sæd) har vært praktisert lenge på husdyr og er vanlig over store deler av verden.

Kunstig befruktning på mennesker kalles assistert befruktning og skjer vanligvis dersom partene ikke er i stand til å få barn på naturlig måte. I de siste tiårene har man også blitt i stand til å utføre prøverørsbefruktning. Wikipedia
87 år siden

1936: Den spanske borgerkrigen bryter ut etter et mislykket statskupp

Den spanske borgerkrig ble utkjempet mellom 1936 og 1939 i Spania mellom den spanske høyresiden (kalt nasjonalister) og venstresiden (kalt republikanere), og endte med høyresidens seier. Etter at venstrekoalisjonen Frente Popular kom til makten under ledelse av Manuel Azaña i 1936 ble en periode med stor ustabilitet og konflikt i Spania innledet. Vold mellom militante grupper kom ut av kontroll etter drapet på den konservative parlamentariske lederen José Calvo Sotelo. Samme år forsøkte en gruppe høyere offiserer å begå statskupp mot den nye regjeringen. Opprøret ble etter hvert støttet av konservative spanske grupper, som Confederación Española de Derechas Autónomas, eller C.E.D.A), karlistene og den fascistiske Falange (Falange Española de las J.O.N.S.). Nasjonalistene hadde aktiv militær støtte og fikk våpen fra Tyskland og Mussolinis Italia. Republikken fikk kjøpt en del militært utstyr fra Sovjetunionen og Mexico, men den vestlige ikke-intervensjonspolitikken medførte snart at den lovlige regjeringen ikke fikk kjøpe våpen. De siste to årene av krigen sloss venstresiden i praksis uten noen våpenhjelp utenfra.

Nasjonalistene hadde en hovedsakelig rural, konservativ, katolsk basis og ble støttet av adelen, hæren og den kastillanske kirken, og ønsket å gjeninnføre monarkiet. Venstresiden, som først og fremst omfattet sosialister, anarkosyndikalister og liberale, hadde støtte fra de nasjonale elitene og kirken i Baskerland og Cataluña, fattige landarbeidere, og fra mer sekulære og urbane miljøer i hele landet. Nasjonalistene, under ledelse av de tre generalene Francisco Franco, Emilio Mola og José Sanjurjo, satte inn størstedelen av hæren mot den venstreorienterte regjeringen, men møtte sterk motstand fra lojale hær- og marineavdelinger og fra sivile som avvæpnet garnisoner og grep til våpen. Mange enkeltsoldater sluttet seg også til folkefronten. Først etter tre års blodige kamper gikk nasjonalistene seirende ut av borgerkrigen. Francisco Franco ble Spanias diktator, og alle partier ble forbudt eller innlemmet i Francos statsbærende parti.

Krigen ble utkjempet med omfattende terror og massakrer på begge sider, mot fanger, og mot faktiske og antatte motstandere. Krigen fikk en bred internasjonal pressedekning, som formidlet terror og drap, uten at denne pressedekningen alltid var preget av kildekritikk. Særlig tidlig i krigen var pressedekningen ofte ryktebasert. Den katolske kirke gav sterk støtte til høyresiden og fremstilte krigen som et moderne korstog, noe som ble forsterket av massakrer på prester og nonner begått av venstresiden. Krigen er blitt kalt for historiens første «mediekrig», hvor reporterne gjennom sine reportasjer ønsket «å støtte saken». Dette førte til at den republikanske regjeringen fikk begrenset støtte av opinionen i andre land under det meste av krigen. Utenfor Spania var meningene delte, og borgerlige aviser som Aftenposten støttet høyresiden, mens venstreorienterte aviser støttet venstresiden.

I etterkrigstiden ble høyresiden under krigen glorifisert av den høyreorienterte regjeringen som hadde makten i landet. Francos utpekte etterfølger Juan Carlos myknet opp politikken på 1970-tallet, noe som førte til at Spania ble et konstitusjonelt monarki med parlamentarisk demokrati. Meningene om borgerkrigen i Spania er sterkt delte og borgerkrigen var lenge ansett som et tabuområde i alle de store leirene i spansk politikk. Wikipedia

Fødsler

40 år
Christian Grindheim (Fotballspiller)
1983

Christian Grindheim (Norge)

Fotballspiller

Født:
17. juli 1983 (40 år)

Christian Grindheim er en norsk fotballspiller som spiller for den norske klubben Fotballklubben Haugesund. Wikipedia

55 år
Matti Nykänen (Skihopper)
1963 - 2019

Matti Nykänen (Finland)

Skihopper, politiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Matti Ensio Nykänen

Født:
17. juli 1963 (60 år siden)

Døde:
4. februar 2019 (55 år) (5 år siden)

Matti Nykänen var en finsk skihopper som på 1980-tallet var en dominerende skikkelse i internasjonal hoppsport. Han la opp i 1991.

Nykänen var bare 18 år gammel da han i VM i Holmenkollen i 1982 kunne feire sin første store triumf. Han tok også en tittel i de tre påfølgende verdensmesterskapene, i 1985, 1987 og 1989.

Etter den første hoppukeseieren i 1983 vant Nykänen sesongen etter gull i storbakken i OL i Sarajevo. I 1985 ble han verdensmester i skiflygning i Planica og hadde dermed gått til topps i alle de viktigste konkurransene. I 1987 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Nykänens kanskje aller beste sesong var i 1988 da han etter hoppukeseieren dominerte fullstendig og tok alle tre gullmedaljene i OL i Calgary. Nykänen tok sin siste internasjonale medalje under VM i skiflygning i Vikersund i 1990 med sølv. Da han la opp i 1991 etter ti år som aktiv utøver, hadde han vunnet 46 verdenscuprenn. Wikipedia

69 år
Angela Merkel (Politiker)
1954

Angela Merkel (Tyskland)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Angela Dorothea Kasner

Født:
17. juli 1954 (69 år)

Angela Dorothea Merkel er en tysk fysiker og kristendemokratisk politiker (CDU). Hun har vært leder for sitt parti siden 2000, og Tysklands forbundskansler siden 2005. I 2007 var hun også president for Det europeiske råd. Wikipedia

71 år
David Hasselhoff (Skuespiller)
1952

David Hasselhoff (USA)

Skuespiller, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Michael Hasselhoff

Født:
17. juli 1952 (71 år)

David Michael Hasselhoff er en amerikansk skuespiller, artist og låtskriver, mest kjent for sine hovedroller i Knight Rider (1982-1986) og Baywatch (1989-2000). Wikipedia

60 år
Phoebe Snow (Sanger)
1950 - 2011

Phoebe Snow (USA)

Sanger, komponist, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Phoebe Ann Laub

Født:
17. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
26. april 2011 (60 år) (12 år siden)

Phoebe Snow var en amerikansk sanger, låtskriver og gitarist.

Snow vokste opp i Teaneck i New Jersey, der hun ble uteksaminert fra Teaneck High School. Hun begynte senere ved Shimer College i Mount Carroll i Illinois. Som student spilte hun akustisk gitar på forskjellige nattklubber i Greenwich Village.

Snow var i en kortere periode gift med Phil Kearns, og i desember 1975 fødte hun en alvorlig hjerne-skadet datter, Rose Valerie.

Snow gjennomførte flere turneer til Nord-Amerika, Storbritannia, Tyskland og Østen.

Gjennom hele 1990-tallet hadde hun rekke opptredener på radio-programmet til Howard Stern. Snow har opptrådt sammen med en rekke kjente artister som f.eks. Lou Rawls, Ladysmith Black Mambazo, Dave Grusin, Garland Jeffreys, Donald Fagen, Paul Simon, Billy Joel, Queen, Hiroshi Fujiwara, Jackson Browne, Dave Mason, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Michael McDonald, Boz Scaggs, Cyndi Lauper, Roger Daltrey, Chaka Khan, Laurie Anderson og flere andre.

Snow mottok utmerkelsen Cultural Achievement Award i mai 1998 fra borgermester i New York Rudolph Giuliani. Hun var også mottaker av flere andre utmerkelser.

Snow fikk en hjerneblødning den 19. januar 2010 og gled inn i koma, hvor hun utviklet blodpropp, lungebetennelse og hjertesvikt. Snow døde 26. april 2011 i Edison i New Jersey, 60 år gammel. Wikipedia

21 år
Ron Asheton (Gitarist)
1948 - 1970

Ron Asheton (USA)

Gitarist, skuespiller, låtskriver, sangtekstforfatter

Født:
17. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
1. januar 1970 (21 år) (54 år siden)

Ron Asheton var en amerikansk gitarist og låtskriver, best kjent fra rockegruppa The Stooges. Han kom på 29.-plass på Rolling Stone Magazines liste over de 100 beste gitaristene noen sinne. Asheton døde av hjerteinfarkt rundt nyttår 2008-2009. Wikipedia

76 år
Camilla, hertuginne av Cornwall (Hertuginne)
1947

Camilla, hertuginne av Cornwall (Storbritannia)

Hertuginne

Fullt navn / Fødenavn:
Camilla Rosemary Shand

Født:
17. juli 1947 (76 år)

Camilla, hertuginne av Cornwall er prins Charles’ hustru. De giftet seg i Windsor rådhus 9. april 2005. Wikipedia

82 år
Olav Starheim (Kunstmaler)
1939 - 2022

Olav Starheim (Norge)

Kunstmaler

Født:
17. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
24. januar 2022 (82 år) (2 år siden)

Olav Starheim var en norsk maler. Han bodde på Espa i Stange kommune, sammen med keramikeren Yngvild Fagerheim.

Starheim var utdannet ved Statens kunstakademi (Oslo) under Aage Storstein og Reidar Aulie 1958-62 og under Alexander Schultz 1965-66, og ved Kunstakademiet i København 1963-64 under Niels Lergaard. Han hadde separatutstillinger ved blant annet Kunstnerforbundet, Kunstbanken Hedmark kunstnersenter, Oslo Kunstforening, og hadde flere offentlige utsmykkingsoppdrag.

I 2019 ble han tildelt Ulrik Hendriksens Ærespris for sitt bidrag til utformingen av norsk kunstpolitikk og som tillitsvalgt i diverse kunstnerorganisasjoner i mer enn 40 år.

Han mottok stipend fra Fondet for dansk-norsk samarbeid 1963; Hans Ødegaards legat 1964; Videreutdanningsstipend 1967; 3,%-fondets stipend 1976; Statens materialstipend 1978; Ruth og Alf Lundebys legat 1981; Statens 3-årige arbeidsstipend 1983–85; Studiereiser til Italia sommeren 1959 og februar 1964; Frankrike 1967.

Starheim var styremedlem i Unge Kunstneres Samfunn 1970–1972, styremedlem i Bildende Kunstneres 1976-1978, Landsforeningen Norske Malere, Bildende Kunstnere Hedmark, styremedlem Norske Billedkunstneres Fagorganisasjon. Wikipedia

88 år
Donald Sutherland (Skuespiller)
1935

Donald Sutherland (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Donald McNicol Sutherland

Født:
17. juli 1935 (88 år)

Donald McNicol Sutherland er en canadisk skuespiller som har en karriere som strekker seg over mer enn 50 år. Wikipedia

84 år
Diahann Carroll (Skuespiller)
1935 - 2019

Diahann Carroll (USA)

Skuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Carol Diahann Johnson

Født:
17. juli 1935 (88 år siden)

Døde:
4. oktober 2019 (84 år) (4 år siden)

Diahann Carroll var en amerikansk skuespillerinne fra fjernsyn og teater samt sanger. Hun hadde en lang og fremgangsrik karriere som spenner nesten seks tiår.

Etter å ha deltatt i noen av de tidligste filmene med svarte skuespillere fra de store filmproduksjons- og -distribusjonsselskapene slik som «Carmen Jones» (1954) og «Porgy and Bess» (1959), spilte hun i «Julia» (1968), en av de første seriene på amerikansk fjernsyn med en svart kvinnelig stjerne i en ikke-stereotyp rolle. Senere skapte hun rollen som Dominique Deveraux i den populære såpeoperaen «Dynastiet».

Carroll mottok flere priser og nominasjoner for sitt arbeid på scenen og i filmen. Hun var gift fire ganger, og fikk en datter i 1960. Hun overlevde brystkreft, og var en forkjemper for denne saken. Wikipedia

88 år
Quino (Tegneserieskaper)
1932 - 2020

Quino (Argentina)

Tegneserieskaper, karikaturtegner

Fullt navn / Fødenavn:
Joaquín Salvador Lavado Tejón

Født:
17. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
30. september 2020 (88 år) (3 år siden)

Joaquín Salvador Lavado Tejón, kjent under signaturen Quino, var en argentinsk vitsetegner og tegneserieskaper. Han ble særlig kjent for sine humoristiske og ofte politisk kommenterende tegneseriestriper om den veslevoksne jenta Mafalda, som han tegnet fra 1964 til 1973.

Plakett på bygningen som inspirerte Quino til å skape Mafaldas hjemmemiljø.

Quino er sammen med Mordillo Argentinas internasjonalt mest kjente vitsetegner. Han er særlig populær i Sør-Amerika og deler av Europa, og tegningene og seriene hans har vært gjengitt i flere norske aviser og blader, blant annet i Dagbladet og Larsons Gale Verden. Stilen hans kjennetegnes av detaljerte tegninger med klare poenger, ofte uten tekst. I tillegg til Mafalda, laget han stumme enrutes vitsetegninger.

I 2014 ble han tildelt Fyrstinnen av Asturias' pris for kommunikasjon og humaniora. Han fikk den norske SPROING-prisen for beste utenlandske tegneserie i 1999. Wikipedia

89 år
Sigvard Ericsson (Skøyteløper)
1930 - 2019

Sigvard Ericsson (Sverige)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
John Sigvard Ericsson

Født:
17. juli 1930 (93 år siden)

Døde:
2. november 2019 (89 år) (4 år siden)

Johan Sigvard «Sigge» Ericsson var en svensk skøyteløper. I 1955 vant han både europamesterskapet i Falun og verdensmesterskapet i Moskva. For disse prestasjonene ble han tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje.

I OL 1956 vant han gull på 10 000 m, foran Knut Johannesen og Oleg Gontsjarenko.

I årene 1954 og 1956 kom han på tredjeplass i EM. Wikipedia

82 år
Joe Morello (Jazzmusiker)
1928 - 2011

Joe Morello (USA)

Jazzmusiker, trommeslager

Født:
17. juli 1928 (95 år siden)

Døde:
12. mars 2011 (82 år) (12 år siden)

Joe Morello var en amerikansk trommeslager.

Morello samarbeidet med en rekke kjente jazz-musikere inkludert Johnny Smith, Tal Farlow, Stan Kenton, Phil Woods, Sal Salvador, Marian McPartland, Jay McShann, Art Pepper, Howard McGhee, og flere andre kjente musikere. Morello dukket opp i en rekke forestillinger og bidratt til minst 120 albumer, rundt halvparten av disse var sammen den gruppen Dave Brubeck Quartet. Morello forfattet flere bøker om musikk, inkludert Master Studies, utgitt av Modern Drummer Publications, i tillegg til hans mange instruksjonsvideoer.

Morello ble tildelt flere priser, blant annet prisen for beste trommeslager som blir utgitt av Playboy Magazine som han fikk syv år på rad. Morello ble valgt til Modern Drummer Magazine Hall of Fame i 1988. Joe Morello døde den 12. mars 2011, i hans eget hjem i Irvington, New Jersey. Han var 82 år gammel da han døde. Hans død ble offentliggjort på hans nettside, selv om ingen dødsårsak ble oppgitt. Wikipedia

89 år
Juan Antonio Samaranch (Politiker)
1920 - 2010

Juan Antonio Samaranch (Spania)

Politiker, idrettsleder

Fullt navn / Fødenavn:
Juan Antonio Samaranch Torelló

Født:
17. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
21. april 2010 (89 år) (13 år siden)

Juan Antonio Samaranch Torelló var en spansk diplomat, politiker og idrettsleder. Wikipedia

93 år
Michael Gilbert (Forfatter)
1912 - 2006

Michael Gilbert (Storbritannia)

Forfatter, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Francis Gilbert

Født:
17. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
8. februar 2006 (93 år) (18 år siden)

Michael Francis Gilbert var en engelsk forfatter. Han benyttet navnet Michael Gilbert som forfatter.

Gilbert arbeidet som advokat i London, samtidig som han var en svært produktiv kriminalforfatter. Ifølge Gilbert selv, ble hans interesse for kriminallitteratur vakt mens hans som britisk soldat satt som krigsfange i Nord-Italia under den andre verdenskrig. De fleste bøkene ble skrevet på toget, under hans daglige femti-minutters pendlerreise til arbeidet. Hans første roman, Close Quarters ble utgitt i 1947. Hans siste utgivelse var Over and Out i 1999.

Som kriminalforfatter opererte han innen hele spekteret av undersjangre, fra politiromaner via spionhistorier, rettsdrama og klassisk kriminal til thrillere. Han er kjent for sine gode plot og tørre, distanserte vidd.

Hans roman Smallbone Deceased (1950) finnes på Top 100 Crime Novels of All Time-listene til både britiske Crime Writers' Association og Mystery Writers of America. Wikipedia

81 år
Samuel Josef Agnon (Forfatter)
1888 - 1970

Samuel Josef Agnon (Østerrike-Ungarn)

Forfatter, romanforfatter, lyriker

Født:
17. juli 1888 (135 år siden)

Døde:
17. februar 1970 (81 år) (54 år siden)

Samuel Josef Agnon født 17. juli 1888, død 17. februar 1970) var en israelsk, hebraiskspråklig forfatter. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1966 sammen med Nelly Sachs.

Blant hans bøker som er oversatt til norsk finnes blant annet Og det krumme skal bli rett og andre fortellinger (1968) og Troskapseden (1966). Wikipedia

39 år
Friedrich Krupp (Forretningsdrivende)
1787 - 1826

Friedrich Krupp (Tyskland)

Forretningsdrivende

Født:
17. juli 1787 (236 år siden)

Døde:
8. oktober 1826 (39 år) (197 år siden)

Friedrich Krupp var en tysk industrimann som grunnla selskapet Fried. Krupp i 1812. Han startet i familievirksomheten 1808 som bestyrer av en smie, men den ambisiøse Friedrich overinvesterte og familien måtte til slutt selge seg ut. Wikipedia

Dødsfall

80 år
John Lewis (Politiker)
1940 - 2020

John Lewis (USA)

Politiker, styreleder, menneskerettsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
John Robert Lewis

Født:
21. februar 1940 (84 år siden)

Døde:
17. juli 2020 (80 år) (3 år siden)

John Robert Lewis var en amerikansk politiker, og medlem av Representantenes hus for delstatens Georgias 5. kongressdistrikt. Han var en av lederne i den amerikanske borgerrettsbevegelsen og formann i Studentenes ikkevoldelige koordineringeskomité (SNCC), og spilte en nøkkelrolle i den politiske kampen for å få en slutt på raseskillet i USA. Han var medlem av Det demokratiske partiet og en av de mest liberale politiske lovgiverne. Wikipedia

92 år
Walter Cronkite (Journalist)
1916 - 2009

Walter Cronkite (USA)

Journalist, nyhetsanker

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Leland Cronkite, Jr.

Født:
4. november 1916 (107 år siden)

Døde:
17. juli 2009 (92 år) (14 år siden)

Walter Leland Cronkite, Jr. var en legendarisk amerikansk radio og fjernsynsjournalist. Cronkite begynte som journalist i 1935, var krigsreporter under andre verdenskrig og er mest kjent for sine 19 år som ankermann i CBS Evening News, fra 1962 til 1981. Wikipedia

89 år
Edward Heath (Statsminister)
1916 - 2005

Edward Heath (Storbritannia)

Statsminister, politiker, militær, journalist, dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Richard George Heath

Født:
9. juli 1916 (107 år siden)

Døde:
17. juli 2005 (89 år) (18 år siden)

Edward Richard George Heath var statsminister i Storbritannia fra 1970 til 1974, og leder for det konservative partiet fra 1965 til 1975. Han satt som representant i Underhuset fra 1950 og frem til 2001.

Som statsminister brakte Heath Storbritannia inn i EF. I motsetning til store deler av partiet sitt forble han en varm tilhenger av EU-samarbeidet livet ut. Statsministerperioden hans ble også kjennetegnet av eskalerende uro i Nord-Irland, samt gruvestreik. I finanspolitikken innledet han en signifikant tyngdepunktforskyvning fra direkte til indirekte beskatning. Hans forehavende å innføre lovverk som skulle innskrenke fagforeningenes makt ble ikke virkeliggjort.

Sistnevnte hendelser bidro til nyvalget i 1974, som førte til regjeringsskifte. Heath gikk av som leder i det konservative partiet året etter, til fordel for Margaret Thatcher. Forholdet mellom dem utviklet seg til svært motsetningsfullt.

Han var den første ungkaren i Downing Street 10 på nesten 70 år da han ble statsminister. Han forble ugift og barnløs ut livet. Heath etterlot seg formue og en praktbolig i Salisbury, nær byens katedral. Ved siden av politikk hadde han en stor interesse for seiling og musikk.

Heath ble i 1946 medlem (MBE) i Order of the British Empire og i 2001 av Hosebåndsordenen. Han ble i 1963 tildelt Karlsprisen. Wikipedia

59 år
David Kelly (Våpenekspert)
1944 - 2003

David Kelly (Storbritannia)

Våpenekspert, Biolog, politiker

Født:
14. mai 1944 (79 år siden)

Døde:
17. juli 2003 (59 år) (20 år siden)

David Kelly var en britisk mikrobiolog og våpenekspert.

Han ble utpekt som opphavsmann til rapporten om atomvåpen som Storbritannia og USA støttet seg til for å rettferdiggjøre et angrep på Irak. Kelly begikk angivelig selvmord sommeren 2003, etter et offentlig forhør der han nektet å være innblandet i saken. Wikipedia

57 år
Oskar Braaten (Forfatter)
1881 - 1939

Oskar Braaten (Norge)

Forfatter, manusforfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Oskar Alexander Braaten

Født:
25. november 1881 (142 år siden)

Døde:
17. juli 1939 (57 år) (84 år siden)

Oskar Alexander Braaten var en norsk forfatter som skildret arbeidermiljøet i Oslo i sin samtid. Spesielt er han kjent for komedien Den store barnedåpen og skuespillet Ungen. Wikipedia

50 år
Nikolaj II av Russland (Tsar av Det russiske keiserriket)
1868 - 1918

Nikolaj II av Russland (Russland)

Tsar av Det russiske keiserriket

Fullt navn / Fødenavn:
Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov

Født:
18. mai 1868 (155 år siden)

Døde:
17. juli 1918 (50 år) (105 år siden)

Nikolaj II (russisk: Николай Александрович Романов [Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov]; født 6. maijul./ 18. mai 1868greg. i Aleksanderpalasset i Tsarskoje Selo, henrettet 17. juli 1918) av huset Romanov-Holstein-Gottorp var tsar av Det russiske keiserriket fra 1894, da hans far Aleksander III døde, og frem til han abdiserte 15. mars 1917 etter å ha blitt satt i fangenskap i Tsarskoje Selo utenfor Petrograd av Russlands provisoriske regjering under februarrevolusjonen.

Moren var født prinsesse Dagmar av Danmark, datter av kong Christian IX av Danmark og dronning Louise (av Hessen-Kassel). Dagmar var tante både til dronning Maud og kong Haakon VII. Som tsarina tok hun navnet Maria Feodorovna.

Kerenskij-regjeringen bestemte i august 1917 å flytte tsaren og hans familie til Tobolsk i Ural, angivelig for å sikre dem bedre mot mulige anslag fra revolusjonære. Etter at bolsjevikene hadde tatt makten i oktoberrevolusjonen ble forholdene for fangene stadig forverret, og 30. april 1918 ble de overført til kjøpmann Ipatievs hus i Jekaterinburg. Her ble Tsar Nikolaj etter ordre fra Lenin henrettet sammen med sin hustru, Alexandra (av Hessen) og parets fem barn 17. juli 1918.

Russisk høyesterett bestemte i september 2008 at tsar Nikolaj II ble drept urettmessig og at hans omdømme skulle rehabiliteres. Wikipedia

69 år
James McNeill Whistler (Kunstmaler)
1834 - 1903

James McNeill Whistler (USA)

Kunstmaler, raderer, illustratør, forfatter, litograf, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Abbot McNeill Whistler

Født:
11. juli 1834 (189 år siden)

Døde:
17. juli 1903 (69 år) (120 år siden)

James Abbott McNeill Whistler var en amerikansk kunstner, bosatt i England.

Whistler flyttet til Paris som ung mann, hvor han ble kjent med, og påvirket av, fremstående franske kunstnere som Gustave Courbet og Édouard Manet. Etter å ha tatt avstand fra Courbet og realismen, slo han seg ned i London hvor han utviklet sitt karakteristiske og forenklede billeduttrykk.Mange ser Whistlers bilder som forløpere for det abstrakte maleriet på 1900-tallet. Wikipedia

75 år
Leconte de Lisle (Dikter)
1818 - 1894

Leconte de Lisle (Frankrike)

Dikter, lyriker, oversetter, skribent, bibliotekar, litteraturkritiker

Født:
22. oktober 1818 (205 år siden)

Døde:
17. juli 1894 (75 år) (129 år siden)

Charles Marie René Leconte de Lisle var en fransk dikter. Han regnes som lederen av Les parnassiens.

Leconte de Lisle var sønn av en feltskjær, som oppdro ham strengt og sendte ham til Østindia for at han skulle forberede seg til et liv som forretningsmann. Etter denne reisen dro han til Rennes for å fullføre utdannelsen, og studerte gresk, italiensk og historie. Han vendte tilbake til Réunion én eller to ganger, men slo seg ned i Paris for godt i 1846.

I Paris ga han ut sin første diktsamling, La Venus de Milo («Venus fra Milo»), som skaffet ham mange beundrere. I 1873 ble han biblioteksassistent ved Palais du Luxembourg, og i 1886 ble han valgt inn i Académie française som Victor Hugos etterfølger. Foruten en mengde diktsamlinger og tragedier etter gresk mønster ga han ut en rekke prosaoversettelser av Theokrit, Homer, Hesiod, Aiskhylos, Sofokles, Evripides og Horats. Komponisten Jules Massenet har satt musikk til hans tragedie Les Érinnyes.

Leconte de Lisles ideal var en poésie objective. Denne skulle ikke gi uttrykk for noe lyrisk «jeg»s romantiske følelsesutgydelser, men presentere for det meste deskriptivt sine skjønne, belevne og ubelevje sujets fra samtids og fortid, men også i dikts form skildre gamle og nye mytologike og kosmologiske forestillinger. Slik som var vanlig den gan, presenterte han sine dikt i tidsskrifter og fra tid til annewn i samleverker. I 1852 utgav han Poèmes antiques, i 1862 Poèmes barbares, 1873 Les Érinnyes, 1884 Poèmes tragiques. Hans formfullendt sisselerte, heller kjølige dikt, vakte etterhvert beundring hos literatturkritikere og litteraturkjennere, og hans bolig i Paris ble sentrum for tilhengere av den parnassiske skole (Parnassiens), som han ble betraktet som ledestjerne for.

Hans diktning er inspirert av de antikke poetene, den har en klassisk korrekt rytme, og er rik på eksotiske beskrivelser og fremmedartede navn. Samtidig er den preget av impassibilité, en viss avstand til sitt emne, som gjør at den kan virke kald. Under de strenge estetiske kravene ligger en dyp pessimisme, som fikk Leconte de Lisle til å ta tilflukt i antikken og i myter og religioner i det gamle India. Wikipedia

<<
17. Juli
>>