Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
21. April

Om dagen

21. April er dag 111 i 2019, og er i uke 16. Det er 254 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 21. April kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_21-4.2018
1 år siden
Wikipedia
2018: Verne Troyer, mest kjent for sin rolle som Mini-Me i Austin Powers, dør 49 år gammel
Vernon Jay "Verne" Troyer var en amerikansk skuespiller og stuntmann som spilte i flere filmer. For det meste hadde han roller uten replikker. Troyer var 81,3 cm høy. Han vokste opp og hadde sin utdannelse fra Centreville i Michigan. Troyer gikk ut fra Centreville High School i 1987. Han har gitt navnet sitt til Verne Troyer Festival, som holdes i hans hjemby Centreville.

Troyers mest kjente rolle er Mini-Me i Austin Powers-filmene, en rollefigur som skal være miniatyr-kloningen av «Dr. Evil», spilt av Mike Myers. Han opptrådte også som «Klotak» i Harry Potter og De vises stein, den lille servitøren i Frykt og avsky i Las Vegas (orig. Fear and Loathing in Las Vegas) og Grinchen.

Troyer var en kort periode i 2004 gift med Genevieve Gallen, men søkte om oppløsning av giftermålet kort tid etter. Wikipedia
Wikipedia_21-4.2016
3 år siden
Wikipedia
2016: Prince dør av en overdose fentanyl i sitt hjem, 57 år gammel
Prince Rogers Nelson, også kjent som The Artist Formerly Known As Prince, TAFKAP eller The Artist, var en amerikansk musiker hovedsakelig innen sjangrene funk, pop, rock og soul.

Prince Rogers Nelson var sønn av jazzpianisten John L. Nelson og Mattie Shaw. Navnet Prince Rogers Nelson kommer fra farens jazztrio The Prince Rogers Trio. Foreldrene skilte seg etter at Princes søster, Tika Evene, kom til verden i 1960, og moren fant seg en ny kjæreste. Prince gikk dårlig sammen med sin stefar og bodde derfor en periode hos sin far, som for øvrig gav ham hans første gitar. Han flyttet senere inn hos sin venn Andre Andersons (senere kjent som Andre Cymone) familie, som bodde i samme nabolag.

Prince var tidlig et stort talent når det gjaldt å spille musikkinstrumenter og lærte både trommer, keyboard og gitar i en tidlig alder.

Han regnes for en på alle måter å ha vært en talentfull musiker og han har vært meget produktiv. En av de mest kjente sangene hans er den store 1980-tallsslageren «Purple Rain». Han stod også bak en rekke andre store hits gjennom 1980-, 1990-, og 2000-tallet. Andre artister har også hatt suksess med låter skrevet av Prince, blant andre Sinéad O'Connor med «Nothing Compares 2 U», The Bangles med «Manic Monday» og Chaka Khan med «I Feel for You».

Prince opptrådte ofte med forskjellige kostymer og teatralske numre. Han var kjent for å ha vært en provokativ artist i deler av sin karriere.

Paisley Park Studios i Chanhassen fungerte som innspillingstudio, filmstudio og bolig for Prince. Hans utgivelser ble utgitt på Paisley Park Records fra 1985 til 1994. Prince hadde også en intensjon før sin død om å gjøre Paisley Park Studios åpen for publikum slik som Elvis Presleys hjem Graceland.

Prince var tilhenger av Jehovas vitner siden 2001. Wikipedia
Wikipedia_21-4.1946
73 år siden
Wikipedia
1946: Frakteskipet D/S «Ramø» går på en tysk mine og forliser utenfor Henningsvær i Lofoten
Ramø-forliset var det norske lasteskipet DS «Ramø» som seilte på en eller to tyske miner og forliste ved Henningsvær i Lofoten 21. april 1946. Femten av mannskapet omkom i ulykken. Flertallet av de omkomne var fra Vestfold. Alle de omkomne unntatt én ble funnet.

Skipet hadde under andre verdenskrig seilt for Nortraship og gikk i vanlig trampfart da ulykken skjedde. Wikipedia
Fødsler
56 år
Lars Monsen (Villmarksfarer)
1963

Lars Monsen (Norge)

Villmarksfarer, lærer, forfatter, foredragsholder, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Thorbjørn Monsen

Født:
21. april 1963 (56 år)

Lars Thorbjørn Monsen er en norsk villmarks- og ekspedisjonsfarer, foredragsholder og programleder. Han har siden 1991 skrevet fjorten bøker om sine villmarkseventyr og langturer og driver eget bokforlag. Wikipedia

75 år
Hans Chr. Alsvik (Journalist)
1936 - 2011

Hans Chr. Alsvik (Norge)

Journalist, filolog, skribent

Født:
21. april 1936 (83 år siden)

Døde:
1. oktober 2011 (75 år) (8 år siden)

Hans Christian Alsvik var en norsk kringkastingsmann og filolog.
Alsvik kom til NRK i 1966, etter å ha vært journalist i Vestfold Arbeiderblad. I en lang årrekke var Alsvik en av de store NRK-profilene, og det var særlig naturprogrammer han skulle bli kjent for. Alsvik ble etter hvert en arvtaker etter nestoren Per Hafslund, og Alsvik var i flere år en mye brukt kommentaroppleser der utenlandskproduserte naturfilmserier ble sendt.
Gjennom sine filologi-kunnskaper snakket Alsvik flere språk, blant dem engelsk, russisk og tysk.
I 2002 mottok Alsvik Kongens fortjenstmedalje i gull. Han ble tildelt hedersprisen under Gullruten 2000 Wikipedia

93 år
Kristian Fougner (Motstandskjemper)
1919 - 2012

Kristian Fougner (Norge)

Motstandskjemper, ingeniør

Født:
21. april 1919 (100 år siden)

Døde:
30. august 2012 (93 år) (7 år siden)

Kristian Fougner var norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han ble tildelt Krigskorset, Norges fremste utmerkelse, og britiske Distinguished Service Cross for sin innsats. Fougner hadde som student ved Norges tekniske høgskole i Trondheim hatt sin militærtjeneste på Kjeller, og gjorde fra 10. april 1940 og ut måneden krigstjeneste ved svenskegrensen, først med Flyverskolen og senere for ambassaden i Stockholm. Etter fire uker returnerte han til NTH og fortsatte sine studier. Der kom han med i motstandsarbeidet, og fra september 1941 var han involvert i den illegale pressen.
Etter hvert kom han også med i etterretningsarbeidet det britiske Secret Intelligence Service organiserte i Norge. Den 9. april 1942 ble han, sammen med blant andre Hugo Munthe-Kaas, fraktet over til Storbritannia om bord på MK «Sigalos», ført av skipper Leif Larsen. Han gjennomgikk opplæring i radiotelegrafi og returnerte 7. mai til Brattvær og deretter med buss til Trondheim i det okkuperte Norge. Oppdraget var å drive etterretningsarbeid mot det tyske slagskipet «Tirpitz», som da befant seg i Trondheimsfjorden. Fougner etablerte radiostasjonen LEPORIS, som rapporterte tilbake til Storbritannia med opplysninger som ble ansett som svært betydningsfulle.
Den 30. oktober 1942 ble NTH omringet, men Fougner og hans to studievenner Knut Alming og Erik Storsveen kom seg unna og til Stockholm.
Fougner gjorde flere reiser mellom Norge og Storbritannia og var sentral i etableringen av hemmelige radiosendere. Wikipedia

67 år
Katarina II av Russland (Tsarina av Det russiske keiserriket)
1729 - 1796

Katarina II av Russland (Russland)

Tsarina av Det russiske keiserriket

Fullt navn / Fødenavn:
Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst

Født:
21. april 1729 (290 år siden)

Døde:
17. november 1796 (67 år) (223 år siden)

Katarina II av Russland var tsarina av Det russiske keiserriket fra 1762 til hun døde i 1796.

Hun omtales oftest som tsarina, selv om dette er noe unøyaktig. Tittelen tsar/tsarina ble offisielt avskaffet i 1721 og erstattet med imperator (-itsa), men forble i alminnelig bruk i Russland. Wikipedia

64 år
Ludovico Carracci (Kunstmaler)
1555 - 1619

Ludovico Carracci (Italia)

Kunstmaler, raderer, grafiker

Født:
21. april 1555 (464 år siden)

Døde:
13. november 1619 (64 år) (400 år siden)

Ludovico (eller Lodovico) Carracci var en italiensk maler og grafiker.

Han var med å gi nytt liv til italiensk kunst etter Manierismen ved å danne et akademi i Bologna i 1585. Sammen med sine søskenbarn Annibale Carracci og Agostino Carracci anses han som grunnleggeren av eklektisismen innen kunst, også kalt Bolognaskolen på slutten av 1500-tallet i Italia.

Ludovico var lærling under Prospero Fontana i Bologna og reiste til Firenze, Parma og Venezia før han grunnla Accademia degli Incamminati sammen med sine søskenbarn Annibale and Agostino. Han var selv leder for akademiet. Dette akademiet har fostret noen av de kjente malerne i den kommende generasjonen, som Guido Reni og Domenichino. Studiene her var fokusert rundt observasjon av naturen og scener fra livet. Ludovico selv hjalp særlig Giacomo Cavedone fra 1595.

Ludovicos egne verk karakteriseres av sterke sinnsstemninger, fremkalt av tydelig mimikk og blafrende lys, for å lage en åndelig stemning. Stilen hans har påvirket mange italienske malere i barokken. Wikipedia

Dødsfall
89 år
Juan Antonio Samaranch (Politiker)
1920 - 2010

Juan Antonio Samaranch (Spania)

Politiker, idrettsleder

Fullt navn / Fødenavn:
Juan Antonio Samaranch Torelló

Født:
17. juli 1920 (99 år siden)

Døde:
21. april 2010 (89 år) (9 år siden)

Juan Antonio Samaranch Torelló var en spansk diplomat, politiker og idrettsleder. Wikipedia

62 år
Gustav Lorentzen (Sanger)
1947 - 2010

Gustav Lorentzen (Norge)

Sanger, skribent, låtskriver, sivilingeniør

Født:
28. september 1947 (72 år siden)

Døde:
21. april 2010 (62 år) (Hjertestans under et orienteringsløp) (9 år siden)

Gustav Fredrik Lorentzen var en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Han er for de fleste best kjent som sitt alter ego «Ludvigsen» i duoen Knutsen & Ludvigsen (1970–1986). Han hadde en karriere som soloartist etter at duoen ble oppløst i 1986. Av utdannelse var han sivilingeniør i akustikk fra NTH.
Gustav Lorentzen var sønn av Rosemary («Siss») Fewkes Lorentzen og dr. techn. Gustav Fredrik Lorentzen, profilert, mangeårig professor i kuldeteknikk ved NTH i Trondheim.
Lorentzen satt sammen med blant andre Øystein Dolmen i forfatterkollegiet i UKErevyen i Trondheim i 1969 og 1971 der Lorentzen skrev nummer som «Lænsmainn i Nyork» (1971). I 1970 etablerte Dolmen og Lorentzen duoen Knutsen og Ludvigsen. Den holdt sammen til 1986.
Lorentzen turnerte alene og sammen med musikere som Trygve Thue, Frode Alnæs og Bergen filharmoniske orkester. Han skrev også flere barnebøker og bøker for voksne om barns rettigheter, rasisme, omsorg og terapi overfor barn. Han var nasjonal Goodwill-ambassadør for UNICEF fra 1993. Han laget også TV-serien 1. klasse over flere sesonger på NRKs Barne-TV.
Lorentzen fikk Spellemannprisen i klassen barneplater seks ganger, to av dem som den ene halvdelen av Knutsen & Ludvigsen. Som soloartist har han vunnet Spellemannprisen 1987 for Ludvigsens hostesaft, 1990 for Bli blid, 1992 for 1. klasse og 1995 for Kanskje kommer kongen. Også den femte og siste soloplaten, Amadeus (1997), ble nominert. Blant hans mest kjente sanger som soloartist er «Dame som viser frem rompen sin», «Ikke slå», «Forrest i køen» og «Bli blid».
Fra slutten av 1990-tallet arbeidet Lorentzen sammen med psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume om å hjelpe flyktningebarn traumatisert av krig. De ledet en mengde terapigrupper både hjemme og i utlandet og holdt kurs om emnet i Norge, Sverige, Danmark, Marokko, Algerie og Sudan. I dette arbeidet samarbeidet han også med Lisbet Palme.
Lorentzen døde av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen 21. april 2010. Wikipedia

84 år
Verné Lesche (Skøyteløper)
1917 - 2002

Verné Lesche (Finland)

Skøyteløper

Født:
11. oktober 1917 (102 år siden)

Døde:
21. april 2002 (84 år) (17 år siden)

Verné Lesche, gift Vanberg var en finsk skøyteløper.
Hun ble verdensmester for første gang i 1939, da Tammerfors var vertsby for verdensmesterskapet. Hun vant det for andre gang etter andre verdenskrig, i 1947 i Drammen. Wikipedia

<<
21. April
>>