Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. April

Om dagen

21. April er dag 112 i 2024, og er i uke 16. Det er 254 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 21. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

6 år siden

2018: Verne Troyer, mest kjent for sin rolle som Mini-Me i Austin Powers, dør 49 år gammel

Vernon Jay "Verne" Troyer var en amerikansk skuespiller og stuntmann som spilte i flere filmer. For det meste hadde han roller uten replikker. Troyer var 81,3 cm høy. Han vokste opp og hadde sin utdannelse fra Centreville i Michigan. Troyer gikk ut fra Centreville High School i 1987. Han har gitt navnet sitt til Verne Troyer Festival, som holdes i hans hjemby Centreville.

Troyers mest kjente rolle er Mini-Me i Austin Powers-filmene, en rollefigur som skal være miniatyr-kloningen av «Dr. Evil», spilt av Mike Myers. Han opptrådte også som «Klotak» i Harry Potter og De vises stein, den lille servitøren i Frykt og avsky i Las Vegas (orig. Fear and Loathing in Las Vegas) og Grinchen.

Troyer var en kort periode i 2004 gift med Genevieve Gallen, men søkte om oppløsning av giftermålet kort tid etter. Wikipedia
8 år siden

2016: Prince dør av en overdose fentanyl i sitt hjem, 57 år gammel

Prince Rogers Nelson, også kjent som The Artist Formerly Known As Prince, TAFKAP eller The Artist, var en amerikansk musiker hovedsakelig innen sjangrene funk, pop, rock og soul.

Prince Rogers Nelson var sønn av jazzpianisten John L. Nelson og Mattie Shaw. Navnet Prince Rogers Nelson kommer fra farens jazztrio The Prince Rogers Trio. Foreldrene skilte seg etter at Princes søster, Tika Evene, kom til verden i 1960, og moren fant seg en ny kjæreste. Prince gikk dårlig sammen med sin stefar og bodde derfor en periode hos sin far, som for øvrig gav ham hans første gitar. Han flyttet senere inn hos sin venn Andre Andersons (senere kjent som Andre Cymone) familie, som bodde i samme nabolag.

Prince var tidlig et stort talent når det gjaldt å spille musikkinstrumenter og lærte både trommer, keyboard og gitar i en tidlig alder.

Han regnes for en på alle måter å ha vært en talentfull musiker og han har vært meget produktiv. En av de mest kjente sangene hans er den store 1980-tallsslageren «Purple Rain». Han stod også bak en rekke andre store hits gjennom 1980-, 1990-, og 2000-tallet. Andre artister har også hatt suksess med låter skrevet av Prince, blant andre Sinéad O'Connor med «Nothing Compares 2 U», The Bangles med «Manic Monday» og Chaka Khan med «I Feel for You».

Prince opptrådte ofte med forskjellige kostymer og teatralske numre. Han var kjent for å ha vært en provokativ artist i deler av sin karriere.

Paisley Park Studios i Chanhassen fungerte som innspillingstudio, filmstudio og bolig for Prince. Hans utgivelser ble utgitt på Paisley Park Records fra 1985 til 1994. Prince hadde også en intensjon før sin død om å gjøre Paisley Park Studios åpen for publikum slik som Elvis Presleys hjem Graceland.

Prince var tilhenger av Jehovas vitner siden 2001. Wikipedia
78 år siden

1946: Frakteskipet D/S «Ramø» går på en tysk mine og forliser utenfor Henningsvær i Lofoten

Ramø-forliset var det norske lasteskipet DS «Ramø» som seilte på en eller to tyske miner og forliste ved Henningsvær i Lofoten 21. april 1946. Femten av mannskapet omkom i ulykken. Flertallet av de omkomne var fra Vestfold. Alle de omkomne unntatt én ble funnet.

Skipet hadde under andre verdenskrig seilt for Nortraship og gikk i vanlig trampfart da ulykken skjedde. Wikipedia

Fødsler

54 år
Ole Kallelid (Historiker)
1967 - 2022

Ole Kallelid (Norge)

Historiker

Født:
21. april 1967 (57 år siden)

Døde:
21. januar 2022 (54 år) (2 år siden)

Ole Kallelid var en norsk historiker og lokalpolitiker (Ap).

Han tok hovedfag i historie ved Universitetet i Bergen i 1993 og ble i 2003 vært ansatt ved Universitetet i Stavanger (UiS, frem til 2005 Høgskolen i Stavanger). Han har skrevet en rekke bøker, de fleste med lokalhistorisk innhold, blant annet det andre bindet i et firebindsverk om Stavangers historie, Sild og seil, om perioden 1815–1890, utgitt i 2012 av Stavanger kommune og Wigestrand Forlag. Han har også undervist ved Stavanger PrivatGymnas/Sonans og Stavanger Katedralskole (Kongsgård).

Siden 2011 har han vært folkevalgt for Arbeiderpartiet og var medlem av kommunestyret (frem til 2019 bystyret) i Stavanger. Wikipedia

61 år
Lars Monsen (Villmarksfarer)
1963

Lars Monsen (Norge)

Villmarksfarer, lærer, forfatter, foredragsholder, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Thorbjørn Monsen

Født:
21. april 1963 (61 år)

Lars Thorbjørn Monsen er en norsk villmarks- og ekspedisjonsfarer, foredragsholder og programleder. Han har siden 1991 skrevet fjorten bøker om sine villmarkseventyr og langturer og driver eget bokforlag. Wikipedia

75 år
Hans Chr. Alsvik (Journalist)
1936 - 2011

Hans Chr. Alsvik (Norge)

Journalist, filolog, skribent

Født:
21. april 1936 (88 år siden)

Døde:
1. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

Hans Christian Alsvik var en norsk kringkastingsmann og filolog.

Alsvik kom til NRK i 1966, etter å ha vært journalist i Vestfold Arbeiderblad. I en lang årrekke var Alsvik en av de store NRK-profilene, og det var særlig naturprogrammer han skulle bli kjent for. Alsvik ble etter hvert en arvtaker etter nestoren Per Hafslund, og Alsvik var i flere år en mye brukt kommentaroppleser der utenlandskproduserte naturfilmserier ble sendt.

Gjennom sine filologi-kunnskaper snakket Alsvik flere språk, blant dem engelsk, russisk og tysk.

I 2002 mottok Alsvik Kongens fortjenstmedalje i gull. Han ble tildelt hedersprisen under Gullruten 2000 Wikipedia

86 år
Charles Grodin (Skuespiller)
1935 - 2021

Charles Grodin (USA)

Skuespiller, manusforfatter, skribent, filmprodusent

Født:
21. april 1935 (89 år siden)

Døde:
18. mai 2021 (86 år) (3 år siden)

Charles Grodin var en amerikansk skuespiller, komiker og talkshow-leder, og ble tildelt en Emmy i 1978.

Grodin ble født i Pittsburgh i Pennsylvania av ortodokse jødiske foreldre, Lena (pikenavn Moretsky) og Theodore Grodin. Hans bestefar, Emanuel Moretsky, var en russisk-jødisk immigrant som kom fra en lang linje av rabbier og som flyttet til Pittsburgh rundt år 1900. Grodin har en eldre bror, Jack.

Grodin scenedebuterte i 1962 i Broadway-oppsetningen Tchin-Tchin. Han TV-debuterte samme år i serien The Defenders og hadde sin filmdebut to år etter i filmen Sex and the College Girl. Han var de første årene av sin karriere mest engasjert i TV-produksjoner og hadde i løpet av 1960-tallet en rekke gjesteopptredener i diverse krim- og dramaserier. Den første filmrollen han ble lagt merke til var som den unge dr. Hill i grøsseren Rosemary's Baby fra 1968. Han hadde deretter en birolle i den satiriske Catch 22, fra 1970, før han i 1972 fikk sin første hovedrolle i den romantiske komedien The Heartbreak Kid. Utover 1970-tallet hadde han sentrale roller i filmer som King Kong (1976) og Himmelen kan vente (1978), og i 1979 hadde han hovedrollen i krimkomedien Sunburn (sammen med Farrah Fawcett). I denne perioden hadde han også flere sceneopptredener på Broadway.

På 1980-tallet medvirket han i filmkomedier som Neil Simons Seems Like Old Times (sammen med Chevy Chase og Goldie Hawn), og videre i The Woman in Red (1984) og den kritikerroste actionkomedien Midnight Run, fra 1988 (med Robert de Niro). Etter 1980-tallet var hans filmkarriere beskjeden, men hans rolle i familiefilmen Beethoven fra 1992 kan nevnes, samt dens oppfølger, Beethoven 2 (1993). I 1994 hadde han hovedrollen i familiekomedien It Runs in the Family, som skulle bli hans siste filmrolle på over 10 år – inntil han i 2006 medvirket i den romantiske komedien The Ex fra 2006.

I perioden 1995-98 hadde han sitt eget talkshow, The Charles Grodin Show, som ble sendt på CNBC. I 2000 var han kommentator for talkshowet 60 Minutes II. Wikipedia

70 år
Nils Aas (Billedhugger)
1933 - 2004

Nils Aas (Norge)

Billedhugger, Kunstner, frimerkekunstner, illustratør

Født:
21. april 1933 (91 år siden)

Døde:
9. februar 2004 (70 år) (20 år siden)

Nils Sigurd Aas var en norsk billedhugger. Han er mest kjent for sin statue av Haakon VII på 7. juni-plassen i Oslo, og regnes som en av de mest allsidige billedhuggere i norsk kunsthistorie. Han dobbeldebuterte på Høstutstillingen i 1964, med en byste av Johan Falkberget, og den halvfigurative jernskulpturen Torso. Han har designet flere norske mynter, blant andre 10- og 20-kronemynten. Wikipedia

94 år
Tord Peterson (Skuespiller)
1926 - 2021

Tord Peterson (Sverige)

Skuespiller

Født:
21. april 1926 (98 år siden)

Døde:
11. januar 2021 (94 år) (3 år siden)

Tord Peterson var en svensk skuespiller. Han var kanskje særlig kjent som «Ivar» i Änglagård-filmene, men han hadde en lang rekke roller både i andre filmer og på fjernsyn. Wikipedia

96 år
Elizabeth II av Storbritannia (Monark)
1926 - 2022

Elizabeth II av Storbritannia (Storbritannia)

Monark

Fullt navn / Fødenavn:
Elizabeth Alexandra Mary Windsor

Født:
21. april 1926 (98 år siden)

Døde:
8. september 2022 (96 år) (1 år siden)

Elizabeth II var fra 1952 til sin død i 2022 regjerende dronning av Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Hun var også dronning av elleve land som ble uavhengige etter tiltredelsen; Antigua og Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Jamaica, Papua Ny-Guinea, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Salomonøyene og Tuvalu. Dronningen var symbolsk overhode for Samveldet av nasjoner.

Elizabeth II ble dronning da faren, kong Georg VI, døde av lungekreft den 6. februar 1952. På dette tidspunktet befant hun og ektemannen Philip seg i Kenya. Kroningen fant sted den 2. juni 1953 i Westminster Abbey.

Dronning Elizabeth II giftet seg i 1947 med prins Philip (d. 2021), som tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Dronning Elizabeth II døde 8. september 2022, i en alder av 96 år. Hun hadde da vært monark i over 70 år som er det lengste noen britisk monark har regjert. Hennes sønn Charles overtok straks som konge av Storbritannia. Wikipedia

84 år
Jens-Halvard Bratz (Industrileder)
1920 - 2005

Jens-Halvard Bratz (Norge)

Industrileder

Født:
21. april 1920 (104 år siden)

Døde:
19. januar 2005 (84 år) (19 år siden)

Jens-Halvard Bratz var en norsk industrileder og politiker (H). Han var administrerende direktør i Grorud Jernvarefabrikk 1962–1981, en tid da bedriften opplevde voldsom ekspansjon, før han var industriminister i Kåre Willochs regjering 1981–1983. Bratz var særlig opptatt av frihet og samarbeid innen industrien, og innehadde en rekke sentrale styreverv, blant annet som president i Norges Industriforbund og formann i Jern- og Metallvarefabrikkenes Landsforening. Wikipedia

93 år
Kristian Fougner (Motstandskjemper)
1919 - 2012

Kristian Fougner (Norge)

Motstandskjemper, ingeniør

Født:
21. april 1919 (105 år siden)

Døde:
30. august 2012 (93 år) (11 år siden)

Kristian Fougner var norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han ble tildelt Krigskorset, Norges fremste utmerkelse, og britiske Distinguished Service Cross for sin innsats. Fougner hadde som student ved Norges tekniske høgskole i Trondheim hatt sin militærtjeneste på Kjeller, og gjorde fra 10. april 1940 og ut måneden krigstjeneste ved svenskegrensen, først med Flyverskolen og senere for ambassaden i Stockholm. Etter fire uker returnerte han til NTH og fortsatte sine studier. Der kom han med i motstandsarbeidet, og fra september 1941 var han involvert i den illegale pressen.

Etter hvert kom han også med i etterretningsarbeidet det britiske Secret Intelligence Service organiserte i Norge. Den 9. april 1942 ble han, sammen med blant andre Hugo Munthe-Kaas, fraktet over til Storbritannia om bord på MK «Sigalos», ført av skipper Leif Larsen. Han gjennomgikk opplæring i radiotelegrafi og returnerte 7. mai til Brattvær og deretter med buss til Trondheim i det okkuperte Norge. Oppdraget var å drive etterretningsarbeid mot det tyske slagskipet «Tirpitz», som da befant seg i Trondheimsfjorden. Fougner etablerte radiostasjonen LEPORIS, som rapporterte tilbake til Storbritannia med opplysninger som ble ansett som svært betydningsfulle.

Den 30. oktober 1942 ble NTH omringet, men Fougner og hans to studievenner Knut Alming og Erik Storsveen kom seg unna og til Stockholm.

Fougner gjorde flere reiser mellom Norge og Storbritannia og var sentral i etableringen av hemmelige radiosendere. Wikipedia

86 år
Anthony Quinn (Skuespiller)
1915 - 2001

Anthony Quinn (Mexico)

Skuespiller, billedhugger, skribent, filmregissør, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca

Født:
21. april 1915 (109 år siden)

Døde:
3. juni 2001 (86 år) (22 år siden)

Anthony Quinn var en meksikansk-amerikansk skuespiller. Han vant to Oscar for beste mannlige birolle, én for rollen som Eufemio Zapata i filmen Viva Zapata! (1952) og én for rollen som Paul Gauguin i filmen Han som elsket Livet (1956). Quinn spilte også i filmer som Kanonene på Navarone (1961), Lawrence of Arabia (1962), Zorba the Greek (1964), Kanoner til San Sebastian (1968), Mohammad, Messenger of God (1977) og Ørkenløven (1981). Wikipedia

77 år
Gunnar Randers (Fysiker)
1914 - 1992

Gunnar Randers (Norge)

Fysiker

Født:
21. april 1914 (110 år siden)

Døde:
7. februar 1992 (77 år) (32 år siden)

Gunnar Randers var en norsk fysiker, kjent som den ledende innen norsk atomforskning i tiden etter den andre verdenskrig.

Randers tok embedseksamen innen astronomi ved Universitetet i Oslo (1937), var assistent under Svein Rosseland ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk og arbeidet blant annet med Oslo Analyzer, en av den tids største datamaskiner. Han hadde forskningsopphold i California og Chicago (1940–42), blant annet gjestende Albert Einstein og Enrico Fermi.

Deretter virket han i London for den norske regjering, samarbeidet med Jomar Brun om tungtvann, radar og nærhetsbrannrør. Randers ble forskningssjef for fysikkavdelingen i det nyetablerte Forsvarets forskningsinstitutt (1946).

Med tilnavnet «Atom-Randers» forestod han utviklingen av atomreaktoren ved Institutt for energiteknikk i Halden der han var adm.dir. (1948–68). Han var visegeneralsekretær i NATO med ansvar for forskningsprogrammer og vitenskapelige spørsmål (1968–70) og virket der inntil 1973. Han var også administrerende direktør i Scandpower en tid (1975).

Han var far til Jørgen Randers og halvbror av Arne Randers Heen. Wikipedia

67 år
Katarina II av Russland (Tsarina av Det russiske keiserriket)
1729 - 1796

Katarina II av Russland (Russland)

Tsarina av Det russiske keiserriket

Fullt navn / Fødenavn:
Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst

Født:
21. april 1729 (295 år siden)

Døde:
17. november 1796 (67 år) (227 år siden)

Katarina II av Russland var tsarina av Det russiske keiserriket fra 1762 til hun døde i 1796.

Hun omtales oftest som tsarina, selv om dette er noe unøyaktig. Tittelen tsar/tsarina ble offisielt avskaffet i 1721 og erstattet med imperator (-itsa), men forble i alminnelig bruk i Russland. Wikipedia

57 år
Jan van Riebeeck (Oppdager)
1619 - 1677

Jan van Riebeeck (De forente Nederlandene)

Oppdager, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Jan Anthoniszoon van Riebeeck

Født:
21. april 1619 (405 år siden)

Døde:
18. januar 1677 (57 år) (347 år siden)

Johan Jan Anthoniszoon van Riebeeck var en nederlandsk skipslege og senere kjøpmann som på oppdrag fra Det nederlandske ostindiske kompani (VOC) grunnla den første europeiske kolonien i det sørlige Afrika. Handels- og forsyningsposten som ble stiftet ved foten av Tafelberget på Kapp det gode håp vokste etterhvert til Kappkolonien og er i egenskap av dette et av de viktigste grunnlagene for statsdannelsen Sør-Afrika.

Jan var Anthony Janszoon van Riebeeck (1589–1639) og Elisabeth (Lysbeth) Govertsdochter van Gaesbeecks (1599–1629) eldste sønn. Da han var tre år gammel flyttet familien til Schiedam i Zuid-Holland der hans far arbeidet som skipslege (den nederlandske tittelen var chirurg, noe som på den tiden tilsvarte våre dagers lege), et yrke som Jan van Riebeeck selv kom til å utøve. Ti år gammel mistet han moren, og flyttet da til besteforeldrene i Culemborg.

Etter tre års studier hos en lege i Amsterdam, ble han i 1639 ansatt av det delftske kammer i VOC som skipslege (nederlandsk: onderchirurgjin), og reiste i april samme år med skipet Hof van Holland fra Goeree i Nederland til Nederlandsk-India. Underveis havarerte skipet ved Sierra Leone på den afrikanske vestkysten og først et halvt år senere blir de overlevende hentet av VOC-skipet Sutphen. Han ankom Batavia i juli 1640, og frem til 1648 var han i VOC's tjeneste i Batavia i dagens Indonesia, Deshima i Japan, Tonkin i Vietnam og på Formosa.

Jan van Riebeeck gikk etterhvert over til å arbeide som sekretær, og reiste i 1642 til Atjeh der en delegasjon besøkte den nye herskeren. I 1643 ble han forfremmet til underkjøpmann, en stilling som førte ham til Deshima i Japan, Formosa og Tonkin i Vietnam. Han ble stasjonert i Tonkin der han i 1646 avanserte til kjøpmann og nestkommanderende (secunde) i de Brede Raad. Året etter reiste han tilbake til Batavia via Deshima. I Batavia blir han tiltalt for å ha drevet privat handel i Tonkin og dømt til en bot på fl. 132,- tilsvarende ni ukers lønn. Bortsett fra dette ble han fratatt alle muligheter til å vende tilbake til Tonkin. Etter denne dommen reiste han tilbake til Nederland der han i 1648 slo seg ned som kjøpmann. Han appellerte til de Heeren XVII, men selv om han forklarte seg ble boten ikke opphevet.

28. mars 1649 giftet han seg i Schiedam med datteren til den waalske predikanten i Rotterdam, Maria de la Quellerie, og de slo seg ned i Eglantiersgracht 98 i Amsterdam. Huset ble beskrevet som det som har en samaritan i gavlen (ned.: de Samaritaen in de gevel staet). Ikke lenge etterpå reiste han til Svalbard for å besøke trankokerier og til De vestindiske øyer. I alt fikk de ni barn, to sønner i Nederland, to sønner og tre døtre i Sør-Afrika og en sønn og en datter i Batavia. Deres første sønn, Anthonij, fødtes 13. mars 1650 og døde 9. september 1651 – ikke lenge etter at de hadde fått deres andre sønn, Lambertus.

Av van Riebeeck og hans kone finnes det flere portretter, de i Rijksmuseum i Amsterdam ble malt av Dirck Craey i 1650, mens de i Cape Town og Batavia er udaterte og utført av ukjente kunstnere. Wikipedia

64 år
Ludovico Carracci (Kunstmaler)
1555 - 1619

Ludovico Carracci (Italia)

Kunstmaler, raderer, grafiker

Født:
21. april 1555 (469 år siden)

Døde:
13. november 1619 (64 år) (404 år siden)

Ludovico (eller Lodovico) Carracci var en italiensk maler og grafiker.

Han var med å gi nytt liv til italiensk kunst etter Manierismen ved å danne et akademi i Bologna i 1585. Sammen med sine søskenbarn Annibale Carracci og Agostino Carracci anses han som grunnleggeren av eklektisismen innen kunst, også kalt Bolognaskolen på slutten av 1500-tallet i Italia.

Ludovico var lærling under Prospero Fontana i Bologna og reiste til Firenze, Parma og Venezia før han grunnla Accademia degli Incamminati sammen med sine søskenbarn Annibale and Agostino. Han var selv leder for akademiet. Dette akademiet har fostret noen av de kjente malerne i den kommende generasjonen, som Guido Reni og Domenichino. Studiene her var fokusert rundt observasjon av naturen og scener fra livet. Ludovico selv hjalp særlig Giacomo Cavedone fra 1595.

Ludovicos egne verk karakteriseres av sterke sinnsstemninger, fremkalt av tydelig mimikk og blafrende lys, for å lage en åndelig stemning. Stilen hans har påvirket mange italienske malere i barokken. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Mwai Kibaki (Samfunnsøkonom)
1931 - 2022

Mwai Kibaki (Kenya)

Samfunnsøkonom, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Emilio Stanley Mwai Kibaki

Født:
15. november 1931 (92 år siden)

Døde:
21. april 2022 (90 år) (2 år siden)

Mwai Kibaki var en kenyansk økonom og politiker som var Kenyas president fra 2002 til 2013. Wikipedia

83 år
Johan Fredrik Heyerdahl (Redaktør)
1937 - 2021

Johan Fredrik Heyerdahl (Norge)

Redaktør, journalist, litteraturkritiker

Født:
21. oktober 1937 (86 år siden)

Døde:
21. april 2021 (83 år) (3 år siden)

Johan Fredrik Heyerdahl var en norsk forlagsredaktør. Han hadde redaksjonell ledelse i Den norske bokklubben fra 1965 til 1982.

Heyerdahl vokste opp i Oslo og gikk på Berle gymnas, hvor han tok examen artium i 1957. Derefter studerte han ved Journalistakademiet før han avtjente verneplikten som journalist i Mannskapsavisa. Heyerdahl arbeidet som ungdomsmedarbeider i Morgenposten før han begynte som journalist i Ernst G. Mortensens forlag. Efter en periode som PR-konsulent i Nils M. Apeland A/S ble han i 1965 redaktør i Den norske Bokklubben. Fra 1983 til han pensjonerte seg i 2000, var han generalsekretær i Nordmanns-Forbundet og redaktør av organisasjonens tidsskrift The Norseman. I 1980-årene var Heyerdahl litteraturanmelder i Aftenposten og Dagens Næringsliv. Etter at han pensjonerte seg var han blant annet formann for Tage Aurell Sälskapet i Värmland. Wikipedia

93 år
Håkon Brusveen (Langrennsløper)
1927 - 2021

Håkon Brusveen (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Håkon Brusveen

Født:
15. juli 1927 (96 år siden)

Døde:
21. april 2021 (93 år) (3 år siden)

Håkon Brusveen var en norsk langrennsløper som representerte Vingrom Idrettslag.

Brusveen tok gull på 15 km under OL 1960 i Squaw Valley. Han var opprinnelig tatt ut som hjemmeværende reserve, men få dager før OL ble han tatt ut etter gode resultater i testrenn i Norge. Kong Olav blir tillagt æren for at Brusveen ble tatt ut til OL. Aftenpostens journalist Sverre Fodstad henvendte seg til slottet etter at hele Norge mente Håkon Brusveen var forbigått i OL-uttaket og fikk følgende svar gjennom Kong Olavs kabinettsekretær: «Jeg ser gjerne at Brusveen blir med til Squaw Valley». Det var svært uventet at Brusveen skulle gå helt til topps, foran medaljegrossistene Sixten Jernberg og Veikko Hakulinen.

Under OL 1960 gikk Brusveen også ankeretappen for det norske stafettlaget. Norge ledet store deler av konkurransen ved Harald Grønningen, Hallgeir Brenden og Einar Østby. Etter en knallhard spurt måtte Brusveen se seg slått av Finlands Hakulinen med 0,8 sekunders margin.

Brusveen har fem norske mesterskap, på 15 km i 1957 og 1958, på 30 km i 1953 og 1958, og på 3 × 10 km stafett med Vingrom IL i 1957.

I 1958 ble Brusveen tildelt Holmenkollmedaljen, og i 1960 ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje. Brusveen drev sportsforretning på Lillehammer. Etter aktiv karriere ble han en del av NRK Radiosportens kommentatorteam; fra 1963 til 1987 samarbeidet han med Bjørge Lillelien som kommenterte fra langrennsstadion mens Brusveen kommenterte ute fra løypa. Wikipedia

73 år
Florian Schneider (Musiker)
1947 - 2020

Florian Schneider (Tyskland)

Musiker, universitetslærer, sanger, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Florian Schneider-Esleben

Født:
7. april 1947 (77 år siden)

Døde:
21. april 2020 (73 år) (4 år siden)

Florian Schneider-Esleben var en tysk musiker. Han var ett av de to grunnleggende medlemmene av elektronikagruppen Kraftwerk. Schneider startet Kraftwerk med Ralf Hütter i 1970. De to møttes for første gang i 1968 da de tok kurs ved Robert Schumann-akademiet i Düsseldorf og startet bandet «Organisation». Schneider forlot Kraftwerk i november 2008. Wikipedia

49 år
Verne Troyer (Skuespiller)
1969 - 2018

Verne Troyer (USA)

Skuespiller, stuntmann, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vernon Jay Troyer

Født:
1. januar 1969 (55 år siden)

Døde:
21. april 2018 (49 år) (6 år siden)

Vernon Jay «Verne» Troyer var en amerikansk skuespiller og stuntmann som spilte i flere filmer. For det meste hadde han roller uten replikker. Troyer var født med akondroplasi, en form av kortvoksthet, og var kun 81,3 cm høy. Han vokste opp og hadde sin utdannelse fra Centreville i Michigan. Troyer gikk ut fra Centreville High School i 1987. Han har gitt navnet sitt til Verne Troyer Festival, som holdes i hans hjemby Centreville.

Troyers mest kjente rolle er Mini-Me i Austin Powers-filmene, en rollefigur som skal være miniatyr-kloningen av «Dr. Evil» («dr. Ond»), spilt av Mike Myers. Han opptrådte også som «Klotak» i Harry Potter og De vises stein, den lille servitøren i Frykt og avsky i Las Vegas, og Grinchen.

Troyer var en kort periode i 2004 gift med Playboy-modellen Genevieve Gallen, men søkte om oppløsning av giftermålet kort tid etter.

Troyer ble innlagt på sykehus 3. april med et høyt alkoholnivå i blodet og døde der 21. april 2018. I oktober samme år meldte Los Angeles' coroner at dødsårsaken var selvmord ved alkoholforgiftning. Han skal ha slitt med depresjon og selvmordstanker. Gallen hevdet i 2009 at Troyer nesten drakk seg ihjel like etter de traff hverandre. I 2017 la han seg inn på avvenningsklinikk for å få hjelp mot alkohol-avhengigheten. Wikipedia

89 år
Juan Antonio Samaranch (Politiker)
1920 - 2010

Juan Antonio Samaranch (Spania)

Politiker, idrettsleder

Fullt navn / Fødenavn:
Juan Antonio Samaranch Torelló

Født:
17. juli 1920 (103 år siden)

Døde:
21. april 2010 (89 år) (14 år siden)

Juan Antonio Samaranch Torelló var en spansk diplomat, politiker og idrettsleder. Wikipedia

62 år
Gustav Lorentzen (Sanger)
1947 - 2010

Gustav Lorentzen (Norge)

Sanger, skribent, låtskriver, sivilingeniør

Født:
28. september 1947 (76 år siden)

Døde:
21. april 2010 (62 år) (Hjertestans under et orienteringsløp) (14 år siden)

Gustav Fredrik Lorentzen var en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Han er for de fleste best kjent som sitt alter ego «Ludvigsen» i duoen Knutsen & Ludvigsen (1970–1986). Han hadde en karriere som soloartist etter at duoen ble oppløst i 1986. Av utdannelse var han sivilingeniør i akustikk fra NTH.

Gustav Lorentzen var sønn av Rosemary («Siss») Fewkes Lorentzen og dr. techn. Gustav Fredrik Lorentzen, profilert, mangeårig professor i kuldeteknikk ved NTH i Trondheim.

Lorentzen satt sammen med blant andre Øystein Dolmen i forfatterkollegiet i UKErevyen i Trondheim i 1969 og 1971 der Lorentzen skrev nummer som «Lænsmainn i Nyork» (1971). I 1970 etablerte Dolmen og Lorentzen duoen Knutsen og Ludvigsen. Den holdt sammen til 1986.

Lorentzen turnerte alene og sammen med musikere som Trygve Thue, Frode Alnæs og Bergen filharmoniske orkester. Han skrev også flere barnebøker og bøker for voksne om barns rettigheter, rasisme, omsorg og terapi overfor barn. Han var nasjonal Goodwill-ambassadør for UNICEF fra 1993. Han laget også TV-serien 1. klasse over flere sesonger på NRKs Barne-TV.

Lorentzen fikk Spellemannprisen i klassen barneplater seks ganger, to av dem som den ene halvdelen av Knutsen & Ludvigsen. Som soloartist har han vunnet Spellemannprisen 1987 for Ludvigsens hostesaft, 1990 for Bli blid, 1992 for 1. klasse og 1995 for Kanskje kommer kongen. Også den femte og siste soloplaten, Amadeus (1997), ble nominert. Blant hans mest kjente sanger som soloartist er «Dame som viser frem rompen sin», «Ikke slå», «Forrest i køen» og «Bli blid».

Fra slutten av 1990-tallet arbeidet Lorentzen sammen med psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume om å hjelpe flyktningebarn traumatisert av krig. De ledet en mengde terapigrupper både hjemme og i utlandet og holdt kurs om emnet i Norge, Sverige, Danmark, Marokko, Algerie og Sudan. I dette arbeidet samarbeidet han også med Lisbet Palme.

Lorentzen døde av hjertestans under et orienteringsløp utenfor Bergen 21. april 2010. Wikipedia

84 år
Verné Lesche (Skøyteløper)
1917 - 2002

Verné Lesche (Finland)

Skøyteløper

Født:
11. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
21. april 2002 (84 år) (22 år siden)

Verné Lesche, gift Vanberg var en finsk skøyteløper.

Hun ble verdensmester for første gang i 1939, da Tammerfors var vertsby for verdensmesterskapet. Hun vant det for andre gang etter andre verdenskrig, i 1947 i Drammen. Wikipedia

74 år
Mark Twain (Forfatter)
1835 - 1910

Mark Twain (USA)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Langhorne Clemens

Født:
30. november 1835 (188 år siden)

Døde:
21. april 1910 (74 år) (114 år siden)

Samuel Langhorne Clemens, bedre kjent under sitt litterære psevdonym Mark Twain, var en amerikansk humorist, forfatter, journalist og foreleser. Han er mest kjent for sine romaner om Huckleberry Finn og Tom Sawyer, og forfatteren William Faulkner betegnet i sin tid Twain som «den amerikanske litteraturens far». Foruten romaner skrev han også reiseskildringer og samfunnskritiske reportasjer om korrupsjon og klasseskiller i samtiden. Wikipedia

<<
21. April
>>