Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

30. August

Om dagen

30. August er dag 243 i 2024, og er i uke 35. Det er 123 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Vidar Theisen sovner sille inn etter lengre tids sykeleie på Stovnerskogen sykehjem, 79 år gammel

Vidar Leif Theisen var en norsk meteorolog som oppnådde kultstatus gjennom sine presentasjoner av værmeldingene som værmelder. Theisen framsto med værvarsler i NRK fjernsynet fra 1980 til han gikk av med pensjon i 2001. I 1989 var han sjef for flyværtjenesten.

Theisen bestemte seg tidlig for å følge en karriere innen meteorologi, og begynte ved Meteorologisk institutt i 1956, mens han fremdeles var student ved Universitetet i Oslo. Han fullførte studiene sine i 1958, og han ble så statsmeteorolog ved instituttet.

På grunn av sin nasale talemåte og lite variasjon i tonefall oppnådde Theisen kultstatus, han hadde sågar en egen fanklubb – selv tok han imidlertid denne bieffekten av sitt arbeid med stor ro. Han lot seg riktignok velvillig engasjere i ulike, ofte humoristiske, sammenhenger i ulike underholdningsprogrammer, der man ønsket å lage litt moro ut av hans person. Theisen var svært romslig når det gjaldt dette og ga aldri uttrykk for at han følte all parodieringen som plagsom eller ondsinnet, særlig er det Trond Kirkvaags Theisen-parodier som huskes av mange seere. Tvert imot så han det positive i den anledning dette ga ham mulighet til å tale for andre ting han brant for. Blant annet uttalte han seg gjerne om sitt kristne ståsted og kommenterte samfunnsforhold fra et liberalt kristen-etisk perspektiv, og han var også særlig opptatt av forholdet mellom vitenskap og religion. Han var i mange år aktiv menighetsarbeider i Stovner menighet, hvor han var med i menighetsrådet fra 1978 til 2001. Man kan si at Theisen representerte en gruppe mennesker man vanligvis ikke assosierer med kjendisstatusen, han var med både i Bodø og Groruddalen kirkeakademi.

I 1988 ga Espen Beranek Holm og Arne Berggren ut singelen «Heavy Metal» under navnet Vidar Theisen & the Retrievers med utgangspunkt i ulike opptak med Theisen. Singelen lå ti uker på VG-lista, hvorav fire uker på toppen.

Theisen var gift to ganger. Hans første kone døde av sykdom i 1962 og barnet de fikk sammen døde av skader i forbindelse med fødselen. Senere giftet han seg på ny og etterlot seg både voksne barn og barnebarn.

Det ble i 2011 utgitt en biografi om Vidar Theisen, kalt Statsmeteorologen som tok Norge med storm, skrevet av forfatteren Øyvind Kleiveland. Wikipedia
30 år siden

1993: CBS har premiere på talkshowet «The Late Show with David Letterman»

The Late Show with David Letterman (ofte kalt David Letterman-show) er et amerikansk talkshow og humorprogram med David Letterman som gikk på CBS fra 1993 til 2015. Programmet ble sendt fra mandag til fredag, men ble tatt opp fra mandag til torsdag.

Programmet var på ca. 45 minutter og ble produsert og ledet av David Letterman fra Ed Sullivan Theater på Broadway i New York. Programmet debuterte 30. august 1993. Programmets musikkdirektør og leder av husbandet The CBS Orchestra var Paul Shaffer. Showet var en videreføring av Late Night with David Letterman som ble sendt på NBC fra 1. februar 1982 til 25. juni 1993.

I Norge ble programmet sist sendt på VOX. Det ble tidligere sendt på kanaler som på Metropol, NRK 2, ZTV og TvNorge.

Ifølge august 2004-utgaven av programmets interne nyhetsbrev har The Late Show, i løpet av de elleve årene, hatt 2264 sendinger, 4082 gjester og 1668 musikalske opptredener. Da siste episode var sendt 20. mai 2015 hadde programmene til Letterman totalt hatt 19932 gjester, 4605 Top Ten-lister i løpet av 6028 episoder. Hans talkshow-programmer ble nominert til 112 Emmy-priser og mottok til sammen 16 av disse i løpet av hans 33 årige fjernsynskarriere.

Letterman involverer i programmet ofte programmets crew i sketsjer, blant andre Shaffer, programannonsør Alan Kalter, inspisient Biff Henderson, scenearbeiderne Pat Farmer og Kenny Sheehan, tekstforfatter Gerard Mulligan(egentlig pensjonert), kameramann Dave Dorsett, Harold Larkin, George Clark, plakatgutt Tony Mendez og assistent Stephanie Birkitt. Hello Delis eier Rupert Jee er også ofte med i forskjellige segmenter.

Hans mor Dorothy Letterman (nå Mengering) var også ofte involvert i diverse segmenter. I mange år var hun bare med via telefon, men i 1994 gjorde hun sin debut på tv-skjermen under OL på Lillehammer, som utegående reporter/korrespondent. Der hadde hun et intervju med bla Hillary Clinton. Hun var også Letterman utsending til OL i 1998, Nagano, Japan og 2002 Salt Lake City, Utah, da sammen med Biff Henderson. Andre segmenter: Guess Mom's Pies og Top Ten List. Hun pleide også å komme til programmet rundt morsdagen og sin bursdag.

Et tidligere «crew-medlem», Calvert DeForest, også kjent som Larry «Bud» Melman, var ofte brukt i sketsjer. Han var med fra starten på NBC i 1982 (der han brukte navnet Larry «Bud» Melman) og ble også med David Letterman over til CBS i 1993 (der måtte han ta i bruk sitt virkelige navn: Calvert DeForest). Han var med helt fram til 2002. DeForest døde 19. mars 2007. Wikipedia
39 år siden

1984: Romfergen Discovery blir fløyet for første gang

Discovery er en amerikansk romferge tilhørende romfartsorganisasjonen NASA. Romfergen er oppkalt etter HMS «Discovery», et skip som James Cook benyttet på sin tredje oppdagelsesreise. Discovery var romfergen som transporterte romteleskopet Hubble ut i bane rundt jorden. Discovery er den eldste operative romfergen i NASAs flåte. Den ble fløyet for første gang 30. august 1984. Wikipedia

Fødsler

38 år
Tianna Bartoletta (Friidrettsutøver)
1985

Tianna Bartoletta (USA)

Friidrettsutøver, lengdehopper, bobkjører

Fullt navn / Fødenavn:
Tianna Madison

Født:
30. august 1985 (38 år)

Tianna Bartoletta er en amerikansk friidrettsutøver som konkurrerer i lengdehopp og sprintløp. Hun vant gullmedalje under VM i friidrett 2005 i Helsingfors, der hun satte ny personlig rekord med et hopp på 6,89 meter. Hun vant også gull i lengdehopp ved VM i friidrett 2015 og Sommer-OL 2016.

Hun giftet seg med John Bartoletta i 2012, og konkurrerte med Bartoletta som etternavn fra og med Sommer-OL 2012. Wikipedia

51 år
Cameron Diaz (Skuespiller)
1972

Cameron Diaz (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Cameron Michelle Diaz

Født:
30. august 1972 (51 år)

Cameron Michelle Diaz er en amerikansk filmskuespiller.

Diaz er datter av Emilio Diaz, en cubansk-amerikaner som jobbet som arbeidsleder i et oljeselskap, og Billie, hvis forfedre inkluderer både engelskmenn, tyskere og indianere.

Da Cameron var 16 år inngikk hun kontrakt med det prestisjefulle modellbyrået Elle. Etter hun var ferdig med High School, reiste hun til Japan for å jobbe. Der møtte hun Carlo de la Torre. De flyttet sammen da hun flyttet tilbake til USA. I de neste fem årene brakte modelljobben henne verden rundt, og hun var modell for de store firmaene.

Diaz var på sin første audition da hun var 21 år, og prøvde på en rolle i Jim Carreys film Masken. Til hennes overraskelse, og uten noen tidligere skuespillererfaring, fikk hun den kvinnelige hovedrollen. Hun begynte straks med å ta timer for å lære seg skuespilleryrket.

De neste tre årene trente Diaz skuespillertalentet sitt i lavbudsjettfilmer som The Last Supper (1995), Feeling Minnesota (1996) og She's The One (1996). Hun ble mer kjent i rollen som den «perfekte» forloveden i den romantiske komedien Min beste venns bryllup (1997) med Julia Roberts. Hennes hovedrolle i komedien Alle elsker Mary (1998) ga henne stjernestatus. Wikipedia

52 år
Ole Klemetsen (Bokser)
1971

Ole Klemetsen (Norge)

Bokser

Født:
30. august 1971 (52 år)

Ole «Lukkøye» Klemetsen er en norsk tidligere proffbokser. Før han ble profesjonell vant han som amatør bronse i EM og VM i 1991. Klemetsen jobbet hele sin karriere tett sammen med faren John Klemetsen, noe som beskrives i dokumentarfilmen Blod & ære fra 2008. Klemetsen har mottatt Bragdmerket fra Norges Bokseforbund for sine gode idrettslige prestasjoner i inn- og utland.

I 2012 sto han fram i media som en tidligere mobber som nå angret. Wikipedia

48 år
Anna Politkovskaja (Journalist)
1958 - 2006

Anna Politkovskaja (Russland)

Journalist, menneskerettsaktivist, skribent, fredsaktivist, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Stepanovna Politkovskaja

Født:
30. august 1958 (65 år siden)

Døde:
7. oktober 2006 (48 år) (Skutt) (17 år siden)

Anna Stepanovna Politkovskaja var en russisk journalist som var kjent for sin opposisjon mot Putin-regimet.

Anne Mazepa var født i byen New York hvor hennes sovjet-ukraniske foreldre var diplomater ved FNs hovedkvarter. Hennes far, Stepan F. Mazepa, var fra Kostobobriv (Kostobobrov).

Hun vendte med familien tilbake til hjemlandet, vokste for det meste opp i Moskva, der hun tok sin høyere utdannelse. Navnet Politkovskaja fikk hun ved ekteskap med en medstudent, Aleksander.

Hun ble uteksaminert fra MGU i 1980 med en grad i journalistikk og begynte karrièren i avisen Izvestija. Fra juni 1999 skrev hun kommentarartikler for Novaja Gazeta. Politkovskaja var også fast spaltist i det norske nyhetsmagasinet Ny Tid, som hun skrev for i en månedlig spalte gjennom 2006. I Russland ble hun miskjent av flere journalistkolleger for å skitne til eget reir, og i russisk-nasjonalistiske kretser ble hun sett på som en fiende av det russiske folk.

I 2001 forlot hun for kortere tid Russland etter å ha blitt truet på livet, og bodde i noen måneder i Østerrike. Hun vendte så tilbake. I februar 2002 ble hun arrestert for kortere tid av russisk militære i Tsjetsjenia.

Ved flere anledninger har hun vært involvert i forhandlinger for å frigi gisler, blant annet tilbød hun seg å megle i oktober 2002 da tsjetsjenske terrorister stormet Dubrovkateateret i Moskva og tok tilhørerne som gisler.

Politkovskaja har fått stor anerkjennelse for arbeid for menneskerettighetene, og hun har blant annet blitt tildelt Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2003) og Olof Palme-prisen i Sverige (2004). Det akademiske året 2007-2008 ved Europa-colleget var oppkalt etter henne og Hrant Dink.

Politkovskaja ble funnet skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Wikipedia

69 år
Aleksandr Lukasjenko (Politiker)
1954

Aleksandr Lukasjenko (Belarus)

Politiker, lærer, samfunnsøkonom, historiker, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Аляксандр Рыгоравіч Лукашэнка

Født:
30. august 1954 (69 år)

Aleksandr Grigorjevitsj Lukasjenko eller Aljaksandr Ryhoravitsj Lukasjenka er en hviterussisk politiker som har vært president i Hviterussland siden 20. juli 1994.

Før Lukasjenko startet i politikken arbeidet han som direktør i et statseid jordbrukkollektiv. Under Lukasjenkos styre har Hviterussland blitt en stat som bryter med internasjonal rett og er kjent for grove brudd på menneskerettighetene. Så langt har Hviterussland med Lukasjenko som president aldri gjennomført et demokratisk valg godkjent av internasjonale observatører.

Lukasjenko er kjent som Europas siste diktator for sin systematiske undertrykkelse av all politisk opposisjon. Aleksandr Lukasjenko og en rekke andre representanter for hans regime er gjenstand for personlige sanksjoner i Den europeiske union. Selv har Lukasjenko uttalt at «det er bedre å være diktator enn å være homo». Wikipedia

88 år
Håkon Christie (Arkitekt)
1922 - 2010

Håkon Christie (Norge)

Arkitekt, arkeolog

Født:
30. august 1922 (101 år siden)

Døde:
14. desember 2010 (88 år) (13 år siden)

Håkon Andreas Christie var en norsk arkitekt, kjent for sitt arbeid med de norske stavkirkene.

Christie ble født på Holter prestegård i Nannestad i Akershus. Hans mor, Elisabeth Theodora Stabell (1898–1977) var redaktør av firebindsverket Prestegårdsliv (1966–69) og faren Hartvig Caspar Christie (1893–1959) var prost og stortingsmann for Høyre.

Se Christie for farsslekta og Stabel (slekt) for morsslekta

Christie studerte arkitektur ved arkitektlinjen ved NTH i Trondheim, og i 1949 ble han uteksaminert med en diplomoppgave om restaurering. I studietiden arbeidet han med undersøkelser, oppmåling og utgraving av middelalderbygninger i Bergen og Trondheim som assistent for arkitekt Gerhard Fischer, blant annet ved Nidarosdomen, Håkonshallen og Bergenhus festning. I 1944 ble han engasjert av Riksantikvaren og ansatt der i 1950. Fra 1979 var han ansatt som førsteantikvar til han ble alderspensjonist i 1991. Deretter ble han engasjert som forsker hos Riksantikvaren og fra 1994 ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

I 1949 giftet han seg med Sigrid Marie Bing Refsum (1923–2004) og sammen arbeidet de for bevaring og vern av kulturarven ikke minst med bokverket Norges kirker.

Christie gjorde et banebrytende arbeid innen norsk stavkirkeforskning og skrevet en rekke verk om emnet. Ikke minst er hans tegninger av stavkirkene av stor verdi.

Håkon Christie ble i 1976 innvalgt i Det norske Videnskaps-Akademi. I 1995 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1999 fikk han Urnesmedaljen, og senere ble han æresmedlem i Fortidsminneforeningen. I 2005 ble han tildelt Grosch-medaljen og hedret med æresmedaljen Europa Nostra. Wikipedia

90 år
Donald Hewlett (Skuespiller)
1920 - 2011

Donald Hewlett (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
30. august 1920 (103 år siden)

Døde:
4. juni 2011 (90 år) (12 år siden)

Donald Hewlett var en engelsk skuespiller.

Hewlett er mest kjent for sin rolle som Colonel Charles Reynolds i komiserien It Ain't Half Hot Mum fra 1970-tallet, selv om hans karriere strekker seg tilbake til Orders are Orders (1954) hvor han spilte Lincoln Green. Han spilte også Winkworth i Morris Minor's Marvellous Motors (1989) og Lord George Meldrum i komiserien You Rang, M'Lord?.

Han dukket også opp i Doctor Who-historien The Claws of Axos (1971). Wikipedia

90 år
Wolfgang Wagner (Scenograf)
1919 - 2010

Wolfgang Wagner (Tyskland)

Scenograf, operainstruktør, teaterregissør, komponist, skribent, dirigent, gründer

Født:
30. august 1919 (104 år siden)

Døde:
21. mars 2010 (90 år) (14 år siden)

Wolfgang Manfred Martin Wagner var en tysk operainstruktør og scenograf. Han var kunstnerisk leder for Festspillene i Bayreuth fra 1966 til 2008.

Wolfgang Wagner var den tredje sønnen til Winifred Marjorie Williams og komponisten Siegfried Wagner, sønnesønn av komponisten Richard Wagner og oldebarn av komponisten Franz Liszt.

I en alder av knapt 11 år mistet Wolfgang Wagner sin far. Hans elgelske mor Winifreds vennskap med Adolf Hitler – som ville at hennes barn skulle kalle ham «Onkel Wolf» te – bevarte ikke Wolfgang fra Reichsarbeitsdienst og militærtjeneste, med deltagelse under invasjonen av Polen i 1939. Han ble alvorlig sårei i armen, og i juni 1940 ble han erklært tjenesteudyktig av medisinske grunner (Hitler besøkte ham på hospitalet).

Etterpå absolverte han sin teaterpraktiske og musikalske utdannelse fra 1940 ved Staatsoper Berlin. Der arbeidet han som regiassistent og iscenesatte i 1944 farens opera Bruder Lustig, som da ville ha vært 75 år dersom han fortsatt hadde levd.

Sammen med broren Wieland Wagner (1917–1966) drev han festspillene fra oppstarten etter andre verdenskrig (i 1951). De moderniserte, og ikke minst brakte festivalen ut av nazismens skygge og inn i en ny tid. Som instruktør var Wolfgang betydelig mer tradisjonell enn broren, men som leder trakk han store navn til Bayreuth, som instruktøren Patrice Chereau og dirigenter som eksempelvis Carlos Kleiber, Pierre Boulez og Daniel Barenboim.

Wagner ble tildelt en rekke ordener og utmerkelser. I 1974 ble han tildelt stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (tilsvarende kommandør). Han ble i 2005 forfremmet til stort fortjenstkors med stjerne (tilsvarende kommandør med stjerne) og ble i 2009 tildelt stort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd (tilsvarende storkors). I 1961 ble han hedret med Den bayerske fortjenstorden og i 1984 ble han utnevnt til medlem av Den bayerske Maximiliansorden for vitenskap og kunst. Wagner ble i 1984 utnevnt til kommandør av den franske Ordenen for kunst og litteratur. Wikipedia

47 år
Nikolai Astrup (Kunstmaler)
1880 - 1928

Nikolai Astrup (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Nikolai Johannes Astrup

Født:
30. august 1880 (143 år siden)

Døde:
21. januar 1928 (47 år) (96 år siden)

Nikolai Johannes Astrup var en norsk maler, tegner og grafiker. Han er en av de mest særpregede billedkunstnerne i norsk kunsthistorie og var ved siden av Edvard Munch en vesentlig fornyer av grafikk i Norge. Wikipedia

61 år
Gisela von Arnim (Forfatter)
1827 - 1889

Gisela von Arnim (Tyskland)

Forfatter, salongvertinne

Født:
30. august 1827 (196 år siden)

Døde:
4. april 1889 (61 år) (135 år siden)

Gisela von Arnim var en tysk forfatter.

Hun er datter av Achim og Bettina von Arnim. 1859 giftet hun seg med Herman Grimm, sønn av Wilhelm Grimm. Hun skrev hovedsakelig eventyr. Wikipedia

61 år
Théophile Gautier (Forfatter)
1811 - 1872

Théophile Gautier (Frankrike)

Forfatter, skribent, lyriker, journalist, dramatiker, librettist, kunstkritiker, kunstmaler, litteraturkritiker, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Pierre Jules Théophile Gautier

Født:
30. august 1811 (212 år siden)

Døde:
23. oktober 1872 (61 år) (151 år siden)

Pierre Jules Théophile Gautier (30. august 1811 – 23. oktober 1872) var en fransk poet, dramatiker, forfatter, journalist og litteraturkritiker som er mest husket for sine ballettmanuskripter Giselle (1841) og La Peri (1843).

Mens Gautier var en glødende forsvarer av romantikken er hans egne verk vanskelig å klassifisere og har forblitt et referansepunkt for mange påfølgende litterære tradisjoner som parnassisme (Les parnassiens), symbolisme, dekadentisme og modernisme. Han ble verdsatt av ulike forfattere som Balzac, Baudelaire, Goncourt-brødrene, Flaubert, Ezra Pound, T. S. Eliot, Henry James, Proust og Oscar Wilde. Wikipedia

53 år
Mary Shelley (Forfatter)
1797 - 1851

Mary Shelley (Storbritannia)

Forfatter, essayist, dramatiker, biograf, skribent, science fiction-forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Wollstonecraft Godwin

Født:
30. august 1797 (226 år siden)

Døde:
1. februar 1851 (53 år) (173 år siden)

Mary Wollstonecraft Shelley var en engelsk forfatter av romaner og noveller, foruten drama, essayer, biografier og reiseskildringer. Hun er best kjent for sin gotiske roman Frankenstein; eller den moderne Prometheus (1818). Hun redigerte også og fremmet verkene til sin ektemann, den romantiske poeten og filosofen Percy Bysshe Shelley. Hennes far var den politiske filosofen William Godwin, og hennes mor var filosofen og feministen Mary Wollstonecraft. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Mikhail Gorbatsjov (Politiker)
1931 - 2022

Mikhail Gorbatsjov (Sovjetunionen)

Politiker, jurist, miljøverner

Fullt navn / Fødenavn:
Михаил Сергеевич Горбачёв

Født:
2. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
30. august 2022 (91 år) (1 år siden)

Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov var en russisk og tidligere sovjetisk politiker, som var den siste statslederen i Sovjetunionen fra 1985 til 1991. Han styrte som generalsekretær i sentralkomitéen i Sovjetunionens kommunistiske parti fra 1985 til mars 1990 og deretter som Sovjetunionens president fra mars 1990 til desember 1991. Gjennom sin politikk med perestrojka og glasnost bidro han til Sovjetunionens sammenbrudd og dermed avslutningen av den kalde krigen. Gorbatsjov fikk Nobels fredspris i 1990 for sin viktige rolle i omveltningene i østblokken.

I september 2008 sa Gorbatsjov og oligarken Aleksandr Lebedev at de skulle gå sammen og lage et politisk parti kalt Russland demokratiske parti, og i mai 2009 var de i ferd med å være klare. Dette var Gorbatsjovs tredje forsøk på starte et politisk parti. Wikipedia

80 år
Valerie Harper (Skuespiller)
1939 - 2019

Valerie Harper (USA)

Skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Valerie Kathryn Harper

Født:
22. august 1939 (84 år siden)

Døde:
30. august 2019 (80 år) (4 år siden)

Valerie Kathryn Harper var en amerikansk skuespillerinne.

Harper er kjent for sin rolle som «Rhoda Morgenstern» i 1970-tallets fjernsynsserie The Mary Tyler Moore Show og i spin-off-serien Rhoda, og senere som «Valerie Hogan» i Valerie. Hun vant fire Emmy-priser. Hun hadde også filmroller i blant annet Freebie and the Bean (1974), og Chapter Two (1979), som hun begge ble nominert til Golden Globe for.

Harper er også kjent som teaterskuespiller, og spilte i flere Broadway-produksjoner. Hun startet sin karriere som danser på Broadway, og hadde sin debut i musikalen Take Me Along (basert på Eugene O'Neills skuespill Ah! Wilderness) i 1959. I 2010 ble hun nominert til Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal, for rollen som Talullah Bankhead i teaterstykket Looped. Wikipedia

79 år
Vidar Theisen (Meteorolog)
1933 - 2012

Vidar Theisen (Norge)

Meteorolog

Fullt navn / Fødenavn:
Vidar Leif Theisen

Født:
5. mai 1933 (91 år siden)

Døde:
30. august 2012 (79 år) (11 år siden)

Vidar Leif Theisen var en norsk meteorolog som oppnådde kultstatus gjennom sine presentasjoner av værmeldingene som værmelder. Theisen framsto med værvarsler i NRK fjernsynet fra 1980 til han gikk av med pensjon i 2001. I 1989 var han sjef for flyværtjenesten.

Theisen bestemte seg tidlig for å følge en karriere innen meteorologi, og begynte ved Meteorologisk institutt i 1956, mens han fremdeles var student ved Universitetet i Oslo. Han fullførte studiene sine i 1958, og han ble så statsmeteorolog ved instituttet.

På grunn av sin nasale talemåte og lite variasjon i tonefall oppnådde Theisen kultstatus, han hadde sågar en egen fanklubb – selv tok han imidlertid denne bieffekten av sitt arbeid med stor ro. Han lot seg riktignok velvillig engasjere i ulike, ofte humoristiske, sammenhenger i ulike underholdningsprogrammer, der man ønsket å lage litt moro ut av hans person. Theisen var svært romslig når det gjaldt dette og ga aldri uttrykk for at han følte all parodieringen som plagsom eller ondsinnet, særlig er det Trond Kirkvaags Theisen-parodier som huskes av mange seere. Tvert imot så han det positive i den anledning dette ga ham mulighet til å tale for andre ting han brant for. Blant annet uttalte han seg gjerne om sitt kristne ståsted og kommenterte samfunnsforhold fra et liberalt kristen-etisk perspektiv, og han var også særlig opptatt av forholdet mellom vitenskap og religion. Han var i mange år aktiv menighetsarbeider i Stovner menighet, hvor han var med i menighetsrådet fra 1978 til 2001. Man kan si at Theisen representerte en gruppe mennesker man vanligvis ikke assosierer med kjendisstatusen, han var med både i Bodø og Groruddalen kirkeakademi.

I 1988 ga Espen Beranek Holm og Arne Berggren ut singelen «Heavy Metal» under navnet Vidar Theisen & the Retrievers med utgangspunkt i ulike opptak med Theisen. Singelen lå ti uker på VG-lista, hvorav fire uker på toppen.

Theisen var gift to ganger. Hans første kone døde av sykdom i 1962 og barnet de fikk sammen døde av skader i forbindelse med fødselen. Senere giftet han seg på ny og etterlot seg både voksne barn og barnebarn.

Det ble i 2011 utgitt en biografi om Vidar Theisen, kalt Statsmeteorologen som tok Norge med storm, skrevet av forfatteren Øyvind Kleiveland. Wikipedia

93 år
Kristian Fougner (Motstandskjemper)
1919 - 2012

Kristian Fougner (Norge)

Motstandskjemper, ingeniør

Født:
21. april 1919 (105 år siden)

Døde:
30. august 2012 (93 år) (11 år siden)

Kristian Fougner var norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han ble tildelt Krigskorset, Norges fremste utmerkelse, og britiske Distinguished Service Cross for sin innsats. Fougner hadde som student ved Norges tekniske høgskole i Trondheim hatt sin militærtjeneste på Kjeller, og gjorde fra 10. april 1940 og ut måneden krigstjeneste ved svenskegrensen, først med Flyverskolen og senere for ambassaden i Stockholm. Etter fire uker returnerte han til NTH og fortsatte sine studier. Der kom han med i motstandsarbeidet, og fra september 1941 var han involvert i den illegale pressen.

Etter hvert kom han også med i etterretningsarbeidet det britiske Secret Intelligence Service organiserte i Norge. Den 9. april 1942 ble han, sammen med blant andre Hugo Munthe-Kaas, fraktet over til Storbritannia om bord på MK «Sigalos», ført av skipper Leif Larsen. Han gjennomgikk opplæring i radiotelegrafi og returnerte 7. mai til Brattvær og deretter med buss til Trondheim i det okkuperte Norge. Oppdraget var å drive etterretningsarbeid mot det tyske slagskipet «Tirpitz», som da befant seg i Trondheimsfjorden. Fougner etablerte radiostasjonen LEPORIS, som rapporterte tilbake til Storbritannia med opplysninger som ble ansett som svært betydningsfulle.

Den 30. oktober 1942 ble NTH omringet, men Fougner og hans to studievenner Knut Alming og Erik Storsveen kom seg unna og til Stockholm.

Fougner gjorde flere reiser mellom Norge og Storbritannia og var sentral i etableringen av hemmelige radiosendere. Wikipedia

90 år
Anton Skulberg (Politiker)
1921 - 2012

Anton Skulberg (Norge)

Politiker, veterinær

Født:
29. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
30. august 2012 (90 år) (11 år siden)

Anton Skulberg var en norsk politiker og professor. Han tok doktorgraden (dr.med.vet.) ved Veterinærhøgskolen i 1965. Skulberg var sønn av Ragnvald Skulberg og Anna Maria Busch. Han representerte Senterpartiet. Skulberg var stortingsrepresentant for Østfold fra 1969 til 1977, og var kirke- og undervisningsminister 1972–1973 i Lars Korvalds regjering. Wikipedia

85 år
Åse Wentzel (Sanger)
1924 - 2009

Åse Wentzel (Norge)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Åse Carola Helmersen

Født:
2. januar 1924 (100 år siden)

Døde:
30. august 2009 (85 år) (14 år siden)

Åse Carola Wentzel Larsen var en norsk sangerinne, kjent som «Valsedronningen», og mor til jazzmusikeren Magni Wentzel.

Etter oppveksten på Frol og Svartlamoen, flyttet hun med Odd Wentzel-Larsen til Oslo og ble engasjert av Einar Rose i hans Rosekjelleren (1946–53). Nær hundre plater ble så utgitt (1949–62), den første med Reidar Andresen på Minner fra Hawaii, fra 1950 var hun tilknyttet Odeon.

Wentzel spilte også inn tredve suksessfulle duetter med Thor Raymond.

Hun sang jazz med Spotlights på Hotel Viking (1952–56), i Robert Normanns besetninger, i orkestre ledet av Øivind Bergh / Leiv Flisnes / Carsten Klouman / Rolf Syversen, turnerte med Leif Juster og Kringkastingsorkestret og forekom ofte i riksdekkende radio, f.eks. Ønskebrønnen og Husker du?.

Hennes siste single for Odeon var «Midnattstango» (duett med Jan Høiland)/«Hvite roser fra Athen».

Samleplaten Syng & le – de beste fra 1952–62 (EMI, 2004) ble hennes siste utgivelse. Siden opptrådte hun med Terje Dyrud kvartett, og hadde turne med Håvard Stensrud på trekkspill. Wikipedia

94 år
Naguib Mahfouz (Forfatter)
1911 - 2006

Naguib Mahfouz (Egypt)

Forfatter, oversetter, dramatiker, skribent, kunstner

Født:
11. desember 1911 (112 år siden)

Døde:
30. august 2006 (94 år) (17 år siden)

Nagib Mahfouz var en egyptisk forfatter.

Mahfouz skrev om lag 30 romaner og novellesamlinger, og han ble i 1988 tildelt nobelprisen i litteratur som første arabiskspråklige forfatter.

Han ble i 1994 knivstukket i nakken av en islamittisk ekstremist, tilsynelatende fordi han skal nevnt Gud i en av sine romaner. I etterkant av denne episoden fikk Mahfouz psykiske helseproblemer. Wikipedia

75 år
Kristine Bonnevie (Zoolog)
1872 - 1948

Kristine Bonnevie (Norge)

Zoolog, professor, politiker, genetiker

Født:
8. oktober 1872 (151 år siden)

Døde:
30. august 1948 (75 år) (75 år siden)

Kristine Bonnevie var en norsk biolog og Norges første kvinnelige professor. Hennes forskningsfelt var cytologi, genetikk og embryologi. Wikipedia

<<
30. August
>>