Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. August

Om dagen

23. August er dag 236 i 2024, og er i uke 34. Det er 130 dager igjen av året.

Historie

34 år siden

1989: To millioner mennesker fra Estland, Latvia og Litauen holder hverandre i hendene i en 600 km ubrutt lenke

Den syngende revolusjonen var en serie hendelser mellom 1987 og 1991 som medførte at de baltiske statene gjenvant sin uavhengighet fra Sovjetunionen. Målet om nasjonal uavhengighet ble oppnådd for Litauen i 1990 og Latvia og Estland i 1991.

Begrepet «den syngende revolusjonen» ble skapt av den estiske kunstneren og aktivisten Heinz Valk i en artikkel som ble publisert uken etter den syngende massedemonstrasjonen på sangerfeltet i Tallinn fra 10. til 11. juni 1988. Den 23. august 1989 holdt anslagsvis 1–2 millioner mennesker hender i den baltiske kjede, som strakte seg fra Tallinn i nord til Vilnius i sør. Wikipedia
55 år siden

1968: Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden ved Oslo åpnes

Henie Onstad Kunstsenter (HOK) er et kunstmuseum på Høvikodden i Bærum sørvest for Oslo. Det ble åpnet av Sonja Henie og hennes mann, skipsreder Niels Onstad i 1968. Deres private samling av samtidskunst, i alt 110 bilder, samt penger til bygging og drift av senteret, ble gitt som gave av ekteparet i 1961, da Sonja Henies og Niels Onstads Stiftelser ble opprettet. Bærum kommune gav samtidig tomta til senteret.

Henie Onstad Kunstsenter arrangerer utstillinger og forestillinger. Kunstsenteret blir besøkt av rundt 100.000 mennesker hvert år. Det rommer også Sonja Henies premiesamling. Donatorene er gravlagt på området. Senteret feiret sitt 40-årsjubileum i 2008 med utstilling, seminar, bok, konsert og film med titelen Høvikodden LIVE. Wikipedia
451 år siden

1572: Bartolomeusnatten starter i Paris, der over 12.000 hugenotter slaktes ned av franske katolikker

Bartolomeusnatten eller Blodbryllupet i Paris kalles natten til 24. august 1572 da hugenottene (franske kalvinistiske protestanter) i Paris ble myrdet i en massakre, begått av en målrettet katolsk voldsbølge under de franske religionskrigene.

Tradisjonelt er det antatt at massakren ble anstiftet av Katharina de' Medici, mor til Karl IX da massakren skjedde fem dager etter bryllupet til kongens søster Margrete av Valois med den protestantiske Henrik av Navarra (den senere Henrik IV av Frankrike). Dette ekteskapet var en anledning hvor mange av de rikeste og mest framtredende hugenottene samlet seg i det hovedsakelig katolske Paris.

Blodbadet begynte om natten til 23.–24. august 1572 (om kvelden før festen for apostelen Bartolomeus), to dager etter et forsøk på å myrde admiral Gaspard de Coligny, den militære og politiske lederen for hugenottene. Kongen beordret drapet på en gruppe hugenottledere, inkludert Coligny, og drapene spredte seg gjennom Paris. Det varte i flere uker, massakren spredte seg utover til andre byer og på landet. Moderne beregninger for antallet døde varierer, fra mellom 5.000 og opp til 30.000. De som ikke ble drept, ble fengslet, og mange av disse ble sendt som slaver på kongens skip, men en del greide å flykte til andre land.

Massakren markerte også et vendepunkt i de franske religionskrigene. Den politiske hugenottbevegelsen ble forkrøplet ved tapet av sine mange framstående ledere, og de som ble igjen, ble i økt grad radikalisert. Selv om blodbadet på ingen måte var enestående, var det «det verste av århundrets religiøse massakrer». Over hele Europa ble protestantiske sinn preget av «den uutslettelige overbevisning om at katolisismen var en blodig og forrædersk religion.» Da nyheten om massakren nådde Vatikanet, ble det jublet. Kanonene fyrte salutt, kirkeklokkene ringte, og en særskilt minnemedalje ble preget. Paven bestilte et veggmaleri av massakren som befinner seg i Vatikanet. Wikipedia

Fødsler

44 år
Julian Casablancas (Musiker)
1979

Julian Casablancas (USA)

Musiker, Sanger, låtskriver

Født:
23. august 1979 (44 år)

Julian Fernando Casablancas er en amerikansk sanger og vokalist i gruppa The Strokes.

Casablancas er sønn av grunnleggeren av Elite Model Management, John Casablancas og Jeanette Christjansen, en dansk modell som var Miss Danmark i 1965. Hans foreldre skilte seg da han var svært ung og han ble sendt til eliteskolen Institut De Le Rosey og senere på Dwight School i New York City. Etter foreldrenes skilsmisse bodde Casablancas sammen med sin mor.

Allerede som barn ble han kamerat med Nikolai Fraiture og han møtte en annen fra bandet på eliteskolen, Albert Hammond Jr., og da han ble overført til eliteskolen i New York City møtte han resten av gruppa; Nick Valensi og Fabrizio Moretti.

Julian Casablancas blir referert til i Courtney Loves sang But Julian, I'm a little older than you.

Han skriver gruppas musikk, med ett unntak; han deler kreditten for sangen Automatic Stop på gruppas andre album, «Room on Fire».

Casablancas er kjent for sin notoriske skjeve lyrikk, sammen med hans varemerke med å synge grøtete, og blir derfor ofte sammenlignet med Lou Reed og Velvet Underground. Med The Strokes ble han og gruppa frontfigurer for garasjerock-eksplosjonen i 2001.

The Strokes gjorde ferdig deres fjerde album «Angles» i 2011.

Julian Casablancas giftet seg med Juliet Joslin 5. februar 2005, tidligere assisterende manager til The Strokes.I mars 2010 fikk de en sønn som ble gitt navnet Cal. Wikipedia

41 år
Kobe Bryant (Basketballspiller)
1978 - 2020

Kobe Bryant (USA)

Basketballspiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Kobe Bean Bryant

Født:
23. august 1978 (45 år siden)

Døde:
26. januar 2020 (41 år) (4 år siden)

Kobe Bean Bryant var en amerikansk basketballspiller. Bryant tilbragte ti år av oppveksten sin i Italia, hvor hans far, Joe «Jellybean» Bryant, spilte profesjonell basketball. Bryant ga seg selv kallenavnet «Black Mamba», og inngikk et samarbeid med Nike for å starte et ungdomslag kalt «Mamba League», med mål om å gi hundrevis av barn gratis tilgang til sporten.

Bryant opprettet Mamba Sports Academy for å gi bredere friidretts- og livsstilsopplæring til konkurrenter på alle nivåer i en rekke idretter. Bryant var på vei til en Mamba Sports Academy-kamp da han, datteren hans Gianna og syv andre mennesker døde i helikopterulykke. Wikipedia

47 år
Scott Caan (Skuespiller)
1976

Scott Caan (USA)

Skuespiller, manusforfatter, rapper

Født:
23. august 1976 (47 år)

Scott Caan er en amerikansk skuespiller.

Caan ble født i Los Angeles i California. Hans far er skuespilleren James Caan, og hans mor er den mindre kjente skuespillerinnen, og tidligere modellen, Sheila Ryan. Foreldrene til Scott Caan tok ut skilsmisse et år etter at han ble født, og han har fire halvsøsken som en følge av sin fars andre ekteskap. Caan var roadie for band som Cypress Hill og House of Pain, og medlem av hiphopgruppen The Whooliganz, før han ble med i Playhouse West i Los Angeles.

Caan begynte som skuespiller sent på 1990-tallet, og opptrådte i flere uavhengige filmer, og filmer med lavt budsjett. Hans første opptreden i en verdenslansert film var i rollen som en footballspiller fra Texas, i den finansielt suksessrike filmen Varsity Blues fra 1999. Etter denne rollen opptrådte Caan i flere studiofilmer, inkludert i Ready To Rumble sammen med David Arquette i 2000, og i American Outlaws sammen med Colin Farrell i 2001.

I 2003 gjorde Caan sin debut som regissør med filmen Dallas 362, en film som vant en pris ved Las Vegas Film Festival samme året.

Caans kanskje mest kjente rolle er som «Turk Malloy» i Ocean's Eleven (2001), Ocean's Twelve (2005) og Ocean's Thirteen (2007). Spiller for tiden i tv-serien "Hawai 5-0". Wikipedia

67 år
Valgerd Svarstad Haugland (Politiker)
1956

Valgerd Svarstad Haugland (Norge)

Politiker, fylkesmann

Født:
23. august 1956 (67 år)

Valgerd Svarstad Haugland er en norsk tidligere politiker (KrF). Fra 2019 er hun fylkesmann i Oslo og Viken. Hun var innvalgt til Stortinget fra Akershus i perioden 1993–2005. Hun var sekretær i Stortingets sosialkomité 1993–1997 og nestleder i finanskomiteen 2000–2001. Hun var barne-, familie- og forbrukerminister fra oktober 1997 til mars 2000, og kultur- og kirkeminister mellom oktober 2001 og oktober 2005. Hun var fylkesmann i Oslo og Akershus fra 2011 til 2018. Wikipedia

70 år
Ove Thue (Musiker)
1951 - 2022

Ove Thue (Norge)

Musiker, sanger, komponist, plateartist

Født:
23. august 1951 (72 år siden)

Døde:
26. januar 2022 (70 år) (2 år siden)

Ove Thue var en norsk sanger, komponist og revyforfatter.

Han var kjent for å synge i Saft å er mest kjent som forfatter av sanger tilegnet Brann, deriblant «Byen e' Bergen», «Heia Brann», «Vi e de beste heia Brann» og «Brann går fremover».

Ove Thue var bror til gitarist og musikkprodusent Trygve Thue.

Thue deltok i Melodi Grand Prix 1984 med sangen «Lenge siden nå». Sangen kom sist blant ti sanger.

Thue var også en habil mosjonist og tradisjonelt startet han alltid som nr. 1 i mosjonsløpet Stoltzekleiven opp. Han har også deltatt i sykkelrittet Bergen-Voss over 20 ganger, og har bestetid på 4 timer og 43 minutter. Wikipedia

74 år
Shelley Long (Skuespiller)
1949

Shelley Long (USA)

Skuespiller, modell, filmprodusent

Født:
23. august 1949 (74 år)

Shelley Long er en amerikansk skuespillerinne som er mest kjent fra rollen som Diane Chambers i den prisbelønnede komiserien Cheers. Hun sluttet i serien i 1987 for å forfølge en filmkarriere som raskt skulle vise seg å bli mindre suksessfull enn hennes tid i Cheers.

Hun har (per 2018) hatt over 80 film- og TV-opptredener. Wikipedia

76 år
Terje Rypdal (Gitarist)
1947

Terje Rypdal (Norge)

Gitarist, komponist, jazzmusiker, jazzgitarist, sanger, plateartist

Født:
23. august 1947 (76 år)

Terje Rypdal er en norsk jazzmusiker og komponist.

Han har i flere år hatt tett samarbeid med den danske trompetisten Palle Mikkelborg. Rypdal har mottatt tre Spellemannpriser. Under Spellemannprisen 1981 fikk han spesialprisen sølvharpen/10-årsjubileumspris i forbindelse med prisens 10-årsjubileum, for albumet If Mountains Could Sing fikk han Spellemannprisen 1995 i åpen klasse og under Spellemannprisen 2005 ble han tildelt hedersprisen. Han har også mottatt Gammleng-prisen i klassen jazz i 1990. Rypdal ble i 2012 innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Låtene «Last Night» og «Mystery Man» ble brukt i filmen Heat fra 1995 av regissør Michael Mann.

Terje Rypdal giftet seg med den norske sangstjernen Inger Lise Andersen/Rypdal i 1969, og sammen fikk de sønnene Daniel i 1970 og Marius i 1977. Senere skilte paret seg. Rypdal bor i dag i Tresfjord med samboeren Elin og deres to felles barn Ane Izabel (1988) og Jakob Terjesønn (1989). Wikipedia

32 år
Keith Moon (Musiker)
1946 - 1978

Keith Moon (Storbritannia)

Musiker, rocketrommis, trommeslager, sangtekstforfatter, skuespiller, komponist

Født:
23. august 1946 (77 år siden)

Døde:
7. september 1978 (32 år) (45 år siden)

Keith John Moon var en engelsk musiker og er mest kjent som trommeslager i rockebandet The Who. Wikipedia

79 år
Roald Helgheim (Musikkanmelder)
1942 - 2021

Roald Helgheim (Norge)

Musikkanmelder, journalist, politisk kommentator, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Roald Ola Helgheim

Født:
23. august 1942 (81 år siden)

Døde:
16. august 2021 (79 år) (2 år siden)

Roald Ola Helgheim var en norsk journalist, særlig kjent som musikkanmelder og politisk kommentator.

Han vokste opp i Jølster og studerte i Oslo fra 1962. Han var utdannet cand. mag. med fagkretsen fysikk og matematikk. Helgheim engasjerte seg tidlig i den norske ml-bevegelsen. Han begynte å arbeide i Klassekampen i 1970, da avisen fortsatt bare kom ut én gang i måneden. Han var sentral i etableringen av Klassekampen som ukeavis i 1973 og dagsavis i 1977. I perioder var han redaksjonssekretær og fungerende redaktør. Han sluttet i avisen i forbindelse med konflikten i Klassekampen i 1997, da Jon Michelet ble ansatt som ny redaktør.

Året etter forfattet han coverteksten til Christian Wallumrøds No birch.

Helgheim var journalist for musikkavisen Puls, Dagsavisen og ukeavisen Dag og Tid.

Helgheim skrev særlig om jazz. I et intervju etter å ha vunnet Ella-prisen rangerte jazzjournalisten de to konsertene med John Coltrane i Njårdhallen (november 1963) og Miles Davis på Moldejazz (1984) høyest, fulgt av M. A. Numminen ved Moldejazz (Ludvig, 1992) og Chick Corea på Moldejazz i 2000. Wikipedia

81 år
Odd Reinsfelt (Politiker)
1941 - 2022

Odd Reinsfelt (Norge)

Politiker, meteorolog

Født:
23. august 1941 (82 år siden)

Døde:
16. august 2022 (81 år) (1 år siden)

Odd Reinsfelt var en norsk politiker (H) som var ordfører i Bærum 1992–2011.

Han var utdannet meteorolog, og arbeidet med meteorologi og oseanografi som sjefsmeteorolog ved NATO-hovedkvarteret i Kolsås leir i 25 år. Før han ble politiker på heltid, var han også direktør i arbeidsgiverforeningen for vernede bedrifter i Norge. Reinsfelt var bosatt på Rykkinn i Bærum.

Hans første politiske verv var som formann i Grav krets av Bærum Høyre. Han var medlem av Bærum kommunestyre 1976–2011, medlem av formannskapet 1978–2011, varaordfører 1980–1991, leder av økonomiutvalget 1996–1999 og ordfører 1992–2011. Han er den lengst sittende ordføreren i kommunens historie. Wikipedia

42 år
Tom Baker (Skuespiller)
1940 - 1982

Tom Baker (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas F. Baker

Født:
23. august 1940 (83 år siden)

Døde:
2. september 1982 (42 år) (41 år siden)

Tom Baker var en amerikansk skuespiller som spilte i Andy Warhols Blow Job (1963).

Han var en kjent narkoman og alkoholiker og han var en nær venn av Jim Morrison, sanger i The Doors. Han døde av en narkotikaoverdose, og det skapte forvirring i mediene. En annen Tom Baker, en britisk skuespiller, var mye mer berømt på grunn av at han spilte den fjerde Doktoren i Doctor Who (som ble vist på PBS i USA). Ettersom begge to hadde et rykte for å drikke mye, ble det antatt at det var den britiske skuespilleren som hadde dødd. Wikipedia

87 år
Leif Frode Onarheim (Politiker)
1934 - 2021

Leif Frode Onarheim (Norge)

Politiker, næringslivsleder, forretningsdrivende

Født:
23. august 1934 (89 år siden)

Døde:
9. september 2021 (87 år) (2 år siden)

Leif Frode Onarheim var en norsk næringslivsleder og politiker (H).

Han vokste opp på Raufoss, Hamar og Oslo. Han tok artium i 1953, studentfagkurs ved Oslo handelsgymnasium i 1954, befalsskolen for Hærens våpentekniske korps (HVK) i 1954/1955 og eksamen som siviløkonom ved NHH i 1960. Deretter arbeidet han som salgssekretær ved Norsk Impregneringskompani AS, og så som konsulent i konsulentfirmaet Asbjørn Habberstad AS. Han var også kontorsjef ved det norsk-indiske utviklingsprosjektet i Kerala.

Onarheim var administrerende direktør i Nora-Sunrose Konservesfabrikker 1970–1980 og konsernsjef i Nora Industrier 1980–1991. Han spilte en avgjørende rolle i arbeidet for å bevare det norske eierskapet i konsernet, hvilket skjedde gjennom en fusjon med Orkla i 1991. Deretter var Onarheim styreformann i Orkla 1991–1992 og rektor ved BI 1993–1997. Som rektor ved BI arbeidet han særlig med konsolidering av BIs økonomiske situasjon.

Onarheim var styreformann i H. Aschehoug & Co. 1991–2001, Narvesen AS 1993–2001, Netcom AS 1995–2001, Løvenskiold–Vækerø 2000–2007 og Fjord Seafood 2005–2006, og konstituert konsernsjef i Marine Harvest 2007–2008. Blant andre foretak som han har hatt styreverv i, er Norges Varemesse, Helly Hansen, Idun Industri, Bjølsen Valsemølle, Nidar Bergene, Fjeldhammer Brug, Forenede Forsikring, Wilh. Wilhelmsen, Standard Telefon og Kabelfabrik og Volvo Norge.

Onarheim var særlig opptatt av å bevisstgjøre næringslivet på etiske problemstillinger. Han var president i Norges Industriforbund 1981–1983 og president i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) 1996–2000.

Onarheim var innvalgt på Stortinget fra Akershus 2001–2005, og engasjerte seg i all hovedsak i spørsmål knyttet til næringslivets vilkår og behovet for sikker tilgang på energi. Onarheim var saksordfører i Stortinget for utbyggingen av Snøhvitfeltet.

Han ble valgt inn i Asker kommunestyre i 2007 og var varaordfører 2015-2019.

Onarheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1986, og ble samme år kåret til «Årets leder» av tidsskriftet Farmand. I 2008 ble han tildelt Dagligvareprisen for utviklingen av Pizza Grandiosa, som ble lansert av Nora Industrier i 1980. I 2013 ble han tildelt prisen Årets Askerladd. Wikipedia

88 år
Robert Curl (Kjemiker)
1933 - 2022

Robert Curl (USA)

Kjemiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Floyd Curl jr.

Født:
23. august 1933 (90 år siden)

Døde:
3. juli 2022 (88 år) (2 år siden)

Robert Floyd Curl jr. var en amerikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi i 1996 sammen med Harold Kroto og Richard Smalley, for oppdagelsen av fullerener. Wikipedia

74 år
Tor Stokke (Skuespiller)
1928 - 2003

Tor Stokke (Norge)

Skuespiller

Født:
23. august 1928 (95 år siden)

Døde:
13. juni 2003 (74 år) (21 år siden)

Tor Stokke var en norsk skuespiller.

Tor Stokke debuterte i 1959 på Trøndelag Teater. Han var ansatt på Den Nationale Scene i Bergen, Edderkoppen teater i Oslo, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Lengst tid tilbrakte han på Nationaltheatret, nærmere 30 år. Han er ellers kjent fra film, TV og radio. Han hadde mer enn 450 roller i Radioteatret og hadde gjesteroller i både Mot i brøstet og Karl & Co og er den mest benyttede skuespilleren i Radioteatrets historie. I tillegg var han mye brukt som oppleser i radio, konsertsaler og kirker, og han hadde roller i flere filmer. Tor Stokke var far til skuespillerinnen Linn Stokke.

I 1985 stiftet Stokke Seniorteateret sammen med sin kone, skuespillerinnen Ingebjørg Sem Stokke. Wikipedia

78 år
Allan Kaprow (Kunstmaler)
1927 - 2006

Allan Kaprow (USA)

Kunstmaler, billedhugger, illustratør, performancekunstner, fotograf

Født:
23. august 1927 (96 år siden)

Døde:
5. april 2006 (78 år) (18 år siden)

Allan Kaprow var en amerikansk kunstner. Han gjorde seg kjent gjennom sine «happenings» på 1950- og 60-tallet, og regnes som en av foregangsfigurene for performance-kunsten. Wikipedia

93 år
Borghild Røyseland (Politiker)
1926 - 2020

Borghild Røyseland (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Borghild Jerstad

Født:
23. august 1926 (97 år siden)

Døde:
13. juli 2020 (93 år) (4 år siden)

Borghild Røyseland var en norsk politiker (KrF). Hun var stortingsrepresentant for Rogaland fra 1985 til 1993. Hun var vararepresentant fra 1977 til 1981.

Røyseland var medlem av Sandnes bystyre og formannskap fra 1972 til 1989, deretter medlem av Rogaland fylkesting fra 1980 til 1985 og fylkesvaraordfører i Rogaland fra 1984 til 1985. Hun var leder for Kristelig Folkepartis Kvinner, som utnevnte henne til æresmedlem i organisasjonen.

Hun gikk handelsskole og arbeidet som ekspeditrise og avdelingsleder før hun stiftet familie. Hun giftet seg i 1953 med Ole Røyseland fra Kvinesdal, som var sykepleier, predikant i Det Vestlandske Indremisjonsforbund og KrF-politiker i Sandnes kommune. De bodde på Austrått i Sandnes. Wikipedia

83 år
Robert Mulligan (Filmregissør)
1925 - 2008

Robert Mulligan (USA)

Filmregissør, filmprodusent

Født:
23. august 1925 (98 år siden)

Døde:
20. desember 2008 (83 år) (15 år siden)

Robert Mulligan var en amerikansk filmregissør.

Mulligan vokste opp I New York City og studerte ved Fordham University før han tjenestegjorde United States Marine Corps under andre verdenskrig.

Mulligan begynte i CBS på slutten av 1940-tallet. Han debuterte som regissør i 1951 på et ukjent antall episoder av tv-serien Goodyear Television Playhouse, og hadde sin filmdebut med Fear Strikes Out (1957). En av hans mest kjent filmer var To Kill a Mockingbird (1962), en film som han ble Oscar- og Golden Globe-nominert for. For samme film vant han en Gary Cooper Award ved Filmfestivalen i Cannes. Han er også kjent for TV-filmen The Moon and Sixpence fra 1959 som innbrakte ham en Emmy-pris. Dramafilmen The Spiral Road (1962) nevnes også som en av hans mest kjente.

I 1991 regisserte han The Man in the Moon, som skulle bli hans siste film. Reese Witherspoon hadde sin filmdebut i denne filmen.

Han døde av en hjertesykdom den 20 desember 2008, 83 år gammel. Han var bror til skuespilleren Richard Mulligan, kjent fra komiserien Forviklingar. Wikipedia

87 år
Birger Rasmussen (Motstandskjemper)
1920 - 2007

Birger Rasmussen (Norge)

Motstandskjemper, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Birger Braathen Rasmussen

Født:
23. august 1920 (103 år siden)

Døde:
6. desember 2007 (87 år) (16 år siden)

Birger Braathen Rasmussen var en norsk motstandsmann under andre verdenskrig. Han var blant annet fenrik i Kompani Linge. Senere president i Norges Industriforbund og formann i Papirindustriens Sentralforbund.

Rasmussen var ved Tysklands invasjon av Norge i 1940 handelsgymnasiast. Han hadde ennå ikke avtjent verneplikten. Rasmussen forlot Norge ombord på MB «Soløy» den 2. august 1941 sammen med 27 andre, hvorav 6 kvinner, over til Shetland. Soløy var en gammel gavlbåt. Båten var i svært dårlig stand, og sank ved kai i Lerwick kort tid etter ankomsten den 5. august . Den 20. august samme år ble Rasmussen innrullert i Kompani Linge.

Den 12. november 1943 hoppet Rasmussen sammen med Edvard Tallaksen og Armand Trønnes ut i fallskjerm over Aust-Agder, hvor de sprengte transformatorene ved Arendal Smelteverk («Operasjon Company»). Etter sprengningen tok de seg, hovedsakelig til fots, til Oslo. Her ble alle tre tilsluttet «Operasjon Goldfinch».

Goldfinch drev opplæring av Milorg-personell og mottak av våpenslipp til hjemmestyrkene, men utførte også spesialoppdrag som sabotasjeaksjoner mot blant annet skip og Arbeidstjenesten.

Fra våren/sommeren 1944 var Rasmussen tilknyttet Oslogjengen. Operasjoner han deltok i var blant annet sabotasjen av Arbeidstjenesten 7. juni sammen med Gunnar Sønsteby, da de tok seg over takene fra City-Passasjen i Pilestredet til Norske Folks kontorer i Grensen 17 for å sprenge en hullkortmaskin. I september var han med på å sprenge et lokomotiv fra den krigsviktige Thamshavnbanen som var til reparasjon i Oslo. I slutten av november ledet han en operasjon som sprengte Kongens gate i Oslo og ødela 60 tonn kulelagre. 23. januar 1945 var han med på å sprenge et lager med 350 tonn olje i Schwensens gate 3 i Oslo.

Den 6. mars ble Rasmussen alvorlig såret i skuddveksling med norske nazister i Fredensborgveien i Oslo. Viggo Axelssen kom til, skjøt og jaget rifleskytteren, og fikk hjulpet Rasmussen i sikkerhet, først noen dager i ly hos Solveig Widerøe. Ved slutten av måneden ble det gjort forsøk på å få ham til Sverige. På Nøtterøy ble gruppen beskutt av en tysk patrulje, men klarte å unnslippe. Rasmussen ble brakt til Stockholm, hvor han måtte gjennom flere operasjoner.

Rasmussen studerte etter krigen i USA og Frankrike. Han var bedriftsleder for Katfos Fabriker på Modum 1956–68, leder for Borregaards treforedlingssektor 1968–75 og leder for Follum Fabrikker på Hønefoss 1975–87. I perioden 1985–87 var han president i Norges Industriforbund. Han var også formann i Papirindustriens Sentralforbund.

I statsråd 7. mars 1947 ble Rasmussen tildelt Krigskorset med sverd. Han ble også hedret med St. Olavsmedaljen med ekegren, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og den britiske Military Cross med barre. For innsatsen som livvakt for kongefamilien i frigjøringsdagene 1945 ble Rasmussen, sammen med atten andre livvakter, i 1946 tildelt H.M. Kongens erindringsmedalje med spenne «1940–1945».

For sin innsats for norsk industri ble han i 1988 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Wikipedia

70 år
Bjarne Sundfær (Politiker)
1915 - 1985

Bjarne Sundfær (Norge)

Politiker

Født:
23. august 1915 (108 år siden)

Døde:
31. desember 1985 (70 år) (38 år siden)

Bjarne Sundfær var en norsk agronom og Høyrepolitiker. Han var medlem av Frosta kommunestyre 1960-72, 1976-79 og 1984-85; herav ordfører 1970–1972. Han var også formann i Frosta Høyre fra 1961 og viseformann i Nord-Trøndelag Høyre 1966–1968.

Sundfær var utdannet agronom fra Mære landbruksskole og sivilagronom fra Statens Småbrukslærerskole på Sem. Etter endt utdannelse var han gårdsfullmektig på Storfosen gods, senere herredsagronom i Kolbu og Fluberg på Toten samt gårdsdriftslærer ved Namdal Husmorskole. Han var herredsagronom i Frosta kommune 1950–1983. Wikipedia

53 år
William Ernest Henley (Poet)
1849 - 1903

William Ernest Henley (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, dikter, dramatiker, redaktør

Født:
23. august 1849 (175 år siden)

Døde:
11. juli 1903 (53 år) (121 år siden)

William Ernest Henley var en engelsk viktoriansk poet, litterær kritiker og redaktør. Han tolket britisk nasjonalfølelse, stoisme og det britiske imperium, og er best kjent for diktet «Invictus» fra 1875.

Wikipedia

Dødsfall

72 år
Bjørn Skogmo (Forfatter)
1948 - 2020

Bjørn Skogmo (Norge)

Forfatter

Født:
29. juli 1948 (76 år siden)

Døde:
23. august 2020 (72 år) (3 år siden)

Bjørn Skogmo var en norsk forfatter. Wikipedia

79 år
David Koch (Forretningsdrivende)
1940 - 2019

David Koch (USA)

Forretningsdrivende, ingeniør, gründer, politiker, kjøpmann, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
David Hamilton Koch

Født:
3. mai 1940 (84 år siden)

Døde:
23. august 2019 (79 år) (4 år siden)

David Hamilton Koch var en amerikansk bedriftsleder som var deleier og visedirektør i det globale industrielle konglomeratet Koch Industries, Inc. Det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes rangerte Koch som verdens tiende rikeste person, med en formue på 50,5 milliarder dollar (per 4. mars 2019). Wikipedia

62 år
Cindy Haug (Forfatter)
1956 - 2018

Cindy Haug (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Cindy Kristin Haug

Født:
28. august 1956 (67 år siden)

Døde:
23. august 2018 (62 år) (5 år siden)

Cindy Kristin Haug var en norsk forfatter.

Haug debuterte i 1982 med prosaboken Se deg ikke tilbake mot Europa og bli stein ... O, Eurydike. Senere kom blant annet diktsamlingene faen Heller flirer fagert, Snap-Shots fra Fedrelandet (1983), Elektrisk ereksjon (1984) og Gaupehjerte (1993), og utgivelser som Skumlepper (1989) og Fjærtegn (1997), som inneholder både dikt og noveller. I tillegg ga hun i 1983 ut en samling barnevers, Helt Der Helt Nær.

Hun skrev i mange ulike sjangere og eksperimenterte gjennom forfatterskapet med skriveform og blanding av sjangere. Språket i tekstene er ukonvensjonelt, og forfatterskapet hennes regnes gjerne til den perioden som populært kalles pønkerperioden. Et sentralt tema i diktingen til Haug er den harde og desperate tilværelsen for det moderne storbymennesket. Wikipedia

85 år
Reinhard Selten (Matematiker)
1930 - 2016

Reinhard Selten (Tyskland)

Matematiker, Samfunnsøkonom, esperantist, universitetslærer

Født:
5. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
23. august 2016 (85 år) (7 år siden)

Reinhard Selten var en tysk matematiker og økonom.

Reinhard Selten ble født i Breslau i Tyskland (i dag Wrocław i Polen). Etter andre verdenskrig ble familien i likhet med andre tyskere fordrevet fra Schlesien, og han studerte matematikk i Frankfurt am Main, ble kandidat i 1957 og doktor i 1961. Etter flere års arbeid med økonomiske emner ble han i 1968 utnevnt til økonom, og ble professor i økonomi i Berlin, Bielefeld og Bonn. Han gikk av med pensjon i 1996.

Reinhard Selten mottok, sammen med John Harsanyi og John Forbes Nash jr., i 1994 Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel for sitt arbeid innenfor spillteori. Han er også kjent for sitt arbeid med begrenset rasjonalitet og eksperimentell økonomi.

Selten ble i 2006 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

45 år
Michael Showers (Skuespiller)
1966 - 2011

Michael Showers (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller

Født:
14. mars 1966 (58 år siden)

Døde:
23. august 2011 (45 år) (12 år siden)

Michael Showers var en amerikansk skuespiller som var best kjent for sin rolle som kaptein John Guirdy fra TV-serien Treme på TV-kanalen HBO.

Den 25. august 2011 ble Showers kropp oppdaget i Mississippi-elven i nærheten av New Orleans, Louisiana etter å ha blitt meldt savnet av kjæresten hans. Det var en kaptein på en elvebåt som oppdaget det flytende liket. New Orleans-politiet fastlso etter en obduksjon at Showers hadde vært død i minst to dager da kroppen hans ble funnet i elven. Wikipedia

93 år
Thomas Huckle Weller (Biolog)
1915 - 2008

Thomas Huckle Weller (USA)

Biolog, virolog, lege

Født:
15. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
23. august 2008 (93 år) (15 år siden)

Thomas Huckle Weller var en amerikansk biolog, virolog og nobelprisvinner.

Weller bidro til å perfeksjonere teknikker for dyrking av virus, slik at man kunne utvikle vaksiner mot blant annet polio, meslinger og røde hunder. For dette ble han tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1954, sammen med sine medarbeidere John Franklin Enders og Frederick Chapman Robbins. Wikipedia

93 år
Leif Hamre (Forfatter)
1914 - 2007

Leif Hamre (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter, Skribent, flyger

Født:
9. august 1914 (110 år siden)

Døde:
23. august 2007 (93 år) (16 år siden)

Leif Hamre var en norsk forfatter og offiser.

Han studerte ved Statens kunstakademi i Oslo, men under andre verdenskrig måtte han rømme landet og sluttet seg til de norske utestyrkene. Hamre ble utdannet navigatør ved Little Norway i Canada og fløy Catalina under krigen. Han ble dekorert for sin krigsinnsats. Etter krigen gjorde Hamre karriere i forsvaret, og ble blant annet Norges første militære helikoterflyger og ble sjef for Luftforsvarets helikoptertjeneste. Han gikk av som oberstløytnant i 1974.

Mellom 1957 og 1978 forfattet Hamre seks bøker for barn og ungdom. Alle bøkene hadde motiv fra flyver-miljøer, dramatisk handling og lå nær dokumentarromanen i form. De ble svært populære, og oversatt til 19 språk. Fem av seks bøker ble dessuten belønnet med Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur. Barnebokkritikeren Sonja Hagemann skrev blant annet dette om Hamres forfatterskap:

«Han skapte en helt ny heltetype i norsk barnelitteratur – yrkeshelten, representert av flygeren. ...Leif Hamres forfatterskap representerer det sunne, positive syn på hverdagsmennesket, den stillferdige påminnelse om at livet er spennende nok for seg selv for den som går inn for å fylle sin plass.»

Som pensjonist arbeidet Hamre blant annet med lokalhistorie. I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv, hovedsakelig for sin gjenoppdagelse og beskrivelse av skansene fra trefningen ved Gjellebekk i Lier under den store nordiske krig. Wikipedia

80 år
Rolf Søder (Skuespiller)
1918 - 1998

Rolf Søder (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juli 1918 (106 år siden)

Døde:
23. august 1998 (80 år) (25 år siden)

Rolf Søder var en norsk skuespiller. Han het egentlig Rolf Søderstrøm (navneskifte til Søder i 1942) og var sønn av jern- og metallarbeider Karl Johan Søderstrøm (1888–1932) og Margit Westbye (1886–1972). Hans arbeiderklassebakgrunn var viktig for ham, og han var en kjent talsmann for å ta vare på den arbeiderkulturen han kjente fra sin barndoms Oslo.

Søder debuterte på scenen i 1944 og på filmlerretet i 1955. Han medvirket i 40 filmer i sin lange karriere. Han spilte dessuten flere roller på scenen og var radioskuespiller og oppleser. Søder fremførte Bendiks vise (Melodi: Bjarne Amdahl, tekst: Alf Prøysen) i filmen Ung flukt (1959). Han gav også ut en plate der han tolket arbeidersanger og dikt. Han leste inn tre bøker av Louis Masterson (det vil si Kjell Hallbing) som lydbøker. Wikipedia

80 år
John Kendrew (Biokjemiker)
1917 - 1997

John Kendrew (Britisk)

Biokjemiker, molekylærbiolog, kjemiker, krystallograf, biofysiker

Født:
24. mars 1917 (107 år siden)

Døde:
23. august 1997 (80 år) (26 år siden)

John Cowdery Kendrew var en britisk biokjemiker og krystallograf.

Han ble født i Oxford og ble utdannet ved Dragon School i Oxford, Clifton College i Bristol og Trinity College i Cambridge.

Kendrew delte Nobelprisen i kjemi i 1962 med Max Perutz for å ha påvist den første atomstruktur i et protein ved hjelp av røntgen krystallografi. Deres arbeid ble utført ved det som nå er MRC Laboratory of Molecular Biology i Cambridge. Kendrew bestemte strukturen til proteinet myoglobin, som transporterer oksygen i muskel-celler. Wikipedia

36 år
George Villiers (Første hertug av buckingham)
1592 - 1628

George Villiers (Storbritannia)

Første hertug av buckingham

Født:
28. august 1592 (432 år siden)

Døde:
23. august 1628 (36 år) (396 år siden)

George Villiers var første hertug av Buckingham og en av favorittene til Jakob I av England og VI av Skottland. Han regnes for å være blant de hoffmedlemmer som har mottatt flest æresbevisninger og belønninger noensinne.

Wikipedia

<<
23. August
>>