Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Desember

Om dagen

31. Desember er dag 366 i 2024, og er i uke 1. Det er 0 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Sharaf starter (Ære)

Historie

24 år siden

1999: Vladimir Putin blir utnevnt til ny president i Russland, etter at Boris Jeltsin går med umiddelbar virkning

Til alle sin overraskelse oppnådde han presidentrollen allerede 31. desember 1999 da Boris Jeltsin trakk seg med umiddelbar virkning. Putins første embetshandling som president var å gi Jeltsin og hans familie full immunitet mot alle korrupsjonsanklager. To år senere, den 12. februar 2001, signerte han en lov som garanterte samme immunitet til alle fremtidige russiske statsoverhoder og deres familie.

Motstanderne hadde regnet med et valg i juni 2000, men Jeltsins avgang førte til at valget ble fastsatt til mars. Putin vant i første valgrunden. Den 7. mai 2000 ble Putin offisielt tatt i ed som Den russiske føderasjons president.

Putins første periode ble preget av store endringer i den russiske administrasjonen. Blant annet endret han den føderale strukturen til 89 distrikter som igjen var en del av 7 regioner. Dumaen ga også Putin rett til å avsette guvernører i disse distriktene.

Putin innførte store reformer innen rettsvesenet i landet, og særlig i eiendomsskatt og skattelovene. Dette var en prosess som hadde gått tregt under Jeltsin, blant annet på grunn av kommunistisk og oligarkisk motstand.

Den første seriøse utfordringen Putin stod overfor, var Kursk-katastrofen, hvor han ble kraftig kritisert av russere for hvordan han håndterte denne krisen.

I tillegg ble Putins renommé ytterligere svekket av terrorangrepet mot Dubrovka-teateret i Moskva i 2002 hvor over 130 gisler ble drept. Internasjonal presse advarte da mot at Putins popularitet ville bli ødelagt av hans håndtering av krisen. Dette skjedde imidlertid ikke, snarere tvert imot. Wikipedia
24 år siden

1999: Panama overtar formelt Panamakanalen fra amerikanske myndigheter

Panamakanalen er en stor kanal som skjærer gjennom Panamas smaleste parti, og gjør det mulig for skip å ta en «snarvei» mellom Atlanterhavet og Stillehavet, via Gatúnsjøen. Anlegget var, da det ble bygget, blant de største og vanskeligste ingeniørprosjekter noensinne.

Ved siden av Suezkanalen er Panamakanalen verdens viktigste kanal. Kanalen har hatt stor innflytelse på sjøfarten, ettersom skip ikke lenger behøver å dra den lange og utsatte reisen via Drakestredet rundt Kapp Horn på Sør-Amerikas sørspiss. En seilingsrute fra New York til San Francisco gjennom kanalen er på 5130 nautiske mil (9500 kilometer), noe som er under halvparten av den tidigere ruten rundt Kapp Horn, som er 12.150 nm (22.500 kilometer) lang.

De første ideene om en kanal i Panama dukket opp på begynnelsen av 1600-tallet, men det første forsøket på å konstruere en kanal skjedde først i 1880 under fransk lederskap. Etter at forsøket kollapset fullstendig, ble arbeidet overtatt av USA, og kanalen kunne åpnes i 1914. Utbyggingen av den 80 kilometer lange kanalen ble hjemsøkt av problemer, inkludert sykdommer (spesielt malaria og gulfeber) og massive jordskred. Så mange som 27.500 arbeidere skal ha mistet livet under byggingen av kanalen.

Kanalen har siden åpningen vært en nøkkelkanal for internasjonal sjøfart. Hvert år trafikkeres kanalen av mer enn 14 000 fartøy, som frakter mer enn 203 millioner tonn last. Over 900.000 fartøy har passert gjennom kanalen siden åpningen i 1914 og fram til 2005.

Panama og USA inngikk i 1903 en avtale som innebar at USA skulle bygge og forvalte Panamakanalen samt en åtte kilometer bred landremse på hver side av kanalen, Panamakanalsonen. Konstruksjonen av kanalen ble siden overvåket av ingeniørtropper fra USAs hær mellom 1904 og 1914. I 1977 gikk USA med på krav om tilbakeføring av kanalen og ved midnatt 31. desember 1999 overtok Panama kontrollen.

I 2007 startet arbeidet med å utvide kanalen med ekstra sluser, slik at kanalens kapasitet kan dobles. Det første skipet seilte inn i den utvidete kanalen den 26. juni 2016. Wikipedia
32 år siden

1991: Nyttårsorkanen begynner sin herjing på nordvestlandet. Ingen blir drept, men mange hus blir totalskadd

Nyttårsorkanen er navnet som ofte blir benyttet for å beskrive lavtrykket som traff Norge tidlig på morgenen 1. januar 1992, som var tidenes sterkeste målte storm på det norske fastlandet. Nordvestlandet til Helgeland ble hardest rammet. Det ble stedvis gjort stor skade på bebyggelse og skogsområder. Meteorologisk institutt har beregnet at en så kraftig orkan statistisk sett bare vil forekomme hvert 200. år.

Anslått sterkeste vind i Norge under orkanen var 45 m/s, i gjennomsnitt over ti minutter (middelvind), sterkeste vind basert på kortvarige kast anslås til 65 m/s. En del måleinstrumenter brøt imidlertid sammen på grunn av den store påkjenningen. Nyttårsorkanen ville på Saffir–Simpson-skalaen sannsynligvis vært en kategori-2 orkan.

Orkanen gjorde skade på rundt 50 000 private eiendommer. Samlet økonomisk skade ble taksert til rundt 2 milliarder kroner, ikke inkludert egenandeler i forsikring eller driftsavbrudd. Et resultat av orkanen var at det ble etablert et system for varsling av ekstremvær. Wikipedia

Fødsler

44 år
Bob Bryar (Trommeslager)
1979

Bob Bryar (USA)

Trommeslager, audioingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Nathaniel Cory Bryar

Født:
31. desember 1979 (44 år)

Robert Nathaniel Cory Bryar, mest kjent som Bob Bryar, var trommeslager i det tidligere bandet My Chemical Romance. Han tok over etter at Matt Pelisser forlot bandet.

Før han ble trommeslager, jobbet han som lydmann, og arbeidet med lyden for The Used. I 2004 ble han med My Chemical Romance på Europa-turné som lydmann og jobbet gratis under turneen. Senere fikk han forespørsel om han ville spille trommer i bandet. i begynnelsen hadde Bryar en voldsom "kameraforbi". Han slo og sparket til kameraer som filmet eller kom i nærheten av ham.

I august 2006 fikk Bryar en 3. grads forbrenning på baksiden av den ene leggen etter innspilling til musikkvideoen «Famous Last Words», og måtte stå over noen turnédatoer, i likhet med Gerard Way. Wikipedia

54 år
Are Kalvø (Satiriker)
1969

Are Kalvø (Norge)

Satiriker, skribent, forfatter

Født:
31. desember 1969 (54 år)

Are Kalvø er en norsk forfatter og satiriker.

Mellom 1993 og 2009 var Kalvø programleder for Hallo i uken, et ukentlig satireprogram på NRK P2. Før den tid var han programleder i Nattradioen på NRK P1.

Kalvø debuterte som programleder på TV med Riksforsamlinga på NRK1 i 2013, parallelt med at han ga ut boken Ny grunnlov. Wikipedia

57 år
Bjørn Lynne (Musiker)
1966

Bjørn Lynne (Norge)

Musiker, komponist

Født:
31. desember 1966 (57 år)

Bjørn Arild Lynne er en norsk komponist og musiker, tidligere kjent som Dr. Awesome. Han er bosatt i Stavern i Vestfold. Wikipedia

63 år
Steve Bruce (Fotballspiller)
1960

Steve Bruce (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Roger Bruce

Født:
31. desember 1960 (63 år)

Stephen Roger «Steve» Bruce er en engelsk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er manager for Newcastle United FC.

Bruce startet sin karriere i Gillingham og Norwich før han skrev under for Manchester United i 1987.

Steve Bruce var en solid midtstopper som spilte 414 kamper og scoret 51 mål for Manchester United. I tiden han spilte for United var han halvparten av et solid midtstopperpar sammen med Gary Pallister. Med klubben vant han tre ligamesterskap, tre FA-Cup-seire, en ligacup-seier og en Cupvinnercup-seier. Han forlot United i 1996 og skrev under for Birmingham. Senere ble han spillende manager i Sheffield United. Han la opp som spiller i 1999.

Han var også manager for Huddersfield, Wigan og Crystal Palace før han ble ansatt i Birmingham i 2001. I november 2007 overtok Bruce som Wigan-manager, og han har fått mye av æren for at laget greide å berge plassen i Premier League i 2007/2008-sesongen.

Den 3. juni 2009 ble det kjent at han tok over som manager for Sunderland.

Bruce ledet Hull City 2012-2016. Han ble manager for Aston Villa i oktober 2016. 3. oktober 2018 fikk han sparken i Aston Villa. Han ble manager for Sheffield Wednesday i februar 2019, men i juli samme år sa han opp og ble i stedet manager for Newcastle. Wikipedia

63 år
Donna Summer (Sanger)
1948 - 2012

Donna Summer (USA)

Sanger, låtskriver, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
LaDonna Adrian Gaines

Født:
31. desember 1948 (75 år siden)

Døde:
17. mai 2012 (63 år) (12 år siden)

Donna Summer var en amerikansk sanger mest kjent for en rekke disco-hits på 1970 og -80-tallet, og fikk som fortjent tittelen Queen of Disco. Summer var kjent for den klokkeklare kraftige stemmen. Hun var en av de mest suksessfulle kvinnelige hitmakerne i 1970-årene, og var den første som hadde tre dobbelalbum på albumlisten (Billboard top 200) og den første kvinnelige artisten som hadde tre nummer en singler i en periode på 12 måneder, en rekord som fremdeles står. I 2013 ble hun innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

53 år
John Denver (Sanger)
1943 - 1997

John Denver (USA)

Sanger, lyriker, komponist, musiker, skuespiller, gitarist, plateprodusent, flyger, sangtekstforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Henry John Deutschendorf Jr.

Født:
31. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
12. oktober 1997 (53 år) (26 år siden)

John Denver var en amerikansk gitarist, låtskriver og country- og popsanger.

Som countryartist er han nok mest kjent for «Annie's Song», men skrev også sanger som «Take me home, country roads» og «Come and let me look in your eyes».

12 år gammel fikk Denver en 1910 Gibson akustisk gitar av bestemoren. Han lærte etterhvert å spille såpass bra at han kunne opptre på lokale klubber. I 1964 droppet han ut av Texas Tecnological College (i dag: Texas Technology University) og dro til Los Angeles. Randi Sparks antydet at «Deutschendorf» kanskje ikke var noe gunstig navn for en artist, og han tok da navnet «Denver», etter hovedstaden i Colorado. I Los Angeles sang Denver i en rekke folkemusikklubber, og i 1965 ble han medlem av «Chad Mitchell Trio» (etter at Chad Mitchell selv hadde forlatt gruppen). Gruppen skiftet senere navn til «Denver, Boise and Johnson» etter de tre daværende medlemmene (foruten Denver selv, David Boise og Michael Johnson).

Gruppen ble senere oppløst, og 1969 ga Denver ut sitt første soloalbum, «Rhymes and Reasons» på plateselskapet RCA Records. Albumet ble ingen overveldende suksess, men det inneholdt blant annet sangen «Leaving on a Jet Plane», som allerede var spilt inn av Peter, Paul and Mary og ble deres eneste #1 hit. Wikipedia

80 år
Ben Kingsley (Skuespiller)
1943

Ben Kingsley (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Krishna Pandit Bhanji

Født:
31. desember 1943 (80 år)

Ben Kingsley er en britisk skuespiller. Han er kjent for rollen som Mahatma Gandhi i filmen Gandhi (1982), som han vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle for. Kingsley er også kjent for å ha spilt i filmer som Schindlers liste (1993), Sexy Beast (2000), Lucky Number Slevin (2006), Shutter Island (2010), Prince of Persia: The Sands of Time (2010), Hugo Cabret (2011) og Iron Man 3 (2013).

Kingsley ble utnevnt til Knight Bachelor i 2002. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2010. Wikipedia

78 år
Johnny Leeze (Skuespiller)
1941 - 2020

Johnny Leeze (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Glen

Født:
31. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
25. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Johnny Leeze var en britisk skuespiller. Han var best kjent for å spille skikkelsen Harry Clayton i den langlivede britiske såpeoperaen Coronation Street i en tid i 1985, og som Ned Glover i såpeoperaen Emmerdale fra 1994 til 1999.

Hans skuespillerkarriere varte fra 1982 til 2007.

Leeze døde 25. oktober 2020 av COVID-19 i England i en alder av 78 år. Wikipedia

82 år
Alex Ferguson (Fotballspiller)
1941

Alex Ferguson (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Alexander Chapman Ferguson

Født:
31. desember 1941 (82 år)

Alexander Chapman Ferguson, bedre kjent som Alex Ferguson, sir Alex eller Fergie er en pensjonert skotsk manager og tidligere fotballspiller. Han var manager for den engelske klubben Manchester United i perioden 1986 til 2013. Han har vunnet flere trofeer enn noen annen manager i engelsk fotball. Ferguson ble slått til ridder som Knight Bachelor i 1999 som første «fortsatt arbeidende» manager, tildelt offisergraden av ordenen Order of the British Empire i 1983 og forfremmet til kommandør av samme orden i 1995.

Den 8. mai 2013 ble det kjent at Ferguson ville pensjonere seg som manager etter den inneværende sesongen. Gjennom 26 år hadde klubben vunnet 38 trofeer under Ferguson, inkludert 13 i Premier League og to i UEFA Champions League. Wikipedia

68 år
Paul Spiegel (Journalist)
1937 - 2006

Paul Spiegel (Tyskland)

Journalist, politiker

Født:
31. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
30. april 2006 (68 år) (18 år siden)

Paul Spiegel var fra 2000 til sin død formann for Zentralrat der Juden in Deutschland, som organiserer rundt 100 000 av de tyske jødene som tilhører en synagoge. Wikipedia

86 år
Avram Hershko (Biokjemiker)
1937

Avram Hershko (Israelsk)

Biokjemiker, pedagog, universitetslærer, forsker, lege

Født:
31. desember 1937 (86 år)

Prof. Avram Hershko er en israelsk biolog. Med Aaron Ciechanover og Irwin Rose fikk han Nobelprisen i kjemi i 2004. Wikipedia

86 år
Anthony Hopkins (Skuespiller)
1937

Anthony Hopkins (USA)

Skuespiller, Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, komponist, artist,

Fullt navn / Fødenavn:
Philip Anthony Hopkins

Født:
31. desember 1937 (86 år)

Philip Anthony Hopkins er en britisk skuespiller og komponist.

Hopkins regnes som én av de beste nålevende skuespillerne.

Anthony Hopkins' foreldre var Annie Muriel og Richard Arthur Hopkins, som var baker.

Da han var femten år traff Hopkins skuespilleren Richard Burton som oppmuntret ham til å bli skuespiller. Han ble uteksaminert fra Royal Welsh College of Music & Drama i 1957 og fikk deretter opplæring ved Royal Academy of Dramatic Art i London.

Hopkins ble oppdaget av Laurence Olivier, som inviterte ham til å bli med i Royal National Theatre. Gjennombruddet innen film kom da Hopkins spilte rollen som Rikard I i filmen Løven om vinteren (1968).

Han er kjent for rollen som Hannibal Lecter i Nattsvermeren (1991), som han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for, oppfølgeren Hannibal (2001) og forløperen Den røde drage (2002). Hopkins har også spilt i filmer som Magic (1978), Elefantmannen (1980), Mytteriet på Bounty (1984), 84 Charing Cross Road (1987), Bram Stoker's Dracula (1992), Resten av dagen (1993), Lidenskapens pris (1994), Nixon (1995), Amistad (1997), Zorro - Den maskerte hevner (1998), Møt Joe Black (1998), Instinkt (1999), En høyst uvanlig mann (2005), Thor (2011) og Hitchcock (2012).

Hopkins har vunnet tre BAFTA, to Emmy og én Oscar, samt Cecil B. DeMille Award. Han ble gjort til kommandør av Order of the British Empire (CBE) i 1987. I 1993 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved opphøyet i ridderstanden. Hopkins fikk da rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. I 1996 ble han tildelt æres-fellowship fra University of Wales, Lampeter. Hopkins ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2003. Wikipedia

87 år
Siw Malmkvist (Sanger)
1936

Siw Malmkvist (Sverige)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Siw Gunnel Margareta Malmkvist

Født:
31. desember 1936 (87 år)

Siw Gunnel Margareta Malmkvist er en svensk sanger. Hun platedebuterte i 1955 og ble en svært populær og aktiv slagerartist i Norden og Vest-Tyskland med plateinnspillinger på flere språk, TV- og sceneopptredener, revy- og skuespilleroppgaver, særlig på 1960- og 1970-tallet. Hun deltok også i Melodi Grand Prix.

Malmkvist ble i 2010 tildelt Kongens medalje «för mångåriga uppskattade insatser som artist och sångerska». Wikipedia

87 år
Ivar Simastuen (Musiker)
1936

Ivar Simastuen (Norge)

Musiker

Født:
31. desember 1936 (87 år)

Ivar Simastuen er en norsk artist. Han har opptrådt som visesanger og gitt ut flere plater. Han er oppvokst på en fjellgård, og bakgrunnen har gitt stoff til mange av hans viser, så som «Brunen», «Gammelskolen», «Godt å kåmmå hematt» og «Jeg lengter til et sted».

Simastuen utdannet seg som politimann, og virket noen år som lensmannsbetjent før han ble tilsatt ved Kriminalpolitisentralen, der han fikk videreutdanning som fingeravtrykkstekniker. Etter 16 år ved Kriminalpolitisentralen, begynte han i Justisdepartementet og ble utnevnt som politiinspektør i 1987. I 1999 ble han pensjonist.

Ivar Simastuen slo gjennom som visesanger etter at han med hjelp og støtte av talentspeider Fredrik Friis og musikeren Kjell Karlsen fikk utgi sin første langspillplate i 1972. Platen ble en suksess og solgte til gullplate. Den mest kjente sangen fra denne LP-en er «Brunen», som ble en gjenganger i radioens Ønskekonserten. Også hans innspilling av Arne Paasche Aasens «Din ungdom» ble meget populær. Simastuen har opptrådt flere ganger i TV, blant annet i Husker du og Da Capo!. Wikipedia

52 år
Mildred Scheel (Lege)
1932 - 1985

Mildred Scheel (Tyskland)

Lege

Født:
31. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
13. mai 1985 (52 år) (Kreft) (39 år siden)

Mildred Scheel var en tysk lege og grunnlegger av Deutsche Krebshilfe. Hun var gift med president Walter Scheel, og var dermed Tysklands førstedame fra 1974 til 1979.

I 1970 fikk hun datteren Andrea Gwendolin Scheel, og i 1971 adopterte ekteparet Scheel en sønn fra Bolivia, Simon Martin Scheel.

Hun døde av kreft. Wikipedia

77 år
Odetta Holmes (Skuespiller)
1930 - 2008

Odetta Holmes (USA)

Skuespiller, Sanger, gitarist, låtskriver, plateartist

Født:
31. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
2. desember 2008 (77 år) (15 år siden)

Odetta Holmes, kjent under artistnavnet Odetta, var en amerikansk sangerinne som sang amerikansk folkemusikk, blues og spirituals.

Hun påvirket artister som Joan Baez, Steve Earle, Kris Kristofferson og Harry Belafonte. Wikipedia

86 år
Veijo Meri (Forfatter)
1928 - 2015

Veijo Meri (Finland)

Forfatter, språkforsker, manusforfatter, lyriker, skribent, oversetter

Født:
31. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
21. juni 2015 (86 år) (8 år siden)

Veijo Meri var en finsk forfatter.

Veijo Meri studerte historie ved Helsingfors universitet. Han debuterte i 1954 med novellesamlingen Ettei maa viheriöisi. Allerede året etter kom en av hans mest kjente og mest oversatte romaner, Manillaköysi (på norsk som Maillarepet, 1962). I likhet med flere av Meris romaner er denne lagt til Finlands krig 1939–1944, og fokuserer på krigens grusomhet og absurditet.

I tillegg til sine romaner har Meri produsert et stort antall diktsamlinger, essays, hørespill, skuespill, historiske verker og en finsk etymologi. Hans verker har ofte vakt debatt i Finland, ikke minst hans portrett av den finske nasjonalforfatteren Alexis Kivi (Aleksis Stenvallin elämä, 1973).

I 1973 ble Meri tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Kersantin poika (på norsk som Sersjantens sønn, 1973). Wikipedia

45 år
Simon Brehm (Orkesterleder)
1921 - 1967

Simon Brehm (Sverige)

Orkesterleder, plateprodusent, jazzmusiker, komponist

Født:
31. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
11. februar 1967 (45 år) (57 år siden)

Simon «Boheme» Brehm var en svensk musiker (gitar, bass, piano), orkesterleder, komponist og plateprodusent.

Han spilte piano og klarinett, og lærte seg gitar under et sykehusopphold (skarlagensfeber, 1940). Han antok så gitar-rollen i «Fair Play», der også Hasse og Gösta Theselius medvirket. På bass bidro han på flere titalls innspillinger i orkestre som Embassy Sextett, Royal Swingers fra Uppsala, samt orkestre ledet av bl.a. Owe Kjell, Charlie Norman, Arne Hülpher, Carl-Henrik Norin og Miff Görling.

Hans eget orkester (1946–) hadde besetning med bl.a. Arne Domnérus, Lill-Babs, Ove Lind og norske Bjarne Nerem (1952–55) og Egil Johansen (1954). Brehms besetninger ble etterhvert mye brukt for internasjonale berømtheter på turne i Europa, herunder Hot Lips Page, Teddy Wilson, Sonny Clark, Annie Ross og Tyree Glenn.

På 50-tallet etablerte han plateselskapet Karusell Grammofon og spilte med internasjonale besøkende storheter som Stan Getz. Videre ble han etterhvert manager for Lill-Babs og kapellmester i TV-serien Hylands hörna, der han bl.a. oppdaget norske The Pussycats (1965) og ga disse deres første platekontrakt (Ebb Tide, 1965)*

Brehm komponerte musikk til selvreflekterende melodier som Melancholie, Blues for a broken bass, Karusell blues og Big Simon blues. Videre skrev han filmmusikk og filmografi til en rekke helaftensfilmer, Den osynliga muren (1944), Stackars lilla Sven (1947) Kvinnan som försvann (1949), Drömsemester (1952), I dur och skur (1953), Resan till dej (1953), Suss gott (1956), Det svänger på slottet (1959) og Svenska Floyd (1961). Wikipedia

80 år
Olaf Knudson (Politiker)
1915 - 1996

Olaf Knudson (Norge)

Politiker, gårdbruker

Født:
31. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
8. januar 1996 (80 år) (28 år siden)

Olaf Knudson var en norsk gårdbruker, sagbrukseier og politiker (H). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1954, og satt frem til 1977. Knudson var representanten som fremmet mistillitsforslaget som felte Regjeringen Gerhardsen i 1963.

Knudson var varaordfører i Sigdal fra 1948 til 1956. Wikipedia

96 år
Simon Wiesenthal (Nazi jeger)
1908 - 2005

Simon Wiesenthal (Østerrike)

Nazi jeger, selvbiograf, arkitekt

Født:
31. desember 1908 (115 år siden)

Døde:
20. september 2005 (96 år) (18 år siden)

Simon Wiesenthal var en østerriksk nazist-jeger. Wiesenthal overlevde holocaust, og egnet senere mesteparten av sitt liv til å oppspore nazistiske krigsforbrytere. En av de mest kjente som ble funnet av Wiesenthal, var den tidligere Gestapo-offiseren Karl Silberbauer, som var ansvarlig for arrestasjonen av Anne Frank.

I april 2003 annonserte Wiesenthal at han gikk over i pensjonistenes rekker, da det ikke lenger var nazister å jakte på. Ifølge Wiesenthal var det kun én betydelig nazistisk krigsforbryter som fortsatt var i live: Alois Brunner, som var Adolf Eichmanns høyre hånd. Ifølge flere kilder lever Brunner i skjul i Syria.

Wiesenthal ble tildelt Presidentens frihetsmedalje 9. august 2000 av president Bill Clinton. I 2004 ble han utnevnt til ridderkommandør av Order of the British Empire.

I boka Morderne iblant oss (norsk utgave på Cappelen forlag i 1967) forteller han både om sitt liv fram til da, om arbeidet med dokumentasjonssenteret og om noen av de mest spektaktulære sakene. Wikipedia

84 år
Henri Matisse (Kunstmaler)
1869 - 1954

Henri Matisse (Frankrike)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker, designer

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Émile Benoît Matisse

Født:
31. desember 1869 (154 år siden)

Døde:
3. november 1954 (84 år) (69 år siden)

Henri Émile Benoît Matisse var en fransk bildekunstner.

Matisse regnes som en av de største blant de tidlige modernistene, og han arbeidet med ulike uttrykksformer og materialer, men var hovedsakelig maler. Wikipedia

66 år
Charles Cornwallis (Diplomat)
1738 - 1805

Charles Cornwallis (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Diplomat, funksjonær, offiser, politiker

Født:
31. desember 1738 (285 år siden)

Døde:
5. oktober 1805 (66 år) (218 år siden)

Charles Cornwallis, første marki Cornwallis var en britisk kommandant og koloniguvernør. I USA huskes han mest som general i den amerikanske uavhengighetskrigen. Hans nederlag i 1781 for en samlet amerikansk–fransk styrke i beleiringen av Yorktown regnes vanligvis som slutten på krigen. Han etterfulgte sin far i 1762 som den sjette baron Cornwallis og den andre jarl Cornwallis og ble selv utnevnt til marki i 1792. Wikipedia

64 år
Bartolomé Esteban Murillo (Kunstmaler)
1617 - 1682

Bartolomé Esteban Murillo (Spansk)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Bartolomé Esteban y Pérez

Født:
31. desember 1617 (406 år siden)

Døde:
3. april 1682 (64 år) (342 år siden)

Bartolomé Esteban Murillo var en spansk barokkmaler. Murillo er best kjent for sine religiøse motiver, men han malte også sjangermalerier av kvinner og barn. Disse levende og realistiske portretter av blomsterpiker, gategutter, og tiggere utgjør en omfattende og tiltalende framstilling av dagliglivet i hans samtid.

Han opplevde stor suksess som kunstner i sin levetid, selv om han kom i skyggen av Diego Velázquez. På 1600- og 1700-tallet var Murillo en av de aller mest kjente kunstnere i Europa, langt mer kjent enn selv Velázquez, og hans malerier ble betraktet som barokkens triumf. På slutten av 1900-tallet og begynnelsen av 2000-tallet er Murillo mest husket som maler av lys og søthet; hans gammeldags unge piker med rosekinn og skøyeraktig gategutter gjorde at han i moderne tid ble avvist som sentimental og likegyldig i kontrast til hans langt mørkere, mer alvorlige samtidige som Ribera, Zurbarán og ikke minst Velázquez. På grunn av langt fra flatterende gjengivelser av hans malerier, har de først i nyere tid kommet tilbake til kunsthistoriebøker og blir vurdert på nytt. Wikipedia

49 år
Andreas Vesalius (Anatom)
1514 - 1564

Andreas Vesalius (Nederland)

Anatom, biolog, lege, kirurg, universitetslærer, fysiolog

Fullt navn / Fødenavn:
Andries van Wesel

Født:
31. desember 1514 (509 år siden)

Døde:
15. oktober 1564 (49 år) (459 år siden)

Andreas Vesalius var en lege og er kjent for sine bidrag innenfor anatomi. Han studerte medisin ved Universitetet i Louvain, Universitetet i Paris og Universitetet i Padova. Hans mest kjente verk er De humani corporis fabrica («Om kroppens strukturer»). Wikipedia

Dødsfall

84 år
William Christopher (Skuespiller)
1932 - 2016

William Christopher (USA)

Skuespiller

Født:
20. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
31. desember 2016 (84 år) (7 år siden)

William Christopher var en amerikansk skuespiller, best kjent for sin rolle som fader Mulcahy i TV-serien «M*A*S*H» og i spin-off-serien «AfterMASH», og som menig Lester Hummel i «Gomer Pyle, U.S.M.C». Wikipedia

65 år
Natalie Cole (Skuespiller)
1950 - 2015

Natalie Cole (USA)

Skuespiller, Sanger, komponist, låtskriver, jazzmusiker, pianist, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Stephanie Natalie Maria Cole

Født:
6. februar 1950 (74 år siden)

Døde:
31. desember 2015 (65 år) (8 år siden)

Stephanie Natalie Maria Cole var en amerikansk jazzsanger og skuespiller. Hun var datter av Nat King Cole.

Natalie Cole fikk i 1975 en Grammy for Beste nykommer.

På Coles plate Unforgettable … With love fra 1990 sang hun sin fars sanger i eget arrangement. Platen inneholder også en «kunstig» duett der hun sang sammen med sin avdøde far. Hans innspilling er lagt oppå hennes egen. Hun fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

I 1993 ble Cole tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia

89 år
Tove Maës (Skuespiller)
1921 - 2010

Tove Maës (Danmark)

Skuespiller

Født:
30. april 1921 (103 år siden)

Døde:
31. desember 2010 (89 år) (13 år siden)

Tove Maës var en dansk skuespiller.

Hun startet karrieren i 1942 på Odense Teater, men er seinere mest kjent for to roller på film: Hennes debut i Ditte Menneskebarn fra 1946 og rollen som Bente i De røde heste fra 1950. Maës spilte den kvinnelige hovedrollen i mange av Morten Korch-filmene. Hun har på TV spilt med i noen avsnitt av TV-serien Matador som fru byrådssekretær Lilly Lund og rollen som Fru Zakariassen i Riget. Wikipedia

82 år
Eileen Heckart (Skuespiller)
1919 - 2001

Eileen Heckart (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Eileen Heckart

Født:
29. mars 1919 (105 år siden)

Døde:
31. desember 2001 (82 år) (22 år siden)

Anna Eileen Heckart var en amerikansk skuespiller.

Heckart vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som fru Baker i filmen Sommerfugler er fri (1972). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

70 år
Erling Norvik (Politiker)
1928 - 1998

Erling Norvik (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Esbensen Norvik

Født:
9. april 1928 (96 år siden)

Døde:
31. desember 1998 (70 år) (25 år siden)

Erling Esbensen Norvik var en norsk pressemann og politiker (H). Han huskes for ettertiden best som mannen bak «Høyre-bølgen» i slutten av 1970- og tidlig i 1980-årene, og var Høyres generalsekretær 1970–1974 og formann 1974–1980 og 1984–1986. Han var stortingsrepresentant for Finnmark 1961–1973 og statssekretær med ansvar for presse og informasjon for statsminister Kåre Willoch 1981–1984. Norvik ble meget populær, «med et vel utviklet velgertekke og en sjelden evne til å oppnå kontakt med sine medmennesker», skriver Terje Svabø. «Han personifiserte Høyre og gjorde det til et moderne folkeparti», men understreket selv at suksessen skyldtes samarbeidet med blant andre Kåre Willoch og Fridtjov Clemet. «Norviks utpregede folkelige stil» sammen med Willochs «intellektuelle og velartikulerte lederskap», som valgforsker Anders Todal Jenssen har formulert det, skapte et politisk radarpar. Wikipedia

45 år
Rick Nelson (Skuespiller)
1940 - 1985

Rick Nelson (USA)

Skuespiller, Sanger, musiker, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Hilliard Nelson

Født:
8. mai 1940 (84 år siden)

Døde:
31. desember 1985 (45 år) (38 år siden)

Eric Hilliard «Rick(y)» Nelson var en amerikansk sanger og skuespiller.

Nelsen ble født i Teaneck i New Jersey. Som liten var han barnestjerne i foreldrenes radio- og fjernsynsprogrammer og vokste opp som en av 1950-årenes største tenåringsidol. Frem til han var 21 år gammel kalte han seg Ricky, men fra og med 1961-albumet Rick Is 21 valgte han formen Rick. Blant hans mest kjente innspillinger er «Hello Mary Lou», «Garden Party», «Lonesome Town», «Never Be Anyone Else But You», «Poor Little Fool» og «Travelin' Man». Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Sangen «Garden Party» fra 1972 er i Norge kjent i den norske omskrivingen «Kjendisparty» med Dag Spantell.

Rick Nelson omkom i en flyulykke ved De Kalb i Texas. Han ble i 1987 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

70 år
Bjarne Sundfær (Politiker)
1915 - 1985

Bjarne Sundfær (Norge)

Politiker

Født:
23. august 1915 (108 år siden)

Døde:
31. desember 1985 (70 år) (38 år siden)

Bjarne Sundfær var en norsk agronom og Høyrepolitiker. Han var medlem av Frosta kommunestyre 1960-72, 1976-79 og 1984-85; herav ordfører 1970–1972. Han var også formann i Frosta Høyre fra 1961 og viseformann i Nord-Trøndelag Høyre 1966–1968.

Sundfær var utdannet agronom fra Mære landbruksskole og sivilagronom fra Statens Småbrukslærerskole på Sem. Etter endt utdannelse var han gårdsfullmektig på Storfosen gods, senere herredsagronom i Kolbu og Fluberg på Toten samt gårdsdriftslærer ved Namdal Husmorskole. Han var herredsagronom i Frosta kommune 1950–1983. Wikipedia

62 år
Cándido López (Kunstmaler)
1840 - 1902

Cándido López (Argentina)

Kunstmaler

Født:
29. august 1840 (183 år siden)

Døde:
31. desember 1902 (62 år) (121 år siden)

Cándido López var en argentinsk maler og soldat. Hen er mest berømt for sine detaljerte malerier og tegninger av slagene under trippelalliansekrigen. Han deltok i denne krigen hvor han også mistet sin høyre arm og lærte seg derfor å male med sin venstre hånd.

Han var allerede en ansett kunstner ved 17-årsalderen. Han malerier av slagene viser hans hang for detaljer og framtredende fager som framviser krigen i miniatyr. Mange av hans verker kan ses på den nasjonale kunstmuseet i Buenos Aires. Hen er begravet i La Recoleta gravgården i Buenos Aires.

Cándido López begynte sin kunstneriske karriere som en Daguerreotypifotograf i 1858. López begynte med å ta bilder av sin fødeby og gikk snart ut til småbyene og tettstedene i Buenos Aires-provinsen samt sør for Santa Fe-provinsen for å ta en mengde fotografier i perioden 1859 til 1863. Å ta daguerreotypibilder krever mye i form av komposisjon og planlegging før bildet kan tas, noe som ga ham et øye for detaljer som han tok med seg videre i sine malerier. Wikipedia

58 år
Gustave Courbet (Kunstmaler)
1819 - 1877

Gustave Courbet (Frankrike)

Kunstmaler, billedhugger, communard

Fullt navn / Fødenavn:
Jean Désiré Gustave Courbet

Født:
10. juni 1819 (205 år siden)

Døde:
31. desember 1877 (58 år) (146 år siden)

Jean Désiré Gustave Courbet var en fransk maler. Courbet er kjent som den første store realist i kunsthistorien, og han regnes også som den som ga kunstretningen «realisme» dens navn. Wikipedia

37 år
Richard Montgomery (Offiser)
1738 - 1775

Richard Montgomery (USA)

Offiser

Født:
2. desember 1738 (285 år siden)

Døde:
31. desember 1775 (37 år) (248 år siden)

Richard Montgomery var en irsk–amerikansk soldat som tjente som generalmajor i den kontinentale armé under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Han var født i Swords, County Dublin, Irland, og var sønn til Thomas Montgomery, et parlamentsmedlem, og Mary Franklin Montgomery.

Montgomery var en offiser i den britiske hær i sjuårskrigen, og han tjente både i Canada og Karibia. Han ble forfremmet til kaptein i mai 1762. Da freden ble inngått i 1763, reiste han med sitt regiment til New York. To år senere reiste regimentet tilbake til England. Montgomery identifiserte seg med whig-partiet i parlamentet som generelt sett tok kolonistenes side i deres krav om mer politisk frihet.

6. april 1772 solgte han sin hærkommisjon og bestemte seg for å flyttet tilbake til New York. Han kjøpte en gård på 270 mål ved Kings Bridge i det som nå er i The Bronx i New York City.

Montgomery giftet seg den 24. juli 1773 med Janet Livingston, søster til Robert Livingston som var en prominent newyorker som senere var i komitéen som laget utkastet til USAs uavhengighetserklæring. Han flyttet så til sin kones gård nær Rhinebeck som var hans hjem i de få gjenværende årene av hans liv. I 1775 ble han valgt til den provinsielle forsamlingen i New York, selv om han bare hadde bodd der i tre år.

Han ble andregrads brigadegeneral i uavhengighetskrigen og ledet en armé inn i Canada, invasjonen av Canada, hvor han erobret to fort og byen Montréal.

Han ble drept i forsøket på å tabyen Quebec under en kraftig snøstorm den 31. desember 1775. Britene gjenkjente liket av ham og gav ham en ærefull begravelse. I 1818 ble hans lik flyttet til New York City og lagt til hvile ved St. Paul's Chapel. Wikipedia

<<
31. Desember
>>