Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

25. Oktober

Om dagen

25. Oktober er dag 299 i 2024, og er i uke 43. Det er 67 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Richard Harris, kanskje best kjent fra Harry Potter-filmene, dør av Hodgkins lymfom, 72 år gammel

Richard St John Harris var en irsk skuespiller og sanger. Han spilte i «Camelot» i 1967, «A Man Called Horse» i 1970 og på slutten av sin karriere spilte han i de første to Harry Potter-filmene. Han var en notorisk playboy og dranker, del av en stor generasjon talentfulle irske og britiske skuespillere, som også inkluderer Albert Finney, Richard Burton og Peter O'Toole.

Harris døde av Hodgkins lymfom i 2002. Da var han 72 år og det var kun uker før den andre Harry Potter-filmen hadde premiere. Hans rolle som «Humlesnurr» ble erstattet av den irske skuespilleren Michael Gambon. Wikipedia
27 år siden

1996: Thorbjørn Jaglands regjering overtar etter Gro Harlem Brundtlands tredje regjering

Thorbjørn Jaglands var leder for Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002, statsminister fra 1996 til 1997, utenriksminister fra 2000 til 2001 og stortingspresident fra 2005 til 2009. Jagland ble første gang valgt inn på Stortinget i 1993 hvor han representerte Buskerud, og han satt på Stortinget til han ikke tok gjenvalg i 2009.

Etter at Gro Harlem Brundtland valgte å avslutte sin karrière som politiker 25. oktober 1996 ble Jagland hennes etterfølger som statsminister, ett år før stortingsvalget i 1997. Da Jagland leverte sin tiltredelseserklering 29. oktober ble uttrykket «Det norske hus» lansert som et bilde på verdifellesskapet i det norske samfunnet. Uttrykket fenget, men ble også gjenstand for harselas i mediene. Politikken som var blitt etablert av Brundtland, ble ikke endret i perioden med Jagland. Året som statsminister ble allikevel preget av mye uro, særlig som følge av utskiftninger av statsråder. Terje Rød-Larsen valgte å gå av som planleggingsminister etter 35 dager, før Grete Faremo trakk seg som følge av Berge Furre-saken. Også Anne Holt valgte å gå av som justisminister etter kort tid.

Under valgkampen gav Jagland velgerne et ultimatum som gikk ut på at han og Arbeiderpartiet ville gi fra seg regjeringsposisjonen dersom partiet ikke fikk like god oppslutning som ved forrige stortingsvalg. Arbeiderpartiet hadde da fått 36,9% av stemmene. Arbeiderpartiet fikk kun 35 prosent av stemmene ved valget i 1997, og Jagland fulgte dermed opp med å gå av som statsminister. Jaglands regjering ble etterfulgt av Kjell Magne Bondeviks første regjering. Wikipedia
375 år siden

1648: «Freden i Westfalen» er to fredstraktater som markerer slutten på «tredveårskrigen» i Tyskland

Freden i Westfalen er en fellesbetegnelse på to fredstraktater, én som ble sluttet mellom den tysk-romerske keiseren og Frankrike (Münster-freden) og én mellom keiseren og Sverige (Osnabrück-freden).

Sluttforhandlingene ble avholdt mellom 15. mai og 24. oktober 1648, og 25. oktober 1648 ble fredsavtalen proklamert fra rådhusene i de to forhandlingsbyene Osnabrück og Münster i Westfalen. Avtalen gjorde slutt på tredveårskrigen i Tyskland og den åttiårige uavhengighetskrigen i De forente Nederlandene, med Nederlandenes uavhengighet fra Spania som resultat.

Fredsavtalen regulerte religiøse, statsrettslige og territorielle spørsmål, og fastslo en ny politisk æra i Europa, kjent som det westfalske systemet. Keiseren og det tysk-romerske riket var svekket på grunn av territorielle tap og at riket i praksis var blitt redusert til en samling uavhengige stater. Riksstendene kom derimot styrket ut, og lutheranere og nyreformerte protestanter fikk et bedre rettsvern. Wikipedia

Fødsler

22 år
Elisabeth av Belgia (Aristokrat)
2001

Elisabeth av Belgia (Belgia)

Aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Elisabeth Thérèse Marie Hélène

Født:
25. oktober 2001 (22 år)

Elisabeth av Belgia, hertuginne av Brabant (Elisabeth Thérèse Marie Hélène) er belgisk kronprinsesse og eldste datter av kong Philippe av Belgia og hans kone, dronning Mathilde. Hun er barnebarn av kong Albert II av Belgia.

Ettersom Belgia siden 1991 på samme måte som Norge har lik arverett til tronen for både kvinner og menn, er det prinsesse Elisabeth som vil etterfølge sin far på tronen, og ikke hennes yngre brødre, prins Gabriel og prins Emmanuel. Hun vil da bli Belgias første regjerende dronning.

Hun fikk navnet sitt etter dronning Elisabeth av Belgia. Hennes faddere er fetteren prins Amedeo av Belgia og tanten komtesse Hélène d'Udekem d'Acoz. Hun har fått oppkalt den antarktiske forskningsstasjonen Princess Elisabeth Antarctica etter seg. Wikipedia

38 år
Ciara (Musiker)
1985

Ciara (USA)

Musiker, sanger, skuespiller, danser, komponist, modell, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Ciara Harris

Født:
25. oktober 1985 (38 år)

Ciara Harris er en amerikansk R'n'B-sanger som slo gjennom med hiten «Goodies» som ble kjent verden over. Hun har flere ganger arbeidet sammen med hiphop-dronningen Missy Elliott, blant annet på oppfølgersingelen «1, 2, step» og Missys egen singel «Lose Control».

Ciara utga albumet Goodies i 2004. Wikipedia

38 år
Arkadij Naiditsch (Sjakkspiller)
1985

Arkadij Naiditsch (Aserbajdsjan)

Sjakkspiller

Født:
25. oktober 1985 (38 år)

Arkadij Naiditsch er en stormester i sjakk fra Aserbajdsjan. I juli 2005 overrasket han ved å vinne turneringen Dortmund Sparkassen foran mer kjente og høyere rangerte spillere som Loek van Wely, Veselin Topalov, Pjotr Svidler, Vladimir Kramnik, Michael Adams og Péter Lékó. Wikipedia

39 år
Katy Perry (Sanger)
1984

Katy Perry (USA)

Sanger, skuespiller, selvbiograf, plateprodusent, forretningsdrivende, gitarist, modell, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Katheryn Elizabeth Hudson

Født:
25. oktober 1984 (39 år)

Katheryn Elizabeth Hudson, kjent som Katy Perry, er en amerikansk sanger og låtskriver. Karrieren hennes tok fart da hun gav ut albumet One of the Boys i 2008, som inneholdt de verdenskjente singlene «I kissed a girl» og «Hot N Cold». Begge singlene solgte til platina i USA. Hun er kjent for den ukonvensjonelle måten hun kler seg på, ofte i lystige farger, som vekker minner fra forskjellige tiår, og med ofte bruk av fruktformede accessorier. Perrys stemme blir klassifisert som alt, som er den dypeste kvinnelige sangstemmen. Wikipedia

39 år
Esben Slaatrem Titland (Illustratør)
1984

Esben Slaatrem Titland (Norge)

Illustratør

Født:
25. oktober 1984 (39 år)

Esben Slaatrem Titland er en norsk tegneserieskaper og illustratør bosatt i Oslo.

Esben S. Titland har utdannelse fra Kunst- og håndverksskolen i Oslo og Einar Granum Kunstfagskole.

Etter flere egenproduserte fanziner debuterte han høsten 2008 med heftet Båter mot bølgene på Jippi forlag. Heftet vant Sproingprisen for beste debut det året. Wikipedia

38 år
Nikolaj Tsjebotko (Skiløper)
1982 - 2021

Nikolaj Tsjebotko (Kasakhstan)

Skiløper

Født:
25. oktober 1982 (41 år siden)

Døde:
24. januar 2021 (38 år) (3 år siden)

Nikolaj Sergejevitsj Tsjebotko var en kasakhstansk langrennsløper. Han ble født i Sjtsjutsjinsk og han gikk for skiklubben CSKA.

Tsjebotko debuterte i verdenscupen den 9. desember 2001 på sprinten i Cogne. Han deltok i Vinter-OL i 2002 og 2006, og hans beste resultat er sjetteplass på sprintstafetten i 2006, sammen med Jevgenij Kosjevoj. Det beste individuelle resultatet var en 22.-plass på 30 km fristil, fellesstart under OL i 2002. Under VM i 2005 gikk han inn til en sjuendeplass på sprinstafetten sammen med Jevgenij Kosjevoj. Da tok han også åttendeplass på sprinten, det beste individuelle resultatet hans i et VM. I Ski-VM 2013 gikk han på Kasakhstans lag som fikk bronse på lagsprint. Han gikk sammen med Aleksej Poltaranin.

Tsjebotkos beste verdenscupresultat fra et vanlig renn er en femteplass på sprinten i Davos i sesongen 2012/13, og han har vært på pallen tre ganger i Tour de Ski. I Tour de Ski 2007/08 ble han nummer to på den sjette etappen, sprinten i Asiago, da han så vidt ble spurtslått av Petter Northug. Under Tour de Ski 2008/09 tok han tredjeplass på 15 km klassisk individuell start og 20 km klassisk, fellesstart. I tillegg tok han sjetteplass på sprinten i Nové Město. Han ble nummer 13 i sprintkonkurransen og han kom på 19.-plass sammenlagt i Tour de Ski.

Tsjebotko omkom i en bilulykke i nærheten av landsbyen Borovoje 24. januar 2021. Wikipedia

65 år
Kjell Inge Røkke (Forretningsmann)
1958

Kjell Inge Røkke (Norge)

Forretningsmann, skatteflyktning

Født:
25. oktober 1958 (65 år)

Kjell Inge Røkke er en norsk forretningsmann, industrieier og industrileder.

Røkke er Aker ASAs hovedeier og har vært drivkraften i Aker siden 1990-tallet. Røkke startet sin karriere da han kjøpte en 69-fots tråler i USA i 1982, og han bygget gradvis opp et ledende, verdensomspennende fiskeriselskap. I 1996 kjøpte det Røkke-kontrollerte selskapet RGI nok Aker-aksjer til å bli Akers største eier og fusjonerte senere RGI med Aker. Røkke er styremedlem i Aker Solutions, Aker BP, Ocean Yield og Kværner. Røkke eier 68,2 % av aksjene i Aker ASA, gjennom sitt eierselskap The Resource Group TRG AS sammen med sin kone Anne Grete Eidsvik.

Ifølge Kapital var Røkke Norges tiende rikeste med en formue på 17,2 milliarder kroner i 2015, mens NRK basert på skattetall oppga at Røkke i 2015 var landets tredje rikeste personen med en formue på nær 9,8 milliarder kroner og null i inntekt. Wikipedia

66 år
Nancy Cartwright (Stemmen til «Bart Simpson»)
1957

Nancy Cartwright (USA)

Stemmen til «Bart Simpson», skuespiller, komiker

Født:
25. oktober 1957 (66 år)

Nancy Campbell Cartwright er en Emmy-belønnet amerikansk skuespiller. Hun er mest kjent som stemmen til «Bart Simpson» i animasjonsserien Simpsons.

Cartwright var det fjerde av åtte barn i familien. Som ung var hun aktiv i teaterlivet, og hun debuterte på scenen som sekstenåring i skuespillet Wait Until Dark. Etter en del lokale priser for ulike roller, fikk hun sin første profesjonelle jobb som «Gloria» i Richie Rich. Ett år senere, i 1981, fikk hun sin første rolle i en TV-serie, In Trouble. Hennes første film var Twilight Zone, the Movie. På starten av 80-tallet fikk karrieren hennes fart; hun fikk en rekke tilbud og dukket opp i serier som Fame, Cheers og Empty Nest.

I 1987 gikk Nancy på audition for rollen som «Lisa Simpson» for TV-serien The Simpsons, som opprinnelig var kun en liten del av The Tracey Ullman Show. I stedet fikk hun rollen som «Bart Simpson». 19. januar 1990, etter en del «episoder» i The Tracy Ullman Show, fikk The Simpsons sin egen halvtime på TV-kanalen Fox. Nancy står bak stemmene til figurene «Bart Simpson», «Kearney», «Nelson Muntz», «Ralph Wiggum», «Rod» og «Todd Flanders». For denne jobben ble hun tildelt en Emmy for «Outstanding Voice-Over Performance» som Bart Simpson.

I 2002 opprettet Cartwright Sportsblast, et produsentfirma som blant annet står bak serien The Kellys man eksklusivt kan se på Internett. Hun har også gitt ut en biografi, My Life as a 10-Year-Old Boy, som raskt ble en bestselger. Nancy Cartwright er medlem av Scientologikirken, og ved en anledning krevde hun at et manuskript måtte bli endret fordi det spøkte med hennes medlemskap i bevegelsen. Wikipedia

68 år
Stella East (Illustratør)
1955

Stella East (Norge)

Illustratør, billedkunstner

Født:
25. oktober 1955 (68 år)

Stella Dorothy Loring East er en kanadisk-norsk billedkunstner og illustratør fra provinsen Ontario i Canada.

Stella East har utdannelse fra Canada, USA, England og Vestlandets Kunstakademi i Bergen. Siden midten av 1980-tallet har hun illustrert en rekke bøker, blant annet Julemysteriet av Jostein Gaarder, og ei bok om Buddhas tidligere liv skrevet av Tor Åge Bringsværd. Den siste er òg utgitt på tysk. Ulveungen Sim: Fortellinger om verden utenfor, 2006, har hun illustrert og skrevet selv. Boka ble innkjøpt av Kulturrådets innkjøpsordning, ble tildelt diplom i Årets Vakreste Bøker 2007, og utgitt på tysk og dansk. Stella East har òg arbeid med offentlige utsmykkingsoppdrag, har hatt flere utstillinger og har mottatt flere priser og stipend.

Stella Easts bilder er preget av glødende farger, tydelige detaljer og en myk og malerisk naturalisme. Motivene har ofte et anstrøk av surrealisme med dekorative og symbolske elementer.

Stella East har skrevet mastergradsoppgaven Picturing Stories: The Integrity and Marginalization of Visual Storytelling in Children’s Picturebooks som student ved York University i Toronto i 2008. Den forsvarer billedbokillustrasjon som et språk og en kunstform innenfor en billedkunsttradisjon. Picturing Stories er innkjøpt av Norsk Barnebokinstitutts bibliotek. Wikipedia

56 år
Dag Heyerdahl Larsen (Språkforsker)
1955 - 2012

Dag Heyerdahl Larsen (Norge)

Språkforsker, oversetter

Født:
25. oktober 1955 (68 år siden)

Døde:
7. januar 2012 (56 år) (12 år siden)

Dag Heyerdahl Larsen var en norsk oversetter som har oversatt mange litterære verker innenfor engelsk og amerikansk litteratur. Wikipedia

71 år
Tove Nilsen (Forfatter)
1952

Tove Nilsen (Norge)

Forfatter, skribent, litteraturkritiker, journalist, barnebokforfatter

Født:
25. oktober 1952 (71 år)

Tove Nilsen er en norsk forfatter. Hun var også i en årrekke litteraturkritiker i Dagbladet.

Nilsen debuterte i 1974 med romanen Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken. Hun har mottatt en rekke litterære priser for sitt forfatterskap, og ble i 1995 nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Øyets sult. 1970-tallets kvinneopprør dannet rammen om hennes første bøker.

Flere av Nilsens bøker har også handling lagt til oppveksten hennes på Bøler i Oslo i 1960-årene. Wikipedia

66 år
Wenche Krossøy (Forfatter)
1943 - 2010

Wenche Krossøy (Norge)

Forfatter

Født:
25. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
12. mars 2010 (66 år) (14 år siden)

Wenche Krossøy, var en norsk forfatter. Hun var store deler av livet bosatt i Salhus,og flyttet til Danmarksplass i Bergen rundt 2004. Krossøy har skrevet både for voksne og barn.

Wenche Krossøy vokste opp på Andørja i Troms. Familien drev med jordbruk og hadde hest, sauer og kyr, og faren dro også på Lofotfiske. Barndomsminnene fra Nord-Norge ble brukt i Wenche Krossøy sine første barnebøker. Hun var utdannet fra folkehøgskole, med del-artium, Nansenskolen og studier i mediekunnskap fra Volda distriktshøgskole. Hun arbeidet på kontor, og hadde kunstnerstipend.

Wenche Krossøy debuterte i 1974 med Mens pappa er på Lofoten, og har gitt ut 11 barne- og ungdomsbøker. Hun fikk Kirke- og undervisningsdepartementets pris for Magdalena (1977). Hennes første bøker skildrer utkantmiljø i Nord-Norge med understreking av de positive verdiene i bygdemiljøet.

Wenche Krossøy skrev også dikt og noveller for voksne. Novellen «Tørst» kom ut i 1977 og har vært brukt i lærebøker i videregående skoler. Novellen handler om en sliten vaskekone som tar antidepressive medikamenter for å døyve smerten hun kjenner ved å føle seg underlegen og ensom.

Magdalena ble i 1980 oppført som norsk bidrag til IBBY Honour List 1980. Wikipedia

83 år
Alf Cranner (Visesanger)
1936 - 2020

Alf Cranner (Norge)

Visesanger, tegner, komponist, gitarist, billedkunstner, låtskriver

Født:
25. oktober 1936 (87 år siden)

Døde:
3. mars 2020 (83 år) (4 år siden)

Alf Cranner var en norsk visesanger, låtskriver og billedkunstner.

Han blir regnet av mange som en foregangsmann for den norske visebølgen på 1960-tallet. I begrunnelsen for tildelingen av Evert Taubes Minnesfonds stipendium i 1994 til Cranner heter det blant annet: «Det är motiverat att anse honom som sin tids fader för den norska viskonsten».

Han er kjent for flere populære visetolkninger og visemelodier, blant annet til «Å, den som var en løvetann» med tekst av Alf Prøysen, «Bare skrap» og «Den skamløse gamle damen» med tekst av Klaus Hagerup og «Sjømannsvise» med tekst av Harald Sverdrup.

Blant Cranners viser med egne tekster er «Båt til lyst» og «Hambo i fellesferien» to av de mest kjente. Visa «Din tanke er fri» er Cranners gjendiktning av den tyske «Die Gedanken sind frei». Wikipedia

70 år
Hartvig Sætra (Politiker)
1933 - 2004

Hartvig Sætra (Norge)

Politiker, skribent

Født:
25. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
29. februar 2004 (70 år) (20 år siden)

Hartvig Sætra var en nordnorsk skribent som skrev mye i avisene Dag og Tid og Friheten. Sætra var en ihuga venstreradikaler og målmann. Han var opprinnelig med i SV (1975–1983), men meldte seg i 1999 inn i NKP etter å ha vært partiløs en periode. Sætra brukte mye tid på det han kalte «å avsløre medieløgnene» om krigene i det tidligere Jugoslavia. En annen sak han engasjerte seg for var det samiske folkets rettigheter.

På 1970- og 80-tallet brukte Sætra mye tid på å dokumentere overgrepene til Pol Pot i Kambodsja. Dette førte naturlig nok til sterkt uvennskap med andre folk på venstresida som soknet til RV og AKP.

I kjølvannet av Lund-rapporten viste det seg at Sætra hadde en omfangsrik mappe hos POT.

Sætra skrev flere bøker og blir av mange vurdert som en viktig premissleverandør for diskusjonen om økologi og sosialisme i Norge.

Han var en pådriver for opprettelsen av Reisa nasjonalpark.

Han ble født i Krødsherad i Buskerud, hvor han vokste opp som enebarn. Faren døde før han ble født. Han gikk folkeskole på grendeskolen Snersrud i Krødsherad. Han gikk realskole i Vikersund i Modum og gymnas i Hønefoss i Ringerike (1952). Deretter dro han til Gratangen for å jobbe som lærer. Han tok lærerskolen i Oslo, før han returnerte til Gratangen. Han ble gift i 1959, paret fikk sønnene Gunnar og Dagfinn. Han jobbet i skolen som adjunkt, senere lektor med hovedfag i botanikk i 1971. Han studerte også fysikk, kjemi, matematikk og nordisk mellomfag.

Han var lærer og lektor på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, men flest år var han i Nordreisa hvor han blant annet underviste på Nordreisa videregående skole.

Fra april 1999 var han syk med kreftdiagnose. Han giftet seg for andre gang 19. februar 2000. I 2001 fikk han Vinjeprisen fra Riksfondet for nynorsk presse. 25. februar 2004 var han så syk at han ble lagt inn på RiTø, hvor han døde noen dager senere. Wikipedia

74 år
Iver Jåks (Kunstmaler)
1932 - 2007

Iver Jåks (Norge)

Kunstmaler, billedhugger, grafiker, illustratør

Født:
25. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
17. mars 2007 (74 år) (17 år siden)

Iver Jåks, også kjent som Ánddir Ivvár Ivvár, var en norsk samisk kunstner. Han arbeidet som tegner, maler, kunsthåndverker og skulptør, og la vekt på å ta vare på samiske røtter og tradisjoner.

Jåks ble født under høstflyttingen og vokste opp i en familie som drev med rein. Våren 1940, da han var knapt åtte år gammel, fikk han ødelagt foten i en ulykke under kjøring med rein, og han ble sendt til kysthospitalet i Vadsø. Etter behandling der kom han til Norges Samemisjon sitt vanførehjem Bjerkely i Tromsø. Mens han var der, ble hans talent for billedkunst synlig og han fikk plass på Den Samiske Folkehøgskole i Karasjok i 1950. Etter to årskurs der fikk han plass på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo 1952–55. Deretter ble det Statens lærerskole i forming på Notodden 1955–56. I 1956 fikk han jobb som lærer i tegning og duodji (betegnelse som samer bruker om det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket) på Den samiske folkehøgskolen. Siden kom han til Vraa Højskole i Danmark og endelig fikk han plass på Kunstakademiet i København 1958–59. Etter at han var ferdig der, giftet han seg i Roskilde med danske Inger Karen Johanne Nielsen fra Holbæk.

Jåks hadde flere illustrasjons- og utsmykningsoppdrag og har arbeidet i flere materialer og kontekster. Han har utformet sølv til finnmarksbunaden, kirketekstiler, monumentalskulpturer i tre, et betongrelieff utenfor De Samiske Samlinger i Karasjok, illustrasjoner i en rekke bøker, også skole- og barnebøker. Han arbeidet i tre, horn, bein, skinn og med akvareller, grafikk, kull- og tusjtegninger. I alt hadde han mer enn 30 separatutstillinger over hele Norden. Wikipedia

79 år
Annie Girardot (Skuespiller)
1931 - 2011

Annie Girardot (Frankrike)

Skuespiller

Født:
25. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
28. februar 2011 (79 år) (13 år siden)

Annie Girardot var en fransk skuespiller.

Girardot begynte å opptre som skuespiller på profesjonelt nivå i 1955, og hun vant prisen Prix Suzanne Bianchetti i 1956. I 1977 vant hun César Award i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle. I 1992 satt Girardot som leder for dommerpanelet ved den 42. Berlin International Film Festival. I 2002 ble hun tildelt César-prisen for beste kvinnelige birolle for sin rolle i filmen Pianolærerinnen Girardot samarbeidet med regissør Michael Haneke igjen, i filmen Cache fra 2005. Den 21. september 2006 avslørte magasinet Paris Match at Girardot led av Alzheimers sykdom. Den 28. februar 2011, døde Girardot ved et sykehus i Paris, Frankrike. Hun var 79 år gammel da hun døde. Hun ble gravlagt ved kirkegården i Père-Lachaise i Paris. Wikipedia

93 år
Jimmy Heath (Jazzmusiker)
1926 - 2020

Jimmy Heath (USA)

Jazzmusiker, saksofonist, komponist, storbandsleder

Født:
25. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
19. januar 2020 (93 år) (4 år siden)

James Edward Heath, med kallenavnet Little Bird, var en amerikansk jazzsaksofonist, komponist, arrangør og storbandsleder. Han er broren til bassisten Percy Heath og trommeslageren Albert Heath. Wikipedia

68 år
Richard E. Byrd (Oppdager)
1888 - 1957

Richard E. Byrd (USA)

Oppdager, offiser, oseanograf, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Evelyn Byrd

Født:
25. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
11. mars 1957 (68 år) (67 år siden)

Richard Evelyn Byrd var en amerikansk admiral, polarforsker og flypioner. Han deltok som ekspedisjonsleder og navigatør på flygninger som krysset Atlanterhavet, deler av Polhavet og deler av Antarktisplatået. Byrd hevdet at hans ekspedisjoner var de første som hadde nådd både Nordpolen og Sørpolen med fly. Wikipedia

91 år
Pablo Picasso (Kunstmaler)
1881 - 1973

Pablo Picasso (Spania)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso

Født:
25. oktober 1881 (142 år siden)

Døde:
8. april 1973 (91 år) (51 år siden)

Pablo Picasso var en spansk kunstner, ansett som en av de største kunstnerne på 1900-tallet. Hans fulle navn var Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Picasso ble født i Málaga i Spania, og er best kjent som grunnleggeren (sammen med Georges Braque) av kubismen. Han skapte imidlertid en variert samling kunstverk. Hans kunstneriske løpebane strakk seg over nesten 80 år, med stor vidde i såvel stilarter som bruk av medier. Det anslås at hans totale produksjon omfattet over 20 000 verk. Han mottok Stalins fredspris i 1950 og Lenins fredspris i 1962.

Allerede tidlig i livet ble Picasso ansett som et stort kunstnerisk talent. Hans tidlige verk har en høy teknisk kvalitet, og Picasso uttalte senere at hans tekniske trening var nødvendig for at han kunne bevege seg utenfor de vanlige male-teknikkene i sin senere karriere. Et av de sterkeste kjennetegnene ved Picassos kunst er hans konstante søken etter nye måter å uttrykke seg på.

Picassos talent førte til at han kunne uttrykke seg i mange forskjellige medier. Da han flyttet til Paris i 1904, hadde hans arbeider utviklet seg fra den klare realismen i spansk maleri, gjennom en periode hvor han var påvirket av impresjonismen, til den «blå perioden». Hans melankolske humør på denne tiden førte til at han i hovedsak malte i blå farger, og gjerne trette og ensomme figurer.

I 1905 begynte Picassos fargevalg å bli lysere igjen. Også motiv-valget ble mindre deprimerende. Fargevalget blir mer oransje og rosa, og denne perioden blir kalt «rose»-perioden etter den beige fargetonen som han ofte benyttet.

I 1907 så Picasso en minneutstilling over Paul Cezanne; Cezanne hadde vært opptatt av å vise de geometriske formene i naturen. Etter inspirasjonen fra Cezanne og fra afrikansk og iberisk kunst utviklet Picasso sammen med Braque kubismen. De brøt nå opp motivene i geometriske enkeltformer. Dette året malte Picasso «Pikene fra Avignon» (Les Demoiselles d'Avignon), som regnes som det første kubistiske maleriet. I 1912 lagde han sin første collage ved å lime papir og en klut på lerretet og kombinere dem med de malte feltene.

På 50-tallet forandret Picasso igjen stil, og begynte å studere kunsten til de gamle mesterne. Blant annet lagde han en serie arbeider basert på Velázquez' maleri Las Meninas. På denne tiden bodde han i Cannes, og i 1955 hjalp han til med å lage filmen Mysteriet om Picasso (regissert av Henri-Georges Clouzot). Wikipedia

73 år
Johann Strauss d.y. (Komponist)
1825 - 1899

Johann Strauss d.y. (Østerrike)

Komponist, dirigent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Baptist Strauss

Født:
25. oktober 1825 (198 år siden)

Døde:
3. juni 1899 (73 år) (125 år siden)

Johann Baptist Strauss d.y. var en østerriksk komponist, dirigent og fiolinist.

Han er kjent som «valsekongen» og var den lette musikkens mester, hans valser er melodiøse og sjarmfulle. Men om han er mest kjent for sine wienervalser, bestod hans livsverk også av andre komposisjoner, blant annet fjorten operetter og flere polkaer. Wikipedia

88 år
Lorenz Frølich (Kunstmaler)
1820 - 1908

Lorenz Frølich (Danmark)

Kunstmaler, tegner, grafiker, illustratør

Født:
25. oktober 1820 (203 år siden)

Døde:
25. oktober 1908 (88 år) (115 år siden)

Lorenz Frølich var en dansk maler, tegner, grafiker og illustratør. Frølich er i dag mest kjent for sine bokillustrasjoner, men han utførte også utsmykningsoppgaver.

Lorenz Frølich var ikke utdannet ved kunstakademiet i København, men allerede som barn hadde han fått undervisning av blant annet Martinus Rørbye og Herman Wilhelm Bissen, seinere av Christoffer Wilhelm Eckersberg og Christen Købke. Under reiser til Tyskland på 1840-tallet ble han kjent med den tyske illustratørstilen.

Frølich har illustrert atskillige bokverk, for eksempel Adam Kristoffer Fabricius' Illustreret Danmarkshistorie for Folket, Andreas Munchs Kongedatterens Brudefart, H. C. Andersens eventyr og en lang rekke barnebøker. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Lene Løken (Kulturleder)
1947 - 2020

Lene Løken (Norge)

Kulturleder, politiker, byråkrat, direktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Sigrun Helene Løken

Født:
3. august 1947 (76 år siden)

Døde:
25. oktober 2020 (73 år) (3 år siden)

Sigrun Helene «Lene» Løken var en norsk kulturleder. Hun var direktør i Film & Kino mellom 1993 og 2014.

Hun var utdannet journalist og cand.mag. På slutten av 1970-tallet var Løken journalist i Vårt Land. Løken var statssekretær ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland (1990-1992) og i Kulturdepartementet under Åse Kleveland (1992-1993). Fra 1993 til 2014 var Løken direktør for bransjeorganisasjonen Film & Kino. Løken har også vært styreleder for Den norske filmfestivalen. Siden 1980-tallet har Løken hatt en rekke verv i Arbeiderpartiet, herunder bystyrerepresentant i Oslo samt i ledelsen av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse. Fra 2015 til 2019 var hun fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i Frogner bydelsutvalg. Wikipedia

78 år
Johnny Leeze (Skuespiller)
1941 - 2020

Johnny Leeze (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Glen

Født:
31. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
25. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Johnny Leeze var en britisk skuespiller. Han var best kjent for å spille skikkelsen Harry Clayton i den langlivede britiske såpeoperaen Coronation Street i en tid i 1985, og som Ned Glover i såpeoperaen Emmerdale fra 1994 til 1999.

Hans skuespillerkarriere varte fra 1982 til 2007.

Leeze døde 25. oktober 2020 av COVID-19 i England i en alder av 78 år. Wikipedia

96 år
Chou Wen-chung (Komponist)
1923 - 2019

Chou Wen-chung (USA)

Komponist

Født:
29. juni 1923 (101 år siden)

Døde:
25. oktober 2019 (96 år) (4 år siden)

Chou Wen-chung var en amerikansk komponist av kinesisk herkomst.

Chou kom i 1946 til USA. Han studerte først arkitektur ved Yale University og deretter komposisjon ved New England Conservatory of Music. I 1949 traff han Edgard Varèse og ble hans venn og elev. I 1982 ble han medlem av American Academy of Arts and Letters, i 1984 komposisjonsprofessor ved Columbia University. Han grunnla Fritz Reiner Center for Contemporary Music, som han ledet fra 1984 til 1991, og i 1978 Center for U.S.-China Arts Exchange. Wikipedia

58 år
Lisbet Lofthus Gabrielsen (Politiker)
1953 - 2011

Lisbet Lofthus Gabrielsen (Norge)

Politiker

Født:
11. april 1953 (71 år siden)

Døde:
25. oktober 2011 (58 år) (12 år siden)

Lisbet Lofthus Gabrielsen var en norsk lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet. Hun ble i 2003 den første kvinnelige ordføreren i Fet kommune i Akershus. Hun styrte med støtte fra SV, KrF og Sp og med Jon Røine fra Senterpartiet som varaordfører. Ved kommunestyrets konstituering etter kommunevalget i 2011 ble hun gjenvalgt. Hun var da sykmeldt, og hun døde kort tid etter uten å ha kommet tilbake i vervet. Wikipedia

53 år
Lisa Blount (Skuespiller)
1957 - 2010

Lisa Blount (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Lisa Suzanne Blount

Født:
1. juli 1957 (67 år siden)

Døde:
25. oktober 2010 (53 år) (13 år siden)

Lisa S. Blount var en amerikansk film- og fjernsynsskuespiller og Oscar-vinnende filmprodusent.

Blount ble født i Fayetteville i Arkansas og vokste opp i Jacksonville. Hun fikk sin debut i underholdningsbransjen i Sams's Song (1969). Etter å ha blitt uteksaminert fra Jacksonville High School i 1975, fikk hun en rekke små roller i fjernsynsserier. Mest kjent er hun for rollen som Lynette Pomeroy, den kyniske, usikre bestevenninnen til Paula Pokrifki, spilt av Debra Winger, i En offiser og en gentleman. Wikipedia

96 år
Ada Polak (Forfatter)
1914 - 2010

Ada Polak (Norge)

Forfatter, kunsthistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Buch Polak

Født:
19. september 1914 (109 år siden)

Døde:
25. oktober 2010 (96 år) (13 år siden)

Ada Buch Polak var en norsk kunsthistoriker og fagbokforfatter.

Andrea Buch vokste opp i et borgerhjem, og tok examen artium i 1933. Hun var oldebarn av Camilla Collett, søster av Camilla Wulfsberg og Ellisiv Steen, og derved også svigerinne av Sverre Steen.

Hun ble magister i kunsthistorie i 1940 ved Universitetet i Oslo. Avhandlingen Norsk glass 1739-1753 sprang ut fra hennes arbeid med en utstilling på Kunstindustrimuseet i 1939.

Hun var konservator ved Vestlandske kunstindustrimuseum fra 1942 til 1948, da hun giftet seg i London med advokat Alfred L. Polak og bosatte seg i England.

Fra 1948 virket hun som frilans i samarbeid med norske kunsthistoriske fagmiljø, og ble et viktig kontaktledd mellom norske og britiske museer. I 1953 tok hun doktorgraden på avhandlingen Gammelt norsk glass, basert på grundige arkivstudier av norsk glasshistorie i den førindustrielle epoke.

Senere har hun utgitt flere bøker om glass, sølv, antikviteter og bedriftshistorie. Hun redigerte også en spørrespalte om antikviteter i ukebladet Kvinner og klær 1964-95, og bidro dessuten til bd 3 og 4 av Norges kunsthistorie (1981–82).

Ada Polaks faglitterære forfatterskap var både preget av hennes evne til å popularisere sine emner og vitenskapelig nybrottsarbeid. For dette mottok hun i 1980 NAVFs pris for populærevitenskapelig forskning. I 1981 ble hun statsstipendiat, og samme år utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Wikipedia

72 år
Richard Harris (Skuespiller)
1930 - 2002

Richard Harris (Irland)

Skuespiller, filmregissør, sanger, filmprodusent, rugbyspiller, manusforfatter, filosof, musiker, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Richard St John Harris

Født:
1. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
25. oktober 2002 (72 år) (21 år siden)

Richard St John Harris var en irsk skuespiller og sanger. Han spilte i Camelot i 1967, Horse (originaltittel A Man Called Horse) i 1970 og på slutten av sin karriere spilte han i de første to Harry Potter-filmene. Han var en notorisk playboy og dranker, del av en stor generasjon talentfulle irske og britiske skuespillere, som også inkluderer Albert Finney, Richard Burton og Peter O'Toole. Wikipedia

80 år
Edith Ranum (Forfatter)
1922 - 2002

Edith Ranum (Norge)

Forfatter, dramatiker, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Edith Thronsen Ranum

Født:
23. mai 1922 (102 år siden)

Døde:
25. oktober 2002 (80 år) (21 år siden)

Edith Thronsen Ranum, var en norsk skuespiller, regissør, forfatter og dramatiker.

Ranum var en mye benyttet dramatiker og regissør i NRK Radio. Hun måtte avbryte skuespillerkarrieren da hun ble blind tyve år gammel og satset i stedet på litteraturen. Hun utga flere noveller og romaner før hun i 1956 skrev sitt første barnehørespill Bobbelidondsk (ikke bevart). Siden skrev Ranum fire kriminalromaner under psevdonymet Edith Ogden. På Arild Feldborgs oppfordring forfattet hun krimhørespillet Med eller uten cyankalium, hvor hun selv spilte hovedrollen. Originalversjonen er ikke bevart, men stykket ble innspilt på nytt i 1984.

Hun utviklet en egen evne til å utnytte hørespillets egenart for å fortelle en historie. Særlig godt kom dette til uttrykk i hennes populære krimserier etter eget manus med kriminalforfatteren og amatørdetektiven Julia Tinnberg og politmannen Reinskau. Den tredje av disse seriene, Ringer i mørkt vann, ble i 1986 belønnet med Rivertonprisen. Hennes siste krimserie Blindspor (2000), med den blinde artisten Janne Birk som detektiv, overrasket med et mer moderne uttrykk og eksperimenterte effektfullt med nye metoder for å bruke lydeffekter til å male hørebilder.

1962–1984 skrev Ranum tekst til 35 forskjellige barneproduksjoner, hvorav elleve serier. I samme periode instruerte hun 16 åproduksjoner (både egne og andres), flesteparten av dem større barneserier og medvirket også som skuespiller i flere av dem.

Foruten dette har Ranum oversatt fra forskjellige språk og dramtisert 18 romaner til serier, deriblant John Dickson Carrs Mord eller selvmord (etter romanen Dødstårnet, 1980), Gerd Nyquists Avdøde ønsket ikke blomster (1989) samt tre av Gunnar Staaelsens Varg Veum-bøker.

I 1975 vant hun NRKs jubileumskonkurranse med Kattungen.

...men du kan ikke flykte... skildrer Ranums egen opoplevelse av å bli blind. Wikipedia

56 år
Roger Miller (Sanger)
1936 - 1992

Roger Miller (USA)

Sanger, låtskriver, skuespiller

Født:
2. januar 1936 (88 år siden)

Døde:
25. oktober 1992 (56 år) (Strupekreft) (31 år siden)

Roger Dean Miller var en amerikansk countrymusiker og låtskriver kjent for sine vittige og nyskapende sanger.

Miller ble født i Fort Worth, Texas, og vokste opp hos en onkel og tante i Oklahoma. Etter å ha skrevet for andre en stund, slo han gjennom som artist i 1961. Blant hans mest kjente sanger er «Dang Me» (1964), «King of the Road», «Engine, Engine #9» (begge 1965), «Walkin' in the Sunshine» (1967) og «Little Green Apples» (av Bobby Russell, 1968).

Hans sang «Whistle Stop» fra Disney-filmen Robin Hood (1973) ble senere omgjort til Internett-fenomenet «The Hampster Dance».

Millers siste hit var «Old Friends» i 1982 (med Willie Nelson og Ray Price). Han skrev Broadway-musikalen Big River etter romanen Huckleberry Finn (1985), som fikk sju Tony-priser.

Roger Miller døde av strupekreft. Wikipedia

41 år
Gulbrand Lunde (Politiker)
1901 - 1942

Gulbrand Lunde (Norge)

Politiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gulbrand Oscar Johan Lunde

Født:
14. september 1901 (122 år siden)

Døde:
25. oktober 1942 (41 år) (81 år siden)

Gulbrand Oscar Johan Lunde var en norsk kjemiker og politiker for Nasjonal Samling. Gulbrand Lunde var direktør ved Hermetikkindustriens Laboratorium i Stavanger fra 1929 og kulturminister i 1942. Han omkom, sammen med sin kone, på reise fra Ålesund til Åndalsnes da bilen de satt i gled utfor en ferjelem og endte på fem meters dyp. Ulykken avstedkom mange rykter, både om attentat og sabotasje. Etterforskningen konkluderte med at det var en ulykke.

Lunde var født og oppvokst i Bergen. Han var sønn av arkitekt Sigurd Lunde (1874–1936) og Inga Grue (1870–1948). Han giftet seg 6. mars 1929 med Marie Honoria Halling Wulfsberg (26. august 1907 –25. oktober 1942). Wikipedia

85 år
Wollert Konow (Politiker)
1847 - 1932

Wollert Konow (Norge)

Politiker, gårdbruker, jurist

Født:
24. mai 1847 (177 år siden)

Døde:
25. oktober 1932 (85 år) (91 år siden)

Wollert Konow var en norsk politiker og gårdbruker.

Konow var sjef for Indredepartementet 1891–1893, på tale som utenriksminister i 1913 og sentral radikaler gjennom flere tiår. Han var i 1891 opphavsmann til Skarnes-linjen. Konow var meget skeptisk til diplomatiet. I 1906 ville han helst ha en enhetstjeneste, der diplomati, konsulatvesen og ministerium var samordnet. Resten av Venstre gikk imot dette radikale kravet og viste blant annet til at Sverige fortsatt holdt departement, konsulatvesen og diplomati adskilt. Svenskene begynte imidlertid å legge om allerede samme år, og etter den store reformen i 1922 innførte også Norge enhetstjeneste.

I politisk sammenheng blir han ofte referert til som Wollert Konow (H) eller Wollert Konow (KH). «K» står for Konow og «H» for Hedemarken. Han representerte Hedemarkens amt på Stortinget. Bokstavene blir satt til for å skille ham fra fetteren, politikeren Wollert Konow (SB). SB står for Søndre Bergenhus. Fetteren var statsminister 1910–1912. Den prøyssiske konsul fra 1806 av, August Konow (1780–1873), som i 1824 ville ha Stortinget til å presse på for å få flere nordmenn utnevnt til diplomater og konsuler, var deres felles farfars bror. Wikipedia

27 år
Alexander I av Hellas (Monark)
1893 - 1920

Alexander I av Hellas (Hellas)

Monark, politiker

Født:
1. august 1893 (131 år siden)

Døde:
25. oktober 1920 (27 år) (103 år siden)

Alexander I av Hellas var konge av Hellas 1917–20. Han var nest eldste sønn av Konstantin I og Sofia av Preussen.

Han ble konge av Hellas 11. juni 1917 etter at hans far ble nødt til å abdisere etter ønske fra de allierte. Faren ble tvunget til å gå i eksil sammen med sin eldste sønn Prins Georg. Alexander fikk liten innflytelse som konge med den dominerende statsministeren Eleftherios Venizelos.

Han gifte seg i hemmelighet 4. november 1919 med sin barndomsvenn Aspasia Monos. Hun var datter til en adjutant hos Konstantin I. Deres ekteskap vakte stor skandale blant folket og statsministeren ble rasende da han hadde forventet at den unge kongen skulle gifte seg med prinsesse Mary, datter til kong Georg V av Storbritannia og hans dronning Mary. Det unge nygifte paret ble nødt å flykte temporært til Paris, til krisen var over og ekteskapet gyldig.

Den 25. oktober 1920 døde han av blodforgiftning som følge av et apebitt. Det gikk også rykter om at han kanskje hadde blitt myrdet. Mer sannsynlig er det at han døde av blodforgiftning og fordi legene ikke våget å foreta den amputasjonen som kunne ha reddet kongens liv. Han ble etterfulgt av sin far, Konstantin I, som fikk lov til å returnere til landet etter sin sønns død. Etter Alexanders død så Kong Konstantin til at Hellas engasjerte seg i krigen mellom Hellas og Tyrkia 1919–22 hvilket ledde til at Hellas mistet en kvart million sivile og militære. Winston Churchill skrev senere «det var et apebitt som var årsaken til at 250 000 mennesker døde». Wikipedia

88 år
Lorenz Frølich (Kunstmaler)
1820 - 1908

Lorenz Frølich (Danmark)

Kunstmaler, tegner, grafiker, illustratør

Født:
25. oktober 1820 (203 år siden)

Døde:
25. oktober 1908 (88 år) (115 år siden)

Lorenz Frølich var en dansk maler, tegner, grafiker og illustratør. Frølich er i dag mest kjent for sine bokillustrasjoner, men han utførte også utsmykningsoppgaver.

Lorenz Frølich var ikke utdannet ved kunstakademiet i København, men allerede som barn hadde han fått undervisning av blant annet Martinus Rørbye og Herman Wilhelm Bissen, seinere av Christoffer Wilhelm Eckersberg og Christen Købke. Under reiser til Tyskland på 1840-tallet ble han kjent med den tyske illustratørstilen.

Frølich har illustrert atskillige bokverk, for eksempel Adam Kristoffer Fabricius' Illustreret Danmarkshistorie for Folket, Andreas Munchs Kongedatterens Brudefart, H. C. Andersens eventyr og en lang rekke barnebøker. Wikipedia

<<
25. Oktober
>>