Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. September

Om dagen

19. September er dag 263 i 2024, og er i uke 38. Det er 103 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: Line Østvold dør av hodeskadene hun pådro seg under en treningsulykke i Chile, bare 25 år gammel

Line Lunde Østvold var en norsk snøbrettstjerne. Hun var datter av Nina Lunde Østvold og Dag Bjørn Østvold.

Hun var fra Haugsbygd på Ringerike, like utenfor Hønefoss. Hun bodde sammen med sin forlovede Thomas Munkelien i Oslo. Line var en av verdens beste utøvere av snowboardcross. Hun ble verdensmester i 2002.

Line Østvold, som studerte idrettsadministrasjon ved Norges idrettshøgskole i Oslo, la egentlig opp i 2002, etter at hun brakk kragebenet i en konkurranse. Men hun bestemte seg for å gjøre «comeback» da snowboardcross ble OL-gren.

Hun døde av hodeskadene hun pådro seg under en treningsulykke i Chile. Wikipedia
32 år siden

1991: Ismannen Ötzi blir oppdaget i Ötztal i de Østerrikske alper

Ötzi, også omtalt som blant annet ismannen eller – spøkefullt-kvasivitenskapelig – som Homo tyrolensis, er kallenavnet til de over 5000 år gamle mumifiserte levningene etter et menneske som ble funnet i mer enn 3200 meters høyde på en isbre ved den italiensk–østerrikske grensen. Navnet kommer av at levningene ble funnet i Ötztal-Alpene i Tirol. Mumien er usedvanlig godt bevart og regnes som Europas eldste.

Ötzi levde i kobberalderen (som delvis betraktes som en del av yngre steinalder). Mumien har ved hjelp av karbondatering blitt datert til å være ca. 5200 år gammel: Dødsåret lå med stor sikkerhet mellom 3350 og 3110 f.kr.

Mumiens usedvanlig gode bevaringstilstand forklares med at liket må ha snødd igjen kort tid etter at Ötzi døde. Dekket av snø, men utsatt for langvarig god lufting og veldig lav luftfuktighet, ble kroppen nærmest frysetørket. En påfølgende nedkjøling av klimaet medførte at kroppen ikke tinte frem om sommeren, slik at den til slutt ble omsluttet helt av is. I én eller flere kortere perioder har isen vært tint, men kroppen lå da nedsenket i smeltevann, ikke i luft. Før oppdagelsen i 1991 kan ikke mumien ha ligget åpent i mer enn noen få dager. Wikipedia
36 år siden

1987: «Landsfaderen» Einar Gerhardsen dør, 90 år gammel

Einar Henry Gerhardsen var en norsk politiker som representerte Arbeiderpartiet. Han var Norges statsminister fra 1945 til 1951, fra 1955 til 1963 og fra 1963 til 1965. I Norge er Gerhardsen kjent under kallenavnet «landsfaderen», og han er omtalt som en av hovedarkitektene bak den norske velferdsstaten som vokste frem etter andre verdenskrig.

Einar Gerhardsen trakk seg formelt ut av politikken i 1969 da han gikk ut av Stortinget, og sa samtidig nei til gjenvalg til sentralstyret. Men han fortsatte å være aktiv og engasjert i samfunnslivet og i partilivet.

Han ble spurt om å være formann for organisasjonen Ja til EF i forkant av folkeavstemningen om norsk EF-medlemskap i 1972, men sa nei til vervet. I stedet ble Reidar Carlsen, som var fiskeriminister under Gerhardsen, leder i organisasjonen. Gerhardsen var EF-tilhenger, men skapte likevel betydelig irritasjon blant de ledende på Ja-siden. Først og fremst vakte utspillet hans på det ekstraordinære landsmøtet i Arbeiderpartiet i april 1972 oppsikt. Etter at det var klart at det ville bli et klart flertall for EF-medlemskap under avstemningen, tok Einar Gerhardsen ordet og sa at dersom Arbeiderpartiet ikke hadde noen EF-motstandere i partiet, burde man ha skaffet seg noen, som et symbol på at både tilhengere og motstandere av EF var velkomne i Arbeiderpartiet. Bakgrunnen var at han fryktet at dersom EF-motstanderne ble presset til full lojalitet til ja-standpunktet, ville det føre til en ny partisplittelse. Gerhardsens posisjon i partiet gjorde at nei-siden i partiet, organisert gjennom AIK, umiddelbart følte seg stuerene. Samtidig har det fra ja-tilhengere vært antydet at Gerhardsens tale bidro til at det ble nei-flertall under folkeavstemningen i september samme år.

Da diskusjonen om hvem som skulle bli partiformann raste foran landsmøtet i 1975, var Gerhardsen blant de første som lanserte løsningen om at Reiulf Steen skulle bli formann, mens Odvar Nordli skulle bli Arbeiderpartiets statsministerkandidat. Dette ble også kompromisset som landsmøtet samlet seg om, for å unngå en opprivende personstrid under formannsvalget.

I 1981 var det ny formannsstrid i Ap, og denne gangen spilte Gerhardsen den avgjørende rollen i formannsvalget. Fra sykehussengen på Rikshospitalet innkalte Gerhardsen Arbeiderbladets redaktør Per Brunvand til det som senere er omtalt som norgeshistoriens mest kjente ikke-publiserte intervju. Gerhardsen ga uttrykk for at han mente at daværende statsminister Gro Harlem Brundtland også burde overta som formann i partiet etter Reiulf Steen som ønsket gjenvalg. Da Brunvand viste intervjuet til Steen kort tid før landsmøtet på Hamar, skjønte Steen at han ikke ville overleve et formannsvalg med Gerhardsen mot seg og trakk seg som formannskandidat.

Gerhardsen mottok i 1970 St. Hallvard-medaljen og i 1972 Borgerdådsmedaljen i gull. Han takket nei til andre utmerkelser, deriblant St. Olavs Orden. Som pensjonist gav han ut sine politiske memoarer i fem bind. Han var dessuten en ettertraktet foredragsholder. Wikipedia

Fødsler

37 år
Ronny Brede Aase (Programleder)
1986

Ronny Brede Aase (Norge)

Programleder, journalist

Født:
19. september 1986 (37 år)

Ronny Brede Aase er en norsk journalist og programleder i radio og TV.

Han startet i NRK Sogn og Fjordane sommeren 2007 og gikk samme høst over til NRK P3. Han er mest kjent som programleder i P3morgen, der han startet i 2009 sammen med Live Nelvik. I 2013 sluttet Nelvik, og per 2019 leder Brede Aase prgrammet sammen med Silje Nordnes og Markus Neby.

Ronny Brede Aase er også kjent som "The Voice of Norway".

I 2009 ble han tildelt Kulturdepartementet sin nynorskpris for journalistar.

Brede Aase fikk sammen med Nelvik i 2011 prisen «Årets radionavn» og «Årets programledere» under Radiodager 2011. Under Radiodager 2014 vant han prisene «Årets morgenflate» og «Årets radioøyeblikk» som programleder i P3morgen. I tillegg vant Aase og Nordnes «Årets programleder/programlederteam». I 2015 vant P3morgen «Årets morgenflate» og «Årets programleder/programlederteam».

I 2014 var Brede Aase, sammen med kollega Silje Nordnes, programleder for VG-lista topp 20 på Rådhusplassen. I 2015 og 2016 var intervjuet de artistene bak scenen i pausene.

Brede Aase har også vært programleder for P3aksjonen på NRK P3 i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018, sammen med henholdsvis Aishath Afeef, Ken Wasenius-Nilsen, SIlje Nordnes, Live Nelvik, Mathias Nylenna, Niklas Baarli, Vida Lill Gausemel Berge, Tuva Fellman og Adelina Ibishi. Wikipedia

48 år
Anna Bache-Wiig (Skuespiller)
1975

Anna Bache-Wiig (Norge)

Skuespiller, forfatter

Født:
19. september 1975 (48 år)

Anna Bache-Wiig er en norsk forfatter og skuespiller.

Anna Bache-Wiig er datter av Harald Bache-Wiig, professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og Sylvi Penne, professor i norsk ved Høgskolen i Oslo. Anna Bache-Wiig vokste opp i Bærum og var i flere år medlem av Bærum Barneteater.

Bache-Wiig debuterte som skuespiller i NRKs ungdomsserie Borgen skole i 1988. Siden den gang har hun gått på Romerike Folkehøgskole og Statens Teaterhøgskole. Etter endt utdanning har hun medvirket i blant annet NRKs dramaserie Lekestue fra 2002 og TVNorge-serien NAV (2012), samt filmene Buddy (2003) og Naboer (2005). Hun har også vært tilknyttet Trøndelag Teater hvor hun blant annet spilte tittelrollen som Hedda Gabler i 2006, og mottok en Hedda-nominasjon for tolkningen, og Den Nationale Scene. I 2014 og 2016 spilte hun rollen som Inger Marie Steffensen i NRK TV-serien Mammon (del 1 og 2); som henholdsvis journalist og politisk rådgiver.

I 2003 debuterte Bache-Wiig som forfatter med romanen Det aller fineste, der hun gir et innblikk i tilværelsen som tenåring på slutten av 1980-tallet. Romanen fikk gode anmeldelser og ble også tatt godt imot av publikum. I 2005 ga hun ut sin andre roman, Sommernattsdrømmen, og i 2009 kom hun ut med romanen Lasses hus. Våren 2010 ga Anna Bache-Wiig ut sin første billedbok Don Fridtjof. Boken kom ut på Cappelen Damm og er illustrert av Lisa Aisato. Wikipedia

49 år
Victoria Silvstedt (Modell)
1974

Victoria Silvstedt (Sverige)

Modell, sanger, skuespiller, prominense, skjønnhetskonkurransedeltager

Født:
19. september 1974 (49 år)

Victoria Silvstedt er en svensk fotomodell, skuespillerinne, sangerinne og TV-presentatør. Wikipedia

49 år
Jimmy Fallon (Komiker)
1974

Jimmy Fallon (USA)

Komiker, skuespiller

Født:
19. september 1974 (49 år)

James Thomas «Jimmy» Fallon jr. er en amerikansk skuespiller, komiker, musiker, imitator og talkshow-vert.

Fallon er best kjent for sitt arbeid i Saturday Night Live. Han tok over Late Night etter Conan O'Brien som tok steget opp til The Tonight Show. Late Night with Jimmy Fallon hadde premiere 2. mars 2009 med Robert De Niro, Justin Timberlake og Van Morrison som gjester. The Roots er Fallons husband. I juni 2003 fikk han prøve seg som gjesteprogramleder i 1 episode av Late Show with David Letterman. Den 17. februar 2014 tok Jimmy Fallon over The Tonight Show.

Fallon sammen med sin søster Gloria Fallon skrevet boka I Hate This Place: The Pessimist's Guide To Life. Wikipedia

51 år
Kristoffer Joner (Skuespiller)
1972

Kristoffer Joner (Norge)

Skuespiller, forretningsdrivende, kjøpmann

Født:
19. september 1972 (51 år)

Kristoffer Joner er en norsk skuespiller og politiker (Ap).

Joner var med i Rogaland Teaters barneteater fra han var 14 til han var i begynnelsen av 20-årene. Han søkte tre ganger om opptak på Statens Teaterhøgskole; alle tre gangene fikk han avslag.

I 1996 fikk han rollen som Ståle Pettersen i NRK-serien Offshore, en rolle han hadde helt til serien ble avsluttet i 2000. Samme år fikk han sin første filmrolle i Pål Jackmans film Detektor, der han spilte satanist. Han deltok i lavbudsjettfilmen Mongoland, en film som i utgangspunktet hadde et budsjett på 200 000 kroner, noe som betydde at ingen av skuespillerne hadde noen garantert betaling. For sin rolle i Mongoland fikk han god kritikk. I 2005 ble han tildelt Amandaprisen som beste mannlige skuespiller for sin innsats i filmen Naboer.

Joner er sønn av skuespiller Annerut Joner (1949–) og billedkunstner Ole Karlsen (1939–86). Videre er han fetter av skuespiller Knut Joner og danser/artist Alexandra Joner. Sammen med sine onkler, skuespilleren Johannes Joner og komponist/musiker Sverre Indris Joner, danner Kristoffer teatertruppen Joner & Joner & Joner.

Joner deltar i lokalpolitikk for Arbeiderpartiet. I november 2016 åpnet han profil på Facebook der han la ut ut et kritisk innlegg om Sylvi Listhaugs innvandringspolitikk, samtidig som han oppfordret leserne til å gi penger til NOAS. Dagen etter ble det kjent at innlegget var en skjult kampanje fra NOAS, iscenesatt av reklamebyrået Anorak. Kampanjen var meget vellykket og bidro til over tre millioner til NOAS i løpet av noen timer. Flere gav i ettertid uttrykk for at de følte seg lurt og at de trodde det var Joner selv som hadde forfattet innlegget i ren frustrasjon over Listhaugs innvandringspolitikk. Wikipedia

59 år
Bjarne Brøndbo (Musiker)
1964

Bjarne Brøndbo (Norge)

Musiker, sanger, skuespiller

Født:
19. september 1964 (59 år)

Bjarne Arnstein Brøndbo er en norsk musiker og vokalist i den norske rockegruppa D.D.E., og bror til bandets trommeslager Eskil Brøndbo.

Brøndbo har tidligere spilt i bandene Humanic (1978–1984) og After Dark (1984–1991) som var forløperen til D.D.E.. Han ble vokalist i D.D.E. fra starten av i 1992 og spiller også trekkspill i bandet. Han har også drevet med flere soloprosjekter, og har gitt ut en soloplate med navnet Salmer på ville veier. I 2005 turnerte han og bandet sammen med Carola Häggkvist. Høsten 2015 og våren 2017 var Brøndbo dommer i Norske Talenter på TV 2, sammen med Linn Skåber, Suleman Malik og Mia Gundersen. Brøndbo utpekte seg som en svært engasjert og emosjonell dommer, som ofte lot tårene renne ved minneverdige opptredener. Sommeren 2018 var han medprogramleder i God sommer Norge på TV 2. Wikipedia

60 år
David Seaman (Målvakt)
1963

David Seaman (Storbritannia)

Målvakt, fotballkeeper, fotballspiller

Født:
19. september 1963 (60 år)

David Andrew Seaman er en tidligere engelsk fotballspiller, som i løpet av karrieren var målvakt i flere klubber. Den mest kjente klubben er Arsenal, den siste var Manchester City. Han pensjonerte fra fotballen 13. januar 2004, på grunn av en skulderskade. Han ble utnevnt til medlem av Order of the British Empire i 1997 for tjenester til sporten.

Toppen av hans karriere var i løpet av hans periode som Arsenals og Englands målvakt. I løpet av tiden i Arsenal vant han mange medaljer samt tre ligamesterskap (1991, 1998, 2002), fire FA-cuper (1993, 1998, 2002, 2003), ligacupen i 1993 og europacupen i 1994. I løpet av denne tiden spilte han også i VM 1998 og 2002 samt EM 1996 og 2000. Han er den målvakten som har spilt nest flest kamper for Englands landslag. Med sine 75 kamper har han bare Peter Shilton foran seg på listen. Wikipedia

65 år
Lita Ford (Musiker)
1958

Lita Ford (USA)

Musiker

Født:
19. september 1958 (65 år)

Lita Rossana Ford er en amerikansk hardrock-gitarist og sanger.

Familien flyttet til USA da hun var 4 år. Som elleveåring begynte hun å spille gitar. Hun ble medlem av bandet The Runaways med blant andre Joan Jett da hun var 16 år, og etter at gruppen ble oppløst i 1979 satset hun videre med en solokarriere. Hennes debutalbum Out for Blood (1983) solgte ikke spesielt bra. Hennes neste album Dancin' on the Edge (1984) inneholdt singlene Fire in my Heart som kom på Topp 10 i flere land, og Gotta Let Go som ble en hit med førsteplass på «Mainstream Rock Chart» i USA.

Hun turnerte i flere år før hun kom med oppfølgeren Lita (1988) som ga henne fire kommersielle hits; «Kiss Me Deadly», «Back to the Cave», «Close My Eyes Forever», og «Falling In and Out of Love» (skrevet sammen med Nikki Sixx fra Mötley Crüe). Balladen «Close My Eyes Forever», er en duett med Ozzy Osbourne. Den nådde 8 plass på Billboard Hot 100, og solgte til platinaplate i USA og gullplate i UK.

Neste album var Stiletto som inneholdt singlene Hungry and Lisa, sistnevnte dedikert til hennes mor. Albumet ble ikke like stor suksess som de to forrige. Hennes videre album solgte dårligere og dårligere, og hennes siste studioalbum er Black fra 1994.

Lita Ford regnes som en av de beste kvinnelige hardrock-gitarister. Wikipedia

75 år
Jeremy Irons (Skuespiller)
1948

Jeremy Irons (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jeremy John Irons

Født:
19. september 1948 (75 år)

Jeremy John Irons er en britisk skuespiller.

Etter å ha studert ved Bristol Old Vic Theatre School, begynte Irons sin skuespillerkarriere på teater i 1969. Han har siden spilt i mange teaterproduksjoner som er satt opp i London, inkludert Vintereventyret, Macbeth, Stor ståhei for ingenting, Troll kan temmes og Godspell. I 1984 debuterte Irons på Broadway i Tom Stoppards Det helt store, og ble belønnet med en Tony Award for rolletolkningen sin.

Irons' første store filmrolle var i det romantiske dramaet Den franske løytnantens kvinne i 1981, som han fikk en BAFTA-nominasjon for. Han spilte deretter i filmer som Moonlighting - svart arbeid (1982), Utroskap (1983) og The Mission (1986). Irons fikk gode kritikker for dobbeltrollen som et enegget tvillingpar som er gynekologer i David Cronenbergs psykologiske thriller Tvillingskjebner (1988). I 1990 spilte Irons rollen som Claus von Bülow, som var anklaget for mord, i filmen Von Bülow-mysteriet. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin.

Irons har også spilt i filmer som Steven Soderberghs mysterythriller Kafka (1991), periodedramaet Åndenes hus (1993), det romantiske dramaet M. Butterfly (1993), Disneys animasjonsfilm Løvenes konge (1994), der han hadde stemmen til Scar, actionfilmen Die Hard i New York (1995), dramafilmen Lolita (1997), eventyrfilmen Mannen med jernmasken (1998), det romantiske dramaet Kjøpmannen i Venedig (2004), dramafilmen Being Julia (2004), den historiske dramafilmen Kingdom of Heaven (2005), fantasyfilmen Eragon (2006), westernfilmen Appaloosa (2008) og indiedramaet Margin Call (2011).

Irons har også vært aktiv innen TV. Han fikk sitt gjennombrudd da han spilte i ITV-serien Gjensyn med Brideshead (1981), som han fikk sin første Golden Globe-nominasjon for. I 2005 spilte han mot Helen Mirren i den historiske miniserien Elizabeth I. Irons vant både Golden Globe og Emmy for beste mannlige birolle. Fra 2011 til 2013 spilte han hovedrollen som pave Alexander VI i Showtimes historiske dramaserie The Borgias. Wikipedia

57 år
Christl Haas (Alpinist)
1943 - 2001

Christl Haas (Østerrike)

Alpinist

Født:
19. september 1943 (80 år siden)

Døde:
8. juli 2001 (57 år) (23 år siden)

Christl Haas var en østerriksk alpinist.

Under VM 1962 i Chamonix vant hun gull i utfor, og to år senere gikk hun til topps i samme disiplin under OL i Innsbruck. Hun tok ytterligere en utformedalje under OL 1968 i Grenoble, denne gangen ble det bronse.

Hun ble østerriksk mester åtte ganger: 3 ganger i utfor, 1 i slalåm, 1 i storslalåm og 3 i kombinasjonen.

Christl Haas omkom i en badeulykke i Middelhavet, bare 57 år gammel. Wikipedia

84 år
Babben Enger Damon (Langrennsløper)
1939

Babben Enger Damon (Norge)

Langrennsløper, orienteringsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Barbra Mette Stockfleth Enger Damon

Født:
19. september 1939 (84 år)

Barbra Mette «Babben» Stockfleth Enger Damon er en norsk tidligere langrennsløper som konkurrerte i 1960-årene. Hun deltok i OL 1964 der hun ble nummer 18 på 5 km og nummer 31 på 10 km. I 1968 gikk hun på det norske laget som vant gull på 3 x 5 km stafett under OL i Grenoble. Lagvenninnene var Inger Aufles og Berit Mørdre. Individuelt ble hun nummer 8 på 10 km og nummer 21 på 5 km. Hun gikk på Romerikslagets lag som ble norske mestre på 3x5 km stafett i årene 1966, 1967 og 1968.

Hun drev også med orientering og seiling. Hun er i dag gift med den amerikanske skiløperen Larry Damon. Wikipedia

73 år
Ole Kopreitan (Sosial aktivist)
1937 - 2011

Ole Kopreitan (Norge)

Sosial aktivist, lærer

Født:
19. september 1937 (86 år siden)

Døde:
23. januar 2011 (73 år) (13 år siden)

Ole Andreas Kopreitan var en norsk freds- og miljøaktivist og daglig leder for Nei til atomvåpen.

Ole Kopreitan vokste opp på Hitra og var utdannet lærer fra Sagene lærerskole.

I 1950-årene var Kopreitan en partiløs politiker på venstresida. Som formann i Komiteen mot vesttysk militarisme sperret han veien for bilkortesjen med den vesttyske forsvarsministeren Franz Josef Strauß under dennes norgesbesøk i 1961. Samme år ble Koppeitan medlem av det nystartede Sosialistisk folkeparti. Han ledet Sosialistisk ungdomsfylking (SUF) mellom 1963 og 1965. Fra 1967 var han partisekretær i Sosialistisk folkeparti frem til partiet falt fra hverandre etter stortingsvalget i 1969. SF regnes som forgjengeren til SV. Kopreitan hadde også en sentral rolle i Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet frem mot EF-avstemningen i september 1972.

Fra 1981 var Kopreitan daglig leder for organisasjonen Nei til atomvåpen (NTA). Fra en tralle (til november 2006 en ombygd barnevogn) på Karl Johans gate i Oslo drev Kopreitan informasjonsarbeid for NTA og solgte plakater og jakkemerker til støtte for en rekke politiske saker og humanitære formål.

Han kaltes «Ole Kopp» blant venner. Han mottok Zola-prisen i 2002. Wikipedia

75 år
David Hess (Skuespiller)
1936 - 2011

David Hess (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, musiker, låtskriver, fjernsynsskuespiller, filmmusikkomponist, filmskuespiller, sanger

Født:
19. september 1936 (87 år siden)

Døde:
7. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

David Hess var en amerikansk skuespiller og låtskriver.

Hess begynte sin profesjonelle karriere som låtskriver for Shalimar Music, i 1957, under pseudonymet David Hill. I 1969 ble Hess utnevnt til sjef for A & R som var en del av Mercury Records i New York. Der ble han koblet opp med den klassiske komponisten John Corigliano, og sammen skrev duoen den Grammy-vinnende rockesangen The Naked Carmen, som ble en stor hit under Berlin Ballet Week i 1970. På 1970-tallet hadde han ledende roller i de svært så omstridte filmene The Last House on the Left og The House on the Edge of the Park. I 1980 regisserte Hess sin første amerikanske film for Media Home Entertainment. Hess var bosatt like utenfor San Francisco, sammen med sin kone, som han hadde tre barn sammen med. Hess lagde flere låter for skrekkfilmen Cabin Fever i 2003, regissert av Eli Roth. Wikipedia

32 år
Brian Epstein (Manager for The Beatles)
1934 - 1967

Brian Epstein (Storbritannia)

Manager for The Beatles, Forretningsdrivende, intendant, talentagent, produsent, gründer, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Epstein

Født:
19. september 1934 (89 år siden)

Døde:
27. august 1967 (32 år) (56 år siden)

Brian Samuel Epstein var en britisk forretningsmann som er best kjent for å ha vært The Beatles’ manager. Hans rolle i innledningen av deres suksess i var helt avgjørende. Epsteins dyktighet i organisering og promotering av gruppens enorme talent, løftet dem fra lokal popularitet i Liverpool til en verdensberømmelse uten noe tidligere sidestykke.

Epstein overtok som manager for The Beatles på et tidspunkt hvor de hadde slitt uten suksess i flere år. De var bare én av rundt 300 tilsvarende grupper i Liverpool på denne tiden. Selv om Epstein ikke hadde tilsvarende erfaring fra før, demonstrerte han betydelige egenskaper i å fremme gruppa og oppmerksomheten rundt den. Etter Epsteins tidlige død (som skyldtes overdosering av farlige sovetabletter) i 1967, begynte The Beatles som enhet å sprekke opp i sammenføyningene. Wikipedia

95 år
Bjørn Sand (Skuespiller)
1928

Bjørn Sand (Norge)

Skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørn Hjalmar Sand

Født:
19. september 1928 (95 år)

Bjørn Hjalmar Sand er en norsk revyforfatter, filmforfatter og skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som Stutum, som var fast innringer i Totto Osvolds programmer på NRK radio fra 1972 til 1994. Sketsjene ble gitt ut på albumet Stutum Speaking, som vant Spellemannprisen 1973 i åpen klasse. Wikipedia

94 år
Masatoshi Koshiba (Astrofysiker)
1926 - 2020

Masatoshi Koshiba (Japan)

Astrofysiker, professor

Født:
19. september 1926 (97 år siden)

Døde:
12. november 2020 (94 år) (3 år siden)

Masatoshi Koshiba var en japansk astrofysiker. Koshiba mottok Nobelprisen i fysikk i 2002 «for banebrytende innsats innen astrofysikken, spesielt for påvisningen av kosmiske nøytrinoer». Han delte halvparten av prispengene med amerikaneren Raymond Davis jr., mens den andre halvparten ble tildelt amerikaneren Riccardo Giacconi for banebrytende bidrag til astrofysikken, som har ledet til oppdagelsen av kosmiske røntgenkilder».

Koshiba ble uteksaminert fra Universitetet i Tokyo i 1951 og fikk en filosofisk doktorgrad i fysikk ved Universitetet i Rochester i New York i 1955. Wikipedia

96 år
Ada Polak (Forfatter)
1914 - 2010

Ada Polak (Norge)

Forfatter, kunsthistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Buch Polak

Født:
19. september 1914 (109 år siden)

Døde:
25. oktober 2010 (96 år) (13 år siden)

Ada Buch Polak var en norsk kunsthistoriker og fagbokforfatter.

Andrea Buch vokste opp i et borgerhjem, og tok examen artium i 1933. Hun var oldebarn av Camilla Collett, søster av Camilla Wulfsberg og Ellisiv Steen, og derved også svigerinne av Sverre Steen.

Hun ble magister i kunsthistorie i 1940 ved Universitetet i Oslo. Avhandlingen Norsk glass 1739-1753 sprang ut fra hennes arbeid med en utstilling på Kunstindustrimuseet i 1939.

Hun var konservator ved Vestlandske kunstindustrimuseum fra 1942 til 1948, da hun giftet seg i London med advokat Alfred L. Polak og bosatte seg i England.

Fra 1948 virket hun som frilans i samarbeid med norske kunsthistoriske fagmiljø, og ble et viktig kontaktledd mellom norske og britiske museer. I 1953 tok hun doktorgraden på avhandlingen Gammelt norsk glass, basert på grundige arkivstudier av norsk glasshistorie i den førindustrielle epoke.

Senere har hun utgitt flere bøker om glass, sølv, antikviteter og bedriftshistorie. Hun redigerte også en spørrespalte om antikviteter i ukebladet Kvinner og klær 1964-95, og bidro dessuten til bd 3 og 4 av Norges kunsthistorie (1981–82).

Ada Polaks faglitterære forfatterskap var både preget av hennes evne til å popularisere sine emner og vitenskapelig nybrottsarbeid. For dette mottok hun i 1980 NAVFs pris for populærevitenskapelig forskning. I 1981 ble hun statsstipendiat, og samme år utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Wikipedia

80 år
Gunnar Knudsen (Politiker)
1848 - 1928

Gunnar Knudsen (Norge)

Politiker, statsminister, skipsreder, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Aanon Gunerius Knudsen

Født:
19. september 1848 (175 år siden)

Døde:
1. desember 1928 (80 år) (95 år siden)

Aanon Gunerius Knudsen var en norsk politiker, skipsreder, ingeniør og industribygger. Han er kanskje mest kjent som Norges statsminister i to perioder. Wikipedia

37 år
Henrik III av Frankrike (Konge av Frankrike)
1551 - 1589

Henrik III av Frankrike (Litauen)

Konge av Frankrike, konge av Polen

Fullt navn / Fødenavn:
Henryk Walezjusz

Født:
19. september 1551 (473 år siden)

Døde:
2. august 1589 (37 år) (435 år siden)

Henrik III var storfyrste av Litauen og konge av Polen (1573–1574) og deretter konge av Frankrike (1574–1589).

Med Henrik utdøde familien Valois. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Petter Vennerød (Filmregissør)
1948 - 2021

Petter Vennerød (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, produsent

Født:
25. september 1948 (75 år siden)

Døde:
19. september 2021 (73 år) (2 år siden)

Petter Vennerød var en norsk filmregissør og produsent.

Vennerød er mest kjent for samarbeidet med Svend Wam og filmene de skapte innenfor sitt selskap Mefistofilm fra 1975 til 1995. Vennerød var både manusforfatter, regissør og produsent og hadde biroller i en rekke av sine egne filmer og spilte også hovedrollen i Hvem har bestemt..!?. Han var også kinodirektør for Asker kino.

Han ble tildelt Amandakomiteens ærespris under Amandaprisen 2019 for sitt bidrag «til å bryte grenser i norsk film, og at han sammen med sin faste regissørmaker, avdøde Svend Wam, er blitt et begrep i norsk film».

Han var sønn av filmregissøren Øyvind Vennerød, og bror til økonomen Christian Vennerød. Wikipedia

91 år
Willy Breinholst (Forfatter)
1918 - 2009

Willy Breinholst (Danmark)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
27. juni 1918 (106 år siden)

Døde:
19. september 2009 (91 år) (14 år siden)

Willy Breinholst var en dansk forfatter, virksom blant annet i filmbransjen som manusforfatter og oversetter. Wikipedia

72 år
Skeeter Davis (Sanger)
1931 - 2004

Skeeter Davis (USA)

Sanger, skribent, barnebokforfatter

Født:
30. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
19. september 2004 (72 år) (19 år siden)

Skeeter Davis var en amerikansk countrysanger. Hun er nok mest kjent for balladen «The End of the World» (skrevet av Sylvia Dee og Arthur Kent) fra 1963. Denne låten andreplass som beste plassering på Billboard-listen. Samme år hadde hun ytterligere en topplassering med syvendeplassen til «I Can't Stay Mad at You» (skrevet av Gerry Goffin og Carole King). Wikipedia

25 år
Line Østvold (Snøbrettkjører)
1978 - 2004

Line Østvold (Norge)

Snøbrettkjører

Født:
7. november 1978 (45 år siden)

Døde:
19. september 2004 (25 år) (Fallulykke på snowboard) (19 år siden)

Line Lunde Østvold var en norsk snøbrettstjerne. Hun var datter av Nina Lunde Østvold og Dag Bjørn Østvold.

Hun var fra Haugsbygd på Ringerike, like utenfor Hønefoss. Hun bodde sammen med sin forlovede Thomas Munkelien i Oslo. Line var en av verdens beste utøvere av snowboardcross. Hun ble verdensmester i 2002.

Line Østvold, som studerte idrettsadministrasjon ved Norges idrettshøgskole i Oslo, la egentlig opp i 2002, etter at hun brakk kragebenet i en konkurranse. Men hun bestemte seg for å gjøre «comeback» da snowboardcross ble OL-gren.

Hun døde av hodeskadene hun pådro seg under en treningsulykke i Chile, etter et fall. Wikipedia

90 år
Einar Gerhardsen (Politiker)
1897 - 1987

Einar Gerhardsen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Einar Henry Gerhardsen

Født:
10. mai 1897 (127 år siden)

Døde:
19. september 1987 (90 år) (36 år siden)

Einar Henry Gerhardsen var en norsk politiker som representerte Arbeiderpartiet. Han var Norges statsminister fra 1945 til 1951, fra 1955 til 1963 og fra 1963 til 1965. I Norge er Gerhardsen kjent under kallenavnet «landsfaderen», og han er omtalt som en av hovedarkitektene bak den norske velferdsstaten som vokste frem etter andre verdenskrig. Wikipedia

67 år
Brynjulf Bergslien (Billedhugger)
1830 - 1898

Brynjulf Bergslien (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Brynjulf Larsen Bergslien

Født:
12. november 1830 (193 år siden)

Døde:
19. september 1898 (67 år) (125 år siden)

Brynjulf Larsen Bergslien var en norsk billedhugger og bror av maleren Knud Bergslien. Brynjulf Bergslien er mest kjent for rytterstatuen av Karl Johan på Slottsplassen i Oslo, men har flere andre kjente statuer rundt i hovedstaden, blant annet av Henrik Wergeland i Studenterlunden, Johannes Brun på Bankplassen og Peter Chr. Asbjørnsen på St. Hanshaugen.

Blant Bergsliens elever var billedhuggerne Wilhelm Robert Rasmussen (1879–1965) og Gustav Vigeland (1869–1943).

Han er gravlagt på den nordre del i Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Han fikk i 1901 oppkalt en gate i Homansbyen etter seg, Bergsliens gate. Wikipedia

<<
19. September
>>