Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. September

Om dagen

16. September er dag 260 i 2024, og er i uke 38. Det er 106 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen dør i sitt hjem i Rio de Janeiro, 82 år gammel

Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.

Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia
46 år siden

1977: Glamrockens far Marc Bolan dør i bilulykke, 29 år gammel

Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere. Wikipedia
139 år siden

1884: Verdens første anvendbare transformator forlater Ganz-fabrikken

Høsten 1884 ble de tre ingeniørene Károly Zipernowsky, Ottó Titusz Bláthy og Miksa Déri (kjent som ZBD-gruppen) tilknyttet fabrikken Ganz. Gruppen hadde funnet ut at transformatorer med åpen jernkjerne var upraktisk og at disse ikke var i stand til å regulere spenning på en pålitelig måte. I 1885 sendte de inn en felles patentsøknad for nye transformatorer (senere kalt ZBD-transformatorer). Her ble to konstruksjoner beskrevet med lukkede magnetiske kretser hvor kobberviklingene enten var viklet rundt en ringkjerne av jerntråd, eller en ringformet kobbervikling omviklet med jerntråd for å danne jernveien.

I løpet av høsten 1884 hadde fabrikken Ganz levert verdens fem første høyeffektive vekselstrømstransformatorer, den første av disse enhetene forlot fabrikken den 16. september 1884. Denne første enheten hadde følgende spesifikasjoner: 1400 VA, 40 Hz, 120/72 V, 11,6/19,4 A, enfase og mantelkjerne. I begge utførelser ble den magnetiske fluksen holdt nesten fullstendig innenfor jernkjernen, uten tilsiktet bane gjennom luft. De nye transformatorene var over tre ganger mer effektive enn de tidligere konstruksjoner med åpne kjerner som Gaulard og Gibbs hadde konstruert. Wikipedia

Fødsler

35 år
Teddy Geiger (Musiker)
1988

Teddy Geiger (USA)

Musiker, skuespiller

Født:
16. september 1988 (35 år)

John Theodore «Teddy» Geiger II er en amerikansk artist og skuespiller. Hun spiller gitar, bass, trommer, piano og trombone.

Juli i 2006 var Teddy Geiger på forsiden på Seventeen Magazine. Hun ble den første mannen på coveret av bladet på 5 år.

I 2017 kom Teddy ut som transkjønnet, og i 2018 forlovet hun seg med Emily Hampshire. Wikipedia

38 år
Johan Remen Evensen (Skihopper)
1985

Johan Remen Evensen (Norge)

Skihopper

Født:
16. september 1985 (38 år)

Johan Remen Evensen er en norsk tidligere skihopper som representerte Molde og Omegn Idrettsforening. Den 11. februar 2011 satte han verdensrekord i skiflyging i Vikersundbakken to ganger, først med et svev på 243 meter i prøveomgangen, og deretter med 246,5 meter i kvalifiseringen. Dagen etter vant han Vikersundrennet, og sin første verdenscupseier, delt med østerrikeren Gregor Schlierenzauer. Fra 2014 er han ekspertkommentator i NRK. Wikipedia

39 år
Katie Melua (Musiker)
1984

Katie Melua (Storbritannia)

Musiker, Sanger, komponist, jazzmusiker, gitarist, pianist, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Ketevan Melua

Født:
16. september 1984 (39 år)

Ketevan «Katie» Melua er en britisk sanger og musiker. Siden hun var 9 år har hun bodd i Nord-Irland og etter hun ble 13 år i England.

Hennes første album, Call Off the Search, ble lansert i november 2003 og hennes andre album, Piece by Piece, ble lansert i september 2005. Begge ble svært godt mottatt. Hennes tredje album, "Pictures" utkom 1. oktober 2007. Melua har siden 2012 vært gift med tidligere motorsyklist[klargjør] James Toseland.

Hun ble britisk statsborger i 2005. Tidligere var hun sovjetisk/georgisk statsborger. Wikipedia

42 år
Alexis Bledel (Skuespiller)
1981

Alexis Bledel (USA)

Skuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kimberly Alexis Bledel

Født:
16. september 1981 (42 år)

Kimberly Alexis Bledel er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kanskje mest kjent for sin rolle i TV-serien Gilmore Girls, samt for filmene Tuck Everlasting, Sin City og The Sisterhood of the Traveling Pants og Remember Sunday. Wikipedia

51 år
Vebjørn Rodal (Friidrettsutøver)
1972

Vebjørn Rodal (Norge)

Friidrettsutøver, samfunnsøkonom, mellomdistanseløper, kommentator

Født:
16. september 1972 (51 år)

Vebjørn Rodal er en norsk tidligere mellomdistanseløper, og olympisk mester. Han var medlem av Oppdal FIK.

14. desember 2016 gikk han inn i trenerteamet i den norske fotballklubben Rosenborg Ballklub. Rodal skal jobbe med hurtighet, akselerasjon og respons hos spillerne. Han er engasjert frem til sommeren med en intensjon om å forlenge samarbeidet ut 2017.

Rodal er en av Norges fremste friidrettsutøvere gjennom alle tider. Han vant OL-gull på 800 meter i 1996. Vinnertiden var 1.42,58 var norsk rekord på distansen. Dette var også olympisk rekord på distansen frem til David Rudisha fra Kenya løp inn til ny verdensrekord og olympisk rekord 9. august 2012 under Sommer-OL i London med tiden 1.40,91.

Rodal ble tildelt Olavstatuetten i 1995. I 1996 fikk han Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje, Fearnleys olympiske ærespris og Sportsjournalistenes statuett som «årets idrettsnavn» i Norge.

Rodal, 1994

Han tok bronse på 800 meter i VM 1995, og sølv på samme distanse i EM 1994. Rodal er norsk mester åtte ganger, seks ganger på 800 meter og to ganger på 1500 meter. I 1992 ble han tildelt kongepokalen.

Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 2000 i Sydney, hvor han også deltok. Der kom han på sjuendeplass i sin semifinale på 800 meter, og nådde ikke finalen.

Han la opp høsten 2000 grunnet fysisk slitasje og manglende motivasjon. Han uttalte også at han hadde nådd et metningspunkt og at det dårlige resultatet under OL i Sydney var en medvirkende årsak.

Rodal er gift, far til tre, blant annet tvillinger og bosatt i Trondheim. Han er utdannet diplomøkonom fra Trondheim Økonomiske Høgskole og ansatt i Telenor. Wikipedia

54 år
Espen Graff (Journalist)
1969

Espen Graff (Norge)

Journalist

Født:
16. september 1969 (54 år)

Espen Graff er en norsk journalist, mest kjent for årene i NRK TV-Sporten.

Han er oppvokst på Kongsberg i Buskerud, og utdannet journalist ved Høgskulen i Volda. Han var mangeårig freelancemedarbeider i ulike aviser og radiostasjoner, blant annet Radio Lågen på Kongsberg. Han var vaktsjef i NRK Radiosporten fra 1993–1995. Fra 1995 til juni 2012 var han programleder på NRK TV-Sporten.

I 2012 ble Graff kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Wikipedia

55 år
Marc Anthony (Skuespiller)
1968

Marc Anthony (USA)

Skuespiller, sanger, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Marco Antonio Muñiz

Født:
16. september 1968 (55 år)

Marc Anthony er en puertoricansk-amerikansk sanger, musiker og skuespiller, som er spesielt populær i Latin-Amerika for sin salsamusikk. Han har tidligere vært gift med Miss Universe-vinner Dayanara Torres (2000 – 2004) og Jennifer Lopez. Wikipedia

40 år
Magne Havnaa (Bokser)
1963 - 2004

Magne Havnaa (Norge)

Bokser

Født:
16. september 1963 (60 år siden)

Døde:
29. mai 2004 (40 år) (19 år siden)

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia

65 år
Jennifer Tilly (Skuespiller)
1958

Jennifer Tilly (USA)

Skuespiller, pokerspiller, stemmeskuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jennifer Ellen Chan

Født:
16. september 1958 (65 år)

Jennifer Tilly er en amerikansk skuespiller og pokerspiller. Hun har hatt roller i flere store filmer såvel som i en del små, uavhengige filmer. Hun har en yngre søster, Meg, som også er skuespiller, samt to andre søsken. Wikipedia

67 år
David Copperfield (Illusjonist)
1956

David Copperfield (USA)

Illusjonist

Født:
16. september 1956 (67 år)

David Copperfield er en berømt amerikansk illusjonist. Til hans mest spektakulære nummer regnes da han fikk Frihetsgudinnen i New York til å forsvinne og da han svevde fritt over Grand Canyon. Han har også gått gjennom Den kinesiske mur. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Artistnavnet kommer fra Charles Dickens' roman David Copperfield. Wikipedia

71 år
Mickey Rourke (Skuespiller)
1952

Mickey Rourke (USA)

Skuespiller, bokser, manusforfatter, filmprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Philip Andre Rourke, Jr.

Født:
16. september 1952 (71 år)

Philip Andre «Mickey» Rourke jr. er en amerikansk Golden Globe-belønnet og Oscar-nominert skuespiller, kjent for opptredener i drama- og spenningsfilmer. Han trente til å bli bokser i sine yngre år, og hadde en kort karriere som profesjonell bokser fra 1991 til 1994. Wikipedia

73 år
Nils Bjarne Kvam (Plateprodusent)
1948 - 2022

Nils Bjarne Kvam (Norge)

Plateprodusent, gitarist

Født:
16. september 1948 (75 år siden)

Døde:
25. januar 2022 (73 år) (2 år siden)

Nils Bjarne Kvam var en norsk musiker, gitarist og plateprodusent.

Han var mest kjent som gitarist i Morgans fra 1968 til oppløsningen i 1969 og spilte på deres siste singel Stantia's Song/Lonely fra 1968 og som et av Norges mest anerkjente lydteknikere og plateprodusenter bl.a. teknisk produksjon av Vazelina Bilopphøggers, New Jordal Swingers, Wesensteen, Junipher Greene, Geirr Lystrup, Aunt Mary, Eigil Berg, Freddy Lindquist, Chipahua, Drama, Gartnerlosjen, Bjølsen Valsemølle, Banana Airlines, Howl, Rex Rudi og Bigbang sine plateutgivelser. Wikipedia

64 år
Dag Frøland (Skuespiller)
1945 - 2010

Dag Frøland (Norge)

Skuespiller, teatersjef, forfatter, komiker, sanger

Født:
16. september 1945 (78 år siden)

Døde:
26. januar 2010 (64 år) (14 år siden)

Dag Frøland var en norsk revyartist, forfatter og tidligere teatersjef. Han vokste opp i Aurdal og Oslo. Han var bror av legen og aids-spesialisten Stig Frøland.

Dag Frøland var en av de mest sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976–89. Hans varemerke var spektakulære utstyrsrevyer preget av glamour, kjendisparodier og litterære tekster med referanser både til samtiden og verdenshistorien. Han radiodebuterte syv år gammel og i 1956 debuterte han som plateartist med 78-platen «Cowboytrall»/«Lille Ann-Mari fra Haukeli» (Musica). Han begynte tidlig å skrive, blant annet i Akers Avis, der han ble kulturredaktør som 14-åring, og i Aftenposten. Etter en utmerket artium ved Oslo katedralskole begynte Frøland å studere medisin, men avbrøt studiet for å satse på revy.

Dag Frølands profesjonelle debut som aktør og revyforfatter startet i Sverige med en bejublet parodi på den store svenske revyartisten og visekongen Karl Gerhard på Cabarethallen i Göteborg da han var 16 år gammel. Nummeret ble hentet til Chat Noirs 50-årsjubileum i 1962. I 1964, 19 år gammel, ble han sendt til London av NRK for å intervjue en av verdens største skuespiller og dramatikere sir Noël Coward. Intervjuet ble senere sendt i radio. I 1966, 20 år gammel, oversatte han Gaetano Donizettis opera Elskovsdrikken til norsk for Den norske Opera. I 1967 spilte han inn sin versjon av «Du skal få en dag i mårå» (Melodi: Otto Nielsen, tekst: Alf Prøysen) på singleplate for Columbia. Året etter, i 1968, spilte Stordahl og Engedahl inn Frølands komposisjon «Vi har tro på et varmere klima» på singleplate for Odeon. I 1968 var barneplaten La oss leke Daktari med Dag Frøland en populær gjenganger i Ønskekonserten. I 1969 spilte Anita Hegerland inn Frølands komposisjon «Det er mammas dag i dag» på singlen Nor-Disc NOR 201. Han skrev tekster og melodier til flere kjente plateartister, deriblant en rekke barnesanger til Anita Hegerland og Eivind Løberg.

I 1970-årene laget han et stort antall radioprogrammer og ble landskjent med serien Har du lyst, har du lov (våren og høsten 1973), der han sammen med Tore Ryen lokket alvorsmennesker som Trygve Bratteli og Kåre Willoch ut på glattisen i samspill med kjente skuespillere. Et legendarisk nummer fra denne radioserien var da Elisabeth Granneman sang en omskrevet versjon av Go’gutten til Kåre Willoch og ba om å få sette seg på fanget hans. Programserien representerte noe helt nytt i sin samtid, og gikk inn i radio-og revyhistorien med sine rekordhøye lyttertall, sine virkninger på folks oppfatning av hva politikere kunne tillate seg og den standard den satte for senere underholdningsprogram. Utdrag fra serien ble gitt ut på to plater i 1974. Dag Frøland skrev revytekster for Leif Juster, Jens Book-Jenssen og Einar Schanke på ’60 og ’70-tallet. Han var blant annet medforfatter på Einar Schankes gigantsuksess Kjære lille Norge i 1972. I 1974 spilte han i tillegg i revyen Einar Schankes Gledeshus på Chat Noir.

1976 presenterte han i samarbeid med Oslo Nye Teater sin første egne revy, Kjære Landsmenn, på Chat Noir. Suksessen skyldtes ikke minst Elisabeth Grannemans comeback etter fem års “landflyktighet” på Stord. Sammen med Arve Opsahl medvirket hun i samtlige av Frølands revyer på 70- og 80-tallet. Alle Frølands revyer ble spilt på revyteatret Chat Noir, med unntak av Slottstappet (1984/85) som ble spilt på Chateau Neuf. Dag Frølands ballett var landskjent, og det som begynte med fire dansere i revyen Brød og Sirkus (1979/80) økte til fjorten dansere i Levende Lys (1981/82) og atten dansere i Syvende himmel (1983/84). Til Syvende himmel ble det hentet syv dansere fra Broadway. Dag Frøland spilte selv i sine revyer, og var kanskje den aller største stjernen i revyene Norge i våre hjerter (1985/86) og La Belle Epoque (1987/88). På ’80-tallet var det kamp om å få billetter til høstens Chat Noir-revyer. Høstsesongen var gjerne utsolgt lenge før premieren, og revyene fortsatte å gå for fulle hus til de ble tatt av plakaten 17. mai året etter. Ofte etterfulgt av turné til Trondheim og Bergen. I snitt ble det solgt rundt 135 000 billetter til hver Frølandrevy. En stor del av overskuddet ble puttet inn i neste revyprosjekt, helst mer overdådig enn det forrige. Andre juledag i 1987, bare halvveis i spilleperioden til La Belle Epoque, ble Dag Frøland sykmeldt. Det skulle gå nesten 20 år før han igjen sto på scenen, da som kåsør og historieforteller. De fleste av hans revyer ble tidlig på 1990-tallet gitt ut på VHS, mens DVD’en Dag Frøland Revykongen – høydepunkter fra Chat Noir kom i 2005.

Som revyskaper var Dag Frøland særlig påvirket av internasjonale revy- og teaternavn som Karl Gerhard og Noel Coward, og tekstene snakkesynges ofte i en “kuplett”-form med til dels svært mange vers. Hans trang til fransk- og svenskinspirert intellektualisering var til tider kontroversiell, men han blandet med suksess dette med en bred folkelighet. Som revyskuespiller gjorde han seg særlig bemerket i mange treffsikre parodier, blant annet på Per Aabel, Toralv Maurstad, Kåre Willoch, Liv Ullmann, Åge Aleksandersen, Kjell Magne Bondevik og Harald Heide-Steen. Han spilte forøvrig professor Higgins i My Fair Lady (Chateau Neuf 1986) og hadde hovedrollen i filmen På stigende kurs (1987). Norske kritikere satte ikke særlig stor pris på hans skuespillerprestasjon på film, mens det kjente amerikanske film- og underholdningsmagasinet Vanity Fair ga han strålende kritikker. Frøland sang inn en del revyviser på platene Klovnerier (1979) og Levende lys (1981). På plateetiketten D. F. (Dag Frøland) dokumenterte han sentrale scenekunstnere som Per Aabel, Lillebil Ibsen og Leif Juster på en fin måte. 1990 restaurerte og gjenåpnet han Victoria Teater med Liv Ullmann i Noel Cowards Private Lives, men gav opp teaterprosjektet allerede året etter. I 1990-årene var han i en periode aktiv som skarp petitjournalist i Oslo-pressen, blant annet med spalten Con amore i Aftenposten. Han gav ut platen Fra den vakre til den vise i 1996, avbildet på coveret med blått helskjegg. I flere år holdt han seg unna rampelyset, men dukket opp igjen tidlig på 2000-tallet sterkt engasjert i fattigdomsproblematikken i Norge. Frøland stiftet Leif Justers ærespris. I 2005 sa han nei til Kongens fortjenstmedalje i gull fordi han mente han ikke kunne akseptere et symbol på rangering av mennesker som bidrar til økte forskjeller i et land der det angivelig fins flere hundre tusen fattige. Han nærmet seg forsiktig 2006 de skrå bredder igjen, med soloopptredener i Ullensaker og den gamle hjembyen Fredrikstad.

Dag Frøland døde i sitt hjem 26. januar 2010. Han ble 64 år gammel.

Åndsarven etter Dag Frøland teller rundt 2000 tekster, flere hundre melodier og en rekke lyd- og bildeopptak. En del av dette er bevart for ettertiden i NRKs arkiver, på LP, CD, VHS og DVD. Mye av hans revymateriale ligger også tilgjengelig på YouTube. Wikipedia

73 år
Ronnie Drew (Musiker)
1934 - 2008

Ronnie Drew (Irland)

Musiker, skuespiller, sanger, gitarist, komponist

Født:
16. september 1934 (89 år siden)

Døde:
16. august 2008 (73 år) (15 år siden)

Ronnie Drew var en irsk sanger og folkemusiker. Han er kjent for medvirkning i gruppen The Dubliners.

Drew stiftet The Ronnie Drew Group i 1962, senere kjent som The Dubliners. Luke Kelly, Barney McKenna og Ciaran Bourke medvirket også. Drew var med i gruppen i periodene 1962 til 1974 og 1979 til 1995. Drew opptredde i Norge med gruppen Bergeners på plate, live og på tv i 1978. Med sangen «Sky is the limit», oppnådde Drew 4.-plass på europatoppen med Bergeners og Ivar Medaas (hardingfele). Etter 1995 satset Drew på en solokarriere. Wikipedia

37 år
Jan Johansson (Arkitekt)
1931 - 1968

Jan Johansson (Sverige)

Arkitekt, komponist, pianist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
16. september 1931 (92 år siden)

Døde:
9. november 1968 (37 år) (55 år siden)

Jan Johansson var en svensk jazzpianist, komponist og arrangør. I begynnelsen av 1960-årene markerte han seg som en av Europas mest fremtredende jazzpianister. Han er særlig kjent for sine jazzversjoner av svenske og andre folkemelodier. Wikipedia

80 år
Anne Francis (Skuespiller)
1930 - 2011

Anne Francis (USA)

Skuespiller, modell

Født:
16. september 1930 (93 år siden)

Døde:
2. januar 2011 (80 år) (13 år siden)

Anne Lloyd Francis var en amerikansk skuespillerinne.

Anne Lloyd Francis var det eneste barn til Philip og Edith Francis. Francis begynte med show business i tidlig alder, og hun arbeidet som modell i en alder av fem år for å hjelpe hennes familie under den store depresjonen som hersket i USA og resten av verden på 1930-tallet.

Hun gjorde sin debut på Broadway i en alder av 11 år. Men hun debuterte ikke på film før i 1947.

Anne Francis fikk mye suksess på TV med flere opptredener på blant annet The Twilight Zone og med rollen som Marsha White i The After Hours.

Hun er mest kjent for hennes rolle som Altaira Morbius i science fiction-filmen Den forbudte planet fra 1956, der hun spilte mot blant annet Leslie Nielsen. Han spilte også den kvinnelige privatdetektiven i TV-serien Honey West (1965–1966). Hun vant en Golden Globe og ble nominert til en Emmy Award for sin rolle i denne TV-serien.

Hun var en hyppig gjesteskuespiller fra 1960-og 1980-tallet, både i TV-filmer og programmer som f.eks. Matlock, Dallas, Pantertanter og Jessica Fletcher. Hun dukket opp i to episoder av den populære TV-serien The Virginian.

Francis var gift med Bamlet Lawrence Price junior fra mai 1952 til april 1955, og deretter var hun gift med Dr. Robert Abeloff fra 1960 og ut 1964. Hun og Abeloff hadde en datter sammen, Jane Elizabeth Abeloff. Francis giftet seg aldri på nytt etter å ha skilt seg fra Abeloff.

Francis ble diagnostisert med lungekreft i 2007. Hun holdt sine tilhengere og fans orientert om hennes fremgang på hennes offisielle hjemmeside på internett. Francis døde 2. januar 2011, på grunn av komplikasjoner etter kreft i bukspyttkjertelen i en eldrebolig i Santa Barbara i California. Wikipedia

74 år
Charlie Byrd (Musiker)
1925 - 1999

Charlie Byrd (USA)

Musiker, gitarist, komponist, jazzmusiker, jazzgitarist, klassisk gitarist

Født:
16. september 1925 (98 år siden)

Døde:
2. desember 1999 (74 år) (24 år siden)

Charlie Byrd var en amerikansk jazzgitarist og komponist.

Han studerte hos den kjente spanske gitaristen Andrés Segovia og vendte senere tilbake til USA, der han ble populær på ulike klubber. I 1962 spilte han inn en plate som ble veldig suksessfull, sammen med Stan Getz. Wikipedia

89 år
B.B. King (Gitarist)
1925 - 2015

B.B. King (USA)

Gitarist, sanger, gateartist, komponist, pianist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Riley Ben King

Født:
16. september 1925 (98 år siden)

Døde:
14. mai 2015 (89 år) (8 år siden)

Riley B. King, mest kjent som B.B. King, var en amerikansk bluesmusiker, gitarist, låtskriver og plateprodusent. Ifølge popmagasinet Rolling Stone var han den tredje største gitaristen noensinne – etter Jimi Hendrix og Duane Allman. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, i 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame og i 1987 i Rock and Roll Hall of Fame.

I 1949 begynte King å spille inn musikk da han fikk platekontrakt med det Los Angeles-baserte plateselskapet RPM Records. Mange av Kings tidlige innspillinger var produsert av Sam Phillips, som senere grunnla Sun Records. Han ble kalt «Beale Street Blues Boy», som senere ble forkortet til B.B.

På 1950-tallet ble King et av de viktigste navnene innenfor R&B-genren, med hits som «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta' Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin' Around», «Ten Long Years», «Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor» og «Please Accept My Love». I 1962 signerte King platekontrakt med ABC-Paramount Records, og i november 1964 spilte King inn det legendariske albumet Live at the Regal ved The Regal Theatre i Chicago.

Kings første suksess utenfor bluesmarkedet var en coverversjon av Roy Hawkins-sangen «The Thrill is Gone» han spilte inn i 1969, som ble en hit både på pop- og R&B-listene, noe som var svært uvanlig for en R&B-artist. Han ble også mer synlig som rockemusiker da han spilte åpningsnummeret på USA-turneen til The Rolling Stones samme år. Kings suksess i mainstreammusikken fortsatte ut 1970-tallet, med sanger som «To Know You Is to Love You» og «I Like to Live the Love». Fra 1951 til 1985 var King på R&B-listen til Billboard Magazine hele 74 ganger.

Fra 1980-årene og utover spilte King inn mindre og mindre musikk, men opprettholdt en synlig og aktiv karriere, hvor han deltok i en rekke TV-programmer og filmer, og opptrådte 300 kvelder i året. I 1988 nådde han en ny generasjon fans da han spilte inn singelen «When Love Comes To Town» sammen med U2. I 2000 gikk King sammen med gitarist Eric Clapton for å spille inn albumet Riding With The King. I 2003 delte King scenen med rockebandet Phish i New Jersey, der han fremførte tre av sine klassikere og jammet med bandet i over 30 minutter.

Sammenlagt ble mer enn 100 B.B. King-konserter kringkastet eller delvis kringkastet på radio eller TV i en rekke land. Fra 29. mars til 4. april 2006 reiste King på sin avskjedsturné i Europa og i hovedsak Storbritannia sammen med Gary Moore. Wikipedia

89 år
Lauren Bacall (Skuespiller)
1924 - 2014

Lauren Bacall (USA)

Skuespiller, skribent, modell, talsperson, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Betty Joan Perske

Født:
16. september 1924 (99 år siden)

Døde:
12. august 2014 (89 år) (Hjerneslag) (9 år siden)

Lauren Bacall var en amerikansk skuespillerinne.

Betty Joan Perske ble født i bydelen Bronx i New York i 1924. Hennes foreldre ble skilt da hun var fem år, og hun ble oppfostret av sin mor. Lauren Bacall gikk tidlig på danseskole ved siden av vanlig skole.

Etter High School valgte hun å satse på teateret ved studier på American Academy of Dramatic Arts. Studiene ble etterhvert avbrutt da hennes mor ikke hadde midler til å finansiere hennes videre studier. Hun måtte derfor tidlig ut i arbeidslivet som skuespillerinne.

Som ung skuespillerinne i New York City fikk hun et par småroller på Broadway. Hun arbeidet deretter som modell i forskjellige motehus. Hun tok på den tiden sin mors etternavn og gikk under navnet Betty Bacall.

Som modell kom hun i kontakt med moteredaktøren Diana Vreeland som bestilte fotoe for det kjente Harper's Bazaar. Etter at Bacall kom på omslagssiden fikk hun flere tilbud. blant annet om å komme til Hollywood.

Tilbudet som hun til slutt tok i mot, kom fra Howard Hawks som blant annet arbeidet for Warner Brothers. Hennes fornavn Betty ble byttet ut med Lauren.

I 1944 medvirket Lauren Bacall i sin første film i 1944, Å ha og ikke ha (med filmreplikken: «If you want anything, all you have to do is whistle»). Hennes motskuespiller var Humphrey Bogart. De kom til å innlede et kjærlighetsforhold under arbeidet med filmen. Bacall var på denne tid 20 år, og Bogart 45 år og i sitt tredje ekteskap.

Humphrey Bogart og Lauren Bacall intervjues

Bacall og Bogart giftet seg etter Bogarts skilsmisse i 1945 og bosatte seg i Hollywood. Bogart fortsatte å arbeide med skuespilleriet mens Bacall dempet ned sin skuespillerkarriere. Paret fikk sønnen Stephen H. Bogart i 1949 og datteren Leslie Bogart i 1952.

Bacall ble fortsatt tilbudt en del roller, og gjorde et par filmer, som Gift med en millionær, hennes første komedie da hun blant annet spilte mot Marilyn Monroe. Da Humphrey Bogart spilte inn Afrikadronningen var hun med under innspillingen i Afrika. Humphrey Bogart døde av kreft i 1957.

Bacall fikk fortsatt filmtilbud, men ingen tilbud om store roller. Hun valgte å flytte tilbake til New York og arbeide som teaterskuespiller. Der traff hun sin neste mann, Jason Robards. Sammen fikk de sønnen Sam Robards som også ble skuespiller. Bacall og Robards ble skilt i 1969 etter åtte års ekteskap.

Sin største rolle som teaterskuespiller fikk Bacall i stykket Applause, som hun også vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for. Etter det vekslet hun mellom roller på scenen og med film- og tv-innspillinger. Bacall var lenge en aktiv skuespillerinne og ble så sent som i 1997 nominert til en Oscar for rollen i Barbra Streisands Speilets to ansikter. Hun hadde en rolle i Lars von Triers filmer Dogville 2003 og Manderlay 2005.

Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hedersprisen av Det amerikanske filminstituttet for hennes «sentrale plass i filmens gullalder» og som en av tidenes største kvinnelige filmlegender. Bacall har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Lauren Bacall døde av et hjerneslag i sitt hjem i Dakota-bygningen den 12. august 2014 på Manhattan i New York.

Bacall var slektning av Israels president Shimon Peres. Ifølge Peres var de fjerne slektninger og ikke søskenbarn slik Bacall ga inntrykk av. Wikipedia

Dødsfall

68 år
Geir Johnson (Komponist)
1953 - 2021

Geir Johnson (Norge)

Komponist, dirigent, musiker, redaktør

Født:
13. juni 1953 (70 år siden)

Døde:
16. september 2021 (68 år) (2 år siden)

Geir Johnson (13. juni 1953, død 16. september 2021) var en norsk komponist, dirigent og musikkadministrator.

Geir Johnson har skrevet artikler og forelest om musikk nasjonalt og internasjonalt. Han var redaktør for StudVest ved Universitetet i Bergen i 1979, for tidsskriftet Ballade 1986–1988, og spaltist i Bergens Tidende 1979–1985, i NRK P2 1985–1988, i Klassekampen 1988–1990, i Dagens Næringsliv 1992–1996 og i Aftenposten 1996–1998.

I 1986 ga han ut boka Norge i Melodi Grand Prix, et forsøk på å analysere et spesielt populærmusikkfenomen.

I 2013 ga han ut den skjønnlitterære boken NARA, om møtet med japansk musikk.

I 2015 redigerte han ut boka Viet Nam Overtures, en artikkelsamling om Transposition.

I desember 2016 ble Geir Johnson tildelt TONOs Formidlerpris 2016.

I 2017 har han vært redaktør av Hundre års utakt , en artikkelsamling utgitt i forbindelse med Norsk komponistforenings 100-årsjubileum.

Han har hatt styreverv i mange kulturinstitusjoner, og er per 2017 styreleder for Valdres Sommersymfoni. Wikipedia

72 år
Alf Ivar Samuelsen (Politiker)
1942 - 2014

Alf Ivar Samuelsen (Norge)

Politiker

Født:
28. februar 1942 (82 år siden)

Døde:
16. september 2014 (72 år) (9 år siden)

Alf Ivar Samuelsen var en norsk politiker (Sp). Han var sønn av fisker og småbruker Ingleif Samuelsen og hans hustru Amy. Han var vararepresentant til Stortinget for Nordland i perioden 1993–1997 og fast innvalgt fra 2005. Han tok ikke gjenvalg i 2009. Samuelsen var ordfører i Flakstad i periodene 1986–1987 og 2003–2005, og fylkesordfører i Nordland 1995–1999.

Samuelsen har allmennlærerutdanning fra Bodø lærerskole og grunnfag i historie fra Distriktshøgskolen i Bodø. Han har vært helse- og sosialsjef i Flakstad kommune.

Samuelsen omkom i en tragisk ulykke på hjemgården på Fredvang i Flakstad kommune. Wikipedia

82 år
Prinsesse Ragnhild (Prinsesse)
1930 - 2012

Prinsesse Ragnhild (Norge)

prinsesse, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Alexandra Lorentzen

Født:
9. juni 1930 (93 år siden)

Døde:
16. september 2012 (82 år) (11 år siden)

Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.

Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia

72 år
Mary Travers (Sanger)
1936 - 2009

Mary Travers (USA)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Allin Travers

Født:
9. november 1936 (87 år siden)

Døde:
16. september 2009 (72 år) (14 år siden)

Mary Allin Travers var ett av medlemmene i musikktrioen Peter, Paul and Mary. De andre to var Peter Yarrow og Noel «Paul» Stookey. Gruppen var en av de mest populære på 60-tallet.

Peter, Paul and Mary ble grunnlagt i 1961 og skiltes i 1970. Etter dette startet Travers en solokarriere og utga fem album. Gruppen gjenoppsto i 1978. Wikipedia

58 år
Robert Jordan (Forfatter)
1948 - 2007

Robert Jordan (USA)

Forfatter, militær

Fullt navn / Fødenavn:
James Oliver Rigney Jr.

Født:
17. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
16. september 2007 (58 år) (16 år siden)

James Oliver Rigney, Jr., bedre kjent under pseudonymet Robert Jordan var best kjent som forfatter av bestselgerserien Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time), som er en fantasy-serie. Jordan hadde grunnfag i fysikk fra The Citadel, militærhøyskolen i Sør-Carolina. Han avtjente to turer til Vietnam med U.S. Army. Der gjorde han seg fortjent til flere medaljer og utmerkelser, blant annet to vietnamesiske tapperhetsmedaljer. Han har skrevet siden 1977.

Den 26. mars 2006 kom Robert Jordan med er erklæring der han sa at han at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007. Wikipedia

83 år
Sten Andersson (Politiker)
1923 - 2006

Sten Andersson (Sverige)

Politiker, diplomat, minister

Fullt navn / Fødenavn:
Sten Sture Andersson

Født:
20. april 1923 (101 år siden)

Døde:
16. september 2006 (83 år) (17 år siden)

Sten Sture Andersson, partisekretær for Socialdemokraterna i Sverige 1962–82, riksdagsmedlem 1966–94, sosialminister 1982–85, utenriksminister 1985–91.

Andersson ble født på Södermalm i Stockholm, men vokste opp i Enskede. Etter grunnskole i Skarpnäck gikk han på gymnaset ved Statens aftonskola i Kungsholmens høyere allmenne undervinsingsinstitusjon. Etter å ha fullført gymnaset i april 1944 ble han innrullert i Svea livgarde. Han ble med i SSU allerede i 1942 og ble leder i den lokale SSU-klubben Frihet. Andersson begynte også å studere ved Stockholms högskola men avla aldri pol mag-examen.

I 1949 ble Andersson valgt som representant till SSU-kongressen. 1953 ble han ansatt av Stockholms arbeiderkommune som ombudsman med oppgave å organisere de offentlige tjenestemenn i Stockholm politisk.

Etter valget 1962 ble Socialdemokraternes partisekretær Sven Aspling sosialminister og Andersson ble valgt til hans etterfølger i 1964. Han ble dermed også representant i partiledelsen. Andersson ble ved valget 1966 innvalgt i riksdagen.

1975 valgt til leder i Stockholms arbeiderkommune. Etter riksdagsvalget i 1982 ble han sosialminister og var blant annet ansvarlig for at offentlige pensjoner ble indeksregulert.

I ble han 1985 utnevnt til utenriksminister. I sin tid som utenriksminister brukte han tid blant annet til å arbeide med Israel-Palestina-konflikten og kunne holde nær kontakt med PLOs leder Yasir Arafat.

I tiden i Enskede SSU traff han Eivorm som han giftet seg med i 1950. De fikk tre barn. Etter hennes bortgang giftet han seg påny med Britta. Wikipedia

67 år
Liv Stubberud (Politiker)
1930 - 1997

Liv Stubberud (Norge)

Politiker

Født:
29. mai 1930 (93 år siden)

Døde:
16. september 1997 (67 år) (26 år siden)

Liv Stubberud var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1973 og møtte som fast representant fram til 1985. Hun var vararepresentant i periodene 1965–1969 og 1969–1973. Wikipedia

29 år
Marc Bolan (Gitarist)
1947 - 1977

Marc Bolan (Storbritannia)

Gitarist, sanger, rockemusiker, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Marc Feld

Født:
30. september 1947 (76 år siden)

Døde:
16. september 1977 (29 år) (46 år siden)

Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere. Wikipedia

49 år
Louis Le Prince (Oppfinner)
1841 - 1890

Louis Le Prince (Frankrike)

Oppfinner, filmregissør, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Aimé Augustin Le Prince

Født:
28. august 1841 (182 år siden)

Døde:
16. september 1890 (49 år) (133 år siden)

Louis Aimé Augustin Le Prince var en fransk oppfinner som er betraktet av mange filmhistorikere som den sanne far til filmen, ved at han var den første som lage levende bilder på papirfilm ved hjelp av kamera med enkellinse. Foruten å arbeide i sitt hjemland jobbet han også i Storbritannia og i USA, og gjorde banebrytende arbeid i 1888 i den engelske byen Leeds i West Yorkshire. Wikipedia

<<
16. September
>>