Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
I dag 16. September
Om dagen
16. September er dag 259 i 2019, og er i uke 38. Det er 106 dager igjen av året.
Navnedag
Dag och Daga
Merkedager
Mexicos nasjonaldag
Papua Ny-Guineas nasjonaldag
Historie
Wikipedia_16-9.2012
7 år siden
Wikipedia
2012: Prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen dør i sitt hjem i Rio de Janeiro, 82 år gammel
Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.

Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia
Wikipedia_16-9.1977
42 år siden
Wikipedia
1977: Glamrockens far Marc Bolan dør i bilulykke, 29 år gammel
Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere. Wikipedia
Wikipedia_16-9.1884
135 år siden
Wikipedia
1884: Verdens første anvendbare transformator forlater Ganz-fabrikken
Høsten 1884 ble de tre ingeniørene Károly Zipernowsky, Ottó Titusz Bláthy og Miksa Déri (kjent som ZBD-gruppen) tilknyttet fabrikken Ganz. Gruppen hadde funnet ut at transformatorer med åpen jernkjerne var upraktisk og at disse ikke var i stand til å regulere spenning på en pålitelig måte. I 1885 sendte de inn en felles patentsøknad for nye transformatorer (senere kalt ZBD-transformatorer). Her ble to konstruksjoner beskrevet med lukkede magnetiske kretser hvor kobberviklingene enten var viklet rundt en ringkjerne av jerntråd, eller en ringformet kobbervikling omviklet med jerntråd for å danne jernveien.

I løpet av høsten 1884 hadde fabrikken Ganz levert verdens fem første høyeffektive vekselstrømstransformatorer, den første av disse enhetene forlot fabrikken den 16. september 1884. Denne første enheten hadde følgende spesifikasjoner: 1400 VA, 40 Hz, 120/72 V, 11,6/19,4 A, enfase og mantelkjerne. I begge utførelser ble den magnetiske fluksen holdt nesten fullstendig innenfor jernkjernen, uten tilsiktet bane gjennom luft. De nye transformatorene var over tre ganger mer effektive enn de tidligere konstruksjoner med åpne kjerner som Gaulard og Gibbs hadde konstruert. Wikipedia
Fødsler
89 år
Lauren Bacall (Skuespiller)
1924 - 2014

Lauren Bacall (USA)

Skuespiller, skribent, modell, talsperson, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Betty Joan Perske

Født:
16. september 1924

Døde:
12. august 2014 (89 år) (Hjerneslag)

Lauren Bacall var en amerikansk skuespillerinne.

Betty Joan Perske ble født i bydelen Bronx i New York i 1924. Hennes foreldre ble skilt da hun var fem år, og hun ble oppfostret av sin mor. Lauren Bacall gikk tidlig på danseskole ved siden av vanlig skole.

Etter High School valgte hun å satse på teateret ved studier på American Academy of Dramatic Arts. Studiene ble etterhvert avbrutt da hennes mor ikke hadde midler til å finansiere hennes videre studier. Hun måtte derfor tidlig ut i arbeidslivet som skuespillerinne.

Som ung skuespillerinne i New York City fikk hun et par småroller på Broadway. Hun arbeidet deretter som modell i forskjellige motehus. Hun tok på den tiden sin mors etternavn og gikk under navnet Betty Bacall.

Som modell kom hun i kontakt med moteredaktøren Diana Vreeland som bestilte fotoe for det kjente Harper's Bazaar. Etter at Bacall kom på omslagssiden fikk hun flere tilbud. blant annet om å komme til Hollywood.

Tilbudet som hun til slutt tok i mot, kom fra Howard Hawks som blant annet arbeidet for Warner Brothers. Hennes fornavn Betty ble byttet ut med Lauren.

I 1944 medvirket Lauren Bacall i sin første film i 1944, Å ha og ikke ha (med filmreplikken: «If you want anything, all you have to do is whistle»). Hennes motskuespiller var Humphrey Bogart. De kom til å innlede et kjærlighetsforhold under arbeidet med filmen. Bacall var på denne tid 20 år, og Bogart 45 år og i sitt tredje ekteskap.
Humphrey Bogart og Lauren Bacall intervjues

Bacall og Bogart giftet seg etter Bogarts skilsmisse i 1945 og bosatte seg i Hollywood. Bogart fortsatte å arbeide med skuespilleriet mens Bacall dempet ned sin skuespillerkarriere. Paret fikk sønnen Stephen H. Bogart i 1949 og datteren Leslie Bogart i 1952.

Bacall ble fortsatt tilbudt en del roller, og gjorde et par filmer, som Gift med en millionær, hennes første komedie da hun blant annet spilte mot Marilyn Monroe. Da Humphrey Bogart spilte inn Afrikadronningen var hun med under innspillingen i Afrika. Humphrey Bogart døde av kreft i 1957.

Bacall fikk fortsatt filmtilbud, men ingen tilbud om store roller. Hun valgte å flytte tilbake til New York og arbeide som teaterskuespiller. Der traff hun sin neste mann, Jason Robards. Sammen fikk de sønnen Sam Robards som også ble skuespiller. Bacall og Robards ble skilt i 1969 etter åtte års ekteskap.

Sin største rolle som teaterskuespiller fikk Bacall i stykket Applause, som hun også vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for. Etter det vekslet hun mellom roller på scenen og med film- og tv-innspillinger. Bacall var lenge en aktiv skuespillerinne og ble så sent som i 1997 nominert til en Oscar for rollen i Barbra Streisands Speilets to ansikter. Hun hadde en rolle i Lars von Triers filmer Dogville 2003 og Manderlay 2005.

Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hedersprisen av Det amerikanske filminstituttet for hennes «sentrale plass i filmens gullalder» og som en av tidenes største kvinnelige filmlegender. Bacall har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Lauren Bacall døde av et hjerneslag i sitt hjem i Dakota-bygningen den 12. august 2014 på Manhattan i New York.

Bacall var slektning av Israels president Shimon Peres. Ifølge Peres var de fjerne slektninger og ikke søskenbarn slik Bacall ga inntrykk av. Wikipedia

89 år
B.B. King (Gitarist)
1925 - 2015

B.B. King (USA)

Gitarist, sanger, sanger-låtskriver, gateartist, komponist, pianist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Riley Ben King

Født:
16. september 1925

Døde:
14. mai 2015 (89 år)

Riley B. King, mest kjent som B.B. King, var en amerikansk bluesmusiker, gitarist, låtskriver og plateprodusent. Ifølge popmagasinet Rolling Stone var han den tredje største gitaristen noensinne – etter Jimi Hendrix og Duane Allman. Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame, i 1980 ble han valgt inn i Blues Hall of Fame og i 1987 i Rock and Roll Hall of Fame.

I 1949 begynte King å spille inn musikk da han fikk platekontrakt med det Los Angeles-baserte plateselskapet RPM Records. Mange av Kings tidlige innspillinger var produsert av Sam Phillips, som senere grunnla Sun Records. Han ble kalt «Beale Street Blues Boy», som senere ble forkortet til B.B.

På 1950-tallet ble King et av de viktigste navnene innenfor R&B-genren, med hits som «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «Please Love Me», «When My Heart Beats like a Hammer», «Whole Lotta' Love», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Sneakin' Around», «Ten Long Years», «Bad Luck», «Sweet Little Angel», «On My Word of Honor» og «Please Accept My Love». I 1962 signerte King platekontrakt med ABC-Paramount Records, og i november 1964 spilte King inn det legendariske albumet Live at the Regal ved The Regal Theatre i Chicago.

Kings første suksess utenfor bluesmarkedet var en coverversjon av Roy Hawkins-sangen «The Thrill is Gone» han spilte inn i 1969, som ble en hit både på pop- og R&B-listene, noe som var svært uvanlig for en R&B-artist. Han ble også mer synlig som rockemusiker da han spilte åpningsnummeret på USA-turneen til The Rolling Stones samme år. Kings suksess i mainstreammusikken fortsatte ut 1970-tallet, med sanger som «To Know You Is to Love You» og «I Like to Live the Love». Fra 1951 til 1985 var King på R&B-listen til Billboard Magazine hele 74 ganger.

Fra 1980-årene og utover spilte King inn mindre og mindre musikk, men opprettholdt en synlig og aktiv karriere, hvor han deltok i en rekke TV-programmer og filmer, og opptrådte 300 kvelder i året. I 1988 nådde han en ny generasjon fans da han spilte inn singelen «When Love Comes To Town» sammen med U2. I 2000 gikk King sammen med gitarist Eric Clapton for å spille inn albumet Riding With The King. I 2003 delte King scenen med rockebandet Phish i New Jersey, der han fremførte tre av sine klassikere og jammet med bandet i over 30 minutter.

Sammenlagt ble mer enn 100 B.B. King-konserter kringkastet eller delvis kringkastet på radio eller TV i en rekke land. Fra 29. mars til 4. april 2006 reiste King på sin avskjedsturné i Europa og i hovedsak Storbritannia sammen med Gary Moore. Wikipedia

73 år
Ronnie Drew (Musiker)
1934 - 2008

Ronnie Drew (Irland)

Musiker, skuespiller, sanger, gitarist, komponist

Født:
16. september 1934

Døde:
16. august 2008 (73 år)

Ronnie Drew var en irsk sanger og folkemusiker. Han er kjent for medvirkning i gruppen The Dubliners.

Drew stiftet The Ronnie Drew Group i 1962, senere kjent som The Dubliners. Luke Kelly, Barney McKenna og Ciaran Bourke medvirket også. Drew var med i gruppen i periodene 1962 til 1974 og 1979 til 1995. Drew opptredde i Norge med gruppen Bergeners på plate, live og på tv i 1978. Med sangen «Sky is the limit», oppnådde Drew 4.-plass på europatoppen med Bergeners og Ivar Medaas (hardingfele). Etter 1995 satset Drew på en solokarriere. Wikipedia

64 år
Dag Frøland (Komiker)
1945 - 2010

Dag Frøland (Norge)

Komiker, sanger

Født:
16. september 1945

Døde:
26. januar 2010 (64 år)

Dag Frøland var en norsk revyartist, forfatter og tidligere teatersjef. Han vokste opp i Aurdal og Oslo.

Dag Frøland var en av de mest sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976–89. Hans varemerke var spektakulære utstyrsrevyer preget av glamour, kjendisparodier og litterære tekster med referanser både til samtiden og verdenshistorien. Han radiodebuterte syv år gammel og i 1956 debuterte han som plateartist med 78-platen «Cowboytrall»/«Lille Ann-Mari fra Haukeli» (Musica). Han begynte tidlig å skrive, blant annet i Akers Avis, der han ble kulturredaktør som 14-åring, og i Aftenposten. Etter en utmerket artium ved Oslo katedralskole begynte Frøland å studere medisin, men avbrøt studiet for å satse på revy. Wikipedia

67 år
Mickey Rourke (Skuespiller)
1952

Mickey Rourke (USA)

Skuespiller, bokser, manusforfatter, filmprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Philip Andre Rourke, Jr.

Født:
16. september 1952 (67 år)

Philip Andre «Mickey» Rourke jr. er en amerikansk Golden Globe-belønnet og Oscar-nominert skuespiller, kjent for opptredener i drama- og spenningsfilmer. Han trente til å bli bokser i sine yngre år, og hadde en kort karriere som profesjonell bokser fra 1991 til 1994. Wikipedia

63 år
David Copperfield (Illusjonist)
1956

David Copperfield (USA)

Illusjonist

Født:
16. september 1956 (63 år)

David Copperfield er en berømt amerikansk illusjonist. Til hans mest spektakulære nummer regnes da han fikk Frihetsgudinnen i New York til å forsvinne og da han svevde fritt over Grand Canyon. Han har også gått gjennom Den kinesiske mur. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Artistnavnet kommer fra Charles Dickens' roman David Copperfield. Wikipedia

61 år
Jennifer Tilly (Skuespiller)
1958

Jennifer Tilly (USA)

Skuespiller, pokerspiller, stemmeskuespiller, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jennifer Ellen Chan

Født:
16. september 1958 (61 år)

Jennifer Tilly er en amerikansk skuespiller og pokerspiller. Hun har hatt roller i flere store filmer såvel som i en del små, uavhengige filmer. Hun har en yngre søster, Meg, som også er skuespiller, samt to andre søsken. Wikipedia

40 år
Magne Havnaa (Bokser)
1963 - 2004

Magne Havnaa (Norge)

Bokser

Født:
16. september 1963

Døde:
29. mai 2004 (40 år) (Båtulykke)

Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia

51 år
Marc Anthony (Skuespiller)
1968

Marc Anthony (USA)

Skuespiller, sanger, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Marco Antonio Muñiz

Født:
16. september 1968 (51 år)

Marc Anthony er en puertoricansk-amerikansk sanger, musiker og skuespiller, som er spesielt populær i Latin-Amerika for sin salsamusikk. Han har tidligere vært gift med Miss Universe-vinner Dayanara Torres (2000 – 2004) og Jennifer Lopez. Wikipedia

50 år
Espen Graff (Journalist)
1969

Espen Graff (Norge)

Journalist

Født:
16. september 1969 (50 år)

Espen Graff er en norsk journalist, mest kjent for årene i NRK TV-Sporten.

Han er oppvokst på Kongsberg i Buskerud, og utdannet journalist ved Høgskulen i Volda. Han var mangeårig freelancemedarbeider i ulike aviser og radiostasjoner, blant annet Radio Lågen på Kongsberg. Han var vaktsjef i NRK Radiosporten fra 1993–1995. Fra 1995 til juni 2012 var han programleder på NRK TV-Sporten.

I 2012 ble Graff kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Wikipedia

47 år
Vebjørn Rodal (Friidrettsutøver)
1972

Vebjørn Rodal (Norge)

Friidrettsutøver, samfunnsøkonom, mellomdistanseløper, kommentator

Født:
16. september 1972 (47 år)

Vebjørn Rodal er en norsk tidligere mellomdistanseløper, og olympisk mester. Han var medlem av Oppdal FIK.

14. desember 2016 gikk han inn i trenerteamet i den norske fotballklubben Rosenborg Ballklub. Rodal skal jobbe med hurtighet, akselerasjon og respons hos spillerne. Han er engasjert frem til sommeren med en intensjon om å forlenge samarbeidet ut 2017.

Rodal er en av Norges fremste friidrettsutøvere gjennom alle tider. Han vant OL-gull på 800 meter i 1996. Vinnertiden var 1.42,58 var norsk rekord på distansen. Dette var også olympisk rekord på distansen frem til David Rudisha fra Kenya løp inn til ny verdensrekord og olympisk rekord 9. august 2012 under Sommer-OL i London med tiden 1.40,91.

Rodal ble tildelt Olavstatuetten i 1995. I 1996 fikk han Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje, Fearnleys olympiske ærespris og Sportsjournalistenes statuett som «årets idrettsnavn» i Norge.
Rodal, 1994

Han tok bronse på 800 meter i VM 1995, og sølv på samme distanse i EM 1994. Rodal er norsk mester åtte ganger, seks ganger på 800 meter og to ganger på 1500 meter. I 1992 ble han tildelt kongepokalen.

Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 2000 i Sydney, hvor han også deltok. Der kom han på sjuendeplass i sin semifinale på 800 meter, og nådde ikke finalen.

Han la opp høsten 2000 grunnet fysisk slitasje og manglende motivasjon. Han uttalte også at han hadde nådd et metningspunkt og at det dårlige resultatet under OL i Sydney var en medvirkende årsak.

Rodal er gift, far til tre, blant annet tvillinger og bosatt i Trondheim. Han er utdannet diplomøkonom fra Trondheim Økonomiske Høgskole og ansatt i Telenor. Wikipedia

38 år
Alexis Bledel (Skuespiller)
1981

Alexis Bledel (USA)

Skuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kimberly Alexis Bledel

Født:
16. september 1981 (38 år)

Kimberly Alexis Bledel er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kanskje mest kjent for sin rolle i TV-serien Gilmore Girls, samt for filmene Tuck Everlasting, Sin City og The Sisterhood of the Traveling Pants og Remember Sunday. Wikipedia

35 år
Katie Melua (Musiker)
1984

Katie Melua (Sovjetunionen)

Musiker, Sanger, komponist, jazzmusiker, gitarist, pianist, fiolinist

Fullt navn / Fødenavn:
Ketevan Melua

Født:
16. september 1984 (35 år)

Ketevan «Katie» Melua er en britisk sanger og musiker. Siden hun var 9 år har hun bodd i Nord-Irland og etter hun ble 13 år i England.

Hennes første album, Call Off the Search, ble lansert i november 2003 og hennes andre album, Piece by Piece, ble lansert i september 2005. Begge ble svært godt mottatt. Hennes tredje album, "Pictures" utkom 1. oktober 2007. Melua har siden 2012 vært gift med tidligere motorsyklist[klargjør] James Toseland.

Hun ble britisk statsborger i 2005. Tidligere var hun sovjetisk/georgisk statsborger. Wikipedia

34 år
Johan Remen Evensen (Skihopper)
1985

Johan Remen Evensen (Norge)

Skihopper

Født:
16. september 1985 (34 år)

Johan Remen Evensen er en norsk tidligere skihopper som representerte Molde og Omegn Idrettsforening. Den 11. februar 2011 satte han verdensrekord i skiflyging i Vikersundbakken to ganger, først med et svev på 243 meter i prøveomgangen, og deretter med 246,5 meter i kvalifiseringen. Dagen etter vant han Vikersundrennet, og sin første verdenscupseier, delt med østerrikeren Gregor Schlierenzauer. Fra 2014 er han ekspertkommentator i NRK. Wikipedia

31 år
Teddy Geiger (Musiker)
1988

Teddy Geiger (USA)

Musiker, skuespiller

Født:
16. september 1988 (31 år)

John Theodore «Teddy» Geiger II er en amerikansk artist og skuespiller. Hun spiller gitar, bass, trommer, piano og trombone.

Juli i 2006 var Teddy Geiger på forsiden på Seventeen Magazine. Hun ble den første mannen på coveret av bladet på 5 år.

I 2017 kom Teddy ut som transkjønnet, og i 2018 forlovet hun seg med Emily Hampshire. Wikipedia

Dødsfall
49 år
Louis Le Prince (Oppfinner)
1841 - 1890

Louis Le Prince (Frankrike)

Oppfinner, filmregissør, filmfotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Aimé Augustin Le Prince

Født:
28. august 1841

Døde:
16. september 1890 (49 år) (Forsvunnet)

Louis Aimé Augustin Le Prince var en fransk oppfinner som er betraktet av mange filmhistorikere som den sanne far til filmen, ved at han var den første som lage levende bilder på papirfilm ved hjelp av kamera med enkellinse. Foruten å arbeide i sitt hjemland jobbet han også i Storbritannia og i USA, og gjorde banebrytende arbeid i 1888 i den engelske byen Leeds i West Yorkshire. Wikipedia

29 år
Marc Bolan (Gitarist)
1947 - 1977

Marc Bolan (Storbritannia)

Gitarist, sanger-låtskriver, sanger, rockemusiker, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Marc Feld

Født:
30. september 1947

Døde:
16. september 1977 (29 år)

Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere. Wikipedia

67 år
Liv Stubberud (Politiker)
1930 - 1997

Liv Stubberud (Norge)

Politiker

Født:
29. mai 1930

Døde:
16. september 1997 (67 år)

Liv Stubberud var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1973 og møtte som fast representant fram til 1985. Hun var vararepresentant i periodene 1965–1969 og 1969–1973. Wikipedia

83 år
Sten Andersson (Politiker)
1923 - 2006

Sten Andersson (Sverige)

Politiker, diplomat, minister

Fullt navn / Fødenavn:
Sten Sture Andersson

Født:
20. april 1923

Døde:
16. september 2006 (83 år)

Sten Sture Andersson, partisekretær for Socialdemokraterna i Sverige 1962–82, riksdagsmedlem 1966–94, sosialminister 1982–85, utenriksminister 1985–91.

Andersson ble født på Södermalm i Stockholm, men vokste opp i Enskede. Etter grunnskole i Skarpnäck gikk han på gymnaset ved Statens aftonskola i Kungsholmens høyere allmenne undervinsingsinstitusjon. Etter å ha fullført gymnaset i april 1944 ble han innrullert i Svea livgarde. Han ble med i SSU allerede i 1942 og ble leder i den lokale SSU-klubben Frihet. Andersson begynte også å studere ved Stockholms högskola men avla aldri pol mag-examen.

I 1949 ble Andersson valgt som representant till SSU-kongressen. 1953 ble han ansatt av Stockholms arbeiderkommune som ombudsman med oppgave å organisere de offentlige tjenestemenn i Stockholm politisk.

Etter valget 1962 ble Socialdemokraternes partisekretær Sven Aspling sosialminister og Andersson ble valgt til hans etterfølger i 1964. Han ble dermed også representant i partiledelsen. Andersson ble ved valget 1966 innvalgt i riksdagen.

1975 valgt til leder i Stockholms arbeiderkommune. Etter riksdagsvalget i 1982 ble han sosialminister og var blant annet ansvarlig for at offentlige pensjoner ble indeksregulert.

I ble han 1985 utnevnt til utenriksminister. I sin tid som utenriksminister brukte han tid blant annet til å arbeide med Israel-Palestina-konflikten og kunne holde nær kontakt med PLOs leder Yasir Arafat.

I tiden i Enskede SSU traff han Eivorm som han giftet seg med i 1950. De fikk tre barn. Etter hennes bortgang giftet han seg påny med Britta. Wikipedia

58 år
Robert Jordan (Forfatter)
1948 - 2007

Robert Jordan (USA)

Forfatter, militær

Fullt navn / Fødenavn:
James Oliver Rigney Jr.

Født:
17. oktober 1948

Døde:
16. september 2007 (58 år)

James Oliver Rigney, Jr., bedre kjent under pseudonymet Robert Jordan var best kjent som forfatter av bestselgerserien Tidshjulet (engelsk: The Wheel of Time), som er en fantasy-serie. Jordan hadde grunnfag i fysikk fra The Citadel, militærhøyskolen i Sør-Carolina. Han avtjente to turer til Vietnam med U.S. Army. Der gjorde han seg fortjent til flere medaljer og utmerkelser, blant annet to vietnamesiske tapperhetsmedaljer. Han har skrevet siden 1977.

Den 26. mars 2006 kom Robert Jordan med er erklæring der han sa at han at han hadde fått diagnosen amyloidosis. Han gikk bort av sykdommen 16. september 2007. Wikipedia

72 år
Mary Travers (Sanger)
1936 - 2009

Mary Travers (USA)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Allin Travers

Født:
9. november 1936

Døde:
16. september 2009 (72 år)

Mary Allin Travers var ett av medlemmene i musikktrioen Peter, Paul and Mary. De andre to var Peter Yarrow og Noel «Paul» Stookey. Gruppen var en av de mest populære på 60-tallet.

Peter, Paul and Mary ble grunnlagt i 1961 og skiltes i 1970. Etter dette startet Travers en solokarriere og utga fem album. Gruppen gjenoppsto i 1978. Wikipedia

82 år
Prinsesse Ragnhild (Prinsesse)
1930 - 2012

Prinsesse Ragnhild (Norge)

prinsesse, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Alexandra Lorentzen

Født:
9. juni 1930

Døde:
16. september 2012 (82 år)

Ragnhild Alexandra Lorentzen, prinsesse av Norge, kjent som prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, var kong Olav V og kronprinsesse Märthas eldste datter, og søster av kong Harald V og prinsesse Astrid. Hun ble i 1953 gift med Erling Lorentzen av slekten Lorentzen, og kort tid etter bryllupet bosatte de seg i Brasil. Hun var mor til Haakon Lorentzen, Ingeborg Lorentzen og Ragnhild Lorentzen.

Hun var født prinsesse av Norge, med tiltaleformen Hennes Kongelige Høyhet, og tilhørte huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Som følge av ekteskapet mistet hun tiltaleformen Kongelig Høyhet, men beholdt prinsessetittelen. Wikipedia

<<
16. September
>>