Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 12. August
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_12-8.2005
14 år siden
Wikipedia
2005: Den amerikanske romsonden «Mars Reconnaissance Orbiter» skytes opp på vei til Mars
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) er en ubemannet romsonde, utviklet av NASA for å utforske overflaten av Mars fra bane rundt planeten. Romsonden ble konstruert av Lockheed Martin til en kostnad av 720 millioner USD, og skutt opp 12. august 2005. Etter sju måneders ferd nådde den Mars den 10. mars 2006, men trengte et par måneder på nedbremsing i atmosfæren før den nådde sin endelige stabile bane rundt planeten i november 2006.

Romsonden baner vei for fremtidige romferder til Mars gjennom å kartlegge vær og overflateforhold på den røde planeten, studere potensielle landingssteder og teste ut nytt telekommunikasjonsutstyr. MRO kan sende mer data tilbake til Jorden enn alle tidligere interplanetariske romferder til sammen, og romsonden vil også fungere som en relaystasjon for fremtidige ferder.

MRO har selskap med 5 andre romsonder som studerer Mars: Mars Global Surveyor, Mars Express, Mars Odyssey, og de to mars-roverne i Mars Exploration Rover-programmet. Wikipedia
Wikipedia_12-8.2000
19 år siden
Wikipedia
2000: 118 mann omkommer, da den russiske ubåten «Kursk» synker i Barentshavet
K-141 «Kursk» var en russisk atomubåt av klassen Oscar-II og tilhørte Nordflåten. Hun var døpt etter byen Kursk.

«Kursk» ble bygget 1992 og tjenestegjorde fra desember 1994 til 12. august 2000, da hun under en russisk flåte­oppvisning sank til bunns i Nordishavet etter en eksplosjon ombord. 118 mann omkom. Mange av dem levde i flere timer i en lukket seksjon akter i ubåten, hvor de etterlot seg brev til nære og kjære. I flere dager håpet man å kunne redde besetningen. Ulykken utløste en innenrikspolitisk debatt i Russland, der president Vladimir Putin ble beskyldt for å ligge og sole seg på sitt sommersted i Sotsji i stedet for å be NATO om hjelp til å redde besetningen. Ubåten ble til slutt berget i to etapper, i 2001 og 2002, og de 115 likene som ble funnet fikk en verdig begravelse. Konene til de avdøde har etter russiske standarder fått rekordstore økonomiske erstatninger fra staten.

Den offisielle hovedteorien om hvordan ulykken egentlig foregikk, er at hydrogenperoksid-drivstoffet i en torpedo ved et uhell eksploderte inne i ubåten, noe som startet en brann som to minutter senere fikk de øvrige torpedoene i «Kursk» til å eksplodere. Wikipedia
Wikipedia_12-8.1982
37 år siden
Wikipedia
1982: Skuespilleren Henry Fonda dør av kardiovaskulær sykdom i sitt hjem i Los Angeles, 77 år gammel
Henry Jaynes Fonda var en prisbelønnet amerikansk skuespiller, som hadde en filmkarriere som strakk seg over 50 år.

Fonda startet skuespillerkarrieren på Broadway og hadde sin filmdebut i 1935. Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Tom Joad i dramafilmen «Vredens druer» (1940). Fonda vant Tony-prisen for beste skuespiller i 1948 for tittelrollen i teaterstykket «Mister Roberts». Han gjentok rollen i filmversjonen fra 1955. Fonda både produserte og spilte hovedrollen i dramafilmen «12 edsvorne menn» (1957). Den ble nominert til Oscar for beste film, mens Fonda vant BAFTA og ble nominert til Golden Globe for beste skuespiller.

Fonda medvirket i om lag 90 filmer og spilte ofte den rakryggede hedersmannen. Han ble belønnet med en AFI Life Achievement Award i 1978, en æres-Tony i 1979, en Cecil B. DeMille Award i 1980 og en æres-Oscar i 1981. Fonda fikk til sist både Oscar og Golden Globe for beste skuespiller i 1982, for sin siste film «Sensommer», der han spilte mot Katharine Hepburn. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Fonda kåret til tidenes sjette største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Fonda var gift fem ganger og hadde tre barn. Datteren Jane Fonda, sønnen Peter Fonda og barnebarna Bridget Fonda og Troy Garity er alle skuespillere. Wikipedia
<<
12. August
>>