Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

12. August

Om dagen

12. August er dag 225 i 2024, og er i uke 33. Det er 141 dager igjen av året.
Minnedag for helgenen Klara av Assisi (Klostergrunnlegger)
Den internasjonale ungdomsdagen (Markert av FN siden 1999)

Historie

18 år siden

2005: Den amerikanske romsonden «Mars Reconnaissance Orbiter» skytes opp på vei til Mars

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) er en ubemannet romsonde, utviklet av NASA for å utforske overflaten av Mars fra bane rundt planeten. Romsonden ble konstruert av Lockheed Martin til en kostnad av 720 millioner USD, og skutt opp 12. august 2005. Etter sju måneders ferd nådde den Mars den 10. mars 2006, men trengte et par måneder på nedbremsing i atmosfæren før den nådde sin endelige stabile bane rundt planeten i november 2006.

Romsonden baner vei for fremtidige romferder til Mars gjennom å kartlegge vær og overflateforhold på den røde planeten, studere potensielle landingssteder og teste ut nytt telekommunikasjonsutstyr. MRO kan sende mer data tilbake til Jorden enn alle tidligere interplanetariske romferder til sammen, og romsonden vil også fungere som en relaystasjon for fremtidige ferder.

MRO har selskap med 5 andre romsonder som studerer Mars: Mars Global Surveyor, Mars Express, Mars Odyssey, og de to mars-roverne i Mars Exploration Rover-programmet. Wikipedia
23 år siden

2000: 118 mann omkommer, da den russiske ubåten «Kursk» synker i Barentshavet

K-141 «Kursk» var en russisk atomubåt av klassen Oscar-II og tilhørte Nordflåten. Hun var døpt etter byen Kursk.

«Kursk» ble bygget 1992 og tjenestegjorde fra desember 1994 til 12. august 2000, da hun under en russisk flåte­oppvisning sank til bunns i Nordishavet etter en eksplosjon ombord. 118 mann omkom. Mange av dem levde i flere timer i en lukket seksjon akter i ubåten, hvor de etterlot seg brev til nære og kjære. I flere dager håpet man å kunne redde besetningen. Ulykken utløste en innenrikspolitisk debatt i Russland, der president Vladimir Putin ble beskyldt for å ligge og sole seg på sitt sommersted i Sotsji i stedet for å be NATO om hjelp til å redde besetningen. Ubåten ble til slutt berget i to etapper, i 2001 og 2002, og de 115 likene som ble funnet fikk en verdig begravelse. Konene til de avdøde har etter russiske standarder fått rekordstore økonomiske erstatninger fra staten.

Den offisielle hovedteorien om hvordan ulykken egentlig foregikk, er at hydrogenperoksid-drivstoffet i en torpedo ved et uhell eksploderte inne i ubåten, noe som startet en brann som to minutter senere fikk de øvrige torpedoene i «Kursk» til å eksplodere. Wikipedia
41 år siden

1982: Skuespilleren Henry Fonda dør av kardiovaskulær sykdom i sitt hjem i Los Angeles, 77 år gammel

Henry Jaynes Fonda var en prisbelønnet amerikansk skuespiller, som hadde en filmkarriere som strakk seg over 50 år.

Fonda startet skuespillerkarrieren på Broadway og hadde sin filmdebut i 1935. Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Tom Joad i dramafilmen «Vredens druer» (1940). Fonda vant Tony-prisen for beste skuespiller i 1948 for tittelrollen i teaterstykket «Mister Roberts». Han gjentok rollen i filmversjonen fra 1955. Fonda både produserte og spilte hovedrollen i dramafilmen «12 edsvorne menn» (1957). Den ble nominert til Oscar for beste film, mens Fonda vant BAFTA og ble nominert til Golden Globe for beste skuespiller.

Fonda medvirket i om lag 90 filmer og spilte ofte den rakryggede hedersmannen. Han ble belønnet med en AFI Life Achievement Award i 1978, en æres-Tony i 1979, en Cecil B. DeMille Award i 1980 og en æres-Oscar i 1981. Fonda fikk til sist både Oscar og Golden Globe for beste skuespiller i 1982, for sin siste film «Sensommer», der han spilte mot Katharine Hepburn. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Fonda kåret til tidenes sjette største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Fonda var gift fem ganger og hadde tre barn. Datteren Jane Fonda, sønnen Peter Fonda og barnebarna Bridget Fonda og Troy Garity er alle skuespillere. Wikipedia

Fødsler

31 år
Robert Burås (Musiker)
1975 - 2007

Robert Burås (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
12. august 1975 (48 år siden)

Døde:
12. juli 2007 (31 år) (17 år siden)

Robert Solli Burås var gitarist og låtskriver i det norske rockebandet Madrugada.

I 2003 grunnla han samtidig bandet My Midnight Creeps sammen med Alexander Kloster-Jensen, som ga ut sin debutplate i 2005, hvor han var gitarist og låtskriver. Dets andre plate Histamin kom ut i mars 2007.

Den 12. juli 2007 ble Burås funnet død i sin egen leilighet av en venn. Politiet har ikke ønsket å opplyse om dødsårsaken, utover at det ikke er noe mistenkelig ved det. Presten ved bisettelsen, Hans Jørgen Svartvasmo, fortalte at Burås ble funnet med gitaren i hendene. Gitaren ble lagt på båren av hans nærmeste familie.

Burås ble etter sin død tildelt Alarmprisen 2007 og Spellemannprisen 2007 sammen med My Midnight Creeps i klassen rock.

Sommeren 2008 ble det satt opp en minnebenk for Burås i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Burås var en flittig bruker av parken. Wikipedia

53 år
Kristopher Schau (Musiker)
1970

Kristopher Schau (Norge)

Musiker, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Kristopher Hugh Martin Nilsson Schau

Født:
12. august 1970 (53 år)

Kristopher Hugh Martin Nilsson Schau er en norsk musiker, komiker, forfatter og programleder. Han er mest kjent fra radioprogrammene XL og Karate på P3 og fra TV-seriene Team Antonsen, XLTV og De syv dødssyndene. Han har også vært med i en rekke andre prosjekter, både i musikk-, film- og TV-bransjen. Som musiker er han også kjent som Max Cargo. Wikipedia

50 år
Laurent Fignon (Syklist)
1960 - 2010

Laurent Fignon (Frankrike)

Syklist, skribent

Født:
12. august 1960 (63 år siden)

Døde:
31. august 2010 (50 år) (Hjerneslag) (13 år siden)

Laurent Fignon var en fransk syklist.

Fignon vant Tour de France i 1983 og 1984. I 1989 tapte han for Greg LeMond med bare åtte sekunders margin, men vant Giro d'Italia samme år. Han vant dessuten vårklassikerne La Flèche Wallonne (1986) og Milano–Sanremo (1988 og 1989). Fignons varemerke var en blond hestehale og runde briller.

I 1987 og 1989 testet han positivt, og etter at karrieren var over innrømmet han å ha brukt kortison og amfetamin, men var etter egne opplysninger en av svært få i Team Gatorade-Mega Drive som ikke rørte de nye dopingmidlene EPO og veksthormoner. Under klatreetappen opp Col du Télégraphe i Tour de France 1993 følte han seg så sterk at han prøvde seg på et brudd, men opplevde at flere titalls ryttere, også ryttere av hans egen generasjon som tidligere var ham underlegen i fjellene, passerte ham med den største letthet. Etter denne opplevelsen var Fignon tilintetgjort som sykkelproff og la opp sent samme år.

Fra 2006 til 2010 var han sidekommentator under France Télévisions' Tour de France-sendinger. 11. juni 2009 ble det kjent at Fignon hadde bukspyttkjertelkreft med metastaser, men selv etter at en tumor var begynt å presse på stemmebåndene kommenterte han Tour de France 2010. Han døde 31. august 2010, drøyt en måned etter at rittet var over og er bisatt på Père Lachaise i Paris.

Det er ikke påvist noen sammenheng mellom kreften og dopingmidlene Fignon tok gjennom karrieren, og selv om en sammenheng ikke helt kan utelukkes, regnes den for usannsynlig. Wikipedia

74 år
Mark Knopfler (Musiker)
1949

Mark Knopfler (Storbritannia)

Musiker, gitarist, plateprodusent, filmmusikkomponist, multiinstrumentalist

Fullt navn / Fødenavn:
Mark Freuder Knopfler

Født:
12. august 1949 (74 år)

Mark Knopfler er en britisk låtskriver, gitarist og vokalist. Han ble i 1999 utnevnt til offiser av Order of the British Empire for sin innsats med musikk. Wikipedia

76 år
Ole Henrik Magga (Politiker)
1947

Ole Henrik Magga (Norge)

Politiker, språkforsker, filolog

Født:
12. august 1947 (76 år)

Ole Henrik Magga er en samisk språkforsker, professor og politiker. Wikipedia

62 år
Egil Tynæs (Lege)
1941 - 2004

Egil Tynæs (Norge)

Lege

Fullt navn / Fødenavn:
Egil Kristian Tynæs

Født:
12. august 1941 (83 år siden)

Døde:
2. juni 2004 (62 år) (20 år siden)

Egil Kristian Tynæs var en norsk lege.

Tynæs jobbet til daglig som overlege ved legevakten i Bergen. Tynæs jobbet også et år på Grønland som lege og et år i Georgia, 1993-94 etter Sovjets fall. Før han begynte å jobbe på legevakten, drev Tynæs et legekontor i Bergen i en tiårs periode. Tynæs jobbet også med antroposofisk medisin, og var den første lederen for en antroposofisk legeforening i Norge.

Han ble drept under sitt andre oppdrag i Afghanistan for Leger uten Grenser, det første var i Baharak i 2002.

Han og fire andre medarbeidere som jobbet for Leger uten grenser ble drept i et bakholdsangrep på bilen de kjørte med i Badghis, Afghanistan 2. juni 2004. Representanter fra Taliban påtok seg raskt ansvaret for attentatet, men senere etterforskning tyder på at drapene heller var resultat av maktkamper mellom lokale krigsherrer og guvernører. En lokal politisjef har sittet i varetekt i Kabul etter drapene. Drapene førte til at Leger uten grenser trakk seg ut av Afghanistan, hvor de hadde vært siden begynnelsen av 80-tallet. Wikipedia

76 år
Buck Owens (Musiker)
1929 - 2006

Buck Owens (USA)

Musiker, gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Alvis Edgar Owens Jr.

Født:
12. august 1929 (95 år siden)

Døde:
25. mars 2006 (76 år) (18 år siden)

Buck Owens var en amerikansk countrymusiker som hadde flere hits på 1960- og 1970-tallet. Ledet gruppen «The Buckaroos». Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og i 1996 ble han innvalgt som medlem av Country Music Hall of Fame. Wikipedia

80 år
Porter Wagoner (Sanger)
1927 - 2007

Porter Wagoner (USA)

Sanger, skuespiller, musiker, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Porter Wayne Wagoner

Født:
12. august 1927 (97 år siden)

Døde:
28. oktober 2007 (80 år) (16 år siden)

Porter Wayne Wagoner var en amerikansk countrysanger. Wagoner introduserte en ung Dolly Parton på sitt TV-show. Sammen som "Porter and Dolly" var de en velkjent duet i mange år. Parton skrev sangen "I Will Always Love You" etter at Wagoner foreslo at hun endret fokus på sine kjærlighetssanger. Wikipedia

64 år
Muhammad Zia-ul-Haq (Politiker)
1924 - 1988

Muhammad Zia-ul-Haq (Pakistan)

Politiker, offiser

Født:
12. august 1924 (100 år siden)

Døde:
17. august 1988 (64 år) (35 år siden)

Muhammad Zia ul-Haq var en pakistansk offiser og politiker. Han var Pakistans president fra 1978 til 1988.

Han ble født i Britisk India i 1924, som sønn av Muhammad Akhbar. Han meldte seg inn i den britiske British Indian Army og steg raskt i rang. Han kjempet mot Tyskland under andre verdenskrig og da Pakistan frigjorde seg ble han major i den nyetablerte pakistanske hæren. Fra 1967 til 1970 var han stasjonært i Jordan, hvor han trente opp nasjonale styrker, noe som viste seg viktig i forhold til å slå ned opprøret Sorte september i Jordan mot kong Hussein av Jordan i 1970.

Zia ul-Haq ble deretter sjef for den pakistanske hæren og grep makten i Pakistan gjennom et statskupp i 1977. Statsminister Zulfikar Ali Bhutto ble satt i fengsel og henrettet i 1979. Zia ul-Haq lovet ved flere anledninger frie valg, men disse løftene ble aldri innfridd. Han omkom i en flyulykke i 1988 under uklare omstendigheter.

Zia-ul-Haq ble gravlagt i Islamabad ved Faisal-moskeen. Wikipedia

100 år
Margaret Burbidge (Astrofysiker)
1919 - 2020

Margaret Burbidge (Storbritannia)

Astrofysiker, astronom, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Eleanor Margaret Peachey

Født:
12. august 1919 (105 år siden)

Døde:
5. april 2020 (100 år) (4 år siden)

Eleanor Margaret Burbidge var en britisk astrofysiker, kjent for sin forskning og innehav av mange administrative poster, blant annet som direktør for Greenwich-observatoriet.

I løpet av sin karriere arbeidet hun ved University of Londons observatorium, Yerkes-observatoriet ved University of Chicago, University of Cambridges fysikkavdeling Cavendish-laboratoriet og California Institute of Technology. Mellom 1979 og 1988 var hun førstedirektør for Center for Astronomy and Space Sciences ved University of California, San Diego, hvor hun arbeidet frem til 1962. Wikipedia

91 år
Ebba Haslund (Forfatter)
1917 - 2009

Ebba Haslund (Norge)

Forfatter, dramatiker, litteraturkritiker, essayist, barnebokforfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ebba Margareta Haslund Halvorsen

Født:
12. august 1917 (107 år siden)

Døde:
10. juli 2009 (91 år) (15 år siden)

Ebba Margareta Haslund Halvorsen var en norsk forfatter og dramatiker.

Haslund var utdannet cand.philol. og hadde magistergraden i litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun hadde studieopphold der hun studerte språk og litteratur i både England, Tyskland og Frankrike i årene før andre verdenskrig, senere studerte hun dansk teater i Danmark, og drama og kultur i USA fra 1963. Hun debuterte i 1945 med novellesamlingen Også vi. Utover sitt forfatterskap er hun også kjent som litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør på NRK og skribent i Klassekampen.

Hun var styremedlem i Norske Dramatikeres Forbund, styremedlem i Norsk PEN, formann i Ungdomslitteraturens forfatterlag 1965–71 og formann i Den norske Forfatterforening fra 1971 til 1975. Hun engasjerte seg dessuten seg for det norske riksmålet. Fra 1966 til 1967 var hun redaktør av Riksmålsforbundets tidsskrift Ordet.

Haslund betegnet seg som verdikonservativ og var vararepresentant for Høyre på Stortinget i to perioder; for Oslo fra 1958 til 1961 og for Akershus fra 1961 til 1965, der hun stilte for statsminister John Lyng en fireukersperiode høsten 1963. I Dagbladet Magasinet 21. mai 2007 oppga hun imidlertid å stemme Venstre.

Haslund ble tidlig kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement, og hun deltok i skrift og tale aktivt i samfunnsdebatten. Hun markerte seg gjerne som en skarp samfunnskritiker, men hennes engasjement skjedde alltid med utgangspunkt i en liberal kristen-humanistisk virkelighetsforståelse. I tillegg til kvinnesaken var Haslund også engasjert i fredssaken, både som atomvåpenmotstander, men i senere år også som kritiker av krigføringen i Irak, og spesielt Norges deltagelse i denne. Hun var i tillegg svært aktiv i kampen for å få gjenopptatt den såkalte Torgersen-saken.

Ebba Haslund skrev mer enn førti hørespill for NRK Radioteatret. De siste årene av sitt liv var hun den norske levende forfatter med tidligst debut – i 1945. Wikipedia

96 år
Sickan Carlsson (Skuespiller)
1915 - 2011

Sickan Carlsson (Sverige)

Skuespiller, sanger, revyartist

Født:
12. august 1915 (109 år siden)

Døde:
2. november 2011 (96 år) (12 år siden)

Sickan Anna-Greta Carlsson Adamsson var en svensk skuespiller, sanger og revyartist. Wikipedia

73 år
Erwin Schrödinger (Fysiker)
1887 - 1961

Erwin Schrödinger (Østerrike)

Fysiker, professor, forfatter, matematiker, biolog

Fullt navn / Fødenavn:
Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger

Født:
12. august 1887 (137 år siden)

Døde:
4. januar 1961 (73 år) (63 år siden)

Erwin Schrödinger var en østerriksk fysiker. Han ble professor i Stuttgart i 1920, Breslau i 1921, Zürich 1921–27, Berlin, Oxford 1933–36 og i Graz inntil 1938, da han emigrerte til Irland, der han virket ved det nyopprettede Institute for Advanced Studies i Dublin. I 1956 vendte han tilbake til Wien, der han ble professor emeritus i 1958. Wikipedia

23 år
Olav Hurum (Dikter)
1884 - 1908

Olav Hurum (Norge)

Dikter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Olaf Andreasen Hurum

Født:
12. august 1884 (140 år siden)

Døde:
15. juli 1908 (23 år) (116 år siden)

Olav Hurum var en norsk dikter og lyriker.

Hans opprinnelige navn var Olaf Andreasen Hurum, og som dikter brukte han navnet Olav Hurum. Han flyttet i ung alder til Kristiania (Oslo) og ga ut i alt to diktsamlinger: Skogtyngd i 1905 og Dvergmaal i 1907, begge på Olaf Norlis Forlag. Selv om målformen hans var bokmål, skrev Olav Hurum alle sine dikt på nynorsk. Olav Hurum døde av tuberkulose den 15. juli 1908. Wikipedia

52 år
Georg Reiss (Komponist)
1861 - 1914

Georg Reiss (Norge)

Komponist, musikkforsker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Michael Dødelein Reiss

Født:
12. august 1861 (163 år siden)

Døde:
25. januar 1914 (52 år) (110 år siden)

Georg Michael Dødelein Reiss var en norsk jurist, komponist og musikkforsker som i 1913 ble den første som disputerte til doktorgrad over et musikkteoretisk emne.

Reiss var utdannet jurist, med en cand. jur.) fra 1886, og arbeidet som sekretær i Kirkedepartementet fra 1899. Han var elev av Ludvig Mathias Lindeman, Otto Winther-Hjelm og Christian Cappelen. Senere studerte han også ved høyskolen i Berlin. Han var organist ved Petrus kirke (fra 1962 kalt Sofienberg kirke) i Kristiania 1893–1914, musikkanmelder i Dagbladet 1893–96, i Nordisk Musikrevue 1903–06 og fra 1904 i Verdens Gang.

Selv skrev han en kirkekantate i 1902, og andre komposisjoner for sang og korverker, blant annet et åttestemmig kyrie.

Med understøttelse av Nansenfondet og som statsstipendiat fra 1908 studerte Reiss særlig neumeskrift, paleografi og middelalderlig musikkteori, offentliggjorde håndskrifter fra Riksarkivet, bearbeidet to sekvenser for St. Olav og disputerte til dr. philos.-graden i 1913 på avhandlingen «Musikken ved den middelalderlige Olavsdyrkelse i Norden» som ble Norges første doktorgrad i musikkhistorie. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Wolfgang Petersen (Filmregissør)
1941 - 2022

Wolfgang Petersen (Tyskland)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter

Født:
14. mars 1941 (83 år siden)

Døde:
12. august 2022 (81 år) (1 år siden)

Wolfgang Petersen var en tysk filmregissør og -produsent.

Petersen etablerte tidlig en stor begeistring for filmmediet, og idealiserte det som en amerikansk kunstform. Blant hans største helter var den amerikanske western-filmskaperen John Ford samt auteurer fra den franske nybølgen som François Truffaut. Petersen startet sin karriere i teatret, men begynte etterhvert å regissere for tysk fjernsyn, og debuterte med Ich werde dich töten, Wolf i 1978. Han arbeidet aktivt med fjernsynsfilm i flere år og etablerte en stadig økende anerkjennelse. I 1974 kom spillefilmen Einer von uns beiden, en triller satt i et akademisk miljø som ble en hit.

Det store gjennombruddet kom med krigsfilmen Das Boot ("Båten") i 1981, som ble nominert til Oscar og hadde stor suksess på kinoer gjennom Europa og i USA. Filmen portretterer mannskapet på en ubåt som i året 1942 sendes ut fra Tyskland for å nedkjempe Storbritannia. Filmen betraktes som nyskapende både i sin tekniske overlegenhet og som psykologisk studie. Das Boot ble lansert både i en kort, nedklippet versjon, og kom senere i en lengre «Director's Cut». De seks episodene har blitt vist en rekke ganger på norsk fjernsyn.

Suksessen med Das Boot gjorde Petersen til et ettertraktet navn i Hollywood, og siden har han regissert storproduksjoner som Den perfekte stormen, Air Force One og I skuddlinjen. Petersen var også mannen bak 2004-filmen Troja, basert på Homers Iliade, hvor Brad Pitt hadde rollen som Akilles. Wikipedia

80 år
Tori Stødle (Professor)
1942 - 2022

Tori Stødle (Norge)

Professor, pianist

Født:
1. juli 1942 (82 år siden)

Døde:
12. august 2022 (80 år) (1 år siden)

Tori Stødle var en norsk pianist og professor ved Musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Stødle var utdannet klaverpedagog. Hun var elev av Mary Barratt Due og Robert Riefling og studerte ved Juilliard School i New York i USA og ved Staatliche Hochschule für Musik i Stuttgart. I 1987 ble hun førsteamanuensis ved Nordnorsk Musikkonservatorium, der hun senere ble professor. Stødle debuterte som konsertpianist i 1970, holdt konserter i inn- og utland, og spilte inn flere plater.

Kongen utnevnte i 2011 Stødle til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk kulturliv.» Wikipedia

53 år
Anne Heche (Skuespiller)
1969 - 2022

Anne Heche (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Celeste Heche

Født:
25. mai 1969 (55 år siden)

Døde:
12. august 2022 (53 år) (1 år siden)

Anne Celeste Heche var en amerikansk skuespiller, regissør og dramatiker.

Heche debuterte som skuespiller rett etter high school i såpeoperaen Another World, og vant en Emmy Award for denne rollen.

Den 5. august 2022 var Heche involvert i en bilulykke i Mar Vista-området i Los Angeles. Hun var sjåfør i en Mini Cooper som først traff en garasje i et leilighetskompleks, for deretter å krasje inn i et hus. Det brøt deretter ut en brann hvor hun pådro seg store forbrenninger. Den 11. august uttalte en representant for Heches familie at hun hadde pådratt seg en alvorlig hjerneskade og ikke kunne forventes å overleve. Det ble samtidig opplyst at hun ble holdt i live mens legene undersøkte om hun kunne bli organdonor, slik hun tidligere hadde uttrykt ønske om. Hun ble erklært død iht Californias lovverk dagen etter. Wikipedia

66 år
Jan Simonsen (Politiker)
1953 - 2019

Jan Simonsen (Norge)

Politiker, redaktør, frilansjournalist, forfatter

Født:
3. mars 1953 (71 år siden)

Døde:
12. august 2019 (66 år) (Hjerneblødning) (4 år siden)

Jan Simonsen var en norsk politiker (Frp, senere Demokratene). Han var stortingsrepresentant 1989–2001 for Fremskrittspartiet og 2001–2005 som uavhengig. Etter den politiske karrieren jobbet Simonsen som frilansjournalist og forfatter. Wikipedia

89 år
Lauren Bacall (Skuespiller)
1924 - 2014

Lauren Bacall (USA)

Skuespiller, skribent, modell, talsperson, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Betty Joan Perske

Født:
16. september 1924 (99 år siden)

Døde:
12. august 2014 (89 år) (Hjerneslag) (9 år siden)

Lauren Bacall var en amerikansk skuespillerinne.

Betty Joan Perske ble født i bydelen Bronx i New York i 1924. Hennes foreldre ble skilt da hun var fem år, og hun ble oppfostret av sin mor. Lauren Bacall gikk tidlig på danseskole ved siden av vanlig skole.

Etter High School valgte hun å satse på teateret ved studier på American Academy of Dramatic Arts. Studiene ble etterhvert avbrutt da hennes mor ikke hadde midler til å finansiere hennes videre studier. Hun måtte derfor tidlig ut i arbeidslivet som skuespillerinne.

Som ung skuespillerinne i New York City fikk hun et par småroller på Broadway. Hun arbeidet deretter som modell i forskjellige motehus. Hun tok på den tiden sin mors etternavn og gikk under navnet Betty Bacall.

Som modell kom hun i kontakt med moteredaktøren Diana Vreeland som bestilte fotoe for det kjente Harper's Bazaar. Etter at Bacall kom på omslagssiden fikk hun flere tilbud. blant annet om å komme til Hollywood.

Tilbudet som hun til slutt tok i mot, kom fra Howard Hawks som blant annet arbeidet for Warner Brothers. Hennes fornavn Betty ble byttet ut med Lauren.

I 1944 medvirket Lauren Bacall i sin første film i 1944, Å ha og ikke ha (med filmreplikken: «If you want anything, all you have to do is whistle»). Hennes motskuespiller var Humphrey Bogart. De kom til å innlede et kjærlighetsforhold under arbeidet med filmen. Bacall var på denne tid 20 år, og Bogart 45 år og i sitt tredje ekteskap.

Humphrey Bogart og Lauren Bacall intervjues

Bacall og Bogart giftet seg etter Bogarts skilsmisse i 1945 og bosatte seg i Hollywood. Bogart fortsatte å arbeide med skuespilleriet mens Bacall dempet ned sin skuespillerkarriere. Paret fikk sønnen Stephen H. Bogart i 1949 og datteren Leslie Bogart i 1952.

Bacall ble fortsatt tilbudt en del roller, og gjorde et par filmer, som Gift med en millionær, hennes første komedie da hun blant annet spilte mot Marilyn Monroe. Da Humphrey Bogart spilte inn Afrikadronningen var hun med under innspillingen i Afrika. Humphrey Bogart døde av kreft i 1957.

Bacall fikk fortsatt filmtilbud, men ingen tilbud om store roller. Hun valgte å flytte tilbake til New York og arbeide som teaterskuespiller. Der traff hun sin neste mann, Jason Robards. Sammen fikk de sønnen Sam Robards som også ble skuespiller. Bacall og Robards ble skilt i 1969 etter åtte års ekteskap.

Sin største rolle som teaterskuespiller fikk Bacall i stykket Applause, som hun også vant Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for. Etter det vekslet hun mellom roller på scenen og med film- og tv-innspillinger. Bacall var lenge en aktiv skuespillerinne og ble så sent som i 1997 nominert til en Oscar for rollen i Barbra Streisands Speilets to ansikter. Hun hadde en rolle i Lars von Triers filmer Dogville 2003 og Manderlay 2005.

Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hedersprisen av Det amerikanske filminstituttet for hennes «sentrale plass i filmens gullalder» og som en av tidenes største kvinnelige filmlegender. Bacall har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Lauren Bacall døde av et hjerneslag i sitt hjem i Dakota-bygningen den 12. august 2014 på Manhattan i New York.

Bacall var slektning av Israels president Shimon Peres. Ifølge Peres var de fjerne slektninger og ikke søskenbarn slik Bacall ga inntrykk av. Wikipedia

44 år
Johan Friso av Oranien-Nassau (Prins)
1968 - 2013

Johan Friso av Oranien-Nassau (Kongeriket Nederlandene)

Prins

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Friso Bernhard Christiaan David

Født:
25. september 1968 (55 år siden)

Døde:
12. august 2013 (44 år) (10 år siden)

Johan Friso, prins av Oranien-Nassau, greve av Oranien-Nassau, jonkheer van Amsberg (Johan Friso Bernhard Christiaan David) var sønn av dronning Beatrix av Nederland og prins Claus av Nederland. Han ble ofte kalt bare Friso.

Fra fødselen av var han prins Johan Friso av Nederland, men som følge av sitt ekteskap mistet han både denne tittelen og arveretten til tronen. Han forlovet seg med Mabel Wisse Smit i juni 2003, og av parets eget ønske ble det ikke søkt om tillatelse til ekteskapet. Grunnen til dette var at Mabel Wisse Smit tidligere hadde hatt et forhold til den nederlandske mafialederen Klaas Bruinsma. Prins Johan Friso og Mabel giftet seg uansett den 24. april 2004.

Ekteparet hadde to døtre, grevinne Luana av Oranien-Nassau, jonkvrouwe van Amsberg, som ble født den 26. mars 2005 og grevinne Zaria av Oranien-Nassau, jonkvrouwe van Amsberg som ble født den 18. juni 2006.

Johan Friso var gudsønn av kong Harald V av Norge.

17. februar 2012 ble han tatt av et snøskred under skikjøring i Østerrike. Etter ulykken ble prinsen liggende i koma, og det var påvist alvorlig hjerneskade, frem til sin død den 12. august 2013. Han ble først behandlet på Landeskrankenhaus i Innsbruck, før han i begynnelsen av mars 2012 ble overført til Wellington Hospital i hjembyen London. Han hadde siden november 2012 vist minimalt med tegn til bevissthet. I juli 2013 ble han flyttet til palasset Huis ten Bosch i Haag hvor han døde 12. august. Wikipedia

94 år
Les Paul (Instrumentmaker)
1915 - 2009

Les Paul (USA)

Instrumentmaker, gitarist, banjospiller, oppfinner, jazzmusiker, jazzgitarist, radioprogramleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lester William Polsfuss

Født:
9. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
12. august 2009 (94 år) (14 år siden)

Lester «Les Paul» William Polsfuss var en amerikansk jazz- og pop-gitarist. Han var en pioner innen utviklingen av den elektriske gitaren. Wikipedia

82 år
Merv Griffin (Programleder)
1925 - 2007

Merv Griffin (USA)

Programleder, sanger, skuespiller, manusforfatter, forretningsdrivende, komponist, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mervyn Edward «Merv» Griffin jr.

Født:
6. juli 1925 (99 år siden)

Døde:
12. august 2007 (82 år) (16 år siden)

Mervyn Edward «Merv» Griffin jr. var en amerikansk TV-programleder av talkshow og spørrekonkurranser, underholder, pianist og forteller. Han begynte som sanger og han har også spilt i filmer og på Broadway. Han fikk senere jobben som programleder for sitt eget show, The Merv Griffin Show, og han skapte Jeopardy! og Ønskehjulet. Wikipedia

87 år
Loretta Young (Skuespiller)
1913 - 2000

Loretta Young (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gretchen Young

Født:
6. januar 1913 (111 år siden)

Døde:
12. august 2000 (87 år) (Kreft) (23 år siden)

Loretta Young var en amerikansk skuespiller som vant en Oscar for sin rolle som Katrin Holstrom i filmen Katrin gjør karriere (The Farmer's Daughter).

Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og TV.

Hun ble født i Salt Lake City som Gretchen Young, datter av Gladys (Royal) og John Earle Young. Ved konfirmasjonen tok hun navnet Michaela. Da hun var to år gammel, ble foreldrene separert, og da hun var tre, flyttet hun og familien til Hollywood. Hun og hennes søstre Polly Ann og Elizabeth Jane (artistnavn Sally Blane) arbeidet som barneskuespillerinner, men av de tre var det Loretta som hadde størst suksess.

Youngs første rolle var som treåring, i stumfilmen The Primrose Ring. I løpet av high school-årene, ble Young utdannet ved Ramona Convent Secondary School. Hun signerte kontrakt med John McCormick (1893–1961), ektemann og manager for skuespillerinnen Colleen Moore, som så den unge jentas potensial. Navnet "Loretta" ble gitt henne av Colleen, som senere forklarte at det var navnet på favorittdukken hennes.

Young hadde eleganse, og fikk flere og flere roller, og i midten av 1930-årene var hun en etablert stjerne. I 1947 mottok hun en Oscar-statuett for beste skuespillerinne for sin rolle i Katrin gjør karriere.

Loretta Young drog sig tillbaka från filmen 1953 för att göra karriär i TV – hennes TV-show The Loretta Young Show var en stor succé åren 1953-1960.

Young har to stjerner på Hollywood Walk of Fame for prestasjoner innen film og fjernsyn. De er på adressene 6100 Hollywood Blvd. og 6135 Hollywood Blvd.

Loretta Young var gift tre ganger; første gang med skuespilleren Grant Withers årene 1930-1931, andre gang med produsenten Tom Lewis 1940-1969 (de fikk to sønner). Tredje gangen med klessigneren Jean Louis fra 1993 til hans død i 1997.

Young døde av kreft i 2000 og er begravd på Holy Cross Cemetery i Culver City i California. Wikipedia

27 år
Jean-Michel Basquiat (Kunstmaler)
1960 - 1988

Jean-Michel Basquiat (USA)

Kunstmaler, kunstaktivist, musikkforsker, plateprodusent, komponist

Født:
22. desember 1960 (63 år siden)

Døde:
12. august 1988 (27 år) (35 år siden)

Jean-Michel Basquiat var en amerikansk kunstner.

Basquiat var en av de første afroamerikanske kunstnere som vant aksept i det institusjonaliserte kunstlivet i USA. Han arbeidet hovedsakelig med maleri inspirert av graffiti og såkalt street art, og han ble en viktig profil innenfor 1980-tallets «heftige maleri» og nyekspresjonisme. I 1983 møtte Basquiat Andy Warhol, noe som ble starten på et intensivt samarbeid de to imellom som varte frem til Warhol døde i 1987. Etter Warhols død tiltok Basquiats heroinmisbruk, og han døde året etter av en overdose i sitt atelier i New York.

Basquiats merkevare var hans bruk av ord i bilder, samt hans galgenhumoristiske fokus på svarte helter og anti-helter i det amerikanske samfunnet. Han var en stor fan av boksing og jazz, to arenaer der svarte hadde slått gjennom på et tidlig historisk tidspunkt. Basquiat var kjæreste med Madonna et par måneder i starten av sin karriere. Han stilte ut på de fremste galleriene verden over, som Mary Boone Gallery i New York og Bruno Bischofberger Gallery i Sveits.

I mai 2017 ble Basquiats maleri «Untitled» (fra 1982) solgt for 110 500 000 dollar (omtrent 930 millioner norske kroner) på en Sotheby's-auksjon i New York. Det var høyeste auksjonssum for et maleri av en amerikansk kunstner. Bildet ble kjøpt av japanske Yusaku Maezawa, grunnlegger av Zozotown, et nettsted som selger klær. Wikipedia

77 år
Henry Fonda (Skuespiller)
1905 - 1982

Henry Fonda (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Jaynes Fonda

Født:
16. mai 1905 (119 år siden)

Døde:
12. august 1982 (77 år) (41 år siden)

Henry Jaynes Fonda var en amerikansk skuespiller.

Fonda startet skuespillerkarrieren på Broadway og hadde sin filmdebut i 1935. Han ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Tom Joad i dramafilmen Vredens druer (1940). Fonda vant Tony-prisen for beste skuespiller i 1948 for tittelrollen i teaterstykket Mister Roberts. Han gjentok rollen i filmversjonen fra 1955. Fonda både produserte og spilte hovedrollen i dramafilmen 12 edsvorne menn (1957). Den ble nominert til Oscar for beste film, mens Fonda vant BAFTA og ble nominert til Golden Globe for beste skuespiller.

Fonda medvirket i om lag 90 filmer og spilte ofte den rakryggede hedersmannen. Han ble belønnet med en AFI Life Achievement Award i 1978, en æres-Tony i 1979, en Cecil B. DeMille Award i 1980 og en æres-Oscar i 1981. Fonda fikk til sist både Oscar og Golden Globe for beste skuespiller i 1982, for sin siste film Sensommer, der han spilte mot Katharine Hepburn. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Fonda kåret til tidenes sjette største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Fonda var gift fem ganger og hadde tre barn. Datteren Jane Fonda, sønnen Peter Fonda og barnebarna Bridget Fonda og Troy Garity er alle skuespillere. Wikipedia

56 år
Ian Fleming (Forfatter)
1908 - 1964

Ian Fleming (Storbritannia)

Forfatter, Journalist, skribent, romanforfatter, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ian Lancaster Fleming

Født:
28. mai 1908 (116 år siden)

Døde:
12. august 1964 (56 år) (59 år siden)

Ian Lancaster Fleming var en britisk forfatter best kjent for å ha skrevet romanene om James Bond. Wikipedia

69 år
William Blake (Kunstmaler)
1757 - 1827

William Blake (Storbritannia)

Kunstmaler, lyriker, forfatter, teolog, samler, gravør, illustratør, filosof, litograf

Født:
28. november 1757 (266 år siden)

Døde:
12. august 1827 (69 år) (197 år siden)

William Blake var en britisk poet, maler, grafiker, romantisk mystiker og bokutgiver, eller «opphavsmann og trykker», som han signerte mange av sine bøker med. Wikipedia

<<
12. August
>>