Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Juni

Om dagen

2. Juni er dag 154 i 2024, og er i uke 22. Det er 212 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: En bilbombe går av ved den danske ambassade i Islamabad, og dreper minst åtte mennesker

Et antatt selvmordsangrep fant sted foran Den danske ambassaden i Islamabad i Pakistan, da en bilbombe eksploderte 13.10 lokal tid den 2. juni 2008 og drepte minst åtte personer og såret flere. Ifølge chargé d'affaires på ambassaden i Islamabad, Michael Hjortsø, var ingen av de drepte danske ansatte på ambassaden.

Eksplosjonen etterlot et stort hull i fronten av bygningen, og betydelige skader på selve bygningen. En sky av sort røyk var synlig over byen kort efter angrepet. Angrepet formodes å ha en sammenheng med gjenopptrykkingen av Muhammedtegningene i Jyllands-Posten i februar 2008.

Den danske utenriksministeren Per Stig Møller fordømte angrepet og sammenkalte til et hastemøte i Utenriksministeriet. Wikipedia
20 år siden

2003: «Mars Express», ESAs første Mars-sonde, skytes opp

Mars Express er en europeisk ubemannet romsonde som går i bane rundt Mars og observerer planeten. Den er ESAs første Mars-sonde. Den ble skutt opp 2. juni 2003, og har kretset i bane rundt Mars siden 25. desember 2003. Mars Express brakte med seg en liten landingskapsel, kalt «Beagle 2», som landet på Mars den 26. desember 2003 for å lete etter liv. Ingen signaler ble mottatt fra Beagle 2 etter landingen. Wikipedia
28 år siden

1995: Vesleofsen kulminerer i Glomma. I Gudbrandsdalen finner Moksa nytt løp gjennom tettbebyggelsen i Tretten

Vesleofsen er navnet på ekstremflommen som rammet Østlandet i juni 1995. Én mann omkom, 7000 personer ble evakuert, og det ble gjort skader til en verdi av 1,8 milliarder kroner. I alt ble det meldt om skader på 1 833 gårdsbruk.

I Glomma toppet flommen seg 2. juni, i Gudbrandsdalslågen 3. juni og i Mjøsa 11. juni. 3,5 millioner sandsekker ble brukt i Akershus, Hedmark og Oppland for å demme opp for vannet. Den fikk navnet fordi det var den største flommen siden Storofsen i 1789. Wikipedia

Fødsler

37 år
Lars Berrum (Komiker)
1986

Lars Berrum (Norge)

Komiker, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Femanger Berrum

Født:
2. juni 1986 (37 år)

Lars Femanger Berrum er en norsk komiker og programleder. Han vokste opp på Bærums Verk, og er utdannet sykepleier fra Oslomet (da Høgskolen i Oslo). Berrum er tidligere norgesmester i karate.

Berrum opptrer som stand-up-komiker, på humorshow og spiller improvisasjonsteater. Han jobbet fra 2011 til 2013 som fast «sidekick» i radioprogrammet Martin Beyer-Olsen Live på NRK P3, og var første halvdel av 2013 programleder i Boller og Burritos på samme kanal. På P3s nett-tv har han medvirket i de korte seriene Kjendisprat med Lars Berrum, Festivalhjelpen og Ukas nyheter med Lars og Olli.

I 2014 ledet Berrum sammen med Martin Beyer-Olsen det absurde «talkshowet» Berrum & Beyer på NRK 3, sketsjeprogrammet Norske Fordommer i 2015 og humorserien Strømmeland i 2019 på samme kanal. De to startet 5. oktober 2018 opp med podkasten Berrum & Beyer snakker om greier. Under Humorprisen 2019 vant de klassene årets humorprogram og årets morsomste podcast for henholdsvis Strømmeland og Berrum & Beyer snakker om greier. Berrum har også vært dommer i programmet Lipsync Battle på TV 2 Humor.

Som utøver av kampsporten karate er Lars Berrum tidligere norsk og nordisk mester i kumite (kamp). Han representerte Norge i verdensmesterskapet i karate i 2004, 2006 og 2008. Berrum har mottatt Bærum kommunes idrettsstipend. Wikipedia

43 år
Fabrizio Moretti (Trommeslager)
1980

Fabrizio Moretti (Italia)

Trommeslager

Født:
2. juni 1980 (43 år)

Fabrizio Moretti, kallenavn Fab er en trommeslager for det amerikanske rockebandet The Strokes. Han ble født i Rio de Janeiro med en italiensk mor og en brasiliansk far.

Da han var tre år gammel kom han til New York City og ble noe senere interessert i tromming. Da han var 13 år møtte han Julian Casablancas, og de andre som skulle bli medlemmer i bandet The Strokes, på eliteskolen Dwight School.

Han sier at han lytter til Guns N' Roses, og Slash fra dette bandet var med på The Strokes’ video «Someday».

Privat var han forlovet med den fem år eldre skuespilleren Drew Barrymore. Wikipedia

51 år
Wentworth Miller (Skuespiller)
1972

Wentworth Miller (USA)

Skuespiller, manusforfatter, modell, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Wentworth Earl Miller III

Født:
2. juni 1972 (51 år)

Wentworth Earl Miller III er en engelskfødt amerikansk skuespiller, modell og manusforfatter. Han er mest kjent for hovedrollen Michael Scofield i TV-serien Prison Break.

Miller er blant annet av afro-amerikansk, engelsk, russisk, fransk, nederlandsk, irakisk, syrisk avstamning. Han er utdannet i engelsk litteratur ved Princeton University. Wentworth var med i skolens a capella-gruppe.

Hans første rolle var i miniserien Dinotopia. Etter noen småjobber, blant annet i action-serien Buffy, vampyrenes skrekk, var han med i filmen The Human Stain (2003), der hovedrollene ble spilt av Anthony Hopkins og Nicole Kidman. I 2005 gjorde Miller seg mer bemerket ved å være med i noen Mariah Carey-musikkvideoer. Han har blant annet også vært med i The Flash (2014), Legends of Tomorrow (2016), Resident Evil: Afterlife 3D (2010), The Loft (2014), Underworld (2003), Room 302 (2001), Stealth (2005), The Confession (2004), High School Reunion Terror (2012). Hans største rolle er hovedrollen Michael Scofield i Prison Break, der han samme år ble nominert til en Golden Globe for beste skuespiller i en drama-serie. Wikipedia

55 år
Flemming Andersen (Tegneserietegner)
1968

Flemming Andersen (Danmark)

Tegneserietegner, karikaturtegner

Født:
2. juni 1968 (55 år)

Flemming Andersen er en dansk tegneserieskaper. Etter videregående skole og militæret ville han prøve seg som tegner for noen sjællandske reklamebyråer og aviser, men det var forgjeves. På Gutenberghus (senere Egmont) var man heller ikke interessert i å benytte seg av Andersens reklameillustrasjoner, men oppfordret ham istedenfor til å forsøke seg på Disney-tegneserier. Disse har han holdt på med siden. Hans første historie, «Smak og behag», kom i 1990.

De første månedene skrev Flemming Andersen manus, men etterhvert begynte han å tegne selv også. Andersens tegnestil er elsket av mange, kanskje på grunn av hans evne til å legge følelser inn i endene. Andersen liker måten Donald og de andre endene er designet på. Han er også meget flink til å tegne bakgrunner i historiene sine.

Idag tegner han lengre historier med sin italienske tegnestil, som ofte blir utgitt i pocketbøkene. I 1997 assisterte Flemming Andersen Egmont med å utvikle Disney-historier til det japanske markedet. I 1999 begynte Andersen å illustrere barnebøker for forlaget Alrune, bl.a. "Nuttenok og kimekæmpen". Andersen bor nå i København. Wikipedia

68 år
Dana Carvey (Skuespiller)
1955

Dana Carvey (USA)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Dana Thomas Carvey

Født:
2. juni 1955 (68 år)

Dana Thomas Carvey er en amerikansk skuespiller. Han er kjent for sine etterlikninger av blant annet Woody Allen og Johnny Carson. Carvey er av irsk og italiensk avstamming. Hans mors familie kommer fra Dublin og hans fars familie er fra Roma. I 1983 ble han gift med Paula, som han har sønnene Dex og Thomas med. Han har tidligere vært gift med en Leah.

Carvey var ansatt i Saturday Night Live i mange sesonger, mens i Norge er han mest kjent som «Garth», kameraten til «Wayne» (spilt av Mike Myers) i Wayne's World. Wikipedia

75 år
Jørgen Gunnerud (Krimforfatter)
1948

Jørgen Gunnerud (Norge)

Krimforfatter, lektor

Født:
2. juni 1948 (75 år)

Jørgen Gunnerud er en norsk forfatter og lektor.

Gunnerud er utdannet cand.philol med hovedfag i historie. I sin ungdom var han aktiv i ml-bevegelsen, og stilte blant annet som formannskandidat for Rød Front i Det Norske Studentersamfund i Oslo, der han ble valgt som leder i 1973.

Debuten som forfatter i 1994 med kriminalromanen Raymond Isaksens utgang med handling fra en bygd i Finnmark. Gunneruds gjennomgangsfigur er Kripos-etterforskeren Knut Moen.

For romanen Høstjakt mottok han Rivertonprisen 2007. Wikipedia

76 år
Mads Gilbert (Lege)
1947

Mads Gilbert (Norge)

Lege, professor, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Mads Fredrik Gilbert

Født:
2. juni 1947 (76 år)

Mads Fredrik Gilbert er en norsk lege, nødhjelpsarbeider og politiker (Rødt). Han er spesialist i anestesiologi og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Han har vært professor II i akuttmedisin ved Universitetet i Tromsø siden 1995.

Gilbert har i lang tid vært engasjert i solidaritetsarbeid i Palestina, og har en rekke ganger vært i legetjeneste i området.

I 2013 ble han tildelt St. Olavs Orden. Wikipedia

78 år
Signe Øye (Politiker)
1945

Signe Øye (Norge)

Politiker

Født:
2. juni 1945 (78 år)

Signe Øye er en norsk politiker (Ap). Hun var stortingsrepresentant for Østfold 1993 - 2009.

Øye har handelsskole og kurs i administrasjon og personaladministrasjon, hun var ansatt som sekretær i teknisk etat, Spydeberg kommune fra 1974 til 1990, deretter personalkonsulent i Hobøl kommune til 1993. Signe Øye tok ikke gjenvalg til Stortinget i 2009. Hun var leder av Østfold Arbeiderparti 2002-2014. Wikipedia

69 år
Muammar al-Gaddafi (Leder av Libya)
1942 - 2011

Muammar al-Gaddafi (Libya)

Leder av Libya, jurist, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi

Født:
2. juni 1942 (81 år siden)

Døde:
20. oktober 2011 (69 år) (12 år siden)

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi [variasjoner] var de facto leder av Libya fra 1969 til 2011. Han tok makten ved et ublodig militærkupp 1. september 1969 og bar inntil 1979 tittelen som landets statsoverhode. Fra 1979 hadde han ingen offisielle titler, men styrte landets politikk som diktator. Etter 20. august 2011 ble han regnet som avsatt av en ny regjering og var ettersøkt. Gaddafi døde under uklare omstendigheter etter at han 20. oktober 2011 var tatt til fange.

Gaddafi var den leder av Libya som hadde sittet lengst ved makten, og da han døde var ca. 80 prosent av landets befolkning født i løpet av hans regjeringstid. Han førte en økonomisk politikk som var finansiert av inntekter fra olje og gass. Gaddafi ble i 2008 utropt til Kongenes Konge av mer enn 200 afrikanske konger og stammeledere.

En oppstand mot Gaddafis regime som startet i februar 2011, utviklet seg etterhvert til borgerkrig. Konflikten var en del av opprøret i den arabiske verden i 2011. FN vedtok i mars en resolusjon som innebar flyforbud over Libya. USA, Canada og en rekke europeiske land, heriblant Norge, gjennomførte deretter et stort antall luftangrep mot mål i Libya for å oppfylle resolusjonen. Fra 27. juni 2011 var Gaddafi ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen som krigsforbryter og forbrytelser mot menneskeheten.

Gaddafi påberopte seg ærestitler som Guide of the First of September Great Revolution of the Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya eller Brotherly Leader and Guide of the Revolution.

Etternavnet kan på norsk gjengis både som Gaddafi, Kadhafi og Quadhafi avhengig av hvilken arabisk uttale man legger til grunn. Wikipedia

82 år
Stacy Keach (Skuespiller)
1941

Stacy Keach (USA)

Skuespiller, forteller

Født:
2. juni 1941 (82 år)

Walter Stacy Keach jr. er en amerikansk skuespiller og forteller. Han er mest kjent for sine dramaroller, men har også gjort arbeid som forteller i utdanningsprogrammer på Public Broadcasting Service og Discovery Channel, i tillegg til noen komedier. Tidlig i karrieren ble han kreditert som Stacy Keach jr. for å skille ham fra faren, Stacy Keach sr. Keach har vært gift tre ganger, og har to barn fra det tredje ekteskapet. Wikipedia

80 år
Charlie Watts (Trommeslager)
1941 - 2021

Charlie Watts (Storbritannia)

Trommeslager, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Robert Watts

Født:
2. juni 1941 (82 år siden)

Døde:
24. august 2021 (80 år) (2 år siden)

Charles Robert «Charlie» Watts var en britisk musiker som var trommeslager i The Rolling Stones.

Watts hadde sin bakgrunn i jazz og blues og bestemte seg for en musikkarriere da han var 13 år. Han spilte i diverse band før han ble medlem av The Rolling Stones.

I juni 2004 ble det konstatert at Watts hadde strupekreft, men sykdommen ble vært holdt i sjakk, slik at han kunne fortsette å opptre med The Rolling Stones. Wikipedia

71 år
Geir Kjetsaa (Professor)
1937 - 2008

Geir Kjetsaa (Norge)

Professor, lingvist, oversetter, litteraturhistoriker, filolog

Født:
2. juni 1937 (86 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (71 år) (15 år siden)

Geir Kjetsaa var en norsk professor emeritus i russisk litteraturhistorie ved Institutt for østeuropeiske og orientalske studier ved Universitetet i Oslo.

Kjetsaa var født i Oslo, men vokste opp i Setesdal. Han hadde kone og en datter. Han gjennomførte Forsvarets russiskkurs, ble cand. philol. i 1963, dr. philos. i 1969, og var siden 1971 professor i litteraturhistorie ved Universitetet i Oslo.

Kjetsaa skrev flere forfatterbiografier over russiske forfattere, og virket som oversetter. Blant bøkene han skrev er: Jevgenij Baratynskij: Liv og diktning (doktoravhandling 1969, russisk oversettelse 1973) og The Authorship of The Quiet Don (1984), samt biografier om Dostojevskij (1985), Gogol (1990), Gorkij (1994), Tolstoj (1999) og Tsjekhov (2004). Det siste som opptok ham var et prosjekt omkring Aleksandr Pusjkin. Han ble i 1978 tildelt Bastian-prisen for sin oversettelse av Revisoren.

Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det: «lagt vekt på at han som kulturformidler ved sine biografier om de mest anerkjente russiske forfatterne og sine oversettelser, har gitt viktige bidrag til forståelse av og kjennskap til russisk litteratur.»

Kjetsaa skrev i 1977 et innlegg i Ibsenårbok (1977, side 22-45) om Henrik Ibsens vennskap og brevkorrespondanse med Oscar von Knorring (1822-1891, svensk offiser, forfatter og komponist), de sistnevnte deltok i feiringen av åpningen av Suez-kanalen i Egypt i 1869. Wikipedia

69 år
Pete Conrad (Romfarer)
1930 - 1999

Pete Conrad (USA)

Romfarer, offiser, flyger, racerfører

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Conrad, Jr.

Født:
2. juni 1930 (93 år siden)

Døde:
8. juli 1999 (69 år) (24 år siden)

Charles «Pete» Conrad jr. var en amerikansk testpilot og astronaut. Han var den tredje personen til å gå på månen under Apollo-programmet. Wikipedia

79 år
Johnny Weissmuller (Skuespiller)
1904 - 1984

Johnny Weissmuller (USA)

Skuespiller, svømmer, vannpolospiller

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Peter Weißmüller

Født:
2. juni 1904 (119 år siden)

Døde:
20. januar 1984 (79 år) (40 år siden)

Johnny Weissmuller var en amerikansk svømmer og skuespiller.

Weissmuller var en av verdens beste svømmere i 1920-årene. Han vant blant annet fem gullmedaljer i OL og satte 67 verdensrekorder i løpet av karrieren. Han deltok også på det amerikanske vannpololaget som oppnådde bronsemedalje i OL 1924. Etter svømmekarrieren spilte han Tarzan i tolv spillefilmer. Andre skuespillere spilte også Tarzan, men Weissmuller er den best kjente av dem. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Weissmuller var gift fem ganger. Først med klubb-sangeren Bobbe Arnst (gift fra 1931 – skilt i 1933), og for andre gang med skuespillerinnen Lupe Vélez (gift 1933 – skilt i 1939). Hans tredje ekteskap var med Beryl Scott (gift 1939 – skilt 1948), og han var gift med Allene Gates (gift i 1948 og skilt i 1962), og hans siste ekteskap var med Maria Baumann, gift i 1963 og frem til han døde i 1984.

Med sin tredje kone, Beryl, fikk han tre barn, Johnny Weissmuller Junior, Wendy Anne Weissmuller, og Heidi Elizabeth Weissmuller. I 1974 brakk Weissmuller både hofte og ben, noe som markerte begynnelsen på en sviktende helse. På sykehuset fikk han vite at, til tross for hans styrke og livslange daglige trenings-regime med svømming og trening, han hadde et alvorlig hjerteproblem. I 1977 ble Weissmuller rammet av en rekke slag. I 1979 var han innlagt ved Motion Picture & Television Country House og Hospital i Woodland Hills, California i flere uker. Deretter flyttet han sammen med sin siste kone, Maria, til Acapulco, Mexico, hvor hans siste Tarzan-film var spilt inn i 1948.

Han ble født som Johann Peter Weißmüller i byen Freidorf (en del av dagens Timişoara i Romania) i Østerrike-Ungarn. Foreldrene var fra den tyskspråklige minoriteten i regionen. Familien emigrerte til USA da han var sju måneder gammel. Den 20. januar 1984 døde Weissmuller av lungeødem i en alder av 79 år. Han ble gravlagt i Acapulco ved Valley of the Light Cemetery. Samtidig som hans kiste ble senket ned i jorden ble et opptak fra hans berømte Tarzan-brøl spilt tre ganger, etter hans eget ønske. Wikipedia

87 år
Thomas Hardy (Poet)
1840 - 1928

Thomas Hardy (Storbritannia)

Poet, romanforfatter, manusforfatter

Født:
2. juni 1840 (183 år siden)

Døde:
11. januar 1928 (87 år) (96 år siden)

Thomas Hardy var en britisk romanforfatter og poet. Han var en viktoriansk realist i tradisjonen til George Eliot, men var også både i sine romaner og poesi påvirket av romantikken, særlig av William Wordsworth. Charles Dickens er en annen viktig innflytelse på ham. Som Dickens var han meget kritisk til mye i viktoriatidens samfunn, men Hardy fokuserte mer på nedgangen i jordbrukssamfunnet. Wikipedia

Dødsfall

79 år
Carl Høgset (Dirigent)
1941 - 2021

Carl Høgset (Norge)

Dirigent, musiker, sanger, lektor

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Halvor Høgset

Født:
3. november 1941 (82 år siden)

Døde:
2. juni 2021 (79 år) (2 år siden)

Carl Halvor Høgset var en norsk lektor, musiker og kordirigent.

Høgset var utdannet med hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo (1974). I 1976 tok han diplomeksamen i sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole. Han var elev av komponisten Knut Nystedt.

Høgset stiftet i 1971 kammerkoret Grex Vocalis, som han dirigerte frem til koret ble nedlagt i 2019. Avslutningekonserten «Grex Vocalis – Finale» ble holdt på hovedscenen i Den Norske Opera. Han var dirigent for Den norske Studentersangforening i periodene 1982–1985 og 2012–2015 og for Norges ungdomskor (1987–2003). I perioder ledet han også Schola Cantorum og Den norske studentersangforening.

Høgset var selv sanger. Karrieren startet i gutteårene, da han var med i Sølvguttene. I voksen alder utga han flere soloinnspillinger med sanger av Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Edvard Grieg og Arne Nordheim.

Som pedagog underviste Høgset i skoleverket og ved Norges musikkhøgskole. Han drev utstrakt kurs- og seminarvirksomhet for korsangere i Norge og utlandet.

Høgset ble i 2007 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv.

Høgset var æresmedlem av Foreningen norske kordirigenter (Fonoko). Han var også et av to æresmedlemmer i Norges Korforbund. Den andre er Norunn Illevold Giske. I desember 2019 ble Høgset utnevnt til æresmedlem av Den norske studentersangforening.

Høgset ble sommeren 2018 tildelt den internasjonale korprisen “Una Vita Per La Direzione Corale” («Et liv som korleder») – fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv. Wikipedia

35 år
Christopher Trousdale (Sanger)
1985 - 2020

Christopher Trousdale (USA)

Sanger, skuespiller, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Ryan Trousdale

Født:
11. juni 1985 (38 år siden)

Døde:
2. juni 2020 (35 år) (3 år siden)

Christopher «Chris» Trousdale var en amerikansk sanger, danser og skuespiller.

Han var en tid medlem i musikkgruppen Dream Street, der han arbeidet sammen med Jesse McCartney, Frankie Galasso, Greg Raposo og Matt Ballinger.

Han medvirket også i en låt med den svenske jentegruppen Play. Han medvirket i filmen The Biggest Fan fra 2002 i rollen som seg selv. Wikipedia

93 år
Ole Jacob Bangstad (Idrettsleder)
1917 - 2010

Ole Jacob Bangstad (Norge)

Idrettsleder, idrettsutøver, offiser

Født:
9. april 1917 (107 år siden)

Døde:
2. juni 2010 (93 år) (13 år siden)

Ole Jacob Bangstad (1917–2010) var en norsk offiser og idrettsleder. Han var offiser under og etter andre verdenskrig, men er også kjent som idrettsleder i Norge i årene fra 1973 til 1984.

Etter examen artium i 1935 tok Bangstad militær utdannelse ved Krigsskolen og ble løytnant i infanteriet i 1939.

Bangstad var kompanisjef i Trøndelag og Nord-Norge under felttoget i 1940, og ble siden major og kompanisjef for Fallskjermkompaniet (F kp 1) i den norske brigaden i Skottland 1943–1945. Ved krigens avslutning var han leder for Operasjon Waxwing, en sabotasjegruppe i Trøndelag.

Han ble kaptein i 1946, major i 1950, oberstløytnant og sjef for Krigsskolen i årene 1953 til 1957, oberst og generalinspektør for Heimevernet 1958–1966 og generalmajor 1964. Han var sjef for Distriktskommando Sørlandet 1966–1971 og generalinspektør for Hæren 1971–1979.

Bangstad hadde flere verv innen idretten, blant annet formann Norsk utvalg for skiskyting i årene 1960–1972, visepresident i det internasjonale forbundet for moderne femkamp og skiskyting i samme periode, visepresident i det internasjonale forbundet for moderne femkamp og skiskyting 1972–1976 og formann i Norges Idrettsforbund 1973–1984.

Han var æresmedlem av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Fra 1987 var Bangstad hovedstyremedlem i Special Olympics International, som organiserer idrett for psykisk utviklingshemmede. Wikipedia

77 år
David Eddings (Forfatter)
1931 - 2009

David Eddings (USA)

Forfatter, romanforfatter

Født:
7. juli 1931 (92 år siden)

Døde:
2. juni 2009 (77 år) (14 år siden)

David Eddings var en amerikansk forfatter som har skrevet flere bestselgende bokserier innen fantastisk litteratur. Hans kone, Leigh Eddings, har hjulpet ham med flere av hans senere bøker. Før Eddings' død bodde de to i Carson City, Nevada i sydvestlige USA.

Eddings ble født i Spokane i delstaten Washington. Før han ble forfatter jobbet han som offiser i den amerikanske hæren og deretter hos flyprodusenten Boeing.

Eddings begynte med å skrive alminnelig skjønnlitteratur som han hadde moderat suksess med. Han endret deretter sjanger til fantasy og oppnådde en langt større anerkjennelse og kommersiell suksess.

Flere av hans nyere bøker etter The Malloreon har mottatt negativ kritikk fra lesere. I et nytt intervju med har han sagt «Jeg tar ikke ordre fra lesere»). Wikipedia

90 år
Mel Ferrer (Skuespiller)
1917 - 2008

Mel Ferrer (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, journalist, manusforfatter, skribent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Melchor Gaston Ferrer

Født:
25. august 1917 (106 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (90 år) (15 år siden)

Melchor Gaston «Mel» Ferrer var en amerikansk skuespiller, regissør og filmprodusent som for mange er best kjent fra rollen som advokaten til Angela Channing i såpeserien Falcon Crest. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Ferrer var født i Elberon i New Jersey i et velstående hjem. Han hadde kubansk far som var kirurg, og en mor som var et fremtredende medlem av sosieteten i Elberon. Han var bror av lege og forsker M. Irené Ferrer, som var spesialist i kardiologi, og kirurgen Jose M. Ferrer. Den fjerde i søskenflokken var Teresa (Terry) Ferrer, som var redaktør for troslivseksjonen i The New York Herald Tribune samt redaktør for utdanningsstoff i Newsweek. Wikipedia

71 år
Geir Kjetsaa (Professor)
1937 - 2008

Geir Kjetsaa (Norge)

Professor, lingvist, oversetter, litteraturhistoriker, filolog

Født:
2. juni 1937 (86 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (71 år) (15 år siden)

Geir Kjetsaa var en norsk professor emeritus i russisk litteraturhistorie ved Institutt for østeuropeiske og orientalske studier ved Universitetet i Oslo.

Kjetsaa var født i Oslo, men vokste opp i Setesdal. Han hadde kone og en datter. Han gjennomførte Forsvarets russiskkurs, ble cand. philol. i 1963, dr. philos. i 1969, og var siden 1971 professor i litteraturhistorie ved Universitetet i Oslo.

Kjetsaa skrev flere forfatterbiografier over russiske forfattere, og virket som oversetter. Blant bøkene han skrev er: Jevgenij Baratynskij: Liv og diktning (doktoravhandling 1969, russisk oversettelse 1973) og The Authorship of The Quiet Don (1984), samt biografier om Dostojevskij (1985), Gogol (1990), Gorkij (1994), Tolstoj (1999) og Tsjekhov (2004). Det siste som opptok ham var et prosjekt omkring Aleksandr Pusjkin. Han ble i 1978 tildelt Bastian-prisen for sin oversettelse av Revisoren.

Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i november 2007. Ved utnevnelsen ble det: «lagt vekt på at han som kulturformidler ved sine biografier om de mest anerkjente russiske forfatterne og sine oversettelser, har gitt viktige bidrag til forståelse av og kjennskap til russisk litteratur.»

Kjetsaa skrev i 1977 et innlegg i Ibsenårbok (1977, side 22-45) om Henrik Ibsens vennskap og brevkorrespondanse med Oscar von Knorring (1822-1891, svensk offiser, forfatter og komponist), de sistnevnte deltok i feiringen av åpningen av Suez-kanalen i Egypt i 1869. Wikipedia

79 år
Bo Diddley (Gitarist)
1928 - 2008

Bo Diddley (USA)

Gitarist, sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Ellas Otha Bates

Født:
30. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (79 år) (15 år siden)

Bo Diddley var en amerikansk rockemusiker.

Han skapte den såkalte «Bo Diddley-rytmen» som er en av hjørnestenene i rock and roll-rytmene. Det distinkte afrikansk-inspirerte rytmemønsteret (bomp bomp bomp bomp-bomp) har siden blitt flittig brukt av andre artister, og har blitt et karakteristisk og gjentakende element i rock'n roll gjennom årtiene. De eldste eksemplene på rhythm and blues-materiale som har gått over til rock'n roll er Diddleys låter «Who Do You Love?», «Road Runner», «You Don't Love Me» og «I'm a Man».

Diddley produserte også sine egne gitarer. De er unike, i form av rektangulære «sigaresker». Den første lagde han i 1945.

Diddley ble i 1987 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2004 i Blues Hall of Fame. Wikipedia

55 år
Vince Welnick (Musiker)
1951 - 2006

Vince Welnick (USA)

Musiker, sanger, keyboardist

Fullt navn / Fødenavn:
Vincent Leo Welnick

Født:
21. februar 1951 (73 år siden)

Døde:
2. juni 2006 (55 år) (17 år siden)

Vincent Leo Welnick var en amerikansk keyboardist.

Welnick ble medlem av bandet Beans som flyttet til San Francisco og etterhvert ble til det kjente teaterrock-bandet The Tubes. Han var medlem av Tubes gjennom 1970- og 1980-tallet, og deltok på alle deres utgivelser i denne perioden. Welnick deltok også på utgivelser med Todd Rundgren.

Etter at Grateful Deads keyboardist Brent Mydland døde av en overdose 26. juli 1990 begynte bandet å avholde opptaksprøver for å erstatte ham. Welnick ble valgt og hans første opptreden sammen med bandet var 7. september 1990 i Richfield Coliseum i Ohio. Han spilte med bandet frem til deres oppløsning i 1995.

I 1994 ble Welnick, sammen med de andre medlemmene av Grateful Dead, innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

Etter at Jerry Garcia døde og Grateful Dead ble oppløst, ble Welnick med Bob Weirs band RatDog der han spilte keyboard frem til desember 1995. Han samarbeidet med bandet Second Sight, Bob Bralove, Missing Man Formation, Phil Lesh and Friends og Mickey Hart Band.

I 1995 ble Welnick diagnostisert med strupekreft som senere gikk i remisjon. Han hadde også utviklet lungeemfysem.

Welnick slet med depresjon etter han fikk kreftdiagnosen og den ble forverret etter Grateful Deads oppløsning etter Jerry Garcias død. Seks måneder etter Garcias død forsøkte Welnick å begå selvmord. Han fikk terapi for depresjonen, samt behandling for kreften og emfysemet, noe som så ut til å hjelpe. Men etter at resten av Grateful Dead ble gjenforent i 2002 under navnet «The Surviving Members of Grateful Dead» og Welnick ikke ble invitert til å bli med, sank han inn i en ny periode med depresjon. Den 2. juni 2006 tok han sitt eget liv ved å kutte over halsen med kniv, foran sin kone. Det ble foretatt gjenopplivingsforsøk og han var fremdeles i live da ambulansen kom. Han ble erklært død på akuttmottaket ved Santa Rosa Memorial Hospital klokken 10:30. Wikipedia

74 år
Gunder Gundersen (Skihopper)
1930 - 2005

Gunder Gundersen (Norge)

Skihopper, kombinertløper

Født:
12. september 1930 (93 år siden)

Døde:
2. juni 2005 (74 år) (18 år siden)

Gunder Gundersen var en norsk kombinertløper og idrettsleder. Han har to VM-medaljer i kombinert (fra 1954 og 1958). Han representerte idrettsklubben Frisk Asker.

Han huskes kanskje best for oppfinnelsen som mange anser som kombinertsportens redning, den såkalte «Gunder-metoden». I 1959 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Gundersen vant sin første tittel under junior-NM i kombinert i 1950.

Før OL på hjemmebane i 1952 hadde han hatt gode resultater, men ble ikke med på det norske OL-laget. Få uker etter OL vant han Holmenkollrennet, i konkurranse med de beste fra OL. Han fikk Kongepokalen og Damenes pokal som beste kombinertløper.

Han tok sølv under Ski-VM i Sverige i 1954, og vant skispelen i Lahtis i 1955. Før OL i 1956 var han skadet og kunne ikke delta, men under VM i 1958 ble han nummer tre. Under vinter-OL 1960 i Squaw Valley, USA ble han nummer 11.

Gundersen vant ytterligere 2 kongepokaler etter seire i kombinert i Holmenkollen i 1959 og 1960, samt NM i 1961. Han har en seier og i tillegg til dette ble han nummer to i Svenska Skidspelen i Falun fire ganger, og en Lahtis.

Gundersen ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1959 og Norges Skiforbunds Gullmedalje For Fremragende Innsats For Norsk Skiidrett i 1968.

Gundersen startet Teknisk Komité Kombinert (TKK) i 1963. Han ble komitéens første formann og med det medlem i Skiforbundets styre. Han startet TKH i FIS og ble den første formann der også. Han var også teknisk sjef for kombinert under vinter-OL 1980 i Lake Placid, USA.

Han skrev sitt navn inn i skihistorien da han lanserte «Gunder-metoden» i kombinert. Den går ut på at man hoppet først og regnet om poengsummene til tid. Tidene var utgangspunktet for startrekkefølgen, og startintervallene i langrennet, og førstemann i mål ble vinneren. Omleggingen av arrangementene gav kombinertsporten, som hadde mistet interesse, et etterlengtet løft. Wikipedia

62 år
Egil Tynæs (Lege)
1941 - 2004

Egil Tynæs (Norge)

Lege

Fullt navn / Fødenavn:
Egil Kristian Tynæs

Født:
12. august 1941 (82 år siden)

Døde:
2. juni 2004 (62 år) (19 år siden)

Egil Kristian Tynæs var en norsk lege.

Tynæs jobbet til daglig som overlege ved legevakten i Bergen. Tynæs jobbet også et år på Grønland som lege og et år i Georgia, 1993-94 etter Sovjets fall. Før han begynte å jobbe på legevakten, drev Tynæs et legekontor i Bergen i en tiårs periode. Tynæs jobbet også med antroposofisk medisin, og var den første lederen for en antroposofisk legeforening i Norge.

Han ble drept under sitt andre oppdrag i Afghanistan for Leger uten Grenser, det første var i Baharak i 2002.

Han og fire andre medarbeidere som jobbet for Leger uten grenser ble drept i et bakholdsangrep på bilen de kjørte med i Badghis, Afghanistan 2. juni 2004. Representanter fra Taliban påtok seg raskt ansvaret for attentatet, men senere etterforskning tyder på at drapene heller var resultat av maktkamper mellom lokale krigsherrer og guvernører. En lokal politisjef har sittet i varetekt i Kabul etter drapene. Drapene førte til at Leger uten grenser trakk seg ut av Afghanistan, hvor de hadde vært siden begynnelsen av 80-tallet. Wikipedia

81 år
Emil Boyson (Forfatter)
1897 - 1979

Emil Boyson (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, oversetter

Født:
4. september 1897 (126 år siden)

Døde:
2. juni 1979 (81 år) (44 år siden)

Emil Boyson var en norsk forfatter, lyriker, oversetter og gjendikter.

Boyson debuterte i 1927 med prosaboka Sommertørst som han selv kalte en historie, men han skulle først og fremst bli kjent som lyriker. Hans lyrikk er holdt i en modernistisk stil, med et språk som bryter med hverdagsspråket, men ofte i tradisjonell form og strofemønster.

Mrk. Hans egentlige debut var i 1920 da han under navnet Karl Snemo, utgav boken Åpning til regnbuen. Wikipedia

66 år
Louis Vierne (Komponist)
1870 - 1937

Louis Vierne (Frankrike)

Komponist, organist, professor

Født:
8. oktober 1870 (153 år siden)

Døde:
2. juni 1937 (66 år) (86 år siden)

Louis Vierne var en fransk organist og komponist.

Louis Vierne og hans bror René Vierne (1878–1918) var sønner av journalisten Henri Vierne.

Louis Vierne ble født med en alvorlig synssvekkelse. I 1873 flyttet familien til Paris, der Louis' onkel Charles Colin oppdaget hans musikalske begavelse og oppmuntret ham til å lære å spille klaver. Ved syv års alder hadde Louis fått et tilstrekkelig syn til å kunne orientere seg i dagliglivet og lese forstørret skrift.

Louis Vierne begynte sin musikalske karriere under César Franck og Charles-Marie Widor ved musikkonservatoriet i Paris, der han vant en førstepris for orgelspill. I 1892 ble Vierne Widors assistent ved kirken Saint Sulpice. I 1900 ble han utnevnt til organist ved Paris' katedral Notre-Dame, en stilling han hadde inntil sin død – han døde faktisk av et slag han fikk mens han satt på orgelkrakken.

Vierne var også en fremragende utøvende kunstner og pedagog. Han reiste på mange turnéer rundt om i Europa og opptrådte i 1927 også i USA. Han underviste ved kirkens Schola Cantorum fram til 1912, og ledsaget også musikere som Marcel Dupré og Nadia Boulanger ved Paris-konservatoriet.

Blant hans øvrige elever kan nevnes Augustin Barié, Edward Shippen Barnes, Lili Boulanger, André Fleury, Isadore Freed, Henri Gagnebin, Gaston Litaize, Édouard Mignan, Émile Poillot, Adrien Rougier, Alexander Schreiner og Georges-Émile Tanguay.

Viernes komposisjoner er teknisk krevende, og vanskelighetsgraden bare tiltar i hans senere symfoniske verk. Hans registreringer utforsker hele det uttrykk som er tilgjengelig på de store symfoniske Cavaillé-Coll-orgeler. Hans seks orgelsymfonier representerer den franske symfoniske stils høydepunkt. Wikipedia

<<
2. Juni
>>