Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
2. Juni

Om dagen

2. Juni er dag 153 i 2019, og er i uke 22. Det er 212 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 2. Juni kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_2-6.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: En bilbombe går av ved den danske ambassade i Islamabad, og dreper minst åtte mennesker
Et antatt selvmordsangrep fant sted foran Den danske ambassaden i Islamabad i Pakistan, da en bilbombe eksploderte 13.10 lokal tid den 2. juni 2008 og drepte minst åtte personer og såret flere. Ifølge chargé d'affaires på ambassaden i Islamabad, Michael Hjortsø, var ingen av de drepte danske ansatte på ambassaden.

Eksplosjonen etterlot et stort hull i fronten av bygningen, og betydelige skader på selve bygningen. En sky av sort røyk var synlig over byen kort efter angrepet. Angrepet formodes å ha en sammenheng med gjenopptrykkingen av Muhammedtegningene i Jyllands-Posten i februar 2008.

Den danske utenriksministeren Per Stig Møller fordømte angrepet og sammenkalte til et hastemøte i Utenriksministeriet. Wikipedia
Wikipedia_2-6.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: «Mars Express», ESAs første Mars-sonde, skytes opp
Mars Express er en europeisk ubemannet romsonde som går i bane rundt Mars og observerer planeten. Den er ESAs første Mars-sonde. Den ble skutt opp 2. juni 2003, og har kretset i bane rundt Mars siden 25. desember 2003. Mars Express brakte med seg en liten landingskapsel, kalt «Beagle 2», som landet på Mars den 26. desember 2003 for å lete etter liv. Ingen signaler ble mottatt fra Beagle 2 etter landingen. Wikipedia
Wikipedia_2-6.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Vesleofsen kulminerer i Glomma. I Gudbrandsdalen finner Moksa nytt løp gjennom tettbebyggelsen i Tretten
Vesleofsen er navnet på ekstremflommen som rammet Østlandet i juni 1995. Én mann omkom, 7000 personer ble evakuert, og det ble gjort skader til en verdi av 1,8 milliarder kroner. I alt ble det meldt om skader på 1 833 gårdsbruk.

I Glomma toppet flommen seg 2. juni, i Gudbrandsdalslågen 3. juni og i Mjøsa 11. juni. 3,5 millioner sandsekker ble brukt i Akershus, Hedmark og Oppland for å demme opp for vannet. Den fikk navnet fordi det var den største flommen siden Storofsen i 1789. Wikipedia
Fødsler
69 år
Muammar al-Gaddafi (Leder av Libya)
1942 - 2011

Muammar al-Gaddafi (Libya)

Leder av Libya, jurist, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi

Født:
2. juni 1942 (77 år siden)

Døde:
20. oktober 2011 (69 år) (8 år siden)

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi [variasjoner] var de facto leder av Libya fra 1969 til 2011. Han tok makten ved et ublodig militærkupp 1. september 1969 og bar inntil 1979 tittelen som landets statsoverhode. Fra 1979 hadde han ingen offisielle titler, men styrte landets politikk som diktator. Etter 20. august 2011 ble han regnet som avsatt av en ny regjering og var ettersøkt. Gaddafi døde under uklare omstendigheter etter at han 20. oktober 2011 var tatt til fange.
Gaddafi var den leder av Libya som hadde sittet lengst ved makten, og da han døde var ca. 80 prosent av landets befolkning født i løpet av hans regjeringstid. Han førte en økonomisk politikk som var finansiert av inntekter fra olje og gass. Gaddafi ble i 2008 utropt til Kongenes Konge av mer enn 200 afrikanske konger og stammeledere.
En oppstand mot Gaddafis regime som startet i februar 2011, utviklet seg etterhvert til borgerkrig. Konflikten var en del av opprøret i den arabiske verden i 2011. FN vedtok i mars en resolusjon som innebar flyforbud over Libya. USA, Canada og en rekke europeiske land, heriblant Norge, gjennomførte deretter et stort antall luftangrep mot mål i Libya for å oppfylle resolusjonen. Fra 27. juni 2011 var Gaddafi ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen som krigsforbryter og forbrytelser mot menneskeheten.
Gaddafi påberopte seg ærestitler som Guide of the First of September Great Revolution of the Socialist People's Libyan Arab Jamahiriya eller Brotherly Leader and Guide of the Revolution.
Etternavnet kan på norsk gjengis både som Gaddafi, Kadhafi og Quadhafi avhengig av hvilken arabisk uttale man legger til grunn. Wikipedia

Dødsfall
90 år
Mel Ferrer (Skuespiller)
1917 - 2008

Mel Ferrer (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, journalist, manusforfatter, skribent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Melchor Gaston Ferrer

Født:
25. august 1917 (102 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (90 år) (11 år siden)

Melchor Gaston «Mel» Ferrer var en amerikansk skuespiller, regissør og filmprodusent som for mange er best kjent fra rollen som advokaten til Angela Channing i såpeserien Falcon Crest. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.
Ferrer var født i Elberon i New Jersey i et velstående hjem. Han hadde kubansk far som var kirurg, og en mor som var et fremtredende medlem av sosieteten i Elberon. Han var bror av lege og forsker M. Irené Ferrer, som var spesialist i kardiologi, og kirurgen Jose M. Ferrer. Den fjerde i søskenflokken var Teresa (Terry) Ferrer, som var redaktør for troslivseksjonen i The New York Herald Tribune samt redaktør for utdanningsstoff i Newsweek. Wikipedia

81 år
Emil Boyson (Forfatter)
1897 - 1979

Emil Boyson (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, oversetter

Født:
4. september 1897 (122 år siden)

Døde:
2. juni 1979 (81 år) (40 år siden)

Emil Boyson var en norsk forfatter, lyriker, oversetter og gjendikter.
Boyson debuterte i 1927 med prosaboka Sommertørst som han selv kalte en historie, men han skulle først og fremst bli kjent som lyriker. Hans lyrikk er holdt i en modernistisk stil, med et språk som bryter med hverdagsspråket, men ofte i tradisjonell form og strofemønster.
Mrk. Hans egentlige debut var i 1920 da han under navnet Karl Snemo, utgav boken Åpning til regnbuen. Wikipedia

66 år
Louis Vierne (Komponist)
1870 - 1937

Louis Vierne (Frankrike)

Komponist, organist, professor

Født:
8. oktober 1870 (149 år siden)

Døde:
2. juni 1937 (66 år) (82 år siden)

Louis Vierne var en fransk organist og komponist.
Louis Vierne og hans bror René Vierne (1878–1918) var sønner av journalisten Henri Vierne.
Louis Vierne ble født med en alvorlig synssvekkelse. I 1873 flyttet familien til Paris, der Louis' onkel Charles Colin oppdaget hans musikalske begavelse og oppmuntret ham til å lære å spille klaver. Ved syv års alder hadde Louis fått et tilstrekkelig syn til å kunne orientere seg i dagliglivet og lese forstørret skrift.
Louis Vierne begynte sin musikalske karriere under César Franck og Charles-Marie Widor ved musikkonservatoriet i Paris, der han vant en førstepris for orgelspill. I 1892 ble Vierne Widors assistent ved kirken Saint Sulpice. I 1900 ble han utnevnt til organist ved Paris' katedral Notre-Dame, en stilling han hadde inntil sin død – han døde faktisk av et slag han fikk mens han satt på orgelkrakken.
Vierne var også en fremragende utøvende kunstner og pedagog. Han reiste på mange turnéer rundt om i Europa og opptrådte i 1927 også i USA. Han underviste ved kirkens Schola Cantorum fram til 1912, og ledsaget også musikere som Marcel Dupré og Nadia Boulanger ved Paris-konservatoriet.
Blant hans øvrige elever kan nevnes Augustin Barié, Edward Shippen Barnes, Lili Boulanger, André Fleury, Isadore Freed, Henri Gagnebin, Gaston Litaize, Édouard Mignan, Émile Poillot, Adrien Rougier, Alexander Schreiner og Georges-Émile Tanguay.
Viernes komposisjoner er teknisk krevende, og vanskelighetsgraden bare tiltar i hans senere symfoniske verk. Hans registreringer utforsker hele det uttrykk som er tilgjengelig på de store symfoniske Cavaillé-Coll-orgeler. Hans seks orgelsymfonier representerer den franske symfoniske stils høydepunkt. Wikipedia

<<
2. Juni
>>