Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

30. Juni

Om dagen

30. Juni er dag 182 i 2024, og er i uke 26. Det er 184 dager igjen av året.

Historie

16 år siden

2007: Terrorangrep mot Glasgow lufthavn

Terrorangrepet mot Glasgow lufthavn 30. juni 2007 fant sted da en mørk grønn Jeep Cherokee den 30. juni 2007 klokken 15.11 lokal tid ble kjørt inn i terminalbygningen på Glasgow internasjonale lufthavn i Renfrewshire i Skottland og satt i brann. Bilen eksploderte og forårsaket en kraftig brann, hvor en av de to mistenkte ble alvorlig skadet og fire tilfeldige sivile ble lettere skadet. Politiet mistenker også at en tredje deltager i angrepet omkom inne i bilen. Wikipedia
52 år siden

1971: Tre sovjetrussiske kosmonauter omkommer når Sojuz 11 lander i Kasakhstan

Sojuz 11 var det første Sojuz-fartøyet som lyktes med å koble seg opp mot romstasjonen Saljut 1. De tre kosmonautene om bord, Georgij Dobrovolski, Viktor Pazajev og Vladislav Volkov ble dermed de første menneskene til å oppholde seg i en romstasjon.

Sojuz 11 ble skutt opp den 6. juni 1971 fra Kosmodrom Bajkonur og koblet seg til Saljut 1 dagen etter, den 7. juni 1971 og var om bord i romstasjonen i 22 dager. Ved tilbakekomsten den 30. juni 1971 omkom de tre kosmonautene av oksygenmangel. En luftventil som skulle utlikne trykket ved landing, hadde åpnet før den skulle og dermed slapp det ut luften i verdensrommet.

Kosmonautene ble gravlagt på statens bekostningsing.

Romkapselen ble i ettertid endret, slik at det bare var plass til to mann, begge med romdrakter. Dette for å økning sikkerheten til kosmonautene. Wikipedia
208 år siden

1815: Norges Høyesterett avsier sin første kjennelse

Norges Høyesterett er landets øverste domstol og har hele landet som sin rettskrets. Det følger av Grunnloven § 88 første ledd første punktum at "Høyesterett dømmer i siste instans". Av det følger at Høyesterett er landets øverste domstol i alle typer rettssaker.

Høyesteretts hovedoppgave er gjennom sine avgjørelser å bidra til rettsavklaring og rettsutvikling innenfor de rammene som følger av Grunnlov og lov.

Høyesterett begynte sin virksomhet i 1815. Høyesterett holder til i Høyesteretts hus (den gamle Justisbygningen) i Oslo. Domstolen ledes av en høyesterettsjustitiarius, og har i tillegg 19 dommere. Wikipedia

Fødsler

56 år
Øystein Gåre (Fotballspiller)
1954 - 2010

Øystein Gåre (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
30. juni 1954 (69 år siden)

Døde:
18. september 2010 (56 år) (13 år siden)

Øystein Gåre var en norsk fotballtrener som trente Norges U-21-herrelandslag i fotball inntil han døde etter kort tids sykdom. Han har også vært trener for Bodø/Glimt flere ganger, hvor han også vant Kniksenprisen for årets trener i Tippeligaen i 2003, etter å ha tatt sølv i serien. Wikipedia

86 år
Mattis Mathiesen (Filmregissør)
1924 - 2010

Mattis Mathiesen (Norge)

Filmregissør, filmfotograf, fotograf, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Mattis Leonid Rakov Aleksewitch Mathiesen

Født:
30. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
9. oktober 2010 (86 år) (13 år siden)

Mattis Leonid Rakov Aleksewitch Mathiesen var en norsk fotograf og filmprodusent, opprinnelig fra Ålesund.

I sin ungdom reiste han fra hjembyen til England i en fiskeskøyte (1941) og oppnådde diplom ved en militær filmskole der, sammen med blant annet Gunnar Fougner og Roald Jøraandstad. Under den andre verdenskrig virket han som krigsfotograf i marinesammenheng.

Han fotograferte blant annet for filmene Elskere (1963) og Vildanden (1963). Sammen med Knut Andersen og Knut Bohwim startet han selskapet Teamfilm i 1962 som produserte mange av Olsenbanden-filmene. Han var produsent for Viva Villaveien! (1989) og filmutgaven av Fredrikssons fabrikk (1994).

Mathiesen deltok i flere bridge-norgesmesterskap for Akademisk bridgeklubb og bodde i Bærum. Wikipedia

74 år
Gunvor Hofmo (Lyriker)
1921 - 1995

Gunvor Hofmo (Norge)

Lyriker

Født:
30. juni 1921 (102 år siden)

Døde:
14. oktober 1995 (74 år) (28 år siden)

Gunvor Hofmo var en norsk lyriker. Hun regnes blant Norges mest betydningsfulle modernistiske lyrikere, og mottok Kritikerprisen, Doblougprisen og Riksmålsprisen, samt Gyldendals legat både i 1951 og 1974.

Gunvor Hofmo vokste opp i Oslo sammen med sine foreldre og to søsken. Etter hun fikk stipender reiste hun en del, hovedsakelig til Frankrike hvor hun oppholdt seg i Paris og Bretagne i syv måneder i 1950. Noen år tidligere ble den jødiske flyktningen Ruth Maier, Hofmos venninne, i 1942 deportert og drept i Auschwitz. Dette var kanskje den enkeltepisoden som i særlig grad skulle føre til at Hofmo senere fikk store psykiske problemer. I perioden 1954–1975 var hun flere ganger innlagt på Gaustad psykiatriske sykehus. I hennes senere dikt er krigens lidelser, sorgen over den tapte, skyldfølelsen og sykehustilværelsen tilbakevendende temaer. I 1947 møtte Hofmo lyrikeren Astrid Tollefsen. De to ble etterhvert samboere, og var som åpent lesbiske bemerkelsesverdige kvinner for sin tid.

Jan Erik Vold har karakterisert Gunvor Hofmo som en av Norges fremste lyrikere, og han gav i 2000 ut en biografi om henne under navnet Mørkets sangerske. Jan Erik Vold var også redaktør for Hofmos Etterlatte dikt og Jeg glemmer ingen. Hofmos psykiske sykdom har vært omtalt i psykiateren Nils Retterstøls bok Store tanker, urolige sinn, og i psykiaters Arne Thorvik sitt lengre essay Stjernene og barndommen: om det vitale hos Gunvor Hofmo. Wikipedia

57 år
Susan Hayward (Skuespiller)
1917 - 1975

Susan Hayward (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edythe Marrenner

Født:
30. juni 1917 (106 år siden)

Døde:
14. mars 1975 (57 år) (49 år siden)

Susan Hayward var en amerikansk skuespiller. Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle totalt fem ganger, og vant prisen for rollen som den dødsdømte fangen Barbara Graham i filmen Jeg vil leve! (1958). Hayward har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

23 år
Arne Dybfest (Forfatter)
1869 - 1892

Arne Dybfest (Norge)

Forfatter

Født:
30. juni 1869 (154 år siden)

Døde:
7. juli 1892 (23 år) (131 år siden)

Arne Dybfest var en norsk forfatter. Han ble under et amerikaopphold overbevist anarkist, og bidro til å gjøre anarkismen kjent i norsk offentlighet, blant annet med artikler i Arne Garborgs Fedraheimen.

Som forfatter regnes han som et bindeledd mellom naturalismen og nyromantikken.

Han pleiet omgang med Knut Hamsun i Chicago etter et protestmøte i Haymarket Square i 1886 hvor 6 anarkister ble uskyldig hengt.

I 1892 kom Dybfest i Kristiania-avisenes søkelys etter den yngre vennen Vilhelm Solheims selvmord på Hovedøya. Dybfest hadde fulgt Solheim til bryggene før han ble rodd over til Hovedøya, og ble derfor beskyldt for å ha hjulpet Solheim i planleggingen av selvmordet. Saken ble også undersøkt av politiet, som forberedte en tiltale mot Dybfest. På dette tidspunktet reiste Dybfest til Bergen for å bo hos noen venner.

Samme sommer omkom Dybfest under en båttur utenfor Bergen. Dybfests venn Peter Egge har skildret episoden i sin erindringsbok Minner fra barndom og ungdom, og skriver at han fikk detaljene fra et øyenvitne. Ifølge Egge var det fire eller fem menn ombord i båten, som seilte i frisk bris utenfor Brattholmen fyr da Dybfest kom i krangel med rormannen. Dybfest ga mannen en ørefik, hvorpå rormannen svarte at han ville melde Dybfest til politiet. Dybfest sprang da over bord, og ble liggende i vannet med hodet over vannet. Båten snudde for å redde ham, men kom så nær at baugen støtte mot hodet hans. Dermed dukket Dybfest under og forsvant. Wikipedia

67 år
William A. Wheeler (Amerikansk president)
1819 - 1887

William A. Wheeler (USA)

Amerikansk president, politiker, bankansatt, jurist

Født:
30. juni 1819 (204 år siden)

Døde:
4. juni 1887 (67 år) (136 år siden)

William Almon Wheeler var en representant i Kongressen og den 19. visepresidenten i USA.

Wheeler ble født i småbyen Malone i delstaten New York og utdannet seg innen jus. I perioden 1846–1849 praktiserte han som føderal statsadvokat i Franklin County. Han gikk over i lokalpolitikken i 1851, og senere rikpolitikken, hvor han satt i Kongressen i fire perioder.

Han ble valgt til visepresident i 1876, og ble tatt i ed i embetet 4. mars 1877. Han var svært anonym i jobben, og stilte ikke til gjenvalg ved valget i 1880. Etter at han var ferdig som visepresident trakk han seg tilbake fra det offentlige liv, og døde i hjembyen etter en periode med sviktende helse. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Ida Haendel (Fiolinist)
1928 - 2020

Ida Haendel (Polen)

Fiolinist

Født:
15. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
30. juni 2020 (91 år) (3 år siden)

Ida Haendel var en polsk fiolinist, en av det 20. århundres største personligheter innen den utøvde fiolinmusikk.

Hun var et vidunderbarn som i en alder av syv år ble berømt som prisvinner i den første Henryk Wieniawski internasjonale fiolinkonkurranse i Warszawa i 1935. Hun studerte ved musikkhøyskolen i Warszawa hos Mieczysław Michałowicz før hun ble elev hos Carl Flesch og George Enescu i Paris. Under andre verdenskrig spilte hun for britiske og amerikanske tropper. I 1952 flyttet hun til Montréal. Fra 1979 hun bodde i Miami Beach i USA.

Hun urfremførte «Tartiniana Seconda» av Luigi Dallapiccola og Allan Pettersons fiolinkonsert. Hennes autobiografi (Kvinne med fiolin) ble utgitt i 1970.

Hun var flere ganger juryleder i Henryk Wieniawski internasjonale fiolinkonkurranse.

Haendel spilte inn over 40 plater for kjente platekompanier som Decca, Deutsche Grammophon og Melodya. Hun spilte konsertert med verdens mest kjente dirigenter og musikere (blant annet Arthur Rubinstein), og spilte på en unik Stradivarius og Guarnerius fra 1600-tallet.

I 1991 ble hun utnevnt til commander av ordenen Order of the British Empire og i 2000 gitt graden æresdoktor ved Royal College i London. Wikipedia

86 år
Annemarie Lorentzen (Politiker)
1921 - 2008

Annemarie Lorentzen (Norge)

Politiker, diplomat

Født:
23. september 1921 (102 år siden)

Døde:
30. juni 2008 (86 år) (15 år siden)

Annemarie Lorentzen var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1969. Hun var vararepresentant i periodene 1954–1957 og 1961–1965.

Lorentzen var ambassadør på Island i perioden 1978–1985.

Annemarie Lorentzen var lærerutdannet og ble ansatt ved Hammerfest realskole i 1947, hvor hun blant annet underviste i norsk. I tillegg var hun en bærebjelke ved Hammerfest studiescene, hvor hun både hadde rollen som Nora i Et dukkehjem og som Tarantella. Wikipedia

77 år
Chet Atkins (Gitarist)
1924 - 2001

Chet Atkins (USA)

Gitarist, jazzmusiker, plateprodusent, jazzgitarist, klassisk gitarist, låtskriver, audioingeniør, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Chester Burton Atkins

Født:
20. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
30. juni 2001 (77 år) (22 år siden)

Chester Burton «Chet» Atkins var en innflytelsesrik country-gitarist og produsent. Han fikk tilnavnet «Mister Guitar». Hans virtuose stil var inspirert av Arnold Schultz, Merle Travis, Django Reinhardt, George Barnes og Les Paul. Den brakte ham beundrere fra alle musikkgenre. Wikipedia

80 år
Torborg Nedreaas (Forfatter)
1906 - 1987

Torborg Nedreaas (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
13. november 1906 (117 år siden)

Døde:
30. juni 1987 (80 år) (36 år siden)

Torborg Nedreaas var en norsk forfatter som debuterte med novellesamlingen Bak skapet står øksen i 1945. De fleste av novellene i samlingen henter motiv fra hendelser under andre verdenskrig. De er likevel ikke krigslitteratur i vanlig forstand , men forteller om situasjoner krigen skapte for mennesker som ikke var direkte involvert i krigshandlinger, men som likevel betalte en høy pris for å leve i et okkupert land.

Torborg Nedreaas var født i Bergen. Under krigen, og frem til 1947 bodde hun på Stord i Hordaland. Da flyttet hun til Nesodden i Akershus. Hun var egentlig utdannet musikklærer, men skrev en rekke romaner, noveller, hørespill og stykker for Fjernsynsteatret. Flere av bøkene hennes har miljø- og naturskildringer fra Leirvik, der hun tilbrakte flere somre i barndommen. Klasseforskjeller og fattigdom er et sentralt tema i hele hennes forfatterskap.

Hennes forfatterskap ble belønnet med flere priser, og i 1972 ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Hun var tydelig preget av krigen og dens følger for norske innbyggere. Nedreaas var en radikal kommunist og en fremtredende NATO-motstander. Dette kommer klart fram i De varme hendene, som advarer mot den militære blokkdannelsen og beredskapslovene. Boken skildrer et Norge med amerikanske militærbaser og undertrykking av venstreorienterte. Wikipedia

<<
30. Juni
>>