Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. Juni

Om dagen

28. Juni er dag 180 i 2024, og er i uke 26. Det er 186 dager igjen av året.

Historie

11 år siden

2012: Den olympiske sølvmedaljevinneren i langrenn 1952 i Oslo, Mikal Kirkholt dør, 92 år gammel

Mikal Kirkholt var en norsk langrennsløper som deltok i De olympiske vinterleker i 1952 i Oslo. Kirkholt representerte Sportsklubben Troll i Rindal.

Kirkholt vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1952 i Oslo. Han gikk andre etappe på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 × 10 km bak Finland. De andre på laget var Magnar Estenstad, Martin Stokken og Hallgeir Brenden. Wikipedia
42 år siden

1981: Et bombeattentat i Iran dreper Muhammed Beheshti og 70 andre medlemmer i det islamske republikkpartiet

Ayatollah Seyyed Muhammed Hosseini Beheshti var en iransk geistlig, generalsekretær i det islamske republikkpartiet, og leder av den islamske republikkens domstoler. Han ble myrdet sammen med mer enn sytti medlemmer av det islamske republikkpartiet den 28. juni 1981.

Muhammed Beheshti ble født i Isfahan og studerte både ved universitetet i Teheran og under Allameh Tabatabaei i Qom.

Mellom 1960 og 1965 ledet han det islamske senter i Hamburg , hvor han var ansvarlig for det åndelige lederskapet for religiøse iranske studenter i Tyskland og Vest-Europa. I Hamburg arbeidet han også med Muhammed Khatami og var blant de som hadde innflytelse på ham. Siden begynnelsen av 1960-årene var han involvert i aktiviteter mot sjahens regime og ble arrestert flere ganger av sjahens hemmelige politi, SAVAK.

Etter den iranske revolusjonen, ble han en av de opprinnelige medlemmene i revolusjonsrådet i Iran og ble snart dets formann. I det første post-revolusjonens iranske parlament, ledet han det islamske republikkpartiet sammen med Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Han planla også å stille i det første presidentvalget, men trakk seg etter at ayatollah Khomeini fortalte en delegasjon fra Rafsanjani og Khamenei at han foretrakk ikke-geistlige som presidenter, som førte til partiets godkjennelse av først Jalaleddin Farsi og så, uunngåelig, Abolhassan Bani-Sadr.

Beheshti døde i et attentat 28. juni 1981 da en bombe eksploderte under en partikonferanse. Den offisielle beretningen er at bomben var plantet av Mujahideen al-Khalq-organisasjonen, som på den tiden var involvert i en bombekampanje og attentat mot embetsmenn av den islamske republikk. En populær konspirasjonsteori innen Iran er at Rafsanjani var ansvarlig, basert på at Rafsanjani skal ha forlatt møtet bare minutter før eksplosjonen. Lignende teorier er fremdsatt om at Beheshti skal ha stått bak den plutselige og uventede døden til Mahmoud Taleghani. Wikipedia
119 år siden

1904: DS «Norge» forliser utenfor Rockall, 635 omkommer. Den Norske dikteren Herman Wildenvey overlever

DS «Norge» var et passasjerskip som seilte mellom København og New York, for det meste med emigranter. Det ble bygget i 1881 av Alex. Stephen & Sons Ltd., Linthouse, Glasgow for det belgiske selskapet Theodore C. Engels & Co i Antwerpen. Skipets originale navn var «Pieter de Coninck». Skipet var 338 fot, 42 fot bredt og 3 318 BRT og 3 700 DWT. Skipet hadde en dampmaskin som ga det en fart på 10 knop. Det kunne ta inntil 800 passasjerer.

I 1889 ble det solgt til A/S Dampskibs-selskabet Thingvalla i Danmark og gitt navnet «Norge». På vei fra Kristiansand til New York gikk det den 28. juni 1904 på grunn ved Rockall, på St. Helen-grunnen. Av de 727 passasjerene og besetningen på 68 omkom 635, blant dem 224 nordmenn. Forliset av DS «Norge» er det hvor flest nordmenn har omkommet.

Den kjente norske forfatteren Herman Wildenvey var med som passasjer og overlevde. Wikipedia

Fødsler

53 år
Jón Sveinbjørn Jónsson (Forfatter)
1955 - 2008

Jón Sveinbjørn Jónsson (Norge)

Forfatter, tegneserieskaper, oversetter, barnebokforfatter, lyriker

Født:
28. juni 1955 (68 år siden)

Døde:
21. november 2008 (53 år) (15 år siden)

Jón Sveinbjørn Jónsson var en islandsk-norsk forfatter og oversetter.

Jónsson ble født på Island, men vokste opp i Norge. Han debuterte som forfatter allerede i 1973 med diktsamlinga Manus, som ble utgitt på eget forlag. Jónsson representerte det motkulturelle miljøet og var en av grunnleggerne av tidsskriftene Dikt og datt, Hundre blomster og Poesi, samt Forfatterforlaget.

Jónsson ga ut fem egne diktsamlinger og gjendiktet store navn fra den moderne verdenslyrikken. Han skrev også en mengde bøker for barn og unge, deriblant flere lettlestbøker i Damm forlags Leseløve-serien om Per og om den islandske gutten Rein som rømmer fra slaveriet i Algerie på 1600-tallet. Han samarbeidet dessuten med den franske tegneserieskaperen og illustratøren Annie Goetzinger om flere titler.

Jónsson var ellers medlem av Stunt-poetene, medarrangør av opplesningskveldene på Kafe Nordraak i Oslo og poesifestivalene på Høvikodden i Bærum, tidsskriftsredaktør, tegneserieredaktør, bokhandler og oversetter. Han mottok Kulturdepartementets tegneseriepris sammen med tegneren Bjørn Ousland i 1985.

Jónsson var bosatt på Nesodden i Akershus. Wikipedia

77 år
Joachim Hansen (Skuespiller)
1930 - 2007

Joachim Hansen (Tyskland)

Skuespiller

Født:
28. juni 1930 (93 år siden)

Døde:
13. september 2007 (77 år) (16 år siden)

Joachim Hansen, død 13. september 2007 i Berlin) var en tysk skuespiller. Han er mest kjent for sine filmroller fra 1960- og 1970-tallet, der han ofte portretterte nasjonalsosialistiske offiserer og tyske tjenestemenn fra den andre verdenskrig.

Av nær 65 filmopptredener er hans mest kjente: Der Stern von Afrika som Hans-Joachim Marseille, Jürgen Stroop i Ørnen har landet og Alfred Jodl i The Winds of War og mini-serien War and Remembrance. Han spilte også Unge Dag Bjørndal i de kontroversielle adapsjonene Und ewig singen die Wälder og Das Erbe von Björndal av Trygve Gulbranssens Bjørndaltrilogi. Wikipedia

84 år
Frank Sherwood Rowland (Kjemiker)
1927 - 2012

Frank Sherwood Rowland (USA)

Kjemiker, universitetslærer, professor, forfatter

Født:
28. juni 1927 (96 år siden)

Døde:
10. mars 2012 (84 år) (12 år siden)

Frank Sherwood Rowland var en amerikansk kjemiker. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Paul J. Crutzen og Mario J. Molina i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget.

I jordens atmosfære finnes det små mengder ozon, en gass hvis molekyler består av tre oksygenatomer (O3). Til tross for at ozon forekommer i små mengder, spiller den en ytterst fundamental rolle for livet på jorden. Ozonet, sammen med den vanlige oksygengassen (O2), absorberer størstedelen av sollysets ultrafiolette stråling og hindrer dermed den farlige strålingen i å nå jordoverflaten. Uten dette beskyttende ozonlaget i atmosfæren ville dyr og planter ikke kunne eksistere på land.

Crutzens, Molinas og Rowlands forskning klargjorde hvordan ozon ble dannet og brutt ned gjennom kjemiske prosesser i atmosfæren. De viste også hvor følsomt ozonlaget er mot påvirkning fra menneskelige utslipp av ulike gasser i atmosfæren. Gjennom å tidlig advare mot følgene av for eksempel ukontrollerte utslipp av freoner, startet de en debatt som senere ledet til en lovfestelse mot slike utslipp i mange land. Wikipedia

51 år
George Morgan (Musiker)
1924 - 1975

George Morgan (USA)

Musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
George Thomas Morgan

Født:
28. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
7. juli 1975 (51 år) (48 år siden)

George Thomas Morgan var en amerikansk countrysanger.

Morgan vokste opp i Barberton i Ohio. Han ble medlem av Grand Ole Opry og er kjent for sin hit-låt Candy Kisses. Wikipedia

88 år
Terje Stigen (Forfatter)
1922 - 2010

Terje Stigen (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter

Født:
28. juni 1922 (101 år siden)

Døde:
14. august 2010 (88 år) (13 år siden)

Terje Stigen var en norsk forfatter. Han ble kjent i 1950-årene med historiske fortellinger fra Nord-Norge.

Stigen debuterte som forfatter i 1950 med romanen To døgn. Senere gav han ut en rekke bøker, mest romaner, og var også en flittig kåsør og hørespillforfatter. Han skrev på riksmål og var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Han utga sine bøker på Gyldendal. Wikipedia

93 år
Grete Prytz Kittelsen (Gullsmed)
1917 - 2010

Grete Prytz Kittelsen (Norge)

Gullsmed, designer, kunstner

Født:
28. juni 1917 (106 år siden)

Døde:
25. september 2010 (93 år) (13 år siden)

Grete Prytz Kittelsen var en norsk designer og gullsmed. Gjennom sin virksomhet bidro hun til internasjonalisering, innovasjon og forskning. Hun var en av de få norske utøverne som var med på å forme Scandinavian design-stilen i etterkrigstiden og er denne periodens mest kjente norske utøver. Kittelsen arbeidet for at vakre og bruksvennlige hverdagsvarer skulle bli oppnåelig for alle. Med sine emaljegjenstander og smykker har hun vært en banebryter i etterkrigstidens formgivning og en veiviser for neste generasjon av utøvere. Gjenstandene er i dag designikoner og ettertraktede samlerobjekter. Gjennom vel et halvt århundre har Grete Prytz Kittelsen – blant annet sammen med sin første ektemann, arkitekten Arne Korsmo – vært del av et miljø av modernistiske arkitekter og designere som Ray og Charles Eames, Walter Gropius, Frank Lloyd Wright og Ludwig Mies van der Rohe. Blant hennes europeiske venner og samarbeidspartnere er Lis og Jørn Utzon, Alvar Aalto og Paolo Venini. Wikipedia

96 år
Tikken Manus (Motstandskjemper)
1914 - 2010

Tikken Manus (Norge)

Motstandskjemper, sekretær

Fullt navn / Fødenavn:
Ida Nikoline Lie Lindebrække

Født:
28. juni 1914 (109 år siden)

Døde:
12. oktober 2010 (96 år) (13 år siden)

Ida Nikoline «Tikken» Lie Lindebrække Manus var en norsk motstandskvinne under andre verdenskrig, senere gift med forretningsmannen, Kompani Linge-løytnanten og sabotøren Max Manus (1914–1996).

Manus var datter av fylkesmannen Gjert Lindebrække (1879–1960) og søster til høyrepolitikeren Sjur Lindebrække. Hennes mor, Ida Bessesen Lie Lindebrække, var sangerinne og niese av forfatteren Jonas Lie; Tikken ble dermed tremenning til Quislings politiminister, Jonas Lie.

Under andre verdenskrig jobbet Manus som sekretær ved den britiske legasjonen i Stockholm. Hun var et viktig mellomledd mellom sabotørene i Kompani Linge og den britiske forsvarsledelsen. For sin innsats under krigen ble Manus dekorert med Haakon VIIs Frihetsmedalje.

«Tikken» Manus sovnet stille inn tirsdag formiddag 12. oktober 2010, 96 år gammel. Hun var bosatt på Landøya i Asker kommune. Wikipedia

Dødsfall

81 år
Rolf Skoglund (Skuespiller)
1940 - 2022

Rolf Skoglund (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Rolf Fredrik Skoglund

Født:
11. august 1940 (83 år siden)

Døde:
28. juni 2022 (81 år) (1 år siden)

Rolf Fredrik Skoglund var en svensk skuespiller.

Skoglund studerte ved Dramatens elevskola 1964–1967. Han har deretter mer eller mindre permanent vært engasjert ved Dramaten. I 2003 ble han engasjert ved Stockholms stadsteater. Han har også gitt stemme til flere figurer i tegnede filmer og lest inn lydbøker. Mest kjent har han blitt for sin rolle som den stressede faren Gösta i Kjell Sundvalls film Vi hade i alla fall tur med vädret. Wikipedia

84 år
Scotty Moore (Gitarist)
1931 - 2016

Scotty Moore (USA)

Gitarist, audioingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Winfield Scott Moore III

Født:
27. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
28. juni 2016 (84 år) (7 år siden)

Winfield Scott «Scotty» Moore III var en amerikansk gitarist.

Moore begynte musikkarieren med å danne et countryband, The Starlite Wranglers i 1954 med bassist Bill Black, og de begynte å jobbe hos Sam Phillips i Sun Records.

Samme år var det en ung musiker med navn Elvis Presley som skulle gjøre en låt, og Scotty og Bill ble med på det. Wikipedia

91 år
Mikal Kirkholt (Langrennsløper)
1920 - 2012

Mikal Kirkholt (Norge)

Langrennsløper

Født:
9. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
28. juni 2012 (91 år) (11 år siden)

Mikal Kirkholt var en norsk langrennsløper som deltok i De olympiske vinterleker i 1952 i Oslo. Kirkholt representerte Sportsklubben Troll i Rindal.

Kirkholt vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1952 i Oslo. Han gikk andre etappe på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 × 10 km bak Finland. De andre på laget var Magnar Estenstad, Martin Stokken og Hallgeir Brenden. Wikipedia

85 år
James Madison (Amerikansk president)
1751 - 1836

James Madison (USA)

Amerikansk president, politiker, forfatter, diplomat, filosof, jurist, statsmann, slaveeier

Fullt navn / Fødenavn:
James Madison, Jr.

Født:
16. mars 1751 (273 år siden)

Døde:
28. juni 1836 (85 år) (188 år siden)

James Madison var USAs fjerde president. Han satt som president i to perioder, fra 1809 til 1817. Han er regnet som den viktigste forfatteren av USAs grunnlov. Han var også medforfatter sammen med John Jay og Alexander Hamilton av «Federalist Papers». Wikipedia

<<
28. Juni
>>