Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 28. Juni
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_28-6.2012
7 år siden
Wikipedia
2012: Den olympiske Sølvmedaljevinneren i Langrenn 1952 i Oslo, Mikal Kirkholt dør, 92 år gammel
Mikal Kirkholt var en norsk langrennsløper som deltok i De olympiske vinterleker i 1952 i Oslo. Kirkholt representerte Sportsklubben Troll i Rindal.

Kirkholt vant en olympisk sølvmedalje i langrenn under vinter-OL 1952 i Oslo. Han gikk andre etappe på det norske stafettlaget som kom på andreplass på 4 × 10 km bak Finland. De andre på laget var Magnar Estenstad, Martin Stokken og Hallgeir Brenden. Wikipedia
Wikipedia_28-6.1981
38 år siden
Wikipedia
1981: Et bombeattentat i Iran dreper Muhammed Beheshti og 70 andre medlemmer i det islamske republikkpartiet
Ayatollah Seyyed Muhammed Hosseini Beheshti var en iransk geistlig, generalsekretær i det islamske republikkpartiet, og leder av den islamske republikkens domstoler. Han ble myrdet sammen med mer enn sytti medlemmer av det islamske republikkpartiet den 28. juni 1981.

Muhammed Beheshti ble født i Isfahan og studerte både ved universitetet i Teheran og under Allameh Tabatabaei i Qom.

Mellom 1960 og 1965 ledet han det islamske senter i Hamburg , hvor han var ansvarlig for det åndelige lederskapet for religiøse iranske studenter i Tyskland og Vest-Europa. I Hamburg arbeidet han også med Muhammed Khatami og var blant de som hadde innflytelse på ham. Siden begynnelsen av 1960-årene var han involvert i aktiviteter mot sjahens regime og ble arrestert flere ganger av sjahens hemmelige politi, SAVAK.

Etter den iranske revolusjonen, ble han en av de opprinnelige medlemmene i revolusjonsrådet i Iran og ble snart dets formann. I det første post-revolusjonens iranske parlament, ledet han det islamske republikkpartiet sammen med Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Han planla også å stille i det første presidentvalget, men trakk seg etter at ayatollah Khomeini fortalte en delegasjon fra Rafsanjani og Khamenei at han foretrakk ikke-geistlige som presidenter, som førte til partiets godkjennelse av først Jalaleddin Farsi og så, uunngåelig, Abolhassan Bani-Sadr.

Beheshti døde i et attentat 28. juni 1981 da en bombe eksploderte under en partikonferanse. Den offisielle beretningen er at bomben var plantet av Mujahideen al-Khalq-organisasjonen, som på den tiden var involvert i en bombekampanje og attentat mot embetsmenn av den islamske republikk. En populær konspirasjonsteori innen Iran er at Rafsanjani var ansvarlig, basert på at Rafsanjani skal ha forlatt møtet bare minutter før eksplosjonen. Lignende teorier er fremdsatt om at Beheshti skal ha stått bak den plutselige og uventede døden til Mahmoud Taleghani. Wikipedia
Wikipedia_28-6.1904
115 år siden
Wikipedia
1904: DS «Norge» forliser utenfor Rockall, 635 omkommer. Den Norske dikteren Herman Wildenvey overlever
DS «Norge» var et passasjerskip som seilte mellom København og New York, for det meste med emigranter. Det ble bygget i 1881 av Alex. Stephen & Sons Ltd., Linthouse, Glasgow for det belgiske selskapet Theodore C. Engels & Co i Antwerpen. Skipets originale navn var «Pieter de Coninck». Skipet var 338 fot, 42 fot bredt og 3 318 BRT og 3 700 DWT. Skipet hadde en dampmaskin som ga det en fart på 10 knop. Det kunne ta inntil 800 passasjerer.

I 1889 ble det solgt til A/S Dampskibs-selskabet Thingvalla i Danmark og gitt navnet «Norge». På vei fra Kristiansand til New York gikk det den 28. juni 1904 på grunn ved Rockall, på St. Helen-grunnen. Av de 727 passasjerene og besetningen på 68 omkom 635, blant dem 224 nordmenn. Forliset av DS «Norge» er det hvor flest nordmenn har omkommet.

Den kjente norske forfatteren Herman Wildenvey var med som passasjer og overlevde. Wikipedia
<<
28. Juni
>>