Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. Juni

Om dagen

3. Juni er dag 155 i 2024, og er i uke 23. Det er 211 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 3. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

15 år siden

2009: Skuespilleren David Carradine, blir funnet død på et hotellrom i Thailand

David Carradine var en amerikansk Emmy- og Golden Globe-nominert skuespiller. Carradines døpenavn var John Arthur.

I Norge er Carradine mest kjent for å ha spilt Bill i Tarantinos «Kill Bill» filmer, samt i miniserien «Nord og sør» fra 1985 til 1986, men han har tidligere spilt i Martin Scorseses «Boxcar Bertha» fra 1972, «The Long Goodbye» fra 1973, og Ingmar Bergmans «Ormens egg» fra 1977. I sistnevnte spilte han mot Liv Ullmann.

Carradine er også kjent for sine roller i en rekke kung fu-filmer.

Den 3. juni 2009, blir David Carradine funnet død på Swissôtel Nai Lert Park Hotel i Bangkok, hengende fra en garderobestang. Det ble konkludert at dødsårsaken var utilsiktet kvelning, og ikke selvmord, som først antatt da han ble funnet. Wikipedia
23 år siden

2001: Anthony Quinn dør av lungebetennelse og respirasjonssvikt mens han led av strupekreft, 86 år gammel

Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, bedre kjent som Anthony Quinn, var en meksikansk-amerikansk skuespiller.

Han vant to Oscar for beste mannlige birolle, én for rollen som Eufemio Zapata i filmen «Viva Zapata!» fra 1952, og én for rollen som Paul Gauguin i filmen «Han som elsket Livet» fra 1956. Quinn spilte også i filmer som «Kanonene på Navarone», «Lawrence of Arabia», «Zorba the Greek», «Kanoner til San Sebastian», «Mohammad, Messenger of God» og «Ørkenløven».

Quinns første kone var adoptivdatter av Cecil B. DeMille, skuespilleren Katherine DeMille, som Quinn giftet seg med i 1937. Paret fikk fem barn mellom 1939 og 1952. Deres første barn, Christopher druknet i naboens svømmebasseng da han var to år gammel. Quinn og DeMille ble skilt i 1965.

Året etter giftet Quinn seg med den italienske kostymedesigneren Jolanda Addolori, og paret fikk tre barn. Ekteskapet endte i 1997, etter at Quinn fikk barn med sin sekretær, Katherine Benvin. Han giftet seg med Benvin, og de fikk to barn sammen.

Quinn tilbrakte sine siste leveår i Bristol i Rhode Island. Han døde, 86 år gammel, i Boston i Massachusetts på grunn av lungebetennelse og respirasjonssvikt mens han led av strupekreft kort tid etter å ha gjort ferdig sin siste film. Wikipedia
32 år siden

1992: Riokonferansen i Rio de Janeiro i Brasil, var verdens største miljøtoppmøte, der 178 land deltok

Rio-konferansen, United Nations Conference on Environment and Development, også kjent som Earth Summit var en stor konferanse i FN-regi som ble avholdt i Rio de Janeiro fra 3. juni til 14. juni 1992.

178 regjeringer deltok, med 118 statsoverhoder. Omkring 2.400 representanter fra ikke-statlig organisasjoner deltok, med 17.000 deltagere ved parallelt NGO forum. Wikipedia

Fødsler

38 år
Rafael Nadal (Tennisspiller)
1986

Rafael Nadal (Spania)

Tennisspiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Rafael Nadal Parera

Født:
3. juni 1986 (38 år)

Rafael «Rafa» Nadal Parera er en spansk profesjonell tennisspiller som kommer fra Mallorca. Per november 2019 er han rangert som nr. 1 i verden av Association of Tennis Professionals (ATP). Rafael betraktes som en av de beste tennisspillerne gjennom tidene. Hans suksess på grus har gitt han navnet «The King Of Clay», og har overbevist flere eksperter om at han er den beste grusspilleren i historien.

Rafa har hittil vunnet 20 Grand Slam singel titler, inkludert en rekord med 13 French Open titler, OL-gull i 2008 singel, en rekord med 34 ATP World Tour Masters 1000 turneringer, og han var en del av det spanske Davis Cup laget som vant i finalen 2004, 2008, 2009 og 2011. Han fullførte en Career Grand Slam da han vant 2010 US Open, som nummer syv i historien og den yngste av fire i den åpne æraen. Han er den andre herrespilleren som fullfører en Career Golden Slam (vinne alle Grand slam turneringene og den olympiske gullmedaljen) etter Andre Agassi. Rafael Nadal har vunnet minst to Grand Slam titler på hver av det tre underlagene (Hard court, grass og clay), den andre til å gjøre dette etter svensken Mats Wilander. Rafa ble den andre til å vinne en Grand Slam turnering syv ganger etter Pete Sampras sine syv Wimbledon. (Federer har nå også åtte Wimbledon titler)

I 2008 hadde Nadal 32 seiere på rad, seierne startet i 2008 Masters Series Hamburg fram til 2008 Western & Southern Financial Group Masters and Women's Open, som includerer titler i Hamburg, French Open (der han ikke mistet et sett gjennom hele turneringen), Queen's Club, hans første Wimbledon tittel, Og Rogers Cup. I 2012, ved å vinne Monte-Carlo Masters, ble han den eneste i historien som har vunnet samme turnering åtte år på rad, men bare den andre til vinne en singel turnering åtte ganger i den åpne æra. Nadal er den første herrespilleren i tennishistorien som holdt på Grand Slam turneringer på grus, gress og hard court samtidig. Nadal var rangert som nummer to i verden bak Roger Federer i 160 uker på rad før han i august 2008 gikk til topps og ble nummer 1 i verden fram til 5 juli 2009. Han fikk tilbake førsteplassen på rangeringen 7 juni 2010 etter at han vant sin femte French Open tittel. Han holdt på plassen fram til 3 juli 2011 da Novak Đoković tok over plassen som verdensener. Nadal har holdt andreplassen på rangeringen i en rekord på 241 uker. Wikipedia

40 år
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (Rapper)
1984

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (Norge)

Rapper

Født:
3. juni 1984 (40 år)

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid er en norsk rapper og audiovisuell kunstner. Han er mest kjent som et av to medlemmer i den norske rap-gruppen Karpe, tidligere kjent som Karpe Diem. Wikipedia

60 år
Kerry King (Gitarist)
1964

Kerry King (USA)

Gitarist, komponist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Kerry Ray King

Født:
3. juni 1964 (60 år)

Kerry Ray King er gitarist i det amerikanske thrash metal-bandet Slayer. Han spilte også for Megadeth en kort periode i 1984, men da han ble bedt om å velge mellom Slayer og Megadeth valgte han Slayer. Kerry King har senere uttalt at Dave Mustaine er en drittsekk og at alle hater han. Wikipedia

56 år
Billy Powell (Musiker)
1952 - 2009

Billy Powell (USA)

Musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
William Norris Powell

Født:
3. juni 1952 (72 år siden)

Døde:
28. januar 2009 (56 år) (15 år siden)

William Norris «Billy» Powell var keyboardspiller i rockebandet Lynyrd Skynyrd.

Powell vokste opp i Corpus Christi i Texas og begynte å spille piano ved ung alder. Han flyttet til Jacksonville i Florida sammen med sin familie i tenårene og gikk på Bishop Kenny High School, der han traff Leon Wilkeson, framtidens bassist i Lynyrd Skynyrd på den tiden.

Powell ønsket virkelig å bli med i bandet Skynyrd og begynte å jobbe sammen med bandmedlemmene. Ved oppvarming til en konsert spilte han ved en anledning sin egen versjon av «Free Bird» og Ronnie Van Zant ble imponert og sa til Powell han han skulle slutte som «roadie» og overta pianoet i stedet. Slik ble han en del av gruppen.

Da bandet sluttet å spille sammen i 1977 startet Powell sitt eget band til Lynyrd Skynyrd ble gjenforent i 1987.

Powell og Gary Rossington var de eneste medlemmene fra den opprinnelige besetningen som fortsatt spilte i bandet Lynyrd Skynyrd. Wikipedia

78 år
Penelope Wilton (Skuespiller)
1946

Penelope Wilton (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
3. juni 1946 (78 år)

Penelope Wilton er en britisk skuespiller.

Wilton ble født inn i en skuespillerfamilie, da hun kom til verden i Scarborough i England. Tanten og onkelen var søskenparet Linden og Bill Travers, og søskenbarnet er skuespilleren Richard Morant.

Hun begynte sin skuespillerkarriere på teater, før hun fikk sin første TV-rolle som Vivie Warren i Mrs. Warren's Proffession sammen med Robert Powell. Men det var ikke før hun spilte sammen Richard Briers i BBC-serien Ever Decreasing Circles i 1984, at hun ble allemannseie. Fra før hadde hun spilt i flere store TV-produksjoner, blant andre William Shakespeares Othello og Kong Lear.

Mellom 1975 og 1984 var hun gift med skuespilleren Daniel Massey, og sammen fikk de datteren Alice. Etter skilsmissen giftet Massey seg med søsteren til Penelope, Lindy. Hun giftet seg på nytt i 1991, denne gang med skuespiller Ian Holm, men ble på nytt skilt i 2001. Før de skilte seg, spilte ekteparet sammen i BBCs versjon av Lånerene i 1993. Filmer hun har spilt i inkluderer Et rop om frihet (1987), Iris (2001) , Calendar Girls (2003), Shaun of the Dead (2004) og Stolthet og fordom (2005). Hun har spilt Isobel Crawley i det britiske periodedramaet Downton Abbey siden 2010.

Wilton ble i 2016 forfremmet til kommandørdame (DBE) av Order of the British Empire. Hun ble dermed opphøyd i ridderstanden og fikk rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn. Wikipedia

47 år
Michael Clarke (Trommeslager)
1946 - 1993

Michael Clarke (USA)

Trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Michael James Dick

Født:
3. juni 1946 (78 år siden)

Døde:
19. desember 1993 (47 år) (30 år siden)

Michael Clarke var trommeslager.

Clarke startet sin karriere som trommeslager i The Byrds. Til tross for at han var offisielt medlem av bandet spilte han ikke alltid på platene deres. Han skrev heller ikke mye materiale til gruppen.

Clarke fortsatte sin musikaliske bane i gruppene The Flying Burrito Brothers og Firefall. Han døde i 1993 av leverskader etter lang tids alkoholmisbruk. Wikipedia

79 år
Bjørn Alterhaug (Musiker)
1945

Bjørn Alterhaug (Norge)

Musiker, komponist, forsker

Født:
3. juni 1945 (79 år)

Bjørn Alterhaug er en norsk jazzmusiker (kontrabass) og komponist. Alterhaug er professor emeritus i musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Hans virke startet på gitar som 10-åring, da han spilte opp til dans sammen med sin eldre bror som var bassist. Etterhvert overtok han sin brors bass som 12-åring.

Etter gymnaset flyttet han for å studerte ved Musikkvitenskaplig institutt i Trondheim (1968). Her spilte han fast med Asmund Bjørken. Han studerte også med Niels-Henning Ørsted Pedersen for en kortere periode på 70-tallet.

Siden 1974 har han blant annet vært amanuensis og professor ved musikkvitenskap (NTNU). Alterhaug var sentral i grunnleggingen av Jazzlinja (NTNU).

Bjørn Alterhaug har spilt med flere av jazzens legender, som Ben Webster, Chet Baker, Clark Terry, Lee Konitz, Lucky Thompson og Joe Henderson.

Alterhaug har ogsåmedvirket i mange TV-produksjoner, radio sendinger og plateinnspillinger. Bl.a med Chet Baker "My funny valentine/De beste fra Chet Baker" (EMI, 2006), Asmund Bjørken: "Pot's on" (Gemini Records, 1993), Thorgeir Stubø "Notice" (Odin Records, 1981), Ivar Antonsen "Double Circle" (Gemini Records- Taurus, 1999), Tore Johansen "Man, woman and child" (Gemini Records, 2000), Lee Konitz/John Pål Inderberg "Live in Oslo" (Ponca Jazz Records, 2007) og Hilde Hefte "On the corner" (Ponca Jazz Records, 2006). Alterhaug er aktuell som fast medlem av Hallgeir Pedersen Trio. Her foreligger utgivelsene "Wistful" (Hot Club Records, 2004) og "Bluero" (Ponca Jazz Records, 2006). Han har ellers medvirket på utgivelser med bl.a New Cool Quartet, Søyr, Warne Marsh, Bjørn Johansen, Egil Kapstad, Bodil Niska og Siri Svale Band. Han regnes som en av norges fremste jazzbassister.

Bjørn Alterhaug har utgitt over 120 verk, deriblant flere bestillingsverk til EBU (1973–), til Festspillene i Nord-Norge (1989) og Havmanndialoger til Havmanndagene (2005). Herunder både klassisk samtidsmusikk og jazz. Wikipedia

57 år
Curtis Mayfield (Gitarist)
1942 - 1999

Curtis Mayfield (USA)

Gitarist, sanger, pianist, musiker, låtskriver, komponist, plateprodusent, saksofonist

Født:
3. juni 1942 (82 år siden)

Døde:
26. desember 1999 (57 år) (24 år siden)

Curtis Mayfield var en afroamerikansk soul-, funk- og R&B-sanger, låtskriver og gitarist, kanskje mest kjent for lydsporet til filmen Superfly.

Hans sarte falsett og klimprende gitar inspirerte mange artister både mens han levde og etter hans død. Han startet sin profesjonelle karriere i soulgruppa the Impressions, men startet i 1970 en suksessrik solokarriere. LP-en Curtis fra 1970 ble hans første suksess. Han blander myk soul med hard funk, og blander inn samfunnskritikk i tillegg til de vanlige soultemaene i tekstene sine.

På tidlig 1990-tall ble han truffet av en fallende lyskaster, noe som gjorde ham lam. Men han fortsatte med musikk. Wikipedia

86 år
Turid Dørumsgaard Varsi (Politiker)
1938

Turid Dørumsgaard Varsi (Norge)

Politiker

Født:
3. juni 1938 (86 år)

Turid Dørumsgaard Varsi er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Telemark i 1977. Wikipedia

75 år
Thor Listau (Fiskeriminister)
1938 - 2014

Thor Listau (Norge)

Fiskeriminister, politiker, offiser, økonom

Født:
3. juni 1938 (86 år siden)

Døde:
22. mars 2014 (75 år) (10 år siden)

Thor Listau var en norsk politiker (Høyre). Han var fra 1981 til 1985 fiskeriminister i Kåre Willochs regjering.

Thor Listau ble født i Svolvær i Lofoten som sønn av fiskematprodusent Magnus Listau (1898–1976) og husmor Johanna Jakobsen (1904–1945). Han gikk Hærens yrkesskole for sambandsteknisk befal 1954–1958, Special Ground Electronics Course ved University of Denver i 1963, kurs i blant annet sikkerhetstjeneste i Forsvaret 1966–1960 og lederkurs 1993–1994. Han ble bedriftsøkonom fra Bedriftsøkonomisk Institutt fra 1988.

Listau var sersjant og radiomekaniker ved Sambandskompani Brigade Nord 1958–1960, kvartermesterassistent ved Trøndelag Sambandsbataljon 1960–1961, radiomekaniker ved 3. Dragonregiment i 1961 og ansatt ved Forsvarets Forsøksstasjon i Kirkenes som operatør, teknisk leder, operasjonsleder og etterhvert stasjonssjef 1961–1985. I Forsvaret var han også formann i den stedlige lokalforeningen av Forsvarets sivile tjenestemenns landsforbund 1965–1966 og styreformann i Sportsklubben Vigør i Hesseng 1968–1969.

Etter en tid som politiker var han kontorsjef i Statens kornforretning og leder for Råvarepriskontoret for landbruksvarer 1986–1991, direktør i Statkorn 1991–1995, styreformann i Statkorn 1995–1996 og organisasjonsdirektør i Statkorn Holding AS/Cermaq ASA 1995–2005.

Listau hadde sine første tillitsverv i Høyre som formann i Kirkenes Unge Høyre 1965–1967, styremedlem i Sør-Varanger Høyre 1965–1972, styremedlem i Finnmark Unge Høyre 1965–1967, medlem av Sør-Varanger skolestyre 1966–1971, medlem av Sør-Varanger kommunestyre 1968–1973 (formannskapet 1972–1973), formann i Finnmark Unge Høyre 1967–1969 og medlem av Finnmark Høyres politiske utvalg 1970–1985.

Han var innvalgt på Stortinget fra Finnmark 1973–1985, og hadde også verv som formann i Høyres distriktspolitiske utvalg 1974–1977 og medlem av Høyres politiske råd 1974–1980. På Stortinget var han medlem av Stortingets sjøfarts- og fiskerikomité 1973–1981. Han var også styremedlem i de tradisjonelle Høyre-avisene Sør-Varanger Avis og Finnmarksposten 1974–1982. I 1981 ble Listau utnevnt til fiskeriminister i Kåre Willochs regjering, en posisjon han beholdt frem til 1985. Steinar Eriksen møtte på Stortinget i Listaus fravær. Listau var senere medlem av Høyres sentralstyre 1988–1990 og styreformann i Høyres Studieforbund 1988–1995. Wikipedia

89 år
Anne-Lise Steinbach (Politiker)
1935

Anne-Lise Steinbach (Norge)

Politiker

Født:
3. juni 1935 (89 år)

Anne-Lise Steinbach er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1973. Hun ble gjenvalgt i 1977. Wikipedia

74 år
Tor Torkildsen (Forfatter)
1932 - 2006

Tor Torkildsen (Norge)

Forfatter

Født:
3. juni 1932 (92 år siden)

Døde:
8. juli 2006 (74 år) (17 år siden)

Tor Torkildsen var en norsk sjømann, reder og forfatter.

Etter et langt liv på skip og i rederi debuterte Torkildsen i 1994 med spenningsromanen Stella Baltica. Etterhvert skrev han i alt ca. 30 bøker. Alle bøkene til Tor Torkildsen bygger på erfaringer fra arbeidet hans: rederi og båter, og havner og hav verden rundt. I noen av bøkene sine har han også med trekk fra sjølivet før i tiden. Wikipedia

93 år
Raúl Castro (Cubansk president)
1931

Raúl Castro (Cuba)

Cubansk president, politiker, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Raúl Modesto Castro Ruz

Født:
3. juni 1931 (93 år)

Raúl Modesto Castro Ruz er en cubansk kommunistisk politiker, revolusjonær og offiser. Han var Cubas president fra 2008 til 2018, og førstesekretær i det cubanske kommunistpartiet fra 2011 til 2021. Han har tidligere vært landets forsvarsminister fra 1959 til 2008, og visepresident fra 1976 til 2008.

Han er den yngste av brødrene til Fidel Castro. Han har vært andresekretær i Cubas Kommunistpartis sentralkomité siden dets stiftelse i 1965, og første visepresident i stats- og ministerrådet og forsvarsminister fra 1959 til 2008. Raúl deltok i 1953 i angrepet på militærleiren Moncada i Santiago de Cuba, og var en av grunnleggerne av 26. juli-bevegelsen. Det var gjennom Raúl at Che Guevara ble introdusert overfor Fidel Castro og involvert i den cubanske revolusjonen. Etter revolusjonen ble Raul Cubas nest mektigste mann, og fra 2006 til 2008 var han fungerende president under Fidel Castros vedvarende sykdom.

Den 24. februar 2008 ble han av nasjonalforsamlingen formelt valgt til ny president, etter at Fidel Castro hadde trukket seg noen dager tidligere.

Raúl var gift med Vilma Espín Guillois, som døde i 2007. Sammen har de tre døtre og en sønn. Wikipedia

70 år
Allen Ginsberg (Forfatter)
1926 - 1997

Allen Ginsberg (USA)

Forfatter, poet, dramatiker, lyriker, skribent, selvbiograf, manusforfatter, musiker, lærer, fotograf, dagbokskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Irwin Allen Ginsberg

Født:
3. juni 1926 (98 år siden)

Døde:
5. april 1997 (70 år) (27 år siden)

Irwin Allen Ginsberg var en amerikansk beat-poet. Han er mest kjent for diktet Howl om beat-generasjonen. Sønn av Naomi Ginsberg og dikteren Louis Ginsberg. I løpet av sitt første år ved Columbia-universitetet i New York møtte han flere fremtidige beat-forfattere, blant andre Jack Kerouac og William S. Burroughs. Wikipedia

85 år
Tony Curtis (Skuespiller)
1925 - 2010

Tony Curtis (USA)

Skuespiller, skribent, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Bernard Schwartz

Født:
3. juni 1925 (99 år siden)

Døde:
29. september 2010 (85 år) (13 år siden)

Tony Curtis var en amerikansk skuespiller.

Bernard Schwartz, eller Tony Curtis, ble født i en jødisk familie som sønn av Emanuel Schwartz (som senere kalte seg Manuel) og Helen Klein som arbeidet drev en skredderforretning. Forledrene kom fra småbyen Mátészalka i Ungarn. Bernard vokste opp i fattigdom, først på Manhattan og senere i et tøft område i Bronx i delstaten New York. Inntil hav ar seks år talte han bare jiddish og ungarsk.

Som elleveåring ble han medlem i en beryktet gatebande. Det var på en velgjørenhetsinnretning i kvartalet at han første gangen fikk smak for teater, der han spilte en liten pike i et eventyrstykke om Kong Arthur.

I 1943 meldte Curtis seg til United States Navy og tjenestegjorde på et støtteskip for undervannsbåter. Nærmere krigsslutt ble han alvorlig skadet i en arbeidsulykke. I 1945 – etter å ha fått pleie og krigen var over – fikk han krigsskadeerstatning og gjenopptok sin avbrutte Highschool-studier for en kortere tid.

I ungdomsårene var Curtis med i flere teaterstykker i New York. Han arbeidet også i ved Yiddish Theatre i Chicago på tross av at han ikke kunne språket. Han lærte seg manuset fonetisk. Han kalte seg selv B. White i denne perioden.

Curtis var mest populær på slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet. Han har medvirket i over 100 filmer og i flere TV-serier, og gestaltet både dramatiske og komiske rollefigurer. Fra begynnelsen av 1980-tallet har han konsentrert seg mest om sin store hobby som er å male bilder.

Tony Curtis huskes kanskje mest for sitt spill i filmen Noen har det hett. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Curtis spilte også Danny Wilde i TV-serien The Persuaders (på norsk Gullguttene) sammen med Roger Moore i rollen som Lord Brett Sinclar.

I 1998 grunnla han Emanuel Foundation for Hungarian Culture, en organisasjon som skal vedlikeholde synagoger og jødiske gravplasser i Ungarn. Han tilegnet organisasjonen de 600 000 ungarere som døde i Holocaust. Wikipedia

94 år
Ingrid Espelid Hovig (Programleder)
1924 - 2018

Ingrid Espelid Hovig (Norge)

Programleder, Kjøkkensjef, kokk, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Espelid

Født:
3. juni 1924 (100 år siden)

Døde:
3. august 2018 (94 år) (5 år siden)

Ingrid Espelid Hovig var en norsk TV-programleder, husstellærer og forfatter. Hun var programleder for over 300 episoder av programserien Fjernsynskjøkkenet i løpet av 34 år, noe som gjorde henne til en av landets mest kjente TV-personligheter samt innflytelsesrike formidlere av kostholds- og matkultur. Hun var forfatter, redaktør, tilrettelegger eller promotør for et femtitalls kokebøker som har solgt flere hundre tusen eksemplarer.

Hovig mottok en rekke priser i Norge og internasjonalt for folkeopplysning for mat og ernæring, og ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Hovig ble bisatt fra Frogner kirke 20. august 2018. Kulturminister Trine Skei Grande, Thor Gjermund Eriksen fra NRK og Geir Mork fra Gyldendal forlag holdt tale i kirken. Wikipedia

88 år
Olav Økern (Langrennsløper)
1911 - 2000

Olav Økern (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Olav Nilsen Økern

Født:
3. juni 1911 (113 år siden)

Døde:
11. april 2000 (88 år) (24 år siden)

Olav Nilsen Økern var en norsk langrennsløper. Han konkurrerte i 1930- og 40-årene og representerte Bærums skiklub

Han var med på det norske sølvlaget på stafetten i VM 1938, og vant 18-kilometeren i Holmenkollen i 1940. Under den andre verdenskrig var han tillitsmann på Splitkeinfabrikken i Oslo og ble arrestert etter melkestreiken, og satt i tukthus i nærheten av Hamburg til han ble frigitt i 1942. Tross dette kom han tilbake i verdentoppen i langrenn, og ble nummer 5 på 18 km i Holmenkollen i 1946. I OL i 1948 i St. Moritz var han igjen med på det norske stafettlaget. Denne gangen vant de bronsemedaljer på 4 x 10 km. Han var også deltaker i OL i 1952 i Oslo, og nær 41 år gammel ble han nummer 4 på 50 km. Samme året ble han også nummer 4 på 5-mila i Holmenkollen.

Økern ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1950. Hans onkel, Harald Økern, fikk Holmenkollmedaljen i 1924. Wikipedia

75 år
Raoul Dufy (Kunstmaler)
1877 - 1953

Raoul Dufy (Frankrike)

Kunstmaler, designer

Født:
3. juni 1877 (147 år siden)

Døde:
23. mars 1953 (75 år) (71 år siden)

Raoul Dufy var en fransk fauvistisk maler. Han utviklet en fargerik og dekorativ stil, som ble in på både keramikk, tekstiler og dekorasjoner for offentlige bygg, Han laget mange bilder av offentlige friluftsarrangementer. Wikipedia

70 år
Georg V (Konge av Storbritannia)
1865 - 1936

Georg V (Storbritannia)

Konge av Storbritannia

Født:
3. juni 1865 (159 år siden)

Døde:
20. januar 1936 (70 år) (88 år siden)

Georg V (George Frederick Ernest Albert; født 3. juni 1865, død 20. januar 1936) var konge av Storbritannia og besittelsene og keiser av India fra 1910 til 1936, samt konge av Irland og senere Den irske fristaten. Han tilhørte det tyske fyrstehuset Sachsen-Coburg-Gotha. I 1917, under første verdenskrig, tok han navnet Windsor.

Fra en alder av 12 år tjenestegjorde Georg i den kongelige marine, men etter hans eldre bror Albert Victors uventede død, ble han tronarving og giftet seg med brorens forlovede, Mary av Teck, kjent som «May» i hennes familie. Selv om de tidvis besøkte det britiske imperiet, foretrakk Georg å være hjemme med sin frimerkesamling, og levde hva biografer kaller et kjedelig liv; en konvensjonell livsstil.

Da Georgs far, kong Edvard VII døde i 1910, ble han konge og keiser. Han var den eneste keiser av India som ble kronet i landet. Under første verdenskrig gav han avkall på alle sine tyske titler på grunn av den nasjonalistiske stemningen i landet på den tiden. Han endret navnet på kongehuset til Windsor. I hans regjeringstid delte Westminster-statutten kronen, slik at Georg hersket over dominionene som separate kongeriker, og fremveksten av sosialisme, fascisme og irsk republikanisme endret det politiske spektrum.

Georg var plaget av sykdom i store deler av regjeringstiden; han ble etterfulgt av sin eldste sønn, Edvard, etter sin død. Wikipedia

68 år
Frederik VIII (Konge av Danmark)
1843 - 1912

Frederik VIII (Danmark)

Konge av Danmark, monark, aristokrat, offiser

Født:
3. juni 1843 (181 år siden)

Døde:
14. mai 1912 (68 år) (112 år siden)

Frederik VIII var konge av Danmark 1906 til 1912. Hans valgspråk var «Herren er min Hjælper».

Han var eldste sønn av Christian IX og Louise av Hessen. Frederik var den første danske tronarvingen som gikk på en ordinær skole i København. Senere ble han utdannet i det militære og studerte statsvitenskap i Oxford. Han hadde ingen politisk innflytelse i de årene han var tronarving.

Han giftet seg 28. juli 1869 med prinsesse Lovisa, datter av kong Karl IV. Allerede som nygifte overtok kronprinsparet Charlottenlund slott som sommerbolig og flere av deres åtte barn ble født på slottet. Etter 43 år som kronprins ble Frederik konge da faren Christian IX døde.

I sine senere år var han svekket av hjertesykdom og han fikk kun seks år som konge. Han døde på Reeperbahn i Hamburg. Wikipedia

83 år
Magdalene Thoresen (Forfatter)
1819 - 1903

Magdalene Thoresen (Norge)

Forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Magdalene Thoresen

Født:
3. juni 1819 (205 år siden)

Døde:
28. mars 1903 (83 år) (121 år siden)

Anna Magdalene Thoresen var en dansk-norsk forfatter. Gjennom ekteskap med den 17 år eldre Hans Conrad Thoresen ble hun stemor til Suzannah Ibsen, som var gift med Henrik Ibsen. Wikipedia

Dødsfall

99 år
Kari Frisell (Operasanger)
1922 - 2022

Kari Frisell (Norge)

Operasanger, sanger, sangpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Kari Kirsten Frisell Njerve

Født:
20. august 1922 (101 år siden)

Døde:
3. juni 2022 (99 år) (2 år siden)

Kari Kirsten Frisell Njerve var en norsk operasangerinne og sangpedagog.

Hun studerte med Mimi Hviid i Oslo, Ernst Tempele i Wien og Florence Barbour i New York. Hun debuterte som Micaela i Carmen (1946). Det samme året var hun i den norske filmen Vi vil leve som Ruth. Hun var ansatt ved Den Norske Opera fra starten og virket i elleve år (1958–69), før hun gikk over til litt frilans, blant annet for Fjernsynsteatret. Utover dette gjestet hun blant annet Det Kongelige Teater i København (1963).

Hun virket ved Norges musikkhøgskole som lektor og førsteamanuensis (opprykk 1973). Hun var gift med maleren Jan Thomas Njerve og bosatt på Ekely. Wikipedia

74 år
Muhammad Ali (Bokser)
1942 - 2016

Muhammad Ali (USA)

Bokser, selvbiograf, aktivist, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Cassius Marcellus Clay Jr.

Født:
17. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
3. juni 2016 (74 år) (8 år siden)

Muhammad Ali var en amerikansk profesjonell bokser som flere ganger var verdensmester i vektklassen tungvekt. Ali regnes for å være en av tidenes beste boksere. Han forsvarte tungvektstittelen i alt 19 ganger.

Clay ble født og vokste opp i Louisville, Kentucky og begynte å trene som en amatørbokser i en alder av 12 år. Da han var 18 år vant han en gullmedalje i lett tungvekt-divisjonen under Sommer-Ol 1960 i Roma og ble profesjonell senere samme år. I 1964 vant han WBA, WBC og ubestridte tungvektstitler fra Sonny Liston i et stor oppgjør i en alder av 22. Han konverterte deretter til islam og skiftet navn fra Cassius Clay, som han kalte sitt «slavenavn», til Muhammad Ali. Han ble et symbol på rasestolthet for afro-amerikanere og motstand mot hvit dominans. Wikipedia

88 år
James Arness (Skuespiller)
1923 - 2011

James Arness (USA)

Skuespiller, filmprodusent, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
James Aurness

Født:
26. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
3. juni 2011 (88 år) (13 år siden)

James Arness var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som Marshal Matt Dillon i TV-serien Kruttrøyk gjennom 20 år. Han var også kjent for rollefiguren Zeb Macahan i TV-serien I ville vesten/Familien Macahan og hovedrollefiguren Jim McLain i den actionfylte krimserien McClain's Law. Hans foreldre var Rolf Cirkler Aursnes og Ruth Duesler, barn av henholdsvis norske og tyske immigranter. Han var storebror til skuespilleren Peter Graves.

James Arness tjenestegjorde i den amerikanske hæren under 2. verdenskrig og ble skadet i slaget om Anzio. Dette er grunnen til at han haltet. Han var en nær venn av John Wayne og spilte mot ham i Big Jim McLain. Med en høyde på to meter var han den høyeste skuespiller som noensinne har hatt en hovedrolle.

For sitt bidrag til TV-industrien fikk han en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1751 Vine Street.

Arness døde av naturlige årsaker i sitt hjem i Brentwood i Los Angeles 3. juni 2011. Wikipedia

76 år
Rue McClanahan (Skuespiller)
1934 - 2010

Rue McClanahan (USA)

Skuespiller, komiker, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Eddi Rue McClanahan

Født:
21. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
3. juni 2010 (76 år) (14 år siden)

Eddi Rue McClanahan var en amerikansk Emmy-vinnende skuespiller, best kjent for sine roller i TV-seriene Maude og Pantertanter hvor hun spilte mot Bea Arthur. McClanahan døde av et massivt hjerteinfarkt den 3. juni 2010. Wikipedia

58 år
Geir Høgsnes (Sosiolog)
1950 - 2009

Geir Høgsnes (Norge)

Sosiolog, professor, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Lennart Høgsnes

Født:
2. desember 1950 (73 år siden)

Døde:
3. juni 2009 (58 år) (15 år siden)

Geir Lennart Høgsnes var en norsk sosiolog. Han var professor ved Universitetet i Oslo fra 2000 og frem til sin død.

Høgsnes tok sin mag.art-grad i 1981, og avla sin dr.polit-grad i 1994 med avhandlingen Collective Wage Bargaining and the Impact of Norms of Fairness. Han arbeidet som forsker på ISF fra 1991 til 1998 og var førsteamanuensis ved NTNU fra 1996 til 1998 og ved Universitetet i Oslo fra 1998 til 2000. I 2000 ble han professor ved Universitetet i Oslo, der han også var bestyrer for Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi fra 2002 til 2007.

Han var redaktør for Tidsskrift for samfunnsforskning fra 1999 til 2005. Han var også redaktør av Søkelys på arbeidsmarkedet.

Høgsnes var ansett som en av Norges fremste spesialister på lønnsoppgjør og han ble ofte brukt som kommentator i mediene. Han var opptatt av at den økonomisk sfære måtte forstås også fra et sosiologisk perspektiv. Høgsnes' arbeidsfelt var særlig økonomisk sosiologi.

Høgnes ble funnet død i sin egen leilighet sammen med sin kinesiskfødte kone, som han hadde giftet seg med kort tid før. Obduksjonen viste at han ble drept med en overdose morfin, og at ektefellen deretter begikk selvmord. Wikipedia

72 år
David Carradine (Skuespiller)
1936 - 2009

David Carradine (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
John Arthur

Født:
8. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
3. juni 2009 (72 år) (15 år siden)

David Carradine var en amerikansk Emmy- og Golden Globe-nominert skuespiller. Carradines døpenavn var John Arthur.

I Norge er Carradine mest kjent for å ha spilt Bill i Tarantinos Kill Bill-serie (2003–04), samt i miniserien Nord og sør (1985-86), men han har tidligere spilt i Martin Scorseses Boxcar Bertha (1972), The Long Goodbye (1973) (også Scorsese) og Ingmar Bergmans Ormens egg (1977). I sistnevnte spilte han mot Liv Ullmann.

Carradine er også kjent for sine roller i en rekke kung fu-filmer. Wikipedia

86 år
Anthony Quinn (Skuespiller)
1915 - 2001

Anthony Quinn (Mexico)

Skuespiller, billedhugger, skribent, filmregissør, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca

Født:
21. april 1915 (109 år siden)

Døde:
3. juni 2001 (86 år) (23 år siden)

Anthony Quinn var en meksikansk-amerikansk skuespiller. Han vant to Oscar for beste mannlige birolle, én for rollen som Eufemio Zapata i filmen Viva Zapata! (1952) og én for rollen som Paul Gauguin i filmen Han som elsket Livet (1956). Quinn spilte også i filmer som Kanonene på Navarone (1961), Lawrence of Arabia (1962), Zorba the Greek (1964), Kanoner til San Sebastian (1968), Mohammad, Messenger of God (1977) og Ørkenløven (1981). Wikipedia

75 år
Poul Bundgaard (Skuespiller)
1922 - 1998

Poul Bundgaard (Danmark)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Poul Arne Bundgaard

Født:
27. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
3. juni 1998 (75 år) (26 år siden)

Poul Arne Bundgaard var en dansk skuespiller og sanger. Gift med kongelig solodanserinne Kirsten Bundgaard.

Poul Bundgaard var aktiv både på teatret og i spillefilm. Filmrollen som tøffelhelten Kjeld i danske Olsen-banden var nok hans mest kjente rolle. Han medvirket i 67 filmer, hvor de største var Slå først, Frede (1965), Martha (1967), Mig og mafiaen (1973), Onkel Joakims hemmelighed (1967) og Sønnen fra Vingården (1975).

Poul Bundgaard var også sanger, noe man kunne erfare i bl.a. Emil Reesens Farinelli på tv, og på en hel rekke plateinnspillinger i den lette sjanger. Så sent som i 1997 sang han Bella Notte på en Walt Disney-CD.

Poul Bundgaard døde i 1998, 75 år gammel, midt under opptakene til den absolutt siste Olsenbanden-film – Olsen Bandens Sidste Stik. Tommy Kenter kom til og overtok rollen som Kjeld. Poul Bundgaard ble begravet på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte . Wikipedia

86 år
Ayatollah Khomeini (Religiøs leder)
1902 - 1989

Ayatollah Khomeini (Iran)

Religiøs leder, politiker, lyriker, akhund, teolog, mystiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ruhollah Khomeini

Født:
24. september 1902 (121 år siden)

Døde:
3. juni 1989 (86 år) (35 år siden)

Ruhollah Khomeini (آیت‌الله روح‌الله خمینی på persisk, født 24. september 1902, død 3. juni 1989), kjent som ayatollah Khomeini, var en iransk sjia-muslimsk geistlig og den politiske og åndelige lederen av den islamske revolusjon som kastet Muhammed Reza Pahlavi, den siste sjahen i Iran. Han ble regnet som den åndelige lederen for mange sjiamuslimer og styrte Iran fra sjahen ble kastet, til han selv døde i 1989. Khomeini er regnet av mange som en av de mest innflytelsesrike menn i det 20. århundre, og ble kåret til «årets mann» av Time Magazine i 1979. Khomeini ble også regnet av mange i den vestlige verden som en skruppelløs fiende av Vesten og hjernen bak internasjonal terrorisme.

Han ble født i byen Khomein som Ruhollah Mousavi i 1902. Som etterkommer av profeten Muhammed hadde han krav på å bruke sayyid foran navnet sitt. Khomeini fikk tittelen ayatollah i 1950-årene.

I 1964 ble han tvunget i eksil fra Iran for sin konstante kritikk av regjeringen til sjah Muhammed Reza Pahlavi. Han ble innledningsvis sendt til Tyrkia, før han senere fikk flytte til Irak, hvor han ble til han ble tvunget til å forlate landet i 1978 til Neauphle-le-Château i Frankrike. Ifølge Alexandre de Marenches (da leder for den franske etterretningstjenesten), foreslo Frankrike for sjahen at de kunne «sørge for at Khomeini ble utsatt for en dødelig ulykke.» Sjahen avslo attentattilbudet, og begrunnet dette med at noe slikt ville gjøre ham til martyr.

Khomeini ble en av de mest innflytelsesrike motstanderne til styret til sjahen. Han ble sett på som åndelig leder av de som bekjempet hans styre. Under eksilet skrev Khomeini en bok med tittelen Vokterne av de islamske jurister, som la ut hans tanker om at hele regelverket i et islamsk samfunn skulle være basert på lovene til islam, alle lover og aktiviteter skulle overvåkes av autoriteter på islamsk lov (voktere) og der skulle ikke være noen konge (islamske land skulle være republikker og ikke et monarki). Khomeini mente at lederen av en islamsk stat skulle være en faqih (islamsk jurist) som skulle være valgt av en gruppe geistlige. Disse faqihene skulle ha absolutt autoritet og kunne bare fjernes fra makten av den samme gruppen geistlige. Offentligheten kan ikke stemme på faqihene, men ifølge grunnloven til Den islamske republikk Iran velger folket en gruppe geistlige kalt ekspertrådet hvert åttende år og de velger faqihene. Denne boken gir et innblikk i den politiske bakgrunnen for Den islamske republikk Iran. Han erstattet sjahens styre med et religiøst styre. Wikipedia

37 år
Mary Kingsley (Oppdager)
1862 - 1900

Mary Kingsley (Storbritannia)

Oppdager, etnolog

Født:
13. oktober 1862 (161 år siden)

Døde:
3. juni 1900 (37 år) (124 år siden)

Mary Henrietta Kingsley var en britisk oppdager og etnolog. Hun dro på strabasiøse ekspedisjoner i Afrika, ofte alene.

Den anglikanske kirken reagerte på at hun kritiserte misjonærene, og forsvarte afrikanske skikker, som polygami. Under ekspedisjonene samlet hun inn krypdyr og fisker, som ble sendt til Natural History Museum i London. Albert Günther gav flere fisker artsnavnet kingsleyae, som takk for dette arbeidet.

Da boerkrigen brøt ut meldte Mary Kingsley seg som frivillig sykepleier. Hun døde av tyfoidfeber mens hun stelte boere som var tatt til fange. Wikipedia

73 år
Johann Strauss d.y. (Komponist)
1825 - 1899

Johann Strauss d.y. (Østerrike)

Komponist, dirigent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Baptist Strauss

Født:
25. oktober 1825 (198 år siden)

Døde:
3. juni 1899 (73 år) (125 år siden)

Johann Baptist Strauss d.y. var en østerriksk komponist, dirigent og fiolinist.

Han er kjent som «valsekongen» og var den lette musikkens mester, hans valser er melodiøse og sjarmfulle. Men om han er mest kjent for sine wienervalser, bestod hans livsverk også av andre komposisjoner, blant annet fjorten operetter og flere polkaer. Wikipedia

<<
3. Juni
>>