Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
20% rabatt på kort og invitasjoner
3 År
20% rabatt på kort og invitasjoner
Beskrivelse:
Koden kan ikke kombineres med andre koder/rabatter. Koden gjelder varer innen gruppen kort/invitasjoner og gjelder ut 2019.

Tilbudet varer til og med 30. april 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Se dagens flash deals!
Tilbud
Se dagens flash deals!
Mange nye produkter hver dag. Her kan du virkelig gjøre et kupp!
Gå til DealeXtreme
Tilbud
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Tilbud
Gratis frakt ved kjøp over 699,-
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering.
Gå til CarrieAlong
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Her finner du varer til kraftig nedsatte priser. Velkommen innom!
Gå til inkClub
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. Juni

Om dagen

13. Juni er dag 164 i 2021, og er i uke 23. Det er 201 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 13. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2005: Michael Jackson blir frikjent på alle anklager i sin 134 dager lange rettssak om overgrep mot barn

Michael Joseph Jackson var en amerikansk artist, danser, låtskriver og filantrop. Jackson er anerkjent som den mest suksessrike artisten gjennom tidene av Guinness World Records og blir referert til som «kongen av pop».

I 1993 ble han anklaget for overgrep mot barn, men saken ble henlagt og samtlige formelle anklager ble avvist. I 2005 ble han stilt for retten og frikjent for ytterligere anklager om seksuell mishandling av barn og flere andre anklager etter at juryen fant ham ikke skyldig på alle punkter. Wikipedia
23 år siden

1998: Skikongen Birger Ruud dør på Kongsberg sykehus, 86 år gammel

Birger Johannes Ruud var en norsk skihopper og alpinist. Han ble flere ganger olympisk mester og verdensmester.

Birger Ruud ble regnet som verdens beste skihopper i årene før andre verdenskrig. I 1931, 1935 og 1937 ble han verdensmester i hopp, og tok OL-gull i denne øvelsen i 1932 og 1936. Under VM i alpint 1935 i Mürren tok han bronse i kombinasjonen. I tillegg vant han utfor i 1936, men utfor inngikk bare i den alpine kombinasjonen og her ble Ruud nummer fire sammenlagt. I 1937 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

25. februar 1943 ble Ruud sammen med sin bror Sigmund arrestert for å deltatt i et ulovlig skirenn – et skirenn som ble arrangert som svar på den tyske okkupasjonsmaktens nazifisering av idretten. Ruud satt i tyskernes fangeleir på Grini ved Oslo i ett år. Etter krigen deltok han, 36 år gammel, i OL i 1948, og tok sølvmedalje i det spesielle hopprennet. Ruud var norsk flaggbærer i vinter-OL 1948 i St. Moritz.

Ved åpningen av OL 1994 på Lillehammer skulle Birger Ruud vært norsk flaggheiser, men før åpningsseremonien fikk han hjerteproblemer og ble kjørt til sykehuset. Der måtte Ruud følge åpningsseremonien fra sykesenga.

Birger Ruud ble kanskje mer populær på eldre dager – som aktiv måtte han dele berømmelsen med brødrene Sigmund og Asbjørn, og til en viss grad hele hoppmiljøet i Kongsberg IL. Birger Ruud mottok Egebergs Ærespris 80 år gammel etter at reglene for tildelingen var gjort om slik at to ulike vinteridretter ble godkjent. I Ruuds aktive tid krevdes det en sommer- og en vinteridrett.

Da Birger Ruud døde i 1998 besluttet Regjeringen å tildele ham begravelse på statens bekostning. Han var den første idrettsutøver som ble denne store ære til del.

I Kongsberg er det reist en bronsestatue av Birger Ruud laget av billedhoggeren Per Ung. Ruud har også en vei oppkalt etter seg. Wikipedia
32 år siden

1989: Sprinteren Ben Johnson innrømmer å ha brukt anabole steroider

Benjamin Sinclair «Ben» Johnson er en tidligere canadisk sprinter, som i løpet av karrieren vant to olympiske bronsemedaljer. Etter å ha passert målsnøret som førstemann på 100 meter i OL i 1988 i Seoul, Sør-Korea, ble han to dager senere diskvalifisert for bruk av stanozolol.

Etter at det ble påvist at Ben Johnson hadde dopet seg i store deler av karrieren, mistet han i tillegg verdensrekorden på 9.83 sekunder fra VM i 1987 i Roma. Wikipedia

Fødsler

17 år
Simona Senoner (Skihopper)
1993 - 2011

Simona Senoner (Italia)

Skihopper, student, langrennsløper

Født:
13. juni 1993 (28 år siden)

Døde:
7. januar 2011 (17 år) (Hjernehinnebetennelse) (10 år siden)

Simona Senoner var en italiensk skihopper som representerte Sci Club Gardena Raiffeisen.

Hun debuterte i kontinentalcupen med 35.-plass (av 36 deltakere) i Toblach 16. januar 2006. Hennes beste plassering i kontinentalcupen var 15.-plass samme sted 21. januar 2009. Sammenlagt i kontinentalcupen ble hun nummer 50 i sesongen 2008/09. Sesongen 2009/10 tok hun 2 kontinentalcuppoeng og ble nummer 68 sammenlagt.

Senoner deltok i junior-VM i 2008 og 2010. 10.-plassen i Zakopane i 2008 var hennes beste plassering.

Simona Senoner ble funnet bevisstløs på hotellet i Furtwangen i Tyskland 6. januar 2011, der hun var for å delta i kvinnenes hoppuke i Schonach. Hun døde dagen etter på sykehus i Freiburg. Obduksjon påviste at hun døde av en plutselig virusinfeksjon, sannsynligvis hjernehinnebetennelse. Wikipedia

43 år
Yosef Wolde-Mariam (Musiker)
1978

Yosef Wolde-Mariam (Norge)

Musiker, rapper

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Andrea Emanuel Daniel Yosef Wolde-Mariam Theodros Tesfa Golja Michael

Født:
13. juni 1978 (43 år)

Samuel Andrea Emanuel Daniel Yosef Wolde-Mariam Theodros Tesfa Golja Michael er en norsk programleder og den ene halvdelen av rap-duoen Madcon. Med Madcon har Wolde-Mariam hatt stor suksess som rap-artist i Europa. Han er født i Norge og vokste opp på mødrehjem på Grefsen i Oslo, i Røyken, på Grønland, Grünerløkka og Bekkelaget. Hans foreldre er fra Etiopia og Eritrea. Han har siden 2012 vært mentor i The Voice på TV 2. Wikipedia

70 år
Mike Weaver (Bokser)
1951

Mike Weaver (USA)

Bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Dwayne Weaver

Født:
13. juni 1951 (70 år)

Michael «Mike» Dwayne Weaver er en amerikansk tidligere tungvektsbokser. Han var verdensmester 1980–82.

Han ble verdensmester 31. mars 1980 etter en tittelkamp i Knoxville, Tennessee mot WBAs mester John Tate. Tate ledet kampen klart, men i 15. og siste runden, da det gjensto 45 sekunder av kampen, fikk Weaver inn et kraftig slag på Tates hake, Tate gikk i gulvet og mistet bevisstheten i flere minutter og Weaver var ny verdensmester. Han forsvarte sin tittel to ganger. Han vant på knockout i åttende runden mot tidligere verdensmester Gerrie Coetzee i en kamp i Sør-Afrika, og 1. oktober 1981 vant han en femtenrunders kamp i Rosemont, Illinois mot James Quick Tillis på poeng. Han tapte sin tittel 10. desember 1982 i en kamp mot Michael Dokes.

Weaver la hanskene på hyllen 1998. Som profesjonell bokser gikk han 59 kamper. Han vant 41, hvorav 28 på knockout, tapte 17 og 1 endte uavgjort. Wikipedia

81 år
Siegfried Fischbacher (Illusjonist)
1939 - 2021

Siegfried Fischbacher (Tyskland)

Illusjonist, magiker

Født:
13. juni 1939 (82 år siden)

Døde:
14. januar 2021 (81 år)

Siegfried & Roy var en tysk-amerikansk duo kjent for sitt magi- og illusjonsshow i Las Vegas. De var kjent for å ha kattedyr i sine show og spesielt hvite tigere.

De avsluttet karrieren med sine sedvanlige show i 2003, men i etterkant var det noen spesialopptredener, det siste var 28. februar 2009.

Siegfried Fischbacher og Roy Horn ble født i Tyskland henholdsvis like før og under andre verdenskrig. De emigrerte til USA, hvor de ble amerikanske statsborgere.

Siegfried var tradisjonell magiker (illusjonist) mens Roy vokste opp blant eksotiske dyr som han ble kjent for å ha godt lag med. De to hadde i alt 5 750 show sammen, for det meste på The Mirage i Las Vegas. Under en forestilling den 3. oktober 2003 ble Roy skadet av en tiger som angrep ham. Dette førte til at dette showet ble lagt ned permanent.

Roy Horn testet i slutten av april 2020 positiv for viruset som forårsaker Covid-19 og døde av sykdommen i en alder av 75 år den 8. mai på Mountain View Hospital i Las Vegas. Wikipedia

86 år
Mia Berner (Filosof)
1923 - 2009

Mia Berner (Sverige)

Filosof, forfatter, journalist, samfunnsviter

Født:
13. juni 1923 (98 år siden)

Døde:
9. desember 2009 (86 år) (11 år siden)

Mia Berner var en norsk-svensk sosiolog, filosof, forfatter, journalist og samfunnsviter som bodde i Sverige fra 1943 til 2003.

Berner arbeidet som akademisk lærer og skrev flere lærebøker og vitenskapelige artikler innen filosofi, psykologi og sosiologi. Fra 1985 hadde hun en betydelig litterær produksjon. Mia Berner var jevnlig bidragsyter i flere tidsskrifter, blant annet Vinduet, gjennom flere tiår.

På grunn av sitt arbeide i motstandsbevegelsen flyktet Berner til Sverige under andre verdenskrig. Hun var med i den såkalte Næss-gruppa på Universitetet i Oslo under krigen. Motstandsgruppa var ledet av den unge filosofiprofessoren Arne Næss og jusstudenten Vilhelm Aubert, den senere så kjente sosiologen. Berner lot seg omfavne av Arne Næss, og ikke bare rent logisk. Hun ble hans assistent og «evige venn».

I åtte år var hun gift med den finske poeten Pentti Saarikoski, inntil hans død i 1983.

I 2003 flyttet Mia Berner fra et vestsvensk økologisk småbruk og til Oslo. Hun døde 9. desember 2009 etter lengre tids sykeleie. Diktsamlingen Et leskur for vinden og erindringsromanen Tretten ble gitt ut posthumt i 2010. Wikipedia

41 år
Holger Højriis (Flyger)
1901 - 1942

Holger Højriis (Danmark)

Flyger

Født:
13. juni 1901 (120 år siden)

Døde:
7. august 1942 (41 år) (79 år siden)

Holger Højriis var en dansk-amerikansk luftfartspioner og den første til å fly transatlantisk fra USA til Danmark. Hans flyvning var den tiende transatlantiske flyvningen . Wikipedia

73 år
William Butler Yeats (Poet)
1865 - 1939

William Butler Yeats (Irland)

Poet, lyriker, dramatiker, skribent, politiker, mystiker, astrolog

Født:
13. juni 1865 (156 år siden)

Døde:
28. januar 1939 (73 år) (82 år siden)

William Butler Yeats var en irsk poet og en av de fremste figurer i 1900-tallets europeiske litteratur. Han var en søyle både irske som britiske litterære miljøet, og i sine senere år fungerte han som irsk senator i den irske fristaten (Saorstát Éireann) i to perioder. Wikipedia

48 år
James Clerk Maxwell (Fysiker)
1831 - 1879

James Clerk Maxwell (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Fysiker, matematiker, ingeniør, oppfinner, fotograf, universitetslærer, teoretisk fysiker

Født:
13. juni 1831 (190 år siden)

Døde:
5. november 1879 (48 år) (141 år siden)

James Clerk Maxwell var en skotsk fysiker og matematiker, best kjent for å ha regnet ut farten til elektromagnetiske bølger, og bevist at det var den samme hastigheten som lyset har.

Han viste at når partikler med elektrisk ladning endrer fart, som for eksempel når elektroner blir bremset opp, sendes det ut en form for elektromagnetiske bølger, som beveget seg med akkurat samme hastighet som synlig lys har. Slik påviste han at lys i realiteten er elektromagnetiske bølger. Maxwell satte sine ideer inn i matematisk form, og viste at elektriske felt bare kunne eksistere sammen med varierende magnetfelt, og magnetiske felt sammen med tilsvarende elektriske felt.

Mesteparten av Maxwells kjente arbeid ble gjort på Cambridge, hvor han benyttet sine matematikkunnskaper innen geometri og algebra. Ved hjelp av dette kunne han demonstrere at elektriske og magnetiske soner forflyttet seg i bølger gjennom lufta. Dette offentliggjorde han i fire differensalligninger i magasinet Philosophical Magazine, hvor han i artikkelen «In Physical Lines of Force» hevdet at lys hadde samme bølgebevegelse som elektriske og magnetiske fenomen. Slik fant man ut at lys er bølger av elektriske og magnetiske felt, elektromagnetiske bølger, som igjen førte til at Hertz oppdaget radiobølgene.

Maxwells teorier om elektromagnetiske bølger var stor del av grunnlaget for relativitetsteorien. Han gjorde også viktige oppdagelser som førte til kvantemekanikken. I det hele var Maxwell en av de viktigste figurene innen fysikken i det nittende århundret. Hans arbeid var grunnlag for mange av det tjuende århundrets fysikere. Han innførte statististiske metoder i termofysikk, og grunnla den kinetiske gassteorien, Maxwell-Boltzmanns fordelingslov. Her kartla han gasser i bevegelse, og påviste hvordan kinetisk energi fordeler seg i molekylene i en gass ved en bestemt temperatur. Maxwell er dessuten kjent for å være den første som framkalte et fargefotografi. Mange regner Maxwells arbeider for å være like viktige som Isaac Newton og Albert Einsteins. På kontoret sitt hadde Einstein bilde av Maxwell, i tillegg til Michael Faraday og Newton, noe som forteller litt om hvor viktig han syntes Maxwells arbeid var. Wikipedia

Dødsfall

65 år
Harald Solberg (Keramiker)
1954 - 2020

Harald Solberg (Norge)

Keramiker, direktør

Født:
21. juli 1954 (67 år siden)

Døde:
13. juni 2020 (65 år) (1 år siden)

Harald Solberg var en norsk keramiker og direktør for Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal fra 1997. I årene 2004–2006 var han ansatt ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo som seksjonsleder for design, senere prosjektcontroller, under direktør Sune Nordgren.

Harald Solberg vokste opp i Målselv i Troms og var utdannet keramikker fra Bergen Kunsthåndverkskole (1976–1980). Han har laget utsmykninger blant annet i Åsegarden leir i Harstad, Sjøvegan videregående skole, Bergen katedralskole, Kristiansand svømmehall, Aust-Agder Sentralsykehus/psykiatrisk avd. i Arendal og Møglestu videregående skole i Lillesand.

Harald Solberg var bosatt i Lillesand og underviste også ved SHKD Bergen, i Göteborg og i Søgne. Han var i ti år medlem av styret for Utsmykkingsfondet for offentlige bygg og var oppnevnt som varamedlem av Norsk kulturråd.

Han ble tildelt Aust-Agder fylkes kulturpris for 2008. I begrunnelsen ble det lagt vekt på at han gjennom sin innsikt og innsats hadde bidratt til at landsdelen fikk del i betydelige kunstutstillinger og gjorde Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal til et av landets sentrale visningssteder for samtidskunst i tillegg til sitt virke som kunstner og kunstnerisk rådgiver. Wikipedia

74 år
Tor Stokke (Skuespiller)
1928 - 2003

Tor Stokke (Norge)

Skuespiller

Født:
23. august 1928 (92 år siden)

Døde:
13. juni 2003 (74 år) (18 år siden)

Tor Stokke var en norsk skuespiller.

Tor Stokke debuterte i 1959 på Trøndelag Teater. Han var ansatt på Den Nationale Scene i Bergen, Edderkoppen teater i Oslo, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Lengst tid tilbrakte han på Nationaltheatret, nærmere 30 år. Han er ellers kjent fra film, TV og radio. Han hadde mer enn 450 roller i Radioteatret og hadde gjesteroller i både Mot i brøstet og Karl & Co og er den mest benyttede skuespilleren i Radioteatrets historie. I tillegg var han mye brukt som oppleser i radio, konsertsaler og kirker, og han hadde roller i flere filmer. Tor Stokke var far til skuespillerinnen Linn Stokke.

I 1985 stiftet Stokke Seniorteateret sammen med sin kone, skuespillerinnen Ingebjørg Sem Stokke. Wikipedia

65 år
Jean Eugène Robert-Houdin (Tryllekunstner)
1805 - 1871

Jean Eugène Robert-Houdin (Frankrike)

Tryllekunstner, oppfinner, klokkemaker, ingeniør, tryllekunstner

Født:
7. desember 1805 (215 år siden)

Døde:
13. juni 1871 (65 år) (150 år siden)

Jean Eugène Robert-Houdin var en fransk urmaker og regnes som grunnleggeren av moderne tryllekunst.

Robert-Houdin ble født i Blois i Frankrike, utdannet seg til urmaker men hadde samtidig stor interesse for gjøglere og magikere. På 1850-tallet var det opprør i fransk Algerie mot kolonistyret, og opprørerne ble inspirert av mirakler som deres religiøse ledere foretok. For å møte denne utfordringen brukte den franske regjeringen Robert-Houdin og sendte han til Algerie i 1856; der hadde han en rekke oppvisninger for å bryte de religiøse ledernes innflytelse.

I en oppvisning lot han en araber skyte på seg med en merket kule og fanget den med tennene. I et annet nummer viste han en tom boks med jernbunn som selv barn kunne løfte. Ved å aktivere en skjult elektromagnet gjorde han den urørlig, selv de sterkeste menn kunne ikke rikke den.

Robert-Houdin blir ansett som skaperen av moderne tryllekunst. Før han var det gjøglere som opptrådte med kunster på markedsplasser; Robert-Houdin derimot var pent antrukket og holdt sine oppvisninger i teatre og ved private fester.

Robert-Houdin må ikke forveksles med utbryterkongen «Houdini». Wikipedia

<<
13. Juni
>>