Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Juni
Om dagen
15. Juni er dag 166 i 2019, og er i uke 24. Det er 199 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Historie
Wikipedia_15-6.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Skuespiller Ole Jørgen Nilsen sovner stille inn på sykehus, 72 år gammel
Ole-Jørgen Nilsen var en norsk skuespiller, i de siste årene kanskje mest kjent fra rollen som «Hans Fredrik Rosenkrantz» i såpeserien Hotel Cæsar og fra en rekke filmer om Olsenbanden.

Ole-Jørgen Nilsen vokste opp i arbeidermiljø i Halden. Moren var nåtlersken Linnea Johansson og faren industriarbeider og journalist Marinius Nilsen, som døde da Nilsen var 10 år. Nilsen var som ung aktiv turner og fikk plasseringer i flere norgesmesterskap. Han tok eksamen artium i 1954 og spilte i to av Brageteaterets oppføringer i løpet av gymnastiden.

Nilsen debuterte som elev ved Nationaltheatret i 1959 og gikk ut fra Teaterhøgskolen samme år. Han var så ansatt ved Trøndelag Teater 1961–68, Det norske teatret 1968–73, Fjernsynsteatret 1974–77, og fast skuespiller på Nationaltheatret siden 1977.

Ved Trøndelag Teater debuterte han i 1966 som regissør med stykket Hetebølge av Ted Williams. Ved Det Norske Teater gjorde han seg bemerket i oversatte stykker som Myrfolket, Johann uten land, Montserrat og ikke minst som van Gogh i Postmannen fra Arles. Ved Nationalteatret spilte han blant annet en sykelig sjalu Saleri i Amadeus. Han hadde også sentrale roller i stykker som Ibsens De unges forbund og Peer Gynt. I de senere år var han aktuell i stykker som Byggmester Solness (2003), Maria Stuart (2004) og Til Damaskus (2006) – alle ved Nationaltheatret.

Nilsen ble født i Halden, men bodde mer enn 40 år i Rælingen og på Strømmen.

Nilsen sovnet inn på sykehus hvor han brått ble innlagt etter å ha returnert fra ferietur i Spania sammen med kona, skuespiller Kari Rasmussen. Han hadde i flere år slitt med den revmatiske lidelsen bekhterevs samt hjerteproblemer. Wikipedia
Wikipedia_15-6.1986
33 år siden
Wikipedia
1986: Skuespiller Willie Hoel, kjent fra «Jul i Skomakergata» dør, 65 år gammel
Willie Hoel var en norsk skuespiller. Han var mest kjent for sine komedieroller, og huskes blant annet for rollen som bakermester Snipp i Jul i Skomakergata og biroller i enkelte av Olsenbanden-filmene og som brannsjef Mathisen i den første filmen om Stompa. Han debuterte på scenen i 1948. Wikipedia
Wikipedia_15-6.1184
835 år siden
Wikipedia
1184: Det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge finner sted
Slaget ved Fimreite den 15. juni 1184 var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Da slaget stod, var det borgerkrigstid i Norge. Dette var en periode med konflikter som startet i 1130 og varte, riktignok inkludert flere rimelig fredelige perioder, helt til 1240. Hovedkonflikten gikk ut på at man var uenige om hvem som skulle være konge i Norge. Magnus ble konge i 1161, og etter å ha kjempet ned flere motstandere, trodde han etter seieren i slaget på Re i 1177 at kongedømmet hans var sikret. Senere samme år dukket imidlertid Sverre opp og krevde kongsnavn og tronen. Sverre hevdet å være sønn av Sigurd Munn (norsk konge 1136-1155), Magnus' fetter. Sverre tok over som leder av Birkebeinerne og tok opp kampen med Magnus. Sverre greide etterhvert å ta kontroll over Trøndelag, mens Magnus hadde mest støtte på Vestlandet. Magnus hadde også allierte i Danmark, med moren Kristins fetter kong Valdemar den store, mens Sverre hadde støttespillere i Sverige med Birger Brosa.

Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Sverre hadde færre menn enn Magnus, men hadde likevel fordel av at han var en svært dyktig hærfører, som tok i bruk nye og utradisjonelle metoder i krigføringen. Ifølge Sverres saga lot Magnus på tradisjonell måte skipene sine tenge (binde) sammen, mens Sverre lot sine skip fare løse. Sverre selv sprang i en småbåt og dirigerte de andre skipene sine mot fiendens svake punkter. På Magnus' flanke ble skipene ryddet ett for ett, og mennene hans tok seg over til skipene innenfor. Det oppstod trengsel og panikk, folk hoppet på sjøen, og de siste skipene sank under folkemengden. Sagaen overdriver nok når den lar 2000 mann miste livet sammen med Magnus i slaget ved Fimreite, men mannefallet var stort.

I slaget falt flere av Magnus' fremste menn, blant andre Orm Kongsbror. Wikipedia
Fødsler
64 år
Edvard Grieg (Komponist)
1843 - 1907

Edvard Grieg (Norge)

Komponist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Hagerup Grieg

Født:
15. juni 1843

Døde:
4. september 1907 (64 år)

Edvard Hagerup Grieg var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905.

Griegs mest kjente verk er trolig klaverkonserten i a-moll, op. 16. Andre kjente orkesterverk er Peer Gynt-suitene, opp. 46 og 55, samt suiten Fra Holbergs tid, op. 40. Størst betydning i samtiden hadde Grieg med sine 66 klaverminiatyrer Lyriske stykker, mens det i dag er kammermusikk og sanger som regnes som mest verdifulle. Som sangkomponist er Grieg i Norge blitt mest kjent med sine tonesettinger til dikt av Aasmund Olavsson Vinje og Arne Garborg. I utlandet ble hans sanger til tekster av Henrik Ibsen, H.C. Andersen og Heinrich Heine lagt mest merke til.

15 år gammel begynte Grieg å studere ved konservatoriet i Leipzig. Senere tilbrakte han noen grunnleggende ungdomsår i København. Her møtte han tidens nasjonalromantiske strømninger. Avgjørende for utviklingen av hans personlige stil som komponist var et møte med Rikard Nordraak. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk.

I 1866 flyttet han til Christiania og overtok ledelsen av Det Philharmoniske Selskab. Etter noen omflakkende år bygde Grieg et hus på Hop i Fana utenfor Bergen. Her på Troldhaugen bodde han i sommerhalvåret resten av livet. Grieg tilbrakte vanligvis vinterhalvåret utenlands, gjerne på konsertreiser som gjestedirigent, klaversolist eller akkompagnatør for sin kone, sopranen Nina Hagerup. Wikipedia

93 år
Thomas Huckle Weller (Biolog)
1915 - 2008

Thomas Huckle Weller (USA)

Biolog, virolog, lege

Født:
15. juni 1915

Døde:
23. august 2008 (93 år)

Thomas Huckle Weller var en amerikansk biolog, virolog og nobelprisvinner.

Weller bidro til å perfeksjonere teknikker for dyrking av virus, slik at man kunne utvikle vaksiner mot blant annet polio, meslinger og røde hunder. For dette ble han tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1954, sammen med sine medarbeidere John Franklin Enders og Frederick Chapman Robbins. Wikipedia

64 år
Peter Norman (Friidrettsutøver)
1942 - 2006

Peter Norman (Australia)

Friidrettsutøver, sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Peter George Norman

Født:
15. juni 1942

Døde:
3. oktober 2006 (64 år)

Peter George Norman var en australsk friidrettsutøver fra Thornbury i Melbourne. Han er best kjent for sølvmedaljen på 200 m i de olympiske lekene i Mexico by 1968. Hans tid, 20,06, er fremdeles australsk rekord. Norman var også fem ganger australsk mester på 200 m.

Norman ble uoffisielt utestengt for all framtid fra australsk idrett etter å ha støttet og deltatt i Tommie Smith og John Carlos sin aksjon på seierspallen under OL i Mexico i 1968. Mens amerikanske Smith og Carlos etterhvert ble rehabilitert som idrettsutøvere og anerkjent som menneskerettsforkjempere, ble Norman ignorert i Australia fram til sin død.

Norman kvalifiserte seg til OL i München i 1972, men ble allikevel ikke tatt ut på det australske laget. Han la opp idrettskarrieren kort tid etter dette og konkurrerte siden bare som amatør.

Norman var den eneste olympiske medaljevinner fra Australia som ikke ble offisielt invitert til Olympiske leker i Sydney i 2000 av den australske olympiske komiteen. Han ble imidlertid invitert til deltakelse av den amerikanske olympiske komiteen, og deltok i Sydney som en del av den amerikanske delegasjonen.

Den amerikanske idrettsorganisasjonen US Track and Field Federation kunngjorde i 2006 at 9. oktober er Peter Norman Day, en æresbevisning aldri før utvist en ikke-amerikansk idrettsutøver av organisasjonen.

Han døde av hjerteinfarkt, etter lang tids helseproblemer som omfattet depresjon og alkoholisme. Norman ble begravet 9. oktober 2006.

11. oktober 2012, seks år og åtte dager etter Normans død, vedtok det australske parlamentet enstemmig en offisiell beklagelse for den mangeårige behandlingen av ham. Wikipedia

42 år
Beverley Whitfield (Svømmer)
1954 - 1996

Beverley Whitfield (Australia)

Svømmer

Fullt navn / Fødenavn:
Beverley Joy Whitfield

Født:
15. juni 1954

Døde:
20. august 1996 (42 år)

Beverley Joy Whitfield var en australsk svømmer, som under sommer-OL i 1972 i München, vant gullmedalje på 200 m brystsvømming. I det samme mesterskapet tok hun også bronsemedalje på 100 m brystsvømming. Hun tok også tre gullmedaljer under Samveldelekene i Edinburgh i 1970. Whithfield døde i 1996, 42 år gammel. Wikipedia

Dødsfall
78 år
Rune Gustafsson (Komponist)
1933 - 2012

Rune Gustafsson (Sverige)

Komponist, jazzmusiker, jazzgitarist, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Rune Urban Gustafsson

Født:
25. august 1933

Døde:
15. juni 2012 (78 år)

Rune Urban Gustafsson var en svensk jazzmusiker (gitar) og komponist, kjent blant annet for filmmusikk (Mannen som slutade röka, 1972; Släpp fångarne loss, det är vår!, 1975; Söndagsbarn, 1992). Wikipedia

<<
15. Juni
>>