Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Juni

Om dagen

15. Juni er dag 167 i 2024, og er i uke 24. Det er 199 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 15. Juni kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

16 år siden

2008: Skuespiller Ole Jørgen Nilsen sovner stille inn på sykehus, 72 år gammel

Ole-Jørgen Nilsen var en norsk skuespiller, i de siste årene kanskje mest kjent fra rollen som «Hans Fredrik Rosenkrantz» i såpeserien Hotel Cæsar og fra en rekke filmer om Olsenbanden.

Ole-Jørgen Nilsen vokste opp i arbeidermiljø i Halden. Moren var nåtlersken Linnea Johansson og faren industriarbeider og journalist Marinius Nilsen, som døde da Nilsen var 10 år. Nilsen var som ung aktiv turner og fikk plasseringer i flere norgesmesterskap. Han tok eksamen artium i 1954 og spilte i to av Brageteaterets oppføringer i løpet av gymnastiden.

Nilsen debuterte som elev ved Nationaltheatret i 1959 og gikk ut fra Teaterhøgskolen samme år. Han var så ansatt ved Trøndelag Teater 1961–68, Det norske teatret 1968–73, Fjernsynsteatret 1974–77, og fast skuespiller på Nationaltheatret siden 1977.

Ved Trøndelag Teater debuterte han i 1966 som regissør med stykket Hetebølge av Ted Williams. Ved Det Norske Teater gjorde han seg bemerket i oversatte stykker som Myrfolket, Johann uten land, Montserrat og ikke minst som van Gogh i Postmannen fra Arles. Ved Nationalteatret spilte han blant annet en sykelig sjalu Saleri i Amadeus. Han hadde også sentrale roller i stykker som Ibsens De unges forbund og Peer Gynt. I de senere år var han aktuell i stykker som Byggmester Solness (2003), Maria Stuart (2004) og Til Damaskus (2006) – alle ved Nationaltheatret.

Nilsen ble født i Halden, men bodde mer enn 40 år i Rælingen og på Strømmen.

Nilsen sovnet inn på sykehus hvor han brått ble innlagt etter å ha returnert fra ferietur i Spania sammen med kona, skuespiller Kari Rasmussen. Han hadde i flere år slitt med den revmatiske lidelsen bekhterevs samt hjerteproblemer. Wikipedia
38 år siden

1986: Skuespiller Willie Hoel, kjent fra «Jul i Skomakergata» dør, 65 år gammel

Willie Hoel var en norsk skuespiller. Han var mest kjent for sine komedieroller, og huskes blant annet for rollen som bakermester Snipp i Jul i Skomakergata og biroller i enkelte av Olsenbanden-filmene og som brannsjef Mathisen i den første filmen om Stompa. Han debuterte på scenen i 1948. Wikipedia
840 år siden

1184: Det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge finner sted

Slaget ved Fimreite den 15. juni 1184 var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Da slaget stod, var det borgerkrigstid i Norge. Dette var en periode med konflikter som startet i 1130 og varte, riktignok inkludert flere rimelig fredelige perioder, helt til 1240. Hovedkonflikten gikk ut på at man var uenige om hvem som skulle være konge i Norge. Magnus ble konge i 1161, og etter å ha kjempet ned flere motstandere, trodde han etter seieren i slaget på Re i 1177 at kongedømmet hans var sikret. Senere samme år dukket imidlertid Sverre opp og krevde kongsnavn og tronen. Sverre hevdet å være sønn av Sigurd Munn (norsk konge 1136-1155), Magnus' fetter. Sverre tok over som leder av Birkebeinerne og tok opp kampen med Magnus. Sverre greide etterhvert å ta kontroll over Trøndelag, mens Magnus hadde mest støtte på Vestlandet. Magnus hadde også allierte i Danmark, med moren Kristins fetter kong Valdemar den store, mens Sverre hadde støttespillere i Sverige med Birger Brosa.

Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Sverre hadde færre menn enn Magnus, men hadde likevel fordel av at han var en svært dyktig hærfører, som tok i bruk nye og utradisjonelle metoder i krigføringen. Ifølge Sverres saga lot Magnus på tradisjonell måte skipene sine tenge (binde) sammen, mens Sverre lot sine skip fare løse. Sverre selv sprang i en småbåt og dirigerte de andre skipene sine mot fiendens svake punkter. På Magnus' flanke ble skipene ryddet ett for ett, og mennene hans tok seg over til skipene innenfor. Det oppstod trengsel og panikk, folk hoppet på sjøen, og de siste skipene sank under folkemengden. Sagaen overdriver nok når den lar 2000 mann miste livet sammen med Magnus i slaget ved Fimreite, men mannefallet var stort.

I slaget falt flere av Magnus' fremste menn, blant andre Orm Kongsbror. Wikipedia

Fødsler

49 år
Hans-Erik Dyvik Husby (Vokalist)
1972 - 2021

Hans-Erik Dyvik Husby (Norge)

Vokalist, musiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Hans-Erik Dyvik Husby

Født:
15. juni 1972 (52 år siden)

Døde:
19. november 2021 (49 år) (2 år siden)

Hans-Erik Dyvik Husby var en norsk vokalist, artist og skuespiller. Han var med i det norske hardrock- og punk-bandet Turboneger under artistnavnene Hank von Helvete og Hank von Hell, men han brukte også navnene «Hertugen», «Herr Tugen» og «Hertis».

Hans-Erik Dyvik Husby ble født på Gravdal i Vestvågøy kommune, men bodde i Å i Lofoten med familien til han var tre. Seinere flyttet de til Fauske, Rognan og Tvedestrand.

Som rockemusiker ble Dyvik Husby kjent for storstilte opptredener sammen med gruppen Turboneger, ofte med bar overkropp og teatralsk ansiktssminke.

Han har også en kjent fortid som rusavhengig. Husby flyttet hjem til Å for å bli rusfri. Da han følte seg bedre, fikk han seg jobb på Norsk Fiskeværsmuseum og etterhvert også i lokalradioen Moskenesradioen. Våren 2009 var Husby student ved Narconon-klinikken i Eslöv i Sverige, som eies og drives av Scientologikirken. I den forbindelse uttalte Husby at han ikke hadde vært nykter på 24 år.

I 2002 kom Turboneger sammen igjen, og gruppen dro ut på sin «Reserection Tour».

Husby spilte rollen som Jesus Kristus i musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teater. Det Norske Teater hadde publikumsrekord og snudde fra underskudd til overskudd med denne forestillingen, og den gikk for fulle hus fra september 2009 og ut januar 2010. Samtidig ga han ut en singel med navnet Rom for alle til inntekt for Kirkens Bymisjon i samarbeid med Maria Solheim. Singelen lå på førsteplass på VG-lista i fire uker og solgte til dobbel platina. Han sang også en duett med Carola Häggkvist på hennes juleplate. I juli 2010 trakk Husby seg som medlem av Turboneger. Samme år spilte han inn filmen Cornelis i Sverige, hvor han spilte hovedrollen som Cornelis Vreeswijk. Han spilte også inn albumet I ljuset av Cornelis sammen med Jack Vreeswijk, sønnen til Cornelis Vreeswijk, og de turnerte sammen i Skandinavia. I 2011 kom debutalbumet til hans nye gruppe Doctor Midnight & The Mercy Cult ut.

Fra 2011 deltok Husby i flere norske TV-programmer. Høsten 2011 var han en av dommerne i Idol på TV 2. Vinteren 2013 var han en av deltakerne i Melodi Grand Prix med sangen «No One», skrevet av Josefin Winther og Magnus Skylstad.

I 2019 deltok han i Melodi Grand Prix for andre gang, med låten «Fake It» skrevet sammen med Andreas Werling. Han ble imidlertid slått ut i første runde av finalen.

I 2012 utkom boken HANK, skrevet av Håvard Rem. I boken forteller Husby om sitt liv. Husby har stått fram som tilhenger av Scientologikirken. Han tilkjennega et kristent livssyn.

Husby giftet seg med Gro Skaustein i 2009. Paret ble skilt i 2014. Sammen har de datteren Else Victoria. Han var broren til komponisten Kaare Dyvik Husby, født i Kristiansund i 1969.

Husby bodde de siste årene i Lillestrøm, hvor han var en viktig figur i lokalt kulturliv.

Husby ble funnet død i Slottsparken 19. november 2021. Dødsårsaken er ikke kjent, men Husbys manager avkreftet at Husby tok sitt eget liv og sa at «kroppen hans hadde rett og slett sagt stopp». Wikipedia

54 år
Leah Remini (Skuespiller)
1970

Leah Remini (USA)

Skuespiller

Født:
15. juni 1970 (54 år)

Leah Marie Remini er en amerikansk skuespillerinne. Hun er mest kjent for rollen som «Carrie Spooner-Heffernan» i TV-serien Kongen av Queens.

Reminis far, George Remini, eier et asbestfirma, og kommer opprinnelig fra Sicilia, og hennes mor, Vicki Marshall, er rektor ved en videregående skole og kommer opprinnelig fra Østerrike. Hennes foreldre tok ut skilsmisse i 1977. Remini har en eldre søster, Nicole, og fire halvsøsken, Shannon, Stephanie, Elizabeth og Christine. Da Remini var 14 år gammel sluttet hun på skolen for å skaffe seg et yrke. I begynnelsen fikk hun diverse jobber som kelner, forsikringsselger og telefonselger. Hun fikk sin første rolle med dialog i en episode av Head of the Class. I juli 2003 giftet hun seg med skuespilleren Angelo Pagan. En dokumentar fra bryllupet ble sendt på TV-kanalen VH1. Den 16. juni 2004 fikk hun datteren Sofia Bella.

Reminis inntreden på TV kom på midten av 1980-tallet, da hun opptrådte som «Carla Tortellis» datter «Serafina» i to episoder av Cheers. I 1989 hadde hun hovedrollen i serien Living Dolls, en kortlivet spin-off fra Who's the Boss?. Hun ble populær i rollen som «Terri Reynolds» i komiserien Fired Up fra 1997. Hun hadde også gjesteopptredener i serier som Evening Shade, Diagnosis: Murder, NYPD Blue og Venner for livet.

Fra 21. september 1998 til 14. mai 2007 spilte hun Carrie Spooner Heffernan i The King of Queens.

Remini var medlem av scientologikirken. I desember 2005 hjalp hun til med å promotere gallaåpningen av scientologenes kontroversielle museumsutstilling «Psychiatry: An Industry of Death», som inneholder en konspirasjonsteori om at Adolf Hitler var psykiater av yrke. Tidligere, på CNN, som svar til kritikken av scientologien, uttalte hun:

"If somebody is going to get turned off about something because of what they read or heard, then that person's not smart enough to even enter a church. If you're really against something, then know what you're against."

Hun valgte senere, sommeren 2013, å forlate Scientologikirken i likhet med flere kjendiser før henne. Wikipedia

59 år
Linda Haglund (Sprinter)
1956 - 2015

Linda Haglund (Sverige)

Sprinter

Født:
15. juni 1956 (68 år siden)

Døde:
21. november 2015 (59 år) (8 år siden)

Linda Haglund var en svensk friidrettsutøver og olympisk utøver. Fra slutten av 1970- til begynnelsen av 1980-tallet, var hun i verdenseliten på 60 meter, 100 meter og 200 meter.

Haglund vant syv svenske mesterskap på 100 meter og fem på 200 meter. Hun tok én gullmedalje og fire sølvmedaljer fra diverse europamesterskap, både utendørs og innendørs. I 1981 vant Haglund ISTAF i Berlin på 100 meter med tiden 11.06, da hun slo både Jarmila Kratochvílová (Tsjekkoslovakia) og Evelyn Ashford (USA). På grunn av for sterk medvind (+2,8), ble løpet ikke registrert som svensk rekord.

Haglunds personlige rekorder på 100 meter (11,16) og 200 meter (22,82) er samtidig svenske rekorder, og de eldste svenske rekordene i friidrett for kvinner. I 1981 ble hun utestengt i 18 måneder for etter å ha testet positivt på anabole steroider.

Haglund døde 21. november 2015 tre uker etter sin ektemann, Houston McTear. Han var en amerikansk sprinter. De var gift fra 1990 og bosatt i Florida.

Wikipedia

42 år
Beverley Whitfield (Svømmer)
1954 - 1996

Beverley Whitfield (Australia)

Svømmer

Fullt navn / Fødenavn:
Beverley Joy Whitfield

Født:
15. juni 1954 (70 år siden)

Døde:
20. august 1996 (42 år) (27 år siden)

Beverley Joy Whitfield var en australsk svømmer, som under sommer-OL i 1972 i München, vant gullmedalje på 200 m brystsvømming. I det samme mesterskapet tok hun også bronsemedalje på 100 m brystsvømming. Hun tok også tre gullmedaljer under Samveldelekene i Edinburgh i 1970. Whithfield døde i 1996, 42 år gammel. Wikipedia

64 år
Peter Norman (Friidrettsutøver)
1942 - 2006

Peter Norman (Australia)

Friidrettsutøver, sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Peter George Norman

Født:
15. juni 1942 (82 år siden)

Døde:
3. oktober 2006 (64 år) (17 år siden)

Peter George Norman var en australsk friidrettsutøver fra Thornbury i Melbourne. Han er best kjent for sølvmedaljen på 200 m i de olympiske lekene i Mexico by 1968. Hans tid, 20,06, er fremdeles australsk rekord. Norman var også fem ganger australsk mester på 200 m.

Norman ble uoffisielt utestengt for all framtid fra australsk idrett etter å ha støttet og deltatt i Tommie Smith og John Carlos sin aksjon på seierspallen under OL i Mexico i 1968. Mens amerikanske Smith og Carlos etterhvert ble rehabilitert som idrettsutøvere og anerkjent som menneskerettsforkjempere, ble Norman ignorert i Australia fram til sin død.

Norman kvalifiserte seg til OL i München i 1972, men ble allikevel ikke tatt ut på det australske laget. Han la opp idrettskarrieren kort tid etter dette og konkurrerte siden bare som amatør.

Norman var den eneste olympiske medaljevinner fra Australia som ikke ble offisielt invitert til Olympiske leker i Sydney i 2000 av den australske olympiske komiteen. Han ble imidlertid invitert til deltakelse av den amerikanske olympiske komiteen, og deltok i Sydney som en del av den amerikanske delegasjonen.

Den amerikanske idrettsorganisasjonen US Track and Field Federation kunngjorde i 2006 at 9. oktober er Peter Norman Day, en æresbevisning aldri før utvist en ikke-amerikansk idrettsutøver av organisasjonen.

Han døde av hjerteinfarkt, etter lang tids helseproblemer som omfattet depresjon og alkoholisme. Norman ble begravet 9. oktober 2006.

11. oktober 2012, seks år og åtte dager etter Normans død, vedtok det australske parlamentet enstemmig en offisiell beklagelse for den mangeårige behandlingen av ham. Wikipedia

79 år
Erlend Rian (Politiker)
1941 - 2020

Erlend Rian (Norge)

Politiker, redaktør

Født:
15. juni 1941 (83 år siden)

Døde:
1. desember 2020 (79 år) (3 år siden)

Erlend Rian var en norsk pressemann og politiker (H).

Han var cand.mag. fra Universitetet i Oslo, og var disponent og ansvarlig redaktør i Bladet Tromsø 1974–1980. Etter den politiske karrièren var han administrerende direktør i Destinasjon Tromsø 1996–2003 og daglig leder i Tromsø 2014 og Tromsø 2018. Han var nestleder i Norges Kommunalbanks styre 1987–1994 og styreleder i Luftfartsverket 1997–2002.

Rian var ordfører i Tromsø 1980–1995 og 2. viseformann i Høyre 1986–1988. Han var også formann i Den Konservative Studenterforening i 1969 og fylkessekretær i Troms Høyre 1970–1974. I 1971 ble han ansatt som generalsekretær i Unge Høyre, men tiltrådte ikke. Han meldte seg ut av partiet i 2005, men meldte seg senere inn i igjen, og ble innvalgt i Tromsø bystyre i 2011. Rian representerte sammen med eksempelvis Arne Rettedal og Erling Norvik en sosialliberal og pragmatisk tradisjon innenfor Høyre, ifølge Bjørgulv Braanen.

I 1991 ble han kåret til «Årets tromsøværing» av leserne til Bladet Tromsø.

Han var eldre bror av historiker Øystein Rian. Wikipedia

64 år
Waylon Jennings (Gitarist)
1937 - 2002

Waylon Jennings (USA)

Gitarist, sanger, countrymusiker, komponist, skuespiller, mandolinspiller

Født:
15. juni 1937 (87 år siden)

Døde:
13. februar 2002 (64 år) (22 år siden)

Waylon Arnold Jennings var en amerikansk countryartist og låtskriver.

Waylon Jennings lærte å spille gitar da han var åtte år. Da han var tolv, hadde han sitt eget radioprogram på en nærradio i hjembyen, og like etter dannet han sitt første band.

I 1954 flyttet han til Lubbock i Texas, der han ble kjent med Buddy Holly. Holly ble Jennings’ gitarlærer og Jennings skulle ha vært med flyet som styrtet med Buddy Holly om bord, men han sa fra seg plassen i flyet rett før avreise.

Jennings brukte mange år på å komme over vennens død, men i 1963 flyttet han til Los Angeles og fikk kontrakt med A&M Records, eid av Herb Alpert. Det ble ingen suksess, og etter en stund skaffet Chet Atkins og Bobby Bare ham kontrakt med giganten RCA Records. Han dro til Nashville der han delte leilighet med Johnny Cash, og det førte til en lang rekke suksesser.

Han tok avstand fra konvensjonene i Nashville og sverget på at hans musikk aldri skulle forurenses med glatte strykearrangementer og popinfluerte arrangementer som ble masseprodusert i Music City, USA.

Sammen med en rekke musikere, blant dem Willie Nelson og Kris Kristofferson la han grunnlaget for det som ble kalt Outlaw country. Det symboliserte uavhengighet både i musikk og klesstil. Jennings gikk tilbake til sine honky tonk-røtter og ble stilens store frontfigur. Waylons måte å fremføre musikken på, med honky tonk og rock & roll i bunnen, fikk stor innflytelse på et stort antall musikere over hele verden.

Jennings ble tatt inn i Country Music Hall of Fame i 2001. I desember samme år ble beinet hans amputert på grunn av komplikasjoner i forbindelse med diabetes. Jennings sovnet stille inn 13. februar 2002. Wikipedia

90 år
Arne Wilhelmsen (Skipsreder)
1929 - 2020

Arne Wilhelmsen (Norge)

Skipsreder, forretningsdrivende

Født:
15. juni 1929 (95 år siden)

Døde:
11. april 2020 (90 år) (4 år siden)

Arne Wilhelmsen var en norsk forretningsmann og skipsreder.

Wilhelmsen var utdannet ved Harvard Business School, der han i 1953 tok graden Master of Business Administration. Før utdannelsen var han i 1948 dekksgutt i Wallenius Lines, i 1950 befraktningsassistent i E. B. Lund & Co og i 1950–1951 skipsmegler i New York. Han var også skipsmegler samme sted 1953–1954.

Wilhelmsen arbeidet fra 1954 i familiens rederi, Anders Wilhelmsen & Co AS, der han i 1961 ble administrerende direktør. Han var sentral i etableringen av cruiserederiet RCCL i 1969. Wilhelmsen hadde en rekke styrverv i norsk og utenlandsk næringsliv og verv i forskjellige norske bransjeorganisasjoner, deriblant Norges Rederiforbund og Arbeidsgiverforeningen for skip.

Wilhelmsen ble i 2005 forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden for «samfunnsgavnlige virke.» Han var også kommandør av Finlands løves orden og ridder av Æreslegionen.

Arne Wilhelmsen var sønn av Anders Wilhelmsen og bror av Gjert Wilhelmsen. Wikipedia

93 år
John Bennett Fenn (Kjemiker)
1917 - 2010

John Bennett Fenn (USA)

Kjemiker, universitetslærer

Født:
15. juni 1917 (107 år siden)

Døde:
10. desember 2010 (93 år) (13 år siden)

John Bennett Fenn var en amerikansk kjemiforsker og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i kjemi i 2002 sammen med japaneren Koichi Tanaka for utvikling av metoder for identifisering og strukturanalyse av biologiske makromolekyler. Sveitseren Kurt Wüthrich ble tildelt den andre halvdelen av prispengene.

Fenn ble født i New York, men vokste opp i Kentucky. Han tok doktorgrad i kjemi i 1940, og ble professor emeritus ved Yale University i 1987, og professor ved Virginia Commonwealth University i Richmond, Virginia.

Massespektrometri er en svært viktig analysemetode ved de fleste kjemiske laboratorier. Tidligere kunne bare mindre molekyler identifiseres, men Fenn og Tanaka utviklet metoder som gjorde det mulig å analysere biologiske makromolekyler også. Metoden som Fenn publiserte i 1988, electrospray ionisation, går ut på å produsere små ladde dråper av protein som krymper med en gang vannet fordamper. Etter hvert gjenstår fritt svevende proteinioner, hvis masser kan bestemmes. Dette kan gjøres ved å sette fart på dem og måle flytiden over en kjent strekning. Samtidig introduserte Tanaka en annen teknikk for å få proteinene til å sveve fritt med myk laserdesorpsjon, soft laser desorption. En laserpuls får treffe prøven, som «sprenges» i småbiter slik at molekylene frigjøres. Wikipedia

92 år
Susanne von Almassy (Skuespiller)
1916 - 2009

Susanne von Almassy (Østerrike)

Skuespiller

Født:
15. juni 1916 (108 år siden)

Døde:
16. februar 2009 (92 år) (15 år siden)

Susanne von Almassy var en østerriksk skuespillerinne.

Hun stammet fra ungarsk militæradel, og fikk sin skuespillerutdannelse ved Staatsakademie für Musik und Darstellende Kunst i Wien. I 1937 debuterte hun i Minna von Barnhelm. Hun ble engasjert ved teateret i Gera i 1938, og spilte siden i Chemnitz. Videre spilte hun ved Thalia Theater og Deutsches Schauspielhaus i Hamburg.

I 1946 reiste hun tilbake til Wien, hvor hun spilte ved kammerspillene, Volkstheater, Theater an der Wien, Burgtheater og Theater in der Josefstadt. Hun hadde også flere filmroller.

Hun fikk den østerrikske ærestittelen kammerskuespiller, og mottok Kainz-medaljen (1970) og Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst (1999). Wikipedia

93 år
Thomas Huckle Weller (Biolog)
1915 - 2008

Thomas Huckle Weller (USA)

Biolog, virolog, lege

Født:
15. juni 1915 (109 år siden)

Døde:
23. august 2008 (93 år) (15 år siden)

Thomas Huckle Weller var en amerikansk biolog, virolog og nobelprisvinner.

Weller bidro til å perfeksjonere teknikker for dyrking av virus, slik at man kunne utvikle vaksiner mot blant annet polio, meslinger og røde hunder. For dette ble han tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1954, sammen med sine medarbeidere John Franklin Enders og Frederick Chapman Robbins. Wikipedia

68 år
Trygve Gulbranssen (Forfatter)
1894 - 1962

Trygve Gulbranssen (Norge)

Forfatter, forretningsmann, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Emanuel Gulbranssen

Født:
15. juni 1894 (130 år siden)

Døde:
10. oktober 1962 (68 år) (61 år siden)

Trygve Emanuel Gulbranssen (døpt Trygve Emanuel Gulbrandsen; født 15. juni 1894 i Kristiania, død 10. oktober 1962 i Eidsberg) var en norsk forfatter, forretningsmann og journalist.

Han er kjent for å ha skrevet Bjørndaltrilogien; Og bakom synger skogene (1933), Det blåser fra Dauingfjell (1934) og Ingen vei går utenom (1935). Bøkene ble godt mottatt både av kritikere og ikke minst av leserne. De er oversatt til mer enn 30 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer. På et tidspunkt før krigen førte trilogien ham opp på fjerdeplass på verdensstatistikken over flest solgte bøker, og med de amerikansk-engelske oversettelsene opplevde han som eneste skandinaviske skjønnlitterære forfatter å få bøker oppført i «A list of books chosen for the White House»; en rekke bøker valgt ut av amerikanske forleggere og trykkerier og overrakt Det hvite hus for å gi presidenten et bibliotek med den beste samtidslitteraturen.

Han var også kjent som idrettsjournalist og skrev hovedsakelig for bladet Idrætsliv, som han drev sammen med P. Chr. Andersen og Einar Staff. Mange av de mest kjente og typiske artiklene skrev han som korrespondent for Idrætsliv og Aftenposten under Sommer-OL i årene mellom 1920 og 1936. Friidretten stod ham nærmest og som idrettsadministrator fremmet han sporten gjennom mange år. Han regnes dessuten for å ha ført orienteringssporten til Norge, sammen med Nils Dahl.

Gulbranssens egentlige levebrød var som tobakkgrossist; sammen med sine kompanjonger importerte han tobakk, sigarer, sigaretter, piper og lignende. Og engrosfirmaet ble det største i sitt slag i Norge, under hans ledelse. Han var en vel ansett og respektert forretningsmann både innenfor og utenfor Norges grenser, og gjennom en rekke forretningsreiser rundt omkring i Europa skaffet han seg mange personlige venner som han beholdt livet ut.

I 1940 flyttet Gulbranssen med familien til Hobøl gård i Eidsberg. Her realiserte han bondedrømmen, og til tross for at han selv ikke tok del i de daglige fysiske gjøremålene la han ned mye arbeid og planlegging i gårdsdriften. Han var innflytter, men isolerte seg ikke på gården, og hadde et godt forhold til naboer og andre. I 1955 var han også med på å starte Mysen Rotaryklubb, hvor han deltok aktivt og var chartermedlem frem til sin død i 1962. Wikipedia

64 år
Edvard Grieg (Komponist)
1843 - 1907

Edvard Grieg (Norge)

Komponist, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Hagerup Grieg

Født:
15. juni 1843 (181 år siden)

Døde:
4. september 1907 (64 år) (116 år siden)

Edvard Hagerup Grieg var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905.

Griegs mest kjente verk er trolig klaverkonserten i a-moll, op. 16. Andre kjente orkesterverk er Peer Gynt-suitene, opp. 46 og 55, samt suiten Fra Holbergs tid, op. 40. Størst betydning i samtiden hadde Grieg med sine 66 klaverminiatyrer Lyriske stykker, mens det i dag er kammermusikk og sanger som regnes som mest verdifulle. Som sangkomponist er Grieg i Norge blitt mest kjent med sine tonesettinger til dikt av Aasmund Olavsson Vinje og Arne Garborg. I utlandet ble hans sanger til tekster av Henrik Ibsen, H.C. Andersen og Heinrich Heine lagt mest merke til.

15 år gammel begynte Grieg å studere ved konservatoriet i Leipzig. Senere tilbrakte han noen grunnleggende ungdomsår i København. Her møtte han tidens nasjonalromantiske strømninger. Avgjørende for utviklingen av hans personlige stil som komponist var et møte med Rikard Nordraak. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk.

I 1866 flyttet han til Christiania og overtok ledelsen av Det Philharmoniske Selskab. Etter noen omflakkende år bygde Grieg et hus på Hop i Fana utenfor Bergen. Her på Troldhaugen bodde han i sommerhalvåret resten av livet. Grieg tilbrakte vanligvis vinterhalvåret utenlands, gjerne på konsertreiser som gjestedirigent, klaversolist eller akkompagnatør for sin kone, sopranen Nina Hagerup. Wikipedia

Dødsfall

78 år
Rune Gustafsson (Komponist)
1933 - 2012

Rune Gustafsson (Sverige)

Komponist, jazzmusiker, jazzgitarist, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Rune Urban Gustafsson

Født:
25. august 1933 (90 år siden)

Døde:
15. juni 2012 (78 år) (12 år siden)

Rune Urban Gustafsson var en svensk jazzmusiker (gitar) og komponist, kjent blant annet for filmmusikk (Mannen som slutade röka, 1972; Släpp fångarne loss, det är vår!, 1975; Söndagsbarn, 1992). Wikipedia

72 år
Ole-Jørgen Nilsen (Skuespiller)
1936 - 2008

Ole-Jørgen Nilsen (Norge)

Skuespiller

Født:
28. februar 1936 (88 år siden)

Døde:
15. juni 2008 (72 år) (16 år siden)

Ole-Jørgen Nilsen var en norsk skuespiller, kjent fra rollen som «Hans Fredrik Rosenkrantz» i såpeserien Hotel Cæsar, kontoristen på Stasjon Nexus i Blindpassasjer og fra en rekke filmer om Olsenbanden.

Ole-Jørgen Nilsen vokste opp i arbeidermiljø i Halden. Moren var nåtlersken Linnea Johansson og faren industriarbeider og journalist Marinius Nilsen, som døde da Nilsen var 10 år. Nilsen var som ung aktiv turner og fikk plasseringer i flere norgesmesterskap. Han tok eksamen artium i 1954 og spilte i to av Brageteaterets oppføringer i løpet av gymnastiden.

Nilsen debuterte som elev ved Nationaltheatret i 1959 og gikk ut fra Teaterhøgskolen samme år. Han var så ansatt ved Trøndelag Teater 1961–68, Det norske teatret 1968–73, Fjernsynsteatret 1974–77, og fast skuespiller på Nationaltheatret siden 1977.

Ved Trøndelag Teater debuterte han i 1966 som regissør med stykket Hetebølge av Ted Williams. Ved Det Norske Teater gjorde han seg bemerket i oversatte stykker som Myrfolket, Johann uten land, Montserrat og ikke minst som van Gogh i Postmannen fra Arles. Ved Nationalteatret spilte han blant annet en sykelig sjalu Saleri i Amadeus. Han hadde også sentrale roller i stykker som Ibsens De unges forbund og Peer Gynt. I de senere år var han aktuell i stykker som Byggmester Solness (2003), Maria Stuart (2004) og Til Damaskus (2006) – alle ved Nationaltheatret.

Nilsen ble født i Halden, men bodde mer enn 40 år i Rælingen og på Strømmen.

Nilsen sovnet inn på sykehus hvor han brått ble innlagt etter å ha returnert fra ferietur i Spania sammen med kona, skuespiller Kari Rasmussen. Han hadde i flere år slitt med den revmatiske lidelsen bekhterevs samt hjerteproblemer. Wikipedia

83 år
Choi Hong-hi (Grunnleggeren av ITF)
1918 - 2002

Choi Hong-hi (Nord-Korea)

Grunnleggeren av ITF, taekwondoutøver, karateutøver

Født:
9. november 1918 (105 år siden)

Døde:
15. juni 2002 (83 år) (22 år siden)

Choi Hong-hi regnes som grunnleggeren av International Taekwon-Do Federation (ITF). Han var offiser i den sørkoreanske hæren, kjent som general Choi. Wikipedia

66 år
Willie Hoel (Skuespiller)
1920 - 1986

Willie Hoel (Norge)

Skuespiller

Født:
16. juni 1920 (104 år siden)

Døde:
15. juni 1986 (66 år) (38 år siden)

Willie Hoel var en norsk skuespiller. Hans egentlige døpenavn var Hans Karsten Villie Thorkildsen. Han er kjent for sine komedieroller, og blant annet rollen som bakermester Snipp i Jul i Skomakergata og biroller i enkelte av Olsenbanden-filmene og som brannsjef Mathisen i den første filmen om Stompa. Han debuterte på scenen i 1948. Wikipedia

66 år
John Ellerton (Salmedikter)
1826 - 1893

John Ellerton (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Salmedikter

Født:
16. desember 1826 (197 år siden)

Døde:
15. juni 1893 (66 år) (131 år siden)

John Ellerton var en britisk hymnolog, salmedikter og prest som virket flere steder i England. Wikipedia

53 år
James Knox Polk (Amerikansk president)
1795 - 1849

James Knox Polk (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, gårdbruker, slave owner, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
James Knox Polk

Født:
2. november 1795 (228 år siden)

Døde:
15. juni 1849 (53 år) (175 år siden)

James Knox Polk var USAs ellevte president. Han var president fra 4. mars 1845 til 4. mars 1849. Juristen Polk huskes særlig for den store ekspansjonen som skjedde i hans presidentperiode – Texas, Iowa og Wisconsin ble en del av USA i denne perioden. Deler av Oregonterritoriet på vestkysten ble også innlemmet. Wikipedia

<<
15. Juni
>>