Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
9 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

3. Oktober

Om dagen

3. Oktober er dag 277 i 2024, og er i uke 40. Det er 89 dager igjen av året.
Iraks uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1932)
Tysklands nasjonaldag (Etter Vest-Tyskland og Øst-Tyskland ble gjenforenet i 1990)

Historie

17 år siden

2006: Peter Norman, utøveren som ble stengt ute fra all idrett i Astralia etter sin Black-Power støtte, dør 64 år gammel

Peter George Norman var en australsk friidrettsutøver fra Thornbury i Melbourne. Han er best kjent for sølvmedaljen på 200 m i de olympiske lekene i Mexico by 1968. Hans tid, 20,06, er fremdeles australsk rekord. Norman var også fem ganger australsk mester på 200 m.

Norman ble uoffisielt utestengt for all framtid fra australsk idrett etter å ha støttet og deltatt i Tommie Smith og John Carlos sin aksjon på seierspallen under OL i Mexico i 1968. Mens amerikanske Smith og Carlos etterhvert ble rehabilitert som idrettsutøvere og anerkjent som menneskerettsforkjempere, ble Norman ignorert i Australia fram til sin død.

Norman kvalifiserte seg til OL i München i 1972, men ble allikevel ikke tatt ut på det australske laget. Han la opp idrettskarrieren kort tid etter dette og konkurrerte siden bare som amatør.

Norman var den eneste olympiske medaljevinner fra Australia som ikke ble offisielt invitert til Olympiske leker i Sydney i 2000 av den australske olympiske komiteen. Han ble imidlertid invitert til deltakelse av den amerikanske olympiske komiteen, og deltok i Sydney som en del av den amerikanske delegasjonen.

Den amerikanske idrettsorganisasjonen US Track and Field Federation kunngjorde i 2006 at 9. oktober er Peter Norman Day, en æresbevisning aldri før utvist en ikke-amerikansk idrettsutøver av organisasjonen.

Han døde av hjerteinfarkt, etter lang tids helseproblemer som omfattet depresjon og alkoholisme. Norman ble begravet 9. oktober 2006.

11. oktober 2012, seks år og åtte dager etter Normans død, vedtok det australske parlamentet enstemmig en offisiell beklagelse for den mangeårige behandlingen av ham:

"This house apologises to Peter Norman for the treatment he received upon his return to Australia, and the failure to fully recognise his inspirational role before his untimely death in 2006, and belatedly recognises the powerful role that Peter Norman played in furthering racial equality." Wikipedia
33 år siden

1990: Vest-Tyskland og det gamle DDR gjenforenes til Forbundsrepublikken Tyskland

Tysklands gjenforening var en nøkkelbegivenhet under avslutningen av den kalde krigen, og betegner gjenforeningen av Vest-Tyskland og det tidligere DDR gjennom at DDRs territorium ble innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland. Da statene ble offisielt gjenforent den 3. oktober 1990, tok en over førti år lang deling slutt. Gjenforeningen ble muliggjort gjennom Berlinmurens fall i slutten av 1989 og de europeiske kommunistiske regimenes sammenbrudd. Wikipedia
161 år siden

1862: Kongsvingerbanen som går mellom Lillestrøm og Charlottenberg, blir åpnet

Banen ble åpnet til Kongsvinger 3. oktober 1862 og er etter Hovedbanen eldste normalsporbane. (Hamar-Grundsetbanen åpnet 23. juni 1862, men var smalsporet frem til 1919). Da Grensebanen ble åpnet i 1865 ble banen tilknyttet det svenske jernbanenettet ved Charlottenberg over Furumoen. Solørbanen greiner av på Kongsvinger stasjon.

Banen er 115 km lang (medberegnet Grensebanen) og ble elektrifisert i 1951. Hele strekningen fra Lillestrøm til riksgrensen er på 121,7 km.

De viktigste stoppestedene langs Kongsvingerbanen er Fetsund, Sørumsand, Årnes, Skarnes og Kongsvinger. Wikipedia

Fødsler

35 år
ASAP Rocky (Rapper)
1988

ASAP Rocky (USA)

Rapper, modell, skuespiller, plateprodusent, sanger, music video director, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Rakim Athelaston Mayers

Født:
3. oktober 1988 (35 år)

Rakim Mayers, kjent under artistnavnet ASAP Rocky, er en amerikansk rapper. Han husker selv å ha rappet så tidlig som da han var åtte år gammel. Han slapp sin debut mixtape Live. Love. ASAP med stor suksess, som siden ledet til at han fikk en platekontrakt med Polo Grounds Music, RCA Records og Sony Music Entertainment. Wikipedia

39 år
Ashlee Simpson (Sanger)
1984

Ashlee Simpson (USA)

Sanger, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ashlee Nicole Simpson

Født:
3. oktober 1984 (39 år)

Ashlee Nicole Wentz er en amerikansk sanger og skuespiller.

Ashlee er søster av Jessica Simpson. Hun vokste opp i Dallas sammen med sine foreldre Joe og Tina Simpson og søsteren. Wikipedia

42 år
Zlatan Ibrahimović (Fotballspiller)
1981

Zlatan Ibrahimović (Sverige)

Fotballspiller, taekwondoutøver

Født:
3. oktober 1981 (42 år)

Zlatan Ibrahimović er en svensk fotballspiller som spiller for den amerikanske klubben Los Angeles Galaxy.

Ibrahimović ble født i Malmö, og har en bosnisk far og en kroatisk mor av albansk avstamning. Han har samboer og to barn.

Ibrahimović ble kåret til Nordens beste fotballspiller i sesongen 2005/06. Han har også blitt kåret til årets spiller og årets utøver i Sverige, samt uttatt til «årets lag» av UEFA i 2005. Ibrahimović har per 10. juli 2016 spilt 116 landskamper og scoret 62 mål. Zlatan vant Fifa Puskás awards 2013 for fineste mål i det året, på Ballon d'Or-gallaen i Zurich. Wikipedia

45 år
Inger Bråtveit (Forfatter)
1978

Inger Bråtveit (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, barnebokforfatter

Født:
3. oktober 1978 (45 år)

Inger Bråtveit er en norsk forfatter.

Bråtveit vokste opp i Suldal kommune, er cand. mag med fagene litteraturvitenskap, nordisk og teatervitenskap, og skriver masteroppgave i litteraturvitenskap om Is-slottet av Tarjei Vesaas lest inn i en fransk-estetisk resepsjon. Hun arbeider for Det Norske Bibelselskaps prosjekt «Bibel 2010», en fullstendig revisjon av både den nynorske og bokmålsutgaven av Bibelen.

Bråtveits debutroman Munn mot ein frosen fjord (2002) ble belønnet med Nynorsk litteraturpris. Romanen Siss og Unn (2008) ble nominert til Kritikerprisen. Wikipedia

45 år
Christian Coulson (Skuespiller)
1978

Christian Coulson (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
3. oktober 1978 (45 år)

Christian Coulson er en engelsk skuespiller, og er mest kjent for rollen som «Tom Marvolo Riddle» i den andre filmen i Harry Potter-serien, Harry Potter og Mysteriekammeret. Etter å ha fullført gymnaset dro Coulson til Cambridge University, der han fikk graden sin i 2000 etter å ha lest engelsk på Clare College. Mens han gikk på skolen hadde han flere teaterroller, og han fortsatte teaterkarrieren sin etter at han var ferdig på universitetet.

Han hadde ikke lest bøkene før han prøvde ut for rollen som Tom Marvolo Riddle. De så over tusen forskjellige folk. Alt tok veldig lang tid, og etter seks måneder fikk han beskjed at han hadde fått rollen.

Christian var medlem av UK's National Youth Music Theatre i syv år (1990–1997) og skrev lyrikken og boken for en produksjon av The Fallen for Bedford Modern School. Utenom dette var han også medlem av Cambridge University Amateur Dramatic Club.

Han spilte i stykker som Cabaret, The Resistble Rise of Arturo Ui, The Maids og Equus. Han har også spilt i produksjoner som Shakespeares Romeo and Julie på Liverpool Playhouse,og spilte Christian i Festen, som har blitt roset av anmelderne og nominert for hele fem Oliver awards. Wikipedia

47 år
Seann William Scott (Skuespiller)
1976

Seann William Scott (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Født:
3. oktober 1976 (47 år)

Seann William Scott er en amerikansk skuespiller, kjent for sin rolle som Steve Stifler i American Pie.

Scott vokste opp som den yngste av syv søsken, og bestemte seg tidlig for å bli skuespiller. Som 12-åring var han på sin første audition for en rolle i Baywatch, men fikk ikke rollen. Han gikk ut av Park High School, for så å flytte til Los Angelses for å forfølge en skuespillerkarriere. Han ble oppdaget av et talentbyrå, og fikk en rolle i videoen til Aerosmiths Hole in my Sole-video.

Suksessen kom først i 1999, da Scott hadde rollen som Steve Stifler i American Pie, en rolle som han spilte i de tre oppfølgerne også. Rollene etter American Pie har ofte vært i komedier og actionfilmer. Fra 2018 kan vi se ham i en av hovedrollene i TV-serien Lethal Weapon som er basert av filmserien Dødelig Våpen

Scott er en stor fan av Kevin Smith-filmen Mallrats, og fikk en cameorolle i Jay and Silent Bob Strike Back. Han spiller også mot Smith i filmen Southland Tales av Richard Kelly, regissøren av Donnie Darko.

Scott er en nær venn av Ashton Kutcher, som også er skuespiller. Wikipedia

50 år
Neve Campbell (Skuespiller)
1973

Neve Campbell (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Neve Adrianne Campbell

Født:
3. oktober 1973 (50 år)

Neve Adrianne Campbell er en canadisk skuespiller.

Campbell ble født i Guelph i Ontario. Hennes far, Gerry Campbell, er en immigrant fra Glasgow i Skottland, og arbeider ved en high school som dramalærer. Hennes mor, Marnie, er en psykiater som opprinnelig kommer fra Amsterdam i Nederland. Campbells besteforeldre på morssiden drev et teaterselskap i Nederland, og hennes besteforeldre på farssiden var også artister. Hennes eksotiske fornavn er pikenavnet til hennes mor, og betyr «snø» på italiensk og portugisisk, og «oase» på hebraisk og arabisk. Neve ble oppdratt som katolikk, men identifiserer seg selv også som jøde.

Campbells foreldre tok ut skilsmisse kort tid etter hennes fødsel, og hun ble for det meste oppdratt av sin far. Hun begynte sin showkarriere som danser. Hun trente ved National Ballet School i Canada i en alder av 9, og opptrådte i forestillinger som Nøtteknekkeren og Tornerose. Etter å ha pådratt seg flere skader, begynte hun isteden med skuespill i en alder av 15, og opptrådte i skuespill som Operafantomet ved Pantages Theatre i Toronto. Hennes første hovedrolle var i den kortlivede canadiske TV-serien Catwalk.

Campbell oppnådde større oppmerksomhet etter å ha fått en av hovedrollene, som «Julia Salinger», i tenåringsserien Party of Five, en rolle hun hadde fra 1994 til 2000. Campbells første rolle i en verdenslansert film var i 1996, da hun hadde en rolle i filmen Den onde sirkel. Etter sin debut fikk hun en rolle i den enormt suksessrike filmserien Skrik, samt i filmer som Wild Things, Blues Brothers 2000 og Tango for tre. Hun havnet på People Magazines liste over «de 50 vakreste personene» i 1998.

Da Skrik-serien var fullført, fikk Campbells karriere en lavere status, og hun opptrådte i flere filmer som hadde en noe begrenset lansering, men ble godt mottatt av kritikerne, som for eksempel filmen Panic fra 2000, der hun opptrådte sammen med William H. Macy og Donald Sutherland, og filmen The Company fra 2003, der Campbell var medforfatter, produsent og hovedrolleinnehaver. Campbell har hatt en tradisjon med å ha en klausul i kontraktene sine som sier at hun ikke skal opptre naken, en tradisjon hun brøt i kontrakten til filmen When Will I Be Loved fra 2004.

I mars 2006 hadde Campbell sin debut ved et teater i West End i London, i en versjon av Arthur Millers Ressurrection Blues, ved Old Vic-teateret. I skuespillet, som mottok blandete kritikker, hadde Campbell Matthew Modine og Macimilian Schell som medskuespillere, og Robert Altman som regissør. Campbell hadde tidligere arbeidet med Altman i The Company.

Campbell giftet seg med den canadiske skuespilleren Jeffrey Colt i 1995, og tok ut skilsmisse i 1998. Hun har også vært sammen med John Cusack, Matthew Lillard og Pat Mastroianni.

Campbell opptrer i kampanjelitteratur og –videoer for tourette syndrom-foreningen i Canada, og Tourette Syndrome Association i USA. Hennes yngre halvbror, Damian McDonald, har tourettes syndrom. Hun har også en eldre bror, Christian Campbell, samt en annen bror, Alex, som begge er skuespillere. Wikipedia

50 år
Eirik Hegdal (Jazzmusiker)
1973

Eirik Hegdal (Norge)

Jazzmusiker, komponist, saksofonist

Født:
3. oktober 1973 (50 år)

Eirik Hegdal er en norsk jazzmusiker (saksofon) og komponist, utdannet ved Jazzlinja (NTNU). Wikipedia

54 år
Gwen Stefani (Sanger)
1969

Gwen Stefani (Anaheim)

Sanger, låtskriver, designer, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gwen Renée Stefani

Født:
3. oktober 1969 (54 år)

Gwen Renee Stefani er en amerikansk sanger og frontfigur i bandet No Doubt. Hun er også motedesigner og skuespiller. Hun begynte en solokarriere i 2004 med albumet Love Angel Music Baby. Stefani er kjent som en trendsetter, og hennes varemerker er rød leppestift og platinablondt hår. Hun lanserte også en kleskolleksjon i 2004 som heter L.A.M.B. Wikipedia

59 år
Jostein Flo (Fotballspiller)
1964

Jostein Flo (Norge)

Fotballspiller

Født:
3. oktober 1964 (59 år)

Jostein Flo er en norsk tidligere fotballspiller. Han er nå sportssjef i Strømsgodset.

Flo har spilt for Stryn, Molde, Lierse, Sogndal, Sheffield United og Strømsgodset.

Han spilte 53 kamper og scoret 11 mål for det norske landslaget. Han er bror til Tore André Flo, fetter til Håvard Flo og onkel til nåværende Sogndalspiller Ulrik Flo.

Flo var en sentral spiller i landslagets kvalifisering til fotball-VM 1994, samt i selve sluttspillet. Han spilte også en sentral rolle i den legendariske seieren mot Brasil i fotball-VM 1998, hvor han kom inn de siste 15 minuttene.

I Strømsgodset var Flo en populær spiller, og han er fortsatt i klubben. Han ble daglig leder fra 1. oktober 2004, etter en periode i markedsavdelingen, før han tok over som sportssjef for klubben. Wikipedia

59 år
Clive Owen (Skuespiller)
1964

Clive Owen (Storbritannia)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
3. oktober 1964 (59 år)

Clive Owen er en britisk skuespiller. Han var Oscarnominert i kategorien beste mannlige birolle for rollen som «Larry» i filmen Closer.

Owen var den fjerde av fem brødre. Faren forlot familien da Owen var tre år gammel, og han ble oppdratt av sin mor og stefar. Owen ble uteksaminert fra Royal Academy of Dramatic Art i 1987.

Owen begynte sin karriere som skuespiller på britisk TV. I 1988 hadde Owen en rolle i en BBC-produksjon av Precious Bane og i TV-filmen Vroom. Owen fikk strålende kritikker for sine prestasjoner i filmen Close My Eyes fra 1991. I denne filmen har han en full frontal naken-scene. I 1996 fikk Owen sin første store rolle i en Hollywood-film, The Rich Mans Wife, der han spilte mot Halle Berry.

Owen fikk stor internasjonal anerkjennelse for sin rolle i Croupier (1998) med Mike Hodges som rfegissør. I Croupier, hadde han tittelrollen om en forfatter som tar jobb i et kasino i London som inspirasjon for sitt arbeid, bare for å havne midt i et ransforsøk. I 1999 opptrådte Owen som en ulykkesfugl i Split Second, hans første BBC-produksjon på et tiår. Owen hadde hovedrollen i filmen Greenfingers, om en kriminell som tar arbeid i en hage, før han ble med i BBC1-serien Second Sight. Owen fikk hovedrollen i den svært anerkjente teater-produksjonen A Day in the Death of Joe Egg, om et ektepar med en sterkt funksjonshemmet datter.

Owen ble kjent for det nordamerikanske publikum i løpet av sommeren 2001 etter rollen som The Driver i The Hire, en serie kortfilmer sponset av bilprodusenten BMW. Han dukket opp i regissør Robert Altmans Gosford Park der han spilte mot Kristin Scott Thomas og Ryan Phillippe. I 2002 dukket Owen opp i The Bourne Identity med Matt Damon i hovederollen. Han spilte i Beyond Borders, og fikk tittelrollen i Kong Arthur, som han tok ridetimer for. Det gikk rykter om Owen som en mulig etterfølger til Pierce Brosnan i rollen som James Bond, før denne rollen gikk til Daniel Craig.

I 2006 spilte Owen i den kritikerroste filmen Children of Men. Filmen ble nominert til flere priser, deriblant en Oscar for beste tilpassede manus. Owen spilte hovedrollen i The International (2009), en film som ble beskrevet som en paranoid politisk thriller. Han hadde hovedrollen i The Boys Are Back, en australsk filmatisering av boken The Boys Are Back In Town av forfatter Simon Carr. Owen giftet seg med skuespillerinne Sarah-Jane Fenton den 6. mars 1995, og paret har to døtre sammen. I november 2006 ble han beskytter av Electric Palace Cinema i Harwich, Essex. Han er også en ivrig Liverpool-fan. Wikipedia

61 år
Tommy Lee (Trommeslager)
1962

Tommy Lee (Hellas)

Trommeslager, DJ, sanger, gitarist

Født:
3. oktober 1962 (61 år)

Tommy Lee Bass er en amerikansk musiker, best kjent for å ha vært med å startet Mötley Crüe som trommeslager. Han har også sitt eget band, nu metal-bandet Methods of Mayhem.

Han har vært gift med modellen Elaine Bergen og skuespillerne Heather Locklear og Pamela Anderson. Han er kjent for sitt utsvevende liv og har i tillegg til å ha sittet i fengsel for mishandling også deltatt på en sex-video. Wikipedia

35 år
Stevie Ray Vaughan (Gitarist)
1954 - 1990

Stevie Ray Vaughan (USA)

Gitarist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Stephen Ray Vaughan

Født:
3. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
27. august 1990 (35 år) (33 år siden)

Stephen «Stevie» Ray Vaughan var en amerikansk bluesmusiker som regnes blant tidenes største gitarister, til tross for at han fikk en aktiv karriere på bare sju år.

Vaughan regnet Jimi Hendrix som sin viktigste inspirasjonskilde, og påvirkningen kan spores i Vaughans stil, selv om han bygde videre og skapte sitt helt eget uttrykk.

Vaughan spilte mesteparten av sin musikkarriere sammen med bandet «Double Trouble», hvor han også var vokalist og frontfigur. Blant hans mest kjente låter er «Tin Pan Alley», «Scuttle Buttin'», «Pride and Joy», «Mary Had a Little Lamb» og «Leave My Girl Alone», samt Hendrix-coverne «Little Wing» og «Voodoo Child (Slight Return)».

I 2000 ble han posthumt valgt inn i Blues Hall of Fame, og i 2011 rangerte magasinet Rolling Stone Stevie Ray Vaughan som nummer 12 på sin liste over tidenes 100 største gitarister, mens han i 2003-versjonen av lista besatte sjuendeplasen.

Vaughan spilte på en 1959/ 61 Fender Stratocaster. Denne gitaren ble kalt Number One. Den har omvendt vibratoarm, tykke strenger (0.13 – 0.58 mm) og er en halv tone nedstemt.

Det var planlagt at Vaughan skulle spille flere steder i Norge høsten 1986, men de tre konsertene i Bergen (Oleana), Stavanger (De røde sjøhus) og Oslo (kjelleren på Chateau Neuf) ble avlyst pga sykdom.

Stevie Ray Vaughan omkom i en helikopterulykke 27. august 1990 etter å ha spilt en utendørskonsert i Alpine Valley, East Troy Wisconsin. På konserten delte Vaughan scene med Eric Clapton, Buddy Guy, Robert Cray og sin bror, Jimmie Vaughan. Årsak til ulykken var tett tåke og pilotens manglende erfaring med instrumentflygning. Alle ombord i helikopteret omkom, deriblant tre fra Eric Claptons hjelpemannskap. Wikipedia

71 år
Øyvind Rauset (Illustratør)
1952

Øyvind Rauset (Norge)

Illustratør, komponist, musiker

Født:
3. oktober 1952 (71 år)

Øyvind Rauset er en norsk grafisk designer, illustratør og musiker.

Øyvind Rauset har utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Kunstakademiet og Østlandets musikkonservatorium. Rauset har lagd bok- og cd-omslag, formgitt bøker og blader, utformet logoer og kongelige monogrammer, arbeidet med foto, webdesign og mer. Han arbeider også som billedkunstner. Øyvind Rauset spiller i tillegg flere instrumenter og komponerer musikk. Han spilte blant annet fele i folkrockgruppene Strengegjengen og Folque (1977 - 1984) og Ym-Stammen, og har skrevet flere kjenningsmelodier for TV. Han spiller fortsatt fiolin i Oslo Radio-Orkester, samt i det gjenstartede Folque som har hatt konserter på John Dee og Rockefeller, Oslo. Rauset er redaktør for det nordiske musikkbladet VISOR og den norske nettsiden viser.no. Wikipedia

78 år
Terje G. Aasen (Redaktør)
1945

Terje G. Aasen (Norge)

Redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Terje Gunvald Aasen

Født:
3. oktober 1945 (78 år)

Terje Gunvald Aasen er redaktør i bilbladet Amcar. Han er også daglig leder og styreleder i selskapene Byneset Golfsenter AS og Byneset Golfhus AS. Wikipedia

75 år
Roy Horn (Dyretemmer)
1944 - 2020

Roy Horn (USA)

Dyretemmer, Illusjonist

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Uwe Ludwig Horn

Født:
3. oktober 1944 (79 år siden)

Døde:
8. mai 2020 (75 år) (Covid-19) (3 år siden)

Siegfried & Roy var en tysk-amerikansk duo kjent for sitt magi- og illusjonsshow i Las Vegas. De var kjent for å ha kattedyr i sine show og spesielt hvite tigere.

De avsluttet karrieren med sine sedvanlige show i 2003, men i etterkant var det noen spesialopptredener, det siste var 28. februar 2009.

Siegfried Fischbacher og Roy Horn ble født i Tyskland henholdsvis like før og under andre verdenskrig. De emigrerte til USA, hvor de ble amerikanske statsborgere.

Siegfried var tradisjonell magiker (illusjonist) mens Roy vokste opp blant eksotiske dyr som han ble kjent for å ha godt lag med. De to hadde i alt 5 750 show sammen, for det meste på The Mirage i Las Vegas. Under en forestilling den 3. oktober 2003 ble Roy skadet av en tiger som angrep ham. Dette førte til at dette showet ble lagt ned permanent.

Roy Horn testet i slutten av april 2020 positiv for viruset som forårsaker Covid-19 og døde av sykdommen i en alder av 75 år den 8. mai på Mountain View Hospital i Las Vegas. Wikipedia

82 år
Ole D. Hagesæther (Biskop)
1941

Ole D. Hagesæther (Norge)

Biskop, Teolog, prest

Født:
3. oktober 1941 (82 år)

Ole Danbolt Hagesæther er en norsk teolog. Han var biskop for Den norske kirkes bispedømme Bjørgvin fra 1994 til 2008.

Hagesæther har teologisk utdannelse fra Menighetsfakultetet i Oslo, og ble cand.theol. i 1965.

Hagesæther er sønn av teologen Olav Hagesæther, og bror til professor Gunhild Hagesæther.

Han har vært prest i 41 år og biskop i 13 år. Han har hatt undervisningsstillinger og prestestillinger frem til han i 1994 ble utnevnt til biskop av Bjørgvin. Han gikk av med pensjon høsten 2008, og holdt sin avskjedsgudstjeneste som biskop i Bergen domkirke 30. november 2008.

En av hans spesialområder har vært å lære opp prester på sjelesorg og relasjonskompetanse. Biskopen i Bjørgvin har ansvar for sjømannsmisjonen som også omfatter oljeinstallasjoner i Nordsjøen, og han har fått dykkernålen som takk for sin innsats.

Hagesæther bistod i januar 2006 med mekling i forbindelse med Kristina-saken. Wikipedia

82 år
Chubby Checker (Sanger)
1941

Chubby Checker (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ernest Evans

Født:
3. oktober 1941 (82 år)

Chubby Checker er en amerikansk sanger.

Checker vokste opp i Philadelphia i Pennsylvania.

Checker ble oppdaget på slutten av 1950-tallet da han ofte brukte å synge for å underholde kundene i butikken har jobbet i. Det lokale plateselskapet fikk øynene opp for ham og i 1960 ble hans første album utgitt. Den inneholdt låten «The Twist», en milepæl i rockemuskiken som også gjorde dansen twist populær. Oppfølgeren til «The Twist», «Let's Twist Again» ble også en stor hit.

I 1962 kom «Limbo Party» som også ble en stor hit, men etter den hadde Checker ingen store hiter. Wikipedia

61 år
Anneliese Dørum (Politiker)
1939 - 2000

Anneliese Dørum (Norge)

Politiker

Født:
3. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
4. november 2000 (61 år) (23 år siden)

Anneliese Dørum var en norsk lærer og politiker (Ap) som var stortingsrepresentant for Akershus fra 1985 til sin død.

Hun var datter av kjøpmann Ernst Parow og hustru Agnes Løftamo. Hennes bror, tannlege Peter Parow, var gift med Anne-Kathrine Parow, som senere ble ordfører i Trondheim. Anneliese giftet seg i 1968 med førsteamanuensis i italiensk språk Hallvard Dørum fra Oppdal. Blant deres barn er professor i historie Knut Dørum.

Hun tok artium i 1959, hadde studieopphold i Tyskland og Danmark, og var utdannet adjunkt fra Norges lærerhøgskole i Trondheim. Fra 1967 var hun ansatt ved Nordby ungdomsskole på Jessheim.

Dørum var medlem av Ullensaker herredsstyre 1972–1979 og Akershus fylkesting 1976–1985. I 1980 ble hun også ansatt som fylkestingsgruppens politiske sekretær. I 1985 ble hun fast innvalgt på Stortinget. Hun hadde tidligere møtt som vararepresentant for Einar Førde en kort periode i 1981. Dørum var medlem av Stortingets finanskomité 1985–1989, Stortingets kommunal- og miljøvernkomité og Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité 1997–2000. Wikipedia

87 år
Jørgen Haugen Sørensen (Billedhugger)
1934 - 2021

Jørgen Haugen Sørensen (Danmark)

Billedhugger

Født:
3. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
18. november 2021 (87 år) (2 år siden)

Jørgen Haugen Sørensen var en dansk billedhugger og filmskaper.

Sørensen foresto utsmykningsoppgaver i flere land, og mottok flere priser, blant annet Eckersbergmedaljen i 1969 og Thorvaldsenmedaljen i 1979.

Han var bror til maler og grafiker Arne Haugen Sørensen. Wikipedia

93 år
Kåre Willoch (Statsminister)
1928 - 2021

Kåre Willoch (Norge)

Statsminister, politiker, selvbiograf, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Kåre Isaachsen Willoch

Født:
3. oktober 1928 (95 år siden)

Døde:
6. desember 2021 (93 år) (2 år siden)

Kåre Isaachsen Willoch var en norsk politiker (H). Han var Høyres generalsekretær fra 1963 til 1965, leder av Høyre fra 1970 til 1974, handelsminister i 1963 og 1965–1970 og Norges statsminister fra 1981 til 1986. Etter at han trakk seg fra rikspolitikken var han fylkesmann i Oslo og Akershus (1989–1998) og styreleder i NRK (1998–2000). Wikipedia

86 år
Gore Vidal (Forfatter)
1925 - 2012

Gore Vidal (USA)

Forfatter, Dramatiker, skuespiller, manusforfatter, romanforfatter, essayist, skribent, litteraturkritiker, faglitterær, science fiction-forfatter, politiker, journalist

Født:
3. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
31. juli 2012 (86 år) (11 år siden)

Eugene Luther Gore Vidal var en amerikansk forfatter, dramatiker, essayist, manusforfatter og politisk aktivist. Han tilhørte det tyvende århundrets mest prominente intellektuelle. Wikipedia

83 år
Nils Retterstøl (Psykiater)
1924 - 2008

Nils Retterstøl (Norge)

Psykiater, professor, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Adolf Retterstøl

Født:
3. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
9. februar 2008 (83 år) (16 år siden)

Nils Adolf Retterstøl var en høyt anerkjent norsk professor i psykiatri. Han var utdannet lege i 1950, og tok sin doktorgrad i 1966 om paranoide psykoser.

Retterstøl ble ofte omtalt som norsk psykiatris «grand old man». Han var særlig kjent for sitt arbeid med selvmordsproblematikk og psykiske lidelser med vrangforestillinger. Han var professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Gaustad sykehus fra 1973 til 1994. I årene 1973 til 1981 var han også sykehusets direktør. Han ble professor emeritus i 1994.

Han mottok også kommandørkorset av St. Olavs Orden i løpet av sin karriere, og var medlem av tallrike kommisjoner og utvalg, blant annet Den rettsmedisinske kommisjons psykiatriske gruppe.

Retterstøl skrev flere populærvitenskapelige bøker og bidro til åpenhet rundt psykiske lidelser.

Nils Retterstøl hadde en anseelig bokproduksjon bak seg da han døde. Foruten mange vitenskapelige og andre artikler, skrev han totalt 50 bøker.

I sin selvbiografi, I grenseland, skrevet sammen med Jørn-Kr. Jørgensen, forteller han om en psykiaters hverdag, og går bl.a. gjennom sin doktorgrad om de paranoide psykoser. Wikipedia

65 år
Odd Lundberg (Skøyteløper)
1917 - 1983

Odd Lundberg (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Odd Harald Lundberg

Født:
3. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
7. mars 1983 (65 år) (41 år siden)

Odd Harald Lundberg var en norsk skøyteløper.

Lundberg ble verdensmester i Helsingfors i 1948, nr. 3 på Bislett i 1949 og nr. 2 i Eskilstuna i 1950. Han ble også uoffisiell verdensmester på Bislett i 1946. I OL i St. Moritz i 1948 tok han sølv på 5000 m, bronse på 1500 m og en 7.-plass på 10 000 m. Han ble nr. 3 i EM på Hamar i 1948, og har ett norgesmesterskap (1948).

Lundberg var aktiv over en periode på 25 år; gikk sin siste landskamp som 40-åring i 1958, og deltok i NM 43 år gammel i 1961. Før krigen representerte han Brandbu Idrettsforening og Jaren Idrettslag; deretter Oslo Idrettslag og seinere Oslo Skøiteklub. Wikipedia

89 år
Knut Wigert (Skuespiller)
1916 - 2006

Knut Wigert (Norge)

Skuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, motstandskjemper

Født:
3. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
14. juni 2006 (89 år) (17 år siden)

Knut Kirsebom Wigert var en norsk skuespiller, motstandsmann, riksmålsforkjemper og skipsreder. Han ble ansett som en av landets fremste tolkere av Ibsens og Shakespeares dramaer.

Wikipedia

70 år
Lina Sandell (Skribent)
1832 - 1903

Lina Sandell (Sverige)

Skribent, salmedikter, lyriker, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Karolina Wilhelmina Sandell

Født:
3. oktober 1832 (191 år siden)

Døde:
27. juli 1903 (70 år) (120 år siden)

Carolina (Lina) Vilhelmina Sandell, gift Berg var dikter, teolog, forfatter og salmeforfatter. Hun skrev oftest under signaturen L.S., og navnet hennes oppgis med hennes pikenavn, kun mannens etternavn, eller begge disse navnene i ulike kombinasjoner.

Lina Sandell var redaktør ved mannens (Carl Oscar Berg) bokforlag i Stockholm. Hun forfattet først og fremst tekster til bruk i søndagsskolen. Hun utgav Berättelser för söndagsskolan (1870–1874), Samlade sånger (2 bind, 1882-1885), kalenderen Korsblomman (1865- 1902) og en mengde oversettelser. Fra 1889 var hun redaktør for et religiøst tidsskrift. Hun skrev over 1 700 dikt, bl.a. Tryggere kan ingen vara (norsk: Ingen er så trygg i fare), Blott en dag samt Jag kan icke räkna dem alla, hvorav flere siden har fått melodier.

Lina Sandell Berg døde i 1903, 70 år gammel. På gravsteinen på Solna kirkegård i Stockholm står hennes egne ord: «Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara».

I hennes barndomshjem, Fröderyds prästgård, finnes det i dag et lite museum, Lina Sandell-gården, og utenfor minnegården, under det 300 år gamle asketreet, der hun satt mens hun skrev, står Axel Wallenbergs statue av Lina Sandell.

Det norske plateselskapet Kirkelig Kulturverksted utgav i 1998 albumet Blott en dag, der Carola Häggkvist synger salmer av Lina Sandell. Wikipedia

Dødsfall

91 år
Per Bredesen (Fotballspiller)
1930 - 2022

Per Bredesen (Norge)

Fotballspiller

Født:
22. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
3. oktober 2022 (91 år) (1 år siden)

Per Bredesen var en tidligere norsk fotballspiller. Han var proffspiller i Italia i mange år, og regnes som en av Norges beste spillere gjennom tidene av NFFs tidligere generalsekretær Nicken Johansen. Hans posisjon på banen var indre høyre, som grovt sett tilsvarer offensiv midtbanespiller etter dagens begreper.

Bredesen startet karrieren i Ørn-Horten på slutten av 1940-tallet, og ble raskt anerkjent som et av de største talentene i norsk fotball. Han debuterte på landslaget allerede som 18-åring i 1949. Totalt spilte Bredesen 18 A-landskamper, og scoret sju landslagsmål, før han i 1952 ble signert av den italienske klubben Lazio.

Bredesen spilte tre sesonger i Lazio, og spilte senere for Serie A-klubbene Udinese, Milan, Bari og Messina. I 1957 ble han som første, og hittil eneste nordmann, italiensk seriemester med Milan. Totalt spilte Bredesen 212 kamper, og scoret 50 mål i italiensk fotball. Han la opp som profesjonell spiller, og returnerte til Norge i 1961, der han fortsatte karrieren på Ørn.

Da Bredesen ble Italia-proff, ble han også uaktuell for landslagsspill på grunn av NFFs selvpålagte amatørbestemmelser, som sa at enhver spiller som mottar betaling for å spille fotball ble utestengt fra landslagsspill. Denne særnorske regelen ble opphevet i 1969, men da hadde Bredesen spilt sin siste sesong for Ørn Horten.

I 1962 ga han ut boken med tittelen Fotballen er rund på 146 sider på Aschehougs forlag. Wikipedia

65 år
Tomas Norström (Skuespiller)
1956 - 2021

Tomas Norström (Sverige)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Stig Tomas Norström

Født:
23. mai 1956 (67 år siden)

Døde:
3. oktober 2021 (65 år) (2 år siden)

Stig Tomas Norström var en svensk skuespiller. Han hadde en av hovedrollene i Bent Hamers spillefilm Salmer fra kjøkkenet, som hadde premiere i 2003.

I Sverige var han også kjent for å ha lest inn en rekke lydbøker, blant annet bøker av J.R.R. Tolkien. Han ble uteksaminert fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1981. Wikipedia

75 år
Lars Vilks (Kunstner)
1946 - 2021

Lars Vilks (Sverige)

Kunstner, billedhugger, kunsthistoriker, blogger, universitetslærer, filosof

Født:
20. juni 1946 (77 år siden)

Døde:
3. oktober 2021 (75 år) (2 år siden)

Lars Endel Roger Vilks var en svensk kunstner og kunstkritiker.

Fra 1997 til 2003 var Vilks professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen. Som kunstteoretiker ivret han særlig for det institusjonelle kunstbegrepet, først og fremst gjennom sin blogg.

Han omkom i en bilulykke sammen med to politifolk. Wikipedia

83 år
Jalal Talabani (Politiker)
1933 - 2017

Jalal Talabani (Irak)

Politiker, jurist, advokat

Født:
12. november 1933 (90 år siden)

Døde:
3. oktober 2017 (83 år) (6 år siden)

Jalal Talabani var en irakisk jurist og politiker. Han var president i Irak fra 2005 til 2014. Han var grunnlegger av partiet Kurdistans patriotiske union (PUK), og ledet partiet fra starten. Talabani var en av de sentrale kurdiske lederne i Irak og var i mange år en respektert og fryktet geriljaleder. 6. april 2005 ble han valgt til Iraks president etter landets første frie valg. 11. november 2010 ble han gjenvalgt for en ny periode. Wikipedia

64 år
Peter Norman (Friidrettsutøver)
1942 - 2006

Peter Norman (Australia)

Friidrettsutøver, sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Peter George Norman

Født:
15. juni 1942 (81 år siden)

Døde:
3. oktober 2006 (64 år) (17 år siden)

Peter George Norman var en australsk friidrettsutøver fra Thornbury i Melbourne. Han er best kjent for sølvmedaljen på 200 m i de olympiske lekene i Mexico by 1968. Hans tid, 20,06, er fremdeles australsk rekord. Norman var også fem ganger australsk mester på 200 m.

Norman ble uoffisielt utestengt for all framtid fra australsk idrett etter å ha støttet og deltatt i Tommie Smith og John Carlos sin aksjon på seierspallen under OL i Mexico i 1968. Mens amerikanske Smith og Carlos etterhvert ble rehabilitert som idrettsutøvere og anerkjent som menneskerettsforkjempere, ble Norman ignorert i Australia fram til sin død.

Norman kvalifiserte seg til OL i München i 1972, men ble allikevel ikke tatt ut på det australske laget. Han la opp idrettskarrieren kort tid etter dette og konkurrerte siden bare som amatør.

Norman var den eneste olympiske medaljevinner fra Australia som ikke ble offisielt invitert til Olympiske leker i Sydney i 2000 av den australske olympiske komiteen. Han ble imidlertid invitert til deltakelse av den amerikanske olympiske komiteen, og deltok i Sydney som en del av den amerikanske delegasjonen.

Den amerikanske idrettsorganisasjonen US Track and Field Federation kunngjorde i 2006 at 9. oktober er Peter Norman Day, en æresbevisning aldri før utvist en ikke-amerikansk idrettsutøver av organisasjonen.

Han døde av hjerteinfarkt, etter lang tids helseproblemer som omfattet depresjon og alkoholisme. Norman ble begravet 9. oktober 2006.

11. oktober 2012, seks år og åtte dager etter Normans død, vedtok det australske parlamentet enstemmig en offisiell beklagelse for den mangeårige behandlingen av ham. Wikipedia

55 år
Woody Guthrie (Musiker)
1912 - 1967

Woody Guthrie (USA)

Musiker, gitarist, gateartist, musikkforsker, låtskriver, komponist, fiolinist, sanger, fagforeningsperson

Fullt navn / Fødenavn:
Woodrow Wilson Guthrie

Født:
14. juli 1912 (111 år siden)

Døde:
3. oktober 1967 (55 år) (56 år siden)

Woody Guthrie (døpt Woodrow Wilson Guthrie; født 14. juli 1912, død 3. oktober 1967) var en amerikansk folkesanger med et sterkt solidarisk og politisk tilsnitt til venstre. Amerikansk populærmusikk ble gjenreist og etablert av Woody Guthrie med spesielt hans mest kjente sang som This Land is Your Land. «Denne maskinen dreper fascister», hadde han skrevet på gitaren sin som et motto for sine sanger; «folkets egne sanger», som han kalte dem.

Mange av hans innspilte sanger er arkivert i Library of Congress, USAs nasjonalbibliotek. Senere musikere og låtskrivere som Bob Dylan, Phil Ochs, Johnny Cash, Bruce Springsteen, Robert Hunter, Harry Chapin, John Mellencamp, Pete Seeger, Andy Irvine, Joe Strummer, Billy Bragg, Jerry Garcia, og Tom Paxton har anerkjent Guthrie som en betydelig innflytelse, og videreført den arv som Guthrie etterlot seg, men også andre musikere som Pete Seeger og hans egen sønn Arlo Guthrie, og Billy Bragg er en del av den arven. Sistnevnte spilte inn sanger av Guthrie i 1998, på invitasjon av Guthries datter Nora, som han selv aldri rakk å spille inn. Woody Guthrie selv bygde på den amerikanske folkemusikken og fagforeningenes sangtradisjon hvor Joe Hill står sentralt. Wikipedia

83 år
Betzy Kjelsberg (Politiker)
1866 - 1950

Betzy Kjelsberg (Norge)

Politiker, suffragette

Fullt navn / Fødenavn:
Betzy Aleksandra Kjelsberg

Født:
1. november 1866 (157 år siden)

Døde:
3. oktober 1950 (83 år) (73 år siden)

Betzy Aleksandra Kjelsberg var en norsk politiker (Avholdspartiet, Venstre), Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i perioden 1910–1936 og forkjemper for kvinnesaken. Hun kjempet frem Fabrikktilsynsloven av 1892. Wikipedia

66 år
Carl Nielsen (Komponist)
1865 - 1931

Carl Nielsen (Dansk)

Komponist, dirigent

Født:
9. juni 1865 (158 år siden)

Døde:
3. oktober 1931 (66 år) (92 år siden)

Carl Nielsen var en dansk komponist og dirigent.

Nielsen har status som Danmarks «nasjonalkomponist», omtrent som Grieg i Norge, Alfvén i Sverige og Sibelius i Finland. Til forskjell fra disse tre utviklet Nielsen et klassisistisk preget tonespråk, og i de senere verkene beveget han seg i modernistisk retning. Wikipedia

58 år
Peder O. Mæhre (Politiker)
1845 - 1903

Peder O. Mæhre (Norge)

Politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Peder Olsen Mæhre

Født:
28. mars 1845 (179 år siden)

Døde:
3. oktober 1903 (58 år) (120 år siden)

Peder Olsen Mæhre var en norsk gårdbruker og politiker (V).

Han var født og oppvokst på Skatval, men flyttet i voksen alder til Åsen. Der kjøpte han i 1872 gården Stokkan østre, og drev denne til sin død. Med i handelen fulgte også 1/12 av Fossing sagbruk. P.O. Mæhre var gift med Marit Jonsdatter Gravold (1847–1922) fra Skatval. Paret hadde elleve barn.

I tida 1880–1889 var han ordfører i Åsen. Han var også valgmann ved stortingsvalg, valgt som venstremann. Han var bankkasserer i Aasen Sparebank i åra 1878–1896. Wikipedia

62 år
William Morris (Kunstner)
1834 - 1896

William Morris (Storbritannia)

Kunstner, illustratør, forfatter

Født:
24. mars 1834 (190 år siden)

Døde:
3. oktober 1896 (62 år) (127 år siden)

William Morris (24. mars 1834 - 3. oktober 1896) var en engelsk kunstner, forfatter, sosialist og aktivist. Han var en av grunnleggerne av den britiske formgivningsbevegelsen Arts and Crafts, best kjent som formgiver av tapet og mønstervevninger, forfatter av lyrikk, fiksjon og en foregangsmann innenfor den engelske sosialistbevegelsen.

Familien var velstående, og han gikk på skole ved Marlborough College, men sluttet i 1851 etter et studentopprør. Han begynte deretter på Universitetet i Oxford ved Exeter College. Han ble påvirket av kunstkritikeren og kunstteoretikeren John Ruskin der, og møtte Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones, Ford Madox Brown og Philip Webb, som skulle bli hans livslange venner og samarbeidspartnere. Han møtte også sin framtidige hustru, Jane Burden, ei kvinne fra de nedre arbeiderklasser. Med sin bleike hud, slanke kropp og lange, bølgende hår ble hun av Morris og vennene hans selve legemliggjørelsen av kvinnelig skjønnhet og satt modell for flere pre-rafaelittiske malerier.

Vennene hans dannet en kunstnerbevegelse, Det pre-rafaelittiske broderskap, og hvor de blant annet søkte tilbake til en tidligere tid, spesielt middelalderen, hvor tarvelige, maskinproduserte industriprodukter ikke eksisterte. Innenfor områder som dekorasjon, interiør, møbler og arkitektur foretrakk de «det ekte», en skikkelig håndverkstradisjon som skulle heves til samme status som kunstnere. Morris ønsket at kunst skulle være rimelig nok for vanlige folk, det vil si den voksende middelklassen i det viktorianske England. Det skulle heller ikke være noe hierarki av kunstformer.

I ekteskapet med Jane Burden fikk han to døtre, Jane (kalt for Jenny) og Mary (kalt for May), sistnevnte skulle følge i sin fars fotspor som kunstvever. Wikipedia

44 år
Frans av Assisi (Medlem av katolsk orden)
1182 - 1226

Frans av Assisi (Italia)

Medlem av katolsk orden, lyriker, lekbror, skribent, diakon

Fullt navn / Fødenavn:
Giovanni di Pietro di Bernardone

Født:
5. juli 1182 (842 år siden)

Døde:
3. oktober 1226 (44 år) (797 år siden)

Frans av Assisi, den hellige Frans (it. San Francesco d'Assisi), egentlig Giovanni Francesco di Bernardone, italiensk ordensgrunnlegger, erklært helgen 1228.

Han er kjent som grunnlegger av fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum, O.F.M.). Hans ettermæle er ut over dette todelt: dels huskes han som ekstatisk mystiker, som var den første kjente helgen som mottok stigmata; dels huskes han som de fattiges og sykes venn, og som en forkjemper for et konsekvent fattigdomsideal for sin orden.

Hans eget forfatterskap er beskjedent, og består i hovedsak av forordninger for ordenslivet. Den mest kjente teksten er Solsangen Canticum fratris solis som han skrev i klosterhaven i San Damiano i 1224, og denne er regnet som det første betydningsfulle dikt på italiensk. Diktet ble senere endret til en salme, i norsk versjon kalt Takk, gode Gud, for alt som finnes.

Hans minnedag feires den 4. oktober og er markert med et halvkors på primstaven. Wikipedia

<<
3. Oktober
>>