Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Oktober

Om dagen

5. Oktober er dag 279 i 2024, og er i uke 40. Det er 87 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Steve Jobs dør av bukspyttkjertelkreft, 8 år etter han fikk diagnosen. Han ble 56 år gammel

Steven Paul Jobs var grunnlegger, styreleder og tidligere administrerende direktør for Apple. Han var tidligere også administrerende direktør/styreformann for Pixar Animation Studios.

Jobs var mest kjent som grunnleggeren (sammen med Steve Wozniak) av Apple Inc. Han ble også ansett som en av de fremste pionerene innen datateknologi, og var blant de første til å se det kommersielle potensialet i det grafiske brukergrensesnittet og musen, noe som førte til at Apple lanserte den suksessfulle og innflytelsesrike datamaskinen Apple Macintosh. Wikipedia
23 år siden

2000: Slobodan Milosevic går av som president i Serbia etter store demonstrasjoner

Slobodan Milošević var en serbisk politiker og statssjef. Mellom 1989 og 1997 var han serbisk president og fra 1997 til 5. oktober 2000 president for Den føderale republikken Jugoslavia. Milošević ledet Serbias sosialistiske parti fra stiftelsen i 1990 til 2001. Milošević var anklaget for omfattende krigsforbrytelser under disse krigene. Han døde før rettssaken var fullført.

Under Kosovokrigen i 1999 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo ved Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia. Halvannet år senere ble han også tiltalt for krigsforbrytelser i Kroatia og Bosnia og folkemord i Bosnia.

I 2000 førte massedemonstrasjoner til at han måtte gå av, etter først å ha nektet å akseptere valgnederlaget.

Han ble arrestert av jugoslavisk politi etter å ha blitt anklaget for korrupsjon og maktmisbruk den 31. mars 2001. 28. juni samme år ble han utlevert til FN, og satt i varetekt i krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag i Nederland mens saken mot ham pågikk. Det var i alt over 60 tiltalepunkter som inkluderte folkemord, etnisk rensning og massevoldtekter begått under Jugoslavia-krigene i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Han erklærte seg uskyldig og førte sin egen sak. Som del av sitt forsvar, hevdet han at særlig Tysklands liberale utenriksministre Genscher og Kinkel og Vatikanet stod bak en konspirasjon mot serberne, og påsto at FNs krigsforbryterdomstol var «illegal». Wikipedia
54 år siden

1969: BBC sender den første episoden av «Monty Python's Flying Circus»

Monty Pythons flygende sirkus (orig: Monty Python's Flying Circus) er en britisk komedieserie som gikk BBC fra 1969 til 1974. Serien ble laget av Monty Python-teamet besto av diverse sketsjer der gjennomgangstonen var crazy-humor.

Serien satte ofte fokusen på de typiske aspektene ved den britiske levemåten, og ble av og til møtt med politisk motstand. Medlemmene i Monty Python var høyt utdannet (ved University of Oxford og Cambridge), og deres komedie var ofte intellektuell med flere referanser til filosofer og litterære figurer. Serien hadde en lik stil med den Spike Milligan brukte i sin TV-serie Q5, noe ulikt det den gangen tradisjonelle sketsjformatet. Medlemmene i Monty Python forsøkte å lage en humor som man ikke kunne sette i bås, og da de greide dette måtte man finne på det nye adjektivet «Pythonesque» for å kunne definere humoren. Terry Jones innrømte imidlertid at det at de laget et nytt ord i ordboken viser hvor totalt de feilet.

Seriens kjente kjenningsmelodi er den første strofen i John Philip Sousas «Liberty Bell». Wikipedia

Fødsler

28 år
Reidar Fredrik Frydenlund (Skuespiller)
1995

Reidar Fredrik Frydenlund (Norge)

Skuespiller, trommeslager

Født:
5. oktober 1995 (28 år)

Reidar Fredrik Frydenlund er en norsk skuespiller fra Oslo.

Han er kjent som Marve Fleksnes i julekalenderen til TVNorge, Den unge Fleksnes, som ble vist i adventstiden 2010. Han har også medvirket i The Shit som gikk på VGTV. Wikipedia

39 år
Tiana Benjamin (Skuespiller)
1984

Tiana Benjamin (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
5. oktober 1984 (39 år)

Tiana Benjamin er en engelsk skuespiller som spilte rollen som «Angelica Johnson» i Harry Potter og Ildbegeret. Hun har også hatt noen små roller i enkelte TV-serier. Wikipedia

42 år
Enrico Fabris (Skøyteløper)
1981

Enrico Fabris (Italia)

Skøyteløper

Født:
5. oktober 1981 (42 år)

Enrico Fabris er en italiensk skøyteløper. Han går for klubben SpG Roana.

Fabris vant sølv i lagtempo fra VM enkeltdistanser 2005 i Inzell sammen med Matteo Anesi og Ippolito Sanfratello, og han ble også nummer 4 på 5 000 meter.

Hans første store internasjonale seier var sammenlagtseieren under europamesterskapet på Hamar i januar 2006, hvor han ble den første italienske europamester, og den andre allroundmester fra Italia etter Roberto Sighel. Han var en av de store utøverne under OL 2006 i Torino, i hjemlandet, med gull på 1 500 meter og lagtempo (sammen med Anesi, Stefano Donagrandi og Sanfratello) og bronse på 5 000 meter. Han har dermed vært med på alle italienske OL-medaljer i hurtigløp på skøyter.

Fabris tok senere sølv i VM allround i 2006 og 2007 og har tre sølvmedaljer i VM enkeltdistanser, to på 5 000 meter og ett på 10 000 meter. Under verdenscupåpningen 2007/08 i Salt Lake City satte Fabris verdensrekord på 5 000 meter med 6.07,40; tross at han forbedret sin egen tid til 6.06,42 uka etter ble rekorden slettet av Sven Kramer.

Fabris' siste verdenscupseier kom på 5 000 meter i Salt Lake City i desember 2009, med ny italiensk rekord, 6.06,06, som er tidenes nest raskeste løp på 5 000 meter. I vinter-OL 2010 klarte han imidlertid ikke å gjenta sin OL-suksess fra 2006; 7.-plass på 5 000 meter med 6.20,53 ble hans beste individuelle plassering. Wikipedia

44 år
Lisa Wiik (Snøbrettkjører)
1979

Lisa Wiik (Norge)

Snøbrettkjører

Fullt navn / Fødenavn:
Lisa Therese Hegertun Wiik

Født:
5. oktober 1979 (44 år)

Lisa Therese Hegertun Wiik er en norsk snøbrettkjører som representerer Roxy. Hun fikk en 10.-plass i halfpipe ved Vinter-OL 2002 i Salt Lake City i Utah. Hun kjøpte sitt første brett som 15-åring.

Hun deltok ikke under vinter-OL 2006 i Torino på grunn av ACL-skade, men deltok igjen i vinter-OL 2010 i Vancouver med 19.-plass i halfpipe. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun vant Burton European Open Slopestyle i 2009. Hennes meritter i TTR-verdenscup sammenlagt er 2.-plass i 2009 og 4.-plass i 2010. Wikipedia

48 år
Kate Winslet (Skuespiller)
1975

Kate Winslet (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Kate Elizabeth Winslet

Født:
5. oktober 1975 (48 år)

Kate Elizabeth Winslet er en britisk skuespillerinne og sanger. Hun har vunnet filmpriser som Oscar-prisen, fire Golden Globe-priser, tre Screen Actors Guild Awards, to BAFTA-priser, én Primetime Emmy Award og én Grammy Award. Hun er den yngste skuespilleren til å inneha seks Oscar-nominasjoner, og er en av få personer som har vunnet tre av de fire store bransjeprisene i USA (Oscar, Emmy, Grammy og Tony). David Edelstein fra magasinet New York har omtalt henne som den «beste engelsktalende skuespillerinnen fra sin generasjon».

Winslet vokste opp i Berkshire og har drevet med drama siden barndommen – hun fikk sitt gjennombrudd på britisk fjernsyn i 1991 med science fiction-serien Dark Season. Filmdebuten hennes var i Peter Jacksons dramafilm Sorte engler (1994). I årene som fulgte fikk hun gode omtaler for rollen som Marianne Dashwood i Ang Lees Fornuft og følelser (1995), og ble verdenskjent for rollen som Rose DeWitt Bukater i James Camerons Titanic (1997). På 2000-tallet spilte hun også unge Iris Murdoch i Iris (2001), Sarah Pierce i Som små barn (2006), Hanna Schmitz i The Reader (2008) og April Wheeler i Revolutionary Road (2008).

Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i The Reader (2008) og Primetime Emmy Award for beste kvinnelige hovedrolle i en miniserie eller TV-film for tolkningen i Mildred Pierce (2011). I 2010-årene har hun spilt i filmer som Contagion (2011), Divergent (2014), Insurgent (2015), og Steve Jobs (2016). I 2012 ble Winslet utnevnt til kommandør (CBE) av Den britiske imperieordenen for innsats innen skuespillerkunsten, og i 2014 fikk hun en egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun vant også en Grammy-pris i 2000, og har utgitt singelen «What If» i forbindelse med animasjonsfilmen Charles Dickens' En julefortelling (2001). Sangen ble en hitlåt i flere europeiske land. Wikipedia

49 år
Heather Headley (Skuespiller)
1974

Heather Headley (Trinidad og Tobago)

Skuespiller, sanger, låtskriver, teaterskuespiller, plateprodusent, komponist, filmskuespiller

Født:
5. oktober 1974 (49 år)

Heather Headley er en R&B-sanger fra Trinidad og Tobago. Hun vant Tony-prisen og Drama Desk-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal for tittelrollen i Aida. Wikipedia

58 år
Terje Hauge (Fotballdommer)
1965

Terje Hauge (Norge)

Fotballdommer

Født:
5. oktober 1965 (58 år)

Terje Hauge er en norsk fotballdommer som dømte for Olsvik IL frem til han la opp som toppdommer i 2010. Han ble deretter dommerutvikler i Norges Fotballforbund og arbeidet for Hordaland Fotballkrets. Fra 2015 er han dommersjef i Norges Fotballforbund.

Terje Hauge har siden debuten sin som Tippeliga-dommer i 1990 dømt 301 kamper i den øverste divisjonen. I 1993 ble han autorisert som FIFA-dommer og han tilhører for øyeblikket UEFAs elitedommere sammen med en annen nordmann, Tom Henning Øvrebø. Dette er de høyest rangerte dommerne i Europa. Dette har bidratt til at Hauge har fått dømme storkamper ute i Europa. På merittlisten har han blant annet Euro 2000, Euro 2004, VM 2002 og mange kamper i UEFA Champions League.

Han har dømt 301 kamper i Tippeligaen (oppdatert per 7. november 2010) og Hauge ba selv om å få dømme Viking Fotballklubb i sin avskjedskamp 7. november 2010 hjemme mot Kongsvinger Idrettslag.

Hauge er tildelt Kniksenprisen som årets dommer to ganger (2004 og 2007) og Kniksens Hederspris i 2010. Wikipedia

63 år
Stål Talsnes (Journalist)
1960

Stål Talsnes (Norge)

Journalist, programleder

Født:
5. oktober 1960 (63 år)

Stål Talsnes er en norsk journalist og programleder som har vært ansatt i TV 2 i en rekke år.

Talsnes startet sin karriere som journalist i Arbeidets Rett på Røros (1983–85). Han er utdannet journalist fra Journalisthøgskolen i Oslo (1985–87). Han har jobbet som politisk journalist ved A-pressens Oslo-redaksjon (1987–88) og i VG (1988–1995).

Talsnes har jobbet i TV 2 siden 1995, først som politisk journalist og senere som programleder for Valgfritt, Magasinet, Lørdagskommisjonen, Absolutt Underholdning og fredagsmagasinet Fredag. Fra 2005 til 2006 hadde han stillingen som Nyhetsredaktør i kanalen. Wikipedia

63 år
Careca (Fotballspiller)
1960

Careca (Brasil)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio de Oliveira Filho

Født:
5. oktober 1960 (63 år)

Careca er en brasiliansk tidligere fotballspiller. Han innledet karrieren i Guarani Futebol Clube, som kommer fra byen Campinas i delstaten São Paulo.

Han spilte 60 landskampar og scoret 29 mål for det brasilianske landslaget.

Careca skaffet seg sitt store ry i internasjonal fotball under VM i 1986 i Mexico. Da Brasil ble slått ut av Frankrike i kvartfinalen, hadde Careca scoret fem mål. I 1986 ledet også Careca klubblaget São Paulo til seier i det brasilianske mesterskapet.

Sommeren 1987 gikk Careca til de italienske Serie A-mestrene Napoli, der han spilte på lag med Diego Maradona.

I 1993 dro Careca fra Italia til Japan for å spille i den japanske ligaen. Careca spilte i fire år for Kashiwa Reysol. I 1997 dro han tilbake til Brasil, der han spilte ett år for Santos før han avsluttet karrieren i den halvproffesjonelle klubben São José. Wikipedia

65 år
Neil deGrasse Tyson (Astrofysiker)
1958

Neil deGrasse Tyson (USA)

Astrofysiker, vitenskapsskribent, lærer, vitenskapsformidler, kosmolog, filosof, faglitterær forfatter, fysiker, astronom

Født:
5. oktober 1958 (65 år)

Neil deGrasse Tyson er en amerikansk astrofysiker. Han er i dag direktør for Hayden Planetarium ved Rose Center for Earth and Space, samt forsker i avdelingen for astrofysikk ved det American Museum of Natural History. Siden 2006 har han arrangert det pedagogiske TV-programmet NOVA scienceNOW på PBS, og har vært en hyppig gjest på The Daily Show, The Colbert Report, Real Time with Bill Maher, og Jeopardy! som representant for det vitenskapelige miljøet. Den 1. juni 2009 satte Tyson i gang et radioprogram med navnet StarTalk Radio. Dette radioprogrammet går fortsatt i dag, og har nådd om lag 115 episoder fordelt på 8 serier. Den 5. august 2011 ble det annonsert at Tyson vil være vertskap for en ny oppfølger til Carl Sagans vitenskapelige serie om verdensrommet fra 1979, Cosmos: A Personal Voyage. Wikipedia

50 år
Bernie Mac (Skuespiller)
1957 - 2008

Bernie Mac (USA)

Skuespiller, komiker, sketchforfatter

Født:
5. oktober 1957 (66 år siden)

Døde:
9. august 2008 (50 år) (15 år siden)

Bernard Jeffrey McCullough, mest kjent som «Bernie Mac», var en amerikansk skuespiller og komiker.

Mac deltok i flere filmer i mindre roller. Hans mest kjente filmrolle var som «Frank Catton» i nyinnspillingen av Ocean's Eleven og som tittelfiguren i Mr. 3000. Han var stjernen i The Bernie Mac Show, et TV-show som gikk fra 2001 og ut 2006. Serien skaffet ham to nominasjoner til Emmy Award . Hans andre filmer omfatter blant annet Booty Call, Friday, Head of State, Charlie's Angels: Full Throttle, Bad Santa, Guess Who, Cool Men, og Transformers.

Bernie Mac døde av lungebetennelse, sannsynligvis fordi han led av sarkoidose, på sykehus i Chicago. Wikipedia

54 år
Frank Krog (Skuespiller)
1954 - 2008

Frank Krog (Norge)

Skuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller

Født:
5. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
23. desember 2008 (54 år) (15 år siden)

Frank Krog var en norsk skuespiller.

Krog ble født i Bergen og vokste opp i Schnitlerhuset i Slettebakksveien. Han startet som scenearbeider og statist ved Den Nationale Scene i Bergen i 1969, men flyttet senere til Oslo der han gikk på Teaterhøgskolen. Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1979, og ble kjent over hele landet med roller i filmene Hard Asfalt (1986), Brun bitter og Blücher (begge 1988). Wikipedia

58 år
Henrik Færevåg (Journalist)
1952 - 2010

Henrik Færevåg (Norge)

Journalist, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Henrik Johannes Færevåg

Født:
5. oktober 1952 (71 år siden)

Døde:
26. desember 2010 (58 år) (13 år siden)

Henrik Johannes Færevåg var en norsk journalist, gründer og redaktør.

På slutten av 1970-tallet ble han først journalist, deretter redaktør av Askøyværingen. Han arbeidet også som sportsjournalist i Bergens Tidende, sportsjournalist og utenriksredaktør i TV 2 og som informasjonsdirektør i Luftfartsverket. Han startet nettstedene iBergen og iOslo. Wikipedia

72 år
Bob Geldof (Musiker)
1951

Bob Geldof (Irland)

Musiker, skuespiller, sanger, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Frederick Geldof

Født:
5. oktober 1951 (72 år)

Robert Frederick Geldof, bedre kjent som Bob Geldof, er en irsk sanger, låtskriver, skuespiller og politisk aktivist. I sin første fase av karrièren var han frontfigur i rock-bandet Boomtown Rats. Et band som var banebrytende og hadde sin største hit med sangen «I Don't Like Mondays», som tar utgangspunkt i historien om Brenda Ann Spencer. I 1982 spilte han hovedrollen i Pink Floyds film The Wall. Han er mest kjent for å ha satt i gang Live Aid og Live 8.

I 1984 skrev han, sammen med Midge Ure, hit-en «Do They Know It's Christmas?» som ble kjent gjennom Band Aid og den senere konserten Live Aid som begge hadde til hensikt å samle penger og gi internasjonal oppmerksomhet på sultkatastrofen i Etiopia. Geldof sto i hovedsak for teksten, mens Ure skrev musikken og sto for korarrangementene til sangen.

Geldof ble i 1986 utnevnt til Honorary Knight Commander av Order of the British Empire. Fordi Geldof er irsk statsborger medfører utnevnelsen ikke ridderskap og han har heller ikke rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Bob Geldof var gift med Paula Yates og hadde tre døtre med henne; Fifi Trixibelle, Peaches og Pixie. Paula Yates forlot Geldof i 1994 og fikk datteren Tiger Lily i 1996. Da både moren og faren døde, adopterte Geldof henne. Wikipedia

60 år
Jeff Conaway (Skuespiller)
1950 - 2011

Jeff Conaway (USA)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Charles William Michael Conaway

Født:
5. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
27. mai 2011 (60 år) (12 år siden)

Jeff Conaway var en amerikansk skuespiller. Conaway begynte som skuespiller på teater-oppsetninger ved Broadway i en alder av to år. Conaway giftet seg med skuespiller Rona Newton den 9. januar 1980 og de hadde en sønn sammen.

Conaway er kjent for sine roller i filmen Grease med blant andre John Travolta, og de amerikanske TV-seriene Taxi og Babylon 5. Han spilte også i den kortvarige fantasy-serien Wizards and Warriors fra 1983. I en tidlig episode av TV-serien Murder, She Wrote og i tre senere episoder senere i denne serien var han også med. Han gjorde gjorde en opptreden i filmen, Jawbreaker, som faren til en av tenåringsjentene. I 1988 opptrådte han en tjener i filmen Elvira, Mistress of the Dark. I 2001 spilte Conaway en FBI-agent i filmen Do You Wanna 'Know a Secret?. Han regisserte filmen Bikini Sommer 2 fra 2002.

Conaway gjennomgikk rehabilitering for rusproblemene sine i slutten av 1980-tallet og senere snakket han åpent om sin avhengighet av medikamenter. På midten av 2000-tallet hadde han imidlertid et tilbakefall og han opplyste at han hadde hatt et rusproblem helt siden tenårene.

Med støtte fra John Travolta tok Conaway kontakt med Scientologikirken for å takle sine narkotikaproblemer, mentale problemer og depresjon, selv om han ikke hadde tenkt å bli en scientolog. I august 2009 ble Conaway intervjuet av Entertainment Tonight og i intervjuet hevdet skuespilleren at han følte seg mye bedre etter å ha gjennomført et ryggoperasjon. Ifølge et intervju uttalte Conaway at han regelmessig bærer en kniv og at han ofte bar på en øks i hans ungdom. Grunnen til dette var angivelig at han vokste opp i New York som var dypt preget av kriminalitet og narkotikamisbruk florerte og han måtte kunne beskytte seg selv.

Den 11. mai 2011, ble Conaway funnet bevisstløs av en overdose av det som var antatt å være smertestillende medikamenter, og han ble tatt med til et sykehus i Encino, California, hvor han ble oppført som i kritisk tilstand og i koma. Han forble i koma til han døde 27. mai 2011. Wikipedia

76 år
Brian Johnson (Sanger)
1947

Brian Johnson (Storbritannia)

Sanger, programleder, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Francis Johnson

Født:
5. oktober 1947 (76 år)

Brian Johnson er en engelsk vokalist kjent som medlem av bandet AC/DC.

Han overtok jobben som vokalist i bandet etter at Bon Scott døde i 1980. Bandets første album med Johnson som vokalist, Back in Black, ble gitt ut senere samme år og er bandets mestselgende album og er på andreplass av verdens mest solgte album med bare Michael Jacksons album Thriller på førsteplass.

Før Brian gikk til AC/DC spilte han i blues/rock bandet Geordie.

Han opptrer på scenen i en gammel sixpence og de samme typiske andre klærne som han har brukt siden han kom inn i bandet. Wikipedia

65 år
Kjell Johansson (Bordtennisspiller)
1946 - 2011

Kjell Johansson (Sverige)

Bordtennisspiller

Født:
5. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
24. oktober 2011 (65 år) (12 år siden)

Kjell Johansson var en svensk bordtennisspiller. Han ble to ganger europamester (1964 og 1966, og var svensk mester seks ganger i single. I 1965 ble han tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje. Han har vunnet et VM-sølv individuelt (1973). Wikipedia

78 år
Milena Dravić (Skuespiller)
1940 - 2018

Milena Dravić (Serbia)

Skuespiller

Født:
5. oktober 1940 (83 år siden)

Døde:
14. oktober 2018 (78 år) (5 år siden)

Milena Dravić var en serbisk skuespillerinne.

Hun hadde sin debut som skuespillerinne mens hun fortsatt var skoleelev, da den tsjekkiske regissøren František Čáp tildelte henne en rolle i filmen Vrata ostaju otvorena («Døren forblir åpen», 1959). Wikipedia

83 år
Eldrid Lunden (Forfatter)
1940

Eldrid Lunden (Norge)

Forfatter, lyriker, universitetslærer, skribent

Født:
5. oktober 1940 (83 år)

Eldrid Lunden er en norsk lyriker og professor emerita i skrivekunst. Hun skriver på nynorsk. Hun regnes som en av Norges viktigste lyrikere innenfor modernismen. Lunden er utdannet cand. philol. ved Universitetet i Oslo. Hun har arbeidet som lærer i videregående skole og som amanuensis ved Høgskolen i Volda. I 1996 ble hun Norges første professor i skjønnlitterær skrivekunst. Hun var med på å starte og var studieleder ved Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark i perioden 1982-2011. Lunden var en del av miljøet rundt tidsskriftet Profil. Wikipedia

88 år
Johan Buttedahl (Politiker)
1935

Johan Buttedahl (Norge)

Politiker, tannlege

Født:
5. oktober 1935 (88 år)

Johan Buttedahl er en norsk politiker (Sp). Han var stortingsrepresentant fra Buskerud i to perioder fra 1981 til 1989 og var leder for Senterpartiets stortingsgruppe 1983-1989. Han var nestformann i Senterpartiet fra 1983 til 1987.

Buttedahl har også vært aktiv i kommunepolitikken og var medlem av Øvre Eiker formansskap 1971-1981. Han var formann i Buskerud Senterparti fra 1974 til 1980. Fra 1994 til 1998 var han riksrevisor (medlem av riksrevisorkollegiet) og nestleder i Riksrevisjonen.

Buttedahl er tannlege av utdannelse. Han studerte i Bonn og senere i Bergen og ble cand. odont. i 1964. Fra 1966 til 1981 var han distriktstannlege i Hokksund og var senere fylkestannlege i Buskerud.

Han ble æresmedlem av Senterungdommen i 1989 og æresmedlem av Buskerud Senterparti fra 1990. I 2001 mottok han Kongens fortjenestmedalje i gull. Wikipedia

87 år
Thomas Mathiesen (Filosof)
1933 - 2021

Thomas Mathiesen (Norge)

Filosof, universitetslærer, sosiolog, advokat

Født:
5. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
29. mai 2021 (87 år) (2 år siden)

Thomas Mathiesen var en norsk sosiolog som er mest kjent for sitt arbeid innen rettssosiologi. Han var professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo 1972–2003, emeritus fra 2004. Han ble tildelt æresdoktorgrad ved Lunds universitet i 2003.

Mathiesen har hatt stor innflytelse på kriminalpolitikk, og er blant annet kjent for å ha lansert det sosiologiske begrepet om «det uferdige.» Han regnes som en del av «gullaldergenerasjonen» i norsk samfunnsvitenskap, og skrev bøker oversatt til en rekke språk. Ved siden av kriminolog Nils Christie, omtales Mathiesen som én av to norske samfunnsforskere i boken Fifty Key Thinkers in Criminology (Routledge, 2009). Wikipedia

85 år
Reinhard Selten (Matematiker)
1930 - 2016

Reinhard Selten (Tyskland)

Matematiker, Samfunnsøkonom, esperantist, universitetslærer

Født:
5. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
23. august 2016 (85 år) (7 år siden)

Reinhard Selten var en tysk matematiker og økonom.

Reinhard Selten ble født i Breslau i Tyskland (i dag Wrocław i Polen). Etter andre verdenskrig ble familien i likhet med andre tyskere fordrevet fra Schlesien, og han studerte matematikk i Frankfurt am Main, ble kandidat i 1957 og doktor i 1961. Etter flere års arbeid med økonomiske emner ble han i 1968 utnevnt til økonom, og ble professor i økonomi i Berlin, Bielefeld og Bonn. Han gikk av med pensjon i 1996.

Reinhard Selten mottok, sammen med John Harsanyi og John Forbes Nash jr., i 1994 Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel for sitt arbeid innenfor spillteori. Han er også kjent for sitt arbeid med begrenset rasjonalitet og eksperimentell økonomi.

Selten ble i 2006 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

79 år
Pavel Popovitsj (Kosmonaut)
1930 - 2009

Pavel Popovitsj (Russland)

Kosmonaut, romfarer, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Pavel Romanovitsj Popovitsj

Født:
5. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
29. september 2009 (79 år) (14 år siden)

Pavel Romanovitsj Popovitsj var en sovjetisk kosmonaut.

Popovitsj gikk ut fra Den militære pilotskolen i Groznyj i 1954. Han fortsatte deretter på Luftvåpenets Akademi i 1968. Han ble utvalgt som kosmonaut 7. mars 1960. Han ble etterhvert direktør i AIUS Agroresurs, Moskva. Wikipedia

84 år
Bill Dixon (Jazzmusiker)
1925 - 2010

Bill Dixon (USA)

Jazzmusiker, komponist, universitetslærer, pianist, trompetist

Født:
5. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
16. juni 2010 (84 år) (13 år siden)

Bill Dixon var en amerikansk trompetist, flygelhornist, pianist og komponist. Dixon organiserte og produserte "October Revolution in Jazz" i New York i 1964, var musikkprofessor ved Bennington College i Vermont fra 1968 til 1996 og regnes som en av utviklerne av frijazz.

Han var en av fire musikere som deltok i en kanadisk dokumentar, "Imagine the Sound" (sammen med Cecil Taylor, Archie Shepp, og Paul Bley) i 1981.

Han har deltatt på innspillinger med Cecil Taylor, Tony Oxley, William Parker, Alan Silva, og mange andre. Wikipedia

82 år
Ivar Aarseth (Politiker)
1889 - 1972

Ivar Aarseth (Norge)

Politiker

Født:
5. oktober 1889 (134 år siden)

Døde:
31. juli 1972 (82 år) (51 år siden)

Ivar Aarseth var en norsk tjenestemann og politiker (Ap).

Han var bondesønn fra Romsdal, og utdannet seg til maler i Molde. Han var maler i Molde og Trondheim frem til 1918, og tok fag ved Den tekniske aftenskole ved siden av arbeidet. Aarseth var videre desinfektør i Trondheims sunnhetsvesen 1918–1931, kontrollør ved Trondheims trygdekasse fra 1931 og bestyrer ved Norges Banks avdeling i Trondheim fra 1945. Under andre verdenskrig ble han arrestert høsten 1944, og sonet en straff på et halvt års sikring ved Berg interneringsleir.

Aarseth var medlem av Trondheim bystyre fra 1919, herav flere perioder i formannskapet, og var også formann i Trondheim Arbeiderparti, styremedlem i Arbeider-Avisa A/S, medlem av Arbeidernes Opplysningsforbunds representantskap, styreformann i Trondheim Energiverk A/S og styreformann i Trondheim Sporvei A/S. Han var innvalgt på Stortinget fra Trondheim og Levanger 1925–1930 og 1934–1945, og var formann i Stortingets kommunalkomité 1937–1945. Wikipedia

57 år
Chester A. Arthur (Politiker)
1829 - 1886

Chester A. Arthur (USA)

Politiker, offiser, advokat, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Chester Alan Arthur

Født:
5. oktober 1829 (194 år siden)

Døde:
18. november 1886 (57 år) (137 år siden)

Chester Alan Arthur var USA president fra James Garfields død i 1881 til 1885. Arthur ble ikke selv valgt som president, men rykket opp fra visepresidentembetet etter bare seks måneder i den stillingen. Han jobbet som tolldirektør i New Yorks havn før han engasjerte seg i politikken.

Han underskrev Chinese Exclusion Act 6. mai 1882. Wikipedia

Dødsfall

67 år
Henning Mankell (Forfatter)
1948 - 2015

Henning Mankell (Sverige)

Forfatter, skribent, dramatiker, barnebokforfatter, detective writer, manusforfatter, filmregissør, menneskerettsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Henning Georg Mankell

Født:
3. februar 1948 (76 år siden)

Døde:
5. oktober 2015 (67 år) (8 år siden)

Henning Georg Mankell (familienavnet uttales med trykk på første stavelse) var en svensk forfatter og teaterregissør. Med bøkene om politietterforskeren Kurt Wallander fra Ystad i Skåne ble han en suksessforfatter ikke bare i Sverige og resten av Norden, men også internasjonalt. Han døde av kreft. Wikipedia

56 år
Steve Jobs (Gründer)
1955 - 2011

Steve Jobs (USA)

Gründer, oppfinner, designer, filmprodusent, investor

Fullt navn / Fødenavn:
Steven Paul Jobs

Født:
24. februar 1955 (69 år siden)

Døde:
5. oktober 2011 (56 år) (12 år siden)

Steven Paul Jobs var grunnlegger, styreleder og tidligere administrerende direktør for Apple. Han var tidligere også administrerende direktør/styreformann for Pixar Animation Studios.

Jobs var mest kjent som grunnleggeren (sammen med Steve Wozniak) av Apple Inc. Han ble også ansett som en av de fremste pionerene innen datateknologi, og var blant de første til å se det kommersielle potensialet i det grafiske brukergrensesnittet og musen, noe som førte til at Apple lanserte den suksessfulle og innflytelsesrike datamaskinen Apple Macintosh. Wikipedia

75 år
Charles Napier (Skuespiller)
1936 - 2011

Charles Napier (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Lewis Napier

Født:
12. april 1936 (88 år siden)

Døde:
5. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

Charles L. Napier var en amerikansk skuespiller.

Før Charles Napier flyttet til Hollywood for å prøve lykken som skuespiller var han en lovende squaredanser. En av hans første filmer var i sex-komedien Cherry, Harry & Raquel (1970), redigert av Russ Meyer, i hvilken han spilte mot blant andre Uschi Digard. Deretter medvirket han i ytterligere tre filmer av Meyer, Beyond the Valley of the Dolls (1970), The Seven Minutes (1971) og Supervixens (1975). Napier medvirket også i en rekke andre b-filmer og i enkelte episoder av ulike TV-serier, slik som Kojak, Star Trek: The Original Series og Star Trek: Deep Space Nine.

1980 spilte Charkes Napier Tucker McElroy i filmen Blues Brothers. En annen av hans mest kjente roller er som Marshall Murdock i Rambo: First Blood II (1985).

Napier medvirket videre i et stort antall b-filmer og TV-serier samt i en del storfilmer, som Philadelphia (1993) og Austin Powers. Napier kollapset den 5. oktober 2011 i sitt hjem og døde senere på sykehus. Wikipedia

67 år
Bert Jansch (Musiker)
1943 - 2011

Bert Jansch (Skottland)

Musiker, sanger, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Herbert Jansch

Født:
3. november 1943 (80 år siden)

Døde:
5. oktober 2011 (67 år) (12 år siden)

Herbert Jansch, kjent som Bert Jansch, er en skotsk folkemusiker og en av grunnleggerne av bandet Pentangle.

Han er født i Glasgow, og spesielt tidlig i karrieren ble han karakterisert som en britisk Bob Dylan. Dette er imidlertid villedende, da Janschs arbeide alltid har vært instrumentbasert, mens Dylans musikk primært er basert på tekstene.

Jansch regnes gjerne som en av tidenes fremste akustiske gitarister, og har øvd innflytelse på artister som Johnny Marr, Bernard Butler, Led Zeppelin og Neil Young. I Norge har gitarister som Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik spesielt latt seg inspirere av hans fingerspill.

Selv var Jansch på 60-tallet sterkt inspirert av gitaristen Davey Graham og folkesangere som Anne Briggs. Wikipedia

70 år
Jack Berntsen (Språkforsker)
1940 - 2010

Jack Berntsen (Norge)

Språkforsker, sanger, låtskriver, filolog

Fullt navn / Fødenavn:
Joakim Jan Aril Berntsen

Født:
14. oktober 1940 (83 år siden)

Døde:
5. oktober 2010 (70 år) (13 år siden)

Joakim Jan Aril «Jack» Berntsen var en norsk filolog og visesanger, kjent for en rekke utgivelser og visebøker.

Han vokste opp i Tverråsen i Skilvassbakk på Hamarøy, var tidlig aktiv i danseband-miljøet, ble utdannet cand.mag. i filologi ved Universitetet i Oslo (1963–1968), og senere adjunkt ved Svolvær videregående skole. Berntsen etablerte «Viseklubben Lovisa» i Svolvær (1968), og musikkfestivalen Troilltampen (1973).

Nasjonal berømmelse fikk han gjennom debutplaten Kor e hammaren Edvard? (singel, 1974) med tekst av Jahn-Arill Skogholts opprinnelige Bygdevise. Derpå fulgte Med hammar og høtt (1976), Det e håp i hænganes snøre (1978), Ongan i Lofoten (1981), I ly av Lofotveggen (1984), Lille Bolla Bølla og andre boller (1986), Badestrandsballade (single, 1986), Bussjåfør (single, 1986), Nordover (1990), The best of J.B.; med røde rose (1996) og Det gode liv (1999).

Berntsen ga ut visebøkene Det e lys lenger frem (Nordnorsk Forfatterlag, 1976), Sol bakom skyan (Oktober forlag, 1979/87), Ongan i Lofoten (Oktober forlag, 1981), Lille Bolla Bølla (1986) og Sanga i søkk og kav (Samlaget, 1995). Han medvirket også til teatermanuset Jacks eventyrverden for Hålogaland Teater (2003), er representert i flere antologier som Circum Polaris (1997) og Band tel ei bygd (2004). Han har laget barneprogram for NRK TV (Da TV'n gikk i stykker 1985; Under Lofotveggen 1995), samt utferdiget låta «Vi sei NEI NEI NEI« i anledning EU-valget (1994).

I 2007 ble Jack Berntsen tildelt statens stipend for eldre fortjente kunstnere som en påskjønnelse for mangeårig og verdifull innsats. Wikipedia

78 år
Walter Kempowski (Forfatter)
1929 - 2007

Walter Kempowski (Tyskland)

Forfatter, skribent, manusforfatter, chronicler, historiker

Født:
29. april 1929 (95 år siden)

Døde:
5. oktober 2007 (78 år) (16 år siden)

Walter Kempowski) var en tysk forfatter. Han ble mest kjent for sin sterk autobiografiske roman Deutsche Chronik og for sitt prosjekt Echolot. Han er ansett som en av samtidens viktigste forfattere i Tyskland. Wikipedia

61 år
Folke Hermansen (Forretningsmann)
1945 - 2006

Folke Hermansen (Norge)

Forretningsmann, politiker, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Carsten Folke Hermansen

Født:
9. juni 1945 (78 år siden)

Døde:
5. oktober 2006 (61 år) (17 år siden)

Harald Carsten Folke Hermansen var en gründer og forretningsmann fra Stavanger. Han var aktiv høyrepolitiker, og satt som daglig leder og eier av bl.a. Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD). Kapital verdsatte formuen hans i 2006 til 5 milliarder, noe som ga ham en 18.-plass blant Norges rikeste og en suveren førsteplass i Stavanger.

Hermansen startet karrieren i 1966 som salgssekretær for Electrolux i Stavanger. Utover 1970-tallet etablerte han seg som en viktig aktør i Stavangers næringsliv gjennom sitt eierskap i Elektrosenteret AS. Videre gikk veien til Det Stavangerske Dampskibsselskab (DSD), hvor han i løpet av 1980-tallet kjøpte seg opp litt etter litt til han i 1991 hadde full kontroll. Gjennom sitt eierskap har Hermansen forandret selskapet fullstendig. I 1989 opprettet han en ny avdeling for internasjonal shipping, med base i Shanghai. I tillegg er selskapet store på fergetransport og lokaltrafikk i Rogaland.

I 2002 kjøpte Folke Hermansen, sammen med Stangeland Maskin, Cator og Norsea, en 100 mål stor tomt på Risavika i Sola kommune, hvor Shells raffineri hadde ligget. På tomten er det nå planer om en energipark og havn, som skal bygges i samarbeid med Shell, Statoil og Lyse Energi.

Han eide en rekke eiendommer i Stavanger-området, blant annet det ærverdige Ankerbygget hvor skipsreder Sigval Bergesen tidligere holdt til. I tillegg eide han en 146 000 mål stor tomt på Hardangervidda, kjent som Vestre Vollene, som han i november 2005 kjøpte for 111 millioner kroner av etterkommerne til Ferdinand Bertelsen. Kjøpet skapte mye oppstyr og gjorde Hermansen kjent over hele landet.

Holdingselskapet Folke Hermansen AS, som blant annet eier DSD, hadde i 2004 driftsinntekter på 792,1 millioner kroner og et resultat på 783,1 millioner kroner. I 2005 ble det tatt ut et rekordstort utbytte på 578 millioner kroner til Hermansen og familien. Wikipedia

72 år
Neil Postman (Mediekritiker)
1931 - 2003

Neil Postman (USA)

Mediekritiker, sosiolog, essayist, pedagog, skribent, universitetslærer, communication scholar, journalist

Født:
8. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
5. oktober 2003 (72 år) (20 år siden)

Neil Postman var en amerikansk medieviter. Han er spesielt berømt for boka Vi morer oss til døde, på norsk i 1987 (ISBN 82-05-17318-4). I denne boka kritiserte han spesielt hvordan fjernsynet påvirket våre liv. Wikipedia

68 år
Peter Kitter (Skuespiller)
1915 - 1983

Peter Kitter (Danmark)

Skuespiller

Født:
3. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
5. oktober 1983 (68 år) (40 år siden)

Peter Kitter var en dansk skuespiller. Han er kjent for sine filmroller. Wikipedia

57 år
Gloria Grahame (Skuespiller)
1923 - 1981

Gloria Grahame (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Grahame Hallward

Født:
28. november 1923 (100 år siden)

Døde:
5. oktober 1981 (57 år) (42 år siden)

Gloria Grahame var en amerikansk skuespiller.

Grahame vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Rosemary Bartlow i filmen Blendende løgn (1952). Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen filmen. Wikipedia

55 år
Tor Oftedal (Politiker)
1925 - 1980

Tor Oftedal (Norge)

Politiker, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Tor Olav Oftedal

Født:
14. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
5. oktober 1980 (55 år) (43 år siden)

Tor Olav Oftedal var en norsk journalist og politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1969, og var stortingsrepresentant frem til han ble riksrevisor i 1978.

Oftedal begynte karrieren som journalist i 1ste Mai, før han deretter var ved Arbeidernes Pressekontor. Her var han stortingsmedarbeider fra 1947 til 1954, samtidig som han var redaktær for Fritt Slag 1951–1952. Han ble politisk medarbeider i Fremtiden i Drammen i 1954, og fra 1964 til 1969 var han avisens redaktør.

Han var sjef i Riksrevisjonen i 1978–1980. Wikipedia

72 år
Lars Onsager (Fysiker)
1903 - 1976

Lars Onsager (Norge)

Fysiker, ingeniør, professor, kjemiker, teoretisk fysiker, universitetslærer

Født:
27. november 1903 (120 år siden)

Døde:
5. oktober 1976 (72 år) (47 år siden)

Lars Onsager var en norsk-amerikansk vitenskapsmann i fysikalsk kjemi. Han ble nominert flere ganger både til Nobelprisen i kjemi og fysikk. I 1968 mottok han Nobelprisen i kjemi.

Wikipedia

85 år
Arnt Peter Island (Politiker)
1821 - 1906

Arnt Peter Island (Norge)

Politiker, offiser

Født:
1. juli 1821 (202 år siden)

Døde:
5. oktober 1906 (85 år) (117 år siden)

Arnt Peter Island var en norsk gårdbruker, offiser og politiker. Han var ordfører på Frosta i periodene 1866–1869 og 1874–1885.

Han var sønn av Jon Arntsen Island og Klara Jensdatter Rygg, og bror av Ole Island. Tok eksamen ved artilleribrigadens underoffiserskole i 1849, og var sersjant frem til 1864. Overtok gården etter sin far i 1860.

Island var en engasjert mann og hadde mange kommunale tillitsverv; han var overformynder, åstedskommissær, revisor i sparebanken, medlem av den forberedende matrikkelkommisjonen av 1865, sekretær i amtstingets budsjett- og bestemmelseskomité, amtstingets oppmann i 1860, med mer. Wikipedia

59 år
John Stavnaas (Gårdbruker)
1838 - 1898

John Stavnaas (Norge)

Gårdbruker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Guttormsen Stavnaas

Født:
15. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
5. oktober 1898 (59 år) (125 år siden)

John Guttormsen Stavnaas var en norsk gårdbruker og lokalpolitiker.

John Stavnaas var født og oppvokst på Skatval. I 1866 kjøpte han gården Holing i Åsen og bosatte seg der. Samme år ble han gift med Mette Pedersdatter Forbord (1846–1921) fra Skatval. Paret hadde fem barn.

I tida 1874–1879 var han ordfører i Åsen. Wikipedia

66 år
Charles Cornwallis (Diplomat)
1738 - 1805

Charles Cornwallis (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Diplomat, funksjonær, offiser, politiker

Født:
31. desember 1738 (285 år siden)

Døde:
5. oktober 1805 (66 år) (218 år siden)

Charles Cornwallis, første marki Cornwallis var en britisk kommandant og koloniguvernør. I USA huskes han mest som general i den amerikanske uavhengighetskrigen. Hans nederlag i 1781 for en samlet amerikansk–fransk styrke i beleiringen av Yorktown regnes vanligvis som slutten på krigen. Han etterfulgte sin far i 1762 som den sjette baron Cornwallis og den andre jarl Cornwallis og ble selv utnevnt til marki i 1792. Wikipedia

<<
5. Oktober
>>