Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
15. Desember

Om dagen

15. Desember er dag 349 i 2019, og er i uke 50. Det er 16 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_15-12.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Forfatteren og journalisten Christopher Hitchens, dør av spiserørskreft, 62 år gammel
Christopher Eric Hitchens var en britiskfødt forfatter, journalist og litteraturkritiker. Hitchens var spaltist i Vanity Fair, The Atlantic, The Nation, Slate og Free Inquiry; i tillegg bidro han også til andre publikasjoner og fikk jevnlig publisert artikler i The Wall Street Journal. Hans bror er den britiske journalisten Peter Hitchens.

Hitchens var kjent som en markert samfunnsdebattant og for sin ateisme, antiteisme, antifascisme og anti-monarkisme. I boken The Missionary Position kom han med sterk kritikk av Mor Teresa. Han har også kritisert Bill Clinton og Henry Kissinger, samtidig som han har hyllet andre forfattere, som blant andre Thomas Paine, Thomas Jefferson og George Orwell. Sistnevnte skrev han en bok om, med tittelen Why Orwell Matters. Han tar et oppgjør med religion i sin bok God is not Great: How Religion Poisons Everything (2007).

I mai 2007 kom han kraftig hard kritikk av den nylig avdøde pastoren og evangelisten Jerry Falwell som han blant annet kalte en bedrager, og uttalte videre at «Falwell har gjort stor skade på forholdet mellom Israel og USA ved å støtte opp om jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden». Han regnet seg opprinnelig som en marxist og trotskist, men begynte å bryte med den etablerte politiske venstreside etter det han kalte en «lunken reaksjon» fra vesten i kontroversen rundt Sataniske vers, samt venstresidens omfavnelse av Bill Clinton, og antikrigsbevegelsens motstand mot NATOs intervensjon i Bosnia og Hercegovina på 1990-tallet. Han ble senere en liberal hawk, og støttet George W. Bushs krig mot terror etter terroraksjonen den 11. september 2001. Likevel definerte han seg aldri som konservativ, og begrunnet støtten til krigen som en solidarisk handling til blant andre kurderne i Irak, samt motstand til totalitarisme og religiøs fundamentalisme. Han gav også støtte til de danske karikaturtegnerne som avbildet Muhammed i Jyllands-Posten. Hitchens støttet også sin kollega Salman Rushdies kontroversielle bok, Sataniske Vers, og fordømte Ayatollah Khomeinis fatwā mot Rushdie.

Hitchens’ sterke religionsmotstand og hans svært direkte og konstruktive kritikk mot politikere ga ham innflytelse innenfor media, og politikk. I 2009 ble han plassert som nummer fjorten på Forbes' liste over «de 25 mest innflytelsesrike liberalere i amerikanske media». I 2011 plasserte magasinet Time Hitchens som den åttende mest innflytelserike personen i verden.

Hitchens ble amerikansk statsborger på sin 58-årsdag den 13. april 2007. I juni 2010 publiserte han sin selvbiografi, Hitch-22: A Memoir. Senere samme måned kunngjorde han at han hadde fått kreft i spiserøret og sannsynligvis hadde kort tid igjen å leve. Hitchens døde 15. desember 2011 etter komplikasjoner av kreft, han ble 62 år. Wikipedia
Wikipedia_15-12.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Den folkekjære forfatteren Anne-Cath. Vestly, dør av Alzheimers sykdom, 88 år gammel
Anne-Catharina Vestly var en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Hun er kjent for en lang rekke barnebøker utgitt fra 1953 til 2004. Bøkene er samlet i serier om ulike hovedpersoner: Ole Aleksander (1953–1958), Mormor og de åtte ungene (1957–1961), Lillebror og Knerten (1962–1974), Aurora (1966–1972), Guro (1975–1981), Kaos (1982–1987) og Ellen Andrea (1992–2004). De fleste bøkene var først presentert som opplesninger i NRKs radioprogram Barnetimen for de minste, hvor Vestly var en av pionerene, sammen med Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Vestlys ektemann Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene inntil sin død; deretter illustrerte hun selv.

Flere av Vestlys bøker er filmatisert, og Vestly spilte selv rollen som Mormor i de to filmene fra 1977 og 1979. Mormor er en nøkkelperson i forfatterskapet, og de fleste barna i bøkene hennes samles etter hvert i den oppdiktede drabantbyen Tirilltoppen, hvor de er venner med hverandre og med Mormor.

Mens hun arbeidet med sin siste bok, Monrad og mormor i den store klubben (2004), «var det tydelig at noe var galt. Hun var ofte glemsom og hadde problemer med å få manuskriptet ferdig.» I november 2008 fortalte sønnen Jo Vestly at moren led av demens (Alzheimers sykdom), og at hun derfor hadde flyttet inn på et sykehjem i Mjøndalen. Hun døde 15. desember samme år. Wikipedia
Wikipedia_15-12.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Bosmandommen faller i EU-domstolen i Luxembourg, og endre europeisk fotball for all framtid
Bosmandommen var en dom avsagt i EU-domstolen i Luxembourg som slo fast at profesjonelle fotballspillere i EU har rett til å signere for en ny klubb når kontrakten deres går ut, uten at den gamle har krav på noen som helst form for kompensasjon.

Jean-Marc Bosman spilte i belgisk andredivisjon for RFC Liège. Kontrakten hans gikk ut i 1990, og han ønsket en overgang til franske Dunkerque. Imidlertid ble ikke Liège og Dunkerque enige om en overgangssum, så Liège nektet å la ham gå.

I mellomtiden ble Bosmans lønn redusert, siden han ikke lenger var på Lièges førstelag. Da tok han saken til EU-domstolen i Luxembourg fordi han opplevde situasjonen som en handelsrestriksjon. 15. desember 1995 falt dommen, og EU-domstolen ga ham og alle andre fotballspillere i EU retten til gratis overgang til en ny klubb når kontrakten går ut, forutsatt at begge involverte klubber er fra land i EUs indre marked, det vil si EØS-området.

Før bosmandommen kunne en fotballklubb forhindre overganger, selv om de aktuelle spillerne ikke var under kontrakt med klubben. Bosmandommen stadfestet at en spiller har rett til fri overgang til en annen klubb i EØS-området når kontrakten er utgått.

Bosmandommen forbød også nasjonale fotballforbund, samt det europeiske, fra å legge kvoter på antall utenlandske spillere på lagene, såfremt dette gikk utover andre land i EØS-området. Frem til da var det vanlig at de nasjonale forbundene begrenset antall utlendinger hvert lag kunne stille med til kamp. Nå kan de bare legge begrensninger på antall spillere som ikke er fra et EØS-medlemsland. Det norske fotballforbundet opererte med et tak på to utenlandske spillere, UEFA opererte med et tak på tre i sine klubbturneringer, det vil si mesterligaen, cupvinnercupen og UEFA-cupen, hvilket spesielt gikk utover britiske lag, siden UEFA og FIFA, i motsetning til de nasjonale fotballforbundene i Storbritannia, betraktet England, Nord-Irland, Skottland og Wales som forskjellige nasjoner. En walisisk spiller på et engelsk lag ville, før bosmandommen, oppta en av de tre tilgjengelige plassene for utlendinger, til tross for at walisere og engelskmenn har samme statsborgerskap.

Dommen ble ikke særlig godt mottatt blant fotballklubbene i Europa. De hadde så langt vært sikret kompensasjon dersom en spiller forlot klubben, uavhengig av spillerens kontraktsstatus, og fryktet dermed umiddelbart at en viktig inntektskilde skulle forsvinne. Det første og umiddelbare resultat av bosmandommen ble derfor at klubbene sikret seg stadig lengre kontrakter med spillerne, for å sikre seg overgangssummer. Gradvis ble det dog klart at også klubbenes tilgang til spillere økte fordi det konsekvent var mange Bosman-spillere på markedet.

Bosman-dommens oppheving av kvotesystemet hadde langt mer vidtgående konsekvenser. Antallet utlendinger i de nasjonale seriene har økt enormt siden midten på 1990-tallet. Wikipedia
Fødsler
61 år
Mohamed Farrah Aidid (Politiker)
1934 - 1996

Mohamed Farrah Aidid (Somalia)

Politiker, offiser, diplomat

Født:
15. desember 1934 (85 år siden)

Døde:
1. august 1996 (61 år) (23 år siden)

Mohamed Farrah Aidid var en somalisk politiker og leder av Habr Gidr-subklanen (som igjen var en del av den større Hawiye-klanen). Han ledet opprørsgruppene som fordrev Mohamed Siad Barres regime fra hovedstaden Mogadishu. Senere utfordret han styrkene til FN og USA i landet. Aidid var et av hovedmålene ved Operation Restore Hope, som var FN og USAs militære intervensjon for å bringe humanitær hjelp og avbryte den militære beleiringen i Somalia. Høsten 1993 gjorde USA og FN et nytt forsøk på å fange Aidid, men heller ikke denne gang lyktes de. Wikipedia

26 år
Gregers Gram (Motstandsmann)
1917 - 1944

Gregers Gram (Norge)

Motstandsmann, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Gregers Winther Wulfsberg Gram

Født:
15. desember 1917 (102 år siden)

Døde:
13. november 1944 (26 år) (75 år siden)

Gregers Winther Wulfsberg Gram var motstandsmann og fenrik i Kompani Linge.

Gregers Gram var sønnesønn av Gregers Gram, Norges statsminister i Stockholm i to perioder i unionstiden, og sønn av Harald Gram, byfogd i Oslo. Harald Gram var sentral i motstandsgruppen 2A under annen verdenskrig. Han var også leder av Idrettskontoret ved legasjonen i Sverige.

Gregers Gram vokste opp på Heggeli i Aker kommune (nå i Vestre Aker bydel i Oslo). Han hadde studentereksamen fra 1938, rekruttskole og vinterrekruttskole fra 1940, og studerte jus ved Universitetet da den tyske invasjonen av Norge startet i april 1940.

I 20-årsalderen var han styremedlem i Ullern Unge Høyre og formann i Veststrøket distriktsforening av Ullern Unge Høyre. Før krigen var han dessuten aktiv idrettsmann i Sportsklubben Njård og var klubbens formann i 1938 og 1939.

Etter krigsutbruddet deltok Gram som infanterist i kampene omkring Hamar. Samme år ble han med i motstandsarbeidet i det okkuperte Norge. I 1941 måtte han flykte til Sverige og klarte å ta seg derfra til Storbritannia via Sovjetunionen.

I Storbritannia fikk Gram opplæring i propagandavirksomhet i okkuperte områder. Etter hvert ble han rekruttert til Kompani Linge. I mars 1943 ble han sammen med Max Manus sendt tilbake til Norge, hvor de utførte vellykkede sabotasjeoppdrag rettet mot tyske skip i Oslo Havn (Operasjon Mardonius). Etter denne operasjonen vendte Gram og Manus tilbake til Storbritannia, men i november samme år var de tilbake i Oslo for å utføre nye angrep mot tysk skipstrafikk (Operasjon Bundle).

Fra 1944 var Gram medlem av Milorgs sabotasjegruppe, Oslogjengen, under ledelse av Gunnar Sønsteby. Han deltok i flere vellykkede sabotasjeaksjoner, blant annet sprengningen av Arbeidskontoret fredag 19. mai 1944 for å ødelegge kartotekene og forpurre Quisling-regjeringens planer om å tvangsutskrive inntil 25 000 nordmenn til tysk arbeidstjeneste. Torsdag 12. oktober samme år deltok han i sprengningen av et oljelager på Sørenga, noe som gjorde 200 000 liter olje ubrukelig.

Høsten 1944 ledet Gram sammen med Max Manus psykologisk krigføring (Operasjon Derby) mot tyske soldater ved å spre propaganda til dem. Gram ble drept mandag 13. november 1944 i et bakhold på Plasskafeen, som lå i Markveien 35 ved Olaf Ryes Plass i Oslo, da han og Edvard Tallaksen som en del av denne operasjonen skulle møte noen antatte tyske desertører. Gram ble truffet av flere skudd før han falt om og etterhvert døde på vei til sykehuset. Tallaksen ble skutt i kjeven, såret og tatt til fange. Han tok onsdag 29. november sitt eget liv for ikke å røpe motstandsorganisasjonen under tortur.

Gregers Gram er gravlagt i familiens gravsted på Vestre gravlund i Oslo. Wikipedia

91 år
Agneta Prytz (Skuespiller)
1916 - 2008

Agneta Prytz (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Agneta Prytz Folke

Født:
15. desember 1916 (103 år siden)

Døde:
4. juli 2008 (91 år) (11 år siden)

Ingrid Agneta Prytz Folke kjent som Agneta Prytz var en svensk skuespiller og danser. Hun var datter av industrimannen og diplomaten Björn Prytz.

Prytz studerte dans ved Jooss ballettskole i London. Etter studiene ble hun engasjert ved Göteborgs stadsteater i perioden 1942-1946. Dette var også stedet hvor hun fikk sitt gjennombrudd. I tillegg til teateret har hun også medvirket i flere revyer oppsatt av Karl Gerhard og Kar de Mumma. Hun var fra 1947 gift med regissøren Gösta Folke (1913–2008). Wikipedia

55 år
Henri Becquerel (Fysiker)
1852 - 1908

Henri Becquerel (Frankrike)

Fysiker, ingeniør, universitetslærer, kjernefysiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Antoine Henri Becquerel

Født:
15. desember 1852 (167 år siden)

Døde:
25. august 1908 (55 år) (111 år siden)

Antoine Henri Becquerel var en fransk fysiker, nobelprisvinner og en av oppdagerne av radioaktivitet. Han var sønn av fysikeren Alexandre-Edmond Becquerel og barnebarn av vitenskapsmannen Antoine César Becquerel.
Han var professor ved Muséum national d'histoire naturelle i Paris.
I 1896 oppdaget han ved en tilfeldighet radioaktivitet mens han studerte uranmineraler. Den 27. mai 1889 ble han medlem av Det franske vitenskapsakademiet. I 1900 mottok han Rumfordmedaljen for oppdagelsen av urans radioaktivitet og ble gjort offiser av Æreslegionen. I 1903 mottok han Nobelprisen i fysikk sammen med Marie og Pierre Curie. Han ble også gitt medlemskap i Accademia Nazionale dei Lincei og Det prøyssiske vitenskapsakademiet.
Becquerel døde i forholdsvis ung alder i 1908, bare 55 år gammel. Dødsårsaken er ukjent, men ved hans død hadde han store brannsår på kroppen, antakeligvis etter å ha vært utsatt for radioaktiv stråling. Faren ved ioniserende stråling var ukjent på den tiden.
Han fikk SI-enheten becquerel (Bq) og uranmineralet becquerelitt oppkalt etter seg, i tillegg ble nedslagskratere på månen og Mars gitt hans navn. Wikipedia

38 år
Carl Gustaf Hellqvist (Kunstmaler)
1851 - 1890

Carl Gustaf Hellqvist (Sverige)

Kunstmaler

Født:
15. desember 1851 (168 år siden)

Døde:
19. november 1890 (38 år) (129 år siden)

Carl Gustaf Hellqvist,, var en av Sveriges mest populære historiemalere på 1800-tallet. Wikipedia

59 år
John Stavnaas (Gårdbruker)
1838 - 1898

John Stavnaas (Norge)

Gårdbruker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Guttormsen Stavnaas

Født:
15. desember 1838 (181 år siden)

Døde:
5. oktober 1898 (59 år) (121 år siden)

John Guttormsen Stavnaas var en norsk gårdbruker og lokalpolitiker.
John Stavnaas var født og oppvokst på Skatval. I 1866 kjøpte han gården Holing i Åsen og bosatte seg der. Samme år ble han gift med Mette Pedersdatter Forbord (1846–1921) fra Skatval. Paret hadde fem barn.
I tida 1874–1879 var han ordfører i Åsen. Wikipedia

Dødsfall
65 år
Walt Disney (Filmskaper)
1901 - 1966

Walt Disney (USA)

Filmskaper, skuespiller, Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, animatør, programleder, skribent, produsent, kunstmaler, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Elias Disney

Født:
5. desember 1901 (118 år siden)

Døde:
15. desember 1966 (65 år) (53 år siden)

Walter «Walt» Elias Disney var en amerikansk entreprenør, animatør, skuespiller og filmprodusent. En pioner i den amerikanske animasjons industrien han flere utviklingen i produksjon av tegneserier. Som filmprodusent holder Disney rekorden for flest Oscar med en total av 22 Oscar av 59 nominasjoner. Han vant også to Golden Globe og en Emmy Award , og mange andre æresbevisninger. Flere av hans filmer er inkludert i National Film Registry av kongressbiblioteket.

Født i Chicago i 1901 utviklet Disney en tidlig interesse for tegning. Han tok kunstklasser som en gutt og jobbet som kommersiell illustratør i en alder av 18 år. Han flyttet til California tidlig på 1920-tallet og satte opp Disney Brothers Studios (senere The Walt Disney Company heller Disney) med sin bror Roy. Med Ub Iwerks utviklet Walt karakteren Mikke Mus i 1928, sin første svært populære suksess; Han sørget også for stemmen til hans skapelse i de tidlige årene. Etter hvert som studioet vokste, ble Disney brødrene mer eventyrlysten, de introduserte synkronisert lyd, fullfarget tre-stripe Technicolor , tegneserier med funksjonslengde og teknisk utvikling i kameraer. Resultatene, sett i funksjoner som Snehvit og de syv dvergene (1937), Pinocchio , Fantasia (begge 1940), Dumbo (1941) og Bambi (1942). Nye animerte og live-action filmer fulgt etter andre verdenskrig, inkludert den kritisk vellykkede Askepott (1950) og Mary Poppins (1964), sistnevnte mottok fem Oscar.

På 1950-tallet utvidet Disney seg inn i fornøyelsesparker, og i 1955 åpnet han Disneyland. For å finansiere dette prosjektet solgte han seg inn til TV-industrien, som Walt Disney's Disneyland og The Mickey Mouse Club. Han var også involvert i å planlegge 1959 Moskva Fair, 1960 Vinter-OL, og 1964 New York World's Fair. I 1965 begynte han å utvikle en annen fornøyelsespark, Disney World. Disney var en stor røyker gjennom hele sitt liv, og døde av lungekreft i desember 1966 før parken ble fullført.

Disney var en sjenert og en usikker mann i privat, men adopterte en varm og utadvendt offentlig person. Han hadde høye krav og høye forventninger til de med hvem han arbeidet med. Selv om det har vært anklager om at han var rasistisk og antisemittisk har disse påstandene blitt motsagt av mange som kjente ham. Hans rykte endret seg i årene etter hans død, fra en leverandør av hjemlige patriotiske verdier til en representant for amerikansk imperialisme. Han er likevel en viktig figur i animasjonshistorien og i USAs kulturhistorie, hvor han regnes som et nasjonalt kulturelt ikon. Hans filmarbeid fortsetter å bli vist og tilpasset; hans studio opprettholder høye standarder i sin produksjon av populær underholdning, og Disney-fornøyelsesparkene har vokst i størrelse og antall for å tiltrekke seg besøkende i flere land. Wikipedia

43 år
Johannes Vermeer (Kunstmaler)
1632 - 1675

Johannes Vermeer (Nederland)

Kunstmaler, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Vermeer

Født:
31. oktober 1632 (387 år siden)

Døde:
15. desember 1675 (43 år) (344 år siden)

Johannes Vermeer eller Jan Vermeer (nederlandsk uttale: [joˈɦɑnəs jɑn vərˈmɪːr]), i sin samtid også kalt Joannis ver Meer og Joannis van der Meer, (døpt 31. oktober 1632 i Delft, begravet 15. desember 1675 i Delft) var en nederlandsk maler som i dag regnes som en av den nordeuropeiske barokkens fremste kunstnere fra den nederlandske gullalderen.

Vermeer spesialiserte seg på interiørscener fra borgerskap og middelklasse, og var en moderat fremgangsrik, provinsiell sjangermaler mens han levde. Det ser ut til at han aldri var særlig velstående, og han etterlot seg gjeld som gikk i arv til ektefelle og barn.

Bare 35 malerier kan med sikkerhet tilskrives Vermeer. De mest kjente er «Pike med perleøredobb», «Melkepiken» og «Utsikt over Delft». Vermeers malerier eies av 17 ulike museer og institusjoner i Europa og USA. Kvalitetene i Vermeers malerier er blant annet forklart som «fast og enkel komposisjon» og at «lyset er tillagt en verdi som til da var ukjent; det faller gjerne bløtt inn fra venstre og omslutter person og interiør i et mykt skjær som står i kontrast til det samtidige skarpe clair-obscurmaleri.»

Mens han levde, var han kjent og høyt verdsatt i Delft og Haag. Senere var hans ettermæle lenge svært beskjedent. Dette endret seg da han i 1842 ble gjenoppdaget av franskmannen Théophile Thoré-Bürger, som i 1866 ga ut et essay om Vermeer. To større utstillinger i 1995–96 og 2001 har i nyere tid bidratt til å etablere Vermeer som en av de mest populære av de gamle mestere. Wikipedia

<<
15. Desember
>>