Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

15. Desember

Om dagen

15. Desember er dag 350 i 2024, og er i uke 50. Det er 16 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Forfatteren og journalisten Christopher Hitchens, dør av spiserørskreft, 62 år gammel

Christopher Eric Hitchens var en britiskfødt forfatter, journalist og litteraturkritiker. Hitchens var spaltist i Vanity Fair, The Atlantic, The Nation, Slate og Free Inquiry; i tillegg bidro han også til andre publikasjoner og fikk jevnlig publisert artikler i The Wall Street Journal. Hans bror er den britiske journalisten Peter Hitchens.

Hitchens var kjent som en markert samfunnsdebattant og for sin ateisme, antiteisme, antifascisme og anti-monarkisme. I boken The Missionary Position kom han med sterk kritikk av Mor Teresa. Han har også kritisert Bill Clinton og Henry Kissinger, samtidig som han har hyllet andre forfattere, som blant andre Thomas Paine, Thomas Jefferson og George Orwell. Sistnevnte skrev han en bok om, med tittelen Why Orwell Matters. Han tar et oppgjør med religion i sin bok God is not Great: How Religion Poisons Everything (2007).

I mai 2007 kom han kraftig hard kritikk av den nylig avdøde pastoren og evangelisten Jerry Falwell som han blant annet kalte en bedrager, og uttalte videre at «Falwell har gjort stor skade på forholdet mellom Israel og USA ved å støtte opp om jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden». Han regnet seg opprinnelig som en marxist og trotskist, men begynte å bryte med den etablerte politiske venstreside etter det han kalte en «lunken reaksjon» fra vesten i kontroversen rundt Sataniske vers, samt venstresidens omfavnelse av Bill Clinton, og antikrigsbevegelsens motstand mot NATOs intervensjon i Bosnia og Hercegovina på 1990-tallet. Han ble senere en liberal hawk, og støttet George W. Bushs krig mot terror etter terroraksjonen den 11. september 2001. Likevel definerte han seg aldri som konservativ, og begrunnet støtten til krigen som en solidarisk handling til blant andre kurderne i Irak, samt motstand til totalitarisme og religiøs fundamentalisme. Han gav også støtte til de danske karikaturtegnerne som avbildet Muhammed i Jyllands-Posten. Hitchens støttet også sin kollega Salman Rushdies kontroversielle bok, Sataniske Vers, og fordømte Ayatollah Khomeinis fatwā mot Rushdie.

Hitchens’ sterke religionsmotstand og hans svært direkte og konstruktive kritikk mot politikere ga ham innflytelse innenfor media, og politikk. I 2009 ble han plassert som nummer fjorten på Forbes' liste over «de 25 mest innflytelsesrike liberalere i amerikanske media». I 2011 plasserte magasinet Time Hitchens som den åttende mest innflytelserike personen i verden.

Hitchens ble amerikansk statsborger på sin 58-årsdag den 13. april 2007. I juni 2010 publiserte han sin selvbiografi, Hitch-22: A Memoir. Senere samme måned kunngjorde han at han hadde fått kreft i spiserøret og sannsynligvis hadde kort tid igjen å leve. Hitchens døde 15. desember 2011 etter komplikasjoner av kreft, han ble 62 år. Wikipedia
15 år siden

2008: Den folkekjære forfatteren Anne-Cath. Vestly, dør av Alzheimers sykdom, 88 år gammel

Anne-Catharina Vestly var en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Hun er kjent for en lang rekke barnebøker utgitt fra 1953 til 2004. Bøkene er samlet i serier om ulike hovedpersoner: Ole Aleksander (1953–1958), Mormor og de åtte ungene (1957–1961), Lillebror og Knerten (1962–1974), Aurora (1966–1972), Guro (1975–1981), Kaos (1982–1987) og Ellen Andrea (1992–2004). De fleste bøkene var først presentert som opplesninger i NRKs radioprogram Barnetimen for de minste, hvor Vestly var en av pionerene, sammen med Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Vestlys ektemann Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene inntil sin død; deretter illustrerte hun selv.

Flere av Vestlys bøker er filmatisert, og Vestly spilte selv rollen som Mormor i de to filmene fra 1977 og 1979. Mormor er en nøkkelperson i forfatterskapet, og de fleste barna i bøkene hennes samles etter hvert i den oppdiktede drabantbyen Tirilltoppen, hvor de er venner med hverandre og med Mormor.

Mens hun arbeidet med sin siste bok, Monrad og mormor i den store klubben (2004), «var det tydelig at noe var galt. Hun var ofte glemsom og hadde problemer med å få manuskriptet ferdig.» I november 2008 fortalte sønnen Jo Vestly at moren led av demens (Alzheimers sykdom), og at hun derfor hadde flyttet inn på et sykehjem i Mjøndalen. Hun døde 15. desember samme år. Wikipedia
28 år siden

1995: Bosmandommen faller i EU-domstolen i Luxembourg, og endre europeisk fotball for all framtid

Bosmandommen var en dom avsagt i EU-domstolen i Luxembourg som slo fast at profesjonelle fotballspillere i EU har rett til å signere for en ny klubb når kontrakten deres går ut, uten at den gamle har krav på noen som helst form for kompensasjon.

Jean-Marc Bosman spilte i belgisk andredivisjon for RFC Liège. Kontrakten hans gikk ut i 1990, og han ønsket en overgang til franske Dunkerque. Imidlertid ble ikke Liège og Dunkerque enige om en overgangssum, så Liège nektet å la ham gå.

I mellomtiden ble Bosmans lønn redusert, siden han ikke lenger var på Lièges førstelag. Da tok han saken til EU-domstolen i Luxembourg fordi han opplevde situasjonen som en handelsrestriksjon. 15. desember 1995 falt dommen, og EU-domstolen ga ham og alle andre fotballspillere i EU retten til gratis overgang til en ny klubb når kontrakten går ut, forutsatt at begge involverte klubber er fra land i EUs indre marked, det vil si EØS-området.

Før bosmandommen kunne en fotballklubb forhindre overganger, selv om de aktuelle spillerne ikke var under kontrakt med klubben. Bosmandommen stadfestet at en spiller har rett til fri overgang til en annen klubb i EØS-området når kontrakten er utgått.

Bosmandommen forbød også nasjonale fotballforbund, samt det europeiske, fra å legge kvoter på antall utenlandske spillere på lagene, såfremt dette gikk utover andre land i EØS-området. Frem til da var det vanlig at de nasjonale forbundene begrenset antall utlendinger hvert lag kunne stille med til kamp. Nå kan de bare legge begrensninger på antall spillere som ikke er fra et EØS-medlemsland. Det norske fotballforbundet opererte med et tak på to utenlandske spillere, UEFA opererte med et tak på tre i sine klubbturneringer, det vil si mesterligaen, cupvinnercupen og UEFA-cupen, hvilket spesielt gikk utover britiske lag, siden UEFA og FIFA, i motsetning til de nasjonale fotballforbundene i Storbritannia, betraktet England, Nord-Irland, Skottland og Wales som forskjellige nasjoner. En walisisk spiller på et engelsk lag ville, før bosmandommen, oppta en av de tre tilgjengelige plassene for utlendinger, til tross for at walisere og engelskmenn har samme statsborgerskap.

Dommen ble ikke særlig godt mottatt blant fotballklubbene i Europa. De hadde så langt vært sikret kompensasjon dersom en spiller forlot klubben, uavhengig av spillerens kontraktsstatus, og fryktet dermed umiddelbart at en viktig inntektskilde skulle forsvinne. Det første og umiddelbare resultat av bosmandommen ble derfor at klubbene sikret seg stadig lengre kontrakter med spillerne, for å sikre seg overgangssummer. Gradvis ble det dog klart at også klubbenes tilgang til spillere økte fordi det konsekvent var mange Bosman-spillere på markedet.

Bosman-dommens oppheving av kvotesystemet hadde langt mer vidtgående konsekvenser. Antallet utlendinger i de nasjonale seriene har økt enormt siden midten på 1990-tallet. Wikipedia

Fødsler

28 år
Gaute Eiterjord (Miljøverner)
1995

Gaute Eiterjord (Norge)

Miljøverner

Født:
15. desember 1995 (28 år)

Gaute Eiterjord er en norsk aktivist og miljøverner, samt leder for Natur og Ungdom. Han ble valgt på Landsmøte 2018 i Fredrikstad. Før dette var han fylkesleder i Rogaland NU. Han har vært sentralstyremedlem siden 2014 og nestleder fra 2015.

Som miljøverner har Eiterjord engasjert seg i en rekke saker, som samferdsel og bybane i Stavanger. I februar 2016 lenket han seg fast til anleggsmaskiner for å stanse prøveboringer i det omstridte Engebøprosjektet. Eiterjord har også vært prosjektleder for «Slipp oss til - ungdom inn i landbruket», som er et samarbeid mellom Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Bygdeungdomslag og Natur og Ungdom. Wikipedia

50 år
Pål Gitmark Eriksen (Forfatter)
1973

Pål Gitmark Eriksen (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
15. desember 1973 (50 år)

Pål Gitmark Eriksen er en norsk forfatter. Eriksen har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Han debuterte litterært i 1998 med diktsamlingen Fangevokterens skritt. Wikipedia

53 år
Michael Shanks (Skuespiller)
1970

Michael Shanks (Canada)

Skuespiller, manusforfatter, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Garrett Shanks

Født:
15. desember 1970 (53 år)

Michael Garrett Shanks er en canadisk skuespiller som ble kjent for rollen som arkeologen Dr. Daniel Jackson i fjernsynsserien Stargate SG-1. Han har også stemmen til «Thor» som dukker opp fra tid til annet på Stargate SG-1 og han har hatt gjesteroller i Stargate Atlantis og Andromeda. Wikipedia

57 år
Katja von Garnier (Filmregissør)
1966

Katja von Garnier (Tyskland)

Filmregissør, manusforfatter

Født:
15. desember 1966 (57 år)

Katja von Garnier er en tysk filmregissør.

Hun studerte fra 1989 til 1994 ved Hochschule für Fernsehen und Film i München. Hennes øvingsfilm Abgeschminkt! ble lansert føderalt på tyske kinoer og ble sett av 1,2 millioner besøkere. I 1997 kom hennes film bandits, som var en stor suksess. Høsten 2002 spilte hun inn sin første film i USA, Iron Jawed Angels, som behandler kvinnerettsforkjemperen Alice Pauls liv. Oscar-vinnerne Hilary Swank og Anjelica Huston spilte i filmen. Wikipedia

66 år
Johan Giertsen (Jusprofessor)
1957

Johan Giertsen (Norge)

Jusprofessor

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Randulf Petter Giertsen

Født:
15. desember 1957 (66 år)

Johan Randulf Petter Giertsen er en norsk jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

Giertsen tok juridisk embetseksamen i 1983, ble dr. jur. i 1997 og professor i 1999, fra 2001 har han i tillegg vært professor II ved Norges Handelshøyskole. Han har tidligere vært medlem av bystyret i Bergen kommune, fylkestinget i Hordaland fylkeskommune og har også vært vararepresentant til Stortinget for Høyre.

I 2007 gjorde han seg bemerket da han kritiserte granskningen som Fougnerutvalget gjorde av Valla-saken.

Sammen med Høyre-mannen Lars Øy står Giertsen bak nettstedet Poll of polls. Wikipedia

68 år
Paul Simonon (Bassist)
1955

Paul Simonon (Storbritannia)

Bassist, kunstmaler, sanger, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Gustave Simonon

Født:
15. desember 1955 (68 år)

Paul Gustave Simonon er en britisk musiker. Han vokste opp i London i det hovedsakelig jamaicanske nabolaget Brixton, og hans spillestil er som et resultat av dette sterkt påvirket av reggae og ska, med typisk løpende bassrytmer og han spiller ofte mellom taktslagene.

Han ble med i The Clash i 1976 på oppfordring av gitarist Mick Jones, selv om han på den tiden ikke var en spesielt god bassist. Han forbedret seg sterkt og i 1979 bidro han til bassganger i sanger som «London Calling» og «The Guns of Brixton». Sistnevnte skrev han også teksten til, og det ble en av signaturlåtene til The Clash.

Han spiller nå i The Good, The Bad and The Queen sammen med Damon Albarn, Simon Tong og Tony Allen. Wikipedia

69 år
Kine Hellebust (Skuespiller)
1954

Kine Hellebust (Norge)

Skuespiller, sanger, komponist, skribent, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Katrine Hellebust

Født:
15. desember 1954 (69 år)

Anne Katrine «Kine» Hellebust er en norsk skuespiller, sanger, dramatiker, instruktør, komponist, forfatter og bildekunstner.

Hellebust har arbeidet som skuespiller siden 1977, først ved Hålogaland Teater i Tromsø. Deretter arbeidet hun ved Tramteatret fra 1979 til 1984 og ved ABC-teatret (nå Edderkoppen) i Oslo i 1988. I 1989 stiftet hun AS Dameteater & Søn sammen med Liv Aakvik og Anne Nyutstumo hvor hun jobbet til 1994. I 1997 ble hun frilansskuespiller. Hun ble engasjert som dramatiker og skuespiller ved Nordland Teater (Mo i Rana) i 2008 til 2009. I 1999 gikk hun i regilære ved Nordisk Film AS i Oslo og NRK Troms i 2000, der hun også var medforfatter og instruktør for TV-serien Fia i Filmhuset (NRK Troms). Fra 1999 til 2001 satt hun i styringsgruppen for Verdikommisjonen. Fra 2001 til april 2009 satt hun i Kringkastingsrådet.

Hellebust har gått i mosaikklære hos bildekunstner Marit Bockelie (2012-13) og driver siden 2012 Fjæragalleriet i Malangen (Balsfjord) med egne grafiske bilder i tillegg til jobben som frilansartist.

Hun har blant annet hatt verv som nestleder/styreleder i Nordnorsk forfatterlag og sitter nå , og fra 2015 - 2018 som medlem i litterært råd i NBU.

Hellebust er medlem i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU), Norske Dramatikeres Forbund (NDF), Norsk Faglitterær- og oversetterforening (NFF), Norsk Forfattersentrum (NFS), Nordnorsk forfatterlag (Nnf), Musikernes fellesorganisasjon (Mfo), NOPA, GramArt og GRAMO, Norsk skuespilerforbund (NSF) Grafill og Foreningen Frie Fotografer (FFF).

Hellebust har deltatt i flere underholdningsprogram på fjernsyn, sist i 2014 i TV 2s danseprogram Skal vi danse. Wikipedia

71 år
Petter Lyshol (Ordfører)
1949 - 2021

Petter Lyshol (Norge)

Ordfører, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Normann Lyshol

Født:
15. desember 1949 (74 år siden)

Døde:
14. august 2021 (71 år) (2 år siden)

Petter Normann Lyshol var en norsk lokalpolitiker som representerte Høyre. Han var ordfører i Sykkylven i Møre og Romsdal fra 2011 til 2015.

Lyshol var salgssjef i emballasjefabrikken West Pack AS i Ålesund. Han var også tidligere fotballdommer og leder av Sunnmøre Fotballkrets. Wikipedia

75 år
Olaf Gjedrem (Politiker)
1948

Olaf Gjedrem (Norge)

Politiker

Født:
15. desember 1948 (75 år)

Olaf Gjedrem er bonde og politiker (KrF). Han ble valgt som vararepresentant til Stortinget fra Rogaland i 1993, og har møtt som fast representant for Hilde Frafjord Johnson (17. oktober 1997 – 17. mars 2000) og Einar Steensnæs (19. oktober 2001 – 18. juni 2004). Han har vært ordfører i Bjerkreim kommune i flere perioder. Wikipedia

83 år
Victor Lind (Billedkunstner)
1940

Victor Lind (Norge)

Billedkunstner

Født:
15. desember 1940 (83 år)

Victor Lind er en norsk billedkunstner.

Han er sønn av kunstneren Carl Victor Lind og jødisk-amerikanske Lilya Slotnikoff, og vokste opp i trange kår på Gran.

Lind arbeidet som bankfunksjonær i Oslo i årene 1957-59.

Han gikk på Bjarne Engebrets malerskole i perioden 1958-59. Deretter var han hospitant på SHKS hos Chrix Dahl 1965-66, og fortsatte på Statens kunstakademi 1966-69 hos Alf-Jørgen Aas.

Lind arbeidet fra 1961 både med linoleumssnitt og tresnitt i sort/hvitt, og med malerier, og hadde utstillinger i flere kunstforeninger, særlig i Vestfold. Fra 1965 arbeidet han i større grad med metalltrykk, fremdeles i sort/hvitt og overveiende nonfigurativt, og han stilte også ut trykkplatene som materialarbeider. Denne perioden viste særlig inspirasjon fra Rolf Nesch. Fra et energisk uttrykk tidlig på 1960-tallet utviklet han seg via en melankolsk periode i slutten av 60-årene til et politisk engasjert uttrykk.

Victor Linds debututstilling fant sted i Galleri 27 i Oslo i 1966, med Chrix Dahl som mentor. Han stilte ut på Høstutstillingen i 1967 og i Kunstnerforbundet 1968. I 1966 ble et av hans verker innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

Lind var en av de sentrale kunstnerne i den politiske GRAS-gruppa på 1970-tallet, sammen med bl.a. Per Kleiva, Morten Krohg, Willibald Storn og Anders Kjær. Lind arbeider innenfor flere ulike medier, som maleri, grafikk, installasjoner og aksjonsbasert kunst. Fra denne perioden finnes blant annet serien «Nattrytter» (1974) som har opprinnelse i at Lind ble slått med pisk i ansiktet av en politimann til hest. Rundt 1980 laget han flere nidportretter av politikere.

Han har siden 1995 utført flere arbeider som tematiserer arrestasjonen og deportasjonen av de norske jødene under andre verdenskrig. Victor Lind har vært særlig opptatt av den norske politiinspektøren Knut Rød og dennes delaktighet i utryddelsen av de norske jødene under den andre verdenskrig. Nasjonalmuseet produserte i 2008 vandreutstillingen Contemporary memory med to av Linds videoverk som tematiserer jødeforfølgelsene i 1942: «Oslo by night» og «Alt for Norge».

I årene 2008–2013 drev Lind fram prosjektet «Dette er et fint sted». Prosjektet etablerte en ny minnepark i Oslo, for å hedre de som under krigen sto bak «Carl Fredriksens Transport», og i et par hektiske vintermåneder i 1942–1943 klarte å få rundt 1000 jøder og motstandsfolk transportert i sikkerhet til Sverige.

Lind underviste på kunstakademiets grafikklinje fra 1972 til 1987. Han var formann i Norske Billedkunstnere 1974–75 og formann i Kunstneraksjonen 1975–78. Wikipedia

83 år
Per Sævik (Politiker)
1940

Per Sævik (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Per Rolf Sævik

Født:
15. desember 1940 (83 år)

Per Rolf Sævik er en norsk skipsreder og tidligere politiker (KrF).

Han var først skipper og fiskebåtreder, og ledet Fiskebåtredernes Forbund 1979–1983. Sævik har startet tre supplyrederier, og innledet supplyrederiklyngen på hjemstedet Fosnavåg. Sævik Supply ble stiftet i 1981 og solgt til Trico Marine i 1997. Havila Supply ble børsnotert i 1998. Fem år senere ble skipene solgt til Bourbon Groupé. I 2005 ble Havila Shipping børsnotert. Sævik var president i Norges Rederiforbund 1996–1998.

Sævik var Herøys ordfører 1988–1989 og innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal 1989–1993, etter å ha vært vararepresentant siden 1977. På Stortinget satt Sævik i forsvarskomiteen 1989–1990 og kommunal- og miljøvernkomiteen 1990–1993, fra 1990 også som nestleder i kontrollkomiteen. Han frasa seg renominasjon i 1993. Han var styreleder i Helse Midt-Norge RHF 2004–2006.

Kongen utnevnte i 2012 Sævik til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats for skipsfartsnæringen.» Wikipedia

76 år
Fred Anton Maier (Skøyteløper)
1938 - 2015

Fred Anton Maier (Norge)

Skøyteløper, syklist

Født:
15. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
9. juni 2015 (76 år) (8 år siden)

Fred Anton Maier var en norsk skøyteløper og europa-, verdens- og olympisk mester. Han konkurrerte for Tønsbergs Turnforening (TT), og var en av verdens fremste langdistanseløpere i 1960-årene. Wikipedia

88 år
Birgitte Grimstad (Sanger)
1935

Birgitte Grimstad (Norge)

Sanger, komponist

Født:
15. desember 1935 (88 år)

Birgitte Grimstad er en norsk visesanger.

Hun jobbet mange år i NRK, blant annet med barne-TV. Hun er mest kjent som visesanger med en omfattende konsertkarriere i Norge og Danmark, men også ellers i Europa og USA. Sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Lillebjørn Nilsen utgjorde hun visegruppa Ballade!. Et omfattende repertoar inkluderer både middelalderballader, folkeviser, protestviser og kirkemusikk.

Hun har de senere år arbeidet med teater og musikk både på Den Norske Opera, Det norske teatret, Seniorteateret, og med egne soloforestillinger i friteateret Lille Vindharpe og med H.C. Andersens eventyr.

Birgitte Grimstad har også arbeidet som stemmepedagog for sangere og skuespillere.

Hun er datter av den danske sangeren Aksel Schiøtz. Grimstad har teaterutdannelse fra USA, og har bodd i Oslo siden 1959. Fra 1958 til 1988 var hun gift med metallurgen Per Øystein Grimstad. Wikipedia

61 år
Mohamed Farrah Aidid (Politiker)
1934 - 1996

Mohamed Farrah Aidid (Somalia)

Politiker, offiser, diplomat

Født:
15. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
1. august 1996 (61 år) (27 år siden)

Mohamed Farrah Aidid var en somalisk politiker og leder av Habr Gidr-subklanen (som igjen var en del av den større Hawiye-klanen). Han ledet opprørsgruppene som fordrev Mohamed Siad Barres regime fra hovedstaden Mogadishu. Senere utfordret han styrkene til FN og USA i landet. Aidid var et av hovedmålene ved Operation Restore Hope, som var FN og USAs militære intervensjon for å bringe humanitær hjelp og avbryte den militære beleiringen i Somalia. Høsten 1993 gjorde USA og FN et nytt forsøk på å fange Aidid, men heller ikke denne gang lyktes de. Wikipedia

83 år
Klaus Rifbjerg (Skribent)
1931 - 2015

Klaus Rifbjerg (Danmark)

Skribent, manusforfatter, romanforfatter, lyriker, journalist, kunstner, litteraturkritiker

Født:
15. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
4. april 2015 (83 år) (9 år siden)

Klaus Rifbjerg var en dansk forfatter, journalist, kritiker og forlagsmann.

Han skrev dikt, romaner, noveller, teaterstykker, hørespill, revymanus, barnebøker og filmmanus, og har fått en sentral plass i moderne dansk litteratur. Rifbjerg debuterte i 1956 med diktsamlingen Under vejr med mig selv og beskrev sin barndom mange ganger i sitt store forfatterskap. Med Amagerdigte, som kom ut i 1965, slo han en ny tid an og var på forkant med 1970-tallets enkelhet. Boken viser blant annet forfatterens store kjærlighet til det alminnelige. Et annet stort litterært verk er Den Kroniske Uskyld.

Rifbjerg var allment anerkjent som en stor behersker av det danske språket, men også en som fornyet og utviklet det. I 1967 ble han tildelt De Gyldne Laurbær, og i 1970 fikk han Nordisk råds litteraturpris. Han fikk Modersmål-Prisen i 2001.

I en periode var han direktør på danske Gyldendals Forlag. Han var en tid bosatt i Spania. Wikipedia

75 år
Alf Nordvang (Skuespiller)
1931 - 2007

Alf Nordvang (Norge)

Skuespiller, regissør

Født:
15. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
11. juni 2007 (75 år) (16 år siden)

Alf Nordvang var en norsk skuespiller, regissør og teatersjef. Han huskes trolig best fra rollen som førstebetjent Helmer i flere TV-produksjoner med Helmer & Sigurdson som gikk på NRK-TV fra 1976 til 1981. Han var tilknyttet Rogaland Teater i en årrekke.

Nordvang begynte som scenearbeider på Det norske teatret i 1954, men scenedebuterte ikke før 1957. Han var teatersjef ved Rogaland Teater i periodene 1982–1986 og 1990–1991. Han fikk av æren for at Rogaland Teater gikk fra store underskudd til et solid overskudd. Han hadde sin avskjedsforestilling på Rogaland Teater i 2002 i stykket «Hjemkomsten» av Harold Pinter. Han gikk da av med pensjon, men til tross for det var han i 2003 aktuell som fyllik i teateroppsetningen av A Clockwork Orange.

Han filmdebuterte 1974 i filmen Kimen og TV-debuterte i 1976 som førstebetjent Helmer i miniserien Nitimemordet. Dette var den første av flere produksjonen av Helmer og Sigurdson (der hans makker ble spilt av Anders Hatlo).

Han ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 2001. Han har også mottatt ”Maktå-prisen” og Stavanger Aftenblads kulturpris (sammen med sin kone).

Nordvang var gift med skuespiller Elsa Nordvang. Han døde i juni 2007, 75 år gammel. Wikipedia

91 år
Ida Haendel (Fiolinist)
1928 - 2020

Ida Haendel (Polen)

Fiolinist

Født:
15. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
30. juni 2020 (91 år) (3 år siden)

Ida Haendel var en polsk fiolinist, en av det 20. århundres største personligheter innen den utøvde fiolinmusikk.

Hun var et vidunderbarn som i en alder av syv år ble berømt som prisvinner i den første Henryk Wieniawski internasjonale fiolinkonkurranse i Warszawa i 1935. Hun studerte ved musikkhøyskolen i Warszawa hos Mieczysław Michałowicz før hun ble elev hos Carl Flesch og George Enescu i Paris. Under andre verdenskrig spilte hun for britiske og amerikanske tropper. I 1952 flyttet hun til Montréal. Fra 1979 hun bodde i Miami Beach i USA.

Hun urfremførte «Tartiniana Seconda» av Luigi Dallapiccola og Allan Pettersons fiolinkonsert. Hennes autobiografi (Kvinne med fiolin) ble utgitt i 1970.

Hun var flere ganger juryleder i Henryk Wieniawski internasjonale fiolinkonkurranse.

Haendel spilte inn over 40 plater for kjente platekompanier som Decca, Deutsche Grammophon og Melodya. Hun spilte konsertert med verdens mest kjente dirigenter og musikere (blant annet Arthur Rubinstein), og spilte på en unik Stradivarius og Guarnerius fra 1600-tallet.

I 1991 ble hun utnevnt til commander av ordenen Order of the British Empire og i 2000 gitt graden æresdoktor ved Royal College i London. Wikipedia

75 år
Petter Furberg (Politiker)
1923 - 1999

Petter Furberg (Norge)

Politiker

Født:
15. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
22. juni 1999 (75 år) (24 år siden)

Petter Furberg var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 1969.

Furberg var riksrevisor og leder av Riksrevisjonen i perioden 1981–1990. Wikipedia

100 år
Jon Ola Norbom (Politiker)
1923

Jon Ola Norbom (Norge)

Politiker, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Ola Hauger Norbom

Født:
15. desember 1923 (100 år)

Jon Ola Hauger Norbom er en norsk økonom og politiker for Venstre. Han var finansminister i 362 dager i Korvald-regjeringen, fra 18. oktober 1972 til 16. oktober 1973. Før det var han statssekretær i Finansdepartementet i tre år, under Ole Myrvoll da Per Borten var regjeringssjef.

Etter tre måneder på Grini tok han artium høsten 1942 som privatist etter to-årskurs på Grimelands skole. Han påbegynte deretter studiet i sosialøkonomi før han havnet 18 måneder i tysk fangenskap i Buchenwald.

Han ble cand. oecon. (sosialøkonomisk embetseksamen) ved Universitetet i Oslo i 1949, og begynte samme år som sekretær i Industridepartementet, samtidig som han ble formann i Unge Venstre.

Han studerte internasjonal økonomi ved Europa-colleget 1952–1953 (Certificat) og var dermed en av de første norske studentene ved den belgiske eliteskolen. Året etter ble han forsker ved National Bureau of Economic Research i New York, og arbeidet som statistiker i FN 1955–59. Han ble så forsker og spesialrådgiver ved GATT i Genève. Etter at han gikk av som finansminister ble han direktør for Det internasjonale handelssenteret i UNCTAD/GATT (1973–84).

Han var departementsråd i Sosialdepartementet 1984–1992. Wikipedia

78 år
Åke Seyffarth (Skøyteløper)
1919 - 1998

Åke Seyffarth (Sverige)

Skøyteløper, syklist

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Åke Seyffarth

Født:
15. desember 1919 (104 år siden)

Døde:
1. januar 1998 (78 år) (26 år siden)

Karl Åke Seyffarth er en tidligere svensk skøyteløper. Han vant gull på 10 000 meter og sølv på 1500 meter (etter Sverre Farstad) under OL 1948.

Han vant europamesterskapet 1947, det første offisielle internasjonale mesterskapet som ble arrangert etter andre verdenskrig, og samme år tok han bronse i verdensmesterskapet. Wikipedia

26 år
Gregers Gram (Motstandsmann)
1917 - 1944

Gregers Gram (Norge)

Motstandsmann, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Gregers Winther Wulfsberg Gram

Født:
15. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
13. november 1944 (26 år) (79 år siden)

Gregers Winther Wulfsberg Gram var motstandsmann og fenrik i Kompani Linge.

Gregers Gram var sønnesønn av Gregers Gram, Norges statsminister i Stockholm i to perioder i unionstiden, og sønn av Harald Gram, byfogd i Oslo. Harald Gram var sentral i motstandsgruppen 2A under annen verdenskrig. Han var også leder av Idrettskontoret ved legasjonen i Sverige.

Gregers Gram vokste opp på Heggeli i Aker kommune (nå i Vestre Aker bydel i Oslo). Han hadde studentereksamen fra 1938, rekruttskole og vinterrekruttskole fra 1940, og studerte jus ved Universitetet da den tyske invasjonen av Norge startet i april 1940.

I 20-årsalderen var han styremedlem i Ullern Unge Høyre og formann i Veststrøket distriktsforening av Ullern Unge Høyre. Før krigen var han dessuten aktiv idrettsmann i Sportsklubben Njård og var klubbens formann i 1938 og 1939.

Etter krigsutbruddet deltok Gram som infanterist i kampene omkring Hamar. Samme år ble han med i motstandsarbeidet i det okkuperte Norge. I 1941 måtte han flykte til Sverige og klarte å ta seg derfra til Storbritannia via Sovjetunionen.

I Storbritannia fikk Gram opplæring i propagandavirksomhet i okkuperte områder. Etter hvert ble han rekruttert til Kompani Linge. I mars 1943 ble han sammen med Max Manus sendt tilbake til Norge, hvor de utførte vellykkede sabotasjeoppdrag rettet mot tyske skip i Oslo Havn (Operasjon Mardonius). Etter denne operasjonen vendte Gram og Manus tilbake til Storbritannia, men i november samme år var de tilbake i Oslo for å utføre nye angrep mot tysk skipstrafikk (Operasjon Bundle).

Fra 1944 var Gram medlem av Milorgs sabotasjegruppe, Oslogjengen, under ledelse av Gunnar Sønsteby. Han deltok i flere vellykkede sabotasjeaksjoner, blant annet sprengningen av Arbeidskontoret fredag 19. mai 1944 for å ødelegge kartotekene og forpurre Quisling-regjeringens planer om å tvangsutskrive inntil 25 000 nordmenn til tysk arbeidstjeneste. Torsdag 12. oktober samme år deltok han i sprengningen av et oljelager på Sørenga, noe som gjorde 200 000 liter olje ubrukelig.

Høsten 1944 ledet Gram sammen med Max Manus psykologisk krigføring (Operasjon Derby) mot tyske soldater ved å spre propaganda til dem. Gram ble drept mandag 13. november 1944 i et bakhold på Plasskafeen, som lå i Markveien 35 ved Olaf Ryes Plass i Oslo, da han og Edvard Tallaksen som en del av denne operasjonen skulle møte noen antatte tyske desertører. Gram ble truffet av flere skudd før han falt om og etterhvert døde på vei til sykehuset. Tallaksen ble skutt i kjeven, såret og tatt til fange. Han tok onsdag 29. november sitt eget liv for ikke å røpe motstandsorganisasjonen under tortur.

Gregers Gram er gravlagt i familiens gravsted på Vestre gravlund i Oslo. Wikipedia

91 år
Agneta Prytz (Skuespiller)
1916 - 2008

Agneta Prytz (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Agneta Prytz Folke

Født:
15. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
4. juli 2008 (91 år) (15 år siden)

Ingrid Agneta Prytz Folke kjent som Agneta Prytz var en svensk skuespiller og danser. Hun var datter av industrimannen og diplomaten Björn Prytz.

Prytz studerte dans ved Jooss ballettskole i London. Etter studiene ble hun engasjert ved Göteborgs stadsteater i perioden 1942-1946. Dette var også stedet hvor hun fikk sitt gjennombrudd. I tillegg til teateret har hun også medvirket i flere revyer oppsatt av Karl Gerhard og Kar de Mumma. Hun var fra 1947 gift med regissøren Gösta Folke (1913–2008). Wikipedia

92 år
Odd Aukrust (Sosialøkonom)
1915 - 2008

Odd Aukrust (Norge)

Sosialøkonom, samfunnsøkonom

Født:
15. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
22. juni 2008 (92 år) (15 år siden)

Odd Aukrust var en norsk sosialøkonom og dr. philos. Han var forskningssjef og senere forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå i årene 1953 til 1984. Aukrust var med på å legge grunnlaget for utarbeiding av nasjonalregnskap i Norge. Wikipedia

94 år
Kristofer Leirdal (Billedhugger)
1915 - 2010

Kristofer Leirdal (Norge)

Billedhugger

Født:
15. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
6. juli 2010 (94 år) (13 år siden)

Kristofer Leirdal var en norsk billedhugger, bosatt i Trondheim. Han er særlig kjent for sitt virke med skulptur til Nidarosdomen, men han utførte også andre betydelige arbeider rundt om i landet. Wikipedia

55 år
Henri Becquerel (Fysiker)
1852 - 1908

Henri Becquerel (Frankrike)

Fysiker, ingeniør, universitetslærer, kjernefysiker, kjemiker

Fullt navn / Fødenavn:
Antoine Henri Becquerel

Født:
15. desember 1852 (171 år siden)

Døde:
25. august 1908 (55 år) (115 år siden)

Antoine Henri Becquerel var en fransk fysiker, nobelprisvinner og en av oppdagerne av radioaktivitet. Han var sønn av fysikeren Alexandre-Edmond Becquerel og barnebarn av vitenskapsmannen Antoine César Becquerel.

Han var professor ved Muséum national d'histoire naturelle i Paris.

I 1896 oppdaget han ved en tilfeldighet radioaktivitet mens han studerte uranmineraler. Den 27. mai 1889 ble han medlem av Det franske vitenskapsakademiet. I 1900 mottok han Rumfordmedaljen for oppdagelsen av urans radioaktivitet og ble gjort offiser av Æreslegionen. I 1903 mottok han Nobelprisen i fysikk sammen med Marie og Pierre Curie. Han ble også gitt medlemskap i Accademia Nazionale dei Lincei og Det prøyssiske vitenskapsakademiet.

Becquerel døde i forholdsvis ung alder i 1908, bare 55 år gammel. Dødsårsaken er ukjent, men ved hans død hadde han store brannsår på kroppen, antakeligvis etter å ha vært utsatt for radioaktiv stråling. Faren ved ioniserende stråling var ukjent på den tiden.

Han fikk SI-enheten becquerel (Bq) og uranmineralet becquerelitt oppkalt etter seg, i tillegg ble nedslagskratere på månen og Mars gitt hans navn. Wikipedia

38 år
Carl Gustaf Hellqvist (Kunstmaler)
1851 - 1890

Carl Gustaf Hellqvist (Sverige)

Kunstmaler

Født:
15. desember 1851 (172 år siden)

Døde:
19. november 1890 (38 år) (133 år siden)

Carl Gustaf Hellqvist,, var en av Sveriges mest populære historiemalere på 1800-tallet. Wikipedia

59 år
John Stavnaas (Gårdbruker)
1838 - 1898

John Stavnaas (Norge)

Gårdbruker, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Guttormsen Stavnaas

Født:
15. desember 1838 (185 år siden)

Døde:
5. oktober 1898 (59 år) (125 år siden)

John Guttormsen Stavnaas var en norsk gårdbruker og lokalpolitiker.

John Stavnaas var født og oppvokst på Skatval. I 1866 kjøpte han gården Holing i Åsen og bosatte seg der. Samme år ble han gift med Mette Pedersdatter Forbord (1846–1921) fra Skatval. Paret hadde fem barn.

I tida 1874–1879 var han ordfører i Åsen. Wikipedia

91 år
Gustave Eiffel (Bygningsingeniør)
1832 - 1923

Gustave Eiffel (Frankrike)

Bygningsingeniør, arkitekt, gründer, ingeniør, entreprenør, luftfartsingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Alexandre Gustave Eiffel

Født:
15. desember 1832 (191 år siden)

Døde:
27. desember 1923 (91 år) (100 år siden)

Alexandre Gustave Eiffel var en fransk ingeniør og entreprenør, som spesialiserte seg på metallkonstruksjoner. Han er mest kjent for Eiffeltårnet i Paris, som ble reist 1887–1889 i forbindelse med Verdensutstillingen i byen i 1889.

I 1867 var han ansvarlig for byggingen av viaduktene i Rouzat sur la Sioule og Neuvial og for byggingen av jernbanelinjen Commentry-Gannat. Fra 1872 til 1874 virket Eiffel i Chile, Bolivia og Peru. I 1875 hadde han ansvar for byggingen av Vestbanegården i Budapest. I 1880 fikk han tilslaget for Garabit-viadukten, som vakte oppsikt for sin form og for sin høyde på 122 meter. Fra 1881 til 1882 bygde Eiffel broen i Szeged i Ungarn.

Han står også bak bærekonstruksjonen i Frihetsgudinnen i New York. I 1890 tegnet han «La Ruche» («Bikuben») i Paris. Huset ble opprinnelig reist som en midlertidig struktur i forbindelse med en utstilling det året, men etter å ha blitt demontert valgte man å reise det på et annet sted og bruke det til billige atelierer for kunstnere.

Han ble innblandet i en økonomisk skandale i forbindelse med det feilslåtte franske Panamakanalprosjektet, og ble i første omgang dømt for dette. Det viste seg at han ikke hadde hatt noe med den økonomiske siden av prosjektet, og dommen ble senere omstøtt.

Han døde i sitt hjem på Rue Rabelais i Paris, og ble gravlagt på Levallois-Perret-kirkegården i byen. Wikipedia

74 år
Juliusz Kossak (Kunstmaler)
1824 - 1899

Juliusz Kossak (Polen)

Kunstmaler

Født:
15. desember 1824 (199 år siden)

Døde:
3. februar 1899 (74 år) (125 år siden)

Juliusz Fortunat Kossak var en polsk maler. Wikipedia

52 år
Peter Andreas Munch (Historiker)
1810 - 1863

Peter Andreas Munch (Norge)

Historiker, litteraturhistoriker, universitetslærer

Født:
15. desember 1810 (213 år siden)

Døde:
25. mai 1863 (52 år) (161 år siden)

Peter Andreas Munch var en norsk historiker, kjent for sitt arbeid med Norges oldtids- og middelalderhistorie, og for sitt store historieverk Det norske Folks Historie, hvor han skildrer Norges historie fra oldtiden til 1397.

Selv om han først og fremst var historiker, spente Munchs virksomhet over en rekke områder innenfor ikke bare historie og historiens hjelpevitenskaper, men også geografi, mytologi, folkloristikk og språkvitenskap. Han utga en rekke historiske kildeskrifter, lærte seg karttegning og utga nøyaktige kart over Norge. I den norske språkdebatten på 1800-tallet markerte han seg med et forslag om å nydanne det norske språket på grunnlag av en «ren» dialekt.

Munch vakte oppsikt allerede i 1828 med en glimrende examen artium. I studieårene deltok han i kretsen omkring A.M. Schweigaard og J.S. Welhaven, den såkalte «intelligensen». Han underviste i historie ved universitetet i Christiania fra 1837, og ble professor i 1841.

Fra 1851 til 1863 utga han Det norske Folks Historie, hvor han ved å samle alt tilgjengelig kildemateriale ga en detaljert beskrivelse av Norges historie i middelalderen. For å søke opplysninger om Norges middelalderhistorie oppholdt han seg lenge i Roma og fikk som en av de første ikke-katolikker adgang til arkivene i Vatikanet. Her døde han 52 år gammel, før han hadde rukket å fullføre det store historieverket.

Munchs kanskje mest kjente teori er innvandringsteorien, som hevdet at nordmennene var innvandret til Norge fra nord, mens dansker og svensker hadde kommet til Norden fra sør. Som den ledende historikeren innenfor den såkalte «norske historiske skolen» videreutviklet Munch denne teorien og forsvarte teorien mot angrep fra danske og svenske historikere. I sin historiske forskning la han større vekt på kildekritikk enn tidligere generasjoner norske historikere, særlig inspirert av tyske historikere, for eksempel Niebuhr. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Caroline Cellier (Skuespiller)
1945 - 2020

Caroline Cellier (Frankrike)

Skuespiller

Født:
7. august 1945 (78 år siden)

Døde:
15. desember 2020 (75 år) (3 år siden)

Caroline Cellier var en fransk skuespiller som har opptrådt både på film, TV og teaterscenen.

Cellier TV-debuterte i 1964 i den franske TV-filmen Une fille dans la montagne, og filmdebuterte året etter i den franske filmkomedien La Tête du client. I 1969 hadde hun en sentral rolle i den franske dramathrilleren Udyret skal dø. I 1994 hadde hun en større birolle i den Golden Globe-vinnende og Oscar-nominerte filmen Farinelli Kastratsangeren. Hun medvirket fra sin debut og frem til 2008 medvirket i rundt 30 spillefilmer og over 20 TV-produksjoner.

Cellier vant i 1985 en César Award for sin innsats i filmen Brennede sommer (L'Année des méduses). I 1993 ble hun nominert til samme pris for sin innsats i Hemmelig beundrer (Le Zèbre) fra 1992.

Hun var gift med skuespilleren og regissøren Jean Poiret fra 1973 og frem til hans død i 1992. De hadde ett barn sammen. Wikipedia

71 år
Harald Stabell (Advokat)
1947 - 2018

Harald Stabell (Norge)

Advokat

Født:
16. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
15. desember 2018 (71 år) (5 år siden)

Harald Stabell var en norsk forsvarsadvokat, kjent for en lang rekke profilerte straffesaker og for sitt engasjement mot overgrep fra politiet og andre offentlige myndigheter.

Stabell tok juridisk embetseksamen i 1973. Deretter arbeidet han fra 1974 først som vitenskapelig assistent ved Universitetet i Oslo, tjenestegjorde som dommerfullmektig ved Fosen sorenskriverembete 1975–77 og var så ansatt i Arbeidstilsynet. Fra 1985 drev han egen advokatpraksis. Han ble fast forsvarer i lagmannsretten fra 1990 og i Oslo byrett fra 1996. Han hadde møterett for Høyesterett siden 1994. Blant hans klienter var Arne Treholt, Per Orderud og Stein Lillevolden.

På 1970-tallet var han politisk aktiv i AKP(m-l) og stilte senere blant annet opp på opprop for Rød Valgallianse. Han var frem til sin død leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg.

I 2009 stod Stabell på 22.-plass på Rødts stortingsvalgliste i Oslo.

Stabell døde 15. desember 2018 etter kort tids sykeleie. Han var gift og hadde tre barn. Wikipedia

62 år
Christopher Hitchens (Journalist)
1949 - 2011

Christopher Hitchens (Storbritannia)

Journalist, skribent, essayist, selvbiograf, litteraturkritiker, statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Christopher Eric Hitchens

Født:
13. april 1949 (75 år siden)

Døde:
15. desember 2011 (62 år) (12 år siden)

Christopher Eric Hitchens var en britiskfødt forfatter, journalist og litteraturkritiker. Hitchens var spaltist i Vanity Fair, The Atlantic, The Nation, Slate og Free Inquiry; i tillegg bidro han også til andre publikasjoner og fikk jevnlig publisert artikler i The Wall Street Journal. Hans bror er den britiske journalisten Peter Hitchens.

Hitchens var kjent som en markert samfunnsdebattant og for sin ateisme, antiteisme, antifascisme og anti-monarkisme. I boken The Missionary Position kom han med sterk kritikk av Mor Teresa. Han har også kritisert Bill Clinton og Henry Kissinger, samtidig som han har hyllet andre forfattere, som blant andre Thomas Paine, Thomas Jefferson og George Orwell. Sistnevnte skrev han en bok om, med tittelen Why Orwell Matters. Han tar et oppgjør med religion i sin bok God is not Great: How Religion Poisons Everything (2007).

I mai 2007 kom han kraftig hard kritikk av den nylig avdøde pastoren og evangelisten Jerry Falwell som han blant annet kalte en bedrager, og uttalte videre at «Falwell har gjort stor skade på forholdet mellom Israel og USA ved å støtte opp om jødiske ekstremister på den okkuperte Vestbredden». Han regnet seg opprinnelig som en marxist og trotskist, men begynte å bryte med den etablerte politiske venstreside etter det han kalte en «lunken reaksjon» fra vesten i kontroversen rundt Sataniske vers, samt venstresidens omfavnelse av Bill Clinton, og antikrigsbevegelsens motstand mot NATOs intervensjon i Bosnia og Hercegovina på 1990-tallet. Han ble senere en liberal hawk, og støttet George W. Bushs krig mot terror etter terroraksjonen den 11. september 2001. Likevel definerte han seg aldri som konservativ, og begrunnet støtten til krigen som en solidarisk handling til blant andre kurderne i Irak, samt motstand til totalitarisme og religiøs fundamentalisme. Han gav også støtte til de danske karikaturtegnerne som avbildet Muhammed i Jyllands-Posten. Hitchens støttet også sin kollega Salman Rushdies kontroversielle bok, Sataniske Vers, og fordømte Ayatollah Khomeinis fatwā mot Rushdie.

Hitchens’ sterke religionsmotstand og hans svært direkte og konstruktive kritikk mot politikere ga ham innflytelse innenfor media, og politikk. I 2009 ble han plassert som nummer fjorten på Forbes' liste over «de 25 mest innflytelsesrike liberalere i amerikanske media». I 2011 plasserte magasinet Time Hitchens som den åttende mest innflytelserike personen i verden.

Hitchens ble amerikansk statsborger på sin 58-årsdag den 13. april 2007. I juni 2010 publiserte han sin selvbiografi, Hitch-22: A Memoir. Senere samme måned kunngjorde han at han hadde fått kreft i spiserøret og sannsynligvis hadde kort tid igjen å leve. Hitchens døde 15. desember 2011 etter komplikasjoner av kreft, han ble 62 år. Wikipedia

84 år
Birger Stuevold Lassen (Dommer)
1927 - 2011

Birger Stuevold Lassen (Norge)

Dommer, professor

Født:
19. august 1927 (96 år siden)

Døde:
15. desember 2011 (84 år) (12 år siden)

Birger Stuevold Lassen var en norsk jurist og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han har også sittet som konstituert dommer i Høyesterett.

Lassen vokste opp i Molde, der hans far, Odd Lassen, var advokat. Han tok examen artium i 1946, deretter befalsskolen før han begynte å studere jus. Han ble cand.jur. i 1954. Deretter var han dommerfullmektig i Stavanger før han ble universitetsstipendiat i 1957, universitetslektor i 1961 og dosent i 1971. Han ble professor i 1990.

Han var i en periode styreleder for Gyldendal Norsk Forlag.

Lassen var særlig kjent for sitt arbeid med immaterialrett og herunder særlig kjennetegnsrett/varemerkerett, opphavsrett og designrett. Lassen skrev en rekke bøker (blant annet sammen med Are Stenvik og Ole-Andreas Rognstad) som stadig brukes som standardlitteratur både på universitetet og i næringslivet. Wikipedia

88 år
Anne-Cath. Vestly (Forfatter)
1920 - 2008

Anne-Cath. Vestly (Norge)

Forfatter, skuespiller, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Anne-Catharina Vestly

Født:
15. februar 1920 (104 år siden)

Døde:
15. desember 2008 (88 år) (15 år siden)

Anne-Catharina Vestly var en norsk barnebokforfatter og skuespiller.

Hun er kjent for en lang rekke barnebøker utgitt fra 1953 til 2004. Bøkene er samlet i serier om ulike hovedpersoner: Ole Aleksander (1953–1958), Mormor og de åtte ungene (1957–1961), Lillebror og Knerten (1962–1974), Aurora (1966–1972), Guro (1975–1981), Kaos (1982–1987) og Ellen Andrea (1992–2004). De fleste bøkene var først presentert som opplesninger i NRKs radioprogram Barnetimen for de minste, hvor Vestly var en av pionerene, sammen med Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. Vestlys ektemann Johan Vestly (1923–1993) illustrerte bøkene inntil sin død; deretter illustrerte hun selv.

Flere av Vestlys bøker er filmatisert, og Vestly spilte selv rollen som Mormor i de to filmene fra 1977 og 1979. Mormor er en nøkkelperson i forfatterskapet, og de fleste barna i bøkene hennes samles etter hvert i den oppdiktede drabantbyen Tirilltoppen, hvor de er venner med hverandre og med Mormor. Wikipedia

61 år
Sven Delblanc (Forfatter)
1931 - 1992

Sven Delblanc (Sverige)

Forfatter, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Axel Herman Delblanc

Født:
26. mai 1931 (93 år siden)

Døde:
15. desember 1992 (61 år) (31 år siden)

Sven Axel Herman Delblanc var en svensk forfatter.

Delblancs foreldre utvandret før hans fødsel til Canada. Familien returnerte til Sverige da han var fire år gammel. Han studerte ved Uppsala universitet, hvor han i 1965 ble dr. philos.. Fram til midten av 1970-tallet underviste han i allmenn litteraturvitenskap ved Uppsala universitet og i et gjesteprofessorat ved University of California, Berkeley. Deretter ble han forfatter på fulltid.

Han debuterte som forfatter med romanen Eremitkräftan i 1962. Delblanc ble kjent for å blande fantastiske elementer med en realistisk form. Flere av hans verker inneholder også elementer fra hans familiehistorie, som den halvbiografiske Hedebysuiten (Åminne (1970), Stenfågel (1973), Vinteride (1974) og Stadsporten (1976)). Samuels bok-suiten (Samuels bok (1981), Samuels döttrar (1982), Kaanans land (1984) og Maria ensam (1985) griper helt tilbake til hans farfars liv.

Hedebysuiten ble i 1978 filmatisert av Sveriges Television som TV-serien Hedebyborna. Samuels bok ble belønnet med Nordisk råds litteraturpris i 1982. Wikipedia

76 år
Vasilij Zajtsev (Sniper)
1915 - 1991

Vasilij Zajtsev (Sovjetunionen)

Sniper, skarpskytter, selvbiograf, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Vasilij Grigorjevitsj Zajtsev

Født:
23. mars 1915 (109 år siden)

Døde:
15. desember 1991 (76 år) (32 år siden)

Vasilij Grigorjevitsj Zajtsev var en sovjetisk skarpskytter fra Uralfjellene i Russland. Under andre verdenskrig drepte han 225 soldater og offiserer fra de tyske og tyskernes alliertes styrker under slaget om Stalingrad. Han drepte også 11 fiendtlige snikskyttere. Da krigen var slutt hadde Zajtsev drept 242 fiender, men noen kilder hevder at det tallet kan ha vært over 400.

Vasilij Zajtsev ble født i Jeleninskoje og vokste opp i Uralfjellene. Navnet Zajtsev stammer fra ordet «hare» (zajats) på russisk. Før han kjempet i slaget om Stalingrad tjenestegjorde han i Den russiske marinen. Senere meldte han seg frivillig til å kjempe mot tyskerne i Stalingrad. Han kjempet i Den røde armés 62. hær. Han kjempet i kamper til januar i 1943 hvor han ble skadet av en granat fra bombekaster. Han klarte seg og fortsatte, og fikk kapteins grad på slutten av krigen. Wikipedia

65 år
Walt Disney (Filmskaper)
1901 - 1966

Walt Disney (USA)

Filmskaper, skuespiller, Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, animatør, programleder, skribent, produsent, kunstmaler, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Elias Disney

Født:
5. desember 1901 (122 år siden)

Døde:
15. desember 1966 (65 år) (57 år siden)

Walter «Walt» Elias Disney var en amerikansk entreprenør, animatør, skuespiller og filmprodusent. En pioner i den amerikanske animasjons industrien han flere utviklingen i produksjon av tegneserier. Som filmprodusent holder Disney rekorden for flest Oscar med en total av 22 Oscar av 59 nominasjoner. Han vant også to Golden Globe og en Emmy Award , og mange andre æresbevisninger. Flere av hans filmer er inkludert i National Film Registry av kongressbiblioteket.

Født i Chicago i 1901 utviklet Disney en tidlig interesse for tegning. Han tok kunstklasser som en gutt og jobbet som kommersiell illustratør i en alder av 18 år. Han flyttet til California tidlig på 1920-tallet og satte opp Disney Brothers Studios (senere The Walt Disney Company heller Disney) med sin bror Roy. Med Ub Iwerks utviklet Walt karakteren Mikke Mus i 1928, sin første svært populære suksess; Han sørget også for stemmen til hans skapelse i de tidlige årene. Etter hvert som studioet vokste, ble Disney brødrene mer eventyrlysten, de introduserte synkronisert lyd, fullfarget tre-stripe Technicolor , tegneserier med funksjonslengde og teknisk utvikling i kameraer. Resultatene, sett i funksjoner som Snehvit og de syv dvergene (1937), Pinocchio , Fantasia (begge 1940), Dumbo (1941) og Bambi (1942). Nye animerte og live-action filmer fulgt etter andre verdenskrig, inkludert den kritisk vellykkede Askepott (1950) og Mary Poppins (1964), sistnevnte mottok fem Oscar.

På 1950-tallet utvidet Disney seg inn i fornøyelsesparker, og i 1955 åpnet han Disneyland. For å finansiere dette prosjektet solgte han seg inn til TV-industrien, som Walt Disney's Disneyland og The Mickey Mouse Club. Han var også involvert i å planlegge 1959 Moskva Fair, 1960 Vinter-OL, og 1964 New York World's Fair. I 1965 begynte han å utvikle en annen fornøyelsespark, Disney World. Disney var en stor røyker gjennom hele sitt liv, og døde av lungekreft i desember 1966 før parken ble fullført.

Disney var en sjenert og en usikker mann i privat, men adopterte en varm og utadvendt offentlig person. Han hadde høye krav og høye forventninger til de med hvem han arbeidet med. Selv om det har vært anklager om at han var rasistisk og antisemittisk har disse påstandene blitt motsagt av mange som kjente ham. Hans rykte endret seg i årene etter hans død, fra en leverandør av hjemlige patriotiske verdier til en representant for amerikansk imperialisme. Han er likevel en viktig figur i animasjonshistorien og i USAs kulturhistorie, hvor han regnes som et nasjonalt kulturelt ikon. Hans filmarbeid fortsetter å bli vist og tilpasset; hans studio opprettholder høye standarder i sin produksjon av populær underholdning, og Disney-fornøyelsesparkene har vokst i størrelse og antall for å tiltrekke seg besøkende i flere land. Wikipedia

79 år
C.J. Hambro (Politiker)
1885 - 1964

C.J. Hambro (Norge)

Politiker, journalist, redaktør, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Joachim Hambro

Født:
5. januar 1885 (139 år siden)

Døde:
15. desember 1964 (79 år) (59 år siden)

Carl Joachim Hambro var en norsk pressemann og politiker (H). Han var journalist og sjefredaktør i Morgenbladet i mesteparten av sitt yrkesliv. C.J. Hambro var kjent som en effektiv taler og retoriker, og regnes som Norges fremste parlamentariker i første halvdel av 1900-tallet.

Han var innvalgt på Stortinget fra Oslo 1919–1957, stortingspresident 1926–1933 og 1935–1945, parlamentarisk leder 1926–1957 samt formann i Høyres sentralstyre 1926–1934 og 1950–1954. Hambro organiserte evakueringen av stortingsrepresentantene, regjeringen og kongefamilien ut av hovedstaden da Tyskland invaderte landet den 9. april 1940, og han var videre den som utformet Elverumsfullmakten.

Han markerte seg som en kunnskapsrik, men tildels kontroversiell, politiker. Han var hele livet en sterk motstander av totalitære ideologier og deres anførere. Wikipedia

59 år
Sitting Bull (Høvding)
1831 - 1890

Sitting Bull (USA)

Høvding

Født:
1831 (193 år siden)

Døde:
15. desember 1890 (59 år) (133 år siden)

Sitting Bull (egentlig Tȟatȟáŋka Íyotake, født ca. 1831 ved Grand River i det senere Sør-Dakota, død 15. desember 1890 på Standing Rock Indian Reservation) var høvding og åndelig leder for det nordamerikanske indianske folket hunkpapa-siouxene. Han var også en kjent høvding og medisinmann blant lakota-indianerne, en undergruppe av hunkpapa. Den 25. juni 1876 ledet han 3 500 sioux- og cheyennekrigere mot deler av USAs syvende kavaleri i slaget ved Little Bighorn. Wikipedia

69 år
James Croll (Astronom)
1821 - 1890

James Croll (Skottland)

Astronom, geograf, geolog

Født:
2. januar 1821 (203 år siden)

Døde:
15. desember 1890 (69 år) (133 år siden)

James Croll var en skotsk vitenskapsmann som utformet en teori om at klimaforandringer forårsakes av endringer i Jordens planetariske bane. Wikipedia

51 år
Anthony Wayne (Politiker)
1745 - 1796

Anthony Wayne (Kongeriket Storbritannia)

Politiker, offiser

Født:
1. januar 1745 (279 år siden)

Døde:
15. desember 1796 (51 år) (227 år siden)

Anthony Wayne, kalt Mad Anthony, var en amerikansk general og statsmann.

Under amerikanske uavhengighetskrigen steg Wayne raskt i gradene, han ble oberst i 1776 og 21. februar 1777 ble han utnevnt til brigadegeneral.

Under den nordvestlige indianerkrig bidro «Gale» Anthony Wayne til å sikre den hvite kolonisering av Ohio, Indiana, Illinois og Michigan. Wikipedia

43 år
Johannes Vermeer (Kunstmaler)
1632 - 1675

Johannes Vermeer (Nederland)

Kunstmaler, kunstsamler

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Vermeer

Født:
31. oktober 1632 (391 år siden)

Døde:
15. desember 1675 (43 år) (348 år siden)

Johannes Vermeer eller Jan Vermeer (nederlandsk uttale: [joˈɦɑnəs jɑn vərˈmɪːr]), i sin samtid også kalt Joannis ver Meer og Joannis van der Meer, (døpt 31. oktober 1632 i Delft, begravet 15. desember 1675 i Delft) var en nederlandsk maler som i dag regnes som en av den nordeuropeiske barokkens fremste kunstnere fra den nederlandske gullalderen.

Vermeer spesialiserte seg på interiørscener fra borgerskap og middelklasse, og var en moderat fremgangsrik, provinsiell sjangermaler mens han levde. Det ser ut til at han aldri var særlig velstående, og han etterlot seg gjeld som gikk i arv til ektefelle og barn.

Bare 35 malerier kan med sikkerhet tilskrives Vermeer. De mest kjente er «Pike med perleøredobb», «Melkepiken» og «Utsikt over Delft». Vermeers malerier eies av 17 ulike museer og institusjoner i Europa og USA. Kvalitetene i Vermeers malerier er blant annet forklart som «fast og enkel komposisjon» og at «lyset er tillagt en verdi som til da var ukjent; det faller gjerne bløtt inn fra venstre og omslutter person og interiør i et mykt skjær som står i kontrast til det samtidige skarpe clair-obscurmaleri.»

Mens han levde, var han kjent og høyt verdsatt i Delft og Haag. Senere var hans ettermæle lenge svært beskjedent. Dette endret seg da han i 1842 ble gjenoppdaget av franskmannen Théophile Thoré-Bürger, som i 1866 ga ut et essay om Vermeer. To større utstillinger i 1995–96 og 2001 har i nyere tid bidratt til å etablere Vermeer som en av de mest populære av de gamle mestere. Wikipedia

<<
15. Desember
>>