Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

5. Desember

Om dagen

5. Desember er dag 340 i 2024, og er i uke 49. Det er 26 dager igjen av året.

Historie

10 år siden

2013: Nelson Mandela dør av en lungeinfeksjon mens han ligger i respirator i sitt hjem, 95 år gammel

Nelson Rolihlahla Mandela var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom. I sitt hjemland blir han ofte omtalt som Madiba, navnet på klanen Mandela tilhørte og som benyttes som en høflighetsform.

I sine siste leveår var Mandela svært svekket, den siste tiden lå han i koma i respirator grunnet lungeinfeksjon. Han ble erklært død i mediene flere ganger. Til slutt, den 5. desember 2013 døde han 95 år gammel i sitt hjem i Houghton, Johannesburg . Familien var til stede rundt ham og ledelsen i ANC besøkte ham like i forkant. Selve dødsfallet var omfattende dekket i verdenspressen, og gaten utenfor huset hans, torg og samlingsteder ellers i landet ble fylt av sørgende med lys, brev og blomster. Sør-Afrikas president Jacob Zuma erklærte ti dagers landesorg. En omfattende rekke minnemarkeringer fant sted, båren hans ble flyttet rundt i landet og han lå i flere dager på likstrå utenfor regjeringsbyggene i Pretoria. Det hele ble avsluttet av statsbegravelse 15. desember i Qunu i Eastern Cape. Den 10. desember markerte landet «National Day of Reflection and Prayers» med minnestund på FNB-fotballstadion i Johannesburg. Her talte blant annet USAs president Barack Obama og Cubas president Raúl Castro. Over 90 statsledere deltok enten ved minnemarkeringen i Johannesburg eller selve begravelsen. Også en rekke tidligere statsledere og kjente personer deltok. Obama taler i Mandelas minnemarkering på FNB stadion

Det var flere trekk ved begravelsen som viste splittelse og problemer i den frigjøringsbevegelsen Mandela hadde ledet. Blant annet ble president Zuma gjentatte ganger buet på da han skulle tale i ved den store minnemarkeringen i Johannesburg. Antiapartheidaktivisten og nobelprismottakeren Desmond Tutu, som hadde vært kritisk til Zuma, men samtidig var en nær venn og støttespiller av Mandela, ble forsøkt forhindret fra å tale og delta i både minnemarkeringen og begravelsen. Wikipedia
50 år siden

1973: På grunn av oljekrisen i verden, innføres det kjøreforbud for motorkjøretøyer i helgene i Norge

Oljekrisen var navnet på energikrisen som rammet den vestlige verden i 1973.

Den kom som en følge av at OPEC iverksatte en oljeboikott og en kraftig prisøkning som straffereaksjon overfor land som støttet Israel under Jom kippur-krigen i 1973. Oljeprisen ble økt med 70 % i oktober 1973, deretter fulgte en ny økning på 130 % i desember samme år. Samme måned ble det også iverksatt en midlertidig blokade av all utskipning av olje til havner i USA og Nederland.

I Norge førte krisen både til begrenset tilgang på bensin og forbud mot bilkjøring i helgene. Den 22. november 1973 ble det vedtatt at alle bensinstasjoner skulle holdes stengt på lørdager og søndager, samt etter klokken 19.00 alle ukedager. Fra 5. desember ble det også innført forbud mot kjøring med motorkjøretøy i helgene. Bensinrasjonering ble forberedt fra januar 1974, uten at dette noen gang ble gjennomført. En uvanlig mild vinter og utstrakt hamstring førte til at restriksjonene i Norge ble opphevet i februar 1974.

Oljekrisen førte imidlertid til at den norske tankfarten gikk inn i en langvarig krise.

Fra denne perioden stammer Odd Wentzels berømte foto av kong Olav V som betalende passasjer i anorakk og skilue på Holmenkollbanen en bilfri helg. Wikipedia
72 år siden

1951: Rutebåten «Sandeid» synker i innløpet til Mastrafjorden, da brottsjø får lasten til å forskyve seg

DS «Sandeid» var i perioden 1903-1951 et lokalruteskip, tilhørende Det Stavangerske Dampskibsselskab, Stavanger. Da det var nytt i 1892 var dette Sandnæs Dampskibs-Aktieselskab første skip DS «Sandnæs», og også første skip i nattruten Sandnes-Stavanger-Haugesund-Bergen. Denne nattruten, som fra 1897 ble en samseiling mellom Sandnes Damp og Stavangerske, skulle bli en av Vestlandets viktigste kommunikasjoner like frem til ut på sekstitallet. Skipet var gjennom sitt livsløp involvert i flere ulykker med tap av menneskeliv. Det endte også i et uværs-forlis i Mastrafjorden i desember 1951 der 8 mennesker omkom.

5. desember 1951: «Sandeid» var på vei i rute fra Skjold via Tysvær og Austre Bokn til Stavanger i NV-storm med orkan i kastene. Ombord var foruten besetningen på 9, kun 6 passasjerer, men også last av levende husdyr som skulle til slakthuset i Stavanger. Dette var noe storfe og 31 griser. Der var tung sjø på den åpne Boknafjorden. Kl.13.30 var «Sandeid» kommet utenfor Utstein kloster og skulle til å dreie inn i roligere farvann i Mastrafjorden mellom Rennesøy og Mosterøy, da den ble truffet av en kraftig sjø som fikk båten til å legge seg helt over til babord slik at vann fosset over rekken og fylte «brønnen» mellom bakken og overbygget. «Sandeid» rettet seg ikke da lasten av livdyr hadde rauset over i babord side. Slagsiden økte raskt ettersom båten ble truffet av flere sjøer og tok inn vann. Det ble ikke tid til å sette ut livbåtene før de 15 ombord måtte gå ut på skutesiden. Herfra måtte de etter kort tid hoppe i sjøen fordi «Sandeid» sank med akterskipet først ca. 10 minutt etter at bølgen traff. Mange så det som skjedde inne fra land og flere fartøy gikk ut for å se etter overlevende. Blant disse var skøytene «Klosterøy», «Ørnen», «Idun» og «Ally». Letingen fortsatte hele ettermiddagen og utover kvelden, men likevel omkom 1 passasjer og 7 av besetningen. To griser berget seg levende i land. Wikipedia

Fødsler

44 år
Nick Stahl (Skuespiller)
1979

Nick Stahl (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolas Kent Stahl

Født:
5. desember 1979 (44 år)

Nicolas Kent «Nick» Stahl er en amerikansk skuespiller.

Stahl ble født i Harlingen i Texas, vokste opp i Dallas og bor i dag i Los Angeles. Han har blant annet medvirket i filmer som Sin City og Terminator 3 - Rise of the Machines, i sistnevnte i rollen som «John Connor».

Stahls debutfilm, Mannen uten ansikt, der han medvirket sammen med Mel Gibson, hjalp ham å få fart på karrièren allerede i en alder av 12. Hans første rolle som profesjonell skuespiller var i Stranger at My Door (1991), selv om han hadde opptrådt i filmer helt siden han var 4 år gammel. Wikipedia

44 år
Khumiso Ikgopoleng (Bokser)
1979

Khumiso Ikgopoleng (Botswana)

Bokser

Født:
5. desember 1979 (44 år)

Khumiso Ikgopoleng er en botswansk amatørbokser, som konkurrerer i vektklassen bantamvekt. Ikgopoleng har ingen større internasjonale resultater, og fikk sin olympiske debut da han representerte Botswana under Sommer-OL 2004, der han røyk ut i andre runde. Han representerte også Botswana under Sommer-OL 2008 der han ble slått ut i kvartfinalen av Enkhbatyn Badar-Uugan fra Mongolia i vektklassen bantamvekt. Wikipedia

48 år
Ronnie O'Sullivan (Snookerspiller)
1975

Ronnie O'Sullivan (Engelsk)

Snookerspiller, poolspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Antonio O'Sullivan

Født:
5. desember 1975 (48 år)

Ronald Antonio «Ronnie» O'Sullivan er en engelsk profesjonell snookerspiller som har vunnet verdensmesterskapet i snooker fem ganger. Han er kjent under kallenavnet «The Rocket» for sin raske spillestil og har fem sesonger vært rangert som nummer én i verden. Wikipedia

49 år
Frøydis Grorud (Musiker)
1974

Frøydis Grorud (Norge)

Musiker

Født:
5. desember 1974 (49 år)

Frøydis Grorud er en norsk saksofonist, fløytist og komponist, bosatt i Drammen.

Grorud er utdannet ved Agder musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Hun spiller blant annet med Torun Eriksen, og i bandene Vintermåne og Trio de Janeiro. I mars 2009 kom hennes første solo-CD, Himmeldryss – en instrumentalplate der hun tolker kjente salmer. Frøydis Grorud var medkomponist på CD-en Markblomster og potteplanter – en plate hvor Grorud sammen med medkomponist Espen Gjelstad Gundersen tonesatte 15 utvalgte dikt av Henrik Ibsen.

Hun er fast saksofonist i husbandet til NRK-programmet Beat for beat. Bandets kapellmester er pianist Trond Lien. Bandet for øvrig består av gitarist Børge Petersen-Øverleir, bassist Erik Højgaard Anti og trommeslager Ole Petter Hansen Chylie.

Hun mottok Telemark fylkeskommunes kulturpris i 2010. Wikipedia

57 år
Torger Ødegaard (Politiker)
1966

Torger Ødegaard (Norge)

Politiker, rådmann, direktør

Født:
5. desember 1966 (57 år)

Torger Ødegaard er rådmann i Hole kommune (2016–) og tidligere politiker (H). Han var fra 1. mai 2014 til 5. november 2014 direktør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Han var Oslos byråd for eldre og bydelene 2001–2002, byråd for velferd og sosiale tjenester 2002–2003, byråd for utdannelse 2003–2013 og byråd for finans 2013–2014. Han hadde også ansvar for kultur 2003–2011 og for barnehager 2014–2013.

På byrådets initiativ ble Bogstad skole i Oslo innviet som Norges første OPS-skole. I perioden har han også arbeidet for opprettelsen av eliteklasser, og fikk i 2009 gjennomslag for en ballettlinje ved Ruseløkka ungdomsskole, og i 2011 for en eliteklasse for musikktalenter ved Majorstuen skole. Han har også gjort seg bemerket som motstander av obligatorisk, skriftlig opplæring i sidemål i Oslo-skolen. På kultursiden har han blant annet stått bak planene om å flytte Munchmuseet og Deichmanske bibliotek til Bjørvika, og bygget og finansiert Schous kulturbryggeri på Grünerløkka.

Før han ble byråd i 2001, var han informasjonssjef i Stor-Oslo Lokaltrafikk AS. I slutten av 1990-årene var Ødegaard både stabssjef og byrådssekretær for presse og informasjon for byrådslederne Fritz Huitfeldt og Erling Lae samt politisk rådgiver for Oslo Høyres leder, Jon Lyng.

Ødegaard kommer fra Langesund i Telemark, som sønn av en industriarbeider, og har bodd i Oslo siden 1987. Han er utdannet cand.mag. med statsvitenskap, sosialøkonomi og idéhistorie fra Universitetet i Oslo. Wikipedia

60 år
Eddie Edwards (Skihopper)
1963

Eddie Edwards (Storbritannia)

Skihopper, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Edwards

Født:
5. desember 1963 (60 år)

Michael Edwards, bedre kjent som Eddie 'the Eagle' Edwards, var Storbritannias første deltaker i skihopping i OL siden 1928.

Edwards jobbet som gipsmaker da han begynte som skihopper. I 1987 deltok han i VM i Oberstdorf og ble nummer 55. Året etter deltok han i OL i Calgary, der han ble sist både i stor bakke og i normalbakke.

Edwards hadde ingen økonomisk støtte fra det britiske skiforbundet. I tillegg var han hemmet av at han var ca. 10 kg tyngre enn de tyngste av konkurrentene. Dessuten var han plaget av at brillene hans dugget under rennene så det var vanskelig for ham å se noe særlig.

Hans mangel på suksess gjorde ham imidlertid svært populær. Han ble en kultfigur, kjent som «verdens dårligste skihopper», og etter hvert mediakjendis og gjenganger i talkshow på tv.

Etter Eddie Edwards' innsats i OL innførte IOK i 1990 en ny regel om at deltakere i skihopping i OL må ha deltatt i andre internasjonale konkurranser og ha blitt blant de øverste 30 % eller være blant de 50 beste i verden. Edwards prøvde å kvalifisere seg for OL i Albertville i 1992, Lillehammer i 1994 og Nagano i 1998, men med den nye regelen var han sjanseløs. Han fremholdt i intervju at han godt kunne holdt på til OL i Salt Lake City, men at den nye regelen tok all amatørsk glede bort fra skihoppingen.

Det er faktisk ikke riktig at Eddie ble sist i alle internasjonale renn han stilte opp i. Under et verdenscuprenn i den tysk-østerrikske hoppuka i Innsbruck i 1988 ble han nr. 120 av totalt 122 hoppere med en østerriker og en nederlender bak seg.

Etter at den egentlige hoppkarrieren hans var over ga han ut boka og videoen On the piste (ISBN 0-233-99497-1). Senere spilte han også inn popsangen Fly Eddie Fly med Kit Rolfe, som nådde top 50 i Storbritannia. Denne sangen spilte han også inn på finsk, til tross for at han ikke snakker det språket.

Edwards gikk konkurs i 1992. Siden da har han studert juss, og han vurderer nå å starte praksis som advokat. I dag bor han i nærheten av hjembyen Cheltenham, han er gift og har barn, og han er leder for sitt eget bygningsfirma. Han har også operert øynene og kastet brillene. Wikipedia

67 år
Krystian Zimerman (Pianist)
1956

Krystian Zimerman (Polen)

Pianist, dirigent, komponist, musikkpedagog

Født:
5. desember 1956 (67 år)

Krystian Zimerman er en verdenskjent polsk pianist.

Han studerte ved Musikkhøyskolen ( nå : Karol Szymanowski musikkakademiet ) i Katowice hos Andrzej Jasiński. Hans karriere skjøt fart da han vant den prestisjefulle Chopinkonkurransen i Warszawa i 1975. I 1976 spilte han med Berliner Philharmoniker i Berlin under ledelse av Herbert von Karajan og debuterte i USA med New York Philharmonic i 1979.

Zimerman konserterer i mange land og anerkjennes allment som en av samtidens fremste pianister. Han har spilt inn en rekke plater og foretatt omfattende konsertreiser. Han er mest kjent for sin interpretasjon av romantikkmusikken, men han har også spilt moderne verk, som for eksempel urfremførelsen av Witold Lutosławskis pianokonsert, et verk komponisten selv skrev for ham. Siden 1996 har han undervist ved musikkakademiet i Basel. Wikipedia

69 år
Jørgen Kosmo (Politiker)
1947 - 2017

Jørgen Kosmo (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jørgen Hårek Kosmo

Født:
5. desember 1947 (76 år siden)

Døde:
24. juli 2017 (69 år) (6 år siden)

Jørgen Hårek Kosmo var en norsk politiker (Ap).

Kosmo hadde artium fra 1968 og var utdannet tømrer; han arbeidet som bygningsarbeider (forskalingssnekker) 1969–1979. Han var medlem av Horten bystyre 1975–1985, varaordfører 1979–1983, ordfører 1983–1985. Han var vararepresentant på Stortinget i perioden 1981 til 1985, før han ble fast representant. Kosmo var innvalgt på Stortinget for Vestfold i årene 1985 til 2005, og fra 2001 til 2005 var han stortingspresident. Han var forsvarsminister 1993–1997 og arbeids- og administrasjonsminister 2000–2001.

Kosmo ble den 2. juli 2004 utnevnt til fylkesmann i Telemark. Han rakk ikke å tiltre fylkesmannsembetet før han høsten 2005 ble utnevnt til riksrevisor. Han ledet Riksrevisjonen i årene 2006–2013.

Han mottok den 2. november 2005 storkors av St. Olavs Orden. Utnevnelsen ble gitt for embetsfortjeneste som stortingspresident. Kosmo er den første stortingspresidenten i nyere tid som har mottatt ordenen. I 2005 mottok Kosmo storkorset av den svenske Nordstjerneordenen. Han ble i 2013 utnevnt til kommandør av den nederlandske Oranje-Nassau-ordenen.

Hans svigerdatter Silvia Kristoffersen Kosmo var fast møtende vararepresentant til Stortinget 2005–2009. Wikipedia

80 år
Eva Joly (Statsadvokat)
1943

Eva Joly (Frankrike)

Statsadvokat, forhørsdommer

Fullt navn / Fødenavn:
Gro Eva Farseth

Født:
5. desember 1943 (80 år)

Eva Joly (IPA: [eva ʒɔli], født Gro Eva Farseth 5. desember 1943 på Grünerløkka i Oslo) er en norskfødt fransk politiker og tidligere forhørsdommer. På 1990-tallet ble hun kjent for sin rolle i "Elf Aquitaine-saken" og ble omtalt som en av Frankrikes mest nådeløse og ubestikkelige korrupsjonsjegere.

Joly har vært valgt til Europaparlamentet siden 2009 for Europe écologie–Les verts, tidligere valgforbundet Europe Écologie, søsterpartiet til Miljøpartiet De Grønne. Joly er innvalgt fra den franske regionen Île-de-France. Hun var kandidat til presidentvalget i Frankrike i 2012 for Europe écologie–Les verts. Wikipedia

74 år
J.J. Cale (Musiker)
1938 - 2013

J.J. Cale (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Weldon Cale

Født:
5. desember 1938 (85 år siden)

Døde:
26. juli 2013 (74 år) (10 år siden)

John Weldon «J.J.» Cale var en amerikansk sanger, gitarist og sangskribent.

Cale er mest kjent som låtskriver av sanger som andre artisters gjorde til store hits, eksempelvis Eric Claptons innspillinger av «After Midnight» og «Cocaine». Selv hadde Cale relativt begrenset kommersiell suksess med sine sparsomt instrumenterte, minimalistisk pregede innspillinger, men nøt til gjengjeld stor respekt blant mange musikere. Wikipedia

82 år
Maud Hansson (Skuespiller)
1937 - 2020

Maud Hansson (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Maud Hansson Fissoun

Født:
5. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
1. oktober 2020 (82 år) (3 år siden)

Maud Hansson Fissoun var en svensk skuespiller, best kjent for sin rolle som tjenestepiken Lina i filmen Emil i Lönneberga, som var basert på Astrid Lindgrens fortellinger fra landsbygda i Småland.

Hun hadde imidlertid også roller i Ingmar Bergmans filmer Det sjunde inseglet og Smultronstället, og det var Bergman som i sin tid oppdaget hennes filmtalent.

Hansson hadde også en karriere som teaterskuespiller, tilknyttet Malmö stadsteater fra 1957 til 1961 og Stockholm stadsteater fra 1961 til 1969. Wikipedia

87 år
James Lee Burke (Forfatter)
1936

James Lee Burke (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter

Født:
5. desember 1936 (87 år)

James Lee Burke er en amerikansk forfatter.

Burke studerte ved University of Louisiana at Lafayette og University of Missouri, hvor han tok bachelorgraden i engelsk i 1958 og Master of Arts i 1960. Han har en variert arbeidserfaring, som blant annet inkluderer landmåler i Colorado, arbeider i oljeindustrien i Texas, journalist, sosialarbeider i Los Angeles, ansatt i arbeidsformidlingen i Louisiana og lærer ved University of Missouri, University of Southwestern Louisiana, University of Montana, Miami-Dade Community College og Wichita State University.

Burke debuterte i 1965 med romanen Half of Paradise. Han har senere skrevet et tyvetall bøker, de fleste kriminallitteratur. Burke mottok i 2009 Mystery Writers of Americas høyeste utmerkelse for livslangt arbeide av særlig høy kvalitet, The Grand Master Award. Han har tidligere mottatt både Edgar-prisen og britiske Crime Writers' Associations Gold Dagger for sine kriminalromaner.

Juss-professor og krimforfatter Alafair Burke er James Lee Burkes datter. Wikipedia

76 år
Totti Bergh (Jazzmusiker)
1935 - 2012

Totti Bergh (Norge)

Jazzmusiker, saksofonist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodor Christian Frølich Bergh

Født:
5. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
4. januar 2012 (76 år) (12 år siden)

Theodor Christian Frølich «Totti» Bergh var en norsk jazzmusiker (saksofon), kjent som orkesterleder og utgiver av flere jazzplater.

Etter å ha lært klarinett gikk han over til saksofon i 1952 og spilte endel i Amerikabåten. Han var i besetningen til Einar Schanke (1955–56), Kjell Karlsen (1956–64), Rowland Greenberg (1960-64, 1974-81), Per Borthen (1966–). Videre spilte han i ektefellen Laila Dalseths orkestre. Senere spilte Bergh tenorsaksofon og sopransaksofon i Christiania Jazzband (fra 1990) og i Christiania 12 (fra 1992).

Han har gitt ut flere plater på Gemini Records og ligner musikalsk sett, de verdenskjente Lester Young og Dexter Gordon.

Hans eldre bror var jazzjournalist Johs. Bergh (1932–2001). De var begge av Frølich (slekt), sønner av Theodora Marie (Dot) Frølich (1909–1957) og høyesterettsadvokat Johannes Prior (Egg) Bergh (1900–1956). Selv giftet Totti seg med jazzvokalisten Laila Dalseth fra Bergen og var med på mange av hennes plateutgivelser. Wikipedia

84 år
Jean Bolinder (Forfatter)
1935 - 2020

Jean Bolinder (Sverige)

Forfatter, dramatiker, regissør

Født:
5. desember 1935 (88 år siden)

Døde:
7. juni 2020 (84 år) (3 år siden)

Jean Bolinder var en svensk forfatter, dramatiker og kunstner. Han skrev også under pseudonymene Elisabeth Schalin og Jesper Borghamn.

Bolinder ble født å Laggarps säteri i Östergötland, men flyttet senere med sin familie til Enköping. Han gikk på gymnaset i Motala, en by hvis historie han senere skulle skrive. Bolinder studerte ved Uppsala universitet og tok deretter graden licentiatus philologiæ i historie ved Lunds universitet.

Han var lektor i historie, svensk og drama i Lund ved gymnasene Katedralskolan og Polhemskolan i Lund og arbeidet med film og teater.

Han var redaktør for forlaget Hermods/Liber. Han skapte da Libers idrottslexikon og Motalas officiella historia. Som sjef for Libers teaterböcker utgav han blant annet tre stykker av Astrid Lindgren.

Som forfatter var han mest kjent for sine kriminalromaner. Han fikk Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman to ganger, i 1985 for För älskarns och mördarns skull og i 1990 for Dödisgropen. Han var en del av forfatterkollektivet Bo Lagevi og var æresmedlem av Svenska Deckarakademin. I 2012 fikk han foreningens Grand Master-diplom.

Utover sitt kriminallitterære forfatterskap skrev Bolinder drama, hørespill, skjønnlitterære romaner, lokalhistorie, litteraturhistorie og barnebøker. Som forsker arbeidet han med å klarlegge detaljene omkring August Strindbergs død (Strindbergina 1922).

NRK Radioteatret har sendt to av Bolinders kriminalhørespill: Klassefesten, fire episoder, 1980 og Den onde sirkelen, også fire episoder, 1984. Wikipedia

87 år
Little Richard (Sanger)
1932 - 2020

Little Richard (USA)

Sanger, pianist, musiker, låtskriver, komponist, prest, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Wayne Penniman

Født:
5. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
9. mai 2020 (87 år) (4 år siden)

Richard Wayne Penniman var en amerikansk sanger, låtskriver og pianist. Han var en pionér innen musikkgenren rock and roll.

Little Richard var én av tolv søsken og har uttalt at han kom fra en familie hvor foreldrene ikke likte rhythm and blues. Familien hans var syvendedagsadventister, og han ble tidlig kjent med gospelmusikk. Hans tidligste innspillinger i 1950-årene var en miks av blues og rhythm and blues og var sterkt påvirket av gospel.

Little Richard oppnådde et gjennombrudd med sangen «Tutti Frutti» i 1955 og fulgte opp med en serie internasjonale hits: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Jenny Jenny», «Keep A-Knockin'», «Good Golly Miss Molly», «Ooh! My Soul» og flere andre. I Norge var hans største hit «Baby Face» i 1957.

Med sin unike sangstil og voldsomme energi fikk Little Richard enorm betydning for utviklinga av rock'n'roll. Han sanger er blitt framført og innspilt av Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Don Covay, Joe Tex, Larry Williams, Creedence Clearwater Revival, Mitch Ryder, Hollies, The Swinging Blue Jeans, The Chambers Brothers, Jimi Hendrix, Isley Brothers, MC5, Queen og mange, mange flere.

Little Richard trakk seg tilbake fra musikkbransjen i 1957 av religiøse årsaker. Han begynte på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama med tanke på å bli prest for syvendedagsadventistene. Kirkeledelsen verdsatte Little Richards popularitet og hans evne til å begeistre andre og tolererte det oppstuss som hans ekstroverte fremtoning vakte på studiestedet, og likeså hans hyppige brudd på skolens ordninger. Ekteskapet han inngikk i juli 1959 med sekretæren Ernestine Campbell fra Washington, D.C. endte i skilsmisse i 1964.

Han gjorde seinere comeback flere ganger. Han laget også en rekke gospelinnspillinger. Little Richard spilte inn sine opprinnelige hits på ny en rekke ganger for ulike plateselskap. Hans opprinnelige innspillinger for Specialty 1955–57 blir likevel ansett som uovertrufne. Han ble i 1986 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og han fikk også ei stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

93 år
Wenche Foss (Skuespiller)
1917 - 2011

Wenche Foss (Norge)

Skuespiller, sanger, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang

Født:
5. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
28. mars 2011 (93 år) (13 år siden)

Eva Wenche Steenfeldt-Foss Stang var en norsk skuespiller, ofte karakterisert som etterkrigstidens store diva i norsk teater.

Foss debuterte i 1935 på Søilen Teater i Vilhelm Dybwads operette Taterblod. Aftenposten skrev at Foss hadde «smukke betingelser for scenen – både talestemme og sangstemme av en avgjort tiltalende beskaffenhet, et godt sceneytre, en fri og naturlig fremtreden, en god diksjon.» Hun markerte seg tidlig som operette- og lystskuespiller på flere av Oslos scener. Hennes største operetterolle var som Hanna Glawari i Den glade enke i 1948. Det ble Centralteatrets største suksess. Hun kom til Nationaltheatret første gang i 1952 og var der i 15 år. Etter en periode på Oslo Nye Teater fra 1967 til 1978, avsluttet hun sin karriere som fast ansatt skuespiller, på Nationaltheateret fra 1978. Hun spilte 55 roller.

Hun begynte tidlig å spille inn film. I 1940 debuterte hun i Tørres Snørtevold og hun ble også kjent for sin rolle i En herre med bart i 1942. Foss huskes også for samspillet med Per Aabel i teaterstykket Soloppgang i Riga (1979).

Hennes senere filmer omfatter blant annet stemmen til tekannen i Disney-filmen Skjønnheten og udyret og hovedrollen i Gull og grønne skoger, en kortfilm og svart komedie i Harald Zwarts regi, om eneboersken som blir gal i møte med media.

Hun mottok Aamot-statuetten i 1959, og i 1988 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Hun ble i 1963 utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Foss var også ridder av den franske Æreslegionen. Hun mottok St. Hallvard-medaljen fra Oslo by i 1991. I september 2007 ble det avduket en bronsestatue av Wenche Foss, utført av Per Ung, på Johanne Dybwads plass i Studenterlunden rett ved Nationaltheatret.

Etter at Wenche Foss i 1953 fikk en sønn med Down syndrom som hun kalte Tommeliten, gjorde hun en stor innsats for å åpne folks øyne for utviklingshemmedes kår.

I 2003 ble det arrangert opptak hjemme hos Wenche Foss hvor skuespilleren gjorde en diktfremførelse av «Våre små søsken». På 100-årsdagen for Wenche Foss' fødsel, 5. desember 2017, ble den nye innspillingen av «Våre små søsken» lansert, hvor Wenche Foss og Tore Magnus Pettersson står som hovedartister.

Hun var også åpen om forhold ved sin egen helse, som selvmordsforsøk og at hun overlevde brystkreft både i 1971 og ved senere tilbakefall. I forbindelse med utdelingen av Wenche Foss' ærespris i desember 2010 offentliggjorde hun at hun var alvorlig syk. Foss var rammet av anemi og beinmargssvikt, noe som førte til at hun var avhengig av jevnlige blodoverføringer. Hun døde av sykdommen 28. mars 2011.

4. april 2011 ble hun bisatt fra Oslo domkirke på statens bekostning. Hun hadde regissert bisettelsen selv. Wikipedia

79 år
Waldemar Brøgger (Forfatter)
1911 - 1991

Waldemar Brøgger (Norge)

Forfatter, oversetter, journalist, filosof, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Waldemar Christofer Brøgger

Født:
5. desember 1911 (112 år siden)

Døde:
14. august 1991 (79 år) (32 år siden)

Waldemar Christofer Brøgger var en norsk forfatter, journalist, oversetter, litteratur- og teateranmelder og forlagsmann.

Brøgger skrev kriminalromaner, historiske romaner, historie, filosofi, dokumentar og fagbøker. På slutten av 1950-tallet oppnådde han sukess med en serie kriminalromaner i en periode da norsk kriminallitteratur var en sjeldenhet. Han skrev også hørespill for NRK radio i samarbeide med André Bjerke, Torolf Elster, Arild Feldborg og Odd Eidem. Brøgger var en ansett oversetter, kanskje mest kjent for den hittil eneste tilnærmet fullstendige norske oversettelsen av Tusen og en natt.

Under andre verdenskrig ble Brøgger arrestert av okkupantene, og satt i Grini fangeleir fra september 1941 til mars 1942. I 1943 flyktet han til Sverige. En del av Brøggers bøker ble skrevet på svensk mens han var flyktning i Sverige, og foreligger ikke på norsk. Blant disse er kriminalromanen Inom tolv timmar om likvideringen av en Gestapo-offiser i Stockholm, som ble filmatisert av Ingmar Bergman. Den Usynlige Fronten var et kampskrift og analyse av motstandskampen i Norge, og ble brukt som modell av flere andre motstandsbevegelser i tyskokkuperte land.

Brøgger var også redaktør for flere av Cappelens leksika, blant annet Skikk og bruk (1960), Combi (1968-70) og Media (1977-79).

Waldemar Brøgger var sønn av arkeologen Anton Wilhelm Brøgger, bror til forfatteren og oversetteren Niels Christian Brøgger og far til antropologiprofessoren og skribenten Jan Brøgger. Wikipedia

64 år
Per Høst (Filmprodusent)
1907 - 1971

Per Høst (Norge)

Filmprodusent, filmregissør, fotograf, filmklipper, zoolog

Født:
5. desember 1907 (116 år siden)

Døde:
27. desember 1971 (64 år) (52 år siden)

Per Høst var en norsk zoolog og filmprodusent.

Per Høst er ansett som en foregangsmann for dokumentarfilm i Norge. Han startet filmproduksjonen på 1930-tallet i forbindelse med viltforskning på Hardangervidda og forskning på sel og selfangst i Nordishavet.

Som forsker stod han for gjennombruddet i forståelsen av hvordan lyset påvirker mange dyrs hamskifte og parringssyklus. Dette arbeidet, som vakte internasjonal oppsikt, var ifølge Per Høst inspirert av minnene om virkningen som rødt krepp-papir rundt lampene hadde på deltakerne på gymnasets dansetilstelninger.

Høst dro til USA i 1939 for å studere amerikansk viltpleie. Under krigen dro han til Little Norway i Canada, der Ole Reistad ga ham i spesialoppdrag å intensivere bruken av film i Norges-propaganda og instruksjon av norske og allierte styrker i USA og Canada. Han produserte i denne tiden flere kortfilmer i farger, bl. a. Wings for Norway.

Etter krigen arbeidet han for American Museum of Natural History i New York, og gjennomførte flere ekspedisjoner til Mellom- og Sør-Amerika i årene fram til 1950. På disse ekspedisjonene samlet han også etnografisk materiale for American Museum of Natural History og US Library of Congress. Høst var i denne tiden en svært etterspurt filmkåsør i USA, og kunne bl.a. fylle Constitution Hall i Washington med begeistrede tilskuere på foredrags-aftner i regi av National Geographic Society. I etterkrigsårene drev han et vekselbruk mellom forskning og film fra henholdsvis Norge og Amerika, som han stadig foredro på begge sider av Atlanterhavet.

I Norge fikk Per Høst i 1950 sitt store kino-gjennombrudd med de hel-aftens dokumentarfilmene Gjensyn med Jungelfolket og Naturen og Eventyret, som senere ble fulgt opp med Ecuador og Galapagos, den siste en samproduksjon med hans mangeårige venn fra studietiden, Thor Heyerdahl. I 1951 skrev han boken Hva verden viste meg, som ble en internasjonal bestselger, oversatt til elleve språk.

Per Høst brant sterkt for urbefolkningenes situasjon og utvikling. I 1957 hadde han premiere på sitt hovedverk Same Jakki, som er en dokumentarisk spillefilm om årssyklusen i reindriftsamenes liv i Finnmark før mekaniseringen påvirket livsmønsteret. Filmen oppnådde stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse, den fikk en rekke priser, og deltok i Cannes-festivalen under stor medieoppmerksomhet. Same Ællin fra 1971 representerte en oppsummering av samenes overgang til industrisamfunnet.

Per Høst startet produksjon av TV-programmer på midten av 1950-tallet, etter invitasjon fra BBC. Dette innledet en intenst produktiv periode der han de neste 15 år produserte et utall filmer og fjernsynsprogrammer for norske og utenlandske fjernsynsstasjoner, bl.a. i samarbeid med David Attenborough og Brian Branston i BBC. Tematisk spente de over natur og naturvitenskap, urbefolkninger, norske fiskerier, selfangst, Arktis m.m. Han avsluttet sin TV-produksjon i 1969/70 med å lage ikke mindre enn elleve fjernsynsprogrammer for NRK på mindre enn ett år.

Per Høst ble æresmedlem i Norsk Zoologisk Forening i 1971 for sin innsats for forskning og populærvitenskapelig formidling til et stort publikum. Han var blant initiativtakere til etableringen av World Wildlife Fund i Norge. Han ledet an i arbeidet med å sikre våtmarksområdene i Coto de Doñana i Sør-Spania, som er et viktig mål for nordeuropeiske trekkfugler, bl.a. den norske grågåsa.

Per Høst er et særfenomen i norsk filmproduksjon. Han arbeidet for egen regning og risiko, og mottok liten anerkjennelse fra det offentlige i form av finansiell støtte. Dette resulterte i at han på 1960- og 70-tallet konstant arbeidet under karrige vilkår, ofte over grensen for det økonomisk forsvarlige. Da han døde i 1971, var han en gjeldstynget mann. Gjennom sitt virke bidro han likevel til å sette søkelyset på viktigheten av å gi dokumentarfilmen levelige vilkår i Norge. Hans livsverk er i dag en unik kilde til natur- og kulturdokumentasjon, som vil få betydning også for ettertiden.

Han mottok Filmkritikerprisen og Aamot-statuetten 1957 for Same-Jakki (1957). Filmen ble vist på Cannes Filmfestival og oppnådde stor nordisk suksess. Videre fikk han Petter Dass-medaljen 1967 for sine beskrivelser av livet i Nord-Norge. Senere kom Sami Ællin (1971). Wikipedia

65 år
Walt Disney (Filmskaper)
1901 - 1966

Walt Disney (USA)

Filmskaper, skuespiller, Manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, animatør, programleder, skribent, produsent, kunstmaler, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Walter Elias Disney

Født:
5. desember 1901 (122 år siden)

Døde:
15. desember 1966 (65 år) (57 år siden)

Walter «Walt» Elias Disney var en amerikansk entreprenør, animatør, skuespiller og filmprodusent. En pioner i den amerikanske animasjons industrien han flere utviklingen i produksjon av tegneserier. Som filmprodusent holder Disney rekorden for flest Oscar med en total av 22 Oscar av 59 nominasjoner. Han vant også to Golden Globe og en Emmy Award , og mange andre æresbevisninger. Flere av hans filmer er inkludert i National Film Registry av kongressbiblioteket.

Født i Chicago i 1901 utviklet Disney en tidlig interesse for tegning. Han tok kunstklasser som en gutt og jobbet som kommersiell illustratør i en alder av 18 år. Han flyttet til California tidlig på 1920-tallet og satte opp Disney Brothers Studios (senere The Walt Disney Company heller Disney) med sin bror Roy. Med Ub Iwerks utviklet Walt karakteren Mikke Mus i 1928, sin første svært populære suksess; Han sørget også for stemmen til hans skapelse i de tidlige årene. Etter hvert som studioet vokste, ble Disney brødrene mer eventyrlysten, de introduserte synkronisert lyd, fullfarget tre-stripe Technicolor , tegneserier med funksjonslengde og teknisk utvikling i kameraer. Resultatene, sett i funksjoner som Snehvit og de syv dvergene (1937), Pinocchio , Fantasia (begge 1940), Dumbo (1941) og Bambi (1942). Nye animerte og live-action filmer fulgt etter andre verdenskrig, inkludert den kritisk vellykkede Askepott (1950) og Mary Poppins (1964), sistnevnte mottok fem Oscar.

På 1950-tallet utvidet Disney seg inn i fornøyelsesparker, og i 1955 åpnet han Disneyland. For å finansiere dette prosjektet solgte han seg inn til TV-industrien, som Walt Disney's Disneyland og The Mickey Mouse Club. Han var også involvert i å planlegge 1959 Moskva Fair, 1960 Vinter-OL, og 1964 New York World's Fair. I 1965 begynte han å utvikle en annen fornøyelsespark, Disney World. Disney var en stor røyker gjennom hele sitt liv, og døde av lungekreft i desember 1966 før parken ble fullført.

Disney var en sjenert og en usikker mann i privat, men adopterte en varm og utadvendt offentlig person. Han hadde høye krav og høye forventninger til de med hvem han arbeidet med. Selv om det har vært anklager om at han var rasistisk og antisemittisk har disse påstandene blitt motsagt av mange som kjente ham. Hans rykte endret seg i årene etter hans død, fra en leverandør av hjemlige patriotiske verdier til en representant for amerikansk imperialisme. Han er likevel en viktig figur i animasjonshistorien og i USAs kulturhistorie, hvor han regnes som et nasjonalt kulturelt ikon. Hans filmarbeid fortsetter å bli vist og tilpasset; hans studio opprettholder høye standarder i sin produksjon av populær underholdning, og Disney-fornøyelsesparkene har vokst i størrelse og antall for å tiltrekke seg besøkende i flere land. Wikipedia

64 år
Christina Georgina Rossetti (Lyriker)
1830 - 1894

Christina Georgina Rossetti (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lyriker, skribent, salmedikter

Født:
5. desember 1830 (193 år siden)

Døde:
29. desember 1894 (64 år) (129 år siden)

Christina Georgina Rossetti var en britisk dikter som skrev romantiske og åndelige dikt og også barnedikt. Hun skrev diktene Goblin Market og Remember, og teksten til julesangen In the Bleak Midwinter som i norsk oversettelse er med i Norsk salmebok 2013. Wikipedia

79 år
Martin Van Buren (Amerikansk president)
1782 - 1862

Martin Van Buren (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, diplomat, slaveeier, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Maarten van Buren

Født:
5. desember 1782 (241 år siden)

Døde:
24. juli 1862 (79 år) (161 år siden)

Martin Van Buren (korrekt nederlandsk skrivemåte egentlig Martin van Buren) var USAs åttende president. Han var den første presidenten som ble født etter at uavhengighetserklæringen ble underskrevet, den første uten engelsk bakgrunn, og den eneste president som ikke har hatt engelsk som morsmål. Wikipedia

Dødsfall

95 år
Nelson Mandela (Politiker)
1918 - 2013

Nelson Mandela (Sør-Afrika)

Politiker, selvbiograf, advokat, politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Nelson Rolihlahla Mandela

Født:
18. juli 1918 (105 år siden)

Døde:
5. desember 2013 (95 år) (10 år siden)

Nelson Rolihlahla Mandela var Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de toneangivende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

Både nasjonalt og internasjonalt ble Mandela et tydelig og samlende symbol på frihet og likeverd, mens apartheidregimet og dets støttespillere forsøkte å fremstille både Mandela og partiet ANC som kommunister og terrorister.

Da han i 1990 ble løslatt fra fangenskap gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Siden apartheids fall fikk Mandela bred anerkjennelse fra alle parter, også fra tidligere motstandere. Han mottok mer enn ett hundre priser og utmerkelser i løpet av sin 40-årige virksomhet. Som eldre statsmann deltok han fortsatt i den politiske debatten, men siden 2005 trakk han seg mer tilbake, stadig mer merket av alder og sykdom. I sitt hjemland blir han ofte omtalt som Madiba, navnet på klanen Mandela tilhørte og som benyttes som en høflighetsform. Wikipedia

92 år
Dave Brubeck (Pianist)
1920 - 2012

Dave Brubeck (USA)

Pianist, komponist, låtskriver, orkesterleder, jazzmusiker, arrangør

Fullt navn / Fødenavn:
David Warren Brubeck

Født:
6. desember 1920 (103 år siden)

Døde:
5. desember 2012 (92 år) (11 år siden)

David Warren Brubeck var en amerikansk jazzpianist og komponist.

Som komponist har Brubeck komponert flere balletter, en musikal, ett oratorium, verk for solo piano, verk for mindre jazzgrupper og verk for større orkester, med mer. Brubeck har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Brubecks musikk er preget av hans klassiske musikalske bakgrunn og hans evne til improvisasjon. Musikken inneholder ofte uvanlige taktarter.

Brubeck fikk som barn pianoundervisning av moren som var utdannet pianist fra England. Den unge Dave gikk imidlertid heller sine egne veier, og foretrakk å spille egne melodier enn å følge et partitur. Han begynte først på veterinær-studiet for å bli cowboy som sin far, men skiftet andre året til musikk. På universitetet var han nær ved å bli utvist da det kom fram at han ikke leste partiturene særlig godt, men en rekke av lærerne fremholdt hans forståelse for kontrapunkt og harmonier. Skolen var imidlertid redd for skandale og han ble uteksaminert under løfte å aldri gi pianoundervisning. Wikipedia

57 år
Sócrates (Fotballspiller)
1954 - 2011

Sócrates (Brasil)

Fotballspiller, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira

Født:
19. februar 1954 (70 år siden)

Døde:
5. desember 2011 (57 år) (12 år siden)

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, best kjent som bare Sócrates, var en brasiliansk fotballspiller. Han var kjent for den majestetiske spillestilen på banen, og det politiske engasjementet utenfor fotballarenaen.

Totalt spilte Sócrates 302 kamper for Corinthians, i perioden fra 1978 til 1984, og scoret 116 mål. På banen ble han mest kjent for frekke hælspark, fantastisk spilleforståelse og teknikk. Han var en naturlig lederskikkelse, og var i store deler av den aktive karrièren kaptein for både klubb- og landslag.

Etter å ha spilt mange sesonger hjemme i Brasil for Corinthians, flyttet han utenlands i 1984. Italia, nærmere bestemt Firenze og klubben Fiorentina ble hans neste klubb.

Etter kun en sesong utenlands flyttet han hjem igjen til Brasil, til kameraten Zicos klubb Flamengo. Siste stoppested i karrièren, etter tre sesonger i Flamengo ble Pelés gamle klubb Santos.

Totalt spilte han 60 landskamper, og scoret 22 mål for Brasil. Sócrates døde 4. desember 2011 etter kort tids sykdom som følge av matforgiftning og langvarig alkoholmisbruk. Wikipedia

65 år
Odd Thorsen (Arkitekt)
1940 - 2005

Odd Thorsen (Norge)

Arkitekt

Født:
8. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
5. desember 2005 (65 år) (18 år siden)

Odd Thorsen var en norsk interiørarkitekt, diplom 1967 og industridesigner i 1973 utdannet ved SHKS. Han etablerte sitt eget firma Odd Thorsen AS Design og arkitektur i 1970-årene; og var også professor II i industriell formgiving ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets Fakultet for arkitektur og billedkunst 1997 – 2004.

Han gjorde mange arbeider innen offentlig sektor, kontoret sto for designrådgiving og den helhetlige visuelle profil for Vinter-OL 1994 i Lillehammer. Han var også ansvarlig for NSB og Oslo Sporveiers designprogram fra 1970 og -80-årene. Dette omfattet skrift, logos, illustrasjon, farger, layout, faste og løse infomasjonsbærere og holdeplasselementer så vel som publikumsområdene og utformingen av utvendig teknisk infrastruktur for NSB Gardermobanen fra 1990-årene.

Odd Thorsen var også produktdesigner for «Scanstyle» stålprodukter for kjøkken og sanitærrom fra Intra i Trondheim, firmaet ble for dette «Årets designbedrift» i 1987. For Ørsta Stål AS har hans kontor utviklet park- og gatemøbelprogrammet Publicus, som er patentert i Europa. For Hedemark fylkeskommune utvikling av informasjons- og møbelkonsept for offentlige uterom. Omprofilering av HydroTexacos 400 bensinstasjoner i Norge og Danmark i samarbeid med Anisdahl, Sand & Partnere i 1995–97. Han var også involvert i designplanen for Holmenkollen. Wikipedia

75 år
John Alvheim (Politiker)
1930 - 2005

John Alvheim (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Ingolf Alvheim

Født:
21. mai 1930 (94 år siden)

Døde:
5. desember 2005 (75 år) (18 år siden)

John Ingolf Alvheim var en norsk politiker (Frp). Han var innvalgt på Stortinget fra Telemark fra 1989 til 2005, i perioden 1997-2005 var han leder av sosialkomiteen. Han var 2. nestformann i Fremskrittspartiet i perioden 2001-2005. Alvheim var vararepresentant i perioden 1973-1977 for KrF. Han meldte seg ut av KrF på grunn av reaksjonene han mente det vakte at han skilte seg fra sin første kone og giftet seg på nytt. Han hevdet i flere sammenhenger at han var blitt «ekskludert» av KrF.

Alvheim var utdannet anestesisykepleier og diakon og hadde økonomisk-administrativ tilleggsutdanning.

Da han ble innvalgt på Stortinget, var han direktør ved Notodden sykehus, en stilling han hadde hatt siden 1987. Alvheim ble regnet som en fremragende helsepolitiker, også av sine politiske motstandere. I 2000 fikk Alvheim mye oppmerksomhet i media etter en reise på Cuba hvor han roste landet for innsatsen for de svakest stilte i samfunnet.

Alvheim døde 5. desember 2005, og ble bisatt på Herdla 16. desember. Wikipedia

58 år
Øystein Rottem (Professor)
1946 - 2004

Øystein Rottem (Norge)

Professor, litteraturhistoriker, litteraturkritiker

Født:
1. februar 1946 (78 år siden)

Døde:
5. desember 2004 (58 år) (19 år siden)

Øystein Rottem var en norsk professor og litteraturkritiker med Knut Hamsun, kulturradikalismen og norsk etterkrigstid som sine spesialfelt.

Han arbeidet i flere år ved Universitetet i Tromsø, var ansatt som universitetslektor i norsk ved Københavns universitet i perioden 1985–91, og var gjesteprofessor ved universitetet i Wien i 1991–92. De siste årene drev Rottem en omfattende pedagogisk og litterær virksomhet, som hovedanmelder for ny norsk skjønnlitteratur i Dagbladet.

Som Rottems hovedverk må regnes de tre bindene med etterkrigslitteratur i «Norges litteraturhistorie» (1995–1998), men han har også skrevet biografier om Knut Hamsun og Sigurd Hoel.

Øystein Rottem døde av kreft 4. desember 2004 i København, hvor han hadde bodd med sin familie siden 1985.

Han ble utnevnt til statsstipendiat i 2004, men døde før stipendiatet begynte å løpe. Wikipedia

62 år
Magnar Sætre (Politiker)
1940 - 2002

Magnar Sætre (Norge)

Politiker

Født:
12. november 1940 (83 år siden)

Døde:
5. desember 2002 (62 år) (21 år siden)

Magnar Sætre var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1989. Han var vararepresentant i perioden 1985 – 1989. Wikipedia

69 år
Jan Voigt (Skuespiller)
1928 - 1997

Jan Voigt (Norge)

Skuespiller, museumsdirektør

Født:
24. juni 1928 (95 år siden)

Døde:
5. desember 1997 (69 år) (26 år siden)

Jan Voigt var en norsk skuespiller og museumsdirektør.

Voigt var utdannet optiker; men scenedebuterte i 1950 på Centralteatret, der han var ansatt til 1954. Han opptrådte også på Chat Noir og Edderkoppen og var i flere sesonger knyttet til Trøndelag Teater. Han spilte i minst sju norske filmer, deriblant den desiderte kalkunen Selkvinnen, Elskere og Den evige Eva. Han var også programleder for Melodi Grand Prix flere ganger mellom 1967 og 1976.

I 1963 overtok han som leder for det musikkhistoriske Ringve Museum, og etterfulgte stedets legendariske grunnlegger og første direktør, Victoria Bachke. Han ledet museet i 30 år, og utviklet det betydelig. I 1984 skrev han en biografi om sin forgjenger: Fru Victoria til Ringve.

Voigt ble slått til ridder av Polyhymnia i 1970 og mottok Sør-Trøndelag fylkes kulturpris i 1980. Wikipedia

86 år
Claude Monet (Kunstmaler)
1840 - 1926

Claude Monet (Frankrike)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Oscar-Claude Monet

Født:
14. november 1840 (183 år siden)

Døde:
5. desember 1926 (86 år) (97 år siden)

Oscar-Claude Monet var en fransk impresjonistisk maler.

Som femåring flyttet Claude med sin familie til Le Havre, hvor han senere begynte på tegneskole.

Monet hadde i utgangspunktet tenkt å bli tegner, men da han var atten år ble han overtalt til å begynne å male av maleren Eugene Boudin. Monet reiste til Paris og begynte å studere malerkunst der.

Monet begynte som landskapsmaler. Mens han malte bildene sine stod han alltid ute. Han mente bildene måtte gjøres ferdig på stedet. På grunn av fargen og den stadige lysforandringen i naturen, mente Monet at han måtte jobbe raskt med bildene. Han hadde for dårlig tid til å blande sammen fargene, så han la fargene rett på lerretet med lette strøk.

Kunstretningen Claude Monet var med på å utvikle er den som kalles impresjonismen. Ordet stammer fra det franske «impression» som betyr «inntrykk». Disse malerne var ikke så opptatt av motivet som av inntrykkene de fikk av naturen. Monet sa engang at han ønsket at han ble født blind og så fikk synet tilbake, da kunne han begynne å male uten å vite hva han malte. Monet malte ofte flere bilder av samme motivet, men med forskjellige farger og lyssetting.

Vinteren 1895 oppholdt han seg i Sandvika i Bærum og malte en rekke bilder med lokale motiver. Det mest kjent er gamle Løkke bro i Sandvika. Maleriet ble hjemkjøpt på 1990-tallet da det var lagt ut for salg. Kjøpet ble finansiert av Den norske Arbeidsgiverforening, nå NHO. Maleriet befinner seg i Nasjonalgalleriets samlinger. Et annet kjent bilde med lokalt motiv er Kolsåstoppen.

I juni 1861 sluttet Monet seg til det første regimentet av det afrikanske lett kavaleriet som var utstasjonert i Algerie, Der skulle han etter planen være utstasjonert i en periode på 7 år. Men bare to år senere ble han hardt rammet av tyfoidfeber. Hans tante, Marie-Jeanne Lecadre, intervenerte ham for å få ham ut av hæren dersom han gikk med på å fullføre et kunst-kurs ved en kjent kunstskole.

Etter utbruddet av den fransk-prøyssiske krig i juli 1870 søkte Monet tilflukt i England i september dette året. Mens han var der studerte han maleriene til kjente kunstnere som John Constable og William Turner Joseph Mallord.

I mai 1871 forlot han London for å flytte til Zaandam, i Nederland, hvor han gjorde tjuefem malerier og det nederlandske politiet mistenkte ham for å drive revolusjonære aktiviteter mot staten. I oktober eller november 1871, vendte han tilbake til Frankrike. Monet levde fra desember 1871 til 1878 i Argenteuil, en landsby på høyre bredd av Seinen nær Paris. I 1874 kom han tilbake til Nederland.

Monet og Camille Doncieux hadde giftet seg rett før krigen, den 28. juni 1870. Og etter deres ekskursjon til London og Zaandam, hadde de flyttet til Argenteuil, i desember 1871. Det var på denne tiden at Monet malte ulike arbeider av det moderne liv. Camille ble syk i 1876. De hadde en sønn sammen, Michel, som ble født den 17. mars 1878. Den 5. september 1879, døde Camille Monet av bekkenkreft i en alder av 32 år, Monet malte henne da hun lå på dødsleiet.

Claude Monet døde 5. desember 1926 i Giverny, 86 år gammel. Han ligger gravlagt i Giverny. Claude Monets allé i Sandvika er oppkalt etter ham.

Det bildet som gav denne kunstnergruppen navnet impresjonister, er Monets kjente bilde «Impresjon av soloppgang».

Monet malte ofte serier med bilder av det samme motivet, malt på forskjellige tider av dagen eller på forskjellige årstider. På denne måten fikk han vist hvordan et motiv skifter karakter avhengig av lys og farge. Katedralbildene er eksempler på en slik serie. Wikipedia

35 år
Wolfgang Amadeus Mozart (Komponist)
1756 - 1791

Wolfgang Amadeus Mozart (Østerrike)

Komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Født:
27. januar 1756 (268 år siden)

Døde:
5. desember 1791 (35 år) (232 år siden)

Wolfgang Amadeus Mozart, født 27. januar 1756 i Salzburg, død 5. desember 1791 i Wien, var en østerriksk komponist, pianist og fiolinist. Sammen med sine samtidige Joseph Haydn og Ludwig van Beethoven regnes Mozart som wienerklassisismens fremste representant. Han komponerte over seks hundre verk i de fleste genrer, og hans produksjon innen særlig opera, solokonserter, symfonier og kammermusikk står i dag som kjernerepertoar i det klassiske musikkliv. Mozart regnes som en av de største komponister i verdenshistorien. Wikipedia

<<
5. Desember
>>