Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 18. Juli
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_18-7.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Syklisten Fabio Casartelli, dør i en utforkjøring på 15. etappe i Tour de France
Fabio Casartelli var en italiensk profesjonell syklist som blant annet ble olympisk mester under Sommer-OL 1992.

18. juli, under femtende etappe av Tour de France, veltet Fabio Casartelli og noen andre av rytterne under nedkjøringen fra Col de Portet d'Aspet i Pyreneene. Casartelli pådro seg alvorlige skader i ansiktet og hodet, og mistet bevisstheten. Under helikoptertransport til et lokalt sykehus sluttet han å puste, og etter flere gjenopplivningsforsøk ble han erklært død. Mange har hevdet at en moderne sykkelhjelm ville ha reddet livet til Casartelli, men slaget var ikke bare mot den delen av hodet som blir beskyttet av en hjelm, og i en hastighet på nesten 100 km/t vil støtenergien være mer enn 20 ganger høyere enn det en typisk hjelm er utviklet for å absorbere.

Etter nøye overveielser valgte Motorola-teamet å fortsette Tour de France. Det øvrige feltet hedret Fabio ved å la lagkameratene vinne den neste etappen uten konkurranse. Société du Tour de France delte ut etappepremier som vanlig, og rytterne donerte alle prispengene til et fond som ble opprettet for Casartellis familie. Tour-ledelsen la til like mye penger, og flere tusen enkeltpersoner, spesielt i USA, gav sine bidrag til fondet.

Société du Tour de France og Motorola-teamet reiste et minnesmerke på stedet der han styrtet. Minnesmerket er et solur som står slik at solens skygge uthever tre datoer – Casartellis fødsels- og dødsdato, samt datoen da han vant OL-gull. Wikipedia
Wikipedia_18-7.1942
77 år siden
Wikipedia
1942: Verdens første jetdrevne operative jagerfly Messerschmitt Me 262, går inn i tjeneste
Messerschmitt Me 262 var et tysk to-motors jetdrevet kampfly utviklet og produsert av Messerschmitt for Luftwaffe under annen verdenskrig. Flyet ble produsert i 2 hovedvarianter, som jagerfly «Schwalbe» (Svale) og som jagerbomber «Sturmvogel» (Stormfugl).

Me 262 sitt banebrytende design hadde innflytelse på flyutviklingen i hele verden i tiden etter andre verdenskrig. Det fløy første gang med jetmotorer 18. juli 1942 og regnes derfor som verdens første jetdrevne fly i operativ tjeneste. Vingene var bøyd bakover, noe som var nyskapende og som ga flyet en høy grad av stabilitet ved høye hastigheter. Det ble utviklet fra 1938 og masseprodusert på 1940-tallet og ble for alvor satt inn i krigsinnsatsen fra 1944. Flyet fikk ikke særlig stor betydning under selve krigen (bare ca. 150 fiendtlige fly ble skutt ned for hver 100. nedskutte Me 262), men var sentralt i etterkrigstidens flyutvikling. I 2004 ble det startet en begrenset produksjon av kopier av den originale Me 262 i Seattle, USA.

På tross av at flyet opprinnelig ble utviklet som jagerfly, beordret Hitler at det skulle brukes i rollen som angreps- og bombefly. Denne avgjørelsen ble senere omgjort. Me 262 ble produsert i flere andre varianter, deriblant som to-seters treningsfly (B-1a) og nattjager (B-2a).

På grunn av den lave akselerasjonen var Me 262 svært utsatt når det skulle ta av eller når det kom inn for landing. En god del av Me 262-flyene gikk tapt ved at de ble skutt ned under landing. Metoden ble etterhvert kalt «rottemetoden» blant de allierte pilotene. Tyskerne styrket over tid luftvernet rundt flyplassene, noe som medførte en dramatisk økning i de allierte tapene, og metoden ble etterhvert skrinlagt. Det var spesielt det britiske Hawker Tempest og de amerikanske P-47 Thunderbolt og P-51 Mustang som representerte den største trusselen, da disse kunne komme opp i høye hastigheter og hadde en viss sjanse til å stupe ned mot en Me 262 og skyte den ned.

I 1944, omtrent samtidig med at Me 262 ble satt i operativ tjeneste, kom det britiske jetflyet Gloster Meteor, men dette flyets operasjoner var begrenset til Storbritannia. Disse jetflyene møttes aldri i kamp. Den første luftkampen mellom jetfly skjedde ikke før under Koreakrigen. Wikipedia
Wikipedia_18-7.872
1147 år siden
Wikipedia
872: Minnedag i forbindelse med slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre ifølge sagatradisjonen samlet Norge til ett rike
Slaget i Hafrsfjord står sentralt i Norges historie, og stod mellom Harald Hårfagre og flere småkonger. Slaget blir regnet som det avgjørende slaget i Harald Hårfagres samling av Vestlandet og dermed også Norge. Tradisjonelt har 872 vært regnet som årstallet for slaget, selv om dateringen er svært usikker, og like gjerne kunne ha vært på 880-tallet, eller nærmere 900. Wikipedia
<<
18. Juli
>>