Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
18. Juli
Om dagen
18. Juli er dag 199 i 2019, og er i uke 29. Det er 166 dager igjen av året.
Merkedager
Nelson Mandelas dag (Innført av FN i 2018)
Historie
Wikipedia_18-7.1995
24 år siden
Wikipedia
1995: Syklisten Fabio Casartelli, dør i en utforkjøring på 15. etappe i Tour de France
Fabio Casartelli var en italiensk profesjonell syklist som blant annet ble olympisk mester under Sommer-OL 1992.

18. juli, under femtende etappe av Tour de France, veltet Fabio Casartelli og noen andre av rytterne under nedkjøringen fra Col de Portet d'Aspet i Pyreneene. Casartelli pådro seg alvorlige skader i ansiktet og hodet, og mistet bevisstheten. Under helikoptertransport til et lokalt sykehus sluttet han å puste, og etter flere gjenopplivningsforsøk ble han erklært død. Mange har hevdet at en moderne sykkelhjelm ville ha reddet livet til Casartelli, men slaget var ikke bare mot den delen av hodet som blir beskyttet av en hjelm, og i en hastighet på nesten 100 km/t vil støtenergien være mer enn 20 ganger høyere enn det en typisk hjelm er utviklet for å absorbere.

Etter nøye overveielser valgte Motorola-teamet å fortsette Tour de France. Det øvrige feltet hedret Fabio ved å la lagkameratene vinne den neste etappen uten konkurranse. Société du Tour de France delte ut etappepremier som vanlig, og rytterne donerte alle prispengene til et fond som ble opprettet for Casartellis familie. Tour-ledelsen la til like mye penger, og flere tusen enkeltpersoner, spesielt i USA, gav sine bidrag til fondet.

Société du Tour de France og Motorola-teamet reiste et minnesmerke på stedet der han styrtet. Minnesmerket er et solur som står slik at solens skygge uthever tre datoer – Casartellis fødsels- og dødsdato, samt datoen da han vant OL-gull. Wikipedia
Wikipedia_18-7.1942
77 år siden
Wikipedia
1942: Verdens første jetdrevne operative jagerfly Messerschmitt Me 262, går inn i tjeneste
Messerschmitt Me 262 var et tysk to-motors jetdrevet kampfly utviklet og produsert av Messerschmitt for Luftwaffe under annen verdenskrig. Flyet ble produsert i 2 hovedvarianter, som jagerfly «Schwalbe» (Svale) og som jagerbomber «Sturmvogel» (Stormfugl).

Me 262 sitt banebrytende design hadde innflytelse på flyutviklingen i hele verden i tiden etter andre verdenskrig. Det fløy første gang med jetmotorer 18. juli 1942 og regnes derfor som verdens første jetdrevne fly i operativ tjeneste. Vingene var bøyd bakover, noe som var nyskapende og som ga flyet en høy grad av stabilitet ved høye hastigheter. Det ble utviklet fra 1938 og masseprodusert på 1940-tallet og ble for alvor satt inn i krigsinnsatsen fra 1944. Flyet fikk ikke særlig stor betydning under selve krigen (bare ca. 150 fiendtlige fly ble skutt ned for hver 100. nedskutte Me 262), men var sentralt i etterkrigstidens flyutvikling. I 2004 ble det startet en begrenset produksjon av kopier av den originale Me 262 i Seattle, USA.

På tross av at flyet opprinnelig ble utviklet som jagerfly, beordret Hitler at det skulle brukes i rollen som angreps- og bombefly. Denne avgjørelsen ble senere omgjort. Me 262 ble produsert i flere andre varianter, deriblant som to-seters treningsfly (B-1a) og nattjager (B-2a).

På grunn av den lave akselerasjonen var Me 262 svært utsatt når det skulle ta av eller når det kom inn for landing. En god del av Me 262-flyene gikk tapt ved at de ble skutt ned under landing. Metoden ble etterhvert kalt «rottemetoden» blant de allierte pilotene. Tyskerne styrket over tid luftvernet rundt flyplassene, noe som medførte en dramatisk økning i de allierte tapene, og metoden ble etterhvert skrinlagt. Det var spesielt det britiske Hawker Tempest og de amerikanske P-47 Thunderbolt og P-51 Mustang som representerte den største trusselen, da disse kunne komme opp i høye hastigheter og hadde en viss sjanse til å stupe ned mot en Me 262 og skyte den ned.

I 1944, omtrent samtidig med at Me 262 ble satt i operativ tjeneste, kom det britiske jetflyet Gloster Meteor, men dette flyets operasjoner var begrenset til Storbritannia. Disse jetflyene møttes aldri i kamp. Den første luftkampen mellom jetfly skjedde ikke før under Koreakrigen. Wikipedia
Wikipedia_18-7.872
1147 år siden
Wikipedia
872: Minnedag i forbindelse med slaget i Hafrsfjord, der Harald Hårfagre ifølge sagatradisjonen samlet Norge til ett rike
Slaget i Hafrsfjord står sentralt i Norges historie, og stod mellom Harald Hårfagre og flere småkonger. Slaget blir regnet som det avgjørende slaget i Harald Hårfagres samling av Vestlandet og dermed også Norge. Tradisjonelt har 872 vært regnet som årstallet for slaget, selv om dateringen er svært usikker, og like gjerne kunne ha vært på 880-tallet, eller nærmere 900. Wikipedia
Fødsler
58 år
Vidkun Quisling (Landsforræder)
1887 - 1945

Vidkun Quisling (Norge)

Landsforræder, politiker, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling

Født:
18. juli 1887

Døde:
24. oktober 1945 (58 år)

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling var en norsk offiser, diplomat og politiker.

Quisling ble først kjent som nødhjelpsarbeider i Sovjetunionen og nær medarbeider av Fridtjof Nansen, og var Norges forsvarsminister i to Bondepartiet-regjeringer fra 1931 til 1933 (men han var aldri medlem av Bondepartiet). I 1933 stiftet Quisling det nasjonalromantiske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS), som på 1930-tallet hadde begrenset oppslutning. Etter Tysklands invasjon av Norge i 1940 forsøkte Quisling, som den første i verden, å begå statskupp over radio, men kuppforsøket mislyktes ettersom tyskerne ikke var interessert i å støtte hans regjering. Vinteren 1942 kom han tilbake som sjef for en tyskstøttet regjering, og med tittelen ministerpresident ledet han sammen med den sivile administratoren for den tyske okkupasjonsmakten den norske statsadministrasjonen resten av krigen.

Etter frigjøringen i 1945 ble Quisling dømt til døden og henrettet for landssvik. Wikipedia

59 år
«Machine Gun Kelly» (Amerikansk gangster)
1895 - 1954

«Machine Gun Kelly» (USA)

Amerikansk gangster

Fullt navn / Fødenavn:
George Kelly Barnes

Født:
18. juli 1895

Døde:
18. juli 1954 (59 år)

George Kelly Barnes, bedre kjent som «Machine Gun Kelly», var en amerikansk gangster fra Memphis, Tennessee, under forbudstiden. Kallenavnet hans kom fra favorittvåpenet hans, en Thompson maskinpistol. Han er mest kjent for kidnapping av oljebaronen og forretningsmannen Charles F. Urschel i juli 1933, hvor han og gjengen hans klarte å innkassere 200 000 dollar i løsepenger. Urschel hadde samlet og etterlatt betydelig bevis som hjalp FBI i den etterfølgende etterforskningen, og som til slutt førte til Kellys arrestasjon i Memphis, Tennessee, 26. september 1933. Hans forbrytelser omfattet også væpnet ran. Wikipedia

75 år
Per Christensen (Skuespiller)
1934 - 2009

Per Christensen (Norge)

Skuespiller

Født:
18. juli 1934

Døde:
26. august 2009 (75 år)

Per Christensen var en norsk skuespiller. For TV-seere var Christensen kanskje mest kjent for rollen som Hugo Anker-Hansen i Hotel Cæsar, for kinopublikum for rollen som Alfons i Elling-filmene Elling og Elsk meg i morgen, mens mange eldre vil huske ham for hans medvirkning i svært mange filmer på 50-, 60- og 70-tallet. Han hadde også rollen som beste-kompisen til Marve Fleksnes i de første Fleksnes-seriene.

Han var mye brukt som instruktør av Radioteatret i NRK. Mest kjent er hans iscenesettelse av hørespillet Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe, kåret av lytterne til tidenes beste hørespill for barn og unge. Wikipedia

66 år
Knut Rose (Kunstmaler)
1936 - 2002

Knut Rose (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
18. juli 1936

Døde:
17. september 2002 (66 år)

Knut Rose var en norsk maler. Han var professor ved Statens kunstakademi fra 1973.

Rose var utdannet ved Kunstskolen i Trondheim (1957–59) under Roar Wold, og på Statens Kunstakademi (1959–61) under Aage Storstein og Reidar Aulie. Han hadde sin debututstilling i Unge Kunstneres Samfund i 1963. Rose var gift to ganger, og hadde en sønn fra første ekteskap.

Rose laget i 1988 en serie på 30 litografi til Henrik Ibsens Gengangere, i den franske forleggeren Edouard Weiss' serie med 5 kunstmapper etter Ibsen. Wikipedia

75 år
Sverre Anker Ousdal (Skuespiller)
1944

Sverre Anker Ousdal (Norge)

Skuespiller

Født:
18. juli 1944 (75 år)

Hans debut var i 1965 på Den Nationale Scene. Han var ved Oslo Nye Teater 1967 – 1970, og ved Nationaltheatret fra 1970.

Sammen med Øivind Blunck ble han kjent for mange barn i 1970-årene som den ene rollefiguren i NRKs barne-TV-serie Klabb og Babb. Han var også stemmen som fortalte om Postmann Pat, hvor han også fremførte sangene. I tillegg er han stemmen bak figuren «Lyle Tiberius Rourke» i Disney–filmen Atlantis - en forsvunnet verden fra 2001.

Ousdal hadde store roller i TV-seriene Grenseland (1980), The Last Place on Earth (1985), Blodsbånd (1998). For Blodsbånd vant han Amandaprisen 1998 i klassen beste mannlige hovedrolle/skuespiller og Gullruten 1998 i klassen beste skuespiller. Han fikk en Amanda-pris i 1990 for hovedrollen i Fjernsynsteatrets Kreditorer. Ousdal medvirket også i flere episoder av Fleksnes, blant annet «Penger er alt» fra 1974, hvor han spilte fetteren til Fleksnes, «Kveleren fra Lyngdal», og i «Beklager, Teknisk feil» hvor han spiller en TV-reparatør.

Ousdal ble i 1997 utnevnt til Ridder av 1. klasse i St. Olavs Orden for sin innsats innen norsk scenekunst. Han er far til skuespilleren Mads Ousdal.

I 2008 gjennomgikk Ousdal en vellykket levertransplantasjon, men den medførte komplikasjoner. Synsnerven fikk for lite surstoff under den langvarige operasjonen, og han fikk derfor en skade som gjorde ham svaksynt.

Han fikk Amandakomitéens ærespris på tildelingen 21. august 2009.

Ousdal ble utnevnt til æresmedlem av Norsk Skuespillerforbund 30. august 2009. Wikipedia

73 år
Bjørn Kjos (Gründer)
1946

Bjørn Kjos (Norge)

Gründer

Født:
18. juli 1946 (73 år)

Bjørn Kjos er en norsk jurist, flyver og næringslivsleder. Han var med da flyselskapet Norwegian Air Shuttle ble etablert i 1993, og var administrerende direktør og konsernsjef fra 2002 til 2019. Han bygget opp Norwegian Air Shuttle til å bli hovedkonkurrenten til SAS i Norden, en posisjon Norwegian inntok etter få års konkurranse. Wikipedia

58 år
Eindride Eidsvold (Skuespiller)
1961

Eindride Eidsvold (Norge)

Skuespiller

Født:
18. juli 1961 (58 år)

Eindride Eidsvold er en norsk skuespiller. Eidsvold gikk ut fra Statens Teaterhøyskole i 1987, og har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1990 hvor han sist [per. 2013] var å se som «K» i Styrtet Engel (2013). Oppsettingen av Vildanden i 2004 var invitert som gjestespill til Brooklyn Academy of Music 2006.

Han er broren til Gard B. Eidsvold. Wikipedia

50 år
Hege Riise (Fotballspiller)
1969

Hege Riise (Norge)

Fotballspiller

Født:
18. juli 1969 (50 år)

Hege Riise er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Hege Riise er (per januar 2012) den norske landslagsspilleren, uansett kjønn, med flest A-landskamper. Riise har tilsammen spilt 188 landskamper og scoret 58 mål. Hun ble kåret til VMs beste spiller i 1995. Wikipedia

39 år
Else Kåss Furuseth (Komiker)
1980

Else Kåss Furuseth (Norge)

Komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Elisabeth Kåss Furuseth

Født:
18. juli 1980 (39 år)

Else Kåss Furuseth, døpt Elisabeth Kåss Furuseth, er en norsk standupkomiker, skuespiller, reporter og programleder. Hun er blant annet kjent som en av programlederne i Torsdag kveld fra Nydalen og for sin forestilling Kondolerer. Wikipedia

36 år
Hadia Tajik (Politiker)
1983

Hadia Tajik (Norge)

Politiker

Født:
18. juli 1983 (36 år)

Hadia Tajik er en norsk journalist, jurist og politiker (Ap) som fra 2015 var én av to nestledere i Arbeiderpartie og fra januar 2018 eneste nestleder. Wikipedia

30 år
Jørgen Foss (Politiker)
1989

Jørgen Foss (Norge)

Politiker, skuespiller

Født:
18. juli 1989 (30 år)

Jørgen Foss er en norsk politiker, forbundsleder og skuespiller, kjent fra blant annet spillefilmen Pitbullterje og NRK-serien «Skolen». Han var elev ved Bjølsen skole i årene 2003-2005 og Hartvig Nissens skole i årene 2005–2008, der han gikk på dramalinja. I 2016 hadde Foss den norske stemmen til Clowhauser i Disneys Zootropolis. Wikipedia

Dødsfall
38 år
Caravaggio (Kunstmaler)
1571 - 1610

Caravaggio (Italia)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Michelangelo Merisi da Caravaggio

Født:
29. september 1571

Døde:
18. juli 1610 (38 år)

Michelangelo Merisi da Caravaggio var en italiensk barokkmaler som var aktiv i Roma, Napoli, Malta og Sicilia mellom 1593 og 1610. Vanligvis er han vurdert som barokkens første store maler, og blir regnet som en mester av chiaroscuroteknikken.

Caravaggio gikk i lære hos Simone Peterzano, som var selv opplært av Tizian. Caravaggio kombinerte i sine malerier en realistisk observasjon av mennesket, hvor han inkluderte både fysisk og emosjonell utstråling. Han dramatiserte også bruken av lys, og brukte i majoriteten av sine verk chiaroscurostilen. Dette passet Caravaggio godt, ettersom den tidligere malerstilen manierismen ble mindre og mindre vanlig i kunstmiljøet. Fra 1600-tallet og utover fikk han ulike oppdrag av den katolske kirken til å lage malerier med religiøse motiver. Caravaggio laget derfor svært mange malerier med slike motiver, og kjente verk omfatter Matteus' martyrium og Peters korsfestelse.

Mange av Caravaggios malerier ble sett på som kontroversielle og provoserende, blant annet fordi han naturaliserte de mange religiøse hendelsene i kristendommen. Caravaggio kom derfor ofte i konflikt med ulike kunstkritikere, som resulterte i at han enkelte ganger måtte sone i fengsel. Caravaggios ble betraktet som en gåtefull og fascinerende kunstner, men samtidig også opprørsk og farlig. Det endte til slutt opp med at paven utstedte arrestordre på Caravaggio. I 1606 ble han anklaget for å ha drept en ung mann i en duell, og han rømte derfor fra Roma med en pris på hodet hans. Dette var en av mange anklagelser som ble rettet mot Caravaggio, som i denne perioden hadde like mange fiender som tilhengere. Caravaggio døde under uklare omstendigheter i 1610.

Caravaggios betydning innenfor billedkunst var enorm, og både før og etter Caravaggios død oppsto det flere skoler og bevegelser som siktet på å imitere stilen hans. Den største og viktigste bevegelsen er muligens Utrecht-skolen, som opplærte kjente malere som Dirck van Baburen og Francisco de Zurbarán. Kunstmestere som Rembrandt, Velázquez og Vermeer har også nevnt Caravaggio som en inspirasjonskilde. Paul Valérys sekretær sa: «Hva som begynner i Caravaggios verk er, ganske enkelt, starten på den moderne malerkunsten». Wikipedia

59 år
«Machine Gun Kelly» (Amerikansk gangster)
1895 - 1954

«Machine Gun Kelly» (USA)

Amerikansk gangster

Fullt navn / Fødenavn:
George Kelly Barnes

Født:
18. juli 1895

Døde:
18. juli 1954 (59 år)

George Kelly Barnes, bedre kjent som «Machine Gun Kelly», var en amerikansk gangster fra Memphis, Tennessee, under forbudstiden. Kallenavnet hans kom fra favorittvåpenet hans, en Thompson maskinpistol. Han er mest kjent for kidnapping av oljebaronen og forretningsmannen Charles F. Urschel i juli 1933, hvor han og gjengen hans klarte å innkassere 200 000 dollar i løsepenger. Urschel hadde samlet og etterlatt betydelig bevis som hjalp FBI i den etterfølgende etterforskningen, og som til slutt førte til Kellys arrestasjon i Memphis, Tennessee, 26. september 1933. Hans forbrytelser omfattet også væpnet ran. Wikipedia

24 år
Fabio Casartelli (Sykkelrytter)
1970 - 1995

Fabio Casartelli (Italia)

Sykkelrytter

Født:
16. august 1970

Døde:
18. juli 1995 (24 år)

Fabio Casartelli (født 16. august 1970 nær Como, Italia, død 18. juli 1995) var en italiensk profesjonell syklist som blant annet ble olympisk mester i Sommer-OL 1992.

Casartelli omkom på veien ved Col de Portet d'Aspet i Frankrike under utforkjøringen ned fjellet på 15. etappe av Tour de France 1995. Under Tour de France 2005 ble det holdt en minnemarkering ved et monument på stedet der Casartelli omkom. Denne markeringen ble holdt på den 15. etappen, som gikk forbi stedet Casartelli omkom. Casartellis enke og sønn deltok i 10-års markeringen. Sønnen ble født samme år som Casartelli døde. Casartelli er en av fire syklister som har måttet bøte med livet under Tour de France. Casartelli syklet for det amerikanske laget Motorola. Han var den siste utøveren som ble plukket ut til touren for dette laget i 1995. Han ble da valgt istedenfor lagkameraten George Hincapie som skulle vinne den samme 15. etappen ti år senere. Wikipedia

66 år
Paul Foot (Journalist)
1937 - 2004

Paul Foot (Storbritannia)

Journalist, aktivist, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Mackintosh Foot

Født:
8. november 1937

Døde:
18. juli 2004 (66 år)

Paul Mackintosh Foot var en britisk undersøkende journalist og mangeårig medlem av Socialist Workers Party (SWP).

Han var utdannet ved University College i Oxford. Han ble med i International Socialists, som var forløperen for SWP da han jobbet som fersk reporter i Glasgow i 1960-årene. Fra 1972 til 1980 skrev han for Socialist Worker, partiavisen til SWP, før han gikk over til Daily Mirror. Han forlot the Daily Mirror i 1993 da avisen nektet å trykke artikler som var kritiske til avisens ledelse. Han var med å stifte magasinet Private Eye og har skrevet for The Guardian.

I 1977 stilte han som kandidat for SWP i Birmingham. Fra 2001 og utover stilte han som kandidat for Socialist Alliance, en valgallianse bestående av blant annet SWP og Communist Party of Great Britain, ved flere anledninger. I 2002 kom han på tredjeplass i valget til ordfører i bydelen Hackney i London, og slo dermed kandidaten fra liberaldemokratene. Han stilte som kandidat for RESPECT i valget til Europaparlamentet i 2004.

Paul Foot var sønn av Hugh Foot, senere Lord Caradon, som var guvernør på Kypros under uavhengighetskampen mot Storbritannia i 1950-årene. Fra 1964 til 1970 representerte Hugh Foot Storbritannia i FN. Paul Foot var nevøen til Michael Foot, tidligere leder av det britiske arbeiderpartiet, Labour.

I 1972 og 1989 fikk Paul Foot for Årets journalist i What The Papers Say Awards, han vant George Orwells Journalistpris i 1994, og han ble valgt som Campaigning Journalist of the Decade i 2000 av British Press Awards. Wikipedia

68 år
Ludvik Zajc (Skihopper)
1943 - 2011

Ludvik Zajc (Jugoslavia)

Skihopper, skihopptrener

Født:
21. januar 1943

Døde:
18. juli 2011 (68 år)

Ludvik Zajc var en slovensk skihopper, aktiv frem til 1972 og siden trener. For hjemlandet (daværende Jugoslavia) deltok han i 2 vinter-OL med debut under Vinter-OL 1964 i Innsbruck, men sin høyestrangerte plassering i OL fikk han i 1968 med en niendeplass i K90. Hans personlige rekord var 137 meter i Planica. Zajc var trener i hjemlandet (1974–78), i Italia (1978–78) og trente kombinertlandslaget (1980–1985). Han var landslagstrener for hopplandslaget i Slovenia (1995–96) og Norge (1998–2002).

Senere har han sittet sentralt i Skiforbundet, Skiforeningen og Kollenhopp.

9. juni 2011 ble han tildelt Norges Skiforbunds (NSF) høyeste hederstegn, Plaketten, for sitt virke som hopptrener i NSF siden 1980 og de fleste årene etter det.

Han var bosatt i Oslo. Wikipedia

79 år
Alex Rocco (Skuespiller)
1936 - 2015

Alex Rocco (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Alessandro Federico Petricone Jr.

Født:
29. februar 1936

Døde:
18. juli 2015 (79 år)

Alessandro Federico Petricone Jr., known professionally as Alex Rocco, was an American actor. Often cast as a villain, he is best known for his portrayal of Moe Greene in The Godfather and his Primetime Emmy Award for Supporting Actor in a Comedy for The Famous Teddy Z. Wikipedia

<<
18. Juli
>>