Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. Juli

Om dagen

8. Juli er dag 190 i 2020, og er i uke 28. Det er 176 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_8-7.2012
8 år siden
Wikipedia
2012: Ernest Borgnine dør av nyresvikt på Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, 95 år gammel
Ernest Borgnine var en amerikansk skuespiller.

Ernest Borgnine var sønn av italienske innvandere. Faren Camillo Borgnino stammet fra Ottiglio, moren Anna Boselli fra en adelsfamilie i det norditalienke Carpi ved Modena.

I år 1935, ved 18 års alder, vervet Borgnine seg i US Navy, og der tjenestegjorde han til krigsslutt. Etter en kort tids arbeide i forskjellige fabrikker begynte han ved en sceneskole.

Ernest Borgnine var sønn av italienske innvandere. Faren Camillo Borgnino stammet fra Ottiglio, moren Anna Boselli fra en adelsfamilie i det norditalienke Carpi ved Modena.

I år 1935, ved 18 års alder, vervet Borgnine seg i US Navy, og der tjenestegjorde han til krigsslutt. Etter en kort tids arbeide i forskjellige fabrikker begynte han ved en sceneskole.

Etter sceneutdannelsen arbeidet han ved forskjellige teatre og tok de jobber han kunne få. Hans gjennombrudd kom i 1949, da han fikk en rolle som mannlig sykepleier i stykket Harvey. I 1951 flyttet Borgnine til Los Angeles i den hensikt å forsøke å gjøre karriere innen filmbransjen. Det store gjennombruddet kom med rollen som sersjant Fatso Judson i «Herfra til evigheten» (1953). Han medvirket i ca 140 filmer og TV-produksjoner.

I 1977 gjorde han rolleinnsats som den romerske centurionen i «Jesus fra Nasaret».

Borgnine vant både Oscar, BAFTA og Golden Globe for sin rolle som Marty Piletti i filmen «Marty» (1955). Han hadde sentrale roller i filmer som «Herfra til evigheten» (1953), «Bad Day at Black Rock» (1955), «Vikingene» (1958), «Torpedo Run» (1958), «Flyet som forsvant» (1965), «12 fortapte menn» (1967), «SOS Nordpolen» (1968), «Den ville gjengen» (1969), «S.O.S. Poseidon» (1972), «Convoy» (1978) og «Escape from New York» (1981).

Borgnine hadde hovedrollen i TV-seriene «McHale's Navy» (1962-66) og «Future Cop» (1977), samt en fremtredende rolle i 80-talls-serien «Airwolf» (1984-86). I 2009 hadde han et par gjesteopptredener i serien «Akutten», som var blant hans siste opptredener på TV.

Borgnine har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han giftet seg med norskfødte Tova Træsnæs i 1973. Hun var hans femte hustru. Wikipedia
Wikipedia_8-7.1994
26 år siden
Wikipedia
1994: Nord-Koreas leder Kim Il-sung dør av et kraftig hjerteinfarkt, 82 år gammel
Kim Il-sung var en nordkoreansk kommunistisk politiker. Han proklamerte Den demokratiske folkerepublikken Korea, kjent som Nord-Korea, i 1948 og var deretter statsleder frem til sin død, offisielt under titlene som formann i Koreas arbeiderparti, partiets generalsekretær, statsminister og president. Med dette ble han den kalde krigens suverent lengstsittende kommunistiske statsleder.

Han har blitt tillagt ansvaret for Koreakrigen 1950–1953. Kim Il-sung sørget for å gjøre Nord-Korea til verdens mest militariserte og lukkede land, med seg selv som totalitær diktator. Han var inspirert av kinesisk kommunisme og økonomisk planlegging, men arbeidet også for en nasjonal koreansk kommunisme, hvor tanken om selvberging – juche – etterhvert ble den dominerende økonomiske ideologi. Kim Il-sungs regime myrdet anslagsvis 1,6 millioner mennesker. Kim Il-sungs Kina- og Sovjet-inspirerte planøkonomiske og isolasjonistiske politikk opplevde omkring 1990 et sammenbrudd som følge av andre kommuniststaters fall, især Sovjetunionens, idet landet var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand. Dette kulminerte etter Kim Il-sungs død i en hungersnød, av regimet kalt «den besværlige marsjen», hvor mellom 900 000 og 3,5 millioner mennesker mistet livet.

Kim Il-sung etablerte også en personkultus som kunne minne om religiøs tilbedelse. Han fremstilte seg selv som en konfutsiansk farsfigur som fortjente hele folkets totale respekt og kjærlighet, ikke ulikt de japanske keiserne. På grunn av dette innehadde han en rekke mer eller mindre offisielle titler, slik som «den store leder», «den store marskalk», «den store sol», «Asias lysende fyrtårn» og «menneskehetens strålende sol som aldri går ned i våre hjerter». Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død. Sønnen Kim Jong-il overtok likevel som de facto statsleder i 1994, og sønnesønnen Kim Jong-un i 2011, og Nord-Korea ble dermed verdenshistoriens første kommunistiske familiedynasti. Kim Il-sungs balsamerte legeme hviler på lit de parade i et offentlig marmormausoleum i hovedstaden Pyongyang.

Om ettermiddagen den 8. juli 1994 kollapset han plutselig av et kraftig hjerteinfarkt «grunnet tunge mentale anstrengelser» på sitt landsted Hyangsan ved Myohyang-san, visstnok etter en opphetet diskusjon med Kim Jong-il. Tidligere på dagen hadde Kim Il-sung gitt «veiledning på stedet» på et kollektivbruk i nærheten, og lufttemperaturen skal ha vært rundt 37 °C. Kim Jong-il beordret angivelig Kim Il-sungs tilstedeværende livleger om å forlate stedet, og kalte inn landets beste leger til stedet, men til tross for forsøket, stod ikke livet til å redde. Etter den tradisjonelle konfutsianske sørgeperioden, ble Kim erklært død 34 timer senere. Dette var likevel uvanlig raskt i en kommunistisk stat.

Tidspunktet og omstendighetene rundt Kims død medførte spekulasjoner i utlandet, og et mulig attentat som følge av intern maktkamp ble antydet. Spekulasjonene omkring dødsfallet skjøt ytterligere fart ved ryktene om at Kim Jong-il ikke slapp inn noen leger i lang tid, og at to av fem helikoptre som skulle fly Kim Il-sungs lik til Pyongyang styrtet, således at legene og livvaktene ombord omkom, mens andre funksjonærer forsvant sporløst. Ifølge nordkoreanske myndigheter påviste obduksjonen arteriosklerose som årsak til hjerteinfarktet og dødsfallet. Wikipedia
Wikipedia_8-7.1911
109 år siden
Wikipedia
1911: Den tragiske ulykken i Saltdalselva finner sted
Den 8. juli 1911 skjedde en av de mest tragiske ulykker i Saltdalen. En båt med 19 personer forliste i Saltdalselva og 14 forulykket.

Det skulle være konfirmasjon i Saltdal kirke den 9. juli, og to båter med foreldre og ungdommer fra Evensdal, Myrland, Siriheim, Teinlien og Evensgård dro nedover elva. Nedenfor Kvæle deler Saltdalselva seg i to, med en holme i midten. Båten ble ført mot en stein som stakk opp av elvebunne. Folk i båten var oppmerksom på denne, men på grunn av at båten var tungt lastet greide ikke rorskarene å komme unna. Båtsiden ble slått inn da båten koliderte, og båten veltet. I den tragiske ulykken måtte Kornelius Bentsen og hans kone, som satt i båten som kom bak, se på at tre av deres barn druknet. Elva var middels stri, men grumsete. Det ble soknet i elva hele den dagen og søndagen etter.

En mener at en medvirkende årsak til at så mange druknet var at elva var uklar, slik at de som forsvant raskt kom ut av synsvidde.

Ulykken gjorde et dypt inntrykk i hele Norge, og kongen og dronningen sendte et kondolansetelegram, samt 600 kroner i nødhjelp. Keiser Wilhelm av Tyskland var på en av sine norgesreiser og sendte også kondolansetelegram. Wikipedia
Fødsler
81 år
Finn Hald (Keramiker)
1929 - 2010

Finn Hald (Norge)

Keramiker, skribent, grafiker, lyriker, illustratør

Født:
8. juli 1929 (90 år siden)

Døde:
17. oktober 2010 (81 år) (9 år siden)

Finn Hald var en norsk keramiker, grafiker og forfatter, bosatt i Son i Akershus.
Hald fikk sin utdannelse ved Istituto statale d'arte per la ceramica i Faenza i Italia, og hospiterte så hos flere kunstnere. I 1956 giftet han seg med Dagny Revold, og de to flyttet til Son hvor da hadde felles atelier inntil hennes død i 2001. I 2006 giftet han seg på nytt, med tidligere ballettsjef ved Den norske Opera Anne Borg.
Hald holdt en rekke separatutstillinger i Norge og andre land, og deltok på mange kollektivutstillinger, inkludert Høstutstillingen. Han publiserte også flere diktsamlinger, skuespill og illustrerte bøker.
I 2009 utnevnte kongen Hald til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans kunstneriske innsats.» Wikipedia

81 år
Bjørn Lyng (Industrigründer)
1925 - 2006

Bjørn Lyng (Norge)

Industrigründer, oppfinner, politiker

Født:
8. juli 1925 (94 år siden)

Døde:
12. oktober 2006 (81 år) (13 år siden)

Bjørn Daniel Lyng var en norsk forretningsmann, industrigründer og oppfinner. Han vokste opp på Kråkmo i Leksvik, nå Indre Fosen, hvor han startet sin karrière som ung gutt idet han bygde småkraftverk og smie i Kvernhusfossen. Gjennom hele sin yrkeskarrière var han opptatt av å igangsette nye virksomheter, ifølge Jon Gunnar Arntzen «for å utnytte muligheter hvor de fleste andre bare så problemer.» Etter Lyngs død konstaterte Adresseavisen at han hadde «etterlatt seg en fantastisk arv», og at «det er knapt mulig i løpet av kort tid å få full oversikt over alle bedrifter og alle arbeidsplasser han har etablert gjennom et langt liv.» Lyng var opptatt av hjembygda Leksvik, hvor han ved siden av et aktivt engasjement i næringslivet også etablerte en stiftelse med eldreboliger. Lyng var også aktiv i lokalpolitikken i en periode som varaordfører for Høyre. Wikipedia

50 år
Olaf Hillestad (Salmedikter)
1923 - 1974

Olaf Hillestad (Norge)

Salmedikter, prest

Født:
8. juli 1923 (96 år siden)

Døde:
23. januar 1974 (50 år) (46 år siden)

Olaf Hillestad var en norsk salmedikter og prest. Han var sønn av presten Erik Olsen Feet og Bergljot Zwilgmeyer, gift med Sigrid Engeset og far til Erik Hillestad, Anne Bergljot, Kjetil og Jan Olaf. Mottaker av Menighetsfakultetets «Hallesby-stipend» for å studere bruk av jazz og rytme i norske kirkerom (1963). Han eksperimenterte med rytmesalmer for fremføring i Kjellerkirken i Slettebakken i Bergen, hvor han var prest fra 1963 til 1966.

Han var en viktig inspirasjon til dannelsen av Ten Sing-kor i 1968, og i 1967 startet han Forum Experimentale i Oslo, som etter hans død ble videreført i Kirkelig Kulturverksted. Forum Experimentales arbeid foregikk i lokaler som senere ble omgjort til Bogstadveien kapell. Hillestad var fra 1967 inntil sin død generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Han har blant annet skrevet salmene «Vårt sinn er fylt med glede», «Gud, du er rik» og en rekke andre salmer i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013. Wikipedia

57 år
John Pemberton (Oppfinner av Coca Cola)
1831 - 1888

John Pemberton (USA)

Oppfinner av Coca Cola, farmasøytisk industri, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
John Stith Pemberton

Født:
8. juli 1831 (189 år siden)

Døde:
16. august 1888 (57 år) (131 år siden)

John Stith Pemberton var en amerikansk farmasøyt, som er mest kjent for å være oppfinneren av Coca-Cola.

Han var utdannet både som lege og som farmasøyt og jobbet kontinuerlig med å utvikle nye medisiner, og hadde ved sin død i 1888 et meget stort antall nedskrevne eksperimenter. Pemberton var en apoteker som drømte om å oppfinne den perfekte medisinen og den perfekte leskedrikken samtidig. Pemberton var kavalerioffiser under den amerikanske borgerkrigen, og ble skadet i et slag i krigens siste fase, i delstaten Georgia.

I 1853 giftet han seg med Ann Eliza Clifford Lewis i Columbus, Georgia, og hun forble hans ektefelle til hans død i 1888. De fikk et barn sammen, Charles Ney Pemberton som ble født i 1854.

Drikken Coca-Cola utviklet han i løpet av vinteren 1885/1886, og selve smaken var et resultat av omfattende forbrukertesting i utsalgsstedet Jacob's Pharmacy i Atlanta. Det første glasset med Coca-Cola ble solgt den 8. mai 1886. Logoen og merkenavnet ble utviklet av Pembertons revisor Frank Robinson, som ble sentral i den senere driften av selskapet. Pemberton var før hans død i graverende dårlig form og sterkt avhengig av morfin, som han aktivt hadde brukt for å lette på smertene etter krigsskaden han pådro seg i den amerikanske borgerkrigen og døde i 1888 på grunn av magekreft, ukjent og uvitende om den fremtidige suksessen til sin oppfinnelse. Han er gravlagt på Linwood Cemetary i Columbus, Georgia. Wikipedia

Dødsfall
95 år
Ernest Borgnine (Skuespiller)
1917 - 2012

Ernest Borgnine (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ermes Effron Borgnino

Født:
24. januar 1917 (103 år siden)

Døde:
8. juli 2012 (95 år) (7 år siden)

Ernest Borgnine var en amerikansk skuespiller.

Ernest Borgnine var sønn av italienske innvandere. Faren Camillo Borgnino stammet fra Ottiglio, moren Anna Boselli fra en adelsfamilie i det norditalienke Carpi ved Modena.

I år 1935, ved 18 års alder, vervet Borgnine seg i US Navy, og der tjenestegjorde han til krigsslutt. Etter en kort tids arbeide i forskjellige fabrikker begynte han ved en sceneskole.

Etter sceneutdannelsen arbeidet han ved forskjellige teatre og tok de jobber han kunne få. Hans gjennombrudd kom i 1949, da han fikk en rolle som mannlig sykepleier i stykket Harvey. I 1951 flyttet Borgnine til Los Angeles i den hensikt å forsøke å gjøre karriere innen filmbransjen. Det store gjennombruddet kom med rollen som sersjant Fatso Judson i Herfra til evigheten (1953). Han medvirket i ca 140 filmer och TV-produksjoner.

I 1977 gjorde han rolleinnsats som den romerske centurionen i Jesus fra Nasaret.

Borgnine vant både Oscar, BAFTA og Golden Globe for sin rolle som Marty Piletti i filmen Marty (1955). Han hadde sentrale roller i filmer som Herfra til evigheten (1953), Bad Day at Black Rock (1955), Vikingene (1958), Torpedo Run (1958), Flyet som forsvant (1965), 12 fortapte menn (1967), SOS Nordpolen (1968), Den ville gjengen (1969), S.O.S. Poseidon (1972), Convoy (1978) og Escape from New York (1981).

Borgnine hadde hovedrollen i TV-seriene McHale's Navy (1962-66) og Future Cop (1977), samt en fremtredende rolle i 80-talls-serien Airwolf (1984-86). I 2009 hadde han et par gjesteopptredener i serien Akutten, som var blant hans siste opptredener på TV.

Borgnine har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han giftet seg med norskfødte Tova Træsnæs i 1973. Hun var hans femte hustru. Wikipedia

74 år
Sophus Bugge (Språkforsker)
1833 - 1907

Sophus Bugge (Norge)

Språkforsker, universitetslærer, litteraturkritiker, runologist, litteraturhistoriker

Født:
5. januar 1833 (187 år siden)

Døde:
8. juli 1907 (74 år) (112 år siden)

Elseus Sophus Bugge var en norsk språkforsker og folklorist som særlig beskjeftiget seg med norrøne språk og norrøn litteratur, men også med runologi. Han var Norges første professor i sammenlignede indoeuropeisk språkvitenskap.

I dag huskes han særlig for sine arbeider med Den yngre og eldre Edda. Wikipedia

<<
8. Juli
>>