Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

11. Februar

Om dagen

11. Februar er dag 42 i 2024, og er i uke 6. Det er 324 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 11. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

12 år siden

2012: Whitney Houston blir funnet død i badekaret på The Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills

Whitney Elizabeth Houston var en amerikansk blues-, soul- og pop-sangerinne. Hun vokste opp i en svært musikalsk familie, Cissy Houston var hennes mor og Dionne Warwick hennes kusine. Aretha Franklin var hennes gudmor.

Houston giftet seg med Bobby Brown 18. juli 1992, og hun fødte året etter deres datter Bobbi Kristina Houston Brown. Etter hvert ble det kjent at hun misbrukte narkotika. Albumsalgene stagnerte og hennes image ble kraftig endret med hennes merkelige offentlige opptredener. Hun innrømmet at hun misbrukte kokain, marihuana og piller, og stemmen hennes ble raspete og hes.

Hun ble skilt fra Brown 24. april 2007, og fikk foreldreretten til deres datter, hennes eneste barn, som døde 26. juli 2015.

Den 11. februar 2012 ble Houston funnet død på The Beverly Hilton Hotel, i Beverly Hills. Den offisielle rettsmedisinske rapporten, viste at hun druknet i badekaret ved et uhell, med hjertesykdom og kokainbruk oppført som medvirkende faktorer. Wikipedia
44 år siden

1980: Pizza Grandiosa fra Nora Industrier blir lansert

Pizza Grandiosa, ofte bare kalt Grandiosa eller «Grandis», er en dypfryst pizza lansert 11. februar 1980 av ferdigmatprodusenten Nora Industrier. Per 2018, produseres den av Stabburet på Stranda i Møre og Romsdal.

I perioden 1980 til 2011 har det blitt solgt ca. 370 millioner Grandiosapizzaer. Pizza Grandiosa har en frossenpizzamarkedsandel i Norge på rundt 50 prosent som er rundt 28 millioner Grandiosaer årlig.

I Sverige selges Grandiosa av Procordia Food. Wikipedia
45 år siden

1979: Ayatollah Khomeini overtar makten i Iran etter Muhammed Reza Pahlavi blir kastet

Ruhollah Khomeini, også kjent som ayatollah Khomeini, var en iransk sjia-muslimsk geistlig og den politiske og åndelige lederen av den islamske revolusjon som kastet Muhammed Reza Pahlavi, den siste sjahen i Iran. Han ble regnet som den åndelige lederen for mange sjiamuslimer og styrte Iran fra sjahen ble kastet, til han selv døde i 1989. Khomeini er regnet av mange som en av de mest innflytelsesrike menn i det 20. århundre, og ble kåret til «årets mann» av Time Magazine i 1979. Khomeini ble også regnet av mange i den vestlige verden som en skruppelløs fiende av Vesten og hjernen bak internasjonal terrorisme. Wikipedia

Fødsler

32 år
Taylor Lautner (Skuespiller)
1992

Taylor Lautner (USA)

Skuespiller, modell, karateutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Taylor Daniel Lautner

Født:
11. februar 1992 (32 år)

Taylor Daniel Lautner er en amerikansk skuespiller, kjent for sin rolle i Twilight-filmene (Twilight, New moon, Eclipse og Breaking dawn). Han har også spilt i The Adventures of Sharkboy and Lavagirl – 2005, og Dusinet fullt 2, også 2005. Wikipedia

34 år
Q'orianka Kilcher (Skuespiller)
1990

Q'orianka Kilcher (USA)

Skuespiller, sanger, danser

Fullt navn / Fødenavn:
Q'orianka Waira Qoiana Kilcher

Født:
11. februar 1990 (34 år)

Q'orianka Waira Qoiana Kilcher er en amerikansk skuespiller og sanger. Hun debuterte som skuespiller i filmen How The Grich Stole Christmas i 2002. Selv om hun hadde lite erfaring som skuespiller på dette tidspunktet, fikk hun også hovedrollen som Pocahontas i den Oscar-nominerte filmen The New World i 2005.

I filmen The New World skulle det opprinnelig være flere kjærlighetsscener mellom Colin Farrell og den da 14 år gamle Kilcher. Men disse scenene forårsaket en del kontrovers, noe som resulterte i at filmstudioet valgte å slette flere av kjærlighets-scenene med Farrell for å unngå beskyldninger om at de hadde drevet med barnepornografi.

Kilcher har flere prosjekter planlagt, blant annet mye veldedighetsarbeid og planer om å utgi en CD med sanger som var inspirert av filmen The New World. Sommeren 2006 begynte Kilcher å filme den uavhengige filmen The Power of Few som ble produsert av hennes eget produksjonsselskap, Q-Entertainment.

Kilcher har ofte aksjonert på vegne av Amnesty International, spesielt for Konvensjonen om avskaffelse av alle former for diskriminering mot kvinner. Som tenåringskjendis var hun også offentlig talsperson for organisasjonen Thursday's Child, som er en veldedighetsorganisasjon for barn som sliter med for eksempel anoreksi, bulimi, selvmordstanker, er flyktninger, uønsket ungdomsgraviditet og barn som er blitt utsatt for vold i hjemmet og/eller blitt utsatt for seksuelle overgrep.

I tillegg til sin offentlige aktivisme er Kilcher en stille talsmann for farene ved global oppvarming og for å redde miljøet. Den 11. juni 2009 besøkte hun Lima i Peru for å vise sin støtte til urbefolkningenes rettigheter. Wikipedia

42 år
Natalie Dormer (Skuespiller)
1982

Natalie Dormer (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
11. februar 1982 (42 år)

Natalie Dormer er engelsk skuespiller.

Dormer, som snakker fransk flytende fikk sin utdannelse ved Webber Douglas Academy of Dramatic Art i London. Hun er en dyktig fekter og medlem av London Fencing Academy.

Hun hadde sin første filmrolle som Victoria i komedien Casanova, regissert av Lasse Hallström basert løslig på livet til Giacomo Casanova. På grunnlag av hennes innsats i denne filmen fikk en kontrakt på tre filmer med Disney Touchstone, foruten at hennes rolle i Casanova ble utvidet.

For sesongen 2007 portretterte Dormer dronning Anne Boleyn i Showtimes' TV-serie The Tudors som handler om den første tiden under kong Henrik VIII av Englands kongedømme. I henhold til april 2007 er det bestemt at serien vil bli utvidet med en sesong til.

Hun hadde en cameorolle i superheltfilmen Captain America: The First Avenger (2011), og var også med i Madonnas romantiske drama W.E. (2011). Hun hadde dessuten en gjesterolle i den populære TV-serien Game of Thrones. I 2013 er hun med i racerbilfilmen Rush, som har Chris Hemsworth, Daniel Brühl og Olivia Wilde i hovedrollene. Wikipedia

43 år
Kelly Rowland (Sanger)
1981

Kelly Rowland (USA)

Sanger, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kelendria Trene Rowland

Født:
11. februar 1981 (43 år)

Kelendria Trene «Kelly» Rowland er en amerikansk R&B-sanger, låtskriver, TV-vert og skuespiller. Hun hadde sin oppvekst i Houston i Texas. Rowland ble kjent på slutten av 1990-tallet som en av originalmedlemmene i gruppa Destiny's Child som har solgt mer enn 60 millioner plater på verdensbasis.

Rowland har også samarbeidet med rapperen Nelly og gitt ut singelen «Dilemma», som ble en hit i flere land. Hun ga ut sitt debutalbum som soloartist, Simply Deep, i 2002. Etter at Destiny's Child ble formelt oppløst i 2005, ga hun ut sitt andre soloalbum, Ms Kelly, i 2007. Wikipedia

45 år
Brandy Norwood (Skuespiller)
1979

Brandy Norwood (USA)

Skuespiller, Sanger, komponist, musiker, danser, modell, plateprodusent, prominense

Fullt navn / Fødenavn:
Brandy Rayana Norwood

Født:
11. februar 1979 (45 år)

Brandy Rayana Norwood er en amerikansk soulsangerinne.

Hun er født i McComb, Mississippi, men familien bodde senere i Los Angeles, California. I barndommen viste hun interesse for musikk og musikalske opptredender. Hun var med på mange slags show siden begynnelsen av 1990-årene, og hun sang med på platene til gruppene Norment og Immature. Siden oppnådde hun noe oppmerksomhet med tittelrollen i den afroamerikanske sit-comen Moesha. Sitt virkelige gjennombrudd fikk hun med albumet Never say never. Hun har også siden spilt i flere filmer.

Hun var også dommer i sesong 1 av America's Got Talent sammen med David Hasselhoff og Piers Morgan. Wikipedia

51 år
Varg Vikernes (Sanger)
1973

Varg Vikernes (Norge)

Sanger, komponist, musiker, blogger, trommeslager, skribent, gitarist, youtuber, game author

Fullt navn / Fødenavn:
Kristian Larsson Vikernes

Født:
11. februar 1973 (51 år)

Varg Vikernes, også kjent under artistnavnet «Count Grishnackh» og under kallenavnet «Greven», er en musiker som gjorde seg bemerket i black metal-miljøet tidlig på 1990-tallet. Han ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drapet på Øystein Aarseth, tre kirkebranner og tyverier. Vikernes ble løslatt fra fengsel i 2009 med meldeplikt hver 14. dag i ett år etter nesten 16 år soning.

Vikernes var personen bak enmannsprosjektet Burzum og var også kjent som bassist i Mayhem og gitarist i Old Funeral (sammen med blant andre Olve «Abbath» Eikemo, som senere startet Immortal). Senere gikk han over til å bli nasjonalsosialist med særlig interesse for norrøn ideologi og mytologi. I en artikkel i Dagbladet 23. juni 2008 hevdet imidlertid Vikernes å ha tatt avstand fra begge disse miljøene. I et intervju i Dagbladet i juli 2009 omtalte han seg selv som rasist, men presiserte at han var ingen rasehater. Wikipedia

53 år
Damian Lewis (Skuespiller)
1971

Damian Lewis (Storbritannia)

Skuespiller, filmprodusent, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Damian Watcyn Lewis

Født:
11. februar 1971 (53 år)

Damian Watcyn Lewis er en Golden Globe-nominert britisk skuespiller og produsent. Han er blant annet kjent for sin rolletolkning av major Richard Winters i den Emmy-vinnende mini TV-serien Krigens brorskap (2001) og marinesoldaten Nicholas Brody i TV-serien Homeland (2011–2013). Han har også spilt Soames Forsyte i ITVs mini-TV-serie Forsytesagaen (2002–2003, vist på NRK) og Bobby Axelrod i TV-serien Billions (2016).

Lewis ble i 2014 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire. Wikipedia

55 år
Jennifer Aniston (Skuespiller)
1969

Jennifer Aniston (USA)

Skuespiller, filmprodusent, forretningsdrivende, gründer, ansvarlig produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Jennifer Joanna Aniston

Født:
11. februar 1969 (55 år)

Jennifer Joanna Aniston er en amerikansk film- og TV-skuespiller. Hun er mest kjent for å spille rollen Rachel Green i komedien Venner for livet, en rolle som hun vant fem Emmy Awards for, og én Golden Globe Award.

Hun har hatt hovedrollen i flere Hollywood-filmer, og de fleste av hennes filmroller har vært i komedier som Bruce Almighty, Office Space og de romantiske komediene Og så kom Polly og The Break-Up. Hun har også dukket opp i andre sjangrer, for eksempel krimserier, thrillere og dramaserier. Wikipedia

58 år
Reuben Sallmander (Sanger)
1966

Reuben Sallmander (Sverige)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Joakim Sallmander

Født:
11. februar 1966 (58 år)

Robert Joakim Sallmander er en svensk skuespiller og sanger.

Sallmander har eksamen fra Scenskolan i 1990 og har siden medvirket i en lang rekke teaterforestillinger, filmer og TV-produksjoner. Han medvirket i Maratondansen på Stockholms Parkteater, jobbet på Dramaten i stykkene Bergsprängaren och hans dotter Eivor og Drömkvinnan. Han regisserte Grodan och kärleken.

Han har hatt suksess i musikaler og farser bl.a. den mannlige hovedrollen i En kul grej hände på vägen till Forum på Östgötateatern i Norrköping-Linköping, han spilte Christian de Neuvillette i Cyrano på Oscarsteatern og medvirket også i musikalen Into the woods på Södra Teatern. Sallmander ble belønnet med privatteaternes egen pris Guldmasken for beste mannlige birolle i farsen Spanske fluen på Intiman i 1997, året deretter spilte han med i Charleys Tante på samme scene. Han spilte sjarmerende jazzmusiker i Eva Rydbergs lystspill Hon jazzade en sommar på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 2002. Reuben gjorde rollen som Sam i den svenske oppsettingen av Mamma Mia! på Cirkus i Stockholm 2005-2007, og i Scandinavium forsommeren 2007.

I TV har Sallmander medvirket i blant annet Längtans blåa blomma, Trettondagsafton, Cluedo og Gäster med gester. Wikipedia

62 år
Sheryl Crow (Skuespiller)
1962

Sheryl Crow (USA)

Skuespiller, sanger, komponist, pianist, musiker, gitarist, lærer, fredsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Sheryl Suzanne Crow

Født:
11. februar 1962 (62 år)

Sheryl Suzanne Crow er en amerikansk rockesanger, skuespiller og låtskriver. Hun skrev sin første låt da hun var 13 år og har siden tatt universitetsutdannelse i musikk.

Før Crow startet sin solokarriere jobbet hun som korist for blant andre Michael Jackson, Sting, Rod Stewart, Stevie Wonder, Foreigner, Joe Cocker, Sinéad O'Connor og Don Henley. Hun har også skrevet låter sammen med Wynonna Judd, Celine Dion og Eric Clapton.

Crow fikk sin første hit i 1994 med låten «All I Wanna Do». I 1995 vant hun tre Grammy-priser og har spilt inn filmmusikk og medvirket i en rekke filmer.

Crow var forlovet med syklisten Lance Armstrong, men dette forholdet tok slutt våren 2006. Wikipedia

63 år
Hroar Stjernen (Skihopper)
1961

Hroar Stjernen (Norge)

Skihopper, skihopptrener

Født:
11. februar 1961 (63 år)

Hroar Stjernen er en norsk idrettsleder og tidligere skihopper.

Han konkurrerte som skihopper 1984–1989 for Sprova og Trønderhopp. Han vant bronse i NM i 1987 i Odnesbakken, og fikk sin individuelle verdenscupseier i Bischofshofen i 1985. Stjernen ble i 1998 landslagssjef for de norske hopperne, men ble kritisert for dårlige resultater, og måtte forlate stillingen i januar 2002, uten at det hjalp på resultatene til de norske hopperne i OL i Salt Lake City.

Han er utdannet allmennlærer fra Levanger lærerhøgskole, og har vært forsikringsselger i Forenede Forsikring, bedriftsrådgiver i Total Consult, markedsdirektør i Trønder-Avisa i Steinkjer 2005–2012, sportssjef i Trønderhopp 2011–2012 og daglig leder i Rosenborg Ballklub 2012–2013.

Hroar Stjernen er far til skihopper Andreas Stjernen. Wikipedia

78 år
Knut Vollebæk (Politiker)
1946

Knut Vollebæk (Norge)

Politiker, diplomat

Født:
11. februar 1946 (78 år)

Knut Vollebæk er en norsk diplomat og politiker (KrF). Han var utenriksminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering 1997–2000.

Knut Vollebæk vokste opp i Søndre Land. Etter examen artium i 1964 er han utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole fra 1972, studerte fransk språk og litteratur i Paris 1965–1966 og statsvitenskap ved University of California, Santa Barbara 1972–1973. Han ble aspirant i Utenriksdepartementet i 1973, og var ambassadesekretær ved ambassadene i New Delhi 1975–1978 og Madrid 1978–1981, ambassaderåd i Harare 1984–1986 og ambassadør i San José de Costa Rica 1991–1993. I Utenriksdepartementet var han byråsjef 1986–1989, ekspedisjonssjef i 1993 og spesialråd for bistandssaker 1994–1997.

Vollebæk var opprinnelig medlem av Høyre og aktiv i Unge Høyre. Han meldte seg imidlertid inn i Kristelig Folkeparti i 1983, og gjorde sin politiske debut som statssekretær for utenriksminister Kjell Magne Bondevik i Jan P. Syses regjering 1989–1990. Han ble utnevnt til ambassadør i Paris sommeren 1997, men rakk knapt å tiltre før han ble utenriksminister fra oktober samme år. I sin tid som utenriksminister var han også formann i OSSE.

Etter tiden som utenriksminister var Vollebæk ambassadør til USA 2001–2007. Fra 2007 til 2013 var han høykommissær for nasjonale minoriteter i OSSE. Fra 2013 har han vært kommissær i Den internasjonale kommisjon for savnede personer (ICMP). Wikipedia

82 år
Burt Reynolds (Skuespiller)
1936 - 2018

Burt Reynolds (USA)

Skuespiller, sanger, American Football-spiller, manusforfatter, filmprodusent, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Burton Leon Reynolds, Jr.

Født:
11. februar 1936 (88 år siden)

Døde:
6. september 2018 (82 år) (Selvmordsangrep i sitt hjem) (5 år siden)

Burton Leon «Burt» Reynolds jr. var en amerikansk skuespiller. Han var mest kjent for rollen som «Bandit» i filmen Smokey and the Bandit fra 1977 og en av hovedrollene i actionkomedien Verdens sprøeste bilrace fra 1981.

Han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

83 år
Manuel Noriega (Politiker)
1934 - 2017

Manuel Noriega (Panama)

Politiker, soldat, narkotikabaron, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Manuel Antonio Noriega Moreno

Født:
11. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
29. mai 2017 (83 år) (7 år siden)

Manuel Antonio Noriega var en panamansk general som var landets militærdiktator fra 1983 til 1989, da han ble pågrepet under USAs invasjon av Panama.

Noriega var kjent som «Old Pineapple Face» på grunn av sitt kopparrede ansikt. Wikipedia

71 år
Arne Husveg (Språkforsker)
1933 - 2004

Arne Husveg (Norge)

Språkforsker, oversetter

Født:
11. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
16. november 2004 (71 år) (19 år siden)

Arne Husveg var formann i Norges Blindeforbund i perioden 1969 til 1971, og generalsekretær i perioden 1971 til 1994. Han var også leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon i flere år, og var Ridder av St. Olavs Orden.

Han døde etter lengre tids sykdom 16. november 2004, og var ved sin død 1. visepresident i Verdens Blindeunion. Wikipedia

81 år
Lionel Batiste (Jazzmusiker)
1931 - 2012

Lionel Batiste (USA)

Jazzmusiker, sanger, perkusjonist, danser

Født:
11. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
8. juli 2012 (81 år) (11 år siden)

Lionel «Uncle» Batiste var en amerikansk jazzmusiker (vokalist og stortromme) og danser, kjent fra en rekke samarbeid med norske jazzmusikere.

Batiste virket som tamburmajor (grand marshall) i New Orleans og ledet egne besetninger, som det prisvinnende Tremé Brass Band og etablerte Dirty Dozen Brass Band (1972–). Selv ga han ut Lars Edegran presents Uncle Lionel (GHB Records, 2005).

Han hadde siden 1976 hyppige samarbeid med Ytre Suløens Jassensemble, som han (med Tricia Boutté) ga ut Way down yonder in New Orleans (Herman Records, 2001) med. Batiste tok også del i en landsomfattende 30-årsturne (2006). Som leder for jazzparaden i Moldejazz danset han med festivalåpnere som Ellen Horn (2000), Kjell Magne Bondevik (2003), Valgerd Svarstad Haugland (2002–2004), Vigdis Moe Skarstein (2005), Åse Kleveland (2006), Ketil Bjørnstad (2007) og Martin Revheim (2008).

Batiste ble også mye omtalt etter Orkanen Katrina som i 2005 tok alt han eide. Wikipedia

92 år
Paul Bocuse (Kokk)
1926 - 2018

Paul Bocuse (Frankrike)

Kokk, kjøkkensjef, forretningsdrivende, forfatter

Født:
11. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
20. januar 2018 (92 år) (6 år siden)

Paul Bocuse var en fransk kokk og kokebokforfatter.

Han regnes av mange som en av de beste kokkene i den vestlige verden i nyere tid. Han ble en sentral eksponent for 1960-tallets og senere tiårs såkalte nouvelle cuisine. Han var en av de første kokkene som fikk kjendisstatus i de brede lag av befolkningen. Det uoffisielle verdensmesterskapet i matlaging Bocuse d’Or er oppkalt etter ham. Wikipedia

84 år
Leslie Nielsen (Skuespiller)
1926 - 2010

Leslie Nielsen (Canada)

Skuespiller, komiker, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Leslie William Nielsen

Født:
11. februar 1926 (98 år siden)

Døde:
28. november 2010 (84 år) (13 år siden)

Leslie William Nielsen var en canadisk-amerikansk skuespiller og komiker. Hans skuespillerkarriere krysser en rekke sjangere innen både fjernsyn og film. Han huskes best fra rollen som John J. Adams i sciencefiction-filmen Den forbudte planet (Forbidden planet) fra 1956 og noe senere som politibetjent Frank Drebin i crazykomedien Mannen med den nakne pistol (The Naked Gun) fra 1988 og dens oppfølgere, samt TV-serien Police Squad!, som disse filmene var basert på. Wikipedia

90 år
Svenn Stray (Politiker)
1922 - 2012

Svenn Stray (Norge)

Politiker, diplomat, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Svenn Thorkild Stray

Født:
11. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
20. mai 2012 (90 år) (12 år siden)

Svenn Thorkild Stray var en norsk advokat og politiker (H) som var stortingsrepresentant for Østfold 1958–1985 og utenriksminister i både Borten-regjeringen 1970–1971 og Willoch-regjeringen 1981–1986. Stray markerte seg i hovedsak innen utenrikspolitiske og konstitusjonelle spørsmål, men var også med på å forme Høyres sosialpolitikk, ikke minst i stortingsbehandlingen av folketrygden. Wikipedia

79 år
Anne Stine Ingstad (Antropolog)
1918 - 1997

Anne Stine Ingstad (Norge)

Antropolog, arkeolog, forhistoriker, oppdagelsesreisende

Fullt navn / Fødenavn:
Anne Kirstine Moe

Født:
11. februar 1918 (106 år siden)

Døde:
6. november 1997 (79 år) (26 år siden)

Anne Stine Ingstad, døpenavn Anne Kirstine Moe, var en norsk arkeolog, mest kjent for sine utgravninger ved L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland i Canada. Her fant hun sammen med sin mann Helge Ingstad entydige beviser for norrøn bosetning fra ca. år 1000 e.Kr.

Anne Stine Moe var født og oppvokst på Lillehammer. I 1941 giftet hun seg med Helge Ingstad. Deres datter er forsker og professor Benedicte Ingstad.

Hun tok sin utdannelse som arkeolog på 1950-tallet og avla magistergradseksamen i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo i 1960. Steinalderen var utgangspunktet for hennes første fagartikler. Hun var også engasjert i en kort periode som leder for Norsk Skogbruksmuseum 1960–61.

I 1960 oppdaget Helge Ingstad en mulig boplass i Newfoundland. I 7 sesonger, mellom 1961 og 1968 ledet Anne Stine Ingstad et lag med deltakere fra Sverige, Island, Canada, USA og Norge. Dette teamet kunne etterhvert bekrefte sagahistorien om at vikingene dro til Amerika 500 år før Christofer Columbus. Fagmiljøene lot seg etterhvert overbevise, og Time Magazine vurderte dette som en av de viktigste oppdagelser på 1900-tallet. På 1970-tallet tok Anne Stine Ingstad opp et nytt forskningsfelt, bearbeidelsen av tekstilfunnene fra Kaupang og Oseberg-graven.

For sin innsats ble Anne Stine Ingstad i 1969 Honorary Dr. ved Memorial University, St. Johns, Newfoundland. I 1992 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Hun var også kommandør av St. Olavs Orden og var medlem av Vitenskapsakademiet i Oslo.

Hun var barnebarn av sogneprest Ole Moe, og søster av kunsthistorikeren og pianisten Ole Henrik Moe. Wikipedia

90 år
Sidney Sheldon (Forfatter)
1917 - 2007

Sidney Sheldon (USA)

Forfatter, dramatiker, filmregissør, skuespiller, TV-produsent, filmprodusent

Født:
11. februar 1917 (107 år siden)

Døde:
30. januar 2007 (90 år) (17 år siden)

Sidney Sheldon var en Academy Award-vinnende amerikansk forfatter.

Sheldon ble født som Sidney Schechtel i Illinois, USA og hans foreldre var av russisk-jødisk herkomst. Etter at han ble uteksaminert fra Denver East High School, studerte Sheldon ved Northwestern University. Under den store depresjonen i USA på 1930-tallet, arbeidet Sheldon på en rekke arbeidsplasser. Sheldon vervet seg til det amerikanske militæret under den andre verdenskrig som pilot. Tilbake til det sivile liv, flyttet Sheldon til New York City, der han begynte å skrive musikaler for Broadway. Sheldon ble tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Sheldon var blant annet med på å skape serien The Patty Duke Show som gikk på TV fra 1963 til 1966 og Hart to Hart (1979–1984). Sheldon skrev flere bestselgende romaner som Master of the Game (1982), The Other Side of Midnight (1973) og Rage of Angels (1980). I 1969 skrev Sheldon sin første roman, The Naked Face, som skaffet ham en nominasjon til Edgar Allan Poe Award fra Mystery Writers of America i kategorien for beste første roman. Hans andre roman, The Other Side of Midnight, kom på førsteplass på The New York Times sin bestselgerliste. Sheldon ble den sjette mest solgte forfatter gjennom tidene.

Sheldon var i tretti år gift med Jorja Curtright, en skuespiller som senere begynte som interiørarkitekt. Hun døde av et hjerteinfarkt i 1985. Sheldon giftet seg deretter med Alexandra Kostoff, en tidligere skuespiller av bulgarsk opprinnelse, bryllupet fant sted i Las Vegas i 1989. Hans datter, Mary Sheldon var en romanforfatter. Sheldon slet med en bipolar lidelse i mange år, og han planla å begå selvmord, men han ble oppdaget av faren sin før han rakk å gjennomføre planene.

Sheldon ga ut selvbiografien sin i 2005, The Other Side of Me. Sheldon døde 30. januar 2007 på grunn av komplikasjoner som følge av lungebetennelse ved Eisenhower Medical Center i Rancho Mirage, California. Hans levninger ble kremert og asken ble begravd ved Westwood Village Memorial Park Cemetery i Westwood, Los Angeles. Sheldon ble tildelt en Academy Award for Writing Original Screenplay i 1947. Wikipedia

83 år
Erik Werenskiold (Kunstmaler)
1855 - 1938

Erik Werenskiold (Norge)

Kunstmaler, litograf, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Theodor Werenskiold

Født:
11. februar 1855 (169 år siden)

Døde:
23. november 1938 (83 år) (85 år siden)

Erik Theodor Werenskiold var en norsk maler og tegner. Han er spesielt kjent for sine tegninger til de norske folkeeventyrene og for illustrasjonene til folkeutgaven av Snorre Sturlasons Heimskringla i 1896–99, et illustrasjonsprosjekt som han ledet. Wikipedia

84 år
Thomas Edison (Oppfinner)
1847 - 1931

Thomas Edison (USA)

Oppfinner

Født:
11. februar 1847 (177 år siden)

Døde:
18. oktober 1931 (84 år) (92 år siden)

Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Trollmannen fra Menlo Park, som han ble døpt av en avis var en av de første oppfinnere som innførte prinsipper kjent fra masseproduksjon i sitt virke, og er derfor ofte tilkjent tilblivelsen av det første industrielle forskningslaboratorium.

Edison er ansett som en av de dyktigste oppfinnere i historien, med 1093 amerikanske patenter, og mange andre i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Wikipedia

Dødsfall

48 år
Whitney Houston (Sanger)
1963 - 2012

Whitney Houston (USA)

Sanger, skuespiller, filmprodusent, pianist, musiker, modell, plateprodusent, komponist, produsent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Whitney Elizabeth Houston

Født:
9. august 1963 (60 år siden)

Døde:
11. februar 2012 (48 år) (12 år siden)

Whitney Elizabeth Houston var en amerikansk blues-, soul- og pop-sangerinne. Hun vokste opp i en svært musikalsk familie, Cissy Houston var hennes mor og Dionne Warwick hennes kusine. Aretha Franklin var hennes gudmor. Wikipedia

53 år
Siri Bjerke (Politiker)
1958 - 2012

Siri Bjerke (Norge)

Politiker

Født:
19. juni 1958 (66 år siden)

Døde:
11. februar 2012 (53 år) (12 år siden)

Siri Bjerke var en norsk politiker (Ap). Hun var miljøvernminister fra 2000 til 2001. Siri Bjerke var datter av økonomen Juul Bjerke og søster til DNB-sjef Rune Bjerke.

Hun hadde psykologi grunnfag fra Universitetet i Oslo. Siri Bjerke ble valgt inn i AUFs sentralstyre i 1979. Hun var blant annet AUFs representant i Palestinafronten og Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner.

I perioden 1980–83 var hun kommunalrådssekretær i Oslo, og etter dette utredningssekretær for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse 1983–86, og internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet 1986–93.

Bjerke var varerepresentant på Stortinget for Oslo i periodene 1997–2001 og 2001–2005. Hun var statssekretær i Utenriksdepartementet i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering og Thorbjørn Jaglands regjering. Bjerke var fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001 minister i Miljøverndepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering.

I perioden 2002 til 2005 var Bjerke direktør for næringspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon. Fra 2005 arbeidet hun som divisjonsdirektør i Innovasjon Norge. Fra 2006 til 2007 var hun leder for Forsvarspolitisk utvalg.

Siri Bjerke døde 53 år gammel av kreft etter en lang sykdomsperiode. Hun etterlot seg mann og to barn. Wikipedia

80 år
Mona Hofland (Skuespiller)
1929 - 2010

Mona Hofland (Norge)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Mona Hofland Skjønberg

Født:
24. november 1929 (94 år siden)

Døde:
11. februar 2010 (80 år) (14 år siden)

Mona Hofland Skjønberg var en norsk skuespiller. Hofland var tidlig i sin karriere tilknyttet Studioteatret, og opptrådte siden ved en rekke av landets viktigste scener. Hun ble ansatt på Oslo Nye Teater i 1953, hvor hun blant annet i 1960 spilte Eliza Doolittle i My Fair Lady.

Fra 1967 til pensjonsavgang i 1999 var hun tilsatt ved Nationaltheatret, hvor hun medvirket i 50 produksjoner og hadde en rekke roller innenfor klassisk dramatikk.

Hun hadde mange roller i norsk film, og spilte på 1990-tallet en sentral rolle som Nelly Frydenlund i Norges første såpeserie Familiesagaen De syv søstre.

Hun huskes også for rollen som Sjuende Bergdatter i adventskalenderen Jul på Månetoppen som ble vist første gang på NRK i 2002. Repriser ble sendt i 2005 og i 2010.

Hofland var gift med skuespiller Espen Skjønberg. Wikipedia

65 år
Frank Herbert (Forfatter)
1920 - 1986

Frank Herbert (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, fotograf, journalist, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Frank Patrick Herbert

Født:
8. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
11. februar 1986 (65 år) (38 år siden)

Frank Patrick Herbert var en amerikansk science fiction-forfatter. Han var best kjent for boken Dune, og de fem etterfølgende bøkene i den samme serien.

Han var far til forfatteren Brian Herbert. Wikipedia

45 år
Simon Brehm (Orkesterleder)
1921 - 1967

Simon Brehm (Sverige)

Orkesterleder, plateprodusent, jazzmusiker, komponist

Født:
31. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
11. februar 1967 (45 år) (57 år siden)

Simon «Boheme» Brehm var en svensk musiker (gitar, bass, piano), orkesterleder, komponist og plateprodusent.

Han spilte piano og klarinett, og lærte seg gitar under et sykehusopphold (skarlagensfeber, 1940). Han antok så gitar-rollen i «Fair Play», der også Hasse og Gösta Theselius medvirket. På bass bidro han på flere titalls innspillinger i orkestre som Embassy Sextett, Royal Swingers fra Uppsala, samt orkestre ledet av bl.a. Owe Kjell, Charlie Norman, Arne Hülpher, Carl-Henrik Norin og Miff Görling.

Hans eget orkester (1946–) hadde besetning med bl.a. Arne Domnérus, Lill-Babs, Ove Lind og norske Bjarne Nerem (1952–55) og Egil Johansen (1954). Brehms besetninger ble etterhvert mye brukt for internasjonale berømtheter på turne i Europa, herunder Hot Lips Page, Teddy Wilson, Sonny Clark, Annie Ross og Tyree Glenn.

På 50-tallet etablerte han plateselskapet Karusell Grammofon og spilte med internasjonale besøkende storheter som Stan Getz. Videre ble han etterhvert manager for Lill-Babs og kapellmester i TV-serien Hylands hörna, der han bl.a. oppdaget norske The Pussycats (1965) og ga disse deres første platekontrakt (Ebb Tide, 1965)*

Brehm komponerte musikk til selvreflekterende melodier som Melancholie, Blues for a broken bass, Karusell blues og Big Simon blues. Videre skrev han filmmusikk og filmografi til en rekke helaftensfilmer, Den osynliga muren (1944), Stackars lilla Sven (1947) Kvinnan som försvann (1949), Drömsemester (1952), I dur och skur (1953), Resan till dej (1953), Suss gott (1956), Det svänger på slottet (1959) og Svenska Floyd (1961). Wikipedia

30 år
Sylvia Plath (Forfatter)
1932 - 1963

Sylvia Plath (USA)

Forfatter, lyriker, skribent, romanforfatter, essayist, selvbiograf, dagbokskriver, barnebokforfatter

Født:
27. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
11. februar 1963 (30 år) (Selvmord (propangass)) (61 år siden)

Sylvia Plath var en amerikansk forfatter best kjent for sine dikt, og romanen «The Bell Jar».

Plath var født i Boston av en tysk far og en østerriksk-amerikansk mor. Hun ble regnet for å være et begavet barn, og allerede som åtteåring publiserte hun sitt første dikt. Hun skrev senere både romaner, noveller, dikt og essay. Hennes mest kjente verk, romanen Glassklokken, var en semi-biografisk beretning om hennes kamp mot klinisk depresjon. Plath begikk selvmord i 1963, og hun har etter det fått en tilnærmet ikonisk status i enkelte miljøer.

Plaths far var professor på et college. Han døde i 1940, og Plath skal aldri helt ha kommet over tapet av faren. I 1950 fikk hun publisert sin første novelle «And Summer Will Not Come Again» i bladet Seventeen.

Gjennom hele livet slet Plath med alvorlig depresjon. I 1950 hadde hun begynte på college, og sommeren 1953 hadde hun en sommerjobb i et magasin i New York. Etter at hun kom tilbake til skolen denne høsten, var depresjonen blitt så alvorlig at hun ble behandlet med elektrosjokk-terapi. I august 1953 forsøkte hun å ta sitt eget liv for første gang. Hun ble innlagt ved en psykiatrisk klinikk, og så ut til å bli bedre. I 1955 tok hun eksamen ved college, og dette året vant hun også en pris for diktet Two Lovers and a Beachcomber by the Real Sea. Både sykehusoppholdene og selvmordsforsøket er beskrevet i romanen Glassklokken.

Plath fikk et stipend til Cambridgeuniversitetet, hvor hun fortsatte å skrive dikt. Flere av hennes dikt ble publisert i universitetets studentavis. Ved Cambridge møtte hun den engelske dikteren Ted Hughes. I 1956 giftet de seg, og paret tilbrakte de neste årene i USA. Etter at Plath ble gravid flyttet paret tilbake til Storbritannia, hvor Frieda Hughes ble født 1. april 1960. Familien bodde i London en stund før de flyttet til en liten landsby i Devonshire. Hennes første diktsamling The Colossus ble utgitt i Storbritannia i 1960. Men Plath og Hughes hadde allerede nå problemer i ekteskapet, og i 1962 ble de separert. Separasjonen blir tilskrevet til dels Plaths psykiske problemer, og det faktum at Hughes hadde en affære. Plath tok med barna deres, Frieda og babyen Nicholas, tilbake til London. 11. februar 1963 begikk Plath selvmord ved å skru på gassen i kjøkkenet. Forholdet mellom Plath og Hughes har vært gjenstand for mye debatt, og Hughes har blitt utpekt som både syndebukk og helt etter hennes død. Wikipedia

82 år
Christen Dalsgaard (Kunstmaler)
1824 - 1907

Christen Dalsgaard (Danmark)

Kunstmaler

Født:
30. oktober 1824 (199 år siden)

Døde:
11. februar 1907 (82 år) (117 år siden)

Christen Dalsgaard var en dansk kunstmaler.

Allerede som svært ung viste Dalsgaard at han hadde kunstneriske talenter. Opprinnelig var han utdannet håndverksmaler, men ble i 1841 tatt opp på Kunstakademiet hvor han var elev av blant annet C.W. Eckersberg. I tillegg mottok han privatundervisning av Martinus Rørbye.

Dalsgaard lot seg inspirere av kunsthistorikeren Niels Laurits Høyens nasjonalromantiske idéer og oppfordringen om å male bilder av vanlige mennesker og Dalsgaard skildret det folkelige livet på landet.

Han hadde sin første utstilling på Charlottenborg i 1847, men gjennombruddet kom i 1856 med maleriet «Mormoner på besøg hos en tømrer på landet».

I 1878 stilte han ut ved Verdensutstillingen i Paris.

Hans verker er utstilt ved Statens Museum for Kunst, Skive kunstmuseum og Den Kongelige Kobberstiksamling. Hans store samling av folkedrakter er utstilt på Nationalmuseet.

Sammen med ektefellen bosatte han seg på Frederiksberg. Til deres omgangskrets hørte bl.a. Høyen, Constantin Hansen, Wilhelm Marstrand, P.C. Skovgaard, Vilhelm Kyhn, Godtfred Rump, Frederik Vermehren og Julius Exner.

Fra 1862 til 1892 underviste han i tegning ved Sorø Akademi. Her var han inntil han i 1892 ble utnevnt til professor ved Kunstakademiet. I den senere del av sin karriere, ble Dalsgaard sterkt opptatt av å male religiøse motiver. Wikipedia

<<
11. Februar
>>