Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
26. Februar
Om dagen
26. Februar er dag 57 i 2019, og er i uke 9. Det er 308 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Ayyam-i-Há starter (Innskutte dager)
Historie
Wikipedia_26-2.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Den Offisielle åpningen av Svalbard globale frøhvelv
Svalbard globale frøhvelv er en frøbank i fjellet Platåberget, i nærheten av Longyearbyen på Spitsbergen, Svalbard. Anlegget åpnet i 2008 og har plass til 4,5 millioner frøprøver fra nytteplanter fra hele verden. Lageret skal sikre at plantene ikke dør ut i lokale eller globale katastrofer, og for at frøene skal holde seg i mange år holder fjellhallene lav luftfuktighet og en temperatur på minus 18 grader.

Anlegget består av tre adskilte fjellhaller som befinner seg drøyt 120 meter inne i fjellet. De er sprengt ut i fjellet der Gruve 3 lå tidligere. Plasseringen rundt 130 meter over havoverflaten sikrer anlegget mot havnivåstigning, og hallene er konstruert for å tåle et jordskjelv opp mot 10 på Richters skala.

Hver av de tre hallene har plass til rundt 1,5 millioner frøprøver. Hver prøve består av rundt 500 frø i en lufttett aluminiumspose. Prøvene er samlet i kasser med maks 400 prøver per kasse. Kassene forsegles av genbanken som sender prøvene.

Fjellhallene holder en naturlig temperatur på minus 3–6 grader, men kjøles ytterligere ned til minus 18 grader. Den lave temperaturen demper frøenes utvikling og konserverer dem i årevis. Ved behov kan frøene tines opp fra lagringstemperaturen og igjen spire.

Frøhvelvet kostet rundt 50 millioner kroner å føre opp, dette ble dekket av den norske stat. Statsbygg sto for oppføring, og har også det løpende ansvaret for det tekniske anlegget og sikker­heten i frøhvelvet. Lagringen finansieres gjennom et eget fond derblant andre Bill & Melinda Gates Foundation har bidratt med 30 millioner kroner. Lagringen er dermed gratis for sluttbrukerne.

Anlegget eies av Landbruks- og matdepartementet, som samarbeider med Nordisk genressursenter (NordGen) og Global Crop Diversity Trust om den daglige driften. Wikipedia
Wikipedia_26-2.1896
123 år siden
Wikipedia
1896: Norske Kvinners Sanitetsforening blei stifta
Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er en norsk humanitær organisasjon som driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet med vekt på kvinners helse og livsvilkår.

N.K.S. ble etablert etter initiativ fra Norsk Kvinnesaksforening av Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog og Randi Blehr 26. februar 1896 i Kristiania, og ble ledet av Qvam til 1933. Hovedmålet var å forestå utdanning av sykepleiere og bidrag til Hærens sanitet, i tilfelle arbeidet med unionsoppløsningen skulle lede til krigshandling. Etterhvert utvidet organisasjonen virksomheten til et bredt fokus på humanitære forhold med vekt på kvinners helse og livsvilkår. N.K.S. eier og driver en rekke sykehjem, pleiehjem og institusjoner, jobber lokalt med beredskapsarbeid og nasjonalt med prosjekter av betydning for kvinners livsvilkår, blant annet mot vold mot kvinner. Organisasjonen finansierer og initierer også forskning. N.K.S. deler ut Fredrikkeprisen, oppkalt etter grunnleggeren Fredrikke Marie Qvam.

N.K.S. er Norges største kvinneorganisasjon og en av Norges største humanitære organisasjoner. På 1900-tallet hadde N.K.S. på det meste 250 000 medlemmer; per 2017 er medlemstallet ca. 41 000. Wikipedia
Wikipedia_26-2.1993
26 år siden
Wikipedia
1993: En bilbombe eksploderte under World Trade Center i New York
Det første terrorangrepet mot World Trade Center fant sted den 26. februar 1993, da en lastebil med eksplosiver ble detonert i parkeringshuset under WTC I. Eksplosjonen drepte seks mennesker, 1000 personer ble skadet.

I 1997 og 1998 ble seks terrorister dømt til 240 års fengsel hver for ugjerningen. Wikipedia
Fødsler
78 år
Robert Novak (Journalist)
1931 - 2009

Robert Novak (USA)

Journalist, kronikør, forretningsdrivende, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Robert David Sanders Novak

Født:
26. februar 1931

Døde:
18. august 2009 (78 år)

Robert David Sanders Novak var en konservativ amerikansk journalist og en av landets mest kjente politiske kommentatorer. Han ble kjent i 1960-årene og fikk senere en mer og mer fremtredende profil som spaltist og fjernsynspersonlighet. Wikipedia

71 år
Johnny Cash (Musiker)
1932 - 2003

Johnny Cash (USA)

Musiker, gitarist, sanger-låtskriver, sanger, skuespiller, komponist, låtskriver, selvbiograf, fjernsynsskuespiller, skuespiller, mandolinspiller

Fullt navn / Fødenavn:
J. R. Cash

Født:
26. februar 1932

Døde:
12. september 2003 (71 år)

Johnny Cash var en amerikansk musiker.

Stilen hans dekket et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals.

Han var kjent for sin fyldige barytonstemme. Wikipedia

<<
26. Februar
>>