Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
12. September
Om dagen
12. September er dag 255 i 2019, og er i uke 37. Det er 110 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Fingergullsmesse (En dråpe av Kristi blod ble bragt til Nidaros i 1165)
FNs dag for sør-sør-samarbeid (Innført av FN i 2004, med søkelys på utviklingssamarbeid mellom land i sør)
Historie
Wikipedia_12-9.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Etiopia bruker den etiopiske kalender og feirer derfor overgangen til år 2000 syv år etter resten av verden
Den etiopiske kalenderen er basert på den koptiske kalender, som i sin tur er basert på den egyptiske kalender, men man har også tatt inn elementer fra den julianske kalender. Som den koptiske kalender har den etiopiske tolv måneder à tretti dager, samt fem eller seks epagomenale dager, ofte kalt «den trettende måned». Kalenderen er nesten 8 år bak vår gregorianske, på grunn av uenighet om tidspunktet for Jesu fødsel. Wikipedia
Wikipedia_12-9.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Johnny Cash dør på Baptist Hospital i Nashville, av komplikasjoner i forbindelse med diabetes, 71 år gammel
Johnny Cash var en amerikansk musiker, og en av tidenes mest betydningsfulle musikkartister. Stilen hans dekket et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals, og han var kjent for sin fyldige baryton-stemme.

Cash begynte karrieren på det som skulle bli legendariske Sun Studios. Singelen «Folsom Prison Blues» ble berømt for linjene «I shot a man in Reno/Just to watch him die». I likhet med mange av sine samtidige artister hadde Johnny Cash et nært forhold til gospel, og sang religiøse sanger gjennom hele karrieren. Denne siden ble imidlertid tonet ned, fordi plateselskapet var redd for at det ville ha en negativ effekt på populariteten hans. Han insisterte likevel på å gi sin tiende tilbake til Gud, og derfor finner man minst én kristen sang på de fleste albumene hans.

Karrieren skjøt raskt fart, med et påfølgende hektisk turnéliv med blant andre Carl Perkins, Elvis Presley, Roy Orbison, Waylon Jennings og Jerry Lee Lewis. Cash ble snart avhengig av amfetamin, et vanlig rusmiddel blant artister som levde under stort press. På femtitallet hadde man enda ikke oversikt over stoffets langtidsvirkninger, og man fikk amfetamin på resept. Alkohol ble en like viktig ingrediens, noe som førte til en rekke ulykker og skandaler. Cash innså etter hvert at han var avhengig, og June Carter har en stor del av æren for at han greide å rehabiliteres før han gikk under, ettersom de fleste andre rundt ham var i ferd med, eller hadde gitt ham opp.

Allerede som gutt var Cash fascinert av The Carter Family, som han hørte på radio, og da spesielt June Carter, senere June Carter Cash. Hun ble med Cash på hans omreisende show og det utviklet seg en hemmelig kjærlighet – på den tiden var begge gift på hver sin kant, Johnny Cash med Vivian Liberto og June Carter med Carl Smith, men begge ble skilt. De to hadde stor innflytelse på hverandre, også musikalsk, ettersom også June var en meget god musiker og vokalist.( Hun spilte harpe) Hun skrev blant annet Johnnys kanskje største hit "Ring of Fire", sammen med Merle Kilgore. I 1968, etter mange år og gjentatte frierier sa June til slutt ja, på scenen, foran en fullsatt sal.

I 1970 fikk Johnny og June sin eneste sønn, John Carter Cash, og de brukte resten av livet på å spille musikk og underholde på turné.

I sin andre selvbiografi, Cash (1997), som på enkelte punkter motsier hans første, Man in Black (1975), sier han at det er vanskelig å huske hva som er sant og hva som er legende – for ham handler det om grader av ærlighet.

En av de siste låtene Johnny spilte inn var en versjon av Nine Inch Nails «Hurt», ett år før han dør på Baptist Hospital i Nashville, av komplikasjoner i forbindelse med diabetes. Wikipedia
Wikipedia_12-9.1959
60 år siden
Wikipedia
1959: Luna 2 blir den første «landingen» av et menneskeskapt romfartøy på et annet himmellegeme
Luna 2 var en sovjetisk romsonde som krasjlandet på månens overflate 13. september 1959, like øst for Mare Serenitatis. Dette var den første «landingen» av et menneskeskapt romfartøy på et annet himmellegeme.

Luna 2 var et 387 kg tungt romfartøy, som ble skutt opp fra den sovjetrussiske basen Bajkonur kosmodrom.

Romsonden bekreftet at Månen ikke hadde noe særlig til magnetfelt, og fant heller ikke noe bevis for strålingsfelter på Månen. Wikipedia
Fødsler
79 år
Malcolm de Chazal (Forfatter)
1902 - 1981

Malcolm de Chazal (Mauritius)

Forfatter, filosof, ingeniør

Født:
12. september 1902

Døde:
1. oktober 1981 (79 år)

Malcolm de Chazal var en mauritisk ingeniør, filosof og forfatter. Wikipedia

68 år
Dmitrij Sjostakovitsj (Komponist)
1906 - 1975

Dmitrij Sjostakovitsj (Sovjetunionen)

Komponist, pianist, politiker, universitetslærer, skribent, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj

Født:
12. september 1906

Døde:
9. august 1975 (68 år)

Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj var en russisk komponist i sovjettiden, en av 1900-tallets fremste symfonikere og kammermusikere, og var skiftevis høyt verdsatt og hardt kritisert i sitt hjemland.

Blant hans verker nevnes spesielt den 7. symfonien, som skildrer beleiringen av Leningrad, samt den 5. og 10. symfonien.

Sjostakovitsj skrev også 15 strykekvartetter, to pianokonserter, to cellokonserter og to fiolinkonserter, samt filmmusikk, blant annet til Panserkrysseren Potemkin og Berlins fall med flere. Flere verk med sosialistisk-realistisk budskap vitner om hvordan han forsøkte å tilpasse seg de politiske kravene og forsøkte å uttrykke seg mindre moderne og mer nyklassisk.

Musikken anvender ofte en instrumentering av vid skala og et lydbilde som skiller seg fra tidligere klassisk orkestermusikk.

Likesom Bach brukte tonene B-A-C-H som sin musikalske signatur, hadde Sjostakovitsj sekvensen D-Ess-C-H,som han anvendte i et antall verker.

Sjostakovitsj var elleve år gammel da Lenin kom til makten og kommunismen vedvarte så lenge Sjostakovitsj levde. Sjostakovitsj hadde for det meste en karriere som kommuniststatens offisielle komponist i konkurranse med blant annet Khrennikov og Kabalevskij. Det har senere vist seg at Sjostakovitsj trolig var en stille dissident, både lojal med sosialismen og kritisk til livsvilkårene i Sovjetunionen, og at han var en av dem som lærte seg å overleve i et undertrykkende politisk system. Wikipedia

85 år
Desmond «Q» Llewelyn (Skuespiller)
1914 - 1999

Desmond «Q» Llewelyn (Storbritannia)

Skuespiller, filmskuespiller

Født:
12. september 1914

Døde:
19. desember 1999 (85 år)

Desmond Llewelyn var en walisisk skuespiller som er kjent for sin rolle som oppfinneren «Q» i James Bond-filmene i tiden mellom 1963 og 1999.

Han har også spilt i en filmatisering William Shakespeares drama Hamlet, men rollen han hadde var relativt ubetydelig.

Llewelyn døde i en bilulykke i nærheten av landsbyen Berwick i East Sussex. Ulykken skjedde 19. desember 1999, mindre to uker etter premieren av The World is Not Enough. Roger Moore, som spilte sammen Llewelyn i seks av hans sju Bond-filmer, talte i hans begravelse. Llewelyns hustru Pamela Mary Llewelyn døde i East Sussex i 2001, 85 år, og hans sønn Justin Llewelyn døde i 2012, 59 år. Wikipedia

64 år
Ole A. Sørli (Musiker)
1944 - 2009

Ole A. Sørli (Norge)

Musiker, plateprodusent, komponist, manager

Født:
12. september 1944

Døde:
1. august 2009 (64 år)

Ole Anders Sørli var en norsk musiker, manager og forretningsmann, særlig kjent for å ha vært manager for gruppen Dollie. Wikipedia

63 år
Dag Otto Lauritzen (Sykkelrytter)
1956

Dag Otto Lauritzen (Norge)

Sykkelrytter, programleder

Født:
12. september 1956 (63 år)

Dag Otto Lauritzen er en norsk tidligere syklist. Under OL i Los Angeles i 1984 tok han bronsemedalje på fellesstarten. Han syklet i flere år profesjonelt, og deltok blant annet åtte ganger i Tour de France. Kronen på verket satte han ved å vinne en fjelletappe opp til Luz Ardiden den 14. juli 1987 og ble da den første nordmannen til å vinne en etappe i Tour de France.

23 år gammel var Dag Otto Lauritzen ferdig utdannet politimann og fallskjermjeger i militæret. Under en repetisjonsøvelse ble han stygt skadet i det høyre beinet på et rutinemessig dropp. Legene mente at han mest sannsynlig ikke ville kunne gå skikkelig igjen, men Lauritzen ønsket ikke å gi opp. Han startet å trene sykkel som en alternativ trening og merket etter hvert at han hadde talent for denne sporten. I 1984 fikk han kontrakt med det profesjonelle sykkellaget Peugeot.

Som amatør tok han to NM-titler og vant nordisk mesterskap i 1983 og 1984. Han var medlem av Glåmdal SK.

Lauritzen er sykkelkommentator for TV 2. Han var også ambassadør for Tromsø 2018 sitt arbeid med å få vinter-OL til Norge.

I februar 2009 vant han NRKs TV-serie Mesternes Mester, hvor han slo Stian Grimseth i finalen.

Våren 2010 og 2013 var Lauritzen aktuell med TV2-programmet På hjul med Dag Otto, hvor han og Kristian Ødegård syklet rundt i Europa sammen med utvalgte gjester. Våren 2014 hadde TV-serien navnet På tur med Dag Otto der man i løpet av 8 episoder følger Ødegård og Lauritzen i noen av Lauritzens største drømmer uten sykkel. Han er også med som gjest i TV2 programmet Huskestue hvor han har utført flere sesonger med programmleder Kristian Ødegård. Den 9. mai 2014 vant programmet Gullruten 2014 for beste underholdningsprogram. Serien var også nominert i klassen beste nye programserie. Sammen med Ødegåard ble han nominert til Gullruten 2019 i klassen beste programleder for serien.

Påsken 2011 hadde det nye treningsprogrammet TV 2 Sporty premiere på TV 2 hvor Dag Otto Lauritzen er programleder. Programmets hensikt er å gi tips, motivasjon og inspirasjon til å trene og holde et sunt kosthold. Wikipedia

41 år
Mika Myllylä (Langrennsløper)
1969 - 2011

Mika Myllylä (Finland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Mika Kristian Myllylä

Født:
12. september 1969

Døde:
5. juli 2011 (41 år)

Mika Myllylä var en finsk langrennsløper.

Myllylä vant langdistansecupen under Verdenscupen i langrenn 1997 og han vant gull på 30 km i OL 1998 i Nagano. Han vant til sammen fire VM-gull individuelt, blant annet femmila under VM i 1997 og 1999, og han vant til sammen 23 finske mesterskap.

I VM i Lahtis (2001) testet Myllylä, i likhet med fem andre finske løpere, positivt for dopingmiddelet «hemohes», som kan brukes for å skjule bruk av EPO. Det finske landslaget brukte EPO systematisk under kontroll av den finske landslagslegen. I 2011 innrømte han bruk av EPO.

Myllylä ble utestengt i to år. Etter at straffen var ferdigsonet, annonserte han flere ganger comeback i verdenscupen, men dette ble utsatt hver gang. Myllylä fikk store personlige problemer etter avsløringen, med alkoholbruk og voldsepisoder. Han ble funnet død i sitt hjem 5. juli 2011, 41 år gammel. Wikipedia

47 år
Anders Aukland (Langrennsløper)
1972

Anders Aukland (Norge)

Langrennsløper, hundekjører, friidrettsutøver

Født:
12. september 1972 (47 år)

Anders Aukland er en norsk langrennsløper og friidrettsutøver fra Tønsberg i Vestfold, og representerer Oseberg Skilag og langløpslaget Team Ragde Eiendom (tidl. Team Santander) som han driver sammen med broren Jørgen.

Han ble olympisk mester i 2002 sammen med Thomas Alsgaard, Frode Estil og Kristen Skjeldal på 4 x 10 km stafett. Da han vant Vasaloppet i 2004, ble han den andre nordmannen gjennom tidene som vant dette skiløpet, 33 år etter at Ole Ellefsæter vant i 1971.

Han er bror til Jørgen Aukland og Fredrik Aukland. Wikipedia

46 år
Hans Olav Lahlum (Historiker)
1973

Hans Olav Lahlum (Norge)

Historiker, forfatter, skribent, politiker, sjakkspiller, journalist, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Olav Lahlum

Født:
12. september 1973 (46 år)

Hans Olav Lahlum er en norsk historiker, biograf, kriminalforfatter, sjakkspiller/-dommer/-kommentator og SV-politiker. Han har særlig forsket på ledelsen i arbeiderbevegelsen på 1900-tallet, og har utgitt biografier om blant andre Oscar Torp og Haakon Lie. Han har også utgitt ni kriminalromaner. I Stortingsvalget 2017 var han SVs førstekandidat i Oppland. Wikipedia

40 år
Paul Walker (Skuespiller)
1973 - 2013

Paul Walker (USA)

Skuespiller, modell

Født:
12. september 1973

Døde:
30. november 2013 (40 år)

Paul William Walker IV var en amerikansk skuespiller og modell. Han hadde hovedrollen i filmen Into the Blue som dykkeren Jared. Han spilte også i streetracingfilmene The Fast And The Furious, 2Fast 2Furious, Fast & Furious, Fast Five, Fast & Furious 6 og Fast & Furious 7. Wikipedia

42 år
Pia Tjelta (Skuespiller)
1977

Pia Tjelta (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Pia Merete Tjelta

Født:
12. september 1977 (42 år)

Pia Merete Tjelta er en norsk skuespiller.

Tjelta startet sin karriere som skuespiller midt på 1990-tallet da hun i perioden 1996–98 turnerte med et svensk friteater i Øst-Europa. Hun filmdebuterte i 2001 i Mongoland og har etter det hatt sentrale roller i kjente norske filmer som blant annet Buddy (2003), Mars & Venus (2007) og Lønsj (2008). Buddy fra 2003 blir regnet som hennes store gjennombrudd på film.

Hun er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo i 2000, men p.g.a. to års permisjon og en barnefødsel ble hun ikke ferdig før i 2006. I 2005 medvirket hun også som jury i TV-serien Filmstjerne på TV 2. I 2006 var hun med på Amanda-prisutdelingen der hun delte ut prisen for beste manuskript. Vinteren 2007 var hun å se i den svensk-norske miniserien Hombres på TVNorge.

Hun scenedebuterte 2006 i stykket Fyrverkerimakarens dotter på Det norske teatret, og var året etter aktuell i stykket Få meg på for faen av Olaug Nilssen på samme scene. Hun spilte i 2008 hovedrollen i Elektra på Oslo Nye Teater.

Hun har vært nominert til Amandaprisen 2007 i klassen beste kvinnelige skuespiller for Mars & Venus, Amandaprisen 2013 i klassen beste kvinnelige birolle for 90 minutter, Gullruten 2019 i klassen beste skuespiller for Lykkeland og til Amandaprisen 2019 i klassen beste kvinnelige skuespiller for Blindsone. Wikipedia

41 år
Benjamin McKenzie (Skuespiller)
1978

Benjamin McKenzie (USA)

Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmprodusent, filmskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, samfunnsøkonom, manusforfatter

Født:
12. september 1978 (41 år)

Benjamin McKenzie er en amerikansk skuespiller kjent for rollen som Ryan Atwood i TV-serien The O.C.. Wikipedia

33 år
Emmy Rossum (Skuespiller)
1986

Emmy Rossum ( USA)

Skuespiller, sanger, låtskriver

Født:
12. september 1986 (33 år)

Emmanuelle «Emmy» Grey Rossum er en amerikansk sanger, låtskriver og filmskuespiller. Hun er kanskje mest kjent for sine roller i Poseidon, The Day After Tomorrow, Phantom of the Opera og Beautiful Creatures. Hun spiller for tiden også en rolle i komiserien Shameless. Wikipedia

Dødsfall
60 år
Anthony Perkins (Skuespiller)
1932 - 1992

Anthony Perkins (USA)

Skuespiller, musiker

Født:
4. april 1932

Døde:
12. september 1992 (60 år) (Spiserørskreft)

Anthony Perkins var en amerikansk skuespiller. Han skulle bli best kjent for sin rolle som seriemorderen Norman Bates i Alfred Hitchcocks Psycho (1960) og senere oppfølgere. Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame.

Perkins døde i 1992 av komplikasjoner i forbindelse med aids-sykdom. Wikipedia

71 år
Johnny Cash (Musiker)
1932 - 2003

Johnny Cash (USA)

Musiker, gitarist, sanger-låtskriver, sanger, skuespiller, komponist, låtskriver, selvbiograf, fjernsynsskuespiller, skuespiller, mandolinspiller

Fullt navn / Fødenavn:
J. R. Cash

Født:
26. februar 1932

Døde:
12. september 2003 (71 år)

Johnny Cash var en amerikansk musiker.

Stilen hans dekket et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals.

Han var kjent for sin fyldige barytonstemme. Wikipedia

46 år
David Foster Wallace (Forfatter)
1962 - 2008

David Foster Wallace (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, essayist, universitetslærer

Født:
21. februar 1962

Døde:
12. september 2008 (46 år)

David Foster Wallace var en amerikansk forfatter. Han var en av de mest omtalte og anerkjente av yngre amerikanske forfattere de siste ti årene. Wallace debuterte med The Broom of the System i 1987 fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Infinite Jest i 1996. Den blir av mange betraktet som Wallaces største litterære prestasjon. Hans siste skjønnlitterære utgivelse var Oblivion (norsk tittel: Glemsel). Wikipedia

95 år
Norman Ernest Borlaug (Biolog)
1914 - 2009

Norman Ernest Borlaug (USA)

Biolog, universitetslærer, gårdbruker, genetiker, agronom

Født:
25. mars 1914

Døde:
12. september 2009 (95 år)

Norman Ernest Borlaug mottok Nobels fredspris i 1970, og er ansett for å være faren til Den grønne revolusjonen.

Han ble født i Iowa av foreldre med norsk avstamming. Hans røtter knyttes blant annet til Borlaug/Feios i Vik kommune.

Han tok sin bachelor- og mastergrad ved Universitetet i Minnesota, og doktorgraden samme sted 27 år gammel. Han startet sitt forskningsarbeid i Mexico på 1940-tallet. Han utviklet nye hvetesorter, blant annet en type kortvokst hvete som var tilpasset vekstforholdene i Mexico. Borlaugs arbeid førte til at Mexico ble selvforsynt med hvete allerede i 1956. Hans suksessfulle arbeid i Mexico førte til at han ble engasjert i andre land der landbruksproduksjonen ikke klarte å holde tritt med befolkningsveksten. Han introduserte dverghvete i India og Pakistan på midten av 1960-tallet, noe som førte til at kornproduksjonen i disse landene økte kraftig.

Borlaug døde av lymfekreft i sitt hjem i Dallas, Texas den 12. september 2009. Wikipedia

80 år
Claude Chabrol (Filmregissør)
1930 - 2010

Claude Chabrol (Frankrike)

Filmregissør, filmskuespiller, presseansvarlig, manusforfatter, filmprodusent, filmkritiker, skuespiller

Født:
24. juni 1930

Døde:
12. september 2010 (80 år) (Hjerteinfarkt)

Claude Chabrol var en fransk filmregissør som kanskje er mest kjent for filmer som Min venn Serge (1958), Udyret skal dø (1969) og Slakteren (1970).

Sammen med Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer og Jacques Rivette begynte han som filmkritiker og skribent i legendariske Cahiers du cinéma. Etter det begynte han å lage filmer selv og ble en del av den nye franske bølge. Hans regidebut, Min venn Serge (1958), regnes av mange for å være den aller første filmen i denne bølgen. Han har også vært produsent for en rekke filmer, inkludert de tre ovennevnte. I tillegg til dette har han også hatt manus på flere filmer. Han regisserte over 60 filmer i løpet av karrieren og hans siste, Bellamy, hadde premiere i 2009.

Han skilte seg fra sin første kone, Agnes, for å gifte seg med skuespillerinnen Stéphane Audran. Med henne fikk han en sønn. Han skilte seg fra henne i 1980 og giftet seg senere med Aurore Paquiss.

Chabrol døde i Paris den 12. september 2010. Han ble 80 år gammel. Wikipedia

<<
12. September
>>