Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Annonse
Kofferter med prisgaranti til alle anledninger
Se det spennende utvalget av kofferter til alle anledninger. Prisgaranti, rask levering og fri frakt ved kjøp over 699,-
Gå til CarrieAlong
Annonse
Finn balansen i mage og tarm
Annonse
Finn balansen i mage og tarm
BioBalance er kosttilskuddet som gjenoppretter den naturlige balansen i magen din.
Gå til Biobalance
Annonse
20% rabatt på fremkalling
3 År
20% rabatt på fremkalling
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på fremkalling. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Billige bøker med maks rabatt!
Annonse
Billige bøker med maks rabatt!
Nye romaner, krim, barnebøker, fakta, lydbøker, e-bøker, klassikere og mange flere!
Gå til Bokklubben
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Tilbud
Gjør et kupp i vår outlet avdeling
Her finner du varer til kraftig nedsatte priser. Velkommen innom!
Gå til inkClub
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

21. Februar

Om dagen

21. Februar er dag 52 i 2021, og er i uke 7. Det er 313 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 21. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2008: Et jordskjelv med styrke 6,2 på Richters skala 100 km sør for Longyearbyen på Svalbard

Jordskjelvet på Svalbard den 21. februar 2008 er det kraftigste jordskjelvet som er målt i Norge og norsk sokkel. NORSAR målte det til 6,2 Mw.

Jordskjelvets senter var til havs ved en aktiv forkastningssone omtrent 139 km øst-sørøst for Longyearbyen (77,11°N 18,41°E), omtrent 10 kilometer ned i jordskorpen. Det ble først registrert klokken 03.46 lokal tid. Det forrige store jordskjelvet i samme område inntraff 18. januar 1976 med styrke 5,5.

Det ble ikke meldt om noen skader etter skjelvet. Wikipedia
18 år siden

2003: 95 dør i brann under en «Great White» konsert

Et sceneshow med fyrverkeri utløste katastrofebrannen i nattklubben i West Warwick på østkysten av USA. Minst 95 mennesker dør, og over 180 personer blir skadet.

Med en gang fyrverkerishowet stanset, sto flammene oppover veggene bak scenen, og folk sto bare og så på. Noen forsøkte å komme seg ut, mens andre sa "Yeah. Dette er kult!", forteller Butler.

Da brannen startet hoppet band-medlemmene ned fra scenen og løp mot utgangen sammen med gjestene. Vokalisten i Great White, Jack Russel, forteller at nattklubben tok fyr som et juletre.

Jeg forsøkte å slukke brannen med en flaske vann. Jeg snudde meg rundt og stedet var overtent. Lydmannen min er skadet. Jeg er på vei til sykehuset. Gitaristen min er savnet, sa Russel til CNN. NRK Les mer...
56 år siden

1965: Malcolm X blir drept i et attentat i New York

Malcolm X var en amerikansk borgerrettighetsforkjemper, tidligere predikant for Nation of Islam og tilhenger av svart nasjonalisme. Han var, eller er, et symbol for svarte amerikaneres militante kamp.

Malcolm Little ble født 19. mai 1925, i Omaha, Nebraska, han var fjerde av syv barn av Earl Little og Louise Norton. Hans far var baptistisk predikant. Han støttet panafrikanisme-aktivisten Marcus Gravey og var en lokal leder av Universal Negro Improvement Association (UNIA).

På grunn av trusler fra Ku Klux Klan, måtte familien i 1926 flytte til Milwaukee i Wisconsin, og kort tid etter til Lansing i Michigan. Ett av Malcolms kallenavn var «Red», fra hans hårfarge.

Malcolm vokste opp i fosterhjem, hadde en kriminell ungdomstid, og tilbragte mye av 1940-tallet i fengsel. Mens han satt i fengsel hadde flere av søsknene konvertert til Nation of Islam, og i 1948 omvendte også han seg til islam.

Da han ble løslatt i 1952 tok han kontakt med Elijah Muhammad, og fikk raskt en sentral plass i NOI. Fra 1954 var han leder av Temple No 7 i Harlem i New York.

Han var lenge talsmann for Nation of Islam og var også sentral i Muhammad Alis åndelige utvikling og omvendelse.

Hans politiske syn ble radikalisert gjennom 1960-årene, og i 1964 brøt han med NOI og grunnla Muslim Mosque, Inc. og Organisasjonen for Afro-Amerikansk Enhet.

Han ble skutt og drept i Harlem 21. februar 1965. Samme år ble The Autobiography of Malcolm X utgitt på bakgrunn av hans etterlatte papirer. I filmen Malcolm X (1992) ble han spilt av Denzel Washington. Wikipedia

Fødsler

46 år
Wish Bone (Rapper)
1975

Wish Bone (USA)

Rapper, sanger

Født:
21. februar 1975 (46 år)

Charles C. Scruggs bedre kjent som Wish Bone, er medlem av gruppen Bone Thugs-n-Harmony. Wish har vært med å jobbe med mange artister inkludert: 2Pac, Eazy-E, The Notorious B.I.G., Game, Mariah Carey, og mange flere. Wikipedia

46 år
David Foster Wallace (Forfatter)
1962 - 2008

David Foster Wallace (USA)

Forfatter, skribent, romanforfatter, essayist, universitetslærer

Født:
21. februar 1962 (59 år siden)

Døde:
12. september 2008 (46 år) (12 år siden)

David Foster Wallace var en amerikansk forfatter. Han var en av de mest omtalte og anerkjente av yngre amerikanske forfattere de siste ti årene. Wallace debuterte med The Broom of the System i 1987 fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Infinite Jest i 1996. Den blir av mange betraktet som Wallaces største litterære prestasjon. Hans siste skjønnlitterære utgivelse var Oblivion (norsk tittel: Glemsel). Wikipedia

66 år
Kelsey Grammer (Skuespiller)
1955

Kelsey Grammer (USA)

Skuespiller, forfatter, manusforfatter, filmprodusent, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Allen Kelsey Grammer

Født:
21. februar 1955 (66 år)

Kelsey Grammer er en amerikansk skuespiller som er mest kjent fra rollen som Frasier Crane i både komiserien Cheers og spin-off-serien Frasier. Han har hatt rollen som Frasier Crane i 464 episoder, fra 1984-2004. Han er stemmen til tegnefilmfiguren Sideshow Bob i den animerte TV-serien The Simpsons. I perioden 2007-08 hadde han hovedrollen som Chuck Darling i komiserien Back to You.

Han har også vært virksom som regissør, blant annet for flere episoder av Frasier. I tillegg har han vært produsent for flere kjente amerikanske TV-serier, blant annet Frasier og Medium. Wikipedia

69 år
Alan Rickman (Skuespiller)
1946 - 2016

Alan Rickman (Storbritannia)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, grafisk designer, skribent, manusforfatter, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Alan Sidney Patrick Rickman

Født:
21. februar 1946 (75 år siden)

Døde:
14. januar 2016 (69 år) (5 år siden)

Alan Sidney Patrick Rickman var en engelsk teater- og filmskuespiller.

Han var særlig kjent for sin rolle i skuespillet Les Liaisons Dangereuses, som innbragte ham en Tony Award. Rickman medvirket dessuten i en rekke filmer, heriblant som Hans Gruber i Die Hard og Severus Slur i Harry Potter-filmserien. Wikipedia

80 år
John Lewis (Politiker)
1940 - 2020

John Lewis (USA)

Politiker, styreleder, menneskerettsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
John Robert Lewis

Født:
21. februar 1940 (81 år siden)

Døde:
17. juli 2020 (80 år)

John Robert Lewis var en amerikansk politiker, og medlem av Representantenes hus for delstatens Georgias 5. kongressdistrikt. Han var en av lederne i den amerikanske borgerrettsbevegelsen og formann i Studentenes ikkevoldelige koordineringeskomité (SNCC), og spilte en nøkkelrolle i den politiske kampen for å få en slutt på raseskillet i USA. Han var medlem av Det demokratiske partiet og en av de mest liberale politiske lovgiverne. Wikipedia

84 år
Kong Harald V (Konge av Norge)
1937

Kong Harald V (Norge)

Konge av Norge, monark (1991), kronprins (1957–1991), prins (1937–1957)

Født:
21. februar 1937 (84 år)

Harald V er Norges konge, sønn av kong Olav V og kronprinsesse Märtha. Han etterfulgte sin far den 17. januar 1991 og ble da den første norske konge født i Norge på over 600 år (den forrige var Olav Håkonsson, som ble konge i 1380). Den norske kongefamilien tilhører det nordtyske fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Wikipedia

84 år
Arne Næss (Politiker)
1925 - 2009

Arne Næss (Norge)

Politiker

Født:
21. februar 1925 (96 år siden)

Døde:
13. desember 2009 (84 år) (11 år siden)

Arne Næss var en norsk politiker for Kristelig Folkeparti. Han var ordfører i Bergen i to to-årsperioder, og varaordfører i ti år.

Arne Næss utdannet seg til smed. Etter krigen var han fangevokter for tyske nazister og nordmenn som ble dømt for å ha samarbeidet med tyskerne. Siden var han til sjøs som reparatør og arbeidet i forsikringsbransjen. I 1956 startet han en fiskematbedrift i Bergen.

I 25 år, fra 1964 til 1989 var han medlem av Bergen bystyre, i 1976 ble han valgt til varaordfører. I 1984 ble han KrFs første ordfører i Bergen, da for en periode på to år. Siden kom han igjen som ordfører i 1988 for en ny toårsperiode. Ved valget i 1989 tok han ikke gjenvalg. Han fikk flere ganger spørsmål om å stille til valg til Stortinget for Kristelig Folkeparti, men avslo det.

I sitt politiske arbeid var Næss sterkt opptatt av næringslivets situasjon og arbeidet mye for å tilrettelegge næringsareal i byen og for å legge til rette for nye arbeidsplasser. Da han ble ordfører i 1984 var Bergen kommune i en vanskelig økonomisk situasjon, men Næss klarte å skaffe byen et ekstra statstilskudd på 60 millioner kroner. Han var sterkt engasjert i å få utbedret nordre innfartsåre til sentrum, og gikk i den forbindelse inn for bompenger i byen.

Utenom politikken var Arne Næss aktiv i Bergen Frikirke og i Motorførernes Avholdsforbund, hvor han var styremedlem fra 1956 til 1968 og formann i organisasjonens sentralstyre fra 1976 til 1980. For dette fikk han organisasjonens høyeste utmerkelse, MAs gullmedalje. Wikipedia

95 år
Robert Mugabe (Politiker)
1924 - 2019

Robert Mugabe (Zimbabwe)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Gabriel Mugabe

Født:
21. februar 1924 (97 år siden)

Døde:
6. september 2019 (95 år) (1 år siden)

Robert Gabriel Mugabe var en zimbabwisk politiker og leder for Zimbabwes regjering fra 1980 til 2017, først som statsminister og deretter som president fra 31. desember 1987 til november 2017.

Mugabe ble satt i husarrest av militæret i landet 15. november 2017 i det som beskrives som et statskupp. Tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa tok midlertidig over makten i landet. I et brev til parlamentet 21. november erklærte Mugabe at han frivillig gikk av som president. Erklæringen kom etter at høringer for eventuell riksrett mot Mugabe var innledet. Wikipedia

85 år
Jørn Ording (Skuespiller)
1916 - 2001

Jørn Ording (Norge)

Skuespiller, sanger, manusforfatter

Født:
21. februar 1916 (105 år siden)

Døde:
11. mars 2001 (85 år) (20 år siden)

Jørn Ording var en norsk skuespiller, instruktør og sanger. Han debuterte i 1938 på Den Nationale Scene i Bergen, og ble ansatt i 1939 ved Nationaltheatret i Oslo der han medvirket i 175 oppsetninger som skuespiller eller instruktør frem til 1987. Som filmskuespiller debuterte han i Trysil-Knut i 1942. Han har også skrevet filmmanus til en rekke norske filmer.

Sammen med Egil Monn-Iversen skrev han barnesangene «Sjimpansen Napolibom» samt «Skipskatten Snurribart». De ble innspilt av Per Asplin, barnekor og Egil Monn-Iversens orkester på EP-platen Triola TNP-1014. Wikipedia

54 år
Léo Delibes (Komponist)
1836 - 1891

Léo Delibes (Frankrike)

Komponist, musikkforsker, universitetslærer, musiker, organist

Fullt navn / Fødenavn:
Clément Philibert Léo Delibes

Født:
21. februar 1836 (185 år siden)

Døde:
16. januar 1891 (54 år) (130 år siden)

Clément Philibert Léo Delibes, mest kjent som Léo Delibes var en fransk komponist. Han skrev operaer, og er kjent for sin ballettmusikk. Wikipedia

Dødsfall

56 år
Erling Sandmo (Historiker)
1963 - 2020

Erling Sandmo (Norge)

Historiker, professor, musikkritiker, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Sverdrup Sandmo

Født:
6. november 1963 (57 år siden)

Døde:
21. februar 2020 (56 år) (1 år siden)

Erling Sverdrup Sandmo var en norsk historiker, radioprogramleder og musikkritiker. Han var professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie. Sandmo har særlig skrevet om kriminalhistorie, mentalitetshistorie i tidlig nytid, rettshistorie, historiografi og klassisk musikkhistorie. I 2017 ble Sandmo ansatt av Nasjonalbiblioteket for å lede arbeidet med oppbyggingen av sitt nye senter for forskning på og formidling av historiske kart.

Sandmo ble cand philol. ved Universitetet i Oslo i 1991. Han disputerte til doktorgraden i 1998 på avhandlingen Slagsbrødre. En studie av vold i to norske regioner i tiden fram mot eneveldet som er en mentalitetshistorisk studie om fenomenet vold i Norge i første del av 1600-tallet. Sandmo har også markert seg som rettshistoriker og har utgitt bind to av Norges Høyesteretts historie, som dekker perioden 1905-65. Wikipedia

77 år
Peter Tork (Musiker)
1942 - 2019

Peter Tork (USA)

Musiker, skuespiller, låtskriver, pianist, gitarist, manusforfatter, sanger, filmprodusent, banjospiller

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Halsten Thorkelson

Født:
13. februar 1942 (79 år siden)

Døde:
21. februar 2019 (77 år) (2 år siden)

Peter Tork var en amerikansk sanger, gitarist, pianist og skuespiller kjent som et av de fire medlemmene i The Monkees (1966–68). Wikipedia

99 år
Billy Graham (Teolog)
1918 - 2018

Billy Graham (USA)

Teolog, selvbiograf, geistlig

Fullt navn / Fødenavn:
William Franklin Graham jr.

Født:
7. november 1918 (102 år siden)

Døde:
21. februar 2018 (99 år) (3 år siden)

William Franklin «Billy» Graham jr. var en amerikansk baptistpastor og internasjonal kristen forkynner.

Graham var verdenskjent for sine evangeliseringskampanjer med forkynnelse av det kristne evangeliet. Det antas at omtrent 230 millioner mennesker gjennom årene har deltatt på Grahams vekkelsesmøter. Det mest sentrale i hans forkynnelse var alltid det enkle, evangeliske, kristne frelsesbudskapet. Sammen med teologen John Stott anses Graham som den verdensomspennende Lausannebevegelsens far. Lausannebevegelsen startet med en kampanje i den sveitsiske byen Lausanne i 1974, og har et stort fokus på global misjon og evangelisering.

Graham mottok den høyeste utmerkelse en sivil USA-borger kan få, The Congressional Gold Medal. Wikipedia

94 år
Clark Terry (Komponist)
1920 - 2015

Clark Terry (USA)

Komponist, trompetist, låtskriver, orkesterleder, musikkpedagog, jazzmusiker

Født:
14. desember 1920 (100 år siden)

Døde:
21. februar 2015 (94 år) (6 år siden)

Clark «Mumbles» Terry var en amerikansk jazzmusiker (trompet og flygelhorn), kjent fra en rekke innspillinger.

Etter å ha tjenestegjort i US Navy (1942–45) spilte han med Charles Barnet (1947) og Count Basie (1948–51). Hans berømmelse steg som medvirkende i Duke Ellingtons orkester (1951–59), og han ble (med Miles Davis) en av de tidligste jazzutøvere på flygelhorn (1958). Terry spilte så i NBCs fjernsynsorkester under Doc Severinsen (1959–71) der han utviklet sin særegne mumlende scatteknikk. Han besøkte Paris med Quincy Jones (1959–60).

Med Oscar Petersons trio og Bob Brookmeyer kvintett ga han ut flere bestselgere i 1966. Samme året var han og Dexter Gordon trekkplaster på Kongsberg Jazzfestival, men begge meldte avbud en uke før. Han var på Moldejazz i 1971 med Jaki Byard på piano, Niels-Henning Ørsted Pedersen på bass og nordmannen Espen Rud på trommer. I 1973 var han tilbake i Molde med Clark Terry Big Band (amerikanske musikere). Ellers var han instruktør og utøver i det norske Bodega Band i Trondheim og gjorde opptak med de i 1978. Andre skandinaver han samarbeidet med var Arne Domnérus, Mads Vinding og Lennart Åberg. I 1985 reiste han rett fra cruisejazz på SS «Norway» til konsert på Oslo Jazzhus. Han meldte avbud til Moldejazz i 1988 men rakk Oslo Jazzfestival uka efter. Atter var han ved Oslo Jazzfestival med egen kvintett i 1992. I 1996 gjestet han Sandvika med kvintett. I 1999 rakk han Molde Jazzfestival med påfølgende visitt ved Oslo Jazzfestival på Cosmopolite. Fra 2000 ledet han sin egen «Clark Terry Jazz Festival» ved University of New Hampshire. Wikipedia

60 år
John Thaw (Skuespiller)
1942 - 2002

John Thaw (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Edward Thaw

Født:
3. januar 1942 (79 år siden)

Døde:
21. februar 2002 (60 år) (19 år siden)

John Edward Thaw var en britisk skuespiller kjent for rollen som Morse i TV-serien Inspektør Morse, som ble laget mellom 1987 og 2000, og som vant ham to BAFTA-priser. Thaw spilte også i flere filmer, og han fikk en BAFTA-nominasjon for beste birolle i filmen Et rop om frihet fra 1987, regissert av Richard Attenborough. Wikipedia

81 år
George Fant (Skuespiller)
1916 - 1998

George Fant (Sverige)

Skuespiller, regissør

Født:
11. juli 1916 (104 år siden)

Døde:
21. februar 1998 (81 år) (23 år siden)

George Fant var en svensk skuespiller. Han hadde en rekke roller i svenske filmer fra 1935 til 1965. Han hadde også en rolle i den norske filmen Elskere fra 1963. Hans sønn Christer er også skuespiller. Wikipedia

21 år
Duncan Edwards (Fotballspiller)
1936 - 1958

Duncan Edwards (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
1. oktober 1936 (84 år siden)

Døde:
21. februar 1958 (21 år) (München-ulykken) (63 år siden)

Duncan Edwards var en engelsk fotballspiller. Edwards var midtbanespiller i Manchester United, og ble regnet som den mest talentfulle av «Busby Babes», som dominerte engelsk fotball på siste halvdel av 1950-tallet. I tenårene fikk han kallenavnet «The Man Boy». Han døde i 1958, bare 21 år gammel, som følge av skadene han pådro seg i München-ulykken. Wikipedia

<<
21. Februar
>>