Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
16. Februar

Om dagen

16. Februar er dag 47 i 2020, og er i uke 7. Det er 319 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 16. Februar kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_16-2.1999
21 år siden
Wikipedia
1999: Björn Afzelius dør av lungekreft, 52 år gammel
Björn Svante Afzelius var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist. Totalt har han i Sverige og i de andre nordiske landene solgt rundt 2,5 millioner album. I 2014 kom filmen Tusen bitar, som er en dokumentarfilm om Afzelius.

Björn Afzelius' far var ingeniør og moren var hjemmeværende. Han hadde en yngre bror, Bengt, som ble musikklærer. I 1954 flyttet familien til Hökarängen i Stockholm og i 1961 til Skåne, først til Landskrona og i 1963 til Malmö.

Morens familie var svært musikalske, og han kom tidlig i kontakt med musikk, på den tiden gikk det mest i 50-tallslagere og Evert Taube. Men som så mange av sin generasjon ble han grepet av rock and roll-musikken da denne kom, og han hørte særlig på Elvis Presley og Little Richard, og førstnevnte ble hans første og eneste musikalske idol. Björn Afzelius hevdet selv i biografiske tekster at Elvis Presley fikk ham til å begynne å synge, The Beatles til å spille gitar og Bob Dylan til å bry seg om tekstene i rockemusikken, og Mikael Wiehe til å skrive egne sanger.

Først da popmusikken kom på 1960-tallet lærte han seg å spille gitar, og utover hele 1960-tallet spilte han i ulike band i Malmö, men sluttet i 1968 da han skulle påbegynne språkstudier ved Lunds universitet.

I 1976 flyttet Afzelius til Göteborg, hvor han bodde fram til sin død. I tillegg til boligen i Göteborg hadde han også et hjem nummer to i Castelvecchio di Rocca Barbena i den italienske regionen Liguria, hvor han skrev mange av sine sanger. Wikipedia
Wikipedia_16-2.1959
61 år siden
Wikipedia
1959: Fidel Castro blir Cubas statsminister
Fidel Castro, opprinnelig Fidel Alejandro Castro Ruz var en cubansk kommunistisk politiker og revolusjonær. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008.

Castro ble statsminister i februar 1959 etter Den cubanske revolusjonen, da 26. juli-bevegelsen styrtet Fulgencio Batista, og omgjorde i løpet av perioden 1959–1965 Cuba til den første sosialistiske stat på den vestlige halvkule. Han var statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som Cubas president. På Cuba gjennomførte han en radikal jordreform og kollektivisering av landbruket og nasjonalisering av bedrifter, bekjempet analfabetisme gjennom en vellykket alfabetiseringskampanje og bygget ut et gratis helsetjeneste- og utdanningssystem. Samtidig har han blitt kritisert for å bryte menneskerettighetene og for dårlig økonomisk politikk. 31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembetet midlertidig til sin bror, visepresident Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen. Castro var da den statslederen i verden som hadde sittet lengst ved makta. 19. februar 2008 kunngjorde han via partiavisen Granma at han ikke tok gjenvalg som president. Nasjonalforsamlingen valgte Fidels bror Raul Castro som ny president. Han fortsatte som førstesekretær i kommunistpartiet fram til han trakk seg i april 2011. Wikipedia
Wikipedia_16-2.1940
80 år siden
Wikipedia
1940: Den tyske tankeren «Altmark», med 299 britiske fanger, blir bordet
Altmark-saken viser til en hendelse som fant sted i Norge i februar 1940, hvor det tyske militære støtteskipet, tankeren «Altmark», ble bordet av britiske marinefartøy og britiske sjømenn frigitt. Altmark-saken har vært brukt som argument eller påskudd for Tysklands beslutning om å angripe og okkupere Norge, da den norske regjering viste at landets nøytralitet ikke ble forsvart.

Den 15. februar ble «Altmark» eskortert gjennom Bergen krigshavn av KNM «Snøgg». Utenfor Jæren møtte «Altmark» 16. februar flere britiske jagere og ble tvunget til å søke dekning i Jøssingfjorden. En britisk bordingsaksjon kom ikke i gang, fordi mannskapene på to norske kanonbåter hevdet at «Altmark» var blitt undersøkt og ikke hadde fanger ombord. På grunn av dette måtte den britiske sjefen kontakte admiralitetet (den britiske overkommandoen) for nærmere instrukser.

Disse instruksene fikk han senere på kvelden. Instruksen var at «Altmark» skulle bordes, og hvis nordmennene åpnet ild skulle ilden besvares. På dette tidspunktet hadde «Altmark» lettet anker og forsøkte å renne HMS «Cossack» i senk, med det resultat at «Altmark» selv grunnstøtte. Kort tid etter ble «Altmark» bordet av britene, og det som da viste seg å være 300 britiske fanger ble satt fri. Under den britiske aksjonen for å redde de britiske fangene ble sju tyske sjømenn drept. Wikipedia
Fødsler
70 år
Kim Jong-il (Diktator)
1941 - 2011

Kim Jong-il (Nord-Korea)

Diktator

Født:
16. februar 1941 (79 år siden)

Døde:
17. desember 2011 (70 år) (8 år siden)

Kim Jong-il (chosŏn'gŭl: 김정일, hanja: 金正日, romanisering: Kim Chŏng-il, revidert romanisering: Gim Jeong-il, IPA: [ɡ̊imd͜zɔŋil], født 16. februar 1941 i Vjatskoje i Sovjetunionen (offisielt 16. februar 1942), død 17. desember 2011 i Pyongyang) var en nordkoreansk politisk og militær leder. Han var sønn av den nordkoreanske statens grunnlegger, avdøde president Kim Il-sung. Han overtok gradvis makten etter faren som øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé fra 1991, formann i Den nasjonale forsvarskommisjon fra 1993 og generalsekretær i Koreas arbeiderparti fra 1997. Kim Jong-il var bare de facto statsleder, ettersom Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død i 1994.

Kim Jong-il erstattet delvis Kim Il-sungs ideologi, juche, «selvberging», med sin egen doktrine, songun, «militæret først». Nord-Korea var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand, og økonomien brøt sammen etter Sovjetunionens fall i 1991. I 1990-årene førte dette til en hungersnød der mellom 0,9 og 3,5 millioner mennesker sultet i hjel. Ved Kim Jong-ils død var fremdeles store deler av landets befolkning underernært. I tråd med songun-doktrinen ble landets ressurser styrt i retning av militæret og partieliten. Kim Jong-ils totalitære diktatur var sterkt kritisert for sine grove brudd på menneskerettighetene og for sitt atomvåpenprogram. På 2000-tallet opplevde Kim Jong-il sviktende helse, og hans yngste sønn, Kim Jong-un, ble utpekt til hans etterfølger. Kim Jong-il skal ha hatt et hjerneslag i 2008, og døde av et hjerteinfarkt i 2011.

Kim Jong-il videreførte farens altomfattende personkult, som minnet om religiøs tilbedelse. Blant hans mest brukte titler var «Store leder», «Kjære leder», «Vår far», «Generalen» og «Marskalken». I offentlige sammenhenger opptrådte han alltid i en type enkel «Mao-dress», i skarp kontrast til hans ekstravagante livsstil, som ofte ble omtalt i utlandet. Etter sin død ble han erklært evig generalsekretær i Arbeiderpartiet og evig formann i forsvarskommisjonen. Wikipedia

65 år
Per Amdam (Filolog)
1921 - 1986

Per Amdam (Norge)

Filolog, litteraturkritiker

Født:
16. februar 1921 (99 år siden)

Døde:
7. desember 1986 (65 år) (33 år siden)

Per Amdam var en norsk filolog (dr.philos.). Han regnes som Norges fremste Bjørnson-kjenner.

Han var lektor ved Molde gymnas og foreleste ved Distriktshøyskolen i Møre og Romsdal. Amdam skrev en rekke bøker og avhandlinger. I mange år var han formann for Bjørnsonforbundet, som i 2003 gikk inn i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet. Han tok sin doktorgrad på Bjørnson; og hans biografi om ham, Kunstneren og samfunnsmennesket (1993) er en av de viktigste biografiene om nasjonaldikteren. Boken Den unge Bjørnson ga Amdam lisensiat-graden i filologi (som den første i Norge).

Amdam var kjent som pedagog og vitenskapsmann. Han medvirket til opprettelsen av Teateret Vårt i Molde. Per Amdams veg i Molde er oppkalt etter ham, og Molde videregående skole deler årlig ut Amdamprisen til den eleven som har utmerket seg best innen hans fagområder: estetiske fag, sosialt engasjement, og med særlig vekt på årets beste særemne i norsk. Amdam har fått en byste etter seg, laget av Ola Stavseng. Han ble i desember 1986 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sitt virke. Wikipedia

71 år
Lars Hertervig (Kunstmaler)
1830 - 1902

Lars Hertervig (Norsk)

Kunstmaler

Født:
16. februar 1830 (190 år siden)

Døde:
6. januar 1902 (71 år) (118 år siden)

Lars Hertervig var en norsk kunstmaler som har blitt sidestilt med Edvard Munch, og har inspirert kunstnere som Odd Nerdrum, Kitty Kielland, Carl Oscar Schelbred, Stian Heimlund Skjæveland, Vebjørn Sand og Håkon Bleken.

Fra å være et lovende malertalent i 1850 ble Hertervig umyndiggjort i 1858 grunnet uhelbredet sinnssykdom. Hertervig fortsatte likevel å male. Flere tiår etter hans død, var det mange fagpersoner både på og utenfor kunstfeltet som mente å kunne se spor av psykisk sykdom i Hertervigs sene kunst. I nyere studier hevdes det imidlertid at det ikke finnes noen antydninger til sykdom i bildene, men heller en unik form for tidlig modernisme, på høyde med noe av det mest avanserte som foregikk ute i Europa mot slutten av 1800-tallet. Siden 2005 har Hertervig blitt satt i sammen med malere som Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch, Mark Rothko og Salvador Dali. Wikipedia

63 år
Henry Wilson (Amerikansk president)
1812 - 1875

Henry Wilson (USA)

Amerikansk president, Politiker, historiker, offiser, redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Jeremiah Jones Colbath

Født:
16. februar 1812 (208 år siden)

Døde:
22. november 1875 (63 år) (144 år siden)

Henry Wilson var en amerikansk senator fra Massachusetts og den 18. visepresidenten i USA.

Wilsons ble født Jeremiah Jones Colbath i Farmington, New Hampshire. Familien på 12 kunne ikke forsørge seg selv, og han ble adoptert bort til en mann med etternavnet Wilson. I 1833 endret han også sitt eget navn til Henry Wilson. Samme år flyttet han til Massachusetts og begynte å jobbe som skomaker.

I 1841 engasjerte han seg i lokalpolitikken, og fra 1848 til 1851 var han eier og redaktør av avisen Boston Republican. Wilson stilte til kongressvalg i 1852, men det skulle gå tre år før han ble valgt inn, da som senator fra Massachusetts. Han ble gjenvalgt tre ganger, og satt til han i 1873 ble visepresident.

Wilson satt som visepresident fram til han døde i 1875.

Wilson engasjerte seg sterkt i kampen mot slaveeiernes makt, og skrev flere bøker, blant annet: History of the Anti-Slavery Measures of the Thirty-seventh and Thirty-eighth Congresses, 1861-64 (1864); History of the Reconstruction Measures of the Thirty-ninth and Fortieth Congresses, 1865-68 (1868); og den svært verdifulle History of the Rise and Fall of the Slave Power in America, (tre bind, 1872-77). Osgood and Co., 1873-77) Wikipedia

Dødsfall
88 år
Reidar T. Larsen (Politiker)
1923 - 2012

Reidar T. Larsen (Norge)

Politiker, redaktør, journalist

Født:
8. oktober 1923 (96 år siden)

Døde:
16. februar 2012 (88 år) (8 år siden)

Reidar Toralf Larsen var en norsk politiker (SV/NKP). Han var formann i NKP i perioden 1965–1975, og stortingsrepresentant for Hedmark 1973–1977.
Reidar T. Larsen var sønn av Georg Toralf Larsen og Nora Larsen.
Av utdannelse hadde han handelsskole fra 1943, Sørmarka folkehøgskole fra 1946 og diverse kurs. Han virket som fabrikkarbeider i Lillehammer 1941–1945, medlem av Lillehammer bystyre 1945–1947 og journalist i Dagningen 1945–1946, før han gikk inn i politikken på heltid.
Larsen var redaktør for Norges Kommunistiske Ungdomsforbunds blad Unge Viljer i årene 1946-1947, senere NKU-avisen Avant-Garden i 1948 og i årene 1951-1953. Han ble valgt til formann i NKU etter oppgjøret med Peder Furubotn og hans fløy i 1949.
I 1953 ga han seg som formann i NKU og ble redaksjonssekretær i NKPs avis, Friheten, hvor han var redaktør 1959–1965.
Han var formann i NKP i perioden 1965–1975, men gikk inn i den brede alliansen Sosialistisk Valgforbund foran Stortingsvalget 1973 etter seieren i EF-avstemningen i 1972. Larsen ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1973–1977 for Sosialistisk Valgforbund og er det siste NKP-medlemmet som har vært stortingsrepresentant. Han var parlamentarisk leder for Sosialistisk Valgforbund 1976–1977.
Da NKP nektet å sluttføre den samlingsprosessen som skulle omgjøre Sosialistisk Valgforbund til Sosialistisk Venstreparti, brøt han med kommunistpartiet og ble med videre i Sosialistisk Venstreparti, hvor han var medlem av hovedstyret 1975–1982.
Han var medlem av Lillehammer bystyre 1945-1947 og av Valgordningskommisjonen 1968-1973.
Etter tiden på Stortinget var han informasjonsleder hos Forbrukerombudet 1978–1987, leder av Forbrukerkontoret i Østfold 1987–1991, styremedlem i Østfold Naturvern 1989–1991 og nestleder i Østfold Nei til EU 1990–1994. Han meldte seg ut av Sosialistisk Venstreparti i 1999 i protest mot at SV støttet NATOs militære engasjement i Jugoslavia og bombingen av Serbia. Wikipedia

71 år
Nariman Sadiq (Dronning av Egypt)
1933 - 2005

Nariman Sadiq (Egypt)

Dronning av Egypt

Født:
31. oktober 1933 (86 år siden)

Døde:
16. februar 2005 (71 år) (15 år siden)

Nariman Sadiq var den siste dronning av Egypt.

Nariman var gift med kong Farok I, som besteg den egyptiske trone i 1936. De hadde sønnen Ahmed Fuad II, og ble skilt i 1954, to år etter militærkuppet mot hennes mann. Wikipedia

81 år
Lila Kedrova (Skuespiller)
1918 - 2000

Lila Kedrova (Frankrike)

Skuespiller

Født:
9. oktober 1918 (101 år siden)

Døde:
16. februar 2000 (81 år) (20 år siden)

Lila Kedrova var en russiskfødt fransk skuespiller.
Kedrova vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som madame Hortense i filmen Zorba the Greek (1964). Hun spilte også denne rollen i musikalversjonen av filmen på Broadway fra 1983 til 1984 og ble da belønnet med Tony-prisen og Drama Desk-prisen for beste kvinnelige birolle i en musikal. Wikipedia

52 år
Björn Afzelius (Musiker)
1947 - 1999

Björn Afzelius (Sverige)

Musiker, komponist, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Björn Svante Afzelius

Født:
27. januar 1947 (73 år siden)

Døde:
16. februar 1999 (52 år) (21 år siden)

Björn Svante Afzelius var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist. Totalt har han i Sverige og i de andre nordiske landene solgt rundt 2,5 millioner album. I 2014 kom filmen Tusen bitar, som er en dokumentarfilm om Afzelius. Wikipedia

<<
16. Februar
>>