Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

16. Februar

Om dagen

16. Februar er dag 47 i 2024, og er i uke 7. Det er 319 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 16. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

25 år siden

1999: Björn Afzelius dør av lungekreft, 52 år gammel

Björn Svante Afzelius var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist. Totalt har han i Sverige og i de andre nordiske landene solgt rundt 2,5 millioner album. I 2014 kom filmen Tusen bitar, som er en dokumentarfilm om Afzelius.

Björn Afzelius' far var ingeniør og moren var hjemmeværende. Han hadde en yngre bror, Bengt, som ble musikklærer. I 1954 flyttet familien til Hökarängen i Stockholm og i 1961 til Skåne, først til Landskrona og i 1963 til Malmö.

Morens familie var svært musikalske, og han kom tidlig i kontakt med musikk, på den tiden gikk det mest i 50-tallslagere og Evert Taube. Men som så mange av sin generasjon ble han grepet av rock and roll-musikken da denne kom, og han hørte særlig på Elvis Presley og Little Richard, og førstnevnte ble hans første og eneste musikalske idol. Björn Afzelius hevdet selv i biografiske tekster at Elvis Presley fikk ham til å begynne å synge, The Beatles til å spille gitar og Bob Dylan til å bry seg om tekstene i rockemusikken, og Mikael Wiehe til å skrive egne sanger.

Først da popmusikken kom på 1960-tallet lærte han seg å spille gitar, og utover hele 1960-tallet spilte han i ulike band i Malmö, men sluttet i 1968 da han skulle påbegynne språkstudier ved Lunds universitet.

I 1976 flyttet Afzelius til Göteborg, hvor han bodde fram til sin død. I tillegg til boligen i Göteborg hadde han også et hjem nummer to i Castelvecchio di Rocca Barbena i den italienske regionen Liguria, hvor han skrev mange av sine sanger. Wikipedia
65 år siden

1959: Fidel Castro blir Cubas statsminister

Fidel Castro, opprinnelig Fidel Alejandro Castro Ruz var en cubansk kommunistisk politiker og revolusjonær. Han var statsminister fra 1959 til 1976 og president fra 1976 til 2008.

Castro ble statsminister i februar 1959 etter Den cubanske revolusjonen, da 26. juli-bevegelsen styrtet Fulgencio Batista, og omgjorde i løpet av perioden 1959–1965 Cuba til den første sosialistiske stat på den vestlige halvkule. Han var statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som Cubas president. På Cuba gjennomførte han en radikal jordreform og kollektivisering av landbruket og nasjonalisering av bedrifter, bekjempet analfabetisme gjennom en vellykket alfabetiseringskampanje og bygget ut et gratis helsetjeneste- og utdanningssystem. Samtidig har han blitt kritisert for å bryte menneskerettighetene og for dårlig økonomisk politikk. 31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembetet midlertidig til sin bror, visepresident Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen. Castro var da den statslederen i verden som hadde sittet lengst ved makta. 19. februar 2008 kunngjorde han via partiavisen Granma at han ikke tok gjenvalg som president. Nasjonalforsamlingen valgte Fidels bror Raul Castro som ny president. Han fortsatte som førstesekretær i kommunistpartiet fram til han trakk seg i april 2011. Wikipedia
84 år siden

1940: Den tyske tankeren «Altmark», med 299 britiske fanger, blir bordet i Jøssingfjorden

Altmark-saken viser til en hendelse som fant sted i Norge i februar 1940, hvor det tyske militære støtteskipet, tankeren «Altmark», ble bordet av britiske marinefartøy og britiske sjømenn frigitt. Altmark-saken har vært brukt som argument eller påskudd for Tysklands beslutning om å angripe og okkupere Norge, da den norske regjering viste at landets nøytralitet ikke ble forsvart.

Den 15. februar ble «Altmark» eskortert gjennom Bergen krigshavn av KNM «Snøgg». Utenfor Jæren møtte «Altmark» 16. februar flere britiske jagere og ble tvunget til å søke dekning i Jøssingfjorden. En britisk bordingsaksjon kom ikke i gang, fordi mannskapene på to norske kanonbåter hevdet at «Altmark» var blitt undersøkt og ikke hadde fanger ombord. På grunn av dette måtte den britiske sjefen kontakte admiralitetet (den britiske overkommandoen) for nærmere instrukser.

Disse instruksene fikk han senere på kvelden. Instruksen var at «Altmark» skulle bordes, og hvis nordmennene åpnet ild skulle ilden besvares. På dette tidspunktet hadde «Altmark» lettet anker og forsøkte å renne HMS «Cossack» i senk, med det resultat at «Altmark» selv grunnstøtte. Kort tid etter ble «Altmark» bordet av britene, og det som da viste seg å være 300 britiske fanger ble satt fri. Under den britiske aksjonen for å redde de britiske fangene ble sju tyske sjømenn drept. Wikipedia

Fødsler

34 år
The Weeknd (Musiker)
1990

The Weeknd (Canada)

Musiker, sanger, komponist, plateprodusent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Abel Makkonen Tesfaye

Født:
16. februar 1990 (34 år)

Abel Makkonen Tesfaye, bedre kjent som The Weeknd, er en canadisk rhythm and blues-artist.

I 2010 lastet han opp noen sanger på YouTube under pseudonymet The Weeknd. I 2011 ga han ut tre gratis mixtapes, House of Balloons, Thursday og Echoes of Silence, hver av dem bestående av ni spor. De tre mixtapene er blitt lastet ned over åtte millioner ganger fra Internett. I september 2012 signerte han med et selskap under Universal Muisc i et fellesforetak med hans eget plateselskap, XO. I november samme år ga han ut Trilogy, som består av de tre mixtapene i remastret versjon og tre nye sanger.

Hans foreldre kommer opprinnelig fra Etiopia.

The Weeknd er kjent for sin melankolske stil, preget av en noe tåkete produksjon, tunge, støyende beats, lav-tempo, rumblende bass, og mye bruk av ekko. Gaffa.no skriver at Kiss Land er «spekket med støyende perkusjoner av elektro-hiphop-elementer som gjør låtene krasse, med sporadisk rytme». Videre skriver de om Trilogy at han «krysser sjangergrenser for å skaffe sin helt egen sound. Her kastes RnB, elementer av tidlig dubstep og hiphop i samme gryte…». The Weeknd er blitt beskrevet som hipster-R&B (PBR R&B), i selskap med How To Dress Well, Miguel og Frank Ocean.[31] Han synger, i likhet med Michael Jackson, i falsett, ofte med tremolo-effekt.

Etter at hans første mixtape kom ut, ble en EP kalt The Noise tilgjengelig på Internett. Dette var en demo The Weeknd laget som tenåring, og som senere ble lekket uten hans samtykke.[32] Wikipedia

41 år
Agyness Deyn (Modell)
1983

Agyness Deyn (Storbritannia)

Modell, skuespiller, sanger

Født:
16. februar 1983 (41 år)

Agyness Deyn er en engelsk modell og sanger.

I mai 2007 var Agyness på coveret av amerikanske Vogue sammen med Coco Rocha, Chanel Iman, Caroline Trentini, Doutzen Kroes, Raquel Zimmermann, Sasha Pivovarova, Jessica Stam, Hilary Rhoda, og Lily Donaldson som den nye generasjonen med supermodeller.

Hun har også vært på coveret av italienske Vogue, britiske Vogue, i-D Magazine, POP, Spur, Time Style & Design samt en rekke andre.

Agyness har vært med i kampanjer for Burberry, Giorgio Armani, Armani Jeans, Mulberry, Galliano By John Galliano, Blugirl, Anna Sui og mange andre. Hun er også ansiktet til parfymen Burberry The Beat, og Jean Paul Gautliers parfyme Ma Dame. Wikipedia

53 år
Amanda Holden (Skuespiller)
1971

Amanda Holden (Storbritannia)

Skuespiller, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Amanda Louise Holden

Født:
16. februar 1971 (53 år)

Amanda Louise Holden er en engelsk skuespiller som er kjent for sin rolle som Sarah Trevanion i TV-serien «Wild at Heart», sitt tidligere ekteskap med programlederen i «Family Fortunes», Les Dennis, og for å være dommer i «Britain's Got Talent». Wikipedia

65 år
John McEnroe (Tennisspiller)
1959

John McEnroe (USA)

Tennisspiller, tennistrener, journalist

Født:
16. februar 1959 (65 år)

John McEnroe er en amerikansk tennisspiller, oppvokst i Queens, New York.

På 1970-tallet fremstod McEnroe som Björn Borgs store rival, og deres dueller i Wimbledon-turneringene er klassiske. McEnroe ble kjent for sitt hissige temperament på banen, men i like stor grad for sitt fremragende spill, som blant annet gav ham fire seirer i US Open og tre i Wimbledon. McEnroe arbeider i dag som ekspertkommentator. Han var en tid forbundskaptein for det amerikanske Davis Cup-laget. Wikipedia

66 år
Ice-T (Rapper)
1958

Ice-T (USA)

Rapper, skuespiller, musiker, podcaster, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Tracy Lauren Marrow

Født:
16. februar 1958 (66 år)

Tracy Marrow, kjent som Ice-T, er en amerikansk musiker, forfatter og skuespiller. Han er frontmann i rap-metal-bandet Body Count. Som skuespiller har han roller i filmen Johnny Mnemonic og TV-serien Law & Order: Special Victims Unit. Wikipedia

68 år
Hallvard T. Bjørgum (Folkemusiker)
1956

Hallvard T. Bjørgum (Norge)

Folkemusiker, sølvsmed

Fullt navn / Fødenavn:
Hallvard Torleivsson Bjørgum

Født:
16. februar 1956 (68 år)

Hallvard Torleivsson Bjørgum er en folkemusiker og sølvsmed fra Valle i Setesdal. Han er regnet som en av Norges beste hardingfelespillere.

Bjørgum har vunnet Landskappleiken i 1982 og 1988 og Spellemannprisen i kategorien for folkemusikk tre ganger. Han har medvirket på flere andre plater som har vunnet Spellemannprisen. Han er statsstipendiat fra 1991.

På Sylvartun folkekunstsenter på Nomeland, Valle kommune (adr. 4748 RYSSTAD) som ble startet av faren, folkemusikeren og sølvsmeden Torleiv H. Bjørgum (og som Hallvard T. Bjørgum overtok i 1990), har han en av landets største samlinger av hardingfeler. I forbindelse med konserter forteller Hallvard T. Bjørgum alltid gode historier om musikken og dens bakgrunn. Han har et stort repertoar av anekdoter og stoff rundt sin musikk og formidler dette med stor glede.

Bjørgum har også interessert seg for Thor Heyerdahls teorier om «Odins vandring» fra Kaukasus Aserbajdsjan.

Bjørgum ble i 2014 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for sin enestående betydning for folkemusikk.» Wikipedia

70 år
Kim Jong-il (Diktator)
1941 - 2011

Kim Jong-il (Nord-Korea)

Diktator

Født:
16. februar 1941 (83 år siden)

Døde:
17. desember 2011 (70 år) (12 år siden)

Kim Jong-il (chosŏn'gŭl: 김정일, hanja: 金正日, romanisering: Kim Chŏng-il, revidert romanisering: Gim Jeong-il, IPA: [ɡ̊imd͜zɔŋil], født 16. februar 1941 i Vjatskoje i Sovjetunionen (offisielt 16. februar 1942), død 17. desember 2011 i Pyongyang) var en nordkoreansk politisk og militær leder. Han var sønn av den nordkoreanske statens grunnlegger, avdøde president Kim Il-sung. Han overtok gradvis makten etter faren som øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé fra 1991, formann i Den nasjonale forsvarskommisjon fra 1993 og generalsekretær i Koreas arbeiderparti fra 1997. Kim Jong-il var bare de facto statsleder, ettersom Kim Il-sung ble erklært «evig president» etter sin død i 1994.

Kim Jong-il erstattet delvis Kim Il-sungs ideologi, juche, «selvberging», med sin egen doktrine, songun, «militæret først». Nord-Korea var fullstendig avhengig av utenlandsk bistand, og økonomien brøt sammen etter Sovjetunionens fall i 1991. I 1990-årene førte dette til en hungersnød der mellom 0,9 og 3,5 millioner mennesker sultet i hjel. Ved Kim Jong-ils død var fremdeles store deler av landets befolkning underernært. I tråd med songun-doktrinen ble landets ressurser styrt i retning av militæret og partieliten. Kim Jong-ils totalitære diktatur var sterkt kritisert for sine grove brudd på menneskerettighetene og for sitt atomvåpenprogram. På 2000-tallet opplevde Kim Jong-il sviktende helse, og hans yngste sønn, Kim Jong-un, ble utpekt til hans etterfølger. Kim Jong-il skal ha hatt et hjerneslag i 2008, og døde av et hjerteinfarkt i 2011.

Kim Jong-il videreførte farens altomfattende personkult, som minnet om religiøs tilbedelse. Blant hans mest brukte titler var «Store leder», «Kjære leder», «Vår far», «Generalen» og «Marskalken». I offentlige sammenhenger opptrådte han alltid i en type enkel «Mao-dress», i skarp kontrast til hans ekstravagante livsstil, som ofte ble omtalt i utlandet. Etter sin død ble han erklært evig generalsekretær i Arbeiderpartiet og evig formann i forsvarskommisjonen. Wikipedia

82 år
Nur Hassan Hussein (Statsminister)
1938 - 2020

Nur Hassan Hussein (Somalia)

Statsminister, diplomat, politiker

Født:
16. februar 1938 (86 år siden)

Døde:
1. april 2020 (82 år) (4 år siden)

Nur Hassan Hussein (somalisk: Nuur Xasan Xuseen; arabisk: نور حسن حسين; født 16. februar 1937 i Mogadishu i Italiensk Øst-Afrika, død 1. april 2020 i London) var statsminister i Somalias føderale overgangsregjering. Han tiltrådte i november 2007 og etterfulgte Ali Muhammad Ghedi.

Han døde av covid-19 i London den 1. april 2020. Wikipedia

62 år
Sonny Bono (Produsent)
1935 - 1998

Sonny Bono (USA)

Produsent, sanger, skuespiller, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Salvatore Phillip Bono

Født:
16. februar 1935 (89 år siden)

Døde:
5. januar 1998 (62 år) (26 år siden)

Salvatore Philip Bono var en amerikansk sanger, skuespiller og politiker.

Sonny gikk på high school i Inglewood i California. Han innledet sin karriere i musikkindustrien som en altmuligmann for Phil Spector tidlig på 1960-tallet.

I årene 1964 til 1975 var han gift med Cher og de utgjorde sammen duoen Sonny & Cher som hadde en av sine største hits med sangen I Got You Babe. I 1969 fikk de datteren Chastity, og de laget en film med det samme navnet. Etter skilsmissen og oppløsning av duoen, gjorde han et mislykket forsøk på solokarrière. Utover på 1980-tallet hadde han en del vellykkede jobber som skuespiller, blant annet i John Waters Hairspray.

Bono innledet senere en politisk karriere for Det republikanske parti og var først ordfører i Palm Springs i California, og satt deretter i Representantenes hus som representant fra sitt distrikt i California fra 3. januar 1995 og fram til sin død.

Sonny Bono omkom i en ski-ulykke 5. januar 1998. Wikipedia

59 år
Henry Nyrén (Skuespiller)
1923 - 1982

Henry Nyrén (Norge)

Skuespiller

Født:
16. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
6. april 1982 (59 år) (42 år siden)

Henry Nyrén var en norsk skuespiller.

Nyrén er kanskje best kjent igjen som den slu og reale skraphandleren Mats «Femøre» Matsen, fra Olsenbanden-filmen Olsenbanden tar gull fra 1972. Men han spilte også i flere andre filmer, blant annet hadde han rollen som Kåre Bakke i Nils R. Müllers Broder Gabrielsen fra 1966. Han hadde også en rolle i Müllers film Marenco fra 1964.

Den første filmen Henry Nyrén spilte i, var Leif Sindings De vergeløse fra 1939, en film som var basert på Gabriel Scotts roman og som fikk mange reaksjoner og var basert på en rettssak fra året før. Her spilte han rollen som Petter, gutten som aldri kan holde seg tørr om natta, men som også blir redningen for de vergeløse barna når Petters far, som er sjømann, kommer på besøk og Petter forteller hele historien til ham. Henry Nyrén var bare 15-16 år da filmen ble spilt inn.

I 1958 spilte han i Arne Skouens film Pastor Jarman kommer hjem.

Henry er bror til William Nyrén, også skuespiller, og onkel til Nils Petter Nyrén (Nipe). Wikipedia

65 år
Per Amdam (Filolog)
1921 - 1986

Per Amdam (Norge)

Filolog, litteraturkritiker

Født:
16. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
7. desember 1986 (65 år) (37 år siden)

Per Amdam var en norsk filolog (dr.philos.). Han regnes som Norges fremste Bjørnson-kjenner.

Han var lektor ved Molde gymnas og foreleste ved Distriktshøyskolen i Møre og Romsdal. Amdam skrev en rekke bøker og avhandlinger. I mange år var han formann for Bjørnsonforbundet, som i 2003 gikk inn i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet. Han tok sin doktorgrad på Bjørnson; og hans biografi om ham, Kunstneren og samfunnsmennesket (1993) er en av de viktigste biografiene om nasjonaldikteren. Boken Den unge Bjørnson ga Amdam lisensiat-graden i filologi (som den første i Norge).

Amdam var kjent som pedagog og vitenskapsmann. Han medvirket til opprettelsen av Teateret Vårt i Molde. Per Amdams veg i Molde er oppkalt etter ham, og Molde videregående skole deler årlig ut Amdamprisen til den eleven som har utmerket seg best innen hans fagområder: estetiske fag, sosialt engasjement, og med særlig vekt på årets beste særemne i norsk. Amdam har fått en byste etter seg, laget av Ola Stavseng. Han ble i desember 1986 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sitt virke. Wikipedia

69 år
Octave Mirbeau (Forfatter)
1848 - 1917

Octave Mirbeau (Frankrike)

Forfatter, dramatiker, journalist

Født:
16. februar 1848 (176 år siden)

Døde:
16. februar 1917 (69 år) (107 år siden)

Octave Mirbeau var en produktiv fransk forfatter, journalist, romanforfatter, dramatiker og kritiker.

Mirbeau vokste opp i landsbyen Rémalard. Han begynte sin høyere skolegang i Vannes, i Collège Saint-François-Xavier, drevet av jesuittordenen. Men derfra ble han utvist da han var 15 år gammel.

Mirbeau var soldat og med på kampene under den fransk-tyske krig 1870-1871.

Mirbeau begynte som journalist i 1879 ved å skrive for Le Gaulois. Han var sjefredaktør i Les Grimaces (1883). Han skrev deretter avisartikler, spesielt kunst- og litteraturkritikker, i Figaro, La France, Gil Blas, L'Écho de Paris og Le Journal (Combats esthétiques og Combats littéraires).

Hermann-Paul, L'Abbé Jules, 1904

Han debuterte og fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Le Calvaire (1886), deretter fulgte L'Abbé Jules (1888) og Sébastien Roch (1890). Mirbeau som romanforfatterer er han best kjent Le Jardin des supplices (1899) og Le Journal d’une femme de chambre (En kammerpikes dagbok) (1900). Han mest kjente komedier er Les affaires sont les affaires (1903) og Le Foyer (1908).

Mellom 1873 og 1913 var Mirbeau ekstremt produktiv og produserte 15 romaner, 9 komedier, 150 noveller og 2 000 avisartikler.

Mirbeau har aldri blitt helt og holdent glemt, og han har jevnlig blitt gjenutgitt. Dog er han til tross for sin enorme produksjon i dag kjent for hovedsakelig kun tre verker, og han har blitt betraktet som både litterært og politisk ukorrekt. I nyere tid har Mirbeau blitt gjenoppdaget og forsøkt presentert i et nytt lys.

Mirbeau er gravlagt på kirkegården Passy i Paris. Wikipedia

71 år
Lars Hertervig (Kunstmaler)
1830 - 1902

Lars Hertervig (Norge)

Kunstmaler

Født:
16. februar 1830 (194 år siden)

Døde:
6. januar 1902 (71 år) (122 år siden)

Lars Hertervig var en norsk kunstmaler som har blitt sidestilt med Edvard Munch, og har inspirert kunstnere som Odd Nerdrum, Kitty Kielland, Carl Oscar Schelbred, Stian Heimlund Skjæveland, Vebjørn Sand og Håkon Bleken.

Fra å være et lovende malertalent i 1850 ble Hertervig umyndiggjort i 1858 grunnet uhelbredet sinnssykdom. Hertervig fortsatte likevel å male. Flere tiår etter hans død, var det mange fagpersoner både på og utenfor kunstfeltet som mente å kunne se spor av psykisk sykdom i Hertervigs sene kunst. I nyere studier hevdes det imidlertid at det ikke finnes noen antydninger til sykdom i bildene, men heller en unik form for tidlig modernisme, på høyde med noe av det mest avanserte som foregikk ute i Europa mot slutten av 1800-tallet. Siden 2005 har Hertervig blitt satt i sammen med malere som Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch, Mark Rothko og Salvador Dali. Wikipedia

63 år
Henry Wilson (Amerikansk president)
1812 - 1875

Henry Wilson (USA)

Amerikansk president, Politiker, historiker, offiser, redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Jeremiah Jones Colbath

Født:
16. februar 1812 (212 år siden)

Døde:
22. november 1875 (63 år) (148 år siden)

Henry Wilson var en amerikansk senator fra Massachusetts og den 18. visepresidenten i USA.

Wilsons ble født Jeremiah Jones Colbath i Farmington, New Hampshire. Familien på 12 kunne ikke forsørge seg selv, og han ble adoptert bort til en mann med etternavnet Wilson. I 1833 endret han også sitt eget navn til Henry Wilson. Samme år flyttet han til Massachusetts og begynte å jobbe som skomaker.

I 1841 engasjerte han seg i lokalpolitikken, og fra 1848 til 1851 var han eier og redaktør av avisen Boston Republican. Wilson stilte til kongressvalg i 1852, men det skulle gå tre år før han ble valgt inn, da som senator fra Massachusetts. Han ble gjenvalgt tre ganger, og satt til han i 1873 ble visepresident.

Wilson satt som visepresident fram til han døde i 1875.

Wilson engasjerte seg sterkt i kampen mot slaveeiernes makt, og skrev flere bøker, blant annet: History of the Anti-Slavery Measures of the Thirty-seventh and Thirty-eighth Congresses, 1861-64 (1864); History of the Reconstruction Measures of the Thirty-ninth and Fortieth Congresses, 1865-68 (1868); og den svært verdifulle History of the Rise and Fall of the Slave Power in America, (tre bind, 1872-77). Osgood and Co., 1873-77) Wikipedia

Dødsfall

88 år
Reidar T. Larsen (Politiker)
1923 - 2012

Reidar T. Larsen (Norge)

Politiker, redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Reidar Toralf Larsen

Født:
8. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
16. februar 2012 (88 år) (12 år siden)

Reidar Toralf Larsen var en norsk politiker (SV/NKP). Han var formann i NKP i perioden 1965–1975, og stortingsrepresentant for Hedmark 1973–1977.

Reidar T. Larsen var sønn av Georg Toralf Larsen og Nora Larsen.

Av utdannelse hadde han handelsskole fra 1943, Sørmarka folkehøgskole fra 1946 og diverse kurs. Han virket som fabrikkarbeider i Lillehammer 1941–1945, medlem av Lillehammer bystyre 1945–1947 og journalist i Dagningen 1945–1946, før han gikk inn i politikken på heltid.

Larsen var redaktør for Norges Kommunistiske Ungdomsforbunds blad Unge Viljer i årene 1946-1947, senere NKU-avisen Avant-Garden i 1948 og i årene 1951-1953. Han ble valgt til formann i NKU etter oppgjøret med Peder Furubotn og hans fløy i 1949.

I 1953 ga han seg som formann i NKU og ble redaksjonssekretær i NKPs avis, Friheten, hvor han var redaktør 1959–1965.

Han var formann i NKP i perioden 1965–1975, men gikk inn i den brede alliansen Sosialistisk Valgforbund foran Stortingsvalget 1973 etter seieren i EF-avstemningen i 1972. Larsen ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark 1973–1977 for Sosialistisk Valgforbund og er det siste NKP-medlemmet som har vært stortingsrepresentant. Han var parlamentarisk leder for Sosialistisk Valgforbund 1976–1977.

Da NKP nektet å sluttføre den samlingsprosessen som skulle omgjøre Sosialistisk Valgforbund til Sosialistisk Venstreparti, brøt han med kommunistpartiet og ble med videre i Sosialistisk Venstreparti, hvor han var medlem av hovedstyret 1975–1982.

Han var medlem av Lillehammer bystyre 1945-1947 og av Valgordningskommisjonen 1968-1973.

Etter tiden på Stortinget var han informasjonsleder hos Forbrukerombudet 1978–1987, leder av Forbrukerkontoret i Østfold 1987–1991, styremedlem i Østfold Naturvern 1989–1991 og nestleder i Østfold Nei til EU 1990–1994. Han meldte seg ut av Sosialistisk Venstreparti i 1999 i protest mot at SV støttet NATOs militære engasjement i Jugoslavia og bombingen av Serbia. Wikipedia

88 år
Len Lesser (Skuespiller)
1922 - 2011

Len Lesser (USA)

Skuespiller

Født:
3. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
16. februar 2011 (88 år) (13 år siden)

Len Lesser var en amerikansk skuespiller. Han var kjent for hans sentrale rolle i Clint Eastwood-filmen Kelly's Heroes og hans tilbakevendende rolle som karakteren onkel Leo på den populære TV-serien Seinfeld, der han ble med i løpet av seriens andre sesong i episoden «The Pony Note».

Lesser fikk sin bachelor-grad fra City College of New York i 1942 i en alder av 19 år. Lesser vervet seg til tjeneste i United States Army, dagen etter det japanske angrepet på marinebasen Pearl Harbor i desember 1941. Han tjenestegjorde i Kina, Burma og i India før den andre verdenskrig var over.

Lesser jobbet i mange år innen amerikansk film, TV og på teater-scenen. Hans CV inkluderer prosjekter med sammen med flere superstjerner som Clint Eastwood, Barbra Streisand, Lee Marvin, Dustin Hoffman og Steve McQueen. Lesser dukket opp på amerikansk TV med jevne mellom siden 1955 på forskjellige TV-klassikere som The Monkees, The Outer Limits, Alfred Hitchcock Presents, Get Smart, Quincy, The Rockford Files, Mad About You, Seinfeld, Boy Meets World, Smart Guy, The Munsters, og i Castle.

Han dukket opp i en rekke filmer som f.eks. The Outlaw Josey Wales. Han hadde en fast rolle på Everybody Loves Raymond som karakteren Garvin, som var en venn av en av hovedpersonene Frank Barone. Den 16. februar 2011, døde Lesser av en kreft-relatert lungebetennelse i Burbank, California, i en alder av 88 år. Wikipedia

80 år
Justinas Marcinkevičius (Dikter)
1930 - 2011

Justinas Marcinkevičius (Litauen)

Dikter, lyriker, politiker, oversetter, dramatiker, journalist

Født:
10. mars 1930 (94 år siden)

Døde:
16. februar 2011 (80 år) (13 år siden)

Justinas Marcinkevičius var en litauisk dikter og dramatiker.

I 1954 ble han uteksaminert fra fakultetet innen historie og filologi ved Vilnius universitet med en grad innen litauisk språk og litteratur. Han jobbet i flere år som nestleder i styret for den offisielle unionen for litauiske forfattere. Gjennom sin poesi har Marcinkevičius beskrevet en heller romantisert versjon av barndommen, som han i stor grad tilbrakte på den litauiske landsbygda. Han skrev også om den første kjærligheten han opplevde, og om menneskets forhold til naturen og verden forøvrig. Marcinkevičius skrev sine dikt i en romantisk og moderne stil. Marcinkevičius regnes som en av de mest fremtredende medlemmene av frigjøringsbevegelsen Sąjūdis. Wikipedia

92 år
Susanne von Almassy (Skuespiller)
1916 - 2009

Susanne von Almassy (Østerrike)

Skuespiller

Født:
15. juni 1916 (108 år siden)

Døde:
16. februar 2009 (92 år) (15 år siden)

Susanne von Almassy var en østerriksk skuespillerinne.

Hun stammet fra ungarsk militæradel, og fikk sin skuespillerutdannelse ved Staatsakademie für Musik und Darstellende Kunst i Wien. I 1937 debuterte hun i Minna von Barnhelm. Hun ble engasjert ved teateret i Gera i 1938, og spilte siden i Chemnitz. Videre spilte hun ved Thalia Theater og Deutsches Schauspielhaus i Hamburg.

I 1946 reiste hun tilbake til Wien, hvor hun spilte ved kammerspillene, Volkstheater, Theater an der Wien, Burgtheater og Theater in der Josefstadt. Hun hadde også flere filmroller.

Hun fikk den østerrikske ærestittelen kammerskuespiller, og mottok Kainz-medaljen (1970) og Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst (1999). Wikipedia

71 år
Nariman Sadiq (Dronning av Egypt)
1933 - 2005

Nariman Sadiq (Egypt)

Dronning av Egypt

Født:
31. oktober 1933 (90 år siden)

Døde:
16. februar 2005 (71 år) (19 år siden)

Nariman Sadiq var den siste dronning av Egypt.

Nariman var gift med kong Farok I, som besteg den egyptiske trone i 1936. De hadde sønnen Ahmed Fuad II, og ble skilt i 1954, to år etter militærkuppet mot hennes mann. Wikipedia

81 år
Lila Kedrova (Skuespiller)
1918 - 2000

Lila Kedrova (Frankrike)

Skuespiller

Født:
9. oktober 1918 (105 år siden)

Døde:
16. februar 2000 (81 år) (24 år siden)

Lila Kedrova var en russiskfødt fransk skuespiller.

Kedrova vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som madame Hortense i filmen Zorba the Greek (1964). Hun spilte også denne rollen i musikalversjonen av filmen på Broadway fra 1983 til 1984 og ble da belønnet med Tony-prisen og Drama Desk-prisen for beste kvinnelige birolle i en musikal. Wikipedia

52 år
Björn Afzelius (Musiker)
1947 - 1999

Björn Afzelius (Sverige)

Musiker, komponist, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Björn Svante Afzelius

Født:
27. januar 1947 (77 år siden)

Døde:
16. februar 1999 (52 år) (25 år siden)

Björn Svante Afzelius var en svensk sanger, musiker, tekstforfatter og komponist. Totalt har han i Sverige og i de andre nordiske landene solgt rundt 2,5 millioner album. I 2014 kom filmen Tusen bitar, som er en dokumentarfilm om Afzelius. Wikipedia

69 år
Octave Mirbeau (Forfatter)
1848 - 1917

Octave Mirbeau (Frankrike)

Forfatter, dramatiker, journalist

Født:
16. februar 1848 (176 år siden)

Døde:
16. februar 1917 (69 år) (107 år siden)

Octave Mirbeau var en produktiv fransk forfatter, journalist, romanforfatter, dramatiker og kritiker.

Mirbeau vokste opp i landsbyen Rémalard. Han begynte sin høyere skolegang i Vannes, i Collège Saint-François-Xavier, drevet av jesuittordenen. Men derfra ble han utvist da han var 15 år gammel.

Mirbeau var soldat og med på kampene under den fransk-tyske krig 1870-1871.

Mirbeau begynte som journalist i 1879 ved å skrive for Le Gaulois. Han var sjefredaktør i Les Grimaces (1883). Han skrev deretter avisartikler, spesielt kunst- og litteraturkritikker, i Figaro, La France, Gil Blas, L'Écho de Paris og Le Journal (Combats esthétiques og Combats littéraires).

Hermann-Paul, L'Abbé Jules, 1904

Han debuterte og fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen Le Calvaire (1886), deretter fulgte L'Abbé Jules (1888) og Sébastien Roch (1890). Mirbeau som romanforfatterer er han best kjent Le Jardin des supplices (1899) og Le Journal d’une femme de chambre (En kammerpikes dagbok) (1900). Han mest kjente komedier er Les affaires sont les affaires (1903) og Le Foyer (1908).

Mellom 1873 og 1913 var Mirbeau ekstremt produktiv og produserte 15 romaner, 9 komedier, 150 noveller og 2 000 avisartikler.

Mirbeau har aldri blitt helt og holdent glemt, og han har jevnlig blitt gjenutgitt. Dog er han til tross for sin enorme produksjon i dag kjent for hovedsakelig kun tre verker, og han har blitt betraktet som både litterært og politisk ukorrekt. I nyere tid har Mirbeau blitt gjenoppdaget og forsøkt presentert i et nytt lys.

Mirbeau er gravlagt på kirkegården Passy i Paris. Wikipedia

71 år
Giosuè Carducci (Poet)
1835 - 1907

Giosuè Carducci (Italia)

Poet, lyriker, journalist, politiker, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci

Født:
27. juli 1835 (189 år siden)

Døde:
16. februar 1907 (71 år) (117 år siden)

Giosue Carducci var en italiensk poet, av mange regnet som det moderne Italias uoffisielle nasjonalpoet.

Carducci tok doktorgraden i 1856 og jobbet siden som lærer og foreleser, blant annet som professor i italiensk ved universitetet i Bologna. Selv om hans ry som skjønnlitterær forfatter først og fremst er fundert på hans poesi, skrev han også en anseelig mengde prosa. Han vant Nobelprisen i litteratur i 1906.

Castagneto Carducci, stedet hvor han vokste opp, er oppkalt etter ham. Wikipedia

83 år
Cesare Dell'Acqua (Kunstmaler)
1821 - 1905

Cesare Dell'Acqua (Italia)

Kunstmaler

Født:
22. juli 1821 (203 år siden)

Døde:
16. februar 1905 (83 år) (119 år siden)

Cesare Dell'Acqua var en italiensk maler. Han utdannet seg i Brussel under Louis Gallait til å bli en fremstående kunstner for den historiske sjangeren og for portrettet. Blant hans større arbeider kan nevnes de han i 1858-1866 prydet en av salene på Miramar med, og som viser hendelser fra byens historie. Wikipedia

74 år
Jens Andreas Friis (Språkforsker)
1821 - 1896

Jens Andreas Friis (Norge)

Språkforsker, leksikograf, lingvist, oversetter, filolog

Født:
2. mai 1821 (203 år siden)

Døde:
16. februar 1896 (74 år) (128 år siden)

Jens Andreas Friis var en norsk språkforsker og forfatter og regnes som en av grunnleggerne av samisk språkvitenskap.

Jens Andreas Friis var sønn av den lutherske presten Søren Hjelm Friis (1781-1856) og hans hustru Charlotte Lovise Cammermeyer (1789-1869). Han var bror til Jakob Pavels Friis og presten og politikeren Nicolai Friis.

Jens Andreas Friis tok eksamen ved Møllers institutt i Christiania i 1840 og ble cand.theol. i 1844.

Årene 1847-49 forsket han på samisk og finsk. Høsten 1849 fikk han stipend til å dra til Kajana i Finland hvor han fortsatte å studere under Elias Lönnrot, grunnleggeren av de finske folklorestudier. Friis bodde en tid i Finnmark og underviste prester der.

Friis ble lektor i lappiske språk ved universitetet i Kristiania i 1863 og professor i "lappisk og kvensk" 1866 med særlig plikt til å drive oversettelsesarbeid. Han utga mange svært grundige arbeider om samiske språk og mytologi, og folkelivs- og reiseskildringene hans ble svært populære.

Hans mest kjente skjønnlitterære verk kom ut under navnet Fra Finnmarken. Skildringer, i 1881. Senere kom boken i flere nye opplag, under navnet Lajla. Romanen ble filmet tre ganger.

Det langsiktige resultatet av Friis' arbeid var hans praktiske språkarbeid. Friis-rettskrivningen for nordsamisk ble brukt i den nordsamiske bibelen og i tidsskriftet Nuorttanaste, og er i bruk i religiøs sammenheng den dag i dag, tross i at det har kommet tre ulike rettskrivninger etter Friis'.

Friis' ordbok var viktig da den kom, men har senere kommet i skyggen av Konrad Nielsens store ordbok.

Friis utga tre tematiske kartserier over Norge nord for Ofotfjorden der etnisiteten og bo-standarden i alle husstandene ble plottet inn med symboler. Friis benyttet begrepene Sprog og Nationalitet, siden begrepet etnisitet først ble tatt i bruk i etterkrigstiden. Med et lett overblikk på kartene kunne en se i hvilke områder befolkningen var henholdsvis samiske, kvenske eller etnisk norske. Det ble også markert om befolkningen bodde i "jordhytte" (det vil si gamme) eller tømrede hus. Dessuten ble symbolene ytterligere finfordelt i henhold til hvorvidt et eller flere av medlemmene i husstanden også behersket andre språk.

Friis sine kart fra 1861 og 1888/1890 er derfor av de mest detaljerte kulturhistoriske kilder til etnisk sammensetning, språkkunnskaper og boforhold i Nord-Norge før assimilasjons- og fornorskningspolitikken satte inn for alvor i tiårene etter at kartene ble laget. Ettersom informasjonen på kartene er basert på språkkriteriner ut fra faktisk språkbruk i husholdene, utfyller de folketellingene fra 1865, 1875, 1891 og 1900. Wikipedia

<<
16. Februar
>>