Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

6. Januar

Om dagen

6. Januar er dag 6 i 2024, og er i uke 1. Det er 360 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 6. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

19 år siden

2005: Direktoratet for naturforvaltning gir tillatelse til lisensjakt på fem ulver, til tross for stor motstand i befolkningen

Direktoratet for naturforvaltning (DN) var et rådgivende og utøvende statlig direktorat underlagt Miljøverndepartementet. DN ble slått sammen med Klima- og forurensningsdirektoratet til Miljødirektoratet 1. juli 2013.

6. januar 2005 gir DN tillatelse til lisensjakt på fem ulver i Hedmark, til tross for stor motstand i befolkningen og internasjonal kritikk. Wikipedia
82 år siden

1942: Pan American World Airways flyr jorden rundt

Pan American World Airways, vanligvis omtalt som Pan Am, var et amerikansk flyselskap som, fra 1930-årene og fram til det gikk konkurs i 1991, var verdens største. Selskapet ble opprinnelig etablert i Key West i Florida som et sjøflyselskap, men under sin leder Juan Trippe vokste det til å bli en betydelig aktør i luftfarten. Selskapet var en pioner på mange felt og var blant annet det første flyselskapet som tok i bruk jetfly, jumbo jet og digitaliserte bookingsystemer. Selskapet var lett gjenkjennelig med sin blå globus-logo og navn på sine fly som ofte inkluderte ordet «Clipper», og betraktes av mange amerikanere som et kulturelt ikon for 1900-tallet og som USAs uoffisielle flaggbærer.

Pan Am gjenoppstod to ganger etter 1991. Det andre Pan Am (Pan Am II) var i drift fra 1996 til 1998 med fokus på lavpris, langdistanse-flyvninger mellom USA og Karibia. Det nåværende selskapet (Pan Am III), som har hovedsete i Portsmouth, New Hampshire, også kjent som the Pan Am «Clipper Connection,» ble driftet av Boston-Maine Airways frem til 2008, da passasjersertifikatet ble trukket tilbake.

Pan American World Airways blir det første kommersielle flyselskap som her en rute som går jorden rundt. Wikipedia
93 år siden

1931: Thomas Edison leverer inn sin siste patent

Thomas Alva Edison (født 11. februar 1847 i Milan i Ohio, død 18. oktober 1931 i West Orange i New Jersey) var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. «Trollmannen fra Menlo Park», som han ble døpt av en avis, var en av de første oppfinnere som innførte prinsipper kjent fra masseproduksjon i sitt virke, og er derfor ofte tilkjent tilblivelsen av det første industrielle forskningslaboratorium.

Edison er ansett som en av de dyktigste oppfinnere i historien, med 1093 amerikanske patenter, og mange andre i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Wikipedia

Fødsler

38 år
Petter Northug (Langrennsløper)
1986

Petter Northug (Norge)

Langrennsløper, pokerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Northug jr.

Født:
6. januar 1986 (38 år)

Petter Northug jr. er en norsk tidligere langrennsløper fra Mosvik i Nord-Trøndelag som representerte Strindheim IL. Han er kjent for sin sterke spurt og voldsomme taktomslag. Northug slo gjennom i 2006 og har vunnet tretten VM-gull, hvorav sju av dem er individuelle, og han har vunnet alle VM-distanser. I tillegg har han to OL-gull og 38 enkeltseire i verdenscupen, og han vant verdenscupen sammenlagt i 2009/2010 og i 2012/2013. Han la opp som langrennsløper 12. desember 2018.

Northug ble sommeren 2016 formelt tilkjent seieren i Tour de Ski 2015, etter at vinneren Martin Johnsrud Sundby ble dømt for feil bruk av astmamedisin i løpet av touren. Northug har selv sagt at dette ikke teller som seier, og at han fortsatt ville jage sin første Tour de Ski-triumf i løpet av karrieren.

Han er storebror til skiløperne Tomas og Even Northug. Wikipedia

51 år
John Singleton (Filmregissør)
1968 - 2019

John Singleton (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
John Daniel Singleton

Født:
6. januar 1968 (56 år siden)

Døde:
28. april 2019 (51 år) (4 år siden)

John Daniel Singleton var en amerikansk filmregissør, manusforfatter og filmprodusent.

John Singleton ble født i South Central i Los Angeles og studerte ved Pasadena City College. I 1990 tok han eksamen i film ved University of Southern California.

I løpet av 1990-årene regisserte han ytterligere tre spillefilmer. I 2000-årene regisserte han blant annet Shaft, en nyinnspilling av blaxploitationfilmen Shaft – Bandekrig i Harlem (1971), 2 Fast 2 Furious (2003) og Four Brothers (2005). Siden har han også regissert actionfilmen Abduction (2011) og en episode av krimserien American Crime Story (2016). Han ble nominert til en Primetime Emmy Award for sistnevnte.

Han ble nominert til Oscar for beste regi og Oscar for beste originalmanus for filmdebuten Boyz n the Hood (1991). Han var da den yngste, samt den første afroamerikaneren, som ble nominert til beste regi. Samme år regisserte han også musikkvideoen til Michael Jacksons låt «Remember the Time».

Singleton ble rammet av et slag 17. april 2019 etter en flyreise hjem fra Costa Rica. Han skal ha følt en svakhet i det ene benet etter flyreisen, og dro til Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles for å få en diagnose. Slaget skjedde mens han var på sykehuset. Han skal ha falt i koma og ble holdt kunstig i live. Han ble, etter familiens ønske, tatt av respiratoren og døde 29. april 2019, 51 år gammel. Wikipedia

69 år
Rowan Atkinson (Skuespiller)
1955

Rowan Atkinson (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, elektroingeniør, produsent, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Rowan Sebastian Atkinson

Født:
6. januar 1955 (69 år)

Rowan Sebastian Atkinson er en britisk skuespiller og komiker, mest kjent for sine roller som Sorte Orm og Mr. Bean i TV-seriene med samme navn. I 2003 ble han kåret som en av de 50 morsomste personene innen britisk komedie av avisen The Observer. Wikipedia

69 år
Inge Staldvik (Politiker)
1955

Inge Staldvik (Norge)

Politiker, småbruker, vertshuseier

Fullt navn / Fødenavn:
Inge Jostein Staldvik

Født:
6. januar 1955 (69 år)

Inge Jostein Staldvik er en norsk småbruker, vertshuseier og politiker som var stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag 1985–1993, valgt for Arbeiderpartiet. I 1992 brøt han med Arbeiderpartiet over EØS-avtalen og meldte overgang til SV. Wikipedia

54 år
Anthony Minghella (Filmregissør)
1954 - 2008

Anthony Minghella (Storbritannia)

Filmregissør, manusforfatter, dramatiker, filmprodusent, skribent, teaterregissør

Født:
6. januar 1954 (70 år siden)

Døde:
18. mars 2008 (54 år) (16 år siden)

Anthony Minghella var en britisk filmregissør og manusforfatter.

Han vant i 1996 en Oscar for beste regi med filmen Den engelske pasienten (The English Patient). Wikipedia

64 år
Malcolm Young (Gitarist)
1953 - 2017

Malcolm Young (Australia)

Gitarist, musiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Malcolm Mitchell Young

Født:
6. januar 1953 (71 år siden)

Døde:
18. november 2017 (64 år) (6 år siden)

Malcolm Mitchell Young var gitarist og låtskriver i det australske bandet AC/DC. Han var bror til bandets andre gitarist og frontfigur Angus Young. Som låtskriver skrev han de fleste av AC/DCs låter sammen med broren Angus og Bon Scott og etter Scotts død sammen med broren og den nye vokalisten Brian Johnson.

Malcolm Young var sju år da familien flyttet fra Skottland til Sydney i Australia. I november 1973 startet Malcolm Young bandet AC/DC sammen med broren Angus Young. Etter mange spillejobber rundt omkring i Australia våren, sommeren og høsten 1974, spilte bandet inn sitt første album i november samme år. Debutalbumet High Voltage ble utgitt i februar 1975. Etter at vokalisten Bon Scott døde i 1980, var Malcolm Young innstilt på at AC/DC skulle fortsette. Brian Johnson tok over Scotts plass i bandet, både som vokalist og som låtskriver sammen med Young-brødrene.

På midten av 1980-tallet utviklet han et stort alkoholproblem og la seg frivillig inn på avrusningsklinikk i 1988. Det var hans nevø Stevie Young som spilte mens han var på avrusning. Malcolm Young ble kalt The Brain i bandet. I september 2014 kunngjorde Malcolm Young at han forlot bandet av helsemessige årsaker, hans familie bekreftet at han led av demens, og at hans nevø Stevie Young erstattet ham på bandets neste album, Rock or Bust, samt på turneen i 2015. Young bodde i England sammen med kone og to sønner frem til han døde av sykdommen den 18. november 2017. Wikipedia

71 år
Jon Eberson (Komponist)
1953

Jon Eberson (Norge)

Komponist, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Jon Arild Eberson

Født:
6. januar 1953 (71 år)

Jon Arild Eberson er en norsk gitarist og komponist, sønn av jazzmusiker Leif Eberson (1925–70).

Med skolevenn Vidar Johansen startet han jazzband, før han gikk til Skjåk Bræk i 1971 og Unis i 1972. På 1970-tallet spilte han med blant andre Magni Wentzel, Radka Toneff, Ketil Bjørnstad og Knut Værnes. Etter å ha gjort det godt ved en jazzfestival i Warszawa, med Arild Andersen (bass), Jon Balke (piano), Knut Riisnæs (saksofon) og Pål Thowsen (trommer) (alle fra Oslo), var Eberson på NRK med Balke, Andersen, Thowsen og Magni Wentzel da Erling Wicklund i julestria 1974 presenterte «Norsk Jazzkveld». Bortsett fra jazzrock-gruppa «Moose Loose» (med blant andre Haakon Graf og Pål Thowsen), som spilte ved Ragnarock 1974, drev Eberson med pianisten Haakon Graf i gruppa «Blow Out». I oktober 1978 meldte VG at han startet Jon Balke - Jon Eberson kvartett, med Svein Christiansen på trommer og Terje Venaas på bass. På 1980-tallet spilte han i Jon Eberson Group med Sidsel Endresen. De vant Spellemannprisen 1981 i klassen rock for albumet Jive Talking. Sammen med Endresen fikk han dessuten bransjeprisen som opphavsmann under Spellemannprisen 1984 for albumet City Vision. Wikipedia

60 år
Syd Barrett (Gitarist)
1946 - 2006

Syd Barrett (Storbritannia)

Gitarist, komponist, låtskriver, kunstmaler, sanger, vokalist, lyriker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roger Keith Barrett

Født:
6. januar 1946 (78 år siden)

Døde:
7. juli 2006 (60 år) (17 år siden)

Roger Keith Barrett, mest kjent som Syd Barrett, var en av grunnleggerne av det britiske rockebandet Pink Floyd. Han var bandets første frontfigur, som låtskriver, gitarist og hovedvokalist. Selv om hans musikkarrière var kort på grunn av psykiske problemer og utstrakt misbruk av det psykedeliske stoffet LSD, har hans påvirkning på artister fra 1960-tallet og senere generasjoner vært meget stor. Hans bandkollegers senere suksess og hans mystiske forsvinning fra rampelyset har bidratt til at det i starten av det 21. århundre fortsatt er en meget stor interesse rundt Barrett.

Syd Barrett vokste opp i et hjem hvor hans talent for musikk og maling ble oppmuntret. Han oppdaget tidlig rock, men jazz var på denne tiden den mest toneangivende musikksjangeren og tenåringsguttene snek seg inn på den lokale jazzklubben, hvor båndene til kretsen rundt Pink Floyd ble knyttet. Sammen med skolekameraten David Gilmour brukte han all ledig tid på skole og fritid til å øve på gitar. Da han i tenårene sammen med Gilmour besøkte en konsert med Bob Dylan var Syd Barrett som besatt. Han gikk hjem og skrev en låt som ble innspilt i 1970 som «Bob Dylan Blues», men som først ble utgitt på samlealbumet The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me? i 2001. Wikipedia

79 år
Morten Lund (Politiker)
1945

Morten Lund (Norge)

Politiker

Født:
6. januar 1945 (79 år)

Morten Lund er en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag i 1993. Han var vararepresentant i perioden 1989–1993. Lund var ordfører i Bjugn i periodene 1987–1993, og varaordfører i perioden 1983–1987. Wikipedia

39 år
Van McCoy (Plateprodusent)
1940 - 1979

Van McCoy (USA)

Plateprodusent, sanger, musiker, låtskriver, dirigent

Fullt navn / Fødenavn:
Van Allen Clinton McCoy

Født:
6. januar 1940 (84 år siden)

Døde:
6. juli 1979 (39 år) (44 år siden)

Van Allen Clinton McCoy var en musikkprodusent, musiker, låtskriver og dirigent som er mest kjent for sin enorme hitlåt «The Hustle» fra 1975 som selv i dag blir spilt omkring på dansegulvene, 30 år etter hans død. Han er også kjent for å ha produsert 70-tallsartister som Gladys Knight and the Pips, The Stylistics, Aretha Franklin, Stacy Lattisaw og The Softones. Wikipedia

80 år
Mickey Hargitay (Skuespiller)
1926 - 2006

Mickey Hargitay (Ungarn)

Skuespiller

Født:
6. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
14. september 2006 (80 år) (17 år siden)

Miklós «Mickey» Hargitay var en ungarsk skuespiller og kroppsbygger.

Han ble Mr. Universe i 1955, men ble for alvor kjent gjennom ekteskapet med Jayne Mansfield. Det populære ekteparet spilte i filmene Åh, for en mann (1957), Gli amori di Ercole (1960), Promises! Promises! (1963) og L'amore primitivo (1964) sammen. Hargitay spilte også i en rekke filmer uten Mansfield, de fleste av dem italienske. Han er også far til skuespilleren Mariska Hargitay.

Hargitay døde av multippelt myelom 80 år gammel. Wikipedia

80 år
John DeLorean (Gründer)
1925 - 2005

John DeLorean (USA)

Gründer, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
John Zachary DeLorean

Født:
6. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
19. mars 2005 (80 år) (19 år siden)

John Zachary DeLorean var en amerikansk ingeniør og stifter av DeLorean Motor Company. Han er nok mest kjent for utviklingen av Pontiac GTO og DeLorean DMC-12, som ble kjent gjennom Tilbake til fremtiden-filmene, samt for hans profilerte arrestasjon i 1982 etter anklager om smugling av narkotika, i et forsøk på å skaffe penger til selskapet, som samme år ble slått konkurs. Han ble frikjent fra disse anklagene, og beviste at hans påståtte engasjement var et resultat av at føderale agenter lurte ham i en felle. Wikipedia

85 år
Kim Dae-jung (President)
1924 - 2009

Kim Dae-jung (Sør-Korea)

President, politiker, journalist

Født:
6. januar 1924 (100 år siden)

Døde:
18. august 2009 (85 år) (14 år siden)

Kim Dae-jung var en sørkoreansk politiker og tidligere president. Wikipedia

92 år
Moon Sun-myung (Religiøs leder)
1920 - 2012

Moon Sun-myung (Sør-Korea)

Religiøs leder

Født:
6. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
2. september 2012 (92 år) (11 år siden)

Moon Sun-myung var grunnleggeren og lederen av den religiøse bevegelsen Den forente familie. Han vokste opp i en prestbyteriansk familie. Da han var 15 år gammel hevdet han at Jesus Kristus viste seg for ham og spurte Moon om han ville fullføre det arbeidet han selv ikke hadde fått utføre. Etter dette skal Moon ha hatt stadig åndelig kontakt med Moses, Buddha, Abraham og igjen Jesus.

Etter å ha begynt å forkynne, grunnla han sin første kirke «Broad Sea Church» i Nord-Korea i 1946. Kort tid etter ble han sendt til en fangeleir hvor han satt i tre år. Han ble frigjort av FN-soldater under Koreakrigen. Etter løslatelsen dro han til Sør-Korea og i 1954 organiserte han Den forente familie. Wikipedia

86 år
John C. Lilly (Forfatter)
1915 - 2001

John C. Lilly (USA)

Forfatter, cetologist, hjerneforsker, psykiater, skribent, psykolog, psykoterapeut

Født:
6. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
30. september 2001 (86 år) (22 år siden)

John Cunningham Lilly var en amerikansk lege, psykoanalytiker og skribent.

Han huskes best som en pioner innen utforskningen av bevissthetens natur gjennom sin anvendelse av sine fremste redskaper som var isolasjonstanken, kommunikasjon med delfiner og psykedeliske stoffer, noen ganger i kombinasjon. Han var et fremstående medlem av Californias motkulturelle miljø som vokste fram på slutten av seksti- og begynnelsen på syttitallet bestående av vitenskapsmenn, mystikere og tenkere. Ram Dass, Werner Erhard, Richard Feynman, Gregory Bateson og Timothy Leary var alle sammen hyppige gjester i hans hjem. Wikipedia

58 år
Alan Wilson Watts (Filosof)
1915 - 1973

Alan Wilson Watts (Storbritannia)

Filosof, teolog, forfatter, anglikansk prest, dramaturg, musiker, forfatter, videographer

Født:
6. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
16. november 1973 (58 år) (50 år siden)

Alan Wilson Watts var en engelsk filosof, forfatter og ekspert i sammenlignende religion. Han var best kjent for å tolke og popularisere asiatiske filosofier for et vestlig publikum.

Han skrev mer enn 25 bøker og mange artikler om temaer som personlig identitet, virkelighetens sanne natur, høyere bevissthet og jakten på lykken. Han relaterte sine erfaringer til vitenskapelig forskning samt læren om østlige og vestlige religioner og filosofier (zen, buddhisme, taoisme, kristendom, hinduisme osv.).

Alan Watts var også en kjent autodidakt. Wikipedia

87 år
Loretta Young (Skuespiller)
1913 - 2000

Loretta Young (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gretchen Young

Født:
6. januar 1913 (111 år siden)

Døde:
12. august 2000 (87 år) (Kreft) (23 år siden)

Loretta Young var en amerikansk skuespiller som vant en Oscar for sin rolle som Katrin Holstrom i filmen Katrin gjør karriere (The Farmer's Daughter).

Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen film og TV.

Hun ble født i Salt Lake City som Gretchen Young, datter av Gladys (Royal) og John Earle Young. Ved konfirmasjonen tok hun navnet Michaela. Da hun var to år gammel, ble foreldrene separert, og da hun var tre, flyttet hun og familien til Hollywood. Hun og hennes søstre Polly Ann og Elizabeth Jane (artistnavn Sally Blane) arbeidet som barneskuespillerinner, men av de tre var det Loretta som hadde størst suksess.

Youngs første rolle var som treåring, i stumfilmen The Primrose Ring. I løpet av high school-årene, ble Young utdannet ved Ramona Convent Secondary School. Hun signerte kontrakt med John McCormick (1893–1961), ektemann og manager for skuespillerinnen Colleen Moore, som så den unge jentas potensial. Navnet "Loretta" ble gitt henne av Colleen, som senere forklarte at det var navnet på favorittdukken hennes.

Young hadde eleganse, og fikk flere og flere roller, og i midten av 1930-årene var hun en etablert stjerne. I 1947 mottok hun en Oscar-statuett for beste skuespillerinne for sin rolle i Katrin gjør karriere.

Loretta Young drog sig tillbaka från filmen 1953 för att göra karriär i TV – hennes TV-show The Loretta Young Show var en stor succé åren 1953-1960.

Young har to stjerner på Hollywood Walk of Fame for prestasjoner innen film og fjernsyn. De er på adressene 6100 Hollywood Blvd. og 6135 Hollywood Blvd.

Loretta Young var gift tre ganger; første gang med skuespilleren Grant Withers årene 1930-1931, andre gang med produsenten Tom Lewis 1940-1969 (de fikk to sønner). Tredje gangen med klessigneren Jean Louis fra 1993 til hans død i 1997.

Young døde av kreft i 2000 og er begravd på Holy Cross Cemetery i Culver City i California. Wikipedia

43 år
Aleksandr Skrjabin (Komponist)
1872 - 1915

Aleksandr Skrjabin (Russland)

Komponist, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin

Født:
6. januar 1872 (152 år siden)

Døde:
27. april 1915 (43 år) (109 år siden)

Aleksandr Nikolajevitsj Skrjabin var en russisk innovativ og kontroversiell tidligmoderne komponist.

Skrjabin var utdannet pianist. Hans tidlige verk er påvirket av Chopin og Liszt, og er holdt i en lyrisk og personlig stil. Senere ble han influert av Wagners ideer om Gesamtkunstwerk. Med tiden utviklet Skrjabin ekspresjonistiske og modernistiske verk inspirert av teosofisk mystisisme. Han utviklet megalomane personlighetstrekk og plasserte seg selv i en frelserrolle.

Skrjabin påvirket samtidige komponister som Sergej Prokofjev og Igor Stravinskij, men ble selv fort glemt etter sin død. De senere årene har interessen for Skrjabins musikk tatt seg opp igjen. Wikipedia

60 år
Clarence King (Fjellklatrer)
1842 - 1901

Clarence King (USA)

Fjellklatrer, geolog, oppdagelsesreisende, journalist

Født:
6. januar 1842 (182 år siden)

Døde:
24. desember 1901 (60 år) (122 år siden)

Clarence King var en amerikansk geolog og fjellklatrer. Han var leder av Amerikas forente staters geologiske undersøkelse 1879–1881.

Til ære for King har han fått Utahs høyeste fjell Kings Peak og Mount Clarence King i nasjonalparken Kings Canyon oppkalt etter seg. Wikipedia

73 år
Herman Grimm (Kunsthistoriker)
1828 - 1901

Herman Grimm (Tyskland)

Kunsthistoriker, skribent, universitetslærer, lyriker, litteraturhistoriker

Fullt navn / Fødenavn:
Herman Friedrich Grimm

Født:
6. januar 1828 (196 år siden)

Døde:
16. juni 1901 (73 år) (122 år siden)

Herman Friedrich Grimm var en tysk kunsthistoriker og skribent.

Han var sønn av Wilhelm Grimm og hans hustru Dorothea. Grimm var elev hos Leopold von Ranke. Fra 1841 bodde han i Berlin der han var omgangsvenn med Bettina von Arnim. I 1859 giftet han seg med dennes datter Gisela von Arnim.

Herman Grimm studerte jus og filologi. Etter studiene hadde han et opphold i Leipzig. I 1870 kvalifiserte han seg som universitetslærer i Berlin. Et høydepunkt i yrkeslivet var utnevnelsen til en lærestol i kunsthistorie i Berlin i 1873.

Han var en av dem som grunnla Goethe-Gesellschaft, dessuten tilhørte han sammenslutningen som utgav Goethes såkalte Weimar-utgave.

Grimm ble i 1896 innvalgt i ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Sidney Poitier (Skuespiller)
1927 - 2022

Sidney Poitier (USA)

Skuespiller, filmregissør, diplomat, selvbiograf, filmprodusent, skribent, forfatter, teaterregissør, TV-produsent

Født:
20. februar 1927 (97 år siden)

Døde:
6. januar 2022 (94 år) (2 år siden)

Sidney Poitier var en bahamansk og amerikansk skuespiller, regissør, forfatter og diplomat.

Poitier mottok Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Homer Smith i filmen Markens liljer (Lilies of the Field, 1963), den første gang en svart skuespiller fikk denne utmerkelsen. Han var lenge den eneste svarte filmstjernen i USA. Wikipedia

82 år
Peter Bogdanovich (Skuespiller)
1939 - 2022

Peter Bogdanovich (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, kameramann, filmklipper, forfatter, journalist, filmkritiker

Født:
30. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
6. januar 2022 (82 år) (2 år siden)

Peter Bogdanovich var en amerikansk filmregissør, manusforfatter, skuespiller, produsent, filmanmelder og filmhistoriker av serbisk opprinnelse. Han var en av regissørene i den såkalte «New Hollywood»-bølgen.

Han var opprinnelig journalist med film som arbeidsområde, men fikk så jobb i produksjonsstaben som laget filmen The Wild Angels (1966) med Roger Corman som regissør. Filmen ble en suksess, og Bogdanovich fikk deretter muligheten til å debutere som regissør selv med filmen Targets (1968), som fikk svært gode anmeldelser. Det gjorde også dramaet The Last Picture Show (1971), som ble nominert til åtte Oscar, deriblant i kategoriene «Best Director» og «Best Adapted Screenplay». Wikipedia

79 år
Calvin Simon (Sanger)
1942 - 2022

Calvin Simon (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Calvin Eugene Simon

Født:
22. mai 1942 (81 år siden)

Døde:
6. januar 2022 (79 år) (2 år siden)

Calvin Eugene Simon var en USA-amerikansk tenorsanger. Han var medlem av funk-kollektivet Parliament-Funkadelic, og i 1997 blei han – sammen med femten andre medlemmer – innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Simon var også med i PF-forgjengeren The Parliaments, en doo-wop-kvintett leda av George Clinton. I 1977 forlot Simon, Fuzzy Haskins og Grady Thomas) Parliament-Funkadelic på grunn av uenighet med Clinton. De danna gruppa Funkadelic, som i 1981 gav ut albumet Connections and Disconnections. Seinere brukte de ulike andre navn, blant annet Original P.

Etter en pause fra musikken gikk Simon over til gospel-musikk, og han har sitt eget plateselskap, Simon Says Records. I 2004 gav han ut albumet Share the News, som nådde 28.-plass på Billboards liste for gospelalbum. Wikipedia

72 år
Lou Rawls (Skuespiller)
1933 - 2006

Lou Rawls (USA)

Skuespiller, Sanger, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Allen Rawls

Født:
1. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
6. januar 2006 (72 år) (18 år siden)

Louis Allen Rawls var en amerikansk soul-, jazz- og bluessanger. I løpet av sin karriere spilte han inn over 70 plater, og spilte i filmer, fjernsynsprogrammer og gav stemmen til flere tegnefilmer.

Lou Rawls var blant annet kjent som vokalist i gruppa Pilgrim Travellers, som også fostret soulsageren og legenden Sam Cooke. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

75 år
Dizzy Gillespie (Komponist)
1917 - 1993

Dizzy Gillespie (USA)

Komponist, pianist, trompetist, orkesterleder, dirigent, jazzmusiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
John Birks Gillespie

Født:
21. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
6. januar 1993 (75 år) (31 år siden)

John Birks Gillespie. Dizzy Gillespie var en amerikansk trompetist, perkusjonist, pianist, orkesterleder, vokalist, gjøgler og komponist. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og vunnet flere Grammy. Wikipedia

59 år
Victor Fleming (Filmregissør)
1889 - 1949

Victor Fleming (USA)

Filmregissør, filmprodusent, filmfotograf

Født:
23. februar 1889 (135 år siden)

Døde:
6. januar 1949 (59 år) (75 år siden)

Victor Fleming var en amerikansk regissør.

Fleming ble født i Pasadena, California, muligens av indiansk avstamming, og viste tidlig en teknisk begavelse. Mens han arbeidet som en bilmekaniker møtte han regissøren Allan Dwan som lot han arbeide som kameraassistent. Han utviklet også en interesse for fly og i anledningen sine filmer ble han kjent med folk på flyplassen i Los Angeles, blant annet Moye Stephens. Fleming steg raskt til posisjonen som filmfotograf og arbeidet både med Dwan og D. W. Griffith. Han regissert sin første film i 1919, When the Clouds Roll By.

Mange av Flemings stumfilmer var aksjonfilmer, ofte med Douglas Fairbanks i hovedrollen, eller western, og med sin hardføre holdning og kjærlighet til utendørsaktiviteter ble han karakterisert som «mannfolkenes regissør». Men han viste seg også som effektiv regissør av kvinner. Under hans regi vant Vivien Leigh Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Ni skuespillere som opptrådte i filmer av Fleming ble nominert til Oscar.

Han vant selv en Oscar i 1939 for beste regi med filmen Tatt av vinden (Gone with the Wind). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Flemming er gravlagt på Hollywood Forever Cemetery i Hollywood. Wikipedia

60 år
Theodore Roosevelt (Amerikansk president)
1858 - 1919

Theodore Roosevelt (USA)

Amerikansk president, historiker, forfatter, politiker, selvbiograf, rancheier

Født:
27. oktober 1858 (165 år siden)

Døde:
6. januar 1919 (60 år) (105 år siden)

Theodore Roosevelt (kallenavn «Teddy», født 27. oktober 1858 i New York, død 6. januar 1919) var en amerikansk republikansk politiker. Han var USAs 26. president, 1901–1909. Han ble visepresident i 1901, og avanserte da president William McKinley ble myrdet samme år. Roosevelt ledet den progressive bevegelsen, og dannet Det progressive parti da han tapte presidentnominasjonen i Det republikanske parti i 1912. Wikipedia

71 år
Lars Hertervig (Kunstmaler)
1830 - 1902

Lars Hertervig (Norge)

Kunstmaler

Født:
16. februar 1830 (194 år siden)

Døde:
6. januar 1902 (71 år) (122 år siden)

Lars Hertervig var en norsk kunstmaler som har blitt sidestilt med Edvard Munch, og har inspirert kunstnere som Odd Nerdrum, Kitty Kielland, Carl Oscar Schelbred, Stian Heimlund Skjæveland, Vebjørn Sand og Håkon Bleken.

Fra å være et lovende malertalent i 1850 ble Hertervig umyndiggjort i 1858 grunnet uhelbredet sinnssykdom. Hertervig fortsatte likevel å male. Flere tiår etter hans død, var det mange fagpersoner både på og utenfor kunstfeltet som mente å kunne se spor av psykisk sykdom i Hertervigs sene kunst. I nyere studier hevdes det imidlertid at det ikke finnes noen antydninger til sykdom i bildene, men heller en unik form for tidlig modernisme, på høyde med noe av det mest avanserte som foregikk ute i Europa mot slutten av 1800-tallet. Siden 2005 har Hertervig blitt satt i sammen med malere som Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Edvard Munch, Mark Rothko og Salvador Dali. Wikipedia

73 år
Peter Christen Asbjørnsen (Forfatter)
1812 - 1885

Peter Christen Asbjørnsen (Unionen mellom Sverige og Norge)

Forfatter, forstmester

Født:
15. januar 1812 (212 år siden)

Døde:
6. januar 1885 (73 år) (139 år siden)

Peter Christen Asbjørnsen var en norsk folkeminnesamler, forstmann og naturviter. Gjennom sitt samarbeid med ungdomsvennen Jørgen Moe ble han den ene parten i forfatterparet Asbjørnsen og Moe, som hovedsakelig er kjent for sin innsamling og nedtegning av norske folkeeventyr. Asbjørnsens litterære verk øvde innflytelse på samtidig norsk skjønnlitteratur. Asbjørnsen var også opptatt av mange praktiske og naturvitenskapelige spørsmål.

Under pseudonymet «Clemens Bonifacius» utga han i 1864 kokeboken Fornuftigt Madstel. En tidsmæssig Koge- og Husholdningsbog. Pseudonymet er latin for «den milde velgjører». Wikipedia

61 år
Gregor Mendel (Biolog)
1822 - 1884

Gregor Mendel (Østerrike-Ungarn)

Biolog, genetiker, birøkter, matematiker, botaniker

Fullt navn / Fødenavn:
Gregor Johann Mendel

Født:
20. juli 1822 (201 år siden)

Døde:
6. januar 1884 (61 år) (140 år siden)

Gregor Johann Mendel var en schlesisk-østerriksk augustinerkorherre som levde og arbeidet i St. Thomas-klosteret i Brünn (nå Brno i Tsjekkia). Han studerte naturvitenskap i Wien 1851–53, og ble siden lærer i naturfag ved den tekniske skolen i Brünn (1854–68). Fra 1868 til sin død var han abbed ved klosteret.

Mendel gjorde mange forskjellige krysningsforsøk. I 1856 startet Mendel systematiske forsøk med erteplanter i klosterets hage, der han så på nedarving av ulike egenskaper. Dette resulterte i artikkelen Versuche über Pflanzenhybriden fra 1865. Innholdet var egentlig oppsiktsvekkende, men fikk ikke mye oppmerksomhet av samtiden ettersom Brünn lå langt fra Europas hovedsenter for vitenskapelig forskning.

Over tretti år senere skulle Erich von Tschermak, Hugo de Vries, Carl Correns og William Jasper Spillman verifisere flere av Mendels eksperimentelle funn, og slik åpne døren for moderne genetikk. I den engelskspråklige verden var det William Bateson som skulle gjøre Mendels' forskning kjent, ved å oversette hans hovedverk. Wikipedia

62 år
Guidobaldo del Monte (Astronom)
1545 - 1607

Guidobaldo del Monte (Storhertugdømmet Toscana)

Astronom, matematiker, filosof, fysiker, faglitterær forfatter

Født:
11. januar 1545 (479 år siden)

Døde:
6. januar 1607 (62 år) (417 år siden)

Guidobaldo del Monte, titulert Marki del Monte, var en italiensk matematiker, filosof og astronom.

Guidobaldo del Monte kom fra en velstående familie som stammet fra Urbino. Hans far Ranieri var en aktet soldat og forfatter av to verker om militærarkitektur (befestninger). Hen ble hedret av hertug Guidobaldo II av Urbino og gjort til marchese del Monte, en tittel som Guidobaldo arvet.

Fra 1564 studerte del Monte matematikk ved universitetet i Padova. Om noen avslutningseksamen er intet kjent, men det var da heller ikke alminnelig at velstående adelige ble underkastet noen avgangsvurdering. I Padova ble han venn med dikteren Torquato Tasso, som han muligens hadde kjent fra Urbino, der denne var oppvokst.

Del Monte tok så del i tyrkerkrigene i Ungarn. De kom offisielt til en avslutning i 1568.

Deretter befattet han med stusier innen matematikk, mekanikk, astronomi og optikk. Omkring år 1588 inspiserte han på oppdrag av Ferdinando I de’ Medici, storhertugen av Toscana, festningsverkene der.

I 1590 trakk han seg tilbake til sitt slott og viet seg der helt og holdent sin forskning.

Guidobaldo del Monte var mangeårig venn og finansiell begunstiger av Galileo Galilei; han spilte en viktig rolle for sistnevntes kallelse til Pisa og Padova og korresponderte med ham. Han var også venn av Federico Commandino, som han hadde studert matematikk under i Urbino, og med Bernardino Baldi, som omtrent samme tid hadde studert under Commandino.

Hans første verk Mechanicorum liber (1577) gikk den gang det kom ut som det viktigste verk av sitt slag siuden antikken. Han gikk inn til at man vendte tilbake til Archimedes' prinsipper og gikk inn for matematisk strenhet. Guidobaldi sjelnet strengt mellom dynamikk og statikk, en atskillelse som først ble overvunnet med Galilei. Boken hadde imidlertid en innflytelse på Galilei, selv om den stod fast ved Jordanus Nemorarius for eksempel vedrørende behandlingen av vekter på skjev flate. Han kritiserte samtidige matematikere som Tartaglia i behandlingen av mekanikk. Verket har også gode statiske analyser for eksempel om flasketrekk etter hevertlovene.

Han utførte før år 1601 et eksperiment for bestemmelsen av banene til storskuddsprosjektiler lignende de som Galilei beskrev i sine Discorsi.

Han betfattet seg med lysets brytning i vannet, men offentliggjorde ikke noe om dette i sin levetid. Del Monte var interessert i de forskjellighste maskiner, for eksempel befattet han seg med archimediske skruer for vanntransportering. Sammen med sin lærer Commandino forbedret han proporsjonalsirkelen.

Del Monte skrev to astronomiske verker: Planisphaeriorum (1579) og Problematum astronomicorum (1609).

Hans verk om perspektiver, Perspectivae libri sex (1600), gjelder som renessansens fremste verk om dette tema. Wikipedia

<<
6. Januar
>>