Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. Mai

Om dagen

22. Mai er dag 143 i 2024, og er i uke 21. Det er 223 dager igjen av året.

Historie

6 år siden

2017: Et terrorangrep rammet Manchester Arena

Terrorangrepet i Manchester 22. mai 2017 fant sted da en bombe gikk av like utenfor Manchester Arena i Manchester i England. Det skjedde etter en konsert med den amerikanske sangeren Ariana Grande, hvor det skal ha vært opp til 21 000 tilskuere.

Bomben tok livet av 22 personer, og 119 personer ble skadet. Eksplosjonen skjedde 22.33 britisk sommertid. Flere av de drepte var barn. Wikipedia
33 år siden

1990: Rocky Graziano, en av de store bokserne gjennom tidene, dør av hjerte-svikt, 71 år gammel

Rocky Graziano var en amerikansk profesjonell bokser. Graziano ble verdensmester i mellomvekt etter at han beseiret Tony Zale i tittelmatchen. Han bokset også mot Sugar Ray Robinson, en kamp han tapte på knockout i tredje runde. Tidlig i karrieren bokset han mot Mickey Caderelli.

Rocky Graziano bokset i det som ble sett på som årets kamp i 1945, 1946 og 1947, kåret av Ring Magazine.

Graziano er medlem av Boksingens æresgalleri.

Etter at han la boksehanskene på hylla, ble Graziano en populær TV-komiker.

Paul Newman spilte Rocky Graziano i filmen Somebody Up There Likes Me fra 1956. Wikipedia
63 år siden

1960: Det kraftigste jordskjelvet som noen sinne er registrert, rammer det sørlige Chile

Valdiviajordskjelvet i 1960, kanskje bedre kjent som Det store jordskjelvet i Chile, inntraff i den sørlige delen av landet den 22. mai 1960. Det var relativt få omkomne, da jordskjelvet rammet store ubebodde deler av landet, i tillegg til at de fleste husene var laget av tre. Dette medfører at husene «danser» når det utsettes for et jordskjelv. 1600 døde.

Skjelvet målte 9,5 på Richters skala, og ble utløst ved at «Nazcaplaten» og «Den søramerikanske platen» forskjøv seg i forhold til hverandre. Den relative bevegelsen mellom de to platene var på ca. 10 meter.

Dette er det sterkeste jordskjelvet som noen gang er blitt registrert gjennom tidene. Wikipedia
117 år siden

1906: Wright-brødrene får patent på sin «flyvende maskin»

Et fly, eller en flygemaskin, er et luftfartøy med faste vinger, som til forskjell fra for eksempel et helikopter i utgangspunktet ikke kan «stå stille» i luften. Alle fly har en viss minimumsfart som kalles steilehastighet. Ved lavere fart vil ikke flyet være i stand til å fly. Vingene utnytter «fartsvinden» til å skape løftekraften som skal til for å holde maskinen i luften, basert på prinsippet beskrevet i Newtons 3. lov. Flyets motorer virker på luften med en kraft, og samtidig virker luften tilbake på flyet med samme kraft, og skaper oppdrift.

Den 17. desember 1903 gjennomførte de amerikanske brødrene Wilbur og Orville Wright, historiens første bemannede flygning med en motorisert flygemaskin. Tidligere hadde pionerer som blant andre Otto Lilienthal eksperimentert med glidefly, og det var ved systematiske studier av flypionerenes resultater, at Wright-brødrenes fly ble en suksess.

Wright brødrene fikk endelig patent på denne farkosten 23. mai 1906. Noe som startet en årelang «patentkrig» med flere aktører innen flygning Wikipedia

Fødsler

48 år
Steve Bridges (Imitator)
1963 - 2012

Steve Bridges (USA)

Imitator, komiker, skuespiller

Født:
22. mai 1963 (60 år siden)

Døde:
3. mars 2012 (48 år) (12 år siden)

Steve Bridges var en amerikansk komiker, imitator og skuespiller som «laget et repartoare på over 200 imitasjoner, inkludert fjernsynsfigurer som Barney Fife og Homer Simpson, kringkastingspersonligheter som Tom Brokaw, Paul Harvey og Rush Limbaugh... og politiske ledere som Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama og Arnold Schwarzenegger».

I 2006 opptrådte Bridges ved siden av den virkelige President George W. Bush på middagen til White House Correspondents' Association, hvor han imiterte presidenten ved å sette tale til presidentens innerste tanker under Bush sin presidentstale.

Bridges var en Biola University alumnus.

Bridges ble funnet død 3. mars 2012 i hans hjem i Los Angeles. Dødsårsaken var ikke øyeblikkelig kjent slik at en obduksjon ble planlagt. Det ble konkludert med at han døde av pustevansker forårsaket av en allergisk reaksjon. Wikipedia

66 år
Hege Schøyen (Komiker)
1957

Hege Schøyen (Norge)

Komiker, skuespiller, sanger, revyartist

Født:
22. mai 1957 (66 år)

Hege Schøyen er en norsk skuespiller, komiker og sanger. Hun har særlig vært aktiv på revyscenen, men har også hatt flere opptredener på TV.

Hun tok utdannelse ved Norges Musikkhøyskole med sang som hovedfag. Etter utdannelsen arbeidet hun som korist til hun debuterte på scenen i stykket Med floss på katta i 1982 på Chat Noir. I 1984 hadde hun blitt lagt såpass merke til at hun ble portrettert i portrettserien Vær så god neste! på NRK-TV. Sitt store gjennombrudd fikk hun i 1986 med monologen Stælken Gundersen, på samme scene. På revyscenen har hun blant annet arbeidet med Vazelina Bilopphøggers, Dizzie Tunes, Sven Nordin, Nils Vogt, Øystein Sunde, Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess, og på TV med Øivind Blunck og Kjersti Holmen. Hun ble landskjent som den undrende, tyggegummityggende Bitten i TV-serien Blikkbåx som gikk på NRK på slutten av 1980-tallet og begynnelsen på 1990-tallet. Hege Schøyen dukket her opp annenhver uke og alternerte med Øivind Blunck i rollen som Reidar. Det ble utgitt både CD og video av denne serien. På 90-tallet var hun blant annet programleder i ungdomsprogrammet Midt i smørøyet.

Hun har også medvirket i noen filmer. Blant annet hadde hun hovedrollen i Suffløsen fra 1999. En rolle som innbrakte henne Filmkritikerprisen.

I 2003 var hun med i TV-programmet Hege & Holmen hvor hun spilte sammen med Kjersti Holmen og i 2006 var hun aktuell med teaterstykket På ville veier sammen med Nils Vogt og Sven Nordin. I 2011 spilte hun i Nattens umusikalske dronning sammen med Jan Martin Johnsen. Stykket var en komedie om Florence Foster Jenkins og ble satt opp på Chat Noir. I 2011 hadde hun hovedrollen i humorserien Sara & Selma på TV 2. Fra 2013 har hun hatt en rekke sceneopptredener sammen med Linn Skåber og Cecilie Steinmann Neess; Først med forestillingen Latter på Latter (også vist på NRK-TV) og fra 2018 med Tre elefanter i rommet. Wikipedia

62 år
Anne Grete Preus (Musiker)
1957 - 2019

Anne Grete Preus (Norge)

Musiker, sanger, gitarist

Født:
22. mai 1957 (66 år siden)

Døde:
25. august 2019 (62 år) (4 år siden)

Anne Grete Preus var en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hun har bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can og har gitt ut totalt ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Hun har mottatt flere priser, blant annet fire Spellemannpriser. I norsk sammenheng regnes hun som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister, som alt på 70-tallet skrev det meste av låtmaterialet og dessuten var en habil gitarist.

Preus har vært medlem og leder av Veslefrikk (1978–1981) og Can Can (1983–1987), begge viktige norske rockband i sin samtid. Et skille i Anne Grete Preus' produksjon inntrer når hun i 1986 bestemmer seg for å tonesette Jens Bjørneboes skuespill Til lykke med dagen, som er ei satire over jus og fengselsvesen. Preus har fortalt at Bjørneboes tekster hadde stor innvirkning på hennes eget arbeid, noe som munner ut i soloalbumet Fullmåne i 1988.

I 1994 ga hun ut albumet Millimeter som er hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer. Albumet og tittelsporet ga henne tre priser under Spellemannprisen 1994 i klassene kvinnelig artist, årets album og årets hit.

Preus har samarbeidet med Vertavo-kvartetten, komponert og spilt inn soundtracket til filmen Snart 17, spilt inn tittelmelodien til filmen Salige er de som tørster og TV-serien Blind gudinne. Hun har også laget et promo-video for Norges Røde Kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Hun er også kjent for norske gjendiktninger av Bob Dylans «Ennå ikke mørkt» («Not dark yet») og «Fylt av min kjærlighet» («Make you feel my love»).

Våren 2017 begynte hun som professor II ved Universitetet i Agder. Hun er ansatt i 20 prosent stilling i to år, og skal undervise i låtskriving ved Institutt for rytmisk musikk.

I 2018 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

Preus døde 25.august 2019 etter en tids sykdom. Wikipedia

59 år
George Best (Fotballspiller)
1946 - 2005

George Best (Storbritannia)

Fotballspiller, sportskommentator

Født:
22. mai 1946 (77 år siden)

Døde:
25. november 2005 (59 år) (18 år siden)

George Best var en nordirsk fotballspiller. Han spilte for Manchester United mellom 1963 og 1973, der han fikk 466 førstelagskamper og scoret 178 mål. Best ble engelsk ligamester to ganger, og han var i 1968 med på å vinne Serievinnercupen. Der scorte han to mål i finalen mot Benfica, og han ble samme sesong kåret til Europas beste spiller. Dette var også første gang et engelsk lag gikk helt til topps i denne turneringen. Han spilte også 37 landskamper for Nord-Irland. Wikipedia

76 år
Betty Williams (Fredsaktivist)
1943 - 2020

Betty Williams (Nord-Irland)

Fredsaktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Betty Smyth

Født:
22. mai 1943 (80 år siden)

Døde:
17. mars 2020 (76 år) (4 år siden)

Betty Williams var en nordirsk fredsforkjemper. Hun ble tildelt Nobels fredspris i 1976 sammen med Mairead Corrigan.

Betty Smyth vokste opp i enkle kår i Belfast som datter av en protestantisk far og en katolsk mor (hvis far var jøde). Faren arbeidet i en slakterforretning, moren var hjemmeværende. Selv ble hun katolsk oppdratt og gikk på den katolske grunnskolen St. Theresa's og deretter på St.-Dominic's på Falls Road i Belfast. Deretter fullførte hun kurs på en handelsskole. Da hun var fjorden år gammel ble moren rammet av slag og ble pleiepasient. Betty var etter det den som bar medansvaret for oppdragelsen av sin fem år yngre søstre.

Etter utdannelsen hadde hun en rekke forskjellige jobber. Etter eget utsagn holdt hun aldri lenge på hvert sted, og det var også slik at hun ofte ble oppsagt. Før sitt politiske engasjement arbeidet hun som kelner i helgene. Virkedagene var hun også sekretær i et rådgivningsfirma.

Da hun var atten år, giftet hun seg i 1961 med den protestantiske skipsingeniøren Ralph Williams, som stammet fra Bermuda. Hun fikk en sønn i 1963 og en datter i 1970. Williams var yrkesaktiv på samme tid, «for å holde hodet aktivt».

Ved sine foreldres interkonfesjonelle ekteskap var Williams allerede tidlig sensibilisert for de politiske hendelsene i landet. Hennes protestantiske bestefar ble i 1940-årene stadig utsatt for angrep og mobbing etter at det ble kjent at sønnen hadde giftet seg med en katolikk. To av hennes kusiner ble tilfeldig drept på gaten, den ene av protestanter, den andre av den katolske sides IRA. Hun var ikke politisk aktiv før 1976.

I august 1976 ble Williams vitne til at tre små søsken ble påkjørte av en bil og drept i Belfast. Sjåføren var en tidligere straffedømt mann tilknyttet Det provisoriske IRA som var blitt løslatt i april samme år. Han og en annen i bilen var forfulgt av soldater. Han mistet kontrollen over bilen fordi han var blitt dødelig såret av britiske tropper. To av barna, en åtteåring og et spedbarn, døde momentant, mens det tredje, en toåring, døde av skadene dagen etter.

Williams tok da til å samle inn underskrifter for fred i Nord-Irland og fikk raskt med seg tanten til de tre barna, Mairead Corrigan. Sammen med Ciaran McKeown startet de det de kalte den nordirske fredsbevegelsen, senere kjent som Community of Peace People. Bevegelsen greide raskt å samle sammen over 10.000 protestantiske og katolske kvinner for å marsjere til gravene til de drepte barna. Dette opptoget møtte fysiske angrep fra Det provisoriske IRA. Trass i dette samlet Community of Peace People 35.000 tusen kvinner som gikk i fredsmarsj i Belfast i slutten av august.

Same året ble Corrigan og Williams tildelt «Folkets fredspris» fra norske aviser og organisasjoner. Året etter ble de tildelt Nobels fredspris.

I mer voksen alder ble Williams skilt og gjengift og var lenge bosatt i Florida USA, men vendte tilbake til Nord-Irland i 2004. Wikipedia

79 år
Calvin Simon (Sanger)
1942 - 2022

Calvin Simon (USA)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Calvin Eugene Simon

Født:
22. mai 1942 (81 år siden)

Døde:
6. januar 2022 (79 år) (2 år siden)

Calvin Eugene Simon var en USA-amerikansk tenorsanger. Han var medlem av funk-kollektivet Parliament-Funkadelic, og i 1997 blei han – sammen med femten andre medlemmer – innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Simon var også med i PF-forgjengeren The Parliaments, en doo-wop-kvintett leda av George Clinton. I 1977 forlot Simon, Fuzzy Haskins og Grady Thomas) Parliament-Funkadelic på grunn av uenighet med Clinton. De danna gruppa Funkadelic, som i 1981 gav ut albumet Connections and Disconnections. Seinere brukte de ulike andre navn, blant annet Original P.

Etter en pause fra musikken gikk Simon over til gospel-musikk, og han har sitt eget plateselskap, Simon Says Records. I 2004 gav han ut albumet Share the News, som nådde 28.-plass på Billboards liste for gospelalbum. Wikipedia

60 år
Susan Strasberg (Skuespiller)
1938 - 1999

Susan Strasberg (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Susan Elizabeth Strasberg

Født:
22. mai 1938 (85 år siden)

Døde:
21. januar 1999 (60 år) (25 år siden)

Susan Elizabeth Strasberg var en amerikansk skuespillerinne.

Hun var datter av Lee og Paula Strasberg som begge var aktive innen det amerikanske film- og teatermiljøet.

Strasberg døde 60 år gammel av brystkreft. Wikipedia

94 år
Charles Aznavour (Sanger)
1924 - 2018

Charles Aznavour (Frankrike)

Sanger, manusforfatter, filmskuespiller, sangtekstforfatter, komponist, lyriker, skuespiller, diplomat, skribent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Shahnour Vaghenag Aznavourian

Født:
22. mai 1924 (99 år siden)

Døde:
1. oktober 2018 (94 år) (5 år siden)

Charles Aznavour var en fransk visekomponist, sanger og skuespiller av armensk opprinnelse. Aznavour tilhørte Frankrikes mest populære sangere i lang tid. Hans gjennombrudd kom da Édith Piaf startet et samarbeid. Han turnerte sammen med henne i Frankrike og USA.

Han ble i mai 2009 ambassadør for Armenia i Sveits. I 2004 ble han gjort til Nasjonalhelt av Armenia. Wikipedia

81 år
Max Velthuijs (Illustratør)
1923 - 2005

Max Velthuijs (Nederland)

Illustratør, grafisk designer, barnebokforfatter, motstandskjemper

Født:
22. mai 1923 (100 år siden)

Døde:
25. januar 2005 (81 år) (19 år siden)

Max Velthuijs var en nederlandsk illustratør og barnebokforfatter. Han er særlig kjent for en rekke bildebøker for barn, blant annet flere populære bøker om Frosken, som også er oversatt til norsk.

Han fikk H.C. Andersen-prisen for illustrasjoner 2004. Wikipedia

71 år
Arthur Conan Doyle (Forfatter)
1859 - 1930

Arthur Conan Doyle (Storbritannia)

Forfatter, lege, romanforfatter, essayist, dramatiker, manusforfatter, science fiction-forfatter, barnebokforfatter, krimforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Ignatius Conan Doyle

Født:
22. mai 1859 (165 år siden)

Døde:
7. juli 1930 (71 år) (93 år siden)

Arthur Ignatius Conan Doyle var en britisk lege og forfatter. Han er kjent for sine detektivromaner med hovedfiguren Sherlock Holmes, som er generelt anerkjent som et vesentlig bidrag til kriminallitteraturen. Han var en profilert forfatter som også skrev science fiction, historiske romaner, skuespill og romaner, og artikler.

Han blir ofte referert til som Conan Doyle. Conan var opprinnelig et mellomnavn, men han benyttet det selv som en del av sitt etternavn i siste årene. Wikipedia

Dødsfall

70 år
Mory Kanté (Sanger)
1950 - 2020

Mory Kanté (Guinea)

Sanger, musiker

Født:
29. mars 1950 (74 år siden)

Døde:
22. mai 2020 (70 år) (3 år siden)

Mory Kanté var en guineansk musiker. Kanté ble særlig kjent sommeren 1988 med singelen «Yéké yéké», som ble en hit i hele Europa.

Kanté dro ofte til Frankrike for å få behandling for en kronisk sykdom, men på grunn av koronavirus-pandemien var ikke det lenger mulig. Han døde på sykehus i Conakry som følge av sykdommen. Wikipedia

76 år
Leiv Blakset (Politiker)
1928 - 2005

Leiv Blakset (Norge)

Politiker

Født:
28. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
22. mai 2005 (76 år) (18 år siden)

Leiv Blakset var en norsk politiker (Sp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Sogn og Fjordane i 1985. Han var vararepresentant i periodene 1977–1981 og 1981–1985.

Blakset var varaordfører i Stryn i perioden 1975–1976 og ordfører i periodene 1977–1979 og 1979–1983. Wikipedia

71 år
Rocky Graziano (Bokser)
1919 - 1990

Rocky Graziano (Italia)

Bokser, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Rocco Barbella

Født:
1. januar 1919 (105 år siden)

Døde:
22. mai 1990 (71 år) (33 år siden)

Rocky Graziano var en amerikansk profesjonell bokser. Graziano ble verdensmester i mellomvekt etter at han beseiret Tony Zale i tittelmatchen. Han bokset også mot Sugar Ray Robinson, en kamp han tapte på knockout i tredje runde. Tidlig i karrieren bokset han mot Mickey Caderelli.

Rocky Graziano bokset i det som ble sett på som årets kamp i 1945, 1946 og 1947, kåret av Ring Magazine.

Graziano er medlem av International Boxing Hall of Fame.

Etter at han la boksehanskene på hylla, ble Graziano en populær TV-komiker.

Paul Newman spilte Rocky Graziano i filmen Somebody Up There Likes Me fra 1956. Wikipedia

49 år
Henrik VI av England (Konge av England)
1421 - 1471

Henrik VI av England (England)

Konge av England

Født:
6. desember 1421 (602 år siden)

Døde:
22. mai 1471 (49 år) (553 år siden)

Henrik VI var konge av England fra 31. august 1422 til 4. mars 1461 og igjen fra 31. oktober 1470 til 11. april 1471. Han var konge da rosekrigene brøt ut og var en av de sentrale brikkene i spillet om tronen. Wikipedia

<<
22. Mai
>>