Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
22. Mai
Om dagen
22. Mai er dag 142 i 2019, og er i uke 21. Det er 223 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Historie
Wikipedia_22-5.2017
2 år siden
Wikipedia
2017: Et terrorangrep rammet Manchester Arena
Terrorangrepet i Manchester 22. mai 2017 fant sted da en bombe gikk av like utenfor Manchester Arena i Manchester i England. Det skjedde etter en konsert med den amerikanske sangeren Ariana Grande, hvor det skal ha vært opp til 21 000 tilskuere.

Bomben tok livet av 22 personer, og 119 personer ble skadet. Eksplosjonen skjedde 22.33 britisk sommertid. Flere av de drepte var barn. Wikipedia
Wikipedia_22-5.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Rocky Graziano, en av de store bokserne gjennom tidene, dør av hjerte-svikt, 71 år gammel
Rocky Graziano var en amerikansk profesjonell bokser. Graziano ble verdensmester i mellomvekt etter at han beseiret Tony Zale i tittelmatchen. Han bokset også mot Sugar Ray Robinson, en kamp han tapte på knockout i tredje runde. Tidlig i karrieren bokset han mot Mickey Caderelli.

Rocky Graziano bokset i det som ble sett på som årets kamp i 1945, 1946 og 1947, kåret av Ring Magazine.

Graziano er medlem av Boksingens æresgalleri.

Etter at han la boksehanskene på hylla, ble Graziano en populær TV-komiker.

Paul Newman spilte Rocky Graziano i filmen Somebody Up There Likes Me fra 1956. Wikipedia
Wikipedia_22-5.1960
59 år siden
Wikipedia
1960: Det kraftigste jordskjelvet som noen sinne er registrert, rammer det sørlige Chile
Valdiviajordskjelvet i 1960, kanskje bedre kjent som Det store jordskjelvet i Chile, inntraff i den sørlige delen av landet den 22. mai 1960. Det var relativt få omkomne, da jordskjelvet rammet store ubebodde deler av landet, i tillegg til at de fleste husene var laget av tre. Dette medfører at husene «danser» når det utsettes for et jordskjelv. 1600 døde.

Skjelvet målte 9,5 på Richters skala, og ble utløst ved at «Nazcaplaten» og «Den søramerikanske platen» forskjøv seg i forhold til hverandre. Den relative bevegelsen mellom de to platene var på ca. 10 meter.

Dette er det sterkeste jordskjelvet som noen gang er blitt registrert gjennom tidene. Wikipedia
Wikipedia_22-5.1906
113 år siden
Wikipedia
1906: Wright-brødrene får patent på sin «flyvende maskin»
Et fly, eller en flygemaskin, er et luftfartøy med faste vinger, som til forskjell fra for eksempel et helikopter i utgangspunktet ikke kan «stå stille» i luften. Alle fly har en viss minimumsfart som kalles steilehastighet. Ved lavere fart vil ikke flyet være i stand til å fly. Vingene utnytter «fartsvinden» til å skape løftekraften som skal til for å holde maskinen i luften, basert på prinsippet beskrevet i Newtons 3. lov. Flyets motorer virker på luften med en kraft, og samtidig virker luften tilbake på flyet med samme kraft, og skaper oppdrift.

Den 17. desember 1903 gjennomførte de amerikanske brødrene Wilbur og Orville Wright, historiens første bemannede flygning med en motorisert flygemaskin. Tidligere hadde pionerer som blant andre Otto Lilienthal eksperimentert med glidefly, og det var ved systematiske studier av flypionerenes resultater, at Wright-brødrenes fly ble en suksess.

Wright brødrene fikk endelig patent på denne farkosten 23. mai 1906. Noe som startet en årelang «patentkrig» med flere aktører innen flygning Wikipedia
Fødsler
94 år
Charles Aznavour (Sanger)
1924 - 2018

Charles Aznavour (Frankrike)

Sanger, manusforfatter, filmskuespiller, sangtekstforfatter, komponist, lyriker, skuespiller, diplomat, skribent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Shahnour Vaghenag Aznavourian

Født:
22. mai 1924

Døde:
1. oktober 2018 (94 år)

Charles Aznavour var en fransk visekomponist, sanger og skuespiller av armensk opprinnelse. Aznavour tilhørte Frankrikes mest populære sangere i lang tid. Hans gjennombrudd kom da Édith Piaf startet et samarbeid. Han turnerte sammen med henne i Frankrike og USA.

Han ble i mai 2009 ambassadør for Armenia i Sveits. I 2004 ble han gjort til Nasjonalhelt av Armenia. Wikipedia

62 år
Anne Grete Preus (Musiker)
1957 - 2019

Anne Grete Preus (Norge)

Musiker, sanger, gitarist

Født:
22. mai 1957

Døde:
25. august 2019 (62 år)

Anne Grete Preus var en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hun har bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can og har gitt ut totalt ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Hun har mottatt flere priser, blant annet fire Spellemannpriser. I norsk sammenheng regnes hun som en foregangsfigur blant kvinnelige rockeartister, som alt på 70-tallet skrev det meste av låtmaterialet og dessuten var en habil gitarist.

Preus har vært medlem og leder av Veslefrikk (1978–1981) og Can Can (1983–1987), begge viktige norske rockband i sin samtid. Et skille i Anne Grete Preus' produksjon inntrer når hun i 1986 bestemmer seg for å tonesette Jens Bjørneboes skuespill Til lykke med dagen, som er ei satire over jus og fengselsvesen. Preus har fortalt at Bjørneboes tekster hadde stor innvirkning på hennes eget arbeid, noe som munner ut i soloalbumet Fullmåne i 1988.

I 1994 ga hun ut albumet Millimeter som er hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer. Albumet og tittelsporet ga henne tre priser under Spellemannprisen 1994 i klassene kvinnelig artist, årets album og årets hit.

Preus har samarbeidet med Vertavo-kvartetten, komponert og spilt inn soundtracket til filmen Snart 17, spilt inn tittelmelodien til filmen Salige er de som tørster og TV-serien Blind gudinne. Hun har også laget et promo-video for Norges Røde Kors og var med på utgivelsen Venn for samme organisasjon. Hun er også kjent for norske gjendiktninger av Bob Dylans «Ennå ikke mørkt» («Not dark yet») og «Fylt av min kjærlighet» («Make you feel my love»).

Våren 2017 begynte hun som professor II ved Universitetet i Agder. Hun er ansatt i 20 prosent stilling i to år, og skal undervise i låtskriving ved Institutt for rytmisk musikk.

I 2018 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

Preus døde 25.august 2019 etter en tids sykdom. Wikipedia

<<
22. Mai
>>