Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. Mai

Om dagen

9. Mai er dag 130 i 2024, og er i uke 19. Det er 236 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Den belgiske syklisten Wouter Weylandt dør under tredje etappe av Giro d'Italia

Wouter Weylandt var en profesjonell belgisk landeveissyklist. Han ble profesjonell i 2005 for det belgiske laget Quick Step-Innergetic, og gikk etter 2010-sesongen over til det nystartede laget Leopard-Trek.

Han tok sin første store seier da han vant den 17. etappen under Vuelta a España 2008. I mai 2010 vant han 3. etappe av Giro d'Italia. Ett år senere, under den 3. etappen av Giro d'Italia, omkom han i en stygg velt i en bratt utforbakke. Det var ingen andre involvert og hendelsen var en ulykke. Weylandts kjæreste var gravid med deres første barn da ulykken inntraff.

Arrangørene for Giro d'Italia bestemte å fjerne hans startnummer, 108, fra alle fremtidige utgaver. Wikipedia
19 år siden

2004: Tsjetsjenias første president, Akhmad Kadyrov, blir drept av en bombe under en russisk militærparade i Groznyj

Akhmad Abdulkhamidovich Kadyrov var en russisk FSB-agent som jobbet som imam i Tsjetsjenia, en periode var han også stormufti for Tsjetsjenia. Hans kallenavn var Adam. Fra 2000 var han leder for den russiskvennlige administrasjonen i landet, og 5. oktober 2003 ble han valgt til Tsjetsjenias første president.

Han ble drept av en bombe under feiringen av en russisk militærparade på stadion i Groznyj, sammen med flere andre. Hans sønn, Ramzan Kadyrov, ble senere president i Tsjetsjenia. Av Akhmad Kadyrovs to sønner og to døtre er det bare Ramzan som fremdeles er i live. Wikipedia
42 år siden

1981: Rolf Just Nilsen dør på scenen under fremføring av revyen L/L Wang & Nilsen, bare 49 år gammel

Rolf Just Nilsen var en av Norges fremste revyartister, sangere og skuespillere.

Rolf Just Nilsen vakte tidlig oppsikt med sin fabelaktige evne som imitator. Hans stemmefremføring i de beste imitasjonene av datidens kjente personer, som for eksempel Einar Gerhardsen, Per Borten, Leif Juster, Carsten Byhring eller Arve Opsahl, er svært vanskelig å skille fra originalen.

Hans talent ble oppdaget allerede i grunnskolen hvor han forbløffet lærere og elever med nøyaktige imitasjoner av skolens lærere. Hans profesjonelle karriere begynte på Studioteatret, men fordi han satte revyen så høyt takket han ja til et engasjement på Chat Noir fra 1952 til 1959. Etter en periode på Edderkoppen teater kom han tilbake til Det norske teatret. I noen år hadde han så kontrakt med Oslo Nye Teater, før han igjen kom tilbake til Det norske teateret.

Rolf Just Nilsen medvirket i radioprogrammer og fjernsynsproduksjoner i NRK, samt en lang rekke filmer, deriblant Operasjon løvsprett og Reisen til Julestjernen. Han lånte også bort stemmen sin til flere av figurene i Flåklypa Grand Prix, Syvende far i huset og flere andre Ivo Caprino-filmer, og bidro til utformingen av dukken Televimsen.

I tillegg til å være en talentfull skuespiller var Rolf Just Nilsen svært musikalsk og hadde fin sangstemme. Han fikk derfor også en omfattende karriere som grammofonartist. I 1963 sang han inn juleviseparodien Julekveld i skogen på plate. Den ble så populær at det å høre den på radien i julen ironisk nok har blitt fast inventar i juleritualene i mange norske hjem til dags dato. I 1964 fikk han en stor slager med Pappan til Tove-Mette (Nor-Disc NOR 94) sammen med Birgit Strøm. Melodien var skrevet av Willy Andresen og teksten var skrevet av Otto Nielsen. I likhet med de fleste rollene han spilte hadde også mange av platene hans en humoristisk snert.

Også på scenen fikk publikum oppleve Rolf Just Nilsens sangstemme. Blant annet gjorde han stor suksess med operaparodien Operasangeren, en revyvise med tekst av Arild Feldborg, der Just Nilsen fremfører en norsk versjon av Tårnarien fra operaen Tosca. I 1963 fikk han hovedrollen som «Lillemann» i musikalen Stopp verden, jeg vil av på Edderkoppen teater, der blant annet fremføringen av sangen Hva for ein klovn er eg (What kind of fool am I) viste at hans talent også rommet det såre og dypt alvorlige.

Rolf Just Nilsen pådro seg etter hvert hjerteproblemer, men endret ikke sitt høye arbeidstempo av den grunn. Han døde bare 49 år gammel på scenen på Det norske teatret, under fremføring av revyen L/L Wang & Nilsen, et tomannsshow med Sølvi Wang.

Etter hans bortgang viste NRK et minneprogram til ære for Rolf Just Nilsen. Wikipedia

Fødsler

57 år
Meles Zenawi (Politiker)
1955 - 2012

Meles Zenawi (Etiopia)

Politiker, militær

Født:
9. mai 1955 (69 år siden)

Døde:
20. august 2012 (57 år) (11 år siden)

Meles Zenawi var en etiopisk politiker og Etiopias statsminister frem til sin død. Han var tidligere landets president. Wikipedia

58 år
Steinar Lem (Miljøverner)
1951 - 2009

Steinar Lem (Norge)

Miljøverner, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Steinar Henning Lem

Født:
9. mai 1951 (73 år siden)

Døde:
28. april 2009 (58 år) (14 år siden)

Steinar Henning Lem var en norsk miljøverner, forfatter og mangeårig talsmann for organisasjonen Framtiden i våre hender. Han var i løpet av sitt voksne liv både informasjonsmedarbeider, informasjonsleder og talsmann for organisasjonen. Lem var i forbindelse med sitt virke i organisasjonen særlig kritisk til «vekstsamfunnet», og brukte det meste av sitt voksne liv til å sette et kritisk søkelys på det. Han utgav flere bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. Han debuterte som forfatter i 1973 (22 år gammel) med den skjønnlitterære boka Signaler, og allerede her kom hans kritiske holdning til «vekstsamfunnet» til syne. Han ble for denne boka belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris.

Lem markerte seg som en sterk kritiker av den rike vestlige verdens forbruk, og dens stadige mål om økonomisk vekst, og mente at den økonomiske kløften mellom den rike og den fattige verden må minskes og at norsk bistand til den tredje verden bør økes. Han markerte seg også som en dyreverner og mente at det burde være et sterkere vern av rovpattedyr i norsk fauna. Rent konkret for Norges vedkommende uttrykte han flere ganger at bensinprisene burde bli betraktelig høyere og man burde øke skattetrykket i Norge. Wikipedia

66 år
Frank Stubb Micaelsen (Forfatter)
1947 - 2013

Frank Stubb Micaelsen (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
9. mai 1947 (77 år siden)

Døde:
24. september 2013 (66 år) (10 år siden)

Frank Stubb Micaelsen var en norsk forfatter, bosatt i Halden.

Han debuterte i 1975 med diktsamlingen Kamerat Sirius. I 1985 mottok han Hartvig Kirans Minnepris, nå Bokklubbens lyrikkpris. Wikipedia

76 år
Lars Norén (Forfatter)
1944 - 2021

Lars Norén (Sverige)

Forfatter, dramatiker, lyriker

Født:
9. mai 1944 (80 år siden)

Døde:
26. januar 2021 (76 år) (Covid-19) (3 år siden)

Lars Norén var en svensk dramatiker som skrev for teater, radio og TV. Verkene hans spilles i dag rundt om i hele verden.

Norén vokste opp i Genarp i Lund kommune i Skåne. Han debuterte som 19-åring med diktsamlingen Syrener, snö i 1963 og konsentrerte seg deretter om dramatikk.

Han skrev skuespill som Personkrets 3:1, Kaos är granne med gud og Natten är dagens mor. De to sistnevnte har selvbiografisk innehold. Skuespillene hans er realistiske og ofte familie- og relasjonsdrama om mennesker på bunnen av samfunnet. Hans senere verk kretset omkring møter og tid i menneskelige rom. Frem til sommeren 2007 var han kunstnerisk leder for RiksDrama på Riksteatern i Sverige.

I april 2008 gav Lars Norén ut dagboksnedtegninger fra perioden august 2000 til juli 2005 under tittelen «En dramatikers dagbok». Dette var en periode da Norén var kraftig preget av kritikken mot skuespillet 7:3, som hadde innslag av nazisme og antisemittisme, og beskyldningene om at Norén og Riksteatern kunne ha vært med på å legge til rette for Malexandermordene i 1999 der to politimenn ble drept. Bokutgivelsen fikk mye oppmerksomhet og ble svært omdiskutert, ettersom den var veldig selvutleverende, og inneholdt mange kritiske og nedverdigende omtaler av en rekke svenske kulturpersonligheter. Noen av dem var regnet som medlemmer av Noréns egen bekjentskapskrets.

Lars Norén døde den 26. januar 2021, i en alder av 76 år, etter å ha blitt rammet av Covid-19. Wikipedia

78 år
Arne Bust Mykle (Dukkespiller)
1937 - 2015

Arne Bust Mykle (Norge)

Dukkespiller, forfatter, lærer

Født:
9. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
13. oktober 2015 (78 år) (8 år siden)

Arne Bust Mykle var en norsk dukketeaterspiller, forfatter og lærer.

Arne B. Mykle var sønn av Ruth Benzen (Sivertsen) og forfatteren Agnar Mykle.

Mykle hadde utdannelse fra blant annet Kunst- og håndverksskolen i Oslo og Dramatiska institutet i Stockholm. Sammen med sin daværende kone Bjørg Mykle og Ebbe Ording laget han i 1969 Reparatørene, en dukketeaterserie på fem episoder skrevet for barne-TV om figurene Pompel og Pilt.

Utover i 1970-årene ble Mykle en drivkraft i arbeidet med å skape en barneteatertradisjon tuftet på de store fortellingene. Han var kunstnerisk leder ved Oslo Nye Teaters Dukketeater, drev privat dukketeater og Dukketeaterverkstedet. Han var også lærer i film og teater og rektor ved Buskerud Folkehøyskole. Mykle skrev blant annet Opera Pompel og Pilt (2003) samt barnebøkene Plutselig en morgen (2006) og Emma Kråkebolle (2006).

I 2007 arrangerte Sverresborg Trøndelag Folkemuseum en utstilling som viste Agnar og Jane Mykles innsats for figurteateret. Utstillingen var kuratert av Arne Bust Mykle og Bjørg Mykle. Wikipedia

89 år
Andreas Norland (Redaktør)
1935

Andreas Norland (Norge)

Redaktør, journalist, forfatter

Født:
9. mai 1935 (89 år)

Andreas Norland var en norsk pressemann og forfatter.

Norland tok utdannelse ved Journalistakademiet i 1955–1956, og gjennom sin pressekarrière var han journalist i Tønsbergs Blad 1956–1963, politisk journalist i Aftenposten 1963–1973, desksjef i Verdens Gang 1973–1974, sjefredaktør i Adresseavisen 1974–1977, ansvarlig redaktør i Verdens Gang 1977–1987 og sjefredaktør i Aftenposten 1989–1994. I perioden 1987–1988 var Norland leder for Schibsteds mislykkede forsøk på å etablere Osloavisen som lokalavis for Oslo-området. Han har også vært viseformann i Pressens Faglige Utvalg (PFU) 1972–1974, viseformann i Norsk Redaktørforening 1978–1980, styreleder i Schibsted Forlag 1983–2002, viseformann i Den Konservative Presses Forening 1991–2001 og styremedlem i Svenska Dagbladet fra 1999, da sistnevnte ble overtatt av Schibsted.

Norland har blant annet skrevet flere bedrifts- og organisasjonshistorier og to kriminalromaner. Etter at han gikk av som redaktør i Aftenposten, har han arbeidet med Schibsted-konsernets historie.

Han er sønn av redaktør og Høyre-politiker Realph Norland og bror av bankdirektør Otto R. Norland. Wikipedia

84 år
Oliver Schjerven Steigan (Botaniker)
1914 - 1998

Oliver Schjerven Steigan (Norge)

Botaniker, filmprodusent

Født:
9. mai 1914 (110 år siden)

Døde:
10. juli 1998 (84 år) (25 år siden)

Oliver Schjerven Steigan var en norsk filmprodusent og botaniker.

Oliver Steigan arbeidet lenge som konsulent i Statens filmsentral. Steigan var sønn av gårdbruker og slakterimester Hans Sigvart Olsen (Veitvedt) og Marie Olava Schjerven. Han den ble 9. september 1944 gift med Helga Borgny Schjelderup Dynna (Bibbi Steigan, 1917–1971), som han møtte gjennom arbeid for XU. Han er far til Pål Steigan.

Han var på trettitallet medlem av Clarté, Mot Dag og AUF (til 1938) og var aktiv i Arbeidernes idrettsforbund og Arbeiderfoto. Gjennom Østensjø AUF hadde han kontakt med det kommunistiske miljøet som senere ble en del av kretsen rundt Peder Furubotn. Gjennom solidaritetsarbeidet for den spanske republikken hadde han før krigen god kontakt med Asbjørn Sunde.

Steigan var stud. real. da han ble arrestert av Gestapo 21. mars 1942, og var på Grini til han i 1943 ble overført til en fangeleir i Bardufoss. Etter løslatelsen fra fangenskap, på dagen for vielsen i 1944, endret han etternavn fra Olsen til Steigan, et navn han selv konstruerte.

I perioden 1949–1970 medvirket Steigan i en rekke produksjoner av korte og lengre filmer, for det meste av dokumentarisk art. Blant disse nevnes Storgarden (1954), Etruskernes gåte (1957), Makrellfiske (1960) og Psychedelia blues (1969, regissør Nils-Reinhardt Christensen). Han var dessuten medregissør av den siste Stompa-filmen, Stompa til sjøs (1967, regissør Nils-Reinhardt Christensen).

Deretter underviste han teknikere i NRK, blant annet i optikk og farge. Han skrev også flere lærebøker innen filmfaget.

Steigan utga i 1996 boken Lillebror og Gråpus, som i barneboks form beretter om hans oppvekst på Grorud. Wikipedia

31 år
Per Imerslund (Forfatter)
1912 - 1943

Per Imerslund (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Per Imerslund

Født:
9. mai 1912 (112 år siden)

Døde:
7. desember 1943 (31 år) (80 år siden)

Nils Per Imerslund var en norsk forfatter, eventyrer, nasjonalsosialist og frontkjemper under den andre verdenskrig. Han sloss i mellomkrigstiden i de tyske SA-troppene mot kommunistene i Berlin og deltok i den spanske borgerkrig på Francos side. Han sto bak innbruddet hos Leo Trotskij på Hønefoss i 1936, hvor de var ute etter beviser for Trotskijs angivelig revolusjonære virksomhet mot Norge. Wikipedia

67 år
Gregoria de Jesus (Revolusjonær)
1875 - 1943

Gregoria de Jesus (Filippinene)

Revolusjonær, politiker, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Gregoria de Jesús y Álvarez

Født:
9. mai 1875 (149 år siden)

Døde:
15. mars 1943 (67 år) (81 år siden)

Gregoria de Jesus kalles «Den filippinske revolusjons mor». Hun var en katipunera og inngikk ekteskap med Katipunans og revolusjonens leder Andres Bonifacio; hun var aktiv i undergrunnsarbeidet før revolusjonsutbruddet, kjempet selv på slagmarken, og forfattet senere en verdifull skildring og øyenvitneberetning om revolusjonen (1896–1898) og tildels om den påfølgende krig mot amerikanerne (1899–1901). Wikipedia

28 år
Kalle Løchen (Skuespiller)
1865 - 1893

Kalle Løchen (Norge)

Skuespiller, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Løchen

Født:
9. mai 1865 (159 år siden)

Døde:
20. november 1893 (28 år) (130 år siden)

Kalle Løchen var en norsk scene-skuespiller, kunstmaler og bohem..

Etter middelskole i 1881 gikk han på Tegneskolen med Julius Middelthun som lærer. Han var også elev av Wilhelm von Hanno og Knud Bergslien. Han fikk som så mange av sin generasjon, råd av Christian Krohg, som hadde atelier i «Pultosten» i Lille Grensen, ved siden av Bergsliens malerskole. Han deltok også i Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum i 1883, og debuterte på Høstutstillingen samme år.

Han var samtidig med og venn av Edvard Munch og bodde en tid sammen med ham i Paris.

I 1886 giftet han seg med den bergenske skuespillerinne Anna Cathinca Charlotte Brun (1862–92), og de bosatte seg i Bergen, der Kalle fikk jobb ved Den Nationale Scene. Kona døde våren 1892 og de to små barna deres flyttet til nære slektninger. Kalle Løchen returnerte til hovedstaden og var ved Carl Johan Teatret. Han tok sitt eget liv året efter i Ekebergskogen. Wikipedia

58 år
Adam Opel (Gründer)
1837 - 1895

Adam Opel (Tyskland)

Gründer, oppfinner, maskinist

Født:
9. mai 1837 (187 år siden)

Døde:
8. september 1895 (58 år) (128 år siden)

Adam Opel var en tysk industrimann.

Opel startet sin karriere hos en låsesmed, før han reiste ut i Europa som tenåring. Han ble raskt fascinert av symaskiner, og i 1863 åpnet han en fabrikk i Rüsselsheim for å masseprodusere slike maskiner.

I 1868 giftet Opel seg med Sophie Marie Scheller. De fikk fem sønner: Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich og Ludwig. Alle fem ble senere involvert i familiebedriften.

I 1885 utvidet Opel til produksjon av sykler.

Han døde i 1895, da selskapet var Europas ledende innen produksjon av symaskiner, og hadde en produksjon på over 2 000 sykler årlig.

Tre år etter Adam Opels død begynte familien Opel å lage automobiler, et område der selskapet senere kom å få en ledende stilling i Europa. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Little Richard (Sanger)
1932 - 2020

Little Richard (USA)

Sanger, pianist, musiker, låtskriver, komponist, prest, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Wayne Penniman

Født:
5. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
9. mai 2020 (87 år) (3 år siden)

Richard Wayne Penniman var en amerikansk sanger, låtskriver og pianist. Han var en pionér innen musikkgenren rock and roll.

Little Richard var én av tolv søsken og har uttalt at han kom fra en familie hvor foreldrene ikke likte rhythm and blues. Familien hans var syvendedagsadventister, og han ble tidlig kjent med gospelmusikk. Hans tidligste innspillinger i 1950-årene var en miks av blues og rhythm and blues og var sterkt påvirket av gospel.

Little Richard oppnådde et gjennombrudd med sangen «Tutti Frutti» i 1955 og fulgte opp med en serie internasjonale hits: «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Lucille», «Jenny Jenny», «Keep A-Knockin'», «Good Golly Miss Molly», «Ooh! My Soul» og flere andre. I Norge var hans største hit «Baby Face» i 1957.

Med sin unike sangstil og voldsomme energi fikk Little Richard enorm betydning for utviklinga av rock'n'roll. Han sanger er blitt framført og innspilt av Elvis Presley, The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran, Buddy Holly, The Everly Brothers, Bill Haley, Sam Cooke, James Brown, Otis Redding, Don Covay, Joe Tex, Larry Williams, Creedence Clearwater Revival, Mitch Ryder, Hollies, The Swinging Blue Jeans, The Chambers Brothers, Jimi Hendrix, Isley Brothers, MC5, Queen og mange, mange flere.

Little Richard trakk seg tilbake fra musikkbransjen i 1957 av religiøse årsaker. Han begynte på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama med tanke på å bli prest for syvendedagsadventistene. Kirkeledelsen verdsatte Little Richards popularitet og hans evne til å begeistre andre og tolererte det oppstuss som hans ekstroverte fremtoning vakte på studiestedet, og likeså hans hyppige brudd på skolens ordninger. Ekteskapet han inngikk i juli 1959 med sekretæren Ernestine Campbell fra Washington, D.C. endte i skilsmisse i 1964.

Han gjorde seinere comeback flere ganger. Han laget også en rekke gospelinnspillinger. Little Richard spilte inn sine opprinnelige hits på ny en rekke ganger for ulike plateselskap. Hans opprinnelige innspillinger for Specialty 1955–57 blir likevel ansett som uovertrufne. Han ble i 1986 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og han fikk også ei stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

71 år
Kristina Lugn (Lyriker)
1948 - 2020

Kristina Lugn (Sverige)

Lyriker, dramatiker, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gunhild Bricken Kristina Lugn

Født:
14. november 1948 (75 år siden)

Døde:
9. mai 2020 (71 år) (3 år siden)

Gunhild Bricken «Kristina» Lugn var en svensk lyriker og dramatiker. Hun var medlem av Svenska Akademien fra 2006.

Lugn vokste opp i Skövde. Der var hennes far, Robert Lugn, som senere ble generalmajor, offiser ved panserregementet Skaraborgs regemente og hennes mor Brita-Stina, født Alinder, lektor. Lugn vokste senere også opp i Stockholm. Farforeldrene Pehr Lugn og Gunhild Henschen var etter hverandre forstandere for Egyptiska museet i Stockholm.

Etter at hun fikk publisert et dikt i den svenske utgaven av ukebladet Donald Duck & Co. da hun var seks år, bestemte hun seg for å bli forfatter.

Diktene hennes var delvis inspirert av Sonja Åkesson. Hun ga ut åtte diktsamlinger etter at hun debuterte i 1972 med Om jag inte. Senere begynte hun også å skrive dramatikk. Etter skuespilleren Allan Edwalls død i 1997 overtok Lugn Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, der blant annet flere av hennes egne stykker er satt opp. Hun ble også spilt på Dramaten. Blant oppsetningene er Tant Blomma, Idla-flickorna, Titta en älg! og Kvinnorna vid Svansjön.

I 2002 hadde Lugn et talkshow på Teater Brunnsgatan Fyra, Seg kväll med Lugn.

6. oktober 2006 ble Lugn valgt inn i Svenska Akademien, og 20. desember 2006 inntok hun stol nummer 14 etter Lars Gyllensten.

Flere svenske tonesettere og komponister har arbeidet med Lugns dikt, blant andre Gabriel Wilczkowski, Bo Ullman, Sven-David Sandström, Kim Hedås, Peter Gullin og Benny Andersson. Wikipedia

88 år
Ragne Tangen (Programleder)
1927 - 2015

Ragne Tangen (Norge)

Programleder, fjernsynsmedarbeider, dukkespiller

Født:
12. mars 1927 (97 år siden)

Døde:
9. mai 2015 (88 år) (8 år siden)

Ragne Tangen var en norsk programleder, forfatter og fjernsynspioner.

Ragne Tangen var i likhet med Lauritz Johnson, Ada Haug og Rolf Riktor en pioner innen fjernsynsunderholdning for barn i Norge på 1960-tallet. Som programsekretær i Norsk rikskringkasting (NRK) laget Ragne Tangen og Helge Sverre Nesheim, daværende sjef for barne- og ungdomsavdelinga samme sted, det første, norske barne-TV-programmet i september 1960, bare tre uker etter fjernsynets offisielle åpning i landet. Programmet ble kalt Kosekroken og hadde fast sendetid hver fredag. I 1961 laget hun de første episodene med Pernille og Mr. Nelson, en serie dokketeaterhistorier der hun både skrev manus og spilte alle rollene med hånddokker. De enkle figurene ble svært populære i et land med bare én TV-kanal og i et medium med voldsom vekst, og serien er sendt i reprise flere ganger.

Siden ble «tante Ragne» programleder for barneprogrammet Du og jeg og vi to sammen med «postmannen», spilt av Ulf Wengård, og «vaktmesteren», spilt av Svein Byhring. I 1968 fikk trioen en slager med Kåre Grøttum sin «Tannpussevise» fra dette programmet.

Ragne Tangen fortsatte som programmedarbeider i NRK og var med på å forme barne-TV også i 1970- og 1980-årene. Hun skrev Pernille og Stjernen, en spesiallaget juleserie med Pernille og Mr. Nelson, som ble produsert i 1988 og vist på fjernsynet julen 1997.

Tangen døde 9. mai 2015, 88 år gammel. Wikipedia

84 år
Vidal Sassoon (Moteskaper)
1928 - 2012

Vidal Sassoon (Storbritannia)

Moteskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Vidal Sassoon

Født:
17. januar 1928 (96 år siden)

Døde:
9. mai 2012 (84 år) (11 år siden)

Vidal Sassoon var en engelsk frisør, moteskaper og forretningsmann. Han ble født i London av jødiske foreldre. Selv om han var for ung til å tjenestegjøre under annen verdenskrig, meldte han seg til den anti-fascistiske organisasjonen 43 Group etter krigens slutt. Han vervet seg til Israels forsvar i 1948 for å delta i den arabisk-israelske krigen.

I 1982 grunnla han et senter for forskning på antisemittisme, Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism, ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Sassoon ble utnevnt til Commander of the Order of the British Empire (CBE) i 2009. Wikipedia

72 år
Tenzing Norgay (Sherpa)
1914 - 1986

Tenzing Norgay (Nepal)

Sherpa, fjellfører, oppdagelsesreisende, selvbiograf, fjellklatrer

Fullt navn / Fødenavn:
Namgyal Wangdi

Født:
15. mai 1914 (110 år siden)

Døde:
9. mai 1986 (72 år) (37 år siden)

Tenzing Norgay var en nepalsk sherpa, deltaker på sju ekspedisjoner til Mount Everest, og det første menneske som sto på toppen, sammen med sir Edmund Hillary, 29. mai 1953. Wikipedia

49 år
Rolf Just Nilsen (Skuespiller)
1931 - 1981

Rolf Just Nilsen (Norge)

Skuespiller, sanger, revyartist

Født:
31. august 1931 (92 år siden)

Døde:
9. mai 1981 (49 år) (42 år siden)

Rolf Just Nilsen var en av Norges fremste revyartister, sangere og skuespillere.

Rolf Just Nilsen vakte tidlig oppsikt med sin fabelaktige evne som imitator. Hans stemmefremføring i de beste imitasjonene av datidens kjente personer, som for eksempel Einar Gerhardsen, Per Borten, Leif Juster, Carsten Byhring eller Arve Opsahl, er svært vanskelig å skille fra originalen.

Hans talent ble oppdaget allerede i grunnskolen hvor han forbløffet lærere og elever med nøyaktige imitasjoner av skolens lærere. Hans profesjonelle karriere begynte på Studioteatret, men fordi han satte revyen så høyt takket han ja til et engasjement på Chat Noir fra 1952 til 1959. Etter en periode på Edderkoppen teater kom han tilbake til Det norske teatret. I noen år hadde han så kontrakt med Oslo Nye Teater, før han igjen kom tilbake til Det norske teateret.

Rolf Just Nilsen medvirket i radioprogrammer og fjernsynsproduksjoner i NRK, samt en lang rekke filmer, deriblant Operasjon løvsprett og Reisen til Julestjernen. Han lånte også bort stemmen sin til flere av figurene i Flåklypa Grand Prix, Syvende far i huset og flere andre Ivo Caprino-filmer, og bidro til utformingen av dukken Televimsen. Wikipedia

41 år
Ulrike Meinhof (Tysk terrorist)
1934 - 1976

Ulrike Meinhof (Tyskland)

Tysk terrorist, medlem av Rote Armee Fraktion

Født:
7. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
9. mai 1976 (41 år) (47 år siden)

Ulrike Marie Meinhof var en tysk venstreekstremist, en av grunnleggerne av terrororganisasjonen Rote Armee Fraktion (RAF).

Hun ble arrestert i 1972 i Langenhagen og dømt til 8 års fengsel for 6 mord, 60 mordforsøk, bombeattentater, mordbranner, bankran og en rekke andre forbrytelser. Hun hengte seg i fengselscellen i Stuttgart i 1976 før hun skulle for retten for ytterligere fire andre drap, 54 drapsforsøk og for å ha grunnlagt en kriminell organisasjon. Enkelte konspirasjonsteoretikere har i ettertid påstått at selvmordet var arrangert og at hun ble myrdet av myndighetene. Det ble imidlertid senere oppdaget at hun hadde blitt stadig mer isolert fra de andre RAF-innsatte i fengselet, og blant meldinger dem imellom ble det oppdaget at Gudrun Ensslin hadde beskylt henne for å være «for svak».

Flere kommuner i Tyskland vegret seg mot at Ulrike Meinhof skulle gravlegges hos dem. Til slutt ble hun 15. mai 1976 gravlagt på Trefoldighetskirkegård III (Dreifaltigkeitsfriedhof III) felt A-12-19 i Mariendorf, Tempelhof-Schöneberg i Berlin. Bisettelsen ble fulgt av ca. 4 000 mennesker. Wikipedia

55 år
Jens Bjørneboe (Forfatter)
1920 - 1976

Jens Bjørneboe (Norge)

Forfatter, lyriker, kunstmaler, dramatiker, skribent

Født:
9. oktober 1920 (103 år siden)

Døde:
9. mai 1976 (55 år) (47 år siden)

Jens Ingvald Bjørneboe var en norsk forfatter med stor produksjon og sterkt samfunnsengasjement. Han utfoldet seg i ulike sjangre: romaner, skuespill, lyrikk, essays og artikler. Mange av hans verk er oversatt til andre språk, blant annet engelsk og tysk, og har fått en større leserkrets utenfor Norge. I diktning og sakprosa gikk han blant annet til angrep på skolevesen, rettsvesen og fengselsvesen. Bjørneboe levde et turbulent liv, der alkoholmisbruk og depresjoner satte sine spor. Bjørneboe tok sitt eget liv 9. mai 1976.

Bjørneboe var en profilert antroposof i Norge i 1940- og 1950-årene, og flere av bøkene hans er mer eller mindre preget av antroposofisk tankegang. Romanen Jonas (1955) kan langt på vei leses som en anbefaling av en «annerledes» skole, og denne har mye til felles med steinerskolen. Dette skoleslaget blir imidlertid ikke nevnt med navn. Romanen har et videre sikte og tar opp flere viktige emner, som fenomenet nazisme, som Bjørneboe mente kunne gi seg uttrykk hvor som helst, for eksempel i Norge på 1950-tallet. Bjørneboes siste bok var den allegoriske sjøromanen Haiene.

Bjørneboe var utpreget riksmålsmann, og hadde ingenting til overs for samnorsken; i flere av sine romaner og andre tekster latterliggjorde han denne. I 1967 ble han dømt for å ha utgitt den angivelig usedelige romanen Uten en tråd, som senere ble frigitt. Han var fetter av André Bjerke.

Jens Bjørneboe ble opprinnelig oppfattet som en konservativ kulturpersonlighet, men nærmet seg etterhvert anarkismen. Wikipedia

<<
9. Mai
>>