Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

14. November

Om dagen

14. November er dag 319 i 2024, og er i uke 46. Det er 47 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Knut Bjørnsen dør av kreft i bukspyttkjertelen, bare 7 måneder etter diagnosen, 76 år gammel

Knut Bjørnsen var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK.

Bjørnsen startet sin journalistiske karriere i 1953 i Verdens Gang og var der til han i 1961 ble ansatt i NRK. For nordmenn flest huskes han best som TV-reporter i NRK fra utallige mesterskap på skøyter og friidrett, ofte i tospann med Per Jorsett. Han stod som programleder for seks runder av den originale, norske versjonen av Kvitt eller dobbelt, med nesten 30 år mellom første og siste sesong fra 1966 til 1994. Han ledet også flere andre underholdningsprogrammer i NRK, og spørreleken Avspark! i 1970. Bjørnsen sto også for TV-kommentarene på direktesendte åpnings- og avslutningsseremonier under de Olympiske leker, sommer og vinter, i mange år.

Etter at han sluttet i NRK, medvirket Bjørnsen i en del eksperimenter med TV-shop i norsk reklamefjernsyns barndom. Han demonstrerte gryter og kasseroller og annet nyttig til hus og hjem, og fikk etter dette kallenavnet Gryte-Knut. Mot slutten av 1960-årene ble han også kjent for reklame for vaskemidler, noe som førte til at han fikk kallenavnet Vaske-Bjørnsen. Han var også programleder for Lykkehjulet og Ønskebrønnen på TV3. Bjørnsen spilte seg selv i to episoder av Karl & Co på TV 2. Han var dommer i Isdans på TV 2 i 2007.

Gjennom årenes løp skrev og redigerte Bjørnsen en rekke bøker; hovedsakelig sportsbøker, men også bøker innen andre sjangere. Han hadde stor interesse for Sørlandets historie og natur, og han lagde en TV-serie om temaet og skrev bok om dramaet rundt det norske skipet Najaden.

Bjørnsen var i sin ungdom en svært lovende skøyteløper som konkurrerte for Oslo Skøiteklub. Han vant blant annet det utsatte junior-NM 24. til 25. februar 1951 på Hamar stadion foran Hroar Elvenes, Oslo Idrettslag (sølv) og klubbkamerat Per Ødegaard (bronse). Det ordinære mesterskapet ble annullert etter første dag på grunn av ulike løpsforhold, bløt is.

Knut Bjørnsen giftet seg med Bjørg da han var ung journalist. De var gift i mange år og sammen hadde de to barn, en sønn og en datter. Etter sin kones bortgang, var Bjørnsen gift med Karin i 20 år. De to hadde ingen barn sammen. I april 2008 fikk han konstatert kreft i bukspyttkjertelen. Syv måneder senere døde han, 76 år gammel.

Knut Bjørnsen ble gravlagt fra Dybvåg kirke i Tvedestrand den 25. november 2008. Wikipedia
20 år siden

2003: Planeten Sedna blir oppdaget i de ytre områdene av vårt solsystem

90377 Sedna er en stor planetoide i de ytre områdene av solsystemet, og var per 2012 tre ganger så langt unna solen som det Neptun var. Spektroskopi har avdekket at Sednas overflatesammensetning er lignende den til enkelte andre transneptunske objekt, det vil si den består hovedsakelig av en blanding av vann, metan og nitrogeniser med tholiner. Overflaten er en av de rødeste blant objektene i solsystemet. Sannsynligvis er Sedna en dvergplanet.

I det meste av sitt baneforløp befinner Sedna seg lengre fra solen enn hva den gjorde i 2012. Med en estimert aphelium på 9376nbsp;AE, befinner den seg 31 ganger så langt unna solen som det Neptun gjør, og er med det et av de fjerneste kjente objektene i solsystemet om man ikke regner med langperiodiske kometer. Sednas eksepsjonelt lange og elongerte bane tar omtrentlig 11 400 år å fullføre, og det at den nærmeste avstanden til solen er så stor, 76 AE, har ført til mange spekulasjoner om hvor den stammer fra.

Minor Planet Center plasserer Sedna i den spredte skiven, en gruppe objekter sendt ut i svært elongerte baner på grunn av gravitasjonell påvirkning fra Neptun. Denne klassifiseringen er imidlertid bestridt, fordi Sedna aldri kommer nær nok Neptun til at den kan ha blidt spredt ut av den. Det gjør at noen astronomer konkluderer med at den er det første kjente medlemmet av indre Oorts sky. Andre spekulerer i at den kan ha blitt dyttet inn i sin nåværende bane av en passerende stjerne, kanskje en som stemmer fra solens fødselshop (en åpen stjernehop), eller at den ble fanget fra et annet stjernesystem.

En annen hypotese antyder at banen kan være gjenstand for en stor planet utenfor Neptuns bane. Astronomen Mike Brown, medoppdager av Sedna og dvergplanetene Eris, Haumea og Makemake, mener at Sedna er det mest betydningsfulle transneptunske objektet funnet til dato, fordi forståelsen av den uvanlige banen sannsynligvis vil gi verdifull informasjon om opphavet og tidlig utvikling av solsystemet. Wikipedia
44 år siden

1979: «Mariner 9» når Mars, og blir det første romfartøyet i bane rundt en annen planet

Mariner 9 var en romsonde i det amerikanske Mariner-programmet. Romsonden ble skutt opp 30. mai 1971 og nådde planeten Mars i midten av november samme år. Mariner 9 var det første menneskeskapte objektet som ble sendt i bane rundt en fremmed planet, før hadde romsondene kun flydd forbi målet og videre utover solsystemet.

Mariner 9 skulle fortsette studien av atmosfæren som Mariner 6 og 7 hadde startet, romsonden skulle også kartlegge over 70 % av marsoverflaten fra en lavere høyde (1 500 km og med større oppløsning (100–1000 meter per piksel) enn noen tidligere marssonde. Et infrarødt radiometer skulle søke etter varmekilder som bevis på vulkansk aktivitet. Den skulle også studere temperaturforandringer. De to marsmånene Phobos og Deimos skulle også undersøkes.

Når Mariner 9 kom til Mars var atmosfæren så fylt av støv at overflaten ikke kunne ses. Denne uventede situasjonen viste fordelene med å studere en planet mens man gikk i bane rundt den fremfor å bare fly forbi. Datamaskinen ombord Mariner 9 ble programmert til å utsette fotograferingen et par måneder til støvet hadde lagt seg. Etter 349 døgn hadde Mariner 9 sendt 7 329–bilder av mer enn 80 % av overflaten og fotografert begge månene.

Etter at romsonden tømte alt drivstoff som opprettholdt høyde, ble den slått av 27. oktober 1972. Mariner 9 går fremdeles i bane rundt Mars, men vil etterhvert nå atmosfæren rundt år 2022.

Den enorme riftdalen Valles Marineris er døpt etter Mariner 9 som oppdaget den. Wikipedia

Fødsler

54 år
Torunn Borge (Forfatter)
1960 - 2014

Torunn Borge (Norge)

Forfatter, Skribent, lyriker

Født:
14. november 1960 (63 år siden)

Døde:
17. november 2014 (54 år) (9 år siden)

Torunn Borge var en norsk forfatter og anmelder.

Borge skrev i en årrekke anmeldelser, essays og artikler for blant annet Vagant, Samtiden, Dagsavisen og Klassekampen. Hun debuterte i 1997 med diktsamlingen Dette intervallet, et verk som også er utgitt på tysk. I 1999 redigerte hun antologien Yrke, reporter. Torunn Borge ble belønnet med Tanums kvinnestipend i 2001.

Forfatteren Linde Hagerup har uttalt at bakgrunnen for hennes egen barnebok En bror for mye (2016), som behandler sykdom og død slik niåringen Sara opplever det, er tapet av hennes nære venninne Torunn Borge. Wikipedia

63 år
Ola By Rise (Fotballspiller)
1960

Ola By Rise (Norge)

Fotballspiller, journalist, fotballtrener

Født:
14. november 1960 (63 år)

Ola By Rise er en norsk fotballtrener og tidligere -spiller. Han har vært spiller og trener både i Rosenborg Ballklub og på det norske herrelandslaget. På landslaget var han assistenttrener i sju år. Han har også arbeidet som journalist. Fra 2016 er han kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune. Wikipedia

66 år
Nicholas Lens (Komponist)
1957

Nicholas Lens (Belgia)

Komponist

Født:
14. november 1957 (66 år)

Nicholas Lens er en belgisk komponist av samtidsmusikk, spesielt kjent for sine operaer. Hans verk er utgitt av Schott Music International (Mainz / New York) og Mute Song (London) og distribuert av Sony BMG International.

Han bor vekselvis i Lens i Brussel og Venezia. Wikipedia

64 år
Peter de Vries (Programleder)
1956 - 2021

Peter de Vries (Nederland)

Programleder, journalist, TV-produsent, rallyfører

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Rudolf de Vries

Født:
14. november 1956 (67 år siden)

Døde:
15. juli 2021 (64 år) (2 år siden)

Peter Rudolf de Vries (1956–2021) var en nederlandsk journalist. Hans fjernsynsprogram Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, som ble sendt mellom 1995 og 2012, dekket høyprofilerte saker og satte seerrekord i Nederland. 6. juli 2021 ble han skutt i hodet da han forlot fjernsynsstudioet til RTL Boulevard i Amsterdam der han hadde hatt en gjesteopptreden. Han ble fraktet til sykehus i kritisk tilstand, og døde ni dager senere. Wikipedia

68 år
Hallgeir Langeland (Politiker)
1955

Hallgeir Langeland (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Hallgeir Håbakk Langeland

Født:
14. november 1955 (68 år)

Hallgeir Håbakk Langeland er en norsk politiker (SV) og lærer.

Langeland var innvalgt på Stortinget fra Rogaland fra 1997 til 2013. Han er utdannet lærer og var rådgiver ved Austbø skole i Stavanger før han ble innvalgt på Stortinget. Etter å ha mistet stortingsplassen ved stortingsvalget 2013 vendte han tilbake til gamlejobben som lærer på Austbø skole. Wikipedia

69 år
Condoleezza Rice (Politiker)
1954

Condoleezza Rice (USA)

Politiker, forfatter, skribent, statsviter, diplomat, selvbiograf, pedagog, universitetslærer, pianist

Født:
14. november 1954 (69 år)

Condoleezza Rice er en amerikansk statsviter og tidligere utenriksminister. Hun var den første afroamerikanske kvinnen, den andre afroamerikaner (etter Colin Powell) og den andre kvinnen (etter Madeleine Albright) som hadde dette embetet. Rice er utdannet statsviter med doktorgrad fra University of Denver. Mastergraden tok hun ved University of Notre Dame. Wikipedia

41 år
Tor Ulven (Forfatter)
1953 - 1995

Tor Ulven (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent, oversetter

Født:
14. november 1953 (70 år siden)

Døde:
18. mai 1995 (41 år) (28 år siden)

Tor Ulven var en norsk forfatter og lyriker. Han var en av landets mest innflytelsesrike forfattere i 1980- og 1990-årene. Ulven tok sitt eget liv i 1995.

Ulven var svært mediesky, og ga bare ett intervju – til litteraturtidsskriftet Vagant i 1993. Intervjuet ble tatt opp på hans hjemsted i Årrundveien 9, der han hadde bodd hele livet. Tor Ulven hadde sin leilighet i annen etasje av familieiendommen.

Ulvens lyrikk, prosa og essays er preget av en tomhetsfølelse, dødsbevissthet og eksistensiell pessimisme kombinert med originale språklige bilder, utpenslet skrivemåte og en indre ambivalens. Wikipedia

70 år
Dominique de Villepin (Politiker)
1953

Dominique de Villepin (Frankrike)

Politiker, forfatter, diplomat, skribent, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Dominique Marie François René Galouzeau de Villepin

Født:
14. november 1953 (70 år)

Dominique de Villepin, fullt navn Dominique Marie François René Galouzeau de Villepin er en fransk politiker. Han var Frankrikes statsminister fra 31. mai 2005 til 17. mai 2007. Før han ble statsminister var han utenriksminister (7. mai 2002–31. mars 2004) og deretter innenriksminister. Som utenriksminister uttalte han seg skarpt mot USAs invasjon av Irak. Villepin var medlem av det konservative gaullistpartiet Union pour un mouvement populaire (UMP), som før 2002 het Rassemblement pour la République (RPR). Etter konflikt med UMPs leder Nicolas Sarkozy startet han i juni 2010 sentrum-høyre-partiet Republique Solidaire. Han har blant annet studert ved ENA, og arbeidet før han ble minister i embedsverket og som diplomat. Han har aldri vært folkevalgt. Wikipedia

70 år
Alec John Such (Musiker)
1951 - 2022

Alec John Such (USA)

Musiker, forretningsdrivende, fiolinist, talentmanager

Født:
14. november 1951 (72 år siden)

Døde:
5. juni 2022 (70 år) (1 år siden)

Alec John Such var en bassist i bandet Bon Jovi. Han forlot bandet i 1994 og har ikke offisielt blitt erstattet. I tillegg til å spille bassgitar koret også Such og til tider sang han deler av hovedstemmen i 'Blood on Blood' på konserter. Han har ungarsk opprinnelse (hans etternavn er Szűcs på ungarsk). I 2018 ble Bon Jovi og dermed Such innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

71 år
Kristina Lugn (Lyriker)
1948 - 2020

Kristina Lugn (Sverige)

Lyriker, dramatiker, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gunhild Bricken Kristina Lugn

Født:
14. november 1948 (75 år siden)

Døde:
9. mai 2020 (71 år) (3 år siden)

Gunhild Bricken «Kristina» Lugn var en svensk lyriker og dramatiker. Hun var medlem av Svenska Akademien fra 2006.

Lugn vokste opp i Skövde. Der var hennes far, Robert Lugn, som senere ble generalmajor, offiser ved panserregementet Skaraborgs regemente og hennes mor Brita-Stina, født Alinder, lektor. Lugn vokste senere også opp i Stockholm. Farforeldrene Pehr Lugn og Gunhild Henschen var etter hverandre forstandere for Egyptiska museet i Stockholm.

Etter at hun fikk publisert et dikt i den svenske utgaven av ukebladet Donald Duck & Co. da hun var seks år, bestemte hun seg for å bli forfatter.

Diktene hennes var delvis inspirert av Sonja Åkesson. Hun ga ut åtte diktsamlinger etter at hun debuterte i 1972 med Om jag inte. Senere begynte hun også å skrive dramatikk. Etter skuespilleren Allan Edwalls død i 1997 overtok Lugn Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm, der blant annet flere av hennes egne stykker er satt opp. Hun ble også spilt på Dramaten. Blant oppsetningene er Tant Blomma, Idla-flickorna, Titta en älg! og Kvinnorna vid Svansjön.

I 2002 hadde Lugn et talkshow på Teater Brunnsgatan Fyra, Seg kväll med Lugn.

6. oktober 2006 ble Lugn valgt inn i Svenska Akademien, og 20. desember 2006 inntok hun stol nummer 14 etter Lars Gyllensten.

Flere svenske tonesettere og komponister har arbeidet med Lugns dikt, blant andre Gabriel Wilczkowski, Bo Ullman, Sven-David Sandström, Kim Hedås, Peter Gullin og Benny Andersson. Wikipedia

75 år
Charles, prins av Wales (Prins)
1948

Charles, prins av Wales (Storbritannia)

Prins, forfatter, skribent, polospiller, gründer, helikopterpilot, barnebokaristokrat

Født:
14. november 1948 (75 år)

Prins Charles, Prince of Wales (Charles Philip Arthur George, født 14. november 1948) er den eldste sønnen til dronning Elisabeth II av Storbritannia og prins Philip. Han er nærmeste arving til den britiske tronen.

Prins Charles fikk i 1958 tittelen Prince of Wales. Wikipedia

76 år
Patrick Jake O'Rourke (Forfatter)
1947

Patrick Jake O'Rourke (USA)

Forfatter, journalist

Født:
14. november 1947 (76 år)

Patrick Jake O'Rourke er en amerikansk politisk satiriker, journalist og forfatter. Han ble utdannet ved Miami University (Ohio) og Johns Hopkins University.

Han innrømmer at han i studiedagene var en hippie med tendenser mot venstresiden, men stod senere frem som en politisk observatør og humorist med libertarianske, av og til konservative synspunkter.

O'Rourke skrev artikler for flere publikasjoner før han begynte å skrive for National Lampoon i 1973. I 1981 ble han frilanser og skrev artikler for magasiner som Playboy, Vanity Fair, Car and Driver og Rolling Stone. Han ble senere sjef for utenriksredaksjonen hos Rolling Stone, hvor han ble til 2001.

O'Rourke har vært gift to ganger, og har tre barn. Wikipedia

81 år
Are Næss (Politiker)
1942

Are Næss (Norge)

Politiker, lege, professor

Født:
14. november 1942 (81 år)

Are Næss er en norsk politiker (KrF). Han var stortingsrepresentant fra Hordaland i tiden 1993–2001.

Næss er professor ved Institutt for indremedisin ved Haukeland universitetssykehus. Han er spesialist i indremedisin og infeksjonssykdommer. Wikipedia

70 år
Sven O. Høiby (Journalist)
1936 - 2007

Sven O. Høiby (Norge)

Journalist, friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Sven Olaf Bjarte Høiby

Født:
14. november 1936 (87 år siden)

Døde:
21. mars 2007 (70 år) (17 år siden)

Sven Olaf Bjarte Høiby var en journalist, reklamemann og forlegger som på sine eldre dager fikk en ny karriere innenfor underholdningsbransjen da hans datter Mette-Marit giftet seg med kronprins Haakon. Wikipedia

63 år
Hussein av Jordan (Konge av Jordan)
1935 - 1999

Hussein av Jordan (Jordan)

Konge av Jordan, monark

Født:
14. november 1935 (88 år siden)

Døde:
7. februar 1999 (63 år) (25 år siden)

Hussein bin Talal var konge av Det hasjimittiske kongerike Jordan fra 1952 til 1999. Han ble etterfulgt av Abdullah II. I Midtøsten-konflikten ble han oppfattet som moderat, sammenliknet med mange andre arabiske ledere. Hans evne til å balansere mellom arabiske krav og forventninger, og den vestlige verden skapte stor beundring. Samtidig hadde han i vestlige medier et visst playboyimage, blant annet ved sine ekteskap. Wikipedia

86 år
Olav Bjørgum (Illustratør)
1934 - 2020

Olav Bjørgum (Norge)

Illustratør, grafiker

Født:
14. november 1934 (89 år siden)

Døde:
16. november 2020 (86 år) (3 år siden)

Olav H. Bjørgum var en norsk billedkunstner og illustratør, bror til spelemannen og sølvsmeden Torleiv H. Bjørgum, og onkel til Hallvard T. Bjørgum. Wikipedia

36 år
Edward H. White II (Astronaut)
1930 - 1967

Edward H. White II (USA)

Astronaut, offiser, testflyger, luftfartsingeniør

Født:
14. november 1930 (93 år siden)

Døde:
27. januar 1967 (36 år) (57 år siden)

Edward H. White II var en amerikansk testpilot og astronaut. White ble historisk da han som første amerikanske astronaut gjennomførte en romvandring på utsiden av romskipet Gemini 4.

White døde ombord i katastrofebrannen på romfartøyet Apollo 1 da det var under testing. Brannen drepte alle tre astronautene ombord. Wikipedia

68 år
McLean Stevenson (Skuespiller)
1927 - 1996

McLean Stevenson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar McLean Stevenson, Jr.

Født:
14. november 1927 (96 år siden)

Døde:
15. februar 1996 (68 år) (28 år siden)

Edgar McLean Stevenson, Jr. var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som leirkommandant oberstløytnant Henry Blake i TV-serien M*A*S*H.

Etter en militær karriere i den amerikanske marine begynte Stevenson studier på Northwestern University der han fikk en bachelor i teaterkunst. Han jobbet på en radiostasjon, spilte klovn på et direktesendt TV-show i Dallas og ble nestsjef ved universitetet der han selv hadde studert, foruten at han livnærte seg som selger av medisinsk utstyr og forsikringer. Han jobbet som pressesekretær for sin fetter under presidentvalgkampen i 1952 og 1956 og etablerte Young Democrats for Stevenson.

I 1961 fikk Stevenson et stipend til American Musical and Dramatic Academy der noen av hans lærere ble Lee Strasberg, Sandy Meisner, David Craig, Lehman Engel og Sue Seaton.

Stevensons skuespillerkarriere startet med en rolle i The Music Man i 1962. Senere dro han til New York der han spilte i reklamefilmer og på tester, inkludert en tur innom Broadway. Men det var som manusforfatter særlig innenfor komedie han lyktes og han skrev blant annet for That Was the Week that Was der blant annet Alan Alda hadde en rolle, og The Smothers Brothers Comedy Hour.

Stevenson fikk en gjesterolle i That Girl i 1966 med blant annet Marlo Thomas og en rolle i The Doris Day Show i 1969 der han spilte redaktør Michael Nicholson fram til 1971. Wikipedia

61 år
Park Chung-hee (President)
1917 - 1979

Park Chung-hee (Sør-Korea)

President, Infanterioffiser

Født:
14. november 1917 (106 år siden)

Døde:
26. oktober 1979 (61 år) (44 år siden)

Park Chung-hee var en sørkoreansk offiser og politiker. Han var general i Sør-Koreas hær og tok makten i landet med et militærkupp i 1961. Park var Sør-Koreas statsleder frem til han ble myrdet av etterretningssjef Kim Jae-kyu i 1979.

Sør-Korea var blant verdens fattigste land etter Koreakrigen, men Park har fått mye av æren for at landet opplevde en voldsom modernisering og økonomisk vekst gjennom eksportorientert industrialisering fra 1960- til 1990-tallet. Samtidig var Parks regime et undertrykkende diktatur som kunne fengsle, torturere og myrde opposisjonelle, især fra tidlig i 1970-årene. Regimet også blitt beskrevet som konservativt og statskorporativistisk eller fascistisk. Han har også blitt kritisert for å ha kjempet på japansk side under den andre verdenskrig.

I 1999 ble han, sammen med den nordkoreanske lederen Kim Il-sung, kåret til én av 1900-tallets ti største asiater av Time. Park Chung-hee var far til Sør-Koreas senere president Park Geun-hye Wikipedia

94 år
Astrid Lindgren (Forfatter)
1907 - 2002

Astrid Lindgren (Sverige)

Forfatter, manusforfatter, barnebokforfatter, romanforfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Astrid Anna Emilia Ericsson

Født:
14. november 1907 (116 år siden)

Døde:
28. januar 2002 (94 år) (22 år siden)

Astrid Anna Emilia Lindgren var en svensk forfatter av barnefortellinger.

Astrid Lindgren vokste opp på prestegården Näs i Vimmerby i Småland, som foreldrene, Samuel August Ericsson (1875–1969) og Hanna Jonsson Ericsson (1879–1961), forpaktet. Astrid utga i 1975 boken Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult der hun beskriver foreldrenes store kjærlighet til hverandre, og det kjærlige og trygge hjemmet de skapte for sine barn.

Astrid Lindgren var deres andre barn, i en søskenflokk på fire. Den eldste i flokken var broren Gunnar (1906–1974), og de to yngste var søstrene Stina (1911–2002, gift Hergin) og Ingegerd ([1916–1997, gift Lindström). Astrid skulle senere basere bøkene om Barna i Bakkebygrenda på søskenflokkens barndom. Også Astrids tre søsken var dyktige til å skrive og livnærte seg som skribenter i voksen alder.

Hun tok realskoleeksamen i 1923. Karakterkortet viste at hennes beste fag var svensk, og det var allment kjent i bygda at Astrid kunne skrive. Året etter fikk hun tilbud om en stilling i lokalavisen «Wimmerby Tidning». Arbeidet gikk ut på å lese korrektur samt å skrive notiser og korte reportasjer.

Da hun var 18 år ble hun gravid. Faren til barnet, Reinhold Blomberg, som var sjefredaktør i avisen, ville skille seg, og gifte seg med henne. Hun avslo og flyttet til Stockholm. Sønnen med navnet Lars («Lasse») ble født 4. desember 1926 på Rigshospitalet i København. Han døde i 1986. Hun hadde fått hjelp av en advokat til ordne formalitetene, og dette var det eneste sykehuset i Skandinavia som tok imot fødende uten å gi opplysninger til offentlige instanser, og hvor hun således slapp å oppgi barnefarens navn. Han bodde i fosterhjem her de første årene før hun hentet ham hjem til Stockholm i 1929, etter hans fostermor var blitt syk. I mellomtiden sparte hun sin beskjedne kontordamelønn og besøkte ham så ofte hun kunne. I begynnelsen bodde de sammen på rommet hun leide, og siden det ikke fantes barnehager eller dagmammaer var det hybelvertinnen som passet ham på dagtid. Våren etter ble han plassert hos foreldrene hjemme på Näs. I Stockholm tok hun sekretærutdannelse, fikk arbeid som kontorist og stenograf og bodde der resten av sitt liv.

I 1928 begynte hun som sekretær i Motormännens Riksförbund og møtte her sin tilkommende ektemann, Sture Lindgren (1898–1952), som var forbundets kontorsjef. De giftet seg i april 1931, og hun tok hans etternavn. De flyttet inn i toroms leilighet i Vulcanusgatan, og de hentet Lars tilbake til Stockholm. De fikk datteren Karin den 21. mai 1934. Lindgren sluttet da å arbeide ute, og var hjemme med barna frem til 1937.

I 1941 flyttet familien til leilighet i Dalagatan 46 i Vasastaden hvor de hadde utsikt over Vasaparken. Hun bodde resten av sitt liv i denne treromsleiligheten.

Karin giftet seg i 1958 med Carl-Olof og har etternavnet Nyman. Sønnen Lars var da allerede gift, og Lindgren måtte venne seg til å leve alene.

Parallelt med sitt forfatterskap arbeidet hun fra hun var 40 år og 25 år fremover i tid som forlagsredaktør for barnebøker i forlaget Rabén & Sjögren som også ga ut hennes egne bøker. Wikipedia

58 år
Dick Powell (Skuespiller)
1904 - 1963

Dick Powell (USA)

Skuespiller, sanger, filmregissør, filmprodusent, jazzmusiker, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Ewing Powell

Født:
14. november 1904 (119 år siden)

Døde:
2. januar 1963 (58 år) (61 år siden)

Richard Ewing «Dick» Powell var en amerikansk sanger, skuespiller og filmprodusent. Wikipedia

90 år
Aaron Copland (Dirigent)
1900 - 1990

Aaron Copland (USA)

Dirigent, pianist, komponist, koreograf, musikkforsker, musikkpedagog, jazzmusiker, filmmusikkomponist, skribent, musikkritiker

Født:
14. november 1900 (123 år siden)

Døde:
2. desember 1990 (90 år) (33 år siden)

Aaron Copland var en amerikansk komponist.

Copland ble født og vokste opp i rommene over foreldrenes butikk i Brooklyn, New York. Før faren emigrerte fra Litauen til USA hadde han mens han var i England anglifisert navnet fra Kaplan til Copland.

Copland fikk aldri noen oppmuntring hjemmefra i musikalsk retning, men da han var femten hadde han bestemt seg for å bli komponist. Han fikk timer hos Leopold Wolfsohn, Rubin Goldmark som også hadde undervist George Gershwin og Nadia Boulanger ved det amerikanske konservatoriet ved Fontainebleau School of Music i Paris i årene fra 1921 til 1924. Han oppnådde da å bli tildelt Guggenheim-stipend både i 1925 og 1926.

Copland støttet det amerikanske kommunistpartiet (Communist Party of the United States of America-CPUSA) og deres kandidat Earl Browder ved presidentvalget i 1936 (som Franklin D. Roosevelt vant suverent). Men hans støtte til den gang til det kommunistiske partiet førte til at han ble etterforsket av FBI under Mccarthyismen på 1950-tallet og ble som så mange andre i den amerikanske underholdningsindustrien svartelistet. Under innsettelsen av Eisenhower som president i 1953, var det planlagt at Coplands komposisjon A Lincoln Portrait skulle spilles, men dette ble strøket av programmet. Senere samme år ble Copland innkalt til høring i Kongressen hvor han vitnet på at han aldri hadde vært kommunist selv. Sjokkert over anklagene, holdt mange i det amerikanske musikkmiljøet fram nettopp Coplands musikk som et eksempel på amerikansk patriotisk musikk, særlig hans komposisjoner under andre verdenskrig. Høringene opphørte i 1955 og anklagene mot Copland kunne aldri bevises.

Copland hadde stor innflytelse på vennen Leonard Bernsteins arbeid som dirigent, og Bernstein er ansett som en av de beste dirigentene av Coplands musikk. Den britiske progrockgruppen Emerson, Lake & Palmer hadde stor suksess med innspilling av to av Coplands stykker: Fanfare for the Common Man og Hoe-Down.

Ved siden av å komponere, arbeidet Copland også som lærer og foreleser, og han skrev en rekke bøker og artikler, arbeidet som dirigent, i hovedsak for sine egne arbeider. Han hadde en rekke studenter som senere har blitt kjente komponister, blant dem Knut Nystedt og finnen Einojuhani Rautavaara. I årene 1940-1965 ledet han komposisjonsavdelingen ved Tanglewood.

Copland døde av respirasjonssvikt på Phelps Memorial Hospital i New York. Wikipedia

86 år
Claude Monet (Kunstmaler)
1840 - 1926

Claude Monet (Frankrike)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Oscar-Claude Monet

Født:
14. november 1840 (183 år siden)

Døde:
5. desember 1926 (86 år) (97 år siden)

Oscar-Claude Monet var en fransk impresjonistisk maler.

Som femåring flyttet Claude med sin familie til Le Havre, hvor han senere begynte på tegneskole.

Monet hadde i utgangspunktet tenkt å bli tegner, men da han var atten år ble han overtalt til å begynne å male av maleren Eugene Boudin. Monet reiste til Paris og begynte å studere malerkunst der.

Monet begynte som landskapsmaler. Mens han malte bildene sine stod han alltid ute. Han mente bildene måtte gjøres ferdig på stedet. På grunn av fargen og den stadige lysforandringen i naturen, mente Monet at han måtte jobbe raskt med bildene. Han hadde for dårlig tid til å blande sammen fargene, så han la fargene rett på lerretet med lette strøk.

Kunstretningen Claude Monet var med på å utvikle er den som kalles impresjonismen. Ordet stammer fra det franske «impression» som betyr «inntrykk». Disse malerne var ikke så opptatt av motivet som av inntrykkene de fikk av naturen. Monet sa engang at han ønsket at han ble født blind og så fikk synet tilbake, da kunne han begynne å male uten å vite hva han malte. Monet malte ofte flere bilder av samme motivet, men med forskjellige farger og lyssetting.

Vinteren 1895 oppholdt han seg i Sandvika i Bærum og malte en rekke bilder med lokale motiver. Det mest kjent er gamle Løkke bro i Sandvika. Maleriet ble hjemkjøpt på 1990-tallet da det var lagt ut for salg. Kjøpet ble finansiert av Den norske Arbeidsgiverforening, nå NHO. Maleriet befinner seg i Nasjonalgalleriets samlinger. Et annet kjent bilde med lokalt motiv er Kolsåstoppen.

I juni 1861 sluttet Monet seg til det første regimentet av det afrikanske lett kavaleriet som var utstasjonert i Algerie, Der skulle han etter planen være utstasjonert i en periode på 7 år. Men bare to år senere ble han hardt rammet av tyfoidfeber. Hans tante, Marie-Jeanne Lecadre, intervenerte ham for å få ham ut av hæren dersom han gikk med på å fullføre et kunst-kurs ved en kjent kunstskole.

Etter utbruddet av den fransk-prøyssiske krig i juli 1870 søkte Monet tilflukt i England i september dette året. Mens han var der studerte han maleriene til kjente kunstnere som John Constable og William Turner Joseph Mallord.

I mai 1871 forlot han London for å flytte til Zaandam, i Nederland, hvor han gjorde tjuefem malerier og det nederlandske politiet mistenkte ham for å drive revolusjonære aktiviteter mot staten. I oktober eller november 1871, vendte han tilbake til Frankrike. Monet levde fra desember 1871 til 1878 i Argenteuil, en landsby på høyre bredd av Seinen nær Paris. I 1874 kom han tilbake til Nederland.

Monet og Camille Doncieux hadde giftet seg rett før krigen, den 28. juni 1870. Og etter deres ekskursjon til London og Zaandam, hadde de flyttet til Argenteuil, i desember 1871. Det var på denne tiden at Monet malte ulike arbeider av det moderne liv. Camille ble syk i 1876. De hadde en sønn sammen, Michel, som ble født den 17. mars 1878. Den 5. september 1879, døde Camille Monet av bekkenkreft i en alder av 32 år, Monet malte henne da hun lå på dødsleiet.

Claude Monet døde 5. desember 1926 i Giverny, 86 år gammel. Han ligger gravlagt i Giverny. Claude Monets allé i Sandvika er oppkalt etter ham.

Det bildet som gav denne kunstnergruppen navnet impresjonister, er Monets kjente bilde «Impresjon av soloppgang».

Monet malte ofte serier med bilder av det samme motivet, malt på forskjellige tider av dagen eller på forskjellige årstider. På denne måten fikk han vist hvordan et motiv skifter karakter avhengig av lys og farge. Katedralbildene er eksempler på en slik serie. Wikipedia

58 år
Johann Nepomuk Hummel (Komponist)
1778 - 1837

Johann Nepomuk Hummel (Østerrike)

Komponist, dirigent, pianist, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Nepomuk Hummel

Født:
14. november 1778 (245 år siden)

Døde:
17. oktober 1837 (58 år) (186 år siden)

Johann Nepomuk Hummel var en østerriksk komponist og virtuos pianist. Hans musikk reflekterer en overgang fra klassisismen til den romantiske periode.

Johann Nepomuk Hummels far, Josef Hummel, var direktør ved den «keiserlige skolen for militær musikk» i Wartberg. I 1786 flyttet han med familien til Wien der han ble kapellmester ved Emanuel Schikaneders Theater auf der Wieden.

Wolfgang Amadeus Mozart ble imponert over sju år gamle Johanns evner, og tilbød ham musikkundervisning. Hummel var elev av Mozart i to år, og gjorde sin første konsertopptreden i en alder av ni. Ledsaget av faren foretok han konsertreiser så langt som til Danmark og England. Etter returen til Wien tok han komposisjonsundervisning hos Johann Georg Albrechtsberger og hos Antonio Salieri, rikets hoffkomponist og hoffkapellmester.

Han turnerte i Europa før han ble instruert av Muzio Clementi i London, hvor han ble i fire år før han returnerte til Wien. Han fikk da undervisning av Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn og Antonio Salieri.

I 1804 ble han kapellmester for prins Esterházy, foran Haydn. Denne posten beholdt han i sju år før han ble dimittert fra tjenesten. Før dette hadde han turnert i Russland og Europa, og giftet seg med operasangerinnen Elisabeth Röckel. Han ble senere kapellmester i Stuttgart og Weimar.

I tiden i Tyskland publiserte Hummel verket Et komplett teoretisk og praktisk instruksjonskurs om kunsten å spille pianoforte. Denne populære metoden innledet en ny stil.

Moderne pianomusikk har blitt påvirket av Hummel gjennom hans instruksjon av Carl Czerny som senere underviste Franz Liszt. Hummels innflytelse kan også spores i de tidligere verker av Frédéric Chopin og Robert Schumann. Wikipedia

Dødsfall

96 år
Gerd «GT-Sara» Thoreid (Sanger)
1924 - 2020

Gerd «GT-Sara» Thoreid (Norge)

Sanger, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gerd Miriam Thoreid

Født:
17. september 1924 (99 år siden)

Døde:
14. november 2020 (96 år) (3 år siden)

Gerd Miriam Thoreid var en norsk musiker og sanger. Hun gikk for å være Norges eldste stand-up-komiker. Artistnavnet hennes var GT-Sara, et kallenavn hun fikk av Dag Frøland da hun deltok i radioprogrammet Har du lyst har du lov. Der sang hun «Vill ni se en stjärna», som Zarah Leander hadde gjort kjent i hele Skandinavia. Siden Thoreid alltid var på farten og initialene i navnet hennes var GT (Gerd Thoreid), ga artistnavnet seg selv, mente Dag Frøland. Hun gjorde sin første TV-opptreden i 1975.

I 2007 platedebuterte hun som 83-åring med albumet GT-Sara på farten med Full Rulle. GT-Sara ble dermed Norges eldste platedebutant noensinne. Albumet lå lenge blant toppene på VG-lista. «Ballongvisa» gikk til topps på Norsktoppen og figurerte på Norsktopplista i seks uker.

Året etter kom albumet Hva var vel livet uten deg? med Hedemarkslaget. I 2009 kom albumet 85 år og alt intakt. GT-Sara hadde gjesteopptredener i Senkveld med Thomas og Harald, Frokost-TV og Trygdekontoret. Ett år var hun en av prisutdelerne på arrangementet Spellemannprisen. Wikipedia

61 år
Jackie Leven (Komponist)
1950 - 2011

Jackie Leven (Skottland)

Komponist, sanger, gitarist

Født:
18. juni 1950 (73 år siden)

Døde:
14. november 2011 (61 år) (12 år siden)

Jackie Leven var en skotsk sanger/komponist og folkemusiker. Wikipedia

83 år
Brikt Jensen (Forfatter)
1928 - 2011

Brikt Jensen (Norge)

Forfatter, Skribent

Født:
15. september 1928 (95 år siden)

Døde:
14. november 2011 (83 år) (12 år siden)

Brikt Jensen, egentlig Brigt Jensen, var en norsk forlagsmann, forfatter og mediepersonlighet. Han er særlig kjent for TV-programmet Bokstavelig talt som i seks år gikk på NRK på 1980-tallet. Han var i en årrekke tilknyttet forlaget Gyldendal , der han var assisterende direktør og senere administrerende direktør. Etter 15 år som sjef gikk han i 1980 over til å være hovedkonsulent i forlaget. Han virket også som universitetslektor i Strasbourg og som professor II i medievitenskap ved Universitetet i Bergen 1988-1992.

Han var sønn av postbetjent Ingebrigt Jensen (1901–45) og Louise Emilie Olsen (1905–77). Han ble i 1952 gift med lærer Ingebjørg Steen (16. november 1928–), ekteskapet ble oppløst i 1977. Han giftet seg så på nytt i 1979 med forlagsredaktør Anne-Grethe Rønnow Schei (20. april 1943–16. juli 2003). Brikt Jensen var far til tekstforfatteren Ingebrigt Steen Jensen. Wikipedia

76 år
Knut Bjørnsen (Programleder)
1932 - 2008

Knut Bjørnsen (Norge)

Programleder

Født:
26. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
14. november 2008 (76 år) (15 år siden)

Knut Bjørnsen var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK. Wikipedia

63 år
Tony Richardson (Filmregissør)
1928 - 1991

Tony Richardson (Storbritannia)

Filmregissør, forfatter, skuespiller, manusfilmprodusent, teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Cecil Antonio Richardson

Født:
5. juni 1928 (95 år siden)

Døde:
14. november 1991 (63 år) (32 år siden)

Cecil Antonio «Tony» Richardson var en britisk regissør.

Richardson var på 1950-tallet med å stifte English Stage Company sammen med skuespillerne George Goetschius og George Devine. Hans store gjennombrudd som teaterregissør var oppsettingen av John Osbornes stykke Se deg om i vrede ved Royal Court Theatre i London.

Richardson vant Oscar for beste regi med filmen Tom Jones (1963). Wikipedia

57 år
Ernst Diesen (Skuespiller)
1913 - 1970

Ernst Diesen (Norge)

Skuespiller

Født:
6. april 1913 (111 år siden)

Døde:
14. november 1970 (57 år) (53 år siden)

Ernst Diesen var en norsk skuespiller og teatersjef, kjent fra revyscene og filmlerret.

Ernst Diesen var sønn av stadsfysikus Andreas Melchior Diesen. Han giftet seg i 1937 med kollega Kari Steen, bedre kjent som Kari Diesen (1914–1987). Sammen fikk de to barn, Kari Diesen d.y. (1939–2016) og Andreas Diesen. Kari Diesen d.y. var blant annet med å bygge opp Tusenfryd fornøyelsespark, og arbeidet senere for folkemusikksaken i Rikskonsertene. Andreas Diesen er kjent som tekstforfatter, skribent og revyhistoriker i NRK.

Diesens teaterutdannelse var Max Reinhardts teaterskole i Berlin i 1932-33. Hjemme igjen ble han elev ved Det Nye Teater. Scenedebuten ble revyen Bølgelengde på samme teater i mai 1934, hvor han delte scene med kjente navn som Tore Segelcke og Einar Sissener.

Våren 1935 var han på plass ved Chat Noirs vårrevy For full musikk, blant annet sammen med de svenske gjestene Sara Leander og Karl Gerhard. Høsten 1935 spilte han i en av norsk revys største fiaskoer, Godt ord igjen, som ble tatt av plakaten etter én dag. Revyen ble øyeblikkelig omskrevet, nyinnstudert og satt opp under navnet Vi gir oss ikke, med stor suksess. I januar 1936 spilte Diesen i Chat Noirs nyttårsrevy Varsko her, Einar Roses instruktørdebut. Høsten samme år delte Diesen og Leif Juster scene for første gang, i revysuksessen Brøl Oslo, som ble spilt nærmere 300 ganger. Her debuterte også hans fremtidige kone Kari.

I februar 1937 deltok han i teatrets åpningsforestilling for dagens teaterhus, Opp med teppet, som blant annet hadde Randi Brænne og Axel Thue som gjester. Revyen ble senere resirkulert som "Teppet er oppe" og spilt på Bygdø Sjøbad. Diesen var nå blant Chat Noirs sikreste navn, og høsten 1937 spilte han i revyen Si det i toner, med bl.a. Juster og Sonja Wigert. I 1938 underholdt han i Sol i høiden på våren, Virru værra med på det? på Bygdø Sjøbad på sommeren (bl.a. sammen med Gerd og Otto Nielsen, før høsten bød på Korken smeller. 1939 brakte stor suksess i operetten Dollarprinsessen 1939 på vårparten og i den historiske spøken Norrønafolket vil fare på sommeren og høsten samme år, foruten våren 1940.

I 1943, året etter at Juster åpnet sitt revyteater Edderkoppen teater, kom Ernst Diesen og hans kone Kari Diesen til ensemblet. Med unntak av et intermezzo tidlig på 1950-tallet, skulle begge forbli ved Edderkoppen i mer enn 20 år.

Etter et gjestespill i Byen med det store hjertet våren 1950, ble Ernst Diesen ny teatersjef og kunstnerisk leder ved Chat Noir (etter Jens Book-Jenssen). Hans første oppgave var å iscenesette høstrevyen Bro bro brille samme år.

Fra 1954 var han igjen skuespiller ved Edderkoppen, hvor han skulle bli resten av sin karriere.

Samspillet med Juster ble overført til film under krigen, i form av de to filmsuksessene Den forsvundne pølsemaker og Det er'ke til å tru. Sammen dro de på en landomfattende turné i 1942, Pølsemakerturnéen. Ernst Diesen var med i en del komedier senere også, men helst i mindre roller. Unntaket var en hovedrolle mot Arve Opsahl i filmkalkunen Oss atomforskere i mellom. På 1960-tallet ble en rekke av duoens revysuksesser gjenskapt for fjernsyn, blant annet Skolesketsjen.

På midten av 1960-tallet ble Ernst Diesen syk. Han døde i november 1970. Hans kone Kari døde i 1987. Wikipedia

82 år
Robert Whitehead (Oppfinner)
1823 - 1905

Robert Whitehead (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Oppfinner, ingeniør

Født:
3. januar 1823 (201 år siden)

Døde:
14. november 1905 (82 år) (118 år siden)

Robert Whitehead var en engelsk ingeniør, kanskje aller mest kjent for oppfinnelsen av den selvbevegelige og selvstyrende torpedo i 1866.

Oppfinnelsen av den selvbevegelige torpedoen revolusjonerte krigen til sjøs – den britiske admiral H.J. May sa i 1906: «Hadde det ikke vært for Whitehead, ville ikke ubåten vært noe annet enn et interessant leketøy». Wikipedia

83 år
Carl Bille (Kunstmaler)
1815 - 1898

Carl Bille (Danmark)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Ludvig Bille

Født:
20. februar 1815 (209 år siden)

Døde:
14. november 1898 (83 år) (125 år siden)

Carl Ludvig Bille var en dansk maler.

Bille gikk først i seilmakerlære og livnærte seg i mange år som sjømann selv om han hadde et ønske om å bli marinemaler. På midten av 1850-tallet sluttet han å seile og gikk inn for å leve som kunstner. Han stilte ut første gang i 1854 og kort tid etter begynte han å motta undervisning av marinemaleren Carl Dahl.

Han er representert på en del museer i Danmark, blant annet på Statens Museum for Kunst med «Et dampskib i storm på Atlanterhavet» fra 1863.

Bille er begravet på Holmens kirkegård. Wikipedia

<<
14. November
>>