Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
14. November

Om dagen

14. November er dag 318 i 2019, og er i uke 46. Det er 47 dager igjen av året.
Verdens diabetesdag (Innført av IDF og WHO i 1991)
Historie
Wikipedia_14-11.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Knut Bjørnsen dør av kreft i bukspyttkjertelen, bare 7 måneder etter diagnosen, 76 år gammel
Knut Bjørnsen var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK.

Bjørnsen startet sin journalistiske karriere i 1953 i Verdens Gang og var der til han i 1961 ble ansatt i NRK. For nordmenn flest huskes han best som TV-reporter i NRK fra utallige mesterskap på skøyter og friidrett, ofte i tospann med Per Jorsett. Han stod som programleder for seks runder av den originale, norske versjonen av Kvitt eller dobbelt, med nesten 30 år mellom første og siste sesong fra 1966 til 1994. Han ledet også flere andre underholdningsprogrammer i NRK, og spørreleken Avspark! i 1970. Bjørnsen sto også for TV-kommentarene på direktesendte åpnings- og avslutningsseremonier under de Olympiske leker, sommer og vinter, i mange år.

Etter at han sluttet i NRK, medvirket Bjørnsen i en del eksperimenter med TV-shop i norsk reklamefjernsyns barndom. Han demonstrerte gryter og kasseroller og annet nyttig til hus og hjem, og fikk etter dette kallenavnet Gryte-Knut. Mot slutten av 1960-årene ble han også kjent for reklame for vaskemidler, noe som førte til at han fikk kallenavnet Vaske-Bjørnsen. Han var også programleder for Lykkehjulet og Ønskebrønnen på TV3. Bjørnsen spilte seg selv i to episoder av Karl & Co på TV 2. Han var dommer i Isdans på TV 2 i 2007.

Gjennom årenes løp skrev og redigerte Bjørnsen en rekke bøker; hovedsakelig sportsbøker, men også bøker innen andre sjangere. Han hadde stor interesse for Sørlandets historie og natur, og han lagde en TV-serie om temaet og skrev bok om dramaet rundt det norske skipet Najaden.

Bjørnsen var i sin ungdom en svært lovende skøyteløper som konkurrerte for Oslo Skøiteklub. Han vant blant annet det utsatte junior-NM 24. til 25. februar 1951 på Hamar stadion foran Hroar Elvenes, Oslo Idrettslag (sølv) og klubbkamerat Per Ødegaard (bronse). Det ordinære mesterskapet ble annullert etter første dag på grunn av ulike løpsforhold, bløt is.

Knut Bjørnsen giftet seg med Bjørg da han var ung journalist. De var gift i mange år og sammen hadde de to barn, en sønn og en datter. Etter sin kones bortgang, var Bjørnsen gift med Karin i 20 år. De to hadde ingen barn sammen. I april 2008 fikk han konstatert kreft i bukspyttkjertelen. Syv måneder senere døde han, 76 år gammel.

Knut Bjørnsen ble gravlagt fra Dybvåg kirke i Tvedestrand den 25. november 2008. Wikipedia
Wikipedia_14-11.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Planeten Sedna blir oppdaget i de ytre områdene av vårt solsystem
90377 Sedna er en stor planetoide i de ytre områdene av solsystemet, og var per 2012 tre ganger så langt unna solen som det Neptun var. Spektroskopi har avdekket at Sednas overflatesammensetning er lignende den til enkelte andre transneptunske objekt, det vil si den består hovedsakelig av en blanding av vann, metan og nitrogeniser med tholiner. Overflaten er en av de rødeste blant objektene i solsystemet. Sannsynligvis er Sedna en dvergplanet.

I det meste av sitt baneforløp befinner Sedna seg lengre fra solen enn hva den gjorde i 2012. Med en estimert aphelium på 9376nbsp;AE, befinner den seg 31 ganger så langt unna solen som det Neptun gjør, og er med det et av de fjerneste kjente objektene i solsystemet om man ikke regner med langperiodiske kometer. Sednas eksepsjonelt lange og elongerte bane tar omtrentlig 11 400 år å fullføre, og det at den nærmeste avstanden til solen er så stor, 76 AE, har ført til mange spekulasjoner om hvor den stammer fra.

Minor Planet Center plasserer Sedna i den spredte skiven, en gruppe objekter sendt ut i svært elongerte baner på grunn av gravitasjonell påvirkning fra Neptun. Denne klassifiseringen er imidlertid bestridt, fordi Sedna aldri kommer nær nok Neptun til at den kan ha blidt spredt ut av den. Det gjør at noen astronomer konkluderer med at den er det første kjente medlemmet av indre Oorts sky. Andre spekulerer i at den kan ha blitt dyttet inn i sin nåværende bane av en passerende stjerne, kanskje en som stemmer fra solens fødselshop (en åpen stjernehop), eller at den ble fanget fra et annet stjernesystem.

En annen hypotese antyder at banen kan være gjenstand for en stor planet utenfor Neptuns bane. Astronomen Mike Brown, medoppdager av Sedna og dvergplanetene Eris, Haumea og Makemake, mener at Sedna er det mest betydningsfulle transneptunske objektet funnet til dato, fordi forståelsen av den uvanlige banen sannsynligvis vil gi verdifull informasjon om opphavet og tidlig utvikling av solsystemet. Wikipedia
Wikipedia_14-11.1979
40 år siden
Wikipedia
1979: Mariner 9 når Mars, og blir det første romfartøyet i bane rundt en annen planet
Mariner 9 var en romsonde i det amerikanske Mariner-programmet. Romsonden ble skutt opp 30. mai 1971 og nådde planeten Mars i midten av november samme år. Mariner 9 var det første menneskeskapte objektet som ble sendt i bane rundt en fremmed planet, før hadde romsondene kun flydd forbi målet og videre utover solsystemet.

Mariner 9 skulle fortsette studien av atmosfæren som Mariner 6 og 7 hadde startet, romsonden skulle også kartlegge over 70 % av marsoverflaten fra en lavere høyde (1 500 km og med større oppløsning (100–1000 meter per piksel) enn noen tidligere marssonde. Et infrarødt radiometer skulle søke etter varmekilder som bevis på vulkansk aktivitet. Den skulle også studere temperaturforandringer. De to marsmånene Phobos og Deimos skulle også undersøkes.

Når Mariner 9 kom til Mars var atmosfæren så fylt av støv at overflaten ikke kunne ses. Denne uventede situasjonen viste fordelene med å studere en planet mens man gikk i bane rundt den fremfor å bare fly forbi. Datamaskinen ombord Mariner 9 ble programmert til å utsette fotograferingen et par måneder til støvet hadde lagt seg. Etter 349 døgn hadde Mariner 9 sendt 7 329–bilder av mer enn 80 % av overflaten og fotografert begge månene.

Etter at romsonden tømte alt drivstoff som opprettholdt høyde, ble den slått av 27. oktober 1972. Mariner 9 går fremdeles i bane rundt Mars, men vil etterhvert nå atmosfæren rundt år 2022.

Den enorme riftdalen Valles Marineris er døpt etter Mariner 9 som oppdaget den. Wikipedia
Fødsler
61 år
Park Chung-hee (President)
1917 - 1979

Park Chung-hee (Sør-Korea)

President, Infanterioffiser

Født:
14. november 1917 (101 år siden)

Døde:
26. oktober 1979 (61 år) (40 år siden)

Park Chung-hee var en sørkoreansk offiser og politiker. Han var general i Sør-Koreas hær og tok makten i landet med et militærkupp i 1961. Park var Sør-Koreas statsleder frem til han ble myrdet av etterretningssjef Kim Jae-kyu i 1979.

Sør-Korea var blant verdens fattigste land etter Koreakrigen, men Park har fått mye av æren for at landet opplevde en voldsom modernisering og økonomisk vekst gjennom eksportorientert industrialisering fra 1960- til 1990-tallet. Samtidig var Parks regime et undertrykkende diktatur som kunne fengsle, torturere og myrde opposisjonelle, især fra tidlig i 1970-årene. Regimet også blitt beskrevet som konservativt og statskorporativistisk eller fascistisk. Han har også blitt kritisert for å ha kjempet på japansk side under den andre verdenskrig.

I 1999 ble han, sammen med den nordkoreanske lederen Kim Il-sung, kåret til én av 1900-tallets ti største asiater av Time. Park Chung-hee var far til Sør-Koreas senere president Park Geun-hye Wikipedia

58 år
Johann Nepomuk Hummel (Komponist)
1778 - 1837

Johann Nepomuk Hummel (Østerrike)

Komponist, dirigent, pianist, konsertmester

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Nepomuk Hummel

Født:
14. november 1778 (241 år siden)

Døde:
17. oktober 1837 (58 år) (182 år siden)

Johann Nepomuk Hummel var en østerriksk komponist og virtuos pianist. Hans musikk reflekterer en overgang fra klassisismen til den romantiske periode.
Johann Nepomuk Hummels far, Josef Hummel, var direktør ved den «keiserlige skolen for militær musikk» i Wartberg. I 1786 flyttet han med familien til Wien der han ble kapellmester ved Emanuel Schikaneders Theater auf der Wieden.
Wolfgang Amadeus Mozart ble imponert over sju år gamle Johanns evner, og tilbød ham musikkundervisning. Hummel var elev av Mozart i to år, og gjorde sin første konsertopptreden i en alder av ni. Ledsaget av faren foretok han konsertreiser så langt som til Danmark og England. Etter returen til Wien tok han komposisjonsundervisning hos Johann Georg Albrechtsberger og hos Antonio Salieri, rikets hoffkomponist og hoffkapellmester.
Han turnerte i Europa før han ble instruert av Muzio Clementi i London, hvor han ble i fire år før han returnerte til Wien. Han fikk da undervisning av Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn og Antonio Salieri.
I 1804 ble han kapellmester for prins Esterházy, foran Haydn. Denne posten beholdt han i sju år før han ble dimittert fra tjenesten. Før dette hadde han turnert i Russland og Europa, og giftet seg med operasangerinnen Elisabeth Röckel. Han ble senere kapellmester i Stuttgart og Weimar.
I tiden i Tyskland publiserte Hummel verket Et komplett teoretisk og praktisk instruksjonskurs om kunsten å spille pianoforte. Denne populære metoden innledet en ny stil.
Moderne pianomusikk har blitt påvirket av Hummel gjennom hans instruksjon av Carl Czerny som senere underviste Franz Liszt. Hummels innflytelse kan også spores i de tidligere verker av Frédéric Chopin og Robert Schumann. Wikipedia

Dødsfall
76 år
Knut Bjørnsen (Programleder)
1932 - 2008

Knut Bjørnsen (Norge)

Programleder

Født:
26. juli 1932 (87 år siden)

Døde:
14. november 2008 (76 år) (10 år siden)

Knut Bjørnsen var en norsk sportsjournalist og programleder for NRK. Wikipedia

<<
14. November
>>