Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

12. November

Om dagen

12. November er dag 317 i 2024, og er i uke 46. Det er 49 dager igjen av året.

Historie

9 år siden

2014: Philae, sendt ut fra den europeiske romsonden Rosetta, blir den første romsonden som lander på en komet

Philae er et landingsfartøy som landet på kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko den 12. november 2014. Fartøyet var koblet til banesonden Rosetta inntil det koblet seg fra denne og landet på kometen.

Philae har navn etter File-obelisken. Fartøyet eies av European Space Agency og styres av Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt. Wikipedia
33 år siden

1990: Tim Berners-Lee publiserer det første forslaget til World Wide Web

World Wide Web, forkortet WWW eller W3, er et globalt informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengelige over Internett.

Informasjonen på World Wide Web betegnes som ressurser, som refereres til ved hjelp av uniforme ressursidentifikatorer eller URI-er; dette gjør at en kan la ressurser referere til hverandre på en enkel måte – noe som gjør det mulig å indeksere, søke etter og kryssreferere all informasjonen som utgjør World Wide Web.

I dagligtale blandes World Wide Web av og til sammen med internettet, men World Wide Web/WWW er bare én av de mange tjenestene som Internett tilbyr, ved siden av for eksempel e-post og videospill. Å bruke disse tjenestene på en fornuftig måte krever digital dannelse, noe som blir en viktig utfordring for et samfunn å skaffe til veie for sine innbyggere etter hvert som nettet i økende grad preger dagliglivet i samfunnet.

World Wide Web ble utviklet i 1989 av Tim Berners-Lee ved fysikkinstituttet CERN i Sveits for bruk til intern informasjonsfremvisning. Den første webtjeneren (nxoc01.cern.ch, senere omdøpt til info.cern.ch) kom på lufta 12. november 1990. Den 30. april 1993 bestemte styret i CERN at World Wide Web-teknologien skulle være fri, det vil si at det ikke skal betales avgift for bruken. CERN og andre utviklet flere tekstbaserte nettlesere, men det var først da den grafiske nettleseren Mosaic ble tilgjengelig i 1993 at bruken av World Wide Web spredte seg utenfor forskningsmiljøet. Etter at Mosaic ble tilgjengelig ble World Wide Web raskt populær, og kan tilskrives en viktig del av æren for at Internett deretter fikk en eventyrlig rask utbredelse.

Informasjon på World Wide Web presenteres i form av websider eller nettsider («web pages»). En slik side kan bestå av tekst og andre former for informasjon. Den kan lokaliseres, hentes inn og presenteres av en datamaskin med et program kalt nettleser eller webleser. Siden kan være lagret i en datamaskin hvor som helst i nettet, og lokaliseres ved en pekeadresse kalt Uniform Resource Locator (URL). Nettleseren betjenes typisk ved hjelp av en mus. Teksten i websider kan også inneholde URL-adresser til andre sider. Ved å «peke og klikke» med musen på en slik adresse på dataskjermen kan brukeren hente en inn en annen side og så videre På kort tid kan brukeren hente inn informasjon fra «hvor som helst i verden», en aktivitet som gjerne omtales som å «surfe på Internett».

Populære nettleserprogrammer for tiden (2009) er Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera og Safari. Det finnes flere mer eller mindre avanserte programmer for å lette utvikling og redigering av websider. En webside benytter en rekke spesialiserte tegn og koder for å gi siden den ønskede form med plassering av bilder, URL-pekere og så videre Man kan få et inntrykk av disse kodene for en nettside ved å klikke på view source (se kilde) i nettleseren. Wikipedia
43 år siden

1980: Den amerikanske romsonden «Voyager 1» passerer Saturn

Voyager 1 er en 721,9 kg tung, ubemannet, amerikansk romsonde i Voyagerprogrammet som ble skutt opp 5. september 1977 sendt for å utforske de ytre delene av solsystemet og videre. Romsonden har passert både Jupiter og Saturn, og var den første romsonden med detaljerte bilder av disse to planetene.

Passeringen av Jupiter var en stor suksess, og romsonden fortsatte videre for å besøke Saturn. Voyager 1 ble dermed også den andre romsonden som besøkte denne planeten, etter Pioneer 11. Voyager 1 passerte Saturn i november 1980, på sitt nærmeste, 12. november, var romsonden bare 124.000 km unna skyene på planeten. Romsonden oppdaget komplekse strukturer i Saturns ringer, og studerte atmosfæren på Titan, som hadde blitt utvalgt av JPL for en nærpassering. Voyager 1 sendte også tilbake mengder av bilder av flere av Saturns måner, mange observert for første gang. Wikipedia

Fødsler

50 år
Egil Gjelland (Skiskytter)
1973

Egil Gjelland (Norge)

Skiskytter, skiskyttertrener

Født:
12. november 1973 (50 år)

Egil Gjelland er en norsk tidligere skiskytter. Han var fra 2014 til 2016 landslagstrener for menn elite i Norges Skiskytterforbund. Inntil 2014 var han landslagstrener for kvinner elite. Han var inntil 2010 landslagstrener for rekrutt, menn.

Egil Gjelland var med på Norges lag som vant lagøvelsen under VM i skiskyting 1998 i Hochfilzen. I Salt Lake City i 2002 vant han gull på stafetten sammen med Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold og Frode Andresen. I VM 2005 i Hochfilzen var Gjelland igjen med på å ta stafettgull, Norges første VM-gull i stafett på 38 år.

Den eneste individuelle seieren i verdenscupen tok Gjelland på jaktstarten 17. desember 2004 i Östersund.

I NM-sammenheng har Gjelland tatt 2 gull, 3 sølv og 4 bronse individuelt, samt 1 gull, 1 sølv og 4 bronse i stafett/lag.

Egil Gjelland er gift med den tidligere skiskytteren Ann-Elen Skjelbreid. Wikipedia

51 år
Jani Soininen (Skihopper)
1972

Jani Soininen (Finland)

Skihopper

Fullt navn / Fødenavn:
Jani Markus Soininen

Født:
12. november 1972 (51 år)

Jani Markus Soininen er en tidligere finsk skihopper.

Han debuterte i verdenscupen 29. februar 1992 i Lahtis. Etter et par middelmådige sesonger hoppet han seg inn på Finlands A-lag sesongen 1993/94. Under OL 1994 på Lillehammer kom han på sjetteplass i normalbakken og femteplass i storbakken.

Året etter var han med på å vinne laghoppingen for Finland under VM 1995 i Thunder Bay, en prestasjon han og det finske laget gjentok to år senere under VM i Trondheim. Den første av totalt fem verdenscupseire kunne han feire 13. januar 1996 i Engelberg.

Karrierens høydepunkt var OL 1998 i Nagano. I normalbakken gikk han helt til topps, og i storbakken tok han sølv, bare slått av japanske Kazuyoshi Funaki.

Under VM 2001 i Lahtis var han igjen med på å ta sølv i lagkonkurransen. Etter denne sesongen la han opp som aktiv hopper. Wikipedia

56 år
Sam Lloyd (Skuespiller)
1963 - 2020

Sam Lloyd (USA)

Skuespiller, sanger

Født:
12. november 1963 (60 år siden)

Døde:
30. april 2020 (56 år) (4 år siden)

Sam Lloyd var en amerikansk skuespiller og musiker, kjent for sin rolle som advokaten Ted Buckland i den amerikanske komedie-dramaserien Scrubs.

Lloyd studerte ved Syracuse University før han ble skuespiller. Han var nevø av filmstjernen Christopher Lloyd, som er kjent fra Tilbake til fremtiden-filmene, og hans far var også skuespiller. Han og Christopher Lloyd hadde begge to gjesteroller i TV-serien Malcolm i midten; Sam var en boligadvokat og Christopher var hovedpersonen Hals far. De to har også gjestet den kjente serien Presidenten.

I tillegg til å være skuespiller var han en dyktig sanger, og han var medlem av a cappella-gruppen The Blanks, som også hadde mange opptredener i serien Scrubs under navnet "The Worthless Peons" (også kjent som "Ted's Band"). Han spilte også bass i musikkgruppen The Butties. Wikipedia

72 år
Hill-Marta Solberg (Politiker)
1951

Hill-Marta Solberg (Norge)

Politiker, lærer

Født:
12. november 1951 (72 år)

Hill-Marta Solberg er en norsk tidligere politiker (Ap) og fylkesmann i Nordland fra 2009 til 2018. Hun var sosialminister i regjeringene Gro Harlem Brundtlands 3. regjering og Thorbjørn Jaglands regjering. Hun var innvalgt på Stortinget fra Nordland 1993–2009 og var parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 2000–2001 og 2005–2009. Solberg var ordfører i Sortland kommune 1988–1993. Hun var styreleder i Vinmonopolet fra 2009 til 2018.

Hun var nestleder i Arbeiderpartiet fra 1992 til 2007 og ble etterfulgt av Helga Pedersen.

Fra 2015 er hun leder i Karantenenemnda. Wikipedia

75 år
Magnhild Meltveit Kleppa (Lærer)
1948

Magnhild Meltveit Kleppa (Norge)

Lærer, politiker

Født:
12. november 1948 (75 år)

Magnhild Meltveit Kleppa er en norsk tidligere politiker (Sp) og tidligere fylkesmann i Rogaland.

Kleppa er utdannet lærer fra Kristiansand lærerskole 1970, og har senere studert samfunnsfag, biologi og spesialpedagogikk ved Stavanger lærerskole. Hun arbeidet som lærer og rådgiver fra 1967 til 1992. Fra 1992 til 1993 var Kleppa gruppeleder for Senterpartiet i Rogaland fylkeskommune, hun var også fylkesleder i Rogaland 1987–1990.

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1993. Kleppa var nestleder i Senterpartiet under Anne Enger Lahnstein 1991–1997 og parlamentarisk leder 2005–2007. Hun var sosialminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering 1997–2000. I Jens Stoltenbergs andre regjering var hun kommunal- og regionalminister 2007–2009 og samferdselsminister fra 20. oktober 2009 til 18. juni 2012.

Kleppa ble 26. oktober 2012 utnevnt til fylkesmann i Rogaland og tiltrådte stillingen i oktober 2013 da hennes stortingsperiode var avsluttet. Hun er fylkesmann ut juni 2019. Fra 1. juli 2019 er hun medlem av EOS-utvalget. Wikipedia

76 år
Patrice Leconte (Regissør)
1947

Patrice Leconte (Frankrike)

Regissør, skuespiller, manusforfatter, TV-regissør, tegneserieskaper

Født:
12. november 1947 (76 år)

Patrice Leconte er en fransk filmregissør og manusforfatter.

Leconte arbeidet i sin ungdom som tegneserieforfatter, blant annet for det franske bladet Pilote. Sin første film regisserte han i 1976, Les Vécés étaient fermés de l'interieur (Toalettene var stengt fra innsiden). Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Mannen i vinduet i 1989, som ble vist på filmfestivalen i Cannes. Mange utenlandske kritikere omtalte ham den gang som en nykommer, selv om han allerede hadde regissert åtte filmer. Siden har han imidlertid vunnet stor anerkjennelse som kunstfilmregissør, både i Frankrike og i utlandet, særlig med filmer som Det største er kjærligheten med Juliette Binoche og Daniel Auteuil, og Mannen fra toget med Jean Rochefort og Johnny Halliday. Wikipedia

76 år
Ingelin Killengreen (Politimester)
1947

Ingelin Killengreen (Norge)

Politimester, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Ingelin Christine Killengreen

Født:
12. november 1947 (76 år)

Ingelin Christine Killengreen er en norsk jurist. Hun er spesialrådgiver i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Hun har tidligere vært ekspedisjonssjef (1988–1993) og departementsråd (1994) i Justisdepartementet, samt politimester i Oslo (1994–2000). Hun var fra 2000 til 2011 politidirektør. I februar 2011 ble hun utnevnt til departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Fra 2013 til 2016 var hun direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Killengreen tok examen artium ved Bergen katedralskole i 1966, tok deretter husmorskole i 1968 og ble utdannet cand.jur. ved Universitetet i Oslo i 1972. Hun har gjennomgått sjefskurset ved Forsvarets høgskole i 1989.

Killengreen er datter av høyesterettsadvokat Alfred Georg Kvamme og ble gift med advokat John Killengreen (1946–2009) i 1972. Wikipedia

76 år
Buck Dharma (Musiker)
1947

Buck Dharma (USA)

Musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Donald Roeser

Født:
12. november 1947 (76 år)

Donald «Buck Dharma» Roeser er en amerikansk gitarist, vokalist og låtskriver. Roeser er en av grunnleggerne av Blue Öyster Cult, og ved siden av Eric Bloom den eneste som har vært med hele tiden. Han har bl.a. bidratt med noen av deres største hits, som «(Don't Fear) The Reaper», «Godzilla» og «Burnin' for You». I 1982 ga han ut soloalbumet Flat Out.

Han opererer under artistnavnet Buck Dharma. Wikipedia

78 år
Neil Young (Musiker)
1945

Neil Young (Canada)

Musiker, skuespiller, sanger, filmregissør, gitarist, selvbiograf, plateprodusent, låtskriver, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Neil Percival Young

Født:
12. november 1945 (78 år)

Neil Percival Young er en canadisk musiker. Han er en kjent låtskriver, vokalist og gitarist, og har i over 40 år vært en av rockens mest kjente personligheter. Han er særlig kjent for sin karakteristiske lyse, litt nasale stemme, og for sitt energiske gitarspill. Gjennom karrieren har han gitt ut materiale innen de fleste sjangre, men har lykkes best i å nå ut til et stort publikum de gangene han har holdt seg til sine musikalske røtter, som er gitarbasert rock, elektrisk og akustisk gitar/visesang.

Han ble tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame både i 1995 og i 1997, siste gang med Buffalo Springfield. Fra 1992 er han æresdoktor ved Lakeshead University, Ontario, Canada og fra 27. mai 2006 ved San Francisco State University, California i USA, det siste doktoratet inkluderer hans ekskone Pegi Young. Han ble 14. juli 2006 tildelt Order of Manitoba for sitt fremragende bidrag innen musikk, og sine bidrag til trengende, herunder Bridge School Benefit Dette er den høyeste utmerkelsen i hans hjemprovins Manitoba i Canada 30. desember 2009 ble han utnevnt til offiser av Canadas høyeste orden, Order of Canada.

Young bor på sin ranch mellom La Honda og Kings Mountain i San Mateo County sør for San Francisco i California. Til tross for at han har bodd i det nordlige California siden 1970-tallet, har han opprettholdt sitt canadiske statsborgerskap og har ikke til hensikt å endre dette.

Neil Young kan, sammen med Bob Dylan sies å ha vært svært toneangivende overfor særlig nordamerikansk rockemusikk, noe som kommer til uttrykk hos artister som Nirvana, Pearl Jam, Pixies og Sonic Youth. Young, som Dylan, er særlig kjent for sine særegne evner til å fornye og omstille sine musikalske uttrykk, kombinert med politisk «ukorrekte» og sarkastiske tekster. Karakteristisk er hvordan dette kommer fram gjennom to ulike musikalske uttrykk; akustisk folk- og countryrock på den ene side, og rå, massiv, og pumpende elektrisk rock på den andre. Young er karakterisert som grungens gudfar, og han kan oppfattes som å stå i en musikalsk linje med blant andre Beethoven hvor han gjennom sin uforutsigbarhet, produksjon i ulike sjangre og hans formidling av maskuline emosjoner har vist en stor musikalsk bredde. Wikipedia

64 år
Julie Ege (Modell)
1943 - 2008

Julie Ege (Norge)

Modell, skuespiller, sykepleier

Født:
12. november 1943 (80 år siden)

Døde:
29. april 2008 (64 år) (16 år siden)

Julie Ege var en norsk modell og skuespiller med internasjonal karriere på slutten av 1960-årene og deler av 1970-årene. Hun ble Frøken Norge i 1962, (eller ifølge andre kilder, nummer to bak Beate Brevik som vant, men som etter eget ønske ikke ville være med på «sirkuset» og representere Norge i en skjønnhetskonkurranse. og representerte Norge i Miss Universe-konkurransen samme år.

Hun er en av få nordmenn som har gjestet The Tonight Show starring Johnny Carson. Hun var der to ganger i 1971. I 2010 ble en gate i Sandnes sentrum oppkalt etter henne, Julie Eges gate. Wikipedia

81 år
Sissel Lie (Forfatter)
1942

Sissel Lie (Norge)

Forfatter, dramatiker, romanforfatter, skribent

Født:
12. november 1942 (81 år)

Sissel Lie er en norsk forfatter, dramatiker, oversetter og professor emeritus ved Institutt for moderne fremmedspråk ved NTNU. Hennes forfatterskap omfatter både fag- og skjønnlitteratur. Hennes skjønnlitterære debut var novellesamlingen Tigersmil i 1986. Lies bøker er oversatt til 8 språk (2004). Wikipedia

62 år
Magnar Sætre (Politiker)
1940 - 2002

Magnar Sætre (Norge)

Politiker

Født:
12. november 1940 (83 år siden)

Døde:
5. desember 2002 (62 år) (21 år siden)

Magnar Sætre var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1989. Han var vararepresentant i perioden 1985 – 1989. Wikipedia

81 år
Benjamin Mkapa (President i Tanzania)
1938 - 2020

Benjamin Mkapa (Tanzania)

President i Tanzania, politiker, advokat, diplomat

Født:
12. november 1938 (85 år siden)

Døde:
24. juli 2020 (81 år) (3 år siden)

Benjamin William Mkapa var Tanzanias tredje president mellom 1995 og 2005. Han ledet samtidig regjeringspartiet Chama cha Mapinduzi (CCM). Wikipedia

83 år
Charles Manson (Sektleder)
1934 - 2017

Charles Manson (USA)

Sektleder, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Milles Maddox

Født:
12. november 1934 (89 år siden)

Døde:
19. november 2017 (83 år) (6 år siden)

Charles «Charlie» Manson var en amerikansk kultleder og massemorder. Han ble dømt og sonet for at han og hans «familie» i løpet av et par dager drepte flere mennesker på bestialsk vis i Los Angeles i 1969. Manson drepte ingen selv, men ble dømt for medvirkning. Et av ofrene var Sharon Tate, regissøren Roman Polanskis kone. Wikipedia

83 år
Jalal Talabani (Politiker)
1933 - 2017

Jalal Talabani (Irak)

Politiker, jurist, advokat

Født:
12. november 1933 (90 år siden)

Døde:
3. oktober 2017 (83 år) (6 år siden)

Jalal Talabani var en irakisk jurist og politiker. Han var president i Irak fra 2005 til 2014. Han var grunnlegger av partiet Kurdistans patriotiske union (PUK), og ledet partiet fra starten. Talabani var en av de sentrale kurdiske lederne i Irak og var i mange år en respektert og fryktet geriljaleder. 6. april 2005 ble han valgt til Iraks president etter landets første frie valg. 11. november 2010 ble han gjenvalgt for en ny periode. Wikipedia

65 år
Michael Ende (Forfatter)
1929 - 1995

Michael Ende (Tyskland)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Andreas Helmuth Ende

Født:
12. november 1929 (94 år siden)

Døde:
28. august 1995 (65 år) (28 år siden)

Michael Ende var en tysk forfatter, særlig kjent for fantasybarnebøkene Momo, eller Kampen om tiden (1973) og Den uendelige historie (1979), som begge er filmet. Wikipedia

52 år
Grace Kelly (Fyrstinne av Monaco)
1929 - 1982

Grace Kelly (USA)

Fyrstinne av Monaco, skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Grace Patricia Kelly

Født:
12. november 1929 (94 år siden)

Døde:
14. september 1982 (52 år) (41 år siden)

Grace Patricia Kelly, senere Hennes Høyvelbårenhet Fyrstinne Grace av Monaco, var en amerikansk skuespillerinne, som giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco.

Kelly startet skuespillerkarrieren i 1950, da hun var 20 år gammel. Hun spilte i teaterstykker i New York og hadde gjesteroller i en rekke TV-serier på begynnelsen av 1950-tallet. Gjennombruddet som filmskuespillerinne kom med Mogambo (1953). Kelly vant Golden Globe for beste kvinnelige birolle og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for rolletolkningen sin. Hennes lite glamorøse rolle i Bak kulissene (1954) sikret henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Kelly spilte også i tre filmer regissert av Alfred Hitchcock: Ring politiet! (1954), Vinduet mot bakgården (1954) og Tyv fanger tyv (1955).

Hun pensjonerte seg som skuespillerinne som 26-åring, etter å ha giftet seg med fyrst Rainier. Ekteparet fikk tre barn sammen, Caroline, Albert og Stephanie. Fyrstinne Grace holdt fast ved sine amerikanske røtter, og hadde både amerikansk og monegaskisk statsborgerskap.

Fyrstinne Grace døde 14. september 1982. Dagen før hadde hun fått et hjerneslag mens hun kjørte, noe som førte til at hun mistet kontroll på bilen og krasjet. Datteren hennes, Stephanie, var også i bilen, men overlevde ulykken.

I juni 1999 ble hun kåret til tidenes 13. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

87 år
Loriot (Komiker)
1923 - 2011

Loriot (Tyskland)

Komiker, tegneserieskaper, filmregissør, skuespiller, skribent, manusforfatter, kabaretartist

Fullt navn / Fødenavn:
Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow

Født:
12. november 1923 (100 år siden)

Døde:
22. august 2011 (87 år) (12 år siden)

Loriot, pseudonym for Bernhard Victor Christoph-Carl von Bülow, kortform Vicco von Bülow er en tysk komiker, tegner, forfatter, skuespiller, regissør og professor i teaterkunst.

Loriots verker handler hovedsakelig om menneskelige relasjoner og kommunikasjon, eller snarere misforståelser i kommunikasjonen mennesker imellom. Hans tegninger har som regel en underfundig tekst. Temaene er først og fremst hverdagsliv, familieliv og det borgerlige samfunnet.

Vicco von Bülow, med kunstnernavnet Loriot, kommer fra den gamle mecklenburgske adelsfamilien Bülow og han er sønn av Johann-Albrecht von Bülow (1899–1972) og Charlotte von Roeder (1899–1929). Kunstnernavnet stammer fra fuglen pirol (fransk loriot) som er å finne på våpenskjoldet til den adelsfamilien han tilhører. Wikipedia

79 år
Kim Hunter (Skuespiller)
1922 - 2002

Kim Hunter (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Janet Cole

Født:
12. november 1922 (101 år siden)

Døde:
11. september 2002 (79 år) (21 år siden)

Kim Hunter var en amerikansk skuespiller.

Hunter vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Stella Kowalski i filmen En sporvogn til Begjær (1951). Hun har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

64 år
Roland Barthes (Filosof)
1915 - 1980

Roland Barthes (Frankrike)

Filosof, språkforsker, litteraturkritiker, universitetslærer, manusforfatter, semiologist, sosiolog, faglitterær forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Roland Gérard Barthes

Født:
12. november 1915 (108 år siden)

Døde:
26. mars 1980 (64 år) (44 år siden)

Roland Barthes var en fransk litteraturkritiker, litteraturteoretiker, filosof og semiotiker.

Barthes begynte sine litteraturstudier innenfor den historisk-biografiske tradisjonen, som han senere tok kraftig avstand fra. På 1960-tallet tilhørte han strukturalismen (en retning han senere betegnet som «et intellektuelt delirium»), før han beveget seg i retning av poststrukturalismen. I sine siste arbeider søkte han imidlertid igjen mot de absoluttene poststrukturalismen forkaster.

Hans kjente artikkel Bildets retorikk fra 1964 laget en ny lingvistisk retning: semiologien. Der ga han en redegjørelse for hvorfor bildet burde bli sett på som språk. Han utvidet også begrepsapparatet for analyser og annen teoretisk virksomhet.

Barthes ble påkjørt av en bil 25. februar 1980 og døde én måned senere i Paris. Wikipedia

87 år
Dagmar Hansen (Sanger)
1871 - 1959

Dagmar Hansen (Danmark)

Sanger, skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Dagmar Julie Augusta Hansen

Født:
12. november 1871 (152 år siden)

Døde:
13. april 1959 (87 år) (65 år siden)

Dagmar Julie Augusta Hansen, gift Heinemann, var en dansk sangerinne og Danmarks første pinupgirl.

Hun er begravet på Assistens Kirkegård i København. Wikipedia

77 år
Auguste Rodin (Billedhugger)
1840 - 1917

Auguste Rodin (Frankrike)

Billedhugger, gravør, tegner, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
René François Auguste Rodin

Født:
12. november 1840 (183 år siden)

Døde:
17. november 1917 (77 år) (106 år siden)

Auguste Rodin regnes som en av Frankrikes fremste representanter for realistisk skulptur. Wikipedia

68 år
Jacob Otto Lange (Politiker)
1833 - 1902

Jacob Otto Lange (Norge)

Politiker

Født:
12. november 1833 (190 år siden)

Døde:
26. mai 1902 (68 år) (122 år siden)

Jacob Otto Lange var en norsk forstmann og politiker (V).

Han var medlem av statsrådsavdelingen i Stockholm i Johannes Steens første regjering fra mars 1891 til juni 1892, da han ble statsråd i Revisjonsdepartementet frem til regjeringens avgang 2. mai 1893.

Han var i periodene 1877–1879, 1883–1885, 1886–1888 og 1889–1891 stortingsrepresentant fra Kongsberg.

Lange studerte forstvesen i Tyskland og var overførster ved Kongsberg Sølvverk og bestyrer av skogskolen. Han var ordfører i Kongsberg 1875–1876 og fikk i 1987 en gate oppkalt etter seg på Kongsberg – Jacob Langes vei i Gamlegrendåsen.

Han ble i 1892 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Lange var sønn av prost Alexander Lange og hustru Christine Castberg. Han var gift med Thekla Bøbert (f. 1840), datter av sølvverksdirektør Karl Friedrich Bøbert og hustru Elisabeth Magdalene Abel. Wikipedia

53 år
Aleksandr Borodin (Komponist)
1833 - 1887

Aleksandr Borodin (Det russiske keiserdømmet)

Komponist, kjemiker, pianist, fløytist, cellist, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksandr Porfirjevitsj Borodin

Født:
12. november 1833 (190 år siden)

Døde:
27. februar 1887 (53 år) (137 år siden)

Aleksandr Porfirjevitsj Borodin (Александр Порфирьевич Бородин) var en russisk komponist, lege og kjemiker. Borodin var først lektor og siden professor ved Universitetet i St. Petersburg, og komponerte på fritida. Produksjonen er sparsom, noen symfonier og andre orkesterverker, litt kammermusikk og klavermusikk og en ufullendt opera, Fyrst Igor. Særlig strykekvartett nr. 2 er kjent.

Aleksandr Borodin pleier å regnes som tilhørende den nyrussiske skole eller som den også kalles: De Fem. Wikipedia

67 år
Brynjulf Bergslien (Billedhugger)
1830 - 1898

Brynjulf Bergslien (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Brynjulf Larsen Bergslien

Født:
12. november 1830 (193 år siden)

Døde:
19. september 1898 (67 år) (125 år siden)

Brynjulf Larsen Bergslien var en norsk billedhugger og bror av maleren Knud Bergslien. Brynjulf Bergslien er mest kjent for rytterstatuen av Karl Johan på Slottsplassen i Oslo, men har flere andre kjente statuer rundt i hovedstaden, blant annet av Henrik Wergeland i Studenterlunden, Johannes Brun på Bankplassen og Peter Chr. Asbjørnsen på St. Hanshaugen.

Blant Bergsliens elever var billedhuggerne Wilhelm Robert Rasmussen (1879–1965) og Gustav Vigeland (1869–1943).

Han er gravlagt på den nordre del i Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Han fikk i 1901 oppkalt en gate i Homansbyen etter seg, Bergsliens gate. Wikipedia

79 år
Monier Monier-Williams (Språkforsker)
1819 - 1899

Monier Monier-Williams (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Språkforsker, indolog, oversetter, leksikograf

Født:
12. november 1819 (204 år siden)

Døde:
11. april 1899 (79 år) (125 år siden)

Monier Monier-Williams studerte og underviste i asiatiske språk i England, og satte sammen en de mest brukte sanskrit-engelsk-ordbøkene.

Han ble utdannet ved University College i Oxford og underviste asiatiske språk ved East India Company College fra 1844 til 1858, da kompaniets styre i India opphørte etter opprøret.

Monier-Williams var den andre innehaveren av lærestolen i sanskrit ved University of Oxford, og etterfølger av Horace Hayman Wilson, som hadde begynt universitetets innsamling av sanskrit-manuskripter i 1831. Monier-Williams utformet en sanskrit-engelsk ordbok som fortsatt trykkes. Han ble adlet i 1886. Wikipedia

Dødsfall

94 år
Masatoshi Koshiba (Astrofysiker)
1926 - 2020

Masatoshi Koshiba (Japan)

Astrofysiker, professor

Født:
19. september 1926 (97 år siden)

Døde:
12. november 2020 (94 år) (3 år siden)

Masatoshi Koshiba var en japansk astrofysiker. Koshiba mottok Nobelprisen i fysikk i 2002 «for banebrytende innsats innen astrofysikken, spesielt for påvisningen av kosmiske nøytrinoer». Han delte halvparten av prispengene med amerikaneren Raymond Davis jr., mens den andre halvparten ble tildelt amerikaneren Riccardo Giacconi for banebrytende bidrag til astrofysikken, som har ledet til oppdagelsen av kosmiske røntgenkilder».

Koshiba ble uteksaminert fra Universitetet i Tokyo i 1951 og fikk en filosofisk doktorgrad i fysikk ved Universitetet i Rochester i New York i 1955. Wikipedia

95 år
Stan Lee (Forfatter)
1922 - 2018

Stan Lee (USA)

Forfatter, Skuespiller, Forlegger, filmprodusent, tegneserieredaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Stanley Martin Lieber

Født:
28. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
12. november 2018 (95 år) (Lungebetennelse) (5 år siden)

Stan Lee var en amerikansk manusforfatter, tegneserieskaper og redaktør for Marvel Comics.

Han var kjent for å ha skapt en rekke av Marvels best kjente figurer sammen med særlig Jack Kirby, men også med Steve Ditko og andre tegnere. Blant de mest kjente kan nevnes Spider-Man, Hulk, De fantastiske 4, X-Men, Daredevil, She-Hulk, Thor, Iron Man og Doctor Strange. I filmer satt i Marvel-universet hadde Lee en rekke cameoroller.

12. november 2018 ble Lee hentet hjemme av sykebil og fraktet til sykehus. Han døde der kort tid senere i en alder av 95 år. Han skal ha hatt problemer med synet og hadde slitt med lungebetennelse det siste året før han døde. Wikipedia

54 år
Stanisław Bobak (Skihopper)
1956 - 2010

Stanisław Bobak (Polen)

Skihopper

Født:
12. mars 1956 (68 år siden)

Døde:
12. november 2010 (54 år) (13 år siden)

Stanisław Bobak var en polsk skihopper. Han var aktiv på 70-tallet og fram til han la opp etter 1980/1981-sesongen. I sesongen 1979/1980 kom han på tredjeplass i verdenscupen i skihopping og vant verdenscuprennet i Zakopane 26. januar 1980. Han representerte Polen under Vinter-OL 1976 og Vinter-OL 1980. Wikipedia

76 år
Henryk Górecki (Komponist)
1933 - 2010

Henryk Górecki (Polen)

Komponist, pedagog, musikkforsker, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Henryk Mikołaj Górecki

Født:
6. desember 1933 (90 år siden)

Døde:
12. november 2010 (76 år) (13 år siden)

Henryk Mikołaj Górecki var en polsk komponist, særlig innen sjangeren minimalistisk musikk. Han har også vært professor i musikkvitenskap ved Musikkakademiet i Katowice, hvor han også fikk sin egen utdannelse.

Han regnes blant Polens ledende etterkrigskomponister, sammen med Witold Lutosławski, Krzysztof Penderecki, Wojciech Kilar og Andrzej Panufnik. Wikipedia

61 år
Mitch Mitchell (Trommeslager)
1947 - 2008

Mitch Mitchell (Storbritannia)

Trommeslager, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Mitchell

Født:
9. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
12. november 2008 (61 år) (15 år siden)

John «Mitch» Mitchell var trommeslager for Jimi Hendrix.

Han ble regnet som en av de ledende trommeslagerne i siste del av 1960-årene og tidlig på 1970-tallet. Mitchell hadde bakgrunn som jazz-musiker og var kjent for sin dynamiske spillestil, inspirert av musikere som Elvin Jones, Philly Joe Jones og Art Blakey. Wikipedia

73 år
Tinius Nagell-Erichsen (Redaktør)
1934 - 2007

Tinius Nagell-Erichsen (Norge)

Redaktør, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen

Født:
15. februar 1934 (90 år siden)

Døde:
12. november 2007 (73 år) (16 år siden)

Einar Fredrik Åke Tinius Nagell-Erichsen var en norsk journalist, redaktør, sjef og eier av norske aviser og medier.

Han var sønn av høyesterettsadvokat Leif Nagell-Erichsen og tippoldebarn av Christian Michael Schibsted, Schibsted-konsernets grunnlegger. Han hadde en master of science i sosialøkonomi 1959 fra London School of Economics. Tinius Nagell-Erichsen var den største aksjonæren i Schibsted, og hadde flere verv i konsernets bedrifter, deriblant soussjef (1966) og administrerende direktør (1970–1983) i Aftenposten, og disponent i Verdens Gang (1968–1973). Han var styreformann for Schibsted-konsernet 1992–2002, samt styremedlem i både Verdens Gang og Aftenposten ved flere anledninger. Han var i flere perioder i tidsrommet 1972–1983 styreformann for Avisenes Arbeidsgiverforening.

Nagell-Erichsen døde 12. november 2007 etter noen måneders sykeleie. Wikipedia

78 år
Ira Levin (Forfatter)
1929 - 2007

Ira Levin (USA)

Forfatter

Født:
27. august 1929 (94 år siden)

Døde:
12. november 2007 (78 år) (16 år siden)

Ira Levin var en amerikansk forfatter. Han debuterte med kriminalromanen A Kiss Before Dying (norsk: Et kyss før døden) da han var 22 år gammel.

Levins mest kjente roman er Rosemary's Baby (1967), som handler om satanisme og en kvinne som føder Djevelens barn. Den ble overført til film allerede i 1968 av Roman Polański. Andre kjente bøker er The Boys from Brazil (Guttene fra Brasil) og The Stepford Wives.

Levin var gift og skilt to ganger. Han hadde tre barn. Wikipedia

57 år
Babik Reinhardt (Jazzmusiker)
1944 - 2001

Babik Reinhardt (Frankrike)

Jazzmusiker, gitarist, jazzgitarist, komponist

Født:
8. juni 1944 (80 år siden)

Døde:
12. november 2001 (57 år) (22 år siden)

Babik Reinhardt var en fransk jazzmusiker (gitar) og komponist, av sinti opphav, kjent for virtuost spill innen sigøynerjazz og for å være sønn til Django Reinhardt.

Hans bror Henri Baumgartner var også jazzmusiker (melodien Louson er dedikert ham). Sønnen David Reinhardt er også jazzgitarist.

Babiks første innspilling var med Georges Arvanitas trio (Swing 67, EP), etterfulgt av Babik joue Sidney Bechet (LP, 1968). Etter en periode med utstrakt turnévirksomhet til bl.a. USA utga han Sinti Oun Brazil (1973) med Fernando Martins band. Albumet Sur Le Chemin mon Pere (1974) var dedikert hans far.

I 1983 spilte han med Stéphane Grappelli i Anniversary Concert. I «Trio Gitan» spilte han med søskenbarnet Boulou Ferré og Christian Escoudé (Three of a Kind 1986), etterfulgt av soloplatene All Love og Live! (turne i Frankrike, Canada og Jugoslavia, 1989), Nuances (1992), Vibration med Emmanuel Bex orgel og Simon Goubert batteri (1995). Etter USA-turne med gitaristen François Vola ga han ut A Night in Conover (1997). I 1997 spilte han inn platen "Hot Shots" sammen med Hot Club de Norvège, bl a melodien "The Lonely Wolf", komponert til ham av Jon Larsen. Han medvirket i «New Quintette du Hot Club de France» med Romane (1998), samt med Françoise Hardy (Baccara, 1999).

Han har også komponert filmmusikk (Le Prix du Silence; Mohamed Bertrand Duval 1991). I 1992 var han initiativtaker til Django d'Or, og var deltaker i den første Django Reinhardt Festival i New York (2000). Wikipedia

72 år
Leah Rabin (Aktivist)
1928 - 2000

Leah Rabin (Israel)

Aktivist, politiker, fredsaktivist

Født:
28. april 1928 (96 år siden)

Døde:
12. november 2000 (72 år) (Kreft) (23 år siden)

Leah Rabin var en tyskfødt israelsk politiker og kone av Yitzhak Rabin.

Leah Schlossberg kom fra en familie fra det jødiske borgerskap i Königsberg. Både faren og hennes mor Augusta (Gusta) var født i Russland og hadde utvandret til Tyskland med sine respektive foreldre i barndommen. Farens foreldre hadde reist til Königsberg og morens foreldre til Danzig. Leah Rabin har skrevet at faren svært tidlig identifiserte seg med sionismen.

Hun kom til Palestina i 1933, da familien emigrerte fra Tyskland.

Hun møtte sin mann i 1943 utenfor en iskremhandler i Allenby-gaten i Tel Aviv. Hun var 16 år gammel og studerte ved Tichon Hadash. De giftet seg den 23. august 1948 i Beit Shalom i Dizengoff-gaten i Tel Aviv. De fikk to barn, datteren Dalia, og sønnen Zahala.

Som ektefelle holdt hun seg utenfor rampelyset, men i 1977 ble hun gjenstand for negativ oppmerksomhet da det ble kjent at hun hadde en dollarkonto i Washington der Yitzhak hadde tjenestegjort som ambassadør noen år tidligere. Den gang var det forbudt for israelere å ha slike konti. Dette utløste en politisk situasjon som førte til at ektemannen gikk av som statsminister, en stilling han hadde innehatt siden 1974. Ektemannen ble statsminister på nytt i 1992.

Leah Rabin støttet sin manns anstrengelser for fred i den israelsk-palestinske konflikten og arbeidet videre for fred etter at mannen ble myrdet av en sionistisk høyreekstremist den 24. november 1995.

Hun besøkte Norge så sent som i 1999, og døde av kreft året etter, 72 år gammel. Wikipedia

72 år
Halvar Björk (Skuespiller)
1928 - 2000

Halvar Björk (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Erik Halvar Bertil Björk

Født:
22. september 1928 (95 år siden)

Døde:
12. november 2000 (72 år) (23 år siden)

Erik Halvar Bertil Björk var en svensk skuespiller. Han var kjent for sine filmroller, blant annet presten Victor i Ingmar Bergmans film Høstsonaten, hvor han spilte sammen med Liv Ullmann og Ingrid Bergman. I Norge er han kanskje best kjent i rollen som Sanders i science fiction-serien Ta den ring (1982). Wikipedia

54 år
Wilma Rudolph (Sprinter)
1940 - 1994

Wilma Rudolph (USA)

Sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Wilma Glodean Rudolph

Født:
23. juni 1940 (83 år siden)

Døde:
12. november 1994 (54 år) (29 år siden)

Wilma Glodean Rudolph var en amerikansk friidrettsutøver med tre OL-gull.

Wilma Rudolph ble født i byen Clarksville i Tennessee som tredje yngst av 22 barn. I ung alder ble det oppdaget at hun hadde poliomyelitt. Tolv år gammel lærte hun å gå, og bestemte seg for å bli friidrettsutøver. Hun spilte for skolelaget i basketball da hun ble oppdaget av skolens friidrettstrener.

Hun deltok i OL i Melbourne i 1956 og tok bronsemedalje med stafettlaget. I OL i Roma fire år senere tok hun tre gullmedaljer, på 100 meter, 200 meter og på 4 x 100 meter stafett.

Hun vant sølv på 100 meter i de Panamerikanske leker 1959 i Chicago.

Etter friidrettskarrieren arbeidet Rudolph som lærer, friidrettstrener og sportskommentator.

Wilma Rudolph døde 54 år gammel av kreft i hjernen. I 2004 utga det amerikanske postvesenet et frimerke som fremstilte Wilma Rudolph. I 1994 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame. Wikipedia

50 år
Cornelis Vreeswijk (Forfatter)
1937 - 1987

Cornelis Vreeswijk (Kongeriket Nederlandene)

Forfatter, skuespiller, komponist, skribent, lyriker, gitarist

Født:
8. august 1937 (86 år siden)

Døde:
12. november 1987 (50 år) (36 år siden)

Cornelis Vreeswijk var en nederlandsk trubadur, komponist og poet som skrev og sang på svensk. Etter sin død er han blitt ansett som en av Sveriges største sangere sammen med Carl Michael Bellman og Evert Taube. Vreeswijk vokste opp i Nederland og i en alder av tolv år flyttet han med familien til Sverige. Han ble ikke svensk statsborger.

Han ble populær i Sverige i løpet av 1960-tallet som balladesanger, låtskriver og skuespiller. Vreeswijk var produktiv til sin død, og utover sine egne komposisjoner spilte han blant annet tolkninger av Carl Michael Bellman, Victor Jara, Povel Ramel, Evert Taube og Lars Forssell. Han spilte også mange konserter og var på mange turneer. Med sine tekster og sin musikk, var han i Sverige en svært høyt elsket visesanger. Wikipedia

63 år
William Holden (Skuespiller)
1918 - 1981

William Holden (USA)

Skuespiller, naturverner

Fullt navn / Fødenavn:
William Franklin Beedle jr.

Født:
17. april 1918 (106 år siden)

Døde:
12. november 1981 (63 år) (42 år siden)

William Holden var en amerikansk skuespiller.

Holden vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som sersjant J.J. Sefton i krigsfilmen Dronningen slår begge veier (1953). Han vant en Primetime Emmy Award for rolleskildringen i TV-filmen Politirapport (1973). Holden har også spilt i filmer som Sunset Boulevard (1950), Sabrina (1954), Picnic (1955), Broen over Kwai (1957), Den ville gjengen (1969) og Network (1976).

Holden har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble han kåret til tidenes 25. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

34 år
Duncan II av Skottland (Konge av Skottland)
1060 - 1094

Duncan II av Skottland (Skottland)

Konge av Skottland

Fullt navn / Fødenavn:
Donnchad mac Maíl Coluim

Født:
1060 (964 år siden)

Døde:
12. november 1094 (34 år) (930 år siden)

Duncan II eller Donnchad mac Maíl Coluim var konge av Alba (Skottland) fra mai 1094 til sin død. Han var sønn av Máel Coluim mac Donnchada (Malcolm III av Skottland) og dennes første kone Ingebjørg Finnsdatter, enke etter Torfinn Sigurdsson, jarl av Orknøyene. Duncan var således halvt norsk. Han tilbrakte store deler av livet som politisk gissel i normanniske England før han etter farens død klarte med normannisk støtte å bli konge av Skottland ved å fordrive sin onkel Donald III. I 1094 møttes de i et slag hvor Duncan ble drept. Han hadde da vært konge i kun sju måneder. Wikipedia

40 år
Knut den mektige (Monark)
995 - 1035

Knut den mektige (Danmark)

Monark

Født:
995 (1029 år siden)

Døde:
12. november 1035 (40 år) (989 år siden)

Knut den mektige (norrønt: Knútr inn ríki; født ca. 995, død 12. november 1035), også omtalt som Canute på engelsk, var konge av England fra 1016 til 1035 og av Danmark fra 1018 til 1035. Han var anerkjent som overherre av Norge fra 1028 til 1035. Samlet ble dette riket i av moderne historikere omtalt som «Nordsjøriket». Han styrte fra England hvor han var en reell konge og via stedfortredere i Danmark og Norge. Av den grunn fikk han tilnavnet «den store» i Danmark og England, og «den mektige» i Norge. Etter hans død overtok hans etterkommere, men de døde i løpet av det første tiåret. Med den normanniske erobringen av England i 1066, ble hans arv og omdømme i stor grad glemt. I England er han i dag alment kjent og husket via legenden om «Kong Canute og bølgene», som feiltolker ham som en villedet monark som tror at han har superkrefter, mens den opprinnelige legenden handler om en klok konge som irettesatte smigeren til hoffet ved å slå fast at kongen ikke står over Gud.

Som en dansk fyrste vant Knut den engelske tronen ved erobring i 1016 og som arvtager av sin far Svein Tjugeskjegg etter århundrer av vikingaktivitet i nordvestlige Europa, og særlig på de britiske øyer. Da han senere overtok den danske trone i 1018 brakte han kongedømmene Danmark og England inn under en monark. Knut søkte å holde på sin maktbase ved å forene daner og engelskmenn under kulturelle bånd ved skikker, inngifte og rikdom, foruten også ved ren brutalitet. Etter et tiår med konflikt med motstandere i Skandinavia, krevde Knut også kongekronen i Norge ved oppmøte i Trondheim med en hær i 1028. Den svenske byen Sigtuna synes å være holdt av Knut, eller han hadde innflytelse der ved at han fikk mynter preget som navnga ham som «konge», men det er ingen fortellinger eller nedtegnelser om at han okkuperte stedet.

Etter at hans far kong Svein Tjugeskjegg døde i 1014, utropte hæren hans ham til konge av England mens høvdingene i hjemlandet Danmark utropte den eldre broren Harald Sveinsson til konge av Danmark. Sannsynligvis hadde det vært kong Sveins intensjon at brødrene skulle arve hvert sitt rike. Da broren Harald døde fire år senere arvet Knut også Danmark. I England skulle flere kamper til for å vinne makten over det meste av England da den forviste kong Æthelred II av England kom tilbake ved Sveins død. I samarbeid med den senere Olav den hellige ble Knut konge av England i 1016. I 1017 giftet han seg strategisk med kong Æthelreds enke, Emma av Normandie. Hun var datter av Robert, hertug av Normandie. Knuts søster, Estrid (datter av Svein og Sigrid Storråde), giftet seg med broren til hertugen, Richard. Olav Haraldsson (den senere Olav den hellige) og Anund Jakob av Sverige i tillegg til jarl Ulf Torgilsson inngikk et forbund mot kong Knut. I 1026 seiret Knut over dem i slaget ved Helgeå i Skåne. Samme år skal han ha latt Ulf jarl myrde i Roskilde domkirke. I 1028 gikk Knut til angrep mot Norge med en stor flåte. Nordmennene underkastet seg ham og tvang Olav Haraldsson til å flykte. Han innsatte først sin søstersønn Håkon Eiriksson Ladejarl som visekonge. Da denne druknet innsatte Knut sin egen sønn Svein Knutsson og hans mor Ælfgifu (kalt for Alfiva i de norrøne kildene) til å administrere Norge, noe som feilet stort.

Som engelsk konge var det viktig for ham å framstille seg selv som en kristen monark. Hans besittelser av Englands bispedømmer og de i Danmark, de sistnevnte gjort krav på av det tysk-romerske rike erkebispedømmet Hamburg-Bremen, var en kilde av stor prestisje og innflytelse innenfor den katolske kirke og blant kristne magnater. Etter hans seier i 1026 mot nordmenn og svenskene, reiste han tilbake via Roma hvor han var til stede ved kroningen av den tysk-romerske keiseren. Han bygget en allianse med keiser Konrad ved trolovet sin unge datter Gunnhild til hans sønn Henrik III, skjønt de ble ikke gift før i 1036, året etter hans død. Angelsaksiske konger benyttet tittelen «konge av de engelske». Knut var ealles Engla landes cyning, «konge av alle i England». Middelalderhistorikeren Norman Cantor karakteriserte Knut som «den mest effektive konge i angelsaksisk historie.» Wikipedia

<<
12. November
>>