Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
12. November

Om dagen

12. November er dag 316 i 2019, og er i uke 46. Det er 49 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_12-11.2014
5 år siden
Wikipedia
2014: Philae, sendt ut fra den europeiske romsonden Rosetta, blir den første romsonden som lander på en komet
Philae er et landingsfartøy som landet på kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko den 12. november 2014. Fartøyet var koblet til banesonden Rosetta inntil det koblet seg fra denne og landet på kometen.

Philae har navn etter File-obelisken. Fartøyet eies av European Space Agency og styres av Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt. Wikipedia
Wikipedia_12-11.1990
29 år siden
Wikipedia
1990: Tim Berners-Lee publiserer det første forslaget til World Wide Web
World Wide Web, forkortet WWW eller W3, er et globalt informasjonsrom som gjør tekstdokumenter, bilder, multimedia og mange andre typer informasjon tilgjengelige over Internett.

Informasjonen på World Wide Web betegnes som ressurser, som refereres til ved hjelp av uniforme ressursidentifikatorer eller URI-er; dette gjør at en kan la ressurser referere til hverandre på en enkel måte – noe som gjør det mulig å indeksere, søke etter og kryssreferere all informasjonen som utgjør World Wide Web.

I dagligtale blandes World Wide Web av og til sammen med internettet, men World Wide Web/WWW er bare én av de mange tjenestene som Internett tilbyr, ved siden av for eksempel e-post og videospill. Å bruke disse tjenestene på en fornuftig måte krever digital dannelse, noe som blir en viktig utfordring for et samfunn å skaffe til veie for sine innbyggere etter hvert som nettet i økende grad preger dagliglivet i samfunnet.

World Wide Web ble utviklet i 1989 av Tim Berners-Lee ved fysikkinstituttet CERN i Sveits for bruk til intern informasjonsfremvisning. Den første webtjeneren (nxoc01.cern.ch, senere omdøpt til info.cern.ch) kom på lufta 12. november 1990. Den 30. april 1993 bestemte styret i CERN at World Wide Web-teknologien skulle være fri, det vil si at det ikke skal betales avgift for bruken. CERN og andre utviklet flere tekstbaserte nettlesere, men det var først da den grafiske nettleseren Mosaic ble tilgjengelig i 1993 at bruken av World Wide Web spredte seg utenfor forskningsmiljøet. Etter at Mosaic ble tilgjengelig ble World Wide Web raskt populær, og kan tilskrives en viktig del av æren for at Internett deretter fikk en eventyrlig rask utbredelse.

Informasjon på World Wide Web presenteres i form av websider eller nettsider («web pages»). En slik side kan bestå av tekst og andre former for informasjon. Den kan lokaliseres, hentes inn og presenteres av en datamaskin med et program kalt nettleser eller webleser (engelsk «web browser»). Siden kan være lagret i en datamaskin hvor som helst i nettet, og lokaliseres ved en pekeadresse kalt Uniform Resource Locator (URL). Nettleseren betjenes typisk ved hjelp av en mus. Teksten i websider kan også inneholde URL-adresser til andre sider. Ved å «peke og klikke» med musen på en slik adresse på dataskjermen kan brukeren hente en inn en annen side og så videre På kort tid kan brukeren hente inn informasjon fra «hvor som helst i verden», en aktivitet som gjerne omtales som å «surfe på Internett».

Populære nettleserprogrammer for tiden (2009) er Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera og Safari. Det finnes flere mer eller mindre avanserte programmer for å lette utvikling og redigering av websider. En webside benytter en rekke spesialiserte tegn og koder for å gi siden den ønskede form med plassering av bilder, URL-pekere og så videre Man kan få et inntrykk av disse kodene for en nettside ved å klikke på view source (se kilde) i nettleseren. Wikipedia
Wikipedia_12-11.1980
39 år siden
Wikipedia
1980: Den amerikanske romsonden Voyager 1 passerer Saturn
Voyager 1 er en 721,9 kg tung, ubemannet, amerikansk romsonde i Voyagerprogrammet som ble skutt opp 5. september 1977 sendt for å utforske de ytre delene av solsystemet og videre. Romsonden har passert både Jupiter og Saturn, og var den første romsonden med detaljerte bilder av disse to planetene.

Passeringen av Jupiter var en stor suksess, og romsonden fortsatte videre for å besøke Saturn. Voyager 1 ble dermed også den andre romsonden som besøkte denne planeten, etter Pioneer 11. Voyager 1 passerte Saturn i november 1980, på sitt nærmeste, 12. november, var romsonden bare 124.000 km unna skyene på planeten. Romsonden oppdaget komplekse strukturer i Saturns ringer, og studerte atmosfæren på Titan, som hadde blitt utvalgt av JPL for en nærpassering. Voyager 1 sendte også tilbake mengder av bilder av flere av Saturns måner, mange observert for første gang. Wikipedia
Fødsler
65 år
Michael Ende (Forfatter)
1929 - 1995

Michael Ende (Tyskland)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, manusforfatter, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Andreas Helmuth Ende

Født:
12. november 1929 (89 år siden)

Døde:
28. august 1995 (65 år) (24 år siden)

Michael Ende var en tysk forfatter, særlig kjent for fantasybarnebøkene Momo, eller Kampen om tiden (1973) og Den uendelige historie (1979), som begge er filmet. Wikipedia

52 år
Grace Kelly (Filmskuespiller)
1929 - 1982

Grace Kelly (USA)

Filmskuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Grace Patricia Kelly

Født:
12. november 1929 (89 år siden)

Døde:
14. september 1982 (52 år) (Skader etter bilulykke og hjerneslag) (37 år siden)

Grace Patricia Kelly, senere Hennes Høyvelbårenhet Fyrstinne Grace av Monaco, var en amerikansk skuespillerinne, som giftet seg med fyrst Rainier III av Monaco.
Kelly startet skuespillerkarrieren i 1950, da hun var 20 år gammel. Hun spilte i teaterstykker i New York og hadde gjesteroller i en rekke TV-serier på begynnelsen av 1950-tallet. Gjennombruddet som filmskuespillerinne kom med Mogambo (1953). Kelly vant Golden Globe for beste kvinnelige birolle og ble nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for rolletolkningen sin. Hennes lite glamorøse rolle i Bak kulissene (1954) sikret henne en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Kelly spilte også i tre filmer regissert av Alfred Hitchcock: Ring politiet! (1954), Vinduet mot bakgården (1954) og Tyv fanger tyv (1955).
Hun pensjonerte seg som skuespillerinne som 26-åring, etter å ha giftet seg med fyrst Rainier. Ekteparet fikk tre barn sammen, Caroline, Albert og Stephanie. Fyrstinne Grace holdt fast ved sine amerikanske røtter, og hadde både amerikansk og monegaskisk statsborgerskap.
Fyrstinne Grace døde 14. september 1982. Dagen før hadde hun fått et hjerneslag mens hun kjørte, noe som førte til at hun mistet kontroll på bilen og krasjet. Datteren hennes, Stephanie, var også i bilen, men overlevde ulykken.
I juni 1999 ble hun kåret til tidenes 13. største kvinnelige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

87 år
Loriot (Komiker)
1923 - 2011

Loriot (Tyskland)

Komiker, tegneserieskaper, filmregissør, skuespiller, skribent, manusforfatter, kabaretartist

Fullt navn / Fødenavn:
Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow

Født:
12. november 1923 (95 år siden)

Døde:
22. august 2011 (87 år) (Kreft) (8 år siden)

Loriot, pseudonym for Bernhard Victor Christoph-Carl von Bülow, kortform Vicco von Bülow er en tysk komiker, tegner, forfatter, skuespiller, regissør og professor i teaterkunst.
Loriots verker handler hovedsakelig om menneskelige relasjoner og kommunikasjon, eller snarere misforståelser i kommunikasjonen mennesker imellom. Hans tegninger har som regel en underfundig tekst. Temaene er først og fremst hverdagsliv, familieliv og det borgerlige samfunnet.
Vicco von Bülow, med kunstnernavnet Loriot, kommer fra den gamle mecklenburgske adelsfamilien Bülow og han er sønn av Johann-Albrecht von Bülow (1899–1972) og Charlotte von Roeder (1899–1929). Kunstnernavnet stammer fra fuglen pirol (fransk loriot) som er å finne på våpenskjoldet til den adelsfamilien han tilhører. Wikipedia

67 år
Brynjulf Bergslien (Billedhugger)
1830 - 1898

Brynjulf Bergslien (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Brynjulf Larsen Bergslien

Født:
12. november 1830 (189 år siden)

Døde:
19. september 1898 (67 år) (121 år siden)

Brynjulf Larsen Bergslien var en norsk billedhugger og bror av maleren Knud Bergslien. Brynjulf Bergslien er mest kjent for rytterstatuen av Karl Johan på Slottsplassen i Oslo, men har flere andre kjente statuer rundt i hovedstaden, blant annet av Henrik Wergeland i Studenterlunden, Johannes Brun på Bankplassen og Peter Chr. Asbjørnsen på St. Hanshaugen.
Blant Bergsliens elever var billedhuggerne Wilhelm Robert Rasmussen (1879–1965) og Gustav Vigeland (1869–1943).
Han er gravlagt på den nordre del i Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Han fikk i 1901 oppkalt en gate i Homansbyen etter seg, Bergsliens gate. Wikipedia

<<
12. November
>>